ΜΕΡΟΣ Δ` ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Άρθρα 43-58)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Άρθρο 43
Ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 1 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί του σκοπού και της έδρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1
Σκοπός και έδρα της Σχολής

1. Ιδρύεται Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης για την κατάρτιση συγκεκριμένων ειδικοτήτων αξιωματικών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση του πρώτου εδαφίου παρέχεται για τις εξής ειδικότητες αξιωματικών:
α. Υγειονομικού (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων).
β. Νομικού.
γ. Οικονομικού.
δ. Πληροφορικής.
3. Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι προς κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και με την προϋπόθεση της καταβολής της δαπάνης του άρθρου 25 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
5. Η Σχολή δύναται σε περίπτωση επιστράτευσης να μεταφερθεί προσωρινά στην Αθήνα, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, όπου στον παρόντα γίνεται αναφορά σε «Θεσσαλονίκη», «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και «Φρουρά Θεσσαλονίκης», νοούνται, αντίστοιχα, «Αθήνα», «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Φρουρά Αθηνών».».

Άρθρο 44
Οργάνωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 2 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2
Οργάνωση της Σχολής

Η Σχολή περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, ήτοι:
α. Πτέρυγα Υγειονομικού (ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι).
β. Πτέρυγα λοιπών Σωμάτων (νομικού, οικονομικού, πληροφορικής).».

Άρθρο 45
Ονομασία και αρχαιότητα – Τροποποίηση άρθρου 20 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 20 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της ονομασίας και της αρχαιότητας των αποφοίτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20
Ονομασία και αρχαιότητα

1. Μετά από την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους και με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πτυχιούχοι της οικείας σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάζονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εξής:
α) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ονομάζονται Ανθυπίατροι.
β) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φαρμακευτικής ονομάζονται Ανθυποφαρμακοποιοί.
γ) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κτηνιατρικής ονομάζονται Ανθυποκτηνίατροι.
δ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Νομικής, Οικονομικών και Πληροφορικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
2. Η σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους καθορίζεται βάσει της βαθμολογίας τους στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου και στο τελευταίο έτος της Σχολής, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, η αξιολόγηση των οποίων υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον οργανισμό της Σχολής.».

Άρθρο 46
Επιστράτευση – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 24 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) σε καιρό επιστράτευσης, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 24
Επιστράτευση

1. Σε καιρό επιστράτευσης η λειτουργία της Σχολής μπορεί να διακόπτεται, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για όλες ή για ορισμένες τάξεις, και οι μαθητές διατίθενται για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων ονομάζονται προσωρινά Ανθυπασπιστές και των λοιπών τάξεων Λοχίες.
2. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Σχολής λήγει η θητεία του διδακτικού της προσωπικού που προέρχεται από αποστράτους αξιωματικούς και ιδιώτες.
3. Η Σχολή επαναλειτουργεί με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άρθρο 47
Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής:
α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.
β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
ε) Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
στ) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
ζ) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.
η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας των εντασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχών των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
5. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.
6. Το σύνολο των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικών θέσεων, στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, μεταφέρεται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
7. Το σύνολο των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στελεχών των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, εντάσσονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ), διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.

Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 51
Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 3883/2010 (Α’ 167) σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Τα στελέχη που μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) διατηρούν τον βαθμό τους και ο χρόνος που έχουν διανύσει σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον αντίστοιχο βαθμό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους εξακολουθεί να ισχύει και μετά από τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, εφόσον απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
4. Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).

Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

1. Η στολή, η ονομασία των βαθμών και τα διακριτικά των βαθμών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι αυτά των στελεχών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το διακριτικό οπλόσημο του Σώματος στις στολές και το έμβλημα του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι το ίδιο με αυτό του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
2. Όσοι εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, τα μετάλλια, τις διαμνημονεύσεις και τα διακριτικά σήματα που τους είχαν απονεμηθεί προ της, κατά περίπτωση, ένταξης ή μετάταξης σε αυτό.

Άρθρο 53
Οικονομική και διοικητική μέριμνα

1. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να διέπονται από τα ισχύοντα στον Κλάδο προέλευσής τους.
2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και όσοι αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Άρθρο 54
Αποστρατευτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 22 ν. 2439/1996

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Ιατρού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρού», β) η λέξη «Στρατολογικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νομικού», γ) προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και η περ. γ΄, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην παρ. 17 του άρθρου 20. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Υγειονομικού Ιατρού και τους Υποστρατήγους Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.».

Άρθρο 55
Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί των διακρίσεων και των ειδικοτήτων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. (4) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, β) το στοιχ. (δ) της υποπερ. (14) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, γ) η υποπερ. (6) της περ. δ’ της παρ. 3 καταργείται, δ) στην υποπερ. (8) της περ. δ’ της παρ. 3, διαγράφονται οι λέξεις «, Έρευνας Πληροφορικής», ε) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 3
Διακρίσεις – Ειδικότητες

1. Οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε:
α. Όπλων:
(1) Πεζικού
(2) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(3) Πυροβολικού
(4) Μηχανικού
(5) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(6) Αεροπορίας Στρατού
β. Σωμάτων:
(1) Τεχνικού
(2) Εφοδιασμού – Μεταφορών
(3) Υλικού Πολέμου, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Υλικού Πολέμου
(β) Πυροτεχνουργών
(4) [Καταργείται]
(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(ζ) Λοιπών Ειδικοτήτων, με τις γενικές ειδικότητες:
(1) Διαχειριστών Υγειονομικού
(2) Διοικητικών Υγειονομικού
(6) Οικονομικού
(7) Γεωγραφικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Γεωγραφικού
(β) Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων
(8) [Έχει καταργηθεί]
(9) Στρατιωτικών Γραμματέων, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Στρατιωτικών Γραμματέων (β) Διερμηνέων
(10) Ταχυδρομικού
(11) Μουσικού
(12) Φροντιστών, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού – Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(13)Αρχιτεχνιτών Όπλων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(14) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα:
(α) Τεχνικού
(β) Εφοδιασμού και Μεταφορών
(γ) Υλικού Πολέμου
(δ) [Καταργείται]
(ε) Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Υλικού.
2. Οι Αξιωματικοί του ΠΝ διακρίνονται σε:
α. Μαχίμους
β. Μηχανικούς
γ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικού
(2) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(2Α) Ειδικών Επιστημόνων
(3) Ειδικοτήτων.
3. Οι Αξιωματικοί της ΠΑ διακρίνονται σε:
α. Ιπτάμενους
β. Μηχανικούς (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)
γ. Αεράμυνας
δ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικών
(2) Υγειονομικών, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(3) Εφοδιαστών
(4) Διοικητικών
(5) Μετεωρολόγων
(6) [Καταργείται]
(6Α) Ειδικών Επιστημόνων
(7) Ραδιοναυτίλων
(8) Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)
(9) Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, Άμυνας Αεροδρομίων)
(10) Μουσικών.
4. Οι Αξιωματικοί των ΚΣ διακρίνονται σε:
α. Νομικού (ΝΟΜ)
β. Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ)
γ. Πληροφορικής (ΠΛΗ)
δ. Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ)
ε. Στρατιωτικών Ιερέων.».

Άρθρο 56
Καταληκτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. α), γ) και δ) άρθρου 23 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο στοιχείο (α) της υποπερ. (2) της περ. α΄, αα) οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς» και αβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», β) στο στοιχείο (β) της υποπερ. (2) της περ. α΄, βα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και ββ) οι λέξεις «Κτηνιάτρους Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κτηνιάτρους», γ) στην υποπερ. (3) της περ. β’, οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς», δ) στην υποπερ. (3) της περ. γ’, δα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και δβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», ε) στην υποπερ. (4) της περ. β’, η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους», στ) στην υποπερ. (1) της περ. δ’, προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικού και Γεωγραφικού.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Υγειονομικού Ιατρούς.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..»
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικού Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στη ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.».

Άρθρο 57
Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010

Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του αποστρατευτικού βαθμού των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς και Μετεωρολόγους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους ειδικότητας Ιατρού, τους Υποστρατήγους Νομικού, τους Υποστρατήγους Οικονομικών Επιθεωρητών και τους Υποστρατήγους Πληροφορικής, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου και αντιστοίχων.».

Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

1. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρμόδιο για:
α) Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα και εφαρμογές.
β) Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
γ) Τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
δ) Την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ειδική έμφαση στην αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση προτύπων.
ε) Την εκπόνηση ερευνητικών έργων και μελετών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
στ) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες.
ζ) Τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με τις αρχές της ηθικής ακεραιότητας, υπεύθυνης ανάπτυξης και χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Data Science). Το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, ασφάλεια, επεξεργασία, διαχείριση και ορθή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data), με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.
3. Τα Τμήματα των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.
4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.
5. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων.

  • 3 Μαΐου 2024, 08:29 | Αποστόλης

    Άρθρο 47
    Εκ της αποστολής του το Κοινό Σώμα Πληροφορικής πρέπει να μετονομαστεί σε Σώμα Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Κυβερνοάμυνας και Καινοτομίας.

    Σε περίπτωση διαφωνίας αλλάξτε την αποστολή διότι δεν συνάδουν τα όσα εκπορεύονται από αυτή στη συνέχεια των άρθρων του σχεδίου νόμου.

  • 2 Μαΐου 2024, 23:16 | Γεώργιος

    Κύριε Υπουργέ, εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου να αποδείξετε ότι όσα γράφονται στη διαβούλευση λαμβάνονται υπόψιν.
    Γιατί έχουμε χάσει κάθε ελπίδα. Αυτό το νομοσχέδιο θα σας κοστίσει, κανένας μορφωμένος/έμπειρος Πληροφορικάριος δεν θα παραμείνει να ζήσει αυτή τη ντροπή. Κρίμα σε εμάς τους νέους που είχαμε όνειρο να μπουμε στην Αεροπορία, ήμασταν περήφανοι, νιώσαμε τυχεροί που πήραμε την ειδικότητα Πληροφορικής και δεχόμασταν να παίρνουμε λιγότερο από 1000€ για να υπηρετούμε τη πατρίδα, ξέροντας καλά τους μισθούς και την απορρόφηση στον Ιδιωτικό Τομέα.
    Καταστρέφετε όνειρα!

