2.1 Τι σημαίνει για σας ποιοτική ψυχαγωγία και πως μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμβάλλει σ’ αυτή;
2.2 Με ποιες πολιτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει και να αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό;
2.3 Με ποιους τρόπους μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;
2.4 Με ποιους τρόπους θα πρέπει να προβληθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες τάσεις στον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο;
2.5 Με ποια εργαλεία και πρακτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις δεξιότητες της κοινωνίας;
Θεωρώ ότι τα λεφτά των φορολογουμένων που πηγαίνουν στην δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει να προορίζονται για ¨άρτο και θεάματα¨. Αυτό το κάνουν με μεγάλη επιτυχία τα ιδιωτικά κανάλια και οποιαδήποτε προσπάθεια μίμισής τους θα ήταν απολύτως άστοχη και λάθος πολιτιστική αντίληψη. Η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να προσφέρει τα απαραίτητα εκείνα πολιτιστικά αγαθά που δεν έχουν άλλο αποτελεσματικό τρόπο να φτάσουν στην κοινωνία, αλλά έχουν μεγάλη παιδαγωγική και μορφωτική αξία. Ποιοτική ψυχαγωγία δηλαδή, αντί για φτηνή διασκέδαση. Αυτό η δημόσια τηλεόραση θα έπρεπε να το προσπαθεί, όχι μόνο με τις εκπομπές, αλλά και με συνεχείς πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως είναι η οργάνωση καλλιτεχνικών και επιστημονικών δρώμενων και η διατήρηση των μουσικών συνόλων. Για να μην εκφυλιστεί όμως, ο πολιτισμός αυτός, από δημοσιοηπαλληλική νοοτροπία και γραφειοκρατική αντίληψη, πρέπει αυτοί που θα επιλέγονται να διοικούν, να είναι δραστήριοι άνθρωποι του πολιτισμού και να υπάρχει σαφής ατζέντα δραστηριοτήτων, ώστε τα αγαθά αυτά, να προσπαθούν να φτάσουν στην βάση της κοινωνίας. Τα μουσικά σύνολα π.χ. να συνεργάζονται για την προώθηση νέων έργων, για σεμινάρια,διαγωνισμούς, workshop, συναυλίες στην επαρχία κ.τ.λ. Να αισθάνεται ο πολίτης και οι άνθρωποι του πολιτισμού ότι τα σύνολα και η μουσική είναι κάτι προσβάσιμο από όλους όσους επιθυμούν και όχι μόνον…
Ένα καλό πρότυπο ήταν η ΕΡΤ, ιδίως παλιότερα. Σειρές βασισμένες σε καλή λογοτεχνία, θεατρικές παραστάσεις ποιότητας και αρχαίο θεατρο, μουσικές εκπομπές όπως Στην Υγειά Μας, καλός κινηματογράφος ελληνικός και ευρωπαϊκός, καλές μουσικές παραστάσεις για να γνωρίσουν και οι νεώτεροι είδη και δημιουργούς των οποίων τα ονόματα κινδυνεύουν να μην αναγνωρίζουν ….. Ταξιδιωτικές, πολιτιστικά ντοκυμαντέρ, καλά ντοκυμαντέρ εν γένει, συνεντεύξεις με δημιουργούς αλλά από ικανούς δημοσιογράφους και σκηνοθέτες, οχι να σε πιάνει χασμουρητό επειδή ο κάθε άχρηστος ημετερίσκος θεωρείται ότι μπορεί να κάνει τέτοια «απλά» πράγματα. Και σοβαρή υποστήριξη στην τέχνη της χώρας και στους εκπροσώπους της, αλλιώς θα παει άπατη. Μ’ αλλα λόγια, βάλτε στο payroll τους μουσικούς τους σκηνοθέτες τους ηθοποιούς τους ζωγράφους κι όχι τα τσιράκια σας τους «συμβούλους» που δε σκαμπάζουν γρυ από πολιτισμό …. Και να πληρώνετε κάποιον οταν κάνει αποδεδειγμένα σωστή δουλειά, όχι για να τον βολέψετε ….
Να σταματήσετε τις βλακείες. Αυτό που κάνατε, να κλείσετε την ΕΡΤ ήταν μια τεράστια υποκρισία, ένας βανδαλισμός. Καταστρέψατε έναν σημαντικότατο εθνικό πολιτιστικό, μορφωτικό και εκπαιδευτικό οργανισμό, παγκόσμιας και διαχρονικής σημασίας.Από την ΕΡΤ, μετά τη μεταπολίτευση, μάθαμε τόσα πολλά, που δεν μπορείτε να τα φανταστείτε, ειδικά εμείς που μεγαλώσαμε και ζούμε στην επαρχία. Τα ιδιωτικά κανάλια ελάχιστα προσέφεραν. Το ισοζύγιό τους στον πολιτισμό και στην ενημέρωση είναι αρνητικό. Και μην περιμένετε να πιστέψουμε ότι, τα δυο κόμματα, που χειραγωγούσαν την ΕΡΤ, έχουν την καλή πρόθεση να διορθώσουν ο,τιδήποτε κακώς κείμενο.Κάθε τους προσπάθεια θα είναι προς το χειρότερο του κοινού και προς όφελος των ιδιωτικών ΜΜΕ.
