ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού» και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13
1. Οι διατάξεις του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12) εφαρμόζονται αναλόγως και για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όπου στον παραπάνω νόμο αναφέρονται οι όροι Στρατός Ξηράς, κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικού, νοούνται και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντίστοιχοι κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικών.
2. Ο αριθμός των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2.500 και 1760 για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του αντίστοιχου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των οπλιτών με πενταετή υποχρέωση κάθε κλάδου.
4. Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής και ένταξής τους στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του αρμόδιου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου. Η ένταξή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Μέχρι την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου υπουργικών αποφάσεων, όσοι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο θεσμό των Ε.Μ.Θ. συνεχίζουν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και για τις εθελόντριες του ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279), που το επιθυμούν. Όσες από αυτές συμπλήρωσαν ήδη ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον πενταετή υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση παραμονής εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ή από την ημερομηνία συμπληρώσεως της πενταετούς υπηρεσίας αναλόγως με την περίπτωση. Όσες δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του ν. 705/1977.
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται τα θέματα ιεραρχίας και προαγωγών, οι καταστάσεις, οι προϋποθέσεις μισθολογικής προαγωγής τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Υπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.
7. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών μακράς θητείας σε κάθε Κλάδο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές οργανικές θέσεις, ενώ για τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή και Αρχισμηνία αντίστοιχα.
9. Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά των οργανικών θέσεων εντός κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.
10. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος.».

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 14:30 | Παναγιωτης Παπαδαφνιαδης

    Οπωσδήποτε να προβλεφθούν μισθολογικά κλιμάκια ανθλχγου,υπολοχαγού και λοχαγου στους ΕΜΘ διότι εάν δεν συμβεί αυτό,η απονομή καταπληκτικού και αποστατευτικου βαθμού είναι χωρίς καμμία αξία και εντελώς ανούσιες!!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 10:59 | Αποστολής

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 10:15 | Θοδωρής

    Παρά των εγγυήσεων που δόθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. Kο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. Kο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών, δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Να υπάρξει εναρμόνιση όπως και τους άλλους Υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών.

    α) Μέριμνά για κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους να αποστρατεύονται 50 ετών αφού το επιθυμούν.
    β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθστή.
    γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

    Προς ενημέρωση, ακόμα και σε ηλικία 18 ετών να καταγόταν κάποιος δεν μπορούσε να πιάσει τα εφικτά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 40 έτη, άρα δεν υπάρχει δυνατότητα πλήρης σύνταξης σύμφωνα με τα έγγραφα – απαντήσεις που έχει δώσει ο ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 09:08 | Γιώργος

    Θα πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Ότι αφορά τα άρθρα του θεσμού των ΕΜΘ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο θεσμός των ΕΠΟΠ

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 09:04 | KONSTANTINOS

    Η μη συμπερίληψή των επόμενων 2 τουλάχιστον σειρών εισαγωγής 1994-1995 στο υπό διαβούλευση άρθρο, αλλά πρωτίστως η αδικαιολόγητη μη εξομοίωση των αποφοίτων ΑΣΣΥ, των αναφερομένων σειρών με τις υπό τακτοποίηση περιπτώσεις, τρεις προηγούμενες σειρές 91-92-93, προσβάλλει την αρχή της ισότητας, την αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και την αρχή της χρηστής διοίκησης.
    Επι τών δύσκολων αυτών ετών, ένεκα της οικονομικής χρήσης και της κατάστασης με την γείτονα Τουρκία, προβάλει επιτακτική όσο ποτέ, η ηρεμία και η προσήλωση στα επαγγελματικά καθήκοντα, των Αξκών που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Στρατεύματος, μέσω εξεύρεσης οριστικής λύσης σε ένα θέμα που ταλανίζει τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ, από το 2010 .

    Απόφοιτοι ΑΣΣΥ

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 09:25 | Αντώνης Σουσκας

    ατάργηση των ορίων ηλικίας για τους ΕΠΟΠ. Καμία συζήτηση για ΕΟΘ καμία συζήτηση για αποστρατεια στα 50.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 08:39 | Αντώνης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Ότι αφορά τα άρθρα του θεσμού των ΕΜΘ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο θεσμός των ΕΠΟΠ

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 08:24 | Στέλιος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Ότι αφορά τα άρθρα του θεσμού των ΕΜΘ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο θεσμός των ΕΠΟΠ

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 07:46 | Κώστας

    Κατάφορα άδικη, έναντι των αποφοίτων ΑΣΣΥ, η προαγωγή των ΕΜΘ στο βαθμό του Υπολοχαγού και ομοιόβαθμων για την ΠΑ και το ΠΝ. Πολύ περισσότερο άδικη για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων ΕΥ/ΥΓ, οι οποίοι εξομοιώνονται με τους ΕΜΘ παρά την ύπαρξη τελεσίδικης απόφασης του Διοπικητικού Εφετείου Αθηνών για βαθμολογική αποκατασταση των ΑΣΣΥ ΕΥ/ΥΓ αλλα και των υποσχέσεων του αξιότιμου κου ΥΠΕΘΑ για την επίλυση του θέματος.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 06:00 | Δημητρης

    Για να ειναι πληρες το αρθρο θα πρεπει να μνημονευονται α)ο χρονος στον οποιο απονεμεται ο χορηγουμενος βαθμος και β) σε ποια μισθολογικα κλιμακια.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:47 | Δημήτρης

