Άρθρο 14
Διοργάνωση προγραμμάτων τρίτου κύκλου σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 1 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί της αποστολής και της οργάνωσης των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, οι λέξεις «ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), όπως αυτά ορίζονται», β) η περ. γ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται, γ) στην παρ. 4, γα) προστίθενται οι λέξεις «του πρώτου κύκλου» και γβ) προστίθεται η λέξη «ακαδημαϊκά», γ) προστίθεται παρ. 6, και το άρθρο 1, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 1
Αποστολή και Οργάνωση Α.Σ.Ε.Ι.
1. Τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) είναι ισότιμα με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) όπως αυτά ορίζονται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.
2. Τα Α.Σ.Ε.Ι. έχουν ως αποστολή:
α. Να παράγουν και να μεταδίδουν τη γνώση στους σπουδαστές τους με την έρευνα και διδασκαλία της στρατιωτικής, ναυτικής, αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.
β. Να αναπτύσσουν τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή ώστε να διαμορφώνουν αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντάς τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγήτορες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.
γ. Να διοργανώνουν αυτοτελώς, ή από κοινού με τα Α.Ε.Ι., προγράμματα δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών [Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών (Π.Δ.Σ.), αντίστοιχα], σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), καθώς και να διεξάγουν επιστημονική έρευνα σε τομείς ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων.
3. Α.Σ.Ε.Ι. είναι: Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.), η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) και η Σχολή Ικάρων (Σ.Ι.).
4. Η διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών στα Α.Σ.Ε.Ι. είναι τέσσερα (4) τουλάχιστον ακαδημαϊκά έτη και οι σπουδές οργανώνονται σε ακαδημαϊκά εξάμηνα.
5. Η εποπτεία στα Α.Σ.Ε.Ι. ασκείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.) δια των οικείων Γενικών Επιτελείων (Γ.Ε.).
6. Τα Α.Σ.Ε.Ι. υπόκεινται σε αξιολόγηση και πιστοποίηση από την ΕΘ.Α.Α.Ε., σύμφωνα με τον ν. 3374/2005 (Α΄ 189), περί αξιολόγησης των Α.Ε.Ι..».
Άρθρο 15
Εκπαίδευση – Κέντρα αριστείας – Τροποποίηση άρθρου 2 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 2 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί της εκπαίδευσης που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο, προστίθενται οι λέξεις «- Κέντρα Αριστείας», β) προστίθεται παρ. 3, και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 2
Εκπαίδευση – Κέντρα Αριστείας
1. Στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) παρέχεται στρατιωτική (θεωρητική και πρακτική) και ακαδημαϊκή εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του κάθε Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).
2. Η στρατιωτική εκπαίδευση αφορά στις θεωρητικές, τεχνικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και στην πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή της στρατιωτικής, ναυτικής και αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας στο οικείο επιχειρησιακό περιβάλλον. Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση αφορά στην επιστημονική γνώση των αντικειμένων των θετικών, εφαρμοσμένων, τεχνολογικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και θεωρητικών επιστημών, οι οποίες διδάσκονται στα Α.Σ.Ε.Ι. και σε αυτήν υπάγονται όλα τα μαθήματα επιστημονικού χαρακτήρα τα οποία υποστηρίζουν γνωσιολογικά την εκπαίδευση των σπουδαστών (θεωρητική και πρακτική) στο πεδίο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
3. Τα Α.Σ.Ε.Ι. δύναται να αναδειχθούν σε Κέντρα Αριστείας με βάση όσα ορίζονται στο άρθρο 19 του ν. 4653/2020 (Α’ 12). Κριτήρια για την ανάδειξη των Κέντρων Αριστείας είναι ιδίως η εξαιρετική ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου, η αποτελεσματική δομή και οργάνωση των συναφών προγραμμάτων σπουδών, η σύνδεση διδασκαλίας και έρευνας και η υψηλή ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών.».
Άρθρο 16
Προσθήκη κατεύθυνσης στη Σχολή Ικάρων – Τροποποίηση παρ. 1 και 3 άρθρου 3 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 3 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των Τμημάτων και των Τομέων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 1, προστίθενται οι λέξεις «, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων», β) το τέταρτο εδάφιο της περ. ε’ της παρ. 1 καταργείται, γ) στο πρώτο εδάφιο της περ. στ’ της παρ. 1, γα) προστίθενται οι λέξεις «που συνοδεύεται από αιτιολογημένη γνώμη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.),» και γβ) οι λέξεις «είτε σε νέα Κατεύθυνση, σύμφωνα με την περίπτωση γ΄, είτε στην ήδη λειτουργούσα Κατεύθυνση των Ελεγκτών Αεράμυνας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «είτε σε υφιστάμενη ή νέα κατεύθυνση, πλην της κατεύθυνσης των Μηχανικών σύμφωνα με την περ. γ΄», δ) στην παρ. 3, δα) οι λέξεις «Με προεδρικά διατάγματα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας,» και δβ) προστίθενται οι λέξεις «των Α.Σ.Ε.Ι.», και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 3
Τμήματα – Τομείς
1.α. Στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) λειτουργούν Τμήματα. Τμήμα είναι η βασική εκπαιδευτική μονάδα που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο μιας επιστήμης.
β. Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) λειτουργεί Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών με κατευθύνσεις Όπλων και Σωμάτων. Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) λειτουργεί Τμήμα Ναυτικών Επιστημών με κατευθύνσεις Μαχίμων και Μηχανικών. Στη Σχολή Ικάρων (Σ.Ι.) λειτουργεί Τμήμα Αεροπορικών Επιστημών με Κατευθύνσεις Ιπταμένων, Μηχανικών, Ελεγκτών Αεράμυνας, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
γ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (Α.Α.Σ.), είναι δυνατή η ίδρυση, η λειτουργία, η μετονομασία ή η κατάργηση στο Τμήμα Αεροπορικών Επιστημών που λειτουργεί στη Σ.Ι. νέων Κατευθύνσεων οι οποίες θα λειτουργούν από το πρώτο έτος σπουδών.
δ. Οι σπουδαστές της Κατεύθυνσης Ιπταμένων της Σ.Ι. οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών αποτυγχάνουν στις πτήσεις ή κρίνονται υγειονομικά ακατάλληλοι, διαγράφονται από τη Σ.Ι. απολυόμενοι, με την επιφύλαξη της περ. στ΄.
ε. Οι σπουδαστές της κατεύθυνσης Ιπταμένων της Σ.Ι., οι οποίοι, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή, διεγράφησαν είτε ως μαθητές από άλλη παραγωγική σχολή των Ε.Δ. είτε ως μόνιμοι στρατιωτικοί από τις τάξεις των Ε.Δ. και κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών αποτυγχάνουν στις πτήσεις και διαγράφονται από τη Σχολή Ικάρων, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διαγραφή τους, να επανεντάσσονται στην κατηγορία που ανήκαν. Η επανεγγραφή των μαθητών στη σχολή από την οποία είχαν διαγραφεί γίνεται στο έτος σπουδών που έπεται του έτους διαγραφής τους, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της φοίτησής τους, σύμφωνα με τον οικείο οργανισμό της σχολής, η δε φοίτησή τους αρχίζει από την επόμενη της διαγραφής τους από τη Σ.Ι. ακαδημαϊκή περίοδο. Η επανεγγραφή όσων υπηρετούσαν ως μόνιμοι στρατιωτικοί στις τάξεις των Ε.Δ. γίνεται στην ίδια επετηρίδα από την οποία διεγράφησαν και καθίστανται νεότεροι όσων απέκτησαν τον βαθμό κατά το ίδιο έτος.