2.1 Ποιοτική ψυχαγωγία σημαίνει ποιοτική μουσική: μαγνητοσκοπημένες και ζωντανές συναυλίες με συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, χορωδιακή μουσική, όπερα, κλασικό τραγούδι, βυζαντινή μουσική, δημοτική μουσική της Ελλάδας κι άλλων χωρών. Σημαίνει εκπομπές για το ποιοτικό θέατρο, τον ποιοτικό κινηματογράφο, για τις εικαστικές τέχνεςκαι για το λόγο. Σημαίνει εκπομπές για τους μεγάλους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Εξ ορισμού ΜΟΝΟ η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μπορεί να συμβάλλει στην ποιοτική ψυχαγωγία, γιατί μόνο η Δ.Ρ/Τ έχει από το σύνταγμα και το νόμο την υποχρέωση να το κάνει.
2.2.α Όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, η Δ.Ρ/Τ οφείλει να διατηρεί πλήρη Συμφωνική Ορχήστρα και επαγγελματική Χορωδία (= Μουσικά Σύνολα). Ο πρωταρχικός σκοπός τους είναι η προβολή του έργου των Ελλήνων συνθετών (συγχρόνων και παλαιών) με συναυλίες και ηχογραφήσεις / βιντεοσκοπήσεις.
2.2.β Η Δ.Ρ/Τ πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την παραγωγή εκπομπών οι οποίες να ασχολούνται με την προβολή και την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού τόσο στο Ελληνικό κοινό, όσο και στο Ευρωπαϊκό / Διεθνές κοινό (μέσα από επιτυχημένες μεταφράσεις και ανταλλαγές).
2.3.α Η Δ.Ρ/Τ έχει πρωταρχικά εκπαιδευτικό και εκπολιτιστικό ρόλο.
Για «να προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας» πρέπει να εστιάσει σε όλα όσα είναι αδιάφορα στην Ιδιωτική Ρ/Τ. Στην λιγότερο εμπορική / καταναλωτική τέχνη: στην ποιοτική μουσική, στο ποιοτικό θέατρο, στον ποιοτικό κινηματογράφο και στις εικαστικές τέχνες. Η Ιδιωτική Ρ/Τ ασχολείται επαρκώς με τα υπόλοιπα.
2.3.β Η διατήρηση Μουσικών Συνόλων (Συμφωνική Ορχήστρα και επαγγελματική Χορωδία) είναι επιτακτική για να μπορέσει η Δημόσια Ρ/Τ να παίξει αυτό το ρόλο.
2.3.γ Αν η οικονομική συγκυρία ανάγκαζε την Ελληνική Κυβέρνηση να διατηρήσει μόνο από ένα κανάλι Ρ και Τ, τότε αυτά θα έπρεπε να δημιουργηθούν ακολουθώντας το μοντέλο με το οποίο ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκις διαμόρφωσε το ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΑ. Στο κάτω-κάτω, όλα τα υπόλοιπα τα προσφέρει σε αφθονία η ιδιωτική Ρ/Τ.
2.4.α Σε συνέχεια όσων ανέφερα στο 2.2.β, η Δ.Ρ/Τ μπορεί να εξασφαλίζει επιλεγμένες εκπομπές πολιτισμού από Ευρωπαϊκά και άλλα Διεθνή κανάλια για να τις προβάλλει στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να γίνει κυρίως στα πλαίσια ανταλλαγών εκπομπών τέχνης, λόγου και πολιτισμού, άρα η Δημόσια Ρ/Τ πρέπει να διαθέτει τέτοιες δικές της παραγωγές.
2.4.β Η ύπαρξη οργανωμένων Μουσικών συνόλων θα βοηθήσει σημαντικά και σ’ αυτόν τον τομέα. Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι οι Συμφωνικές ορχήστρες και οι Χορωδίες της Ρ/Τ είναι ο σημαντικότερος φορέας προβολής των νέων τάσεων στη σύγχρονη έντεχνη (λόγια) μουσική.
2.5 Με τις πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές σχετικών εκπομπών. Με την διαρκή ενημέρωση για τα σημαντικά καλλιτεχνικά, επιστημονικά, εκπαιδευτικά κλπ γεγονότα που θα συμβούν, με κάλυψη και σχολιασμό αυτών που έχουν γίνει. Η ηχογράφηση / βιντεοσκόπηση και προβολή σημαντικών καλλιτεχνικών παραγωγών τρίτων φορέων μπορεί να συμβάλλει θετικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν έχω άλλες θέσεις και επιχειρήματα δυστυχώς… μόνο Θλίψη για την κατάντια!!! Ακροτηριασμένοι και λεροί θα αντικρίζουμε για καιρό το τίποτα που απλώντεται μπροστά στα πόδια μας για μέλλον… Αηδία μπροστά στην αδηφαγία!!!
