2. Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης μέσω της ανάδειξης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας της Ελληνικής κοινωνίας

2.1 Τι σημαίνει για σας ποιοτική ψυχαγωγία και πως μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμβάλλει σ’ αυτή;

2.2 Με ποιες πολιτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει και να αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό;

2.3 Με ποιους τρόπους μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;

2.4 Με ποιους τρόπους θα πρέπει να προβληθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες τάσεις στον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο;

2.5 Με ποια εργαλεία και πρακτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις δεξιότητες της κοινωνίας;

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 11:31 | Ν. Κ.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μουσικά σύνολα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στον καινούργιο φορέα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες ορχήστρες και χορωδίες στη χώρα, παρά να μειωθεί ο αριθμός τους.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 11:00 | Maria Gratsia
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ποιοτική Ψυχαγωγία= Παιδεία
    Κάθε μορφή τέχνης
    Αθλητισμός
    Ποιότητα (σε λέξεις και πράξεις)
    Καινοτομία
    Διατήρηση Ψυχικής Υγείας του κοινού (όλα τα παραπάνω συμβάλλουν σε αυτό έμμεσα, αλλά θα μπορούσαν να γίνονται και στοχευμένες δράσεις)

    Όλα όσα συναποτελούν τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 11:43 | Νίκος Παναγιωτίδης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Πρώτιστος ρόλος του δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι ο επιμορφωτικός – σχεδόν μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα, αφού δεν μπορεί να υπάρχουν ανάλογες προσδοκίες από τα ιδιωτικά εμπορικά μέσα. Αυτονόητο ότι είναι απαράδεκτη η επίκληση χαμηλής ακροαματικότητας ή τηλεθέασης, όπως έκανε η κυβέρνηση που έκλεισε την ΕΡΤ – αντιθέτως, ρόλος του δημόσιου φορέα είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για όποια μορφή ποιοτικής τέχνης θεωρείται ότι «αφορά λίγους».

    Η ποιοτική τέχνη δεν ορίζεται εύκολα, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε το περιεχόμενό της. ΔΕΝ είναι οι περιπετειώδεις ρηχές ταινίες του αμερικανικού συρμού ή οι ψευτοκωμικές βιντεοταινίες του αντίστοιχου ελληνικού, ΔΕΝ είναι το Ελληνικό τραγούδι της πίστας (που έφτασε να βαφτιστεί «πολιτιστικές εκδηλώσεις»!) ή οι ποπ επιτυχίες των εταιρειών, ΔΕΝ είναι οι κακόγουστες επιθεωρήσεις, δηλαδή όλα όσα γεμίζουν τα προγράμματα των εμπορικών σταθμών. Προϋποτίθεται η σωστή επιλογή των επικεφαλής, να είναι καλλιτέχνες με προσφορά και ιστορία και να αφεθούν ελεύθεροι να διαμορφώσουν πρόγραμμα. Ελεύθεροι από τις παρεμβάσεις είτε των προϊσταμένων τους είτε των ιδιωτικών συμφερόντων. Και να το διαμορφώσουν με τόλμη, χωρίς να φοβούνται να προβάλουν εξειδικευμένες εκπομπές και αναζητώντας συνεχώς τη γνώμη και τη συμβολή του κοινού τους. Στην εποχή του δικτύου είναι αδιανόητο να στηριζόμαστε στις μετρήσεις της όποιας ΑGB αντί να ακούγεται διαρκώς και να συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα το ίδιο το ακροατήριο.

    Η πολιτιστική παραγωγή στην Ελλάδα βρίσκεται σε ακμή παρά τις δυσκολίες και έχει ανάγκη από τη στήριξη και τη χορηγία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ΕΡΤ σ’ ένα βαθμό το έκανε, με τις χορηγίες πολλών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα των κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και με τα Μουσικά Σύνολα. Δεν υπάρχει κρατική Ραδιοφωνία σε προηγμένο κράτος χωρίς Τρίτο Πρόγραμμα, Ορχήστρα και Χορωδία και η (έστω και προσωρινή) κατάργησή τους συνιστά έγκλημα κατά του πολιτισμού της χώρας. Και είναι απαραίτητο να επανασυσταθούν αμέσως και αυτονόητο οι δραστηριότητές τους να προβάλλονται συστηματικά από τον ίδιο τους το φορέα.

    Πέραν αυτού, χρειάζονται εκπομπές-αφιερώματα στις τρέχουσες δραστηριότητες, εγχώριες και διεθνείς, για όλα τα είδη των παραστατικών ιδίως τεχνών. Εκπομπές που θα λειτουργούν και ως χορηγοί επικοινωνίας αλλά και για τον εμπλουτισμό του Αρχείου προς μεταγενέστερη μετάδοση. Για το βιβλίο, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Για το μη εμπορικό θέατρο. Για εξειδικευμένα είδη μουσικής και ιδιαίτερα με στόχο τους νέους. Για την εκπαίδευση και τον σύγχρονο πολιτισμικό της ρόλο. Δεκάδες εκδηλώσεις και Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, με μεγάλη ποικιλία παραστάσεων και συναυλιών, ιδιαίτερα δε των κρατικών φορέων (Θέατρα, Ορχήστρες, Λυρική), αλλά και των κάθε είδους Μουσείων, πρέπει να είναι τακτικό μέρος του προγράμματος – τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού, με την ανάδειξη ιδιαίτερα των τοπικών ραδιοσταθμών που έχουν μεγάλη δύναμη για την προβολή των τοπικών εκδηλώσεων. Πρέπει μάλιστα να αξιοποιηθεί η δυνατότητα όχι μόνο οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί να μεταδίδουν κεντρικό πρόγραμμα, αλλά και το αντίστροφο. Προϋπόθεση: να εγκαταλειφθεί η διάθεση συρρίκνωσης του φορέα, να διατηρηθούν οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί που έχουν και υψηλή ακροαματικότητα και μεγάλη τοπική και εθνική (οι παραμεθόριοι) σημασία.

