Τίτλοι σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα:
α.1. Πτυχίο ή Δίπλωμα Καλών Τεχνών Α.Ε.Ι. ή το οµώνυµο πτυχίο ή δίπλωµα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραµµάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή
α.2. Πτυχίο Γραφιστικής ή Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Τ.Ε.Ι. ή Προγραµµάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο τίτλο της αλλοδαπής ή
α.3. Δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης (ΟΕΕΚ) γραφιστικής ή απολυτήριος τίτλος τεχνικού επαγγελματικού Λυκείου ειδικότητας γραφιστικής ή ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, της ίδιας ειδικότητας και
β. Γνώση Χειρισµού Η/Υ στα αντικείµενα: α)επεξεργασίας κειµένων, β)υπο-λογιστικών φύλλων και γ)υπηρεσιών διαδικτύου και
γ. Εμπειρία δύο ετών σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη γραφιστική
Σχετικά με το σχόλιο του Φώτη η ΑΚΤΟ βλέπω εδώ ότι συγκαταλέγεται σαν ΔΕ, δες εδώ:
Ποιό είναι το καθεστώς λειτουργίας του ΑΚΤΟ και ποιά η αναγνώρισή του
http://akto.gr/%cf%83%cf%85%cf%87%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82
Νομίζω οτι πρέπει να σκεφτούμε τους γραφίστες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ στην ΕΡΤ το 2006, οι οποίοι βλέπουν ολα αυτά τα χρόνια δουλειας στην δημόσια τηλεόραση νε πηγαίνουν χαμένα. Τι θα πει «εκτός ΑΣΕΠ»;Ποιος θα κρίνει ποιον; Με ποιά αντικειμενικά κριτήρια;Δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος για το ποιοι θα προσληφθούν. Αυτό είναι κατι που θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Δεν μπορούμε να το δούμε ως μια ευκαιρία για ανθρώπους ικανούς να εργαστούν στην δημόσια τηλέοραση, αλλα σαν μια ακόμα ευκαιρία να
«βολευτούν» συγκεκριμένα ατόμα, τα οποία αλλιώς δεν θα είχαν καμία ελπίδα.
Μια που η αξιοκρατία είναι το ζητούμενο, αναρωτήθηκα τι σημαίνει αξιοκρατία. Συμβουλεύτηκα ένα αξιόπιστο διαδικτυακό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας και βρήκα το εξής: «αξιοκρατία η [aksiokratía] Ο25 : η επιλογή, προώθηση ή επικράτηση εκείνων που αντικειμενικά είναι και θεωρούνται οι πιο άξιοι και ικανοί: H ~ στις προσλήψεις του δημοσίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες. ANT αναξιοκρατία.». Παραθέτω και το link για όσους αμφιβάλλουν: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1&dq=
Φαντάζομαι δεν αμφισβητεί κανείς πως ένα σημαντικό στοιχείο που είναι ζητούμενο για την στέρεη οικοδόμηση της νέας δημόσιας τηλεόρασης, είναι η στελέχωσή της με προσωπικό το οποίο θα ανταποκριθεί επάξια στις επαγγελματικές απαιτήσεις και τους στόχους της. Για να επιτευχθεί αυτό, το εν λόγω προσωπικό θα πρέπει να επιλεγεί λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αφενός αξιοκρατικά, αφετέρου αντικειμενικά. Η ακαδημαϊκή μόρφωση ή/και εξειδίκευση για κάθε επιμέρους ειδικότητα, είναι απαραίτητη. Όπως επίσης και επιμέρους επαγγελματικά προσόντα τα οποία άλλοτε πιστοποιούνται μέσω διπλωμάτων και πτυχίων και άλλοτε μέσω της εμπειρίας και της πρακτικής.
Και σε αυτό το σημείο ξεκινούν να παρουσιάζονται κάποια εμπόδια του συστήματος, όπου ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει όταν όριζε τις προϋποθέσεις και τα προσόντα των υποψήφιων εργαζομένων στην προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων εργασίας της νέας δημόσιας τηλεόρασης.
Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό σύστημα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε αυτό είναι πανεπιστημιακής είτε τεχνολογικής κατεύθυνσης, δεν περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη ειδικότητα η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού: Αυτήν του γραφίστα κινούμενης εικόνας (broadcast design, 3d animation). Αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης, αναγνωρισμένοι όχι μόνο από την ελληνική επιχειρηματική αγορά για το επίπεδο σπουδών που προσφέρουν, αλλά και από αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια του εξωτερικού, βάζοντας τη σφραγίδα τους στα πτυχία των σπουδαστών, επικυρώνοντας έτσι τις σπουδές τους. Το παράδοξο είναι πως τα εν λόγω πτυχία δεν αξιολογούνται από το Υπουργείο Παιδείας ως ισότιμα των ελληνικών διότι … δεν υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια αντίστοιχη ειδικότητα!
