Τίτλοι σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα:
α.1. Πτυχίο Κινηµατογραφικής Σχολής Α.Ε.Ι., ή το οµώνυµο πτυχίο ή δίπλωµα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραµµάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή
α.2. Πτυχίο αναγνωρισμένης Κινηματογραφικής Σχολής, τριετούς τουλάχιστον φοίτησης της ειδικότητας «Εικονολήπτης» ή ισότιμο και αντίστοιχο τίτλο της αλλοδαπής ή
α.3. Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), της ειδικότητας «Εικονολήπτης» ή ισότιμο και αντίστοιχο τίτλο της αλλοδαπής και
β. Γνώση Χειρισµού Η/Υ στα αντικείµενα: α)επεξεργασίας κειµένων, β)υπο-λογιστικών φύλλων και γ)υπηρεσιών διαδικτύου.
γ. Εμπειρία δύο ετών σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στο αντικείμενο της θέσης.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ … ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
Είναι γνωστό πως για να γίνει μια καλή φωτογραφία χρειάζονται δύο πράγματα 1ον να γνωρίζεις άψογα πως λειτουργεί η μηχανή σου ( τεχνικό μέρος) και 2ον να συνθέσεις σωστά το κάδρο σου ( καλλιτεχνικό μέρος). Για αυτό και στις σχολές μας τα δύο αυτά βασικά στοιχεία της ειδικότητας του εικονολήπτη τα διδαχτήκαμε με ξεχωριστά μαθήματα. Ο σωστός προσδιορισμός λοιπόν του επαγγέλματος θα πρέπει να είναι τεχνικό-καλλιτεχνικό. Ας έρθουμε όμως στην ουσία της δημόσιας διαβούλευσης περί προσόντων για την στελέχωση της νέας δημόσιας τηλεόρασης. Τι σημαίνει καλλιτεχνικά επαγγέλματα ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ; Αλήθεια από πότε ένας ηχολήπτης η ένας φροντιστής είναι περισσότερο καλλιτέχνες παρά τεχνικοί ; Δηλαδή πως θα κριθεί αν ένας εικονολήπτης είναι ικανός για την δημόσια τηλεόραση ; Με βιογραφικά και συστατικές επιστολές ; Μα όλοι ξέρουμε ότι στον χώρο μας μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί ένα <> βιογραφικό …Αφήστε που οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κλείσει (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ) οπότε ΠΟΙΟΣ θα δώσει τις συστατικές επιστολές… Και αλήθεια πως θα αποδειχτεί το <> καλλιτέχνης είναι ένας cameraman ; Με καλλιτεχνικό διαγωνισμό ταλέντου όπως ήταν το <> ; Εκεί όμως πηγαίνανε μουσικοί , ηθοποιοί λογοτέχνες και παρουσιάζανε επί τόπου και ζωντανά την δουλειά τους … Νομίζω ότι υπάρχει μια επικίνδυνη σύγχυση. Το ΑΣΕΠ όταν λέει ότι εξαιρεί από τους διαγωνισμούς του κάποια καλλιτεχνικά επαγγέλματα εννοεί προφανώς επαγγέλματα όπως π.χ. οι ζωγράφοι η οι γλύπτες όπου ο βαθμός δημιουργικότητας και το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αφορά αποκλειστικά στην προσωπική τους δουλειά. Στην τηλεόραση όσο δημιουργικός και να είναι ένας εικονολήπτης δεν είναι ένας μοναχικός υπάλληλος που μπορεί να πάρει μια κάμερα μόνος του και να τραβάει ότι θεωρεί αυτός δημιούργημα και καλλιτεχνία γιατί άπαντες γνωρίζουμε το πώς δουλεύει η τηλεόραση με την υποχρεωτική συνεργασία του εικονολήπτη με άλλες ειδικότητες για να βγεί ένα καλό αποτέλεσμα. Βεβαίως αν τύχει να υπάρχει υψηλός καλλιτεχνικός βαθμός σε αυτούς το αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο. Αλλά όπως προανέφερα το πόσο καλλιτέχνης είναι ο καθένας μας είναι πολύ δύσκολο να κριθεί εκ των προτέρων … Κατά την γνώμη μου ΟΛΕΣ οι ειδικότητες της νέας δημόσιας τηλεόρασης θα πρέπει να κριθούν αρχικά από το ΑΣΕΠ και στην συνέχεια ας βρεθεί ο σωστός τρόπος να κρίνεται ο καθένας κατά διαστήματα για την δουλειά που θα προσφέρει και για την οποία προσλήφθηκε. Όπως πολύ σωστά αναφέρουν σχεδόν όλοι όσοι έχουν πάρει μέρος στην διαβούλευση το ΑΣΕΠ το έκανε με καθολικά ομολογούμενη επιτυχία το 2003 και το 2005 μπορεί σίγουρα να το επαναλάβει και τώρα. Τα πτυχία οι άδειες, οι ισοτιμίες, οι ξένες γλώσσες που ελέγχει το ΑΣΕΠ (επειδή ο νόμος τα απαιτεί) δεν χαρίστηκαν από κανέναν αποκτήθηκαν με σπουδές, εξετάσεις, κόπους και θυσίες. Ας ελπίσουμε ότι η αξιοκρατία στις προσλήψεις δεν θα εξαφανιστεί πίσω από <> προσδιορισμούς …
Πέραν των απόψεων που έχουν παρατεθεί σχετικά με τα προσόντα και τη διαδικασία πρόσληψης των υποψηφίων υπαλλήλων της ΝΕΡΙΤ, οι οποίες στην πλειοψηφία τους και ορθώς κατά την προσωπική μου γνώμη, συγκλίνουν υπέρ της παραδοχής ότι αυτοί θα πρέπει να αξιολογηθούν και να προσληφθούν ΑΠΑΝΤΕΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ, θα ήθελα να παραθέσω και τις ακόλουθες σκέψεις:
1/ Σύμφωνα με το άρθρο 20 του πρόσφατου νόμου 4213/2013 (ΦΕΚ 254/21-11-2013) «Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού της υπ’ αριθμ. 9Κ/2008 προκήρυξης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α ́ 575/3.11.2008 Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.), οι οποίοι εν συνεχεία απολύθηκαν, επαναπροσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα σε φορείς του Υπουργείου Εργασίας. Η πρόσληψη γίνεται, κατά τη σειρά του σχετικού πίνακα κατάταξης, μετά από την ολοκλήρωση του διορισμού όλων των επιτυχόντων του διαγωνισμού της υπ’ αριθμ. 8Κ/2008 προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π., στις κενές οργανικές θέσεις του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.». Με την ανωτέρω διάταξη νόμου το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφασίζει, και ορθώς κατά τη γνώμη μου, την αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης των προσληφθέντων μέσω ΑΣΕΠ υπαλλήλων, τόσο της πρώην ΑΤΕ (9Κ/2008 προκήρυξη), η οποία μάλιστα ΑΤΕ καταργήθηκε, όσο και των επίσης προσληφθέντων μέσω ΑΣΕΠ του ΙΚΑ (8Κ/2008 προκήρυξη), οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη μεταξύ τους. Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, η διαμάχη αυτή επιλύθηκε μέσω της αποκατάστασης των ΑΣΕΠιτών και των δύο φορέων (ΑΤΕ και ΙΚΑ).
2/ Περαιτέρω, στα άρθρα 10 και 11 του νόμου 3833/2010, με τον οποίο αναστέλλονταν οι προσλήψεις στο δημόσιο λόγω του μνημονίου, προβλέπεται ρητά η εξαίρεση από την εν λόγω αναστολή των προσληφθέντων μέσω ΑΣΕΠ υπαλλήλων, για τους οποίους ορίζεται ότι κατ’ εξαίρεση θα διορίζονται σταδιακά στους ανάλογους φορείς.
3/ Ακολούθως, ο νόμος 4093/2012 με τον οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προβλέπει ως κριτήριο για τη θέση σε διαθεσιμότητα ΤΗΝ ΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ. Δηλαδή, αν κάποιος έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα. Σε σχετικές, μάλιστα, δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα (αποφ. 37/2013 ΜΠρωτΧίου, αποφ. 90/2013 ΜΠρωτΞαν., αποφ. 1759/2013 ΜΠρωτΑθ, 494/2013 ΜΠρωτΠατ) σε αντίστοιχες δίκες μεταξύ των εργαζομένων που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και του Δημοσίου, το ίδιο το Δημόσιο προέβαλε ως επιχείρημα ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή δεν είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ (οι δικαστές αναφέρουν ρητά αυτή την εξαίρεση και εντέλει δικαιώνουν τους εργαζόμενους). Σε αρκετές περιπτώσεις, για τους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ συνιστώνται προσωποπαγείς θέσεις ειδικοτήτων σε άλλους φορείς, στους οποίους αυτοί απορροφώνται.
