2.1 Τι σημαίνει για σας ποιοτική ψυχαγωγία και πως μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμβάλλει σ’ αυτή;
2.2 Με ποιες πολιτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει και να αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό;
2.3 Με ποιους τρόπους μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;
2.4 Με ποιους τρόπους θα πρέπει να προβληθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες τάσεις στον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο;
2.5 Με ποια εργαλεία και πρακτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις δεξιότητες της κοινωνίας;
Είναι γνωστό ότι αν θέλεις να εξαφανίσεις έναν λαό, το πρώτο που κάνεις είναι να τον αποξενώσεις από την ιστορία και τον πολιτισμό του.
Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ (αλλά και το τρίτο πρόγραμμα) ήταν κομμάτια του Νεοελληνικού Πολιτισμού. Μια «Νέα» ραδιοτηλεόραση χωρίς μουσικά σύνολα θα είναι ένα ακόμα θύμα στο βωμό της κακώς εννοούμενης παγκοσμιοποίησης και μια μαχαιριά στον ήδη τραυματισμένο σύγχρονο πολιτισμό μας.
Ξεχάστε για λίγο τους αριθμούς και δώστε προτεραιότητα στις αξίες!
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΩΣ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ
Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό, πώς χωρίς τα μουσικά σύνολα, δηλαδή την χορωδία, την συμφωνική ορχήστρα και την ορχήστρα ποικίλης και σύγχρονης μουσικής αποδυναμώνεται ουσιαστικά ο πολιτισμός της χώρας μας.Κάποιοι ιθύνοντες μπορεί ,λόγω έλλειψης παιδείας να μην γνωρίζουν τίποτα για δρωμενα που αφορούν στην κλασσική μουσική. Και μόνο εκεί μπορώ να αποδώσω την άγνοια τους, γύρω από το ποσά πολλά έχουν προσφέρει τα μουσικά σύνολα ΤΗΣ ΕΡΤ στην πολιτισμική ζωή της χώρας μας.
Στόχος του κράτους είναι να προάγει τον πολιτισμό και να δίνει ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες. Δεν νοείται ελληνική ραδιοτηλεόραση χωρίς μουσικά σύνολα και τρίτο πρόγραμμα.
Αν θέλουμε να πάει η χώρα μπροστά το μόνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να εξαφανιστεί η καλλιτεχνική έκφραση.
Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ είχαν καταξιωμένους μουσικούς και μπορούσαν να συναγωνιστούν ορχήστρες και σύνολα του εξωτερικού.
Η ύπαρξή τους είναι αναγκαία απο κάθε άποψη!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ – ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ – ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ.
ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΠΟΣΕΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ?
ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ ΘΕΩΡΗΣΗ, AΔΙΑΦΟΡΙΑ η ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, η ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ?
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ, ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΖΩΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.
ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ – ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ :
«Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από ο,τιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.»
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ…ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ. «ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΑΣ ΤΕΧΝΗΣ». ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ!!!
Δεν εννοείται κρατική Ραδιοτηλεόραση χωρίς Μουσικά Σύνολα. Είναι πνοή πολιτισμού σε μια χώρα που τον δημιούργησε, μα τώρα τον θανάτωσε με βίαιο θάνατο!
Τα Μουσικά μας Σύνολα παρήγαν ουσιαστικό έργο υψηλής ποιότητας και μας εκπροσωπούσαν επάξια και στο εξωτερικό. Παράλληλα έκαναν την κλασική μουσική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πολύ προσιτή σε όλους τους Έλληνες.
Τα έχουμε ανάγκη.
η νέα ΕΡΤ οφείλει να συνεχίσει να είναι φορέας πολιτισμού και εκπαίδευσης και ως εκ τούτου να συνεχίσει να παράγει καλλιτεχνικό έργο σε όλα τα επίπεδα, είτε κινηματογραφικά είτε μουσικά κτλ.. είναι αναγκαίο να υπάρχουν και τα Μουσικά Σύνολα (ορχήστρες-χορωδία),
όπως σε όλες τις εθνικές ραδιοφωνίες τις Ευρώπης και όλων τον πολιτισμένων χωρών.
Μακάρι σε αυτές τις «στεγνές» μέρες που ζούμε να συνεχίσει να υπάρχει μία από τις ελάχιστες εναπομείνουσες φωνές πολιτισμού σ’αυτή την χώρα
είναι αναγκαίο να υπάρχουν και τα Μουσικά Σύνολα (ορχήστρες-χορωδία),
όπως σε όλες τις εθνικές ραδιοφωνίες τις Ευρώπης και όλων τον πολιτισμένων χωρών.
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ απασχολούσαν μέχρι πριν από λίγες μέρες 190 άτομα δηλαδή λιγότερα απ’ όσα προβλέπονται 220. Και εκτός αυτού τα Μουσικά Σύνολα είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και άμα δεν υπάρχουν κόβεται η αλυσίδα γιατί μαζί με τα Μουσεία, τα θέατρα, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι μία αλυσίδα και άμα κοπεί αυτή η αλυσίδα πάει και ο Πολιτισμός ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Άν και το θέμα είναι να επανέλθει η λειτουργία της Ερτ, το να μην υπάρχουν Μ.Σ. στη Δ.Τ. είναι η απόλυτη οπισθοδρόμηση. Πενία και πνευματικής φύσεως επίσης, σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι την απουσία Μ.Σ., είναι ξεκάθαρη ένδειξη εσκεμμένης απόπειρας υποβάθμισης των Ελλήνων έως ολοκληρωτικής εξάλειψης.