Μάλιστα, το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας της χώρας μας έχει στο δυναμικό της ανθρώπους που έχουν φοιτήσει σε αυτές τις σχολές, σε αυτά τα κολλέγια, σε αυτά τα πανεπιστήμια. Κάποιοι από αυτούς, εργάζονται ή έχουν εργαστεί και σε τηλεοπτικούς φορείς όπως σε αυτόν που φιλοδοξεί να μοιάσει η νέα δημόσια τηλεόραση, στο BBC. Και παράγουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα γραφικά και οι αναπαραστάσεις και τα σήματα του σταθμού ή των εκπομπών του BBC έχουν δημιουργηθεί από έναν κατά τα άλλα άξιο ζωγράφο ή γλύπτη (όπως ζητείται από τη νέα δημόσια τηλεόραση) ή από έναν κατά τα άλλα άξιο γραφίστα εντύπου.
Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι η διοίκηση ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού φορέα ή ακόμα και του BBC δεν έχει αξιολογήσει την προϋπηρεσία του, τα υπόλοιπα επαγγελματικά προσόντα του και, το κυριότερο, το portfolio του!
Σε αυτό το σημείο να επισημάνω πως τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει ένα και μόνο μάθημα στο ΣΤ’ εξάμηνο του ΤΕΙ Γραφιστικής το οποίο σχετίζεται με την τηλεόραση (http://www.gd.teiath.gr/el/undergraduate/kinoumeno%20sxedio%20cartoon.htm) . Άραγε, αρκεί;…
Όταν μια επιχείρηση επιλέγει έναν συνεργάτη για κάτι, ζητά να δει δουλειές του. Να πειστεί ότι ξέρει, ότι έχει καταφέρει να παραγάγει ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι σχετικό με το ζητούμενο αποτέλεσμα. Όταν μια επιχείρηση στελεχώνει τα σωθικά της με πραγματικά επαγγελματικά κριτήρια, τότε και μόνο μπορεί να προσμένει και την αντίστοιχη επαγγελματική καταξίωση. Τρέφω την πεποίθηση πως πράγματι κάτι έχει αλλάξει στη νέα δημόσια τηλεόραση και πως θα λειτουργήσει με κριτήρια ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.
Φαντάζομαι πως κανείς μάνατζερ δεν θα ήθελε να έχει στη γαλέρα του άξιους μεν ανθρώπους που δεν ξέρουν όμως να κάνουν καλό κουπί.
ΠΌΣΗ ΆΓΝΟΙΑ ΈΧΕΤΕ ΌΛΟΙ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΟ!!!! 3d τρισδιάστατη σχεδίαση και animation ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΉΜΑ ΔΕΝ ΞΈΡΕΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ?….!!!! ΤΟ SHOW REAL ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ? ΝΤΡΟΠΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΕΞΩ ΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΡΙΤ!!!SHOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL SHOW REAL HOW REAL SHOW REAL ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ!!!!!!
Παρατηρήσεις για την συγκεκριμένη ιδιότητα.
1) Απαράδεκτο εν ετη 2013 να μην τίθεται ως προυπόθεση και η γνώση της αγγλικής γλώσσας.Μα είναι δυνατόν σε δημόσια τηλεόραση και να μην ζητείται η γνώση αγγλικών? ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!Ευρώπη σου λένε μετά.
2) Στην «κόντρα» μεταξύ ΤΕΙ και πτυχίων ξένων πανεπιστημίων ( πιο απο τα 2 είναι πιο κοντά στη συγκεκριμένη θέση) εγω απλώς θα σας παραθέσω 2 παραδείγματα ( ενα αγγλικό πρόγραμμα σπουδων απο τα δεκάδες που υπάρχουν στον τομέα αυτό και το αντίστοιχο του ΤΕΙ και εσείς βγάλτε τα συμπεράσματα σας).
