ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄ ΤΕΛΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (Άρθρα 77-80)

 

ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄
ΤΕΛΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 77
Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή των περ. δ) και στ) της παρ. 3 του άρθρου 4.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μπορεί να καθορίζεται το ποσοστό της παρ. 1 του άρθρου 6.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού καθορίζονται περαιτέρω πόροι χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των ταμείων της παρ. 1 του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, στη σύνθεση της Επενδυτικής Επιτροπής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μπορούν να ιδρύονται ταμεία επιπλέον αυτών του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τα οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας για την υλοποίηση των σκοπών του.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζεται ο αριθμός των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών της παρ. 3 του άρθρου 12 που επιλέγονται ανά σειρά κατάταξης, τα κριτήρια επιλογής τους, η εκπαίδευσή τους και η κατανομή τους στις υπηρεσίες, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας δύναται, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξης της παρ. 3 του άρθρου 49 και εφόσον προκύψουν υπηρεσιακές ανάγκες, να προκηρύσσονται επιπλέον θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη σύμφωνα με την περ. θ) της παρ. 1 του άρθρου 49. Στην απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ) της παρ. 1 του άρθρου 49.
8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πληροφορικής και πρότασης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται τα σταδιοδρομικά και τα ειδικά σχολεία του Κοινού Σώματος Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην απόφαση αυτή ορίζεται ο τόπος, το είδος και η διάρκεια της εκπαίδευσης, ο βαθμός των εκπαιδευομένων, οι εκπαιδευτές, τα στελέχη τα οποία αφορά, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το ποσοστό της αμοιβής των Υποψήφιων Εφέδρων Αξιωματικών Βραχείας Εθελοντικής Υπηρεσίας της περ. α΄ της παρ. 1. του άρθρου 68. Με την ίδια κοινή απόφαση ρυθμίζονται θέματα καταβολής των διδάκτρων και καταλογισμού των ποσών που έχουν καταβληθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση διαγραφής ή απόλυσης συμμετέχοντος από τα ειδικά προγράμματα θητείας.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ορίζονται ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε ειδικό πρόγραμμα θητείας της παρ. 1 του άρθρου 68 και η κατανομή τους ανά Γενικό Επιτελείο, για κάθε έτος.
11. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων δύναται να τροποποιείται η διάρκεια της υποχρεωτικής υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις για κάθε ειδικό πρόγραμμα θητείας.
12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζεται η διαδικασία και ο χρόνος έκδοσης των προκηρύξεων από τα Γενικά Επιτελεία, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων στα ειδικά προγράμματα θητείας της παρ. 1 του άρθρου 68, καθορίζεται η σειρά επιλογής των υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας και ρυθμίζονται θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμμετοχής σε στρατιωτικές δραστηριότητες, τοποθέτησης και μεταθέσεων, διοικητικής μέριμνας, πειθαρχίας και υπαγωγής. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται οι όροι παροχής υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση του ειδικού προγράμματος θητείας, της αναστολής των ειδικών προγραμμάτων θητείας, των όρων και προϋποθέσεων διαγραφής των συμμετεχόντων από αυτά, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 68.

Άρθρο 78
Τελικές διατάξεις
1. Τα μέλη του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού κλάδων Ι και ΙΙ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τα οποία γίνεται αναφορά στην κείμενη νομοθεσία, νοούνται πλέον ως μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, αντίστοιχα.
2. Οι προσλήψεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Σύμβαση και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, καθώς και η ανανέωση των συμβάσεων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Σύμβαση των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εγκρίνονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

Άρθρο 79
Μεταβατικές διατάξεις

1. Κατά την αρχική στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ), Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής είναι ο αρχαιότερος αξιωματικός του σώματος.
2. Οι αξιωματικοί οι οποίοι έχουν επιτύχει στον διαγωνισμό πλήρωσης κενών θέσεων του Σώματος Έρευνας-Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με το άρθρο 8 του π.δ. 151/1997 (Α’ 129), χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία μετάταξής τους, εντάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής υπό την αίρεση της απόκτησης των τίτλων σπουδών που προβλέπονται στην παρ. 16 του άρθρου 8 του π.δ. 151/1997 (Α΄129).
3. Ο αριθμός των μορίων που έχουν συγκεντρώσει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Σώμα Πληροφορικής δεν επηρεάζεται από την ένταξη ή μετάταξή τους σε αυτό. Μέχρι την έκδοση της απόφασης εξειδίκευσης των κριτηρίων και λοιπών θεμάτων της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3883/2010 (Α’ 167) εφαρμόζονται για τα στελέχη αυτά τα κριτήρια που ισχύουν για τα στελέχη του κλάδου από τον οποίο προέρχονται.

