2. Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης μέσω της ανάδειξης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας της Ελληνικής κοινωνίας

2.1 Τι σημαίνει για σας ποιοτική ψυχαγωγία και πως μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμβάλλει σ’ αυτή;

2.2 Με ποιες πολιτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει και να αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό;

2.3 Με ποιους τρόπους μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;

2.4 Με ποιους τρόπους θα πρέπει να προβληθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες τάσεις στον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο;

2.5 Με ποια εργαλεία και πρακτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις δεξιότητες της κοινωνίας;

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 01:15 | ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ Δ.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ειλικρινα δεν περιμενα να ακουσω οτι η δημοσια τηλεοραση δεν θα εχει Μουσικα Συνολα.
    Τα Μουσικα Συνολα ειναι απαραιτητα και ηδη μας λειπουν.Ερχονται Χριστουγεννα που ειναι η καθιερωμενη συναυλια;Σε ολα τα κρατη υπαρχουν
    χορωδιες ορχηστρες .
    Ο κυριος Βενιζελος να κρατησει την υποσχεση του για τα Μουσικα Συνολα μην μας ριχνουν ακομη περισοοτερο στην μιζερια.
    Φιλικα
    Α.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 00:30 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Μας έχετε κόψει την σύνταξη πάνω από 40%, μας φορολογείτε άγρια από το πρώτο ευρώ για ότι απομένει, πληρώνουμε φόρο για το σπίτι που μένουμε, πληρώνουμε την υπερδιπλάσια συμμέτοχη μας στα φάρμακα μας. Είχαμε όμως ένα κανάλι που με τις μουσικές του εκδηλώσεις ηρεμούσε την ταραγμένη ψυχή μας. Ειδήσεις έχουμε και από άλλα κανάλια. Τέτοιες εκδηλώσεις όμως αυτά τα κανάλια δεν έχουν γιατί δεν προσελκύουν διαφημίσεις. Οι έχοντες και κατέχοντες θα ικανοποιήσουν τις ψυχικές τους ανάγκες πηγαίνοντας στο Μέγαρο και στο Ηρώδειο. Εμείς ? Δεν είναι απλά θέμα πολιτισμού. Είναι θέμα ψυχικής ανάγκης. Μην συσσωρεύετε άλλη οργή πάνω σε αυτή που ήδη έχουμε.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 00:38 | Ευσταθια Βετουλακη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ο υποβιβασμός του πολιτισμού και η θεοποίηση της υποκουλτούρας καταγράφονται στην συνείδηση όλων μας ως υποβίβαση του λαού μας. Ας μην καταστραφουν ολα, τοσο δυσκολο ειναι πια?

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 00:31 | Ευάγγελος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασσικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, έχει δε παρουσιάσει έργα σημαντικών ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς κι από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.
    Διευθυντές της υπήρξαν ο Γιώργος Λυκούδης, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλλιεράτος, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο ‘Αλκης Μπαλτάς και ο Ανδρέας Πυλαρινός.

    Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί ‘Ελληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως ο Μανώλης Καλομοίρης, Διονύσιος Λαυράγκας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Angelo Kavallaro, Aram Khachaturian, Gyorgi Lehel, Yehudi Menuhin, Horst Neumann, Anton Nanut, Rolf Reuter, Christian Linberg, κ.ά. καθώς και μαέστροι της νεότερης γενιάς.

    Με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, ‘Ελληνες και ξένοι όπως οι David Oistrakh, Τζίνα Μπαχάουερ, Jose Carreras, Aγνή Μπάλτσα, Βάσω Παπαντωνίου, Mονσεράτ Kαμπαγιέ, Ρολάντο Βιγιαζόν κ.ά.

    Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ηρώδειο, στα Πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην ‘Οπερα Καίρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στην Κωνσταντινούπολη, σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την E.B.U. (Eυρωπαϊκή Ενωση Ραδιοφωνιών), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πόλεις της Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2006, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα πραγματοποίησε συναυλία στην αίθουσα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Τον Οκτώβριο του 2007, στο Polytheater του Πεκίνου, πραγματοποίησε την εναρκτήρια συναυλία των εκδηλώσεων για το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα.

    Σήμερα η Ορχήστρα θεωρείται ένα από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας και αποτελείται από 90 μουσικούς.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:45 | Μαρία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τελικά φαίνεται ότι όταν μιλούσατε για «ιερές αγελάδες» στην Ε.Ρ.Τ και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος εννοούσατε τα μουσικά σύνολα..:) Είχατε δίκιο ως προς το ένα σκέλος του χαρακτηρισμού σας γιατί ο πολιτισμός που προσέφεραν τόσα χρόνια στο ευρύ κοινό που παρακολουθούσε τις συναυλίες τους δωρεάν ήταν πράγματι «ιερή» υπηρεσία.. Πόσο απροκάλυπτα εξαπατάται αυτός ο λαός για μία ακόμα φορά??? Και οι πρώτες δηλώσεις του Κυρίου Βενιζέλου ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για τα μουσικά σύνολα αυτήν ακριβώς την οργή επιχείρησαν να κατευνάσουν???

