ΜΕΡΟΣ Δ` ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Άρθρα 43-58)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Άρθρο 43
Ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 1 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί του σκοπού και της έδρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1
Σκοπός και έδρα της Σχολής

1. Ιδρύεται Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης για την κατάρτιση συγκεκριμένων ειδικοτήτων αξιωματικών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση του πρώτου εδαφίου παρέχεται για τις εξής ειδικότητες αξιωματικών:
α. Υγειονομικού (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων).
β. Νομικού.
γ. Οικονομικού.
δ. Πληροφορικής.
3. Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι προς κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και με την προϋπόθεση της καταβολής της δαπάνης του άρθρου 25 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
5. Η Σχολή δύναται σε περίπτωση επιστράτευσης να μεταφερθεί προσωρινά στην Αθήνα, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, όπου στον παρόντα γίνεται αναφορά σε «Θεσσαλονίκη», «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και «Φρουρά Θεσσαλονίκης», νοούνται, αντίστοιχα, «Αθήνα», «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Φρουρά Αθηνών».».

Άρθρο 44
Οργάνωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 2 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2
Οργάνωση της Σχολής

Η Σχολή περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, ήτοι:
α. Πτέρυγα Υγειονομικού (ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι).
β. Πτέρυγα λοιπών Σωμάτων (νομικού, οικονομικού, πληροφορικής).».

Άρθρο 45
Ονομασία και αρχαιότητα – Τροποποίηση άρθρου 20 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 20 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της ονομασίας και της αρχαιότητας των αποφοίτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20
Ονομασία και αρχαιότητα

1. Μετά από την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους και με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πτυχιούχοι της οικείας σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάζονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εξής:
α) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ονομάζονται Ανθυπίατροι.
β) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φαρμακευτικής ονομάζονται Ανθυποφαρμακοποιοί.
γ) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κτηνιατρικής ονομάζονται Ανθυποκτηνίατροι.
δ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Νομικής, Οικονομικών και Πληροφορικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
2. Η σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους καθορίζεται βάσει της βαθμολογίας τους στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου και στο τελευταίο έτος της Σχολής, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, η αξιολόγηση των οποίων υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον οργανισμό της Σχολής.».

Άρθρο 46
Επιστράτευση – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 24 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) σε καιρό επιστράτευσης, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 24
Επιστράτευση

1. Σε καιρό επιστράτευσης η λειτουργία της Σχολής μπορεί να διακόπτεται, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για όλες ή για ορισμένες τάξεις, και οι μαθητές διατίθενται για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων ονομάζονται προσωρινά Ανθυπασπιστές και των λοιπών τάξεων Λοχίες.
2. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Σχολής λήγει η θητεία του διδακτικού της προσωπικού που προέρχεται από αποστράτους αξιωματικούς και ιδιώτες.
3. Η Σχολή επαναλειτουργεί με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άρθρο 47
Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής:
α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.
β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
ε) Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
στ) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
ζ) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.
η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας των εντασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχών των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
5. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.
6. Το σύνολο των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικών θέσεων, στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, μεταφέρεται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
7. Το σύνολο των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στελεχών των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, εντάσσονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ), διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.

Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 51
Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 3883/2010 (Α’ 167) σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Τα στελέχη που μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) διατηρούν τον βαθμό τους και ο χρόνος που έχουν διανύσει σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον αντίστοιχο βαθμό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους εξακολουθεί να ισχύει και μετά από τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, εφόσον απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
4. Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).

Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

1. Η στολή, η ονομασία των βαθμών και τα διακριτικά των βαθμών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι αυτά των στελεχών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το διακριτικό οπλόσημο του Σώματος στις στολές και το έμβλημα του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι το ίδιο με αυτό του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
2. Όσοι εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, τα μετάλλια, τις διαμνημονεύσεις και τα διακριτικά σήματα που τους είχαν απονεμηθεί προ της, κατά περίπτωση, ένταξης ή μετάταξης σε αυτό.

Άρθρο 53
Οικονομική και διοικητική μέριμνα

1. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να διέπονται από τα ισχύοντα στον Κλάδο προέλευσής τους.
2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και όσοι αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Άρθρο 54
Αποστρατευτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 22 ν. 2439/1996

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Ιατρού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρού», β) η λέξη «Στρατολογικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νομικού», γ) προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και η περ. γ΄, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην παρ. 17 του άρθρου 20. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Υγειονομικού Ιατρού και τους Υποστρατήγους Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.».

Άρθρο 55
Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί των διακρίσεων και των ειδικοτήτων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. (4) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, β) το στοιχ. (δ) της υποπερ. (14) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, γ) η υποπερ. (6) της περ. δ’ της παρ. 3 καταργείται, δ) στην υποπερ. (8) της περ. δ’ της παρ. 3, διαγράφονται οι λέξεις «, Έρευνας Πληροφορικής», ε) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 3
Διακρίσεις – Ειδικότητες

1. Οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε:
α. Όπλων:
(1) Πεζικού
(2) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(3) Πυροβολικού
(4) Μηχανικού
(5) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(6) Αεροπορίας Στρατού
β. Σωμάτων:
(1) Τεχνικού
(2) Εφοδιασμού – Μεταφορών
(3) Υλικού Πολέμου, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Υλικού Πολέμου
(β) Πυροτεχνουργών
(4) [Καταργείται]
(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(ζ) Λοιπών Ειδικοτήτων, με τις γενικές ειδικότητες:
(1) Διαχειριστών Υγειονομικού
(2) Διοικητικών Υγειονομικού
(6) Οικονομικού
(7) Γεωγραφικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Γεωγραφικού
(β) Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων
(8) [Έχει καταργηθεί]
(9) Στρατιωτικών Γραμματέων, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Στρατιωτικών Γραμματέων (β) Διερμηνέων
(10) Ταχυδρομικού
(11) Μουσικού
(12) Φροντιστών, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού – Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(13)Αρχιτεχνιτών Όπλων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(14) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα:
(α) Τεχνικού
(β) Εφοδιασμού και Μεταφορών
(γ) Υλικού Πολέμου
(δ) [Καταργείται]
(ε) Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Υλικού.
2. Οι Αξιωματικοί του ΠΝ διακρίνονται σε:
α. Μαχίμους
β. Μηχανικούς
γ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικού
(2) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(2Α) Ειδικών Επιστημόνων
(3) Ειδικοτήτων.
3. Οι Αξιωματικοί της ΠΑ διακρίνονται σε:
α. Ιπτάμενους
β. Μηχανικούς (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)
γ. Αεράμυνας
δ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικών
(2) Υγειονομικών, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(3) Εφοδιαστών
(4) Διοικητικών
(5) Μετεωρολόγων
(6) [Καταργείται]
(6Α) Ειδικών Επιστημόνων
(7) Ραδιοναυτίλων
(8) Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)
(9) Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, Άμυνας Αεροδρομίων)
(10) Μουσικών.
4. Οι Αξιωματικοί των ΚΣ διακρίνονται σε:
α. Νομικού (ΝΟΜ)
β. Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ)
γ. Πληροφορικής (ΠΛΗ)
δ. Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ)
ε. Στρατιωτικών Ιερέων.».

Άρθρο 56
Καταληκτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. α), γ) και δ) άρθρου 23 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο στοιχείο (α) της υποπερ. (2) της περ. α΄, αα) οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς» και αβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», β) στο στοιχείο (β) της υποπερ. (2) της περ. α΄, βα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και ββ) οι λέξεις «Κτηνιάτρους Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κτηνιάτρους», γ) στην υποπερ. (3) της περ. β’, οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς», δ) στην υποπερ. (3) της περ. γ’, δα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και δβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», ε) στην υποπερ. (4) της περ. β’, η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους», στ) στην υποπερ. (1) της περ. δ’, προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικού και Γεωγραφικού.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Υγειονομικού Ιατρούς.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..»
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικού Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στη ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.».

Άρθρο 57
Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010

Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του αποστρατευτικού βαθμού των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς και Μετεωρολόγους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους ειδικότητας Ιατρού, τους Υποστρατήγους Νομικού, τους Υποστρατήγους Οικονομικών Επιθεωρητών και τους Υποστρατήγους Πληροφορικής, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου και αντιστοίχων.».

Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

1. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρμόδιο για:
α) Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα και εφαρμογές.
β) Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
γ) Τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
δ) Την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ειδική έμφαση στην αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση προτύπων.
ε) Την εκπόνηση ερευνητικών έργων και μελετών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
στ) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες.
ζ) Τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με τις αρχές της ηθικής ακεραιότητας, υπεύθυνης ανάπτυξης και χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Data Science). Το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, ασφάλεια, επεξεργασία, διαχείριση και ορθή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data), με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.
3. Τα Τμήματα των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.
4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.
5. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων.

  • 7 Μαΐου 2024, 23:05 | Αλέξανδρος

    Οι αεροπόροι φέρθηκαν υπερβολικά απαξιωτικά στην πληροφορική γι’ αυτό και την έχασαν. Πιθανόν δε θα έχουν πιο σοβαρή υπηρεσία να χάσουν. Έχασαν αξιο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο κατήχε πτυχία στο αντικείμενό του, κατόπιν ατομικής του πρωτοβουλίας και δικών του οικονομικών εξόδων. Η αεροπορία συνέδραμε οικονομικά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

  • 7 Μαΐου 2024, 23:02 | Παντελής Ζητρακίδης

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει από το 1997 που δημιουργήθηκε το Σώμα πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς. Θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πληροφορική, είναι προφανές πως δεν γράφει άλλη γλώσσα προγραμματισμού ή στήνει διαφορετικά δίκτυα ένας από αεροπορία ή από ναυτικό. Η κλαδική αντιμετώπιση της Πληροφορικής στις ΕΔ μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

  • 7 Μαΐου 2024, 22:20 | Α Κ

    Γενικά Σχόλια
    Στο παρόν Μέρος Δ΄ έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές επί του Προσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Φεβ 24, χωρίς ωστόσο να γίνουν σχετικές τροποποιήσεις ή διαγραφές σε αντίστοιχα επηρεαζόμενα σημεία, όπως αναλύεται κατωτέρω στα «Σχόλια ανά άρθρο».

    Σχόλια ανά Άρθρο
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος) και Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος): Ανορθόγραφο «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ». Προτείνεται ΔΙΟΡΘΩΣΗ σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».

    Άρθρο 45. Στο νέο Άρθρο 20 της ΣΣΑΣ, στην παράγραφο 2, αναφέρεται ότι η «σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους». Στην παράγραφο 1 συμπεριλαμβάνονται Αξιωματικοί των Κλαδικών και των Διακλαδικών Σωμάτων. Τελικά το ΣΩΠΛΗ θα είναι «διακλαδικό» όπως π.χ. ΝΟΜΙΚΩΝ ή «κλαδικό» όπως π.χ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΙΑΤΡΩΝ; Προτείνεται ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ.

    Άρθρο 48. Η αποστολή που δίνεται δια νόμου είναι εξαιρετικά ευρεία και λεπτομερής, γεγονός που την καθιστά τελικά περιοριστική και δύσκαμπτη, λόγω της δυσχέρειας μεταβολής της για προσαρμογή στις τεχνολογικές, οργανωτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις (απαιτείται τροποποίηση νόμου). Προτείνεται ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: «Η Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι η επαύξηση της μαχητικής ισχύος και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεχή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των επιστημών διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο».

    Άρθρο 49. Παράγραφος 1. Εδάφια (γ) και (δ). Από το Προσχέδιο καταργήθηκε η διάταξη ότι οι Υπαξιωματικοί του ΣΩΠΛΗ θα προέρχονται αποκλειστικά από τη ΣΜΥΑ και προκρίθηκε να στελεχώνεται το ΣΩΠΛΗ τόσο από αποφοίτους της ΣΜΥ όσο και της ΣΜΥΑ. Επίσης, στο εδάφιο (ζ) ορίζεται να ενταχθούν στο ΣΩΠΛΗ όλοι οι υπηρετούντες στο ΠΝ υπαξιωματικοί με συγκεκριμένη ειδικότητα. Συνάγεται η επιθυμία του νομοθέτη να εντάσσονται στο ΣΩΠΛΗ και οι απόφοιτοι της ΣΜΥΝ. Προτείνεται η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΔΑΦΙΟΥ, αντίστοιχου με τα (γ) και (δ), για το ΠΝ: «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    Άρθρο 49. Παράγραφος 2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής δεν υπάρχει στο ΓΕΕΘΑ και την ημέρα έναρξης ισχύος του Νομοσχεδίου δεν θα έχει στελεχωθεί ώστε να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για τη στελέχωσή της. Με βάση το δεδομένο αυτό, η έναρξη ισχύος των άρθρων πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να δοθεί χρόνος στο ΓΕΕΘΑ και τους Κλάδους να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, αφού ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής στην οποία ανατίθεται έργο, θα πρέπει να οργανωθεί και να επανδρωθεί με διαδικασίες που είναι χρονοβόρες, πριν μπορέσει να αρχίσει να παράγει οποιοδήποτε έργο. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παραγράφου 2 με ανάθεση της αρμοδιότητας στον Β’ ΚΛΑΔΟ του ΓΕΕΘΑ ή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντί της Διεύθυνσης Πληροφορικής.

    Άρθρο 49. Παράγραφος 3. Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα γιατί δεν παραπέμπει σε τίποτα σχετικό. Έχει παραμείνει από το Προσχέδιο και προτείνεται να ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ.