Άρθρο 80
Καταργούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) η παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 2873/2000 (Α’ 285), περί της κατάργησης κοινωνικού πόρου ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) επί των πληρωμών που πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για προμήθειες, επισκευές και άλλους λόγους και καταβάλλονται υπέρ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Στρατού Ξηράς,
β) τα άρθρα 12, 13 και 14 του ν. 2919/2001 (Α’ 128), σχετικά με τον Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας και τη στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας,
γ) οι περ. γ), περί καθορισμού των κατευθύνσεων επιστημονικής έρευνας και λειτουργίας μεταπτυχιακών τμημάτων σε γνωσιολογικά αντικείμενα που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, ζ), περί της αξιολόγησης του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σύμφωνα με τις αντίστοιχες διαδικασίες των Πανεπιστημίων, και η), περί της αξιολόγησης του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τους φοιτούντες σε αυτά, της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3187/2003 (Α’ 233),
δ) η παρ. 8 του άρθρου 11 του ν. 3187/2003, περί επαναπροκήρυξης θέσεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, που κενώθηκαν για οποιαδήποτε αιτία,
ε) η παρ. 4 του άρθρου 25 του ν. 3187/2003, περί του οργάνου επιλογής των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών,
στ) η περ. ιγ’ της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 3187/2003, περί του καθορισμού των λεπτομερειών της διαδικασίας επιλογής, εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στον Οργανισμό τους,
ζ) η παρ. 1 του άρθρου 13Α και το άρθρο 13Β, περί των ειδικών περιπτώσεων μετατάξεων στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, και το στοιχείο α’ της υποπερ. 2 της περ. β΄ της παρ. 11 του άρθρου 28, περί του χρόνου διοίκησης αξιωματικών του Σώματος Έρευνας Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, του ν. 3883/2010 (Α’ 167),
η) το άρθρο 187 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης καθηγητών «ΑΠΕΛΛΑ» και του πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ»,
θ) το π.δ. 151/1997 (Α’ 129), περί της οργάνωσης και λειτουργίας του Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, υπό την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 70 του παρόντος,
ι) το π.δ. 43/2012 (Α’ 92), περί σύστασης Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής στην Πολεμική Αεροπορία,
ια) η υπό στοιχεία Φ. 073.116/2/303936/5.2.1999 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β’ 122), περί ίδρυσης Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής Ανθυπασπιστών και Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς,
ιβ) η υπό στοιχεία Φ.900/ΑΔ.677373/Σ.132/11.4.2012 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β’ 1264), περί Συγκρότησης νέας ειδικότητας Πληροφορικής Υπαξιωματικών – Ανθυπασπιστών της Πολεμικής Αεροπορίας, και
ιγ) η υπό στοιχεία Φ. 932/4/71061/Σ. 21072/2.11.2020 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β’ 4824), περί ρύθμισης θεμάτων διάρθρωσης και λειτουργίας του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.
2. Η κατεύθυνση Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων καταργείται από την επομένη της αποφοίτησης των εισακτέων σε αυτήν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:29 | Δήμητρα Λ.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 2-3 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
    4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.
    5. Αιτούμαστε να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση μας για λόγους υγείας, προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:48 | Μ. Λαμπρινή

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:08 | Όλγα Χαρ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:21 | Γεωργία

    1. Στις κατηγορίες των Ειδικών Καταστάσεων μεταφέρονται οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους τραυματίζονται ή υφίστανται πάθηση είτε την περίοδο της Ειρήνης είτε σε περίοδο Πολέμου και κρίνονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ως Ικανοί για την εκτέλεση Υπηρεσίας Γραφείου και δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου.
    2. Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    3. Πρόκειται για μία στοχοποιημένη μεροληπτική διάκριση η οποία συντελέστηκε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων, με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167/24-09-2010), παρότι εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων οι καταταγέντες έτους 1992 (Τάξη 1994) και εντεύθεν και παρότι η φοίτηση είναι τριετής για τους καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν.
    4. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
    α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
    β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
    γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
    5. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
    6. Πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους προερχόμενους από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους.
    7. Επίσης πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια βαθμολογικά στα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και στους αντίστοιχους Μόνιμους Υπάλληλους του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
    8. Συνεπώς οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    9. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά τίθενται κατώτεροι Ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και αλλάζει η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους και όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    10. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    11. Δεν είναι δίκαιη, νόμιμη, ηθική και αιτιολογημένη η παρούσα μεροληπτική αντιμετώπιση και «ιδιότυπη τιμωρία για λόγους υγείας» που φαίνεται ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συναφώς προτείνονται:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».

  • 10 Μαΐου 2024, 16:37 | Φώτιος Δ.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 2-3 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
    4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.
    5. Αιτούμαστε να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση μας για λόγους υγείας, προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:53 | Αποστόλης

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:18 | Γιώργιος Δ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:26 | Βασίλειος Δρ.

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διάκρισης για λόγους υγείας που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων εξ΄ ΑΣΣΥ έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών Στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    Οι Διοικητικές βαθμολογικές – μισθολογικές διακρίσεις, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και προστατεύονται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομική Περιοδική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ πρόσφατα με το Ν.4780/2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:46 | Αθανάσιος

    Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
    Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
    Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι, την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
    Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:00 | Λάμπρος Μητ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:24 | Θεόδωρος Κουτ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:08 | Νικος

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 2-3 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
    4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.
    5. Αιτούμαστε να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση μας για λόγους υγείας, προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:23 | Δημήτριος Γκ.

    1. Στις κατηγορίες των Ειδικών Καταστάσεων μεταφέρονται οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους τραυματίζονται ή υφίστανται πάθηση είτε την περίοδο της Ειρήνης είτε σε περίοδο Πολέμου και κρίνονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ως Ικανοί για την εκτέλεση Υπηρεσίας Γραφείου και δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου.
    2. Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    3. Πρόκειται για μία στοχοποιημένη μεροληπτική διάκριση η οποία συντελέστηκε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων, με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167/24-09-2010), παρότι εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων οι καταταγέντες έτους 1992 (Τάξη 1994) και εντεύθεν και παρότι η φοίτηση είναι τριετής για τους καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν.
    4. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
    α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
    β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
    γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
    5. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
    6. Πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους προερχόμενους από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους.
    7. Επίσης πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια βαθμολογικά στα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και στους αντίστοιχους Μόνιμους Υπάλληλους του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
    8. Συνεπώς οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    9. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά τίθενται κατώτεροι Ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και αλλάζει η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους και όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    10. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    11. Δεν είναι δίκαιη, νόμιμη, ηθική και αιτιολογημένη η παρούσα μεροληπτική αντιμετώπιση και «ιδιότυπη τιμωρία για λόγους υγείας» που φαίνεται ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συναφώς προτείνονται:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».

  • 10 Μαΐου 2024, 15:44 | Σπυρίδων Κωσ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 10 Μαΐου 2024, 15:03 | Κωνσταντίνος Σαμ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 10 Μαΐου 2024, 15:59 | Γεώργιος Τσ.