ΤΕΙ- http://www.gd.teiath.gr/el/undergraduate/program.htm
διαλέξα τυχαία ενα πανεπιστήμιο στην αγγλία με σπουδές στο αντικείμενο αυτο. Δείτε http://courses.bournemouth.ac.uk/courses/undergraduate-degree/computer-animation-arts/ba-hons/638/course_content-course_content/
Φυσικά υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχα αγγλικα και οχι μόνο πανεπιστήμια. Το έθεσα σαν παράδειγμα. Κάντε τις συγκρίσεις και πείτε μου εσείς αν έχουν θέση στην προκύρυξη αναγνωρισμένα πτυχία εξωτερικού συναφή με το αντικείμενο, ακόμα και αν δεν έχουν αντιστοιχία, παρά μόνο ισοτιμία.
3) Σαφέστατα και η προυπηρεσία πρέπει να συμπεριλάβει και άλλους χώρους, οχι μόνο ραδιοτηλεοπτικό.
ευχαριστώ
Βλέποντας τα σχόλια εχω να παρατηρήσω κάποια πράγματα.
1) Δεν νομίζω οτι οτι απαξίωσε κανείς το ΑΣΕΠ ή το ΤΕΙ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ, απλά υπάρχουν θέματα όπου και οι 2 πλευρές έχουν τα δίκια τους. Εφόσον στον αντίστοιχο κλάδο υπάρχει μόνο το Τει γραφιστικής ορθώς αναφέρεται στην προκύρυξη. Εφόσον όμως υπάρχουν στοχευμένες ειδικότητες πανεπιστημιακού επιπέδου στο εξωτερικό όπως είπε ο Σάββας και η Μαρία ορθώς πρέπει να μπούν και αυτές στην προκύρυξη, γιατί αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και σωστοί στην περιγραφή της θέσης, καλώς ή κακώς οι ειδικότητες αυτές(εξωτερικού) ειναι straight to the point, σε σχέση με την απλή ειδικότητα του γραφίστα, τουλάχιστον όπως διδάσκεται στην Ελλάδα, σε επίπεδο ΤΕΙ και στην Καλών Τεχνών.
2)Στο σχολιο του Σωτήρη ¨Συγκεκριμένα στο θέμα των γραφιστών, επειδή αναφέρθηκαν πολλοί συνάδελφοι υποτιμητικά ως προς το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ, να υπενθυμίσω ότι μιλάμε για Δημόσια και όχι ιδιωτική Τηλεόραση, που σαφώς και πρέπει να διαλέξει προσωπικό από τα Δημόσια Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Αλλιώς, αν δεν το κάνει, κι αυτή με τη σειρά της θα απαξιώσει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.» Κάνενας δεν διαφωνει σε αυτό, όμως δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί το πτυχίο κάποιου με σπουδες στο εξωτερικό, πάνω στο αντικείμενο, ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΟ με ελληνικό πανεπιστήμιο επειδή δεν υπάρχει αντιστοιχία με τει γραφιστικής, ασχέτως αν το αντικείμενο μπορεί να είναι πχ broadcast design.Μπορεί να δώσει κάποιος μια εξήγηση γιατί να εξαιρεθεί αυτό το πτυχίο και να υπάρχει μόνο το τει γραφιστικής;
3)Γράφει ο συνάδελφος Σωτήρης:Και ας μη λέμε ό,τι θέλουμε, τη δουλειά τη μαθαίνει κανείς στη δουλειά. Το θέμα είναι να υπάρχουν οι σωστές βάσεις.Ο γραφίστας που θα δουλεύει στη Δημόσια Τηλεόραση, που είναι κάτι τόσο σημαντικό, δεν μπορεί να είναι τυχαίος. Δεν φτάνει μόνο να ξέρει το τεχνικό κομμάτι, πρέπει να έχει και άλλες γνώσεις, όπως Ιστορίας Τέχνης, Αισθητικής, Βασικές Αρχές Γραφιστικής, να είναι ένας ολοκληρωμένος γραφίστας.Ένα πρόγραμμα παραπάνω δεν κάνει κάποιον ούτε καλύτερο γραφίστα ούτε καταλληλότερο υπάλληλο.
Δηλάδη αγαπητέ Σωτήρη, αν προσληφθούν παιδία τα οποία ναι μεν, έχουν τις βάσεις για γραφικά τηλεόρασης (που το αμφισβητώ απο το τει γραφιστικής) αλλά δεν γνωρίζουν ΚΑΝΕΝΑ απο τα αντίστοιχα προγράμματα, και τους ζητηθεί να φτιάξουν ενα γραφικό που πρέπει να παίξει σε 2 ώρες τί θα κάνουν; Θα πόυν οτι δεν μπορούν επειδη ακόμα δεν ξέρουν τα προγράμματα; Σου φαίνεται λογικό εσένα αυτο; Θα πούν στον σκηνοθέτη, οτι, ξέρεις επειδή δεν ξέρουμε τα προγράμματα δε μπορούμε να σε βοηθήσουμε; Συμφωνώ απόλυτα οτί πρέπει να υπάρχουν και άλλες γνώσεις όπως σωστά ανέφερες, και να είσαι σίγουρος οτι υπάρχουν. Αλλά σίγουρα είναι λάθος να στελεχώνεις εναν φορέα με άτομα που δεν γνωρίζουν τα εργαλεία της δουλειάς.Εκτός και αν σου φαίνεται λογικό να προσληφθούν και για μια περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών (και λίγο λέω) αντί να εργάζονται, να μαθαίνουν τα αντίστοιχα προγράμματα.