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:30 | Νεφέλη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη μουσικών συνόλων. Πρέπει να γίνει απαραιτήτως κάτι για αυτό. Δεν επιτρέπεται να μην αποκατασταθεί αυτό το ζήτημα.Είναι θέμα πολιτισμού!

    Φιλικά,
    Ν

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:02 | Χριστίνα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    τα μουσικά σύνολα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτισμού μας και πρεπει να συνεχίσουν να υπάρχουν

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:07 | Γρηγόριος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Το μόνο καλό που μπορεί να γίνει στην ΔΤ είναι να επανιδρυθούν τα κρατικά μουσικά σύνολα. Στη μνήμη του Μάνου του Χατζιδάκι τουλάχιστον.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:44 | Ευάγγελος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    H ψυχαγωγία, είναι μια έννοια υποκειμενική. Όταν ομιλούμε γι’ αυτήν οι απόψεις είναι τόσες όσες και οι ομιλητές. Όμως, όταν η έννοια αυτή συνοδεύεται από την λέξη ποιοτική τα πράγματα γίνονται κάπως ευκολότερα και η βάση της συζήτησης αποκτά αντικειμενική χροιά. Ποιοτική ψυχαγωγία σημαίνει η παρακολούθηση συναυλιών κλασσικής μουσική. Τόσο η κλασσική μουσική όσο και οι άλλες μορφές τέχνης μπορούν να στηρίξουν τον άνθρωπο και να τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στα δεινά του παρόντος συστήματος αλλά και γενικότερα. Η μία από τις 5 κατευθυντήριες οδούς για την ζωή του ανθρώπου θα πρέπει να είναι η καλλιτεχνική οδός. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτήν την προσπάθεια δημιουργώντας ορχήστρες και ενισχύοντας παρόμοιες δημόσιες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. Είναι απαράδεκτο στην χώρα με αυτήν την ιστορία και τον πολιτισμό, κατά τα άλλα, να μην υπάρχουν δημόσιες ορχήστρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απουσία των ορχηστρικών συνόλων από την δημόσια τηλεόραση, στοιχίζει περισσότερο από ότι η παρουσία τους !!!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:26 | Τσαλαχούρης Φίλιππος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν μπορω να φανταστώ τη χώρα που μεγάλωσα και ζω χωρίς την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας, χωρίς τη Χορωδία και τις μεταδόσεις του Γ’ προγράμματος. Σχεδον ντρέπομαι που ειναι απαραίτητο να το δηλώσω.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:31 | ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΜΕΓΑΚΛΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Από την στιγμή που το ίδιο το κράτος «απαγορεύει» τον θεσμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας- χορηγίας στην πραγματική τέχνη της μουσικής και προβάλλει – εκπαιδεύει τους πολίτες στην εύκολη λύση της «κονσέρβας» τύπου Ανατολίας έτσι ώστε να υπάρχει το επιχείρημα ότι οποιοδήποτε άλλο είδος «ιδιαίτερης» μουσικής αφορά μικρό μέρος της κοινωνίας μας οφείλει να αλλάξει ρότα και επιτέλους να οραματιστεί – παραδειγματιστεί από την ευρωπαϊκή – δυτική κουλτούρα συνειδητά. Δημιουργία – συντήρηση Κρατικών και Δημοτικών συνόλων μουσικής καθώς και χώροι που να υποστηρίζουν το έργο τους με σοβαρές φοροαπαλλαγές και κίνητρα σε όσους χορηγούν αυτές τις δράσεις . Από τη στιγμή που ακολουθούμε ευρωπαϊκη δημοσιονομική πολιτική ας ακολουθήσουμε και τον πολιτισμό τους. Εμείς δημιουργήσαμε δημοκρατία και πολιτισμό τα μεταλαμπαδεύσαμε και τα ξεχάσαμε όλα πολύ εύκολα. Ας τα ξαναθυμηθούμε… ΝΑΙ στα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ. ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:11 | Μάριος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ο ιδρυτικός νόμος της Νεριτ στο άρθρο 2 παρ. 1 και 2 αναφέρει οτι σκοπός της είναι (εκτός των άλλων) να συμβάλει ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΕΡΔΟΥΣ στην ενημέρωση,μόρφωση και ψυχαγωγία του κοινού,να υπηρετήσει τις δημοκρατικές κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας,με σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προιόντων ΛΟΓΟΥ και ΤΕΧΝΗΣ.Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες που παρέχει πρέπει να έχουν την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΤΑΘΜΗ που επιβάλει η κοινωνική της αποστολή και η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της χώρας
    Ως πολίτης λοιπόν που καταβάλω το ανταποδοτικό τέλος απαιτώ να μου ανταποδίδονται τα παραπάνω.Τα Μουσικά Σύνολα και το Τρίτο Πρόγραμμα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα του Δ.Σ αν δεν θέλει όλα αυτά να είναι άλλη μια έκθεση ιδεών επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλόι σκέφτονται οτι η ΕΡΤ δηλαδή δεν έκλεισε για λόγους εξυγίανσης και επαναπροσδιορισμού του ρόλου της αλλά λόγω κυβερνητικών αδυναμιών και επιχειρηματικών συμφερόντων δημιουργώντας ταυτόχρονα το εργασιακό ΣΟΚ που ήθελε η τρόικα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 23:19 | Ζωή
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η υπαρξη των μουσικών συνόλων δεν ειναι πολυτέλεια. Ο πολιτισμός δεν είναι κάτι περιττό. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη απο ποιοτική ψυχαγωγία, γιατί διαφορετικά δεν διαφέρει σε τίποτα απο τα ζώα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:17 | Σοφία Σβάρνα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αυτοί που σκέφτηκαν να κλείσουν εως και την ΕΡΤ, συμπαρασύροντας χρόνια καλλιτεχνικής έμπνευσης, ποιότητας και ευαισθησίας στον τάφο, δεν έχουν σκεφτεί ένα πράγμα: Στο όνομα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν οδηγήσει την χώρα στο να παρεκλίνει επικίνδυνα από αυτόν ακριβώς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
    Άμεση επαναλειτουργία των Μουσικών Συνόλων, του Τρίτου Προγράμματος, του ΚΟΣΜΟΣ 936, και επαναφορά του Ψηφιοποιημένου Αρχείου της ΕΡΤ. Δημιουργία και νέων δομών (πχ περισσότερα μουσικά σύνολα)