  • 2 Μαΐου 2024, 21:38 | Νικη

    Ορθών θα ήταν το κοινό σώμα να στελεχωθεί από άτομα τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό. Υπάρχουν στελεχοι που θα μπορούσαν να έχουν μπει Σ.Ξ ή Π.Ν από πανελλήνιες ειτε από οιονδήποτε θεσμό ομως δεν δήλωσαν ποτέ κανενα απο τα δυο διότι δεν επιθυμούσαν να είναι σε αυτά τα σώματα. Πως τώρα μετά από τόσα χρόνια υπηρεσίας χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιλογής τους «αδειαζετε» σε μια ανιση δεξαμενή????
    Και εξυπακούεται ότι η μόνη χαμένη στην όλη ιστορία θα είναι η Π.Α.
    Θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις είναι δεδομένο!

  • 2 Μαΐου 2024, 19:41 | Γιάννης Σ.

    Κύριε Υπουργέ,

    Συνήθως η διαδικασία της διαβούλευσης και των σχολίων για αλλαγές, λειτουργεί εκτονωτικά για τους ενδιαφερόμενους – συμμετέχοντες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη επί της ουσίας.

    Μπορείτε όμως να κάνετε την ουσιαστική διαφορά και να ανατρέψετε την παραπάνω πεποίθηση με μια τροποποίηση υψηλού συμβολισμού και πολύ χαμηλού κόστους.

    Αναφέρομαι στην τροποποίηση του άρθρου 23 και στην αποκατάσταση των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ. Νομοθετήστε τον καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού και των αντιστοίχων και τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη και των αντιστοίχων στους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ.

    Θα είναι μια τρανή απόδειξη επιβολής της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης. Θα είναι η καθολική επιβράβευση της αριστείας και του θετικού παραδείγματος.

  • 2 Μαΐου 2024, 18:58 | Filippos

    Θα πρέπει στα στελέχη που ήδη υπηρετούν να ερωτηθούν αν θέλουν κάνουν μετάταξήη. Πώς είναι δυνατόν να μείνουν στον αέρα τόσες οικογένειες με παιδιά.. Θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις δυστυχώς τα οικονομικά δεν αρκούν για να ζήσουν οι οικογένειες των στελεχών που θα πρέπει να χωριστούν αναγκαστικά από μια μετάθεση … Υπάρχουν πολλές γυναίκες στρατιωτικών που είναι στον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον άντρα τους ούτε τα παιδιά σε μια μετάθεση…

  • 2 Μαΐου 2024, 18:13 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΡΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη ΣΣΑΣ είναι θετικό και μάλιστα είχε εγκριθεί από το ΣΑΓΕ από το 2008. Οσον αφορά το κοινό σώμα (ΚΣ) πληροφορικής είναι λάθος, καθώς κάθε κλάδος των ΕΔ εχει τις δικές του ιδιαιτερότητες σε θέματα πληροφορικής. Περαν τουτων η κυβερνοασφάλεια και διαλειτουργικότητα των συστημάτων δεν προϋποθέτει κοινό σώμα και κάλλιστα μπορεί να επιταχθεί με τη διακλαδικότητα. Ας αφήσουμε λοιπόν τους πειραματισμούς και ας αφήσουμε τη πληροφορική σε κλαδικό και διακλαδικό επίπεδο, όπως σήμερα.
    Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι το Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ συγκροτήθηκε με μετάταξη στελεχών από άλλες ειδικότητες (κυρίως Μηχανικών) σύμφωνα με το ΠΔ 43/2012 και το ν 4407/2016 σε εθελοντική βάση, Σήμερα με αυτό το σχέδιο νόμο υποχρεωτικά τα στελέχη αυτά υφίστανται δεύτερη αναγκαστική μετάταξη στο ΚΣ Πληροφορικής.
    Κατόπιν τούτων προτείνεται να μην συγκροτηθεί ΚΣ πληροφορικής και Η ΣΣΑΣ να αποδίδει αξκους πληροφορικής στους κλάδους των ΕΔ όπως με τους ΥΙ και Ν , σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε κλάδου.
    Απτχος εα Γ. Βορρόπουλος

  • 2 Μαΐου 2024, 17:52 | Νικολαος

    Αν και ξέρω ότι το τι θα γράψουμε εδώ δεν πρόκειται να ληφθεί ούτε στο ελάχιστο υπόψιν από τους αρμόδιους, θα πω ότι το να βγάζεις ένα νομο και να μεταθετεις υποχρεωτικά το προσωπικό παρά τη θέληση του, σε ένα μεγάλο κομμάτι είναι πέρα για πέρα άδικο. Αλλά για εμένα το πλέον άδικο και μη ηθικο είναι να παίζεις έτσι με τις ζωές τόσων ανθρώπων και των οικογενειών τους,καθώς οι νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις ζωές όλων μας.

  • 2 Μαΐου 2024, 17:42 | Ευάγγελος

    Κύριε Υπουργέ,
    Υπάρχει μια κατηγορία Αξιωματικών, οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οποίοι αδικούνται τόσο ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό όσο και προς την μισθολογική τους κατανομή και θα συνεχίσουν να αδικούνται αν δεν σταματήσετε αυτή την αδικία με κάποια τροποποίηση σε αυτό το νομοσχέδιο. Για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ δε θα σας μιλήσει καμία Ομοσπονδία παρόλα αυτά το πρόβλημα που ζητάει λύση είναι το εξής: Ενώ το ακαδημαϊκό κριτήριο της κτήσης πτυχίου ΑΕΙ ευεργετείται με έναν επιπλέον βαθμό στην κατηγορία Αξιωματικών ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτο στην κατηγορία Αξιωματικών ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που στο σύνολο του δημόσιου τομέα η κατοχή τίτλου ΑΕΙ σημαίνει βαθμολογική εξέλιξη και προώθηση στην αντίστοιχη οικονομική βαθμίδα ΠΕ. Στις Ε.Δ τα ίδια και ισότιμα πτυχία ΑΕΙ ευεργετούνται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου τους και όχι ως προς την αυτόφωτη και αδιαμφισβήτητη αξία τους. Η υπεραξία που προσφέρει το πτυχίο ΑΕΙ σε όλους όσους το αποκτούν σκοντάφτει στις στρατιωτικές αγκυλώσεις και στους πάσης φύσεως συνδικαλιστές, συμβούλους και επιτελείς. Και μπορεί κάποιοι από όλους αυτούς να σπούδασαν και να απέκτησαν πτυχία και μεταπτυχιακά και να γνωρίζουν τον κόπο και την αξία των πτυχίων, μπορούν όμως με μεγάλη ευκολία να παραβλέπουν την κοινή λογική και να θέτουν θέματα ιεραρχίας, προέλευσης κλπ, όταν πρόκειται για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των άλλων. Πώς γίνεται να αγνοείται έτσι η ακαδημαϊκή προσπάθεια και η αυτοβελτίωση τόσων στελεχών ενώ κάποιων άλλων η ίδια προσπάθεια να επιβραβεύεται; Ένα στέλεχος ΑΣΣΥ κατέβαλε διαφορετική προσπάθεια από ένα στέλεχος ΕΜΘ για να αποκτήσει ένα (ενδεχομένως και το ίδιο) πτυχίο ΑΕΙ; Γιατί η επιβράβευση της αριστείας δεν έχει έμπρακτα καθολικό χαρακτήρα; Πώς μπορεί ο νομοθέτης να κάνει σαφή διάκριση για μια μόνο κατηγορία και να αποδέχεται την ανισότητα έναντι του νόμου για την κατηγορία των Αξιωματικών ΕΜΘ; Η επιβράβευση του πτυχίου ΑΕΙ δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν ή ανάλογα με την προέλευση του στελέχους. Είναι άδικο.
    Το θέμα είναι κυρίως ηθικής τάξεως και πρέπει να λυθεί σε αυτό το νομοσχέδιο ενώ και το οικονομικό κόστος από την προώθηση στη Β’ μισθολογική κατηγορία είναι αμελητέο καθώς αυτό θα αφορά ελάχιστα στελέχη των Αξιωματικών ΕΜΘ.
    Για την θεραπεία της παραπάνω ανισότητας και την απονομή αίσθησης δικαίου και ισονομίας στο σύνολο των στελεχών Αξιωματικών ΕΜΘ με πτυχίο ΑΕΙ προτείνεται να τροποποιηθεί ο καταληκτικός βαθμός και αντί του υπολοχαγού και αντιστοίχων αυτός να είναι λοχαγού και αντιστοίχων με την ταυτόχρονη προώθηση από την Γ’ μισθολογική κατηγορία στην Β΄ μισθολογική κατηγορία από την κτήση του πτυχίου ΑΕΙ.

  • 2 Μαΐου 2024, 16:29 | Ηλίας

    Κύριε Υπουργέ,

    Υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις μια μικρή δεξαμενή Αξιωματικών ΕΜΘ πτυχιούχων και μεταπτυχιακών, η οποία έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κι ενώ μπορεί να προσφέρει πολλά αντιμετωπίζεται με απαξία.

    Το μόνο που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί η ισονομία και η ίση μεταχείριση με τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ σχετικά με το πτυχίο μας.

    Μην απαξιώνετε τους κόπους μας και τα πτυχία μας.

    Τροποποιήστε το άρθρο 23 υπέρ των Αξιωματικών ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ και αποδείξτε ότι η επιβράβευση λόγω επιμόρφωσης και πανεπιστημιακής αποφοίτησης αφορά όλους και όχι λίγους και εκλεκτούς.

    Όπως δεν είναι όλοι οι ΑΣΣΥ το ίδιο, έτσι δεν είναι και όλοι οι ΕΜΘ το ίδιο.

    Είναι δίκαιο και ηθικό και αναμένουμε σε αυτό το νομοσχέδιο τη νομοθετική αποκατάσταση.