    Άρθρο 49. Παράγραφος 4. Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται. Έχει παραμείνει από το Προσχέδιο και προτείνεται να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ: «σύμφωνα με την παρ. 3».

    Άρθρο 49. Παράγραφος 6. Η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει ΠΡΟΣΘΗΚΗ: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».

    Άρθρο 49. Παράγραφος 7. Η φράση «διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας» δεν είναι σαφής, καθόσον η αρχαιότητα των στελεχών εντός του ίδιου Κλάδου είναι σχολαστικά ρυθμισμένη αλλά όχι μεταξύ των Κλάδων. Το ίδιο θέμα πραγματεύεται και η παράγραφος 2, η οποία ορίζει τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η ‘ένταξη’. Στην παράγραφο 2 ορίζεται μια διαδικασία ενώ στην παράγραφο 7 καταργείται η διαδικασία και ορίζεται η άμεση ένταξη. Προτείνεται να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η παράγραφος 7, διότι πλεονάζει.

    Άρθρο 50. Στο άρθρο ορίζεται ότι: «Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των ΕΔ τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία…» Οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) δεν υπάρχουν στο ΓΕΕΘΑ και δια του παρόντος νόμου δεν δημιουργούνται (στο Προσχέδιο προβλεπόταν η ίδρυση της Διεύθυνσης Πληροφορικής). Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να περιοριστεί και μάλιστα διά νόμου η τοποθέτηση των στελεχών του ΣΩΠΛΗ μόνο στις ανωτέρω δυο διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ. Οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορεί να οδηγήσουν στη σύσταση και άλλων διευθύνσεων ή στην κατάργηση ορισμένων, δεδομένου ότι η οργάνωση και οι μονάδες των ΕΔ ρυθμίζονται και με κατωτέρου επιπέδου νομοθετικές πράξεις (π.χ. Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις). Προτείνεται να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ.

    Άρθρα 54-55-56-57. Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΣΩΠΛΗ, αλλά δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΣΩΠΛΗ. Προτείνεται η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ των αντίστοιχων διατάξεων.

    Άρθρο 58. Παράγραφοι 1 και 2. Η ορθολογική προσέγγιση επιβάλλει όπως τα τμήματα μιας Διεύθυνσης και το αντικείμενό τους να καθορίζονται από την αποστολή που της ανατίθεται μέσω θεσμικών κειμένων και όχι από αποσπασματικές διατάξεις. Εν προκειμένω, στο παρόν Νομοσχέδιο, ενώ δεν ιδρύεται Διεύθυνση Πληροφορικής, στο άρθρο 58 παρ.1 και 2 προβλέπεται η σύσταση Τμημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναλυτικής Δεδομένων με ειδικές και κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις για τη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων ΕΔ χωρίς την ένταξή τους στο ΣΩΠΛΗ. Εκ της αποστολής του ΣΩΠΛΗ, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 48, το ΓΕΕΘΑ οφείλει να οργανώσει τουλάχιστον μια Διεύθυνση Πληροφορικής, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα και κατ’ επέκταση τα τμήματα που απαιτούνται για την εκπλήρωσή της.

    Άρθρο 58. Παράγραφος 3. Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών». Εφόσον τελικώς συσταθούν τα συγκεκριμένα ως άνω τμήματα, τότε σε κάθε περίπτωση προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΣΩΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»

    Άρθρο 58. Παράγραφος 4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 58 περιττεύει διότι το ΥπΕθΑ ήδη έχει αυτή τη δυνατότητα, ειδικά με τις τροποποιήσεις επί των ΑΣΕΙ που φέρνει αυτό το ίδιο Νομοσχέδιο στο Μέρος Γ΄. Προτείνεται η ΔΙΑΓΡΑΦΗ της παραγράφου 4.

    Άρθρο 58. Παράγραφος 5. Η παράγραφος 5 περιττεύει διότι τα εξειδικευμένα στελέχη των ΕΔ έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα όπως νόμος ορίζει (π.χ. κατά τη μετάταξη των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς στο Σώμα Έρευνας-Πληροφορικής), ενώ δεν είναι προς όφελος της υπηρεσίας να δίνεται αυτή η δυνατότητα σε στελέχη που δεν ανήκουν στο ΣΩΠΛΗ, διότι οι απαιτήσεις σταδιοδρομίας (για παράδειγμα συμπλήρωση χρόνου διοίκησης, σχολεία, θέσεις εξωτερικού κ.ά.) με βεβαιότητα θα τους απομακρύνουν σύντομα από τις θέσεις για τις οποίες έλαβαν την εξειδίκευση. Προτείνεται η ΔΙΑΓΡΑΦΗ της παραγράφου 5.

    Άρθρο 79. Παράγραφος 1. Αυτή η ρύθμιση ήταν απαραίτητη στο Προσχέδιο διότι ιδρυόταν η Διεύθυνση Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν ορίζεται ίδρυση τέτοιας Διεύθυνσης, επιτρέποντας στο ΓΕΕΘΑ να οργανωθεί όπως κρίνει για την εκτέλεση της αποστολής και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να τοποθετήσει τους κατάλληλους προϊστάμενους. Προτείνεται η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της παραγράφου 1.

    Άρθρο 80. Εδάφιο 1(θ). Η φράση «υπό την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 70 του παρόντος» έχει παραμείνει από το Προσχέδιο. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ως εξής: «υπό την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 79 του παρόντος».

  • 7 Μαΐου 2024, 22:26 | Αλέξανδρος

    Οι αεροπόροι φέρθηκαν υπερβολικά απαξιωτικά στην πληροφορική γι’ αυτό και την έχασαν. Πιθανόν δε θα έχουν πιο σοβαρή υπηρεσία να χάσουν, αλλά σίγουρα θα χάσουν κι άλλα πια.

  • 7 Μαΐου 2024, 22:13 | Γιωργος

    Το νομοσχέδιο, όσον αφορά στην Πληροφορική, είναι προς την ορθή κατεύθυνση, διότι θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απειλών και κινδύνων του κυβερνοχώρου με την δημιουργία στελεχών υψηλής εξειδίκευσης και με την συγκεντρωτική αντιμετώπιση των θεμάτων.

    Άρθρο 47

    Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

    Παρατηρήσεις:

    Η φράση υπαγόμενο υπονοεί άμεση διοικητική υπαγωγή.

    Τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής Σώματα Πληροφορικής Στρατού και Αεροπορίας συμπεριλαμβάνουν και την Επιχειρησιακή και Τεχνολογική Έρευνα, αντικείμενα τα οποία τα τελευταία έτη, με την ενσωμάτωση και της τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης δεδομένων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις προβλέψεις επιχειρησιακών, διοικητικών και οικονομικών καταστάσεων.

    1η Πρόταση:
    Προτείνεται να τροποποιηθεί σε:΄
    «Συστήνεται Κοινό Σώμα Έρευνας και Πληροφορικής (ΣΕΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).».
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:
    Τα Σώματα γενικά διακρίνονται σε Σώματα Υποστήριξης Μάχης και Λοιπά Σώματα.
    Στα Κοινά Σώματα βέβαια δεν υπάρχουν τέτοιοι διαχωρισμοί, επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανάγκη προς τούτο.

    Στον Στρατό των Η.Π.Α. το Σώμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, έχει καθορισθεί ως Σώμα Ελιγμού, καθόσον συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στον Κυβερνοχώρο με στρατιωτικό ελιγμό.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cyber_Corps_(United_States_Army)#:~:text=McHugh%2C%20it%20is%20the%20newest,threats%20within%20the%20cyberspace%20domain.%22
    https://ccdcoe.org/uploads/2012/01/3_3_Applegate_ThePrincipleOfManeuverInCyberOperations.pdf

    Το νέο Σώμα είναι προφανές, ότι θα έχει πολλαπλούς ρόλους:
    1) Ελιγμού στον κυβερνοχώρο: Παράγραφος 3 της Διαταγής Επιχειρήσεων
    2) Διοικητική Μέριμνα (προμήθεια, συντήρηση συστημάτων): Παράγραφος 4 της Διαταγής Επιχειρήσεων)
    3) Διοίκηση και Έλεγχος: Παράγραφος 5 της Διαταγής Επιχειρήσεων.

    2η Πρόταση:
    Προτείνεται να προστεθεί:
    «Το Κοινό Σώμα κατατάσσεται στα Σώματα Υποστήριξης Μάχης και εντάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Σώμα Ελιγμού.».
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:
    Παραλείπεται η αρχαιότητα του Σώματος.

    3η Πρόταση:
    Προτείνεται να καθοριστεί με ένα από τους παρακάτω τρόπους:
    «Το Κοινό Σώμα προβαδίζει των υπολοίπων Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, όλων των κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλην Μαχίμων και Μηχανικών και όλων των κατηγοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, πλην των Ιπτάμενων και των Μηχανικών των οποίων έπονται.» ή «Το Κοινό Σώμα προβαδίζει των υπολοίπων Κοινών Σωμάτων.».
    —————————————————————————

    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

    Παρατηρήσεις:
    Η αποστολή δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε μια στρατιωτική αποστολή, η οποία πρέπει να διακρίνεται από Απλότητα Σαφήνεια και Συντομία.

    Οι λέξεις υποστήριξη, αποτροπή που δεν χρησιμοποιούνται απολύτως σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία. Πχ αποτροπή κυβερνοεπιθεσεων και όχι κυβερνοαπειλων, υποστήριξη με πληροφορική και όχι σε θέματα πληροφορικής.

    Ο κύκλος ζωής των της κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνει, εκτός από τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση και άλλα στάδια, όπως την αναγνώριση, την προστασία, την απόκριση, την αποκατάσταση κλπ. Επίσης, η διαχείριση της κυβερνοασφαλειας περιλαμβάνει σχεδίαση, εκπαίδευση, καθορισμό πολιτικών και διαδικασιών, εκτίμηση κινδύνου κλπ. Άρα η φράση «ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων» είναι ανεπαρκής να καλύψει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της κυβερνοάμυνας. Η δε φράση «ενίσχυση κυβεροασφαλειας» φαίνεται ασαφής.

    «Η σχεδίαση, ανάπτυξη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής.»
    Ο κύκλος ζωής των συστημάτων που ξεκινάει από την σύλληψη ιδέας, περιγραφή απαιτήσεων, ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, λειτουργία – υποστήριξη – συντήρηση, απόσυρση, δηλαδή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τα αναφερόμενα.

    «Η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής».
    Τα τοπικά δίκτυα είναι ένα μόνο μέρος των δικτύων, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις διαχειρίζονται και δίκτυα ευρείας περιοχής. Ποια επίπεδα των δικτυών (Physical, Data Link, Network, Transport, Session. Presentation. Application Layer) θα διαχειρίζεται; Εφόσον παραλείπονται τα δίκτυα ευρείας περιοχής σημαίνει ότι το επίπεδο Network (δρομολογητής – router) είναι εκτός αρμοδιοτήτων. Λείπει ο βασικός αυτός κρίκος σημαντικός για την κυβερνοασφαλεια. Άρα και αυτή η φράση είναι ελλιπής.

    «Ο σχεδιασμός και υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών», καλύπτει μόνο μικρό μέρος των εφαρμογών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι τα αναφερόμενα στο άρθρο 48 αποτελούν μία λίστα αντικειμένων, πιθανόν απορρεουσών υποχρεώσεων μιας στρατιωτικής αποστολής πληροφορικής μεταξύ πολλών πιθανών άλλων όπως: διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείριση στόλου οχημάτων, προγραμματισμός πόρων επιχείρησης, επιχειρηματική ευφυΐα, κέντρα κόστους, διαχείριση περιεχομένου, αρχιτεκτονικές συστημάτων, σύνταξη προδιαγραφών, έλεγχος αποθεμάτων – προβλέψεις, διαχείριση διαμόρφωσης, διαπίστευση ασφαλείας, κρυπταλγόριθμοι, κρυπτοσυσκευές, hardware, firmware, εικονικά πεδία βολής, εκπαίδευση – τηλεκπαίδευση, δόγματα, διαδικασίες, σχέδια επιχειρήσεων, ασκήσεις, διαχείριση προσωπικού, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, συστήματα συλλογής – εκτίμησης και διαχείρισης πληροφοριών από ανοικτές και κλειστές πήγες, συστήματα ψυχολογικών επιχειρήσεων, έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας, ηλεκτρονικές υπογραφές, αλγόριθμοι, δομές δεδομένων, γράφοι, ασαφής λογική, επιχειρησιακή λογική, συστήματα αλληλογραφίας, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, συστήματα υποβοήθησης επιτελικής λειτουργίας, συστήματα διαχείρισης κρίσεων, συστήματα έγκαιρης, προειδοποίησης, συστήματα υποβοήθησης λήψης απόφασης, νοσοκομειακά συστήματα, γεωγραφικά συστήματα, πρωτόκολλα διαλειτουργικότητας εθνικών και νατοϊκών συστημάτων, ηλεκτρονικά συστήματα οπλικών συστημάτων, συστήματα στοχοποίησης, συστήματα προσομοίωσης, συστήματα σχεδίασης και συντονισμού πυρών, συστήματα διαχείρισης καταστροφών, πληροφοριακά συστήματα οπλικών συστημάτων κλπ., κλπ., κλπ..
    Είναι προφανές, ότι είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να γίνει μία λίστα
    που θα περιλαμβάνει όλες τις πιθανές δραστηριότητες του νέου σώματος.