    Πέραν της τροποποίησης του Ν. 1848/89 απαιτείται η τροποποίηση – συμπλήρωση του Άρθρου 3 του ΠΔ 21/91. Πότε θα γίνει αυτή η διαδικασία και ποιός ο σχεδιασμός για τα έτη ανά βαθμό;

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:42 | Petros

    Βαθμός του Υπολοχαγού και αντιστοίχων στα 32 έτη υπηρεσίας και να ρυθμιστεί ανάλογα και η μισθολογική αποκατάσταση με την μεταφορά στο β μισθολογικό κλιμάκιο.
    έχει κούραση τόσα χρόνια αυτή η κατάσταση.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:19 | Νίκος Αντωνόπουλος

    Κατάργηση των ορίων ηλικίας για τους ΕΠΟΠ. Καμία συζήτηση για ΕΟΘ καμία συζήτηση για αποστρατεια στα 50.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 20:56 | Κώστας

    ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών,

    με ιδιαίτερο σεβασμό προς τους θεσμούς της Ελληνικής Πολιτείας και σε συνέχεια της από 16 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:06 παρέμβασής μου, στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο του αντικειμένου θέματος, επανερχόμενος σας θέτω προς διερεύνηση τα κάτωθι, που συνάδουν πλήρως με αυτό, ως σχετικώς σας παρατίθενται:
    α. Στο υπόψη νομοσχέδιο, καλώς μεν, προβλέφθηκε η προαγωγή των Αξκων του Ν. 1848/1989, στον βαθμό του Υπλγού ε.ε. και αντίστοιχα του Λγού ε.α. ως ημίμετρο της μερικής εξάλειψης της επί σειράς ετών τελούμενης από την Πολιτεία, αδικίας του υπόψη θεσμού, σε σχέση με τους Αξκους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών, του Ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών, του Ν. 705/1977 (Α΄ 279), πλην όμως, εκ του καταφανούς, πουθενά ο νομοθέτης δεν μερίμνησε, για την αναδρομική ισχύ του, συμπεριλαμβάνοντας σύμφωνα με το έννομο δικαίωμα εκ του Συντάγματος των Ελλήνων, που διέπει τους κανόνες της ισονομίας και της δικαιοσύνης, το σύνολο των Αξκων αυτού του θεσμού, ήτοι, τους καταταγέντες από το έτος 1985 έως και το έτος 1987, οι οποίοι σημειωτέων, έχουν τύχει της αποστρατείας τους «ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους», είτε με 35ετία, είτε με όριο ηλικίας, καθόσον, η εν λόγω εναρμόνιση με την συνταγματική επιταγή και το έννομο συμφέρον του δικαίου, έγκειται στην επί προσωπικού ευθύνη των οργάνων της Κυβερνήσεως, πόσο μάλλον, σε αμέλεια και καθυστέρηση της νομοθέτησης από την ίδια την Κυβέρνηση, επί 3 ½ και πλέον έτη, με αποτέλεσμα, να λαμβάνουν ε.ε. μισθοδοσία Ανθστή κλιμακίου Γ3, ενώ προήχθησαν σε Ανθλγούς και μετέπειτα σε Υπλγούς, αντίστοιχα και το σημαντικότερο της πάσης, με την αποστρατεία τους, να λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές ομοίως Ανθστή, αντί Υπλγού και κατά συνέπεια, να τους χορηγείται εφάπαξ Ανθστή, αντί Υπλγού καθώς και λόγω του βαθμού του Ανθστή και όχι αντιστοίχων κατωτέρου Αξκου, να μην δικαιούνται της 3ετίας του Κονδύλη.
    β. Ομοίως, δύναται να κατανοηθεί, ότι εφόσον, το υπόψη νομικό ολίσθημα της μη εναρμόνισης βαθμολογικού με μισθολογικού κλιμακίου, έγκειται σε υποχρέωση της Πολιτείας προς τον Πολίτη, οφείλεται η εκ του δικαίου έννομη εξασφάλισή του, περί της αναδρομικής καταβολής του συνόλου των δικαιούμενων μισθολογικών απολαβών του, ως ε.ε. Αξκού, ήτοι, αυτών που άπτονται στους βαθμούς Ανθλγού και Υπλγού, συμπεριλαμβανομένων δε και των παρόντων βαθμολογικών και μισθολογικών απολαβών του Λγού και αν μη τι άλλο εντόκως.
    γ. Για την πλήρη εναρμόνιση της εννόμου διαδικασίας, περί του δικαίου αισθήματος, σε συνάρτηση με τους Αξκους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών, του Ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών, του Ν. 705/1977 (Α΄ 279), οφείλεται, τόσο από ηθικής απόψεως, όσο και εκ της εννόμου τελέσεως της υπόψη νομοτελειακής και οικονομικής διαδικασίας, να εντάξετε τους Αξκούς του Ν. 1848/1989, στο Β’ Μισθολογικό Κλιμάκιο, καθόσον, από όσο δύναμαι να γνωρίζω, το σύνολο των Αξκων και των 3 αυτών κατηγοριών, σε ποσοστό άνω του 70%, κατείχε ισότιμους τίτλους σπουδών, για την ένταξη και είσοδό τους στις Ε.Δ. με την εκάστοτε και κατά περίπτωση προκήρυξη των διαγωνισμών τους, πόσο μάλλον δε, για την περίπτωση στην οποία, πολλοί Αξκοί ΕΜΘ, που τυγχάνουν πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ.
    δ. Εκ των ανωτέρω και σε συνδυασμό και με τα αναγραφόμενά μου, στην από 16 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:06 παρέμβασή μου, δύναται να εξαχθεί εκ του ασφαλούς το συμπέρασμα, ότι μετά από παρέλευση το λιγότερο 35 ετών υπηρεσίας, ένας ασφαλισμένος του Δημοσίου, με ειδικό μισθολόγιο, δεν δύναται της απολαβής από την Πολιτεία των αυτονόητων, ήτοι, των μισθολογικών αποδοχών του σε σχέση με τον φέροντα βαθμό και αν μη τι άλλο, την απολαβή των εννόμων συντάξιμων αποδοχών του, ως «ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του», εν αντιθέσει με τους συναδέλφους των παραγωγικών σχολών, πόσο μάλλον δε, με εκείνους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών, του Ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών, του Ν. 705/1977 (Α΄ 279), καθόσον, από την πρώτη ημέρα της εντάξεως τους στις Ε.Δ. μέχρι και την τελευταία, τυγχάνουν της απαξίωσης του υπηρεσιακού και κοινωνικού συνόλου, ως σχετικώς τους χαρακτηρίζουν «τα παιδιά του κομματικού σωλήνα». Δυστυχώς όμως, για ορισμένους που δεν γνωρίζουν, τα πραγματικά γεγονότα δεν είναι έτσι και επιτρέψτε μου να σας θυμίσω, καθόσον, πολλοί από εσάς, ίσως να λησμονάτε, τόσο τον Μάρτη του 1987, όσο και μέχρι την παρούσα ημέρα, τα οπλικά συστήματα και των 3 κλάδων των Ε.Δ. τα επανδρώνουν επαξίως, στελέχη αυτού του θεσμού, προσφέροντας και την τελευταία ικμάδα της ψυχής τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες εργασιακής καταστάσεως, τόσο επ’ έργω, πόσο μάλλον εν τοις πράγμασι, γεγονός το οποίο, αγνοούν πολλοί συνάδελφοι των παραγωγικών σχολών, οι οποίοι, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν δύναμαι να εκφέρω άποψη επί προσωπικού, καθόσον, δεν μου το επιτρέπει η ηθική και η αξιοπρέπειά μου, από τον βαθμό του Αλχία, τυγχάνουν εξαφανισμένοι από το πεδίο των ασκήσεων, τους όρχους, τις Δριες Συντηρήσεως, τις συνεκπαιδεύσεις, κ.λ.π.
    Να σας ενθυμίσω τέλος, αξιότιμοι κύριοι της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς και λοιποί συνάδελφοι, ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το ήθος και η τιμή, δεν τυγχάνουν αμοιβής και το σύνολο των Αξκων του εν λόγω θεσμού, έχει αποδείξει εμπράκτως επί των πεδίων, όποτε και όπου απαιτήθηκε στο παρελθόν, πόσο μάλλον δε, εάν και εφόσον απαιτηθεί, στο εγγύς ή και στο μεμακρυσμένο χρονικό ορίζοντα, την παροχή των υπηρεσιών του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την Πατρίδα.-

