2. Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης μέσω της ανάδειξης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας της Ελληνικής κοινωνίας

2.1 Τι σημαίνει για σας ποιοτική ψυχαγωγία και πως μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμβάλλει σ’ αυτή;

2.2 Με ποιες πολιτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει και να αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό;

2.3 Με ποιους τρόπους μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;

2.4 Με ποιους τρόπους θα πρέπει να προβληθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες τάσεις στον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο;

2.5 Με ποια εργαλεία και πρακτικές μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις δεξιότητες της κοινωνίας;

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 20:16 | Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν νοείται ΝΕΡΙΤ χωρίς Μουσικά σύνολα !
    Ο Δημόσιος φορέας είναι ο μόνος που μπορεί να διδάξει Μουσική!
    Μη στερήσετε από μας και τα παιδιά μας την ποιοτική Μουσική!

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 20:17 | GS
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι αδιανόητο η Ελληνική Ραδιοφωνία να μην διαθέτει Συμφωνική Ορχήστρα. Είναι καταστροφή για την χώρα, την τέχνη, την παιδεία.
    Πολιτικοί ξυπνήστε και ενημερωθείτε.

    Εδώ η ιστοσελίδα της Συμφωνικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας : http://sites.radiofrance.fr/chaines/formations/national/accueil/

    Εδώ το πρώτο μάθημα για Πολιτικούς που αγνοούν από ποιά όργανα αποτελείται μία ορχήστρα:
    http://sites.radiofrance.fr/chaines/formations/philharmonique/MUSICIENS/

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 20:00 | Ιάκωβος Κονιτόπουλος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Στις λεγόμενες χώρες του «αναπτυγμένου» κόσμου η δημόσια ραδιοτηλεόραση διαθέτει και μουσικά σύνολα, ορχήστρες, φωνητικά – χορωδιακά σύνολα, τα οποία συμβάλουν στην πολιτιστική πολιτική και ανάπτυξη της κάθε χώρας με την υψηλού επιπέδου παροχή ακροάσεων στους πολίτες ακροατές. Αυτό είναι δείγμα πολιτισμού!
    Στις λεγόμενες χώρες του «αναπτυγμένου» κόσμου η δημόσια ραδιοτηλεόραση με τα μουσικά της σύνολα – ορχήστρες, φωνητικά – χορωδιακά συγκροτήματα – παρέχει ποιοτική ψυχαγωγία μέσω ειδικών μουσικών – πολιτιστικών προγραμμάτων στους πολίτες τους, γεγονός απόλυτα αναγκαίο στην ποιοτική ανάπτυξη της ζωής του πολίτη, επιμορφώνοντας – προβάλλοντας – αναδεικνύοντας καλλιτεχνικά ρεύματα, τάσεις, ιδέες, πολιτισμό.
    Στην Ελλάδα, τη χώρα που ανέδειξε τη μουσική ως ύψιστη δράση κι έκφραση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας από εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια, γιατί δεν πρέπει να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, που με τα χρήματα των πολιτών – ούτως ή άλλως συντηρείται – ορχήστρες και χορωδίες; Πολλά τα ερωτήματα που γεννιούνται καθώς και σκέψεις για το τι κρύβεται πίσω από κάτι τέτοιο.
    Κύριοι της Κυβέρνησης πρέπει να καταλάβετε ότι σ’ αυτόν τον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία κι ο Λαός του μόχθησε για τον Πολιτισμό και την Ελεύθερη Έκφραση, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η ύπαρξη μουσικών συνόλων στην όποιας μορφής νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση!!! Αυτό είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ, αυτό είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Γιατί τόση εμμονή στο να μην υπάρχουν αυτά;
    Στο δια ταύτα τώρα: η Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πρέπει να διαθέτει μουσικά σύνολα με τη μορφή που είχε η ΕΡΤ εδώ και πολλές δεκαετίες και που πρόσφερε σημαντικά πράγματα στο νεοελληνικό πολιτισμό με ηχογραφήσεις μουσικών έργων – δημόσιες παρουσιάσεις αυτών, παραγγελίες σε καταξιωμένους και νέους συνθέτες, με την προβολή σημαντικών σολίστ της εγχώριας και παγκόσμιας μουσικής παραγωγής, με τη δημιουργία πολλών μουσικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως γινόταν και παλιότερα. Τα μουσικά σύνολα της παλαιάς ΕΡΤ είχαν περάσει στη συνείδηση του λαού και είχαν χαρίσει στιγμές υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.
    Αν θέλουμε να έχουμε θέση στον παγκόσμιο πολιτιστικό στίβο, επιβάλλεται η ύπαρξη μουσικών συνόλων – των μουσικών συνόλων με την προτέρα μορφή τους – στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είναι θέμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι θέμα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, είναι θέμα πραγματικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Εκτός κι αν όλα αυτά φοβίζουν κάποιους…
    Ιάκωβος Κονιτόπουλος
    Συνθέτης – Μαέστρος

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 20:47 | Μαρια Γρηγοροπουλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΛΑΑΑΑ ΜΕ ΤΟΥς ΑΝΘΡΩΠΟΥς ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥς ΜΟΥΣΙΚΟΥς…ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΕΟΣ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ …ΛΙΓΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ!