    1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επιθυμεί να αναδείξει προς επίλυση το θέμα της αποκατάστασης της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία λαμβάνοντας υπόψη ότι, για λόγους υγείας, είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί δυσμενείς επιπτώσεις και μεταχείριση με βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα.
    2. Όλοι οι μόνιμοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί κρίνονται για τη σωματική τους ικανότητα σύμφωνα με τα ίδια υγειονομικά κριτήρια από το ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17) και μεταφέρονται στις Ειδικές Καταστάσεις του ΝΔ 1400/1973 (ΦΕΚ Α΄ 114) χωρίς να έχουν υπαιτιότητα, εφόσον παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως κρινόμενοι για τη σωματική τους ικανότητα από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    3. Με τις συνδυασμένες διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 14 και των άρθρων 1 και 2 της παρ. 14α του Ν.Δ.1400/1973 οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου και οι Ελαφράς Υπηρεσίας δεν καταλαμβάνουν οργανικάς θέσεις, τοποθετούνται κατά τας περί τοποθετήσεων των Αξιωματικών διατάξεις, αναλόγως των προσόντων ή των ειδικών γνώσεων αυτών, αλλά είναι ανίκανοι διά πάσαν άλλην υπηρεσίαν πλην της τοιαύτης γραφείου και δεν δύνανται ν` ασκήσουν διοίκησιν επιχειρησιακής Μονάδος, Συγκροτήματος ή Σχηματισμού, ούτε διεύθυνσιν επιτελείου.
    4. Οι αποστρατευτικοί βαθμοί των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων είναι:
    α. Απόφοιτοι ΑΣΕΙ με φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή 4-6 έτη, Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας λαμβάνοντας υπόψη ότι, όπως και οι της ενεργού υπηρεσίας, από το βαθμό του Συνταγματάρχη κρίνονται για προαγωγή και:
    (1) Ο καταληκτικός βαθμός των Αξιωματικών που δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας είναι ο βαθμός του Συνταγματάρχη, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ (3) (α) του άρθρου 23 του Ν.3883/2010.
    (2) Δεν προάγονται σε Ανώτατο Αξιωματικό εάν δεν ασκήσουν διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και εάν δεν διασφαλίζεται ότι θα ανταποκριθούν απόλυτα στα καθήκοντα οποιασδήποτε διοικητικής ή επιτελικής θέσης, που προβλέπεται για τον βαθμό τους, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.3883/2010.
    β. Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη) σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν.4407/2016, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
    γ. Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
    δ. Απόφοιτοι ΑΣΣΥ με φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή 2-3 έτη, Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ήτοι υπολείπονται 2-3 βαθμούς με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας οι οποίοι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη.
    ε. Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Λοχαγού, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
    στ. Οι προερχόμενοι από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία.
    5. Είναι πολύ θετικό ότι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική και μισθολογικής τους εξέλιξη τα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Επίσης στους Αστυνομικούς, στο Λιμενικό και Πυροσβεστικό προσωπικό που μετατάσσονται σε Υπηρεσία Γραφείου, λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, χορηγείται μηνιαίο επίδομα τριακοσίων (300) ευρώ σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (Α΄80/16-04-2007).
    6. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων απόφοιτοι ΑΣΣΥ τίθενται κατώτεροι ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και έτσι αλλάζει η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης όσοι κρίθηκαν για μεταφορά στην Ειδική Κατάσταση ενώ διάνυαν το βαθμό του Ταγματάρχη δεν προάγονται, όπως δεν προάγονται και οι Λοχαγοί που ανήκουν στην κατηγορία της Ελαφράς Υπηρεσίας, παρότι ρητά δεν προβλέπεται τέτοια νομοθετική διάταξη.
    7. Επιπλέον έχουν επιπρόσθετα προβλήματα στις μισθολογικές τους αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών σε χαμηλά επίπεδα, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους. Έτσι αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, έναντι ομοίων κατηγοριών στρατιωτικών και αργότερα όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    8. Συναφώς με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται όλοι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ να έχουν τον καταληκτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι μικρός αριθμός Αξιωματικών ο οποίος έχει υποστεί σωματική βλάβη και η Πολιτεία οφείλει να είναι μεγαλόθυμη και συμπαραστάτης αποφεύγοντας τις όποιες διακρίσεις για λόγους υγείας.
    Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,
    9. Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά από όλα τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από τους Εισηγητές του Νομοσχεδίου η ανάγκη επίλυσης της συγκεκριμένης αδικίας μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
    10. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ είναι η θεσμική εκπρόσωπος των ε.ε. στελεχών και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ρύθμιση τέτοιου είδους διακρίσεων προάγει το αξιόμαχο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι αδιαμφισβήτητα μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου υπερβαίνουν καθημερινά τον εαυτό τους για την εκπλήρωση της αποστολής τους και όταν χωρίς υπαιτιότητά τους παρουσιάσουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως, η Υπηρεσία δεν θα τους ξεχάσει ούτε στην ειρήνη ούτε (ου μη γένοιτο) στον πόλεμο. Συναφώς προτείνουμε τα εξής:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».
    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2340-pomens-apokatastase-axkon-eidikon-katastaseon-ex-assy-doste-lyse-sto-chronio-auto-problema

  • 8 Μαΐου 2024, 14:51 | Α Κ

    Γενικά Σχόλια

    Στο παρόν Μέρος Δ΄ έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές επί του Προσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Φεβ 24, χωρίς ωστόσο να γίνουν σχετικές τροποποιήσεις ή διαγραφές σε αντίστοιχα επηρεαζόμενα σημεία, όπως αναλύεται κατωτέρω στα «Σχόλια ανά άρθρο».

    Σχόλια ανά Άρθρο

    Άρθρο 79. Παράγραφος 1. Αυτή η ρύθμιση ήταν απαραίτητη στο Προσχέδιο διότι ιδρυόταν η Διεύθυνση Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν ορίζεται ίδρυση τέτοιας Διεύθυνσης, επιτρέποντας στο ΓΕΕΘΑ να οργανωθεί όπως κρίνει για την εκτέλεση της αποστολής και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να τοποθετήσει τους κατάλληλους προϊστάμενους. Προτείνεται η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της παραγράφου 1.