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:26 | Ούρσουλα Βρυζάκη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι απαράδεκτο να καταργηθούν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ!!! Η Ελλάδα από μια Χώρα που «γεννησε τον Πολιτισμό» μετατρέπεται στη χώρα που τον ισοπεδώνει γρήγορότερα και αποτελεσματικότερα από καθε αλλη… Λυπάμαι!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:32 | ΤΗΛΕΜΑΧΗ ΜΠΡΑΤΣΙΑΚΟΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ. ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:13 | Φαίη Μιχαλακέλλη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Σε αυτή τη περίεργη και ύποπτη εποχή που ζούμε θα πρέπει να ξεχωρίσουμε και να καταλάβουμε τη σημασία της λέξης ποιότητα και τη ζωτικότητα που έχει για τη ζωή μας.Σε μία χώρα που γεννήθηκε ο πολιτισμός, βιώνουμε μία κατ΄επανάληψη προσπάθεια υποβάθμισης και εξάλειψης του μέσω της προβολής περιορισμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων και της προώθησης συγκεκριμένων μουσικών επιλογών.
    Σαν μία νέα πολίτης ζητώ από τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση να κάνει τη διαφορά. Θα πρέπει το νέο πρόγραμμα να έχει σκοπό να προσεγγίσει τηλεθεατές και ακροατές με διαφορετικά γούστα και πολιτισμικό υπόβαθρο. Η πολυπολιτισμικότητα είναι μία νέα πραγματικότητα για τη χώρα μας και πρέπει να κερδίσουμε από τη πολυμορφία που αυτή κουβαλά με το να έρθουμε σε επαφή με νέες κουλτούρες. Πιο κατάλληλο μέσο από τα Μουσικά Σύνολα δεν θα μπορούσε να βρεθεί, η ύπαρξη των οποίων δεν θα έπρεπε ΚΑΝ να διαπραγματεύεται!
    Τα Μουσικά Σύνολα της πρώην ΕΡΤ ήταν η δίοδος που έφερνε σε επαφή τον ελληνικό πολιτισμό με τον παγκόσμιο, μα αύξανε παράλληλα και την εγχώρια παιδεία. Οι άνθρωποι που επάνδρωναν τα Μουσικά Σύνολα μέσα από την αγάπη για την τέχνη τους έστελναν μηνύματα πολιτισμού και ελληνισμού σε όλο τον πλανήτη. Πρέπει λοιπόν η ΝΕΡΙΤ να τους δώσει το έδαφος και τον «αέρα» να συνεχίσουν το λειτούργημά τους. Πρέπει επιτέλους να ξεχωρίσουμε σε αυτή τη χώρα το σωστό και το πολύτιμο και να μην το υποβαθμίζουμε εξισώνοντάς το με τον όρο περιττό!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:46 | μαρία τσουκνάκη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ξαναδώστε στην ΕΡΤ το δημόσιο χαρακτήρα της, ξαναδώστε τα όργανα στις ορχήστρες και ενισχύστε τις ώστε να παράγουν ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν. Έχουμε αξιολογότατους καλλιτέχνες, ικανούς να μας αντιπροσωπεύσουν επάξια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:19 | Σοφία Κώτση
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η Ελλάδα έχει εναν ποικιλομορφο πολιτισμό,η μουσική είναι μια απο τις συμαντικότερες συνισταμένες αυτου του πολιτισμου.Η ελληνική μουσική εξελησσεται απο τα αρχαία χρόνια και αλληλοσυνδέεται με το χορό και τη ποιηση.Τα βυζαντινά τα χρόνια,επι τουρκοκρατίας κ.τ.λ.η Ελλάδα βρησκόταν σε δυσκολες ιστορικες συγκυρίες,ΤΟΤΕ δεν υπήρχε ανάλογη άνθιση με 2000χρονια πρίν. Μήπως έχουμε φτάσει πια σε αυτό το σημείο;; Η μουσικη παιδεία διαμορφωνει χαρακτήρα πως μπορούμε να ακυρώνουμε ότι δημιούργησαν οι προγονοι μας . Η Ελλάδα έχει ανάγκη απο δημιουργία .Φτανει πια . ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΒΡΩΜΙΑ .

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:01 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΘΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.ΤΡΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ?ΧΩΡΙΣ ΧΟΡΩΔΙΑ?

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:06 | ΧΠ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν μουσικά σύνολα που να εντάσσονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Παρακαλώ να διορθώσετε αυτό το ατόπημα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:14 | μαρία τσουκνάκη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η δημόσια κρατική και αδέσμευτη ραδιοφωνία και τηλεόραση έχει μείνει ορφανή χωρίς εκπομπές όπως αυτή του Μενέλαου Καραμαγκιόλη, τα ντοκυμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ, την αληθινή δημοσιογραφία των Στ, Κούλογλου, Μπαξεβάνη και άλλων. Υπήρχε μαγάλη ποιότητα στο προηγούμενο σχήμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης η οποία τώρα δεν υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ…Επίσης ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΕ ραδιοφωνία χωρίς μουσικά σύνολα, χωρίς ορχήστρες νέων και χωρίς δυνατότητες για παραγωγή ποιοτικών καλλιτεχνικών προΙόντων. Πως θα γίνουν αυτά;; Με τεχνοκράτες;; ΖΗΤΑΜΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΤΕ. Υπήρχε κι άλλος τρόπος να κάνετε ξεκαθάρισμα και εξυγίανση…

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 22:50 | Βασίλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Απογοήτευση και αποτροπιασμός με πιάνει μόνο στην ιδέα ότι υπάρχει συζήτηση για το αν θα υπάρχουν μουσικά σύνολα στη Δημόσια Τηλεόραση. Σταματήστε να υποβαθμίζεται τις ζωές μας, ο πολιτισμός είναι ανάγκη, όχι προαιρετική προσθήκη.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 21:19 | Θεοδώρα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η ύπαρξη μουσικών συνόλων είναι υποχρέωση και καθήκον από το κράτος. Η διάλυση των ορχηστρών και της χορωδίας της ΕΡΤ μόνο πλήγμα μπορεί να θεωρηθεί για την χώρα μας και την παιδεία των Ελλήνων. Η μουσική παιδεία είναι σημαντική και απαραίτητη για την χώρα μας και δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την λειτουργία των μουσικών συνόλων.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 21:39 | Δημήτριος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη εκπομπών όπως τα «ημερολόγια» το «ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη» και άλλων παρόμοιων ψυχαγωγικών εκπομπών.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 21:37 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ .ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 20:09 | Τσιλιμίγκρα Ελένη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    H ύπαρξη και η λειτουργία των μουσικών συνόλων στη ΝΕΡΙΤ είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ , εάν θέλει να είναι πράγματι δημόσια τηλεόραση που στοχεύει στην πολιτιστική και πνευματική ανάταση του ελληνικού λαού. Για την καλλιέργεια της τέχνης και της ελληνικής μουσικής, μέσω φυσικά των Ελλήνων καλλιτεχνών και ιδιαίτερα των μουσικών, η ΝΕΡΙΤ πρέπει να είναι το κέντρο και ο δίαυλος προβολής. Έχουμε ανάγκη από ΠΑΙΔΕΙΑ και ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ και η μουσική ως τέχνη συμβάλλει και στα δυο.. Εκτός βέβαια αν θέλουμε ένα φορέα που θα προάγει την υποκουλτούρα……. (!)

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 20:38 | Γεωργία Χ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Πιστεύω ότι είναι απαραίτητος ο επανα-σχηματισμός μουσικών συνόλων αναλόγων με αυτών που υπήρχαν στην ΕΡΤ (Ορχήστρες και Χορωδία)καθώς και η δημιουργία ενός εθνικού ραδιοφωνικού σταθμού που να προάγει τόσο την κλασσική μουσική, όσο και την μουσική του τόπου μας. Η απουσία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και του Τρίτου Προγράμματος είναι αισθητή και το κενό τους δεν καλύπτεται.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 20:22 | Β. ΣΤ.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Και στις πλέον «υποανάπτυκτες» χώρες από τις οποίες θεωρούμε ότι υπερέχουμε οι αντίστοιχοι ραδιοφωνικοί οργανισμοί έχουν ορχήστρες και χορωδίες. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τόσο στους τύπους όσο και στην ουσία το ευρωπαϊκό πρόσωπο της χώρας για το οποίο υποστηρίζει ότι αγωνίζεται, το ελάχιστο που επιβάλλεται να κάνει είναι να δημιουργήσει έναν σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ο οποίος θα έχει τα αντίστοιχα μουσικά σύνολα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 20:18 | Κώστας Ξανθόπουλος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει Δημόσια Ραδιοτηλεόραση χωρίς Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία, κάτι που όπως είναι γνωστό, ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το έργο της ορχήστρας είναι μοναδικό, καθώς δίνει το στίγμα του πολιτισμού μας σε κάθε μεριά της πατρίδας. Η μη ύπαρξη της ορχήστρας βαθαίνει ακόμα περισσότερο την κρίση πολιτισμού που πλήττει την χώρα μας.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 19:50 | Κατερίνα Δεληγιαννίδου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν νοείται Εθνική Ραδιογωνία δίχως Μουσικά Σύνολα. Η απουσία τους είναι τόσο μικρή και ασήμαντη κίνηση όσο και η ρίψη σπίρτου σε ξερά χόρτα. Και σε αυτή την περίπτωση τα ξερά χόρτα είναι η πνευματική και πολιτιστική διαύγεια όλων μας.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 19:27 | Σοφία Μπάλκα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία των μουσικών συνόλων, ιδιαίτερα στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα μας !

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 19:51 | βασιλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    θα πρεπει η δημοσια τηλεοραση να προωθει πανω απ ολα τον πολιτισμο οπως γινεται σε ολες τις ραδιοφωνιες της ευρωπης!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 19:42 | Liana Papastefanou
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Όλα τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ είναι αναντικατάστατα! Σε κάθε πολιτισμένη χώρα υπάρχει τουλάχιστον μία Συμφωνική ορχήστρα και χορωδία. Πώς είναι δυνατόν εμείς εν μιά νυκτί να καταργούμε τη μοναδική που διαθέτουμε?

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 19:01 | Γιώργος Πανουσάκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η ύπαρξη μουσικών συνόλων στη Δημόσια Ραδιοφωνία-Τηλεόραση είναι επιβεβλημένη καθώς τα σύνολα αυτά πρωταρχικό σκοπό έχουν τη διάδοση της μουσικής από Έλληνες συνθέτες στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας και τη διάδοση της κλασσικής και ορχηστρικής γενικά μουσικής στη χώρα μας.
    Ορχήστρες που διαθέτουν μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς της χώρας μετά από πολλαπλές οντισιόν και καθημερινές αξιολογήσεις δεν μπορούν να παροπλίζονται τη στιγμή που έχουν πολύ μικρό κόστος λειτουργίας και συντήρησης σε σχέση με το στόχο που επιτελούν.
    Μπορούν να αποτελέσουν -με σωστή διαχείριση- πηγές εσόδων για το ίδιο το κράτος ώστε να εξασφαλίζουν τη αυτοχρηματοδότησή τους.
    Τέλος το κράτος είναι ο μόνος φορέας που μπορεί και έχει την υποχρέωση να παρέχει στο ευρύ κοινό πολιτισμό που δεν είναι κύρια «εμπορικός, αλλά επιτελεί εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο. Η ιστορία έχει δείξει ως τώρα ότι όταν αυτού του είδους οι προσπάθειες γίνονται με σκοπό το κέρδος, καταλήγουν οικονομικά απρόσιτες στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα να αποκλείουν την πρόσβαση στην πλειοψηφία του κόσμου.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 19:12 | Στέφανος Φατσής
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι ανεπίτρεπτο στη «Χώρα του Φωτός και του Πολιτισμού» να μην υπάρχουν μουσικά Σύνολα στην Δημόσια Τηλεόραση. Πρέπει με κάποιον τρόπο να υπάρχει να επανέλθουν τα Μουσικά Σύνολα, αλλιώς τι να το κάνουμε το δωρεάν Wifi σε όλη την Ελλάδα;