    4η Πρόταση:
    Να τροποποιηθεί η αποστολή όπως παρακάτω:
    «Η Αποστολή του Κοινού Σώματος στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι επαύξηση της μαχητικής ισχύος και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεχή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των επιστημών διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.».
    ————————————————————————–

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής.

    Παρατηρήσεις:
    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.

    Πρόταση 5η:
    Προτείνεται να προστεθεί:
    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος. Οι μετατασσόμενοι των κατηγοριών αυτών διατηρούν τις στολές τους.
    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.
    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».
    —————————————————————————
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Παρατηρήσεις:
    Η φράση αποκλειστικά είναι πολύ δεσμευτική. Πχ εάν απαιτηθεί να δημιουργηθεί έδρα κυβερνοάμυνας στην σχολή πολέμου, δεν θα μπορέσει να τοποθετηθεί στέλεχος του Σώματος. Επιπρόσθετα εάν απαιτηθεί πχ στην σχεδίαση ασκήσεων, αίθουσα επιχειρήσεων, στον κλάδο μετεξέλιξης, στις ψυχολογικές επιχειρήσεις, ΕΥΠ κλπ., προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί προσωπικό του Σώματος.

    Εκτός από μείζονες σχηματισμούς και μονάδες» υπάρχουν σχηματισμοί, συγκροτήματα, ανεξάρτητες υποομάδες.

    Πέραν τούτου, η Διεύθυνση Κυβερνοασφαλεας, πρέπει να μετατραπεί σε Διοίκηση, όπως συμβαίνει και στον στρατό των Η.Π.Α., καθώς το έργο της θα είναι επιχειρησιακό και όχι επιτελικό ή διευθυντικό.

    Το άρθρο αυτό δεν αναφέρει όλες τις πιθαμές μονάδες – επιτελεία.

    Πρόταση 6η:
    Προτείνεται να τροποποιηθεί:
    «Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά σε θέσεις σχετικές με την επιστήμη τους.».
    Επιπλέον:
    Είτε να προστεθεί οι «Επιτελικές Δομές, Σχηματισμοί, Μονάδες και Ανεξάρτητες Υποομάδες θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα.».
    Είτε να γραφεί πιο συγκεκριμένα στον νόμο:
    «Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής συγκροτείται από:
    Διοίκηση Κυβερνοάμυνας επιπέδου Μεραρχίας στο ΓΕΕΘΑ, υπαγόμενη στον Α/ΓΕΕΘΑ,
    Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Λογισμικού επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενη στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Προσομοίωσης επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Ασκήσεων του ΓΕΕΘΑ ή στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών Πληροφορικής επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Εκπαίδευσης και Τηλεκπαίδευσης – Σχολή Πληροφορικής – Σχολή Στελεχών επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Πληροφορικής ή Διεύθυνση Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ,
    Διευθύνσεις Πληροφορικής στα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων υπαγόμενες στον Επιτελάρχη των ΓΕ,
    Διευθύνσεις Πληροφορικής και υποομάδες στους μάχιμους Σχηματισμούς
    Γραφεία Πληροφορικής σε λοιπές υπηρεσίες,
    31 Λόχος Πληροφορικής. (Ο λόχος πληροφορικής του Νατοϊκού Στρατηγείου στην Θεσσαλονίκη)
    .».
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:
    Στα πλαίσια την κυβερνοάμυνας, για την ασφάλεια μετόπισθεν κατά την στρατιωτική ορολογία, είναι πολύ σημαντική για την διαφύλαξη των κρίσιμων υποδομών της χώρας ή ύπαρξη στιβαρής και οργανωμένης άμυνας και στον κυβερνοχώρο. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την οργάνωση και λειτουργία μονάδας ψηφιακής εθνοφυλακής.

    Πρόταση 7η.
    Να προστεθεί:
    «Στα πλαίσια της Διοίκησης Κυβερνοάμυνας θα λειτουργεί μονάδα Ψηφιακής Εθνοφυλακής αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, επικεφαλής Δομών Πληροφορικής Δημοσίου και Κρίσιμων Επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την προστασία των κρίσιμων για την Εθνική Άμυνα υποδομών της χώρας.».
    —————————————————————————
    Άρθρο 51
    Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    ……
    3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
    ……

    Παρατηρήσεις:
    Ο χρόνος υπηρεσίας σε διάφορες θέσεις είναι πολύ σημαντικός και ουσιαστικός και όχι μόνο τυπικός για την επιστημονική εξέλιξη και των στελεχών πληροφορικής.

    8η Πρόταση:
    Προτείνεται το 3 να τροποποιηθεί.
    «Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στον επόμενο βαθμό απαιτείται η συμπλήρωση του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε θέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε.».
    —————————————————————————

    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Παρατηρήσεις:
    Η νέα Διεύθυνση θα έχει πολλά τμήματα με διάφορες αρμοδιότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων μπορούν να θεωρηθούν αντικείμενα της πληροφορικής, στατιστικής και επιχειρησιακής έρευνας. Είναι γνωστό, ότι χρησιμοποιούνται μέθοδοι επιχειρησιακής έρευνας για τις τοποθετήσεις των στελεχών, οπλιτών, βελτιστοποιήσεις κόστους και κυρίως για την πρόβλεψη της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων. Για την σύνταξη της νέας Δομής Δυνάμεων, η Στρατιωτική Ηγεσία στηρίζεται στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται από το ΥΠΕΘΑ. Η στρατιωτική ηγεσία εκτιμά την απειλή για τα επόμενα 15 έτη. Με βάση αυτή την εκτίμηση υπολογίζει τα οπλικά συστήματα και το προσωπικό που απαιτούνται τόσο αριθμητικά όσο και κατά ειδικότητα. Επίσης λαμβάνει υπόψη της, τη γενική κατάσταση της Χώρας, πολιτική, οικονομική, κοινωνική, όπως και τις υφιστάμενες διεθνείς συμμαχίες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις- προβλέψεις γίνονται οι προμήθειες των οπλικών συστημάτων και καθορίζεται η δύναμη του προσωπικού κατά ειδικότητα και βαθμό, η διάρκεια της θητείας, πόσα στελέχη θα εξέρχονται από τις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές, πόσοι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει να προσληφθούν, πόσες Ειδικές Δυνάμεις θα έχουμε και επίσης υπολογίζεται ποιο θα είναι το κόστος αυτών σε βάθος χρόνου (κόστος χρόνου ζωής συστημάτων) κλπ.
    Η Μελλοντική Δομή Δυνάμεων συντάσσεται με βάση προβλέψεις, οι οποίες γίνονται με επιστημονικές μεθόδους που λαμβάνουν υπόψιν τους και τα διαθέσιμα δεδομένα (πχ ρυθμός αποχώρησης κατά ηλικία και όπλο – σώμα, προβλέψεις γεννήσεων, οικονομικές προβλέψεις κλπ.). Για τις προβλέψεις αυτές χρησιμοποιούνται μεταξύ των άλλων και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση) και επιστήμης δεδομένων αλλά και αρκετών άλλων επιστημών, όπως κοστολόγων, στατιστικών, επιχειρησιακών ερευνητών κλπ. Η εργασία αυτή γίνεται, μέχρι τούδε, από τις Διευθύνσεις Έρευνας Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων των κλάδων και σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ από τον κλάδο μετεξέλιξης.

    Συμπερασματικά, η αναφορά μόνο σε δύο ειδικότητες και τμήματα μέσα σε μία Διεύθυνση δεν είναι κατάλληλη για νόμο καθόσον αυτό είναι θέμα των Πινάκων Οργανώσεως και Υλικού που είναι αντικείμενο εσωτερικό του Υπουργείου.

    9η Πρόταση.

    Να Διαγραφεί όλο το άρθρο και να αντικατασταθεί:
    «Το κοινό Σώμα διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην Επιχειρησιακή Έρευνα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Στατιστική, Κοστολόγηση και Επιστήμη Δεδομένων ή άλλες συναφείς επιστήμες με σκοπό να συνδράμουν στις μελέτες για την μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, την Μελλοντική Δυνάμεων, την πρόβλεψη του κόστους κύκλου ζωής των οπλικών συστημάτων και σε προβλέψεις σε επιχειρησιακούς, διοικητικούς, οικονομικούς ή άλλους τομείς.».
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:

    Δεν προβλέπεται τίποτα για Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το νέο Σώμα θα τηρεί ηλεκτρονικά τους ηλεκτρονικούς φακέλους του Προσωπικού (στελεχών και οπλιτών θητείας). Ένα τμήμα ή Αξιωματικός Προστασίας που είναι αντικείμενο του νόμου.

    10η Πρόταση:
    Να προστεθεί:
    «Στην Διεύθυνση του Κοινού Σώματος στο ΓΕΕΘΑ λειτουργεί τμήμα προστασίας προσωπικών δεδομένων που διασφαλίζει την τήρηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τεχνικής άποψης.»
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:
    Επειδή το σχέδιο ενοποίησης, μετάπτωσης περιέχει πληθώρα αλλαγών που πρέπει να γίνουν συντονισμένα, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αστοχίες λειτουργικές, επιχειρησιακές αλλά και άλλες που μπορεί να επηρεάσουν το ηθικό των στελεχών, πρέπει να υπάρχει σοβαρό πρόγραμμα μετάπτωσης, το οποίο θα εφαρμοστεί από έμπειρο και ει δυνατόν πιστοποιημένο διαχειριστή έργου.

    11η Πρόταση:
    Να προστεθεί :
    «Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί λεπτομερές σχέδιο μετάπτωσης με έμπειρο Διαχειριστή Έργου στον οποίο θα ανατεθούν οι απαιτούμενες αρμοδιότητες και εξουσίες για την απρόσκοπτη εκτέλεση του σχεδίου.».
    —————————————————————————

    Λόγω του Επιχειρησιακού Ρόλου του νέου Σώματος πρέπει να προβλεφθεί η φοίτησή τους σε ανάλογα σχολεία.

    12η πρόταση.
    Να προστεθεί:
    «Τα στελέχη του Σώματος φοιτούν υποχρεωτικά στα σχολεία εφαρμογής του σώματος αναλόγως του Βαθμού τους και σε σχολεία επιτελών. Επίσης, προαιρετικά φοιτούν σε Σχολές Πολέμου των κλάδων, στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας Ελλάδος ή Εξωτερικού.».

  • 7 Μαΐου 2024, 22:57 | Δημήτριος Βελίδης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 7 Μαΐου 2024, 19:47 | Λίτσα

    Διαφωνώ με τη δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής.
    Να αποσυρθεί το μέρος Δ απ’ το τρέχον νομοσχέδιο.

  • 7 Μαΐου 2024, 19:30 | Αλέξης

    Διαφωνώ με τη δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Να αποσυρθεί το μέρος Δ απ’το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 7 Μαΐου 2024, 19:08 | Χρηστίδης Χρήστος

    Υπάρχει μια κατηγορία Αξιωματικών, οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οποίοι αδικούνται τόσο ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό όσο και προς την μισθολογική τους κατάσταση και θα συνεχίσουν να αδικούνται αν δεν σταματήσετε αυτή την αδικία με κάποια τροποποίηση σε αυτό το νομοσχέδιο. Για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ δε θα σας μιλήσει καμία Ομοσπονδία παρόλα αυτά το πρόβλημα που ζητάει λύση είναι το εξής: Ενώ το ακαδημαϊκό κριτήριο της κτήσης πτυχίου ΑΕΙ ευεργετείται με έναν επιπλέον βαθμό στην κατηγορία Αξιωματικών ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτο στην κατηγορία Αξιωματικών ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που στο σύνολο του δημόσιου τομέα η κατοχή τίτλου ΑΕΙ σημαίνει βαθμολογική εξέλιξη και προώθηση στην αντίστοιχη οικονομική βαθμίδα ΠΕ. Στις Ε.Δ τα ίδια και ισότιμα πτυχία ΑΕΙ ευεργετούνται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου τους και όχι ως προς την αυτόφωτη και αδιαμφισβήτητη αξία τους. Η υπεραξία που προσφέρει το πτυχίο ΑΕΙ σε όλους όσους το αποκτούν σκοντάφτει στις στρατιωτικές αγκυλώσεις και στους πάσης φύσεως συνδικαλιστές, συμβούλους και επιτελείς. Και μπορεί κάποιοι από όλους αυτούς να σπούδασαν και να απέκτησαν πτυχία και μεταπτυχιακά και να γνωρίζουν τον κόπο και την αξία των πτυχίων, μπορούν όμως με μεγάλη ευκολία να παραβλέπουν την κοινή λογική και να θέτουν θέματα ιεραρχίας, προέλευσης κλπ, όταν πρόκειται για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των άλλων. Πώς γίνεται να αγνοείται έτσι η ακαδημαϊκή προσπάθεια και η αυτοβελτίωση τόσων στελεχών ενώ κάποιων άλλων η ίδια προσπάθεια να επιβραβεύεται; Ένα στέλεχος ΑΣΣΥ κατέβαλε διαφορετική προσπάθεια από ένα στέλεχος ΕΜΘ για να αποκτήσει ένα (ενδεχομένως και το ίδιο) πτυχίο ΑΕΙ; Γιατί η επιβράβευση της αριστείας δεν έχει έμπρακτα καθολικό χαρακτήρα; Πώς μπορεί ο νομοθέτης να κάνει σαφή διάκριση για μια μόνο κατηγορία και να αποδέχεται την ανισότητα έναντι του νόμου για την κατηγορία των Αξιωματικών ΕΜΘ; Η επιβράβευση του πτυχίου ΑΕΙ δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν ή ανάλογα με την προέλευση του στελέχους. Είναι άδικο.
    Το θέμα είναι κυρίως ηθικής τάξεως και πρέπει να λυθεί σε αυτό το νομοσχέδιο ενώ και το οικονομικό κόστος από την προώθηση στη Β’ μισθολογική κατηγορία είναι αμελητέο καθώς αυτό θα αφορά ελάχιστα στελέχη των Αξιωματικών ΕΜΘ.
    Για την θεραπεία της παραπάνω ανισότητας και την απονομή αίσθησης δικαίου και ισονομίας στο σύνολο των στελεχών Αξιωματικών ΕΜΘ με πτυχίο ΑΕΙ προτείνεται να τροποποιηθεί ο καταληκτικός βαθμός και αντί του υπολοχαγού και αντιστοίχων αυτός να είναι λοχαγού και αντιστοίχων με την ταυτόχρονη προώθηση από την Γ’ μισθολογική κατηγορία στην Β΄ μισθολογική κατηγορία από την κτήση του πτυχίου ΑΕΙ.