Η σοφία των αρχαίων ημών προγόνων να διδάσκουν μουσική( λυρική ποίηση, μετρική, κ.ά.) πάει περίπατο. Στην τεχνοκρατική εποχή που ζούμε δεν έχουμε ανάγκη τη μουσική. Πόσοι από εμάς έχουμε ακούσει τη λέξη ‘μουσικοθεραπεία’; Πόσοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη ‘μοντέρνα’ μέθοδο χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης; Μπορεί κανείς να φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς μουσική;
Τα μουσικά σύνολα είναι η εικόνα της χώρας μας προς τα έξω. Είναι η καθημερινή μας ‘παρέα’, με εκλεκτές εκπομπές από εκλεκτούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Είναι ο μουσικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, με ευγένεια και ασπίδα πολιτισμού. Μια ασπίδα που προστατεύει και απαλύνει την ψυχή μας από τη βρωμιά των καθημερινών τηλεοπτικών σκουπιδιών στα κανάλια με υψηλούς δείκτες τηλεθέασης όπου κυριαρχούν οι φόνοι, η ψυχολογική και σωματική βία και η τρομοκρατία.
Αν δεν υπάρχουν τα μουσικά σύνολα, τότε είναι σα να λέμε στα παιδιά μας που φοιτούν στα μουσικά σχολεία και στα μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ,ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Αλήθεια, πόσα είναι αυτά τα παιδιά;…
Τρίτο Πρόγραμμα άμεσα. Θέατρο στην τηλεόραση και στο ράδιο. Μουσικά σύνολα. Δημιουργία χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής. Περισσότερες θρησκευτικές, ιστορικές εκπομπές.
Κατά τη γνώμη μας, το πρόγραμμα μίας κρατικής τηλεόρασης πρέπει να διαμορφώνεται με άξονα έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα σε οποιαδήποτε μορφή του. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα αυτό, πολιτιστικού περιεχομένου ή μη, θα πρέπει να αντανακλά την κουλτούρα της κοινωνίας και να εντοπίζει το στίγμα της. Με αυτήν τη λογική, τα περισσότερα κανάλια θα εστίαζαν σε διαφορετικούς τομείς (βλ. BBC).
Πρωτίστως και πάνω απ’ όλα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ίδια μέσα: δε νοείται κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση χωρίς τα μουσικά της σύνολα!
Με ιδεατό ένα τουλάχιστον κανάλι για τον πολιτισμό και δεδομένο μία ζώνη πολιτισμού σε ημερήσια βάση, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν προγράμματα που να άπτονται διαφορετικών τομέων τέχνης και πολιτισμού. Για παράδειγμα, προκειμένου να αναδειχθεί η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας πανελλήνιος server, όπου θα καταχωρούνται ανά τομέα διάφορες πολιτιστικές δράσεις ή projects, και τα οποία θα προβάλλονταν κατά περίπτωση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε λ.χ. να ενημερωθεί κάποιος για το είδος των θεατρικών παραστάσεων που παίζονται από διάφορα θέατρα, χωρίς όμως να μένει στα πλαίσια ενός πολιτιστικού μαγκαζίνο, αλλά να του παρέχεται μία σφαιρικότερη ενημέρωση μέσω μικρών αφιερωμάτων. Άλλος συνδετικός κρίκος θα μπορούσαν να είναι πανεπιστημιακές ή μη σχολές που έχουν ως άμεσο ή έμμεσο αντικείμενό τους τη δημιουργία: σχολές καλών τεχνών, δραματικές σχολές κ.α.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο σύγχρονης δημιουργίας, απαλλαγμένα από ξενοφοβικά, τοπικιστικά και φοκλόρ σύνδρομα που κατατρέχουν τον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα και φυσικά να προβληθούν ως αντικείμενο κουλτούρας και όχι ως lifestyle. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί ευκολότερα και μία γενικότερη επισκόπηση του παγκόσμιου πολιτιστικού γίγνεσθαι, ενώ σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη προβολής ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στο εξωτερικό υπό την αιγίδα άλλων πολιτιστικών φορέων.
Ίσως σε αυτό το τελευταίο να βρίσκεται τελικά και η απάντηση: τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι; γιατί η κουλτούρα σε άλλες χώρες είναι αναβαθμισμένη, ενώ οι δημιουργικοί άνθρωποι στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα;
Ίσως επειδή μία κρατική τηλεόραση οφείλει να έχει ως γνώμονά της ακριβώς την ποιοτική ψυχαγωγία και επιμόρφωση μέσω της ανάδειξης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας και όχι στο κέρδος.
Αν αφουγκραστείτε τριγύρω σας θα διαπιστώσετε πως η κοινωνία, οι νέοι άνθρωποι, εμείς βρίθει νέων ιδεών και ονείρων.
Ξυπνήστε
Με κατάπληξη άκουσα ξένο (νομίζω Άγγλο) δημοσιογράφο να αναφέρει σαν μια από τις αιτίες για το κλείσιμο της EΡΤ τη χαμηλή ακροαματικότητα, λόγω της κακής ποιότητας των προγραμμάτων της !!!!!
Ένα μεγάλο ψέμα, που κάποιοι φροντίζουν να διαδοθεί και να απηρεάσει την κοινή γνώμη.