στ. Οι σπουδαστές της Κατεύθυνσης Ιπταμένων της Σ.Ι., οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους αποτυγχάνουν στις πτήσεις ή κρίνονται υγειονομικά ακατάλληλοι, πλην όμως κατάλληλοι για ειδικότητες εδάφους, μπορούν ύστερα από αίτησή τους, που συνοδεύεται από αιτιολογημένη γνώμη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), να παραμείνουν στη Σ.Ι. μετατασσόμενοι είτε σε υφιστάμενη ή νέα κατεύθυνση πλην της κατεύθυνσης των Μηχανικών, σύμφωνα με την περ. γ΄, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων του αντίστοιχου έτους, εφόσον υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες, ύστερα από εισήγηση του Α.Α.Σ. και απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Για τους σπουδαστές του πρώτου έτους, η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος που καθορίζεται με την παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 3648/2008 (Α΄ 38).
ζ) Η διαδικασία μετάταξης αυτών, τα αφορώντα στην εκπαίδευσή τους, όπως και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με τον Οργανισμό της Σ.Ι..
2. Τα Τμήματα κάθε Α.Σ.Ε.Ι. μπορούν να λειτουργούν με κοινούς Τομείς οι οποίοι καλύπτουν αποκλειστικά την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ο Τομέας έχει ως έργο τη διδασκαλία, έρευνα και εκπαίδευση μέρους του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος.
3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ιδρύονται, συγχωνεύονται, μετονομάζονται ή καταργούνται Τμήματα και Τομείς των Α.Σ.Ε.Ι..».
Άρθρο 17
Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών από τα των Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν. 3187/2003
Ο τίτλος και το άρθρο 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 4
Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών
1. Στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) δύνανται να οργανώνονται, να λειτουργούν, να συγχωνεύονται, να μετονομάζονται ή να καταργούνται προγράμματα δεύτερου κύκλου σπουδών [Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.)]. Τα Π.Μ.Σ. διέπονται από επιστημονική συνοχή, έχουν αντικείμενο συγγενές προς τα επιστημονικά πεδία του τμήματος που τα οργανώνει και πληρούν τις προϋποθέσεις που εγγυώνται υψηλό επίπεδο σπουδών, σε γνωστικά αντικείμενα, που άπτονται θεμάτων στρατιωτικής, ναυτικής και αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας.
2. Τα Α.Σ.Ε.Ι. δύνανται να συμπράττουν για την οργάνωση Π.Μ.Σ. με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) καθώς και με ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), ερευνητικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα, την Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς της αλλοδαπής, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς και ενώσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Δεν επιτρέπεται η σύμπραξη με εκπαιδευτικούς φορείς μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης του ν. 3696/2008 (Α΄ 177).
3. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος.
4. Τα Α.Σ.Ε.Ι. δύνανται να διοργανώνουν αυτόνομα προγράμματα τρίτου κύκλου σπουδών [Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών (Π.Δ.Σ.)], τα οποία αποσκοπούν στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και στην ουσιαστική συνεισφορά στην εξέλιξη της γνώσης σε γνωστικό αντικείμενο ενδιαφέροντος των Α.Σ.Ε.Ι. και οδηγούν στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος μετά από την εκπόνηση και επιτυχή υποστήριξη διδακτορικής διατριβής. Τα προγράμματα σπουδών τρίτου κύκλου περιλαμβάνουν την υποχρεωτική εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε αντικείμενο που σχετίζεται με την επιστημονική περιοχή του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. και δύνανται να περιλαμβάνουν αυτοτελές πρόγραμμα μαθημάτων διδακτορικών σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει την παρακολούθηση και επιτυχή περάτωση ολοκληρωμένου κύκλου μαθημάτων ή άλλων εκπαιδευτικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων, που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System – ECTS).
5. Προγράμματα σπουδών τρίτου κύκλου για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με συνεπίβλεψη, διοργανώνονται από ένα Τμήμα Α.Σ.Ε.Ι. σε συνεργασία με ένα ή περισσότερα Τμήματα του ίδιου ή άλλου Α.Σ.Ε.Ι., ή Α.Ε.Ι. καθώς και με ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, ερευνητικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα, την Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της αλλοδαπής. Δεν επιτρέπεται η σύμπραξη με εκπαιδευτικούς φορείς μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης του ν. 3696/2008.
6. Με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., καθορίζονται το πρόγραμμα και ο κανονισμός του Π.Δ.Σ., οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων, η ελάχιστη και η μέγιστη χρονική διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποψηφίων διδακτόρων, καθώς και η διαδικασία επίβλεψης, υποστήριξης και αξιολόγησης της διδακτορικής διατριβής. Για τα παραπάνω θέματα, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 90 έως 97 του ν. 4957/2022 για τα προγράμματα τρίτου κύκλου σπουδών που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι.
7. Προτάσεις εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, οι οποίες είναι μέρος προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε.Α.) των Ενόπλων Δυνάμεων, δύνανται να χρηματοδοτούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες για τα προγράμματα διατάξεις. Μέρος της έρευνας, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, μπορεί να πραγματοποιείται στα κέντρα έρευνας των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
8. Υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή, η οποία αφορά στη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας, με σκοπό την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών.
9. Η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία υποδεικνύει έναν εκπρόσωπό της με εμπειρία και γνώση σχετική με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, που έχει ως καθήκοντα την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα σε θέματα που αφορούν στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος και επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής είναι αποκλειστικά μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του αντίστοιχου Α.Σ.Ε.Ι. στο οποίο εκπονείται η διδακτορική διατριβή, σύμφωνα με όσα καθορίζονται στο άρθρο 96 του ν. 4957/2022. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ή βιομηχανίας δύναται να συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και στην επταμελή εξεταστική επιτροπή, εκφράζοντας τις απόψεις του επί της γενικότερης πορείας της διατριβής κατά το μέρος που αφορά στη συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία.
10. Με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Α.Σ.Ε.Ι., της συνεργαζόμενης επιχείρησης ή βιομηχανίας και του υποψήφιου διδάκτορα, το οποίο εγκρίνεται από το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Α.Σ., καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι συνεργασίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην επιχείρηση ή τη βιομηχανία και την εξαγωγή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του Α.Σ.Ε.Ι., αν η έρευνα διεξάγεται εντός του Α.Σ.Ε.Ι., τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας επί του έργου που διεξάγεται κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.
11. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ο υποψήφιος διδάκτορας δύναται να διεξάγει, εν όλω ή εν μέρει, την ερευνητική του δραστηριότητα σε χώρους της επιχείρησης ή βιομηχανίας, μετά από σύμφωνη γνώμη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται η υποστήριξη και η καθοδήγηση από τον επιβλέποντα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του εσωτερικού οργανισμού λειτουργίας του Α.Σ.Ε.Ι. και του εσωτερικού κανονισμού σπουδών.
12. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του παρόντος έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής προόδων, που προβλέπονται από τον εσωτερικό οργανισμό του Α.Σ.Ε.Ι. και τον εσωτερικό κανονισμό σπουδών.
13. Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα στην ημεδαπή δύναται να χρηματοδοτούν, εν όλω ή εν μέρει, την εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού. Η οικονομική διαχείριση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου ή προγράμματος καθορίζεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας της παρ. 10 και είναι μέλος Δ.Ε.Π. του αντίστοιχου Α.Σ.Ε.Ι. στο οποίο εκπονείται η διδακτορική διατριβή.
14. Η εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού σύμφωνα με το παρόν δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Ταμείου Χρηματοδότησης Αμυντικής Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας και από επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, που εδρεύουν ή λειτουργούν παράρτημα στην ημεδαπή.
15. Τα Α.Σ.Ε.Ι. δύνανται να ιδρύουν, να οργανώνουν και να λειτουργούν Κοινά Διεθνή Διιδρυματικά Προγράμματα Σπουδών (Κ.Δ.Δ.Π.Σ) σύντομης διάρκειας, πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών με αντίστοιχα ιδρύματα της αλλοδαπής.
16. Για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των Κ.Δ.Δ.Π.Σ των Α.Σ.Ε.Ι. εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 111 του ν. 4957/2022, περί ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Κ.Δ.Δ.Π.Σ των Α.Ε.Ι..
17. Στα Π.Μ.Σ. και Π.Δ.Σ. των Α.Σ.Ε.Ι. δύνανται να φοιτούν απόφοιτοι των Α.Σ.Ε.Ι., της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), καθώς και απόφοιτοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
18. Προϋπόθεση για τη λειτουργία προγραμμάτων δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών στα Α.Σ.Ε.Ι. είναι η τήρηση των διαδικασιών αξιολόγησης και πιστοποίησης της ΕΘ.Α.Α.Ε..».
Άρθρο 18
Όργανα διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 5 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των οργάνων διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Α.Σ.Ε.Ι., επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) στην παρ. 3, αα) στην υποπερ. (γγ) της περ. α’, οι λέξεις «Πρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κοσμήτορα», αβ) στην υποπερ. (ββ) της περ. δ’, οι λέξεις «Προέδρου Ακαδημαϊκών Θεμάτων» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κοσμήτορα» και αγ) στην υποπερ. (στστ) της περ. δ’, οι λέξεις «Προέδρου Ακαδημαϊκών Θεμάτων» αντικαθίστανται, ομοίως, από τη λέξη «Κοσμήτορα»,
β) στην υποπερ. (ββ) της περ. β’ της παρ. 5, βα) οι λέξεις «Πρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων» αντικαθίσταται από τη λέξη «Κοσμήτορα» και ββ) οι λέξεις «, τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και τα προγράμματα σπουδών»,
γ) στο πρώτο εδάφιο της περ. α’ της παρ. 6, προστίθενται οι λέξεις «ή του Αναπληρωτή Καθηγητή»,
δ) στην περ. β’ της παρ. 6, δα) οι λέξεις «Πρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κοσμήτορας», δβ) στην υποπερ. (ββ), προστίθενται οι λέξεις «και διδακτορικά» και δγ) στην υποπερ. (εε), προστίθενται οι λέξεις «και διδακτορικών»,
ε) στην περ. γ’ της παρ. 6, εα) οι λέξεις «το αρχαιότερο μέλος ΔΕΠ μεταξύ των Διευθυντών Τομέων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέλος Δ.Ε.Π. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή» και εβ) προστίθεται νέο, δεύτερο, εδάφιο,
στ) στην παρ. 7, στα) στο πρώτο εδάφιο της περ. α’, οι λέξεις «, εάν δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος Καθηγητής στον Τομέα» διαγράφονται και στβ) οι λέξεις «Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.)»,
ζ) στην περ. α’ της παρ. 9, οι λέξεις «μεταξύ τους» διαγράφονται,
η) στην υποπερ. (αα) της περ. δ΄ της παρ. 9, προστίθενται οι λέξεις «, τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα» και
θ) στην υποπερ. (γγ) της περ. δ’ της παρ. 9, θα) οι λέξεις «Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών», θβ) οι λέξεις «πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και ερευνητικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής» και θγ) προστίθενται οι λέξεις «της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης», και το άρθρο 5, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 5
Όργανα διοίκησης των Α.Σ.Ε.Ι.
1. Όργανα διοίκησης του Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.) για την εκπαιδευτική του λειτουργία είναι:
α. Συλλογικά:
(αα) Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.)
(ββ) Η Ακαδημαϊκή Συνέλευση (Α.Σ.)
β. Μονοπρόσωπα:
(αα) ο Διοικητής
(ββ) ο Υποδιοικητής
(γγ) ο Διευθυντής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης
(δδ) ο Κοσμήτορας
(εε) οι Διευθυντές Τομέων.
2. Ο Διοικητής είναι εν ενεργεία αξιωματικός του οικείου Κλάδου, φέρει τον βαθμό του Υποστρατήγου ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ε.Δ., είναι απόφοιτος του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών κατά προτίμηση. Τοποθετείται κατά τις κείμενες διατάξεις και έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, κανονισμοί και διαταγές για τις Ε.Δ., καθώς επίσης και ο Οργανισμός του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. και ιδίως:
α. Τη Διοίκηση του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., την ευθύνη της εκπλήρωσης της αποστολής του και την τήρηση της σχετικής με αυτό νομοθεσίας και του Οργανισμού του.
β. Τη Διοίκηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, ενώ επί του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού έχει διοικητικές και λοιπές αρμοδιότητες που ορίζουν ο νόμος αυτός και ο Οργανισμός του οικείου Α.Σ.Ε.Ι..
γ. Την ευθύνη για την εκπαίδευση των φοιτούντων στα Α.Σ.Ε.Ι., σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών και τον Οργανισμό του Α.Σ.Ε.Ι. και την εφαρμογή των αποφάσεων του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
δ. Την επίβλεψη, παρακολούθηση και έλεγχο της εφαρμογής των αποφάσεων του Ε.Σ. και των προβλεπόμενων στον Οργανισμό του Α.Σ.Ε.Ι..
ε. Την παρακολούθηση των θεμάτων υγείας, φυσικής κατάστασης, ενδιαίτησης, διατροφής, ψυχαγωγίας και της εν γένει αγωγής των φοιτούντων.
3. α. Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) είναι η ανώτατη εκπαιδευτική αρχή του Α.Σ.Ε.Ι. Αποτελείται από τον Διοικητή του Α.Σ.Ε.Ι. ως πρόεδρο και μέλη:
(αα) Τον Υποδιοικητή του Α.Σ.Ε.Ι..
(ββ) Τον Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης.
(γγ) Τον Κοσμήτορα.
(δδ) Τρεις εν ενεργεία αξιωματικούς από το επιτελείο του Α.Σ.Ε.Ι., κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, τους οποίους ορίζει ο Διοικητής του οικείου Α.Σ.Ε.Ι, με θητεία δύο ετών.