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 20:41 | Σταυρούλα Μπακάλη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αλήθεια πού μας οδηγείτε; Εν αγνοία σας λαμβάνετε τέτοιες αποφάσεις; Δεν ξέρετε ότι η μουσική είναι παιδεία, είναι ήθος και αποτελεί αναγκαία πνευματική τροφή για τους ανθρώπους; Οι Έλληνες δοκιμάζονται και κυριολεκτικά υποσιτίζονται. Θέλετε εκτός από το ψωμί να στερηθούν και κάθε είδους πνευματική τροφή; Οφείλετε να εργάζεστε για τον πολιτισμό της κοινωνίας μας και όχι για την εξαθλίωσή της!

    Θέλουμε τα Μουσικά Σύνολα Ραδιοφωνίας και θέλουμε να αλλάξετε συνολικά συμπεριφορά γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ντροπή για το έθνος μας και έχετε μεγάλο μερίδιο της ευθύνης.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 20:39 | Σύλια
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Έχουμε ανάγκη καλή, ποιοτική μουσική. . . Στηρίζουμε τα Μουσικά Σύνολα! Είναι ανάγκη μας.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:36 | Spyros Mavropoulos
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    H συμβουλευτική επιτροπή του πρωθυπουργού για τoν πολιτισμό, όπου συμμετέχει ο Καρυτινός, η Μουζάλα και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες γιατί δεν παραιτείται μετά απ΄αυτό …. το πρώτο ερώτημα έπρεπε να ήταν αυτό !

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:15 | Γιωργος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αν και μουσικος λυπαμαι που θα το πω.Οταν ο αλλος δεν εχει να φαει και ψαχνει στους καδους,ποια ειναι η πρωτη προτεραιότητα;Ο Μοτσαρτ η οι λιγοι που εχουν μουσικη παιδια και ακουνε αυτες τις ιδιοφυιες.Βαλτε ενα cd και ακουστε.Ας ειμαστε λιγο λογικοι,ρεαλιστες και ανθρωποι πανω απ’ολα.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:53 | Ζαΐρα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν τα Μουσικά Σύνολα (ορχήστρες-χορωδία)

    όπως συμβαίνει σε όλες τις εθνικές ραδιοφωνίες όλων τον πολιτισμένων χωρών του κόσμου.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:32 | ΜΑΡΚΟΣ ΤΣΕΤΣΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Με την πιθανή οριστική κατάργηση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και του Τρίτου Προγράμματος, θα καταντήσουμε η πιο φτωχή από μουσική άποψη χώρα της Δύσης (και όχι μόνο), με δύο μόλις μόνιμες και πλήρους σύνθεσης συμφωνικές ορχήστρες και ένα θέατρο όπερας για έναν πληθυσμό 10 εκατομυρίων ανθρώπων! Πρόκειται για πρόθεση πολιτισμικά ολέθρια και εθνικά μειοδοτική. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που λαϊκές ορχήστρες όπως η Κ.Ο.Ε.Μ. εξακολουθούν να απολαμβάνουν δημόσιας επιχορήγησης. Εκτός, φυσικά, αν το Κράτος αντιλαμβάνεται ως «εντεχνο» αποκλειστικά αυτό το είδος μουσικής. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Τραγικό…

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:00 | Κωνσταντίνος Δεμερτζής
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θεωρώ ότι το κλείσιμο του Τρίτου Προγράμματος και των Μουσικών Συνόλων ήταν από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά εγκλήματα για τον τόπο.
    Η νέα Κρατική Ραδιοφωνία πρέπει να έχει οπωσδήποτε Τρίτο Πρόγραμμα, ανάλογο του παλιού – και, όσο γίνεται, καλύτερο – και Μουσικά Σύνολα.
    Κωστής Δεμερτζής
    Δικηγόρος – Μουσικολόγος

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:49 | Κωνσταντίνος Λυγνός
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Γράφω εκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας του περιοδικού της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών, (μουσικής) ΠΟΛΥΤΟΝΟν όπου και συζητήσαμε το θέμα.

    Επιθυμούμε να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ακόμα και η σκέψη να μην υπάρξουν Μουσικά Σύνολα στην νέα Ραδιοφωνία, είναι επιεικώς απαράδεκτη!
    Αν κάτι τέτοιο συμβεί η χώρα μας θα έχει κατακτήσει άλλη μία αρνητική πρωτοτυπία: Θα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα της οποίας η Ραδιοφωνία δεν θα διαθέτει Συμφωνική Ορχήστρα.