4)Συμφωνώ απόλυτα οτι σχετικά με την προυπηρεσία, κακώς περιορίζεται μόνάχα σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα και αποκλύει τομείς διαφήμισης,προβολής και παραγωγής.
Ελπίζω να μην στεναχώρησα συνάδελφους, απλά επειδή σπούδασα,έζησα και εργάστηκα στο εξωτερικό στον συγκεκριμένο τομέα, ίσως βλέπω τα πράγματα διαφορετικά απο τα παιδία που έζησαν και σπούδασαν εδώ.
Ευχαριστώ
Ελεάνα Π.
Είναι απαράδεκτο και αισχρό να απαξιώνεται έτσι ο θεσμός του ΑΣΕΠ, όπως επίσης και οι τέσσερις γραφίστες που μπήκαν στην ΕΡΤ με διαγωνισμό του το 2006.
Ο ΑΣΕΠ ιδρύθηκε ακριβώς, για να είναι αξιοκρατικές οι προσλήψεις των υπαλλήλων που εργάζονται σε Δημόσιους Φορείς. Ένας υπάλληλος που δουλεύει για το κράτος, δε φτάνει μόνο να έχει πτυχίο μιας ζητούμενης ειδικότητας, πρέπει να είναι άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί, που έχει κοπιάσει, που έχει εξεταστεί και επιτύχει, και έχει τα χαρτιά που το αποδεικνύουν.
Αυτός είναι ο υπάλληλος που δε θα κάνει πίσω στα δύσκολα και που θα μπορεί να αντεπεξέλθει όλων των δυσκολιών που θα του παρουσιαστούν. Είναι αυτός που θα μπορέσει να εκπαιδευτεί περαιτέρω και επιτυχώς, όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις της δουλειάς, γιατί προφανώς έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να το κάνει.
Αν θέλουμε να μιλάμε για αξιοκρατία, πρέπει να μιλάμε μόνο για ΑΣΕΠ.
Συγκεκριμένα στο θέμα των γραφιστών, επειδή αναφέρθηκαν πολλοί συνάδελφοι υποτιμητικά ως προς το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ, να υπενθυμίσω ότι μιλάμε για Δημόσια και όχι ιδιωτική Τηλεόραση, που σαφώς και πρέπει να διαλέξει προσωπικό από τα Δημόσια Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Αλλιώς, αν δεν το κάνει, κι αυτή με τη σειρά της θα απαξιώσει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η μόνη Δημόσια Σχολή Γραφιστικής είναι το ΤΕΙ Γραφιστικής και όταν μιλάμε για γραφίστες στο Δημόσιο, πρώτα απ’ όλα μιλάμε για γραφίστες που έχουν Πτυχίο ΤΕΙ.
Και ας μη λέμε ό,τι θέλουμε, τη δουλειά τη μαθαίνει κανείς στη δουλειά. Το θέμα είναι να υπάρχουν οι σωστές βάσεις.
Ο γραφίστας που θα δουλεύει στη Δημόσια Τηλεόραση, που είναι κάτι τόσο σημαντικό, δεν μπορεί να είναι τυχαίος. Δεν φτάνει μόνο να ξέρει το τεχνικό κομμάτι, πρέπει να έχει και άλλες γνώσεις, όπως Ιστορίας Τέχνης, Αισθητικής, Βασικές Αρχές Γραφιστικής, να είναι ένας ολοκληρωμένος γραφίστας.
Ένα πρόγραμμα παραπάνω δεν κάνει κάποιον ούτε καλύτερο γραφίστα ούτε καταλληλότερο υπάλληλο.
Ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι,
όπως έχουν ήδη σωστά επισημάνει όλοι οι παραπάνω η προκήρυξη από μόνη της είναι μάλλον προβληματική.