    Άρθρο 80. Εδάφιο 1(θ). Η φράση «υπό την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 70 του παρόντος» έχει παραμείνει από το Προσχέδιο. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ως εξής: «υπό την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 79 του παρόντος».

  • 8 Μαΐου 2024, 09:24 | Γιάννης

    Υπάρχει μια κατηγορία Αξιωματικών, οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οποίοι αδικούνται τόσο ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό όσο και προς την μισθολογική τους κατανομή και θα συνεχίσουν να αδικούνται αν δεν σταματήσει αυτή η αδικία με κάποια τροποποίηση στο νέο νομοσχέδιο. Για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ πρέπει να μιλήσει η Ομοσπονδία αλλά δυστυχώς κωφεύει. Το πρόβλημα που ζητάει λύση είναι το εξής: Ενώ το ακαδημαϊκό κριτήριο της κτήσης πτυχίου ΑΕΙ ευεργετείται με έναν επιπλέον βαθμό στην κατηγορία Αξιωματικών ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτο στην κατηγορία Αξιωματικών ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που στο σύνολο του δημόσιου τομέα η κατοχή τίτλου ΑΕΙ σημαίνει βαθμολογική εξέλιξη και προώθηση στην αντίστοιχη οικονομική βαθμίδα ΠΕ. Στις Ε.Δ τα ίδια και ισότιμα πτυχία ΑΕΙ ευεργετούνται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου τους και όχι ως προς την αυτόφωτη και αδιαμφισβήτητη αξία τους. Η υπεραξία που προσφέρει το πτυχίο ΑΕΙ σε όλους όσους το αποκτούν σκοντάφτει στις στρατιωτικές αγκυλώσεις και στους πάσης φύσεως συνδικαλιστές, συμβούλους και επιτελείς. Και μπορεί κάποιοι από όλους αυτούς να σπούδασαν και να απέκτησαν πτυχία και μεταπτυχιακά και να γνωρίζουν τον κόπο και την αξία των πτυχίων, μπορούν όμως με μεγάλη ευκολία να παραβλέπουν την κοινή λογική και να θέτουν θέματα ιεραρχίας, προέλευσης κλπ, όταν πρόκειται για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των άλλων. Πώς γίνεται να αγνοείται έτσι η ακαδημαϊκή προσπάθεια και η αυτοβελτίωση τόσων στελεχών ενώ κάποιων άλλων η ίδια προσπάθεια να επιβραβεύεται; Ένα στέλεχος ΑΣΣΥ κατέβαλε διαφορετική προσπάθεια από ένα στέλεχος ΕΜΘ για να αποκτήσει ένα (ενδεχομένως και το ίδιο) πτυχίο ΑΕΙ; Γιατί η επιβράβευση της αριστείας δεν έχει έμπρακτα καθολικό χαρακτήρα; Πώς μπορεί ο νομοθέτης να κάνει σαφή διάκριση για μια μόνο κατηγορία και να αποδέχεται την ανισότητα έναντι του νόμου για την κατηγορία των Αξιωματικών ΕΜΘ; Η επιβράβευση του πτυχίου ΑΕΙ δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν ή ανάλογα με την προέλευση του στελέχους. Είναι άδικο.
    Το θέμα είναι κυρίως ηθικής τάξεως και πρέπει να λυθεί σε αυτό το νομοσχέδιο ενώ και το οικονομικό κόστος από την προώθηση στη Β’ μισθολογική κατηγορία είναι αμελητέο καθώς αυτό θα αφορά ελάχιστα στελέχη των Αξιωματικών ΕΜΘ.
    Για την θεραπεία της παραπάνω ανισότητας και την απονομή αίσθησης δικαίου και ισονομίας στο σύνολο των στελεχών Αξιωματικών ΕΜΘ με πτυχίο ΑΕΙ προτείνεται να τροποποιηθεί ο καταληκτικός βαθμός και αντί του υπολοχαγού και αντιστοίχων αυτός να είναι λοχαγού και αντιστοίχων με την ταυτόχρονη προώθηση από την Γ’ μισθολογική κατηγορία στην Β΄ μισθολογική κατηγορία από την κτήση του πτυχίου ΑΕΙ.

  • 7 Μαΐου 2024, 00:44 | Γιάννης Χωραφάς

    Με την υποπαράγραφο 1θ του Άρθρου 80 καταργείται «το π.δ. 151/1997 (Α’ 129), περί της οργάνωσης και λειτουργίας του Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, υπό την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 70 του παρόντος». Όμως, το Άρθρο 70 του νομοσχεδίου αφορά στο «Σύστημα αναδοχής φάρων – Τροποποίηση άρθρου 20 ν. 4278/2014» που προφανώς δεν έχει σχέση με το ΣΕΠ του ΣΞ. Μάλλον κάτι πρέπει να διορθωθεί εδώ.
    Επίσης, με την υποπαράγραφο 1η καταργείται το «π.δ. 43/2012 (Α’ 92), περί σύστασης Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής στην Πολεμική Αεροπορία». Όμως, το υπόψη π.δ. εμπεριέχει και διατάξεις (Άρθρο 9) που αφορούν στη σύσταση μητρώου επιθεωρητών πληροφοριακών συστημάτων στην ΠΑ με καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη που συμβουλεύουν και γνωμοδοτούν επί θεμάτων εγκατάστασης, προμήθειας, ασφάλειας, επιβιωσιμότητας κλπ αυτών. Το υπόψη άρθρο δεν πρέπει να καταργηθεί, αντίθετα να διατηρηθεί και η παράγραφος 1 αυτού να τροποποιηθεί σε «Στο Μητρώο Επιθεωρητών Συστημάτων Πληροφορικής καταχωρούνται οι αξιωματικοί του Κοινού Σώματος Πληροφορικής που υπηρετούν σε μονάδες της ΠΑ, είναι απόφοιτοι ΑΣΕΙ και έχουν αθροιστικά τα παρακάτω προσόντα:»

  • 4 Μαΐου 2024, 17:53 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ

    Στο τέλος της παραγράφου3, του άρθρου 7 του Β΄ΜΕΡΟΥΣ, να προστεθεί η φράση «πλην των Μετοχικών Ταμείων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ακίνητη περιουσία των οποίων, αποφασίζουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια μόνο». Αντίκειται με τους ιδρυτικούς νόμους των Μετοχικών Ταμείων, να αποφασίζει ο εκάστοτε ΥΠΕΘΑ για τη διάθεση της περιουσίας τους και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα. Επομένως η συγκεκριμένη παράγραφος να διαμορφωθεί ως εξής:
    «3. Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του παραχωρείται, χωρίς αντάλλαγμα, χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου ΔΔ, πλην των Μετοχικών Ταμείων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ακίνητη περιουσία των οποίων, αποφασίζουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια μόνο».