  • 2 Μαΐου 2024, 16:54 | Giannis

    ύριε Υπουργέ,
    Υπάρχει μια κατηγορία Αξιωματικών, οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οποίοι αδικούνται τόσο ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό όσο και προς την μισθολογική τους κατανομή και θα συνεχίσουν να αδικούνται αν δεν σταματήσετε αυτή την αδικία με κάποια τροποποίηση σε αυτό το νομοσχέδιο. Για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ δε θα σας μιλήσει καμία Ομοσπονδία και κανένα Σωματείο. Δε θα σας εισηγηθούν κάποια πρόταση ούτε καν για να την εξετάσετε. Οι λόγοι είναι γνωστοί, στις τάξεις των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ αλλά δεν είναι της παρούσης, να αναφερθούν.
    Το πρόβλημα που ζητάει λύση είναι το εξής: Ενώ το ακαδημαϊκό κριτήριο της κτήσης πτυχίου ΑΕΙ ευεργετείται με έναν επιπλέον βαθμό στην κατηγορία Αξιωματικών ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτο στην κατηγορία Αξιωματικών ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που στο σύνολο του δημόσιου τομέα η κατοχή τίτλου ΑΕΙ σημαίνει βαθμολογική εξέλιξη και προώθηση στην αντίστοιχη οικονομική βαθμίδα ΠΕ. Στις Ε.Δ τα ίδια και ισότιμα πτυχία ΑΕΙ ευεργετούνται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου τους και όχι ως προς την αυτόφωτη και αδιαμφισβήτητη αξία τους. Η υπεραξία που προσφέρει το πτυχίο ΑΕΙ σε όλους όσους το αποκτούν σκοντάφτει στις στρατιωτικές αγκυλώσεις και στους πάσης φύσεως συνδικαλιστές, συμβούλους και επιτελείς. Και μπορεί κάποιοι από όλους αυτούς να σπούδασαν και να απέκτησαν πτυχία και μεταπτυχιακά και να γνωρίζουν τον κόπο και την αξία των πτυχίων, μπορούν όμως με μεγάλη ευκολία να παραβλέπουν την κοινή λογική και να θέτουν θέματα ιεραρχίας, προέλευσης κλπ, όταν πρόκειται για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των άλλων. Πώς γίνεται να αγνοείται έτσι η ακαδημαϊκή προσπάθεια και η αυτοβελτίωση τόσων στελεχών ενώ κάποιων άλλων η ίδια προσπάθεια να επιβραβεύεται; Ένα στέλεχος ΑΣΣΥ κατέβαλε διαφορετική προσπάθεια από ένα στέλεχος ΕΜΘ για να αποκτήσει ένα (ενδεχομένως και το ίδιο) πτυχίο ΑΕΙ; Γιατί η επιβράβευση της αριστείας δεν έχει έμπρακτα καθολικό χαρακτήρα; Πώς μπορεί ο νομοθέτης να κάνει σαφή διάκριση για μια μόνο κατηγορία και να αποδέχεται την ανισότητα έναντι του νόμου για την κατηγορία των Αξιωματικών ΕΜΘ; Η επιβράβευση του πτυχίου ΑΕΙ δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν ή ανάλογα με την προέλευση του στελέχους. Είναι άδικο και ανήθικο.
    Το θέμα είναι κυρίως ηθικής τάξεως και πρέπει να λυθεί σε αυτό το νομοσχέδιο ενώ και το οικονομικό κόστος από την προώθηση στη Β’ μισθολογική κατηγορία είναι αμελητέο καθώς αυτό θα αφορά ελάχιστα στελέχη των Αξιωματικών ΕΜΘ.
    Για την θεραπεία της παραπάνω ανισότητας και την απονομή αίσθησης δικαίου και ισονομίας στο σύνολο των στελεχών Αξιωματικών ΕΜΘ με πτυχίο ΑΕΙ προτείνεται να τροποποιηθεί ο καταληκτικός βαθμός και αντί του Λοχαγού και αντιστοίχων αυτός να είναι Ταγματάρχη και αντιστοίχων με την ταυτόχρονη προώθηση από την Γ’ μισθολογική κατηγορία στην Β΄ μισθολογική κατηγορία από τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων.

  • 2 Μαΐου 2024, 15:52 | Margi

    Υπάρχουν στελέχη που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και μπήκαν με την αξία τους στην 1η τους επιλογή που ήταν η Πολεμική Αεροπορία ενώ θα μπορούσαν να περάσουν Στρατό Ξηράς ή Πολεμικό Ναυτικό.
    Και τώρα μας μετατάσσετε υποχρεωτικά και χωρίς αίτηση μας στο Κοινό Σώμα?
    Ενώ το 2018 για να συσταθεί η ειδικότητα της Πληροφορικής ,μας ζητήσατε αίτηση?
    Αν δεν είναι αυτό αντισυνταγματικό,τότε τι είναι?
    Εγώ μπήκα με την αξία μου στη Πολεμική Αεροπορία, και θα ολοκληρώσω τη σταδιοδρομία μου στη Πολεμική Αεροπορία!!!!
    Παρακαλώ όπως επίτρεψετε στο προσωπικό που δεν επιθυμεί μετάταξη ,να επιστρέψει στις αρχικές του ειδικότητες!!!!

  • 2 Μαΐου 2024, 15:03 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Αρθρο 49: Υπάρχουν στο ΠΝ στελέχη άλλων ειδικοτητων (Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί) που έχουν ασχοληθεί με την Πληροφορική, έχουν τιτλους εκπαίδευσης αρκετα δυνατούς και κρατανε Τμηματα Πληροφορικής μόνα τους.δεν υπάρχει Σωμα ή ειδικότητα Πληροφορικής για να ενταχθούνε σε αυτό. Χρειάζεται να τους δωθείη δυνατότητα να δηλώσουν επιθυμία.

  • 2 Μαΐου 2024, 14:36 | Γιάννης

    Σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών του νόμου, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής συστήνεται, κυρίως, για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας λόγω των αυξανόμενων κυβερνοεπιθέσεων. Η λογική σύστασης του Κοινού Σώματος για αυτόν τον σκοπό προκαλεί εύλογα απορία! Βάση της προσωπικής μου πολυετούς εμπειρίας στον τομέα της πληροφορικής, πρέπει να επισημάνω ότι για την επίτευξη αυτού του σκοπού δεν απαιτείται νέα διοικητική δομή, αλλά επένδυση σε τεχνολογικούς και ακαδημαϊκούς πόρους. Αντί γι’ αυτό, δημιουργείται ένα νέο σώμα αποτελούμενο από τα ίδια στελέχη που υπηρετούν σήμερα στους τρεις κλάδους με τις αντίστοιχες ειδικότητες. Πέραν του υψηλότερου βαθμού που απολαμβάνουν οι διοικούντες το νέο Σώμα, ποιο είναι το όφελος της συνένωσης; Μήπως θα έπρεπε, αντί για κινήσεις εντυπωσιασμού, να επενδυθούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά στον κλάδο Πληροφορικής των τριών κλάδων, καθώς και στην υπάρχουσα Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ) που απλά μετονομάζεται σε «Μονάδα 1864»; Με τον τρόπο αυτό και την ανάθεση στη Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ του συντονισμού των τριών κλάδων, μπορεί να επιτευχθεί αμεσότερα ο σκοπός χωρίς αντιδράσεις και παραιτήσεις στελεχών.

    Πρόσφατα, για την «Αξιολόγηση της Επάρκειας Ειδικών στον Τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών», ο ΣΕΠΕ, μαζί με την εταιρεία συμβούλων Deloitte, ολοκλήρωσε μελέτη, από την οποία προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που προβληματίζουν. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2023-2030, αναμένεται επιπρόσθετη σωρευτική ζήτηση 120.000 – 140.000 ειδικών ΤΠΕ. Εάν λάβουμε υπόψη και τους αποφοίτους από τα Πανεπιστήμια, προκύπτει ότι το κενό ζήτησης-προσφοράς για την περίοδο 2023-2030 είναι 7.000-7.500 ειδικών κάθε έτος. Με τις αποδοχές των εν λόγω στελεχών να υπολείπονται κατά πολύ αυτών του ιδιωτικού τομέα, μήπως θα έπρεπε να δοθούν κάποια κίνητρα παραμονής στις τάξεις των ΕΔ για αυτά τα στελέχη, καθώς η υποχρεωτική ένταξη στο νέο Σώμα θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό στελεχών στην παραίτηση.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, τα στελέχη αυτά καλούνται να υπηρετήσουν στο σύνολο των μονάδων των τριών Κλάδων. Πώς θα πεισθούν να παραμείνουν στην υπηρεσία στελέχη που σήμερα υπηρετούν στην ΠΑ ή στο ΠΝ, όταν ξαφνικά μπροστά τους ξεδιπλώνεται το σύνολο των Μονάδων ανά την Ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας ανασφάλεια στον οικογενειακό τους προγραμματισμό; Ένα μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί είναι η άδεια εργασίας παράλληλα με τις ΕΔ στον ιδιωτικό τομέα, με όρους τέτοιους μάλιστα που να είναι ελκυστικοί για τα στελέχη, ώστε να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία. Αυτό θα επιτρέψει στα στελέχη πέραν της ενίσχυσης του εισοδήματός τους, να εισάγουν τεχνογνωσία και εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα στις ΕΔ. Ένα άλλο μέτρο θα μπορούσε να είναι η παροχή δυνατότητας επιλογής ή μη μετάταξης για το σύνολο του προσωπικού που ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική ένταξη. Είναι πρωτοφανής η σπουδή του ΥΠΕΘΑ να εντάξει υποχρεωτικά στο Κοινό Σώμα το σύνολο του προσωπικού χωρίς αυτό να γνωρίζουμε αν το επιθυμεί. Τι εξυπηρετεί αυτή η προσπάθεια; Γιατί δεν έγινε το ίδιο κατά τη σύσταση των Κοινών Σωμάτων Οικονομικών Επιθεωρητών και Νομικών Συμβούλων; Τα ΓΕ έχουν αναρωτηθεί αν το νέο Σώμα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί ισόμερα τις ανάγκες τους βάσει των στελεχών που θα αποδώσουν στο Κοινό Σώμα ή αν θα βρεθούν με ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις λόγω αποφάσεων που θα λαμβάνονται ερήμην αυτών.

    Σε σχέση με την προέλευση των νέων στελεχών, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι μελλοντικοί εισαχθέντες στις σχολές ΑΣΣΥ (ισότιμες ΙΕΚ με βαθμό εισαγωγής υψηλότερο των περισσοτέρων ΑΣΕΙ) να μπορούν να επιλέξουν πριν την εισαγωγή τους το Τμήμα Πληροφορικής των σχολών και όχι μετά. Διαγωνίζονται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και καταλήγουν τελικά σε σχολές μεταλυκειακής εκπαίδευσης και η ειδικότητά τους προκύπτει τις περισσότερες φορές κατόπιν κλήρωσης! Γιατί ένας νέος που επιλέγει να υπηρετήσει στον ΣΞ, το ΠΝ ή την ΠΑ να καταλήγει πέραν της θέλησής του και κατόπιν κλήρωσης σε Κοινό Σώμα; Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι νέοι ότι εφόσον ενταχθούν στις σχολές αυτές και ενταχθούν τελικά στο Κοινό Σώμα, ακόμα κι αν αποφοιτήσουν Αρχηγοί των τάξεων τους, καθίστανται αυτομάτως νεότεροι από τον τελευταίο της τάξης τους, καθώς η αρχαιότητά τους καθορίζεται από την ένταξή τους στο Κοινό Σώμα (αρχαιότητα όπλων ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ, ΚΣ).