(εε) Τέσσερις Διευθυντές Τομέων με θητεία δύο ετών. Εκλέγονται από την Α.Σ., με μυστική ψηφοφορία, σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλεί ο Κοσμήτορας τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους στο Ε.Σ.. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση. Εάν οι Διευθυντές Τομέων δεν επαρκούν για την κάλυψη των κενών θέσεων ή για οποιονδήποτε λόγο αποβεί άκαρπη η διαδικασία εκλογής και είναι αδύνατη η συγκρότηση του Ε.Σ., τότε για την κάλυψη των κενών θέσεων υποβάλλουν υποψηφιότητα Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές ή Επίκουροι Καθηγητές. Εκλέγονται από την Α.Σ. με μυστική ψηφοφορία, σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλεί ο Κοσμήτορας τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους στο Ε.Σ.. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.
β. Το Ε.Σ. συγκαλείται εγγράφως από τον πρόεδρο ή τον νόμιμο αναπληρωτή του. Ευρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες ο πρόεδρος και πέντε από τα μέλη του, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα μέλος των υποπερ. (γγ), (δδ) και (εε) της περ. (α) της παρούσας παραγράφου. Οι αποφάσεις του Ε.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
γ. Ο Πρόεδρος του Ε.Σ. μπορεί, όταν απαιτείται, να καλεί στις συνεδριάσεις οποιοδήποτε μέλος Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Επιτελείου του Α.Σ.Ε.Ι. για να εκφράσει τη γνώμη του χωρίς δικαίωμα ψήφου.
δ. Το Ε.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
(αα) Αποφασίζει ή εισηγείται στον εποπτεύοντα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μέσω του οικείου Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Α.Σ.Ε.Ι., επί όλων των θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση.
(ββ) Εγκρίνει το πρόγραμμα σπουδών του Α.Σ.Ε.Ι., καθώς και τα ωρολόγια προγράμματα μαθημάτων, μετά από πρόταση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης για τη στρατιωτική εκπαίδευση και του Κοσμήτορα για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Το Πρόγραμμα Σπουδών περιέχει τους τίτλους των μαθημάτων, το περιεχόμενο αυτών, τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας, στις οποίες περιλαμβάνεται το κάθε μορφής διδακτικό – εκπαιδευτικό έργο και τη χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση των μαθημάτων.
(γγ) Ορίζει, μετά από εισήγηση του Διευθυντή του οικείου Τομέα, τους Διευθυντές των εργαστηρίων, οι οποίοι είναι Καθηγητές ή Αναπληρωτές Καθηγητές ή Επίκουροι Καθηγητές και είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και λειτουργία των εργαστηρίων. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει Διευθυντής Τομέα, εισηγείται ο Κοσμήτορας.
(δδ) Εισηγείται στον εποπτεύοντα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μέσω του οικείου Γενικού Επιτελείου, για θέματα που αφορούν στην ίδρυση, κατάργηση ή τις εν γένει μεταβολές Τομέων ή Π.Μ.Σ., καθώς και τις θέσεις προσωπικού.
(εε) Αποφασίζει για την κατανομή του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου μεταξύ των μελών των Τομέων, ύστερα από εισήγηση των Διευθυντών Τομέων.
(στστ) Καταρτίζει, μετά από εισήγηση του Κοσμήτορα, σχέδιο προϋπολογισμού του κατ` άρθρο 27 ειδικού λογαριασμού του Α.Σ.Ε.Ι. το οποίο υποβάλλει δια του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. προς έγκριση στο αντίστοιχο Γ.Ε..
(ζζ) Καταρτίζει μετά από εισήγηση του Υποδιοικητή του Α.Σ.Ε.Ι. σχέδιο προϋπολογισμού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Α.Σ.Ε.Ι. το οποίο προωθεί στο αντίστοιχο Γενικό Επιτελείο προς έγκριση, δια του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.
(ηη) Επιλέγει, μετά από εισήγηση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης, τους Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές (Σ.Ε.).
ε. Οι ψηφοφορίες του Ε.Σ. είναι φανερές και οι αποφάσεις του αιτιολογημένες, εκτός των περιπτώσεων της μυστικής ψηφοφορίας, που αναφέρονται στον νόμο αυτόν.
στ. Τη γραμματειακή υποστήριξη του Ε.Σ. αναλαμβάνει η Γραμματεία του Ε.Σ.. Η Γραμματεία του Ε.Σ. υπάγεται στον Διοικητή της Σχολής.
ζ. Ειδικότερα θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Ε.Σ., καθώς και θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Γραμματείας του Ε.Σ. ρυθμίζονται από τον Οργανισμό του οικείου Α.Σ.Ε.Ι..
4. Ο Υποδιοικητής είναι αξιωματικός του οικείου Κλάδου, φέρει τον βαθμό του Ταξιάρχου ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ε.Δ., είναι απόφοιτος του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατά προτίμηση. Τοποθετείται κατά τις κείμενες διατάξεις για δύο έτη τουλάχιστον και έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Είναι άμεσος βοηθός και ο νόμιμος αναπληρωτής του Διοικητή όταν απουσιάζει.
β. Έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον νόμο και τον Οργανισμό του οικείου Α.Σ.Ε.Ι..
5. α. Ο Διευθυντής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης είναι αξιωματικός του οικείου Κλάδου βαθμού Ταξιάρχου ή Συνταγματάρχη και αντίστοιχων των άλλων Κλάδων των ΕΔ, απόφοιτος του οικείου ανώτατου στρατιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατά προτίμηση και τοποθετείται κατά τις κείμενες διατάξεις για περίοδο δύο τουλάχιστον ετών.
β. Ο Διευθυντής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(αα) Προΐσταται της Διεύθυνσης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης, διευθύνει και εποπτεύει την παρεχόμενη στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον νόμο αυτόν και τον οικείο Οργανισμό.
(ββ) Συνεργάζεται με τον Κοσμήτορα για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την έρευνα και τα προγράμματα σπουδών στο Α.Σ.Ε.Ι..
(γγ) Υποβάλλει πρόταση στον Υποδιοικητή του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό των εκπαιδευτικών αναγκών του Α.Σ.Ε.Ι. ως προς τη στρατιωτική εκπαίδευση.
(δδ) Μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ε.Σ. ως προς τη στρατιωτική εκπαίδευση.
(εε) Εκπροσωπεί το Α.Σ.Ε.Ι. σε δραστηριότητες στρατιωτικής εκπαίδευσης.
(στστ) Έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τον νόμο αυτόν και τον οικείο Οργανισμό.
6. α. Ο Κοσμήτορας είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ.. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δύο συνεχείς θητείες, καθώς και η εκλογή για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά. Ως θητεία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες. Η θητεία στο παραπάνω αξίωμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου.
β. Ο Κοσμήτορας έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(αα) Προΐσταται της Κοσμητείας, διευθύνει και εποπτεύει την παρεχόμενη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, σύμφωνα με τον νόμο αυτόν και τον οικείο Οργανισμό.
(ββ) Συνεργάζεται με τον Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων σχετικά με την έρευνα και τα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο Α.Σ.Ε.Ι..