4/ Με βάση τα παραπάνω, και θα μπορούσα να παραθέσω πολλά ακόμα, γίνεται αντιληπτή σε πολλές διατάξεις νόμων η εξαιρετική μεταχείριση των υπαλλήλων των οποίων τα προσόντα είχαν αξιολογηθεί από τον ΑΣΕΠ, γεγονός που δεν είναι τυχαίο, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ανήκουν στην κατηγορία των υπαλλήλων που πράγματι έχουν στελεχώσει το Δημόσιο αξιοκρατικά και με αδιάβλητες διαδικασίες. Και προφανώς η Διοίκηση γνωρίζει ότι αυτό είναι κάτι που δεν δύναται να παρακαμφθεί.
Πώς γίνεται, λοιπόν, στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που προτίθεστε να δημιουργήσετε, αφενός να εξαιρείτε από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ κάποιες ειδικότητες και αφετέρου να μην κάνετε τη στοιχειώδη πρόβλεψη για όσους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 72/2-5-2003, ΦΕΚ 23/30-1-2004, ΦΕΚ 141/8-8-2006, ΦΕΚ 214/2-8-2005); Δεν θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι σημειωτέον είναι λίγοι, να αποκατασταθούν κατά προτεραιότητα, ως μια ελάχιστη ένδειξη ότι σ’ αυτό το κράτος όσοι διαθέτουν πραγματικά προσόντα για τα οποία έχουν αξιολογηθεί με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, κατά τη σχετική δήλωση και του Πρωθυπουργού («οι άξιοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα»);
Ευχαριστώ.
Κυριές και Κύριοι
Διαγωνισμός για την ειδικότητα του εικονολήπτη στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, είτε αυτή λέγεται ΕΡΤ είτε όπως θέλει τώρα η κυβέρνηση ΝΕΡΙΤ ή όπως αλλιώς την πούν, Έ Γ Ι Ν Ε.
Το 2003 και το 2005 μέσω ΑΣΕΠ αξιοκρατικά, άρα εικονολήπτες όπως και άλλες ειδικότητες υπάρχουν για να ξεκινήσει άμεσα η νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
Ευχαριστώ.
Σε προηγούμενο σχόλιο μου έχω αναφερθεί για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2003 και το 2005. Αναμφισβήτητα δεν είναι με κριτήρια ΑΣΕΠ, αλλά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, όπως ορίζει ο νόμος.
Ύστερα από συναντήσεις με τους αρμόδιους τόσο του ΑΣΕΠ όσο και από το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ αλλά και με πολιτικούς όλων των παρατάξεων, όλοι παραδέχονται το αυτονόητο. Ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους υπαλλήλους που είχαν διοριστεί από τον ΑΣΕΠ. (διαθεσημότητα κλπ) Παρόλα αυτά σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τοποθετούν την μπάλα στην πολιτική βούληση για λύση του θέματος.
Αν πραγματικά θέλετε κ. Προκοπάκη να δώσετε λύση εσείς προσωπικά μπορείτε!!! Καθώς σας έχουν δώσει έν λευκώ, τη διαχείρηση της ΝΕΡΙΤ. Δεν χρειάζεστε να περιμένετε την γνωμάτευση του ΑΣΕΠ.
Λάβετε υπόψη σας ότι έχουμε κριθεί ήδη με αδιάβλητες διαδικασίες από το ΑΝΩΤΑΤΟ όργανο επιλογής προσωπικού, για τις συγκεκριμένες θέσεις (εικονολήπτη) που έχετε προκηρύξει για τη ΝΕΡΙΤ.
Είναι γνωστό το κόλλημα του νομικού τμήματος περί συνέχειας ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ και ίσως κάτι τέτοιο να σας δημιουργούσε πρόβλημα. Τουλάχιστον στον διαγωνισμό που θα γίνει, αντιμετωπίστε μας ΙΣΟΤΙΜΑ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ και όχι με ελεγχόμενες συστατικές επιστολές….!!!!
Εάν έβαλαν λουκέτο στην ΕΡΤ για να δημιουργηθεί μια δημόσια τηλεόραση εφάμιλλη του BBC και του PBS είναι αυτονόητο ότι ο πήχης θα πρέπει να μπεί ψηλότερα απ΄ ότι στην «δημοσιϋπαλληλική» ΕΡΤ. Συνεπώς για την ΝΕΡΙΤ μια απαραίτητη προϋπόθεση πρόσληψης οφείλει να είναι η πολύ καλή, αν όχι άριστη, γνώση της αγγλικής. Τα manual των καμερών είναι στα αγγλικά, για να πλοηγηθεί κανείς στα δαιδαλώδη μενού τους είναι απαραίτητη η γνώση των αγγλικών, για να ενημερώνεται για τις εξελίξεις ο εικονολήπτης από τα εξιδικευμένα σάιτ (American Cinematographer, Broadcast, κλπ) και πάλι πρέπει να γνωρίζει αγγλικά. Για να συνεννοείται στις αποστολές του εξωτερικού (ποδόσφαιρα, Ολυμπιακοί Αγώνες, κυβερνητικά ταξίδια κλπ) είναι επίσης απαραίτητα τα αγγλικά. Είναι αδιανόητο το 2013 να μην μπεί ως προαπαιτούμενο η γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας…
Απαραίτητη πρέπει να είναι και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Την ζητούν τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, θα υπολείπεται η ΝΕΡΙΤ, οπως παλαιότερα η ΕΡΤ; Η άδεια δηλώνει ότι ο εικονολήπτης είναι σχετικός με το αντικείμενο, έχει βασικές γνώσεις, και μερίμνησε για να έχει το δικαίωμα να εργάζεται ως επαγγελματίας και όχι ως «βύσμα». Θα ρωτάνε τους εικονολήπτες σας στα ρεπορτάζ «Εσείς δεν έχετε άδεια;» και θα γελάνε πίσω από την πλάτη τους οι συνάδελφοί τους των μεγάλων καναλιών. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει μια δημόσια τηλεόραση που θα έχει δυναμισμό και αυτοπεποίθηση.
Τέλος ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ θα είναι να μην γίνει η επιλογή αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Θα δώσει λαβή σε ατελείωτα σχόλια περί διαβλητότητας τα οποία θα είναι και δικαιολογημένα. Το επιχείρημα «Οι καμεραμέν είναι ‘καλλιτεχνική’ ειδικότητα, πώς μπορεί να τους κρίνει το ΑΣΕΠ;» είναι σοφιστία. Η επιλογή μέσω επιτροπής της ΝΕΡΙΤ, δηλαδή, πώς θα πιστοποιήσει την ‘καλλιτεχνική’ οντότητα ενός εκάστου υποψηφίου; Θα τους υποβάλλει μήπως σε κάποιο τέστ εικονοληψίας; Η καχυποψία ότι και πάλι θα περάσουν «οι δικοί τους» θα καταπολεμηθεί μόνον εφόσον η επιλογή γίνει από έναν αδιάβλητο, όσο μπορεί να είναι, θεσμό όπως το ΑΣΕΠ. Ελπίζω ότι τελικά δεν θα επιτρέψετε να αμφισβητηθεί εξαρχής το επαγγελματικό κύρος και η ηθική ακεραιότητα των εικονοληπτών που θα επιλεγούν. Αποκλείστε και την πιθανότητα να τους κουνάνε το δάκτυλο υπαινικτικά και οι διάφοροι πολιτικοί που στο μέλλον μπορεί να δυσαρεστηθούν από μία δημόσια τηλεόραση στα πρότυπα που επικαλείστε, του BBC και του PBS.
ΑΣΕΠ με κριτηρια εμπειρια 6 μηνες μετα την αδεια ασκησεως,αγγλικα Advance,ecdl,για τις σχολες τις τριετης ισοτιμια ΤΕΙ και οτι μορια αθροισει ο καθενας.Χωρις ορια ηλικιας.Αν δεν γινει ο διαγωνισμος με ΑΣΕΠ απορω πως οι επιτυχοντες θα μπορουν να σταθουν διπλα μας στο και να μας κοιτουν στα ματια.