    Η διεθνής προβολή του ιστορικού αλλά και του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού μέσα από συμπαραγωγές με ξένους φορείς είναι προφανούς εθνικής και εμπορικής/τουριστικής αξίας, καθώς και η εκμετάλλευση των ψηφιακών τεχνολογιών σε τηλεόραση και διαδίκτυο. Το προηγούμενο σχέδιο για συμπαραγωγές της ΕΡΤ με τα ιδιωτικά κανάλια, μόνο αυτά τα δεύτερα μπορεί να ωφελήσει: Ο δημόσιος φορέας πρέπει να απευθύνεται στους ομοίους του διεθνώς, με όπλα αφενός την EBU και αφετέρου τις ήδη υπαρκτές σχέσεις με Ρ/Τ δίκτυα σε χώρες όπου υπάρχει ισχυρή ομογένεια (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Λατινική Αμερική).

    Υπάρχουν αρκετές εκπομπές της ΕΡΤ που συνδύαζαν και υψηλού επιπέδου περιεχόμενο και σημαντική τηλεθέαση – συναυλίες, ταινίες, ταξιδιωτικά ιστορικά και άλλα ντοκυμανταίρ, προγράμματα για τα παιδιά αλλά και τα προβλήματα των εφήβων, και άλλα που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον. Να πάψουμε να πιστεύουμε ότι όλα αυτά απευθύνονται σε «ειδικό» κοινό, γιατί δεν είναι αλήθεια: αντίθετα, είναι χρέος της πολιτείας να διαδίδονται στο ευρύτερο δυνατό κοινό.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 11:00 | Χαράλαμπος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι αστείο το ότι πρέπει να επισημάνουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης των Μουσικών Συνόλων.Υγεία,παιδεία,πολιτισμός θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα.Προφανώς βέβαια στη χώρα μας η έννοια «ποιότητας ζωής» έχει σχεδόν εξαφανιστεί.Ελπίζω σε άμεση επαναφορά των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 11:49 | Βασίλης Μούσκουρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Μόνο και μόνο η έως τώρα πολιτική, ο τρόπος που επιχειρήσατε να κλείσετε την ΕΡΤ, και πολλά άλλα, αν μη τι άλλο φανερώνει με τον πιο πρόδηλο τρόπο ότι οι κυβερνώντες είναι άνθρωποι χωρίς πολιτισμό, χωρίς ανθρώπινες αξίες, χωρίς καλλιτεχνικές ευαισθησίες, παρά μόνο με λογιστικές ικανότητες (αν και όχι πάντα), οικονομικές σπουδές και μάνατζμεντ. Επομένως, ουδείς λογικός άνθρωπος θα περίμενε να κάνετε κάτι σωστό κι εποικοδομητικό σε θέματα πολιτισμού (και όχι μόνο). Αντιθέτως, ο πολιτισμός είναι ένας από τους εχθρούς, ή έστω όχι η συμπάθεια των στυγνών οικονομολόγων, που δεν βλέπουν χειροπιαστή «ανταποδοτικότητα» στον Πολιτισμό. Προσωπικά δεν περιμένω τίποτε απολύτως από όλους αυτούς ούτε για τη λεγόμενη ΝΕΡΙΤ, ούτε για τα μουσικά σύνολα, ούτε για το Γ’ πρόγραμμα (αυτό κι αν είναι μη ανταποδοτικό και επιζήμιο!). Περιμένω όμως από τον πανδαμάτορα χρόνο, που θα φέρει την κατάλληλη στιγμή όπου το δίκιο και το ορθό θα αποκατασταθούν. Δεν ξέρω πώς, αλλά θα έρθει αυτή η στιγμή.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 11:08 | 2b-ready
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Πρώτα θα πρέπει να ορίσουμε τι ελληνική κοινωνία θέλουμε και μετά να βρούμε την ποιοτική ψυχαγωγία που της ταιριάζει. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο όρος «ποιοτικός» δεν νοείται από όλους μας με τον ίδιο τρόπο. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από τα σχόλια που προηγούνται. Αν, όμως, ο πολίτης δεν μπορεί να ενημερώνεται για όλες τις τάσεις και τις εκφάνσεις του πολιτισμού, δεν μπορεί και να καταλήξει στον προσωπικό του/της ορισμό της ποιότητας. Η ύπαρξη των Μουσικών Συνόλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό. Είναι το βήμα για την ανάδειξη της σοβαρής μουσικής, εγχώριας και ξένης. Θεωρώ την ίδρυση ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα λειψή, χωρίς την παράλληλη ύπαρξη ορχήστρας και χορωδίας της ραδιοφωνίας. Εκτός αυτού, το πολιτιστικό πρόγραμμα(τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό)θα πρέπει να διευρυνθεί και με εκπομπές που να αφορούν και άλλα είδη, λιγότερο ή/και περισσότερο εμπορικά. Κι ας επιλέγει ο καθένας μας τι θέλει και τι όχι. Εκτός αν η απόφαση για την ελληνική κοινωνία του μέλλοντος είναι ήδη ειλημμένη.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 11:26 | Κλεάνθης Μαζαράκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι ανήκουστο, να μην υπάρχει πρόβλεψη για μουσικά σύνολα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δυστυχώς η Ελληνική πολιτική ηγεσία επιδιώκει την μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο φορέα ενημέρωσης και πολιτισμού, εις βάρος του σκοπού για τον οποίο θα πληρώνουμε ως φορολογούμενοι. Δεν δέχομαι να πληρώνω δεκάρα σε ένα δημόσιο φορέα ενημέρωσης που δεν παρέχει μουσική παιδεία σε εμένα και στα παιδιά μου. Είναι φυσικό οτι η βελτίωση του πολιτιστικού επιπέδου ενός λαού απο το επίπεδο του σπάσιμου των πιάτων και της μαγκιάς, σε ένα κοινό ευαισθητοποιημένο στα ευρωπαικά και ελληνικά έντεχνα ακούσματα δεν μπορεί να ιδωθεί με στενά οικονομοτεχνικά κριτήρια. Ντρέπομαι για την ηγεσία του τόπου μου και τις προτεραιότητες που βάζει στη (μη)διαμόρφωση του οράματος για τις επόμενες γενιές.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 11:25 | savvas
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η μουσική ήταν πάντα κοντά στην εξουσία , όχι γιατί το διάλεξε η ίδια , αλλά γιατί το διάλεξε η εξουσία .
    Αν τώρα η σύγχρονη πολιτική εξουσία δεν γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί τον ήχο της μουσικής …