Θύμα ο πολιτισμός, η παιδεία, η ποιότητα και τελικά ένας λαός, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα κ πρέπει για κάποιο λόγο να πάψει να ΖΕΙ και να προοδεύει!
Επιτέλους, διατηρήστε, σαν μια μικρή ένδειξη σεβασμού στους υπερφορολογούμενους πολίτες και την νέα γενιά αυτού του τόπου, την μοναδική όαση προσιτού πολιτισμού που απέμεινε. Το Τρίτο Πρόγραμμα, τα μουσικά σύνολα, την παραγωγή εκπομπών πολιτισμού και όχι χυδαιότητας και παιδικών εκπομπών αθωότητας και όχι φρίκης !
Ευχαριστώ
Ελεος … Αν δεν υπαρχουν Μουσικα Συνολα πως ειναι δυνατο να υπαρξει… ΜΟΥΣΙΚΗ;;;;
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΝΕΡΙΤ ΑΕ.)
-4 Θεματικα Κανάλια !-
* ΔΤ 1 (γενικό – Ψυχαγωγεία,Show,Θεματικες εκπομπές,Παιδικο πρόγραμμα,Μουσική,Τεχνες,Ιστορία,Εκπαιδευτικό πρόγραμμα…)
* ΔΤ News24 (τύπου ΒΒC NEWS και Rai News24 ,Ειδήσεις Μόνο!)
* ΔΤ Sport (αθλητικο προγραμμα, Ποδοσφαιρο,Μπασκετ,Βόλει κ.α,)
* ΔΤ Cine-Doc. (ταινίες, σειρες και ντοκιμαντερ ,ελληνικά και ξένα !!!!!!!!!! )
ΔΤΕνα
ΔΤΝεα24
ΔΤΣπορ
ΔΤΣινέ-Ντοκ
**** ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ » ΔΤ» ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ πχ. »Sport»
-Αν και το » ΔΕΤ» (Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση) θα ακουγώταν πιο καλα!- DET
Η κατάργηση των μουσικών συνόλων θέτει την Ελλάδα οριστικά στη β κατηγορία από πλευράς πολιτιστικών δρωμένων διότι :
α) δεν έχει πλέον ένα επίσημο επαγγελματικό σχήμα για την εκτέλεση υψηλού επιπέδου μουσικών σύγχρονων παραγωγών
β) το ίδιο το κράτος απαρνείται με τον πιο εμφατικό τρόπο τον παιδευτικό και εκπολιτιστικό ρόλο των συνόλων που καλλιεργούν το καλλιτεχνικό αισθητήριο της νέας γενιάς και του λαού και την ανάγκη του για ποιοτική ψυχαγωγία
γ)αφήνει τον ελληνικό λαό και τον απόδημο ελληνισμό βορά στην λαίλαπα του κακώς νοούμενης λαϊκότροπης καλλιτεχνικής έκφρασης και του απλοϊκού φολκρόρ με αποτέλσμα να τίθεται εκουσίως η Ελλάδα στο περιθώριο της πολιτιστικής ζωής της Ευρώπης σαν μια γραφική ευρωπαϊκή επαρχία με πολύ μπουζούκι και χαρούμενους ιθαγενείς που χορεύουν κυκλικά σε κάθε ευκαιρία
Η κατάργηση των συνόλων είναι σοβαρή οπισθοδρόμηση στα πολιτιστικά πράγματα της Ελλάδος με ευθύνη των κυβερνώντων. Το περίεργο όμως είναι ότι στον νεότερο αυτό πολιτισμό ανατρέχουν οι έλληνες πολιτικοί για να βρούν αποκούμπι όταν βάλλονται με στερεοτυπικές κατηγορίες από τους ξένους και τους ημέτερους κατηγόρους της «ανίκανης και ατάσθαλης » Ελλάδας.
Και πάλι ντροπή σε όλους τους υπευθύνους για το παρόν πολιτιστικό χάλι
Ντροπή και μόνο που το σκέφτονται να μη ξαναανοίξουν τα μουσικά σύνολα. Κανονικά θα έπρεπε να προσλάβουν πρώτα τους μουσικούς και μετά το κάθε παρατρεχάμενο «παιδί» τους δημοσιογράφο. 300 ξεφτίλες, ακούτε ? Τρίζουν τα κόκκαλα του Χατζιδάκη.
Η ύπαρξη του BALKAN EXPRESS στη νέα κρατική τηλεοραση με καινούργια επεισοδια ,είναι επιτακτη αναγκη. Θέλουμε BALKAN EXPRESS για ευχάριστες Κυριακές….
Μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού είναι και η ηχητική του ταυτότητα. Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή όπου ο ήχος της Μουσικής αναπαράγεται με ευκολία μεγαλύτερη από αυτή που παράγεται… Σε αυτή την εποχή οι άνθρωποι που πρωτογενώς δημιουργούν Μουσικό Πολιτισμό -επιλέγοντας την Ελλάδα ως τόπο για να σηκώνουν αυτό το βάρος- θα πρέπει όχι μόνο να μην απολύονται αλλά να πληθαίνουν. Ως απόφοιτος Δημοσιογραφίας, ως στέλεχος ερευνητικού τμήματος, ως Μουσικός, μα πάνω απ’ όλα ως Έλληνας απαιτώ την επανασύσταση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (οποιοδήποτε άλλο όνομα είναι ανόητο) με πρόγραμμα, στελέχη και Μουσικά Σύνολα αντάξιους φορείς της Δημοκρατίας μας, της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας.