  • 7 Μαΐου 2024, 19:06 | Θανάσης

    Διαφωνώ με την δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Είναι μια εξέλιξη προς εντελώς λάθος κατεύθυνση που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο προσωπικό και θα οδηγήσει στην παραίτηση ικανών και απαραίτητων στελεχών.
    Προτείνεται η απόσυρση του μέρους Δ’ απ’ το τρέχον νομοσχέδιο.

  • 7 Μαΐου 2024, 18:02 | Λάκης

    Είμαι κατά της ίδρυσης κοινού σώματος πληροφορικής στις Ε.Δ.
    Δεν πρόκειται να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο προσωπικό, κυρίως της Π.Α.
    Προτείνω την απόσυρση του ΜΕΡΟΥΣ Δ’, απ’ το νομοσχέδιο.

  • 7 Μαΐου 2024, 11:34 | Νικόλαος Ιω. Δάρας

    Είναι σαφές ότι η παρούσα τροποποίηση θεωρείται επιβεβλημένη. Έχει συνολικά τεθεί σε στέρεα βάση, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουσα ισχυρές προϋποθέσεις για γόνιμες δυνατότητες και υποσχόμενες προοπτικές κυρίως στον καίριο τομέα της απαραίτητης διδακτορικής έρευνας σε θέματα ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε θέματα διοικητικής λειτουργίας.
    Ωστόσο, για λόγους υποστήριξης της προσπάθειας που γίνεται, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τρεις παρατηρήσεις και συναφείς αντίστοιχες προτάσεις.

    Κατ’ αρχάς, στο

    Άρθρο 17 (Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών από τα των Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν. 3187/2003)

    του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι

    ο τίτλος και το άρθρο 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
    ««Άρθρο 4
    Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών
    .………………………………………………………………………. 3. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος………»

    Παρατηρείται ότι η εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 84 (Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση) του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/141) ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει ελλιπώς προσδιοριστική και εν δυνάμει δυσχερής ως προς τη σαφήνεια της διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ως επίσης και της είσπραξης και απόδοσης των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ., σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρ. 13 του ν. 3187/2003 και την από 30.5.2016 δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. Φ.800/182/131516/ Σ. 1341 Κ.Υ.Α. των Αναπληρωτών Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1521/Β’).

    Ως εκ τούτου, και με βάση τα ανωτέρω, η προβλεπόμενη στο παρόν νομοσχέδιο αντικατάσταση του άρθ. 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) προτείνεται όπως, κατά το μέρος που αφορά στη διατύπωση της ως άνω παρ. 3, γραφεί προσδιοριζόμενη ως ακολούθως:

    «3.α. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος.
    β. Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ. Η είσπραξη και απόδοση των αμοιβών των διδασκόντων σε Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ.13 του ν. 3187/2003.»

    Επίσης, στο

    Άρθρο 18 (Όργανα διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3187/2003)

    του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι

    το άρθρο 5 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
    «……………………………6.α. «Ο Κοσμήτορας είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ.. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δύο συνεχείς θητείες, καθώς και η εκλογή για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά. Ως θητεία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες. Η θητεία στο παραπάνω αξίωμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου.»………………….»

    Παρατηρείται ότι η κατά τα ανωτέρω τελευταία φράση, σύμφωνα προς την οποία, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου», αποτελεί αντιγραφή εκείνης της Παραγράφου 13 του Άρθρου 88 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.3187/2003 (ΦΕΚ 233/Α΄) «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)») του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ 167/Α’).
    Στην περίπτωση όμως του Νόμου 3883/2010, η συμπερίληψη της επίμαχης φράσης ήταν δικαιολογημένη, επειδή οι αρμοδιότητες του μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης που εκπροσωπεί ο Κοσμήτορας μεταβάλλονταν ένεκα, μεταξύ άλλων και της εισαγωγής (για πρώτη φορά) του νεοσύστατου συλλογικού οργάνου διοίκησης, της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., της οποίας ο εν λόγω Νόμος προέβλεπε ότι προεδρεύει ο οικείος Κοσμήτορας.
    Αντιθέτως, σύμφωνα προς την περίπτωση της Παρ.6.β του ιδίου Άρθρου του παρόντος υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, οι αρμοδιότητες του Κοσμήτορα παραμένουν αμετάβλητες και όπως ήδη περιγράφονται από τους Οργανισμούς των τριών οικείων Α.Σ.Ε.Ι. (Π.Δ. 61/2010 (ΦΕΚ 99/Α’), Π.Δ. 151/2013 (ΦΕΚ 238/Α’) και Π.Δ. 50/2018 (ΦΕΚ 92/Α’)).
    Ως εκ τούτου, δημιουργείται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διατύπωση (: ότι, δηλαδή, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου») έχει διαφύγει της προσοχής των υπευθύνων, καθόσον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιοκρατική τακτοποίηση, την τακτικότητα του προγραμματισμού, υποδαυλίζοντας ταυτοχρόνως την όλη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Συνεπώς, προτείνεται όπως εξαλειφθεί τελείως αυτή η αναιτιολόγητη διατύπωση, η οποία είναι σαφές ότι παρέλκει τελείως και, εφόσον παραμείνει, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.

    Τέλος, στο

    Άρθρο 41 (Ομότιμοι καθηγητές)

    του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι το άρθρο 28 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής:
    ««Άρθρο 28
    Ομότιμοι καθηγητές
    «1. Το Ε.Σ. του ΑΣΕΙ, ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»

    Για λόγους συνολικής αναγνώρισης και αποδοχής του έργου του εξερχομένου της υπηρεσίας, αλλά και συμμετρικής απόδοσης και ομοιομορφίας βασικών αρμοδιοτήτων των οργάνων, προτείνεται όπως η εν λόγω διάταξη συμπληρωθεί ως ακολούθως:

    «1. Το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα και κατόπιν πρότασης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του Α.Σ.Ε.Ι., συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»

  • 7 Μαΐου 2024, 11:46 | Νικόλαος Ιω. Δάρας

    Είναι σαφές ότι η παρούσα τροποποίηση θεωρείται επιβεβλημένη. Έχει συνολικά τεθεί σε στέρεα βάση, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχει ισχυρές προϋποθέσεις για γόνιμες δυνατότητες και υποσχόμενες προοπτικές κυρίως στον καίριο τομέα της απαραίτητης διδακτορικής έρευνας σε θέματα ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε θέματα διοικητικής λειτουργίας.
    Ωστόσο, για λόγους υποστήριξης της προσπάθειας που γίνεται, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τρεις παρατηρήσεις και συναφείς αντίστοιχες προτάσεις.

    Κατ’ αρχάς, στο

    Άρθρο 17 (Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών από τα των Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν. 3187/2003)

    του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι

    ο τίτλος και το άρθρο 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
    ««Άρθρο 4
    Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών
    .………………………………………………………………………. 3. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος………»

    Παρατηρείται ότι η εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 84 (Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση) του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/141) ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει ελλιπώς προσδιοριστική και εν δυνάμει δυσχερής ως προς τη σαφήνεια της διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ως επίσης και της είσπραξης και απόδοσης των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ., σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρ. 13 του ν. 3187/2003 και την από 30.5.2016 δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. Φ.800/182/131516/ Σ. 1341 Κ.Υ.Α. των Αναπληρωτών Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1521/Β’).

    Ως εκ τούτου, και με βάση τα ανωτέρω, η προβλεπόμενη στο παρόν νομοσχέδιο αντικατάσταση του άρθ. 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) προτείνεται όπως, κατά το μέρος που αφορά στη διατύπωση της ως άνω παρ. 3, γραφεί προσδιοριζόμενη ως ακολούθως:

    «3.α. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος.
    β. Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ. Η είσπραξη και απόδοση των αμοιβών των διδασκόντων σε Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ.13 του ν. 3187/2003.»

    Επίσης, στο

    Άρθρο 18 (Όργανα διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3187/2003)

    του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι

    το άρθρο 5 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
    «……………………………6.α. «Ο Κοσμήτορας είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ.. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δύο συνεχείς θητείες, καθώς και η εκλογή για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά. Ως θητεία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες. Η θητεία στο παραπάνω αξίωμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου.»………………….»

    Παρατηρείται ότι η κατά τα ανωτέρω τελευταία φράση, σύμφωνα προς την οποία, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου», αποτελεί αντιγραφή εκείνης της Παραγράφου 13 του Άρθρου 88 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.3187/2003 (ΦΕΚ 233/Α΄) «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)») του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ 167/Α’).
    Στην περίπτωση όμως του Νόμου 3883/2010, η συμπερίληψη της επίμαχης φράσης ήταν δικαιολογημένη, επειδή οι αρμοδιότητες του μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης που εκπροσωπεί ο Κοσμήτορας μεταβάλλονταν ένεκα, μεταξύ άλλων και της εισαγωγής (για πρώτη φορά) του νεοσύστατου συλλογικού οργάνου διοίκησης, της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., της οποίας ο εν λόγω Νόμος προέβλεπε ότι προεδρεύει ο οικείος Κοσμήτορας.
    Αντιθέτως, σύμφωνα προς την περίπτωση της Παρ.6.β του ιδίου Άρθρου του παρόντος υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, οι αρμοδιότητες του Κοσμήτορα παραμένουν αμετάβλητες και όπως ήδη περιγράφονται από τους Οργανισμούς των τριών οικείων Α.Σ.Ε.Ι. (Π.Δ. 61/2010 (ΦΕΚ 99/Α’), Π.Δ. 151/2013 (ΦΕΚ 238/Α’) και Π.Δ. 50/2018 (ΦΕΚ 92/Α’)).
    Ως εκ τούτου, δημιουργείται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διατύπωση (: ότι, δηλαδή, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου») έχει διαφύγει της προσοχής των υπευθύνων, καθόσον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιοκρατική τακτοποίηση, την τακτικότητα του προγραμματισμού, υποδαυλίζοντας ταυτοχρόνως την όλη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Συνεπώς, προτείνεται όπως εξαλειφθεί τελείως αυτή η αναιτιολόγητη διατύπωση, η οποία είναι σαφές ότι παρέλκει τελείως και, εφόσον παραμείνει, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.

    Τέλος, στο

    Άρθρο 41 (Ομότιμοι καθηγητές)

    του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι

    το άρθρο 28 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής:
    ««Άρθρο 28
    Ομότιμοι καθηγητές
    «1. Το Ε.Σ. του ΑΣΕΙ, ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»

    Για λόγους συνολικής αναγνώρισης και αποδοχής του έργου του εξερχομένου της υπηρεσίας, αλλά και συμμετρικής απόδοσης και ομοιομορφίας βασικών αρμοδιοτήτων των οργάνων, προτείνεται όπως η εν λόγω διάταξη συμπληρωθεί ως ακολούθως:

    «1. Το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα και κατόπιν πρότασης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του Α.Σ.Ε.Ι., συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»

  • 7 Μαΐου 2024, 08:40 | Ιωάννης Αβούρης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Δώστε επίσης τη δυνατότητα για εργασία των πληροφορικών αλλά και όλων των αποφοίτων ΣΣΑΣ στον ιδιωτικό τομέα, όπως ισχύει σήμερα για τους στρατιωτικούς γιατρούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν καθοριστικά οι παραιτήσεις εξειδικευμένων και καταρτισμένων στελεχών.

  • 7 Μαΐου 2024, 07:12 | Νικόλαος Αβραμίδης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο, ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Πληροφορική στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της φοίτησης στο τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα στον Στρατό Ξηράς αφορούσε κυρίως απόφοιτους της Σχολής Ευελπίδων (πχ Πεζικό, Πυροβολικό), που δεν είχαν σπουδάσει την επιστήμη της Πληροφορικής σε προπτυχιακό επίπεδο, αλλά είχαν κάνει εκπαίδευση σε μία σχολή του Στρατού για 6 μήνες (Σχολή Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) και είχαν ένα μεταπτυχιακό στην Πληροφορική (κυρίως μεταπτυχιακά Πληροφορικής για γενικές γνώσεις Πληροφορικής που δεν είχαν προαπαιτούμενο να έχεις σπουδάσει Πληροφορική σε προπτυχιακό επίπεδο). Εκτός του ότι στο υπόλοιπο δημόσιο δεν μπορείς να προσληφθείς (πχ μέσω ΑΣΕΠ) σε θέση ΠΕ Πληροφορικής χωρίς να έχεις σπουδάσει σε προπτυχιακό επίπεδο Πληροφορική γιατί η ειδικότητα καθορίζεται από το βασικό πτυχίο, δημιουργούσε θέματα ελλιπής κατάρτισης. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μπορεί να γίνει νομικός ένα στέλεχος απόφοιτος Ευελπίδων που έχει πχ το μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Οικονομία» από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει πάρει μετάθεση στο Στρατοδικείο και ασχολείται με την προανακριτική διαδικασία ή υπηρετεί στη Διεύθυνση Δικαστικών Γραμματέων του ΓΕΕΘΑ και έχει μάθει εμπειρικά νομικής φύσεως θέματα.