  • 4 Μαΐου 2024, 16:17 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ

    Στο τέλος της παρ.3, του άρθρου 7 του Β΄ΜΕΡΟΥΣ, να προστεθεί η φράση «πλην των Μετοχικών Ταμείων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ακίνητη περιουσία των οποίων, αποφασίζουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια».Αντίκειται με τους ιδρυτικούς νόμους των Μετοχικών Ταμείων, να αποφασίζει ο εκάστοτε ΥΠΕΘΑ για τη διάθεση της περιουσίας τους και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα.Επομένως η συγκεκριμένη παράγραφος να διαμορφωθεί ως εξής:
    «3. Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του παραχωρείται, χωρίς αντάλλαγμα, χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου, πλην των Μετοχικών Ταμείων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ακίνητη περιουσία των οποίων, αποφασίζουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια»

  • 4 Μαΐου 2024, 16:55 | Ευαγόρας

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:38 | Ελισάβετ Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:54 | Λαμπρινή Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:12 | Τ. Γεωργία

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:35 | ΓΙΩΡΓΟΣ Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:56 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ Χ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:14 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:39 | ΛΑΜΠΡΟΣ Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:55 | Νικόλαος Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:49 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:38 | ΔΗΜΗΤΡΑ Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:56 | ΕΛΙΝΑ Λ.

    1. Στις κατηγορίες των Ειδικών Καταστάσεων μεταφέρονται οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους τραυματίζονται ή υφίστανται πάθηση είτε την περίοδο της Ειρήνης είτε σε περίοδο Πολέμου και κρίνονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ως Ικανοί για την εκτέλεση Υπηρεσίας Γραφείου και δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου.
    2. Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    3. Πρόκειται για μία στοχοποιημένη μεροληπτική διάκριση η οποία συντελέστηκε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων, με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167/24-09-2010), παρότι εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων οι καταταγέντες έτους 1992 (Τάξη 1994) και εντεύθεν και παρότι η φοίτηση είναι τριετής για τους καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν.
    4. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
    α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
    β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
    γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
    5. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
    6. Πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους προερχόμενους από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους.
    7. Επίσης πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια βαθμολογικά στα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και στους αντίστοιχους Μόνιμους Υπάλληλους του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
    8. Συνεπώς οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    9. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά τίθενται κατώτεροι Ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και αλλάζει η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους και όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    10. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    11. Δεν είναι δίκαιη, νόμιμη, ηθική και αιτιολογημένη η παρούσα μεροληπτική αντιμετώπιση και «ιδιότυπη τιμωρία για λόγους υγείας» που φαίνεται ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συναφώς προτείνονται:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».

  • 3 Μαΐου 2024, 16:10 | Χ. Γεωργία

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:19 | Γεώργιος Ν.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού, ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους άλλους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    2. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
    α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
    β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
    γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
    3. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
    4. Αναμένουμε την Αποκατάσταση της Βαθμολογικής Εξέλιξης μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:45 | Αποστόλης Χ.

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διάκρισης για λόγους υγείας που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων εξ΄ ΑΣΣΥ έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών Στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    Οι Διοικητικές βαθμολογικές – μισθολογικές διακρίσεις, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και προστατεύονται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομική Περιοδική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ πρόσφατα με το Ν.4780/2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:02 | Μ. Λάμπρος

    Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
    Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
    Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι, την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
    Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.

  • 3 Μαΐου 2024, 16:56 | Γεώργιος Β.

    Προτείνω να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο μία ακόμη αποκατάσταση που αφορά την «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων», η οποία έχει υποβληθεί τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα με επιχειρήματα από την ΠΟΜΕΝΣ,
    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    Συναφώς προτείνονται τα παρακάτω:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».