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 20:10 | Ιωάννης Σταματακάκος

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης πού αγαπά και προσπαθεί να προσφέρει και αγωνίζεται σκληρά πρέπει να συμπεριφέρονται καλύτερα και όχι να τον πετάνε σαν σκουπίδι επειδή δεν είχε την δυνατότητα να πάει στην σχολή μονίμων υπαξιωματικών πρέπει να μην μας αποστρατευουν στα 50χρονων σε νομούς που δεν έπρεπε να υπάρχουν!! πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Ν.445/74 και πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια εξέλιξη με τον προηγούμενο θεσμός τον ΕΜΘ γιατί δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 19:29 | Ιωάννης

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης πού αγαπά και προσπαθεί να προσφέρει και αγωνίζεται σκληρά πρέπει να συμπεριφέρονται καλύτερα και όχι να τον πετάνε σαν σκουπίδι επειδή δεν είχε την δυνατότητα να πάει στην σχολή μονίμων υπαξιωματικών πρέπει να μην μας αποστρατευουν στα 50χρονων σε νομούς που δεν έπρεπε να υπάρχουν!! πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Ν.445/74 και πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια εξέλιξη με τον προηγούμενο θεσμός τον ΕΜΘ γιατί δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 19:48 | Γιώργος Παπασ

    Δεκεμβρίου 2022, 09:16 | AriΜόνιμος ΣύνδεσμοςΠαρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 19:18 | ΑΓΓΕΛΗΣ

    Θεωρώ αναγκαία την μέρημνα για τους μετατασσόμενους , κυρίως Ε.Μ.Θ. στο σώμα των μονίμων ΑΣΣΥ.Με την παρούσα τροποποίηση αυτόματα ακυρώνονται οι μετετάξεις Ε.Μ.Θ. βαθμού ΑΣΜΙΑ!! Κι αυτό γιατί με βάση την ισχύουσα εγκυκλιο όντας πτυχιούχοι παραδόξως μένουν τώρα πλέον δύο βαθμούς πίσω από τους πρόην συναδέλφους τους με το ίδιο έτος καταταξης, ας το προσέξει κάποιος!!!! ΔΕΝ υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος μετάταξη προκειμένου να χάσει και βαθμούς αλλα και χρήμα!!!!!! Που είναι η πρόβλεψη γι άυτήν την κατηγορία ενστόλων;Και το σημαντικότερο είναι μία κατηγορία ΥΠΞΚΩΝ οι οποίοι είναι σαν να μην υπάρχουν αφού δεν ασχολείται κανείς μ΄αυτούς!!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 19:26 | Dimitris vsl