  • 7 Μαΐου 2024, 00:09 | Σπύρος Τ.

    Στο Δ ΄μέρος, άρθρο 49 (Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής), η παράγραφος 3 να τροποποιηθεί και να συμπληρωθεί με μια ακόμη προϋπόθεση αρχικής μετάταξης , όπως παρακάτω:
    3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής, ή η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής και ο κάτοχος να έχει υπηρετήσει σε θέσεις Πληροφορικής των Κλάδων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

    Δηλαδή να αναγραφεί ως προϋπόθεση μετάταξης και η φράση:

    «ή η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής και ο κάτοχος να έχει υπηρετήσει σε θέσεις Πληροφορικής των Κλάδων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό»

    Ο καθορισμός ως προϋπόθεση για την αρχική μετάταξη της κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε αντικείμενα Πληροφορικής, σε συνδυασμό με την υπηρέτηση του στελέχους σε θέσεις Πληροφορικής των Κλάδων, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, παρουσιάζει ένα ικανό στέλεχος που έχει τη δυναμική, τις γνώσεις και την εμπειρία να στελεχώσει το Κοινό Σώμα Πληροφορικής των ΕΔ, σε βαθμό μεγαλύτερο από ένα άλλο στέλεχος που κατέχει απλά ένα Πτυχίο Πληροφορικής χωρίς όμως έχει την αντίστοιχη εμπειρία υπηρέτησης σε θέσεις Πληροφορικής.

  • 6 Μαΐου 2024, 22:48 | Γαβριήλ Σταυρόπουλος

    Γενικό σχόλιο.
    Το νομοσχέδιο, όσον αφορά στην Πληροφορική, είναι προς την ορθή κατεύθυνση, διότι θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απειλών και κινδύνων του κυβερνοχώρου με την δημιουργία στελεχών υψηλής εξειδίκευσης και με την συγκεντρωτική αντιμετώπιση των θεμάτων.

    Άρθρο 47

    Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

    Παρατηρήσεις:

    Η φράση υπαγόμενο υπονοεί άμεση διοικητική υπαγωγή.

    Τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής Σώματα Πληροφορικής Στρατού και Αεροπορίας συμπεριλαμβάνουν και την Επιχειρησιακή και Τεχνολογική Έρευνα, αντικείμενα τα οποία τα τελευταία έτη, με την ενσωμάτωση και της τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης δεδομένων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις προβλέψεις επιχειρησιακών, διοικητικών και οικονομικών καταστάσεων.

    1η Πρόταση:
    Προτείνεται να τροποποιηθεί σε:΄
    «Συστήνεται Κοινό Σώμα Έρευνας και Πληροφορικής (ΣΕΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).».
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:
    Τα Σώματα γενικά διακρίνονται σε Σώματα Υποστήριξης Μάχης και Λοιπά Σώματα.
    Στα Κοινά Σώματα βέβαια δεν υπάρχουν τέτοιοι διαχωρισμοί, επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανάγκη προς τούτο.

    Στον Στρατό των Η.Π.Α. το Σώμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, έχει καθορισθεί ως Σώμα Ελιγμού, καθόσον συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στον Κυβερνοχώρο με στρατιωτικό ελιγμό.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cyber_Corps_(United_States_Army)#:~:text=McHugh%2C%20it%20is%20the%20newest,threats%20within%20the%20cyberspace%20domain.%22
    https://ccdcoe.org/uploads/2012/01/3_3_Applegate_ThePrincipleOfManeuverInCyberOperations.pdf

    Το νέο Σώμα είναι προφανές, ότι θα έχει πολλαπλούς ρόλους:
    1) Ελιγμού στον κυβερνοχώρο: Παράγραφος 3 της Διαταγής Επιχειρήσεων
    2) Διοικητική Μέριμνα (προμήθεια, συντήρηση συστημάτων): Παράγραφος 4 της Διαταγής Επιχειρήσεων)
    3) Διοίκηση και Έλεγχος: Παράγραφος 5 της Διαταγής Επιχειρήσεων.

    2η Πρόταση:
    Προτείνεται να προστεθεί:
    «Το Κοινό Σώμα κατατάσσεται στα Σώματα Υποστήριξης Μάχης και εντάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Σώμα Ελιγμού.».
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:
    Παραλείπεται η αρχαιότητα του Σώματος.

    3η Πρόταση:
    Προτείνεται να καθοριστεί με ένα από τους παρακάτω τρόπους:
    «Το Κοινό Σώμα προβαδίζει των υπολοίπων Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, όλων των κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλην Μαχίμων και Μηχανικών και όλων των κατηγοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, πλην των Ιπτάμενων και των Μηχανικών των οποίων έπονται.» ή «Το Κοινό Σώμα προβαδίζει των υπολοίπων Κοινών Σωμάτων.».
    —————————————————————————

    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

    Παρατηρήσεις:
    Η αποστολή δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε μια στρατιωτική αποστολή, η οποία πρέπει να διακρίνεται από Απλότητα Σαφήνεια και Συντομία.

    Οι λέξεις υποστήριξη, αποτροπή που δεν χρησιμοποιούνται απολύτως σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία. Πχ αποτροπή κυβερνοεπιθεσεων και όχι κυβερνοαπειλων, υποστήριξη με πληροφορική και όχι σε θέματα πληροφορικής.

    Ο κύκλος ζωής των της κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνει, εκτός από τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση και άλλα στάδια, όπως την αναγνώριση, την προστασία, την απόκριση, την αποκατάσταση κλπ. Επίσης, η διαχείριση της κυβερνοασφαλειας περιλαμβάνει σχεδίαση, εκπαίδευση, καθορισμό πολιτικών και διαδικασιών, εκτίμηση κινδύνου κλπ. Άρα η φράση «ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων» είναι ανεπαρκής να καλύψει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της κυβερνοάμυνας. Η δε φράση «ενίσχυση κυβεροασφαλειας» φαίνεται ασαφής.

    «Η σχεδίαση, ανάπτυξη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής.»
    Ο κύκλος ζωής των συστημάτων που ξεκινάει από την σύλληψη ιδέας, περιγραφή απαιτήσεων, ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, λειτουργία – υποστήριξη – συντήρηση, απόσυρση, δηλαδή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τα αναφερόμενα.

    «Η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής».
    Τα τοπικά δίκτυα είναι ένα μόνο μέρος των δικτύων, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις διαχειρίζονται και δίκτυα ευρείας περιοχής. Ποια επίπεδα των δικτυών (Physical, Data Link, Network, Transport, Session. Presentation. Application Layer) θα διαχειρίζεται; Εφόσον παραλείπονται τα δίκτυα ευρείας περιοχής σημαίνει ότι το επίπεδο Network (δρομολογητής – router) είναι εκτός αρμοδιοτήτων. Λείπει ο βασικός αυτός κρίκος σημαντικός για την κυβερνοασφαλεια. Άρα και αυτή η φράση είναι ελλιπής.

    «Ο σχεδιασμός και υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών», καλύπτει μόνο μικρό μέρος των εφαρμογών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι τα αναφερόμενα στο άρθρο 48 αποτελούν μία λίστα αντικειμένων, πιθανόν απορρεουσών υποχρεώσεων μιας στρατιωτικής αποστολής πληροφορικής μεταξύ πολλών πιθανών άλλων όπως: διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείριση στόλου οχημάτων, προγραμματισμός πόρων επιχείρησης, επιχειρηματική ευφυΐα, κέντρα κόστους, διαχείριση περιεχομένου, αρχιτεκτονικές συστημάτων, σύνταξη προδιαγραφών, έλεγχος αποθεμάτων – προβλέψεις, διαχείριση διαμόρφωσης, διαπίστευση ασφαλείας, κρυπταλγόριθμοι, κρυπτοσυσκευές, hardware, firmware, εικονικά πεδία βολής, εκπαίδευση – τηλεκπαίδευση, δόγματα, διαδικασίες, σχέδια επιχειρήσεων, ασκήσεις, διαχείριση προσωπικού, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, συστήματα συλλογής – εκτίμησης και διαχείρισης πληροφοριών από ανοικτές και κλειστές πήγες, συστήματα ψυχολογικών επιχειρήσεων, έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας, ηλεκτρονικές υπογραφές, αλγόριθμοι, δομές δεδομένων, γράφοι, ασαφής λογική, επιχειρησιακή λογική, συστήματα αλληλογραφίας, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, συστήματα υποβοήθησης επιτελικής λειτουργίας, συστήματα διαχείρισης κρίσεων, συστήματα έγκαιρης, προειδοποίησης, συστήματα υποβοήθησης λήψης απόφασης, νοσοκομειακά συστήματα, γεωγραφικά συστήματα, πρωτόκολλα διαλειτουργικότητας εθνικών και νατοϊκών συστημάτων, ηλεκτρονικά συστήματα οπλικών συστημάτων, συστήματα στοχοποίησης, συστήματα προσομοίωσης, συστήματα σχεδίασης και συντονισμού πυρών, συστήματα διαχείρισης καταστροφών, πληροφοριακά συστήματα οπλικών συστημάτων κλπ., κλπ., κλπ..
    Είναι προφανές, ότι είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να γίνει μία λίστα
    που θα περιλαμβάνει όλες τις πιθανές δραστηριότητες του νέου σώματος.

    4η Πρόταση:
    Να τροποποιηθεί η αποστολή όπως παρακάτω:
    «Η Αποστολή του Κοινού Σώματος στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι επαύξηση της μαχητικής ισχύος και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεχή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των επιστημών διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.».
    ————————————————————————–

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής.

    Παρατηρήσεις:
    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.

    Πρόταση 5η:
    Προτείνεται να προστεθεί:
    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος. Οι μετατασσόμενοι των κατηγοριών αυτών διατηρούν τις στολές τους.
    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.
    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».
    —————————————————————————
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Παρατηρήσεις:
    Η φράση αποκλειστικά είναι πολύ δεσμευτική. Πχ εάν απαιτηθεί να δημιουργηθεί έδρα κυβερνοάμυνας στην σχολή πολέμου, δεν θα μπορέσει να τοποθετηθεί στέλεχος του Σώματος. Επιπρόσθετα εάν απαιτηθεί πχ στην σχεδίαση ασκήσεων, αίθουσα επιχειρήσεων, στον κλάδο μετεξέλιξης, στις ψυχολογικές επιχειρήσεις, ΕΥΠ κλπ., προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί προσωπικό του Σώματος.

    Εκτός από μείζονες σχηματισμούς και μονάδες» υπάρχουν σχηματισμοί, συγκροτήματα, ανεξάρτητες υποομάδες.

    Πέραν τούτου, η Διεύθυνση Κυβερνοασφαλεας, πρέπει να μετατραπεί σε Διοίκηση, όπως συμβαίνει και στον στρατό των Η.Π.Α., καθώς το έργο της θα είναι επιχειρησιακό και όχι επιτελικό ή διευθυντικό.

    Το άρθρο αυτό δεν αναφέρει όλες τις πιθαμές μονάδες – επιτελεία.

    Πρόταση 6η:
    Προτείνεται να τροποποιηθεί:
    «Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά σε θέσεις σχετικές με την επιστήμη τους.».
    Επιπλέον:
    Είτε να προστεθεί οι «Επιτελικές Δομές, Σχηματισμοί, Μονάδες και Ανεξάρτητες Υποομάδες θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα.».
    Είτε να γραφεί πιο συγκεκριμένα στον νόμο:
    «Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής συγκροτείται από:
    Διοίκηση Κυβερνοάμυνας επιπέδου Μεραρχίας στο ΓΕΕΘΑ, υπαγόμενη στον Α/ΓΕΕΘΑ,
    Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Λογισμικού επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενη στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Προσομοίωσης επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Ασκήσεων του ΓΕΕΘΑ ή στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών Πληροφορικής επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Εκπαίδευσης και Τηλεκπαίδευσης – Σχολή Πληροφορικής – Σχολή Στελεχών επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Πληροφορικής ή Διεύθυνση Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ,
    Διευθύνσεις Πληροφορικής στα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων υπαγόμενες στον Επιτελάρχη των ΓΕ,
    Διευθύνσεις Πληροφορικής και υποομάδες στους μάχιμους Σχηματισμούς
    Γραφεία Πληροφορικής σε λοιπές υπηρεσίες,
    31 Λόχος Πληροφορικής. (Ο λόχος πληροφορικής του Νατοϊκού Στρατηγείου στην Θεσσαλονίκη)
    .».
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:
    Στα πλαίσια την κυβερνοάμυνας, για την ασφάλεια μετόπισθεν κατά την στρατιωτική ορολογία, είναι πολύ σημαντική για την διαφύλαξη των κρίσιμων υποδομών της χώρας ή ύπαρξη στιβαρής και οργανωμένης άμυνας και στον κυβερνοχώρο. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την οργάνωση και λειτουργία μονάδας ψηφιακής εθνοφυλακής.