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 10:33 | zeliotis
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να συμπεριληφθούν τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ της ΕΡΤ στο νέο φορέα-οργανισμό. Έχουν την εμπειρία, την ποιότητα και μαζί με αυτά μεγαλώσαμε. Να προωθήσετε περισσότερο επίσης Έλληνες συνθέτες, μουσικούς και καλλιτέχνες. Να υπάρξουν προγράμματα μουσικής παιδείας. Πάρτε το radio 3 της Αγγλίας σαν πρότυπο σας.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 10:34 | Ολια Σκανδαλάκη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ο ρόλος της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης είναι όχι μόνο η ενημέρωση αλλά προπαντώς η ύπαρξή της ως η βασική πηγή διαδοσης και μετάδοσης πολιτισμού και παιδείας. Είναι ενά μέσο το οποίο προάγει την γλώσσα, την παράδοση, τα ήθη και την ιστορία του τόπου. Είναι το μέσο εκείνο που μπαίνει με τον πιο εύκολο τρόπο στην καθημερινότητα του ανθρώπου και του ανοίγει το παραθυρο της γνώσης, της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας. Τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Μέσω αυτών διαδίδεται ο ελληνικός πολιτισμός όπως καταγράφεται στην μουσική μας. Ακόμα είναι αρωγός στο να έρθουμε και σε επαφή με πολιτισμούς χωροχρονικά διαφορετικούς. Η ύπαρξη τους είναι περισσότερο από απαραίτητη.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 10:52 | Κιρα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δημιουργία μουσικών συνόλων και χορωδίας με σκοπό την προώθηση της μουσικής, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 10:00 | Valerio Matola
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι απαραίτητο να υπάρξουν Μουσικά Σύνολα στην νέα τηλεόραση και μια συνέχιση του 3ου προγράμματος το οποίο υπήρξε ένας σοβαρός πολιτιστικός φάρος για την χώρα μας.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:28 | Ευδοξία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Σε μια χώρα που γεννήθηκε η Φιλοσοφία και ο Πολιτισμός, δεν μπορεί το Δημόσιο κανάλι να μην έχει 1 χορωδία και 1 κυρίως 1 ορχήστρα

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:31 | Ανδριάνα Συγγαρέως
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να εκτελεί και επιμορφωτικό έργο εκτός από ψυχαγωγικό. Δε νοείται μόρφωση/παιδεία ούτε και ψυχαγωγία, χωρίς μουσική. Κατα τη γνώμη μου αλλα και πάρα πολλών άλλων είναι απαραίτητο να ξαναλειτουργήσουν τα μουσικά σύνολα , η χορωδία και κυρίως η ορχήστρα της ραδιοφωνίας-τηλεόρασης, όπως συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένο κράτος που σέβεται τους πολίτες του.Είναι μεγάλη ανάγκη για τον κόσμο η τέχνη και ο πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:06 | Χριστίνα Αυγερινού-Lummel
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Μόλις άκουσα με τεράστια έκπληξη κι ακόμα πιο τεράστια απογοήτευση πως στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα δεν προβλέπεται ορχήστρα και χορωδία.
    Φυσικά, ελπίζω η πληροφορία να είναι λανθασμένη, βλέποντας όμως τις γενικότερες τάσεις φοβάμαι πως δεν είναι.
    Θα είμαστε λοιπόν η μόνη ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- χώρα χωρίς χορωδία και ορχήστρα ραδιοφωνίας; Είναι στ’ αλήθεια σκοπός να ισοπεδωθεί ο μουσικός μας πολιτισμός;
    Κυρίες και κύριοι, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:10 | Στέλιος Τ.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Καθώς ο ελληνικός πολιτισμός περιλαμβάνει τη μουσική είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΓΕΙ να έχει ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ στις τάξεις του. Δηλαδή, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ και μια ΧΟΡΩΔΙΑ. Είναι αδιανόητο να παίζει το ελληνικό ραδιόφωνο κάθε είδους μουσική και να αποκλείει τη ζωντανή παραγωγή και προώθηση της σύγχρονης παραγωγής Ελλήνων δημιουργών.

    ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
    ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
    ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
    ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
    ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
    ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:44 | Λευτέρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μουσικά σύνολα και το τρίτο πρόγραμμα είναι απαραίτητα για ποιοτική ψυχαγωγία σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτους.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:01 | Anna Maria
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μουσικά σύνολα είναι απαραίτητα κατά τη γνώμη μου, για να μπορέσετε να παρέχετε ποιοτική ψυχαγωγία και επιμόρφωση αναδεικνύοντας τον πολιτισμό. Όλα τα σύνολα πρέπει να υπάρχουν, καθώς το καθένα συμβάλλει το δικό του ρόλο στον πολιτισμό.
    Η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη, για κάθε γενιά, αλλά κυρίως για τη νέα και πρέπει να προβάλλετε ακόμα περισσότερες εκπομπές που έχουν να κάνουν με τη μουσική και τις καθιερωμένες συναυλίες από τα σύνολα της ραδιοφωνίας, με σκοπό και την ανάδειξη των μεγάλων ελλήνων συνθετών, αλλά και των νέων μουσικών ταλέντων της χώρας μας!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:08 | Ρωξάνη Παπαδημητρίου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Χωρίς τα μουσικά σύνολα και το τρίτο πρόγραμμμα, η νέα δημόσια ραφιοφωνία και τηλεόραση δε θα υπερέχει σε τίποτα από τα ιδιωτικά κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης, που με γνώμονα το οικονομικό όφελος προσφέρουν σκουπίδια αποβλάκωσης στο κοινό. Τα μουσικά σύνολα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα έδιναν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο της μουσικής και με το χαμηλό εισιτήριο συναυλιών παρείχαν τη δυνατότητα σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα να παρακολουθούν συναυλίες με μεγάλα έργα του ρεπερτορίου. Το επιχείρημα της χαμηλής ποιότητας των συνόλων δεν ευσταθεί γιατί αυτοί που είναι σε θέση να κρίνουν την ποιότητα δεν εισακούγονται από τους ιθύνοντες και αυτό που δεν είναι ποιοτικό δε σημαίνει ότι δεν είναι και απαραίτητο. Οι έξυπνοι και δραστήριοι ηγέτες αναβαθμίζουν, δεν καταργούν.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:04 | Μαρία Καρόλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν ξεκινάτε τις απολύσεις απο την βουλή λεω εγω ; Αλλα βέβαια ! Τι σχέση εχει αυτο το κράτος με τις καλές τέχνες ; ΚΑΜΙΑ

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:27 | Διονυσια-Νιοβη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ειναι απαδαρεδκτο, επειδη εσεις κυριοι πολιτικοι δεν εχετε παιδεια και καλλιτεχνικη ικανοτητα και ευαισθησια να τη στερειτε απο ολους τους Ελληνες. Τα Μουσικα Συνολα της ΕΡΤ ηταν απο τα καλυτερα ελληνικα συνολα. Ευχομαι να καταννοειτε τη συνδεση μεταξυ Μουσικης, Ευφυιας και Ταυτοτητας του Πολιτη. Ετσι και αλλιως ειστε παντοτε κατω των προσδοκιων μας, καντε τουλαχιστον ενα βημα προς τη σωστη κατευθυνση.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:29 | ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    θεωρώ απολύτως απαραίτητη την ύπαρξη μουσικών συνόλων στη νέα Δημόσια τηλεόραση. Είναι αδιανόητο να είμαστε η μοναδική ευρωπαική χώρα χωρίς ορχήστρα Ραδιοφωνίας. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τους νέους ανθρώπους να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί του πολιτισμού που παράγουν τα σύνολα παρουσιάζοντας έργα υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και κατ αυτό τον τρόπο να ενισχυθεί το ¨αντίπαλον δέος¨στη λαίλαπα του ευτελούς που κατακλύζει τα εμπορικά – ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:37 | Cherry Κερασία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ποιοτική ψυχαγωγία και επιμόρφωση χωρις μουσικη, χωρις σύνολα, δεν υπάρχει…