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 18:13 | Ντόρα Τετράδη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Κατά τη γνώμη μου, είναι απάραδεκτο να λειτουργήσει η Δημόσια Τηλεόραση χωρίς μουσικά σύνολα. Είναι απαραίτητο για να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας και να καλλιεργήσουμε το πνέυμα μας. Είναι λυπηρό ότι πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν θα παρακολουθήσουμε στο Μέγαρο τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της ΕΡΤ!!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 18:29 | Irmgard Lerch
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο του κ. Στασινόπουλου: η ύπαρξη ποιοτικών μουσικών συνόλων διακρίνει παντού την δημόσια ραδιοφωνία από την ιδιωτική που είναι προσανατολισμένη στο κέρδος.
    Τα μουσικά σύνολα είναι ένα μέσον της αυτοπροβολής της Ελλάδας προς τα έξω και δίνουν επίσης την δυνατότητα να παιχτούν έργα ή συνδυασμοί έργων που δεν ακούγονται εύκολα αλλού – αυτό εκτιμούσα, μεταξύ άλλων, ιδίως στην ορχήστρα και την χορωδία της ΕΡΤ.
    Προτείνω λοιπόν να ιδρυθούν πάλι ραδιοφωνικά μουσικά σύνολα.
    Φιλικά

    ΙΛΚ

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 18:21 | Ευη Διακάκη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μουσικά σύνολα πρέπει να συνεχίσουν την ιστορία τους. Γίναμε, όσο γίναμε διεθνώς ρεζίλι, μη το παρακάνουμε.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 18:04 | Αγγελική Γρατσία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της Κρατικής Τηλεόρασης, τ Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ θεωρείται πρωταρχικό και απαραίτητο όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να ενισχυθούν με κάθε δυνατό μέσο, διότι αυτό που έχει να επιδείξει και να αναδείξει η Ελλάδα μας είναι ο πολιτισμός και ο φυσικός της πλούτος.

    Σε μία εποχή που η ύλη έχει απογυμνώσει τους ανθρώπους από αξίες και συναίσθημα και τους έχει απομακρύνει από τις πραγματικές τους ανάγκες και από την ίδια τους τη φύση, ο πολιτισμός και η παιδεία είναι απαραίτητη τροφή και ο μόνος δρόμος προς το φως.

    Η πολιτεία μας και οι διαχειριστές της διοίκησης ωφείλουν πέρα και πάνω απ’ όλα να σεβαστούν και να στηρίξουν την ανάγκη του Έλληνα να επαναπροσδιοριστεί και πρωταρχικό τους χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές είναι να «ποτίσουν» τις ψυχές και τον νου των πολιτών μας με ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!

    Ενισχύστε τα Μουσικά Σύνολα!!! Ενισχύστε την Μουσική, τις Τέχνες, την Παιδεία!!! Τα διαχρονικά, ανεκτίμητα και αναφαίρετα αγαθά κάθε κοινωνίας!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 18:05 | Παναγιώτης Βαλάκος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Νέα αρχή για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Κάθε αρχή και δύσκολη που λέει και ο λαός μας,ο ξεχασμένος λαός μας και για να μην μείνει ξεχασμένη και η δημόσια ραδιοτηλεόραση η νέα αρχή πρέπει να είναι ριζοσπαστική, μακριά από κομματικά συμφέροντα και ως στόχο να έχει την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πως θα γίνει αυτό; Δύσκολο το έργο της δημόσιας τηλεόρασης αλλά σημαντικό για όλους μας και κυρίως για μας τους βασανισμένους και ανάπηρους από όνειρα νέους… Βασικό ρόλο οφείλουν να κατέχουν τα ´´ μουσικά συνολά´´ με σωστές εκδηλώσεις,ερχόμενα σε επαφή με όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς και με έντονο φιλανθρωπικό έργο. Τα μουσικά σύνολα πρεπει να γίνουν μεγάφωνο με την πιο υψηλή ένταση ώστε οι μουσικές μας να ακουστούν παντού,κάτι τέτοιο θα χαροποιούσε σίγουρα τον μεγάλο μας Μανο Χατζηδάκη. Εκπομπές σωστές, ποιοτικές που εκπέμπουν γιατι έχουν να προσφέρουν κάτι στο κοινό,ντοκιμαντέρ για την ξεχασμένη μας περιφέρεια,για πολιτισμούς,ήθη και παραδόσεις που χάνονται στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής τους.
    Στο χέρι όλων μας ειναι λοιπόν να μην βάλουν στο χέρι τους τη δημόσια τηλεόραση σε αυτό το δύσκολο καιρό,η νέα αρχή να την καταστήσει ´´πρωταγωνίστριά´´ παντου, να γίνει ´´ξυπνητηρί´´ για τον ελληνικό λαό και όχι μόνο, για να αντιμετωπίσει τα χτυπήματα που δέχεται. Αντικειμενική ενημέρωση, προβολή ποιοτικών προγραμμάτων δίχως σαπίλα και αρνητικούρα,χορτάσαμε απο αυτά. Τηλεόραση για όλους ένα ολίγοις, αλλά κυρίως με υπερβολική δόση μουσικής καθώς η μουσική, η ωραία μουσική,η μουσική που εχει δουλευτεί με αγάπη και πάθος ειναι ένας τρόπος απομάκρυνσης κάθε αρνητικής αυρας που έχει κυριέψει τον αέρα μας. Ισως να γλιτώσει ο ήλιος μας! Σε μεγάλη ένταση λοιπόν στοχεύοντας τα μουσικά σύνολο να ακουστούν παντού!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 18:39 | ΦΡΟΝΙΣΤΑ Κατερίνα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ειναι απαράδεκτο και σκανδαλώδες αυτο που κανετε. Δεν ειναι δυνατόν κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση να μην διαθέτει μουσικά συνολα. Η κατάργισή τους ειναι πλήγμα στον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Να αποκατασταθουν τα μουσικά συνολα και το ΑΡΙΣΤΟ 3ο πρόγραμα.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 18:59 | Πέτρος Βούβαρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ερμηνεία της προς διαβούλευση ανάρτησης («Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης μέσω της ανάδειξης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας της Ελληνικής κοινωνίας») που να εξαιρεί την αναγκαιότητα λειτουργίας ορχήστρας και χορωδίας εθνικής ραδιοφωνίας. Κάθε οργανωμένο και ευνομούμενο κράτος που αποδέχεται τον ρόλο του να εκπαιδεύει και όχι να εκμαυλίσει πολιτισμικά και ηθικά τους πολίτες του, οφείλει να διασφαλίζει τις συνθήκες για την προώθηση του μουσικού του πολιτισμού – με την ευρεία έννοια του όρου – μέσω ηχογραφήσεων και ζωντανών αναμεταδόσεων, προσβάσιμων στο ευρύ κοινό. Αδυνατώ να αντιληφθώ περισσότερο ιδανικό τρόπο «επιμόρφωσης μέσω της ανάδειξης του [μουσικού] πολιτισμού και της δημιουργικότητας της Ελληνικής κοινωνίας» από τη λειτουργία ενός δημόσιου φορέα που να αναλάβει τον ρόλο αυτό συστηματικά, υπεύθυνα και χωρίς εξαρτήσεις από ιδιωτικά συμφέροντα που αδιαφορούν για το ουσιαστικό δημόσιο συμφέρον, επιλέγοντας να επενδύσουν σε ο,τιδήποτε μεταφράζεται εύκολα και άμεσα σε κέρδος.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 17:02 | Busca Giuseppe
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Περιμένουμε να ξαναδούμε τα Μουσικά Σύνολα που προβάλουν και διασώζουν τον ελληνικό πολιτισμό. Θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά, από την πρώτη ημέρα, τα Μουσικά σύνολα

