2. Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης μέσω της ανάδειξης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας της Ελληνικής κοινωνίας

2.1 Τι σημαίνει για σας ποιοτική ψυχαγωγία και πως μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμβάλλει σ’ αυτή;

2.2 Με ποιες πολιτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει και να αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό;

2.3 Με ποιους τρόπους μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;

2.4 Με ποιους τρόπους θα πρέπει να προβληθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες τάσεις στον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο;

2.5 Με ποια εργαλεία και πρακτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις δεξιότητες της κοινωνίας;

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 23:26 | Πέτρος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Προφανώς και τα μουσικά σύνολα της Ε.Ρ.Τ θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν και ίσως πρέπει να γίνει αυτό προσέχοντας ακόμα περισσότερο και το προσωπικό τους σε όλες τις θέσεις μουσικές και μη(ποιότητα, αξία στην πράξη, όρεξη και όχι δημοσιοϋπαλληλήκι) και στην οργάνωση, έτσι ώστε να χτιστούν σε γερά θεμέλια και τα τρία σύνολα και να είναι υγιή. Πρέπει να συνεχίσουμε το πολιτισμό της Ελλάδας μας και να είμαστε περήφανοι για τους φορείς που στοχεύουν σε αυτή τη συνέχεια. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να λειτουργούν όλοι στα παγκόσμια πρότυπα. Επομένως ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ έτσι ώστε να συζητάει ο κόσμος σε διάφορες χώρες για αυτά και να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 23:22 | Απόστολος Χανδράκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι απαραίτητο να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ καθώς και το Τρίτο Πρόγραμμα.
    Είναι απαραίτητο όσο και ζωτικό να υπάρχει μία ανάσα πολιτισμού στις συχνότητες των ερτζιανών που να εκφράζει κάτι διαφορετικό από ότι όλες οι άλλες συχνότητες που λίγο – πολύ μοιράζονται τα ίδια ήθη και έθιμα, ίδια γούστα, ίδιες συνήθειες, ίδια κουλτούρα και (μεταξύ μας) αν λείψει κάποιο – οποιοδήποτε απ’ αυτά δεν έχασε η Βενετιά βελόνι. Ενώ η απώλεια του Τρίτου είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ.
    Και τα Μουσικά Σύνολα που προβάλλουν και προάγουν την Ελληνική Δημιουργία οφείλει η Πολιτεία να τα διατηρήσει, συντηρήσει, αναπτύξει, υπερασπίσει, γιατί στο κάτω – κάτω το μόνο που μας απέμεινε να πουλήσουμε και να προβάλουμε είναι ο πολιτισμός.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 22:43 | M Martinos
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα Μουσικά Σύνολα είναι απαραίτητα στην ΝΕΡΙΤ Α.Ε. γιατί είναι εκείνα που την ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κανάλια.Κανείς άλλος ιδιωτικός σταθμός δεν έχει να προσφέρει τέτοιο πολιτιστικό αγαθό»

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 21:39 | Fryni Archer
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα Μουσικά Σύνολα είναι απαραίτητα για να προβάλλουν παγκόσμια τη μουσική Ελληνική δημιουργία. Auto einai mia gnwmi kai san katoikos exwterikou einai sunxronws kai euxi.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 21:34 | Maria BRA
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα Μουσικά Σύνολα είναι απαραίτητα στην ΝΕΡΙΤ Α.Ε. γιατί είναι εκείνα που την ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κανάλια.Κανείς άλλος ιδιωτικός σταθμός δεν έχει να προσφέρει τέτοιο πολιτιστικό αγαθό»
    «Θέλω να λειτουργήσουν ξανά, από την πρώτη ημέρα, τα Μουσικά σύνολα»
    «Περιμένουμε να ξαναδούμε τα Μουσικά Σύνολα που προβάλουν και διασώζουν τον ελληνικό πολιτισμό»
    «Τα Μουσικά Σύνολα είναι απαραίτητα για να προβάλλουν παγκόσμια τη μουσική Ελληνική δημιουργία»
    «Χρειαζόμαστε τα Μουσικά Σύνολα για να διαδώσουμε τη μουσική μας δημιουργία και να προβάλλουμε τον Πολιτισμό μας

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 20:19 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα Μουσικά Σύνολα είναι απαραίτητα στη ΝΕΡΙΤ αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο ευρωπαϊκό. Ξεχωρίζουν από τα άλλα κανάλια.
    Αποτελούν ένα πολιτιστικό αγαθό που πρέπει να διατηρηθεί και δεν μας το προσφέρει κανένας ιδιωτικός σταθμός. Εύχομαι να λειτουργήσει από την πρώτη μέρα του ανοίγματος του κρατικού καναλιού.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 20:03 | Χριστοπούλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Εκτός όλων των άλλων (αυτονόητων ),ντοκυμαντέρ ,παρουσιάσεις-συνεντεύξεις με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ,επιστημόνων κ.λ.π ,είναι αδιαννόητο να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΊΑ για να καταγράφει να αναδεικνύει να δημιουργεί (με αναθέσεις) και να προβάλει και στο εξωτερικό ό,τι αφορά τον τομέα της ΜΟΥΣΙΚΉΣ ,βασικό πυλώνα παιδείας και αληθινής ψυχαγωγίας !!

    Προς επαλήθευση κατάλογος ορχηστρών ραδιοφωνίας απο την wikipedia :

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_radio_orchestras#European_radio_orchestras

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 19:31 | Liana Papastefanou
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής τη χρειαζόμαστε!

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 12:47 | Λουκία Κ. Σταυρίτη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Με το κλείσιμο της ΕΡΤ έκλεισε το 50% των ελληνικών κρατικών ορχηστρών και χορωδιών!!! Προκειμένου αφενός να εξακολουθήσουμε να απολαμβάνουμε ποιοτική μουσική από κρατικό φορέα και αφετέρου να προβάλλουμε το μουσικό πολιτισμό της Ελλάδας, ζητάμε να ξεκινήσει η λειτουργία των μουσικών συνόλων (συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και ορχήστρα ποικίλης μουσικής) την πρώτη μέρα της λειτουργίας του νέου οργανισμού (ΝΕΡΙΤ). Τα μουσικά σύτνολα είναι έκείνα που διαφοροποιούν τον κρατικό φορέα από τα ιδιωτικά καναλια.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 12:47 | Μιχάλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Κυρίες και κύριοι,
    Είναι απολύτως πρωτάκουστο και απαράδεκτο, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Ραδιοφωνία/Τηλεόραση να μη διαθέτει μόνιμα μουσικά σύνολα. Πρώτον, ο σκανδαλώδης τρόπος με τον οποίο η ΕΡΤ έκλεισε οδήγησε στην ανεργία μεταξύ άλλων πλήθος υψηλά καταρτισμένων καλλιτεχνών που δεν είχαν καμμία σχέση με τα κρίματα που προσάπτονται σε αυτήν. Δεύτερον, με την απουσία μουσικών συνόλων στο νέο φορέα καταφέρεται βαρύτατο πλήγμα στην πολιτιστική ζωή της χώρας, και αναρωτιέμαι πως κάτι τέτοιο διέφυγε της προσοχής τόσων ανθρώπων ευρωπαϊκής και ακαδημαϊκής παιδείας, μελών της παρούσας κυβέρνησης. Μία σύντομη περιήγηση στους ιστότοπους ξένων ραδιοφωνιών θα σας πείσει ότι με την κίνηση αυτή η Ελλάδα κατέβηκε στο επίπεδο τριτοκοσμικής χώρας, και είναι απολύτως φυσιολογικό ότι έχουμε γίνει αντικείμενο γέλωτα ή/και λύπησης στους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς κύκλους.
    Στην Γερμανία αυτή τη στιγμή μένεται δημόσια διαμάχη για την σύμπτηξη ή μή (όχι διάλυση) δύο εκ των 13 ορχηστρών ραδιοφωνίας (20 μαζί με τα σύνολα μοντέρνας μουσικής). Υφίστανται επίσης επτά χορωδίες ραδιοφωνίας. Κάθε χώρα μέλος διαθέτει τουλάχιστον μία ορχήστρα και μία χορωδία ραδιοφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και της Εσθονίας των 1,3 εκ. Και αυτοί δεν είναι φορείς που απλώς εξυπηρετούν ένα εκλεκτικό κοινό. Προσφέρουν παιδαγωγικό έργο συνεργαζόμενοι με το εκπαιδευτικό σύστημα, προβάλλουν το έργο νέων εθνικών συνθετών, εκπροσωπούν τη χώρα στις διεθνείς σκηνές, παράγουν δισκογραφικό έργο, δίνουν συνεχώς συναυλίες (όπως άλλοτε έκανε η ΕΡΑ) και γεμίζουν τα ραδιοκύματα και το ίντερνετ με ποιοτική μουσική.
    Έτσι έκαναν και η Χορωδία και Ορχήστρα της ΕΡΤ, προϊόν της ακούραστης εργασίας τόσων εξαιρετικών μουσικών με κυριότερους το Μάνο Χατζιδάκη και τον Αντώνη Κοντογεωργίου, πριν πέσουν θύμα πολιτικής κακοδιαχείρησης και τελικά καταχρηστικής διάλυσης. Η συνέχιση μιας τέτοιας κατάστασης αποτελεί τουλάχιστον εθνικό όνειδος, και θέλω να ελπίζω ότι μόλις η κυβέρνηση αντιληφθεί πως οι περικοπές έγιναν στο πιό λανθασμένο σημείο που θα μπορούσαν να έχουν γίνει, θα επανιδρύσει τα Μουσικά Σύνολα υπό τον νέο φορέα.
    Με εκτίμηση,
    Μιχάλης
    Επαγγελματίας μουσικός εργαζόμενος στο εξωτερικό