    Πρόταση 7η.
    Να προστεθεί:
    «Στα πλαίσια της Διοίκησης Κυβερνοάμυνας θα λειτουργεί μονάδα Ψηφιακής Εθνοφυλακής αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, επικεφαλής Δομών Πληροφορικής Δημοσίου και Κρίσιμων Επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την προστασία των κρίσιμων για την Εθνική Άμυνα υποδομών της χώρας.».
    —————————————————————————
    Άρθρο 51
    Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    ……
    3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
    ……

    Παρατηρήσεις:
    Ο χρόνος υπηρεσίας σε διάφορες θέσεις είναι πολύ σημαντικός και ουσιαστικός και όχι μόνο τυπικός για την επιστημονική εξέλιξη και των στελεχών πληροφορικής.

    8η Πρόταση:
    Προτείνεται το 3 να τροποποιηθεί.
    «Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στον επόμενο βαθμό απαιτείται η συμπλήρωση του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε θέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε.».
    —————————————————————————

    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Παρατηρήσεις:
    Η νέα Διεύθυνση θα έχει πολλά τμήματα με διάφορες αρμοδιότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων μπορούν να θεωρηθούν αντικείμενα της πληροφορικής, στατιστικής και επιχειρησιακής έρευνας. Είναι γνωστό, ότι χρησιμοποιούνται μέθοδοι επιχειρησιακής έρευνας για τις τοποθετήσεις των στελεχών, οπλιτών, βελτιστοποιήσεις κόστους και κυρίως για την πρόβλεψη της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων. Για την σύνταξη της νέας Δομής Δυνάμεων, η Στρατιωτική Ηγεσία στηρίζεται στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται από το ΥΠΕΘΑ. Η στρατιωτική ηγεσία εκτιμά την απειλή για τα επόμενα 15 έτη. Με βάση αυτή την εκτίμηση υπολογίζει τα οπλικά συστήματα και το προσωπικό που απαιτούνται τόσο αριθμητικά όσο και κατά ειδικότητα. Επίσης λαμβάνει υπόψη της, τη γενική κατάσταση της Χώρας, πολιτική, οικονομική, κοινωνική, όπως και τις υφιστάμενες διεθνείς συμμαχίες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις- προβλέψεις γίνονται οι προμήθειες των οπλικών συστημάτων και καθορίζεται η δύναμη του προσωπικού κατά ειδικότητα και βαθμό, η διάρκεια της θητείας, πόσα στελέχη θα εξέρχονται από τις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές, πόσοι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει να προσληφθούν, πόσες Ειδικές Δυνάμεις θα έχουμε και επίσης υπολογίζεται ποιο θα είναι το κόστος αυτών σε βάθος χρόνου (κόστος χρόνου ζωής συστημάτων) κλπ.
    Η Μελλοντική Δομή Δυνάμεων συντάσσεται με βάση προβλέψεις, οι οποίες γίνονται με επιστημονικές μεθόδους που λαμβάνουν υπόψιν τους και τα διαθέσιμα δεδομένα (πχ ρυθμός αποχώρησης κατά ηλικία και όπλο – σώμα, προβλέψεις γεννήσεων, οικονομικές προβλέψεις κλπ.). Για τις προβλέψεις αυτές χρησιμοποιούνται μεταξύ των άλλων και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση) και επιστήμης δεδομένων αλλά και αρκετών άλλων επιστημών, όπως κοστολόγων, στατιστικών, επιχειρησιακών ερευνητών κλπ. Η εργασία αυτή γίνεται, μέχρι τούδε, από τις Διευθύνσεις Έρευνας Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων των κλάδων και σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ από τον κλάδο μετεξέλιξης.

    Συμπερασματικά, η αναφορά μόνο σε δύο ειδικότητες και τμήματα μέσα σε μία Διεύθυνση δεν είναι κατάλληλη για νόμο καθόσον αυτό είναι θέμα των Πινάκων Οργανώσεως και Υλικού που είναι αντικείμενο εσωτερικό του Υπουργείου.

    9η Πρόταση.

    Να Διαγραφεί όλο το άρθρο και να αντικατασταθεί:
    «Το κοινό Σώμα διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην Επιχειρησιακή Έρευνα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Στατιστική, Κοστολόγηση και Επιστήμη Δεδομένων ή άλλες συναφείς επιστήμες με σκοπό να συνδράμουν στις μελέτες για την μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, την Μελλοντική Δυνάμεων, την πρόβλεψη του κόστους κύκλου ζωής των οπλικών συστημάτων και σε προβλέψεις σε επιχειρησιακούς, διοικητικούς, οικονομικούς ή άλλους τομείς.».
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:

    Δεν προβλέπεται τίποτα για Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το νέο Σώμα θα τηρεί ηλεκτρονικά τους ηλεκτρονικούς φακέλους του Προσωπικού (στελεχών και οπλιτών θητείας). Ένα τμήμα ή Αξιωματικός Προστασίας που είναι αντικείμενο του νόμου.

    10η Πρόταση:
    Να προστεθεί:
    «Στην Διεύθυνση του Κοινού Σώματος στο ΓΕΕΘΑ λειτουργεί τμήμα προστασίας προσωπικών δεδομένων που διασφαλίζει την τήρηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τεχνικής άποψης.»
    —————————————————————————

    Παρατηρήσεις:
    Επειδή το σχέδιο ενοποίησης, μετάπτωσης περιέχει πληθώρα αλλαγών που πρέπει να γίνουν συντονισμένα, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αστοχίες λειτουργικές, επιχειρησιακές αλλά και άλλες που μπορεί να επηρεάσουν το ηθικό των στελεχών, πρέπει να υπάρχει σοβαρό πρόγραμμα μετάπτωσης, το οποίο θα εφαρμοστεί από έμπειρο και ει δυνατόν πιστοποιημένο διαχειριστή έργου.

    11η Πρόταση:
    Να προστεθεί :
    «Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί λεπτομερές σχέδιο μετάπτωσης με έμπειρο Διαχειριστή Έργου στον οποίο θα ανατεθούν οι απαιτούμενες αρμοδιότητες και εξουσίες για την απρόσκοπτη εκτέλεση του σχεδίου.».
    —————————————————————————

    Λόγω του Επιχειρησιακού Ρόλου του νέου Σώματος πρέπει να προβλεφθεί η φοίτησή τους σε ανάλογα σχολεία.

    12η πρόταση.
    Να προστεθεί:
    «Τα στελέχη του Σώματος φοιτούν υποχρεωτικά στα σχολεία εφαρμογής του σώματος αναλόγως του Βαθμού τους και σε σχολεία επιτελών. Επίσης, προαιρετικά φοιτούν σε Σχολές Πολέμου των κλάδων, στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας Ελλάδος ή Εξωτερικού.».
    —————————————————————————

    Επίτιμος Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΠΛΗ

  • 6 Μαΐου 2024, 18:04 | Διονύσης

    Η Γνωμοδότηση 144/2023 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δέχεται τα πτυχία των Κολλεγίων για μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων από ΔΕ σε ΠΕ.
    Αρκεί η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών με απόφαση του ΑΤΕΕΝ.
    Η αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας δεν είναι απαραίτητη.
    Η Γνωμοδότηση αφορά ατομική περίπτωση, αλλά δύναται να έχει ευρύτερη εφαρμογή.
    Η Γνωμοδότηση εξετάζει το ερώτημα εάν, για να μεταταγεί διοικητικός υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ σε κατηγορία ΠΕ, αρκεί η κατοχή τίτλου σπουδών τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από κράτος-μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα, του οποίου έχει αναγνωριστεί η επαγγελματική ισοδυναμία με τίτλους σπουδών ελληνικών ΑΕΙ. Η Γνωμοδότηση κρίνει ότι η αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας αρκεί, και δεν απαιτείται η αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας. Η Γνωμοδότηση βασίζεται στο άρθρο 70 του ν. 3528/2007, το οποίο επιτρέπει την μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ σε κατηγορία ΠΕ, εάν κατέχουν τίτλο σπουδών τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης. Όμως σε αυτή την χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία οι Έλληνες Στρατιωτική δεν μπορούν να απολαύσουν την δημοκρατία και την ισότητα οι ΕΜΘ απόφοιτοι τριτοβάθμια εκπαίδευσης δεν μπορούν ούτε μισθολογική κατηγορία να αλλάξουν αλλά ούτε ένας έξτρα βαθμός τους δίνεται κατά την αποστρατεία τους. Τα κολέγια τα δέχονται τα πτυχία των πανεπιστημίων που διαθέτουμε εμείς οι ΕΜΘ όχι, συγχαρητήρια στην δημοκρατία μας και στο κράτος δικαίου που μας παρέχετε κύριοι όλων των κυβερνήσεων. Έχετε μια ευκαιρία να αλλάξετε αυτήν την αδικία με αλλαγή του άρθρου 23 με καταλυτικό βαθμό του Λγου τους ΕΜΘ απόφοιτους πανεπιστημίων και στην αποστρατεία του ταγματάρχη και ταυτόχρονη ένταξη στην β μισθολογική κατηγορία.

  • 6 Μαΐου 2024, 15:50 | Ηλίας Λαμπρόπουλος

    Άρθρο 49

    Η ενοποίηση της Πληροφορικής των τριών κλάδων και η δημιουργία του ΣΩ.ΠΛΗ. αποτελεί μια θετική εξέλιξη αν και τα πρώτα αποτελέσματα θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να γίνουν ορατά.
    Θα πρότεινα όμως για την αρχική και κρίσιμη στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ. να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη που ήδη στελεχώνουν θέσεις πληροφορικής ή έχουν την εξειδίκευση Πληροφορικής να ενταχθούν σε αυτό χωρίς να είναι , στην παρούσα φάση, απαραίτητη η κατοχή πτυχίου Τριτοβάθμιας. Αφενός για μην χαθεί το κεφάλαιο της τεχνικής κατάρτισης και εμπειρίας που διαθέτουν, αφετέρου για να μην δημιουργεί η άμεση απαίτηση κάλυψης των θέσεων που μέχρι τώρα αυτά τα στελέχη κάλυπταν (και εφόσον πλέον δεν θα μπορούν να καλύπτουν).

    Εν κατακλείδι, θα πρότεινα η προϋπόθεση (του Άρθρου 49) της κατοχής πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος να αντικατασταθεί από ένα σύστημα μορίων που εκτός από την (αυξημένη) μοριοδότηση του πτυχίου ΑΕΙ να περιλαμβάνει τα χρόνια προϋπηρεσίας στο αντικείμενο, την αποφοίτηση από την ΣΠΗΥ ή άλλα σχολεία Πληροφορικής των ΕΔ ή του ΙΝΕΠ ή/και κατοχή άλλων πιστοποιήσεων (κατά αντίστοιχο ίσως τρόπο που έγινε η μετάταξη στην ειδικότητα της Πληροφορικής της ΠΑ το 2018)

  • 6 Μαΐου 2024, 13:34 | Μαρία Θεοδοσοπούλου

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει από το 1997 που δημιουργήθηκε το Σώμα πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς. Θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πληροφορική, είναι προφανές πως δεν γράφει άλλη γλώσσα προγραμματισμού ή στήνει διαφορετικά δίκτυα ένας από αεροπορία ή από ναυτικό. Η κλαδική αντιμετώπιση της Πληροφορικής στις ΕΔ μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

  • 6 Μαΐου 2024, 13:28 | Αναστασία Δημητριάδη

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής και τη δημιουργία του νέου τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ. Το τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι από τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα.

    Προτείνεται επίσης να εξεταστεί η δημιουργία τμήματος Νοσηλευτικής στη ΣΣΑΣ καθώς πλέον υπάρχει τμήμα Νοσηλευτικής σε ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη (ΔΙΠΑΕ). Δεν έχει λογική και είναι σπατάλη χρημάτων, πόρων και δομών να υπάρχουν όλα τα τμήματα του Υγειονομικού Σώματος στη ΣΣΑΣ (Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό, Φαρμακευτικό, Ψυχολογικό) και η Νοσηλευτική να έχει αυτόνομη Στρατιωτική Σχολή.

  • 6 Μαΐου 2024, 11:37 | Αντώνης

    Άρθρο 49.
    Να τροποποιηθεί ώστε, να ΜΗΝ ισχύσει η υποχρεωτική μετάταξη των στελεχών.Η μετάταξη να γίνει ΜΟΝΟ για όσους το επιθυμούν.Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην ειδικότητα προέλευσης για όσους δεν επιθυμούν ένταξη (ειδικά για στελέχη της ΠΑ).

  • 6 Μαΐου 2024, 03:13 | Μιχάλης

    Άρθρο 49.
    Να τροποποιηθεί ώστε, να ΜΗΝ ισχύσει η υποχρεωτική μετάταξη των στελεχών.

    Η μετάταξη να γίνει ΜΟΝΟ για όσους το επιθυμούν.

    Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην ειδικότητα προέλευσης για όσους δεν επιθυμούν ένταξη (ειδικά για στελέχη της ΠΑ).

  • 5 Μαΐου 2024, 19:46 | Αναστάσιος

    Διαφωνώ με τη δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής.
    Είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και θα δημιουργήσει μόνον προβλήματα.
    Να αποσυρθεί το μέρος Δ’, απ’ το νομοσχέδιο αυτό.