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μουσικά σύνολα στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.Θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει!!Είναι υπεραπαραίτητη η δημιουργία των μουσικών συνόλων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τόση μεγάλη ΙΣΤΟΡΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!!!!
Η εκπομπή balkan express αξίζει να συμπεριληφθεί στο νεο προγραμμα της Νεριτ. Πολυ αξιόλογη εκπομπή που προβάλλει τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των Βαλκανίων λαών.
Η μεγαλύτερη εισβολή για να υποτάξεις ένα λαό, δεν είναι αυτή που γίνεται με όπλα, αλλά με ειρηνικά μέσα, μια «πολιτιστική εισβολή»!
Το έχει αποδείξει η σύγχρονη Ελληνική ιστορία.
Επιβιώσαμε από τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας και γιορτάζουμε κάθε χρόνο την απελεύθερωση της Ελλάδας από τον Τούρκικο ζυγό… όμως αναρωτιέμαι:
«Ποιος θα μας απελευθερώσει τώρα, από τον «Σύγχρονο Ελληνικό ζυγό»»;
«Δαίμονες-Κανάλια» έχουν «εισβάλει στα σαλόνια μας» με νόμιμο τρόπο, εμφυτεύοντας στις νεανικές συνειδήσεις πως η υποκουλτούρα είναι κουλτούρα, πως πχ. οι «τηλεοπτικοί μουσικοί διαγωνισμοί» για «ανάδειξη ταλέντων» δίνουν «ευκαιρίες ζωής»…(ανεξάρτητα αν αυτοί οι διαγωνισμοί είναι αναξιόπιστοι και άσχετοι με την πραγματική μουσική παιδεία)…
Είχαμε μια κρατική τηλεόραση, (δημόσιο αγαθό και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα κάθε λαού που δεν θά ‘πρεπε να «αλληλογραφεί» για το αγαθό της πολυφωνική του έκφρασης) και έκλεισε βίαια με πρόσχημα την «κρίση».
Και φτάσαμε στο σημείο να διαπραγματευόμαστε ή να παλεύουμε για τα αυτονόητα:
Την καθημερινή επιβίωση μας, το οκτάωρο, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, την πολιτιστική μας ταυτότητα,το ζωτικό και πολιτισμικό οξυγόνο που δικαιούμαστε σαν άνθρωποι και σαν λαός.
«Γέμισε η Ελλάδα Εφιάλτες».
(Μια φράση του συγγραφέα Δημήτρη Σπύρου, από το βιβλίο του, «η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο».Σημείο αναφοράς του, ο τότε εξόριστος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.)
«Οι πολιτικοί είναι ίσως ζωντανοί, μόνο τις νύχτες που κοιμούνται»…
(Μια φράση δικιά μου, «αυτοεξόριστη»…και δεν υπάρχουν πια κρατικοί σταθμοί που θα μπορούσαν ίσως να την υποστηρίξουν). Είμαι μόνη και δεν είμαι η μόνη…
Τις στιγμές λοιπόν που «ξύπνιοι» οι πολιτικοί μας παίρνουν τις παράνομες «σοβαρές» τους αποφάσεις για τους Έλληνες (στην «Βουλή των Ελλήνων»), την ίδια ώρα, η οργή και οι κατάρες των «Δώδεκα Θεών του Ολύμπου» τους ακολουθούν και θα τους συνοδεύουν (ναι είμαι σίγουρη γι’ αυτό), μέχρι το τέλος της ζωής τους! Και όταν κάποια στιγμή θα βρεθούν «εκτός πολιτικής δράσης», η «αδράνεια» και η αδιαφορία του «Ενός και Μοναδικού Θεού» (αυτή η παντοδύναμη αδιαφορία που τρομάζει κάθε αδύναμο πλάσμα σ’ αυτόν τον πλανήτη), θα είναι…
(το λέω και χαμογελώ σαν παιδί που δικαιώνεται με το happy end ενός παραμυθιού), η στερνή «ανταμοιβή» τους… Η πληρωμή τους, για τη γερασμένη κατάληξη και το άδικο που προσπαθούν να «φορτώσουν» σ’ αυτή την ανυποψίαστη, ταλαιπωρημένη, αλλά και «αυτοεξόριστη νεότερη Ελλάδα…»Μια υπέροχη Ελλάδα, που προσπαθεί να «χορτάσει» την ψυχή της με «σκουπίδια»…
Όχι! Δεν θέλω να μιλήσω άλλο για την «κρίση» γιατί δεν είναι μόνο οικονομική!!!
Θα επιθυμουσα να επαναλειτουργησει η ορχηστρα της ερτ ,σημειο πολιτισμου και καλιεργειας των ελληνων . Μην ξεχναμε οτι μιλαμε για κρατικο καναλι το οποιο εκτος του να προβαλει τον ελληνικο πολιτισμο, καλο θα ηταν να παραγει πολιτισμο γι αυτο χρειαζεται η ορχηστρα η οποια εξυψωνει την κρατικη τηλεοραση πανω απο τα ιδιωτικα καναλια.
Τα Μουσικά Σύνολα (η ορχήστρες και η χορωδία) είναι αναγκαίο να υπάρχουν στη νέα Δημόσια Τηλεόραση. Κλασσική ορχήστρα έχουν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση κάθε πολιτισμένης χώρας. Ας μην αφήσουμε αυτήν την παράδοση να χαθεί.