    ζηταμε σαν ενας μεγαλος θεσμος νευραλγικος τον ενοπλων δυναμεων κινητηριο δυναμη να συμπεριληθφει στο υπαρχων νομοσχεδιο το ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ μας και η εξελιξη μας στις ενοπλες δυναμεις σε 2 χρονια αποστρατευοντε αδικα συναδελφοι με ενα απαρχαιωμενο νομο οπου μας καταδικαζει σε συνταξη δωστε μας το δικαιωμα μας σε αξιοπρεπη συνταξη.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 18:39 | Γιώργος Α

    Μπράβο στον υπουργό για την επίλυση του βαθμολογικού, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, αλλά εννοείται πρέπει να συνοδευτεί απαραίτητα και με είσοδο στην Β μισθολογική κατηγορία, γιατί δεν γίνεται να είναι κάποιος Ανθλγος ή Υπλγος και να πληρώνεται με το μισθό του Ανθστη, είναι σαν ο Στρατηγός να πληρώνεται με μισθό Σχη

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 18:01 | Κώστας

    ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών,

    με ιδιαίτερο σεβασμό προς τους θεσμούς της Ελληνικής Πολιτείας και σε συνέχεια της από 16 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:06 παρέμβασής μου, στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο του αντικειμένου θέματος, επανερχόμενος σας θέτω προς διερεύνηση τα κάτωθι, που συνάδουν πλήρως με αυτό, ως σχετικώς σας παρατίθενται:
    α. Στο υπόψη νομοσχέδιο, καλώς μεν, προβλέφθηκε η προαγωγή των Αξκων του Ν. 1848/1989, στον βαθμό του Υπλγού ε.ε. και αντίστοιχα του Λγού ε.α. ως ημίμετρο της μερικής εξάλειψης της επί σειράς ετών τελούμενης από την Πολιτεία, αδικίας του υπόψη θεσμού, σε σχέση με τους Αξκους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών, του Ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών, του Ν. 705/1977 (Α΄ 279), πλην όμως, εκ του καταφανούς, πουθενά ο νομοθέτης δεν μερίμνησε, για την αναδρομική ισχύ του, συμπεριλαμβάνοντας σύμφωνα με το έννομο δικαίωμα εκ του Συντάγματος των Ελλήνων, που διέπει τους κανόνες της ισονομίας και της δικαιοσύνης, το σύνολο των Αξκων αυτού του θεσμού, ήτοι, τους καταταγέντες από το έτος 1985 έως και το έτος 1987, οι οποίοι σημειωτέων, έχουν τύχει της αποστρατείας τους «ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους», είτε με 35ετία, είτε με όριο ηλικίας, καθόσον, η εν λόγω εναρμόνιση με την συνταγματική επιταγή και το έννομο συμφέρον του δικαίου, έγκειται στην επί προσωπικού ευθύνη των οργάνων της Κυβερνήσεως, πόσο μάλλον, σε αμέλεια και καθυστέρηση της νομοθέτησης από την ίδια την Κυβέρνηση, επί 3 ½ και πλέον έτη, με αποτέλεσμα, να λαμβάνουν ε.ε. μισθοδοσία Ανθστή κλιμακίου Γ3, ενώ προήχθησαν σε Ανθλγούς και μετέπειτα σε Υπλγούς, αντίστοιχα και το σημαντικότερο της πάσης, με την αποστρατεία τους, να λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές ομοίως Ανθστή, αντί Υπλγού και κατά συνέπεια, να τους χορηγείται εφάπαξ Ανθστή, αντί Υπλγού καθώς και λόγω του βαθμού του Ανθστή και όχι αντιστοίχων κατωτέρου Αξκου, να μην δικαιούνται της 3ετίας του Κονδύλη.
    β. Ομοίως, δύναται να κατανοηθεί, ότι εφόσον, το υπόψη νομικό ολίσθημα της μη εναρμόνισης βαθμολογικού με μισθολογικού κλιμακίου, έγκειται σε υποχρέωση της Πολιτείας προς τον Πολίτη, οφείλεται η εκ του δικαίου έννομη εξασφάλισή του, περί της αναδρομικής καταβολής του συνόλου των δικαιούμενων μισθολογικών απολαβών του, ως ε.ε. Αξκού, ήτοι, αυτών που άπτονται στους βαθμούς Ανθλγού και Υπλγού, συμπεριλαμβανομένων δε και των παρόντων βαθμολογικών και μισθολογικών απολαβών του Λγού και αν μη τι άλλο εντόκως.
    γ. Για την πλήρη εναρμόνιση της εννόμου διαδικασίας, περί του δικαίου αισθήματος, σε συνάρτηση με τους Αξκους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών, του Ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών, του Ν. 705/1977 (Α΄ 279), οφείλεται, τόσο από ηθικής απόψεως, όσο και εκ της εννόμου τελέσεως της υπόψη νομοτελειακής και οικονομικής διαδικασίας, να εντάξετε τους Αξκούς του Ν. 1848/1989, στο Β’ Μισθολογικό Κλιμάκιο, καθόσον, από όσο δύναμαι να γνωρίζω, το σύνολο των Αξκων και των 3 αυτών κατηγοριών, σε ποσοστό άνω του 70%, κατείχε ισότιμους τίτλους σπουδών, για την ένταξη και είσοδό τους στις Ε.Δ. με την εκάστοτε και κατά περίπτωση προκήρυξη των διαγωνισμών τους, πόσο μάλλον δε, για την περίπτωση στην οποία, πολλοί Αξκοί ΕΜΘ, που τυγχάνουν πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ.
    δ. Εκ των ανωτέρω και σε συνδυασμό και με τα αναγραφόμενά μου, στην από 16 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:06 παρέμβασή μου, δύναται να εξαχθεί εκ του ασφαλούς το συμπέρασμα, ότι μετά από παρέλευση το λιγότερο 35 ετών υπηρεσίας, ένας ασφαλισμένος του Δημοσίου, με ειδικό μισθολόγιο, δεν δύναται της απολαβής από την Πολιτεία των αυτονόητων, ήτοι, των μισθολογικών αποδοχών του σε σχέση με τον φέροντα βαθμό και αν μη τι άλλο, την απολαβή των εννόμων συντάξιμων αποδοχών του, ως «ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του», εν αντιθέσει με τους συναδέλφους των παραγωγικών σχολών, πόσο μάλλον δε, με εκείνους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών, του Ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών, του Ν. 705/1977 (Α΄ 279), καθόσον, από την πρώτη ημέρα της εντάξεως τους στις Ε.Δ. μέχρι και την τελευταία, τυγχάνουν της απαξίωσης του υπηρεσιακού και κοινωνικού συνόλου, ως σχετικώς τους χαρακτηρίζουν «τα παιδιά του κομματικού σωλήνα». Δυστυχώς όμως, για ορισμένους που δεν γνωρίζουν, τα πραγματικά γεγονότα δεν είναι έτσι και επιτρέψτε μου να σας θυμίσω, καθόσον, πολλοί από εσάς, ίσως να λησμονάτε, τόσο τον Μάρτη του 1987, όσο και μέχρι την παρούσα ημέρα, τα οπλικά συστήματα και των 3 κλάδων των Ε.Δ. τα επανδρώνουν επαξίως, στελέχη αυτού του θεσμού, προσφέροντας και την τελευταία ικμάδα της ψυχής τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες εργασιακής καταστάσεως, τόσο επ’ έργω, πόσο μάλλον εν τοις πράγμασι, γεγονός το οποίο, αγνοούν πολλοί συνάδελφοι των παραγωγικών σχολών, οι οποίοι, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν δύναμαι να εκφέρω άποψη επί προσωπικού, καθόσον, δεν μου το επιτρέπει η ηθική και η αξιοπρέπειά μου, από τον βαθμό του Αλχία, τυγχάνουν εξαφανισμένοι από το πεδίο των ασκήσεων, τους όρχους, τις Δριες Συντηρήσεως, τις συνεκπαιδεύσεις, κ.λ.π.
    Να σας ενθυμίσω τέλος, αξιότιμοι κύριοι της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς και λοιποί συνάδελφοι, ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το ήθος και η τιμή, δεν τυγχάνουν αμοιβής και το σύνολο των Αξκων του εν λόγω θεσμού, έχει αποδείξει εμπράκτως επί των πεδίων, όποτε και όπου απαιτήθηκε στο παρελθόν, πόσο μάλλον δε, εάν και εφόσον απαιτηθεί, στο εγγύς ή και στο μεμακρυσμένο χρονικό ορίζοντα, την παροχή των υπηρεσιών του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την Πατρίδα.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 16:58 | Νικολαος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 16:01 | Πασχάλης