  • 5 Μαΐου 2024, 18:57 | Δημήτρης Μετίδης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 5 Μαΐου 2024, 13:19 | Takis

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 4 Μαΐου 2024, 19:40 | Νικος

    Καλησπέρα σας,υπαρχουν ειδικότητες ΕΜΘ-ΕΠΟΠ όπου στην προκήρυξη υπήρχε προαπαιτουμενο-ελαχιστο τυπικό προσόν πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τεχνολογικού η πανεπιστημιακού τομέα..δυστυχώς τα στελέχη που κατέχουν αυτές τις ειδικότητες έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά και έχουν την ίδια σταδιοδρομικη εξέλιξη με στελέχη που κατέχουν ειδικότητες λυκείου..παρακαλώ διορθώσετε αυτή τη μεγάλη αδικία και βελτιώστε το βαθμολογικο-σταδιοδρομικο για τα στελέχη ΕΜΘ-ΕΠΟΠ που κατέχουν ειδικότητες Τριτοβαθμιας Εκπαίδευσης,ευχαριστώ.

  • 4 Μαΐου 2024, 19:57 | Γιώργος

    Θεωρώ ότι η πρόταση για την ίδρυση ενιαίου, για όλους τους κλάδους, Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), είναι σωστή. Θα πρέπει όντως να υπάρχει ένας μόνο κοινός/ενιαίος φορέας μόρφωσης για όλα τα στελέχη πληροφορικής, όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων τόσο για αξιωματικούς όσο και για τους υπαξιωματικούς. Κατά αντιστοιχία, θα πρέπει να επιλεγεί επίσης μόνο μια σχολή Υπαξιωματικών από την οποία θα αποφοιτά προσωπικό τεχνικής ειδικότητας πληροφορικής (κι όχι και από τη ΣΜΥ και από την ΣΜΥΑ). Συνεπώς και στις δύο κατηγορίες, θα τροφοδοτούνται όλοι οι κλάδοι από στελέχη μόνο των εν λόγω δύο σχολών.
    Η ειδικότητα πληροφορικής στην ΠΑ έχει ως τώρα στελεχωθεί κυρίως από προσωπικό, το όποιο έχει κάνει μετάταξη από έτερη ειδικότητα ή από αλλαγή ειδικότητας, εντός του κλάδου. Είναι γνωστό ότι το κάθε άτομο έχει δυνατότητα μόνο μίας μετάταξης. Συνεπώς η ένταξη στο νέο κοινό σώμα Πληροφορικής, θα αποτελεί στην καριέρα τους δεύτερη αλλαγή.
    Άλλο σημείο διαφωνίας είναι ο εφαρμοζόμενος νόμος για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών. Στην παρούσα κατάσταση, για κάποιο από το προσωπικό που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις, εφαρμόζεται ο ν. 2439/1996, ενώ μετά την ένταξη θα ισχύει ο ν. 3883/2010. Θεωρώ ότι πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική διάταξη ή χρονικό διάστημα εφαρμογής, για να μη θιχτούν κεκτημένα δικαιώματα συναδέλφων.
    Ο κάθε κλάδος των ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη δημιουργήσει πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές που καλύπτουν τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες, με καθημερινή ικανοποίηση και επίλυση αιτημάτων /προβλημάτων χρηστών. Θα πρέπει άμεσα να προβλεφθούν διαδικασίες, μηχανισμοί εξυπηρέτησης και προτεραιοτήτων, ώστε να συνεχιστεί η υποστήριξη ως έχει, χωρίς τη διατάραξη του χρονοπρογραμματισμού των έργων εν εξελίξει. Αλλιώς το νέο σώμα θα ξεκινήσει την ύπαρξή του με καθυστερήσεις, διχόνοιες και αποδώσεις ευθυνών.
    Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι λόγω της φύσης των εργασιών πληροφορικής, δεν θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση του προσωπικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σε διαφορετικούς κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Δεν είναι αποδοτικό να τοποθετείται προσωπικό πληροφορικής π.χ. σε θέση υποστήριξης αεροσκαφών και πριν αρχίσει να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της νέας του θέσης, να πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη μονάδα π.χ. του στρατού ξηράς, υποστηρίζοντας τις εκεί ιδιαιτερότητες. Αντίθετα αν το προσωπικό παραμένει στους κλάδους του, ώστε να διατηρείται και να χρησιμοποιείται η εμπειρία του για την αντιμετώπιση της κάθε κατάστασης, τότε θα είναι πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό.
    Είναι γνωστό ότι χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για την παραμονή στο στράτευμα, καθώς λόγω της μηδενικής ανεργίας στον κλάδο της Πληροφορικής και των χαμηλών εισοδημάτων του προσωπικού, είναι μεγάλος ο αριθμός των παραιτήσεων. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα και από την υποχρεωτική φύση της ένταξης, είναι εμφανές ότι η συμμετοχή στο κοινό Σώμα Πληροφορικής θα λειτουργήσει αρνητικά αφού για αρκετά στελέχη θα επιφέρει οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα (π.χ. λόγω επιπλέον μεταθέσεων, υπηρεσιών κλπ). Επομένως είναι λογικό το προσωπικό να οδηγηθεί σε παραιτήσεις ή δικαστικές διαμάχες.
    Στο εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρεται η αλλαγή στολής, αλλά όχι ο τρόπος απόκτησης της. Θεωρώ ότι το έξοδο πρέπει να καλυφθεί με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί από το κάθε στέλεχος.
    Ας μην ξεχνάμε και τους νέους που είναι ήδη σπουδαστές των Σχολών Ικάρων (ΣΙ) και Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), με ειδικότητα Έρευνας Πληροφορικής και Τεχνικός Πληροφορικής αντίστοιχα, οι οποίοι επέλεξαν να υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο κλάδο των ενόπλων δυνάμεων. Πως θα εξασφαλιστεί ότι αυτό το προσωπικό θα έχει πίστη στο σύστημα ή ότι θα παραμείνει να συνεχίσει τις σπουδές του, όταν έχει επιλέξει να υπηρετήσει στην ΠΑ και έχει ήδη εισαχθεί στη σχολή των ονείρων του, αλλά ο εν λόγω νόμος του αλλάζει προσανατολισμό και καριέρα για μια ζωή και τον υποχρεώνει να αποφοιτήσει Ανθυπολοχαγός/Λοχίας (αντίστοιχα) του κοινού σώματος, που μπορεί να κληθεί να υπηρετήσει και σε μονάδα του ΠΝ ή του ΣΞ. Επίσης ανάλογα θέματα ισχύουν και για το προσωπικό ΕΠΟΠ με ειδικότητα προγραμματιστή, το οποίο απαρτίζεται από απόφοιτους Ανωτέρων ή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ / ΤΕΙ).
    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η δημιουργία ενός κοινού σώματος υπό το ΓΕΕΘΑ, δημιουργεί στο παρόν περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθεί να λύσει, χωρίς να αμφισβητώ τη μελλοντική του λειτουργία, με χρήση μεταβατικών διατάξεων. Θεωρώ ότι για την επιτυχία ενός κοινού σώματος θα πρέπει να προηγηθεί η άμεση δημιουργία/ενεργοποίηση μιας διεύθυνσης υπό το ΓΕΕΘΑ, η οποία θα έχει ως στόχους:
    – τον ορθότερο σχεδιασμό και τη βέλτιστη διαχείριση ανθρώπινων και υλικών πόρων
    -τη δια βίου κοινή εκπαίδευση του προσωπικού πληροφορικής για όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων,
    -την εύρεση κονδυλίων για τον συνεχή εκσυγχρονισμού των απαιτούμενων υλικών
    -τη συνεχή και αδιάκοπη επικοινωνία όλων των στελεχών μεταξύ τους για την ανατροφοδότηση σχέσεων και τη μεταφορά εμπειρίας
    Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατό να επιτευχθούν άμεσα συνεργίες μεταξύ των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων σε κοινά θέματα (π.χ. κυβερνοασφάλειας, προσωπικού, μισθοδοσίας, αλληλογραφίας, προμηθειών κ.λ.π.) ενώ παράλληλα οι ειδικοί ανά κλάδο θα συνεχίζουν να επιλύουν τα κατά περίπτωση ειδικά θέματα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί υψηλότερη αποτελεσματικότητα αλλά και θα αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις ανομοιογένειας του προσωπικού και καθυστερήσεων παραδόσεων έργων.

  • 4 Μαΐου 2024, 18:18 | Ευδοξία

    Στο άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί» προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Έγκειται και νομικό ζήτημα όπου η διακριτική μεταχείριση (κατηγοριοποίηση σε μισθολογική κλίμακα Β΄) των Αξιωματικών που προέρχονται από τις Α.Σ.Σ.Υ και έχουν πτυχίο Α.Ε.Ι, έναντι των Αξιωματικών που προέρχονται απο τις Α.Σ.Ε.Ι , τις Α.Σ.Σ.Υ μέσω μετάταξης ή από διαγωνισμό (κατηγοριοποίηση σε μισθολογική κλίμακα Α΄). Αποψή μου είναι οτι γεννάται θέμα παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης.

  • 4 Μαΐου 2024, 18:27 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΜΘ

    Στο άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί» προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Έγκειται και νομικό ζήτημα όπου η διακριτική μεταχείριση (κατηγοριοποίηση σε μισθολογική κλίμακα Β΄) των Αξιωματικών που προέρχονται από τις Α.Σ.Σ.Υ και έχουν πτυχίο Α.Ε.Ι, έναντι των Αξιωματικών που προέρχονται απο τις Α.Σ.Ε.Ι , τις Α.Σ.Σ.Υ μέσω μετάταξης ή από διαγωνισμό (κατηγοριοποίηση σε μισθολογική κλίμακα Α΄). Αποψή μου είναι οτι γεννάται θέμα παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης.

  • 4 Μαΐου 2024, 16:50 | Δημήτρης Ρ.

    Κύριε Υπουργέ, αν δεν το γνωρίζετε, αποτελεί τεράστια πρόκληση για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των κατηγοριών ΑΣΕΙ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ και ειδικότερα για τους εκπροσώπους αυτών των κατηγοριών, οι οποίοι στάθηκαν ικανοί και άξιοι να αποκτήσουν ένα πτυχίο ΑΕΙ, η πριμοδότηση ενός επιπλέον καταληκτικού βαθμού, αποκλειστικά και μόνο στους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.

    Τα ερωτήματα που κυριαρχούν μέσα στα στρατόπεδα και ζητούν απαντήσεις είναι:

    Πώς δικαιολογείται αυτή η διάκριση;

    Πώς εξηγείται το γεγονός ότι το ίδιο ή κάποιο άλλο ισότιμο πτυχίο ΑΕΙ, στους ΑΣΣΥ να ευεργετείται και στις άλλες κατηγορίες να θεωρείται άνευ σημασίας;

    Αν το ίδιο πτυχίο με αυτό που κατέχει ένας ΑΣΣΥ, το αποκτήσει κάποιος ΕΜΘ ή ΕΠΟΠ χάνει τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει, την αξία ή τη δυναμική του;

    Τι ή ποιοι σας αποτρέπουν από το να δείτε το προφανές και να προσφέρετε την αποκατάσταση σε αυτή την ολιγάριθμη κατηγορία προσωπικού, που ξεχώρισε θετικά;

    Κύριε Υπουργέ, έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να κλείσετε τα αυτιά σας στις φατρίες που πλαισιώνουν τα γραφεία σας και τα Επιτελεία, προωθώντας μόνο τα δικά τους σχέδια, απαξιώνοντας και θάβοντας οτιδήποτε καλό προέρχεται από προσωπικό άλλης προέλευσης.

    Μπορείτε να αποδείξετε έμπρακτα, ότι υπηρετείτε, προωθείτε και εφαρμόζετε την ισονομία για το προσωπικό σας. Επίσης, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξετε ότι αυτή η ισονομία, δεν είναι μια ξεθωριασμένη αρχή για τις σύγχρονες Ένοπλές Δυνάμεις, η οποία ελέγχεται από ρητά ή άρρητα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καταλυτικό παράγοντα νομοπαρασκευαστικής σκέψης και καθολική αξία για την αντιμετώπιση του συνόλου του προσωπικού.

    Παρακαλώ να εξετάσετε το θέμα, χωρίς συμβούλους και είμαι σίγουρος ότι μέσα από το πρίσμα της νομικής σας σκέψης, θα διορθώσετε αυτή την αδικία, πριν έρθουν τα άρθρα της διαβούλευσης για ψήφιση στη Βουλή.

  • 4 Μαΐου 2024, 14:24 | Διονύσης

    Μια δική σας φράση κύριο της κυβέρνησης θα ζητήσω την διόρθωση μιας αδικίας. #Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη#. Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των μονιμοποιηθεντων εθελοντών, των των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Επιπροσθέτως θα λύσει μια χρονιά αδικία

  • 4 Μαΐου 2024, 10:54 | Ηλίας Κ.

    Οι ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, αξίζουν ως ελάχιστη έμπρακτη και ηθική επιβράβευση να αποκτούν ως καταληκτικό βαθμό, τον βαθμό του Λοχαγού και των αντιστοίχων και ως αποστρατευτικό βαθμό τον βαθμό του Ταγματάρχη και των αντιστοίχων.

    Οι ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ κατέβαλλαν ή καταβάλλουν ή θα καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια με τους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ για να αποκτήσουν το ίδιο και ισότιμο πανεπιστημιακό πτυχίο τους.

    Η αποκατάσταση της αδικίας είναι θέμα ισονομίας και θα εκπέμψει το μήνυμα εντός των στρατοπέδων ότι η δια βίου μάθηση και οι τίτλοι σπουδών επιβραβεύονται σε όλους, ανεξαρτήτως προέλευσης.