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 11:34 | Κλεομένης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Με τη μουσική ο άνθρωπος ανέκαθεν υμνούσε το θεό.
    Για τους αρχαίους Έλληνες αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαίδευσης ήταν η μουσική.
    Όλοι οι λαοί του κόσμου εκφράζονται με τη μουσική και απ’αυτή χαρακτηρίζεται σε μεγάλο μέρος το επίπεδο του πολιτισμού τους.
    Αν λοιπόν η μουσική αποτελεί δείγμα πολιτισμού, τότε η ποιοτική μουσική είναι βασικό μέσον ορθής διαπαιδαγώγησης του λαού.
    Επομένως μια δημόσια τηλεόραση, ως υπεύθυνο μορφωτικό μέσον, πέρα από την ειδησεογραφική της αποστολή,θα πρέπει να στοχεύει και στην ευαισθησία των Ελλήνων.
    Για όλα αυτά, αναπόσπαστο κομμάτι της υπο σύσταση νέας δημόσιας τηλεόρασης αποτελούν τα μουσικά σύνολα.
    Το επίπεδό τους δε μέσα από αξιολογικά κριτήρια θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να εκπληρώνουν την πραγματική τους αποστολή, που είναι μεγάλης σημασίας για μια δημόσια τηλεόραση επιπέδου, όπως πρέπει να είναι η ΝΕΡΙΤ.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 11:16 | Πασχάλης Αβιτάμπιλες
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Πιστεύω ότι κατά την προετοιμασία μας για συμμετοχή στη Γιουροβίζιον και κατά τη μετάβαση των αντιπροσώπων μας στην Πόλη για ευλογία από τον Πατριάρχη, θα πρέπει να εξευρεθεί κονδύλι, για να εξασφαλίσουμε την άδεια από τους γείτονες, ώστε η ευλογία να δοθεί σε ειδική λειτουργία μέσα στην Αγιά Σοφιά.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 10:37 | Νίκη Πολυκανδριώτη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Το τρίτο πρόγραμμα, (με ιδρυτή τον Δ.Ρωμα), θεωρώ ότι είναι μέρος του νεωτερου πολιτισμού μας, μου εχει λείψει απερίγραπτα και θα ήθελα όλοι οι νέοι να έχουν τουλάχιστον την δυνατότητα που είχα και εγώ να ακούσω και να ταξιδέψω με την κλασσική μουσική, μέσα από εκπομπές και παραγωγούς άριστους. και το δεύτερο ήταν εξαιρετικό, αναφέρομαι περισσότερο στο τρίτο, καθώς ουδείς έχει κλασσική μουσική (εκτός εάν δεν με απατά η μνήμη μου από ένα ωριαίο κυριακάτικο στον Αθήνα 984).
    δεν ξεχνώ και τα θεατρικά έργα που επίσης συνέδεσαν με την καλλιτεχνική ιστορία του τόπου μας αλλά και με την ιστορία της και τα έθιμά της, αναγνωρίζοντας καλύτερα το σήμερα και δικαιολογώντας το.
    ως προς το τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα ήθελα να δω εκπομπές για την Αθήνα/την Πάτρα/τη Θεσσαλονίκη κα μεγάλες πόλεις, με προβολή των σημερινών κατοίκων και τις γειτονιές τους που τόσο έχουν αλλάξει από την δεκαετία του ογδόντα και αλλάζουν συνεχώς, να προβληθούν τα όποια σημεία ακόμα σήμερα υπάρχουν καλά ή τι μπορεί να γίνει και τι θα έπρεπε (όχι τι θα θέλαμε κοντόφθαλμα ο καθένας), ώστε να είναι αξιοπρεπής και δυνατή η παραμονή μας στις πόλεις (πέρα φυσικά από την ύπαρξη εργασίας) και έτσι να ενισχυθεί η πρωτεύουσα και οι άλλες μεγάλες πόλεις και να λειτουργήσει το μέσο ως αντίβαρο στην πληροφόρηση μόνο των εγκλημάτων/διαφθοράς/αδιαφορίας.
    για τα παιδιά, αλήθεια, έχουμε θησαυρούς παραδοσιακών παραμυθιών, που ακόμα και με υπότιτλους για παιδιά από άλλες χώρες, θα ηταν μοναδική γνωριμία με την Ελλάδα και την ιστορία των ανθρώπων που πέρασαν από εδώ. η μυθολογία μας, είναι επίσης μοναδικό υλικό για να απευθυνθεί στα παιδιά και να προάγει μέσω αυτών πολιτισμό, μέσα από παιδικές εκπομπές.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 04:44 | Christos Kolovos – PhD student, University of Montreal, Conductor-Violinist-Researsher
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αναμφισβήτητα, η ΝΕΡΙΤ πρέπει να έχει στους κόλπους της τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Τη Συμφωνική Ορχήστρα, την Ποικίλης ή Ελαφρά και τη Χορωδία. Δεν νοείται Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δίχως Ορχήστρα(-ες) και Χορωδία.
    Το έργο που αυτά τα 3 Σύνολα επιτέλεσαν τόσες δεκαετίες είναι μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα. Οι Έλληνες συνθέτες της παλαιότερης γενιάς, αλλά και της νεότερης που άκουσαν τα έργα τους πρωτοπαιγμένα από τις Ορχήστρες της Ραδιοφωνίας, είχαν τη μοναδική αυτή ευκαιρία σε αντίθεση με άλλους συναδέρφους τους που ποτέ δεν τους έλαχε η καλή τύχη αυτή. Με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας στα 75 της χρόνια, εκτός των μονίμων αρχιμουσικών της (Λυκούδης, Λιτσάουερ, Βαβαγιάννης, Παρίδης, Καραλίβανος, Κυδωνιάτης, Καβαλιεράτος, Καρύδης, Μπαλτάς κ.ά) πέρασαν από το ιερόν της πόντιουμ ένας Οδυσσεύς Δημητριάδης (του Μπαλσόι της Μόσχας), ένας Κατσατουριάν, ένας Γκάττο (της Σκάλας του Μιλάνου), ένας Νέλσον, ένας Μαντεάλ, αλλά και οι Χωραφάς, Ευαγγελάτος, Δημ. Μιχαηλίδης, Οικονομίδης, Φιδετζής, Καφαντάρης, Κολάσης, Καβαλλάρο, Αγραφιώτης, Καρυτινός, Πυλαρινός και πόσοι ακόμη. Σολίστες όπως η Βασίλισσα των πιανιστών Τζίνα Μπαχάουερ, ο Αχιλλεύς Κολάσης, η Χαιρογιώργου, ο Ρινγκάιζεν, οι βιολονίστες Μενουχίν, Βύρων Κολάσης, Τάτσης Αποστολίδης, Σοφοκλής Πολίτης, ο «Απόλλων» του βιολιού Λεωνίδας Καβάκος, ο Γιώργος Δεμερτζής, οι τσελλίστες Αμφιτεατρώφ, Παπασταύρου κ.ά., οι λυρικοί τραγουδιστές Καρρέρας, Ντομίνγκο, Καμπαγιέ, Γαρυφαλλάκη, Μοσχονάς, Πέρρα, Ζαχαρίου, Ζωγράφου, Ζαχαράτου, Μπούρλος και Τασσοπούλου κ.ο.κ.
    Η ύπαρξη των Μουσικών Συνόλων έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες ελληνικού λαού να ακούσουν ζωντανά από εκπομπές στα στούντιο του Ζαππείου και μετά της Αγ. Παρασκευής, εκτός στούντιο από την αίθουσα «Τερψιχόρη» του Χίλτον, το Ηρώδειον, τα «Ολύμπια» και το Μέγαρο Μουσικής με μηδαμινό ή συμβολικό εισιτήριο δεκάδες συναυλίες κατ’έτος αρίστης ποιότητος, από εκλεκτούς μουσικόυς που απαρτίζουν τα Σύνολα και εξαίρετους μετακαλούμενους καλλιτέχνες του διεθνούς στερεώματος.
    Τα Σύνολα της ΕΡΤ επιτελούν Εθνικό έργο, αφού πρωταρχικός στόχος τους είναι η προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, η ευκαιρία που δίνουν εμφανίσεως Ελλήνων σολίστ και διευθυντών στο πόντιουμ, η εκπαίδευση του λαού μας με την πολιτιστική μας παράδοση, αλλά και το παγκόσμιο ρεπερτόριο, που μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης δίνουν την ευκαιρία σε εκατομμύρια κόσμου να ακούσουν τη μεγάλη μουσική και εκτός του ψωμιού που χρειάζεται ο λαός για να ζήσει κυριολεκτικά, του δίνουν με ελάχιστο κόστος ή και χωρίς καθόλου κόστος, το ψωμί του πνεύματος, «το ψωμί» του Τολστόι.
    Κατά τεκμήριον, όλες οι ορχήστρες των Ραδιοφωνιών ανά τον κόσμο είναι οι καλύτερες των χωρών τους, λόγω και της άμεσης προβολής που παίρνουν από το ραδιόφωνο κυρίως. Π.χ. πολλά, όπως οι Ραδιοφωνίες του Βερολίνου Ανατολ. και Δυτ., της Κολωνίας, του Μονάχου, του Αμβούργου, της Φρανγκούρτης, της Στουτγάρδης, της Ράι του Τορίνου, Μιλάνου, Ρώμης, Όσλο, Κοπενχάγης, Χίλβερσουμ Ολλανδίας, των Παρισίων, του Καναδά, της Μόσχας κ.ο.κ. Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ υστερούσαν μόνον στις μη ισότιμες συνθήκες εργασίας με τους ξένους συναδέρφους τους και πουθενά αλλού.
    Το ότι μένουν 200 περίπου μουσικοί και χορωδοί άνεργοι (σημειώνω πως η Χορωδία της ΈΡΤ ήταν μία από τις δύο καλύτερες της Ελλάδας -η άλλη είναι της Λυρικής-) και σε συνδυασμό με την πολιτιστική πολιτική που ακολουθείται στον τόπο μας, με μόνον 2 Κρατικές Ορχήστρες και 1 της Λυρικής Σκηνής, με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εξόδων ενός μουσικού καριέρας όπως είναι όλοι οι μουσικοί ορχήστρας, οι οποίοι είναι οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ δημόσιοι υπάλληλοι που τα εργαλεία δουλειάς τους κοστίζουν πολλά εκατομμύρια δραχμές, αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και τα οποία συνήθως δεν ασφαλίζονται, γιατί η αποζημείωση που θα πρέπει να λάβουν εάν συμβεί κάτι δεν συμφέρει καθόλου τις ασφαλιστικές εταιρείες, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους από τον πιο χαμηλόμισθο μέχρι τον ανώτατο άρχοντα του Κράτους, που οτιδήποτε χρησιμοποιούν για να παράξουν την εργασία τους είναι αγορασμένο με τα χρήματα του ελληνικού λαού, άρα ανήκουν στο λαό, ενώ τα ανεκτίμητης αξίας όργανα των μουσικών και τα «λαρύγγια» των τργαουδιστών αγοράζονται και ανήκουν στους ίδιους για να προσφέρουν όμως το θείον δώρον της μουσικής σε όλους ανεξαιρέτως, οι μη ευνοϊκές συνθήκες εργασίας που γίνονται οι πρόβες από πλευράς θερμοκρασίας, ηχορύπανσης, ακατάλληλης ακουστικής χώρου κ.λπ., πρέπει να μας αναγκάζουν να ιδρύσουμε κι άλλες ορχήστρες σε όλη την επικράτεια και όχι να κλείσουμε και αυτές τις ελάχιστες που έχουμε.
    Εάν επιθυμείτε μορφωμένους πολίτες, ΜΗΝ κλείσετε τα Μουσικά Σύνολα. Μεγαλώστε τον αριθμό των ατόμων που τα καρτίζουν με περισσότερους μουσικούς και χορωδούς, καλυτερεύστε τις συνθήκες εργασίας τους, αυξήστε τις μηνιαίες αποδοχές τους για να δουλεύουν επιτέλους χωρίς να σκέφτονται πρακτικά ζητήματα (πώς να επιδιορθώσουν τα όργανά τους, πώς να αγοράσουν μουσικό υλικό για δημιουργία συνόλων μουσικής δωματίου και για περαιτέρω εξάσκηση οίκαδε, πώς να πάρουν καινούρια όργανα για καλύτερη απόδοση κ.ο.κ.) και αφήστε τους την ιδιότητα και υποχρέωση που έχουν απέναντι στο Έθνος ολάκερο, να δίνουν με την άριστη εκπαίδευση που έχουν αποκτήσει με δικά τους έξοδα στα διάφορα Ωδεία της ημεδαπής και σε ανώτατες Μουσικές Ακαδημίες της αλλοδαπής, το άρτιο αποτέλεσμα που από το 1938 έδιναν με αυταπάρνηση στο Λαό υπερπηδώντας κάθε εμπόδιο.
    Η κυβέρνηση της ΝΔ επί Μητσοτάκη στον μουσικό χώρο έμεινε ως η κυβέρνηση που ξαναέφερε την ευλογημένη από το Θεό Μονοθεσία στις Κρατικές Ορχήστρες και στην Ορχήστρα της ΕΛΣ, με αποτέλεσμα οι μουσικοί που τις απαρτίζουν να εργάζονται ΜΟΝΟΝ σε μία ορχήστρα, να αμοίβονται πολύ καλύτερα από παλαιότερα, να ανοίκουν στο ειδικό μισθολόγιο και να έχουν ώρες προσωπικής μελέτης στο σπίτι και άρα το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να είναι ωσάν συνόλου μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης.
    Ελπίζω η δική σας κυβέρνηση, να μην μείνει στην ιστορία, ως η κυβέρνηση της ΝΔ που έκλεισε 2 ορχήστρες της Ραδιοφωνίας και την Χορωδία της!

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 02:39 | Νικήτας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    είχατε κάτι καλές εκπομπές για ροκ,
    κι είχαν και ωραία σκηνικά θυμάμαι, μα δεν επιασαν.

    Τι να πω…

    Να κάνετε εκπομπη ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛ!!!

    αυτό που λέω είναι όχι τρελό – μα συνάμα ΠΑΡΑΝΟ’Ι’ΚΟ!!!

    όμως ο κόσμος έχει μια προκατάληψη με το δωρεάν αγαθά,

    πχ αν δώσεις στο λαό δωρεάν ίντερνετ, σε κατηγορεί για τις συνάξεις,

    αν ΔΕΝ δώσεις δωρεάν ίντερνετ – λέει δεν κρατάς τον λόγο σου!

    Λέω να γίνει μια εκπομπή για μέταλ – πράγμα ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ,

    όχι σαν του MAD με βινεάκια μονο, με Ελληνικές μπάντες

    μα ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ απο μπάντες ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤH ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛ

    να είναι μισα – μισα

    μισα LIVE στην Νερίν

    μισά ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ είναι πολυ σημαντικά και τα δυο

    θέλουμε και τα ζωντανα – και την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ARTWORK της μπάντας!!!

    Το να κάνεις εκπομπη για μέταλ το βρίσκω χαζό και ΛΑΘΟΣ!

    δεν αφορά τον μεσο Έλληνα, θα ενοχληθεί – θα αδιαφορήσει

    το Μεταλ, απευθύνεται σε ΛΙΓΟΥΣ και ΠΟΛΥ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ

    και μιλω για ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛ ΕΙΔΗ

    DEATH METAL – BLACK METAL – POWER όχι μονο τα πιο γλυκά

    πιστεύω η Νερίτ, ΠΡΕΠΕΙ να κάνει αυτό το τεράστιο σφάλμα

    ο κόσμος ήταν ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΣΚΛΗΡΟΣ! με θε’ι΄΄κές εκπομές

    με φανκι μουσικη, ήπιο ροκ που μου άρεσε,

    μπλουζ που είχατε – δυστυχώς δεν είχαν καθόλου καλά νουμερα

    τηλεθέασης – κι ήταν ΑΨΟΓΕΣ εκπομπες!

    το λάθος της κρατικής τηλεόρασης, είναι ότι είναι
    πολυ σωστη, είναι ένα βήμα πριν κι όχι μετα,

    σέβεται τον θεατή – ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ

    καθαρά σαν προ’ι’όν – εντελώς ψυχρά αν το δείς,

    η ΝΕΡΙΤ ΠΡΕΠΕΙ να κάνει μια ΚΟΤΣΑΝΑ όσον αφορά την ΤΕΧΝΗ

    η ΤΕΧΝΗ ΜΑΣ ΞΥΠΝΑ – ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ

    όταν η κρατική τηλεόραση ήταν ευγενική, κι έβαζε

    κάτι υπέροχα ήπια ροκ, φανκι, swing ο κόσμος κοιμόταν,

    μικρή τηλεθέαση – ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

    αν ήμουν παράγοντας στην Νερίτ

    θα έβαζα Μέταλ – ΝΑΙ – ΚΑΛΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ

    ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΚΙΑ – ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ – ΧΑΖΗ – ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

    αφου ο Μεταλλάς είναι φανατικός,

    είναι και λίγοι όπως οι παλιοί θεατές των μουσικών εκπομπων.

    ΑΡΑ ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ;;;

    κερδιζω ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ – ΛΙΓΩΝ – ΘΕΑΤΩΝ

    ΜΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

    θα μιλάνε για αυτην την εκπομπη!!!

    αυτη η χαζη – λαθος – αντιεμπορικη εκπομπη

    πρεπει να γίνει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

    να έχει εισαγωγη μεση και επίλογο

    να έχει live μουσικη ΚΑΙ βιντεάκια ΟΛΟΚΛΗΡΑ οχι στιγμές

    να έχει ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

    πχ σημερα ΜΠΑΝΤΕΣ με ΜΕΤΑΛ ΗΧΟ

    αυριο ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ

    μεθαυριο ΜΕ ΑΚΡΑΙΑ BLACK ΦΩΝΗΤΙΚΑ

    αν η κρατικη τηλεόραση είναι ΚΑΛΗ όσον αφορά την ΤΕΧΝΗ

    τότε δεν ξέρει τι είναι τέχνη…

    ο κόσμος δεν εκτιμά το καλό παιδί – και καλά κάνει ίσως,

    γιατι αν αποτύχει η τέχνη να μας ξυπνα… τι τέχνη είναι;

    είναι τεχνική.

    ΝΑΙ – ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΗ

    ΝΑΙ – ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΙΣ ΜΕΡΙΚΟΥΣ

    ΝΑΙ – ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ!!!

    όμως πάντα επαγγελματικά και με δομη

    αν κάνει κάτι, καντο καλά – αλλιώς κάτσε σπίτι σου.

    δεν ξέρω αν μπορείται να κατανοείσεται ότι

    με το να είσαστε καλοι άνθρωποι, θα έχετε χαμηλη τηλεθέαση

    χωρίς πολλές κριτικες.

    εγω λάτρεψα τις ροκιες που βάλατε και τα swing.

    OMΩΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

    ΣΑΝ ΜΑΝΑGER, ΘΑ ΕΝΟΧΛΟΥΣΑ –

    ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ

    δεν είμαι πιτσιρικάς να ακούω αυτά τα αίσχη

    προτιμούσα τις ώριμες ροκιες που βάζατε

    ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΠΡΟΟΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΟΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

    ΜΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ

    και λογικό είναι ένα ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΙΟΝ

    είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα έιναι για λίγους

    θα στόχευα σε ΛΙΓΟΥΣ μα ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ

    και θα τους ΣΕΒΟΜΟΥΝ

    θα έβαζα όλα τα μέταλ είδη – απο σωστούς μουσικους

    με πολύ άγριες φωνες – χωρις λογοκρισία

    φυσικά πολλοί μεταλλάδες είναι εγωιστές

    και μισούν την κρατικη τηλεόραση

    , μα δεκάδες άλλοι είναι παιδιά ανοιχτόμυαλα,

    και σιγά σιγά θα έρθουν και οι Grindcorάδες

    αν και μερικοί Grindcorάδες είναι πολύ ήπια κι ευγενικά παιδια.

    Μιλάμε για τέχνη – δεν είναι τέρατα οι μουσικοι.

    Δεν ξέρω αν η Νερίτ έχει πρόθεση να «ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ»

    αν είναι πάντως στη μουσική πάλι το καλό παιδί,

    με τις θεικές ροκ και swing επιλογές,

    πάλι θα έχουμε κάτι ΥΠΕΡΟΧΕΣ ροκ εκπομπες,

    μα σε λίγο θα κλείνουν, δεν θα σχολιάζει ο κόσμος γι’ αυτες,

    δεν θα έχουμε πάρα πολλους φανατικους.

    Επιλέγω ΜΕΤΑΛ σαν προ’ι’όν, δηλώνω ότι είμαι ΠΑΡΩΝ.

    Ενοχλώ! Με σχολιάζουν, ΥΠΑΡΧΩ! Μέταλ χωρίς την λογοκρισία,

    πχ της ακραίας φωνής. ΚΑΝΩ ΛΑΘΗ ΣΑΝ ΕΡΤ ΝΑΙ!!!

    Τον καλό τον άνθρωπο τον ήπιο, τον ξεχνάνε!

    ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΦΥΠΝΗΣΕ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ

    και μετα απο 1 χρόνο, βάλε πάλι ροκιές και κλασσική μουσικη.

    Πρέπει να μελετάς ψυχολογία,

    ο κόσμος δεν θέλει το κάλο.

    Ο κόσμος μυείται σιγά σιγά, οι ιδέες μέσα απ την τριβή

    βγαίνουν. Με τις καλοσύνες και τις υπέροχες μουσικές

    για ώριμα μυαλά βλέπω πάλι μεγάλους πάτους.

    ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 23:21 | ΣΟΦΙΑ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Προσωπικά πιστεύωότι τα Μουσικά σύνολα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο φορέα.Να προβληθεί ο πολιτισμός μας μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της μουσικής!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 23:43 | Ν.Δ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    http://www.bbc.co.uk/orchestras/
    Οπως θα δείτε στο παραπάνω link, το BBC έχει 5 ορχήστρες κι ένα φωνητικό σύνολο. Ο πολιτισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και στις σοβαρές χώρες αντιμετωπίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα. Ας δείξουμε κι εμεις επιτέλους ότι δεν είμαστε μια μπανανία αλλά μια χώρα με κουλτούρα και βλέψεις για το μέλλον. Αν είναι να φτιάξετε άλλο ένα «ιδιωτικό» κανάλι, μη τη φτιάξετε καθόλου…

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 23:23 | Κωνσταντίνος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θα ήθελα να προβάλλονται ποιοτικά ντοκυμαντέρ, να προβάλλονται ελληνικές παραγωγές που να έχουν ως θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία ανόθευτη και παραδόσεις, να αποφεύγονται φτηνιάρικες ελληνικές παραγωγές και να υπάρχει στις εκπομπές τις πολιτικές σοβαρός διάλογος και όχι 20 παράθυρα οπού θα μιλάνε όλοι μαζί. Να σέβεστε την ελληνική παράδοση και τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων τηλεθεατών. Στα δελτία ειδήσεων οι δημοσιογράφοι να είναι σωστοί να σέβονται τους συνομιλητές και τους τηλεθεατές τους. Να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Να υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές με θέμα την υγεία.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 23:22 | ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ο βασικος μοχλος άσκησης πολιτιστικής πολιτικής μέσα από ένα κρατικό κανάλι ραδιοτηλεόρασης είναι η ύπαρξη και δημιουργική λειτουργία μουσικών συνόλων.
    Αν τα συνολα αυτά λείψουν, τότε ακόμα και αν υπάρχουν εκπομπές με ανάλογο θέμα δεν θα εχουν καμια ουσιαστική σχέση με τον πολιτισμό στην πατρίδα μας. Θα αποτελούν απλή «κατανάλωση» πολιτιστικού προϊόντος. Ενός προϊόντος που θα έχει παραχθεί αλλού και θα αφορά τον πολιτισμό άλλων. Η έννοια αυτή καθ’ αυτή του πολιτισμού είναι η παραγωγή πνευματικού έργου από ένα κοινωνικό σύνολο σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σαν έκφραση του πνευματικού επιπέδου αυτού του συνόλου αλλά και σαν μοχλός εξέλιξης του ίδιου συνόλου.
    Πολιτισμός και Δημοκρατίαειναι συνυφασμένα στο βαθμό που η Δημοκρατία είναι τόσο πιο ισχυρή όσο πιο σκεπτόμενοι και ευαισθητοποιημένοι ειναι οι πολίτες της.
    Για τον Πολιτισμό και για τη Δημοκρατία λοιπόν κανένας Θεσμός παραγωγής πολιτιστικού εργου δεν περισσεύει!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 23:13 | Λ Ξ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θέλουμε ορχήστρες και μουσικά σύνολα. Θέλουμε μουσικό πολιτισμό!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 22:37 | Νίκος Αϊβατζίδης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Άκουσα ότι δέν θα υπάρξουν μουσικά σύνολα στη νέα τηλεόραση, και έχω την εντύπωση ότι οι πιο πολλές χώρες που αγαπούν τη μουσική και τον πολιτισμό έχουν. Εμείς γιατί όχι?

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 21:28 | Πανος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν νοειται να μην υπαρχουν στη νεα δημοσια ραδιοηλεοραση τα μουσικα συνολα και οι ραδιοφωνικες εκπομπες σαν το τριτο προγραμμα.
    θα πρεπει να συνεχισει αυτη η πορεια που χαραξαν οι μεγαλοι συνθετες της χωρας μας.
    πολιτισμος χωρις μουσικη δεν υπαρχει!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 21:13 | Μάριος Σαραντίδης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να παραμείνουν τα μουσικά σύνολα για να παράγουν έργο με επίπεδο!!!!! Να ακούσει το αυτί του Έλληνα επιτέλους κλασική μουσική, να δει κάτι άλλο πέραν των ήδη προβεβλημένων μουσικών ειδών!!
    Να μεταδίδετε συναυλίες των μουσικών συνόλων!!!! Αν θέλετε να λέγεστε ευρώπη, τότε σ όλα , όχι στα μισά!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 20:17 | Μάνος Επιτροπάκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι αδιανόητο για μια Ευρωπαϊκή χώρα,να απεμπολεί τα Μουσικά Σύνολα της Εθνικής της Ραδιοφωνίας. Η Επαναλειτουργία τους υπό την ΝΕΡΙΤ είναι απολύτως επιβεβλημένη. Τα Μουσικά σύνολα,πρέπει και να ενταχθούν και να ενισχυθεί ο ρόλος τους στον νέο φορέα. Προφέρουν πολύτιμο πολιτιστικό έργο, προβάλουν την Ελληνική Δημιουργία και τους ‘Ελληνες συνθέτες, αξιοποιούν εξαιρετικούς μουσικούς.Να έχουμε υπόψιν μας πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γενιά Μουσικών με πολύ σοβαρές σπουδές στο εξωτερικό,οι οποίοι πρέπει να στελεχώσουν τις Ελληνικές Συμφωνικές Ορχήστρες και τις Χορωδίες και να ανεβάσουν το επίπεδο, να διαδώσουν την κλασσική μουσική, να αναλάβουν νέες παραγωγές, να συμβάλουν στο πολιτισμικό, αλλά ναι,και στο οικονομικό προϊόν της χώρας. Πρέπει όμως να υπάρξουν τα μουσική Σύνολα για να γίνουν όλα αυτά. Πέρα από τις συναυλίες, από την ραδιοφωνική μετάδοση συναυλιών,το σοβαρό εκπαιδευτικό τους έργο,πρέπει να θεσμοθετηθούν γεγονότα υψηλού κύρους και ενδιαφέροντος, να στελεχωθεί αξιοκρατικά τόσο σε μουσικούς όσο και σε καλλιτεχνική διεύθυνση, να αποκτήσει μάνατζμεντ τόσο καλλιτεχνικό όσο και οικονομικό (χωρίς να τίθεται ως όρος ύπαρξής της η κερδοφορία ωστόσο, καθώς μπορεί να έχει θετικό ρόλο έμμεσα στην οικονομία). Όπως κάθε σοβαρό κράτος, η Εθνική Ραδιοφωνία πρέπει να έχει τα μουσικά της Σύνολα. Εξάλλου στην Ελλάδα, ούτε πολλές ορχήστρες έχουμε αναλογικά με τον πληθυσμό μας, ούτε και σοβαρό κόστος έχουν σε σχέση με την δαπάνη που γίνεται σε άλλους τομείς, όπως τα γήπεδα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις (για να μην αναφερθώ στις επιχορηγήσεις). Το κλείσιμο των συνόλων, συρρικνώνει το καλλιτεχνικό κεφάλαιο της χώρας και σταδιακά αποσύρει την ακρόαση κλασσικής μουσικής από το «μενού» των πολιτών. Και βέβαια, εξοντώνει την πρωτότυπη Ελληνική δημιουργία, χαντακώνει μουσικά ταλέντα, και αδιαφορεί για έναν τομέα της οικονομίας, που σε άλλες χώρες, με το κατάλληλο μάνατζμεντ, προσφέρει και στο εθνικό ΑΕΠ. Βάζω και την οικονομική διάσταση, διότι είναι μύθος πως η Κλασσική μουσική δεν μπορεί να δημιουργήσει την δική της, μικρή έστω, αγορά. Όταν έκλεισε η ΕΡΤ, ανακοινώθηκε πως στον νέο φορέα θα περιληφθούν τα Μουσικά Σύνολα. Κάθε παρέκκλιση από αυτήν την δημόσια δέσμευση είναι απαράδεκτη.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 20:24 | Ελένη Τσούτσου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση των Μουσικών Συνόλων στο νέο κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης. Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν είναι «πολυτέλεια»! Η λειτουργία τόσο των 2 Συμφωνικών Ορχηστρών όσο και της Χορωδίας της Ραδιοφωνίας είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής κατ’ αρχήν στις μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής της πατρίδας μας -όχι λιγότερο αξιόλογες μορφές από αντίστοιχες του εξωτερικού- αλλά και συμβάλλει δραστικά στην προώθηση νέων καλλιτεχνών και δημιουργών και στην προβολή τους εντός και εκτός συνόρων. Στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη ποιοτικών προγραμμάτων – όπως η μετάδοση μουσικών παραστάσεων από τα σύνολα της ραδιοφωνίας – ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ! Ας λάβουν υπ’όψην οι υπεύθυνοι πόσο βοήθησε στη μείωση της εγκληματικότητας στη Βενεζουέλα η προβολή από τους κρατικούς φορείς κλασσικής μουσικής και η προώθηση των νέων σε αυτή μέσω του προγράμματος Εl Systema. Και επιτέλους,δεν είναι δυνατόν να είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς ορχήστρες ραδιοφωνίας, τόσο για την κλασσική μουσική όσο και για τη σύγχρονη!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 19:00 | ΦΡΟΣΩ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    2.1 Τι σημαίνει για σας ποιοτική ψυχαγωγία και πως μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμβάλλει σ’ αυτή;
    Ποιοτική ψυχαγωγία είναι αυτή που δεν διαχωρίζει την ψυχαγωγία από τη διασκέδαση, αλλά τις συνδυάζει.
    Συνδυάζει δηλαδή το τερπνό με το ωφέλιμο , την ευχαρίστηση με την παιδεία.
    Απευθύνεται εξίσου στο συναίσθημα και στη λογική , γιατί και τα δυο κάνουν τον άνθρωπο.
    Γι’ αυτό οι εκπομπές λόγου είναι καλό να συνδυάζονται πάντα με σχετικές ταινίες και ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και με σχετικές μουσικές στο ραδιόφωνο.
    Άλλωστε η πρωτοκαθεδρία είτε η αποκλειστικότητα του λόγου ανήκει στο πεδίο του Τύπου (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία).
    Ο πρωταρχικός ρόλος της τηλεόρασης είναι η εικόνα (ταινίες, ντοκιμαντέρ)και του ραδιοφώνου ο ήχος (μουσική).

    Αντί για τις ενοχλητικές –παραπλανητικές εμπορικές διαφημίσεις που είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα και το σκοπό ενός Δημόσιου θεσμού, μπορούν να υπάρχουν δημοσιογραφικές έρευνες και ρεπορτάζ που να παρουσιάζουν πολύπλευρα παλιά και καινούργια προϊόντα .
    Με αναφορά στα δυνατά και τα αδύνατα τους σημεία, στα θετικά και τα πιθανά αρνητικά τους στοιχεία θα έχουν σκοπό τόσο την προώθησή τους προς όφελος παραγωγών, κατασκευαστών και εμπόρων , όσο και την προστασία του καταναλωτή και του φυσικού περιβάλλοντος.
    Δεκάλεπτη , λοιπόν , καταναλωτική ενημέρωση που θα γίνεται συμπληρωματικά στο τέλος των ειδήσεων και μόνο τότε.
    2.2 Με ποιες πολιτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει και να αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό;
    Το ζήτημα με τον Ελληνικό πολιτισμό είναι πώς να παντρέψουμε το χθες με το σήμερα. Πώς θα προσεγγίσουμε κριτικά και δημιουργικά την ιστορία και την παράδοση, ώστε να αντλήσουμε απ’ αυτές τα θετικά τους στοιχεία και να τα αρνητικά.
    Να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό τους ρόλο και τη συμβολή τους στην πρόοδο του ανθρώπου και του πολιτισμού του , αλλά και να αναθεωρήσουμε, να εγκαταλείψουμε τα μισαλλόδοξα, τα φανατικά, τα σεξιστικά , τα επιζήμια και αντιδημοκρατικά τους στοιχεία.
    Συνεπώς μια εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα για το χθες του ελληνισμού καλό είναι να συνδέεται ή να αντιδιαστέλλεται με αυτό που ισχύει σήμερα, με τα σύγχρονα δεδομένα και να αποσκοπεί στο τι θέλουμε ανάμεσα σε μια γκάμα εναλλακτικών επιλογών για το αύριο.
    Γι’ αυτό το σκοπό ιστορικές ταινίες, παραδοσιακές ηθογραφίες μέσα από την έβδομη τέχνη και το θέατρο θα προσεγγίζονται με μια σύγχρονη ματιά μέσα από συζήτηση ανάμεσα σε ειδικό επιστήμονα που θα παραθέτει τα ιστορικά δεδομένα, δημοσιογράφο που θα θέτει τα ερωτήματα και επιτελείο που θα επεξεργάζεται τις απόψεις των πολιτών και μάλιστα αυτών που έχουν ασχοληθεί συγγραφικά είτε αρθρογραφώντας σχετικά με το θέμα..
    2.3 Με ποιους τρόπους μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;
    Δημιουργώντας προβολές και εκπομπές με κάποιο συγκεκριμένο κοινωνικό και πολιτισμικό θέμα, που θα προσεγγίζεται από διάφορες πλευρές .
    Στην τηλεόραση , για παράδειγμα, θα γίνεται προβολή σειράς ταινιών και ντοκιμαντέρ, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις βιβλίων που θα δίνουν τις διαφορετικές διαστάσεις και τις διάφορες όψεις του θέματος
    Στο ραδιόφωνο θα διαβάζονται αποσπάσματα από επιλεγμένα βιβλία και θα προτείνονται για διάβασμα όσα προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο αλλά και με διαφορετική αντίληψη το ίδιο θέμα. Παράλληλα στην ιστοσελίδα της ραδιοτηλεόρασης στο Διαδίκτυο θα υπάρχει δυνατότητα για να εκφραστούν απόψεις, σχόλια , προτάσεις από τους πολίτες και τους ειδικούς που θέλουν να συμμετέχουν για όσο διάστημα διαρκούν οι σχετικές τηλεοπτικές προβολές και ραδιοφωνικές εκπομπές.. Δημοσιογραφική ομάδα υπεύθυνη να συγκεντρώνει και να ταξινομεί τις απόψεις και να τις παρουσιάζει σε τελική εκπομπή . Με τη συνεργασία ειδικών και δημοσιογράφων θα γίνει συζήτηση στο τέλος των τηλεοπτικών προβολών , που θα αναδείξει τα προβλήματα , θα θέσει τα ερωτήματα και θα ανακοινωθούν οι προτεινόμενες λύσεις πλειοψηφικά από πλευράς ειδικών και πολιτών. Καλεσμένοι σχετικοί επιστήμονες , έμπειροι επαγγελματίες , αρθρογράφοι, καλλιτέχνες και όσοι πολίτες έχουν ασχοληθεί με το θέμα και θέλουν να συμμετέχουν. Επιστέγασμα της εκπομπής, παρουσίαση σχετικών με το θέμα βιβλίων από τους συγγραφείς τους ή δημοσιογράφο της εκπομπής.

    2.4 Με ποιους τρόπους θα πρέπει να προβληθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες τάσεις στον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο;
    Μέσα από ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ (όπως π.χ. «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ» της Μάγιας Τσόκλη, ) όπου καλό είναι να συνδυάζεται η γνωριμία με τον τόπο, με τη φύση και τα τοπία της, με τα πολιτιστικά της στοιχεία,, με το επίπεδο και με την ποιότητα ζωής του πληθυσμού, την πολιτισμική του εξέλιξη μέσα από την ιστορία του χθές (ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ)και τα δεδομένα του σήμερα (ΟΨΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ) .
    Επιστέγασμα για κάθε τέτοια εκπομπή θα είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης δημιουργίας στους διάφορους τομείς της τέχνης και της κοινωνίας της.:
    – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ : προβολή επιλεγμένης κινηματογραφικής ταινίας εγχώριας παραγωγής με ελληνικούς υπότιτλους
    – ΜΟΥΣΙΚΉ : αντιπροσωπευτικά δείγματα από τα διάφορα είδη μουσικής και τραγουδιού της περιοχής
    – ΧΟΡΟΣ : τοπικοί παραδοσιακοί, αλλά και σύγχρονοι χοροί που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των γηγενών
    – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : τα αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα με επιστέγασμα την εκτέλεση μιας συνταγής της περιοχής
    – ΠΑΙΔΕΙΑ : επίσκεψη σε σχολεία διαφορετικών βαθμίδων και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις , στο σχολικό πρόγραμμα , στην ύλη , στις ειδικότητες των εργαζομένων, τον τρόπο διδασκαλίας κ.λ.π.
    – ΥΓΕΙΑ : επίσκεψη σε νοσοκομείο και κλινικές , ενημέρωση για το σύστημα υγείας στη χώρα.
    – ΕΡΓΑΣΙΑ : Επίσκεψη και ξενάγηση σε χώρους εργασίας, εργοστάσια, εργοτάξια, κ.λ.π.
    2.5 Με ποια εργαλεία και πρακτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις δεξιότητες της κοινωνίας;
    Με ντοκιμαντέρ δημοσιογραφικής έρευνας που να προσεγγίζουν πολύπλευρα την κοινωνία : πολιτιστικά , οικολογικά, τουριστικά, οικονομικά .
    Να προβάλλουν τα προβλήματα , αλλά να αναδεικνύουν και τις θετικές δράσεις, τα θετικά στοιχεία της περιοχής. (Για παράδειγμα, θετική και πολύ ενδιαφέρουσα είναι η δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) στο νησί της Κω.
    Την πορεία και την εξέλιξη τους θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθούμε, ώστε να υπάρξουν και άλλες, εφόσον αυτές καταφέρνουν να δίνουν ικανοποιητική διέξοδο στην κρίση που μαστίζει τη χώρα.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 18:37 | Panos
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Προτάσεις: Επαναλειτουργία των μουσικών συνόλων. Αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης.
    Εκπομπές πολιτισμού, λόγου, μουσικής.
    Ντοκυμαντέρ, «γνωρίζω την Ελλάδα και τον κόσμο».
    Ταινίες ευρωπαικού και εναλλακτικού κινηματογράφου.
    Εκπαιδευτική τηλεόραση.
    Ανταποδοτικό τέλος: 1 ευρώ το μήνα (τα πρώτα χρόνια).

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 18:22 | Άννα Κουζή
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    2.1 Ποιοτική ψυχαγωγία σημαίνει η ανάδειξη και προβολή αριστουργημάτων κυρίως της κλασικής μουσικής, της όπερας, του μπαλέτου, του θεάτρου, της ποίησης και των εικαστικών τεχνών. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί και πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική ψυχαγωγία με τους ακόλουθους τρόπους:
    α) την δημιουργία μίας τουλάχιστον πλήρους συμφωνικής ορχήστρας η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον 80 μουσικούς (ιδανικά όμως 100) και θα παρουσιάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα αγαπημένα έργα της συμφωνικής μουσικής και της όπερας, ξένων και Ελλήνων συνθετών, μέσω της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με την συμφωνική της ορχήστρα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα αναδεικνύει τους καταξιωμένους αλλά και τους ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες.
    β) την προβολή μέσω της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου καθώς και άλλων σημαντικών πολιτιστικών φορέων της χώρας μας.
    γ) την δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού αφιερωμένου στην προβολή της κλασικής μουσικής, της όπερας, του θεάτρου, της ποίησης και της λογοτεχνίας, με τακτικές αναφορές στις εικαστικές τέχνες (ενημέρωση σχετικά με τρέχουσες συναυλίες εκθέσεις σε γκαλερί, μουσεία, κτλ.).

    2.2 Η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να προβάλλει και να αναδείκνύει τον Ελληνικό πολιτισμό μέσω σχετικών τακτικών εκπομπών (τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών) που θα αναφέρονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα περιλαμβάνουν συνεντεύξεις από Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς και θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητές τους.

    2.3 Μέσω τακτικών σχετικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτιστικής πολυμορφίας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

    2.4 Οι νέες τάσεις στον πολιτισμό σε διεθνές θα πρέπει κυρίως να προβάλλονται μέσω τηλεοπτικών προγραμμάτων.

    2.5 Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις δεξιότητες της κοινωνίας είναι οι εξής:
    α) μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών που αναφέρονται σε δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και για ενήλικες (π.χ. εκπομπές ζωγραφικής, μουσικής παιδείας, διαδυκτιακής δημιουργίας και ενασχόλησης, κ.α.).
    β) διεξαγωγή και μαγνητοσκόπηση επιμορφωτικών συναυλιών της συμφωνικής ορχήστρας της ραδιοτηλεόρασης. Σε αυτές θα προσκαλούνται μαθητές σχολείων και ωδείων, θα μιλούν οι μουσικοί στα παιδιά σχετικά με την μουσική, τα μουσική όργανα, το πώς μπορεί κάποιος να μάθει και να ασχοληθεί με την μουσική, κτλ. Επίσης θα μπορεί να δίνεται η δυνατότητα σε τελειόφοιτους ωδείων και μουσικών σχολών να συμπράττουν με την συμφωνική ορχήστρα, καθώς και να υπάρχουν ανοιχτές πρόβες για το κοινό, για σχολεία, ωδεία, κτλ.
    γ) μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών οι οποίες θα παρουσιάζουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανερχόμενων καλλιτεχνών από τον χώρο της μουσικής, της όπερας, της λογοτεχνίας και της ποίησης, του θεάτρου, του χορού, κτλ.
    δ) μαγνητοσκόπηση/ηχογράφηση ή και ζωντανή μετάδοση τακτικών συναυλιών της συμφωνικής ορχήστρας της ραδιοτηλεόρασης.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 18:39 | Δεσποινα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΝΕΚΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΜΑΤΩΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΙΤ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΜΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΔΥΚΝΕΙΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, Η ΟΠΟΙΑ , ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ, ( ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΤΕΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΠΟΙΗΣΗ), ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
    ΤΕΛΟΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΕΦΑΜΙΛΛΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 18:05 | Αριάδνη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να επανέλθουν τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ, που ήταν ένας από τους παράγοντες που διαφοροποιούσαν την ΕΡΤ από τα ιδιωτικά κανάλια του συρμού.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 18:19 | Γιώργος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα Μουσικά σύνολα. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ !!!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 17:07 | Νίκος Σαραφιανός
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αγαπητοί,
    Προβλέπονται μουσικά σύνολα; Προβλέπεται χορωδία; Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς θα φτιάξετε την μόνη κρατική ραδιοτηλεόραση στον πολιτισμένο κόσμο χωρίς μουσικά σύνολα; Αν αυτό που ακούω, αληθεύει, τότε φοβούμαι ότι δημιουργείτε μια ΝΕΡΙΤ, που θα εμπορεύεται πρόγραμμα και δε θα παράγει πολιτισμό.
    Εντούτοις, στόχος της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης είναι όχι μόνο να έχει μουσικά σύνολα ΑΛΛΑ και να δημιουργεί τμήματα υποδομής: παιδικές και εφηβικές ορχήστρες, τμήματα προετοιμασίας νέων αρχιμουσικών, σεμινάρια για Έλληνες και ξένους. «Επιθετική» πολιτική γνωριμίας της μουσικής στα σχολεία και αλλού.
    Το παραπάνω από μόνο του μπορεί να απαντήσει στην ίδια την κρίση με διπλό τρόπο: από τη μια δημιουργείται ένα μοντέλο μουσικής εκπαίδευσης και απασχόλησης που δημιουργεί μια εσωτερική αγορά βιώσιμη εντός της χώρας, που εν συνεχεία, εφόσον αυτό λειτουργεί σε ένα υψηλό επίπεδο, αποτελεί και ένα προϊόν αμέσως αξιοποιούμενο από το ελληνικό δημόσιο και εξαγώγιμο. Πέρα από την ευκαιρία, ότι μια ορχήστρα ραδιοφωνίας με πολλά τμήματα δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες συνθέτες, σε ιδανικές συνθήκες, να μπορούν να εκδίδουν το έργο τους. Και αυτό το έργο να ακούγεται δημοσίως… εντός και εκτός συνόρων.
    Από την άλλη πλευρά, η ίδια η οικονομική κρίση,δεν είναι αποδεκτό να γίνει και πολιτιστική κρίση. Η οποιαδήποτε απώλεια και του πολιτιστικού πηδαλίου μιας χώρας δεν είναι μόνο θέμα τιμής. Είναι και θέμα ουσίας. Ο πολιτισμός μιας χώρας είναι το μόνο brandname στη διεθνή κονίστρα, που αφορά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ταυτότητας, τουρισμού ακόμα και του καλώς εννοούμενο γοήτρου. Ακόμα και σε σκοτεινές περιόδους της χώρας το κράτος δεν κατέβασε τα ρολά του πολιτισμού. Αν συμβεί τώρα, τότε μάλλον θα μιλούμε για την πιο σκοτεινή ιστορική στιγμή όλων των εποχών για τον πολιτισμό της χώρας εντός του νέου ελληνικού κράτους.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 16:54 | Dimitra Ntasi
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΑΠΑΙΡΑΙΤΗΤΗ η ύπαρξη των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ και στο νέο φορέα. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης διαθέτουν ορχήστρες και χορωδία ραδιοφωνίας, ο ρόλος των οποίων είναι πολύ συγκεκριμένος και ιδιαίτερος.(http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_radio_orchestras)

    Επιπλεόν, ο συνολικός αριθμός ορχηστρών και χορωδιών στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μικρός. (μόλις 3 ορχήστρες και 1 χορωδία). Δεν υπάρχει περιθώριο κατάργησης οποιουδήποτε μουσικού σχήματος.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 16:34 | γιωργος ζαχαριου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    απαραιτητα τα μουσικα συνολα!!!!!!!
    δεν νοειται πολιτισμος χωρις μουσικη….
    δεν νοειται μουσικη χωρις μουσικους!!!!!!!!!!
    προστατεψτε τους μουσικους απο τα μαγαζια, την υποκουλτουρα κ τον υποκοσμο των σκυλαδικων!!!!!
    μαζι τους θαβετε τους δημιουργους κ τα εργα τους!!!!!!
    Ε Λ Ε Ο Σ !!!!!!
    προλαβαινουμε ακομα να σωσουμε την πολιτιστικη μας ταυτοτητα….
    μαζι με τον θανατο των συνολων, σκοτωνουμε το εργο του Σκαλκωτα,του Μητροπουλου,του Χατζιδακι, του Θεοδωρακη,κ αλλων πολλων δημιουργων…!!!!!το δικαιωμα στη δημιουργια νεων υπεροχων συνθετων…ειναι κριμα…ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ!!!!!!!!!!ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ Κ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ!!!!!!!!!!!

    με εκτιμηση

    ενας νομιμος φορολογουμενος που προσπαθει να συμβαλει με οποιον τροπο μπορει στο να παρει η Ελλαδα μας επιτελους τη θεση που της αξιζει παγκοσμια
    Γ ΖΑΧΑΡΙΟΥ

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 16:25 | ΠΕΡΑΚΗ ΡΟΖΑ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η ορχήστρα ραδιοφωνίας,τα υπέροχα » Μουσικά Συνόλα «έχουν άμεση και άρρηκτη σχέση με τον πολιτισμό της χώρας-το μόνο που μένει στην Ιστορία-και είναι Μέγα όνειδος η ολοφάνερη σύγχρονη απαξίωσή του.Είθε να αποτραπεί σε αυτή τη περίπτωση…

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 15:29 | Μαργαζιωτης Γιαννος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν υπαρχει πουθενα Κρατ. Ραδ. & Τηλ. διχως Συμφωνικη Ορχηστρα/ες. Εκτος αν αναζητεισετε ή εχετε την πεποιθηση οτι οι ριζες κι οι πολιτισμικες αξιες του Ελληνικου Λαου βρισκονται στην Ανατολια κ’ στην Αφρικη. Εκτος αν παψετε να ζητατε υποκριτικα -οπως διαφαινεται- τον επαναπατρισμο των Ελγινειων αριστουργηματων του Παρθενωνα. Πστευα αντιθετως, αλλα δεν το εξεφραζα δημοσιως. Εφ’ εξης θα υποστηριζω, πως καλως να παραμεινουν εκει που ειναι. Ο Τσωρτσιλ κατα την διαρκεια του Β’ ΠΠ οταν του εζητηθη να κλεισουν για οικονομια πολιτιστικοι οργανισμοι οπως η Συμφ. του Λονδινου και αλλες , απαντησε:» Τοτε για ποιες αξιες πολεμουμε?»
    Δεν μας αξιζει ΤΙΠΟΤΑ! ΕΧΕΤΕ καταργησει το αυτονοητο.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 15:18 | Τριανταφυλλίδης Παύλος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Οι ορχήστρες της ΕΡΤ ειναι παράγοντας πολιτισμού Ολη η μεταπολεμική ιστορία μας υπάρχει στις ηχογραφήσεις της ορχήστρας ποικίλης μουσικής Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν μουσικά σύνολα στον νέο φορέα!!

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 15:05 | Μαρία Βασιλοπούλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αναμένουμε απο την Κρατική Τηλεόραση αυτή την ποιότητα που (ευτυχώς υπάρχουν ακόμη) κάποιοι εξαιρετικοί μουσικοί, παραγωγοί, γνώστες -πεπαιδευμένοι που μπορούν να προσφέρουν στους Έλληνες πολίτες. Ο πολιτισμός -η παιδεία λοιπόν που θέλουμε για εμάς και τους απογόνους μας μέσω των εκπομπών, των μουσικών συνόλων, των ντοκυμαντέρ, της καταγραφής των πολιτιστικών εκδηλώσεων (στο Μέγαρο Μουσικής, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, αλλά ακόμη και σε περιφερειακές (αξιόλογες) πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. που εφέτος δυστυχώς «χάθηκαν» για πάντα), της Ελλάδας που θέλουμε να είμαστε (και όχι της επίδειξης, του νεοπλουτισμού, του κουτσομπολιού και των «φτηνών» σήριαλ), της Ελλάδας με οικολογική παιδεία… Εάν αντιληφθείτε ότι η τηλεόραση είναι ο Εθνικός μας εκπαιδευτής (ή ακόμη και η εθνική baby-sitter για τα παιδάκια, και η επαφή με τον έξω κόσμο για τους γηραιούς συμπολίτες μας). Δώστε την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να απολαμβάνουν ισότιμα (κάποια στιγμή) όπως οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, αυτή την ποιότητα ζωής που μάς κάνει να νοιώθουμε ότι ζούμε σε μία χώρα «αφημένη» στην τύχη της, σαν ένα εγκαταλελειμμένο χωριό.. Δέστε σε οποιαδήποτε μεγάλη ή μικρή πόλη της Ευρώπης πως τα αντίστοιχα «Μουσικά Σύνολα» παρεμβαίνουν στην πολιτιστική (αλλά και στην ψυχική) κατάσταση, με happenings, παραστάσεις κλπ… Ελπίζω και εύχομαι να επιλέξετε την Ελλάδα που όλοι μας ονειρευόμαστε και όχι της μιζέριας και της «τριτοκοσμικής» κατάστασης…

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 14:06 | Ελίνα Γαλανοπούλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Το να αλλάζουν κάποιες δομές για τον εκσυγχρονισμό και τον σωστό έλεγχο του δημόσιου φορέα το θεωρώ επιβεβλημένο. Το να καταργούνται όμως δομές και φορείς που μόνο καλό, αναγκαίο και απαραίτητο έργο για την κοινωνία, την παιδεία και τον πολιτισμό, παράγουν, το θεωρώ εθνική αυτοκτονία. Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν. Κουβαλούν μια τεράστια κληρονομιά πολιτιστική, μουσική, εθνική και η κοινωνία μας τα χρειάζεται. Μην μας στερήσετε και άλλο κομμάτι από τον Πολιτισμό μας.

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 14:29 | Ανδρέας Πάππας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να συμπεριληφθούν τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ της ΕΡΤ στο νέο φορέα-οργανισμό. Είναι βασικό στοιχείο ένδειξης πολιτισμού και ανάδειξής του ,στo κοινό στην Ελλάδα και παγκοσμίως.
    Μας έχουν συντροφεύσει και μεγαλώσει οι ήχοι τους

  • 16 Νοεμβρίου 2013, 12:00 | Ροδούλα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα Μουσικά Σύνολα της ερτ θεωρούνται πηγή πολιτισμού και παιδείας για αυτή τη χώρα. Θα ήθελα το παιδί μου μεγαλώνοντας να γνωρίσει μέσω των ορχηστρών αυτών το Σκαλκώτα, το Θεοδωράκη, το Χατζιδάκι και γενικώς να έχει ακούσματα κλασικής μουσικής από τις συγκεκριμένες ορχήστρες δεδομένου οτι καθημερινώς βομβαρδιζόμαστε από κενά και βλακώδη ηχητικά σκουπίδια που ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα και την πολιτιστική κουλτούρα που έχουμε κληρονομήσει. Έχετε συνειδητοποιήσει πως όλο αυτό το διάστημα που έκλεισε η ΕΡΤ δεν ακούγεται πουθενά κλασική μουσική;

  • 15 Νοεμβρίου 2013, 21:52 | Αλκηστις Χαλικιά
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Περιμένω από τη Δημόσια Τηλεόραση εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές για παιδιά ελληνικής παραγωγής, που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της ζωής στην Ελλάδα, να προβάλλουν την ελληνική τέχνη και γλώσσα με μια σύγχρονη ματιά. Βλέπουμε συχνά, οι εκπομπές που απευθύνονται σε παιδιά να είναι παραγωγές άλλων χωρών οι οποίες προβάλλουν τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, προάγουν τη δική τους γλώσσα, επενδύονται με τα δικά τους μουσικά ακούσματα που μπορεί να έχει ενδιαφέρον αν το δούμε ως διεύρυνση των οριζόντων, αλλά συχνά καταλήγει να αποτελεί το απόλυτο πρότυπο που τα παιδιά τείνουν να μιμούνται. Δεν υπάρχει αντίβαρο σε ελληνικές παραγωγές με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το σύνδρομο της ξενομανίας στα παιδιά.
    Επίσης, αυτές οι εκπομπές θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαγώγιμο προϊόν μια και πολλά παιδιά από άλλες χώρες είναι δυνάμει επισκέπτες της χώρας μας ή την έχουν ήδη επισκεφθεί στο πλαίσιο του τουρισμού και πιθανόν έχει ενδιαφέρον να βλέπουν εικόνες από τη σύγχρονη Ελλάδα που έχουν ή θέλουν να γνωρίσουν, να μαθαίνουν λέξεις στα ελληνικά (κατά το πρότυπο της Ντόρας της Εξερευνήτριας), να συνδέουν τοποθεσίες ή ονομασίες με όσα ξέρουν ήδη από την ελληνική μυθολογία κ.ά.

  • 15 Νοεμβρίου 2013, 20:04 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ
    ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ

    Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιθυμώντας να συμβάλλει στην συγκρότηση ενός σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα διατυπώνει μερικές βασικές προτάσεις που κατά την άποψή μας διασφαλίζουν :
    1. Την ομαλή επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας οπτικοακουστικού προϊόντος της δημόσιας τηλεόρασης.
    2. Την δημιουργία μιας δημόσιας τηλεόρασης που θα προάγει τον ελληνικό πολιτισμό.

    ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε. ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ Ρ/Τ ΦΟΡΕΑ

    Από τη στιγμή της ίδρυσης της ΝΕΡΙΤ μεταβιβάζονται όλες οι εκκρεμότητες οπτικοακουστικών παραγωγών και τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές, του καταργηθέντος ενιαίου φορέα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε στο μέτρο που ως τότε δεν θα έχουν εκκαθαριστεί από τον αρμόδιο διαχειριστή του υπουργείου Οικονομικών.

    Η ΝΕΡΙΤ αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το σύνολο των οπτικοακουστικών έργων, που εκκρεμούν και δεν έχουν εκκαθαριστεί μετά την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται όλα όσα έχουν εγκριθεί και δημοσιευθεί στη Διαύγεια και για το ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί, με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ. Το παραπάνω αφορά και την μίσθωση ελληνικών οπτικοακουστικών έργων.

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ / ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια ισορροπημένη αναλογία ανάμεσα στην ενημέρωση (ειδήσεις, αθλητικά, δημοσιογραφικές εκπομπές, μαγκαζίνο), από τη μία και την παραγωγή προγράμματος επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού (δημιουργικών ντοκιμαντέρ, δραματοποιημένων σειρών, τηλεταινιών, παιδικών προγραμμάτων κλπ.) από την άλλη όπως συμβαίνει σε κάθε ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή δημόσια τηλεόραση. Τα ποσοστά καθορίζονται από την ισχύουσα εθνική και κοινοτική ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Για την πρώτη περίοδο εφαρμογής Στρατηγικού Σχεδίου από το Εποπτικό Συμβούλιο, προτείνεται ως αναλογία παραγόμενων και μεταδιδόμενων εκπομπών στο σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών της ΝΕΡΙΤ, η σχέση : 45% ενημέρωση – 55% ψυχαγωγία/επιμόρφωση.

    Επίσης θεωρείται απαραίτητη η έγκαιρη και σαφής δημοσιοποίηση των αναγκών του προγράμματος του κάθε καναλιού απαραιτήτως μέσω της «Διαύγειας».

    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

    Στις 15 Αυγούστου 2013 το γαλλογερμανικό κανάλι πολιτισμού ARTE πρόβαλε ένα ολοήμερο αφιέρωμα στην Ελλάδα μέσα από ντοκιμαντέρ ελλήνων σκηνοθετών. Οι ταινίες αυτές ήταν συμπαραγωγή του ARTE με την ΕΡΤ και ανεξάρτητους έλληνες παραγωγούς και δημιουργούς. Είναι πολύ σημαντικό η ΝΕΡΙΤ να συνεχίσει και να διευρύνει τη συμμετοχή του σε προτάσεις με διεθνείς συμπαραγωγές για ευνόητους λόγους.

    ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ 1,5%

    Η ΝΕΡΙΤ, όπως και κάθε άλλος τηλεοπτικός φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, είναι υποχρεωμένος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να αποδίδει το 1,5% των ακαθαρίστων εσόδων του στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων. Μέχρι τώρα το ποσό αυτό αποδίδεται μόνο σε ταινίες μυθοπλασίας, χωρίς ο νόμος να κάνει διάκριση ανάμεσα σε κινηματογραφικά είδη. Θεωρούμε απαραίτητη την χρηματοδότηση ΚΑΙ ντοκιμαντέρ μέσω του 1,5%.

    ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

    Για τα πρώτα τρία χρόνια από την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ το ανταποδοτικό τέλος θα πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα αυτού της ΕΡΤ ΑΕ.

    ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

    Είναι υποχρέωση της ΝΕΡΙΤ να αξιοποιήσει, το ταχύτερο δυνατό, το αμπαλαρισμένο και ανενεργό υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε από το ΕΟΑ και να ενσωματωθεί στο Αρχείο του με πλήρη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό μέσω διαδικτύου μαζί με το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ.

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ 4 / ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΘΗΝΑ

  • 15 Νοεμβρίου 2013, 20:44 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ
    ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
    ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ
    ΔΗΜΟΣΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

    Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιθυμώντας να συμβάλλει στην συγκρότηση ενός σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα διατυπώνει μερικές βασικές προτάσεις που κατά την άποψή μας διασφαλίζουν :
    1. Την ομαλή επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας οπτικοακουστικού προϊόντος της δημόσιας τηλεόρασης.
    2. Την δημιουργία μιας δημόσιας τηλεόρασης που θα προάγει τον ελληνικό πολιτισμό.

    ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε. ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ Ρ/Τ ΦΟΡΕΑ

    Από τη στιγμή της ίδρυσης του ΝΕΡΙΤ μεταβιβάζονται όλες οι εκκρεμότητες οπτικοακουστικών παραγωγών και τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές, του καταργηθέντος ενιαίου φορέα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε στο μέτρο που ως τότε δεν θα έχουν εκκαθαριστεί από τον αρμόδιο διαχειριστή του υπουργείου Οικονομικών.

    Η ΝΕΡΙΤ αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το σύνολο των οπτικοακουστικών έργων, που εκκρεμούν και δεν έχουν εκκαθαριστεί μετά την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται όλα όσα έχουν εγκριθεί και δημοσιευθεί στη Διαύγεια και για το ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί, με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ. Το παραπάνω αφορά και την μίσθωση ελληνικών οπτικοακουστικών έργων.

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ / ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια ισορροπημένη αναλογία ανάμεσα στην ενημέρωση (ειδήσεις, αθλητικά, δημοσιογραφικές εκπομπές, μαγκαζίνο), από τη μία και την παραγωγή προγράμματος επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού (δημιουργικών ντοκιμαντέρ, δραματοποιημένων σειρών, τηλεταινιών, παιδικών προγραμμάτων κλπ.) από την άλλη όπως συμβαίνει σε κάθε ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή δημόσια τηλεόραση. Τα ποσοστά καθορίζονται από την ισχύουσα εθνική και κοινοτική ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Για την πρώτη περίοδο εφαρμογής Στρατηγικού Σχεδίου από το Εποπτικό Συμβούλιο, προτείνεται ως αναλογία παραγόμενων και μεταδιδόμενων εκπομπών στο σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών της ΝΕΡΙΤ , η σχέση : 45% ενημέρωση – 55% ψυχαγωγία/επιμόρφωση.

    Επίσης θεωρείται απαραίτητη η έγκαιρη και σαφής δημοσιοποίηση των αναγκών του προγράμματος του κάθε καναλιού απαραιτήτως μέσω της «Διαύγειας».

    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

    Στις 15 Αυγούστου 2013 το γαλλογερμανικό κανάλι πολιτισμού ARTE πρόβαλε ένα ολοήμερο αφιέρωμα στην Ελλάδα μέσα από ντοκιμαντέρ ελλήνων σκηνοθετών. Οι ταινίες αυτές ήταν συμπαραγωγή του ARTE με την ΕΡΤ και ανεξάρτητους έλληνες παραγωγούς και δημιουργούς. Είναι πολύ σημαντικό η ΝΕΡΙΤ να συνεχίσει και να διευρύνει τη συμμετοχή του σε προτάσεις με διεθνείς συμπαραγωγές για ευνόητους λόγους.

    ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ 1,5%

    Ο ΝΕΡΙΤ, όπως και κάθε άλλος τηλεοπτικός φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, είναι υποχρεωμένος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να αποδίδει το 1,5% των ακαθαρίστων εσόδων του στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων. Μέχρι τώρα το ποσό αυτό αποδίδεται μόνο σε ταινίες μυθοπλασίας, χωρίς ο νόμος να κάνει διάκριση ανάμεσα σε κινηματογραφικά είδη. Θεωρούμε απαραίτητη την χρηματοδότηση ΚΑΙ ντοκιμαντέρ μέσω του 1,5%.

    ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

    Για τα πρώτα τρία χρόνια από την ίδρυση του ΝΕΡΙΤ το ανταποδοτικό τέλος θα πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα αυτού της ΕΡΤ ΑΕ.

    ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

    Είναι υποχρέωση του ΝΕΡΙΤ να αξιοποιήσει, το ταχύτερο δυνατό, το αμπαλαρισμένο και ανενεργό υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε από το ΕΟΑ και να ενσωματωθεί στο Αρχείο του με πλήρη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό μέσω διαδικτύου μαζί με το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ.

    ΕΕΝ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 4 / ΑΘΗΝΑ ΟΜΟΝΟΙΑ /

  • 15 Νοεμβρίου 2013, 18:03 | πετροσ χ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    θα ηθελα η νεριτ να εχει επιμορφωτικεσ εκπομπεσ και τηλεπαιχνιδια οπωσ το ομιλειται ελληνικα.επισησ παιδικα προγραμματα οπωσ το ουρανιο τοξο

  • 15 Νοεμβρίου 2013, 15:57 | Ιωάννα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θα πρέπει να υπάρχουν μουσικά σύνολα στη ΝΕΡΙΤ για τους εξής λόγους: α)για πραγματική ποιοτική ψυχαγωγία-ως πριν από έξι μήνες απολαμβάναμε τις συναυλίες ορχηστρών και χορωδίας της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής, στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος, στο Ακροπόλ, στο Παλλάς κι αλλού, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    β)για προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας στον κόσμο και στην ομογένεια μέσω δορυφορικών μεταδόσεων και συναυλιών.

    γ) για να υπάρχει βήμα προώθησης ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών όλων των πεδίων(συνθέτες,σολίστ,διευθυντές ορχήστρας)

  • 14 Νοεμβρίου 2013, 20:26 | Βαγγέλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της παλιάς ερτ ήταν τα ραδιοφωνικά προγράμματα του δευτερου , του τρίτου και της ert world . Ειδικά το δεύτερο είχε αρκετούς σημαντικούς παραγωγούς προγραμμάτων και πρόβαλλε με τον καλύτερο νομίζω τρόπο την ελληνική μουσική .Ελπίζω να ληφθούν υπόψη τα δείγματα γραφής των συνεργατών του δεύτερου , μόνιμων ή με σύμβαση (δεν γνωρίζω), και να μοριοδοτηθούν για αυτά τα πετυχημένα δείγματα γραφής των περασμένων ετών .
    Στις μουσικές της ert world να εναλλάσσονται ξένα τραγούδια -ελληνικά και ελληνική μουσική για να εξοικειώνονται και οι μη Έλληνες με τη δική μας μουσική ..
    Στην τηλεόραση δει χρημάτων για προβολή ποιοτικών ταινιών αλλά και στο βραδυνό πρόγραμμα κυρίως ενημερωτικές συζητήσεις για να ακούγονται όλες οι απόψεις . Στις εκπομπές λόγου να προσκαλούνται και ειδικοί και όχι μόνο πολιτικοί .
    Γενικά μπορεί η παλιά ερτ να χρειάζονταν εξορθολογισμό δαπανών ,αλλά αυτό να μη γίνει σε βάρος των καλών της προγραμμάτων.

  • 14 Νοεμβρίου 2013, 20:59 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να συμπεριληφθούν τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ της ΕΡΤ στο νέο φορέα-οργανισμό, αν δεν θέλουμε να θεωρούμαστε απολίτιστοι, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε μουσική παιδεία και ότι γνωρίζουμε πως η ΚΑΛΛΑΣ δεν είναι αλάτι ούτε ο ΜΟΖΑRΤ σοκολατάκια που παίρνουμε από τη Βιέννη..

  • 14 Νοεμβρίου 2013, 09:05 | Αλεξάνδρα Ακανθοπούλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    2.1 Ποιοτική ψυχαγωγία σημαίνει προσφορά πολυπολιτισμικών προγραμμάτων που αναδεικνύουν στο θεατή τη διαφορετικότητα των πολιτισμών μέσα από το πλαίσιο ενός ανοιχτού ορίζοντα που αναδιαμορφώνουν τις πολιτιστικές αξίες και εκπαιδεύουν το θεατή στην εξοικείωσή του με ανώτερα πολιτιστικά επιτεύγματα.
    2.2 Η δημόσια τηλεόραση μπορεί να προβάλλει και να αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από μία πολιτική που θα είναι ανοιχτή προς όλους του πολίτες δίνοντάς τους την ευκαιρία έκφρασης και δημιουργίας μέσα από οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Ειδικότερα οφείλει να «αγκαλιάσει» παιδιά και νέους ώστε μέσα από τη συμμετοχή τους στη δημιουργία να έχουν τη δυνατότητα ν’ αναδείξουν τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους. Ο ελληνικός πολιτισμός δεν αρχίζει και τελειώνει με τις ιστορικές αναδρομές του παρελθόντος αλλά συνεχίζει να ρέει μέσα στην πολυτάραχη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι. Πρέπει να δίνονται τα κατάλληλα μέσα με ίσους όρους προς όλους έτσι ώστε να προασπίζεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Η τέχνη πρέπει να σταματήσει να είναι το προνόμιο των λίγων και των δήθεν «εκλεκτών».
    2.3 Η πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας πρέπει να αναδεικνύεται μέσα από ανοιχτούς διαγωνισμούς, χωρίς περιοριστικούς όρους με ίσες δυνατότητες πρόσβασης προς όλους. Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αποκλείονται καθημερινά από φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις τοποθετώντας τους στο καλλιτεχνικό περιθώριο. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να διευρύνει τους ορίζοντές της καλώντας σε συνεργασία όλους τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν ενεργά και καθημερινά στην ανάδειξη του πολιτισμού μέσα από τις δημιουργίες τους.
    2.4 Οι νέες τάσεις του σύγχρονου πολιτισμού θα μπορούσαν να προβάλλονται μέσα από ένα παράθυρο ανοιχτό στον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης εκθέσεων, φεστιβάλ, συνεδρίων σε καθημερινή βάση με στόχο την προώθηση ελληνικών συμμετοχών.
    2.5 Η δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει να στραφεί αρχικά στην εκπαίδευση με σκοπό να προσεγγίσει τους μαθητές και να τους δώσει τη δυνατότητα έκφρασης μέσα από οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Να υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση επικοινωνίας και συνεργασίας με καλλιτεχνικούς φορείς και με μεμονωμένους καλλιτέχνες διαθέτοντας τους κατάλληλους οικονομικούς πόρους ώστε ν’ αναδεικνύονται οι προβληματισμοί, καλλιτεχνικοί και μη, όλων των κοινωνικών ομάδων.

  • 13 Νοεμβρίου 2013, 23:32 | nikos aleris
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να προβάλετε το αγροτουρισμό, τα βιολογικά προιόντα, μαθήματα αρχαίων ελληνικών, κοινής ελληνικής στην οποία γράφτηκαν τα Ευαγγέλια