ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

KAMA (427)  Διαδοχική Ασφάλιση (656)  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (701)  Δνση Επαγγελματικής (528)  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (446) SYLLOGOS GGKA (605)

  • 8 Μαρτίου 2017, 14:40 | ANNA ΡΙΖΟΥ

    Επανερχόμαστε με συμπληρωματικό σχόλιο επί του σχεδίου του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αναρτήθηκε στις 2/3/2017 στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου μας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
    Σε ότι αφορά τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την προτεινόμενη δομή της, εκφράσαμε την απορία μας για την παράλειψη της κατεξοχήν ασφαλιστικής Δ/νσης της Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης.
    1. Διερωτώμεθα γιατί, άραγε, να έχει καταργηθεί το Τμήμα Συντονισμού και Εφαρμογής Διαδοχικής Ασφάλισης; Καταργείται η εφαρμογή του θεσμού της Διαδοχικής Ασφάλισης;
    2. Επίσης, πώς είναι δυνατό να έχει εξαφανιστεί ολόκληρη η οργανική μονάδα, η οποία είναι αφενός η «Αρμόδια Αρχή» της Ελλάδος για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού συντονιστικού δικαίου κοινωνικής ασφάλισης, καθώς συντονίζει την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας κοινωνικής ασφάλισης εξασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής συντονιστικής νομοθεσίας και καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης δηλαδή, συντάξεις, εφαρμοστέα νομοθεσία, παροχές ασθένειας σε είδος και σε χρήμα, παροχές προσύνταξης, παροχές μητρότητας/πατρότητας, οικογενειακά επιδόματα, παροχές ανεργίας, ειδικές μη ανταποδοτικού τύπου παροχές κλπ. και αφετέρου,
    3. η «Αρμόδια Αρχή» για τη σύναψη Διμερών Συμβάσεων κοινωνικής ασφάλισης καθώς και για την εφαρμογή τους;
    Το εύρος των ασκούμενων από τη Διεύθυνση αυτή αρμοδιοτήτων, αποδεικνύεται κάλλιστα και με αριθμητικά στοιχεία:
    • για το έτος 2016 η Διεύθυνση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης Δ16, είχε 3.928 εισερχόμενα έγγραφα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρωτοκόλλου του Υπουργείου μας.
    • για το έτος 2017, πρώτο δίμηνο, έχουν ήδη πρωτοκολληθεί 713 έγγραφα.
    Με ποιο σκεπτικό, λοιπόν, τελεί υπό κατάργηση;

  • 7 Μαρτίου 2017, 11:01 | ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Απόψεις στο από 2/3/2017 αναρτηθέν νέο σχέδιο οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:1) Η Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης (V) έπεται της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης (IV), σε αντίθεση με την σειρά εμφάνισής της στην επωνυμία του Υπουργείου. Επίσης στο π.δ. 113/2014 (Α΄ 180), η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προηγείται της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας.2) Ως προς τη Γεν. Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης:
    Α. Η Δ/νση Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών να μετονομαστεί σε Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και η Δ/νση Παροχών Κύριας Σύνταξης σε Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μη Μισθωτών (λόγω του ότι η ΓΓΚΑ αποτελεί επιτελική υπηρεσία και όχι ΦΚΑ καθώς και ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο διαχωρισμός στην κοινωνική ασφάλιση γίνεται ανάλογα με τις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται στην ασφάλιση – μισθωτοί, μη-μισθωτοί).Β. η Δ/νση Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης να μετονομαστεί σε Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης και τα 2 τμήματα Επαγγελματικής Ασφάλισης να αφαιρεθούν από αυτήν (καθότι αυτά αφορούν στον 2ο πυλώνα ασφάλισης με εντελώς διαφορετικό νομικό πλαίσιο, ενώ η επικουρική σύνταξη και η εφάπαξ παροχή στον 1ο πυλώνα όπως και η κύρια σύνταξη).
    Επίσης, το Τμήμα Εφάπαξ Παροχών να διαχωριστεί σε 2 τμήματα που θα λειτουργούν κάτω από τη Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης : «Τμήμα Εφάπαξ Παροχών Μισθωτών» και «Τμήμα Εφάπαξ Παροχών μη-Μισθωτών», λόγω του αυξημένου αριθμού εποπτευομένων φορέων (α. 36 εντασσόμενοι στο ΕΤΕΑΕΠ ταμείων/ τομείς/ κλάδοι/ λογαριασμοί που χορηγούν εφάπαξ παροχές, β. 7 ΝΠ.Ι.Δ ταμείων του αρθ. 6 παρ. 20 του ν.3029/2002 –μερική εποπτεία , γ. 1.500 περίπου Ν.Π.Δ.Δ. ως προς τη δραστηριότητα της χορήγησης εφάπαξ παροχής με το καθεστώς του ν.103/1975 σε πρώην υπαλλήλους τους, ή κάποια εξ΄ αυτών ως προς τη δραστηριότητα χορήγησης συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής του άρθ. 3β του ν.103/1975, δ. φορέων που χορηγούν αποζημίωση σε υπαλλήλους τους για το αν και κατά πόσο επηρεάζεται αυτή από τη λήψη ή μη εφάπαξ παροχής)Γ. Να δημιουργηθεί Δ/νση Διαδοχικής και Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης στην οποία να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε αρμοδιότητες της διαδοχικής και της διακρατικής ασφάλισης καθώς υπάρχει άμεση συσχέτιση των δύο (πχ. κάποιο άτομο διαδοχικά ασφαλισμένο σε Ελληνικούς ΦΚΑ, έχει και διαδοχικό χρόνο σε ΦΚΑ του εξωτερικού είτε αυτός ο χρόνος είναι στην αρχή του εργασιακού βίου είτε στη μέση είτε στο τέλος – αρμονία διατάξεων εσωτερικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς της Ε.Ε αναφορικά με των συνυπολογισμό χρόνων και με τις διμερείς συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα).
    Επίσης, λόγω του ότι στις αρμοδιότητες της διαδοχικής ασφάλισης θα πρέπει (πέραν της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ ΦΚΑ που χορηγούν παροχές κύριας σύνταξης), να συγκαταλέγονται επίσης και οι ΦΚΑ που χορηγούν παροχές επικουρικής σύνταξης καθώς και οι ΦΚΑ που χορηγούν εφάπαξ παροχές (στο προτεινόμενο οργανόγραμμα το Τμήμα Διαδοχικής –Διακρατικής Ασφάλισης υπάγεται στη Δ/ΝΣΗ Παροχών Κύριας Σύνταξης.)

    Κων/νος Χαραγκιώνης
    Εισηγητής στο Τμήμα Εφάπαξ Παροχών της
    Δ/νσης Πρόσθετης Ασφάλισης (Δ15)

  • 7 Μαρτίου 2017, 10:41 | Ιουλία Στελλάτου

    Απόψεις στο από 2-3-2017 αναρτηθέν νέο σχέδιο οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την προτεινόμενη διάρθρωση της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων επισημαίνονται τα παρακάτω:
     H δομή της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Ασφάλισης της ΓΓΚΑ του Υπουργείου, ως εποπτεύουσα αρχή των ασφαλιστικών φορέων, θα πρέπει να αντανακλά τον επιτελικό και εποπτικό της ρόλο.
    Επειδή οι προτεινόμενες Δ/νσεις Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών και Παροχών Κύριας Σύνταξης της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Ασφάλισης παραπέμπουν στην οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιών του ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ, λόγω του επιτελικού ρόλου της ΓΓΚΑ, θα πρέπει οι Δ/νσεις αυτές να μετονομασθούν με βάση το αντικείμενο και την υπαγωγή στην ασφάλιση των διαφόρων κατηγοριών ασφαλισμένων δηλ. σε Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μη Μισθωτών. Αλλωστε αυτή η κατηγοριοποίηση έχει ακολουθηθεί στη διάρθρωση των υπηρεσιών της προτεινόμενης Δ/νσης Πρόσθετης Ασφάλισης και Επαγγελματικής Ασφάλισης.