Η ειδικότητα των εικονοληπτών, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να χωρισθεί σε τρεις κατηγορίες: α]Στους εικονολήπτες πλατό και VAN,
β] στους εικονολήπτες-φωτιστές και γ] στους εικονολήπτες ειδήσεων και επικαίρων.Τα βασικά τυπικά προσόντα για όλες τις κατηγορίες, θα πρέπει να είναι:1]Απολυτήριο λυκείου 2] Πτυχίο εικονολήπτη 3] Γνώση χειρισμού Η/Υ.
Για την κατηγορία του εικονολήπτη-φωτιστή,επιπροσθέτως,τουλάχιστον τριετείς εμπειρία στο αντικείμενο και επαρκής γνώσης ξένης γλώσσας.
Για την κατηγορία του εικονολήπτη ειδήσεων και επικαίρων,επιπροσθέτως,διετής εμπειρία στο αντικείμενο, πιστοποιημένη γνώση ξένης γλώσσας και θα τολμούσα να πω και φυσικά προσόντα ως προς το ύψος.
Όταν μιλάμε για προσλήψεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ,δεν υπάρχει πιο αξιοκρατική και αδιάβλητη διαδικασία από αυτή του ΑΣΕΠ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο ΑΣΕΠ εγγυάται την δίκαιη αξιολόγηση όλων των υποψηφίων χωρίς «παράθυρα» για βολέματα.
Πόσο μάλλον όταν θέλεις να χτίσεις ένα Ραδιοτηλεοπτικό φορέα από την αρχή «με στέρεες βάσεις και πλήρη διαφάνεια». Ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει ήδη κριθεί δύο φορές στο παρελθόν με ΑΣΕΠ στο διαγωνισμό του 2003 και του 2006 και κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε την διαδικασία!!!
Θεωρώ οτι εφ’οσον υπάρχει ηδη παλαιότερος διαγωνισμος εικονοληπτών του ΑΣΕΠ θα πρέπει να ειναι η βάση και γι’αυτον.
Έιναι απαράδεκτο να μήν έιναι απαράιτητο προσόν η καλή γνώση έστω μιας Ξένης γλώσσας σε μια σύγχρονη Δημοσια Τηλεοραση εν ετει 2013 όταν ήταν απαράιτητο και όχι πρόσθετο προσον σε διαγωνισμο Εικονοληπτων του ΑΣΕΠ του 2003 και 2006 δειχει οτι εχει παραληφθέι σκοπίμος
Επίσης εχει παραληυθέι η άδεια ασκησεως επαγγέλματος απαράιτητο προσόν ολων των επαγγελμάτων στην Ε.Ε.
Θεωρέιτε λογικό 10 χρόνια μετά να προσλαμβάνετε εικονολήπτες με λιγοτερα προσοντα απο οτι το 2003;Είναι δυνατόν να μην είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών, το 2013, για την πρόσληψη σε μία θέση στον άναβαθμισμένο, υποτίθεται, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και μάλιστα για ανθρώπους που είναι η αιχμή του δόρατος και η εικόνα του φορέα αυτού προς τα έξω; Έχετε δει πολλές οδηγίες χρήσεως μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι κάμερες γραμμένες στα ελληνικά; Οι εικονολήπτες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να καλύψουν γεγονότα, συναντήσεις και πρόσωπα είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν αγγλικά;
Αν θέλετε αξιοκρατία και ποιότητα αποδείξτέ το στην πράξη με το παραπάνω προσοντολόγιο … μπορείτε;
Υποτίθεται ότι έκλεισε η παλιά δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) για να εξορθολογιστεί και να απομακρυνθούν οι επί μακρόν βολεμένοι αστοιχείωτοι… Δυνατό επιχείρημα με το οποίο συμφώνησαν αρκετοί πολίτες, μιας και όλοι μας πληρώνουμε παγίως και αδιακρίτως τόσα χρόνια.
Και έρχονται μετά από λίγους μήνες να μας πουν ότι θα προσλάβουν πάλι τους ίδιους αστοιχείωτους, εφόσον το (καλλι)τεχνικό προσωπικό της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης :
1. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
2. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ
3. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΣΕΠ
Νέα Δημόσια Τηλεόραση Ουγκάντας δηλαδή, για τέτοια επίπεδα μιλάμε.
Μετά το φιάσκο της ΔΤ, ο μόνος τρόπος για να αποδείξει η κυβέρνηση τις προθέσεις της περί δημιουργίας ενός πραγματικά αξιοκρατικού και σύγχρονου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, είναι να ακολουθήσει τη διαφανή οδό του ΑΣΕΠ για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, χωρίς εξαιρέσεις και ύποπτα «παράθυρα».
Πέραν τούτου, δε νοείται στην εποχή μας να μην απαιτείται για την πρόσληψη στο δημόσιο το προσόν πχ της ξένης γλώσσας, όταν αυτό απαιτείται ακόμα και για να δουλέψεις σερβιτόρος.
Είναι παράλογο, απ’ τη στιγμή που υποτίθεται πως θέλουμε να πάμε μπροστά, να στελεχώνουμε τις υπηρεσίες μας με ανθρώπους που είναι υποδεέστεροι σε τυπικά προσόντα, σε σχέση με τους προηγούμενους. Εκτός κι αν δεν θέλουμε πραγματικά να πάμε μπροστά, που είναι κι αυτό ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο…
Μπορείτε να λέτε ότι θέλετε, εγω είχα καθηγητή στα ΙΙΕΚ μου που δούλευε στην 3 ως εικονολήπτης και είχε τελειώσει και την »Σ» και δεν ήξερε τα βασικά κουμπιά που είχε μια κάμερα, που εγώ ως 18 ετών πρωτοβγαλμένος απο το αβγό μου… την έπαιζα στα δάχτυλα. Για ποιές άδειες εξασκήσεως μηλάτε? για αυτές που για ένα σύντομο διάστημα της μοιράζανε; ή για αυτές που θα γινότανε να πέρνουμε όταν εμείς στην περιφέρεια μας κολούσανε ως υπαλλήλους γραφείου; Το άλλο τρελό δε που ζητάνε και τριετούς φύτησης…. ελεος… οταν πολύ καλά ξέρουμε οτι τριετής υπήρξε μόνο μία. Τώρα για τα αγγλικά τι να πώ… μη μου πείτε οτι όλοι οι γερμανοί εικονολήπτες στο kabel1 i sto zdf i se alo κρατικό μιλάνε όλοι αγγλικά, δεν θα το πιστέψω.
τέλος θα πώ οτι στην ερτ1 επι σχεδόν 16χρόνια κανείς με άδεια εξασκήσεως ηλεκρτρονικός δεν έβλεπε την ψηφιοποιηση που γινόταν στο κέντρο της οθόνης και στην
ερτ world, την δοφυφορική ντέ… επι ένα χρόνο το noise gate του compresora έτρωγε τον ήχο, ούτε στο τηλεάστυ δεν έχει συμβεί αυτό.
Θεωρώ αδιανόητο στην Ελλάδα του σήμερα όπου προωθούνται οι έννοιες της ανάπτυξης, του ευγενούς ανταγωνισμού και της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, κλπ, να συζητείται η μείωση των τυπικών προσόντων που κάποια άτομα με ιδιαίτερο μόχθο έχουν αποκτήσει. Συνεπώς, θεωρώ εξαιρετικά άδικο να παρακάμπτονται, οι διαδικασίες ΑΣΕΠ, που έως τώρα ήταν ένα «όπλο» ενάντια στην αναξιοκρατία ενώ η ίδια η πάλαι ποτέ Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, μέσω προκηρύξεων , είχε προσλάβει προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο , αντάξιο των ξένων μέσων ενημέρωσης , στηριζόμενη στα στάνταρ της παγκόσμιας αγοράς , σε όλες τις ειδικότητες. Εφόσον λοιπόν η διαβούλευση δίνει το λόγο στο λαό και πιστεύοντας ότι η φωνή του λαού έχει ακόμα κάποια δύναμη να εκφράσει την άποψή του (η οποία παρεπιπτόντως δεν είναι έννοια ταυτόσημη με το συμφέρον) Θεωρώ κι εγώ επιτακτική την ανάγκη οι προκυρησσόμενες θέσεις να ζητούν εκτός των τυπικών προσόντων και κάποιων εξειδικεύσεων έτσι ώστε ο νέος φορέας να επανδρωθεί με ακόμα πιο έμπειρο προσωπικό. Γνωρίζουμε όλοι ότι η τεχνολογία, επιτελώντας τον σκοπό της να αναπληρώσει το ανθρώπινο δυναμικό με μηχανές, κάνει τα πράγματα ευκολότερα για έναν ανειδίκευτο «ερασιτέχνη» ο οποίος όμως θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη – επείγουσα – απαιτητική κατάσταση. Διαδικασίες ΑΣΕΠ λοιπόν και ακόμα περισσότερα προσόντα (ξένη γλώσσα, γνώση Η/Υ ) θα πρέπει να ζητηθούν από όλες τις ((καλλιτεχνικές)) ειδικότητες , ιδιαίτερα δε , αυτής των εικονοληπτών. Δεν νοείται να εργαστεί σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, επαγγελματίας άνευ άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει η αξιοκρατία στην χώρα καταγωγής της . Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να θέσουμε ένα τέλος στο γνωστό πλέον γνωμικό: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΙΣΑΙ!!!
Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει σύστημα ή κριτήριο που να μπορεί 100% να κρίνει έναν εικονολήπτη για το πόσο «καλλιτέχνης» ή καλός επαγγελματίας είναι. Αυτό ο καθένας το αποδεικνύει με την πορεία του στο χώρο καθώς και με τις δουλειές που έχει στο βιογραφικό του. Με αυτά τα «όπλα» λοιπόν ο καθένας μπορεί να «πάρει σβάρνα» τα Ιδιωτικά Κανάλια και τα γραφεία Παραγωγής και να αναζητήσει την τύχη του εντός κι εκτός Ελλάδας.
Όταν όμως μιλάμε για προσλήψεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και μάλιστα εν έτη 2013, δεν υπάρχει πιο αξιοκρατική και αδιάβλητη διαδικασία από αυτή του ΑΣΕΠ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο ΑΣΕΠ εγγυάται την δίκαιη αξιολόγηση όλων των υποψηφίων χωρίς «παράθυρα» για βολέματα και «παρακαμπτήριες οδούς».
Πόσο μάλλον όταν θέλεις να χτίσεις ένα Ραδιοτηλεοπτικό φορέα από την αρχή «με στέρεες βάσεις και πλήρη διαφάνεια».
Ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει ήδη κριθεί δύο φορές στο παρελθόν με ΑΣΕΠ στο διαγωνισμό του 2003 και του 2006 και κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε την διαδικασία!!!
Γιατί να γίνει τώρα κάποιο πισωγύρισμα;
Είναι άξιο απορίας ειλικρινά γιατί στα προσόντα δεν είναι απαραίτητη η κατοχή πτυχίων ξένων γλωσσών. Πως είναι δυνατόν σημερα το 2013 να μην είναι υποχρεωτική η καλή γνώση κυρίως Αγγλικών σε υπαλλήλους που εργάζονται και συναναστρέφονται με ανθρώπους σημαντικούς για την πορεία της χώρας μας στο εξωτερικό. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί οι καλλιτχνικές ειδικότητες είναι εκτός ΑΣΕΠ. Με ποιά αντικειμενικά κριτήρια θα επιλεγούν αφού ο διαγωνισμός θα γίνει με συνέντευξη. Υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι εργαζόντουσαν στην ΕΡΤ και είχαν πετύχει στον προηγούμενο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.
Δεν είναι λογικό εν έτη 2014 η γνώση αγγλικών και η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος να συζητούνται ακόμα αν θα είναι προαπαιτούμενα ή οχι…Πόσο μάλλον να μην προτιμηθούν οι τεχνικοί που έχουν ήδη κριθεί μέσω ΑΣΕΠ.
κυριε (γ) δε μου λεσ ποσοσ χρονοσ χρειαζεται καποιοσ απο την μουρουζι εωσ το παιδιον αρεοσ οταν εισαστε συμβασιουχοσ στην ερτ και τωρα ειστε παντωσ επιστητου συγουρα μιλατε κατω απο καποια επαγγελματικη συγουρια ….δεν αναφερεστε καθολου για ταλεντα στην κινηματογραφια η στην λυψη εικονασ …παρα σε χαρτουρα που στο δρομο δεν ξερει να βγαλει τα ματια του κατα τ αλλα τα ρασα κανουν το παπα ! οταν εργαστικα στο ebu δεν μου ζητησαν ουτε πτυχιο αγγληκων ουτε αν εχω πτυχιο εικονοληπτη…μου ζητησαν εργασια και την προσεφερα ….κατα τα αλλα μαζεψτε τιτλουσ….αντε ακομα μια ελιτ ….βλεπεισ δεν ειχαμαι ολοι οικονομικα προνομια σ αυτη την ζωη !
με σεβασμο
εικονοληπτησ
Διαβασατε τι εχει γραγει πιο κατω οτι η γνωση ξενης γλωσσας,η αδεια ασκησεως και η γνωση Η/Υ ειναι αστεια πραγματα.Το 2013 η Ελληνικη Ευρωπαικη τηλεοραση θελει να προσλαβει τεχνικους ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ.Ωραια και αξιοκρατικα ακουγονται αυτα.Οταν αυτοι οι τεχνικοι πανε σε μια αποστολη στο εξωτερικο θα συνεννοουνται με νοηματα.Η εμπειρια πρεπει ξενινα απο τον 1 χρονο και να μετρα μεχρι τα 5 γιατι αλλιως θα μπουνε οι ανω των 50 μονο.ΟΛΟΙ ΜΕ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΣΕΠ.
Η ελαχιστη εμπειρια πρεπει να ξεκινα απο τους 6 μηνες και να μην υπαρχει αποκλεισμος των νεων συναδελφων.Οπως δεν υπαρχει και οριο ηλικιας και ετσι δεν υπαρχει αποκλισμος των μεγαλυτερων.Οι οποιοι θα εχουν μεγαλητερη εμπειρια αρα και περισοτερα μορια.Η αδεια ενοητε οτι πρεπει να υπαρχει στα κριτηρια γιατι αλλιως θα μοιζει περιεργο εως υποπτο η δημοσια τηλεοραση να μη ζητα την απαιτουμενη αδεια που δινει το κρατος για να μπορεις να κανεις αυτη τη δουλεια.Τελος αν η ξενη γλωσσα δεν ειναι προαπαιτουμενη θα θυμιζει διαγωνισμο ΥΕΝΕΔ.
Συνάδελφε «ΟΠΕΡΑΤΕΡ Π» θα συμφωνήσω μαζί σου οτι δεν είμαστε μόνο χειριστές μιας μηχανής,αλλά και καλλιτέχνες ώς προς την σύνθεση κάδρου,φωτογραφία, κίνηση μηχανής ,επιλογή φίλτρων,φακών κτλ
Αλλά το ταλέντο που έτσι και αλλιώς χρειάζεται στη δουλειά μας , πως θα μετρηθεί ?
θα κάνουμε διαγωνισμό ταλέντου ?
θα πρέπει να υπάρχει κάτι μετρήσιμο και μη αμφισβητήσιμο ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες για «βόλεμα» ημετέρων.
Θα μπορούσε να αξιολογηθεί και το συνολικό έργο κάποιου ,αλλά με κριτές ποιούς ? την ΕΤΕΚΤ ? την ΕΤΙΤΑ ? την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών ?
Οπως έγραψα σε άλλο σχόλιο χθές 20/11 , οι καλλιτέχνες δεν δουλεύουν σε καθημερινή βάση με ωράριο,υπερωρίες,αργίες,Κυριακές κτλ.Ούτε έχουν αποκλειστική απασχόληση σε ένα εργοδότη.
Δουλέυουν με μπλοκάκι παροχής ή μέσω εταιρείας.