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 17:37 | Έλενα Παπανδρέου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Από τα σημαντικότερα που περιμένω να γίνουν στην Κρατική Τηλεόραση, είναι να επαναλειτουργήσουν τα Μουσικά Σύνολα όπως ακριβώς ήταν και όπως συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου! Χωρίς αυτά, είναι αδιανόητο να μιλάτε για Κρατική Τηλεόραση που παράγει πολιτισμό.
    Επίσης απολύτως απαραίτητο είναι να ξαναλειτουργήσει άμεσα το Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου. Δεν υπάρχει κανείς άλλος ραδιοσταθμός στην Ελλάδα που να προβάλει την κλασική μουσική και γενικά τη μουσική με ποιότητα.
    Ξαναδώστε μας την ποιότητα που μας στερήσατε κλείνοντας την ΕΡΤ!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 17:49 | Vasia
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο Ηράκλειο Κρήτης μία από τις τελευταίες συναυλίες, όπως αποδείχθηκε, της συμφωνικής ορχήστρας της «πρώην» ΕΡΤ. Ήταν μία παράσταση που συζητήθηκε στη πόλη μας για πολλές μέρες, απόδειξη της μεγάλης επιθυμίας που έχει η περιφέρεια για τέτοιου επιπέδου θεάματα. Η Ελλάδα δεν είναι και ΔΕΝ πρέπει να γίνει μία ατελείωτη «λαϊκή πίστα», με τυχάρπαστους αιδούς . Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στη σύγχρονη ιδεολογία του «σκυλάδικου» όπως αυτό αναπαράγεται από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης . Ο νέος Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας οφείλει να στηρίξει και να αναδείξει τα υγιή πολιτιστικά στοιχεία τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και σε χώρους όπως ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο. Η παρουσία της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ στο Ηράκλειο αποτελεί θετικό παράδειγμα και μία ευκαιρία για τον κόσμο της επαρχίας να ψυχαγωγηθεί ποιοτικά, κάτι που δυστυχώς στις μέρες μας δεν είναι δεδομένο. Στο πλαίσιο αυτό το ανταποδοτικό τέλος, που θα επανέλθει στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αποκτά νόημα και αξία.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 17:41 | Δημήτρης Κ.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η ύπαρξη των Μουσικών Συνόλων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι περισσότερο από αναγκαία. Όχι μόνο γιατί προσέφεραν υψηλού επιπέδου μουσικό πολιτισμό στο ελληνικό κοινό αλλά και γιατί μπορούν να λειτουργήσουν και εκπαιδευτικά, όπως γίνεται και σε πολλούς Δημόσιους Ραδιοτηλεοπτικούς φορείς του εξωτερικού.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 17:48 | Παναγιώτης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχουν μουσικά σύνολα στη δημόσια τηλεόραση. Η μη ύπαρξη τους, θα ήταν βαρύτατο πλήγμα για τον πολιτισμό και την παιδία στη χώρα μας, που ήδη βρίσκονται σε πορεία πλήρους αποδιάρθρωσης.