Ένας τηλεοπτικός σταθμός για το broadcast design και το on air identity έχει ανάγκη από
creative directors
art directors
motion designers
Αν και το έχω ξαναγράψει το αναφέρω ξανά:
Εγώ προσωπικά ως Creative Director και Senior Art Director έχοντας επίσης και πολύ καλές γνώσεις
υλοποίησης και τελικής επεξεργασίας στον τομέα print και online, μπορώ να σκεφτώ, να φανταστώ , να κάνω σκίτσα και γραφικά και να εξηγήσω τα παρακάτω αλλά είμαι απόλυτα ανικανος να τα υλοποιήσω καθώς όπως είπε σωστά ο Φώτης δεν έχω γνώσεις final cut pro, after effects, cinema 4d κτλ
Arte TV Idents
http://www.youtube.com/watch?v=tSJzq_ifwy0&list=PL47SHE1KRxr8o4NqGHucs4OHq7-pGoIvE&index=1
France 4 Channel Rebrand 2011
http://vimeo.com/40281335
BT Kids On Air Identity
http://vimeo.com/77614481
Alpha TV Rebrand
http://vimeo.com/75592444
France 4 Channel Rebrand 2012
http://vimeo.com/46292549
HBO Reel
http://vimeo.com/76084225
VIVA Redrand
http://vimeo.com/19205462
CCTV Documentary
http://vimeo.com/69948148
Foxlife Worlwide Tv Branding
http://vimeo.com/78527281
Διαβάζοντας τα προσόντα για την θέση των γραφιστών εχω να παρατηρήσω τα εξής.
Καταρχάς συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη, που διαχωρίζει τους γραφίστες απο αυτούς που δημιουργούν τηλεοπτικά σήματα και γενικότερα καλύπτουν τις ανάγκες ενος τηλεοπτικού σταθμού.Είναι κάτι τελίως διαφορετικό. Το σωστό ειναι αυτό που είπε η Μαρία, για σπουδές σχετικα με broadcast design.Tέτοια σχολή δεν υπάρχει σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν πολλά πανεπιστημία στο εξωτερικό που προσφέρουν αυτές τις σπουδές. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι ναι μεν το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικότατα απο το ΔΟΑΤΑΠ αλλά δεν υπάρχει αντιστοιχία με ελληνικό πτυχίο οπότε ο υποψήφιος μένει εκτός αφου σου λέει το ΑΣΕΠ οτι ναι μεν έχεις πτυχίο (επακριβώς στο αντικείμενο) αλλά επειδη δεν υπάρχει αντιστοιχία δεν μπορείς να συμμετάσχεις!!!!!Παράλογο???? Η δική μου η α΄ποψη είναι οτι εφόσον θέλουν εναν σύγχρονο φορέα στα πρότυπα του ΒΒC, τότε πρέπει να συμπεριλάβουν και τα πτυχία που είναι αναγνωρισμένα πλήρως και αφορούν το αντικείμενο, ακόμα και εαν δεν υπάρχει αντιστοιχία. Θα πώ ενα παράδειγμα φίλου, που τελείωσε κορυφαίο πανεπιστημίο του εξωτερικού στον τομέα των γραφικών, όπου ακόμα και η περιγραφή του course αναφέρει οτι ο χώρος εργασίας είναι στη τηλεόραση η δημιουργία γραφικών, αλλά δεν υπάρχει αντιστοιχία οπότε προφανώς δεν μπορεί να συμμετάσχει, ασχέτως αν το πτυχίο ειναι κανονικά αναγνωρισμένο απο το ΔΟΑΤΑΠ. Το σωστό θα ήταν να συμπεριληφθούν στην προκύρυξη και τα πτυχία του εξωτερικού που είναι απόλυτα συνιφασμένα με το αντικειμένο ακόμα και αν δεν υπάρχει αντιστοιχία παρα μόνο ισοτιμία.