Ποιοτική ψυχαγωγία και επιμόρφωση μας προσέφεραν εκπομπές οπως το Balkan express, μια εκπομπη που ειχε και εχει λογο ύπαρξης στην ελληνικη δημόσια ράδιο τηλεόραση.Ενα ταξιδι με εικονες,χρώματα και αρώματα απο την κάθε γωνία των Βαλκανίων.Ενα ταξιδι που μας ανοίγει ένα παράθυρο στη γειτονιά μας!Το Balkan express ηταν μια απο τις πιο χαρακτηριστικές εκπομπές της Ερτ3 και εμείς που ζούμε στη Βόρεια Ελλάδα περιμένουμε να τη δούμε στη ΝΕΡΙΤ .
Τελευταία φορά που άκουσα για «Ψυχαγωγία και επιμόρφωση» ήταν από τον Γιάννη Αλαφούζο για το «1821» του ΣΚΑΪ. Τελευταία φορά που άκουσα να προστίθεται η «δημιουργικότητα» στον «πολιτισμό» είναι από την κυβέρνηση που έκρυψε την δανειακή σύμβαση και έφερε στην Βουλή ολίγον από μνημόνια. Τελευταία φορά που ζητάει από μένα τον πτωχό να προσδιορίσω το έθνος μέσα στο κράτος είναι μια κυβέρνηση ανάμεσα στις πολλές που πέρασαν από το 1833 και διαφήμιζαν πάντα πόσο «ευρωπαϊκό» και πόσο «αρχαιοελληνικό» είναι το έθνος-κράτος μου και πόσο ελεύθερος είμαι μέσα σ’ αυτό. Ψάξτε καλύτερα στα αρχεία και στις παρακαταθήκες του Καραϊσκάκη, του Κοσμά Αιτωλού, του Καποδίστρια.
Η Δημόσια Τηλέόραση και το ραδιόφωνο πρεπει, περα απο την αντικειμενικότητα και ισορροπία στην ειδησεογραφική ενημέρωση, να καλύπτουν ολη τη χώρα και όχι μόνο την Αθήνα με ρεπορτάζ κλπ.
Σημαντική για μενα προσωπικα ηταν η δυνατότητα να ακούω στο ραδιόφωνο την ΕΡΑ 2 παντού, σε οποιο μερος της Ελλάδας κιαν βρισκομουν, καθώς και στο αυτοκίνητο. Αυτο ειναι κατι που μου λείπει οταν ταξιδευω. Το τρίτο πρόγραμμα με εμφαση στην ποιοτική μουσική αλλα και ο Κοσμος, εχουν αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό. Εκπομπές με μουσική και σχόλια πάνω στην επικαιρότητα, συνεντευξεις κλπ ηταν ταυτοχρονα ενημερωτικές χωρις να ειναι κουραστικές. Τηλεόραση δεν πολυβλέπω γενικά, οπότε τι να πω; Ποιοτικές σειρές Ελληνικής παραγωγής, ειδήσεις που να απευθύνονται στη λογική και όχι στο θυμικό των θεατών- ακροατών, ρεπορτάζ και αναλύσεις. Οχι αλλες ξενες σειρές, εχουμε πολλες απο αυτες στα ιδιωτικά κανάλια.
Η μόνη «δύναμη» καί «φιλοσοφία» ενάντια σέ κάθε μορφή τέχνης, ήταν πάντα ο φασισμός, γιά λόγους ασφαλείας φυσικά καί όχι μόνο! Τί’ναι αυτό που δέν καταλαβαίνουμε λοιπόν?
ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ.. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΥΠΑΡΞΕΙ..ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΦΩΝΗ
Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια.
Eίναι αναγκαίο να υπάρχουν τα Μουσικά Σύνολα,
όπως σε όλες τις εθνικές ραδιοφωνίες τις Ευρώπης και όλων τον πολιτισμένων χωρών.
Μια δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν πρέπει να είναι εμπορική. Πρέπει να είναι ΠΟΙΟΤΙΚΗ. Ποιοτική δημόσια ραδιοτηλεόραση σημαίνει πολιτισμός, δηλαδή :
* Μουσικά σύνολα
* Τρίτο πρόγραμμα
* Αρχείο ΕΡΤ
Συνοπτικά, απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι εφικτή η ουσιαστική συμβολή μιας δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας είναι:
α. η ύπαρξη τουλάχιστον μιας συμφωνικής ορχήστρας και μιας χορωδίας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με την συνέχιση του θεσμού των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ρ.Τ. και την επέκταση του δημιουργικού τους έργου
β. η προστασία ολόκληρου του πολύτιμου οπτικοακουστικού αρχείου της Ε.Ρ.Τ. και η σωστή αξιοποίησή του, και
γ. η ύπαρξη ενός ισχυρού, πολιτικά ανεξάρτητου και πολιτισμικά ευαίσθητου Τρίτου και Δεύτερου Προγράμματος με σκοπό όχι την απλή αναπαραγωγή μουσικής αλλά και την ενεργή και ουσιαστική παρουσία τους στο χώρο της τέχνης, την προώθηση της σύγχρονης παγκόσμιας και ελληνικής ποιοτικής μουσικής και την συντήρηση και μεταβίβαση των διαχρονικών μουσικών αξιών και της υψηλής αισθητικής.