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:02 | Κυριάκος Λουκάκος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Στο πλαίσιο λειτουργίας νέου δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι απαραίτητη τόσο η δημιουργία κλασικού μουσικού ραδιοφώνου, περισσότερο εστιασμένου στο είδος και καλλίτερης ποιότητας από ό,τι είχε καταλήξει να είναι το καταργηθέν Γ’ Πρόγραμμα, όσο και ορχήστρας και χορωδίας της Ραδιοφωνίας, οι οποίες επίσης δεν θα καταλήξουν να υπηρετούν το λεγόμενο «έντεχνο» ελαφρό τραγούδι, όπως δυστυχώς εν πολλοίς συνέβαινε, αλλά πρωτίστως -όχι όμως αποκλειστικά- τη λόγια ελληνική μουσική, όπως την υπηρέτησε, σε παλαιότερες εποχές, η Ορχήστρα του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας με ραδιοφωνικές συναυλίες και μελοδραματικές βραδιές.
    Ιδιαίτερα σημαντική είναι η -εντός του ως άνω περιγραφέντος πλαισίου- διάχυση των ακροαμάτων αυτών, σε μικρές αλλά υπαρκτές δόσεις, σε όλες τις λοιπές ραδιοφωνικές συχνότητες, εφ’ όσον αυτές τελικώς υπάρξουν, ώστε ο μουσικός πολιτισμός που ενσωματώνει η λόγια ευρωπαϊκή μουσική ως παγκόσμιο πολιτισμικό αγαθό να εκπέμπεται ως ερέθισμα σε όλους τους πολίτες και όχι μόνον σε εκείνους που περιορίζονται στην ακρόαση του τυχόν ειδικού σταθμού, όπως εξάλλου συνέβαινε μέχρι και την δεκαετία του 1970.
    Όσοι έχουμε γνώση και εποπτεία του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού ραδιοφωνικού τοπίου θα είχαμε τη δυνατότητα συνεισφοράς στην προσπάθεια οργανώσεως ενός σχήματος οικονομικότερου, προγραμματικά σφιχτού και όντως υψηλής ποιότητας, χωρίς επανάληψη των πολλών αστοχιών του παρελθόντος.
    Σε κάθε περίπτωση, η αξιοπρεπής και με σύγχρονους ποιοτικούς όρους εκπομπή της λόγιας μουσικής αποτελεί αναγκαίο όρο συμμετοχής της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή και εν γένει πολιτισμένη κοινότητα εθνών, η δε απουσία της ή κακοποίησή της δεν είναι, όπως πολλοί αγωνίζονται να μας κάνουν να αποδεχθούμε, αναπόφευκτο στοιχείο μιας ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας.

    Κυριάκος Λουκάκος
    δικηγόρος παρ’ εφέταις – ειδ. επιστ. στον Συνήγορο του Πολίτη
    κριτικός μουσικής – τ. συνεργάτης Γ’ προγράμματος ΕΡΑ
    πρόεδρος Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:06 | Γιάννης Π.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Μουσικά Σύνολα (ορχήστρες – χορωδία) και Δημόσια Τηλεόραση πάνε μαζί. Ο Πολιτισμός είναι δημόσιο εθνικό αγαθό.Καμιά οικονομικίστικη σκοπιμότητα δεν πρέπει να τα καταργήσει.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:13 | Tasos Valmas
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Παρακαλώ να συμπεριληφθούν τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ της ΕΡΤ στο νέο φορέα της ΔΤ και επίσης να λειτουργήσει ξανά η εκπαιδευτική τηλεόραση με ενδιαφέρουσες εκπομπές για τους μαθητές και την νεολαία.

    Ευχαριστώ θερμά…

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 09:50 | Ειρήνη Χατζούδη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ποιου είδους πολιτισμός φιμώνει τη μουσική; Δώστε και πάλι στα Μουσικά Σύνολα τη θέση που τους αξίζει.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 08:22 | Νίτσα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μουσικά σύνολα καθώς και το ραδιόφωνο με τις εκπομπές που είχε, είναι απαραίτητες για τον πολιτισμό μας. Αν δεν υπάρχουν πια θα επιβεβαιωθούμε για άλλη μία φορά ότι έχουμε να κάνουμε με υπανάπτυκτους κυβερνώντες. Έλεος με τα σκυλάδικα και τη σαβούρα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 08:04 | ΣΤΑΜΑΤΙΑ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Εκτός απο το γεγονός οτι αδιαφορείτε για την τέχνη και τον πολιτισμό- το αποδείξατε περίτρανα κλείνοντας τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ- αδιαφορείτε και για το γεγονός οτι στην Κεντρική Ευρώπη δεν υπάρχει κράτος χωρίς Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Ραδοφωνίας.

    Μας λείπει η πνευματική τροφή, αυτή που μας δίνατε τόσα χρόνια μέσω των Κρατικών Καναλιών και όσων ανθρώπων δούλευαν για την τέχνη.

    Είναι κρίμα που δεν υπάρχει πια το Γ’ πρόγραμμα. Οικογένειες ολόκληρες έχουν μεγαλώσει με μουσική υπόκρουση το Τρίτο. Ο Μάνος είχε όραμα ενώ εσείς μάλλον δεν αισθανθήκατε ποτέ την ανάγκη να γευτείτε τα δώρα της ποιότητας. Γιαυτό και τα απολείετε και απο τις δικές μας ζωές. Νομίζετε οτι είναι περιττά.
    Έχουμε γίνει φτωχότεροι- ουσιαστικά όμως κι όχι όπως το λέτε εσείς-.
    Θέλουμε μουσική, θέλουμε ποιότητα.
    Μην καταργείτε ό τι δεν κατανοείτε!
    Απλά παραιτηθείτε απο τη θέση σας. Δεν την αξίζετε.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 08:33 | Δημήτριος Μαργαρίτης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι αδύνατο να εκφράσει κανείς με τα λόγια τον παγκόσμιο συμβολισμό της μουσικής, γιατί σχετίζεται συμβολικά με την αρχέγονη αντίφαση και την πρωταρχική οδύνη που βρίσκονται στην καρδιά της βασικής Ενότητας. Συμβολίζει επίσης μια σφαίρα που βρίσκεται πάνω από κάθε φαινόμενο και υπάρχει πριν από κάθε φαινόμενο. Σε σύγκριση μ’ αυτήν, κάθε φαινόμενο δεν είναι παρά ένα σύμβολο. Αλλά και η γλώσσα, όργανο και σύμβολο των φαινομένων, δεν κατορθώνει ποτέ να μεταφέρει προς τα έξω την εσωτερική ουσία της μουσικής… (Φρειδερίκος Νίτσε, «Η γέννηση της τραγωδίας» κεφ.6)
    Αλλά πού να καταλάβεις εσύ Αντώνη μου, που λέει και το τραγούδι…