Τα μουσικά σύνολα και η χορωδία είναι απαραίτητα να υπάρχουν στην ΝΕΡΙΤ
καθώς ως Ευρωπαική χώρα και χώρα παραγωγό πολιτισμού διατηρούσαμε ήδη και προ κρίσης μόνο τις απαραίτητες ορχήστρες συμφωνικής μουσικής και όπερας (ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ, και τεως μουσικά σύνολα ΕΡΤ). Άρα δεν έκλεισε μια περιττή ορχήστρα και χορωδία απο τις «πολλές» (αλίμονο!) που είχαμε, χάθηκε ένας θεσμός ετών που είχε σαφή και διακριτό ρόλο στην ελληνική μουσική πραγματικότητα. Η ΝΕΡΙΤ χρειάζεται τα Μουσικά σύνολα και χορωδία, όπως και το Τρίτο πρόγραμμα για να αποκτήσει ποιότητα και να πείσει τον έλληνα φορολογούμενο οτι αξίζει να την πληρώνει, αλλιώς θα είναι ένα ακόμα σαβουρο-ιδιωτικο-κάναλο που με το έτσι θέλω μας αρπάει τα χρήματα μέσω τον λογαριασμών ΔΕΗ. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο σκυλάδικα και τσιφτετέλια, ακόμα και στην κρίση με τις περικοπές καμμιά τρόικα δεν ζήτησε να κλείσουμε τους βασικούς θεσμούς μας πολιτισμού.Βλέπετε οι Ευρωπαίοι σέβονται τον πολιτισμό, εμείς?
Η μουσική εξημερώνει τα ήθη, εξυψώνει την ψυχή, εμπλουτίζει το πνεύμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι διδάσκονταν γραφή, μαθηματικά και ΜΟΥΣΙΚΗ. Τα Μουσικά Σύνολα, αν και ελάχιστα προβεβλημένα, έπραξαν έργο σημαντικό, σε μια χώρα με μηδαμινή παρουσία συνόλων συμφωνικής μουσικής. Θα ήταν μεγάλη η απώλεια ενός τέτοιου συνόλου, που αν μη τι άλλο, έμπρακτα αποδεικνύει ότι η ποιότητα υπάρχει σε πείσμα αυτών που θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο.
Το BALKAN EXPRESS ήταν από τις καλύτερες εκπομπές- ντοκυμαντέρ που έχουν προβληθεί. Μας έφερε σ’ επαφή με τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, που είναι ακόμα άγνωστη στους περισσότερους απο εμάς. Ήταν μια ταξιδιωτική περιπλάνηση στον τόπο και την ιστορία του, τα μνημεία, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό, τη γεύση, τη μουσική, την παιδεία. Εγώ, έχω ταξιδέψει αρκετά στην περιοχή των Βαλκανίων και βλέποντας την εκπομπή ένιωθα πως ήμουν εκεί, περιπλανιόμουν μαζί με το φακό, αλλά και μάθαινα καινούρια πράγματα.
Είχε μεγάλη ακροαματικότητα και ας μην είχε προβληθεί ιδιίατερα.
Μακάρι να συνεχίσει.
Τα μουσικα συνολα της ΕΡΤ ηταν μια πηγη πολιτισμου. Το κλεισιμο τους ( μαζι με το κλεισιμο και αλλων σημαντικων για την κοινωνια φορεων ) συμβαλει στο να βυθιστει η χωρα σε ακομα περισσοτερο σκοταδι απο αυτο που ηδη βρισκεται. Οι υπευθυνοι ας αναλογιστουν τις ευθυνες τους!
Κάθε δημόσια ραδιοτηλεόραση πολιτισμένης χώρας, έχει τα δικά της μουσικά σύνολα για την διατήρηση και την μετάδοση του πολιτισμού. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα μία ΄΄ευρωπαική΄΄ χώρα να καταργεί τα μουσικά της σύνολα καθώς μαζί μ’αυτά καταργείται και ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού της χώρας που σε αυτήν την σκληρή περίοδο είναι τουλάχιστον αναγκαίος.
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΟΠΛΑ» ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ………….ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ,ΠΡΟΤΙΜΑΝΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ…………ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΟΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΌΥΝ….ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ………ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ , ΔΕΞΙΩΣΕΙ , ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΑΘΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΧΡΩΜΑ, ΧΑΡΑ , ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ , ΠΟΙΟΤΗΤΑ ,ΚΥΡΟΣ ,,,,,,ΓΙΆΥΤΟ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ , ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ……………..ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ………ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ , ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΡΘΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ;;;;;
Το Balkan Express ήταν πραγματικά από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπομπές της παλιάς ΕΡΤ, θα ήθελα σίγουρα να υπάρχει στο νέο πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης ! Και το ταξίδι στη γειτονιά μας συνεχίζεται…
Η σειρά ντοκιμαντέρ Balkan Express της ΕΤ-3 αποτελούσε την καλύτερη Γέφυρα τηλεοπτικής και όχι μόνο σύνδεσης των Ελλήνων τηλεθεατών με τη μεγάλη γειτονιά της Ελλάδας, τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή. Ο ελληνικός λαός αποκτούσε κάθε βδομάδα ένα ποιοτικό Παράθυρο απ’ όπου μάθαινε για την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τον πολιτισμό και την ιστορία των γειτονικών λαών. Με την εξαιρετική της ποιότητα, την κινηματογραφική ματιά της, την έρευνα και τα κείμενα της, ταξίδευε τον τηλεθεατή στη ζωή, στον πολιτισμό, στη μουσική, στην ιστορία, τις τέχνες και την πραγματικότητα των γειτονικών λαών. Η Ελλάδα ανήκει στα Βαλκάνια και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά. Είναι απαραίτητο λοιπόν για τους Έλληνες να γνωρίζουν όσο γίνεται περισσότερα για τό τι συμβαίνει σ’ αυτές τις χώρες, που είναι ή θα γίνουν και εταιροί στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η ύπαρξη και η συνέχεια της εκπομπής αποτελεί μια γέφυρα της Ελλάδας με το μέλλον της και γι’ αυτό ελπίζω να συνεχιστεί και στα πλαίσια της ΝΕΡΙΤ.