    Η αποκατάσταση της αδικίας είναι θέμα της νέας κουλτούρας των σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων και της έξωθεν εικόνας τους. Στις πολιτισμένες χώρες, η επιπλέον εκπαίδευση και πανεπιστημιακή μόρφωση όλων των εργαζομένων σε έναν κλάδο, αναγνωρίζεται προωθείται και ευεργετείται. Δεν ευεργετούνται για τα ίδια προσόντα (πτυχίο ΑΕΙ) μερικοί του κλάδου.

    Η αποκατάσταση της αδικίας είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα διαταράξει σε κανένα επίπεδο την ιεραρχία ή την πυραμίδα, αφού στην ουσία θα είναι ο αποστρατευτικός βαθμός των ΕΜΘ και θα αφορά στην απόστρατη ζωή τους.

    Η αποκατάσταση της αδικίας είναι ένα θέμα αμελητέου οικονομικού κόστους για το επίπεδο ΥΠΕΘΑ, Κράτους και Προϋπολογισμού.

    Το πτυχίο ΑΕΙ ενός στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε είναι προέλευσης ΑΣΣΥ είτε είναι προέλευσης ΕΜΘ, δεν είναι ένα ετερόφωτο προσόν το οποίο φωτίζεται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου του. Είναι ένα ουσιαστικό και τυπικό προσόν, είναι αυταπόδεικτης αξίας, είναι ουσιωδώς και φύσης αυτόφωτο και επισκιάζει με χαρακτηριστική άνεση τις κυρίαρχες κουλτούρες, τις μόνιμες αγκυλώσεις, τις προελεύσεις και άρα ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, ακόμη και στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το άρθρο 23 του νόμου 3883/10 πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ.

    Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους ΕΜΘ.

  • 4 Μαΐου 2024, 06:41 | Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Οι σύγχρονες ΕΔ πρέπει να έχουν διακλαδικό δόγμα και όχι κλαδική νοοτροπία. Ένας πχ προγραμματιστής/δικτυάς στην Πολεμική Αεροπορία που παρουσιάζεται ως αποκλειστικός ειδικός κάνοντας τα ίδια πράγματα με έναν προγραμματιστή/δικτυά στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν έχει λογική και οδηγεί σε σπατάλη πόρων της υπηρεσίας. Προσθέστε επίσης στο νομοσχέδιο:
    1. Εργασία στον ιδιωτικό τομέα στους απόφοιτους της ΣΣΑΣ για μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ένοπλες δυνάμεις από όλες τις επιστημονικές ειδικότητες της ΣΣΑΣ και όχι μόνο την Ιατρική επιστήμη.
    2. Να βγάζει η ΣΣΑΣ μόνο αξιωματικούς Κοινών Σωμάτων για το σύνολο των επιστημονικών ειδικοτήτων.

  • 3 Μαΐου 2024, 22:31 | Ευαγγελία Ιωαννίδη

    Εύγε για το νομοσχέδιο αλλά προχωρήστε επίσης στην τροποποίηση του 1400/73 για εργασία των πληροφορικών στον ιδιωτικό τομέα όπως στους γιατρούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι παραιτήσεις σε κάποιο βαθμό.

  • 3 Μαΐου 2024, 22:09 | Ιωάννης Στεφανίδης

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει από το 1997 που δημιουργήθηκε το Σώμα πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς. Θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πληροφορική, είναι προφανές πως δεν γράφει άλλη γλώσσα προγραμματισμού ή στήνει διαφορετικά δίκτυα ένας από αεροπορία ή από ναυτικό. Η κλαδική αντιμετώπιση της Πληροφορικής στις ΕΔ μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

  • 3 Μαΐου 2024, 21:28 | Μάριος

    Να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’. Η δημιουργία κοινού σώματος δεν θα προσφέρει τίποτα καινούργιο. Αντίθετα θα ωθήσει πολλά ικανά και άξια στελέχη – κυρίως απ’τον κλάδο της Π.Α. – σε παραιτήσεις και αποστρατείες.

  • 3 Μαΐου 2024, 18:05 | Χρ

    Παρόλο που πιστεύω ότι τα σχόλια δεν λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψιν θα ήθελα να αναφέρω ότι στο άρθρο 49 που αφορά την στελέχωση του ΚΣ από αποφοίτους στρατιωτικών σχολών Σχολής Ικάρων είναι άδικο και μη ηθικό από μέρους του ΥΠΕΘΑ καθότι οι ανωτέρω σπουδαστές ( των δύο προηγούμενων χρόνων 2022 και 2023) όταν επέλεγαν τον κωδικό 885 στο Μηχανογραφικό πίστευαν ότι θα εισαχθούν στην Πολεμική Αεροπορία με μια συγκεκριμένη προοπτική εξέλιξης της υπηρεσιακής και οικογενειακής ζωής των. Μιλάμε για σπουδαστές που αρίστευαν με βάση πάνω από 18500 μόρια που αν γνώριζαν εκ των προτέρων αυτή τη δραστική αλλαγή, δεν θα έκαναν την ίδια επιλογή ή θα επέλεγαν κάποιο άλλο ΑΕΙ που θα τους έδινε καλύτερες προοπτικές. Θα είναι κρίμα ένας νέος σπουδαστής που είχε όνειρο να εισέλθει στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας να φοιτήσει τέσσερα χρόνια στην Σχολή Ικάρων, να ορκιστεί κατά την αποφοίτηση του Ανθυπολοχαγός και κατόπιν να τοποθετηθεί σε μονάδα ή σχηματισμό ( πιθανόν φρεγάτα) του Πολεμικού Ναυτικού.
    Προτείνω να μην συγκροτηθεί ΚΣ Πληροφορικής και η ΣΣΑΣ να αποδίδει Αξκους πληροφορικής στους κλάδους των ΕΔ όπως με τους Υγειονομικούς και την Νοσηλευτική, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε κλάδου.

  • 3 Μαΐου 2024, 17:25 | GianniHaf

    Να αντικατασταθεί το άρθρο 49 1.(ε) «Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών…» με «Το προσωπικό ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ενώ όσοι ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να επιστρέψουν στην ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.»

  • 3 Μαΐου 2024, 15:45 | Alex

    Να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’. Αν κάποιοι κλάδοι δεν προσελκύουν προσωπικό και έχουν πρόβλημα υποστελέχωσης απαιτούνται άλλα μέτρα και όχι η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μετάταξη στελεχών ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΡΗΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ τους. Η πληροφορική αποδίδει άριστα και με το υπάρχον καθεστώς.

  • 3 Μαΐου 2024, 15:37 | Κώστας

    Να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’. Η πληροφορική τόσα χρόνια έχει αποδώσει άριστα και χωρίς το κοινό σώμα. Το μοναδικό που θα προκαλέσει μια ενοποίηση θα είναι αύξηση των παραιτήσεων και των πρόωρων αποστρατειών ειδικά από τα στελέχη της Π.Α.

  • 3 Μαΐου 2024, 15:13 | George

    Άρθρο 49. Η στελέχωση του κοινού σώματος πληροφορικής να γίνει αποκλειστικά και μόνο με αίτηση των στελεχών που το ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Είναι απαράδεκτο στελέχη να αλλάζουν κλάδο χωρίς ΡΗΤΑ να έχουν συναινέσει.

  • 3 Μαΐου 2024, 14:36 | Μαρία

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Επιπροσθέτως θα λύσει μια χρονιά αδικία όπου ΕΠΟΠ υπξκός λόγω πτυχίου ΤΕΙ ακολουθεί την ΣΜΥ με αποτέλεσμα αν και κατέχει λιγότερα εκπαιδευτικά εχέγγυα από έναν ΕΜΘ κάτοχο πτυχίου ΑΕΙ μισθοδοτείται στην μισθολογική κλίμακα Β αντί της Γ και υπάρχει το ενδεχόμενο να αποστρατευτεί με ανώτερο βαθμό διαταράσσοντας την ιεραρχία. Η υιοθέτηση της ανωτέρω πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή στο στράτευμα Αξιωματικών με πανεπιστημιακές γνώσεις και εμπειρίες εφάμιλλες με αυτές των αξιωματικών ΑΣΕΙ και φυσικά ανώτερες από αυτές των αξιωματικών ΑΣΣΥ.Το μισθολογικό κόστος που θα προκύψει υπερκαλύπτεται από την εισροή τεχνογνωσίας που θα προκύψει

  • 3 Μαΐου 2024, 14:09 | Πάνος

    Προτείνεται η απόσυρση του ΜΕΡΟΥΣ Δ’ απ’το νομοσχέδιο. Η ενοποίηση ΔΕΝ εξυπηρετεί κάποιον συγκεκριμένο σκοπό. Το αντίθετο θα επιφέρει πάρα πολλές παραιτήσεις.

  • 3 Μαΐου 2024, 13:43 | Γιαννης

    Γενικά διαφωνώ με την δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του και επομένως το σωστό θα ήταν η κατάσταση να παραμείνει όπως έχει. Η ενοποίηση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τουναντίον θα οδηγήσει σε παραιτήσεις στελεχών.
    Προτείνεται να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’.

  • 3 Μαΐου 2024, 13:21 | olga

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Επιπροσθέτως θα λύσει μια χρονιά αδικία όπου ΕΠΟΠ υπξκός λόγω πτυχίου ΤΕΙ ακολουθεί την ΣΜΥ με αποτέλεσμα αν και κατέχει λιγότερα εκπαιδευτικά εχέγγυα από έναν ΕΜΘ κάτοχο πτυχίου ΑΕΙ μισθοδοτείται στην μισθολογική κλίμακα Β αντί της Γ και υπάρχει το ενδεχόμενο να αποστρατευτεί με ανώτερο βαθμό διαταράσσοντας την ιεραρχία. Η υιοθέτηση της ανωτέρω πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή στο στράτευμα Αξιωματικών με πανεπιστημιακές γνώσεις και εμπειρίες εφάμιλλες με αυτές των αξιωματικών ΑΣΕΙ και φυσικά ανώτερες από αυτές των αξιωματικών ΑΣΣΥ.Το μισθολογικό κόστος που θα προκύψει υπερκαλύπτεται από την εισροή τεχνογνωσίας που θα προκύψει

  • 3 Μαΐου 2024, 13:24 | Διονύσης

    Το άρθρο 23 «καταληκτικοί βαθμοί»προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(ΑΕΙ)». Η ανωτέρω τροποποίηση θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία.Επιπροσθέτως θα λύσει μια χρονιά αδικία όπου ΕΠΟΠ υπξκός λόγω πτυχίου ΤΕΙ ακολουθεί την ΣΜΥ με αποτέλεσμα αν και κατέχει λιγότερα εκπαιδευτικά εχέγγυα από έναν ΕΜΘ κάτοχο πτυχίου ΑΕΙ μισθοδοτείται στην μισθολογική κλίμακα Β αντί της Γ και υπάρχει το ενδεχόμενο να αποστρατευτεί με ανώτερο βαθμό διαταράσσοντας την ιεραρχία. Η υιοθέτηση της ανωτέρω πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή στο στράτευμα Αξιωματικών με πανεπιστημιακές γνώσεις και εμπειρίες εφάμιλλες με αυτές των αξιωματικών ΑΣΕΙ και φυσικά ανώτερες από αυτές των αξιωματικών ΑΣΣΥ.Το μισθολογικό κόστος που θα προκύψει υπερκαλύπτεται από την εισροή τεχνογνωσίας που θα προκύψει

  • 3 Μαΐου 2024, 11:56 | Νικόλαος Καλστακίδης

    Συγχαρητήρια για τη δημιουργία του Κοινού Σώματος Πληροφορικής. Η διατήρηση διαφορετικών διευθύνσεων Πληροφορικής με σκοπό να υπάρχουν παραπάνω θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων ανά Γενικό Επιτελείο, δηλαδή να υπάρχει διαφορετικό μαγαζί για να κάνει το ίδιο πράγμα, είναι απλά τραγικό.

  • 3 Μαΐου 2024, 11:04 | Ιωάννης Δομάκης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 3 Μαΐου 2024, 10:26 | Γιώργος Κιουρκτσίδης

    Κατά το προηγούμενο έτος σωστά αποκαταστάθηκε η αδικία στη σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ τάξεων 1993, 1994, 1995 στα πλαίσια του ν. 5018/2023. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις συναδέλφων για τη μη συμπερίληψη των τάξεων 1996-1997, καθώς οι προϋποθέσεις εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες, η μόνιμη επωδός στις λαμβανόμενες απαντήσεις ήταν η αποδοχή του δίκαιου αιτήματος μας και η υπόσχεση για μελλοντική αποκατάσταση.
    Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αναφορές επί του θέματος τόσο σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, σε συνδυασμό με επίκαιρες ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία, όσο και με απευθείας ερωτήσεις στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αλλά και στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό σε συνέντευξη τύπου στο Λαύριο σε ζωντανή πανελλήνια μετάδοση.
    Γνωρίζοντας ότι έχει υπάρξει προφορική αλλά και έγγραφη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας επί του θέματος, από συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις στρατιωτικών, θεωρείται πως είναι η πλέον ΚΡΙΣΙΜΗ χρονική στιγμή για την κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας με σκοπό την οριστική επίλυσης της υφιστάμενης αδικίας.
    Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την προσθήκη τροπολογίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηθική αποκατάσταση των τάξεων ΑΣΣΥ 1996-1997 με βάση τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996 οι καταταγέντες τα έτη 1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997)
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, έχοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλετε στην ορθή επίλυση του αιτήματος μας.
    Απόφοιτος τάξης 1997