    Προτείνω οι ΕΜΘ στα 23 έτη να γίνονται Ανθστές, στα 28 Ανθλγοί, στα 31 Υπλγοί, επίσης να γίνει αλλαγή στα μισθολογικά κλιμάκια για πλήρη δικαίωση.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 16:55 | Πέτρος

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο spam εδώ μέσα, το spam φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, δεν είναι τρόπος να διεκδικήσεις κάτι που θέλεις τόσο πολύ. Εδώ μιλάμε για τους ΕΜΘ και μόνο.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 16:02 | Δημήτριος Γυφτονικολός

    Συγχαρητήρια στο ΥΠΕΘΑ για το εν λόγω άρθρο 47 που επιλύει μια χρόνια αδικία που είχαν υποστεί οι ΕΜΘ. Τώρα πρέπει να επιλυθεί και το συνταξιοδοτικό των συναδέλφων ΕΠΟΠ που δικαίως διαμαρτύρονται. Όσο για τους συναδέλφους προέλευσης ΑΣΣΥ που σχολίασαν αρνητικά το άρθρο 47, εύχομαι η πολιτεία να μεριμνήσει και για την επίλυση των δικών τους θεμάτων και ας σταματήσουν να εύχονται να ψωφίσει η κατσίκα του γείτονα. Όλοι την ίδια πατρίδα υπηρετούμε

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 16:53 | Δήμος

    Μπράβο στον κ Υπουργό για το ενδιαφέρον του προς τούς συναδέλφους ΕΜΘ.

    Επιτέλους δινεται λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών πού αφορά ένα μεγάλο μέρος του ένστολου προσωπικού, ως ελαχιστη αναγνωριση προς το έργο και την προσφορά τους στο στράτευμα από το 1988.

    Οι ΕΜΘ επιθυμούν την βαθμολογικη τους εξομοίωση με τις εθελόντριες..

    Σχετικά με τον βαθμό του υπλγου, προτείνουμε να δίδεται στα 31 έτη υπηρεσίας..