Από ότι αντιλαμβάνομαι, το προσωπικό που σκοπεύετε να προσλάβετε στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, θα έχει λιγότερα προσόντα από αυτούς που απολύσατε! Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν κριθεί με συγκεκριμένα και αυστηρότερα κριτήρια (αγγλικά, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προυπηρεσία), οι άνθρωποι αυτοί απολύθηκαν σε μία νύχτα γιατί ήταν «εγκάθετοι, άχρηστοι και λαμόγια» και τώρα πρέπει να ανταποκριθούν στους παραπάνω χαρακτηρισμούς και να ψάξουν να βρουν το ΒΙΣΜΑ. Η λογική υπαγορεύει τη χρήση του προσωπικού της ΕΡΤ που έχει ήδη κριθεί από τον ΑΣΕΠ και που εκτός από τα τυπικά προσόντα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και την πρόσληψη των υπολοίπων με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Θεωρώ αδιανόητο να μιλάμε για προσλήψεις εν έτει 2013 χωρίς να είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών, ιδιαίτερα για ειδικότητες εργαζομένων που ταξιδεύουν ανα τον κόσμο. Είμαι περίεργος να δω εάν οι απόψεις που εκφράζονται στην διαβούλευση και οι οποίες κατά 99% συμπίπτουν και είναι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα επηρεάσουν τα κριτήρια πρόσληψης των εργαζομένων. Εαν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι φανερό ότι όλο αυτό γίνεται για το θεαθήναι!
Αγαπητοί συνάδελφοι διαβάζω τα σχόλια σας και αναγκάζομαι να απαντήσω σε σας που θέλετε να κάνετε το επάγγελμα του εικονολήπτη και δεν πιστέυετε ότι έχετε καλλιτεχνική ειδικότητα. Πως βλέπετε τη δουλειά σας, πατάτε το κουμπί REG αφού τα έχετε όλα στο αυτόματο? Δεν κάνετε επιλογή στην εικόνα δεν κάνετε σύνθεση κάδρου δεν επεμβένετε στο χρώμα?
Δεν έχει το αποτέλεσμα την προσωπική σας πινελιά?
Για να κάνεις τη δουλειά αυτή απαιτούνται γνώσεις τεχνολογικές που τις απόκτάς αλλά απαιτείται και ταλέντο που το έχεις η δεν το έχεις.
Ο καθένας μπορεί να μάθει τα manual της ikegami της sony της panasonic κλπ ε, και, έγινε οπερατέρ?
Δυστυχώς πολλοί μπήκαν στο χώρο μας για διάφορους λόγους.
Οσο αφορά τον ασέπ για το 2003 και 2005 εμάς του παλιούς μας παραξένεψε διαμαρτυρηθήκαμε και αγωνιστήκαμε για να αποδείξουμε ότι ειδικότητες όπως του εικονολήπτη, δ/ντή φωτογραφίας, σκηνοθέτη κλπ ειναι καλλιτεχνικές και τώρα γυρνάμε στα ίδια λάθη?
Τα πτυχία, οι αδειες ασκησης, τα αγγλικά, οι γνώσεις ΗΥ, είναι απαραίτητα αλλά το ταλέντο, η εμπειρία, η επάρκεια πως θα κριθούν στον ΑΣΕΠ. Μετρώντας μόρια? Αστεία πράγματα.
Εδώ πρέπει να επικεντρώσουμε τη διαβούλευση αυτή που παίρνουμε μέρος στο πως και στο ποιοί θα μας κρίνουν και θα αποφανθούν ποιός είναι πιό ικανός απο κάποιον άλλο.
Η δημόσια τηλεόραση, όπως σε όλα τα κράτη, πρέπει να ορίζει τα στάνταρ στην αγορά και όχι να ακολουθεί τους άλλους.
ΥΓ Τα δύο χρόνια προυπηρεσίας που απαιτούνται μπορεί να ειναι αρκετά για έναν ιδιώτη που θέλει τον εικονολήπτη να τον κλέισει σε ένα στούντιο η στο σύνταγμα να κάνει μια σύνδεση αλλά είναι λίγα για τη δημόσια τηλεόραση που θέλει κα κάνει ντοκυμαντερ, σήριαλ, κάλυψη συναυλιών στο ομμθ, ακόμα και συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών κλπ.
Σε συνέχεια των απόψεων που κατέθεσα με προηγούμενο σχόλιό μου στις 20/11, καθώς και μετά από την ανάγνωση των απόψεων άλλων συναδέλφων που συμμετέχουν στη διαβούλευση, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις, οι οποίες θα προσπαθήσω να είναι όσο πιο αντικειμενικές είναι δυνατό.
Σε μία ιδανική δημόσια ραδιοτηλεόραση, που στήνεται από την αρχή και δεδομένης της βούλησης για πρόσληψη των ιδανικών εργαζομένων για κάθε θέση, θα έπρεπε ΌΛΟΙ οι εργαζόμενοι, ΌΠΟΙΑΣ ειδικότητας, να είναι απόφοιτοι μόνο ΑΕΙ και ΤΕΙ, σχετικού με την ειδικότητα που αιτούνται πρόσληψης και μόνο, να έχουν άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ και η επιλογή τους να γίνεται ΜΟΝΟ μέσω ΑΣΕΠ.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, η κινηματογραφική και τηλεοπτική Παιδεία, ήταν για πολλά χρόνια πολύ υποβιβασμένη και στηρίχθηκε σε συντεχνίες και στρεβλώσεις που αυτές δημιούργησαν. Η πρώτη Ανώτατη Πανεπιστημιακή Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ιδρύθηκε μόλις πριν 7-8 χρόνια και η φοίτησή της, σε ιδανικές συνθήκες –δηλαδή χωρίς καταλήψεις και απεργίες- είναι 5ετής. Πράγματι το επίπεδο σπουδών της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ, είναι υποδειγματικό και θα το ζήλευαν πολλές διάσημες σχολές του εξωτερικού, αλλά νομίζω, αν όχι είμαι σίγουρος, ότι ΔΕΝ υπάρχουν απόφοιτοί της, οι οποίοι να έχουν την κατάλληλη προϋπηρεσία, για να εργαστούν στο απαιτητικό περιβάλλον της τηλεόρασης και μάλιστα σε μία τηλεόραση που ξεκινά χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο.
Αντιθέτως, υπάρχουν απόφοιτοι ΤΕΙ κάποιων ειδικοτήτων όπως Μηχανικών Ήχου και Γραφιστικής, οι οποίοι έχουν την ζητούμενη προϋπηρεσία, αφού τα αντίστοιχα τμήματα λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια και βέβαια είναι μικρότερης διάρκειας φοίτησης.
Πιθανόν σε 5-6 χρόνια, να είναι δυνατή η λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, μόνο από απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σήμερα, και με δεδομένη την ανάγκη για ΆΜΕΣΗ και ΤΑΧΙΣΤΗ λειτουργία του νέου φορέα, θα πρέπει να εκδοθεί μία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού, η οποία θα διασφαλίζει, ναι μεν το μέγιστο επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης των υποψηφίων, αλλά και την εμπειρία και ετοιμότητά τους, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς να προηγηθούν σεμινάρια και εκπαιδεύσεις…
Σίγουρα, ο θεσμός των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος είναι ξεπερασμένος και δεν ισχύει σε σύγχρονες και εξελιγμένες κοινωνίες, αλλά λόγω των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην ελληνική τηλεοπτική παιδεία και αγορά, είναι το ελάχιστο κριτήριο για να ελεγχθεί η σχέση του καθενός από εμάς με την ειδικότητά μας. Η κτήση της άδειας δεν αποδεικνύει τον βαθμό της ποιότητας της δουλειάς του καθενός από εμάς, αλλά ΜΟΝΟ το γεγονός ότι ο υποψήφιος που έχει άδεια είναι σχετικός με την ειδικότητά του και δεν πρόκειται περί απατεώνα…
Πολλοί μιλούν για Τέχνη, η οποία δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και μάλιστα φέρνουν σαν παράδειγμα τον Αγγελόπουλο! Μα δημιουργοί σαν τον Αγγελόπουλο, δεν έχουν καμία σχέση με την τηλεόραση και δεν θα δέχονταν οι ίδιοι να καταταχθούν σε ειδικότητα, κλάδο σπουδών, μισθολογική κλίμακα κτλ. Οι τεχνικοί τηλεόρασης είναι Τεχνικοί, που χειρίζονται υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, πρέπει να έχουν έστω και ελάχιστο, θεωρητικό επίπεδο εκπαίδευσης /κατάρτισης, πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας, καθώς και βασικές γνώσεις Η/Υ. Αυτά τα κριτήρια μπορούν να μετρηθούν ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ μόνο από το ΑΣΕΠ.