  • 3 Μαΐου 2024, 16:47 | Γ. Δημήτριος

    1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επιθυμεί να αναδείξει προς επίλυση το θέμα της αποκατάστασης της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία λαμβάνοντας υπόψη ότι, για λόγους υγείας, είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί δυσμενείς επιπτώσεις και μεταχείριση με βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα.
    2. Όλοι οι μόνιμοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί κρίνονται για τη σωματική τους ικανότητα σύμφωνα με τα ίδια υγειονομικά κριτήρια από το ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17) και μεταφέρονται στις Ειδικές Καταστάσεις του ΝΔ 1400/1973 (ΦΕΚ Α΄ 114) χωρίς να έχουν υπαιτιότητα, εφόσον παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως κρινόμενοι για τη σωματική τους ικανότητα από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    3. Με τις συνδυασμένες διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 14 και των άρθρων 1 και 2 της παρ. 14α του Ν.Δ.1400/1973 οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου και οι Ελαφράς Υπηρεσίας δεν καταλαμβάνουν οργανικάς θέσεις, τοποθετούνται κατά τας περί τοποθετήσεων των Αξιωματικών διατάξεις, αναλόγως των προσόντων ή των ειδικών γνώσεων αυτών, αλλά είναι ανίκανοι διά πάσαν άλλην υπηρεσίαν πλην της τοιαύτης γραφείου και δεν δύνανται ν` ασκήσουν διοίκησιν επιχειρησιακής Μονάδος, Συγκροτήματος ή Σχηματισμού, ούτε διεύθυνσιν επιτελείου.
    4. Οι αποστρατευτικοί βαθμοί των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων είναι:
    α. Απόφοιτοι ΑΣΕΙ με φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή 4-6 έτη, Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας λαμβάνοντας υπόψη ότι, όπως και οι της ενεργού υπηρεσίας, από το βαθμό του Συνταγματάρχη κρίνονται για προαγωγή και:
    (1) Ο καταληκτικός βαθμός των Αξιωματικών που δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας είναι ο βαθμός του Συνταγματάρχη, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ (3) (α) του άρθρου 23 του Ν.3883/2010.
    (2) Δεν προάγονται σε Ανώτατο Αξιωματικό εάν δεν ασκήσουν διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και εάν δεν διασφαλίζεται ότι θα ανταποκριθούν απόλυτα στα καθήκοντα οποιασδήποτε διοικητικής ή επιτελικής θέσης, που προβλέπεται για τον βαθμό τους, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.3883/2010.
    β. Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη) σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν.4407/2016, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
    γ. Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
    δ. Απόφοιτοι ΑΣΣΥ με φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή 2-3 έτη, Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ήτοι υπολείπονται 2-3 βαθμούς με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας οι οποίοι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη.
    ε. Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, του Λοχαγού, ήτοι ίδιο βαθμό με τους αντιστοίχους τους της ενεργού υπηρεσίας.
    στ. Οι προερχόμενοι από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία.
    5. Είναι πολύ θετικό ότι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική και μισθολογικής τους εξέλιξη τα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Επίσης στους Αστυνομικούς, στο Λιμενικό και Πυροσβεστικό προσωπικό που μετατάσσονται σε Υπηρεσία Γραφείου, λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, χορηγείται μηνιαίο επίδομα τριακοσίων (300) ευρώ σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (Α΄80/16-04-2007).
    6. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων απόφοιτοι ΑΣΣΥ τίθενται κατώτεροι ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και έτσι αλλάζει η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης όσοι κρίθηκαν για μεταφορά στην Ειδική Κατάσταση ενώ διάνυαν το βαθμό του Ταγματάρχη δεν προάγονται, όπως δεν προάγονται και οι Λοχαγοί που ανήκουν στην κατηγορία της Ελαφράς Υπηρεσίας, παρότι ρητά δεν προβλέπεται τέτοια νομοθετική διάταξη.
    7. Επιπλέον έχουν επιπρόσθετα προβλήματα στις μισθολογικές τους αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών σε χαμηλά επίπεδα, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους. Έτσι αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, έναντι ομοίων κατηγοριών στρατιωτικών και αργότερα όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    8. Συναφώς με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται όλοι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ να έχουν τον καταληκτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι μικρός αριθμός Αξιωματικών ο οποίος έχει υποστεί σωματική βλάβη και η Πολιτεία οφείλει να είναι μεγαλόθυμη και συμπαραστάτης αποφεύγοντας τις όποιες διακρίσεις για λόγους υγείας.
    Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,
    9. Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά από όλα τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από τους Εισηγητές του Νομοσχεδίου η ανάγκη επίλυσης της συγκεκριμένης αδικίας μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
    10. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ είναι η θεσμική εκπρόσωπος των ε.ε. στελεχών και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ρύθμιση τέτοιου είδους διακρίσεων προάγει το αξιόμαχο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι αδιαμφισβήτητα μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου υπερβαίνουν καθημερινά τον εαυτό τους για την εκπλήρωση της αποστολής τους και όταν χωρίς υπαιτιότητά τους παρουσιάσουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως, η Υπηρεσία δεν θα τους ξεχάσει ούτε στην ειρήνη ούτε (ου μη γένοιτο) στον πόλεμο. Συναφώς προτείνουμε τα εξής:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».
    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2340-pomens-apokatastase-axkon-eidikon-katastaseon-ex-assy-doste-lyse-sto-chronio-auto-problema