Ο Πλάτων ονόμαζε την μουσική ως την ομορφιά του Σύμπαντος κι έλεγε ότι η «η Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή», ότι «η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα”.
Ποιό CD και ποιό DVD δύναται να αντικαταστήσει την ατμόσφαιρα της αίθουσας συναυλιών όταν η ζωντανή μουσική ενώνει τις καρδιές των ανθρώπων και τις υψώνει στις σφαίρες της Τάξης, του Μέτρου και της Αρμονίας ;
Ποιό CD και ποιό DVD δύναται να αντικαταστήσει την στιγμή εκείνη όπου 90 μουσικοί ενώνουν τα δοξάρια, τα ξύλινα, τα χάλκινα, τα κρουστά και την ψυχή τους, γιά να δώσουν εν νέου πνοή σε ένα μεγαλούργημα του Μότσαρτ ή του Μπετόβεν ;
Ενας πολιτισμός γράφει ιστορία και παραμένει ζωντανός δια μέσου των αιώνων όταν στηρίζεται και δομείται στην τριάδα :
Σοφία – Τεχνη – Γνώση.
Μήπως σήμερα στις αρχές του 21ου αιώνα τα κριτήρια του πολιτισμού άλλαξαν;
Μήπως το υψηλό επίπεδο ενός πολιτισμού θα κρίνεται πλέον από την ευημερία των τραπεζών και τα μέτρα δραστικού περιορισμού των λαών;
Η Ιστορία θα κρίνει…
Δεν θα ξεχάσω το δάκρυ της βιολονίστριας όταν έκλεισε η ΕΡΤ και η φωτό έκανε το γύρο του Κόσμου. ΑΥτό σήμαινε κάτι παραπάνω από απώλεια δουλειάς. Σήμαινε πάθος, πολιτισμό, μεράκι,
1) Μην στερήσετε τη ΝΕΡΙΤ από τα μουσικά σύνολα. Στη μιζέρια μας θέλουμε Πολιτισμό ως αντίδοτο.
2) Και επίσης Το Blakan express μας μάθαινε τη γειτονιά μας. Σπουδαία εκπομπή.
Δεν μπορώ να φανταστώ δημόσια τηλεόραση χωρίς μουσικά σύνολα.
Δεν μας λείπουν τα τουρκικα σήριαλ. Η ποιότητα μας λείπει.
Αν δεν την προσφέρει η δημόσια τηλεόραση θα την προσφέρουν τα ιδιωτικά κανάλια; Χλωμό το βλέπω.
ακόμη η ΔΤ ή (ξε)Νερίτ δεν έχει βρει την ψυχή της και βεβαίως ούτε την ηθική της βεβαίωση (δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο βεβαίως).
Προσπερνώ λοιπόν ασχολίαστα τα δελτία ειδήσεων, για να πω τα εξής: Έστω και έτσι η δημόσια τηλεόραση είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη απέναντι στα σκουπίδια της ιδιωτικής και δήθεν «δωρεάν» τηλεόρασης.
Περισσότερο πολιτισμό και ουσιαστικότερη ενημέρωση περιμένουμε λοιπόν. Καλά ντοκυμαντέρ και αξιόλογες ταινίες.
Καλές εκπομπές όπως οι «Αnimated φιλόσοφοι» , τα «Αληθινά σενάρια» ,και φυσικά οι σπουδαίες «Ανιχνεύσεις» ακόμη να επανεμφανιστούν …Τι περιμένετε ;
Η ΕΡΤ ειναι λογος, μουσικη, θεατρο, σινεμα,ειναι παραδοση ειναι new wave,Η ΕΡΤ πανω απ ολα ειναι οι υπεροχοι ανθρωποι της, θα μπορουσα να γραφω ατελειωτα καλα λογια καθως για πανω απο 40 χρονια η ΕΡΤ ειναι η αγαπημενη μου συντροφια. Η επομενη μερα εχει την ΕΡΤ ανοιχτη με ολατης τα προγραματα,τις χορωδιες της ορχηστρες της,κι ολο το ανθρωπινο δυναμικο της, εκτος προθυμων που προσετρεξαν στις υπηρεσιες της ΔΤ.
Το να ρωτάς για το αυτονόητο δεν περιέχει ούτως ή άλλως μια θέση άρνησης?
Είναι δυνατόν να χρειάζεται διαβούλευση το αυτονόητο θέμα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ?
Και κανένας να μην συμμετείχε στην «διαβούλευση» αυτή, μια κυβέρνηση που νοιάζεται για τον Πολιτισμό του λαού της χώρας θα έπραττε το αυτονόητο: Δημόσια Τηλεόραση στην υπηρεσία της ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης του λαού με ποιοτικά προγράμματα και βέβαια την δική της Ορχήστρα και Χορωδία, όπως ακόμη λειτουργούν (ως πότε?) και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κάποιους ενοχλεί πολύ ο πολιτισμός !!!!!