Βαλτε μουσικη στο κρατικο προγραμμα θελουμε να ξανακουσουμε παρομοια προγραμματα με αυτα που ακουγαμε στην ΕΡΤ!!!
Μα καλα τι πραγματα ειναι αυτα που ζητηταμε εδω, πραγματα τα οποια δεν χωρουν συζητηση? Γινεται να μην υπαρχει Μουσικη, ορχηστρες, χωροδιες σε ενα προγραμμα κρατικου φορεα? Το θεωρω απαραδεκτο !
Ως προς τα θέματα της συζήτησης σχετικά με τα εργαλεία προώθησης του πολιτισμού θεωρώ πως η διατήρηση των Μουσικών Συνόλων της τέως ΕΡΤ είναι όχι απλά ένα αίτημα αλλά μια υποχρέωση όλων μας ειδικότερα σε μια εποχή που προωθείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις ψυχαγωγίας ( δισκοιγραφία, ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς με προγράμματα play lists ιδιωτικούς τηλεοπτικούς ) μια αισθητική που όχι μόνο δεν αρμόζει στο λαό της χώρας που δημιούργησε τον πολιτισμό και τις τέχνες , αλλά κινδυνεύει να αφομοιώσει εντελώς την αισθητική εικόνα της καθημερινότητας του Έλληνα .. είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε την επαναλειτουργία των Μουσικών συνόλων του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού όχι απλά ως ένα εργαλείο πολιτισμού για όλους μας , αλλά και αισθητικής εκπαίδευσης των νεότερων συμπολιτών μας που έχουν πρόσβαση μόνον σε ακούσματα εμπορικής προέλευσης ..
Τα Μουσικά Σύνολα πρέπει να επαναλειτουργήσουν και η κάθετη παρέμβαση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού σε επίπεδο πολιτισμού στον Τομέα της μουσικής Τέχνης θα πρέπει να γίνει ΚΑΙ ( ίσως κυρίως ) με αυτά ..
Αιτούμαι ως πολίτις την επαναλειτουργία τους και την προώθηση του καλλιτεχνικού έργου τους και εκτός συννόρων προκειμένου να διαδοθεί σωστά ο μουσικός πολιτισμός μας ..
2. Ένα δεύτερο και σημαντικότατο θέμα που θα ήθελα να προσεχθεί στο νέο αυτό Οργανισμό είναι η φιλοξενία Νέων και οχι μόνον δημιουργών Μουσικής με ειδικά προγράμματα ανα είδος ρεπερτορίου .. Η καταστροφική ισχύς των play lists των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών έχει φτάσει πλέον σε τέτοια δραματικά αποτελεσματα αποκλεισμού μεγάλλου αριθμού όχι μόνο νέων δημιουργών /καλλιτεχνών , αλλά και πολύ σημαντικών για την ελληνική μουσική ιστορία ανθρώπων της Μουσικής, ‘ώστε να μην υπάρχει πουθενά σήμερα βήμα επικοινωνίας του έργου τους με το κοινό .. Η μόνη όαση / βήμα / ανάγκη σ αυτή την έρημο της επικοινωνίας των καλλιτεχνών που στηρίζουν την καλή ελληνική μουσική το μη εύπεπτο τραγούδι ως προς τα έργα τους δεν μπορεί παρά να είναι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός .. Η τέως ΕΡΤ έδινε βήμα σε όλους ανεξαιρέτως .. αυτό αιτούμαι να συνεχίσει και ει δυνατόν να βρεθεί μια λύση ως προς τον έλεγχο των ιδιωτών που λειτουργούν ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφ όσον η άδεια που τους δίδεται και η συχνότητα είναι κρατικές να ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να μεταδίδουν μουσικά έργα χωρίς αποκελισμούς και να καταργηθεί το play list που έχει δημιουργήσει μια de facto συμπεριφορά παρείστικης ή κατόπιν αμοιβής ( με την επίφαση της διαφήμισης) μετάδοσης ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΩΝ έργων και συγκεκριμένου αριθμού , που επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου προγράματος κάποιων ιδιαίτερα προβεβλημένων γνωστών ραδιοσταθμών .. γνωρίζω πως το θέμα της διαβούλευσης είναι η Νέα ραδιοτηλεόραση , όμως καλό θα είναι και παρεμπιπτόντως με αυτό σε επίπεδο κρατικό να ληφθεί υπ όψη και αυτή η παράμετρος που επηρεάζει πολύ σημαντικά το τι ακούμε σήμερα ποιοί καλλιτέχνες προβάλλονται άνισα σε σχέση με άλλους που δεν προβάλλονται καθόλου και πόσο μεγάλη εν τέλει είναι η ανάγκη της πολυφωνίας και της ίσης μεταχείρισής τους από τον Κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό ..
Ευχαριστώ …
Το Balkan Express με έκανε να αγαπήσω τα Βαλκάνια και να συνειδητοποίησω τα κοινά που έχουμε εμείς οι Βαλκάνιοι. Είναι κάτι παραπάνω από μια ταξιδιωτική εκπομπή. Προάγει τον πολιτισμό!Τη βλέπαμε οικογενειακώς και αναμένουμε την επιστροφή της στη μικρή οθόνη!