  • 3 Μαΐου 2024, 16:28 | Νίκος

    1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επικρότησε και χαιρέτισε την νομοθέτηση του άρθρου 52 του Ν.5018/2023 που αφορά στην αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ καταταγέντων τα έτη 1991, 1992, 1993 (τάξεων 1993, 1994, 1995) και την νομοθέτηση του άρθρου 80 του Ν.5018/2023 που αφορά στην ρύθμιση της αρχαιότητας μεταξύ των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ και των Αξιωματικών που ανήκουν στους Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.Δ. 445/74 και στις Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77.
    2. Η ΠΟΜΕΝΣ επιθυμεί να αναδείξει προς επίλυση το θέμα των κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ καταταγέντων από το έτος 1994 (Τάξεως 1996) και εντεύθεν, όπου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται η ομαλή σταδιοδρομική εξέλιξη ώστε να έχουν συντομότερη χρονολογική παραμονή στους κατεχόμενους βαθμούς, η οποία δεν επηρεάζει την εξέλιξη τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αποστρατευτούν με την συμπλήρωση 35 ετών πραγματικής υπηρεσίας λαμβάνοντας τον καταληκτικό βαθμό του Συνταγματάρχη χωρίς προαπαιτούμενο την απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ και έχοντας πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, σε συνδυασμό με την αναγνώριση στο διπλάσιο, ως προς τη σύνταξη, του χρόνου υπηρεσίας των 5 ετών που διανύθηκε σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ΠΔ 169/2007 (ΦΕΚ Α΄ 210/31-08-2007) και το άρθρο 23 του Ν.4997/2022 (ΦΕΚ Α΄ 219/25-11-2022), ήτοι συνολικά 35+5=40 έτη υπηρεσίας προς απόληψη συντάξεως.
    3. Για τα θέματα κρίσεων και προαγωγών των αποφοίτων ΑΣΣΥ ο Ν.2439/1996 (ΦΕΚ Α΄ 219/06-09-1996) έπαυσε να ισχύει, με την παράγραφο 1 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167/24-09-2010), πλην των παρακάτω περιπτώσεων που ισχύει:
    α. Για τους καταταγέντες έως το έτος 1987 (Τάξη 1989), σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 110 του Ν.3978/2011 (ΦΕΚ Α΄ 137/16-06-2011).
    β. Για τους καταταγέντες έως το έτος 1989 (Τάξη 1991), σύμφωνα με την παράγραφο 26 του άρθρου 18 του Ν.4407/2016 (ΦΕΚ Α΄ 134/27-07-2016), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν.4433/2016 (ΦΕΚ Α΄ 213/15-11-2016) και σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 47 του Ν.4407/2016, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 2 του Ν.4433/2016.
    γ. Για τους καταταγέντες έως το έτος 1993 (Τάξη 1995) σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν.4494/2017 (ΦΕΚ Α΄ 165/02-11-2017), που αφορούσε αρχικά τους καταταγέντες έως το έτος 1990 (Τάξη 1992), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 150 του Ν.4764/2020 (ΦΕΚ Α΄ 256/23-12-2020) και όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 52 του Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023).
    4. Συνεπώς με την εφαρμογή του Ν.3883/2010 η Υπηρεσία αντιλήφθηκε το μείζον πρόβλημα της σταδιοδρομικής εξέλιξης που διέπει τους αποφοίτους ΑΣΣΥ και με οκτώ (8) τροποποιήσεις Νόμων διατήρησε στις διατάξεις του Ν.2439/1996 τους απόφοιτους ΑΣΣΥ καταταγέντες έως το έτος 1993 (Τάξη 1995), οι οποίοι έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και σταδιοδρομικό καθεστώς 35 ετών. Οι υπόψη εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών για διετή φοίτηση όπως παρακάτω:
    α. Έως τους καταταγέντες του έτους 1990 (Τάξη 1992) με κατατακτήριες εξετάσεις, έχοντας ως προαπαιτούμενο την αποφοίτηση από την Α΄ Λυκείου.
    β. Οι καταταγέντες του έτους 1991 (Τάξη 1993) με κατατακτήριες εξετάσεις, έχοντας ως προαπαιτούμενο την αποφοίτηση από την Γ΄ Λυκείου.
    γ. Οι καταταγέντες του έτους 1992 (Τάξη 1994) με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων και ορισμένοι το έτος 1993 (Τάξη 1994) εισήλθαν με κατατακτήριες εξετάσεις έχοντας ως προαπαιτούμενο την αποφοίτηση από την Γ΄ Λυκείου.
    δ. Από τους καταταγέντες του έτους 1993 (Τάξη 1995) και εντεύθεν με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων.
    5. Στις διατάξεις του Ν.3883/2010 διέπονται οι παρακάτω απόφοιτοι ΑΣΣΥ οι οποίοι έχουν καταληκτικό βαθμό Αντισυνταγματάρχη όσοι δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, Συνταγματάρχη όσοι είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, σταδιοδρομικό καθεστώς 37 ετών και εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών με το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων:
    α. Οι καταταγέντες από το έτος 1994 (Τάξη 1996) έως το έτος 2014 (Τάξη 2016) με διετή φοίτηση.
    β. Οι καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν με τριετή φοίτηση.
    6. Έτσι διαφαίνεται ως οξύμωρο και αντιφατικό ότι ενώ απαιτείται οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ για να έχουν τον καταληκτικό βαθμό του Συνταγματάρχη:
    α. Σύμφωνα με την Εγκύκλιο Προκήρυξης Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών, με την κατάταξη τους στις ΑΣΣΥ υποβάλλουν υποχρεωτικά Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή βεβαίωση διαγραφής, εφόσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όπως ορίζεται στα δικαιολογητικά επιτυχόντων που προσκομίζονται στη Σχολή την ημέρα κατατάξεως.
    β. Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Ν.1771/1988 (ΦΕΚ Α΄ 71/19-04-1988):
    «9. Φοιτητές ή σπουδαστές σχολών ή τμημάτων σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ημεδαπής, που μετά από συμμετοχή τους σε γενικές εξετάσεις εισάγονται σε άλλη σχολή ή τμήμα σχολής, δεν μπορούν να εγγραφούν στη νέα σχολή ή τμήμα εάν προηγουμένως δε διαγραφούν με αίτηση τους από τη σχολή ή το τμήμα όπου ήδη είναι γραμμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση η εγγραφή στη νέα σχολή ή τμήμα είναι άκυρη. Η διαγραφή τους από τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο ανήκαν διαπιστώνεται με βεβαίωση της σχολής ή του τμήματος αυτού».
    7. Τονίζεται ότι μέχρι την εφαρμογή του Ν.3883/2010 σε όλες τις Εγκυκλίους Προκήρυξης Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών των αποφοίτων ΑΣΣΥ αναγράφεται ότι η βαθμολογική τους εξέλιξη φθάνει μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη – Πλοιάρχου – Σμηνάρχου μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.
    8. Επιπλέον οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ καταταγέντες τα έτη 1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997) συμπεριλαμβάνονται στην χρονική περίοδο της ομαλής μετάβαση προς το νέο συνταξιοδοτικό Νόμο όπου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 (Α΄ 120/21-07-2010):
    «4. Ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει καταταγεί μέχρι την 31.12.1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1.1.2015 και μετά προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του Π.Δ. 169/2007, εισφοράς για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας».
    9. Συναφώς με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για λόγους ισονομίας επιχειρείται:
    α. Όλοι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ να έχουν τον καταληκτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, χωρίς προαπαιτούμενο την απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ.
    β. Η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 37 του Ν.4494/2017 ώστε να υπαχθούν στον Ν.2439/1996 και οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ καταταγέντες τα έτη 1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997).
    γ. Η διευθέτηση του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ καταταγέντων από το έτος 1996 (Τάξεως 1998) και εντεύθεν ώστε να προάγονται, σε Λοχαγό μετά από 27 έτη (αντί 28), σε Ταγματάρχη μετά από 31 έτη (αντί 34), σε Αντισυνταγματάρχη μετά από 34 έτη (αντί 36) και σε Συνταγματάρχη μετά από 35 έτη (αντί 37), υπηρεσίας. Υπόψη ότι με την παράγραφο 2 του άρθρου 12 του Ν.Δ. 445/1974 (Α ́ 160/10-06-1974) προάγονται στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού μετά από 19 έτη.
    Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,
    10. Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά από όλα τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από τους Εισηγητές του Νομοσχεδίου η ανάγκη διευθέτησης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
    11. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ είναι η θεσμική εκπρόσωπος των ε.ε. στελεχών και εισηγείται να προβείτε στην απαιτούμενες ενέργειες διευθετώντας τα προβλήματα σταδιοδρομικής φύσεως, που αναμένουν οι Απόφοιτοι Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) να επιλυθούν μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
    12. Συνεπώς για την εμπέδωση του απαιτούμενου σεβασμού και του αισθήματος δικαίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προτείνουμε τα εξής:
    α. Οι περιπτώσεις α(3)(β), α(4), β(5), (β(6) και γ(5), (γ(6) του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
    (3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
    (β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
    (5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    (5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    β. Το άρθρο 37 του Ν.4494/2017 (Α΄ 165/02-11-2017) τροποποιείται ως εξής:
    «Άρθρο 37 – Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών
    Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α’ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α’ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου, ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Για τους αξιωματικούς που δυνάμει του παρόντος άρθρου αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από ΑΣΣΥ δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996 στον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων.
    Ειδικά για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου των ειδικοτήτων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας ισχύουν επιπλέον τα καθοριζόμενα στην περ. δ’ της παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 2439/1996».
    γ. Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) αντικαθίσταται ως εξής:
    «Άρθρο 27 – Χρόνοι Προαγωγής
    4. Ειδικά για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:
    α. Για την προαγωγή των Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
    β. Για την προαγωγή των Υπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό ή οκτώ (8) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.
    γ. Για την προαγωγή των Λοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό ή δώδεκα (12) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.
    δ. Για την προαγωγή των Ταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό ή δεκαπέντε (15) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.
    ε. Για την προαγωγή των Αντισυνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση ενός (1) έτους στο βαθμό ή δεκαέξι (16) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού».
    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2309-kyrie-yetha-idou-e-protase-tes-pomens-pou-dikaionei-tis-taxeis-96-97-kai-enteuthen-e-epilyse-tou-chroniou-aitematos-sta-cheria-sas