Σχετικά με τα τει εχω να παρατηρήσω τα εξής¨ μέχρι και πρίν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν σχετικά μαθήματα με 3d. animation και αλλά δαιμόνια. Την στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχουν πάνω απο 2-3 μαθήματα και αυτά για ενα εξάμηνο, δηλαδή τίποτα. Στην τελευταία προκύρυξη για γραφίστες στην ερτ το 2006 προσελήφθησαν 6-8 γραφίστες απο το τεί γραφιστικής.ΤΟ ξέρετε οτι ΚΑΝΕΝΑΣ τους δεν είχε στοιχιώδης γνώσεις 3d, ανιματιον και προγραμμάτων όπως final cut pro, after effects, cinema 4d? Και όμως όλοι αυτοί προσελήφθησαν επειδη ακριβώς η προκύρυξη ανέφερε τει γραφιστικής. Η τωρινή προκύρυξη αναφέρει και 2 χρόνια ραδιοτηλεοπτικής εμπειριάς. Πέιτε μου εσείς πόσα άτομα ξέρετε που να τελείωσαν το τει γραφιστικής και να δούλεψαν στην τηλεόραση.Θα σας πω εγω, είναι τα ίδια παιδιά που προσελήφθησαν το 2006. Τί εννοω? Οτι πολύ απλά επειδη ακριβως μπαίνουν τα 2 χρόνια σε τηλεόραση, αυτομάτως αποκλείονται όλοι όσοι δούλεψαν όπως είπε ο Δημήτρης σε άλλους τομείς, όπως διαφήμιση, παραγωγή και άλλα πολλά. Αύτο έιναι κάτι που πρέπει να το δείτε κύριοι υπεύθυνοι, αν θέλετε να μιλάτε για αντικειμενικότητα και αδιάβλητο διαγωνισμό.Α, και κάτι τελευταίο, Μαρία κάνεις λάθος η ΑΚΤΟ και η INTERGRAPHICS δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία ΔΕ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΙΤΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ.
Υπάρχουν Πανεπιστημικές σχολές εξωτερικού ισότιμες με τη Γραφιστική αλλά όχι αντίστοιχες και θα ήταν άδικο να εξεθεθούν.
Δημήτρη έχεις δίκιο σε κάποια πράγματα που λες, ιδανικά θα έπρεπε να ζητούνται άτομα με ειδίκευση και σπουδές στο broadcasting design.
Ωστόσο, ένας γραφίστας είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις αισθητικής πρίν από οποιεσδήποτε γνώσεις προγραμμάτων. Το ΤΕΙ και η Καλών τεχνών είναι δύο δημόσια ιδρύματα ακαδημαϊκά, που κάνουν αυτή τη δουλειά.Μπορεί σε μια ιδιωτική σχολή να μάθεις από τον πρώτο χρόνο animation αλλά τι να το κάνεις όταν δεν έχεις δουλέψει την αισθητική. Και παρεπιπτόντως η τυπογραφία που ασχολούνται αποκλειστικά όπως λες στο ΤΕΙ είναι βασικό αισθητικό κομμάτι οποιασδήποτε δουλειάς, είτε print είτε web είτε σε motion graphics. Επίσης, αν θέλεις, ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ γραφιστικής και δες στα τελευταία εξάμηνα τι μαθήματα διδάσκονται. Το πρόγραμμα σπουδών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, νομίζω πως αναφέρεσαι σε ενα πρόγραμμα σπουδών αρκετά χρόνια πριν. Επίσης ψάξε και λίγο τα βιογραφικά των καθηγητών που κάνουν τα μαθήματα εξειδίκευσης.
Επειδή η γραφιστική είναι ένας πολύ ευρύς κλάδος, είναι δεδομένο ότι στο τει θα περάσουν κάποια εξάμηνα με το να σε διδάσκουν ιστορία τέχνης καθαρόαιμη γραφιστική και αισθητική και μετά παίρνεις κάποια μαθήματα εξειδίκευσης. Όσον αφορά την ΑΚΤΟ που λες, συμπεριλαμβάνεται στο προσοντολόγιο ως ΔΕ.