    Για τη Συντακτική Ομάδα του περιοδικού,

    Κωνσταντίνος Α. Λυγνός
    Εκδότης
    (Συνθέτης, μέλος της ΕΕΜ)

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:16 | Έφη Μακροπούλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς είναι ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη της πολιτιστικής παιδείας. Δημόσια Ραδιοτηλεόραση χωρίς μουσικά σύνολα είναι πράγματι σχήμα οξύμωρο!

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:21 | Γιάννης Σφυρής
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αν υπάρχουν σκεπτόμενοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι με παιδεία μπορεί «να σας χαλάσουνε την σούπα». Μουσικά Σύνολα σημαίνει ζωντανή πολιτιστική παραγωγή που καλλιεργεί την ψυχή των ανθρώπων. Για να δημιουργηθεί ένα έθνος χωρίς πολιτισμό δεν πρέπει να υπάρχουν τα Μουσικά Σύνολα. Το να δίνεις δωρεάν σε έναν οικονομικά ταλαιπωρημένο λαό την τέχνη και τον πολιτισμό είναι δικαίωμά τους και υποχρέωση σας.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:35 | Julia
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Μια ορχήστρα δηλαδή καταπονεί οικονομικά τόσο πολύ το κράτος;;
    Αν είναι να κόψουμε όλους τους θεσμούς της πραγματικής δημοκρατίας, ας παραδεχθείτε επιτέλους οτι έχουμε χούντα και μην βάζετε χρησιμοποιημένες ταμπέλες («δημοκρατία»).
    Δεν μπορώ να φανταστώ ένα αύριο χώρις καμμία παιδεία. Εσείς πώς το κάνετε;;;
    Τα έχετε κόψει όλα και τα έχετε ράψει στα μέτρα του καπιταλιστικού πνεύματος και της παγκοσμιοποίησης για το προσωπικό σας ώφελος.
    Ντροπή!!!

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 19:54 | Πόπη Σκαγιά
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Παίρνονται αποφάσεις για τον Ελληνικό Λαό χωρίς τον Ελληνικό Λαό.
    Ρωτήστε μας !!!!!!!
    Μας στερείτε το πολιστιμό, θέλουμε πίσω τα μουσικά σύνολα.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 18:40 | Θανασης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ας παρουμε ως παραδειγμα εκπομπες καναλιων της γερμανικης, αυστριακης και αγγλικης τηλεορασης πχ. ORF, ZDF, BBC, ARTE, ΚΙΚΑ, SERVUS. Καλυπτουν ποιοτικα διαφορα θεματα που απευθυνονται σε ολες τις ηλικιες και που δυστυχως λειπουν απο την ελληνικη δημοσια και ιδιωτικη τηλεοραση. Ενας καλος τροπος να προσελκυσει η ΔΤ το ελληνικο κοινο ειναι να προβαλλει ξενες πετυχημενες παραγωγες (μεταφρασμενες με υποτιτλους η μεταγλωττισμενες) πχ. μπορει να αξιοποιησει υλικο του γερμανικου KIKA για παιδια, η ντοκυμανταιρ του BBC (πχ. Planet Earth, HORIZON κτλ). Παραλληλα ομως θα πρεπει να παραχθουν καινουργια ποιοτικα ελληνικα ντοκυμανταιρ (οπως Η Μηχανη του Χρονου, Το Κουτι της Πανδωρας κ.α.) και να μειωθει το φαινομενο της επαναληψης πολυ παλιων παραγωγων, ειδικα πολιτισμικων ρεπορταζ και ασπρομαυρων ταινιων, που δεν εχουν πια απηχηση. Ευχαριστω

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 18:59 | Ναυσικά Μανωλάτου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν πάντα μια δικαιολογία από πίσω. Έχουμε πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΓΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΡΤ!!! Αλλιώς θα είστε για πάντα γραμμένοι στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι της Μουσικής στην ιστορία της Ελλάδας, όποια δικαιολογία κι αν προσπαθήσετε να μας πασάρετε!! (προηγήθηκαν κι άλλοι αλλά εσείς είστε οι πιο αδίστακτοι και μας κοροϊδεύετε συνεχώς μπροστά στα μούτρα μας)