    Εν κατακλείδι, εύκολα εξάγεται ότι η ουσία του νόμου είναι ο εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης και η εξυπηρέτηση, για ακόμη μία φορά, ημετέρων, προσφέροντάς τους υψηλότερο βαθμό αποστρατείας από αυτόν που σήμερα δικαιούνται. Ο νομοθέτης προφανώς έχει άγνοια ότι ακόμα και για την αγορά των απαραίτητων ειδών ένδυσης δεν υπάρχει καμία μέριμνα και τα στελέχη, που υποχρεωτικά εντάσσει στο νέο Σώμα, εν μέσω θέρους θα κληθούν να καταβάλουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την αγορά των απαραιτήτων ειδών για τη συμμόρφωσή τους με τον κανονισμό στολών του νέου Σώματος. Το σύνολο της διάταξης, πέραν των εντυπώσεων που επιχειρεί να κερδίσει από την κοινή γνώμη, η οποία φυσικά αγνοεί την υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα πληροφορικής στις ΕΔ, που μόνο προβληματική δεν περιγράφεται, δεν επιτυγχάνει τίποτα ουσιαστικό. Η πληροφορική στους τρεις Κλάδους των ΕΔ σήμερα, έχει ανάγκη επένδυσης σε πόρους και εκπαίδευση, ο συντονισμός δε των δράσεων μπορεί να επιτευχθεί ΑΜΕΣΑ και όχι σε βάθος χρόνου με την ανάθεση του συνόλου των αρμοδιοτήτων συντονισμού στην υπάρχουσα Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ, η οποία στελεχώνεται από προσωπικού και των τριών κλάδων και την ενίσχυση της με κονδύλια για τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.

  • 2 Μαΐου 2024, 13:38 | Κώστας

    Άρθρο 49. Η μετάταξη να γίνει προαιρετική. Δεν μπορείς να υποχρεώνεις κάποιον να μεταταχθεί χωρίς τη θέλησή του.

  • 2 Μαΐου 2024, 13:18 | Γιώργος

    Άρθρο 49. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε στελέχη της Π.Α., που δεν επιθυμούν την συμμετοχή τους στην αρχική στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής και εφόσον έχουν ήδη μεταταχθεί στην ειδικότητα Έρευνας Πληροφορικής, εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην ειδικότητα προέλευσής τους.

  • 2 Μαΐου 2024, 13:22 | Akis

    Άρθρο 49. Να τροποποιηθεί ώστε, να ΜΗΝ ισχύσει η υποχρεωτική μετάταξη των στελεχών. Η μετάταξη να γίνει ΜΟΝΟ για όσους το επιθυμούν.

  • 2 Μαΐου 2024, 12:55 | Lakis

    Άρθρο 49. Απαράδεκτη η υποχρεωτική μετάταξη του προσωπικού. Θα έπρεπε να είναι σε καθαρά εθελοντική βάση. Πρώτη φορά στα χρονικά των Ε.Δ, προσωπικό μετατάσσεται ΧΩΡΙΣ τη θέληση του!!!!!!

  • 2 Μαΐου 2024, 11:51 | Κώστας

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Υπάρχει μια κατηγορία Αξιωματικών, οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οποίοι αδικούνται ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό και θα συνεχίσουν να αδικούνται αν δεν σταματήσετε αυτή την αδικία με κάποια τροποποίηση σε αυτό το νομοσχέδιο.Για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ δε θα σας μιλήσει καμία Ομοσπονδία και κανένα Σωματείο. Δε θα σας εισηγηθούν κάποια πρόταση ούτε καν για να την εξετάσετε. Οι λόγοι είναι γνωστοί στις τάξεις των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν.

    Το πρόβλημα που ζητάει λύση είναι το εξής: Ενώ το ακαδημαϊκό κριτήριο της κτήσης πτυχίου ΑΕΙ ευεργετείται με έναν επιπλέον βαθμό στην κατηγορία Αξιωματικών ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτο στην κατηγορία Αξιωματικών ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ. Τα ίδια και ισότιμα πτυχία ΑΕΙ ευεργετούνται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου τους και όχι ως προς την αυτόφωτη και αδιαμφισβήτητη αξία τους.

    Η υπεραξία που προσφέρει το πτυχίο ΑΕΙ σε όλους όσους το αποκτούν σκοντάφτει στις στρατιωτικές αγκυλώσεις και στους πάσης φύσεως συνδικαλιστές, συμβούλους και επιτελείς. Και μπορεί κάποιοι από όλους αυτούς να σπούδασαν και να απέκτησαν πτυχία και μεταπτυχιακά και να γνωρίζουν τον κόπο και την αξία των πτυχίων, μπορούν όμως με μεγάλη ευκολία να παραβλέπουν την κοινή λογική και να θέτουν θέματα ιεραρχίας, προέλευσης κλπ όταν πρόκειται για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των άλλων.

    Πώς γίνεται να αγνοείται έτσι η ακαδημαϊκή προσπάθεια και η αυτοβελτίωση τόσων στελεχών ενώ κάποιων άλλων η ίδια προσπάθεια να επιβραβεύεται;

    Ένα στέλεχος ΑΣΣΥ κατέβαλε διαφορετική προσπάθεια από ένα στέλεχος ΕΜΘ για να αποκτήσει ένα (ενδεχομένως και το ίδιο) πτυχίο ΑΕΙ;

    Γιατί η διά βίου μάθηση, η εκπαίδευση και η επιβράβευση της αριστείας δεν έχουν έμπρακτα καθολικό χαρακτήρα;

    Πώς μπορεί ο νομοθέτης να κάνει σαφή διάκριση για μια μόνο κατηγορία;

    Η επιβράβευση του πτυχίου ΑΕΙ δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν και ανάλογα με την προέλευση του στελέχους. Είναι άδικο και ανήθικο. Θα πρέπει το ευεργέτημα του επιπλέον βαθμού ή να αφαιρεθεί από όλους ή να δοθεί σε όλους. Το θέμα είναι κυρίως ηθικής τάξεως και πρέπει να λυθεί σε αυτό το νομοσχέδιο.

  • 2 Μαΐου 2024, 11:20 | Βασίλειος Ξενίδης

    Θα ήταν κατά τη γνώμη μου πιο αποτελεσματικό να γίνει ενοποίηση υπηρεσιών σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, Γενικών Επιτελείων και μειζόνων σχηματισμών των τριών κλάδων των ΕΔ, χωρίς ένταξη σε κοινό σώμα. Σε αυτό το επίπεδο σχηματισμών θα είναι η δυνατή η οποιαδήποτε ενοποίηση συστημάτων / εφαρμογών με λιγότερο προσωπικό αφού με τον τρόπο αυτό δεν θα δημιουργεί κάθε κλάδος τη δικιά του εφαρμογή για την ίδια εργασία. Σημαντικότερο όφελος θα αποτελεί η διατήρηση της κανονικότητας και όχι οι μεταθέσεις στους 3 κλάδους που θα δυσαρεστήσουν μεγάλη μερίδα των στελεχών και θα οδηγήσουν σε πιθανές παραιτήσεις.

  • 2 Μαΐου 2024, 10:33 | Chris

    Η Πληροφορική θα χάσει πολύ κόσμο. Και από αυτούς που εργάζονται αυτή τη στιγμή με εξειδίκευση Πληροφορικής και δεν έχουν πτυχίο (αλλά είναι πολύτιμοι συνάδελφοι) και από τους -νέους κυριώς- της Αεροπορίας που το μόνο που βλέπουν για το μέλλον τους είναι μια διαρκής υποβάθμιση. Κρίμα γιατί πολλοί είχαμε όνειρο την σχολή που περάσαμε, αγαπάμε αυτό που κάνουμε και παρά τις χαόδεις διαφορές στις οικονομικές αποδοχές Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ιδιαίτερα για τον Κλάδο της Πληροφορικής), δεν σκεφτόμασταν την παραίτηση. Κρίμα επίσης που ό,τι γράφεται εδώ δεν θα ληφθεί υπόψιν!

  • 2 Μαΐου 2024, 10:48 | Χάρης

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Επιπροσθέτως θα λύσει μια χρονιά αδικία όπου ΕΠΟΠ υπξκός λόγω πτυχίου ΤΕΙ ακολουθεί την ΣΜΥ με αποτέλεσμα αν και κατέχει λιγότερα εκπαιδευτικά εχέγγυα από έναν ΕΜΘ κάτοχο πτυχίου ΑΕΙ μισθοδοτείται στην μισθολογική κλίμακα Β αντί της Γ και υπάρχει το ενδεχόμενο να αποστρατευτεί με ανώτερο βαθμό διαταράσσοντας την ιεραρχία. Η υιοθέτηση της ανωτέρω πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή στο στράτευμα Αξιωματικών με πανεπιστημιακές γνώσεις και εμπειρίες εφάμιλλες με αυτές των αξιωματικών ΑΣΕΙ και φυσικά ανώτερες από αυτές των αξιωματικών ΑΣΣΥ.

  • 2 Μαΐου 2024, 10:39 | Πολίτης

    Άλλο ένα νομοσχέδιο στο ποδάρι που έρχεται νύχτα…
    Σωστή η σύσταση ΚΣ αλλά πως; Με υποχρεωτικές μετατάξεις χωρίς κανένα κίνητρο; Δηλαδή ο συνάδελφος ο οποίος μέχρι τώρα άνηκε στην Π.Α. και οργάνωσε τη ζωή του, το σπίτι του, το δάνειο που τρέχει με το καθεστώς μεταθέσεων της Π.Α., θα κληθεί να στελεχώσει φρεγάτες; Πιστεύει ειλικρινά η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ότι η φυγή θα ανακοπεί; Το αντίθετο, θα επιταχυνθεί αφού οι περίφημες «υπηρεσιακές ανάγκες» θα καταδικάσουν κάποια στελέχη που δεν έχουνε τα «κονέ» στο να είναι μονίμα από φρεγάτα σε νησί και πάλι πίσω, ενώ τα «μεγαλοστελέχη» των ΓΕ θα εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους πριμοδότηση στα μόρια (άλλο ανέκδοτο αυτό) που θα τους επιτρέπει να επιλέγουν που και πότε θα μεταθετούν. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Είναι απλό: Θα τεθεί θέμα επιβίωσης, οπότε όσοι μπορούν να βρούνε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα θα παραιτηθούνε από την Υπηρεσία και το πρόβλημα θα βαίνει από το κακό στο χειρότερο…

  • 2 Μαΐου 2024, 10:11 | Παναγιώτης

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί» προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η εν λόγω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία. Συναφώς και αλλαγή της μισθολογικής κατάταξης από Γ σε Β διότι δεν είναι δυνατόν στρατιωτικό προσωπικό που έχει πτυχίο ΤΕΙ να αμείβεται με περισσότερα χρήματα από στελέχη που κατέχουν πτυχίο ΑΕΊ και είναι ανώτερη βαθμολογικά από αυτούς. Παρακαλώ για την ευνοϊκή εξέταση του θέματος.