Ο τομέας της γραφιστικης ειναι παρα πολυ παρεξηγημενος, τουλαχιστον οσο αφορα την Ελλαδα και την τηλεόραση. Καταρχην ειναι δυσκολο να καταλαβει κάποιος πως γίνεται οι γραφιστες τηλεορασης να υπαγονται σε τει γραφιστικης ή στην σχολη καλων τεχνων, οταν οι αναγκες ειναι τελείως διαφορετικες και εξηγουμαι. Ο αποφοιτος απο τει θα ειδικευθει σε θέματα που αφορουν κατα 99% τυπογραφία, η graphic design. Oι αναγκες της τηλεορασης χρειάζονται γνωσεις animation, 3d (τρισδιαστατη σχεδιαση και animation) και μιας ποικιλιας προγραμματων που δεν διδασκονται στο τει.Αν δειτε μια λιστα των μαθηματων που διδασκονται σε τει και στην καλων τεχνων θα δειτε οτι ουσιαστικα πουθενα δεν υπαρχουν τα αντιστοιχα μαθήματα, που ειναι ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΑ για να εισαι οχι γραφιστας (μιας και η εννοια αυτη αφορα επι το πληστων οτι εχει να κανει με τυπογραφια,) αλλά motion graphics designer, που ειναι και ο σωστος ορισμός. Τέτοια σχολη σε επιπεδο πανεπιστημιου ή τει δεν υπαρχει ακόμα στην Ελλάδα αλλα μονο στο εξωτερικο. Η γνώμη μου είναι οτι θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα και για τα παιδια που έχουν σπουδασει κατι ανάλογο σε σχολες οπως η ΑΚΤΟ, αλλα και για παιδια που έχουν σπουδασει animation, motion graphics στο εξωτερικό. Τέλος σχετικα με την προυπηρεσία μου φαίνεται άδικο να «φωτογραφίζετε» μονο όσους εχουν δουλέψει σε ραδιοτηλεοπτικο φορέα, γιατι έτσι αφήνετε εκτος εκατονταδες υποψηφιους που εχουν δουλέψει σε εταιριες παραγωγης και διαφήμισης, ή σε πολιτιστικούς φορεις με αντικειμενο αυτο ακριβως, την δημιουργία motion graphics. Για να μην σας κουραζω η δική μου γνωμη είναι οτι πρέπει να συμπριλάβετε μια αλλά γκάμα προσόντων, η οποια θα είναι στοχευμένη σε αυτο ακριβως, στα motion graphics και οχι στον γραφίστα, αφου είναι τελειως διαφορετικες οι έννοιες.
Διαβάζοντας προσεκτικά την προκήρυξη,παρατήρησα τα εξής.
Πως είναι δυνατόν να ζητάνε προυπηρεσία 24 μηνών και αποκλειστικα σε Ραδιοτηλεοπτικο μεσο και γιατι υπάρχει αυτό το όριο? Μήπως ειναι φωτογραφική η προκήρυξη ως προς την προυπηρεσία? Δηλαδή, εάν κάποιος είχε προυπηρεσία 24 μηνών σε ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, αυτο σημαίνει ότι είναι ικανός να φτιάξει μια κάρτα πχ. δελτίου ειδήσεων? Λες και έκανε κάτι αντίστοιχο στο Ραδιοφωνικό σταθμό που εργαζόταν??!!
Ακόμα, εάν κάποιος εργάστηκε για 23 μηνες και 15 μέρες, αυτομάτως αποκλείεται απο την προκήρυξη? Ή ακόμα, ειναι δυνατόν να μετράνε ως προσόν τη διάρκεια των 24 μηνών? Δηλαδή για να καταλάβω, εάν εγώ ήμουν 5 μήνες σε Ραδιοτηλεοπτικο μεσο, αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι δεν είμαι ικανός? Μπορεί να έκανα του κόσμου τα project σε αυτούς τους 5 μήνες και να έχασα τη δουλειά μου για τον Α,Β, λόγο. Αυτό με κάνει λιγότερο ικανό απο τον υποψήφιο των 24 μηνών ? Πάτε καλά?
Απο τη δεκαετία του 90 και μετά, αναπτύχθηκαν τα Ιδιωτικά κανάλια και μαζί τους δεκάδες εταιρείες παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και διαφημιστικών! Κάποιος που εργάστηκε σε μια απο αυτες τις εταιρείες (σημειωτέον, οι περισοτερες ειναι κλειστές σήμερα ή φυτοζωούν)και εκαναν επεξεργασια βιντεο, φωτογραφιας και 3D, δηλαδη ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ, συμφωνα με την προκηρυξη ΔΕΝ μπορει να λαβει μερος στο Νεο Τηλεοπτικο φορεα γιατι δεν εργάστηκε σε Ραδιοτηελοπτικο μεσο! Συγγνώμη αλλά αυτο είναι τουλάχιστον οξύμωρο και Κοροιδία!!!
Μήπως αυτοι οι 24 μήνες «εξασφαλίζουν» την ευκαιρία για εργασία συγκεκριμένων «Παλιών» της ΕΡΤ?
Και κάτι ακόμα – Γιατι έχει δικαίωμα εργασίας ο Μονιμος και Παλιός της ΕΡΤ και δεν έχει ο Παλιός συμβασιουχος? Γιατι πολυ απλα ο παλιός συμβασιούχος έκατσε 6-8-10 μήνες και οχι 24 οπως λέει η προκήρυξη! Δηλαδή ΚΑΙ αυτός δεν ειναι ικανός να καλύψει τη θέση, ενώ έχει και τη γνώση αλλά και προυπηρεσία!