Δυστηχως πολυ φοβουμαι οτι Ορχήστρες και Χορωδία στο καινουργιο προγραμμα οχι μονο ψυχαγωγια δεν θα υπαρχει αλλα θα καταργηθουν ολες οι αξιες και τα ιδανικα σιγα σιγα. Απαραδεκτο να μην υπαρχει μουσικο περιεχομενο!
Μα καλα που τα εχετε ακουσει εσεις αυτα γινεται παροχη ποιτικης ψυχαγωγιας χωρις μουσικα συνολα? Δεν γινεται να μην υπαρχουν μουσικα συνολα ραδιοφωνιας σε ενα διαπαιδαγωγικο προγραμμα.
Αντιλαμβανόμενη πλήρως τις ανάγκες περικοπών και ελέγχου των κακοδιαχειρήσεων θέλω να εκφράσω την αγωνία μου για την ανάγκη ύπαρξης μιας ΚΑΛΗΣ κρατικής τηλεόρασης.Πολλές οι αξιόλογες εκπομπές που περιμέναμε εναγωνίως να δούμε.Πολλά τα προγράμματα στο ραδιόφωνο που μας κρατούσαν ποιοτική συντροφιά.Και ένα από τα στολίδια μας τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.Σκεφτείτε ψύχραιμα πριν αποφασίσετε.Μια χώρα που χάρισε πολιτισμό είναι αδιανόητο να υπάρχει στα σκοτάδια.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ
Νομίζω ότι δεν πρέπει καν να συζητείται το θέμα της λειτουργίας ή μη μουσικών συνόλων στην ΝΕΡΙΤ. Δεν περισσεύουν τα μουσικά σύνολα στη χώρα μας, το αντίθετο μάλιστα.
Και αφού ευαγγελίζεστε τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ στα πρότυπα ευρωπαϊκών κρατικών σταθμών, δείτε λοιπόν τί γίνεται και έξω.
Μη θυσιάζετε ΚΑΙ τον Πολιτισμό στο όνομα της ευημερίας των αριθμών.
Υ.Γ. Ασφαλώς και θα πρέπει να τεθούν αυστηρά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κριτήρια για τη στελέχωση των μουσικών συνόλων. Η ύπαρξή τους δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό που χρειάζεται είναι η παρουσία τους να δικαιολογείται με υψηλά επίπεδα ποιότητας στην παρουσία τους. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο…
Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ ήταν και πρέπει να είναι η όαση στην μουσική έρημο που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και όχι μόνο…Επίσης δεν νοείται Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός χωρίς Μουσικό Σύνολο…Για την καλλιέργεια των νέων..των παιδιών μας….Πάντα είχε ακροαματικότητα μα προπαντός ΠΟΙΟΤΗΤΑ…ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ…
Θεωρώ απαραίτητη την παρουσία των Μουσικών Συνόλων στην Δημόσια Τηλεόραση. Οι όποιες περικοπές ας μην στοχεύουν πάντα στον Πολιτισμό.
Τετάρτη, 20 Αὐγούστου 2012, 14:25΄.
Ἀξιότιμοι Κύριοι,
Πρῶτον διαμαρτύρομαι γιὰ τὸ ἀπαράδεκτο στήσιμο τῆς ἰστοσελί-δος σας. Ξενύχτησα γράφοντας ἕνα πυκνό, σύντομο καί, πιστεύω, τεκμηριωμένο κείμενο: ἀφοῦ συμπλήρωσα ὄνομα, ¬e-mail προσωπικὸ ἰστοχῶρο κ.λπ., ἔκαμα κλίκ στὸ τετραγωνάκι «Ὑποβολή τοῦ σχολίου». Ἀστραπιαῖα στὴν ὀθόνη του ὑπολογιστοῦ μου βγῆκε παραθυράκι ποὺ μόλις πρόλαβα νὰ διαβάσω. Περίπου ἔγραφε «Ξεχάσατε νὰ συμπλη-ρώσετε τὸ CTCHPA; CATCHPA;» ἢ κάτι τέτοιο, «ὅρο» τελείως ἄγνωστό μου καίτοι χρησιμοποιῶ Η/Υ 22 συναπτά χρόνια. Ἐπι-στρέ-φοντας στὸ ἔγγραφο ποὺ γι’ αὐτό κοπίασα τόσο, εἶδα ὅτι εἶχε ΣΒΗΣΤΕΙ !!! Ματαίως τὸ ἀναζήτησα σὲ ὅλο τὸν ὑπολογιστή, στὰ Trash κειμένων καὶ ¬e-mail, σκληρὸ δίσκο κ.λπ. Δὲ σεβόσαστε λίγο πολίτες μὲ νεῦρα σμπαραλιασμένα ἀπὸ τὴν ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ἀκινήτων τε καὶ κινητῶν καὶ τὴ ἄτεγκτη μείωση τῶν εἰσοδημάτων τους; αὐτοὺς, ἑκόντες-ἄκοντες καλεῖτε σὲ διαβούλευση.