     Για την προτεινόμενη Δ/νση Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης, η οποία ενσωματώνει στα δύο επιπλέον προτεινόμενα Τμήματα και το Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης επισημαίνονται τα εξής:

     Η οργανική μονάδα του Υπουργείου Δνση Πρόσθετης Ασφάλισης μπορεί να διατηρηθεί με την υφιστάμενη δομή της, όπως αναλυτικά αναφέρεται και στο από 24.5.2016 σημείωμα της Δ/νσης. Το δεύτερο Τμήμα της Δ/νσης προτείνεται να μετονομαστεί σε «Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης Μη Μισθωτών, Ασφαλισμένων Δημόσιου Τομέα και Ειδικών Κατηγοριών».

     To αντικείμενο της υφιστάμενης Δ/νσης Πρόσθετης Ασφάλισης (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή) ανήκει μαζί με το αντικείμενο της κύριας ασφάλισης στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στον α΄πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, σε αντιδιαστολή με το αντικείμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικής Ασφάλισης που ανήκει στον β΄πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.

     Η επαγγελματική ασφάλιση έχει τελείως διαφορετική οργάνωση, λειτουργία και χαρακτηριστικά από αυτά του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο οποίο εμπίπτει όπως προαναφέρθηκε το αντικείμενο της πρόσθετης ασφάλισης (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή). Επίσης η εποπτεία και ο έλεγχος των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης ασκείται, σε σχέση με το δημόσιο σύστημα, με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετικές εποπτικές αρχές (Εθνική Αναλογιστική Αρχή και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).
    Για τους παραπάνω λόγους με δεδομένη τη διαφορετικότητα και το διακριτό αντικείμενο της επαγγελματικής ασφάλισης, σε σχέση με αυτό της πρόσθετης ασφάλισης, θα ήταν δυνατή η διάρθωση της υπηρεσίας επαγγελματικής ασφάλισης, είτε ως Δ/νση με τα τμήματα όπως αυτά προστίθενται στην προτεινόμενη Δ/νση Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης, είτε ως Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης.
     Στην προτεινόμενη Δ/νση Παροχών Κύριας Σύνταξης υπάρχει το Τμήμα Διαδοχικής Διακρατικής Ασφάλισης, το αντικείμενο του οποίου προφανώς θα αφορά την διαδοχική ασφάλιση μεταξύ εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης. Είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθεί υπόψη ότι η διαδοχική ασφάλιση έχει πεδίο εφαρμογής και μεταξύ εντασσόμενων ταμείων, τομέων και κλάδων τόσο στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, όσο και στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και μεταξύ του ΕΤΕΑΕΠ και επαγγελματικών ταμείων.
    Ως εκ τούτου και επιπλέον λόγω του ασφαλιστικού αντικειμένου των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας και των Κοινοτικών Κανονισμών θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υφίσταται η υπάρχουσα δομή της Δ/σης Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης.

     Με το δεδομένο ότι, από 1.1.2017, εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και οι συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ), στην προτεινόμενη Δ/νση Παροχών Ασθένειας και Λοιπών παροχών το Τμήμα Λοιπών Παροχών σε χρήμα προτείνεται να μετονομαστεί σε «Τμήμα Προσυνταξιοδοτικών Παροχών και Λοιπών Παροχών».

     Η σειρά της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Ασφάλισης στο προτεινόμενο οργανόγραμμα θα πρέπει να είναι τέταρτη και όχι πέμπτη. Να προηγείται στη σειρά της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Ιουλία Στελλάτου
    Προισταμένη Δ/νσης Πρόσθετης Ασφάλισης

  • 6 Μαρτίου 2017, 14:20 | Αλεξάνδρα Παπανικολοπούλου

    1.Σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης, στην οποία υπηρετώ, συμφωνώ με όλα τα σχόλια των συναδέλφων για την ανάγκη διαχωρισμού της από την επαγγελματική ασφάλιση, η οποία θα πρέπει να παραμένει ως αυτοτελές τμήμα, εάν δεν είναι εφικτή η συγκρότησή της σε Διεύθυνση.
    θεωρώ, επίσης, ότι η Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης θα πρέπει να παραμείνει ως Διεύθυνση με τη υφιστάμενη σήμερα δομή (τρία τμήματα) και την ονομασία των τμημάτων που προτείνεται στο Φ.80000/οικ.23460/422/24.5.2016 ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης για την επαναξιολόγηση των δομών του Υπουργείου:
    Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών Ιδιωτικού Τομέα,
    Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών Δημόσιου Τομέα, αυτοαπασχολούμενων (ή
    μη μισθωτών) και ειδικών κατηγοριών
    Τμήμα Εφάπαξ Παροχών.

    2.Σε ό,τι αφορά τις Διευθύνσεις κύριας ασφάλισης, είμαι της άποψης ότι ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει με βάση τις κατηγορίες ασφαλισμένων και όχι με βάση τη δομή του ΕΦΚΑ (ασφάλιση, παροχές).
    Επίσης, μετά την ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και των συνταξιούχων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) στον κλάδο κύριας σύνταξης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ, οι αρμοδιότητες που αφορούν στις προσυνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζοϋπαλλήλων θα πρέπει να μεταφερθούν στην προτεινόμενη Διεύθυνση Παροχών Ασθένειας και Λοιπών Παροχών.

    3. Τέλος, συμφωνώ με τα σχόλια των συναδέλφων για την ανάγκη να παραμείνει ως έχει η Διεύθυνση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Αλεξάνδρα Παπανικολοπούλου
    Εισηγήτρια του Τμήματος Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών
    της Διεύθυνσης Πρόσθετης Ασφάλισης

  • Με το προτεινόμενο Οργανόγραμμα, η τέως Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης, του Β΄ Πυλώνα Προαιρετικής Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία με το άρθρο 34 του ΠΔ. 113/2014 (ΦΕΚ 180, τ. Α΄ -έναρξη ισχύος από την 29.10.2014), ήδη έχει υποβαθμιστεί με την μετατροπή της σε Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης, υποβαθμίζεται περαιτέρω με την προτεινόμενη ένταξή της ως Τμήμα στην Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης (του Α΄ Πυλώνα Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης).