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 18:36 | Στέλιος Αντωνάκος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι στ’αλήθεια παράξενο και αναπάντεχο η πολιτισμική παραγωγή μιας κοινωνίας να πλήττεται ,να υποβαθμίζεται και να περιορίζεται με τον τρόπο που έχετε επιλέξει.Αν και είμαι βέβαιος ότι κανένα από τα σχόλια που θα γραφούν στη «δημόσια διαβούλευση» δεν θα ληφθεί υπ’όψη στον ήδη σχεδιασμένο φορέα , δράττομαι της ευκαιρίας να σας μεμφθώ για τον κοντόφθαλμο λογισμό, την προφανή έλλειψη καλλιέργειας και την εξίσου ενοχλητική άτεγτκτη στάση που σας διακατέχουν στον χειρισμό θεμάτων άγνωστων σε εσάς. Η μουσική παιδεία δεν είναι συμπληρωματική αλλά ενυπάρχει στην ουσία όλων των πραγμάτων που βελτιώνουν έναν άνθρωπο και την κοινωνία της οποίας είναι μέλος. Η μέθεξη της μουσικής είναι βασική ανάγκη στον άνθρωπο όπως και σε όλους τους οργανισμούς. Τούτο φανερώνεται – αν έχετε την «ικανότητα» να το ερευνήσετε- από την αντίδραση που έχουν (οι οργανισμοί) στο άκουσμα μουσικής. Η πολιτισμική καλλιέργεια των πολιτών είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους και όχι ευκαιρία περικοπών. Αυτή την υποχρέωση υπηρετούν ανάμεσα σε άλλα τα (κρατικά) θέατρα,οι πινακοθήκες,οι ορχήστρες,οι χορωδίες και(σύμφωνα με την συστατική της πράξη)η δημόσια τηλεόραση. Το κράτος που διασώζετε κάθε μέρα είναι κουτσό και ηλίθιο , ενώ σε λίγο θα είναι τυφλό και κουφό.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 17:23 | ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΟΤΑΝ ΤΟ 2004 ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΜΙΖΑΝ ΥΠΕΡΗΦΆΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΆΛΑΜΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΔΕ ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΑ ΧΩΡΑ ΔΕ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 17:32 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΤΑΝΑ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν ντρεπονται λιγο?επιχειρημα ειναι αυτο?τι θα πει δεν το ζητησαν πολλοι?ουτε τα κρατικα μουσεια,ουτε τα θεατρα,ουτε τις εκκλησιες τα ζητησαν πολλοι,αλλα υπαρχουν,γιατι χωρις αυτα δεν γινεται!να μην πω ο,τι αυτα κυριως αποτελουν λογο υπαρξης πολλων…

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 17:34 | searchenginefailure
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Stamathste thn tritokosmopoihsh ths elladas, o politismos einai apo monos tou foreas anaptu3hs. Mono oi ari8moi na vgoun se auth th xwra…Sunexish leitourgias Mousikwn Sunolwn

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 17:50 | Μιχάλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αν κι αυτό θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο,ας επαναλάβουμε για μια φορά ακόμη πως είναι απαραίτητη η λειτουργία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση συμφωνικής ορχήστρας και χορωδίας και μάλιστα με συναυλιακή παρουσία σε όλη την Ελλάδα, συστηματική ηχογράφηση έργων (κυρίως αυτών που δεν είχαν ακόμη αυτή την τύχη) και δική της εκπομπή σε τηλεόραση και ραδιόφωνο (στο οποίο να περιλαμβάνεται φυσικά και ένα Τρίτο πρόγραμμα…)

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 17:30 | Δημητρης Κοσκινας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Απλα και ουσιαστικα: Μουσικη = Τεχνη & Τεχνη = Πολιτισμος .
    Δηλαδη κανετε «περικοπες» στην ποιοτητα ζωης μας???
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα κρατικα μουσικα συνολα. Να μειωσετε τις απολαβες των υψηλοβαθμων, μπας και χασουν κανα κιλο.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 17:42 | Νίκος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η μη ύπαρξη μουσικών συνόλων, χορωδιών και ορχήστρας σε μια κρατική ραδιοφωνία είναι μια απαράδεκτη απόφαση. Τέτοια απουσία δεν υπάρχει σε κανέναν ραδιοφωνικό κρατικό φορέα σε όλες τις ηπείρους. Η σκέψη και η απόφαση αυτή δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ή δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και τις αποφάσεις που έρχονται να πάρουν, προφανώς δεν έχουν ταξιδέψει αρκετά, δεν έχουν ενημέρωση και προφανώς δεν τους ενδιαφέρει. Ανεξάρτητα από αυτό δείχνει ανθρώπους αμόρφωτους, απαίδευτους και ανιστόρητους. Αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο και άλλη μια μαύρη σελίδα για την χώρα μας. Επίσης όσοι από εμάς συνομιλούμε με κατοίκους κρατών της δύσης (οι οποίοι θεωρούνται από τους ιθύνοντες «ανεπτυγμένα» κράτη) δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε σε σχετικές ερωτήσεις. Μια τέτοια απόφαση είναι ντροπή για την χώρα μας και για την ιστορία της.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 16:57 | zapata
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ξεχάστε την μουσική .Σε λίγο μόνο τα κοράκια θα ακούγονται πάνω απο το πτώμα της δύστηχης χώρας.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 16:03 | Σαμέλης Στυλιανός
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ως λάτρης της καλής και ποιοτικής μουσικής αλλά και ως ερασιτέχνης μουσικός, θεωρώ ότι η επαναλειτουργία του Τρίτου Προγράμματος και φυσικά των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ είναι επιβεβλημένη. Με το ρεπερτόριο και εν γένει την προσφορά τους υπηρετούσαν σταθερά τη μουσική και ευρύτερα την πολιτισμική παράδοση της χώρας μας.
    Σε αυτή τη χώρα, που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα σε θέματα πολιτισμού τα μέγιστα, τι πιο αφύσικο, παράλογο, άτοπο να προβαίνει σε αποφάσεις «απολιτισμού». Ως πότε αυτή η χώρα θα συνεχίσει να «τρώει τα παιδιά της»; Ως πότε;