(γγ) Υποβάλλει πρόταση στον Υποδιοικητή του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό των εκπαιδευτικών αναγκών του Α.Σ.Ε.Ι. ως προς την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
(δδ) Μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεων του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου ως προς την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
(εε) Εκπροσωπεί το Α.Σ.Ε.Ι. στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα σε θέματα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και σε θέματα έρευνας.
(στστ) Έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τον νόμο αυτόν και τον οικείο Οργανισμό.
γ. Ο Κοσμήτορας, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, αναπληρώνεται από τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα, ο οποίος είναι μέλος Δ.Ε.Π. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή. Ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ., η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη διαδικασία εκλογής Κοσμήτορα. Η αναπλήρωση αφορά σε κάθε αρμοδιότητα του Κοσμήτορα πλην εκείνων της συμμετοχής του στο Ε.Σ., στο Σ.Α.Α.Σ.Ε. και στα όργανα εκλογής, επιλογής και εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού.
7.α. Ο Διευθυντής Τομέα είναι μέλος Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή. Εκλέγεται για δύο ακαδημαϊκά έτη, με δυνατότητα επανεκλογής, από σώμα εκλεκτόρων που αποτελείται από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα και από ένα μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τομέα που εκλέγονται από το σύνολο του Ε.Ε.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. του Τομέα αντίστοιχα.
β. Αν στον Τομέα δεν υπάρχει Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής, το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο αναθέτει τον συντονισμό του Τομέα σε ένα μέλος Δ.Ε.Π. του Τομέα αυτού, κατά προτεραιότητα σε μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή, ο οποίος, ως Συντονιστής Τομέα, δεν δικαιούται να είναι μέλος του Ε.Σ.
γ. Ο Διευθυντής Τομέα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(αα) Διευθύνει τις δραστηριότητες του Τομέα και εισηγείται στο Ε.Σ. την κατανομή του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου μεταξύ των μελών του Τομέα.
(ββ) Εισηγείται στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο για θέματα σχετικά με τα προγράμματα σπουδών, τη δημιουργία θέσεων προσωπικού, την πρόσληψη προσωπικού και κάθε άλλο θέμα που αφορά στον Τομέα.
(γγ) Μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του Τομέα και για την προώθηση του ερευνητικού του έργου.
(δδ) Έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τον νόμο αυτόν και τον οικείο Οργανισμό.
8. Ειδικότερα θέματα σχετικά με την εκλογή των ανωτέρω αιρετών οργάνων, τη συμμετοχή τους στο Ε.Σ., τη διοικητική υποστήριξή τους, την αναπλήρωσή τους, καθώς και θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και διοικητικής υποστήριξης της Κοσμητείας και της Διεύθυνσης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης καθορίζονται στον Οργανισμό του οικείου Α.Σ.Ε.Ι..
9.α. Η Α.Σ. απαρτίζεται από το σύνολο των μελών του Δ.Ε.Π. του Α.Σ.Ε.Ι., από έναν εκπρόσωπο του Ε.Ε.Π. και έναν εκπρόσωπο του Ε.Τ.Ε.Π., οι οποίοι εκλέγονται με ετήσια θητεία, σε ειδικές συνεδριάσεις των μελών Ε.Ε.Π. και των μελών Ε.Τ.Ε.Π. του Α.Σ.Ε.Ι. αντίστοιχα, που συγκαλεί ο Κοσμήτορας τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
β. Της Α.Σ. προεδρεύει ο Κοσμήτορας. Τη γραμματειακή υποστήριξη της Α.Σ. αναλαμβάνει η Γραμματεία του Ε.Σ.. Απαρτία επιτυγχάνεται όταν παρευρίσκονται, κατ΄ ελάχιστον, τα μισά συν ένα μέλη της Α.Σ.. Η απαρτία διαπιστώνεται από τον προεδρεύοντα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Εάν δεν υπάρχει απαρτία, συντάσσεται σχετικό πρακτικό, με μέριμνα του προεδρεύοντα, και η συνεδρίαση αναβάλλεται. Στην περίπτωση αυτή το όργανο συγκαλείται εκ νέου μέσα σε δέκα ημέρες από την πρώτη σύγκληση και ευρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών.
γ. Η Α.Σ. συνέρχεται σε τουλάχιστον τέσσερις τακτικές συνεδριάσεις εντός του ακαδημαϊκού έτους. Η Α.Σ. συνέρχεται και εκτάκτως, κατόπιν πρόσκλησης του προεδρεύοντα ή εφόσον το ζητήσει εγγράφως το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνόλου των μελών της. Στην τελευταία περίπτωση η έκτακτη σύγκληση του οργάνου είναι υποχρεωτική για τον προεδρεύοντα.
δ. Η Α.Σ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(αα) Εκλέγει τον Κοσμήτορα, τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα και τα αιρετά μέλη του Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι..
(ββ) Ορίζει τα μέλη των Εκλεκτορικών Σωμάτων για την εκλογή, επιλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση των μελών Δ.Ε.Π..
(γγ) Εισηγείται προς το Ε.Σ., δια του Κοσμήτορα, επί θεμάτων που αφορούν στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Α.Σ.Ε.Ι. και ειδικότερα επί των προγραμμάτων πρώτου, δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών, του ερευνητικού προσανατολισμού, των ακαδημαϊκών συνεργασιών με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και ερευνητικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, της ίδρυσης και κατάργησης Τομέων και Εργαστηρίων, του προγραμματισμού προκήρυξης νέων θέσεων διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού και της διασφάλισης της ποιότητας της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Επιπλέον, εισηγείται για την ανακήρυξη των ομότιμων καθηγητών και των επίτιμων διδακτόρων του Α.Σ.Ε.Ι. μετά από πρόταση που υπογράφεται τουλάχιστον από τρία μέλη Δ.Ε.Π..».
Άρθρο 19
Συμβούλιο Ανώτατης Ακαδημαϊκής και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης – Διασχολικό Συμβούλιο – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 6 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί της ίδρυσης και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ανώτατης Ακαδημαϊκής και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Α.Σ.Ε.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο, προστίθενται οι λέξεις «- Διασχολικό Συμβούλιο των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΔΙ.Σ.Α.Σ.Ε.Ι.)», β) στην παρ. 1, οι περ. γ’, ζ’, η’, θ’ και ι’ καταργούνται, γ) στην παρ. 2, γα) η λέξη «αποτελείται» αντικαθίσταται από τις λέξεις «συγκροτείται» και γβ) στην περ. ε’, οι λέξεις «Προέδρους Ακαδημαϊκών Θεμάτων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Κοσμήτορες», δ) στην παρ. 3, οι λέξεις «και Πανεπιστήμια» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)», ε) στην παρ. 5, προστίθενται οι λέξεις «και ο καθορισμός των κατευθύνσεων επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται εντός των Α.Σ.Ε.Ι.» και το άρθρο 6, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 6
Συμβούλιο Ανώτατης Ακαδημαϊκής και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Α.Σ.Ε.) – Διασχολικό Συμβούλιο Α.Σ.Ε.Ι. (ΔΙ.Σ.Α.Σ.Ε.Ι.)
