Τίτλοι σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα:
α. Πτυχίο ή δίπλωμα Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (από 1998μετονομάστηκε σε Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης) ή Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας (πρώην Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής) ή Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Δημόσιας Οικονομικής ή Δημόσιας Διοίκησης (το οποίο ίσχυε μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997) ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών (από Μάιο 2008 μετονομάστηκε σε Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών) με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων ή Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ ή Επιχειρησιακής Έρευνας και Στρατηγικής Πωλήσεων (Marketing) ή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ή Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και Ποσοτικής Ανάλυσης ή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
ή Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών ή Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων ή Ναυτιλιακών Σπουδών ή Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών ή Οικονομικής Επιστήμης ή Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης ή Οικονομικών Επιστημών ή Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού ή Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (από 2006 μετονομάστηκε σε Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων) ή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού ή Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης ή Στατιστικής ή Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης ή Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών ή Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής ή Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
β. Γνώση Χειρισµού Η/Υ στα αντικείµενα: α)επεξεργασίας κειµένων, β)υπο-λογιστικών φύλλων και γ)υπηρεσιών διαδικτύου
γ. Εμπειρία δύο ετών σε:
i. οικονομική υπηρεσία ανωνύμου εταιρίας
ii. διαχείριση διαδικασιών προμηθειών
iii. μάρκετινγκ-επικοινωνία
Η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη. Εξ αντικειμένου, για την προμήθεια του εξειδικευμένου ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού από τους ξένους οίκους απαιτείται άμεση επικοινωνία είτε γραπτή είτε προφορική. Επίσης, οι διεθνείς εμπορικοί όροι συναλλαγής είναι στην αγγλική.
Είναι λάθος να πετάτε έξω μία ειδικότητα που θα μπορούσε να είναι στο προσοντολόγιο, με εξαιρετικές αξιολογήσεις σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα τεράστια ανεργία. Θα μπορούσε στο πεδίο των ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών να είναι και οι Χημικοί Μηχανικοί ή/και στην κατηγορία του διοικητικού εφόσον πολύ χημικοί μηχανικοί έχουν εργαστεί και έχουν ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση. Τα στεγανά τα οποία μπαίνουν μεταξύ των ειδικοτήτων είναι ισοπεδωτικά και άκαιρα γιατί πλέον ένας απόφοιτος πολυτεχνείου δε σημαίνει κατ’ανάγκη ότι μπορεί να κάνει δουλεία π.χ. μηχανολογική όταν δεν έχει εργαστεί ποτέ! ως μηχανολόγος, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός σε θέσεις διοίκησης, αν έχει προηγούμενη εμπειρία και αντίστοιχο μεταπτυχιακό (το 70% των μηχανικών ακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα ΜΒΑ)
Πως μπορούμε να έχουμε μέσα στο προσοντολόγιο των ΠΕ Διοικητικού το τμήμα Βιομηχανικής παραγωγής και όχι τις πολυτεχνικές σχολές, όταν η βιομηχανική διοίκηση διδάσκεται σχεδόν σε όλα τα εξάμηνα των σπουδών μηχανολόγων και χημικών μηχανικών, όταν υπάρχουν κατευθύνσεις εξειδίκευσης και εμβάθυνσης στη βιομηχανική διοίκηση στις πολυτεχνικές σχολές. Όλα σε ένα τσουβάλι, υπολογίζοντας μόνο τα φαινομενικά τυπικά κριτήρια. Ο μηχανικός που δεν έχει εμπειρία αλλά μόνο δίπλωμα όπως αναφέρεται στο προσοντολόγιο δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα που απαιτούνται. Επιβάλλεται η προϋπηρεσία στους μηχανικούς και επιβάλλεται να μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα σε διοικητικές θέσεις εφόσον έχουν αντίστοιχη εμπειρία και μεταπτυχιακό ειδίκευσης. Έτσι μόνο θα αξιολογηθούν τα πραγματικά προσόντα και όχι τα τυπικά.
Πιστεύω πως η εργασιακή εμπειρία 2 ετών είναι λίγη. Για τις υψηλόβαθμες θέσεις θα πρότεινα εμπειρία 10ετίας στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης μια ανώνυμης εταιρείας και όσον αφορά τις γνώσεις σε marketing και επικοινωνία. Για τις υφιστάμενες θέσεις θα μπορούσε να μην είναι απαραίτητο κάποιο πτυχίο αλλά αποδεδειγμένη καλή οικονομική διαχείριση σε κάποια ανώνυμη επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Το ίδιο θα ήθελα να ίσχυε και για το κομμάτι του marketing και της επικοινωνίας π.χ αποδεδειγμένη συμμετοχή σε ανταποδοτικές καμπάνιες. Καλό θα ήταν οι προϊστάμενοι των οικονομικών να προέρχονται από το χώρο του ιδιωτικού τομέα και να έχουν συνηθίσει να είναι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί υπό συνθήκες πίεσης, χωρίς να αφήνονται στη σιγουριά της κρατικής χρηματοδότησης. Σίγουρα ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ είναι μια βάση, αλλά εγώ απορώ πώς θα αξιολογηθεί η προϋπηρεσία αυτών των ανθρώπων.
ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ!
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Π.Χ. 10 Ή 20 Ή 30 ΜΟΡΙΑ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΡΙΑ…
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ «ΘΕΙΟ» (ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΥΠΟΥΡΓΟ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ,ΔΙΚΗΓΟΡΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΛΠ.) ΝΑ ΤΟΥΣ «ΒΟΛΕΨΕΙ» ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΤΣΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΡΙΣΤΑ …
ΓΙΑΤΙ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΧΡΗΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΙΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ) Η’ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ…
ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥ….
Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών γιατί αποκλείεται από την κατηγορία Διοικητικών?ενώ παράλληλα θεωρείται κατάλληλο το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας ή το Κοινωνικής Ανθρωπολογίας? Τους οδηγούς σπουδών των τμημάτων τα οποία θεωρείτε κατάλληλα τους έχετε λάβει υπόψιν?