Στὸ θέμα μας: Εἶμαι 54 χρόνια (ἀπὸ τὸ 1959) μουσικοκριτικός καὶ μουσικολόγος-ἱστορικὸς τῆς Εντεχνης Νεοελληνικῆς Μουσικῆς, ποὺ τεκμηριωμένα ὑπάρχει ἀπὸ τὸ 1771. Ἤδη μὲ τὴν πραξικοπηματικὴ κα-τάργηση τῆς ΕΡΤ, βάσει τῆς λογικῆς «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» (καὶ πόσο πονοῦσε καὶ ἔπασχε γνωρίζω ἀπὸ πρῶτο χέρι!) τρέμαμε γιὰ τὸ μέλλον τοῦ Τρίτου Προγράμματος. Βεβαίως ἐγὼ ὁ ἴδιος ἄκουσα καὶ εἶδα στὴν τηλοψία τὸν κ. Εὐάγγελο Βενιζέλο νά ἐγγυᾶται τὴν ἀπρό-σκοπτη μελλοντικὴ λειτουργία τῶν ἀνεκτίμητων Μουσικῶν Συνόλων τῆς ΕΡΤ (Συμφωνικὴ Ὀρχήστρα, Χορῳδία, Ὀρχήστρα Ἐλαφρᾶς Μου-σικῆς). Καὶ ἐνῶ γιὰ τὸ μέλλον τοῦ Τρίτου, ἔστω ἔτσι ὅπως κατάντησε, τηρεῖται σιγὴ ἰχθύος, κατάπληκτος πληροφοροῦμαι ὅτι στὸν ἀρχιμου-σικὸ κ. Λουκᾶ Καρυτινό, δηλώθηκε, ἂν καλοκατάλαβα, ὅτι τὰ Μουσικὰ Σύνολα… καταργοῦνται ἐπειδὴ οὺδείς…ἐξεδήλωσε ἐνδιαφέρον γιὰ τὴν ὕπαρξή τους!!! Καί, ἄν ὄντως αὐτὸ ἀληθεύει, δὲ σκεφθήκατε ὅτι συνέβη ἐπειδὴ οἱ πάντες θεωροῦσαν τὴν ὕπαρξή τους ΔΕΔΟΜΕΝΗ καὶ τὴν ἀμ-φισβήτησή της ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ;
Σχολιάζω ἀπὸ τὰ πρὸς διαβούλευσιν προτεινόμενα, μόνο τὸ ἄρ-θρο 2 τοῦ κειμένου σας, ἄμεσα συσχετιζόμενο μὲ τὰ Μουσικά Σύνολα καὶ μὲ τὴν κατάργησή τους. Τὰ ἐρωτήματά του διατυπώνονται σὰν νὰ ἀπευθύνονται σὲ μωρὰ βρεφονηπιακοῦ σταθμοῦ, εἴτε ἀπὸ ἄκραν ἀσχετωσύνη τοῦ συντάκτου μὲ τὸ θέμα «Πολιτισμός», εἴτε, ἀντίθετα ἀπὸ πανοῦργο σκοπιμότητα: γνωρίζει ὅτι ἀπὸ τὴ Μεταπολίτευση καὶ μετὰ ὁ κατὰ πολλὲς δεκαετίες παλαιότερος ἀλλὰ…διακριτικότερος πόλεμος κατὰ τῆς σοβαρᾶς μουσικῆς, κορυφώθηκε ἐπὶ ΠΑΣΟΚ, ποὺ, συνεργοῦν-τος, δυστυχῶς καὶ τοῦ Μεγάρου Μουσικῆς, ἔκαμε σωστὴ πλύση ἐγκεφάλου στὸν ἑλληνικὸ λαό, κάνοντάς τον νὰ θεωρεῖ ὡς μόνη μουσική του τὶς ἐμετικὲς πλέον καὶ σοβαροφανεὶς κλωνοποιήσεις τοῦ ρεμπέτικου (ἐξ’ ἀρχῆς συνδεδεμένου μὲ τὴ διακίνηση ναρκωτικῶν: σήμερα τοὺς τεκέδες διαδέχθηκαν τὰ σκυλάδικα τῆς παραλιακῆς) Ἄρα προεξοφλεῖ εἴτε ἀδιαφορία τοῦ κοινοῦ στὸ τεράστιο ζήτημα τῶν Μουσι-κῶν Συνόλων, εἴτε ἀρνητική του στάση. Προσωπικά, μπορῶ νὰ συγχωρήσω τὰ πάντα πλὴν τοῦ νὰ μὲ θεωροῦν ἠλίθιο. Καὶ τὸ ἄρθρο 2 ἀπευθύνεται, ὅπως εἶπα, εἴτε σὲ νήπια, εἴτε σὲ ἐνηλίκους ἠλιθίους― ὅπως καὶ ἀρκετὲς γενικολογίες τοῦ ὑπολοίπου κειμένου.
Γνωρίζετε κύριοι, ποὺ ἐμφανίζεστε σὰν ἀθῶες περιστερές, πόσες μυριάδες ἠχογραφήσεων μόνον Ἔντεχνης Ἑλληνικῆς Μουσικῆς ὑπάρ-χουν (ἂν δὲν τὶς σβήσατε κιόλας), δηλαδὴ συνθέσεων καὶ ἀξιολογω-τάτων Ελλήνων ἑρμηνευτῶν στὰ Ἀρχεῖα τῆς ΕΡΤ; Γνωρίζετε ὅτι τὰ Μουσικὰ Σύνολα τῆς ΕΡΤ, μὲ χιλιάδες συναυλίες ἐπὶ δεκαετίες, φώτι-σαν μουσικὰ ὅλες τὶς ἑλληνικὲς γεωγραφικὲς συντεταγμένες, ἀλλὰ καὶ τὸν Ἑλληνισμὸ τῆς ὁμογενείας. Φθάνουν μόνον μία ἢ δύο ὀρχῆστρες σὲ μιὰ χώρα 10.000.000 ψυχῶν γιὰ τὴ διάδοση πολιτισμοῦ, ἰδίως μετὰ τὴ διάλυση τῆς ἀνεκτίμητης Ὀρχήστρας Χρωμάτων καί, οὐσιαστικὰ τῆς Καμεράτα, ποὺ βλέπουμε νὰ ψἀχνεται γιὰ νέα «ταυτότητα»;
Τελειώνω κραυγάζοντας ἐμφατικότατα: Ἀποκαταστήσατε πάραυτα, ἀπὸ τὰ Μουσικὰ Σύνολα τῆς ΕΡΤ: γιατὶ ἀργὰ ἢ γρήγορα θἄρθει (ἄγνωστο πόθεν, ἀλλὰ γι’ αὐτὸ εἲμαι βέβαιος) τὸ γιαταγάνι ποὺ θὰ κόψει τά χέρια ποὺ τὰ ἀφάνισαν καὶ θὰ ἀποκεφαλίσει τοὺς ἐγκε-φάλους μὲ τὴ φαιά μέν, δύσοσμο δέ οὐσία ποὺ ἀπεργάστηκαν τὴν κατάργησή τους.