  • 2 Μαΐου 2024, 08:41 | Γρηγόρης Ν.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

    ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Άρθρο 50

    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Προτείνεται να εισαχθεί κάποια παράγραφος με πρόβλεψη για τους οπλίτες θητείας στο νέο σώμα και αν θα υπάρχουν στο νέο σώμα.

    Επίσης θα πρέπει να εισαχθεί το πλαίσιο και τα καθήκοντα που θα ασκεί το προσωπικό της πληροφορικής στους μείζονες σχηματισμούς διότι με την υπάρχουσα κατάσταση στον ΣΞ υπάρχουν πολλά πάρεργα για τα στελέχη αυτά και η πληροφορική παραγκωνίζεται. Αυτό εμποδίζει την προσωπική εξέλιξη των στελεχών ως προς το γνωσιακό τους υπόβαθρο και την αποδοτική λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής στους εν λόγο σχηματισμούς.

    Προτείνεται η διοικητική υπαγωγή των γραφείων πληροφορικής των κατά τόπους σχηματισμών να είναι απευθείας στο τμήμα πληροφορικής του προϊστάμενου σχηματισμού. Έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα στελέχη αποδοτικά, σε αντικείμενα της ειδικότητας τους και με προϊσταμένους με το σωστό γνωσιακό υπόβαθρο. Αυτό αποσκοπεί σε ορθολογική χρήση του προσωπικού της πληροφορικής καθώς και των οπλιτών θητείας του, προς την σωστή κατεύθυνση, με γνώμονα τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

  • 2 Μαΐου 2024, 07:14 | Ιωάννης Παπαδόπουλος

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοίβαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Και αλλαγή της μισθολογικής κατάταξης από Γ σε Β διότι δεν είναι δυνατόν στρατιωτικό προσωπικό που έχει πτυχίο ΤΕΙ να αμοίβεται με περισσότερα χρήματα από στελέχη που κατέχουν πτυχίο ΑΕΊ και είναι ανώτερη βαθμολογικά από αυτούς.

  • 2 Μαΐου 2024, 07:07 | Κωνσταντίνος Τουμάσης

    Η μεροληπτική διάκριση σε βάρος του προσωπικού Ελαφράς Υπηρεσίας απόφοιτων ΑΣΣΥ θα πρέπει επιτέλους να εκλείψει. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τα εν λόγω στελέχη και θα πρέπει να εφαρμοστούν.
    Εισηγούμαι την τροποποίηση της παραγράφου 5 του Άρθρου 91 του ν.3883/10 ως εξής: « Η περίπτωση ε΄του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν και κατετάγησαν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.»
    Με αυτό τον τρόπο αποκαθίστανται τα στελέχη προέλευσης ΑΣΣΥ που μετέπεσαν σε ειδικές καταστάσεις μετά την ισχύ του ν.3883 και αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλες τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού.
    Όσον αφορά τις διατάξεις του παρόντος νόμου για τη σύσταση του Σω.Πλη., πρόσφατα, για την «Αξιολόγηση της Επάρκειας Ειδικών στον Τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών», ο ΣΕΠΕ μαζί με την εταιρεία συμβούλων Deloitte ολοκλήρωσε μελέτη, από την οποία προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που προβληματίζουν. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2023-2030, αναμένεται επιπρόσθετη σωρευτική ζήτηση 120.000 – 140.000 ειδικών ΤΠΕ. Εάν λάβουμε υπόψη και τους αποφοίτους από τα Πανεπιστήμια, προκύπτει ότι το κενό ζήτησης-προσφοράς για την περίοδο 2023-2030 είναι 7.000-7.500 ειδικών κατ’ έτος. Με τις αποδοχές των εν λόγω στελεχών να υπολείπονται κατά πολύ αυτών του ιδιωτικού τομέα, θα έπρεπε να δοθούν κάποια κίνητρα παραμονής στις τάξεις των ΕΔ για αυτά τα στελέχη, καθώς η υποχρεωτικότητα ένταξης στο νέο Σώμα θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό στελεχών στην παραίτηση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νόμο τα στελέχη αυτά καλούνται να υπηρετήσουν στο σύνολο των μονάδων των τριών Κλάδων. Πως θα πεισθούν να παραμείνουν στην υπηρεσία στελέχη που σήμερα υπηρετούν στην ΠΑ ή στο ΠΝ, όταν ξαφνικά μπροστά τους ξεδιπλώνεται το σύνολο των Μονάδων ανά την Ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας ανασφάλεια στον οικογενειακό τους προγραμματισμό; Ένα μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί είναι η άδεια εργασίας παράλληλα με τις ΕΔ στον ιδιωτικό τομέα (κατά τα ισχύοντα για Στρ. Ιατρούς, Μουσικούς), με όρους τέτοιους μάλιστα που να είναι ελκυστικοί για τα στελέχη ώστε να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία. Ένα άλλο μέτρο θα μπορούσε να είναι η παροχή δυνατότητας επιλογής ή μη μετάταξης για το σύνολο του προσωπικού που ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική ένταξη. Είναι πρωτοφανής η σπουδή του ΥΠΕΘΑ να εντάξει υποχρεωτικά στο Κοινό Σώμα το σύνολο του προσωπικού χωρίς αυτό να το επιθυμεί. Γιατί δεν έγινε το ίδιο κατά τη σύσταση των Κοινών Σωμάτων Οικονομικών Επιθεωρητών και Νομικών Συμβούλων; Ένα ακόμα σημαντικό θέμα αφορά την προμήθεια των απαραίτητων ειδών ένδυσης. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και τα στελέχη, που υποχρεωτικά εντάσσονται στο νέο Σώμα. Εν μέσω θέρους θα κληθούν να καταβάλουν ένα διόλου ευκαταφρόνητου ποσό για την αγορά των απαραιτήτων ειδών για τη συμμόρφωσή τους με τις επιταγές του κανονισμού στολών του νέου Σώματος.

  • 2 Μαΐου 2024, 06:43 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ.

    Ευχαριστούμε την ΠΟΜΕΝΣ και ειδικότερα τον Πρόεδρο της Δημήτριο Ρώτα και το Γραμματέα της Ηλία Κολλύρη για τον αγώνα που έχουν κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία. Αξιότιμε κύριε ΥΕΘΑ, προσβλέπουμε στην προσθήκη τροπολογίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηθική αποκατάσταση των τάξεων ΑΣΣΥ 1996-1997 με βάση τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996 οι καταταγέντες τα έτη 1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997)
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, έχοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλετε στην ορθή επίλυση του αιτήματος μας.
    Απόφοιτος ΣΤΥΑ τάξης 1997

  • 2 Μαΐου 2024, 03:36 | Χρήστος Δ

    Άρθρο 48
    Η αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής είναι πολύ λεπτομερής. Θα έπρεπε να είναι πιο γενική. Εάν στο μέλλον προκύψουν και άλλοι τομείς Πληροφορικής, τι θα γίνει; Θα αλλάξει ο Νόμος για να τους συμπεριλάβει το νέο Σώμα στην αποστολή του;

    Άρθρο 50
    Να προστεθεί η λέξη «καθώς» μετά την λέξη «Άμυνας» στην 3η γραμμή, ώστε να είναι πιο ισχυρή η διατύπωση επί του «αποκλειστικά»
    Άρθρο 52
    Να προβλεφθεί, η χρήση των στολών που φέρουν τα στελέχη, μέχρις ότου χορηγηθούν υφάσματα για τις νέες στολές.
    Άρθρο 58
    Δεν εκτιμάται ως αναγκαία η δημιουργία Τμήματος στο Νόμο. Τα Τμήματα θα καθοριστούν από τη νέα Διεύθυνση και μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με τις εξελίξεις. Εάν επιθυμεί το Υπουργείο να αναδείξει την ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία πιο ισχυρή διατύπωση στην Αποστολή.

    Το νομοσχέδιο κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνση. Το ΚΣ θα συνδράμει στην εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων, με όλα τα ωφελήματα για τις ΕΔ.

    Προτείνεται, όταν θα ιδρυθεί το ΚΣ, να μην διαταραχθεί η επαγγελματική συνέχεια και συνήθεια των στελεχών για μία 3ετία (εκτός και εάν υπάρχει αίτηση από κάποιον) για να υπάρξει ομαλή η μετεξέλιξη της κουλτούρας στις νέες καταστάσεις.

  • 2 Μαΐου 2024, 00:12 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε στελέχη που δεν επιθυμούν την συμμετοχή στην αρχική στελέχωση, και εφ’ όσων έχουν ήδη μεταταχθεί στην ειδικότητα Έρευνας Πληροφορικής, εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην ειδικότητα προέλευσής τους.