    Ευχαριστώ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 15:43 | Κ.Ρ

    Είναι κατάφωρη αδικία οι ΕΜΘ Αξιωματικοί να έχουν καταληκτικό βαθμό αυτόν του Υπλγού και να ασκούν καθήκοντα Ειδικότητας, Δκτή Λόχου, Αξκοί Γραφείου,Διαχειριστής οικονομίκου (Μισθοτροφοδοσία-Κ.Ψ.Μ) καθώς και πλήθωρα αλλον καθηκόντων και οι Υπλγοί Ειδικών Καταστάσεων ΑΣΣΥ να μην εκτελούν 24ωρες Υπηρεσίες,να μην εκτελούν Εξωτερικές Εφόδους, να μην λαμβάνουν μέρος στις νυχτερινες εκπαιδεύσεις,εκπαίδευση βολών και καθε είδους εκπαίδευση των μονάδων, να μην λαμβάνουν μέρος στα αγήματα να μην εργάζονται πέραν του ωραρίου, σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες,να μη μπαίνουν ουτε οδηγοί στα Στρατιώτικα Οχήματα.
    Παρακαλώ Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) να επέλθουν οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Ταγματάρχη».

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 15:23 | Κώστας Λ..

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης, επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 15:34 | ΑΡΜΥΡΑΣ Κ.

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 15:00 | κωνσταντινος Α.

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 14:53 | Γιώργος

    Μόνιμος ΣύνδεσμοςΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/19891. Αναλύοντας στο σύνολό του το αντικείμενο θέματος, το οποίο εμπεριέχεται στο προς διαβούλευση υποβληθέν νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, διακρίνονται τα κάτωθι:
    α. Δεν έχει συμπεριληφθεί για μια ακόμη φορά, μέριμνα για τους ήδη υπηρετούντες ΕΜΘ Αξιωματικούς έτους 1987, οι οποίοι κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους και αποστρατεύθηκαν την 11 Δεκ 2022 ή και αναμένουν την αποστρατεία – διαγραφή τους εντός μηνός Ιαν 2022, με αποτέλεσμα, να υφίστανται επανειλημμένως καταφανέστατη αδικία, καθόσον, ήδη εκκρεμεί, η από 03 Μαϊ 2019, μισθολογική εξίσωσής τους με τον φέροντα βαθμό και εντός του Β’ Μισθολογικού κλιμακίου του ισχύοντος νόμου.
    β. Ομοίως, δεν έχει προβλεφθεί η αναδρομικότητα της ισχύος του παρόντος, για τους ήδη αποστρατευθέντες ΕΜΘ Αξιωματικούς ετών 1985 – 1986, για τους οποίους, δεν τηρήθηκε η αναδρομικότητα της προαγωγής τους, σύμφωνα με τα καθορισθέντα από τον Ν.4609/2019, όπου με την συμπλήρωση 30 ετών πραγματικής υπηρεσίας, εκ των οποίων 5 έτη στον βαθμό του Ανθστή, όφειλε να τελεσθεί η προαγωγή τους σε Ανθλγούς, ήτοι, για εκείνους που κατετάγησαν το 1985, τον Οκτ – Δεκ 2015, για εκείνους του έτους 1986, τον Δεκ 2016 και τέλος για εκείνους του έτους 1987, τον Οκτ – Δεκ 2017 και όχι εσφαλμένα, με την 03 Μαϊ 2019, με αποτέλεσμα, να υφίσταται μείζον οικονομικό και αντισυνταγματικό ζήτημα, κατ’ εφαρμογή των οικείων νομοθετημάτων περί ισονομίας και ισοπολιτείας, δεδομένου ότι, στο παρελθόν εφαρμόσθηκε πλήρως και δίκαια στις συναδέλφους Εθελόντριες, οι οποίες σε 2 μήνες, προήχθησαν από Ανθστές σε Υπολοχαγοί και με αναδρομικότητα από την ημερομηνία όπου οφείλονταν η τέλεση των προαγωγών τους.
    γ. Λόγω μη έκδοσης της υπόψη τροπολογίας, η οποία άπτεται της μισθολογικής αποκατάστασής τους, εκτός της απώλειας μεγάλου χρηματικού ποσού, ως εν ενεργεία Αξκοί, πάντα σύμφωνα με την ορθή ημερομηνία τελέσεως της προαγωγής τους, ως σχετικώς αναλύθηκε ανωτέρω, τυγχάνουν και ως εν αποστρατεία της απώλειας των κάτωθι:
    (1) Μη λήψη του κατά νόμου δικαιούμενου ποσού εφάπαξ.
    (2) Μη λήψη του κατά νόμου δικαιούμενου μερίσματος.
    (3) Μη λήψη το κατά νόμου δικαιώματος της 3ετίας Κονδύλη, καθότι, όφειλε η Πολιτεία να τους μισθοδοτεί, ως κατώτερους Αξκούς και όχι ως Ανθστές επί 3 ½ έτη.
    (4) Μη λήψη του κατά νόμου δικαιούμενου ποσού σύνταξης σύμφωνα πάντα με τον αποστρατευτικό βαθμό και όχι με αυτόν του Ανθστή.
    (5) Μη λήψη του κατά νόμου δικαιούμενου ποσού που άπτεται του ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους, σύμφωνα πάντα με τον αποστρατευτικό βαθμό και όχι με αυτόν του Ανθστή καθώς επίσης, το γεγονός δια του οποίου, από το 2017 το ΜΤΣ έχει χορηγήσει προκαταβολές του εν λόγω επιδόματος και μέχρι σήμερα, που τα τέκνα τους είναι ήδη 30 ετών, δεν έχουν λάβει το υπολειπόμενο δικαιούμενο ποσό, εντόκως, ως ο νομοθέτης προβλέπει.
    δ. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4609/2019, ο οποίος επέφερε τις τροποποιήσεις του Ν.3883/2010 καθώς και του Ν.1848/1989, η Πολιτεία εσφαλμένα προέβηκε στην προαγωγή των Ανθστών που κατετάγησαν τα έτη 1985, 1986 και 1987, με ημερομηνία τέλεσης προαγωγής τους σε Ανθλγούς την 03 Μαϊ 2020, αντί των ορθών αναδρομικώς τελεσθέντων ημερομηνιών, κατά τις οποίες οι κατά έτος κατατάξεως προαναφερθέντες Αξκοί, συμπλήρωσαν 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας, εκ των οποίων 5 στον βαθμό του Ανθστή, ήτοι, τον Οκτ και Δεκ 2015 για τους καταταγέντες το έτος 1985, τον Δεκ 2016 για τους καταταγέντες του έτους 1986 και τον Οκτ – Δεκ 2017, για τους καταταγέντες του έτους 1987. Μείζον θέμα τέλεσης της αντισυνταγματικότητας και μη συμμόρφωση της Πολιτείας με τους κανόνες της ισονομίας και της ισοπολιτείας και αντισυνταγματική νομοθέτηση για την απώλεια υπέρογκου χρηματικού ποσού.
    2. Ανακεφαλαιώνοντας, οφείλεται από την Πολιτεία και τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό, η άμεση και κατά νόμο συνταγματική αποκατάσταση, του υπόψη θεσμού και δει, για εκείνους των ετών 1985 – 1986 και 1987, διότι, αν μη τι άλλο, αποτελεί το ύψιστο χρέος έναντι τους μετά από 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας. Ότι λιγότερο σύμφωνα με το παρόν και εφόσον δεν επέλθουν οι ορθές τροποποιήσεις με αναδρομικότητα και επιστροφή των νομίμων αποδοχών για τον κατεχόμενο και φέροντα βαθμό, αποτελεί αν μη τι άλλο, προσβολή της ηθικής, της αξιοπρέπειας τους και έλλειψη σεβασμού απέναντι σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων, καθόσον με ευθύνη της Κυβέρνησης επί 3 ½ έτη δεν αποκαταστάθηκε η ισονομία και η ισοπολιτεία.
    3. Τέλος, κρίνεται επιτακτική, η αναδρομική ισχύ του παρόντος, όσο αφορά στο βαθμολογικό σκέλος καθώς και κατ’ αντιστοιχία στο σκέλος της μισθολογικής αποκατάστασής τους, από τις ημερομηνίες κατατάξεως των κατά έτους προσληφθέντων Αξκών του θεσμού ΕΜΘ, αρχής γενομένης από αυτούς του έτους 1985, έτσι ώστε, να επιτευχθεί το έννομο και δίκαιο της υλοποιήσεως και να μην επιδέχεται περαιτέρω αμφισβήτησης, όσο αφορά τη συνταγματικότητα του υπόψη άρθρου, στο υπό διαβούλευση κατατεθέν νομοσχέδιο και σε συνάρτηση πάντα με τη νομοθετική ρύθμιση, όπου αναμένεται σε συνάφεια του φέροντος ή και αποστρατευτικού βαθμού τους, από τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, για το οποίο ακόμη δεν έχει λεχθεί το παραμικρό.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 14:47 | Δημητριος Ζαχος