1. Ιδρύεται Συμβούλιο Ανώτατης Ακαδημαϊκής και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Α.Σ.Ε.) με σκοπό:
α. Τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των Aνώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) στο πλαίσιο των προγραμμάτων συνεχούς αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
β. Την παρακολούθηση, αναθεώρηση και προσαρμογή της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Α.Σ.Ε.Ι. στις σύγχρονες απαιτήσεις της Στρατιωτικής/Ναυτικής/Αεροπορικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, μετά από σχετικές προτάσεις των Α.Σ.Ε.Ι. μέσω των οικείων Γενικών Επιτελείων.
γ. [Καταργείται]
δ. Την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των ΕΔ.
ε. Την κατανομή των πιστώσεων και ίδρυση θέσεων προσωπικού στα Α.Σ.Ε.Ι. και λοιπές Στρατιωτικές Σχολές.
στ. Την πρόταση αριθμού των εισακτέων για φοίτηση στα Α.Σ.Ε.Ι. μετά από σχετικές εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων.
ζ. [Καταργείται]
η. [Καταργείται]
2. Το Σ.Α.Α.Σ.Ε. συγκροτείται από:
α. Τους Αρχηγούς Γ.Ε.Ε.Θ.Α./ Γ.Ε.Σ./ Γ.Ε.Ν./ Γ.Ε.Α. ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους.
β. Έναν εκπρόσωπο του ΥΠΕΘΑ, αναγνωρισμένου επιστημονικού και εκπαιδευτικού κύρους ή τον αναπληρωτή του, που ορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
γ. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναγνωρισμένου επιστημονικού και εκπαιδευτικού κύρους ή τον αναπληρωτή του, που ορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
δ. Τους Διοικητές των Α.Σ.Ε.Ι.
ε. Τους Διευθυντές Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και τους Κοσμήτορες των Α.Σ.Ε.Ι..
3. Το Σ.Α.Α.Σ.Ε. μπορεί να καλεί εκπροσώπους από άλλα Υπουργεία ή Οργανισμούς ή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.).
4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων και του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας και η εκτέλεση των αποφάσεων του Σ.Α.Α.Σ.Ε..
5. Στο πλαίσιο του Σ.Α.Α.Σ.Ε. συγκροτείται Διασχολικό Συμβούλιο Α.Σ.Ε.Ι. (ΔΙ.Σ.Α.Σ.Ε.Ι.) αποτελούμενο από τους Διοικητές, τους Διευθυντές Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και τους Κοσμήτορες των Α.Σ.Ε.Ι. Αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι: ο συντονισμός των δραστηριοτήτων και η γενικότερη συνεργασία μεταξύ των Α.Σ.Ε.Ι., η από κοινού εξέταση θεμάτων, που αφορούν στην εκπαίδευση στα Α.Σ.Ε.Ι., η υποβολή εισηγήσεων στο Σ.Α.Α.Σ.Ε. και ο καθορισμός των κατευθύνσεων επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται εντός των Α.Σ.Ε.Ι.. Του Διασχολικού Συμβουλίου προεδρεύει ο αρχαιότερος μεταξύ των Διοικητών των Α.Σ.Ε.Ι. και βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται ο Πρόεδρος και τέσσερα μέλη του, μεταξύ των οποίων υποχρεωτικά δύο εκ των Κοσμητόρων. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται εκ περιτροπής στις εγκαταστάσεις των τριών Α.Σ.Ε.Ι., τουλάχιστον τρεις φορές μέσα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατ’ απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.».
Άρθρο 20
Κατηγορίες Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 7 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των κατηγοριών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. γ’ αντικαθίσταται, β) προστίθεται περ. στ’, και το άρθρο 7, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Κατηγορίες Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Το προσωπικό του Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από:
α. Το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.).
β. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και τους Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές (Σ.Ε.).
γ. Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.).
δ. Το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.).
ε. Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.).
στ. Επισκέπτες Καθηγητές.».
Άρθρο 21
Επανακαθορισμός προϋποθέσεων εκλογής μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού χωρίς διδακτορικό δίπλωμα – Τροποποίηση άρθρου 9 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 9 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των προϋποθέσεων εκλογής των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 2 καταργείται, β) η παρ. 8 αντικαθίσταται και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 9
Θέσεις και Βαθμίδες
1. Προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Η διαπίστωση της συνάφειας της διδακτορικής διατριβής ή του όλου ερευνητικού ή επιστημονικού έργου των υποψηφίων με το γνωστικό αντικείμενο της υπό πλήρωση θέσης Δ.Ε.Π. αποτελεί ευθύνη της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής και του εκλεκτορικού σώματος.
2. [Καταργείται]
3. Για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή απαιτούνται:
α. Δύο τουλάχιστον έτη αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα ή δύο τουλάχιστον έτη εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή διετής εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή συνδυασμός των παραπάνω.
β. Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά είτε αυτοδύναμες ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία, εκτός από τη διδακτορική διατριβή ή συνδυασμός των παραπάνω. Για την εκλογή συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό έργο του υποψηφίου θεμελιώνει προοπτικές ακαδημαϊκής εξέλιξής του.
4. Για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή απαιτούνται:
α. Τέσσερα τουλάχιστον έτη αυτοδύναμης διδασκαλίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα ή τουλάχιστον τέσσερα έτη εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμός των παραπάνω.
β. Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες, εκτός από τη διδακτορική διατριβή. Για την εκλογή συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό έργο του υποψηφίου έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης και αναγνωρίζεται από άλλους ερευνητές.
5. Για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Καθηγητή απαιτούνται:
α. Τουλάχιστον έξι έτη αυτοδύναμης διδασκαλίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα με τεκμηριωμένη συμβολή στη διαμόρφωση και διδασκαλία της ύλης δύο τουλάχιστον μαθημάτων ή τουλάχιστον έξι έτη σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με τεκμηριωμένη συμβολή στην ανάπτυξη των ερευνητικών προγραμμάτων ή εκτεταμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμός των παραπάνω.
β. Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά από τις οποίες ορισμένες πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες, εκτός από τη διδακτορική διατριβή.
γ. Τουλάχιστον τρία έτη διδασκαλίας ή εποπτείας ερευνητικού έργου σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε Α.Σ.Ε.Ι. ή πανεπιστήμιο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Για την εκλογή συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό έργο του υποψηφίου έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης και έχει χρησιμοποιηθεί και αναγνωρισθεί από άλλους ερευνητές.
6. Η κρίση για εξέλιξη ή εκλογή μελών Δ.Ε.Π. βασίζεται στο συνολικό διδακτικό έργο των κρινομένων, στη συνολική τους επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, με έμφαση στη διεθνή τους παρουσία, ικανό μέρος των οποίων πρέπει να έχει συντελεσθεί κατά τα τελευταία πέντε έτη από την υποβολή της αίτησης για εξέλιξη ή εκλογή.
7. Στοιχεία τα οποία συνεκτιμώνται ιδιαίτερα κατά την κρίση για κατάληψη θέσης Δ.Ε.Π. είναι το ήθος, η προσωπικότητα του υποψηφίου και η κοινωνική του προσφορά. Είναι δυνατή η εκλογή και εν ενεργεία αξιωματικών, υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου αυτού, οι οποίοι καταλαμβάνουν την αντίστοιχη θέση, αφού προηγουμένως παραιτηθούν από την ενεργό υπηρεσία μετά την εκλογή τους.
8. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για την εκλογή σε θέση μέλους Δ.Ε.Π. δεν απαιτείται για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (de lege artis). Σε κάθε περίπτωση, η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης από τον υποψήφιο συνεκτιμάται ως ουσιαστικό προσόν. Προϋπόθεση για την εκλογή στις περιπτώσεις της παρούσας αποτελεί το αναγνωρισμένο έργο που είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, όπως βραβεύσεις σε διεθνείς ή εθνικούς διαγωνισμούς, συμμετοχή σε διεθνείς ή εθνικές εκθέσεις και αυτοδύναμη διδασκαλία σε μαθήματα που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης.».
Άρθρο 22
Προγραμματισμός και προκήρυξη θέσεων των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Αντικατάσταση άρθρου 10 ν. 3187/2003
Το άρθρο 10 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του προγραμματισμού της προκήρυξης των θέσεων των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Προγραμματισμός προκήρυξης θέσεων Μελών Δ.Ε.Π.
1. Με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), που λαμβάνεται το αργότερο έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους, κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.), σύμφωνα με την παρ. 2, καταρτίζεται το αίτημα ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Α.Σ.Ε.Ι. για το επόμενο οικονομικό έτος, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Α.Σ.Ε.Ι.. Η απόφαση κοινοποιείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε), προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.
2. Η εισήγηση της Α.Σ. υποβάλλεται στο Ε.Σ. δια του Κοσμήτορα το αργότερο έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους. Στην εισήγηση του πρώτου εδαφίου, για κάθε αιτούμενη θέση μέλους Δ.Ε.Π., καθορίζονται η βαθμίδα και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, το οποίο προέρχεται από το Μητρώο Γνωστικών Αντικειμένων του Τμήματος. Επιπλέον, η εισήγηση περιλαμβάνει τεκμηρίωση της αναγκαιότητας πλήρωσης του γνωστικού αντικειμένου και κατάταξη, κατά φθίνουσα προτεραιότητα, των γνωστικών αντικειμένων των αιτούμενων θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τον Οργανισμό του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος και τον βαθμό κάλυψης των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος από τα μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν.
3. Οι θέσεις μελών Δ.Ε.Π. όλων των βαθμίδων, που κενώνονται για οποιαδήποτε αιτία, επαναπροκηρύσσονται από το Α.Σ.Ε.Ι., σύμφωνα με την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Η επαναπροκήρυξη της θέσης δύναται να πραγματοποιηθεί και σε διαφορετική βαθμίδα από αυτή που κατείχε το μέλος Δ.Ε.Π. που αποχώρησε. Με απόφαση του Ε.Σ., η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της Α.Σ., καθορίζονται η βαθμίδα και το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, το οποίο προέρχεται από το Μητρώο Γνωστικών Αντικειμένων του Τμήματος. Η εισήγηση περιλαμβάνει τεκμηρίωση της αναγκαιότητας πλήρωσης του γνωστικού αντικειμένου, λαμβάνοντας υπόψη τον Οργανισμό του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος και τον βαθμό κάλυψης των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος από τα μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν.
4. Η προκήρυξη των θέσεων μελών Δ.Ε.Π. γίνεται από το οικείο Α.Σ.Ε.Ι., μετά από έγκριση του Αρχηγού του οικείου Γ.Ε.. Στην προκήρυξη αναφέρονται η βαθμίδα και το γνωστικό αντικείμενο της υπό πλήρωση θέσης, το οποίο καλύπτει έναν κλάδο της οικείας επιστήμης, μιας τουλάχιστον αναγνωρισμένης ειδικότητας.
5. Με μέριμνα της Κοσμητείας του Α.Σ.Ε.Ι., η προκήρυξη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», στο ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης «ΑΠΕΛΛΑ», σύμφωνα με τον ν. 4405/2016 (Α΄ 129), στον επίσημο ιστότοπο του Α.Σ.Ε.Ι. καθώς και στον ιστότοπο του οικείου Γ.Ε..
6. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων καθώς και τα απαραίτητα για την κρίση δικαιολογητικά καθορίζονται στην προκήρυξη.».
Άρθρο 23
Εκλογή και εξέλιξη των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση άρθρου 11 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 11 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί της εκλογής και της εξέλιξης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 2 καταργείται, β) η παρ. 8 καταργείται, γ) η παρ. 9 αντικαθίσταται, δ) η παρ. 10 αντικαθίσταται, ε) προστίθενται παρ. 10Α, 10Β, 10Γ και 10Δ, στ) η παρ. 11 αντικαθίσταται, και το άρθρο 11, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 11
Εκλογή και εξέλιξη Μελών Δ.Ε.Π.
1. Η εκλογή μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) γίνεται με προκήρυξη της αντίστοιχης θέσης και με ανοικτή διαδικασία. Η προκήρυξη αφορά είτε πλήρωση νέων θέσεων Δ.Ε.Π. στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού είτε πλήρωση θέσεων, ύστερα από αίτηση μέλους Δ.Ε.Π. για εξέλιξη. Τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την προκήρυξη της θέσης τους στην αμέσως επόμενη βαθμίδα μετά τη συμπλήρωση τριών ετών παραμονής στη θέση της βαθμίδας που κατέχουν, σύμφωνα με όσα ορίζονται κατωτέρω.
2. [Καταργείται]
3. Επίκουροι Καθηγητές:
α. Οι Επίκουροι Καθηγητές εκλέγονται με θητεία. Μετά τη συμπλήρωση τριών ετών παραμονής στη βαθμίδα αυτή, οι Επίκουροι Καθηγητές έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για μονιμοποίηση στη θέση της βαθμίδας που κατέχουν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την παρέλευση της τριετίας. Σε αντίθετη περίπτωση λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους.
β. Αν η κρίση για μονιμοποίηση είναι θετική, οι Επίκουροι Καθηγητές μονιμοποιούνται στη θέση που κατέχουν.
γ. Αν η κρίση για μονιμοποίηση είναι αρνητική, λήγει η θητεία τους.
δ. Η κρίση για μονιμοποίηση βασίζεται κυρίως στο συνολικό διδακτικό και ερευνητικό έργο των κρινομένων, αφού ληφθεί υπόψη και το διοικητικό τους έργο.
ε. Μετά τη μονιμοποίησή τους, οι Επίκουροι Καθηγητές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την προκήρυξη της θέσης τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή μέχρι δύο φορές, που απέχουν τουλάχιστον τρία έτη μεταξύ τους.
4. Αναπληρωτές Καθηγητές:
α. Οι Αναπληρωτές Καθηγητές και οι Καθηγητές εκλέγονται ως μόνιμοι.
β. Οι Αναπληρωτές Καθηγητές, μετά τη συμπλήρωση τριών ετών στη βαθμίδα που βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την προκήρυξη της θέσης τους στη βαθμίδα του Καθηγητή μέχρι δύο φορές, που απέχουν τουλάχιστον τρία έτη μεταξύ τους.
