Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού» και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 13
1. Οι διατάξεις του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12) εφαρμόζονται αναλόγως και για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όπου στον παραπάνω νόμο αναφέρονται οι όροι Στρατός Ξηράς, κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικού, νοούνται και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντίστοιχοι κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικών.
2. Ο αριθμός των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2.500 και 1760 για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του αντίστοιχου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των οπλιτών με πενταετή υποχρέωση κάθε κλάδου.
4. Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής και ένταξής τους στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του αρμόδιου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου. Η ένταξή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Μέχρι την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου υπουργικών αποφάσεων, όσοι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο θεσμό των Ε.Μ.Θ. συνεχίζουν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και για τις εθελόντριες του ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279), που το επιθυμούν. Όσες από αυτές συμπλήρωσαν ήδη ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον πενταετή υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση παραμονής εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ή από την ημερομηνία συμπληρώσεως της πενταετούς υπηρεσίας αναλόγως με την περίπτωση. Όσες δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του ν. 705/1977.
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται τα θέματα ιεραρχίας και προαγωγών, οι καταστάσεις, οι προϋποθέσεις μισθολογικής προαγωγής τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Υπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.
7. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών μακράς θητείας σε κάθε Κλάδο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές οργανικές θέσεις, ενώ για τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή και Αρχισμηνία αντίστοιχα.
9. Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά των οργανικών θέσεων εντός κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.
10. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος.».
ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΩΝ 3 ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΣΣΥ , ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΕΙ, ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ ΤΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ, ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ – ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Β ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΩΣ EN/EN ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΙΟΤI ΤΟ Β ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΣΣΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΕΝΩ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ. ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΘΕΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ.
Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ πτυχιούχοι ΑΕΙ βάση του νόμου περί ιεραρχίας και εξέλιξης που ισχύει 2439/1996 προβλέπει βαθμό αποστρατείας Ταξιάρχου. Στο ισχύον μισθολόγιο δεν υπάρχει κλιμάκιο για βαθμό Ταξιάρχου κατηγορίας Β. Οπότε με τα σημερινά δεδομένα ούτε η σύνταξη ούτε τα μερίσματα αυξάνονται. Παρακαλώ για την εξέταση του θέματος.
Γιατί τέτοια διαφοροποίηση στους ΕΜΘ από τούς ΕΠ.ΟΠ.
πολύ από τούς ΕΠΟΠ θα είναι 50 ετών στο βαθμό τού Επιλοχια η Αρχιλοχία
Με 22 χρόνια υπηρεσίας.Γιατι δεν υπάρχει μια διάταξη να δωθεί και σε αυτούς μια ευκαιρία να μπορούν να παραμείνουν τουλάχιστον κάποια χρόνια μέχρι να μπορούν να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Όταν έγιναν οι προσλήψεις των ΕΠΟΠ πουθενά δεν αναφερόταν η αποστρατεία λόγο ηλικίας, αυτό το ξέθαψαν αργότερα και αφού είδη είχαμε φάει τα περισσότερα χρόνια.Σν αυτό δεν είναι εκμετάλλευση. Τότε τι είναι.
Απαξίωση του έργου που προσφέραμε όλα αυτά τα χρόνια και καμιά μέριμνα για όλους αυτούς τούς χιλιάδες συναδέλφους πού δεν θα έχουν τίποτα για να ζήσουν τίς οικογένειες τούς.Γιαυι πρέπει να ζει σε άλλον κόσμο κάποιος αν θεωρεί ότι καποιος θα προσλάβει έναν πενηντάρη απόστρατο για δουλειά.
Αν θέλετε λοιπόν να μήν έχετε απόστρατους επαίτες πρέπει να βρείτε μια λύση με γνώμονα την δικαιοσύνη και την μέριμνα σε αυτούς πού όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν τα πάντα στο στράτευμα.Και ακόμα περισσότερο δε αυτούς που έχουν χάσει ακόμα και την υγεία τούς εν ώρα υπηρεσίας! Γιατί ακόμα και σε αυτούς η <> κάνει τα πάντα για να τους ταλαιπωρεί!
Ευχαριστώ πολύ.
Χρόνια πολλά με υγεία!
Είμαι μια Αξκός(Ε)υπηρετώ στο Πολεμικό Ναυτικό προεχόμενη από το θεσμό των ΕΜΘ που ορκίστηκα στην Πατρίδα πρίν από τρεις(3) δεκατίες
Με το εν λόγω άρθρο θα προαχθώ σε Ανθυποπλοίαρχο και αναρωτιέμαι ποια η διαφορά μου με τους Εθελοντές (ν.74) και τις Εθελόντριες (ν.79) – και αναφέρομαι και συγκρίνομαι με τους εν λόγω συναδέλφους διότι ούτε αυτοί προέρχονται από παραγωγική σχολή αλλά να επισημάνω ότι καταχτήκαν με εγκύκλιο ως κληρωτοί πρότακτοι και στην συνέχεια με επόμενη εγκύκλιο στο θεσμό των ΕΜΘ- οι οποίοι φέρουν διοικητικό βαθμό του Πλωτάρχη και αμοίβονται ομοίως με κατάταξη τους στη β’ οικονομική κατηγορία, η οποία και νομιμοποιείται με έτερο άρθρο του εν λόγω ΣΝ μετά από 5 χρόνια;
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση?
Γιατί μισθολογικά να ανήκω στην Γ’ κατηγορία ?
Γιατί να αμοίβομαι ως Ανθυπασπιστής ενώ είμαι Σημαιοφόρος εδώ και δύο χρόνια;
Γιατί ο καταληκτικός βαθμός εν ενεργεία να είναι του Ανθυποπλοίαρχου ενώ των υπολοίπων Εθελοντών του Πλωτάρχη?
Γιατί αφήνεται ολο αυτό το διάστημα να υπάρχουν αξιωματικοί δυο ταχυτήτων?
Γιατί απαξιώνεται έτσι μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού στρατεύματος?
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε καλό θα είναι το ηθικό του στρατεύματος θα πρέπει να είναι ακμαιότατο….
Ως ΕΠΟΠ θα πρέπει να συμπεριληφθεί το συνταξιοδοτικό θέμα των ΕΠΟΠ.Οπως έχει αναφέρει ο κ YΠΟΥΡΓΟΣ από την στιγμή που από την ηλικία των 50 ετών δεν εξυπηρετούμε τις ανάγκες για τις οποίες προσληθηκαμε πρέπει να βρεθεί κάποια λύση
Κε Υπουργέ
Είμαι Αξιωματικός στις Ένοπλες Δυνάμεις και υπηρετώ στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού επί 32 συναπτά έτη. Ανήκω στον θεσμό των ΕΜΘ και κατατάχθηκα με εγκύκλιο καθ΄όσον, τότε, δεν επιτρεπόταν η εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές σε θήλυ προσωπικό. Επιθυμούσα να ενταχθώ στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να υπηρετήσω την πατρίδα μου γιατί αυτό ήθελα να κάνω και αυτό εξακολουθώ να κάνω παρ΄όλες τις, πολλές φορές, αντίξοες εργασιακές συνθήκες.
Παρόλα αυτά ο θεσμός μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη διαφοροποίηση και στην βαθμολογική εξέλιξη αλλά και στην οικονομική. Γιατί η όποια διαφοροποίηση?? Ο θεσμός μας ζητά τη νόμιμη δικαίωσή του.
Και θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι λεγόμαστε Εθελοντές Μακράς Θητείας και όχι Εθελοντές Μακράς Διάρκειας όπως εξακολουθείτε να μας ονομάζετε!! Αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακό και όχι τιμητικό ως προς το πρόσωπό σας, να μην γνωρίζετε την σωστή ονομασία του θεσμού μας!!Είμαστε και εμείς στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων!!
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Είμαι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προέλευσης ΕΜΘ σύζυγος, μητέρα δύο τέκνων, καταχτήκα στις Ένοπλες με εγκύκλιο πριν από 32 χρόνια δεδομένου ότι στις παραγωγικές Σχολές Αξκων και Υπαξκων δεν μπορούσε να φοιτήσει θήλυ προσωπικό,θέλοντας εθελοντικά να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Η απόφαση μου δεν ήταν αποτέλεσμα επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά επιλογή.
Υπηρέτησα και υπηρετώ την πατρίδα μη φειδόμενη κόπου και χρόνου πολλές φορές εις βάρος της οικογένειας μου.
Ο θεσμός κατατάξεως μου κατά την διάρκεια αυτών των ετών υπέστη αλλαγές – διαφοροποιήσεις σε οικονομικό, σταδιοδρομικό, ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό καθεστώς. Με τον παρόν σχέδιο νόμου μου δίνετε η δυνατότητα να εκθέσω την κατάσταση όπως την βιώνω. Αυτό που εισπράττω ως Εθελόντρια Μακράς Θητείας είναι η απαξίωση. Δεν προέρχομαι όπως προανέφερα από παραγωγική σχολή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παιδεία μου δεν επαρκεί ότι δεν εκτέλεσα με ζήλο και ευσυνειδησία τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν ότι δεν υπηρέτησα την πατρίδα με αυταπάρνηση.
Το 2019 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Βουλή των Ελλήνων με νόμο (4609/19) αποφάσισαν ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για να προαχθώ στον βαθμό του Σημαιοφόρου στα 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν του βαθμού δυστυχώς όμως χωρίς και τα πλεονεκτήματα αυτού με σημαντικότερο την μισθολογική εξομοίωση με τον διοικητικό βαθμό. Πέραν τούτου συνεχίζω να υπηρετώ και να τηρώ τον όρκο που έδωσα πριν 32 χρόνια.