    Για κάποιους ΑΣΣΥ που συνεχίζουν να αναφέρονται σε προκηρύξεις εισαγωγής ΕΜΘ θα ξαναγράψω για να το διαβάσουν μήπως και καταλάβουν.
    Νόμος υπ’ αριθ. 1848/1989 ΦΕΚ 112/Α/8-5-1989 πάνω στον οποίο βγήκανε οι προκηρύξεις εισαγωγής ΕΠΥ και μετέπειτα ΕΜΘ. Άρθρο 13 παραγραφος 4.Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν μετά από αίτησή τους να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις με το βαθμό που φέρουν ως εθελοντές μακράς θητείας μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του ανθυπασπιστή, μισθολογικά δε μέχρι το βαθμό του λοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
    Με την ψήφιση του καινούργιου μισθολογίου πλέον οι ΕΜΘ πληρώνονται ως Ανθυπασπιστές η απώλεια εισοδήματος τεράστια και σε μηνιαίο μισθό και σε σύνταξη και δεν νομίζω κάποιος άλλος θεσμός στις ένοπλες δυνάμεις να είχε τέτοια απώλεια εισοδήματος. Η αδικία κύριοι είναι να προσλαμβάνεσαι με συγκεκριμένη εγκύκλιο και να σου την αλλάζουν ολόκληρη εκτός από το βαθμολογικό.
    Η λύση πρέπει πλέον να δοθεί οριστικά με την υπαγωγή στο Β κλιμάκιο για τους ΕΜΘ Ανθυποσμηναγούς και άνω έτσι ώστε να πάρουν την σύνταξη που δικαιούνται σύμφωνα με την προκήρυξη εισαγωγής. Δεν είναι χάρη αυτό αλλά δικαιοσύνη.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 13:04 | Παναγιωτου Δημήτριος

    Οποιαδήποτε βαθμολογικη εξελιξη των ΕΜΘ θα πρεπει απαραιτητως να συνοδευεται απο την αντιστοιχη προσθηκη των βαθμων αυτων στο αντιστοιχο μισθολογικο κλιμακιο.Εφοσον κατι τετοιο δεν γινεται,τοτε απλα μοιραζετε χαντρες σε ιθαγενεις.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 13:05 | ΓΙΏΡΓΟΣ