Αν εχουμε ακομη ελπιδα αυτην την δυσκολη ωρα που περναμε σαν λαος αυτο 8α ειναι μονο μεσα του πολιτισμου
.Ακομη και την περιοδο της μεγαλης υφεσης ο πολιτισμος εναι ο μονος δρομος για την αφυπνιση ενος ε8νους και ειδικα στον χωρο των τεχνης τα μουσικα συνολα και η χορωδια της πρωην ερτ ηταν η αιχμη του δορατος.
οτι και να λεμε 8α ειναι λιγο για την προσφορα των μουσικων συνολων .
ισως χρειαζομαστε πολυ λιγοτερους τεχνοκρατες και πολυ περισσοτερους καλλιτεχνες σε αυτην την χωρα .
εδω που φτασαμε σιγουρα δεν εφταιξε ο κακομοιρος πολιτισμος και ο ανυπαρκτος 8α ελεγα .
οταν η γειτονος χωρα τουρκια εχει εφτα οπερες και ποσες αλλες ορχηστρες και ραδιοφωνια τοτε μπορουμε να καταλαβουμε ποιος ειναι ο βαρβαρος και αξεστος λαος.
Ας ελπισουμε την υστατη ωρα να το καταλαβουν οι αρμοδιοι και να πραξουν αναλογα .
ΠΕΡΙΜΕΝΩ στη νέα τηλεόραση να συμπεριληφθούν και τα μουσικά σύνολα. Δεν νοείται ευρωπαϊκή κρατική ραδιοφωνία/τηλεόραση χωρίς ορχήστρα και χορωδία! Τα μουσικά σύνολα έχουν «σιγήσει» πέντε μήνες τώρα… ας τους επιτρέψουμε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, να συνεχίσουν το τόσο σπουδαίο έργο τους, που τόσο άδικα και βίαια διακόπηκε, να συνεχίσουν να μας μαγεύουν και να μας γαληνεύουν με την εκτέλεση των έργων τους, με το ήθος και την ποιότητά τους!
Ta mousika sximata einai i foni tis aisthisis ton Ellinon.Prepei na yparxoune apanda.
Ας τιμήσουμε τον Πολιτισμό μας.
ΑΣ ΠΙΣΤΕΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των προηγμένων χωρών.
Αν θέλουμε να λέμε οτι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα είναι αδιανόητο να μην διαθέτουμε μουσικά σύνολα που να εκπροσωπούν την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση
Δεν αρκεί που με κυριολεκτικά πραξικοπηματικό τρόπο η παρούσα κυβέρνηση – ο Θεος να την κάνει τέτοια – έπαυσε την ΕΡΤ ρίχνοντας μαύρο στη Δημοκρατία, τώρα καλούμαστε να υποστηρίξουμε τα αυτονόητα. Είναι δυνατόν να υφίσταται Εθνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση δίχως Ορχήστρα και Χορωδία; Βέβαια, στην δύνη της οικονομικής αναστάτωσης που μας βασανίζει, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει οτι προέχουν άλλες βασικές ανάγκες κοινωνικών παροχών όπως η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων κ.λ.π΄- ποια χρηματοδότηση, αφού ό,τι κονδύλι υπάρχει, πηγαίνει κατευθείαν στα χέρια των δανειστών ή, γιατί όχι, των σκανδαλωδώς πλούσια αμοιβόμενων βουλευτών… – .
Μα είναι η ίδια αυτή λογική που ως απόρροια της έλλειψης πολιτισμού μας οδήγησε εδώ. Και είναι αυτή η ίδια λογική που για άλλη μια φορά εξοστρακίζει ό,τι πολυτιμότερο έχουμε για χάρη κάποιας προνομιούχας κάστας «πολιτών» που συνεχίζει να λεηλατεί οικονομικά και να ρυπαίνει αισθητικά την δημόσια ζωή αυτής της χώρας.
ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.
Η χώρα που είναι το λίκνο του πολιτισμού πετάει (εξ αιτίας της κυβέρνησής της) έξω την μουσική, την εξέχουσα τέχνη του πολιτισμού. Τα μουσικά σύνολα , το τρίτο πρόγραμμα και όλα τα προγράμματα της ΕΡΤ ήταν παρηγοριά και βάλσαμο από τις προχειρότητες πολλών άλλων καναλιών. Τα έχουμε στερηθεί και τα ανπολούμε συνεχώς…..
Τα μουσικά σύνολα είναι απαραίτητα για την μουσική διαπαιδαγώγηση όλων των γενιών
Tα μουσικά σύνολα είναι εκ των ων ουκ άνευ για την δημόσια τηλεόραση και τον πολιτισμό γενικότερα.
Η κρατικη ραδιοτηλεοραση εχει καθηκον να προβαλλει και να προωθει κουλτουρες ολου του κοσμου, μα ιδιαιτερα την κλασσικη/ευρωπαικη κουλτουρα που αποτελει τη βαση της μουσικης διαπαιδαγωγησης. θεωρω οτι ειναι απαραιτητη η υπαρξη των μουσικων συνολων της ΕΡΤ για την ευρεια μουσικη αναπτυξη του ελληνικου κοινου.