  • 2 Μαΐου 2024, 00:21 | Γιώργος Φουσιέκης

    Κατά το προηγούμενο έτος σωστά αποκαταστάθηκε η αδικία στη σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ τάξεων 1993, 1994, 1995 στα πλαίσια του ν. 5018/2023. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις συναδέλφων για τη μη συμπερίληψη των τάξεων 1996-1997, καθώς οι προϋποθέσεις εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες, η μόνιμη επωδός στις λαμβανόμενες απαντήσεις ήταν η αποδοχή του δίκαιου αιτήματος μας και η υπόσχεση για μελλοντική αποκατάσταση.
    Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αναφορές επί του θέματος τόσο σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, σε συνδυασμό με επίκαιρες ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία, όσο και με απευθείας ερωτήσεις στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αλλά και στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό σε συνέντευξη τύπου στο Λαύριο σε ζωντανή πανελλήνια μετάδοση.
    Γνωρίζοντας ότι έχει υπάρξει προφορική αλλά και έγγραφη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας επί του θέματος, από συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις στρατιωτικών, θεωρείται πως είναι η πλέον ΚΡΙΣΙΜΗ χρονική στιγμή για την κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας με σκοπό την οριστική επίλυσης της υφιστάμενης αδικίας.
    Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την προσθήκη τροπολογίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηθική αποκατάσταση των τάξεων ΑΣΣΥ 1996-1997 με βάση τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996 οι καταταγέντες τα έτη 1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997)
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, έχοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλετε στην ορθή επίλυση του αιτήματος μας.
    Απόφοιτος τάξης 1997

  • 1 Μαΐου 2024, 23:36 | Μητσάρας

    Άρθρο 49: πολλαπλή αστοχία και πολυεπίπεδα λάθη:
    – σε επίπεδο πρακτικό: η εφαρμογή των προτεινομένων είναι δυσλειτουργική. Κάθε στέλεχος είναι εξοικειωμένο με την συγκεκριμένη τεχνική ορολογία του Σώματος, στο οποίο έχει υπηρετήσει και του οποίου γνωρίζει την δομή, λειτουργία και οργάνωση. Πώς μπορεί να υπάρξει οργάνωση και λειτουργικότητα όταν απαιτούμε αποδοτικότητα από ένα στέλεχος που μετατίθεται αδιακρίτως π.χ. από την ΠΑ σε μονάδα του ΣΞ ή του ΠΝ; Τούτο καθίσταται από δύσκολο έως αδύνατο.
    – σε επίπεδο ηθικό: η μετάταξη καθενός εκ των στελεχών στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής οφείλει να προϋποθέτει και την βούλησή του. Ούτε είναι ηθικά σωστό να αγνοείται ο προσωπικός αγώνας και μόχθος των πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία έδωσαν την δυνατότητα σε κάποια στελέχη με υψηλή βαθμολογία να ενταχθούν στο Σώμα της επιλογής τους.
    – πολλά στελέχη έχουν μεταταχθεί ήδη μία φορά και τούτο είναι επίσης πρόσκομμα, αφού η δεύτερη μετάταξη είαι αντισυνταγματική.
    – οικονομικός παράγων: η μετάβαση αυτή συνεπάγεται προσωπικά έξοδα για καινούργιες στολές κ.λπ. Ποιός θα επωμισθεί αυτά τα ποσά;

  • 1 Μαΐου 2024, 23:12 | Γιάγκος

    Η στελέχωση να γίνει με το προσωπικό που επιθυμεί και όχι με το «σύνολο του προσωπικού…..» καθώς ο νόμος ανατρέπει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των στελεχών.

  • 1 Μαΐου 2024, 22:39 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Επιπροσθέτως θα λύσει μια χρονιά αδικία όπου ΕΠΟΠ υπξκός λόγω πτυχίου ΤΕΙ ακολουθεί την ΣΜΥ με αποτέλεσμα αν και κατέχει λιγότερα εκπαιδευτικά εχέγγυα από έναν ΕΜΘ κάτοχο πτυχίου ΑΕΙ μισθοδοτείται στην μισθολογική κλίμακα Β αντί της Γ και υπάρχει το ενδεχόμενο να αποστρατευτεί με ανώτερο βαθμό διαταράσσοντας την ιεραρχία. Η υιοθέτηση της ανωτέρω πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή στο στράτευμα Αξιωματικών με πανεπιστημιακές γνώσεις και εμπειρίες εφάμιλλες με αυτές των αξιωματικών ΑΣΕΙ και φυσικά ανώτερες από αυτές των αξιωματικών ΑΣΣΥ.Το μισθολογικό κόστος που θα προκύψει υπερκαλύπτεται από την εισροή τεχνογνωσίας που θα προκύψει.

  • 1 Μαΐου 2024, 22:01 | Sakis

    Η στελέχωση να γίνει με το προσωπικό ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ και όχι με το «σύνολο του προσωπικού…..» καθώς ο νόμος ανατρέπει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των στελεχών.

  • 1 Μαΐου 2024, 21:43 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Στο άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί» προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Έγκειται και νομικό ζήτημα όπου η διακριτική μεταχείριση (κατηγοριοποίηση σε μισθολογική κλίμακα Β΄) των Αξιωματικών που προέρχονται από τις Α.Σ.Σ.Υ και έχουν πτυχίο Α.Ε.Ι, έναντι των Αξιωματικών που προέρχονται απο τις Α.Σ.Ε.Ι , τις Α.Σ.Σ.Υ μέσω μετάταξης ή από διαγωνισμό (κατηγοριοποίηση σε μισθολογική κλίμακα Α΄). Αποψή μου είναι οτι γεννάται θέμα παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης.

  • 1 Μαΐου 2024, 21:35 | Σ Ζέλφος

    Κατά το προηγούμενο έτος σωστά αποκαταστάθηκε η αδικία στη σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ τάξεων 1993, 1994, 1995 στα πλαίσια του ν. 5018/2023. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις συναδέλφων για τη μη συμπερίληψη των τάξεων 1996-1997, καθώς οι προϋποθέσεις εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες, η μόνιμη επωδός στις λαμβανόμενες απαντήσεις ήταν η αποδοχή του δίκαιου αιτήματος μας και η υπόσχεση για μελλοντική αποκατάσταση.
    Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αναφορές επί του θέματος τόσο σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, σε συνδυασμό με επίκαιρες ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία, όσο και με απευθείας ερωτήσεις στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αλλά και στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό σε συνέντευξη τύπου στο Λαύριο σε ζωντανή πανελλήνια μετάδοση.
    Γνωρίζοντας ότι έχει υπάρξει προφορική αλλά και έγγραφη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας επί του θέματος, από συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις στρατιωτικών, θεωρείται πως είναι η πλέον ΚΡΙΣΙΜΗ χρονική στιγμή για την κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας με σκοπό την οριστική επίλυσης της υφιστάμενης αδικίας.
    Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την προσθήκη τροπολογίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηθική αποκατάσταση των τάξεων ΑΣΣΥ 1996-1997 με βάση τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996 οι καταταγέντες τα έτη 1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997)
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, έχοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλετε στην ορθή επίλυση του αιτήματος μας.
    Απόφοιτος τάξης 1997

  • 1 Μαΐου 2024, 19:32 | Κωνσταντίνος

    Σχετικά με το Άρθρο 49 (Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής)

    Νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο για την αρχική στελέχωση του νέο Σώματος να δωθεί η δυνατότητα μετάταξης και αυτών που κατέχουν την Εξειδίκευση Πληροφορικής της Π.Α . Υπάρχει χρήσιμη εμπειρία, προυπηρεσία και αποκτηθείσα κατάρτιση από στελέχη που μπορούν άμεσα να προσφέρουν σε θέσεις πληροφορικής.
    Ταυτόχρονα, δεν θα ματαιώθει η επένδυση που ήδη έχει γίνει στα στελέχη αυτά μέσω των σχολείων και άλλων εκπαιδεύσεων και πιστοποιήσεων που έχουν λάβει.

  • 1 Μαΐου 2024, 19:24 | Χρύσα

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
    ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Προτείνεται η προσθήκη δεύτερης παραγράφου, στην οποία να αναφέρεται ότι το προσωπικό που τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται στις διάφορες διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής κτλ, να απασχολείται αποκλειστικά και μόνο σε αντικείμενα που άπτονται της ειδικότητάς του λόγω της εξειδίκευσής του αλλά και στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής και αποδοτική λειτουργία τους καθώς και να υπάγονται διοικητικά στο τμήμα πληροφορικής του προϊσταμένου κλιμακίου. Αυτή η πρόταση θα εξασφαλίσει την απεμπλοκή του προσωπικού από επιπλέον υποχρεώσεις που δεν αποτελούν αντικείμενο των καθηκόντων τους αλλά επιβάλλονται από την ιεραρχία του εκάστοτε κλιμακίου, διότι υπάρχει άγνοια από το σύνολο των υπηρετούντων στο τι είναι πληροφορική στο στρατό και τι όχι.

  • 1 Μαΐου 2024, 18:17 | Παύλος Μ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
    ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Προτείνεται η προσθήκη δεύτερης παραγράφου, στην οποία να αναφέρεται ότι το προσωπικό που τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται στις διάφορες διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής κτλ, να απασχολείται αποκλειστικά και μόνο σε αντικείμενα που άπτονται της ειδικότητάς του, λόγω της εξειδίκευσής του αλλά και στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής και αποδοτική λειτουργία τους.

  • 1 Μαΐου 2024, 17:18 | Γιάννης Χωραφάς

    Γενικά, επί της σύστασης Σώματος Πληροφορικής επισημαίνεται ότι από το νομοσχέδιο δεν προκύπτει ποιο πρόβλημα επιλύει. Αν αυτό είναι η στελέχωση των φορέων πληροφορικής, ας ξεκινήσει ο κ. ΥΕΘΑ με τη συνένωση αυτών σε τοπικό επίπεδο. Μόνο μέσα στο Πεντάγωνο, υπάρχουν 6-7 κέντρα υποστήριξης λογισμικού-μηχανογράφησης κλπ. Δεν μπορούν να ενοποιηθούν αυτά οργανικά, χωροταξικά και τεχνολογικά; Πρέπει βέβαια να θεσπιστούν διαδικασίες προτεραιοποίησης και έγκρισης των απαιτήσεων και εκεί χρειάζεται η άνωθεν επέμβαση για να τα βρουν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι. Αν το πρόβλημα είναι η βελτίωση της συνεργασίας των φορέων, ας καθορίσει το ΓΕΕΘΑ κατάλληλα πρότυπα και διαδικασίες, με την κάλυψη βέβαια του Υπουργείου για την επιβολή τους. Είναι σοβαρό έργο, που θα αποδώσει πολλά χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση.

    Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αναγκαστική ένταξη στελεχών στο ΚΣ είναι πρωτόγνωρο μέτρο που μπορεί να προκαλέσει παραιτήσεις έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών Πληροφορικής του ΠΝ και της ΠΑ. Ήδη, πολλά από αυτά τα στελέχη αμφιταλαντεύονται μεταξύ της σταθερότητας του Δημοσίου και των αυξημένων αμοιβών και ευκαιριών που προσφέρει συγκυριακά ο ιδιωτικός τομέας. Μια μετάθεση σε μονάδα του ΣΞ μακριά από τα κύρια αστικά κέντρα που φιλοξενούν τους φορείς πληροφορικής όπου τώρα υπηρετούν, θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό τους αρκετά για να πάρουν την απόφαση. Το εγχείρημα χρειάζεται προσοχή, γιατί οι διαρροές στελεχών είναι συνεχείς και δυσαναπλήρωτες.