Με το εν λόγω άρθρο θα προαχθώ σε Ανθυποπλοίαρχο και αναρωτιέμαι ποια η διαφορά μου με τους Εθελοντές (ν.74) και τις Εθελόντριες (ν.79) – και αναφέρομαι και συγκρίνομαι με τους εν λόγω συναδέλφους διότι ούτε αυτοί προέρχονται από παραγωγική σχολή αλλά να επισημάνω ότι καταχτήκαν με εγκύκλιο ως κληρωτοί πρότακτοι και στην συνέχεια με επόμενη εγκύκλιο στο θεσμό των ΕΜΘ- οι οποίοι φέρουν διοικητικό βαθμό του Πλωτάρχη και αμοίβονται ομοίως με κατάταξη τους στη β’ οικονομική κατηγορία, η οποία και νομιμοποιείται με έτερο άρθρο του εν λόγω ΣΝ μετά από 5 χρόνια;
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση;
Γιατί μισθολογικά να ανήκω στην Γ’ κατηγορία ;
Γιατί να αμοίβομαι ως Ανθυπασπιστής ενώ είμαι Σημαιοφόρος εδώ και δύο χρόνια;
Γιατί ο καταληκτικός βαθμός εν ενεργεία να είναι του Ανθυποπλοίαρχου ενώ των υπολοίπων Εθελοντών του Πλωτάρχη;
Είμαι Αξιωματικός και προέρχομαι από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας γεγονός που με καθιστά ΠΕΡΗΦΑΝΗ . Μην μου στερείτε αυτό το συναίσθημα με απαξιωτικές ενέργειες!!!
Σας ευχαριστώ
Πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.Να καταργηθεί ο νόμος του 74 άμεσα.
Πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.Να καταργηθεί ο νόμος του 74 άμεσα.
Με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αιτιολογείται ότι η αναγκαιότητα της υπό τροποποίησης διάταξης της παρ. 4 και 6 του ν. 1848/1989 (Α 112) με το άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου και ρητώς αναφέρεται ότι με την υπόψη διάταξη «αίρεται η αντίφαση που προέκυψε με τον ν. 4609/2019 (Α’ 67). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ως καταληκτικός βαθμός των εθελοντών μακράς θητείας αυτός του Υπολοχαγού χωρίς, ωστόσο, παράλληλη τροποποίηση του αντίστοιχου αποστρατευτικού βαθμού, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ανακολουθία καθώς ο καταληκτικός βαθμός των εθελοντών μακράς θητείας συμπίπτει με τον αποστρατευτικό. Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, ως καταληκτικός βαθμός για τους εθελοντές μακράς θητείας ορίζεται αυτός του Υπολοχαγού και ως αποστρατευτικός αυτός του Λοχαγού».
Επομένως το άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου αποτελεί νομοτεχνική βελτίωση του ν. 4609/2019 και όχι νέα νομοθετική ρύθμιση. .
Ως εκ τούτου απαιτείται και ρύθμιση για τους ήδη υπηρετούντες ΕΜΘ που έχουν τεθεί εκτός οργανικών θέσεων η έχουν αποστρατευθεί προκειμένου να εξαιρεθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του παρόντος.
Κατόπιν των παραπάνω προτείνεται η εφαρμογή του άρθρου 47 του παρόντος νομοσχεδίου να έχει μεταβατική σχετική ρύθμιση όπου θα ορίζεται ότι «Η παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 1848/1989 εφαρμόζεται και για την προαγωγή των ΕΜΘ που έχουν τεθεί εκτός οργανικών θέσεων και υπηρετούν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος η έχουν αποστρατευθεί, κατά παρέκκλιση από τα οριζόμενα στην περ. α της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν.4494/2017 (Α 165) και στην περ. α του άρθρου 39Α του ν.δ 445/1974 (Α 160)»
Με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αιτιολογείται ότι η αναγκαιότητα της υπό τροποποίησης διάταξης της παρ. 4 και 6 του ν. 1848/1989 (Α 112) με το άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου και ρητώς αναφέρεται ότι με την υπόψη διάταξη «αίρεται η αντίφαση που προέκυψε με τον ν. 4609/2019 (Α’ 67). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ως καταληκτικός βαθμός των εθελοντών μακράς θητείας αυτός του Υπολοχαγού χωρίς, ωστόσο, παράλληλη τροποποίηση του αντίστοιχου αποστρατευτικού βαθμού, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ανακολουθία καθώς ο καταληκτικός βαθμός των εθελοντών μακράς θητείας συμπίπτει με τον αποστρατευτικό. Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, ως καταληκτικός βαθμός για τους εθελοντές μακράς θητείας ορίζεται αυτός του Υπολοχαγού και ως αποστρατευτικός αυτός του Λοχαγού».
Επομένως το άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου αποτελεί νομοτεχνική βελτίωση του ν. 4609/2019 και όχι νέα νομοθετική ρύθμιση. Ως εκ τούτου όλοι οι κριθέντες ΕΜΘ με τις διατάξεις του ν.4609/2019, που δεν ερμηνεύτηκε τελολογικά από τη Διοίκηση, ότι μπορούν να λάβουν καταληκτικό βαθμό Υπλγού και αποστρατευτικό βαθμό Λγού, απαιτείται να επανακριθούν λόγω διαπιστωμένης αντίφασης και να λάβουν καταληκτικό βαθμό Υπλγού και αποστρατευτικό βαθμό Λγού, κατόπιν ανάκλησης των εσφαλμένων διοικητικών πράξεων.
Επιπρόσθετα, όπως έχει επισημανθεί σχετικά και στα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, ο νόμος επιβάλλεται να έχει αναδρομική ισχύ όταν η αναδρομικότητα αποτελεί μέσο πραγμάτωσης του περιεχόμενου της αρχής της ισότητας στην πράξη, πράγμα που δύναται να συμβαίνει κυρίως όταν συμπληρώνει ή τροποποιεί προηγούμενη νομοθετική ή κανονιστική ρύθμιση και εντάσσει σε αυτή ή αντιθέτως εξαιρεί από αυτή περιπτώσεις οι οποίες βάσει της αρχής της ισότητας, κρίνεται ότι είτε εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή είτε εντάχθηκαν στο πλαίσιο της κατά τρόπο αντισυνταγματικό.
Με δεδομένο ότι η επιλογή του χρόνου εναπόκειται καταρχάς στον νομοθέτη, και η ρύθμιση πρέπει να είναι γενική και αντικειμενική προτείνεται η εφαρμογή του άρθρου 47 του παρόντος νομοσχεδίου να έχει με μεταβατική ρύθμιση αναδρομική εφαρμογή από την δημοσίευση του ν.4609/2019, όπου ψηφίστηκε άλλωστε και η αντιφατική διάταξη που πρέπει να αρθεί. Ως εκ τούτου η μεταβατική διάταξη θα πρέπει ρητώς να ορίζει ότι «Οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες στελέχη ΕΜΘ κρίθηκαν Ανθλγοί κατ΄εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4609/2019 κατά τις τακτικές ή έκτακτες κρίσεις ετών 2019 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ανακαλούνται από την ημερομηνία έκδοσής τους και τα ως άνω στελέχη ΕΜΘ επανακρίνονται σε έκτακτες κρίσεις σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 47 του παρόντος. Οποιαδήποτε σχετική διαπιστωτικής πράξη, η οποία έχει εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, παύει αυτοδίκαια να ισχύει.»
Ε.Μ.Θ….Ενας θεσμός μια ιστορία…διαχρονικά άφησε το αποτύπωμα του, αποκτώντας εμπειρία χρόνων αξιοθαύμαστη και μεταλαμπαδευοντας την στην νέα γενιά κατέκτησε με αξιοπρέπεια την Ραχοκοκαλιά ενός ολόκληρου στρατεύματος!!!! Με περίσσεια αξιοπρέπεια παρόλα την απαξιωτική αντιμετώπιση τους, διανύει την τελευταία τους περίοδο στο στράτευμα περιμένοντας την δικαίωση τους .
ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΛΟΝ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΈΠΙΤΕΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΜΘ..
ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ ΤΟ ΙΔΙΟ… ΕΠΟΜΈΝΩΣ Η ΠΡΟΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕ ΤΗΝ ΤΟΠΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ..
Τώρα μετά που τρία έτη που το κράτος τους προήγαγε σε Αξιωματικούς παράλληλα τους υποβιβάζει σε κατηγορία με όλα τα συνεπακόλουθα…
και σας ρωτώ γιατί δε μας δικαιώνεται βαθμολογικά?? Γιατί δε μας αμοίβεται όπως προβλέπεται?? Γιατί μας υποβιβάζεται??Οι ΕΜΘ δεν επαιτουν..ζητούν την δικαίωση τους..δεν ζητάμε από καμία άλλη κατηγορία συναδέλφων να κοπεί κάτι απ’ εκείνους για να επωφεληθούμε εμείς!!
Όλοι θα πρέπει να δικαιωθούν !!
Ζητάμε ένα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ μέλλον για την οικογένεια μας
Σας παρακαλώ να διορθώσετε τις αδικίες που υφιστάμεθα….
Σας ευχαριστώ..
Με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αιτιολογείται ότι η αναγκαιότητα της υπό τροποποίησης διάταξης της παρ. 4 και 6 του ν. 1848/1989 (Α 112) με το άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου και ρητώς αναφέρεται ότι με την υπόψη διάταξη «αίρεται η αντίφαση που προέκυψε με τον ν. 4609/2019 (Α’ 67). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ως καταληκτικός βαθμός των εθελοντών μακράς θητείας αυτός του Υπολοχαγού χωρίς, ωστόσο, παράλληλη τροποποίηση του αντίστοιχου αποστρατευτικού βαθμού, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ανακολουθία καθώς ο καταληκτικός βαθμός των εθελοντών μακράς θητείας συμπίπτει με τον αποστρατευτικό. Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, ως καταληκτικός βαθμός για τους εθελοντές μακράς θητείας ορίζεται αυτός του Υπολοχαγού και ως αποστρατευτικός αυτός του Λοχαγού».
Επομένως το άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου αποτελεί νομοτεχνική βελτίωση του ν. 4609/2019 και όχι νέα νομοθετική ρύθμιση. Ως εκ τούτου όλοι οι κριθέντες ΕΜΘ με τις διατάξεις του ν.4609/2019, που δεν ερμηνεύτηκε τελολογικά από τη Διοίκηση, ότι μπορούν να λάβουν καταληκτικό βαθμό Υπλγού και αποστρατευτικό βαθμό Λγού, απαιτείται να επανακριθούν λόγω διαπιστωμένης αντίφασης και να λάβουν καταληκτικό βαθμό Υπλγού και αποστρατευτικό βαθμό Λγού, κατόπιν ανάκλησης των εσφαλμένων διοικητικών πράξεων.
Επιπρόσθετα, όπως έχει επισημανθεί σχετικά και στα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, ο νόμος επιβάλλεται να έχει αναδρομική ισχύ όταν η αναδρομικότητα αποτελεί μέσο πραγμάτωσης του περιεχόμενου της αρχής της ισότητας στην πράξη, πράγμα που δύναται να συμβαίνει κυρίως όταν συμπληρώνει ή τροποποιεί προηγούμενη νομοθετική ή κανονιστική ρύθμιση και εντάσσει σε αυτή ή αντιθέτως εξαιρεί από αυτή περιπτώσεις οι οποίες βάσει της αρχής της ισότητας, κρίνεται ότι είτε εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή είτε εντάχθηκαν στο πλαίσιο της κατά τρόπο αντισυνταγματικό.
Με δεδομένο ότι η επιλογή του χρόνου εναπόκειται καταρχάς στον νομοθέτη, και η ρύθμιση πρέπει να είναι γενική και αντικειμενική προτείνεται η εφαρμογή του άρθρου 47 του παρόντος νομοσχεδίου να έχει με μεταβατική ρύθμιση αναδρομική εφαρμογή από την δημοσίευση του ν.4609/2019, όπου ψηφίστηκε άλλωστε και η αντιφατική διάταξη που πρέπει να αρθεί. Ως εκ τούτου η μεταβατική διάταξη θα πρέπει ρητώς να ορίζει ότι «Οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες στελέχη ΕΜΘ κρίθηκαν Ανθλγοί κατ΄εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4609/2019 κατά τις τακτικές ή έκτακτες κρίσεις ετών 2019 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ανακαλούνται από την ημερομηνία έκδοσής τους και τα ως άνω στελέχη ΕΜΘ επανακρίνονται σε έκτακτες κρίσεις σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 47 του παρόντος. Οποιαδήποτε σχετική διαπιστωτικής πράξη, η οποία έχει εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, παύει αυτοδίκαια να ισχύει.»
ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΩΣ ΕΠΟΠ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1974 ΟΠΟΥ ΥΠΑΓΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΣΑΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΟ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ 20.000+ ΣΤΕΛΕΧΗ ΝΑ ΑΓΩΝΙΟΥΝ. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΑΣ
Παγκόσμια πρωτοπορία άτομο να εντάσσεται στις ΕΔ ως εθελοντής υπαξιωματικός και να σταδιοδρομεί έως το βαθμό του Υπολοχαγού, ή ως μόνιμος υπαξιωματικός (από Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών) και να σταδιοδρομεί έως το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή Συνταγματάρχη και κάποιος άλλος να ονομάζεται Αξιωματικός και να σταδιοδρομεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έως το βαθμό του Συνταγματάρχη. Για να προωθηθεί αυτή η τουλάχιστον κατακριτέα ρύθμιση πρέπει να γίνει παρέμβαση στις σχετικές διατάξεις του ν. 3883/2010. Μην το παραλείψετε κι έχουμε τους ΕΜΘ άλλα τέσσερα χρόνια να παραπονιούνται για την «αδικία» που υφίστανται.
Κάτι λιγότερο από εντάξη και ευνοϊκότερης μεταχείρισης μετά από 10 χρόνια περικοπών σε εργαζόμενους που δεν έχουν δικαίωμα εργασίας βάση νομου και ενώ έπρεπε να πληρώνονται με
περισσότερα χρήματα βάση νόμων που όμως δεν τηρούνται,ο στρατός απαιτεί από εμάς τον χρόνο και τη ζωή μας για να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να υπάρχει το ίδιο το κράτος.
Επίσης λόγο έλλειψης κόσμου τετραπλασιαστηκαν οι απαιτήσεις σε σημείο μη ανθρωπιστικό καταπατόντας ανθρώπινα δικαιώματα (αυτοκτονίες παραιτήσεις η απλή απόδειξη), θα είναι απλά άξιολυπητο να μην κάνετε το ελάχιστο χρέος σας.
Δυστυχώς δεν λύνεται ούτε παρέχετε κάτι ουσιαστικό.
1) Θα επρεπε να αναγνωρίσετε αξιοκρατικά τα πτυχία ΑΕΙ ΤΕΙ όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα,
2) να πληρώσετε όπως πληρώνετε στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα υπερωρίες, ρεπό, σαββατοκύριακα, αργίες, νυχτερινά με αντίστοιχες αποζημιώσεις και όχι σύμφωνα με όσα λεφτά θέλει να διαθεσει το ΥΠ.ΟΙΚ.
Αν δεν μπορείτε, που δεν μπορείτε
3) δώστε συνταξημα πλασματικά χρονια όπως τα 5 που έγιναν τελικά για λίγους και όχι για όλους, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου ειδους αντιστάθμιση. Επίσης
4) προσπαθήστε να λύσετε ένα θέμα όπως με τους ΕΠΟΠ πριν να έρθει η ώρα για να γίνουν δικαστήρια. Δυστυχώς διχνετε ως η πιο αδιάφορη και απαξίωτικη ηγεσία για τους εργαζόμενους-στρατιωτικούς της, με τόσα δισεκατομμύρια εξοπλιστικά δεν βρέθηκε τπτ για τον πιο σημαντικό παράγοντα αποτροπής. Λύσεις υπάρχουν πρόθεση υπάρχει;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
Πολύ σωστή η απονομή του επιπλέον βαθμού στους Αξκούς εξ ΕΜΘ ως ανταμοιβή στις σημαντικές υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν στις ΕΔ, εδώ και πολλά χρόνια. Πολύ σημαντικό θα είναι να προβλεφθεί στα πλαίσια της ισονομίας η απονομή ενός επιπλέον αποστρατευτικού βαθμού σε όσους Αξκούς εξ ΕΜΘ είναι κάτοχοι πτυχίων/μεταπτυχιακών, ευεργέτημα το οποίο απολαμβάνουν οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ πτυχιούχοι.
Είναι σωστή η νομοθέτηση ενός επιπλέον καταληκτικού & ενός αποστρατευτικού βαθμού στους αξιωματικούς προέλευσης Ε.Μ.Θ, ώστε να «κλείσει η ψαλίδα» από λοιπές κατηγορίες αξιωματικών εξ εθελοντών και αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι καλύπτουν θέσεις ευθύνης στις Ε.Δ. Θα πρέπει επίσης, ο Νομοθέτης να επανεξετάσει και να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης του ευεργετήματος ενός επιπλέον αποστρατευτικού βαθμού για τους Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ ώστε να αποστρατεύονται με το βαθμο του Ταγματάρχη, σε αντιστοιχία με τους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ οι οποίοι αποστρατεύονται με έναν επιπλέον βαθμό σε σχέση με τους ΑΣΣΥ άνευ πτυχίου ΑΕΙ. Έτσι θα επιβραβευθεί με πράξεις η αριστεία στις Ε.Δ και θα ανταμειφθούν Στελέχη τα οποία μόχθησαν για να εξελίξουν το μορφωτικό επίπεδό τους με πολλαπλάσια οφέλη και για την Υπηρεσία.
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Είμαι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προέλευσης ΕΜΘ σύζυγος, μητέρα δύο τέκνων, καταχτήκα στις Ένοπλες με εγκύκλιο πριν από 32 χρόνια δεδομένου ότι στις παραγωγικές Σχολές Αξκων και Υπαξκων δεν μπορούσε να φοιτήσει θήλυ προσωπικό,θέλοντας εθελοντικά να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Η απόφαση μου δεν ήταν αποτέλεσμα επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά επιλογή.
Υπηρέτησα και υπηρετώ την πατρίδα μη φειδόμενη κόπου και χρόνου πολλές φορές εις βάρος της οικογένειας μου.
Ο θεσμός κατατάξεως μου κατά την διάρκεια αυτών των ετών υπέστη αλλαγές – διαφοροποιήσεις σε οικονομικό, σταδιοδρομικό, ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό καθεστώς. Με τον παρόν σχέδιο νόμου μου δίνετε η δυνατότητα να εκθέσω την κατάσταση όπως την βιώνω. Αυτό που εισπράττω ως Εθελόντρια Μακράς Θητείας είναι η απαξίωση. Δεν προέρχομαι όπως προανέφερα από παραγωγική σχολή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παιδεία μου δεν επαρκεί ότι δεν εκτέλεσα με ζήλο και ευσυνειδησία τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν ότι δεν υπηρέτησα την πατρίδα με αυταπάρνηση.
Το 2019 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Βουλή των Ελλήνων με νόμο (4609/19) αποφάσισαν ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για να προαχθώ στον βαθμό του Σημαιοφόρου στα 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν του βαθμού δυστυχώς όμως χωρίς και τα πλεονεκτήματα αυτού με σημαντικότερο την μισθολογική εξομοίωση με τον διοικητικό βαθμό. Πέραν τούτου συνεχίζω να υπηρετώ και να τηρώ τον όρκο που έδωσα πριν 32 χρόνια.
Με το εν λόγω άρθρο θα προαχθώ σε Ανθυποπλοίαρχο και αναρωτιέμαι ποια η διαφορά μου με τους Εθελοντές (ν.74) και τις Εθελόντριες (ν.79) – και αναφέρομαι και συγκρίνομαι με τους εν λόγω συναδέλφους διότι ούτε αυτοί προέρχονται από παραγωγική σχολή αλλά να επισημάνω ότι καταχτήκαν με εγκύκλιο ως κληρωτοί πρότακτοι και στην συνέχεια με επόμενη εγκύκλιο στο θεσμό των ΕΜΘ- οι οποίοι φέρουν διοικητικό βαθμό του Πλωτάρχη και αμοίβονται ομοίως με κατάταξη τους στη β’ οικονομική κατηγορία, η οποία και νομιμοποιείται με έτερο άρθρο του εν λόγω ΣΝ μετά από 5 χρόνια;
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση;
Γιατί μισθολογικά να ανήκω στην Γ’ κατηγορία ;
Γιατί να αμοίβομαι ως Ανθυπασπιστής ενώ είμαι Σημαιοφόρος εδώ και δύο χρόνια;
Γιατί ο καταληκτικός βαθμός εν ενεργεία να είναι του Ανθυποπλοίαρχου ενώ των υπολοίπων Εθελοντών του Πλωτάρχη;
Είμαι Αξιωματικός και προέρχομαι από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας γεγονός που με καθιστά ΠΕΡΗΦΑΝΗ . Μην μου στερείτε αυτό το συναίσθημα με απαξιωτικές ενέργειες!!!
Σας ευχαριστώ
Πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.Να καταργηθεί ο νόμος του 74 άμεσα. Οδηγούνται χιλιάδες άτομα με τις οικογένειες τους στην ανεργία.
Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
Αξιότιμε κύριε Υπουργε
Καθώς οι ΕΜΘ έχουν μονιμοποιηθει προτείνουμε να βγει το πρόθεμα Ε για την Αεροπορία η το ΕΜΘ για το Σ.ΞΗΡΑΣ κλπ.. μπροστά από τον βαθμο ή ειδικότητα τούς..
όπως πρέπει να πάψουν να έχουν διαφορετικά γαλόνια λες και υπηρετούν σε άλλο στράτευμα….
Επίσης να δώσετε το βαθμό του υπλγου στα 31 έτη υπηρεσίας…
Να υπάρξει και μέριμνα για τούς πτυχιούχους ΑΕΙ…
Ως επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Είμαι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προέλευσης ΕΜΘ, πατέρας δύο τέκνων. Κατατάχτηκα στις Ένοπλες με εγκύκλιο πριν από 32 χρόνια. Η απόφαση μου δεν ήταν αποτέλεσμα επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά επιλογή.
Υπηρέτησα και υπηρετώ την πατρίδα με αυταπάρνηση, πολλές φορές εις βάρος της οικογένειας μου.
Ο θεσμός κατατάξεως μου κατά την διάρκεια αυτών των ετών υπέστη αλλαγές – διαφοροποιήσεις σε οικονομικό, σταδιοδρομικό, ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό καθεστώς. Με τον παρόν σχέδιο νόμου μου δίνετε η δυνατότητα να εκθέσω την κατάσταση όπως την βιώνω. Αυτό που εισπράττω ως Εθελοντής Μακράς Θητείας είναι η απαξίωση.
Δεν προέρχομαι όπως προανέφερα από παραγωγική σχολή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παιδεία μου δεν επαρκεί ότι δεν εκτέλεσα με ζήλο και ευσυνειδησία τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν ότι δεν υπηρέτησα την πατρίδα με περίσσιο πάθος. Τα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί σε όλο το διάστημα της σταδιοδρομίας μου είναι εξαιρετικά απαιτητικά και χρήζουν ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων. Ο καθένας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι το ίδιο συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο θεσμό.
Το 2019 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Βουλή των Ελλήνων με νόμο (4609/19) αποφάσισαν ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για να προαχθώ στον βαθμό του Σημαιοφόρου στα 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν του βαθμού δυστυχώς όμως χωρίς και τα πλεονεκτήματα αυτού με σημαντικότερο την μισθολογική εξομοίωση με τον διοικητικό βαθμό. Πέραν τούτου συνεχίζω να υπηρετώ και να τηρώ τον όρκο που έδωσα πριν 32 χρόνια.
Με το εν λόγω άρθρο θα προαχθώ σε Ανθυποπλοίαρχο και αναρωτιέμαι ποια η διαφορά μου με τους Εθελοντές (ν.74) και τις Εθελόντριες (ν.79) – και αναφέρομαι και συγκρίνομαι με τους εν λόγω συναδέλφους διότι ούτε αυτοί προέρχονται από παραγωγική σχολή αλλά να επισημάνω ότι καταχτήσαν με εγκύκλιο ως κληρωτοί πρώτακτοι και στην συνέχεια με επόμενη εγκύκλιο στο θεσμό των ΕΜΘ- οι οποίοι φέρουν διοικητικό βαθμό του Πλωτάρχη και αμείβονται ομοίως με κατάταξη τους στη β’ οικονομική κατηγορία, η οποία και νομιμοποιείται με έτερο άρθρο του εν λόγω ΣΝ μετά από 5 χρόνια;
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση;
Γιατί μισθολογικά να ανήκω στην Γ’ κατηγορία ;
Γιατί να αμείβομαι ως Ανθυπασπιστής ενώ είμαι Σημαιοφόρος εδώ και δύο χρόνια;
Γιατί ο καταληκτικός βαθμός εν ενεργεία να είναι του Ανθυποπλοίαρχου ενώ των υπολοίπων Εθελοντών του Πλωτάρχη;
Είμαι Αξιωματικός και προέρχομαι από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας γεγονός που με καθιστά ΠΕΡΗΦΑΝΟ. Μην μου στερείτε αυτό το συναίσθημα με απαξιωτικές ενέργειες!!!
Σας ευχαριστώ
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Δεν είμαστε Πολιτικοί για να βγάζουμε λόγους και να πείσουμε.
ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ συνοδεύονται και με τις αντίστοιχες αμοιβές.
Θέλω να κάνω μια ερώτηση προς τον Κύριο Σκυλακακη:Κύριε Υπουργέ όταν ήσασταν εξωκοινοβουλευτικος Υπουργός, πληρωνοσασταν σαν Υπουργός η σαν Δημόσιος Υπάλληλος????
Εγώ είμαι Αξιωματικός και πληρώνομαι Υπαξιωματικος!!
Ως Επαγγελματίας Οπλίτης αναφέρω ότι η μονη λογικη και νομιμη εξελιξη για το θεσμο των ΕΠ.ΟΠ ειναι να εχει ακριβως την ιδια αντιμετωπιση με τους ΕΜΘ, βαθμο – μισθολογικο κλιμακιο – συνταξιοδοτικο. Υποτιθεται οτι ακολουθεί τους μονιμους υπαξιωματικους μη παραγωγικων σχολων. Οποιαδηποτε προταση που δεν ζηταει αυτο απλα συνεχιζει τη λογικη των πολλων ταχυτητων στο στρατευμα μεταξυ των θεσμων μονιμων υπαξιωματικων μη παραγωγικων σχολων!
ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΜΘ ΠΑΤΕΡΑΣ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ.ΣΤΑ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΙΧΑ ΤΑ 31 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΛΟ.ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΜΘ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΥΠΑΚΟΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΟΝ ΜΑΣ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΣΤΗΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η <> ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΜΘ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜ.ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΗΡΘΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΕΜΘ.ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ.ΕΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΜΘ ΠΟΥ ΟΡΚΙΣΤΙΚΑ ΝΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΡΙΝ 3 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Είμαι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προέλευσης ΕΜΘ σύζυγος, μητέρα δύο τέκνων, καταχτήκα στις Ένοπλες με εγκύκλιο πριν από 32 χρόνια δεδομένου ότι στις παραγωγικές Σχολές Αξκων και Υπαξκων δεν μπορούσε να φοιτήσει θήλυ προσωπικό,θέλοντας εθελοντικά να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Η απόφαση μου δεν ήταν αποτέλεσμα επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά επιλογή.
Υπηρέτησα και υπηρετώ την πατρίδα μη φειδόμενη κόπου και χρόνου πολλές φορές εις βάρος της οικογένειας μου.
Ο θεσμός κατατάξεως μου κατά την διάρκεια αυτών των ετών υπέστη αλλαγές – διαφοροποιήσεις σε οικονομικό, σταδιοδρομικό, ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό καθεστώς. Με τον παρόν σχέδιο νόμου μου δίνετε η δυνατότητα να εκθέσω την κατάσταση όπως την βιώνω. Αυτό που εισπράττω ως Εθελόντρια Μακράς Θητείας είναι η απαξίωση. Δεν προέρχομαι όπως προανέφερα από παραγωγική σχολή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παιδεία μου δεν επαρκεί ότι δεν εκτέλεσα με ζήλο και ευσυνειδησία τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν ότι δεν υπηρέτησα την πατρίδα με αυταπάρνηση.
Το 2019 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Βουλή των Ελλήνων με νόμο (4609/19) αποφάσισαν ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για να προαχθώ στον βαθμό του Σημαιοφόρου στα 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν του βαθμού δυστυχώς όμως χωρίς και τα πλεονεκτήματα αυτού με σημαντικότερο την μισθολογική εξομοίωση με τον διοικητικό βαθμό. Πέραν τούτου συνεχίζω να υπηρετώ και να τηρώ τον όρκο που έδωσα πριν 32 χρόνια.
Με το εν λόγω άρθρο θα προαχθώ σε Ανθυποπλοίαρχο και αναρωτιέμαι ποια η διαφορά μου με τους Εθελοντές (ν.74) και τις Εθελόντριες (ν.79) – και αναφέρομαι και συγκρίνομαι με τους εν λόγω συναδέλφους διότι ούτε αυτοί προέρχονται από παραγωγική σχολή αλλά να επισημάνω ότι καταχτήκαν με εγκύκλιο ως κληρωτοί πρότακτοι και στην συνέχεια με επόμενη εγκύκλιο στο θεσμό των ΕΜΘ- οι οποίοι φέρουν διοικητικό βαθμό του Πλωτάρχη και αμοίβονται ομοίως με κατάταξη τους στη β’ οικονομική κατηγορία, η οποία και νομιμοποιείται με έτερο άρθρο του εν λόγω ΣΝ μετά από 5 χρόνια;
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση;
Γιατί μισθολογικά να ανήκω στην Γ’ κατηγορία ;
Γιατί να αμοίβομαι ως Ανθυπασπιστής ενώ είμαι Σημαιοφόρος εδώ και δύο χρόνια;
Γιατί ο καταληκτικός βαθμός εν ενεργεία να είναι του Ανθυποπλοίαρχου ενώ των υπολοίπων Εθελοντών του Πλωτάρχη;
Είμαι Αξιωματικός και προέρχομαι από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας γεγονός που με καθιστά ΠΕΡΗΦΑΝΗ . Μην μου στερείτε αυτό το συναίσθημα με απαξιωτικές ενέργειες!!!
Σας ευχαριστώ
ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΟΠ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΒΑΘΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΜΘ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΠΛΩΤΑΡΧΕΣ.ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ…ΠΟΥ ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ;
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Είμαι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προέλευσης ΕΜΘ σύζυγος, πατέρας ενός τέκνου, κατατάγηκα στις Ένοπλες με εγκύκλιο πριν από 32 και πλέον χρόνια ως ΟΠΥ λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεδομένου ότι θα μπορούσα κάλλιστα να καταταγώ στις παραγωγικές σχολές Υπαξκων / ΣΜΥΝ διότι κατείχα τα απαιτούμενα προσόντα της αντίστοιχης εγκυκλίου.
Υπηρέτησα και υπηρετώ την πατρίδα μη φειδόμενος κόπου και χρόνου πολλές φορές εις βάρος της οικογένειας μου.
Ο θεσμός κατατάξεως μου κατά την διάρκεια αυτών των ετών υπέστη αλλαγές – διαφοροποιήσεις σε οικονομικό, σταδιοδρομικό, ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς. Με τον παρόν σχέδιο νόμου μου δίνετε η δυνατότητα να εκθέσω την κατάσταση όπως την βιώνω. Αυτό που εισπράττω ως Εθελοντής Μακράς Θητείας είναι η απαξίωση. Δεν προέρχομαι όπως προανέφερα από παραγωγική σχολή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παιδεία μου δεν επαρκεί ότι δεν εκτέλεσα με ζήλο και ευσυνειδησία τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν και ότι δεν υπηρέτησα την πατρίδα με αυταπάρνηση.
Το 2019 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Βουλή των Ελλήνων με νόμο (4609/19) αποφάσισαν ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για να προαχθώ στον βαθμό του Σημαιοφόρου στα 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν του βαθμού, δυστυχώς όμως χωρίς και τα πλεονεκτήματα αυτού με σημαντικότερο την μισθολογική εξομοίωση με τον διοικητικό βαθμό. Πέραν τούτου συνεχίζω να υπηρετώ και να τηρώ τον όρκο που έδωσα πριν 32 χρόνια.
Με το εν λόγω άρθρο θα προαχθώ σε Ανθυποπλοίαρχο και αναρωτιέμαι ποια η διαφορά μου με τους Εθελοντές (ν.74) και τις Εθελόντριες (ν.79) – και αναφέρομαι και συγκρίνομαι με τους εν λόγω συναδέλφους διότι ούτε αυτοί προέρχονται από παραγωγική σχολή αλλά να επισημάνω ότι καταγήκαν με εγκύκλιο ως κληρωτοί πρότακτοι και στην συνέχεια με επόμενη εγκύκλιο στο θεσμό των ΕΜΘ – οι οποίοι φέρουν διοικητικό βαθμό του Πλωτάρχη και αμείβονται ομοίως με κατάταξη τους στη Β’ οικονομική κατηγορία, η οποία και νομιμοποιείται με έτερο άρθρο του εν λόγω ΣΝ μετά από 5 χρόνια;
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση;
Γιατί μισθολογικά να ανήκω στην Γ’ κατηγορία ;
Γιατί να αμείβομαι ως Ανθυπασπιστής ενώ είμαι Σημαιοφόρος εδώ και δύο χρόνια;
Γιατί ο καταληκτικός βαθμός εν ενεργεία να είναι του Ανθυποπλοίαρχου ενώ των υπολοίπων Εθελοντών του Πλωτάρχη;
Είμαι Αξιωματικός και προέρχομαι από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας γεγονός που με καθιστά ΠΕΡΗΦΑΝΟ . Μην μου στερείτε αυτό το αίσθημα με απαξιωτικές ενέργειες!!!
Σας ευχαριστώ
Κάποιοι συνεχίζουν να σχολιάζουν εδώ θέματα που αφορούν το άρθρο 53 δείχνοντας με τα σχόλια τους το μένος που έχουν προς τους ΕΜΘ. Μπήκαμε στης ένοπλες Δυνάμεις την εποχή που διοικούσαν στης Μοίρες συνάδελφοι με απολυτήριο Γυμνασίου, παρόλα αυτά εκτελούσαμε διαταγές χωρίς αντιρρήσεις. Εάν το θέμα των ΑΣΣΥ είναι από ποιους θα δέχονται διαταγές τότε ας τους περάσουν το νόμο να μην χρειάζεται να παίρνουν διαταγές από κάποιον ΕΜΘ που δεν τον θεωρούν συνάδελφο. Έλεος πια σχολιάσετε στο άρθρο που σας αφορά.
Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-
Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Είμαι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προέλευσης ΕΜΘ σύζυγος, μητέρα δύο τέκνων, καταχτήκα στις Ένοπλες με εγκύκλιο πριν από 32 χρόνια δεδομένου ότι στις παραγωγικές Σχολές Αξκων και Υπαξκων δεν μπορούσε να φοιτήσει θήλυ προσωπικό,θέλοντας εθελοντικά να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Η απόφαση μου δεν ήταν αποτέλεσμα επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά επιλογή.
Υπηρέτησα και υπηρετώ την πατρίδα μη φειδόμενη κόπου και χρόνου πολλές φορές εις βάρος της οικογένειας μου.
Ο θεσμός κατατάξεως μου κατά την διάρκεια αυτών των ετών υπέστη αλλαγές – διαφοροποιήσεις σε οικονομικό, σταδιοδρομικό, ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό καθεστώς. Με τον παρόν σχέδιο νόμου μου δίνετε η δυνατότητα να εκθέσω την κατάσταση όπως την βιώνω. Αυτό που εισπράττω ως Εθελόντρια Μακράς Θητείας είναι η απαξίωση. Δεν προέρχομαι όπως προανέφερα από παραγωγική σχολή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παιδεία μου δεν επαρκεί ότι δεν εκτέλεσα με ζήλο και ευσυνειδησία τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν ότι δεν υπηρέτησα την πατρίδα με αυταπάρνηση.
Το 2019 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Βουλή των Ελλήνων με νόμο (4609/19) αποφάσισαν ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για να προαχθώ στον βαθμό του Σημαιοφόρου στα 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν του βαθμού δυστυχώς όμως χωρίς και τα πλεονεκτήματα αυτού με σημαντικότερο την μισθολογική εξομοίωση με τον διοικητικό βαθμό. Πέραν τούτου συνεχίζω να υπηρετώ και να τηρώ τον όρκο που έδωσα πριν 32 χρόνια.
Με το εν λόγω άρθρο θα προαχθώ σε Ανθυποπλοίαρχο και αναρωτιέμαι ποια η διαφορά μου με τους Εθελοντές (ν.74) και τις Εθελόντριες (ν.79) – και αναφέρομαι και συγκρίνομαι με τους εν λόγω συναδέλφους διότι ούτε αυτοί προέρχονται από παραγωγική σχολή αλλά να επισημάνω ότι καταχτήκαν με εγκύκλιο ως κληρωτοί πρότακτοι και στην συνέχεια με επόμενη εγκύκλιο στο θεσμό των ΕΜΘ- οι οποίοι φέρουν διοικητικό βαθμό του Πλωτάρχη και αμοίβονται ομοίως με κατάταξη τους στη β’ οικονομική κατηγορία, η οποία και νομιμοποιείται με έτερο άρθρο του εν λόγω ΣΝ μετά από 5 χρόνια;
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση;
Γιατί μισθολογικά να ανήκω στην Γ’ κατηγορία ;
Γιατί να αμοίβομαι ως Ανθυπασπιστής ενώ είμαι Σημαιοφόρος εδώ και δύο χρόνια;
Γιατί ο καταληκτικός βαθμός εν ενεργεία να είναι του Ανθυποπλοίαρχου ενώ των υπολοίπων Εθελοντών του Πλωτάρχη;
Είμαι Αξιωματικός και προέρχομαι από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας γεγονός που με καθιστά ΠΕΡΗΦΑΝΗ . Μην μου στερείτε αυτό το συναίσθημα με απαξιωτικές ενέργειες!!!
Σας ευχαριστώ
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο μας γενάτε η απορία για τις προθέσεις του Υπουργείου περί πραγματικής επίλυσης θεμάτων σταδιοδρομικής φύσεως ή όχι. Παρατηρούμε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος επίλυσης μετακυλύει το πρόβλημα στους καταταγέντες του 1994 και δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες. Συνεπώς εκφράζουμε την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ μας και επισημαίνουμε τα εξής:
Η ένταξη των καταταγέντων 1991-92-93 στον ν.2439/1996 που επιχειρείτε, μας καταδεικνύει πως η ενημέρωση που ενδεχομένως έχει γίνει απ’ τους Επιτελείς σας ότι είναι ελλιπής και δημιουργεί ερωτήματα, γιατί ουσιαστικά αδρανοποιείται, για να μη σας πούμε ότι καταργείται έτσι ο ν. 3883/2010 και επί της παρούσης δημιουργούνται αντισυνταγματικές ανισότητες μεταξύ Τάξεων οι οποίες έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής και εξέλιξης. Εύλογο ερώτημα λοιπόν, το γιατί να μην περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο και οι καταταγέντες του 1994 και εντεύθεν, στηριζόμενοι στη λογική του νομοθέτη για την ένταξη των εν λόγω καταταγέντων.
Ουσιαστικά καμία από τις Τάξεις κατάταξης 91-92-93 οι οποίες αναφέρονται στο παρόν προς ψήφιση άρθρο του Σ.Ν., δεν έχουν κάποιο νομικό έρεισμα για να διεκδικούν την ένταξή τους στο σταδιοδρομικό νόμο 2439/96, έχοντας ήδη δεχθεί στη σταδιοδρομική τους πορεία, όπως όλοι μας που είμαστε στο ν.3883/10, τα οφέλη του συγκεκριμένου νόμου, δηλαδή προαγωγή στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων στα 19 έτη.
Είναι φύση αδύνατο να αντιληφθούμε αυτή την εμμονή σας για την ένταξη των καταταγέντων 1991-92-93, καθόσον είναι πέρα κάθε λογικής και νομιμότητας και μάλιστα, με το παρόν προς ψήφιση άρθρο, δρομολογείτε να προαχθούν χωρίς καν να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας !!! Πόσο μάλλον, όταν ακόμα εκκρεμούν προαγωγές στελεχών προηγουμένων Τάξεων, οι οποίοι οφείλουν χρόνο διοίκησης!!!
Είμαστε σίγουροι πως θα ήταν προς όφελος των ΕΔ, να θέσετε διατάξεις εντός του νόμου 3883/2010 που θα αφορούν το σύνολο των αποφοίτων Αξιωματικών ΑΣΣΥ, ώστε ο συγκεκριμένος νόμος να είναι δίκαιος για μας και αποδεκτός απ’ όλους, σταματώντας έτσι την αιμορραγία στελεχών από το ν.3883/2010 προς το ν.2439/1996 (ενός νόμου προς απόσυρση), προκειμένου να επέλθει η ποθητή αρμονική μετάβαση απ’ το ένα νομικό πλαίσιο στο άλλο και με τον τρόπο αυτό να επιτύχετε να μην διαιωνίζεται μία αρρωστημένη κατάσταση.
Επιπρόσθετα διαπιστώνουμε ότι στα υπό ένταξη στελέχη, εξ’ ΑΣΣΥ και εθελοντών του ν.δ 445/1974 και του ν.705/1977, που αναφέρονται στο παρόν προς ψήφιση άρθρο, απουσιάζουν παντελώς τα στελέχη προερχόμενα εξ’ ΑΣΕΙ, πράγμα που καταδεικνύει ότι ο ν.2439/96 είναι ήδη ένας νόμος υπό κατάργηση.
Όλα τα ανωτέρω θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση τις προθέσεις και τα κριτήρια του Υπουργείου, για ένταξη των καταταγέντων 91-92-93 σε ένα σταδιοδρομικό νόμο, κίνηση που μόνο προβλήματα θα επιφέρει στις τάξεις των Ε.Δ..
Η πρότασή σας για ένταξη στο ν. 2439/96, χαρακτηρίζεται προκλητική, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για περαιτέρω διεκδικήσεις των Αξιωματικών κατάταξης 1994-95-96 και εντεύθεν μιας και δεν έχουμε την παραμικρή διαφορά, με ότι συνέπειες θα επιφέρουν όλα αυτά στην ιεραρχική πυραμίδα.
Ευελπιστούμε με την παρέμβασή μας αυτή να βοηθήσουμε και να άρετε τις κατάφορες αδικίες με απώτερο σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ΕΔ, αποπνέοντας αίσθημα δικαίου, κάτι που είναι και το ζητούμενο όλων μας, απαλλαγμένο από ψηφοθηρικά παιχνίδια ότι τάχα δόθηκε λύση.
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο μας γενάτε η απορία για τις προθέσεις του Υπουργείου περί πραγματικής επίλυσης θεμάτων σταδιοδρομικής φύσεως ή όχι. Παρατηρούμε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος επίλυσης μετακυλύει το πρόβλημα στους καταταγέντες του 1994 και δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες. Συνεπώς εκφράζουμε την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ μας και επισημαίνουμε τα εξής:
Η ένταξη των καταταγέντων 1991-92-93 στον ν.2439/1996 που επιχειρείτε, μας καταδεικνύει πως η ενημέρωση που ενδεχομένως έχει γίνει απ’ τους Επιτελείς σας ότι είναι ελλιπής και δημιουργεί ερωτήματα, γιατί ουσιαστικά αδρανοποιείται, για να μη σας πούμε ότι καταργείται έτσι ο ν. 3883/2010 και επί της παρούσης δημιουργούνται αντισυνταγματικές ανισότητες μεταξύ Τάξεων οι οποίες έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής και εξέλιξης. Εύλογο ερώτημα λοιπόν, το γιατί να μην περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο και οι καταταγέντες του 1994 και εντεύθεν, στηριζόμενοι στη λογική του νομοθέτη για την ένταξη των εν λόγω καταταγέντων.
Ουσιαστικά καμία από τις Τάξεις κατάταξης 91-92-93 οι οποίες αναφέρονται στο παρόν προς ψήφιση άρθρο του Σ.Ν., δεν έχουν κάποιο νομικό έρεισμα για να διεκδικούν την ένταξή τους στο σταδιοδρομικό νόμο 2439/96, έχοντας ήδη δεχθεί στη σταδιοδρομική τους πορεία, όπως όλοι μας που είμαστε στο ν.3883/10, τα οφέλη του συγκεκριμένου νόμου, δηλαδή προαγωγή στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων στα 19 έτη.
Είναι φύση αδύνατο να αντιληφθούμε αυτή την εμμονή σας για την ένταξη των καταταγέντων 1991-92-93, καθόσον είναι πέρα κάθε λογικής και νομιμότητας και μάλιστα, με το παρόν προς ψήφιση άρθρο, δρομολογείτε να προαχθούν χωρίς καν να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας !!! Πόσο μάλλον, όταν ακόμα εκκρεμούν προαγωγές στελεχών προηγουμένων Τάξεων, οι οποίοι οφείλουν χρόνο διοίκησης!!!
Είμαστε σίγουροι πως θα ήταν προς όφελος των ΕΔ, να θέσετε διατάξεις εντός του νόμου 3883/2010 που θα αφορούν το σύνολο των αποφοίτων Αξιωματικών ΑΣΣΥ, ώστε ο συγκεκριμένος νόμος να είναι δίκαιος για μας και αποδεκτός απ’ όλους, σταματώντας έτσι την αιμορραγία στελεχών από το ν.3883/2010 προς το ν.2439/1996 (ενός νόμου προς απόσυρση), προκειμένου να επέλθει η ποθητή αρμονική μετάβαση απ’ το ένα νομικό πλαίσιο στο άλλο και με τον τρόπο αυτό να επιτύχετε να μην διαιωνίζεται μία αρρωστημένη κατάσταση.
Επιπρόσθετα διαπιστώνουμε ότι στα υπό ένταξη στελέχη, εξ’ ΑΣΣΥ και εθελοντών του ν.δ 445/1974 και του ν.705/1977, που αναφέρονται στο παρόν προς ψήφιση άρθρο, απουσιάζουν παντελώς τα στελέχη προερχόμενα εξ’ ΑΣΕΙ, πράγμα που καταδεικνύει ότι ο ν.2439/96 είναι ήδη ένας νόμος υπό κατάργηση.
Όλα τα ανωτέρω θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση τις προθέσεις και τα κριτήρια του Υπουργείου, για ένταξη των καταταγέντων 91-92-93 σε ένα σταδιοδρομικό νόμο, κίνηση που μόνο προβλήματα θα επιφέρει στις τάξεις των Ε.Δ..
Η πρότασή σας για ένταξη στο ν. 2439/96, χαρακτηρίζεται προκλητική, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για περαιτέρω διεκδικήσεις των Αξιωματικών κατάταξης 1994-95-96 και εντεύθεν μιας και δεν έχουμε την παραμικρή διαφορά, με ότι συνέπειες θα επιφέρουν όλα αυτά στην ιεραρχική πυραμίδα.
Ευελπιστούμε με την παρέμβασή μας αυτή να βοηθήσουμε και να άρετε τις κατάφορες αδικίες με απώτερο σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ΕΔ, αποπνέοντας αίσθημα δικαίου, κάτι που είναι και το ζητούμενο όλων μας, απαλλαγμένο από ψηφοθηρικά παιχνίδια ότι τάχα δόθηκε λύση.
Σε σχολιασμό του σχετικού άρθρου 53, συμφωνούμε επί της αρχής, μιας που είναι προς την σωστή κατεύθυνση αποκατάστασης της νομοθετικής αστοχίας-αδικίας που είχε δημιουργηθεί με την εφαρμογή του ν.3883/10 και στην συνέχεια όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του ν.4494/17. Η επαναφορά της βαθμολογικής εξέλιξης στην πρότερη σταδιοδρομική κατάσταση όπως περιγράφονταν στην εγκύκλιο εισαγωγής των Σχολών ΑΣΣΥ, ήταν και είναι πάγιο αίτημα για όσες σειρές θίγονται από εφαρμογής του ν.3883/10
Η απονομή του καταληκτικού βαθμού, όπως αυτός τροποποιήθηκε δυσμενέστερα στον ν.3883/10, με την απαίτηση κτήσης πτυχίου ΑΕΙ για στελέχη τα οποία κατά την εισαγωγή τους στις Σχολές ΑΣΣΥ, μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων απαιτούνταν υποχρεωτικά, να διαγραφούν από ΑΕΊ τα οποία ήταν ήδη γραμμένα ,μετά από 16 έως 19 χρόνια υπηρεσίας, ήταν πέρα ως πέρα στην αντίθετη πλευρά της λογικής και υποτιμητικό προς τα στελέχη αυτά.
Με το τροποποιητικό άρθρο αυτό, η λύση του προβλήματος δεν είναι οριστική μια που αφήνει εκτός ρύθμισης, σειρές οι οποίες θίγονται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με αυτές που οδεύουν προς αποκατάσταση.
Αντιθέτως συνεχίζει να δημιουργεί (μια δεύτερη μεγαλύτερη) ανισορροπία – αδικία μεταξύ διαδοχικών σειρών Αξκων εκ ΑΣΣΥ στο στράτευμα, η οποία διασαλεύει την ηρεμία και δημιουργεί αναταραχή μεταξύ στελεχών.
Συγκεκριμένα η πρώτη σειρά πλέον που θα κρίνεται εξολοκλήρου με τον ν.3883/10 όσον αφορά το βαθμολογικό θα είναι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ τάξης 1996 (κατάταξης 1994) οι οποίοι εισήχθησαν στο Σώμα των Αξκων με τον ίδιο νόμο όπως και οι σειρές 1991 έως 1993.Οι καταταγέντες 1994 εισήλθαν με την ίδια εγκύκλιο εισαγωγής με τους συναδέρφους τους εκ ΑΣΣΥ, που τακτοποιούνται με το συγκεκριμένο τροποποιητικό άρθρο. Χαρακτηριστικά το εξελικτικό των αποφοίτων ΣΤΥΑ-ΣΥΔ περιγράφονταν στις ίδιες εγκυκλίους εισαγωγής, στα έτη1991 έως 1995 στο κεφάλαιο Δ, ως εξής: Μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του Ανθυποσμηναγού, ακολουθούν την εξέλιξη των Αξιωματικών και φθάνουν μέχρι το βαθμό του Σμηνάρχου μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.
Συνταξιοδοτικά επίσης διέπονται από τις διατάξεις του ν.3865/10 έχουν τα ίδια δικαιώματα και χαρακτηριστικά : Με το άρθρο 22 §4 του ν.3865/2010 δίνεται το δικαίωμα σε όποιον έχει καταταγεί μέχρι την 31/12/1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1/1/2015 και μετά, να μπορεί να εξαγοράζει 3 έτη με καταβολή προβλεπόμενης εισφοράς, για την συμπλήρωση των απαιτούμενων πλέον, 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Με την εφαρμογή της τροπολογίας θα δημιουργηθεί το εξής παράδοξο. Η σειρές που συνεχίζουν να θίγονται, όπως η σειρά κατάταξης 1994 (τάξη 1996) που θίγεται πρώτη, με μόλις ένα χρόνο διαφορά εισαγωγής στις σχολές ΑΣΣΥ από την σειρά 1993(τάξη 1995), να χρειάζεται 4 τουλάχιστον ολόκληρα χρόνια για να προαχθεί στον επόμενο βαθμό σε σχέση με την προαναφερόμενη σειρά του 1993, τα στελέχη της οποίας θα προάγονται ως ανώτεροι Αξκοί νωρίτερα των υπολοίπων, σε αντίθεση με τα αναγραφόμενα των ίδιων εγκυκλίων εισαγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται πρωτίστως ιεραρχικά, αξιοκρατικά αλλά κυρίως ηθικά.
Ταυτόχρονα σε περίπτωση συνταξιοδότησης μπορεί να δημιουργηθεί το εξής ακόμα παράδοξο: Στελέχη σειρών ΑΣΣΥ 1991 έως 1993 (τάξεων 1993 έως 1995) με αποστρατεία στα 35 χρόνια να αποστρατεύονται με βαθμό Σμηνάρχου με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στελέχη κατάταξης 1994 και εντεύθεν, στα 35 χρόνια και χρήση αναγνώρισης πενταετίας να αποστρατεύονταιι με το βαθμό του Επισμηναγού δηλαδή με 2 βαθμούς διαφορά, χωρίς κατάληψη του αποστρατευτικού βαθμού και χωρίς πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Προς αποκατάσταση-επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τον Ν3883/10 και της διαφαινόμενης νέας ασυνέχειας- αδικίας που προκύπτει με την τροπολογία του άρθρου αυτού, μια που πλέον Αξκοι της ίδιας προέλευσης με ίδιες προϋποθέσεις εισαγωγής και μετέπειτα δικαιώματα , να τοποθετούνται σε 2 διαφορετικούς νόμους χωρίς να υπάρχει εμφανές – εύλογο κριτήριο, προτείνουμε τα εξής, στην αρχή της ίσης μεταχείρισης του προσωπικού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επαναφορά της ηρεμίας μεταξύ των στελεχών Αξκων εκ ΑΣΣΥ στο στράτευμα:
1. Αποκατάσταση του βαθμολογικού – εξελικτικού προβλήματος και των σειρών κατάταξης 1994 και 1995, με μετακύλιση της ημερομηνίας 31-12-18 για όσους συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, σε 31-12-20 στο εν λόγω άρθρο, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι απόφοιτοι τάξων 1996-1997(κατάταξη 1994-1995).
2. Κατάργηση της απαίτηση κτήσης πτυχίου ΑΕΙ για την απόκτηση του καταληκτικού αποστρατευτικού βαθμού και για τις σειρές 1994 και1995, έτσι ώστε να ευοδωθεί το αίσθημα δικαίου μεταξύ σειρών που εισήχθησαν με τον ίδιο τρόπο (Πανελλήνιες εξετάσεις- όμοια εγκύκλιος εισαγωγής).
Με την υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων δύναται να αποκατασταθούν στο σύνολο τους όλες οι αρρυθμίες που έχουν δημιουργηθεί, να επέλθει δίκαιη λύση στη διασάλευση της αρχαιότητας (εξέλιξη με ίσους όρους) και της βαθμολογικής δυσαρμονίας στην εξέλιξη των Αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και να επιλυθεί ένα μείζον ηθικό πρόβλημα, μετά την παρέλευση δώδεκα (12) ολόκληρων ετών.
Επιπρόσθετα θα επαναφέρει την οικογενειακή και επαγγελματική ηρεμία στα στελέχη που θίγονται, την ομαλότητα στο σταδιοδρομική εξέλιξη και θα έρθει σε σύναψη με την πάγια βούληση του Υπουργείου για μέριμνα υπέρ του προσωπικού και αποκατάσταση τυχόν αδικιών-παραλείψεων , σε μια επικίνδυνη εποχή που τα στελέχη θα πρέπει να είναι αφοσιωμένα και προσηλωμένα στα καθήκοντά τους και να διακατέχονται από υψηλό φρόνημα. Αντίθετη περίπτωση θα επιφέρει στεναχώρια, μιζέρια, αναταραχή και πολύ έντονο το αίσθημα τη αδικίας, μεταξύ αδιαίρετα προσκολλημένων Αξιωματικών, συνεχόμενων ετών κατάταξης, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των υπόψη στελεχών από το ΥΕΘΑ.
Κρίνα για τους ΕΠΟΠ ζουν σε εργασιακή ανασφάλεια
Οι Εμθ είναι ένας θεσμός που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει, οι τελευταίοι έχουν 23 χρόνια υπηρεσίας.Το να πάρουν τιμής ένεκεν βαθμούς δεν λέει κάτι από την στιγμή που οικονομικά δεν θα πληρωθουν ανάλογα.Αντιθετα γεμίζουν με ευθύνες που οι περισσότεροι δεν θέλουν.Ας πληρωθούν πρώτα σαν αξκοι και μετά δώστε τους και προαγωγή…
Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
Να αποκατασταθεί η αδικία των συναδέλφων αξιωματικών Ε Μ Θ όσον αφορά την Β μισθολογική κατηγορία γιατί η προαγωγή από μόνη της είναι απλά μια ηθική ικανοποίηση χωρίς αντίκρυσμα. Είναι από τα στελέχη που ήταν πάντα παρόν στα δύσκολα με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.Είναι παράδειγμα προς μίμηση και το αξίζουν με το παραπάνω. Δεν υπάρχει κατηγορία αξιωματικών που να υπάγεται στη Γ μισθολογική κατηγορία και θα είναι μια πολύ δυσάρεστη πρωτοτυπία που θα ανταποκρίνεται μόνο σε αυτά τα στελέχη.
Με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αιτιολογείται ότι η αναγκαιότητα της υπό τροποποίησης διάταξης της παρ. 4 και 6 του ν. 1848/1989 (Α 112) με το άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου και ρητώς αναφέρεται ότι με την υπόψη διάταξη «αίρεται η αντίφαση που προέκυψε με τον ν. 4609/2019 (Α’ 67). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ως καταληκτικός βαθμός των εθελοντών μακράς θητείας αυτός του Υπολοχαγού χωρίς, ωστόσο, παράλληλη τροποποίηση του αντίστοιχου αποστρατευτικού βαθμού, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ανακολουθία καθώς ο καταληκτικός βαθμός των εθελοντών μακράς θητείας συμπίπτει με τον αποστρατευτικό. Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, ως καταληκτικός βαθμός για τους εθελοντές μακράς θητείας ορίζεται αυτός του Υπολοχαγού και ως αποστρατευτικός αυτός του Λοχαγού».
Επομένως το άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου αποτελεί νομοτεχνική βελτίωση του ν. 4609/2019 και όχι νέα νομοθετική ρύθμιση. Ως εκ τούτου όλοι οι κριθέντες ΕΜΘ με τις διατάξεις του ν.4609/2019, που δεν ερμηνεύτηκε τελολογικά από τη Διοίκηση, ότι μπορούν να λάβουν καταληκτικό βαθμό Υπλγού και αποστρατευτικό βαθμό Λγού, απαιτείται να επανακριθούν λόγω διαπιστωμένης αντίφασης και να λάβουν καταληκτικό βαθμό Υπλγού και αποστρατευτικό βαθμό Λγού, κατόπιν ανάκλησης των εσφαλμένων διοικητικών πράξεων.