Σαν Ελληνίδα της Ευρώπης δε θα ήθελα να καταργηθούν τα μουσικά σύνολα και οι κρατικές ορχήστρες, αλλά μέσω των εθνικών δικτύων να προβάλλονται περισσότερο μουσικές εκπομπές και να προάγεται η μουσική διαπαιδαγώγηση. Είμαστε μια χώρα που μπορεί μέσω της μουσικής να εκφραστεί έντονα και ποιοτικά και είναι κρίμα το δημόσιο κανάλι που είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε να μην προβάλλει ή διατηρεί τους θεσμούς που συντηρούν την όποια ιδέα έθνους μας έχει μείνει.
Δεν νοείται δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς την επαναλειτουργία των Μουσικών Συνόλων, ορχήστρας και χορωδίας, και την επαναλειτουργία του Τρίτου Προγράμματος. Αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία για την επιμόρφωση και για την ανάδειξη της δημιουργικότητας της ελληνικής κοινωνίας.
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες & όχι μόνον, λειτουργούν ραδιοφωνικές συχνότητες κλασσικής μουσικής καθώς & μουσικά σύνολα συμφωνικής μουσικής με χορωδίες δίνοντας το στίγμα του πολιτισμού τους!!!
Εδώ κλείνοντάς μας το τρίτο πρόγραμμα υποβαθμίζετε την κουλτούρα μας εξαναγκάζοντάς μας σε ραδιοφωνική ακρόαση τουρκομπαρόκ τσιφτετελάδικων σκυλοτράγουδων.
Θέλουμε πίσω την ποιότητα του τρίτου προγράμματος της χορωδίας & μουσικών συνόλων, η απώλειά τους είναι μεγάλη & εμείς τα έχουμε ανάγκη!!!
τα μουσικά σύνολα προσφέρουν αυτό που ο ιδιωτικός τομέας θα δυσκολευτεί να κάνει προσιτό σε ευρύ κοινό. χωρίς να είναι η μοναδική ανάγκη στην παροχή χρήσιμων εναλλακτικών στην κατά τα άλλα μετριότατη μουσική παιδεία που προσφέρεται εν γένει στους πολίτες, είναι βέβαιο ότι δίνουν ερεθίσματα για κάποιους που, χωρίς τα μουσικά σύνολα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα λάβουν ποτέ και από κανέναν. βάσει των υφιστάμενων συνθηκών και του δεδομένου οικονομικού πλαισίου, κανένας δεν έχει σηαμντικό κίνητρο να προσφέρει αυτά που προσφέρουν τα μουσικά σύνολα, παρά μόνο μια κοινωνία που νοιάζεται για τον εαυτό της. Όσο για το κόστος, είναι ήδη εμφανές αυτό της έλλειψης οφέλιμων ερεθισμάτων σε νέους ανθρώπους…
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΔΙΟΤΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ Κ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Τα Μουσικά Σύνολα (η ορχήστρες και η χορωδία) είναι αναγκαίο να υπάρχουν στη νέα Δημόσια Τηλεόραση. Κλασσική ορχήστρα έχουν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση κάθε πολιτισμένης χώρας. Ας μην αφήσουμε αυτήν την παράδοση να χαθεί.
Τρίτο πρόγραμμα-Μουσικά σύνολα απαραίτητα.
Το ζητούμενο ειναι να εξακολουθήσουν να παρέχονται υπηρεσίες απο φορείς όπως τα μουσικα σύνολα και το αρχείο της ΕΡΤ. Η απώλειας τους ειναι ανυπολόγιστη ζημία και δεν δικαιολογείται απο οποιαδήποτε έκπτωση κόστους.
Σημάδι πολιτισμού η μουσική. Και ιδίως αυτή που είθισται να αποκαλείται «σοβαρή μουσική». Είναι αδιανόητη η απουσία μουσικών συνόλων. Καλλιεργούν τις ψυχές των ανθρώπων – θεατών και ακροατών. Η ύπαρξή τους είναι απόδειξη ότι οι οργανωμένες κοινωνίες έχουν φάρους πολιτισμού, ενάντια στα ρεύματα ισοπέδωσης που ολοένα και διευρύνονται.
Πόσο μας λείπει το τρίτο πρόγραμμα. Είναι μεγάλη η απώλειά του. Άδικη και χωρίς λόγο η εξαφάνισή του από την καθημερινότητά μας.
Και τελικά είναι α-νόητη η απόσυρση του δημόσιου ενδιαφέροντος από τον Πολιτισμό. Ακόμη και με τα τρέχοντα κριτήρια να εκρίνετο το θέμα, της οικονομικής δηλ. αποτελεσματικότητας, δεν έχασαν όσες πολιτείες έχουν επενδύσει στον Πολιτισμό. Το όφελος είναι μεγάλο και πολύπλευρο, σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και δημόσιας ζωής.
Ελπίζω να υπάρξουν ευαίσθητες ψυχές που να ακούσουν και να διαβάσουν την αγωνία αυτή της κοινωνίας.
ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΑΙ?ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.