    Ο υπάρχον υποβιβασμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης (του Β΄ Πυλώνα αυτού της Προαιρετικής Κοινωνικής Ασφάλισης) ως Αυτοτελές Τμήμα και ο περαιτέρω προτεινόμενος υποβιβασμός ως δύο τμήματα στη Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης (του Α΄ Πυλώνα Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης) θα καταστήσει πάρα πολύ δυσχερή την λειτουργία του για τους εξής λόγους:

    1. H Επαγγελματική Ασφάλιση όπως οριοθετείται παγκοσμίως, αποτελεί τον δεύτερο (Β΄) Πυλώνα της προαιρετικής κοινωνικής ασφάλισης που τοποθετείται εκτός γενικής κυβέρνησης και έχει διακριτά χαρακτηριστικά, οργάνωση και λειτουργία από το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ήτοι την κύρια και επικουρική κοινωνική ασφάλιση που αποτελούν τον πρώτο πυλώνα ασφάλισης.
    Τα επαγγελματικά Ταμεία είναι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο αντικείμενο. Τόσο η ίδρυση, όσο και η εποπτεία και ο έλεγχος τους διαφέρουν πλήρως ως προς τον τρόπο και το περιεχόμενο σε σχέση με τα Ταμεία του Δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
    Για τον λόγο αυτό σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αρμόδια Υπουργεία λειτουργούν Διευθύνσεις Επαγγελματικής Ασφάλισης και όχι υποβαθμισμένα τμήματα.

    2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας μεγάλη σημασία στο θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης, έχει ιδρύσει ξεχωριστή αρμόδια Αρχή εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ –στα αγγλικά ΕΙΟΡΑ)
    Η Υπηρεσία μας συνεργάζεται και στενά και εβδομαδιαίως με την ανωτέρω αρμόδια Αρχή, η οποία ελέγχει συνεχώς και μέσω εκτενών ερωτηματολογίων την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου Επαγγελματικής Ασφάλισης στην χώρα μας.

    3. Τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης τον ελέγχει παγκοσμίως και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) αναφορικά με την ενσωμάτωση των διεθνών προτύπων που έχουν τεθεί.

    4. Το Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι αρμόδιο για την ίδρυση, τον έλεγχο και την εποπτεία των επαγγελματικών Ταμείων, ως μία από τις Εποπτικές Αρχές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Σε συνεννόηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου συνεργάζεται με τις άλλες δύο Εποπτικές (Ανεξάρτητες) Αρχές, ήτοι την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εφαρμοστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Η εποπτεία καθίσταται πολύ δυσχερής όταν ασκείται από Υπηρεσία σε επίπεδο Τμήματος και όχι Διεύθυνσης.

    5. Σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται μια δυναμική επέκταση του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης καθώς όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, ενώ έως το έτος 2013 είχαν ιδρυθεί εννέα (9) ΤΕΑ Προαιρετικής Ασφάλισης και τέσσερα (4) ΤΕΑ Υποχρεωτικής Ασφάλισης. Τρία χρόνια μετά, στα τέλη του έτους 2016– αρχές έτους 2017, ιδρύθηκαν επιπλέον δύο (2) ΤΕΑ Προαιρετικής Ασφάλισης. Έως σήμερα έχουν ιδρυθεί συνολικά δεκαπέντε (15) ΤΕΑ.

    Επισημαίνεται ότι, αυτή την περίοδο η Υπηρεσία μας επεξεργάζεται αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί για τη δημιουργία επιπλέον τριών (3) Ταμείων και αναμένεται εντός των ημερών και η αποστολή ακόμη ενός (1) άλλου αιτήματος.
    Συνεπώς, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται έως το τέλος του έτους 2017 θα υφίστανται τουλάχιστον δεκαεννέα (19) Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    Όπως διαφαίνεται από τα προεκτεθέντα, είναι οργανωτικά σκόπιμο και λειτουργικά αναγκαίο, ο Β΄ Πυλώνας Προαιρετικής Επαγγελματικής Ασφάλισης να εποπτεύεται από μια αναβαθμισμένη Υπηρεσία, σε επίπεδο Διεύθυνσης, με την παρακάτω προτεινόμενη εσωτερική οργανωτική διάρθρωση και να μην είναι τμήμα της Διεύθυνσης Πρόσθετης Ασφάλισης του (Α΄ Πυλώνα Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης) όπως έχει προταθεί στο υπό συζήτηση Οργανόγραμμα:

    α) Τμήμα Εσωτερικής Νομοθεσίας: Το Τμήμα αυτό θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν θέματα της Επαγγελματικής Κοινωνικής Ασφάλισης, την ενημέρωση και εισήγηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη λήψη αναγκαίων μέτρων και την εκπαίδευση των υπαλλήλων των ΤΕΑ.

    β) Τμήμα Διεθνούς Παρακολούθησης: Το Τμήμα αυτό θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων για την παρακολούθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνή χώρο της εξέλιξης στα θέματα επαγγελματικής προστασίας, την εναρμόνιση με τους κανόνες και τη συμμετοχή στη διαδικασία συντονισμού της νομοθεσίας των Κρατών Μελών, για τη συμπληρωματική ασφάλιση και προστασία των διακινούμενων εργαζομένων, την παρακολούθηση διαδικασιών και διμερών θεμάτων για τη σύγκλιση των συστημάτων αυτών καθώς και τη σύναψη διασυνοριακής δραστηριότητας ιδιωτικών εταιρειών ή επαγγελματικών ταμείων της χώρας μας με επαγγελματικά ταμεία του εξωτερικού.

    γ) Τμήμα Επιτοπίων Ελέγχων και Τήρησης Μητρώου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης: Στο υπάρχον Οργανόγραμμα του Υπουργείου και στο προτεινόμενο Οργανόγραμμα που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν έχει προβλεφθεί ειδικό τμήμα για τη διενέργεια εκτενών ελέγχων στα Επαγγελματικά Ταμεία. Η Υπηρεσία μας κρίνει σκόπιμη την ίδρυση ενός τέτοιου Τμήματος, το οποίο θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων για την διενέργεια επιτοπίων ελέγχων, την τήρηση Μητρώου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και την επιμέλεια και τήρηση του Μητρώου της ΕΙΟΡΑ.

    Τέλος, παρατηρούμε ότι στο ανωτέρω Οργανόγραμμα, έχει παραλειφθεί η κατεξοχήν ασφαλιστική Δ/νση της Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία ασκεί αρμοδιότητες εφ’όλης της ύλης της Κοινωνικής Ασφάλισης.
    Η Διεύθυνση αυτή είναι η «Αρμόδια Αρχή» της Ελλάδος για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού συντονιστικού δικαίου κοινωνικής ασφάλισης (Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009), συντονίζει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής συντονιστικής νομοθεσίας και είναι και η «Αρμόδια Αρχή» για τη σύναψη και εφαρμογή Διμερών Συμβάσεων.
    Συνεπώς αν καταργηθεί η μειωθεί η δομή της θα υπάρχει πρόβλημα και στην εκπροσώπηση της χώρας μας και στον συντονισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

    Δρ. Π. Τσάμη
    Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικής Ασφάλισης

  • 3 Μαρτίου 2017, 14:32 | Γιώργος Πλατανιώτης

    Αποστέλλω αυτό το σχόλιο ως άμεσος συνεργάτης, εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ, με τη Δ/νση Διαδοχικής και Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής ασφαλιστικών δεδομένων (EESSI).

    Έχω να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
    1)Παρατηρώ ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα τείνουν να ευθυγραμμιστούν με το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ. Μια τέτοιου είδους ευθυγράμμιση είναι αρκετά περιοριστική αφού, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην προσωπική μου εμπειρία, η Δ/νση Διαδοχικής και Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εποπτικό ρόλο και σε άλλους φορείς που εμπλέκονται σε ανταλλαγές ευρωπαϊκών ασφαλιστικών δεδομένων, όπως ΕΟΠΥΥ, ακαδημαϊκά ιδρύματα κλπ.

    2)Σε ότι αφορά συγκεκριμένα στη δημιουργία Δ/νσης διεθνών σχέσεων, απευθείας υπαγόμενη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θεωρώ ότι υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ του αντικειμένου των Δημοσίων σχέσεων (εθιμοτυπία υπουργείου κλπ) και του πραγματικού επιχειρησιακού αντικειμένου των Διεθνών σχέσεων, όπως είναι η εφαρμογή των διατάξεων του συντονισμού των νομοθεσιών περί κοινωνικής ασφαλίσεως. Τέτοιου είδους επιχειρησιακό αντικείμενο θα πρέπει να επιβλέπεται από επιχειρησιακούς παράγοντες. Ένα παράδειγμα τέτοιου αντικείμενου είναι και η εποπτεία της μετάβασης σε ηλεκτρονικές ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών ΕΕ.

    Γιώργος Πλατανιώτης
    Προϊστάμενος τμήματος EESSI
    Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)

  • 3 Μαρτίου 2017, 13:42 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΚΟΒΑ

    Αναφορικά με τις προτάσεις για την τροποποίηση του Οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα, όσον αφορά το Τμήμα Διμερών Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης και Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης της Διεύθυνσης Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
    Παρατηρούμε ότι στο παρόν Οργανόγραμμα, η Διεύθυνση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με το σύνολο των Τμημάτων της, όπως αυτά έχουν καθοριστεί με το Π.Δ. 113/2014, άρθρο 33, έχουν κυριολεκτικά «εξαφανισθεί» από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης.
    Το γεγονός αυτό, όχι μόνο προκαλεί έκπληξη αλλά ταυτοχρόνως μας γεννά το εύλογο ερώτημα, από ποιον θα ασκηθούν τόσο οι αρμοδιότητες της Δ/νσης Διαδοχικής στο σύνολό της, όσο και οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διμερών Διακρατικών Συμβάσεων και Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ένα αντικείμενο εξόχως διακριτό και εξειδικευμένο στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης!
    Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι η προτεινόμενη δομή του Οργανογράμματος, στο οποίο διαφαίνεται ότι το Τμήμα Διμερών Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης και Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του αντικειμένου της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου και δη του Τμήματος Διμερών Σχέσεων, είναι λανθασμένη και δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη.
    Άλλωστε, το επιχείρημα ότι, η αποσπασματική διαχείριση του συνόλου των διμερών θεμάτων οδηγεί σε αναποτελεσματική λειτουργία, λόγω της μη ύπαρξης ενός ενιαίου Τμήματος Διμερών Σχέσεων, δεν απηχεί σε καμιά περίπτωση την άποψη της Υπηρεσίας μας, διότι οι όποιες δυσχέρειες και προβλήματα έχουν πιθανώς παρουσιαστεί, οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διάθεση παρέμβασης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, με την ιδιότητα του συντονιστή, σε θέματα που άπτονται της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσής μας και ειδικότερα του Τμήματος Διμερών Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης και Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
    Τα όποια θέματα ανακύπτουν στην πράξη, θεωρούμε ότι θα εξαλειφθούν μόνο αν παραμείνει διακριτός ο ρόλος των αντικειμένων και των αρμοδιοτήτων της κάθε Διεύθυνσης, διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι σαφές ότι προαλείφεται η αποδυνάμωση της οργανωτικής δομής, η υποβάθμιση του αντικειμένου και του εργασιακού δυναμικού της Διεύθυνσης Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης.
    Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι, το αντικείμενο της Διεύθυνσής μας είναι κατεξοχήν ασφαλιστικό και απαιτεί, λόγω της φύσης του, εξειδικευμένη και βαθιά γνώση των ασφαλιστικών θεμάτων και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να συνδεθεί με το εργασιακό, ένα αντικείμενο τελείως διαφορετικής φύσης σε μια νέα δομή !
    Ειδικότερα οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης και Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορούν:
     Στη μελέτη, προπαρασκευή, κατάρτιση και εφαρμογή των διμερών διακρατικών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας, για την προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζόμενων σε χώρες εκτός Ε.Ε..
     Στη μελέτη, προπαρασκευή, κατάρτιση και εφαρμογή των διοικητικών κανονισμών εφαρμογής των συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας για την προστασία των διακινούμενων εργαζόμενων σε χώρες εκτός Ε.Ε..
     Στη μέριμνα για την αναθεώρηση των υφιστάμενων διμερών διακρατικών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας, προκειμένου να επιλύονται ζητήματα, που ανακύπτουν από την εφαρμογή τους ή στην προσαρμογή τους στην υφιστάμενη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης, όπως αυτή διαμορφώνεται.
     Στη συμμετοχή και εκπροσώπηση στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερών διακρατικών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας κλασικού τύπου.
     Στη μελέτη των ασφαλιστικών συστημάτων των αντισυμβαλλομένων χωρών και στη παρακολούθηση της εξέλιξης της ασφαλιστικής τους νομοθεσίας.
     Στην επικοινωνία της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης ως «αρμόδιας αρχής» με τις αρμόδιες αρχές των αντισυμβαλλομένων κρατών.
     Στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των Διεθνών Οργανισμών (Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλειας, Διεθνές Γραφείο Εργασίας και Διεθνή Σύμβαση 102, Ο.Ο.Σ.Α., Ο.Η.Ε. κ.λπ.) σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
     Στη μελέτη, κύρωση και εφαρμογή των πολυμερών Συμβάσεων, Συστάσεων και Οδηγιών κοινωνικής ασφάλισης των Διεθνών Οργανισμών και στη σύνταξη εκθέσεων ελέγχου εφαρμογής τους από τη χώρα μας.
     Στην επεξεργασία στοιχείων και ερωτηματολογίων που αφορούν στην εφαρμογή Διεθνών Συμβάσεων που άπτονται του τομέα της κοινωνικής ασφάλειας.
     Στην επιμέλεια διοργάνωσης ενημερωτικών συναντήσεων, κλιμακίων των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών και οποιαδήποτε άλλη απευθείας επικοινωνία με αυτούς στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας, κάθε φορά που αυτό κρίνεται αναγκαίο.
     Στην παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων προς τους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων των Διμερών Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλειας κατά περίπτωση.
     Στην αλληλογραφία και παροχή πληροφόρησης για την επίλυση προβλημάτων περί εφαρμοστέας νομοθεσίας πολιτών στις χώρες με τις οποίες έχουμε συνάψει Διμερείς Διακρατικές Συμφωνίες Κοινωνικής Ασφάλειας.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καθίσταται πλέον σαφές ότι, το Τμήμα Διμερών Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης και Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αντικείμενο διακριτό και καθαρά ασφαλιστικό και για το λόγο αυτό είναι υψίστης σπουδαιότητας να παραμείνει, ως έχει με τη σημερινή του δομή στη Διεύθυνση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης, της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.
    Τέλος, ευελπιστούμε ότι οι απόψεις της Υπηρεσίας μας θα συμβάλλουν στη βελτίωση του προτεινόμενου Οργανογράμματος, ώστε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ακολούθως η Διεύθυνσή μας να μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της, συμβάλλοντας, ως προς το βαθμό που της αναλογεί, στην αποτελεσματική λειτουργία, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

    Η Προϊσταμένη του Τμήματος

    Παναγιώτα Γκόβα

    Οι Εισηγητές
    Γεώργιος Βαγενάς
    Καρολίνα Κιρίντσιτς Ανδρίτσου
    Ευανθία Γεωργίου
    Θεόκλητη Νικολουδάκη

  • 2 Μαρτίου 2017, 16:54 | Άννα Ρίζου

    Επί του αναρτηθέντος 2-3-2017 Σχεδίου νέου Οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη νέα διάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατυπώνουμε τις έντονες ενστάσεις μας, παρατηρώντας τα εξής:
    • Η προτεινόμενη δομή της ΓΓΚΑ δεν προσομοιάζει με επιτελική υπηρεσία της κοινωνικής ασφάλισης. Αντίθετα έχει εσφαλμένα αντιγράψει τη δομή του προσωρινού οργανογράμματος του νέου εποπτευόμενου Υπερταμείου ΕΦΚΑ.
    Εντούτοις, οι επιτελικές υπηρεσίες της κοινωνικής ασφάλισης είναι οργανικές μονάδες άσκησης πολιτικής στο πεδίο του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης.
    Οι επιτελικές υπηρεσίες σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές, καταρτίζουν νόμους, ερμηνεύουν διατάξεις και καθοδηγούν τους εποπτευόμενους από τη ΓΓΚΑ ασφαλιστικούς οργανισμούς.
    ΔΕΝ βγάζουν συντάξεις ΟΥΤΕ εισπράττουν εισφορές,
    Διότι αυτό είναι αρμοδιότητα των αρμοδίων φορέων.
    Συνεπώς, η επιχειρούμενη αντιστοίχιση αρμοδιοτήτων του ΕΦΚΑ με αρμοδιότητες των επιτελικών υπηρεσιών της ΓΓΚΑ δεν είναι ενδεδειγμένη.
    • Δεδομένου ότι πανευρωπαϊκά ο διαχωρισμός στην κοινωνική ασφάλιση γίνεται επί τη βάσει της υπαγωγής στην ασφάλιση των διαφόρων κατηγοριών ασφαλισμένων , εκ των οποίων ο βασικότερος αφορά σε ασφαλισμένους μισθωτούς και μη μισθωτούς, και επί τη βάσει των τριών πυλώνων, προτείνουμε τη διάρθρωση του οργανογράμματος σε δύο πυλώνες :
    Α Πυλώνας Ασφάλισης με (4) ασφαλιστικές Δ/νσεις όπως αναλύονται παρακάτω:
    α) την τροποποίηση του προτεινομένου οργανογράμματος στο σημείο που αναφέρεται στη Δ/νση Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών με τη μετονομασία της σε Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και στη Δ/νση Παροχών Κύριας Σύνταξης σε Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μη Μισθωτών.
    β) η Δ/νση Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης να παραμείνει ως έχει (άρθρο 32 του ΠΔ 113/2014), δηλ ως Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης.
    γ) να προστεθεί η εξαφανισθείσα Δ/νση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης, μετονομαζόμενη ως Δ/νση Διαδοχικής και Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με την προσθήκη τέταρτου τμήματος, «Τμήμα MISSOC και Νομολογίας Δικαστηρίου ΕΕ», όπως είχε ζητηθεί σε προηγούμενο σημείωμα της Δ/νσης.
    Β Πυλώνας Ασφάλισης με μία Δ/νση ως εξής:
    δ) Δ/νση Επαγγελματικής Ασφάλισης, με δύο Τμήματα (Τμήμα Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγελματικής Ασφάλισης και Τμήμα Διεθνούς Παρακολούθησης Επαγγελματικής Ασφάλισης)
    • Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στη Δ/νση Διαδοχικής και Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης εκφράζουμε τη βαθύτατη έκπληξή μας με ποιο σκεπτικό και με μία μονοκοντυλιά διαγράφηκαν όλες οι αρμοδιότητες του άρθρου 33 του ΠΔ 113/2014 που αφορούν στη Δ/νση και πώς και από ποια οργανική μονάδα (?) θα ασκηθούν όλες αυτές οι αρμοδιότητες που ανήκουν στην κοινωνική ασφάλιση.
    Η Δ/νση Διαδοχικής και Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης είναι Δ/νση άσκησης ουσιαστικής πολιτικής στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης καθόσον ερμηνεύει, συντονίζει, κατευθύνει και καθοδηγεί τους εποπτευόμενους από τη ΓΓΚΑ ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά και πέραν της ΓΓΚΑ φορείς όπως ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΓΛΚ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (καθόσον παρέχει οδηγίες και διασφαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των διακινούμενων φοιτητών), για τη σωστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών συντονιστικών διατάξεων της κοινωνικής ασφάλισης των Κανονισμών 883/2004 και 987/2009, των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την κοινωνική ασφάλιση κλπ. και προσαρμόζει την εθνική νομοθεσία στο ευρωπαϊκό δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης.
    Επιπλέον, η Δ/νση προπαρασκευάζει την κατάρτιση Διμερών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλειας με τρίτες χώρες, μεριμνά για την αναθεώρησή τους και παρακολουθεί την ορθή εφαρμογή τους από τους εποπτευόμενους ασφαλιστικούς φορείς κλπ.
    Ενόψει των ανωτέρω ευελπιστούμε ότι οι παρατηρήσεις μας θα ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να αποτελεί η ΓΓΚΑ μια ενιαία εξειδικευμένη οργανική μονάδα του Υπουργείου που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας μέτρα για την περαιτέρω βελτίωσή του, ασκώντας αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο, συντονίζοντας προς το σκοπό αυτό όλες τις δραστηριότητες των ασφαλιστικών οργανισμών.

    Η Προϊσταμένη της Δ/νσης
    Άννα Ρίζου

  • 2 Μαρτίου 2017, 16:54 | Θεοδώρα Καραχρήστου

    Αναφορικά με τις προτάσεις για την τροποποίηση του Οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα όσον αφορά το Τμήμα Εφαρμογής Κανονισμών ΕΕ της Δ/νσης Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
    Παρατηρείται ότι το Τμήμα Εφαρμογής Κανονισμών ΕΕ στο προτεινόμενο οργανόγραμμα εμφανίζεται ως «Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Συνεργασίας με υπηρεσίες της ΕΕ» στη Δ/νση Διεθνών Σχέσεων απευθείας υπαγόμενο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη το βασικό αντικείμενο του Τμήματος που είναι η εφαρμογή των διατάξεων του συντονισμού των νομοθεσιών περί κοινωνικής ασφαλίσεως για την προστασία των δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζομένων (Καν 883/2004 και 987/2009).
    Άποψη μας είναι ότι αυτό είναι εντελώς λανθασμένο δεδομένου ότι το αντικείμενο του τμήματος είναι κατεξοχήν ασφαλιστικό και πιο συγκεκριμένα:
     Η συμμετοχή στις διαδικασίες συντονισμού των νομοθεσιών για την κοινωνική ασφάλιση για την προστασία των δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζομένων
     Εφαρμογή του ΕΚ 883/2004 και του εφαρμοστικού του 987/2009 και συγκεκριμένα :
    – Τίτλος I: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
    – Τίτλος IΙ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑΣ (προσδιορισμός της εφαρμοστέας νομοθεσίας κατά τη διακίνηση των μισθωτών και αυτοτελώς απασχολούμενων εντός της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στη σύναψη διμερών συμφωνιών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 για την εξαίρεση των διακινούμενων εργαζομένων από την υπαγωγή στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας ή άλλου κράτους μέλους)
    – Τίτλος III: ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ (Παροχές ασθένειας, μητρότητας και ισοδύναμες παροχές πατρότητας παροχές για επαγγελματικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, επιδόματα θανάτου, παροχές αναπηρίας, συντάξεις γήρατος και επιιζώντων, παροχές ανεργίας, παροχές προσύνταξης, οικογενειακές παροχές, ειδικές μη ανταποδοτικού τύπου παροχές σε χρήμα)
    – Τίτλος IV: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    – Τίτλος V: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
    – Τίτλος VI: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ & ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
     Η ηλεκτρονική ανταλλαγή ασφαλιστικών πληροφοριών μεταξύ των φορέων των κρατών μελών για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης (EESSI). Με τις διατάξεις των Κανονισμών 883/2004 και 987/2009, καθιερώνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική ανταλλαγή των δεδομένων που αφορούν στους διακινούμενους εντός της ΕΕ ασφαλισμένους, με σκοπό την εκμηδένιση της ροής της έντυπης πληροφορίας (κατάργηση κοινοτικών εντύπων της σειράς Ε). Επίσης, καθιερώνεται η δημιουργία και λειτουργία «σημείων πρόσβασης» (access points) ανά κράτος – μέλος, μέσω των οποίων θα διακινούνται και θα ανταλλάσσονται οι πληροφορίες που αφορούν στην ασφάλιση των διακινουμένων εργαζομένων. Η ηλεκτρονική ανταλλαγή των πληροφοριών πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information), το οποίο θα συνδράμει τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης σε όλη την ΕΕ να ανταλλάσουν πληροφορίες ταχύτερα και ασφαλέστερα.
     Η συμμετοχή στο σύνολο των αρμόδιων για την κοινωνική ασφάλιση επιτροπών, ομάδων εργασίας, υπουργικών διασκέψεων, συνεδρίων και άλλων δραστηριοτήτων των κοινοτικών οργάνων, στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας, ως κράτος μέλος της ΕΕ
     Η παρακολούθηση και συντονισμός των διαδικασιών εφαρμογής των συντονιστικών κανόνων μεταξύ των ελληνικών οργανισμών ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ καθώς και ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Υπουργείο Παιδείας , ΓΛΚ κλπ.
     Η αλληλογραφία και επίλυση προβλημάτων κοινωνικής ασφάλειας των διακινούμενων εντός της ΕΕ πολιτών.
     Η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων προς τους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας μας για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και παρακολούθηση της σχετικής πορείας
     Η επεξεργασία Υπομνημάτων και Ερωτηματολογίων που προέκυψαν από τις συνόδους της ΔΕΚΑΔΕ και της Επιτροπής Λογαριασμών της ΔΕ στο πλαίσιο των Κανονισμών (ΕΚ) 883/2004 και 987/2009
     Η σύνταξη εγκυκλίων Οδηγιών και παροχή διευκρινίσεων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας της Γ.Γ.Κ.Α., όσο και τους άλλους αρμόδιους ελληνικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς και φορείς (ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ κλπ) αναφορικά με τις αλλαγές που επέρχονται στην ευρωπαϊκή συντονιστική νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης.
     Η παρακολούθηση της υλοποίησης του θεσμού της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.) από το σύνολο των ελληνικών ασφαλιστικών φορέων και παροχή σχετικών στατιστικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
     Η συμμετοχή στην παρακολούθηση της εξέλιξης της συζήτησης και συμμετοχή στην αποστολή παρεμβάσεων για την τελική διαμόρφωση στην ΟΚΘ του Συμβουλίου Προτάσεων Οδηγιών

    Από τα ανωτέρω διαφαίνεται ότι το Τμήμα Εφαρμογής Κανονισμών ΕΕ έχει αντικείμενο διακριτό και καθαρά ασφαλιστικό, και στο προτεινόμενο οργανόγραμμα φαίνεται να συνιστά μία οργανική μονάδα εντελώς αποκομμένη από την κοινωνική ασφάλιση. Για το λόγο αυτό είναι υψίστης σπουδαιότητας το Τμήμα να παραμείνει στη Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ/νση Διαδοχικής ΚΑ.

    Επιπρόσθετα, προτείνεται η τροποποίηση του υπό διαβούλευση οργανογράμματος του Υπουργείου όσον αφορά την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την προσθήκη της Δ/νσης Διαδοχικής-Διακρατικής Ασφάλισης, όπου υπάγεται το Τμήμα Εφαρμογής Κανονισμών Ε.Ε. ως εξής:

    Α’ Πυλώνας:
    Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης
    Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης
    Δ/νση Διαδοχικής και Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης
    1. Τμήμα Συντονισμού και Εφαρμογής Διαδοχικής Ασφάλισης
    2. Τμήμα Εφαρμογής Κανονισμών ΕΕ
    3. Τμήμα MISSOC και Νομολογίας Δικαστηρίου Ε.Ε.
    4. Τμήμα Διμερών, Διακρατικών και Διεθνών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλειας

    Η Προϊσταμένη του Τμήματος

    Θεοδώρα Καραχρήστου

    Οι Εισηγητές
    Βασιλική Μαμμωνά
    Ειρήνη Συμεωνίδου
    Ευαγγελία Σκαρίπα
    Κατερίνα Μαυρίδου
    Ισμήνη Ρέμπελου
    Κωνσταντίνα Ποντικοπούλου
    Ευτυχία Βουράκη
    Άννα-Μαρία Φαραώ

  • 2 Μαρτίου 2017, 15:09 | Τμήμα Συντονισμού και Εφαρμογής Διαδοχικής Ασφάλισης

    02/03/2017
    Επί του Σχεδίου του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουμε τις ακόλουθες απόψεις:
    1. Η διάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) πρέπει να διαχωριστεί σε α’ πυλώνα (δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα) και β’ πυλώνα (επαγγελματική ασφάλιση) κοινωνικής ασφάλισης.
    2. Η σειρά των Διευθύνσεων στο προτεινόμενο οργανόγραμμα πρέπει να ακολουθεί τη σειρά που αποτυπώνεται στον τίτλο του Υπουργείου και στη διάρθρωση των Υπηρεσιών αυτού, ήτοι η Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης τέταρτη στη σειρά και όχι πέμπτη.
    3. Η προτεινόμενη διάρθρωση των Υπηρεσιών της ΓΓΚΑ παραπέμπει σε διάρθρωση ασφαλιστικού οργανισμού. Η ΓΓΚΑ του Υπουργείου ασκεί επιτελικό και εποπτικό ρόλο, ο οποίος δεν αποτυπώνεται στο προτεινόμενο οργανόγραμμα. Οι αρμοδιότητες της ΓΓΚΑ δεν ταυτίζονται με τις αρμοδιότητες των εποπτευόμενων ασφαλιστικών οργανισμών (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ).
    4. Ειδικότερα, οι τρείς προτεινόμενες Δ/νσεις Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών, Παροχών Κύριας Σύνταξης και Παροχών Ασθένειας και Λοιπών Παροχών παραπέμπουν και συγχέονται με αντίστοιχες Δ/νσεις του ΕΦΚΑ που αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου, το έργο των οποίων θα πρέπει να είναι διακριτό. Αντιθέτως, ο εποπτικός και επιτελικός ρόλος αποτυπώνεται ορθά στη διάρθρωση της Δ/νσης Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης που εποπτεύει τον έτερο μεγάλο φορέα του ελληνικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος το ΕΤΕΑΕΠ (υπό την επιφύλαξη του διακριτού ρόλου των δύο πυλώνων κοινωνικής ασφάλισης όπως αναφέρθηκε ανωτέρω). Ως εκ τούτου, στο ίδιο οργανόγραμμα ακολουθούνται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Δηλαδή στην Κύρια ασφάλιση ακολουθήθηκε εσφαλμένα το μοντέλο του ΕΦΚΑ ενώ στην Πρόσθετη ασφάλιση παρέμεινε ορθά στην πρότερη λογική της επιτελικής υπηρεσίας του Υπουργείου.
    5. Η Δ/νση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης έχει παραλειφθεί και η συνολική αντιμετώπιση της κοινωνικής ασφάλισης μέσα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης σε εθνικό, ευρωπαϊκό, διμερές και διεθνές επίπεδο φαίνεται ότι έχει διασπαστεί, καθόσον η Δ/νση αυτή ασκεί ουσιαστική πολιτική στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
    6. Το Τμήμα του Συντονισμού και Εφαρμογής Διαδοχικής Ασφάλισης εμφανίζεται ως «Τμήμα Διαδοχικής – Διακρατικής Ασφάλισης» στη Δ/νση Παροχών Κύριας Σύνταξης, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη το συνολικό αντικείμενο του Τμήματος που αφορά στον συντονισμό της διαδοχικής ασφάλισης όχι μόνο μεταξύ των εντασσομένων ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, αλλά μεταξύ των ενταχθέντων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑΕΠ, των ταμείων πρόνοιας- εφάπαξ παροχών στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και μεταξύ του ΕΤΕΑΕΠ και των επαγγελματικών ταμείων.
    7. Ως εκ τούτου, προτείνεται η τροποποίηση του οργανογράμματος του Υπουργείου ως εξής:

    Α’ Πυλώνας:
    Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών
    Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μη Μισθωτών
    Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης
    Δ/νση Διαδοχικής και Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης
    Δ/νση Ασθένειας και Λοιπών Παροχών

    Β’ Πυλώνας:
    Δ/νση Επαγγελματικής Ασφάλισης

    Η Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Α’
    Συντονισμού και Εφαρμογής Διαδοχικής Ασφάλισης
    Δ/νση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης
    Σωτηρία Παπαϊωάννου

    Οι Εισηγητές
    Γρηγορία Πολύδερα
    Κων/νος Ζαγκλής

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 08:10 | Αυτ. Τμ. Επαγγ. Ασφ.

    Αναφορικά με τις προτάσεις για την τροποποίηση του Οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
    1. Προγενέστερη κατάσταση
    Με το άρθρο 7 του Ν. 3029/2002 (ΦΕΚ 160, τ. Α΄), είχε συσταθεί η Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης με σκοπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), η οποία είχε δύο τμήματα: α) το Τμήμα Εσωτερικής Νομοθεσίας και β) το Τμήμα Διεθνούς Παρακολούθησης.
    2. Παρούσα Κατάσταση
    Με το άρθρο 34 του ΠΔ. 113/2014 (ΦΕΚ 180, τ. Α΄ -έναρξη ισχύος από την 29.10.2014), η τ. Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης μετατράπηκε σε Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης με τις εξής αρμοδιότητες:
    α) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν σε θέματα της Επαγγελματικής Ασφάλισης.
    β) Η έγκριση των Καταστατικών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, των τροποποιήσεών τους καθώς και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας τους.
    γ) Η τήρηση του Μητρώου Καταχώρισης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και ο έλεγχος των Μητρώων ασφαλισμένων, συνταξιούχων και επενδύσεων του κάθε ταμείου.
    δ) Η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα Επαγγελματικά Ταμεία και ο έλεγχος διαπίστωσης προϋποθέσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
    ε) Η παρακολούθηση και η εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα και επιτροπές της Ε.Ε. των διαδικασιών συντονισμού των νομοθεσιών των κρατών μελών της Ε.Ε. για τη συμπληρωματική ασφάλιση και προστασία των διακινούμενων εργαζόμενων καθώς και των διμερών θεμάτων για τη σύγκλιση των συστημάτων αυτών, η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με τους κανόνες συντονισμού και η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων προς τα Επαγγελματικά Ταμεία για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.
    στ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων των προτύπων που τίθενται από διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης και η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας.

    3. Αναγκαιότητα μετατροπής σε Διεύθυνση
    Ο υποβιβασμός ως Αυτοτελές Τμήμα κατέστησε πολύ δυσχερή την λειτουργία του για τους εξής λόγους:
    1. H επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης που τοποθετείται εκτός γενικής κυβέρνησης και έχει διακριτά χαρακτηριστικά, οργάνωση και λειτουργία από το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ήτοι την κύρια και επικουρική κοινωνική ασφάλιση που αποτελούν τον πρώτο πυλώνα ασφάλισης.
    Τα επαγγελματικά Ταμεία είναι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο αντικείμενο. Τόσο η ίδρυση, όσο και η εποπτεία και ο έλεγχος τους διαφέρουν πλήρως ως προς τον τρόπο και το περιεχόμενο σε σχέση με τα Ταμεία του Δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

    2. Το Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι αρμόδιο για την ίδρυση, τον έλεγχο και την εποπτεία των επαγγελματικών Ταμείων, ως μία από τις Εποπτικές Αρχές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Σε συνεννόηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου συνεργάζεται με τις άλλες δύο Εποπτικές (Ανεξάρτητες) Αρχές, ήτοι την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εφαρμοστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Η εποπτεία καθίσταται πολύ δυσχερής όταν ασκείται από Υπηρεσία σε επίπεδο Τμήματος και όχι Διεύθυνσης.
    3. Το Αυτοτελές Τμήμα αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ –στα αγγλικά ΕΙΟΡΑ) με την οποία συνεργάζεται και συμμετέχει στα τρέχοντα projects (π.χ τύπος μητρώων επαγγελματικών ταμείων – περιεχόμενα του μητρώου κοινά για όλες τις χώρες που θα κοινοποιούνται στην ΕΕΑΕΣ/ΕΙΟΡΑ). Είναι υπεύθυνο για την ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην εθνική νομοθεσία. Παράλληλα, είναι η αρμόδια Υπηρεσία για την ενσωμάτωση των διεθνών προτύπων που τίθενται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).
    4. Σε εθνικό επίπεδο μας παρατηρείται μια δυναμική επέκταση του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    Όπως διαφαίνεται από τα προεκτεθέντα, είναι οργανωτικά σκόπιμο και λειτουργικά αναγκαίο, ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης να εποπτεύεται από μια αναβαθμισμένη Υπηρεσία, σε επίπεδο Διεύθυνσης, με την παρακάτω προτεινόμενη εσωτερική οργανωτική διάρθρωση:

    α) Τμήμα Εσωτερικής Νομοθεσίας: Το Τμήμα αυτό θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν θέματα της Επαγγελματικής Κοινωνικής Ασφάλισης, την ενημέρωση και εισήγηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη λήψη αναγκαίων μέτρων και την εκπαίδευση των υπαλλήλων των ΤΕΑ.