  • 2 Μαΐου 2024, 23:56 | Κωνσταντίνος Χ

    Συναφώς προτείνονται:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020»

  • 2 Μαΐου 2024, 16:38 | Κωνσταντίνος Μ.

    1. Στις κατηγορίες των Ειδικών Καταστάσεων μεταφέρονται οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους τραυματίζονται ή υφίστανται πάθηση είτε την περίοδο της Ειρήνης είτε σε περίοδο Πολέμου και κρίνονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ως Ικανοί για την εκτέλεση Υπηρεσίας Γραφείου και δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου.
    2. Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    3. Πρόκειται για μία στοχοποιημένη μεροληπτική διάκριση η οποία συντελέστηκε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων, με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167/24-09-2010), παρότι εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων οι καταταγέντες έτους 1992 (Τάξη 1994) και εντεύθεν και παρότι η φοίτηση είναι τριετής για τους καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν.
    4. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
    α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
    β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
    γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
    5. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
    6. Πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους προερχόμενους από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους.
    7. Επίσης πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια βαθμολογικά στα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και στους αντίστοιχους Μόνιμους Υπάλληλους του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
    8. Συνεπώς οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    9. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά τίθενται κατώτεροι Ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και αλλάζει η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους και όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    10. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    11. Δεν είναι δίκαιη, νόμιμη, ηθική και αιτιολογημένη η παρούσα μεροληπτική αντιμετώπιση και «ιδιότυπη τιμωρία για λόγους υγείας» που φαίνεται ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συναφώς προτείνονται:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020»

  • 2 Μαΐου 2024, 16:17 | Δημήτριος Γ.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 2-3 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
    4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.
    5. Αιτούμαστε να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση μας για λόγους υγείας, προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 2 Μαΐου 2024, 16:22 | Παναγιώτης Ν.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 2 Μαΐου 2024, 16:49 | Γιώργος Ν.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 2-3 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».

  • 2 Μαΐου 2024, 16:11 | Νικόλαος

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού, ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους άλλους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    2. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
    α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
    β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
    γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
    3. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
    4. Αναμένουμε την Αποκατάσταση της Βαθμολογικής Εξέλιξης μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 2 Μαΐου 2024, 16:34 | Λάμπρος Μ.

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διάκρισης για λόγους υγείας που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων εξ΄ ΑΣΣΥ έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών Στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    Οι Διοικητικές βαθμολογικές – μισθολογικές διακρίσεις, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και προστατεύονται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομική Περιοδική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ πρόσφατα με το Ν.4780/2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.

  • 2 Μαΐου 2024, 16:39 | Γεωργία Τ.

    Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
    Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
    Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι, την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
    Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.

  • 2 Μαΐου 2024, 16:55 | Ελισάβετ Μ.

    Προτείνω να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο μία ακόμη αποκατάσταση που αφορά την «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων», η οποία έχει υποβληθεί τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα με επιχειρήματα από την ΠΟΜΕΝΣ,
    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    Συναφώς προτείνονται τα παρακάτω:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».

  • 2 Μαΐου 2024, 16:32 | Μ.ΛΑΜΠΡΙΝΗ

    Προτείνω να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο μία ακόμη αποκατάσταση που αφορά την «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων», η οποία έχει υποβληθεί τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα με επιχειρήματα από την ΠΟΜΕΝΣ,
    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    Συναφώς προτείνονται τα παρακάτω:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».