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 16:08 | Αφροδίτη Τζουμερκιώτη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τι θα γίνει βρε παιδιά με αυτό το 3ο πρόγραμμα της ΕΡΑ; Το μόνο σοβαρό πρόγραμμα στα ερτζιανά; Πρέπει να ανεχόμαστε τις «σαβούρες» δηλαδή; Δικαίωμα επιλογής στο ποιοτικό ραδιόφωνο και την κλασσική μουσική δεν έχουμε αν δεν προκύπτει από αγοραπωλησία (cd);
    Σκεφτείτε και λάβετε υπόψη σας και τον κόσμο που έχει και απαιτεί την ποιότητα και μην τα ισοπεδώνετε όλα στο βωμό του χρήματος και του «σκυλάδικου».

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 16:41 | ΑΡΓΥΡΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η αλήθεια είναι ότι αυτό το γεγονός δεν με αφήνει έκπληκτη.Είναι κάτι που δυστυχώς το περίμενα.Ο πολιτισμός,σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα,βάλλεται όσο ποτέ άλλοτε.Κανένας φορέας δεν ενδιαφέρθηκε για την τέχνη και συγκεκριμένα για τη »σοβαρή» μουσική(όπως λανθασμένα αποκαλείται στη χώρα μας).Η κατάργηση των μουσικών συνόλων είναι μια πράξη αναίσχυντη!!!Η ίδια χώρα που έχει γεννήσει τόσο καταξιωμένους μουσικούς και συνεχίζει να γεννά,ωθεί το ίδιο της το αίμα να ψάξει την τύχη του σε άλλες χώρες και να απορροφηθεί από αυτές στα δικά τους σύνολα,στις δικές τους ορχήστρες και χορωδίες.Και επισήμως λοιπόν,οι μουσικοί είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων!!!!!!!!

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 16:05 | Χρήστος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που υπήρξε λύκνο της δημοκρατίας, του κάλλους, του πολιτισμού και πόσων άλλων εννοιών, που ανυψώνουν και εξυψώνουν τον άνθρωπο ψυχή τε και σώματι, μερικοί καρεκλοκένταυροι να αποφασίζουν για την καταστροφή της και τη διάλυσή της.Πρέπει να στηρίξουμε όλοι τα Μουσικά Σύνολα Ραδιοφωνίας ΕΡΤ και μόνο για την προσφορά τους τόσα χρόνια στην πολιτιστική ιστορία αυτής της χώρας.Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ δεν πρέπει να χαθούν για την χόρταση ολίγων.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 16:13 | ΓΚΟΓΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΩΚΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΑΟΠΟΛΑΥΣΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ ΟΤΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 16:49 | ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ειναι αδιανοητο στην Ελλαδα στην κοιτιδα του πολιτισμου να μην υπαρχουν ορχηστρες του επιπεδου των 2 ορχηστρων οπως αλλωστε και η χορωδια της πρωην Ε.Ρ.Τ. Ο πολιτισμος για την Ελλαδαειναι κυριο εξαγωγικο προιον. Σε καμμια πολιτισμενη χωρα του κοσμου δεν νοειται δημοσια τηλεοραση χωρις μουσικα συνολα. Ας μην διεκδικησουμε και αυτην την αρνητικη πρωτια. ΝΑΙ στην επαναλειτουργια και των 3 μουσικων συνολων στην Νεα Δημοσια τηλεοραση!

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 15:37 | Νικος Τσαουσης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ραδιοφωνία -τηλεόραση δίχως ΜΣ θα ειναι παγκόσμια παραφωνία . Ασφαλώς και ειναι απαραίτητα .