Συνοψίζοντας, θα πρότεινα η προκήρυξη που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες για την πρόσληψη του προσωπικού, που θα στελεχώσει αρχικά τον νέο φορέα, να ζητά απόφοιτους μεταλυκειακής εκπαίδευσης-κατάρτισης διετούς ή τριετούς φοίτησης, σε όποιες ειδικότητες δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με απόφοιτους έτοιμους με προϋπηρεσία.
Για ειδικότητες όπως Σκηνοθέτες, Δ. Φωτογραφίας, Εικονολήπτες, Μοντέρ, Δ. Σκηνής, Φροντιστές κ.α., των οποίων το αντίστοιχο ΑΕΙ στο ΑΠΘ δεν έχει βγάλει ακόμα έμπειρους επαγγελματίες , να είναι κατηγορίας ΔΕ και να ζητούνται τα παρακάτω προσόντα:
1. Αναγνωρισμένο Πτυχίο ή Δίπλωμα μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, διετούς ή τριετούς φοίτησης, αντίστοιχης ειδικότητας (Διετείς=ΙΕΚ, Τριετείς=Κινηματογραφικές Σχολές).
2. Τουλάχιστον Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
3. Γνώση Χειρισµού Η/Υ στα αντικείµενα: α) επεξεργασίας κειµένων, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου.
4. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αντίστοιχης ειδικότητας.
γ. Εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στο αντικείμενο της θέσης.
Να είστε σίγουροι, ότι όσοι περάσουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με τα παραπάνω κριτήρια, θα είναι άξιοι επαγγελματίες και έτοιμοι να εργαστούν και να φέρουν εις πέρας υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό έργο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Φυσικά υπάρχουν και απόφοιτοι Λυκείου ή ακόμα και Γυμνασίου, που είναι άξιοι και έμπειροι επαγγελματίες! Αλλά υποτίθεται ότι ιδρύετε και στήνετε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση από την αρχή με αξιοκρατικά κριτήρια. Ας γίνει σωστά, για να μην υπάρξει κανείς στο μέλλον, που θα αμφισβητήσει το κύρος αυτού του νέου φορέα και των εργαζομένων του…
Νικολαος Γιαννούλας
Εικονολήπτης Τηλεόρασης
Οπως είδα,σε όλες τίς προκηρύξεις για τίς προσλήψεις τόσο στην ΕΡΤ
παλιότερα,όσο και τώρα στη ΝΕΡΙΤ ,ακόμα και για τούς διμηνίτες,για
τούς Εικονολήπτες ,πέραν τών άλλων,απαιτείται και πτυχίο Σχολής
τριετούς τουλάχιστον φοίτησης.Πρέπει να ξέρετε πως τέτοια Σχολή ΔΕΝ
υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.Τριετούς φοίτησης μπορεί να είναι η Σχολή
Σταυράκου,αλλά ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος.Πώς,λοιπόν,ζητάτε
πτυχίο τριετούς φοίτησης;Οι Σχολές που βγάζουν σήμερα Εικονολήπτες
είναι τα ΙΕΚ που είναι ΔΙΕΤΟΥΣ φοίτησης.Παλιότερα,πριν πολλά χρόνια,
υπήρχαν και Σχολές τριετούς φοίτησης αναγνωρισμένες,αλλά έχουν πια
κλείσει αυτές οι Σχολές,δεν λειτουργούν.Μήπως θέλετε να πάρετε αποφοί-
τους ΜΟΝΟ τών Σχολών αυτών-σημερινούς δηλ.πενηντάρηδες και άνω;Ετσι
όμως αποκλείονται οι νεότεροι,έστω και αν έχουν και μακροχρόνια πείρα
στην ειδικότητα.Γιατί να αποκλείονται;Δεν είναι αδικο – ή και αντισυν-
ταγματικό ίσως;Η διατύπωση πρέπει να είναι «τριετούς ή ΔΙΕΤΟΥΣ φοίτη-
σης»,ώστε να μην αποκλείονται και όσοι έβγαλαν ΙΕΚ.Επίσης,πρέπει να
ληφθεί υπ’όψιν και η εμπειρία-και όχι μόνον η πενταετής,όπως υπήρχε
στην προκήρυξη για τούς δημηνίτες.Υπάρχουν Εικονολήπτες που έχουν πολύ
μεγαλύτερη εμπειρία-γιατί να μην προτιμηθούν αυτοί;Ευχαριστώ.
Η διαβούλευση αυτή δεν είναι για να φάμε τις σάρκες μας. Στην ΕΡΤ δούλεψαν, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας (Παναγιώτης Πούλος) και άνθρωποι που δεν είχαν κανένα από αυτά τα χαρτιά που ζητήθηκαν από τον ΑΣΕΠ, γιατί όταν προσλήφθηκαν με τον τότε διαγωνισμό δεν ήταν στα προαπαιτούμενα. Αν πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή, ας το συζητήσουμε…
Απ΄ότι φαίνεται σκοπεύετε να επανδρώσετε τη «σύγχρονη δημόσια τηλεόραση στα πρότυπα του BBC» με υπαλλήλους που θα έχουν πολύ λιγότερα προσόντα από αυτούς που απολύσατε μέσα σ’ ένα βράδυ. Κι αυτό γιατί, ως είναι γνωστό, πολλοί απ’ αυτούς είχαν περάσει από ΑΣΕΠ, διαθέτοντας πολύ περισσότερα προσόντα απ’ αυτά που ζητάτε τώρα, όπως πχ ξένη γλώσσα, υπολογιστές, πτυχίο, ισοτιμία πτυχίου, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εμπειρία σύμφωνη με τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή αποκτηθείσα ΜΕΤΑ την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κι όχι, ως τη ζητάτε τώρα, ΧΩΡΙΣ άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αν, μάλιστα, κάποιος δεν είχε ένα από τα παραπάνω προσόντα δεν είχε καν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ και κατά συνέπεια η αίτησή του απορριπτόταν.
Το παράδοξο που συμβαίνει τώρα αποδεικνύει όχι μόνο πόσο τραγικά λάθος ήταν η απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ, αλλά και ότι η απόφαση πάρθηκε, μεταξύ άλλων, για να βολευτούν στη συνέχεια οι ημέτεροι και όσοι έβαλαν πλάτη στη λειτουργία της ΔΤ.
Προς τον αξιότιμο κύριο LG : συμφωνώ περί Αγγελόπουλου.Αν υπάρχει εικονολήπτης στην Ελλάδα που έχει τιμηθεί με τον χρυσό φοίνικα,ας περάσει στην ΝΕΡΙΤ άνευ εξετάσεων,τιμής ένεκεν….
Πάμε λίγο στα πιο σοβαρά τώρα :
Οι διαγωνισμοί του 2003 και του 2005 του ΑΣΕΠ,σηματοδότησαν μία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής νέων εργαζόμενων στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.Ομολογουμένως,καταρτισμένο προσωπικό με όρεξη για δουλειά και αξιοκρατία.Η ΕΡΤ είχε βρει επιτέλους τον τρόπο να βαδίσει αξιοκρατικά στο αύριο,διαλέγοντας την αφρόκρεμα της τότε αγοράς εργασίας και όχι των ημετέρων,ανεβάζοντας τον πήχη εκεί που άρμοζε σε μία Δημόσια Τηλεόραση.Και ήρθε τον Νοέμβριο του 2006 το αμαρτωλό ΠΔ του κ.Παυλόπουλου…Ομηρία και ψηφοθηρία….
Σήμερα,το μεταβατικό στάδιο (ΔΤ),ομολογουμένως έχει εγείρει ποικίλες αντιδράσεις,αλλά παρόλο μεταβατικό,έχει ζητήσει για την στελέχωσή του περισσότερα δικαιολογητικά από το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου του 2006,κοσκινίζοντας ουσιαστικά τους επιτυχόντες του ΠΔ,και ξεγυμνώνοντας τον τότε υπουργό Εσωτερικών και τις πρακτικές αυτού του είδους.Αυτό από μόνο του σας λέει κάτι;
Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε στην μεταβατική ΔΤ,που φαντάζει έστω και με τις χίλιες ατέλειές της έναν προάγγελο επικείμενης αξιοκρατικής προκήρηξης διαγωνισμού ΑΣΕΠ , και όχι αμαρτωλών προεδρικών διαταγμάτων και συναφών άλλων τρυκ,σε μία προσπάθεια Αναγέννησης της ΕΡΤ (ΝΕΡΙΤ) πάνω σε θεμέλια «καθαρά»,χωρίς εργαζομένους «φωτοβολίδες» από πλευράς δικαιολογητικών αλλά και ουσίας.Διότι ποιός θα στοιχειοθετήσει και θα ορίσει την ειδικότητα του εικονολήπτη ως καλλιτεχνική όταν η ΕΤΕΚΤ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΠΟ την έχει κατατάξει εδώ και χρόνια ως τεχνική;Ποιός είναι αυτός που θα αναιρέσει το ΥΠΠΟ και την εκδοθείσα εξ αυτού άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος;Ποιός είναι αυτός που θα αναιρέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και θα αφαιρέσει την γνώση ξένης γλώσσας ως μη τυπικό προσόν;
Μπορώ να φανταστώ μόνο αυτούς που υπολείπονται τυπικών προσόντων και όσους είναι κάτοχοι ……χρυσού φοίνικα….
