Ο τίτλος του Μέρους Β’ του ν. 4837/2021 (Α’ 178), περί του Προγράμματος «ΚΥΨΕΛΗ», αντικαθίσταται ως εξής:
«ΜΕΡΟΣ Β΄- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΘΗΝΑ»: ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ» – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ».
Σημαντική είναι και η αξιολόγηση των κοινωνικών συνθηκών και κοινωνικήςευαλωτώτητας σε σχέση και με πολύ μικρά παιδιά.Δηλαδή να μπορεί εν τέλει να υπάρξει φροντίδα για το παιδί που ζεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον .Επίσης να υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτοκολλα και να συνδέονται με κοινωνικές υπηρεσίες δήμων κάτω στην κοινότητα
Επισημαίνουμε ,όπως άλλωστε είχαμε πράξει και ως ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ και στην διαβούλευση με το πρόγραμμα ’’Κυψέλη’’ ότι όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί εφαρμόζουν παιδαγωγικό πρόγραμμα.
Εν έτει 2025 ουδείς βρεφονηπιακός ιδιωτικός σταθμός δεν παρέχει μόνο φύλαξη στα παιδιά, αλλά παιδαγωγικό πρόγραμμα , το οποίο άλλωστε κοινοποιείται κατ’έτος στην αρμόδια διεύθυνση του οικείου Δήμου της ΜΦΠΑΔ.
Η προσέγγιση του προγράμματος εκάστης ΜΦΠΑΔ πραγματοποιείται αναλόγως χωροταξικού, ηλικιακού επιπέδου και δυναμικότητος.
Οι παιδαγωγοί – βρεφονηπιοκόμοι λαμβάνουν μέρος διαρκώς σε επιμορφωτικά σεμινάρια ,τα οποία οργανώνει ο σύλλογος με την παρότρυνση πάντα των ιδιοκτητών των κέντρων προσχολικής ηλικίας ,καθώς και του βοηθητικού προσωπικού, όπως καθαρίστριες- μαγείρισσες (σεμινάρια ΕΦΕΤ, Πρώτων βοηθειών, ΗASP κ.λ.π).
Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πέραν του παιδαγωγικού προγράμματος και της επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ανέκαθεν ασχολούνταν με την ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων συνεργαζόμενοι με εξωτερικούς ειδικούς συνεργάτες , όπως παιδιάτρους, λογοθεραπευτές , εργοθεραπευτές , ειδικούς παιδαγωγούς και κοινωνικούς λειτουργούς.
Με όλο αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό προσπαθούσαν και προσπαθούν να ανιχνεύσουν και να βελτιώνουν τις όποιες ιδιαιτερότητες διαπιστώνουν στα παιδιά σε συνεργασία πάντα με τους γονείς,έχοντας τη συγκατάθεσή τους( Υπεύθυνη δήλωση GDPR).
Οι συναντήσεις του εξειδικευμένου προσωπικού με τους γονείς και η ενημέρωση πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματά τόσο δια ζώσης ,όσο και διαδικτυακά από τους ιδιοκτήτες των βρεφονηπιακών σταθμών προς ενημέρωση των γονέων και του παιδαγωγικού προσωπικού.
Τα παιδαγωγικά προγράμματα και οι προσεγγίσεις διαφοροποιούνται με την εξέλιξη της κοινωνίας.
Ως εκπρόσωποι του κλάδου εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το έργο της προσχολικής ηλικίας και το ρόλο των βρεφονηπιακών σταθμών, γι’αυτό άλλωστε επιμείναμε στην ονομασία ’’Κέντρα Προσχολικής Αγωγής , Εκπαίδευσης & Διαπαιδαγώγησης και όχι Μονάδες Φροντίδας Πρώιμης Ηλικίας.