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 08:46 | Σκληρός Γεράσιμος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία δεν υπάρχει Μουσική Ακαδημία. Τουλάχιστον κρατήστε τα Μουσικά Σύνολα για να μην είμαστε και η ΜΟΝΗ χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε ορχήστρα ραδιοφωνίας

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 08:22 | ΚΟΝΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ; ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ.
    Η ΝΕΡΙΤ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ,ΣΟΛΙΣΤ ΚΛΠ.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 08:00 | Μιχάλης Οικονόμου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μουσικά σύνολα επιβάλλεται να υπάρχουν στο νέο φορέα. Η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι η βασική διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 08:11 | Kαναρας Βασιλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Απαραδεκτο η ελλεψη Μουσικων Συνολων της ΕΡΤ. Αισχος.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 07:54 | ΣΙΤΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Πρέπει να συμπεριλάβετε μουσικά σύνολα, συμφωνική ορχήστρα, παραδοσιακή ορχήστρα, σύγχρονη ορχήστρα, χορωδία, χορωδία νέων, παιδική χορωδία και παραδοσιακή χορωδία.
    Ο πολιτισμός δεν πρέπει να μπει στο καλάθι των αχρήστων.
    Ο πολιτισμός θα μας βγάλει από το αδιέξοδο!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 07:13 | athina
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    μην καταργειται τα μουσικα συνολα !!μην καταργειται τον πολιτισμο μας.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 07:07 | Τατιανή
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αυτό που μας στερείτε, δεν είναι δικό σας. Δώστε μας πίσω το Τρίτο και τα Μουσικά Σύνολα. Δε θα έπρεπε να μπαίνουν σε διαβούλευση τα αυτονόητα γιατί αν συνεχίσουμε έτσι θα γυρίσουμε στην εποχή του χαλκού.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 03:52 | Ἰωάννης Στρατάκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ἡ καλλιέργεια τῶν μουσικῶν τεχνῶν δὲν μπορεῖ νὰ λείπῃ ἀπὸ τὸν Ἑλληνικὸ δημόσιο φορέα ἐνημερώσεως.
    Ὄχι μόνον διότι τέχνες καὶ ἐπιστῆμες ὠφελήθησαν ἐκ τῶν δημιουργιῶν παλαιῶν καὶ συγχρόνων Ἑλλήνων ἢ κατοίκων αὐτῆς τῆς χώρας, ὥστε εἶναι ἀδιανόητη ἀσέβεια καὶ ἱεροσυλία ἡ μὴ συμπερίληψις μουσικῶν συνόλων στὴν ΝΕΡΙΤ, ἀλλὰ καὶ γιατὶ, μὲ κατάλληλο σχεδιασμό, μποροῦν τὰ μέγιστα νὰ ὠφελήσουν τὴν βελτίωσι τῆς εἰκόνας τοῦ κράτους πρὸς κάθε κατεύθυνσι.

    Ἡ μουσικὴ δὲν εἶναι μόνον σύμβολο, εἶναι καθρέπτης μας. Δὲν μπορεῖ ν᾽ἀλλάξῃ τὸν κόσμο, ἀλλὰ μπορεῖ νὰ τὸν κάνῃ ὀμορφότερο, νὰ καλλιεργήσῃ ἕνα σύστημα ἀξιῶν τέτοιων ποὺ δίδουν ἐλπίδα, δύναμι, τάξι, γνῶσι καὶ πληροφόρησι. Ἰδίως ἡ μουσικὴ ἄλλων ἐποχῶν καὶ ἡ νέα δημιουργία.

    Τί εἰρωνία! νὰ ἀνήκωμε στὴν ὅλο καὶ μεγαλύτερη Εὐρωπαϊκὴν οἰκογένεια καὶ ἕνα ἀπὸ τὰ κυριώτερα συνδετικὰ χαρακτηριστικά της νὰ τὸ «εὐθανατῶμε» διὰ τῆς ἀσιτίας.

    Οἱ πολιτικοὶ τῆς Ἑλλάδος καὶ οἱ σύμβουλοί των εἶναι ἄνθρωποι νοήμονες καὶ διαθέτουν τὰ μέσα ποὺ θὰ καταστήσουν τὰ μουσικὰ σύνολα τῆς ῥαδιοφωνίας (ἀλλὰ καὶ τὰ ἐπίλοιπα) ἱκανὰ νὰ ἀποδώσουν τὰ μέγιστα.