Τρυκ φθηνά για να αποφύγουν την μέγγενη του ΑΣΕΠ.Μία μέγγενη που εν προκειμένω θα στύψει το κακό πρόσωπο της έρπουσας σε ημιθανή κατάσταση μεταπολίτευση των ημετέρων.
Κοιτάξτε κύριοι της αρμόδιας επιτροπής το μέλλον της ΕΡΤ (ΝΕΡΙΤ) στα μάτια!
Μην φοβηθείτε!Με περηφάνια και καμάρι για το έργο που επιτελείτε!Με αξιοκρατία!
ΜΟΝΟ Ο ΑΣΕΠ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ!
Άλλωστε αυτή είναι και η σημαία του αρμόδιου υπουργου κ.Καψή,του υπουργού εσωτερικών κ. Μητσοτάκη εξίσου.Της παρούσης κυβέρνησης και όλων ημών που κρατάμε την ελπίδα ακόμη ζωντανή.Πιστεύω στην παρούσα διαβούλευση και στις αποφάσεις που θα πάρει.ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ,ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.
Υ.Γ. Δέκα χρόνια πριν,είχε ζητηθεί ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ από τους τότε υποψηφίους,και σήμερα δεκα χρόνια μετά ,στην προσπάθεια οικοδόμησης του καινούργιου,θα ζητήσουμε τί;Εάν γνωρίζουμε τον ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ;Σκεφτείτε το.
ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 2003-2005 ΜΕ ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ.
ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ( ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ,ΓΝΩΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ, ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ)
ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΝΕΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ Η’ ΤΟ ΠΟΣΟ «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ» ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ.
ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΩΡΑΡΙΑ,ΒΑΡΔΙΕΣ,ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΤΛ.
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ,ΛΟΓΩ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ….
Όντας επιτυχών το 2004 στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ΕΡΤ, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να εξαιρεθούν ειδικότητες από τη διαδικασία ΑΣΕΠ. Καμία ειδικότητα ακόμη και αυτή των δημοσιογράφων δεν πρέπει να εξαιρεθεί γιατί όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε εκτός ΑΣΕΠ διαδικασίες. Σύγχρονη τηλεόραση χωρίς ξένη γλώσσα, υπολογιστή, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και προυπηρεσία μετά την άδεια εκεί που απαιτείται, δεν νοείται. Με αυτά που πάτε να κάνετε γυρνάτε τη δημόσια τηλεόραση σε εποχές 1970 από απόψεως τυπικών προσόντων. Και προς ενημέρωση μερικών, οι κινηματογραφικές σχολές τριετούς φοιτήσεως που υπήρχαν ως ότι ανώτατο εκπαίδευσης μέχρι τη στιγμή που έγινε η Ακαδημία στο πανεπιστήμιο, ήταν ισότιμες με ΤΕΙ με χαρτί τα ΤΕΙ Αιγάλεω για τους παλιούς και μετά από το ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Εξάλλου για να δείτε το μέγεθος του μπερδέματος το πανεπιστήμιο δεν βγάζει εικονολήπτες αλλά Δ.Φωτογραφίας!!!
δεν ειναι σωστο οι εικονοληπτες και αλλες ειδηκοτητες της τηλεορασης(σκηνοθετες,ηχοληπτες κ.α.) προσληφθουν μεσω ασεπ.δεν ειναι δυνατον να κρινετε το κατα ποσο μπορει να δουλεψει ενας εικονοληπτης στην τηλεοραση απο το ασεπ που απαρτιζεται απο ασχετους με τον χωρο και το επαγγελμα.απορω με τους παρακατω που ζηταν ασεπ για καθαρα καλλιτεχνικες ειδηκοτητες.και αν δεν ειναι καλλιτεχνικη ειδηκοτητα ο εικονοληπτης κακως δεν ειναι.οσο για τους διαγωνισμους του ασεπ που γινανε παλιοτερα στην ερτ, αυτοι παραγγελθηκαν και υποδειχθηκαν απο την ιδια την ερτ και απο ορισμενους εργαζομενους της ωστε να μετετρεψουν τις συμβασεις τους απο συγκεκριμενου σε αοριστου χρονου.το 2013 σε τηλεοραση πουθενα στον κοσμο δεν ζητανε ουτε αγγλικα,ουτε ecdl5.φανταστειτε να κρινοταν η καλλιτεχνικη υποσταση του αγγελοπουλου βαση των παραπανω.
θα πρέπει να υπάρχει και πτυχίο αγγλικών καθώς και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εμπλέκονται στο στήσιμο της νέας δημόσιας τηλεόρασης, που μας δίνουν την δυνατότητα να σχολιάσουμε και να καταθέσουμε απόψεις για το λεπτό αυτό θέμα των προσόντων και των προϋποθέσεων, που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι του νέου φορέα. Πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει προθέσεις για πραγματικά αξιοκρατικές διαδικασίες.
Παρ’ όλ’ αυτά, θεωρώ αδιανόητο, το γεγονός ότι οι ειδικότητες των Τεχνικών Τηλεόρασης εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ. Δεν θα κρίνω γιατί εξαιρούνται οι Δημοσιογράφοι, αλλά όταν ο Νομοθέτης εξαιρεί τους «Καλλιτέχνες», από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, προφανώς δεν εννοεί τους Τεχνικούς Τηλεόρασης, αλλά καλλιτέχνες των οποίων το έργο δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τυπικά προσόντα και αναφέρομαι σε Γλύπτες, Ζωγράφους, Ποιητές κτλ. Οι Τεχνικοί του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης, χειρίζονται μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και είναι απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, που μόνο μετά από εκπαίδευση και κατάρτιση, μπορούν να αποκτηθούν. Σίγουρα το στοιχείο της καλλιτεχνικής ευαισθησίας καθώς και της αισθητικής είναι μέρος της δουλειάς μας, αλλά τα τυπικά προσόντα είναι απολύτως μετρήσιμα, οπότε πρέπει οι ειδικότητές μας να συμπεριληφθούν στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Στο Προσοντολόγιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η ειδικότητα των Εικονοληπτών, κατηγοριοποιείται σε ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, αλλά στην αναλυτική περιγραφή των προσόντων, αναφέρονται οι τίτλοι μόνο για την κατηγορία ΠΕ και ΔΕ. Εάν εννοείται ότι τα προσόντα για την κατηγορία ΤΕ, είναι το «Πτυχίο Κινηματογραφικής Σχολής, τριετούς τουλάχιστον φοίτησης», νομίζω ότι πρόκειται για λάθος. Οι κινηματογραφικές σχολές, τριετούς φοίτησης, που λειτουργούσαν στην Ελλάδα έως και το σχολικό έτος 2001-2002, δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας τις κατέταξε στην Αδιαβάθμητη εκπαίδευση. Αυτό αφορά, εκτός από τους Εικονολήπτες και Δ. Φωτογραφίας και τις ειδικότητες των Σκηνοθετών, των Μοντέρ και των Ηχοληπτών. Από το σχολικό έτος 2002-2003, οι παραπάνω σχολές λειτουργούν σαν Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, οπότε δεν αναγνωρίζονται ούτως ή άλλως. Σχετική γνωμοδότηση έχει εκδοθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με αριθμό 224/2004. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να καταταχθούν στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση, αντίστοιχη των ΙΕΚ, η οποία μισθολογικά ανήκει στην κατηγορία ΔΕ, αλλά για κάτι τέτοιο, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία προς το παρόν δεν υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση, ένα σημαντικό τυπικό, αλλά και ουσιαστικό προσόν που πρέπει να έχει ένας Τεχνικός Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκτός του ότι οι παραπάνω άδειες είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο των γνώσεων και της εμπειρίας ενός τεχνικού, θα βοηθούσαν και πρακτικά στο προσοντολόγιο, αλλά και στην έκδοση της προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού, αν σαν προσόν για τις ειδικότητες αυτές, ήταν «οποιοσδήποτε τίτλος σπουδών οδηγεί στην απόκτηση της αντίστοιχης άδειας». Έτσι θα μπορούσαν να αποφευχθούν θέματα ισοτιμίας και αντιστοιχίας των διαφόρων τίτλων σπουδών.