Μὲ τιμή,
Γ ι ῶ ρ γ ο ς Λ ε ω τ σ ά κ ο ς
Ξένες ποιοτικές σειρές απο το BBC ,όπως ο Πύργος του Ντάουτον νομίζω οτι έχουν θέση στην Δημόσια τηλεόραση .
Ευχαριστώ
Τo BALKAN EXPRESS ήταν η καλύτερη σειρά-ντοκυμαντέρ των τελευταίων ετών,με φίλους εντός και εκτός Ελλάδας. Στάθηκε αφετηρία των βαλκανικών μου αναζητήσεων τουριστικά, επαγγελματικά αλλά κυρίως ψυχαγωγικά. Με έκανε υπερήφανο όταν σε κάποιο ταξίδι μου στο Βελιγράδι οι Σέρβοι συνεργάτες μου γνώριζαν την εκπομπή. Σημαντική επισήμανση αν συνεχίσει η παραγωγή θα πρέπει να μην κάνει εκπτώσεις εις βάρος της ποιότητας λόγω κρίσης αλλά να συνεχίσει το ίδιο προσεκτικά. Μέχρι τότε ας αρκεστούμε στις επαναλήψεις και στο διαδίκτυο.
Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι ακριβώς να αντιστέκετε στην εμπορική λαίλαπα που επιχειρεί να καταπνίξει τον πολιτισμό, ανάγοντας σε πολιτισμό μόνο ότι «πουλάει». Είναι η «συνείδηση» του πολιτισμού μίας χώρας. Οφείλει να εστιάζει στο σημαντικό και ουσιαστικό έστω και μόνο ως υπενθύμιση της ύπαρξής τους. Η ανάδειξη του πολιτισμού πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν επιδίωξη της δημόσιας τηλεόρασης και να μην παραδίδεται ως προϊόν σε ιδιωτικούς φορείς . Η δημόσια τηλεόραση πρέπει όχι μόνο να κρατήσει τα μουσικά σύνολα, αλλά θα έπρεπε να συστήσει και θεατρική σκηνή και βιβλιοθήκη και κέντρο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και μόνιμο εκθεσιακό χώρο εικαστικών τεχνών. Μόνο τότε μπορεί πραγματικά να επιτελεσει το έργο της.
ΔΑ.
Ο πολιτισμός χρειάζεται και τα Μουσικά Σύνολα, και το Τρίτο Πρόγραμμα και ένα καλό Α ή Β πρόγραμμα. Ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει ανοησίες, κίβδηλη ενημέρωση, άσχημη μουσική από λίστες. Θέλει να ακούσει κλασική μουσική, θέλει να ακούσει τζαζ, καλό ελληνικό τραγούδι. Θέλει να ψυχαγωγηθεί και να μάθει. Οφείλετε να του το προσφέρετε αυτό.
Θέλουμε πίσω τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα! Χωρίς αυτά δεν νοείται σοβαρή δημόσια ραδιοτηλεόραση. Παντού στον κόσμο κάθε ραδιοφωνία έχει και την Ορχήστρα της, συχνά πολύ σπουδαία. Όσο για το Τρίτο, η απουσία του έχει καταστήσει ακόμα πιο άγονο το τοπίο των ραδιοσυχνοτήτων. Έχετε μεγάλη ευθύνη. Ξεχάστε το κυνήγι της ακροαματικότητας (ξέρουμε όλοι πόσο συμβατικά είναι τα νούμερα, αν όχι κατασκευασμένα) και επαναφέρετε το Τρίτο, τα Μουσικά Σύνολα, τις ποιοτικές πολιτιστικές εκπομπές στην τηλεόραση! Κι αν είναι λίγοι οι ακροατές, στο χέρι σας είναι να γίνουν πιο πολλοί και ακόμα περισσότεροι!
Η σκέψη και μόνο να κλείσουν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ δηλώνει την άποψη που έχουν οι κυβερνώντες για την τέχνη και ως εκ τούτου και για την ίδια την υπόσταση της ανθρώπινης φύσης. Άμουσοι οι ίδιοι (με την πλατιά έννοια του όρου) θεωρούν περιττό ό,τι δεν μπορούν να καταλάβουν τη στιγμή που για παράδειγμα δαπανούν ακόμη και τώρα τεράστια ποσά άμεσα ή έμμεσα μέσα απο τον κρατικό προυπολογισμό προκειμένου να «διασωθούν» οι χρεωκοπημένες ομάδες ποδοσφαίρου, στις οποίες χαρίζουν τα τεράστια χρέη τους προς το Δημόσιο. Μία κοινωνία η οποία δεν σκέπτεται και δεν μπορεί να απολαύσει την Τέχνη είναι καταδικασμένη σε θάνατο. Μήπως αυτό επιδιώκουν οι κυβερνώντες και πολύ φοβάμαι, δυστυχώς όχι μόνο οι κυβερνώντες αλλά και οι δήθεν αντιπολιτευόμενοι?
Θα παρακαλουσα πολυ τους ιθυνοντες να εξετασουν παλι τον θεσμο των μουσικων συνολων γιατι περι θεσμου προκειται αφου εχουν πισω τους δεκαδων ετων ιστορια.
Με την λεξη πολιτισμο δεν ενοουμε πολιτικες συζητησεις και οτι αλλο μας συμφερει.Πολιτισμος ειναι οι τεχνες και πρωτη και καλυτερη η ΜΟΥΣΙΚΗ ο ΗΧΟς.Η πρωτη αισθηση οταν γεννιομαστε ειναι ο ΗΧΟΣ απο την φωνη της μανας που μας φερνει στον κοσμο. Αυτον τον ΗΧΟ υπηρετουν τα ΟΡΓΑΝΑ και οι ΦΩΝΕΣ.
Ακριβως γι αυτο ειναι απαραιτητα τα μουσικα συνολα σε μια ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που ξαναχτιζεται.Οφειλουμε πολλα στις ορχηστρες μας και στην μια και μοναδικη χορωδια η οποια ανηκε στην τεως ΕΡΤ και πιστευω οτι θα εξακολουθησει να υπαρχει και να ειναι κτημα της Δημοσιας Τηλεορασης.
Πιστευοντας οτι ολα τα σχολια θα βρουν ανταποκριση μαζι με το δικο μου
αλλιως δεν υπαρχει λογος να υφιστατε το opengov.
Φιλικα
Φ.
Με το να παραμείνουν και να ενισχυθούν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ (δεν νοείται Ραδιοφωνία χωρίς ορχήστρες). Με το να ενισχυθεί, να βελτιωθεί και να εκπέμπει πανελλαδικά το Γ Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας. Υπήρξε μια κοιτίδα πολιτισμού με μακρά ιστορία και μπορεί να αποτελέσει, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, πόλο παραγωγής και διάδοσης πολιτισμού. Μόνο στο Τρίτο Πρόγραμμα ακούγαμε μουσική εξοβελισμένη από άλλους ραδιοφωνικούς διαύλους, σοβαρές εκπομπές λόγου, ουσιαστική ενημέρωση για τα πολιτιστικά τεκταινόμενα. Μη το απεμπολήσετε το Τρίτο, είναι βασική προτεραιότητα για μια σοβαρή επανεκκίνηση!
ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ της ΕΡΤ KAI ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΒΗΜΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤ.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΣΙΜΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΕΘΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ.
θεωρώ, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τόσο πολιτισμό, ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην υπάρχει η Ορχήστρα Μουσικά Σύνολα και κάτι αντίστοιχο με το Τρίτο Πρόγραμμα. Γιατί τέτοιου είδους προγράμματα μόνο η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μπορεί να προσφέρει για ευνόητους λόγους.
Το BALKAN EXPRESS ήταν από τις καλύτερες εκπομπές- ντοκυμαντέρ που έχουν προβληθεί. Μας έφερε σ’ επαφή με τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, που είναι ακόμα άγνωστη στους περισσότερους απο εμάς. Ήταν μια ταξιδιωτική περιπλάνηση στον τόπο και την ιστορία του, τα μνημεία, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό, τη γεύση, τη μουσική, την παιδεία. Εγώ, έχω ταξιδέψει αρκετά στην περιοχή των Βαλκανίων και βλέποντας την εκπομπή ένιωθα πως ήμουν εκεί, περιπλανιόμουν μαζί με το φακό, αλλά και μάθαινα καινούρια πράγματα.
Είχε μεγάλη ακροαματικότητα και ας μην είχε προβληθεί ιδιίατερα.
Μακάρι να συνεχίσει.
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, όπως και το Τρίτο Πρόγραμμα, είναι νησίδες πολιτισμού και διαχρονικά «εκπαίδευαν» τους Έλληνες στην ποιοτική μουσική και έδιναν βήμα στους έλληνες συνθέτες. Η τυχόν έλλειψή τους απλά θα αντανακλά το μορφωτικό επίπεδο των σημερινών κυβερνώντων και για άλλη μια φορά θα μας εκθέσει ως χώρα. Εκτός αν κάποιοι προτιμούν έναν λαό αγράμματο, απαίδευτο, άρα και χειραγωγήσιμο. Κατά τα άλλα η «βιομηχανία» της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της…
Αν πραγματικά επιθυμούμε η Ελλάδα να αποτελέσει κομμάτι της σύγχρονης παραγωγής πολιτισμού σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον, επίπεδο, αυτό σίγουρα, δεν μπορεί να επιτευχθεί με μειώσεις του αριθμού των Μουσικών Συνόλων (ορχήστρες, χορωδίες κλπ) – που έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστα, αλλά αντιθέτως με την αύξηση αυτών.
Συνεπώς, είναι απολύτως επιβεβλημένη η επανασύσταση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σε καμία απολύτως περίπτωση, η κατάργησή τους.
στην Ελλάδα, που θέλουμε να τη θεωρούμε κοιτίδα του πολιτισμού, θα πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν στην κρατική ραδιοτηλεόραση τα Μουσικά Σύνολα, αλλά και να ενισχυθούν.