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 15:10 | Αννα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η ΕΡΤ έτρεφε πάντα ένα σεβασμό στον πολιτισμό, σε μια χώρα όπου η φτήνια και το εύκολο χρήμα αποθεώνονται εις βάρος της ποιότητας και της πολυφωνίας. Είναι πολύ σημαντικό και η νέα τηλεόραση να δίνει επιλογές στο λαό που αλλιώς δε θα υπήρχαν καθόλου στην Ελλάδα. Χρειάζεται να υποστηριχτούν και να προβληθούν νέοι καλλιτέχνες, αλλά αυτό που κυρίως λείπει αυτό τον καιρό που η ΕΡΤ είναι κλειστή είναι πρώτον το τρίτο πρόγραμμα, που ήταν μοναδικό στο είδος του, και δεύτερο και σημαντικότερο τα Μουσικά Σύνολα. Χωρίς αυτά δε νοείται δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση που να σέβεται τον εαυτό της, ενώ η ελληνική κοινωνία χάνει μοναδικές ευκαιρίες για τη συνολική καλλιέργεια των πολιτών της.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 15:01 | παναγιώτης ιωαννίδης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ας μην επανεφεύρουμε την πυρίτιδα και σε αυτόν τον τομέα.

    Μια σύντομη μελέτη του BBC, φερειπείν, θα αρκούσε για να δούμε με ποιούς τρόπους μια δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί και να παρακολουθεί τα πολιτιστικα τεκταινόμενα σε μια κοινωνία (π.χ. μέσω ρεπορτάζ και αναμεταδόσεων), και να τα αναδεικνύει (π.χ. προσφέροντας βήμα, ηχογραφώντας συναυλίες και παραστάσεις, παραγγέλλοντας έργα), και να τα οδηγεί (αναλαμβάνοντας ρόλους -π.χ. με συχνές, ανά την επικράτεια, συναυλίες ποικίλων μουσικών συνόλων, κυρίως κλασσικής μουσικής- και προβάλλοντας όψεις που είναι δύσκολο να αναληφθούν και να προβληθούν από σχήματα που πρέπει να επιβιώσουν στην ‘αγορά’, χωρίς κρατική υποστήριξη). Όσο για την διεθνή ανάδειξη, η γνωστή και καλλιεργημένη οδός των συνεργασιών και ανταλλαγών ηχογραφήσεων και εκπομπών, είναι το απλούστερο μέσο.

    Αυτά, πολύ συνοπτικά.

    Απαραίτητη προϋπόθεσή τους, όμως, είναι η στελέχωση με άτομα τεκμηριωμένου, υποδειγματικού επαγγελματισμού, και με διάθεση να βελτιώνονται διαρκώς, ‘κλέβοντας’ ιδέες από τους καλύτερους (βλ., π.χ., πιο πάνω) και γεννώντας ιδέες μέσα από την εντατική εργασία σε μικρές ομάδες.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:43 | Νικόλαος Μπογιατζής
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η υψηλή τέχνη, το πολυτιμότερο «προϊόν» που έχει παράξει ποτέ αυτός ο τόπος σε όλο το μάκρος της ιστορίας του, είχε πάντα υψηλό κόστος. Κόστος όμως ελάχιστο σε σχέση με όσα μπορεί να κερδίσει αυτή η μικρή χώρα προβάλλοντας αυτήν ακριβώς την τέχνη διεθνώς και διαχρονικώς. Ακόμη και με καθαρά οικονοτεχνικά κριτήρια, επομένως, η διατήρηση (και βέβαια η εξέλιξη και προαγωγή) των Μουσικών Συνόλων στη δημόσια τηλεόραση ―με όποιο όνομα κι αν λειτουργεί― είναι απαραίτητη και διόλου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασύμφορη. Λίγοι φορείς πολιτισμού όπως τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έχουν τη δυνατότητα να παράξουν και διαδώσουν άμεσα στο ευρύ κοινό την τέχνη της μουσικής, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς διακρίσεις, χωρίς περιορισμούς.

    Ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στη χώρα μας θα έπρεπε να έχει όχι μόνο μια συμφωνική, μια χορωδία και μια ορχήστρα σύγχρονης μουσικής, αλλά και σχήματα παραδοσιακής μουσικής, τζαζ και αυτοσχεδιασμού, ηλεκτρονικής δημιουργίας, δομές εκαπίδευσης, μουσικές βιβλιοθήκες, αρχεία και φυσικά εξειδικευμένα κανάλια ήχου, εικόνας και διαδικτύου για την επικοινωνία όλης αυτής της δουλειάς. Θα πρέπει ακόμη να αποτελεί ανοιχτό βήμα σε νέους δημιουργούς και ερμηνευτές, δημιουργώντας θεσμούς για την διάκριση και την προβολή τους. Και θα πρέπει να είναι διαρκής πρέσβυς της ελληνικής ψυχής στα πέρατα του κόσμου.

    Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Ας επενδύσουμε σοβαρά σ’ αυτόν.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:12 | ΧΡΗΣΤΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Έχω πέσει από τα σύνεφα και ζω σε κάποια άλλη χώρα, η γεννήθηκα και ζω στην ΕΛΛΑΔΑ την χώρα που όλος ο πνευματικός, παγκοσμίως, κόσμος θεωρεί κοιτίδα του πολιτισμού ;
    Που ακούστηκε να υπάρχει Δημόσια Ραδιοτηλεόραση χωρίς μουσικά σύνολα και χορωδία και να ισχυρίζονται οι διοικούντες, αυτόν τον Δημόσιο οργανισμό, πως στηρίζουν και προωθούν τον Πολιτισμό;
    Είναι ποτέ δυνατόν ο Κος Λουκάς Καρυτινός (τον οποίον σέβομαι και θαυμάζω )να δεχτεί τέτοια απόφαση και μάλιστα μετά την δήλωσή του πως εάν δεν υπάρξουν στον νέο φορέα τα μουσικά σύνολα και η χορωδία θα υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του ;
    Φύσει αισιόδοξος, είμαι σίγουρος πως τα μουσικά σύνολα και η χορωδία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα ξαναλειτουργήσουν σύντομα.
    Αυτό απατεί η κοινή λογική (αν υπάρχει) και το Εθνικό συμφέρον (εφ’όσον αυτό υποτίθεται πως υπηρετούν και οι Διοικούντες).
    Και μην μας πουν πως είναι ακριβό, στις σημερινές συνθήκες, να έχουμε Δημόσια ορχήστρα και Χορωδία διότι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ δεν είναι ΠΟΤΕ ακριβός.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:05 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ»Εθνικη Συμφωνικη ορχηστρα,Ορχηστρα Συνχρονης Μουσικης,Χορωδια» ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ,ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘYΝΟΙ… ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!!!
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΩΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,ΑΜΕΡΙΚΗΣ…
    ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ-ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΟΣ.»Zubin Mehta,Y.Termikanov,R.Muti,M.Argerich,A.Georgiou, Valery Gergiev,Μικη Θεοδωρακη…
    ΑΡΑ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΘΕΣΗ,ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ.
    Υ.Γ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΟΙΚΗΤΗΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ, κ.ΚΑΡΥΤΙΝΟ,κ.ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΩΣΤΑ!!!

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:45 | Άννα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θεωρώ απαράδεκτο να είμαστε η μόνη χώρα χωρίς μουσικά σύνολα. Το πλήγμα που θα δεχτεί ο πολιτισμός και η παιδεία μας, θα είναι τεράστιο.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:56 | Ηλίας Κουρτπαρασίδης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θα είναι επιεικώς απαράδεκτο να μην κατέχουν τα υπάρχοντα μουσικα σύνολα της ΕΡΤ εξέχοντα ρόλο στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, πόσο μάλλον εφόσον ισχυρίζεστε αναμόρφωση σύμφωνα με άλλα ευρωπαϊκά μοντέλα ραδιοτηλεόρασης.
    Αν λείψει ο πολιτισμός από την Νέριτ, η όπως αλλιως θέλετε να λέγεται, θα αποτελεί τεράστια απώλεια.

    Κλείσατε την ΕΡΤ βράδυ, τουλάχιστον μην επιμείνετε να κρατήσετε τον πολιτισμό στο σκοτάδι.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:21 | εβιτα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ειναι ντροπη και αισχος στην χωρα οπου γεννηθηκε ο πολιτισμος και με τετοιο λαμπερο ηλιο να νιωθουμε τοσο σκοτεινια θλιψη στην καρδια μας και στις ζωες μας….
    Καθε μερα «μας θαβουν» ενα μετρο πιο κατω….
    Κριμα….

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:49 | Ισμήνη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μουσικά σύνολα ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα έχουν τη δυνατότητα να είναι προσβάσιμα σε όλο τον πληθυσμό, μέσω των σταθμών του φορέα αυτού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακούσει ποιοτική μουσική και να μάθει περισσότερα για τη μουσική που δε γνωρίζει, οποιοσδήποτε το επιθυμεί, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να μένει, ειδικά όταν μένει σε μέρος όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε συναυλίας.
    Ως πρός το ελληνικό μέρος, τα 3 μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, κάλυπταν ένα πολύ ευρύ φάσμα ελληνικής μουσικής παραγωγής: από λαϊκά, ροκ, «έντεχνο», μουσική κινηματογράφου κλπ (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής), σε έργα μεγάλων μουσουργών που γράφτηκαν για συμφωνική ορχήστρα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα), και φυσικά άπειρα ελληνικά έργα γραμμένα για τη χορωδία, είτε με συνοδεία πιάνου, είτε a capella, είτε με συμμετοχή της σε συναυλίες με ορχήστρες ή παραστάσεις όπερας.
    Επίσης έχουν την άμεση δυνατότητα ηχογράφησης, ώστε να υπάρχει εμπορική αξιοποίηση της μουσικής αυτής, αλλά και ηχητικό αρχείο εκτελεστών, τραγουδιστών, μαέστρων κλπ.
    Σέ όλες τις χώρες όπου υπάρχει αξιοπρεπής ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τα μουσικά του σύνολα είναι η «βιτρίνα» τους. Όταν αξιοιποιούνται σωστά, ωφελούν όλο τον πληθυσμό, και προσφέρουν κοινωνικό έργο.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:44 | Αλεξάνδρα Μάνου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Θα ήθελα μία ποιοτική δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία που να προάγει τον πολιτισμό, χωρίς να υποκύπτει στην εμπορικότητα, άρα κατά προτίμηση χωρίς διαφημίσεις, όπως γίνεται στην Βρετανία από το BBC.
    Διαφορετικά, για όλα τα «άλλα», υπάρχει υπερπροσφορά από τα ιδιωτικά κανάλια.
    Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα πίσω το αναντικατάστατο Τρίτο Πρόγραμμα (ή κάτι αντίστοιχο με κλασσική μουσική) που δεν καλύπτεται από κανέναν σε όλη την επικράτεια.
    Επίσης τα μουσικά σύνολα και την ορχήστρα της ραδιοφωνίας – όπως έχουν όλα τα πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη στην οικογένεια των οποίων θέλουμε να ανήκουμε.
    Με εκτίμηση,
    ΑΜ