    Προς τούτο, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι νέοι αξιωματικοί του Σώματος που θα αποφοιτήσουν από την ΣΣΑΣ, θα διαθέτουν κανονικό πτυχίο Πληροφορικής από το ΑΠΘ (όχι απλά περί την Στρατιωτική/Ναυτική/Αεροπορική Επιστήμη), την κατάλληλη νοοτροπία και τις επαφές που θα τους επιτρέψουν την ταχεία απορρόφησή τους στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα όταν το επιδιώξουν. Ο ελάχιστος προβλεπόμενος χρόνος παραμονής (διπλάσιο των ετών φοίτησης, μόλις 8 συνολικά) δεν διασφαλίζει την μελλοντική διατήρηση ικανού αριθμού αξιωματικών για την στελέχωση του Σώματος Πληροφορικής, ιδιαίτερα στους ανώτερους και ανώτατους βαθμούς. Ας μην γίνει παραλληλισμός με τους υγειονομικούς αξιωματικούς γιατί οι συνθήκες εργασίας και τα κίνητρα παραμονής είναι πολύ διαφορετικά (λίγες ή καθόλου μεταθέσεις, απογευματινά ιατρεία κλπ). Πρέπει να θεσπιστούν σοβαρά κίνητρα παραμονής για τους αποφοίτους Πληροφορικής της ΣΣΑΣ, ει δυνατόν με το παρόν νομοσχέδιο.

    Επιμέρους σχόλια για τα άρθρα του νομοσχεδίου, ως ακολούθως:

    1. Επί του Άρθρου 48:

    α) Η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων συνιστά διεξαγωγή επιχειρήσεων στον Κυβερνοχώρο. Ένα Σώμα δεν μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις αυτοτελώς, γιατί δεν διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση, ούτε τα στελέχη του την κατάλληλη εκπαίδευση και τρόπο σκέψης. Οι γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα της Πληροφορικής είναι μεν προαπαιτούμενες για την διεξαγωγή επιχειρήσεων Κυβερνοχώρου αλλά δεν επαρκούν από μόνες τους. Οι μεγάλοι διεθνείς «παίκτες» στον τομέα (ΗΠΑ, Κίνα, Ιράν) έχουν συγκροτήσει ξεχωριστά Όπλα για τον σκοπό αυτό, με αντίστοιχη εκπαίδευση και σχέδιο δράσης.

    β) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών καθώς και η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, εντάσσεται στις ήδη προβλεπόμενες δράσεις για τα πληροφοριακά συστήματα και το λογισμικό. Συνεπώς, περιττεύουν ως προσδιορισμός αποστολής και καλό είναι να αφαιρεθούν.

    2. Επί του Άρθρου 49:

    α) Οι μαθητές των υφιστάμενων τμημάτων Πληροφορικής της ΣΙ και ΣΜΥΑ εισήχθησαν κατόπιν Πανελλαδικών Εξετάσεων σε στρατιωτική σχολή που, με την αποφοίτησή τους, θα τους επέτρεπε να υπηρετήσουν στην ΠΑ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν σε Διακλαδικό Σώμα που ουδέποτε επέλεξαν, εντασσόμενοι αναγκαστικά σε αυτό μόλις μερικούς μήνες μετά την ορκωμοσία τους και υφιστάμενοι, στη συνέχεια, μη αναμενόμενες μεταθέσεις και συνθήκες εργασίας. Οι φετινοί υποψήφιοι των σχολών είναι σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια, μη γνωρίζοντας πού θα υπηρετήσουν και αν τελικά θα ορκιστούν Ανθυποσμηναγοί ή Ανθυπολοχαγοί, Σμηνίες ή Λοχίες παρά τα αναγραφόμενα στην αντίστοιχη προκήρυξη. Για λόγους ασφαλείας δικαίου, πρέπει να επιτραπεί στους εν λόγω μαθητές να μεταγραφούν, κατ’ εξαίρεση και καθ’ υπέρβαση των διαθέσιμων θέσεων, στο αντίστοιχο έτος ΑΕΙ Πληροφορικής της επιλογής τους, με αναγνώριση των μαθημάτων και χωρίς καμία οικονομική επίπτωση για την παραίτησή τους από την Σχολή. Λόγω της χρονικής συγκυρίας της επικείμενης αποφοίτησής τους, το ίδιο πρέπει να επιτραπεί και στους φετινούς αποφοίτους των Σχολών, δίνοντάς τους κάποιο χρονικό περιθώριο, π.χ. 2 μήνες από την δημοσίευση του νόμου.

    β) Για τις παραγρ. 1ε και 1η: Η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει αξιωματικούς τεχνικούς υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής ούτε ανθυπασπιστές ή υπαξιωματικούς ειδικότητας Πληροφορικής. Έχει Τεχνικούς Υποστήριξης Πληροφορικής (ΤΠΛ), Προγραμματιστές Αναλυτές (ΕΠΡΑ/ΟΠΡΑ) και Τεχνικούς Η/Υ (ΟΤΗΥ). Επίσης, έχει και Χειριστές Μηχανογραφικών και Τηλεπικοινωνιακών Συσκευών (ΑΧΜΣ/ΕΧΜΤΣ), με συναφές αντικείμενο εργασίας. Ποιοι από όλους αυτούς θα ενταχθούν στο ΚΣ; Με το γράμμα του νόμου, κανένας! Αν η αβλεψία δεν είναι εκ του πονηρού για να αποφύγουν την υποχρεωτική ένταξη ορισμένοι από αυτούς που «είναι στο τέλος του εργασιακού βίου τους», πρέπει να καθοριστούν ρητά οι ειδικότητες της ΠΑ που θα ενταχθούν.

    γ) Για την παραγρ. 2:
    Η ονομασία ενός στελέχους ως αξιωματικού ή υπαξιωματικού, η κατάταξή του σε Όπλο, Σώμα ή ειδικότητα καθώς και οι απονομές των βαθμών όταν προάγεται, υπογράφονται πάντα από τον ΠτΔ. Άρα, για την ένταξη του στελέχους σε ΚΣ και την συνεπαγόμενη απονομή διαφορετικού βαθμού, απαιτείται νέο Προεδρικό Διάταγμα και όχι Υπουργική Απόφαση. Άλλωστε, για τους μετατασσόμενους, η παρ. 5 προβλέπει όντως την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος! Γιατί προβλέπεται διαφορετική, «υποδεέστερη» μεταχείριση για τους αναγκαστικά εντασσόμενους;

    Θα πρέπει να καθοριστεί ρητά ο τρόπος κατάταξης των εντασσομένων στην μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα. Προς τούτο, δέον να ακολουθηθούν οι προβλέψεις του Ν.3883/2010 χωρίς όμως να διαταραχθεί, σε καμία περίπτωση, η εντός του Κλάδου προέλευσης υφιστάμενη σειρά αρχαιότητας.

    Η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ από ποιον θα έχει στελεχωθεί προηγουμένως για να καταρτίσει τους πίνακες εντασσομένων και μάλιστα να καθορίσει και την μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας, αφού δεν θα έχει συγκροτηθεί ακόμα το Σώμα; Μήπως από κάποιον που θα έχει διοριστεί Διευθυντής εκείνη τη στιγμή, ακόμα και χωρίς να έχει επιτελείς; Θα υπάρχει δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής για τους θιγόμενους και ποιος θα την εξετάσει; Η όλη διαδικασία στελέχωσης πρέπει να υλοποιηθεί αρμοδίως από τον Β’ Κλάδο του ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης, και όχι από τα ίδια τα στελέχη που θα συγκροτήσουν το Σώμα.

    Συνοπτικά, η παράγραφος 2 του Άρθρου 49 πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: «Με απόφαση του Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας όσων εντάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) βάσει των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η κατάταξη σε σειρά αρχαιότητας γίνεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Άρθρο 36 του Ν.3883/2010. Η σειρά αρχαιότητας μεταξύ των εντασσομένων που προέρχονται από τον ίδιο Κλάδο, διατηρείται σε κάθε περίπτωση. Οι θιγόμενοι δύνανται να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή εντός αποκλειστικού χρονικού διαστήματος 15 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, με ατομική αναφορά τους η οποία προωθείται αμελητί από τα ενδιάμεσα κλιμάκια στον Β’ Κλάδο του ΓΕΕΘΑ. Μετά την εξέταση των προσφυγών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προκαλεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο απονέμεται στους εντασσόμενους ο βαθμός των Κοινών Σωμάτων που αντιστοιχεί στον βαθμό που έφεραν και καθορίζεται οριστικά η μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας».

    3. Επί του Άρθρου 50: δηλαδή, δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση προσωπικού του Σώματος στο εξωτερικό ούτε στα Στρατιωτικά Γραφεία του ΥΠΕΘΑ και όπου αλλού ήδη υπηρετεί εκτός ΕΔ; Πρόκειται για διάταξη νόμου που είναι γραμμένη για να παραβιαστεί!

    4. Επί του Άρθρου 51, παρ. 2: Η φράση «οι μετατασσόμενοι διατηρούν τον βαθμό τους» είναι ασαφής. Ένας Πλωτάρχης π.χ. του ΠΝ, που θα μεταταχθεί στο ΚΣ με αίτησή του, θα παραμείνει Πλωτάρχης; Επίσης, τι σημαίνει «λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας»; Πρόκειται περί αοριστίας. Πρέπει να γίνει σαφέστερη η διατύπωση, όπως π.χ. «διατηρείται η μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας».