Επίσης, εν έτοι 2013, δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα Κρατικό τμήμα που να προσφέρει γνώση 3D, επεξεργασία βίντεο με τόσα πακετα προγραμμάτων που υπάρχουν στην αγορά, όπως Final Cut, Adobe Premiere και Adobe After effects κτλ κτλ. Τα ΤΕΙ γραφιστικής καλώς προσφέρουν γνώση για δημιουργία ιστοσελίδων, επεξεργασία φωτογραφίας και φυσικά πακέτα Εκτυπώσεων! Για να μπορεί κάποιος να έχει ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ σπουδές ως προς βίντεο και αυτα που προανέφερα, μπορεί ΜΟΝΟ μέσω Ιδιωτικού τομέα!
Προσωπικά έχω πτυχίο και Μεταπτυχιακό εξωτερικού συναφή με το αντικείμενο και γενικά, πληρώ τις προυποθέσεις για θέση εργασίας στον τομεα Γραφιστών όπως όμως αυτός οριζεται στην Προκήρυξη. Και λέω όπως ορίζεται στην Προκήρυξη γιατί, Πως είναι δυνατόν, οι σπουδές μου να εξισωνονται με τον Παλιό της ΕΡΤ ο οποίος κάποια στιγμή τη δεκαετία του 90 πήρε ένα πτυχίο πχ. απο ενα οποιοδήποτε ΙΕΚ και έκτοτε εργάζεται στην ΕΡΤ ? Δηλαδή έχω πτυχία ΠΕ (ακομα δεν υπάρχουν στην Ελλαδα, το ξαναλέω) και εξισώνομαι με ενα Ιδιωτικό ΙΕΚ !! Και επειδή δεν έχω την προυπηρεσία που απαιτείται, βγαίνω αυτομάτως εκτός προκήρυξης!
Το λέω αυτό, γιατί πολύ παλιοί της ΕΡΤ σε διάφορους τομείς, μπήκαν με ένα απολυτήριο Λυκείου και ενα πτυχίο ΙΕΚ, αλλα ουσιαστικά τη δουλειά την έμαθαν ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!
Ο τομέας της γραφιστικης ειναι παρα πολυ παρεξηγημενος, τουλαχιστον οσο αφορα την Ελλαδα και την τηλεόραση. Καταρχην ειναι δυσκολο να καταλαβει κάποιος πως γίνεται οι γραφιστες τηλεορασης να υπαγονται σε τει γραφιστικης ή στην σχολη καλων τεχνων, οταν οι αναγκες ειναι τελείως διαφορετικες και εξηγουμαι. Ο αποφοιτος απο τει θα ειδικευθει σε θέματα που αφορουν κατα 99% τυπογραφία, η graphic design. Oι αναγκες της τηλεορασης χρειάζονται γνωσεις animation, 3d (τρισδιαστατη σχεδιαση και animation) και μιας ποικιλιας προγραμματων που δεν διδασκονται στο τει.Αν δειτε μια λιστα των μαθηματων που διδασκονται σε τει και στην καλων τεχνων θα δειτε οτι ουσιαστικα πουθενα δεν υπαρχουν τα αντιστοιχα μαθήματα, που ειναι ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΑ για να εισαι οχι γραφιστας (μιας και η εννοια αυτη αφορα επι το πληστων οτι εχει να κανει με τυπογραφια,) αλλά motion graphics designer, που ειναι και ο σωστος ορισμός. Τέτοια σχολη σε επιπεδο πανεπιστημιου ή τει δεν υπαρχει ακόμα στην Ελλάδα αλλα μονο στο εξωτερικο. Η γνώμη μου είναι οτι θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα και για τα παιδια που έχουν σπουδασει κατι ανάλογο σε σχολες οπως η ΑΚΤΟ, αλλα και για παιδια που έχουν σπουδασει animation, motion graphics στο εξωτερικό. Τέλος σχετικα με την προυπηρεσία μου φαίνεται άδικο να «φωτογραφίζετε» μονο όσους εχουν δουλέψει σε ραδιοτηλεοπτικο φορέα, γιατι έτσι αφήνετε εκτος εκατονταδες υποψηφιους που εχουν δουλέψει σε εταιριες παραγωγης και διαφήμισης, ή σε πολιτιστικούς φορεις με αντικειμενο αυτο ακριβως, την δημιουργία motion graphics. Για να μην σας κουραζω η δική μου γνωμη είναι οτι πρέπει να συμπριλάβετε μια αλλά γκάμα προσόντων, η οποια θα είναι στοχευμένη σε αυτο ακριβως, στα motion graphics και οχι στον γραφίστα, αφου είναι τελειως διαφορετικες οι έννοιες.