    Είναι μια καλή νομοθετική πρωτοβουλία για τους ΕΜΘ. Κατά τη γνώμη μου για τους ΕΜΘ κατόχους πτυχίων ΑΕΙ, θα ήταν δικαιότερο να ελάμβαναν τον βαθμό του Υπολοχαγού νωρίτερα και να τερμάτιζαν τη σταδιοδρομία τους ως Λοχαγοί, όπως όλοι. Σαν μια αναγνώριση ηθικής αμοιβής, για την προσπάθεια τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ενώ είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 13:52 | Σπύρος

    Ευχαριστούμε για την επίλυση βαθμολογικού και αποκατάσταση στο β κλιμάκιο έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον ίδιο βαθμό στις ένοπλες Δυνάμεις
    Συγχαρητήρια

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 13:40 | Δ.Ρ

    Κύριε υπουργέ
    Ευχαριστούμε για την δίκαιη επίλυση του βαθμολογικού και την ένταξη μας στο Β κλιμάκιο χωρίς να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες αξιωματικών στις ένοπλες Δυνάμεις στους βαθμούς του ανθυπολοχαγου , υπολοχαγού και λοχαγού! Γεγονός που ήδη ισχύει σε αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και πληρώνονται στο Β κλιμάκιο.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 13:03 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 12:19 | ΝΝ

    Με λύπη διαβάζω στελέχη των ΕΔ τα οποία φαίνεται δεν έχουν διαβάσει την προκήρυξη με την οποία εισήλθαν στις τάξεις των ΕΔ και τώρα ζητάνε αποκατάσταση της «αδικίας», που ίσχυε όταν εισήλθαν, και εξίσωσή τους με άλλους θεσμούς.

    Βλέπω σειρές αποφοίτων ΑΣΣΥ οι οποίοι εισήλθαν με την ίδια προκήρυξη με αυτή των σειρών που πολύ σωστά συμπεριλαμβάνονται (αποκατάσταση αδικίας σύμφωνα με την προκήρυξη που εισήλθαν) στο Προσχέδιο, να μην συμπεριλαμβάνονται και αυτές και να συνεχίζουν για αυτούς να ισχύουν τα του ν.3883/2010 και να χάνουν 2 αποστρατευτικούς βαθμούς σε σχέση με την προκήρυξη με την οποία εισήλθαν και να χρειάζεται πτυχίο για να χάσουν έναν αποστρατευτικό βαθμό.
    Απόφαση 16 χρόνια από την εισαγωγή τους στις ΕΔ, ενώ τότε έπρεπε να να διαγραφούν από τα ΤΕΙ ή ΑΕΙ που φοιτούσαν.

    Επειδή βλέπω με τον καιρό ότι όλοι «δικαιώνονται», το σωστό θα ήταν να συμπεριληφθούν, σε αυτό το Προσχέδιο ή σε επόμενο με τις επόμενες αποκαταστάσεις αδικιών, και οι σειρές αποφοίτων ΑΣΣΥ που εισήλθαν με την ίδια προκήρυξη με αυτών που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν Προσχέδιο.
    Ακόμη δικαιότερο η ισχύς του ν.3883/2010 να μην έχει αναδρομική ισχύς και να ισχύει για τα στελέχη που επιθυμούν να εισέλθουν στις τάξεις των ΕΔ από την χρονιά του 2010 και εφεξής.

    Ευχαριστώ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 11:26 | Χρυσόστομος

    Στο νομοσχέδιο αυτό περιμέναμε και την αποκατάσταση των ΕΠ.ΟΠ. δυστυχώς όμως αγνοηθήκαμε. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση του θεσμού βαθμολογικά-συνταξιοδοτικά όμοια με τους λοιπούς υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών (ΕΠΥ-ΕΜΘ) ή άμεση συνταξιοδότηση σύμφωνα με τα όρια ηλικίας του Ν.Δ. 445/1974, υπολογιζόμενων και τον ετών ασφάλισης σε άλλους φορείς άνευ αναγνώρισης από τον ένστολο λόγο υπαγωγής στον ΕΦΚΑ και δικαίωμα παραμονής σε όποιον επιθυμεί μέχρι την συμπλήρωση 40 συνολικών ετών ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της μάχιμης πενταετίας για δικαίωμα πλήρης σύνταξης.
    Με την δεύτερη πρόταση να βρίσκει την πλειοψηφία των ΕΠ.ΟΠ. σύμφωνη και να θέλει να αποχωρίσει με ότι συνταξιοδοτικά του αναλογεί στο όριο ηλικίας του Ν.Δ. 445/1974 αλλά να ικανοποιεί και αυτούς που έχουν λίγα έτη ασφάλισης κατά την κατάληψη του ορίου ηλικίας. Δώστε λύση στον θεσμό μας άμεσα είναι προς συμφέρων και του νομοθέτη και του νομοθετούμενου…

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 10:31 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 10:26 | Θανάσης Κ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου ρύθμιση προς επίλυση του συνταξιοδοτικού των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 10:18 | Πάνος

    Δώστε άμεσα λύση στο συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ σε αυτό το νομοσχέδιο

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 10:47 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    19 Δεκεμβρίου 2022, 09:16 | AriΜόνιμος ΣύνδεσμοςΠαρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 10:54 | XARIS

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 10:29 | Χ.Π.

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 09:33 | Ιωάννης Π.

    Με το νόμο του ’74 δε θα υπάρξει καμία αλλαγή, όσον αφορά την απόλυση των ΕΠΟΠ στα 50?

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 09:16 | Ari

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 09:16 | MARIA

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 09:13 | Μ.Α.

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 08:51 | Μ.Α.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.Διοριστηκαμε με τον Νόμο των ΕΠΟΠ για 35 χρόνια υπηρεσίας,και όχι αποστρατεία στα 50 με το ΝΔ του 74.