    5. Για το Άρθρο 52: η προμήθεια εξατημάτων (υποκάμισα, υποδήματα, μπερέ, πηλήκια, ζώνες) και η ραφή ενός πλήρους σετ νέων στολών για υπαξιωματικούς μπορεί να κοστίσει πάνω 800 ευρώ για εργασία, συν το κόστος του υφάσματος. Για τους αξιωματικούς, το κόστος ανεβαίνει πάνω από τα 1200, συν το κόστος του υφάσματος και νέου ξίφους, καθόσον αυτό που χορηγεί το ΠΝ και η ΠΑ δεν ταιριάζει με αυτά που χορηγούνται στους αξιωματικούς των ΚΣ. Ποιος θα καλύψει αυτό το κόστος; Μήπως το Δημόσιο, ενώ σίγουρα δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχη δαπάνη για το 2024 και δεν υπάρχει ούτε καν κοστολόγηση από το ΓΛΚ; Τα ίδια τα στελέχη; Ας πούμε ότι οι αναγκαστικά εντασσόμενοι δεν έχουν επιλογή. Ποιος όμως θα ζητήσει εθελοντικά μετάταξη για να καλύψει το κόστος των στολών από την τσέπη του; Ας προβλεφθεί ότι «Μέχρι την χορήγηση της στολής που προβλέπεται από τον Διακλαδικό Κανονισμό Στολών, τα στελέχη του Σώματος συνεχίζουν να φέρουν την αντίστοιχη στολή του Κλάδου προέλευσης».

    6. Για το Άρθρο 53: στην παράγραφο 1, να προστεθούν και οι Ειδικοί Λογαριασμοί Πρόνοιας ΣΞ και ΠΑ του Ν. 5018/2023 (ΦΕΚ A 25 – 09.02.2023).

    7. Για το Άρθρο 58:
    α) Το ΓΕΕΘΑ δεν διαθέτει Διεύθυνση Πληροφορικής αλλά την άρτι συσταθείσα Διεύθυνση Επικοινωνιών-Πληροφορικής του Γ’ Κλάδου. Ποια Διεύθυνση εννοεί η διάταξη; Επίσης, κρίνεται υπερβολικά άκαμπτος ο λεπτομερής καθορισμός αρμοδιοτήτων ενός Τμήματος με Νόμο. Αν αλλάξουν κάποια στιγμή οι απαιτήσεις (πολύ πιθανό στην ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη της Πληροφορικής), θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Νόμου. Αν όντως πρέπει να συσταθούν τα Τμήματα με Νόμο, ας αφαιρεθούν οι λεπτομερείς αρμοδιότητες και ας εξουσιοδοτηθεί ο ΥΕΘΑ ή ο ΑΓΕΕΘΑ να τις καθορίζει ή έστω να τις τροποποιεί.

    β)Επίσης, πρέπει να καθοριστεί ποια θα είναι η σχέση της Διεύθυνσης με το ΓΕΕΘΑ/Ε5 και/ή την υπό ίδρυση Μονάδα 1864, δεδομένου ότι τα αντικείμενα είναι παραμφερή και απαιτούν στελέχωση από το ίδιο περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

  • 1 Μαΐου 2024, 17:53 | Σ

    Κατά το προηγούμενο έτος ΣΩΣΤΑ αποκαταστάθηκε η αδικία στη σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ τάξεων 1993, 1994, 1995 στα πλαίσια του ν. 5018/2023. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις συναδέλφων για τη μη συμπερίληψη των τάξεων 1996-1997, καθώς οι προϋποθέσεις εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες, η μόνιμη επωδός στις λαμβανόμενες απαντήσεις ήταν η αποδοχή του δίκαιου αιτήματος μας και η υπόσχεση για μελλοντική αποκατάσταση.
    Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αναφορές επί του θέματος τόσο σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, σε συνδυασμό με επίκαιρες ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία, όσο και με απευθείας ερωτήσεις στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αλλά και στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό σε συνέντευξη τύπου στο Λαύριο σε ζωντανή πανελλήνια μετάδοση.
    Γνωρίζοντας ότι έχει υπάρξει προφορική αλλά και έγγραφη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας επί του θέματος, από συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις στρατιωτικών, θεωρείται πως είναι η πλέον ΚΡΙΣΙΜΗ χρονική στιγμή για την κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας με σκοπό την οριστική επίλυσης της υφιστάμενης αδικίας.
    Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την προσθήκη τροπολογίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηθική αποκατάσταση των τάξεων ΑΣΣΥ 1996-1997 με βάση τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996 οι καταταγέντες τα έτη 1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997)
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, έχοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλετε στην ορθή επίλυση του αιτήματος μας.

    Με εκτίμηση
    Απόφοιτος τάξης 1997

  • 1 Μαΐου 2024, 17:57 | φ.

    Κατά το προηγούμενο έτος ΣΩΣΤΑ αποκαταστάθηκε η αδικία στη σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ τάξεων 1993, 1994, 1995 στα πλαίσια του ν. 5018/2023. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις συναδέλφων για τη μη συμπερίληψη των τάξεων 1996-1997, καθώς οι προϋποθέσεις εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες, η μόνιμη επωδός στις λαμβανόμενες απαντήσεις ήταν η αποδοχή του δίκαιου αιτήματος μας και η υπόσχεση για μελλοντική αποκατάσταση.
    Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αναφορές επί του θέματος τόσο σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, σε συνδυασμό με επίκαιρες ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία, όσο και με απευθείας ερωτήσεις στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αλλά και στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό σε συνέντευξη τύπου στο Λαύριο σε ζωντανή πανελλήνια μετάδοση.
    Γνωρίζοντας ότι έχει υπάρξει προφορική αλλά και έγγραφη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας επί του θέματος, από συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις στρατιωτικών, θεωρείται πως είναι η πλέον ΚΡΙΣΙΜΗ χρονική στιγμή για την κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας με σκοπό την οριστική επίλυσης της υφιστάμενης αδικίας.
    Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την προσθήκη τροπολογίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηθική αποκατάσταση των τάξεων ΑΣΣΥ 1996-1997 με βάση τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996 οι καταταγέντες τα έτη 1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997)
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, έχοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλετε στην ορθή επίλυση του αιτήματος μας.

    Απόφοιτος τάξης 1997

  • 1 Μαΐου 2024, 17:43 | Διονύσης

    Σύνδεσμος

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Και αλλαγή της μισθολογικής κατάταξης από Γ σε Β διότι δεν είναι δυνατόν στρατιωτικό προσωπικό που έχει πτυχίο ΤΕΙ να αμοίβεται με περισσότερα χρήματα από στελέχη που κατέχουν πτυχίο ΑΕΊ και είναι ανώτερη βαθμολογικά από αυτούς.

  • 1 Μαΐου 2024, 15:21 | Μάκης

    Θα έπρεπε να υπάρχει η επιθυμία για την μετάταξή του προσωπικού σε άλλο σώμα.

  • 1 Μαΐου 2024, 14:41 | Μάκης

    Δηλαδή, χωρίς να ρωτήσουν τα στελέχη, θα μπορούν να τα μεταθέσουν σε μονάδες του ΣΞ, ΠΝ, ή ΠΑ; Κάθε σώμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, πως θα βάλουν ένα Αεροπόρο σε Μονάδα του ΣΞ ή του ΠΝ και το αντίστροφο. Τα έξοδα της μετάβασης (πχ στολές) ποιος θα τα επωμιστεί; Στο κάτω κάτω τα περισσότερα στελέχη της Αεροπορίας επέλεξαν την ΠΑ θυσιάζοντας την υψηλή μοριοδοτηση που πέτυχαν και θα μπορούσαν να μπουν όπου ηθελαν, ώστε να αποφύγουν Μονάδες παραμεθορίου ή πλοίο.
    Έχει σκεφτεί κάποιος ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να αποφέρει μαζικές παραιτήσεις λόγω του ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει τρομερή απορρόφηση στον ιδιωτικό τομέα και όποιον δεν τον συμφέρει όλη αυτή η αλλαγή δεν θα διστάσει;;

  • 1 Μαΐου 2024, 13:15 | Γιάννης

    Άρθρο 49 (Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής)

    Θα ήθελα να προτείνω τις κάτωθι προσθήκες:

    η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας και εξειδίκευσης Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Υπάρχουν μόνιμα στελέχη της ΠΑ που κατέχουν την Εξειδίκευση Πληροφορικής και θα επιθυμούσαν την μετάταξη τους.

  • 1 Μαΐου 2024, 13:08 | Αλέξανδρος

    η στελέχωση να γίνει με το προσωπικό που επιθυμεί και όχι με το «σύνολο του προσωπικού…..» καθώς ο νόμος ανατρέπει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των στελεχών.

  • 1 Μαΐου 2024, 12:50 | Vasily Psarommatis

    Bravoo

  • 1 Μαΐου 2024, 10:05 | ΧΑΡΆΛΑΜΠΟΣ

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Επιπροσθέτως θα λύσει μια χρονιά αδικία όπου ΕΠΟΠ υπξκός λόγω πτυχίου ΤΕΙ ακολουθεί την ΣΜΥ με αποτέλεσμα αν και κατέχει λιγότερα εκπαιδευτικά εχέγγυα από έναν ΕΜΘ κάτοχο πτυχίου ΑΕΙ μισθοδοτείται στην μισθολογική κλίμακα Β αντί της Γ και υπάρχει το ενδεχόμενο να αποστρατευτεί με ανώτερο βαθμό διαταράσσοντας την ιεραρχία. Η υιοθέτηση της ανωτέρω πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή στο στράτευμα Αξιωματικών με πανεπιστημιακές γνώσεις και εμπειρίες εφάμιλλες με αυτές των αξιωματικών ΑΣΕΙ και φυσικά ανώτερες από αυτές των αξιωματικών ΑΣΣΥ.Το μισθολογικό κόστος που θα προκύψει υπερκαλύπτεται από την εισροή τεχνογνωσίας που θα προκύψει.

  • 1 Μαΐου 2024, 10:34 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Άρθρο 49 (Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής)

    Θα ήθελα να προτείνω τις κάτωθι προσθήκες:

    1. Η στελέχωση να γίνεται διαχρονικά και από τους απόφοιτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας, της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Βάση του σχεδίου νόμου προβλέπεται μόνο η στελέχωση από σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών των παραπάνω ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.

    2. Στην αρχική στελέχωση να ενταχθεί και το σύνολο των Αξιωματικών του Σώματος Ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής, και έχουν αποδεδειγμένα εργαστεί σε θέσεις Πληροφορικής για τουλάχιστον 2 έτη. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί μία «ομοιογένεια» ανάμεσα στο προσωπικό που υπηρετεί σε διακλαδικές οργανικές θέσεις που αφορούν αποκλειστικά την Πληροφορική άλλα και σε μεγάλα εν εξελίξη έργα Πληροφορικής (πχ ΟΠΣΥΕΔ), χωρίς να διαταραχθεί η υπάρχουσα κατάσταση.