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 17:25 | KX
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Το Ελληνικό «Κράτος» (τα εισαγωγικά μπαίνουν συνειδητά) συνεχίζει τη λαμπρή του ιστορία σε ότι αφορά στην πολιτισμική του πολιτική. Αφού συγχώνευσε τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό (είναι και αυτό επιταγή της τρόικας?), μετά από τις δεκαετίες συνύπαρξη παιδείας και θρησκείας στο ίδιο Υπουργείο (και αυτό φαίνεται ότι, αφού δεν αλλάζει, είναι επιταγή της τρόικας), αποφάσισε να καταργήσει το πρόγραμμα πολιτισμού του ραδιοφώνου και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Σωστά. Για όλα τα άλλα (θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις, απολύσεις, κλείσιμο φορέων) όχι απλώς δίνουμε λογαριασμό στους ξένους αλλά συντασσόμαστε σε κάθε είδους στατιστικά μεγέθη που δείχνουν τη διαφοροποίησή μας από τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο. Στην Παιδεία και τον πολιτισμό όμως μας έχουν αφήσει να συνεχίζουμε απρόσκοπτα την «ιδιαιτερότητά μας». Αυτή η ιδιαιτερότητα ξεκινά από την επιλογή στο πρόσωπο του εκάστοτε υπουργού πολιτισμού. Πρόσφατα πολυμελής υπουργική ομάδα βρέθηκε στο Ισραήλ για το φυσικό αέριο και ένας Θεός ξέρει τι άλλο. Ήταν τόσο δύσκολο να ρωτήσουν την εκεί κυβέρνηση πώς αντιμετωπίζει το θέμα του πολιτισμού… Πόσες ορχήστρες, όπερες, σύνολα έχει αυτή η χώρα και πόσους διακεκριμένους σολίστες και καθηγητές μουσικής στο εξωτερικό, πόσο συνάλλαγμα και προβολή φέρνουν άραγε στη χώρα τους. Στις επαφές του «Κράτους» μας με την Κίνα κανείς δεν ρώτησε πόσα εκατομμύρια παιδιά Κινέζων σπουδάζουν ένα μουσικό όργανο. Μα τι λέω? Αυτές είναι τριτοκοσμικές χώρες. Εμείς αυτά όμως δεν τα χρειαζόμαστε. Από την άλλη, δεν πρέπει να μοιάζουμε με τους δυτικούς «Φράγκους» γιατί εμείς είμαστε ξεχωριστοί. Συνεπώς δεν χρειαζόμαστε ώρες μουσικής στα σχολεία, μόνο θρησκευτικά. Η μουσική καλλιεργεί το πνεύμα, το σώμα και όλες τις ανθρώπινες δεξιότητες, αλλά όχι στην Ελλάδα. Εμείς εδώ, ως γνήσιοι συνεχιστές του Ικτίνου, του Θουκυδίδη και του Ευριπίδη, δεν χρειαζόμαστε μουσική εκπαίδευση την έχουμε στο DNA μας. Το μόνο που πρέπει να μάθουμε και να προβάλλουμε είναι το πώς να συσκευάζουμε λάδι και χυμό ροδιού για τους νεόπλουτους Ρώσους και Ευρωπαίους. Εάν αγαπητοί αυτό δεν είναι μια σύγχρονη πολιτική, πείτε μου τι είναι!

  • 18 Νοεμβρίου 2013, 17:25 | Ανδρέας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ειλικρινά λυπάμαι που τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ δεν θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη συναυλία τους στο Μέγαρο Μουσικής. ¨Ένα πολιτιστικό γεγονός με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό της Αθήνας. Η μικρή μου κόρη θα περιμένει και φέτος να ακούσει τα όμορφα κομμάτια από την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ μέσα στην αίθουσα που κάθε χρόνο ολοκληρωνόταν με τα μπαλόνια που κατακλύζανε την οροφή και χάριζαν το χαμόγελο στα παιδιά. Ελπίζω στην Νεριτ τα Μουσικά Σύνολα να έχουν την θέση που τους αξίζει ως πυλώνας του πολιτισμικού ρόλου ενός Δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών Δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

    Φιλικά
    Α.