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:55 | Θάνος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι απαραίτητη η ύπαρξη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ! Η μόνη ελπίδα που έχει η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή για βελτίωση είναι η ανάπτυξη του πολιτισμού και της τέχνης. Και το εγχείρημα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ είναι από τα βασικότερα και κυριότερα πολιτισμικά και καλλιτεχνικά εγχειρήματα της χώρας.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:46 | Μαργαριτα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ο ρόλος των μουσικών συνόλων είναι σημαντικός, επειδή συμπληρώνει καλλιτεχνικά τις κρατικές ορχήστρες με εκδηλώσεις που απευθύνονται σε άλλου τύπου κοινό και σκοπό.
    Η ύπαρξη ραδιοφωνικών συνόλων είναι για μια «ευρωπαϊκή» χώρα σαν την Ελλάδα, απαραίτητη για να μπορούν νέοι συνθέτες και καλλιτέχνες να ηχογραφουν κα να παρουσιάζουν τα έργα τους.
    Όχι μόνο ζητώ την επαναπροσληψη όλου του προσωπικού, αλλά και την αναβάθμιση των συνόλων.
    Ο πολιτισμός είναι το «προϊόν εξαγωγής» της Ελλάδας. Εαν ο πολιτισμός συνεχίζεται να υπονομεύεται με τον τροπο αυτό, οι επιπτώσεις των αποφάσεων αυτής της κυβέρνησης όχι μόνο θα είναι ιστορικές, αλλά και μη αναστρέψιμες.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:20 | ΣΛ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Να συνεχοστεί η λειτουργία των Μουσικών Συνόλων

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:01 | ΒΙΚΥ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική.
    Η επαναλειτουργία του Τρίτου Προγράμματος και των Μουσικών Συνόλων αποτελεί πολιτιστική και εθνική προτεραιότητα . Τον τρόπο να τον ορίσουν οι αξιολογότεροι.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:23 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    θεωρώ απαράδεκτο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τόσο πολιτισμό να μην υπάρχει η Ορχήστρα Μουσικά Σύνολα.
    Πέστε μου στα 20 περίπου χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης αν ειδατε ποτέ σε κάποιο κανάλι κάτι αντίστοιχο. Παρακαλώ σκεφτείτετο το οφείλετε στα παιδιά μας.

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:56 | Dinn
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν Μουσικά Σύνολα Ραδιοφωνίας σε μία χώρα!!! Είναι ντροπή! Ο πολιτισμός και η παιδεία σε τούτα ‘δώ τα χώματα πάσχουν και οι πολιτικές των πολιτικών επιμένουν να τα κατακρεουργούν.
    Μια ορχήστρα τουλάχιστον ΟΦΕΙΛΕΙ να υφίσταται για χάρη της παιδείας και του πολιτισμού.
    Εκτός βέβαια, αν το σχέδιο ονομάζεται «Αμόρφωτοι και Απολίτιστοι Έλληνες».
    Φυσικά, δε σώζει από μόνη της, μια ορχήστρα, την κατάσταση, αλλά είναι κι αυτή ένα λιθαράκι…

    Παρακαλώ, κε. Κράτος… αφήσετε κατά μέρος τις αβελτηρίες…

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 14:16 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΝΓΒΙΝΑΤΣΟΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΙΚΑ, ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΩΣ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ!!

    ΤΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΞΕΝΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΙΑΠΡΕΠΟΝΤΑΣ!!

    ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΛΥΕΙ-ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ,ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ,ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ,ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΧΡΗΣΤΑ….ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ,ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ 50 ?