    β) Τμήμα Διεθνούς Παρακολούθησης: Το Τμήμα αυτό θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων για την παρακολούθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνή χώρο της εξέλιξης στα θέματα επαγγελματικής προστασίας, την εναρμόνιση με τους κανόνες και τη συμμετοχή στη διαδικασία συντονισμού της νομοθεσίας των Κρατών Μελών, για τη συμπληρωματική ασφάλιση και προστασία των διακινούμενων εργαζομένων, την παρακολούθηση διαδικασιών και διμερών θεμάτων για τη σύγκλιση των συστημάτων αυτών καθώς και τη σύναψη διασυνοριακής δραστηριότητας ιδιωτικών εταιρειών ή επαγγελματικών ταμείων της χώρας μας με επαγγελματικά ταμεία του εξωτερικού.
    γ) Τμήμα Επιτοπίων Ελέγχων και Τήρησης Μητρώου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης: Το Τμήμα αυτό θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων για την διενέργεια επιτοπίων ελέγχων, την τήρηση Μητρώου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και την επιμέλεια και τήρηση του Μητρώου της ΕΙΟΡΑ.
    Στην περίπτωση διενέργειας επιτόπιων ελέγχων στα κλιμάκια ελέγχου θα μπορούν να συμμετέχουν και οι υπάλληλοι των άλλων δύο Τμημάτων της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    Προϊστάμενη του Αυτοτελούς Τμήματος
    Δρ. Παρασκευή Τσάμη

    Εισηγητές
    Παναγιώτης Δρίβας
    Κωνσταντίνος Παραράς
    Βασιλική Θανοκώστα

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 12:16 | ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Αναφορικά με τις προτάσεις για την τροποποίηση του Οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

    1. Προγενέστερη κατάσταση
    Με το άρθρο 7 του Ν. 3029/2002 (ΦΕΚ 160, τ. Α΄), είχε συσταθεί η Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης με σκοπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), η οποία είχε δύο τμήματα: α) το Τμήμα Εσωτερικής Νομοθεσίας και β) το Τμήμα Διεθνούς Παρακολούθησης.

    2. Παρούσα Κατάσταση
    Με το άρθρο 34 του ΠΔ. 113/2014 (ΦΕΚ 180, τ. Α΄ -έναρξη ισχύος από την 29.10.2014), η τ. Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης μετατράπηκε σε Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης με τις εξής αρμοδιότητες:

    α) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν σε θέματα της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    β) Η έγκριση των Καταστατικών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, των τροποποιήσεών τους καθώς και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας τους.

    γ) Η τήρηση του Μητρώου Καταχώρισης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και ο έλεγχος των Μητρώων ασφαλισμένων, συνταξιούχων και επενδύσεων του κάθε ταμείου.

    δ) Η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα Επαγγελματικά Ταμεία και ο έλεγχος διαπίστωσης προϋποθέσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

    ε) Η παρακολούθηση και η εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα και επιτροπές της Ε.Ε. των διαδικασιών συντονισμού των νομοθεσιών των κρατών μελών της Ε.Ε. για τη συμπληρωματική ασφάλιση και προστασία των διακινούμενων εργαζόμενων καθώς και των διμερών θεμάτων για τη σύγκλιση των συστημάτων αυτών, η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με τους κανόνες συντονισμού και η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων προς τα Επαγγελματικά Ταμεία για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    στ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων των προτύπων που τίθενται από διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης και η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας.

    3. Αναγκαιότητα μετατροπής σε Διεύθυνση

    Ο υποβιβασμός ως Αυτοτελές Τμήμα κατέστησε πολύ δυσχερή την λειτουργία του για τους εξής λόγους:

    1. H επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης που τοποθετείται εκτός γενικής κυβέρνησης και έχει διακριτά χαρακτηριστικά, οργάνωση και λειτουργία από το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ήτοι την κύρια και επικουρική κοινωνική ασφάλιση που αποτελούν τον πρώτο πυλώνα ασφάλισης.
    Τα επαγγελματικά Ταμεία είναι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο αντικείμενο. Τόσο η ίδρυση, όσο και η εποπτεία και ο έλεγχος τους διαφέρουν πλήρως ως προς τον τρόπο και το περιεχόμενο σε σχέση με τα Ταμεία του Δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

    2. Το Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι αρμόδιο για την ίδρυση, τον έλεγχο και την εποπτεία των επαγγελματικών Ταμείων, ως μία από τις Εποπτικές Αρχές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Σε συνεννόηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου συνεργάζεται με τις άλλες δύο Εποπτικές (Ανεξάρτητες) Αρχές, ήτοι την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εφαρμοστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Η εποπτεία καθίσταται πολύ δυσχερής όταν ασκείται από Υπηρεσία σε επίπεδο Τμήματος και όχι Διεύθυνσης.

    3. Το Αυτοτελές Τμήμα αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ –στα αγγλικά ΕΙΟΡΑ) με την οποία συνεργάζεται και συμμετέχει στα τρέχοντα projects (π.χ τύπος μητρώων επαγγελματικών ταμείων – περιεχόμενα του μητρώου κοινά για όλες τις χώρες που θα κοινοποιούνται στην ΕΕΑΕΣ/ΕΙΟΡΑ). Είναι υπεύθυνο για την ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην εθνική νομοθεσία. Παράλληλα, είναι η αρμόδια Υπηρεσία για την ενσωμάτωση των διεθνών προτύπων που τίθενται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).

    4. Σε εθνικό επίπεδο μας παρατηρείται μια δυναμική επέκταση του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    Όπως διαφαίνεται από τα προεκτεθέντα, είναι οργανωτικά σκόπιμο και λειτουργικά αναγκαίο, ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης να εποπτεύεται από μια αναβαθμισμένη Υπηρεσία, σε επίπεδο Διεύθυνσης, με την παρακάτω προτεινόμενη εσωτερική οργανωτική διάρθρωση:

    α) Τμήμα Εσωτερικής Νομοθεσίας: Το Τμήμα αυτό θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν θέματα της Επαγγελματικής Κοινωνικής Ασφάλισης, την ενημέρωση και εισήγηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη λήψη αναγκαίων μέτρων και την εκπαίδευση των υπαλλήλων των ΤΕΑ.

    β) Τμήμα Διεθνούς Παρακολούθησης: Το Τμήμα αυτό θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων για την παρακολούθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνή χώρο της εξέλιξης στα θέματα επαγγελματικής προστασίας, την εναρμόνιση με τους κανόνες και τη συμμετοχή στη διαδικασία συντονισμού της νομοθεσίας των Κρατών Μελών, για τη συμπληρωματική ασφάλιση και προστασία των διακινούμενων εργαζομένων, την παρακολούθηση διαδικασιών και διμερών θεμάτων για τη σύγκλιση των συστημάτων αυτών καθώς και τη σύναψη διασυνοριακής δραστηριότητας ιδιωτικών εταιρειών ή επαγγελματικών ταμείων της χώρας μας με επαγγελματικά ταμεία του εξωτερικού.

    γ) Τμήμα Επιτοπίων Ελέγχων και Τήρησης Μητρώου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης: Το Τμήμα αυτό θα ασχολείται με τη μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων για την διενέργεια επιτοπίων ελέγχων, την τήρηση Μητρώου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και την επιμέλεια και τήρηση του Μητρώου της ΕΙΟΡΑ.
    Στην περίπτωση διενέργειας επιτόπιων ελέγχων στα κλιμάκια ελέγχου θα μπορούν να συμμετέχουν και οι υπάλληλοι των άλλων δύο Τμημάτων της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    Προϊστάμενη του Αυτοτελούς Τμήματος
    Δρ. Παρασκευή Τσάμη

    Εισηγητές
    Παναγιώτης Δρίβας
    Κωνσταντίνος Παραράς
    Βασιλική Θανοκώστα

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».