    Ὁ κόσμος ἔχει τὰ μάτια στραμμένα στὴν Ἑλλάδα. Δεἰξατε πὼς γνωρίζετε τί ἔχει σημασία σὲ τοῦτες τὶς δύσκολες περιστάσεις.

    Οἱ τέχνες δὲν εἶναι πολυτέλεια.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 02:21 | Peny Sotiropoulou
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ως ένας άνθρωπος που ασχολείται με την κλασική μουσική αισίως 17 χρόνια, γνωρίζω πόσες λίγες ευκαιρίες υπάρχουν σε αυτή τη χώρα για τους μουσικούς με κλασική παιδεία. Τα μουσικά σύνολα της εθνικής ραδιοφωνίας αποτελούν βασική πηγή απορρόφησης. Θεωρώ αδιανόητο μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τόσο σπουδαίους μουσικούς να μην έχει μουσικά σύνολα που να στηρίζονται απο τη δημόσια ραδιφωνία. Η μουσική είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός προάγει το πνεύμα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η μουσική είναι μια όαση! Ας μην τη στερίσουμε, λοιπόν, σε μουσικούς κι ακροατές!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 02:24 | Παναγιώτης Παπαποστόλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να επαναλειτουργήσουν αμέσως τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ (ορχήστρα & χορωδία) καθώς και το τρίτο πρόγραμμα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 02:31 | Χρήστος Χατζής
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα ενός κοινωνικού συνόλου και το κράτος υπάρχει για να φροντίζει, να αναπτύσσει και να προασπίζεται αυτή την ταυτότητα. Για να ξεφύγει η Ελλάδα από αυτή την χαοτική δύνη που μαστίζει κάθε πολίτη σήμερα χρειάζεται ο Έλληνας περισσότερο από ποτέ να ταυτιστεί με αυτή την πολιτιστική ταυτότητα και όχι με την αποχαύνωση των κερδοσκοπικών μέσων μαζικής επικοινωνίας. Δεν είναι απλά θέμα πολιτισμού και μόνο. Είναι πρωταρχικά θέμα κοινωνικής και (μετέπειτα) οικονομικής ανάρρωσης. Τα μουσικά σύνολα είναι ο καταλύτης αυτής της ανάρρωσης, το χτίσιμο ενός νέου ήθους που έχει απουσιάσει για πολύ καιρό από την ελληνική πραγματικότητα. Πολιτισμός ή χάος. Αυτές είναι οι επιλογές μας.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 02:24 | ΑΝΘΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι αδιανόητο Δημόσια-Κρατική-Εθνική Ραδιοτηλεόραση να μην έχει μόνιμη ορχήστρα και χορωδία!Είναι ένα από τα πράγματα που διαφοροποιούν την Δημόσια από την ιδιωτική Ραδιοτηλεόραση.Είναι το μέσον με το οποίο προάγεται και παρουσιάζεται η ποιοτική μουσική στον κόσμο, εντός και εκτός συνόρων!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 02:41 | Αθανάσιος Πετρόπουλος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο τα αυτονόητα να μην είναι αυτονόητα για όλους.

    Αν είναι δυνατόν στη χώρα του Πυθαγόρα,του Αριστόξενου του Ταραντίνου και ατελείωτων πρωτοπόρων στις επιστήμες,τις τέχνες,τα γράμματα και τη φιλοσοφία να μην προωθείται αυτή ακριβώς η κληρονομιά!

    Αν δεν είναι η έλλειψη καλλιέργειας όλα αυτά που ζούμε σε αυτή τη χώρα το τελευταίο καιρό τότε τί είναι?

    Όλες οι επιστημονικές έρευνες μιλούν για ανάπτυξη της ευφυίας μέσω της μουσικής και όχι μόνο της ευφυίας,αλλά και του συναισθηματικού κόσμου,αυτού δηλαδή που μας κάνει και διαφέρουμε από τα ζώα.

    Υπονοείται μια προσπάθεια απανθρωπισμού τελευταία,όπου η μουσική είναι εχθρός της.

    Το μάθημα της μουσικής ήταν ένα απο τα βασικότερα στην Αρχαία Ελλάδα,είναι δυνατόν ακόμα να συζητάμε για τα αυτονόητα?Πως γίνεται να θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαική χώρα(ότι κι αν σημαίνει αυτό..)χωρίς Συμφωνική Ορχήστρα και μουσικά σύνολα?

    Ακόμα και οι Ναζί δεν πείραξαν τη Συμφωνική της ΕΡΤ,στη σύγχρονη Ελλάδα ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό.

    Αρκετά λοιπόν με τις ανοησίες,χιλιάδες μουσικοί και ατελείωτο ταλέντο σε αυτή τη χώρα πρέπει να προωθηθεί και να μπορεί να εργάζεται υπο κανονικές συνθήκες.

    Ναι,εργάζεται,όχι απασχολείται!Είναι εργασία!

    Και μάλιστα όταν μιλάμε για διδασκαλία είναι και λειτούργημα,έχουμε ευθύνη λοιπόν στις επόμενες γενιές να τις μεταφέρουμε

    Κουλτούρα,Καλλιέργεια,Γνώση,Αξίες,Ήθος,Αξιοπρέπεια,Ιδανικά,Λόγο Ύπαρξης.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 01:51 | Κώστας Μακρυγιαννάκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ναι στα μουσικά σύνολα. Είναι αδιανόητο το να συζητάμε το ενδεχόμενο της μη ύπαρξής τους στο νέο σχήμα της δημόσιας τηλεόρασης σαν να επρόκειτο για κάτι ασήμαντο. Το αρχείο συναυλιών, ηχογραφήσεων και συνεργασιών των συνόλων της ερτ που έχετε στη διάθεσή σας μιλάει από μόνο του. Για όποιον έχει αυτιά και ακούει και μυαλό για να καταλαβαίνει.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 01:39 | Γεωργία Μαρκέα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να συμπεριληφθούν άμεσα τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο νέο φορέα-οργανισμό ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τις πανέμορφες στιγμές που μας χάριζαν τόσα χρόνια με τη μουσική τους!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 01:39 | Δημήτρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Μουσικά Συνόλα σημαίνει πολιτισμός, και εάν ο προορισμός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν είναι η διάδοση του πολιτισμού τότε ποιός είναι;
    Ιδιαίτερα όσον αφορά στην έντεχνη μουσική, είναι καθήκον και υποχρέωση του κράτους να προβάλει και να προάγει την κορυφαία αυτή έκφραση πολιτισμού. Οι ορχήστρες και η χορωδία της ΕΡΤ αποτελούν ένα από τα τελευταία καταφύγια της έντεχνης μουσικής στη χώρα μας, η καταστροφή τους θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της μουσικής. Είναι απόλυτη ανάγκη να διατηρηθούν.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 00:39 | ΑΝΔΡΕΑΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Πιστεύω πως είναι απαράδεκτο το ενδεχόμενο να μην υπαρχουν μουσικα συνολα στη νεα Κρατικη τηλεοραση. Αλλιώς θα είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη χωρίς ορχήστρα Εθνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Αυτό θα δηλώνει σαφώς τον ξεπεσμό της κοινωνίας και την απαξίωση των πολιτιστικών αγαθών. Ξέρετε τι ζηλεύει ένας Έλληνας που θα μείνει ένα διάστημα στην Γερμανία για παράδειγμα; Το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας. Έχουν την μουσική και το θέατρο, την όπερα, σε πολύ υψηλή προτεραιότητα στην ζωή τους. Έχουν λοιπόν και κράτος που να φροντίζει για αυτά, που να στηρίζει ορχήστρες, θέατρα, όπερες. Αυτά που ζηλεύουμε όταν δούμε έξω, θα τα απαξιώσουμε στη χώρα μας;

    Πρέπει να εγκωμιάσουμε το σχετικά αφανές έργο της ορχήστρας της ΕΡΤ να δέχεται μαθητές σχολείων στις πρόβες της, φροντίζοντας έτσι για την άνοδο του πνευματικού επιπέδου των νέων. Οφείλουμε επίσης να αγωνιστούμε να εξακολουθούν να υπάρχουν τα Μουσικά Σύνολα, και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην πολιτιστική ζωή της χώρας, δίνοντας ελπίδα στον μέσο πολίτη να έχει μια υψηλής ποιότητας αισθητική απόλαυση και πνευματική καλλιέργεια, σε μια εποχή που τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν μετριωτάτου επιπέδου προγράμματα. Μην ξεχνάμε ότι οι συναυλίες της ορχήστρας της ΕΡΤ ήταν ορατές και από τηλεοπτικό κοινό, όχι μόνο από τους παρευρισκομένους στον συναυλιακό χώρο

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 23:55 | Αθηνά
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η Δημόσια Τηλεόραση απαραιτήτως πρέπει να έχει Ορχήστρα και Χορωδία. Δε νοείται χώρα πολιτισμένη χωρίς Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας και Χορωδία, -όπως και χωρίς Ακαδημία. -Το έργο της Δημόσιας Τηλεόρασης οφείλει να δίνει προτεραιότητα στην παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας.

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 23:16 | Ευστράτιος Σουμπασάκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Περιμένουμε να ξαναδούμε τα Μουσικά Σύνολα που προβάλουν και διασώζουν τον Eλληνικό πολιτισμό

  • 17 Νοεμβρίου 2013, 23:39 | ΘΩΜΑΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Κύριοι και κυρίες της ΝΕΡΙΤ είναι δυνατόν να δεχθητε για λογότυπο ενός νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αυτο που βγήκε στη δημοσιότητα;
    Ενα μικρό -ν- σ’ενα κυκλο με ξασπρισμένα χρώματα και μπανάλ γραμματοσειρά; Νηπιαγωγείου σχεδιο.
    Εχει καμια σχέση το brand name «ERT» και το λογότυπό της με αυτο της ξε-ΝΕΡΙΤ. θέλει μεγάλη εμπνευση ο γραφίστας να σχεδιασει κατι πιο μοντέρνο;
    Η δικαιολογία που διαβασα στο διαδυκτιο ήταν οτι πρόκειται για ένα εταιρικό λογότυπο που θα χρησιμοποιείται από τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ ως εταιρεία, σε επιστολόχαρτα, φακέλους κλπ.
    Και ρωτάω, εκεί δεν χρειάζεται ενα καλό λογότυπο;
    Ριξτε μια ματιά στα ευρωπαικά τηλεοπτικα κανάλια.
    Ειναι δυνατον εως ότου μεταβούμε στην Νεα Δημοσια Τηλεόραση να προφέρουμε αυτο το ΑΦΩΝΟ ΔΤ!!!