Τέλος θα συμφωνήσω με πολλούς από τους προηγούμενους σχολιαστές, ότι η γνώση αγγλικών είναι απαραίτητη για όλες τις ειδικότητες. Όντως τα εγχειρίδια χρήσης, οι οδηγίες, οι περιγραφές των κουμπιών και τα menu χειρισμού όλων των επαγγελματικών οπτικοακουστικών συσκευών, είναι γραμμένα στα αγγλικά, οπότε για πρακτικούς λόγους, η γνώση αγγλικών είναι απαραίτητη. Ειδικά δε για τους Εικονολήπτες που ταξιδεύουν και πρέπει να κάνουν συνεννοήσεις για το γύρισμα, με ξένους συναδέλφους και μη, είναι ακόμα πιο σημαντικό.
Παρακάτω παραθέτω συνδέσμους με ενδιαφέροντα έγγραφα που αφορούν τα θέματα αυτά.
Νικόλαος Γιαννούλας
Εικονολήπτης Τηλεόρασης
Γνωμοδότηση 224/2004 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1272597
Επαγγελματικό Περίγραμμα ειδικότητας Εικονολήπτη, μετά από μελέτη του ΕΚΕΠΙΣ και του ΕΟΠΠΕΠ.
http://www.eoppep.gr/images/EP/EP114.pdf
Και μόνο που οι εικονολήπτες εντάσσονται στον καλλιτεχνικό κλάδο, άκουσον άκουσον, αποδεικνύει τα αδιαφανή κριτήρια με τα οποία θα προσληφθούν. Ειδικά όταν υπάρχει έτοιμο δυναμικό εικονοληπτών – με ΑΣΕΠ, το οποίο «χθες» θα μπορούσε να λειτουργήσει και να βγάλει ασπροπρόσωπη τη Δημόσια Τηλεόραση ενόψει της ελληνικής προεδρίας. Το έχετε έτοιμο. Γιατί δεν το προσλαμβάνετε, άμεσα;;;
Κατά συνέπεια, πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί τίθενται σε διαβούλευση τα απαιτούμενα προσόντα όλων των κατηγοριών; Δε θα έπρεπε να είναι τα αυτονόητα; Και γιατί να μην περάσουν όλες οι κατηγορίες από ΑΣΕΠ εκτός ίσως από τους δημοσιογράφους που η επιλογή τους θα είναι και η εικόνα της ΔΤ.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και αν πραγματικά θέλετε μια ΔΤ που να δικαιολογεί τον απαράδεκτο τρόπο κλεισίματός της τον Ιούνιο στελεχώστε την με επαγγελματίες, αποδεδειγμένα!!! Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ΑΣΕΠ.
Προφανώς είναι ο σκελετός για την πλήρωση των θέσεων της ειδικότητας. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί έχει μείνει έξω η Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, δεν εξηγείται αλλιώς πως αφήσατε έξω το χρόνο προϋπηρεσίας όπου προσμετράται από την ημέρα κτίσης της Άδειας Ασκήσεως, δεν εξηγείται αλλιώς πως δεν λάβατε υπόψη τα τυπικά προσόντα που ζητήθηκαν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2003 και το 2005 για την πλήρωση 36 θέσεων πανελλαδικά…. Κύριοι και κυρίες που έχετε αναλάβει το δύσκολο έργο πρόσληψης προσωπικού, σας προτείνω να ενημερωθείτε καλύτερα, να διαβάσετε τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ Αριθμός φύλλου 72 προκήρυξη 2 Μαΐου 2003 (Αριθμός 1/2003).
Η ΕΡΤ έκλεισε. Αλλάζοντας σελίδα πρέπει να πάτε μπροστά, κοιτάζοντας πίσω, μόνο για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα και όχι να συντηρηθεί η κακή σε όλους μας αναξιοκρατία.
ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ:ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ…ΑΔΕΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΟΝ…. ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ.
Καλησπέρα.
Θεωρώ οτι εφ’οσον υπάρχει ηδη παλαιότερος διαγωνισμος εικονοληπτών του ΑΣΕΠ θα πρέπει να ειναι η βάση και γι’αυτον.
Έιναι απαράδεκτο να μήν έιναι απαράιτητο προσόν η καλή γνώση έστω μιας Ξένης γλώσσας σε μια σύγχρονη Δημοσια Τηλεοραση εν ετει 2013 όταν ήταν απαράιτητο και όχι πρόσθετο προσον σε διαγωνισμο Εικονοληπτων του ΑΣΕΠ του 2003 δειχει οτι εχει παραληφθέι σκοπίμος
Επίσης εχει παραληυθέι η άδεια ασκησεως επαγγέλματος απαράιτητο προσόν ολων των επαγγελμάτων στην Ε.Ε.
Θεωρέιτε λογικό 10 χρόνια μετά να προσλαμβάνετε εικονολήπτες με λιγοτερα προσοντα απο οτι το 2003?
Τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά ότι είχε ήδη γίνει ένας και μοναδικός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για εικονολήπτες στη ΕΡΤ και δεν αναφέρομαι στον διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ για τους συμβασιούχους με τον νόμο του κύριου Παυλόπουλου αλλά στον κανονικό διαγωνισμό που προηγήθηκε. Στον διαγωνισμό αυτό εκτός από το πτυχίο τριετούς φοίτησης ήταν υποχρεωτική η καλή γνώση αγγλικών, η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και η προυπηρεσία, η οποία μετρούσε από την στιγμή απόκτησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Όταν λέω υποχρεωτική εννοώ ότι όποιος δεν είχε αυτά τα προσόντα δεν μπορούσε να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Φαίνεται ότι το επίπεδο της ραδιοτηλεόρασης που υποστηρίζετε ότι προσπαθείτε να στήσετε θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που υπήρχε! Είναι δυνατόν να μην είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών, το 2013, για την πρόσληψη σε μία θέση στον άναβαθμισμένο, υποτίθεται, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και μάλιστα για ανθρώπους που είναι η αιχμή του δόρατος και η εικόνα του φορέα αυτού προς τα έξω; Έχετε δει πολλές οδηγίες χρήσεως μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι κάμερες γραμμένες στα ελληνικά; Οι εικονολήπτες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να καλύψουν γεγονότα, συναντήσεις και πρόσωπα είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν αγγλικά;;; Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι θα κάνετε κάτι καλύτερο από αυτό που διαλύσατε με τον χειρότερο τρόπο αλλά διαπιστώνοντας την ένδοια των προσόντων των ανθρώπων που θέλετε να προσλάβετε, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όλη η φασαρία έγινε για να τακτοποιηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι. Θέλετε να φύγουν εργαζόμενοι που είχαν κριθεί με αυστηρότατα κριτήρια για να έρθουν άλλοι με λιγότερα!!! Συγχαρητήρια!!!
Και την αντίστοιχη άδεια άσκησης επαγγέλματος Εικονολήπτη, μην ξεχνιόμαστε. Να αποσαφηνιστεί ποιοι είναι οι Τ.Ε. και να εξηγήσετε στον Ελληνικό Λαό ποια πτυχία είναι σε αυτήν την κατηγορία και πως έγιναν Τεχνολογικής Εκπαίδευσης όσα δεν αποκτήθηκαν από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανά την Ελλάδα! Επίσης να δημιουργήσετε την κατηγορία της Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ο.Ε.Ε.Κ. με τ’ αντίστοιχα Διπλώματα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), που τώρα είναι υπό την εποπτεία του ΕΟΠΠΕΠ, γιατί από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν «βγαίνουν» Εικονολήπτες. Εικονολήπτης Λυκείου δεν υπάρχει. Υπάρχουν νόμοι του Ελληνικού κράτους που κάποτε πρέπει να ισχύσουν. Άλλο Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση, άλλο Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ E.B.U., ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ Ως ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ.