1. Στην περίπτωση β´ του άρθρου 2 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται υποπερίπτωση (6), ως εξής:
« (6) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους Υπαξιωματικούς, που μετατάσσονται στο Σώμα, ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ και πτυχιούχοι ΑΕΙ. »
2. Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 5, ως εξής:
«Αξιωματικοί Ειδικοτήτων του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, του Σώματος Ραδιοναυτίλων και του Σώματος Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ δύνανται να αλλάζουν την κατεχόμενη ειδικότητα και να λαμβάνουν την ειδικότητα Έρευνας-Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας οι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ραδιοναυτίλων και Υπηρεσιών Υποστήριξης μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις αλλαγής της ειδικότητας και μετάταξης στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη στελέχωσή του.»
3. H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :
«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»
4. Το άρθρο 14 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα ουσιαστικά προσόντα και τα κριτήρια προαγωγής των στελεχών των ΕΔ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των ΕΔ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των ΕΔ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, η εξειδίκευση των προϋποθέσεων εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 35 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από τη δημοσίευση του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.»
5. Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
« 1. Αρμόδια Συμβούλια για τις κρίσεις των Αξιωματικών είναι:»
6. Η παράγραφος 9 του άρθρου 15 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Το ΣΑΓΕ κρίνει για πλήρωση κενών θέσεων τους Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους με εισηγητή τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου και τους Ταξιάρχους του Κοινού Νομικού Σώματος με εισηγητή το νεότερο μέλος.»
7. Η περίπτωση δ´ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν.3883/2010 (Α΄167) αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Για τα ΚΣ ο αρχαιότερος Αξιωματικός του οικείου Σώματος.»
8. Στο άρθρο 22 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:
«7. Οι Αξιωματικοί δεν δικαιούνται να ασκήσουν την ενδικοφανή προσφυγή της παραγράφου 6, κατά της κρίσης τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, δικαιούνται όμως να ασκήσουν την εν λόγω προσφυγή, εφόσον κριθούν είτε διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, είτε αποστρατευτέοι είτε μη προακτέοι κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου.»
9. Η υποπερίπτωση (2) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«(2) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»
10. Η υποπερίπτωση (3) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»
11. Η πρώτη περίοδος της περίπτωσης β´ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ανώτατοι Αξιωματικοί, για να κριθούν προακτέοι κατ’ απόλυτη εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα:»
12. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»
13. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται δεύτερο και τρίτο εδάφιο, ως εξής :
«Κατ’ εξαίρεση, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, είναι δυνατό να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, λαμβανομένης οπωσδήποτε υπόψη της αντικειμενικής δυνατότητας για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 27 χρόνου προαγωγής, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων. »
14. Η υποπερίπτωση (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
« (5) Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης ως ανώτερος Αξιωματικός. »
15. Η παράγραφος 14 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.»
16. Η πρώτη περίοδος του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αξιωματικοί που συμπληρώνουν κατά το ημερολογιακό έτος που διενεργούνται οι κρίσεις το χρόνο του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 κρίνονται ως ακολούθως:»
17. Η περίπτωση β΄ του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ανώτεροι Αξιωματικοί:
(1) «Προακτέοι κατ’ εκλογή».
(2) «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό»: Παραμένουν στο βαθμό τους μέχρι τις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, οπότε κρίνονται εκ νέου σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις. Αν κριθούν σε τρεις διαδοχικές κρίσεις ή τρεις φορές συνολικά ως Αξιωματικοί, ως «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό», κρίνονται σύμφωνα με τα παρακάτω εδάφια (3) και (4).
(3) «Ευδοκίμως τερματίσαντες»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.
(4) «Αποστρατευτέοι»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.»
18. Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.
β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.
γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.»
19. Η παράγραφος 16 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η σειρά αρχαιότητας για τους από τη Σχολή Ικάρων προερχόμενους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης, επανακαθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους, κατά την έξοδό τους από τη Σχολή Ικάρων, υπολογιζόμενου στο διπλάσιο και του αθροίσματος της βαθμολογίας που επιτυγχάνεται σε κάθε στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, διαιρούμενου με τον αριθμό των εκάστοτε τελεσθέντων σταδίων. Το συνολικό αποτέλεσμα διαιρούμενο με το τρία (3), αποδίδει την τελική βαθμολογία.»
20. Η παράγραφος 18 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«18. Η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που κατατάσσονται μετά από διαγωνισμό, ρυθμίζεται με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση υποχρεωτικής φοίτησης σε Στρατιωτικές Σχολές ή Κέντρα Εφαρμογής, η αρχαιότητα επανακαθορίζεται από το μέσο όρο της βαθμολογίας του διαγωνισμού και της τελικής επίδοσης στη Σχολή ή στο Κέντρο Εφαρμογής. Η εγγραφή των Αξιωματικών αυτών σε πίνακες κρίσεων και προαγωγών, καθώς και η προαγωγή τους από την ημερομηνία συμπλήρωσης των απαιτούμενων για αυτούς τυπικών προσόντων, ρυθμίζεται από το κατά περίπτωση για αυτούς εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και είναι ανεξάρτητη της κατάταξής τους στη σειρά της μεταξύ τους αρχαιότητας.»
21. Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
22. Η παράγραφος 4 του άρθρου 59 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Τα Συμβούλια Κρίσεων για τους Αξιωματικούς των ΚΣ είναι αρμόδια για εκκρεμείς υποθέσεις των Αξιωματικών που μετατάσσονται στο Κοινό Νομικό Σώμα, καθώς και για υποθέσεις που αναπέμπονται ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων.»
23. Στο άρθρο 91 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως εξής:
«8. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2439/1996 εφαρμόζονται και για όσα στελέχη των ΕΔ συμπληρώνουν τον καθοριζόμενο από το άρθρο 27 του παρόντος νόμου, χρόνο προαγωγής στον επόμενο βαθμό, εφόσον κρίνονται για προαγωγή στον ίδιο ανώτερο βαθμό στις ίδιες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, με τα στελέχη που μέχρι την 31.12.2012 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.»
Οι ανακαταταγεντες στους οποίους αναφέρομαι πέρασαν το 1987 αλλά μπήκαν πίσω από την 40η διότι λόγω της τριπλας που πήγαν να κάνουν με τη μονιμοποιηση έχασαν ένα χρόνο. Έτσι η 40η κρίνεται με το ν3883, αυτοι με το ν2439 και οι ηπολοιποι ανακαταταγεντες με το ν3883 επίσης.
» Κατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι πέρα όλων των άλλων θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) ( Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989 αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντχη, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987.
Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-2014″
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΚΗ :
ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΝΟΗΘΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. η 40η ΣΕΙΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ? ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ (ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΓΕΝΤΕΣ) ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΣΣΥ 40ης ΣΕΙΡΑΣ ? (Μπορεί κατι να μην κατάλαβα δεν διεκδικώ το αλάνθαστο!!)
«Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»
Με την αντικατάσταση που προτείνεται και η οποία συνίσταται στη φράση: «που προέρχονται από ΑΣΕΙ», προκαλείται μία κατάφορη αδικία για τους Αξκούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ (Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών). Η προσθήκη αυτή, εντελώς αδικαιολόγητα, υποβαθμίζει την αξία, το κύρος και την ουσία των αποφοίτων των ΑΣΣΥ και των αντίστοιχων Σχολών. Όπως οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους (προερχομένων από ΑΣΣΥ ή μονιμοποιηθέντων εθελοντών), θα πρέπει και οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ να είναι αρχαιότεροι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών ομοιοβάθμων τους.
Προτεινόμενη Αποκατάσταση:
«Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.»
Θεωρώντας τους συναδέλφους μας ε.ε ΕΜΘ σάρκα από τη σάρκα μας,ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας για την άρση της αδικίας που έχει τελεστεί εις βάρος τους με την διαφορετική αντιμετώπισή τους σε σχέση με τις συναδέλφους Εθελόντριες,κ.λ.π προτείνει την παρακάτω βαθμολογική εξέλιξη για τους ΕΜΘ και παρακαλούμε όπως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ,πράξει επιτέλους τα αυτονόητα και ενσωματώσει στο παρόν ΣΝ τα παρακάτω:
«Παραμονή στο βαθμό: Λοχίας και αντίστοιχοι: 8 ετη ,Επιλοχίας και αντίστοιχοι:3 ετη, Αλχίας και αντίστοιχοι:5 ετη, Ανθστής και αντίστοιχοι: 7 ετη, Ανθλγος καιι 5 ετη (χωρίς εξετάσεις οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ-ΑΕΙ, με εξετάσεις οι κάτοχοι Απολυτηρίου τίτλου Λυκείου),και Υπλγος και αντίστοιχοι: 5 ετη-καταληκτικός βαθμός((χωρίς εξετάσεις οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ-ΑΕΙ, με εξετάσεις οι κάτοχοι Απολυτηρίου τίτλου Λυκείου).»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 2 ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ.
ΟΙ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΓΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ 40Η ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΓΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ Ν3883 ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ 40Η.ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ.
ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Ν2439 ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΜΗΝΑΓΟΣ, ΣΤΑ 17 ΕΠΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 21 ΑΣΜΧΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.
Σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούληση του κυρίου ΥΕΘΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται σε δηλώσεις του τόσο σε ηλεκτρονικά μέσα ενημερώσεως (Enikos-STAR CHANNEL, On Alert) αλλά και με επίσημες τοποθετήσεις του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προτείνεται η ακόλουθη διάταξη για Αξιωματικούς προερχόμενους απο ΑΣΣΥ:
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 91 του ν. 3883/2010 (Α 167), προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
1. Στο άρθρο 16 του ν. 2439/1996 (Α 219), προστίθενται οι παράγραφοι 26 έως και 31 ως ακολούθως:
«26. Οι Αξιωματικοί που προέρχονται από ΑΣΣΥ και συμπλήρωσαν είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2012, δύνανται να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία έως και πέντε έτη πέραν των τριάντα πέντε ετών, εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Κρίθηκαν στις τακτικές κρίσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 14 του παρόντος άρθρου, ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους».
β. Υποβάλλουν σχετική αναφορά έως την 31 Δεκεμβρίου του έτους πριν από τη συμπλήρωση των τριάντα πέντε ετών.
«27. Οι ανωτέρω Αξιωματικοί που παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία με την διαδικασία του παρόντος κρίνονται, εφόσον διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης τους, κάθε έτος με τις παρακάτω δυνατές κρίσεις:
α. Διατηρητέοι
β. Μη διατηρητέοι.
28. «Διατηρητέοι» κρίνονται όσοι, κατά το χρόνο που υπηρετούν πέραν της 35τίας, συγκεντρώνουν άπαντα τα ουσιαστικά τους προσόντα σε βαθμό «λίαν
καλώς» και άνω.
29. «Μη διατηρητέοι» κρίνονται όσοι, κατά το χρόνο που υπηρετούν πέραν της 35τίας δεν συγκεντρώνουν άπαντα τα ουσιαστικά τους προσόντα σε βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς». Για αυτούς, εφόσον έχουν τουλάχιστον μια κρίση «Διατηρητέου», ισχύει το δεύτερο εδάφιο της παρακάτω υποπαραγράφου 30(β).
30. Αφού ληφθεί υπ όψιν η κρίση της ανωτέρω υποπαρ. 26(α):
α. Αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα στο τέλος του έτους συμπλήρωσης των επιπλέον πέντε ετών υπηρεσίας ή του έτους που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας του βαθμού τους, προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό.
β. Δύναται κατόπιν αιτήσεως τους, αλλά όχι νωρίτερα από τη συμπλήρωση ενός έτους επιπλέον έτους να αποστρατεύονται. Για τους αξιωματικούς αυτούς δεν έχει εφαρμογή η διάταξη της παραγράφου 1 (β) του άρθρου 22.
31. Όσοι δεν διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης, κρίνονται για προαγωγή με την συμπλήρωση του χρόνου της παρ. 1 του άρθρου 5, και εάν κριθούν ως προακτέοι, προάγονται στον επόμενο βαθμό, ανεξαρτήτως των λοιπών προϋποθέσεων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΚΗ !
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Δεν εχω δυνατότητα να το δώ. Εάν ομως αυτό συμβαίνει το οτι περιλαμβάνονται στους πίνακες κρίσεων δεν σημαίνει οτι προάγονται. Δηλαδή οι πρίν απο αυτούς δεν συμπεριλαμβάνοντα ? Εάν συμβαίνει αυτό (να μην συμπεριλαμβάνονται) πως εξηγείται αυτό ? Ευχαριστώ.
ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση της αρχαιότητας των Αξκων ΣΞ υγειονομικού κτηνιάτρων (ΥΚ).
Ιστορικό: Η έννοια της αρχαιότητας στις Ελληνικές ΕΔ καθορίζεται από το χρονικό σημείο που κάποια ειδικότητα προβλέφθηκε και θεσπίστηκε. Κατά αυτήν την έννοια η σειρά των κλάδων είναι ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ, η σειρά στους Αξκους είναι Όπλων και Σωμάτων και η σειρά στα Όπλα είναι Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό κλπ. Η ισχύουσα αρχαιότητα των Αξκων (ΥΚ) του Ν.3883/2010 ανέτρεψε την ισχύουσα από δημιουργίας του τακτικού Ελληνικού Στρατού αρχαιότητα των Αξκων (ΥΚ), η οποία ακολουθούσε αυτή των Ιατρών (ΥΙ). Αυτό οφείλεται στο ότι η θέση Κτηνιάτρου προβλέφθηκε μαζί με αυτή των Ιατρών και όχι άλλων ειδικοτήτων στο ΒΔ 5/1833. Η Κτηνιατρική ειδικότητα ήταν η Δεύτερη μετά αυτής των Ιατρών που εντάχθηκε στη ΣΙΣ με την επάνοδό της στην Θεσσαλονίκη το 1952 και η Σχολή λειτούργησε επί μια δεκαετία με αυτές τις δύο ειδικότητες. Το 1970 το ανεξάρτητο Κτηνιατρικό Σώμα (ΣΚΙ) ενσωματώθηκε στο υγειονομικό με τους Αξκούς του να έχουν αρχαιότητα αμέσως μετά από αυτή των Ιατρών.
Με το Ν.2439/1996 (Α΄219) η αρχαιότητα των Αξκων (ΥΚ) του ΣΞ παρέμεινε αμέσως μετά των ιατρών και μάλιστα ενισχύοντας το δεδομένο της ταυτόχρονης πρόβλεψης στο στράτευμα κτηνιάτρων με αυτή των ιατρών, καθώς στην ΠΑ η αρχαιότητα των κτηνιάτρων προβλέφθηκε μετά των οδοντιάτρων, γεγονός συμβατό με την έννοια της αρχαιότητας.
Σημερινή κατάσταση: Οι Αξκοι Κτηνίατροι του ΣΞ ασκούν Διοίκηση Μονάδων Κτηνιατρικού, στελεχώνουν επιτελεία Μείζονων Σχηματισμών και Σχηματισμών σε τμήματα αποκλειστικά και μόνο Κτηνιατρικών αρμοδιοτήτων, προβλέπονται τεχνικοί σύμβουλοι σε επιτροπές και διενεργούν επιθεωρήσεις και επισκέψεις σε μονάδες ΣΞ με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των στρατιωτικών σκύλων.
Κατόπιν των παραπάνω προτείνεται η τροποποίηση του Άρθρου 3 παρ. 1β(5) στο ορθό
Υγειονομικού με τις γενικές ειδικότητες
(α) Ιατρού
(β) Κτηνιάτρου
(γ) Οδοντιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Νοσηλευτικής
(στ) Ψυχολόγου
Μετά Τιμής
Για να καταστεί σαφέστερη η αδικία που υπόκεινται οι εισαχθέντες τα έτη 1988-89 σας παραθέτω το παρακάτω παράδειγμα:
Κατά το έτος ψήφισης των νόμων 3883/10 και 3865/10 στην ΠΑ υπήρχαν τρείς τάξεις Ανθυποσμηναγών (η 39η, η 40η και η 41η)προέλευσης ΣΤΥΑ (ΑΣΣΥ). Κατά το έτος συμπλήρωσης πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (35/35) οι υπόψη τρεις σειρές θα φέρουν τους κάτωθι βαθμούς:
α. Η 39η Αντισμήναρχοι ή και Σμήναρχοι κατά την αποστρατεία τους.
β. Η 40η Επισμηναγοί.
γ. Η 41η Σμηναγοί.
Επειδή η αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας είναι κυρίως ηθικής και όχι οικονομικής φύσης (το οικονομικό κόστος αφορά αφενός μικρές-μονοετείς διαφορές βασικών μισθών στα 31 και στα 34 χρόνια αφετέρου δεν επιβαρύνει το οικονομικό προυπολογισμό άμεσα αλλά σε βάθος οκταετίας)ελπίζουμε ότι η τροποποίηση της ημερομηνίας στην παράγραφο 2 άρθρο 91 του ν.3883/10 σε 31.12.2014 θα τύχει ορθολογικής αντιμετώπισης αυτή τη φορά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ.
ΟΙ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΓΕΝΤΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ 40Η ΣΤΥΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Ν3883 ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Ν2439.
ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΉΣΑΝ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2015.
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Ένα θέμα που θέλω να θίξω είναι η αδικία που έχει συντελεστεί εδώ και έξι (6) περίπου χρόνια σε βάρος δύο (2) Σειρών ΣΤΥΑ 40 και 41(εισαχθέντων σε ΑΣΣΥ τα έτη 1988 και 1989). Η μη εναρμόνιση των δύο ισχυόντων Νόμων (3883/10 και 3865/10) δημιουργεί στελέχη με διαφορετική εξέλιξη από κάθε άλλη σειρά εισαχθέντων και καταληκτικούς βαθμούς δυο λιγότερους από οποιουσδήποτε άλλους συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα, τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και την ίδια προέλευση. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει η τροποποίηση του άρθρου 91 του Ν3883/10 ως έξης:
«Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996»
Πράγμα που στο εν λόγω διαβούλευση σχέδιο νόμου (Ρύθμιση θεμάτων ΥΠΕΘΑ) στο άρθρο 18 δεν έχει αποκατασταθεί η εν λόγω αδικία παρά τις όποιες θετικές εισηγήσεις έως τώρα.
Κατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Ασμ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987. Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-14.
Κατά την ψήφιση το νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Ασμ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987. Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-14.
Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ εισαχθέντες τα έτη 1988-89 ενώ έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια με τους προγενέστερουν Αξιωματικούς προερχόμενους από την ίδια Παραγωγική Σχολή όσον αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τον νόμο 3865/2010 (ΦΕΚ Α΄120/21-7-2010), τα ίδια ακριβώς κριτήρια εισαγωγής(εγκυκλίου εισαγωγής στη σχολή) και εκπαίδευσης(κανονισμού σχολής και έτη φοίτησης) εντούτοις εξελίσσονται ιεραρχικά σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄167/24-9-2010),ενώ οι εισαχθέντες μέχρι 31-12-2012 ακολουθούν τον ν.2439/1996(ΦΕΚ Α΄219/6-9-1996) περί ιεραρχίας καιπροαγωγών και εξελίσσονται μέχρι και τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ενώ στην ΠΑ οι Αξιωματικοί Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης στο βαθμό του Σμηνάρχου. Οι εισαχθέντες τα έτη 1988-89 οι οποίοι προήχθησαν ως Αξιωματικοί στα 20 έτη υπηρεσίας θα απστρατευτούν στα 35 έτη υπηρεσίας οι του 1988 ως Ταγματάρχες οι δε του 1989 ως Λοχαγοί έχοντας διακριτικά παράνομα άδικη και αντισυνταγματική μεταχείρηση από όλους τους προερχόμενους Αξιωματικούς της ίδιας προέλευσης (προ του 1987 και μετά του 1990) οι οποίοι θα αποστρατευτούν συντρεχουσών των λοιπών διατάξεων οι πριν την 31-12-2012 ως Σμήναρχοι στα 35 έτη οι δε ως Αντισμήναρχοι στα 40 έτη υπηρεσίας). Μάλιστα Αξιωματικοί ίδιας επετηρίδας και παραγωγικής σχολής που προήχθησαν ως Ανθυποσμηναγοί το 2008 (ενδεικτικά 12-5-2008 και 30-11-2008) και υπάγονται στους δύο (2) διαφορετικούς νόμους την 31-12-2017 θα έχουν πέντε (5) έτη διαφορά ενώ οι προαχθέντες ως Ανθυποσμηναγοί το 2009 επτά (7) ετών από τα δύο (2) έτη αρχικής διαφοράς τους. Τέλος δημιουργείται και θέμα ηθικής τάξης καθώς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.Δ 445/1974 οι οποίοι είναι στην ίδια επετηρίδα με τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ και εισήχθησαν μέχρι 31-12-2012 υπάγονται στις διατάξεις του ν.2439/1996(ΦΕΚ Α΄219/6-9-1996) και συντρεχουσών των λοιπών διατάξεων θα προαχθούν στα 31 έτη υπηρεσίας ως Επισμηναγοί αφήνοντας τους αρχαιότερους στην επετηρίδα οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄167/24-9-2010) τρία (3)έτη πίσω! Η κατωτέρω τροποποίηση έχει αμελητέο οικονομικό κόστος ενώ αποκαθίσταται μια κατάφωρη αδικία μεταξύ ομοίων που έχει δημιουργήσει το άρθρο 91 του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄167/24-9-2010). Προτείνεται λοιπόν η εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10. «Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`)» ή εναλλακτικά «Για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ που εισήχθησαν στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ τα έτη 1988 και 1989 και προήχθησαν ως Αξιωματικοί τα έτη 2008 και 2009 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`). Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μεχρι 31-12-2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής υπηρεσία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α΄)». Ευχαριστώ πολύ.
ΟΙ ΕΞ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΑΣΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1988 ΚΑΤΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ( ΚΑΙ ΥΕΘΑ ) ΕΙΝΑΙ «ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ» ΚΑΙ ΣΤΑ 35 ΕΤΗ (ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ) «ΠΡΕΠΕΙ» ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ. ΟΙ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΙΔΙΩΝ ΟΡΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ…. ΜΑΑΛΙΣΤΑ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ «ΚΑΠΟΙΩΝ» ΟΠΟΥ ΟΤΑΝ ΜΕ 35 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΡΧΟΥ !!!! ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ … ΣΩΣΤΑ ?
Θέλοντας να βοηθήσω στα εωτήματα που θέτονται απο άλλους σχολιάζοντες θα θέσω και εγώ με τη σειρά μου κάποια ερωτήματα – συμπεράσματα :
Αναγράφει αλλος σχολιάζων (αντιγραφή απο ανάρτηση):
» —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
• Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ :
α) Σε ολες τις εγκυκλίους εισαγωγής και ενταξης προσωπικού στις Ε.Δ απο διαγωνισμό ή άλλους θεσμούς (Υγειονομικοί, Στρατιωτικοί Διερμηνείς κ.λπ) ως κριτήριο για τον καθορισμό της αρχαιότητας ΗΤΑΝ η ημερομηνία κτήσης του βαθμού που ειναι και το πιο λογικό και δίκαιο. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση που αυτό ανατράπηκε ηταν η διάταξη του ν. 3883 οπου αδικούνταν οι μονιμοποιηθέντες του ν. 445/74 οπου κατερρίφθη η αρχαιότητα αυτών σε σχέση με τους ΑΣΣΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΧΡΟΝΟΥ ΚΤΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ. Αυτός ηταν και ο λόγος που βλέπουμε Αξκους να ασκουν καθήκοντα για 2,3 ή και 4 χρόνια και εν μια νυκτι να γίνονται νεότεροι Αξκων που ξαφνικά εγιναν ομοιόβαθμοι !!!
β) Η αρχαιότητα μεταξύ Αξκων ΑΣΣΥ και Αξκων ΑΣΕΙ ηταν καθορισμένη στον ν.2439/96 και ΔΥΣΤΥΧΩΣ αλλαξε με τον ν.3883 (Οι ΑΣΣΥ νεότεροι των ΑΣΕΙ ΜΟΝΟ εαν ειχαν προαχθει το ιδιο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ) Μπορεί να υπάρχουν κάποια λογικοφανή επιχειρήματα τα οποία ομως χωρούν συζήτηση.
ΘΕΜΑ 2 (αντιγραφή)
—> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
• Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ανακαταταγέντες που είναι πίσω από την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 και θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί εξ ΑΣΣΥ, ώστε να είναι δυνατή η προαγωγή πρώτα των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων και μετά των ανακαταταγέντων. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
Ερωτηματα :
Απο που προκύπτει οτι οι ανακαταταγέντες που ειναι πίσω απο την 40η θα κριθούν σύμφωνα με τον 2439 ? Εάν δεν κάνω λάθος οι διατάξεις προβλέπουν οτι οι οροι προαγωγής σύμφωνα με τον 2439 ισχύουν για αυτούς που συμπληρώνουν 25 ετη εως 31/12/12. Αρα με οποιον νόμο κριθεί η 40η σειρά θα κριθούν και οι πίσω απο αυτούς ανακαταταγέντες.
β) Ο διαχωρισμός των επετηρίδων ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα. Το μεχρι τώρα ισχύον καθεστώς (ενιαία επετηρίδα Αξκων ΑΣΣΤ Τεχνικής Υποστήριξης-Υπηρεσιών Υποστήριξης με τους μονιμοποιηθέντες ν.445/74) ηταν πλήρως εναρμονισμένο ως προς την αρχαιότητα και μέχρι τώρα δεν υπήρχαν προβλήματα (Ολοι γνώριζαν μπροστά ή πίσω απο ποόν βρίσκονταν)
ΕΙΣΗΓΗΣΗ : Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος διαχωρισμού των επετηρίδων δεδομένου οτι για δεκαετίες αυτό ισχυε και λειτουργούσε χωρίς προβλήματα
ΘΕΜΑ 3
Συμφωνώ με την εισήγηση του σχολιάζοντα οτι πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη και να συμπεριληφθεί ως ημερομηνία η 31/12/2014.
Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ εισαχθέντες τα έτη 1988-89-90 έχουν τα ίδια ακριβώς κριτήρια εισαγωγής(εγκυκλίου -κατατακτηρίων εξετάσεων) και εκπαίδευσης(κανονισμού σχολής και έτη φοίτησης) με τους αρχαιοτέρους αυτών Αξιωματικούς προερχόμενους από την ίδια Σχολή κ’ παρόλα αυτά ακολουθούν άλλη ιεραρχική εξέλιξη.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι εισαχθέντες μέχρι και το 1987 ακολουθούν τον ν.2439/1996(ΦΕΚ 219/Α’) περί προαγωγών και εξελίσσονται μέχρι και τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Οι εισαχθέντες τα έτη 1988-89-90 σύμφωνα με τον ν.3883/10 έχουν διαφορετική εξέλιξη(έτη παραμονής στους βαθμούς)και καταληκτικό βαθμό αυτό του Ταγματάρχη.
Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία μεταξύ ομοίων.
Παρόλα αυτά ούτε εφαρμογή του ν.3883/10(αρθρο91) γίνεται καθώς αυτός προβλέπει την προαγωγή αποφοίτων ΑΣΣΥ σε Αξιωματικούς στα 19 έτη υπηρεσίας ενώ οι παραπάνω 3 τάξεις προήχθησαν στα 20 έτη. Αποτέλεσμα δε αυτής της ανομίας που υφίσταται ήδη 6 χρόνια είναι πώς οι 3 αυτές τάξεις δεν θα προαχθούν ποτέ στο καταληκτικό βαθμο του Ταγματάρχη όπως ο νόμος προβλέπει καθώς δεν θα αρκούν πλέον τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας τους.
Είναι σαφές λοιπόν πως υπάρχει μια μεγάλη αδικία-ανομία προς τις 3 αυτές τάξεις και με την παρούσα τροποποίηση θεμάτων ιεραρχίας πρέπει να εξαλειφθεί.
Προτείνεται λοιπόν η εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2015 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).
Ευχαριστώ πολύ.
Κατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1988.
«Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνίας της παραγράφου 2, του άρθρο 91, του νόμου 3883/10, από 31-12-2012 σε 31-12-2014».
Ο ανώτατος χρόνος παραμονής στο στράτευμα , είναι 35 χρόνια. Παρακαλώ να εξεταστεί αν μπορεί να αυξηθεί στα 40 χρόνια , με τα τελευταία 5 χρόνια να αποτελούν προσωπική επιλογή του κάθε στελέχους για παραμονή ή αποστρατεία.
Την κατάθεση τροπολογίας για την επίλυση του ζητήματος της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας-ΕΜΘ, για την αναβάθμιση του θεσμού των ΕΜΘ και την εφαρμογή των αρχών ισότητας, ηθικής και δικαίου, με σκοπό την τελική και θετική εξέλιξη του χρόνιου αυτού θέματος.
Η εν λόγω τροπολογία έχει ως εξής:
α. Στο β εδάφιο του άρθρου 2 του Ν.3883/2010 (Α’ 167) προστίθεται περίπτωση (6) ως εξής: «(6) οι προερχόμενοι από μονιμοποιηθέντες εθελοντές μακράς θητείας των νόμων 1848/1989 (ΦΕΚ 112 Α’ /8.5.1989) και 1513/1985 (ΦΕΚ 12 Α’ /8.2.1985)»
β. «Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 69 του Ν.3883/2010 (Α’ 167) απαλείφεται η τελεία και συμπληρώνεται ως εξής: «, για τη βαθμολογική τους δε εξέλιξη ισχύουν τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.3257/2004 (Α’ 143).»
Στο πλαίσιο της διασύνδεσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των ΕΜΘ με την βαθμολογική τους εξέλιξη και σε σχέση με την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), θα μπορούσε να εξεταστεί και να θεσμοθετηθεί η περαιτέρω βαθμολογική εξέλιξη ενός ΕΜΘ που διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, διάρκειας τουλάχιστον δύο ετών. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά την συμπλήρωση των 25 ετών που χρειάζεται ένας ΕΜΘ ώστε να προαχθεί στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.
Μια πρόταση για αυτό είναι η κάτωθι:
«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας, φέρουν τον βαθμό του Ανθυπασπιστή και έχουν μεταπτυχιακό τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης (μάστερ), πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να προάγονται στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού/Σημαιοφόρου/Ανθυποσμηναγού, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»
Στην παράγραφο 14 του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου αναγράφεται:
«14. Η υποπερίπτωση (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
« (5) Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης ως ανώτερος Αξιωματικός. »»
Όπως φαίνεται, πρόθεση του νομοθέτη είναι να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθόσον οι διατιθέμενες θέσεις για την άσκηση των καθηκόντων Κυβερνήτη στον βαθμό του Αντιπλοιάρχου δεν επαρκούν. Όμως η αλλαγή που επέρχεται στον Ν.3883/2010, ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί στους Αντιπλοιάρχους τάξεως 89,90 και 91 καθόσον αυτοί σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του Ν.3883/2010 υπάγονται, μεταξύ άλλων, στις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2439/96. Συνεπώς για αυτούς παραμένει σε ισχύ η διατύπωση της περιπτώσεως ε της παραγράγου 18 του άρθρου 6, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η εκτέλεση καθηκόντων Κυβερνήτη για 1 έτος στον βαθμό του Αντιπλοιάρχου ή 2 έτη ως ανώτεροι Αξιωματικοί. Αν η πρόθεση του νομοθέτη είναι όντως να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, θα πρέπει η τροποποίηση που ορθώς επέρχεται στον ν.3883/2010 να επεκταθεί και στον Ν. 2439/96.
Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί από προχτές σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Ιδιαίτερα δε, θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα πολύ να εξετασθούν στο μέτρο του δυνατού και αν μπορεί να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
—> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:
• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
• Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). <> άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
• ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
«Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ >> .
—> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)
• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
• Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ανακαταταγέντες που είναι πίσω από την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 και θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί εξ ΑΣΣΥ, ώστε να είναι δυνατή η προαγωγή πρώτα των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων και μετά των ανακαταταγέντων. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
—> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).
• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των.
• ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω:
« 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δώσατε και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ._
κ.Αποστόλη Κ λυπάμαι αλλά αγνοείται (ή κάνετε οτι αγνοείται)βασικές εννοιες και γεγονότα :
α) Οι σχολές Υπξκων των Ε.Δ ονομάσθηκαν Ανωτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών πριν απο λίγο χρονικό διάστημα. Μέχρι το ετος 1989 (εάν θυμάμαι καλά το ετος ) απαραίτητη προυπόθεση για εισαγωγή σε σχολή Υπξκών ήταν να εισαι απόφοιτος Α Λυκείου σε αντίθεση με τους μονιμοποιηθέντες εκείνων των χρόνων που απαραίτητη προυπόθεση ηταν απόφοιτος (και οχι τελειόφυτος)Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή αναγνωρισμένου πτυχίου απο το ΥΠΕΠΘ (αναλόγως ειδικότητας) Μέσης Τεχνικής Σχολής
β) Ακόμα και οι σχολές Αξκών (ΣΣΕ,ΣΙ),πολλά χρόνια πρίν,ΔΕΝ θεωρούνταν Ανώτατες ΠΛΗΝ της ΣΝΔ οπου θεωρούνταν Ανώτατη απο ιδρύσεως της και ηταν εξαρχής 4 ετούς φοιτήσεως.
Νομίζω λοιπόν οτι ο ισχυρισμός μου ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ αλλά μάλλον ειναι και επαρκώς ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΣ
Υ.Γ Να διευκρινίσω οτι δεν υπάρχει δάθεση αντιπαράθεσης αλλά ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 του υπο διαβούλευση του παρόντος, προτείνω για λόγους ισονομίας, στην παράγραφο 3 του αρ.18 να γίνει η παρακάτω αλλαγή: 3. H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (7) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»Με εκτίμηση στο έργο σας.
Παπαδόπουλος Μιλτιάδης.
τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-2014 ΑΜΜΕΣΑ.
τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-2014….τέτοια αδικία δεν υπάρχει άλλη.
«Κατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987.
Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-2014»
Κύριε Υπουργέ, αναφορικά με τη διάταξη της προαγωγής από το βαθμό του Σχη μόνο αν συμπληρωθούν 31 έτη συνολικά στο βαθμό του Αξκου,
περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»»
θα παρακαλούσα να επαναμελετηθει, καθώς αν εφαρμοστεί θα δημιουργήσει μπλοκάρισμα στην επετηρίδα καθώς οι αξκοι που ηδη φερουν το βαθμο του Ανχη και του Σχη εχουν προαχθει με χρόνους παραμονής ανα βαθμό, παλαιοτέρων νόμων, και όχι του χρονους ανα βαθμο που θετει ο 3883/10, που καταλήγει για το βαθμό του Σχη και αναφερει
«Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η
συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό ή τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού»
Στο Νομο 3883/10 με την υποχρεωτικη παραμονη ανα βαθμο από ανθλγο μεχρι και Σχης θα εχει συμπληρωσει τα 31 ετη συνολικα σαν αξκος.
Σημερα όμως υπάρχουν στελέχη Σχες που αν εφαρμοστεί η διάταξη θα πρεπει να παραμείνουν στο Βαθμο το Σχη, ανάλογα με την τάξη τους από 7 μεχρι και 9 ετη , με το επακόλουθο βεβαιως και για την Υπηρεσία της δημιουργίας του μεγάλου αυτου αριθμού των Σχων.
Προσωπικη πρόταση είναι, να ισχυσουν οι διαταξεις για τους νεωτερους , κατωτερους αξκους για τους οποιους εφαρμοσθηκαν οι βαθμοι παραμονης του 3883/10 από ανθλγοι, και θα εχουν κανονικά ως Σχες συμπλήρωσει τα προβλεπομενα ετη του Νομου , διαφορετικά για τους υπολοιπους ηδη ανωτερους αξκους θα δημιουργηθουν ενδουπηρεσιακά θεματα και προβληματα τοσο για τους ιδιους , οσο και για την Υπηρεσια.
Κατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι πέρα όλων των άλλων θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) ( Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989 αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντχη-Ασμχου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα όσον αφορά την βαθμολογική εξέλιξη τους,έναντι αυτών που εισήλθαν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων τα έτη πριν το 1986-1987 προερχόμενοι και αυτοί παραγωγικών σχολών και Μονομοποιηθέντων Εθελοντών.
Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-2014
Αγαπητέ Κυριε Δημήτρη, μάλλον κάτι μπερδεύετε όταν γράφετε ότι οι ΑΞΚΟΙ από ΑΣΣΥ έχουν την ίδια προέλευση με τους εθελοντές ΑΞΚΟΥΣ.
Να Σας υπενθύμισω ότι:
Οι μεν ΑΞΚΟΙ από ΑΣΣΥ έχουν προέλευση Ανωτερης Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών
Οι δε εθελοντές ΑΞΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Ανωτερης Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών.
Επομένως αγαπητέ Κύριε Δημήτρη ο ισχυρισμός σας είναι παντελώς ανίσχυρος και στερείται νομικού επιχειρήματος.
κ. Αποστόλη Κ η εξήγηση ειναι απλή :Δεν αποδέχομαι τη αρχαιότητα απο ΑΣΣΥ (οπως ισχύει σήμερα )για τους λόγους που αναφέρω στην προηγούμενη ανάρτηση και δεδομένου οτι αρχαιότητα μεταξύ των μονιμοποιηθέντων του του ν.445/74 και τους Αξκους απο ΑΣΣΥ εχει να κάνει με Αξκους ιδίας προέλευσης(εξ Υπξκων) και οχι μεταξύ Αξκων απο διαφορετική προέλευση (ΑΣΕΙ).Αντίστοιχη διάταξη σχετικά με την αρχαιότητα μεταξύ Αξκων απο ΑΣΕΙ και Αξκων απο ΑΣΣΥ υπήρχε (οι δεύτεροι ηταν νεότεροι των πρώτων ΜΟΝΟ εάν ειχαν προαχθεί το ιδιο ημερολογιακό ετος)στον ν.2439/96 η οποία ΔΥΣΤΥΧΩΣ τροποποιήθηκε με τον ν.3883.
Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευαρέσκειά μου για την διόρθωση της αδικίας που υπάρχει με την αρχαιότητα των μονιμοποιηθέντων εθελοντών και των προερχόμενων από ΑΣΣΥ. Δεν είναι υποβάθμιση το να είναι αρχαιότερος αυτός που κατέχει τον αυτό βαθμό 2-3-4 ακόμα και πέντε χρόνια και μόλις γίνει ο απόφοιτος ΑΣΣΥ να είναι αρχαιότερός του. Το κύρος ενός στελέχους υποβαθμίζεται κατά κύριο λόγω από την συμπεριφορά του και όχι από την αρχαιότητά του. Μην ξεχνάμε ότι η εισαγωγή στα ΑΣΣΥ γινόταν με εξετάσεις στο αμφιθέατρο της Παντείου μέχρι να αλλάξει (τα τελευταία χρόνια) και να γίνει μέσω πανελληνίων. Όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων έχουν πάνω από 27-28 χρόνια υπηρεσίας δηλαδή εισήλθαν με γραπτές εξετάσεις στην Υπηρεσία, όπως και οι ομοιόβαθμοί τους.
Μία ερώτηση παρακαλώ στον ΔΗΜΗΤΡΙΟ της 30 Μαρτίου 2016, 19:28
Θέλω παρακαλώ πάρα πολύ, να μου εξηγήσει για ποίον λόγο αποδέχεται οι Αξιωματικοί ΑΣΕΙ να είναι αρχαιότεροι απο τους εθελοντές Αξιωματικούς.
δηλαδή αποδέχεται την διάταξη :
(«Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ»)
αλλά ΔΕΝ ΑΠΟΔΈΧΕΤΑΙ την διάταξη:
(«Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους.
Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ εισαχθέντες τα έτη 1988-89-90 έχουν τα ίδια ακριβώς κριτήρια εισαγωγής(εγκυκλίου -κατατακτηρίων εξετάσεων) και εκπαίδευσης(κανονισμού σχολής και έτη φοίτησης) με τους αρχαιοτέρους αυτών Αξιωματικούς προερχόμενους από την ίδια Σχολή κ’ παρόλα αυτά ακολουθούν άλλη ιεραρχική εξέλιξη.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι εισαχθέντες μέχρι και το 1987 ακολουθούν τον ν.2439/1996(ΦΕΚ 219/Α’) περί προαγωγών και εξελίσσονται μέχρι και τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Οι εισαχθέντες τα έτη 1988-89-90 σύμφωνα με τον ν.3883/10 έχουν διαφορετική εξέλιξη(έτη παραμονής στους βαθμούς)και καταληκτικό βαθμό αυτό του Ταγματάρχη.
Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία μεταξύ ομοίων.
Παρόλα αυτά ούτε εφαρμογή του ν.3883/10(αρθρο91) γίνεται καθώς αυτός προβλέπει την προαγωγή αποφοίτων ΑΣΣΥ σε Αξιωματικούς στα 19 έτη υπηρεσίας ενώ οι παραπάνω 3 τάξεις προήχθησαν στα 20 έτη. Αποτέλεσμα δε αυτής της ανομίας που υφίσταται ήδη 6 χρόνια είναι πώς οι 3 αυτές τάξεις δεν θα προαχθούν ποτέ στο καταληκτικό βαθμο του Ταγματάρχη όπως ο νόμος προβλέπει καθώς δεν θα αρκούν πλέον τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας τους.
Είναι σαφές λοιπόν πως υπάρχει μια μεγάλη αδικία-ανομία προς τις 3 αυτές τάξεις και με την παρούσα τροποποίηση θεμάτων ιεραρχίας πρέπει να εξαλειφθεί.
Προτείνεται λοιπόν η εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2015 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).
Ευχαριστώ πολύ.
Η αναβάθμιση των σχολών ΑΣΣΥ(που ειναι αυτονόητο οτι πρέπει να γίνει) δεν μπορεί να επιτευχθεί προωθώντας ή διατηρώντας καταστάσεις που είναι πέραν της αυτονόητου κοινής λογικής. Δεν γίνεται λοιπόν να εξακολουθήσει να ισχύει μιά διάταξη οπου Αξκοί που εχουν ενταχθεί νόμιμα στις Ε.Δ (μονιμοποιηθέντες ν.445/74)οπως δεκάδες αλλες κατηγορίες Αξκών-Υπξκών (Στρατιωτικοί Γραμματείς-Διερμηνείς, Δικαστικοί Γραμματείς, Αεροπορίας Στρατού(στα πρώτα χρόνια επαιρνε απο Δόκιμους κ.λπ)να καθίστανται νεότεροι απο Αξκους που γίνονται ομοιόβαθμοι με αυτούς ακόμα και μετα απο 2 ή και 3 χρόνια. Η ισχύουσα διάταξη του 3883 («νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων») είναι εντελώς παράλογη και καταρρίπτει κάθε έννοια ιεραρχίας. Δεν γίνεται Δευτέρα βράδυ να έχεις υπο τις Δγές σου εναν αλλο Αξκο για διάστημα π.χ 2 ετών και Τρίτη πρωί ο Αξκος που ηταν υπο τις Δγες σου να καθίσταται αρχαιότερος !!!!! Η συγκεκριμένη τροπολογία («Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ») αποκαθιστά την έννοια της ιεραρχίας που επί 30 και πλέον έτη είχε καθορισθεί και λειτουργούσε (έως την ψήφιση του ν. 3883)
Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
Γιατί οχι και από ΑΣΣΥ ;
Παρακαλώ όπως εξετάσετε την προσθήκη της φράσης και από ΑΣΣΥ διότι το θεωρώ άδικο για τα στελέχη που προέρχονται από ΑΣΣΥ και υποβάθμιση των παραγωγικών σχόλων.
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΑΣΣΥ.
ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
Α. Έχοντας περάσει 6 ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1988-89 δεν αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο η αποκατάσταση της αγκύλωσης που υπάρχει στη βαθμολογική τους εξέλιξη.
Β. Ενώ διατηρείται το πρόκριμα στην αρχαιότητα μεταξύ ομοιοβάθμων (ανεξαρτήτως του χρόνου κτήσης του βαθμού), Αξιωματικών εξ ΑΣΕΙ από τους Αξιωματικούς εξ ΑΣΣΥ , ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΙΟΒΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3883/10 ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΣΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!!!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ και με γνώμονα το προς διαβούλευση νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε απο τα Επιτελεία διαπιστώνεται ότι η αναβάθμιση των Σχολών ΑΣΣΥ επιτυγχάνεται με την υποβάθμιση των αποφοιτούν των απο αυτές.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Η αποκατάσταση των ανωτέρω δύο αγκυλώσεων επέρχεται με τις κάτωθι προτάσεις αντίστοιχα :
Α. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ). Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α). ́
Β. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους.
H έναρξης ισχύος του ν.3883/10 (άρθρο 91) έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τάξης αξιωματικών απόφοιτων ΑΣΣΥ που έχει δική της εξέλιξη.
Οι Αξιωματικοί της εν λόγω προέλευσης που εισήχθησαν τα έτη 1988-89, αποτελούν εξαίρεση στην ιεραρχική εξέλιξη των ομοίων τους καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον καταληκτικό τους βαθμό έχοντας συμπληρώσει όλα τα χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τους (35 έτη βάσει του Ν.3865/10).
Πρόταση:
Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).
Θεωρώ ότι ο Ν.3883 απ΄ολες τις κατηγορίες έχει αδικήσει περισσότερο τους προερχόμενους από τις ΑΣΣΥ. Κατά τη γνώμη μου εκμηδενίζονται οι πιθανότητες προαγωγής στον βαθμό του Σμηνάρχου σε αντίθεση με τον προγενέστερο του Νόμο κατά τον οποίο η δυνατότητα υπήρχε στα 35 έτη, τιμητικά. Πλέον στα 34 έτη γίνεσαι Επισμηναγός (Αρθρο 27/3/α,β,γ.) και στα 36 (Αρθρο 27/3/δ.) κρίνεσαι για Αντισμήναρχος.Αποστρατεύεσαι Σμήναρχος στα 37.Ερωτώ λοιπόν ποιός συνάδελφος θα υπηρετήσει 37 και πλέον συναπτά έτη; Εν κατακλείδι, όλοι οι λοιποί στην χειροτέρα των περιπτώσεων παραμένουν ώς είχαν ,ενώ παράλληλα οι προερχόμενοι από τον χώρο των ΕΠΥ ή των ΕΠ.ΟΠ, έχουν πλέον και πιθανότητες σημαντικής προαγωγής.
«Κατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987.
Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-2014»
Η Σχολή Μονίμων Υπ/κων ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όσοι αποφοίτησαν απο αυτήν θεωρούνται απόφοιτοι Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών, εφόσον κέκτηντο πριν την εισαγωγή τους σε αυτήν απολυτήριο Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου και εισήλθαν σε αυτήν κατόπιν εξετάσεων σύμφωνα με τον Νόμο 1911/1990 (ΦΕΚ 166Α άρθρο 11 παρα. 5) που προστέθηκε με το Νόμο 2913/2001.
Οπότε να ισχύσει για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ προερχόμενοι με Πανελλήνιες Εξετάσεις άλλη μια ξεχωριστή κατάταξη από τους Αξ/κους που εισήχθηκαν χωρίς Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Σχετικά με την κυοφορούμενη τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), έχω να σχολιάσω, ότι για να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική μέριμνα καθώς και ηθική ικανοποίηση, όλων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ, πρέπει να απλοποιηθούν τα κριτήρια της μετάταξης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όλοι ανεξαιρέτως οι ΕΜΘ που κατάφεραν να αποκτήσουν ένα πτυχίο πανεπιστημίου, πρέπει να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών. Μια ορθολογική και δίκαιη πρόταση, θα μπορούσε να είναι η εξής:
«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον είκοσι έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν οποιοδήποτε πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, ανεξάρτητα από την ειδικότητα που φέρουν, μετατάσσονται αυτοδίκαια στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με την ειδικότητα και τον βαθμό που φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 (εκτός του 12 1.α.) του παρόντος νόμου.»
Κατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι πέρα όλων των άλλων θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) ( Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989 αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντχη, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987.
Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-2014
Κατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι πέρα όλων των άλλων θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) ( Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989 αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντχη, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987.
Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-2014
Ο κ.Αγγελάκης που αναρωτιέται για την αρχαιότητα μεταξύ των τριων Αξκων ας διαβάσει καλύτερα τον 3883/2010. Ο β δεν ςιναι αρχαιότερος του α γιατι Αρθρο 36 παρ.14. Ο β ομως ειναι αρχαιότερος του γ (αν και εχει στο βαθμό ενα χρόνο αργότερα). Η ιεραρχία εως την ψήφιση του 3883 ηταν καθορισμένη. Το παράδειγμα του δείχνει πως μπερδεύτηκε. Η τροποποίηση ειναι σωστή και πρέπει να ψηφιστεί γιατι ο β και το 2015 ή 2016 να γινόταν Σγος θα γινόταν μέσα σε μια νύκτα αρχαιότερος του γ που θα ειχε προαχθεί 1 ή και 2 χρόνια νωρίτερα.
Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
Γιατί οχι και από ΑΣΣΥ ;
Παρακαλώ όπως εξετάσετε την προσθήκη της φράσης και από ΑΣΣΥ διότι το θεωρώ άδικο για τα στελέχη που προέρχονται από ΑΣΣΥ και υποβάθμιση των παραγωγικών σχόλων.
Για να καταστεί σαφέστερο το ατόπημα της πρότασης τροποποίησης της παραγράφου 13γ του άρθρου 36 του ν.3883/10 σύμφωνα με την οποία «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ», σας παραθέτω το παρακάτω παράδειγμα :
Α. Σγός Μηχανικός προερχόμενος από ΑΣΕΙ με έτος κτήσης βαθμού το 2015.
Β. Σγός Μηχανικός προερχόμενος από ΑΣΣΥ με έτος κτήσης βαθμού το 2014.
Γ. Σγός Μηχανικός προερχόμενος από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παράγραφου β΄του άρθρου 2, με έτος κτήσης βαθμού το 2013.
Ποιά είναι η ιεραρχική τους κατάταξη από τη στιγμή που ο Α είναι αρχαίοτερος του Γ, ο Β αρχαιότερος του Α και ο Γ αρχαιότερος του Β?
Εκτιμώ ότι η παράγραφος 13γ του ν. 3883/2010 δεν πρέπει να τροποιηθεί.
12. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»»
Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή αντιστρέφει κατά πολύ την ιεραρχική πυραμίδα, δεδομένου ότι θα συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός ανώτερων αξκων στο βαθμό του Σχη με ότι αυτό συνεπάγεται. Προτείνω όπως εξετάσσεται την δυνατότητα αύξησης του χρόνου παραμονής στο βαθμό του Ανχη (π.χ από έξι σε επτά ή οκτώ έτη) με παράλληλη μείωση στο βαθμό του Σχη για την εξισσορόπηση αυτής της δυσαρμονίας που θα καταστεί εμφανής κατά τα επόμενα έτη και που αποτελεί δυσαρμονία διοίκησης στις ΕΔ.
Με τιμή