Επιπρόσθετα, όπως έχει επισημανθεί σχετικά και στα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, ο νόμος επιβάλλεται να έχει αναδρομική ισχύ όταν η αναδρομικότητα αποτελεί μέσο πραγμάτωσης του περιεχόμενου της αρχής της ισότητας στην πράξη, πράγμα που δύναται να συμβαίνει κυρίως όταν συμπληρώνει ή τροποποιεί προηγούμενη νομοθετική ή κανονιστική ρύθμιση και εντάσσει σε αυτή ή αντιθέτως εξαιρεί από αυτή περιπτώσεις οι οποίες βάσει της αρχής της ισότητας, κρίνεται ότι είτε εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή είτε εντάχθηκαν στο πλαίσιο της κατά τρόπο αντισυνταγματικό.
Με δεδομένο ότι η επιλογή του χρόνου εναπόκειται καταρχάς στον νομοθέτη, και η ρύθμιση πρέπει να είναι γενική και αντικειμενική προτείνεται η εφαρμογή του άρθρου 47 του παρόντος νομοσχεδίου να έχει με μεταβατική ρύθμιση αναδρομική εφαρμογή από την δημοσίευση του ν.4609/2019, όπου ψηφίστηκε άλλωστε και η αντιφατική διάταξη που πρέπει να αρθεί. Ως εκ τούτου η μεταβατική διάταξη θα πρέπει ρητώς να ορίζει ότι «Οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες στελέχη ΕΜΘ κρίθηκαν Ανθλγοί κατ΄εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4609/2019 κατά τις τακτικές ή έκτακτες κρίσεις ετών 2019 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ανακαλούνται από την ημερομηνία έκδοσής τους και τα ως άνω στελέχη ΕΜΘ επανακρίνονται σε έκτακτες κρίσεις σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 47 του παρόντος. Οποιαδήποτε σχετική διαπιστωτικής πράξη, η οποία έχει εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, παύει αυτοδίκαια να ισχύει.»
Πραγματικά λυπάμαι όταν βλέπω συνάδελφους από ΣΣΕ και ΣΜΥ να κρίνουν την ΚΥΑ αρνητικά …γιατί κύριοι κύριοι από το ψωμί σας τρώμε ??? ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΊΣΑΣΤΕ άνθρωποι που διχάζεται το στράτευμα…..κάντε υπομονή…σε λίγο καιρό που θα φύγουμε από τον στρατό θα δείτε πως θα πονέσει……θα έπρεπε να είσαστε υπέρ της λύση της αδικίας που έχει γινη στις πλάτες μας των ΕΜΘ …. ΔΙΟΙΚΗΤΈ ΜΕ ΤΟ ΡΗΤΟ διαίρεαι και βασίλευε …αυτό είσαστε
Στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που να αφορά τους ΕΠΟΠ ενώ υπάρχει επίσημη πρόταση από την ΠΟΜΕΝΣ
Μετά λύπης μου βλέπω σειρές ΑΣΣΥ μετά το 93 και συγκεκριμένα κάποιος κύριος Κώστας να βγάζει μένος εναντίον των ΕΜΘ. Του απαντώ λοιπόν: Οι ΕΜΘ είναι οι πλέον αδικημένοι στο στράτευμα όσο αφορά βαθμολογικό και μισθολογικό, είναι αξιωματικοί βρίσκονται ακόμα στην Γ κατηγορία (που κακός με το μισθολόγιο του 17 μπήκαν εκεί) και πληρώνονται ακόμα ανθυπασπιστές. Και να μην ξεχνάς ότι είναι ΜΟΝΙΜΟΙ και όχι ΕΜΘ όπως αποκαλούνται. Άρα όσο αφορά το δίκαιο παράπονο που έχεις ψάξε να το βρεις κάπου αλλού και όχι στους ΕΜΘ.
Πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Ότι αφορά τα άρθρα του θεσμού των ΕΜΘ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ.
1. Σε συνέχεια της από 19 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 20:56, παρέμβασής μου στη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα, για το ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989, σας παραθέτω επιπλέον, προς περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση καθώς και ενσωμάτωσή τους σε αυτό, τα κάτωθι:
α. Πλήρης βαθμολογική αποκατάσταση των Αξκων του ν. 1848/1989, μέχρι τον βαθμό του Λοχαγού, όπως παρακάτω:
(1) Στον βαθμό του Ανθλγού και αντιστοίχων με την συμπλήρωση 30 ετών πραγματικής υπηρεσίας.
(2) Στον βαθμό του Υπλγού με τη συμπλήρωση 33 ετών υπηρεσίας και
(3) Στον βαθμό του Λγού με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας.
β. Πλήρης και αναδρομική αποκατάσταση των ανωτέρω και για τους καταταγέντες των ετών 1985 έως και 1988, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν τύχει της αποστρατείας τους «ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους», είτε λόγω 35ετίας, είτε λόγω ορίου ηλικίας, καθόσον, η μη σωστά χρονικά προαγωγή τους, οφείλεται σε καθυστέρηση επί 3 ½ και πλέον ετών, σε αμέλεια της Πολιτείας και συναρμόδιων Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών από το 2019.
γ. Να αποτελέσει έννομο εχέγγυο και προαπαιτούμενο, η ακριβής ημερομηνία κατατάξεως, ανά έτος πρόσληψης, σε συνάφεια με το έτος συμπλήρωσης των 30, 33 και 35 ετών αντίστοιχα, έτσι ώστε, να υφίσταται επί του πρακτέου της εννόμου διαδικασίας, το ακριβές χρονικό διάστημα προαγωγής στον εκάστοτε βαθμό, αρχής γενομένης αναδρομικά, από τους Αξκούς που κατετάγησαν από το 1985 έως και το 1988, καθόσον, για τους αντιστοίχους των μετέπειτα ετών, τυγχάνουν της ευχέρειας υλοποιήσεως της εν λόγω διάταξης του υπόψη νόμου, ως εν ενεργεία.
δ. Πλήρης και αναδρομική εναρμόνιση του βαθμολογικού με του μισθολογικού, σύμφωνα με τα έτη πραγματικής υπηρεσίας και ένταξη της κατηγορίας των Αξκων του ν. 1848/1989, στο Β’ Μισθολογικό Κλιμάκιο, ως ορθώς είχε προβλεφθεί στο παρελθόν για τους Αξκούς που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279).
ε. Πλήρης και αναδρομική καταβολή, του συνόλου των δικαιούμενων αποδοχών τους, ως εν ενεργεία Αξκων, από την εκάστοτε πραγματική ημερομηνία προαγωγής τους, ανά έτος πρόσληψης, σε εκάστοτε βαθμό, ήτοι, στα 30, 33 και 35 έτη, συμπεριλαμβανομένων και των Αξκών οι οποίοι έτυχαν της αποστρατείας τους και μισθοδοτούνταν με βαθμό Ανθστή κλιμάκιο Γ3, ενώ τελέσθηκε η προαγωγή τους στον βαθμό του Υπλγού και εκκρεμεί η προαγωγή τους στο βαθμό του Λγού.
στ. Πλήρης και αναδρομική καταβολή των δικαιούμενων συντάξιμων αποδοχών τους, με τις ισχύουσες διατάξεις του παρόντος νόμου και επιπλέον αναδρομική ισχύ και εφαρμογή της διατάξεως, η οποία άπτεται των ετών της 3ετίας του Κονδύλη, που αφορά κατώτερους Αξκούς των Ε.Δ.
2. Ταυτόχρονα με τα ανωτέρω, άμεση και αναδρομική καταβολή του υπολειπόμενου ποσού του ΒΟΕΑ στα τέκνα τους, με αναπροσαρμογή μετά του φέροντος βαθμού και όχι με αυτόν του Ανθστή κλιμακίου Γ3, επί του συνολικού ποσού αυτού και εντόκως, καθόσον, αποτελούσε και αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας και των συναρμόδιων Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, η κατά νόμο ψήφιση της υπόψη Κ.Υ.Α. που θα διευθετούσε την εν λόγω εκκρεμότητα, από το έτος 2017.
3. Η συνταγματικότητα των παρατιθέμενων αιτιάσεων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενσωμάτωσή τους και την έννομη αναδρομική ισχύ τους, για το σύνολο των καταταγέντων Αξκών της εν λόγω κατηγορίας, ως προαναφέρθηκε αρχής γενομένης από το έτος 1985, καθόσον, έγκειται επί της διασφαλίσεως των διατάξεων της ισχύουσας δικονομικής διαδικασίας, που άπτονται των οφειλών του Κράτους, προς τον Πολίτη.-
Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989.
Κε Υπουργέ σας ευχαριστούμε για την αναγνώριση της προσφοράς του θεσμού των ΕΜΘ. Η προαγωγή στον Βαθμό του Υποσμηναγού και καταληκτικού Σμηναγού αποτελεί αναβάθμιση του προσωπικού που τόσες δεκατίες αδιάκοπα υπηρετεί την πατρίδα.
Η προσπάθεια σας αυτή μαζί με την μισθολογική μας αποκατάσταση, όπως γνωρίζεται το κλιμάκιο Γ΄ πληρώνει έως Ανθυπασπιστή, θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στο μέλλον για τους πολιτικούς μας προΐσταμένους, ότι η βούληση είναι αυτή που δίνει τις λύσεις. Να είστε σίγουρος ότι η νομοθετικής σας παρέμβαση, αναγνωρίζεται από το σύνολο των ΕΜΘ, οι οποίοι-ες θα συνεχίσουν να εργάζονται ως κάτωτεροι-ες Αξκοί πλέον για την ασφάλεια της Πατρίδος μας.
Επιπλέον θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδιάς, Χρόνια Πολλά με υγεία αυτές τις Άγιες μέρες που έρχονται, και Καλή Χρονιά.
Ένας Αξκός ΕΜΘ που ορκίστηκα στην Πατρίδα πρίν από τρείς (3) δεκατίες:
¨ Να υπερασπίζω, με πίστιν και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου, τας Σημαίας¨.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που να αφορά τους ΕΠΟΠ ενώ υπάρχει επίσημη πρόταση από την ΠΟΜΕΝΣ
Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.