5. Το χρονικό διάστημα της τριετίας για τη δεύτερη κρίση εξέλιξης των Επίκουρων Καθηγητών και Αναπληρωτών Καθηγητών υπολογίζεται από την υποβολή της αίτησης υποψηφιότητας για την πρώτη κρίση.
6. Αρμόδιο όργανο για την κρίση εκλογής ή εξέλιξης των μελών Δ.Ε.Π. και για την κρίση μονιμοποίησης των Επίκουρων Καθηγητών είναι το εκλεκτορικό σώμα, όπως αυτό ορίζεται από το άρθρο 25.
7. Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας η άρνηση ψήφου ή η λευκή ψήφος θεωρούνται ψήφοι αρνητικού περιεχομένου.
8. [Καταργείται]
9. Ο διορισμός, η μονιμοποίηση και κάθε είδους λύση της εργασιακής σχέσης μέλους Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με βάση τη διαδικασία εκλογής ή μονιμοποίησης κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού.
10. Όσοι διορίζονται ή εξελίσσονται σε θέσεις Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. οφείλουν μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 9 να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Η κοινοποίηση της σχετικής απόφασης διορισμού γίνεται με έγγραφη πρόσκληση υπογεγραμμένη από τον Διοικητή του Α.Σ.Ε.Ι.. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής θεωρείται ότι οι παραπάνω δεν έχουν αποδεχθεί τον διορισμό τους οπότε και ανακαλείται η σχετική απόφαση. Σε περίπτωση μη αποδοχής, η Ακαδημαϊκή Συνέλευση (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι. δύναται να επιλέξει τον επόμενο σε σειρά κατάταξης υποψήφιο, αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει επόμενος υποψήφιος στη σειρά κατάταξης, ο Διοικητής του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., δύναται να προκηρύξει εκ νέου τη θέση σε βαθμίδα και γνωστικό αντικείμενο που καθορίζονται με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της Α.Σ. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι..
10Α. Εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση του πρακτικού εκλογής διενεργείται έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας από το Ε.Σ. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Κατά τη διαδικασία ελέγχονται, ιδίως, πλημμέλειες της αιτιολογίας ως προς την αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων. Ο Κοσμήτορας οικείου Α.Σ.Ε.Ι. ή ο υποψήφιος που συμμετείχε στη διαδικασία εκλογής ή οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον, δύναται να υποβάλει ένσταση κατά του πρακτικού του Εκλεκτορικού Σώματος ενώπιον του Ε.Σ. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση του πρακτικού του Εκλεκτορικού Σώματος. Αν υποβληθεί ένσταση κατά του πρακτικού του Εκλεκτορικού Σώματος, η προθεσμία ολοκλήρωσης του ελέγχου νομιμότητας από το Ε.Σ. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. παρατείνεται αυτοδικαίως για άλλες τριάντα (30) ημέρες. Με απόφαση του Ε.Σ. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., μετά από τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας, δύναται να αναπέμπεται αιτιολογημένα το πρακτικό εκλογής και να ζητείται η επανάληψη της διαδικασίας από το σημείο όπου παρουσιάστηκε η πλημμέλεια. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, θεωρείται ότι οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί και εκδίδεται η απόφαση διορισμού σύμφωνα με την παρ. 9.
10Β. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ασκεί έλεγχο νομιμότητας των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. μέσω της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 10Γ, κατόπιν προσφυγής κατά της πράξης διορισμού ή εξέλιξης οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον για θέματα νομιμότητας. Η προσφυγή ασκείται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης περί εκλογής ή εξέλιξης και δεν αναστέλλει τα έννομα αποτελέσματα της προσβαλλόμενης πράξης. Ο έλεγχος νομιμότητας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ολοκληρώνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την περιέλευση του φακέλου εκλογής ή εξέλιξης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
10Γ. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας συγκροτείται τριμελής Επιτροπή με τετραετή θητεία και αντικείμενο τον έλεγχο νομιμότητας των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι., την εξέταση των προσφυγών που υποβάλλονται για την ακύρωση των πρακτικών εκλογής και την υποβολή εισηγήσεων για την αναπομπή των φακέλων εκλογής ή εξέλιξης, όπου παρουσιάζεται παράβαση της νομοθεσίας και πλημμέλεια σχετικά με την τήρηση των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης και την υποβολή γνώμης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από την εξέταση του φακέλου. Η Επιτροπή αποτελείται από δύο (2) Νομικούς Συμβούλους του Κράτους και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.).
10Δ. Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι., ανεξαρτήτως βαθμίδας στην οποία υπηρετούν, δύνανται να αιτηθούν τη μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 152 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της μεταβολής του γνωστικού αντικειμένου μελών Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Η μεταβολή του γνωστικού αντικειμένου πραγματοποιείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γ.Ε., κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση της Α.Σ.. Η εισήγηση της Α.Σ. υποβάλλεται στο Ε.Σ. δια του Κοσμήτορα.
11. Επί θεμάτων διαδικασιών προκήρυξης, εκλογής, επιλογής και εξέλιξης των μελών Δ.Ε.Π., τα οποία δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 138 έως 151 του ν. 4957/2022, περί των διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι..».
Άρθρο 24
Έργο των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση περ. α) άρθρου 12 ν. 3187/2003
Στην περ. α’ του άρθρου 12 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του έργου των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μαθημάτων σε προγράμματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών», β) προστίθενται οι λέξεις «, καθώς και με υποψήφιους διδάκτορες», και το άρθρο 12, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 12
Έργο των μελών Δ.Ε.Π.
Τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) παρέχουν διδακτικό, ερευνητικό επιστημονικό και διοικητικό έργο.
α. Το διδακτικό έργο περιλαμβάνει κυρίως:
Διδασκαλία μαθημάτων σε προγράμματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών.
Οργάνωση, επίβλεψη και λειτουργία εργαστηρίων, εργαστηριακών ασκήσεων και εργασιών.
Συμμετοχή σε φροντιστηριακά μαθήματα και σεμινάρια.
Συγγραφή εκπαιδευτικών βοηθημάτων.
Συνεργασία με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές, καθώς και με υποψήφιους διδάκτορες.
Διεξαγωγή εξετάσεων και αξιολόγηση φοιτητών, καθώς και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.
β. Το ερευνητικό επιστημονικό έργο περιλαμβάνει κυρίως:
Βασική ή εφαρμοσμένη έρευνα.
Καθοδήγηση διπλωματικών εργασιών, μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης και διδακτορικών διατριβών.
Συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικά σεμινάρια.
γ. Το διοικητικό έργο περιλαμβάνει κυρίως:
Συμμετοχή στα όργανα διοίκησης του Α.Σ.Ε.Ι..
Συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια του Α.Σ.Ε.Ι..
Κατοχή θέσης Διευθυντή Τομέα και Κοσμήτορα του Α.Σ.Ε.Ι..
Συμμετοχή σε εκλεκτορικά σώματα και εισηγητικές επιτροπές.».
Άρθρο 25
Απασχόληση των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση άρθρου 13 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 13 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί της απασχόλησης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β’ της παρ. 1, οι λέξεις «προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μαθήματα σε προγράμματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών», β) στην παρ. 2, βα) στην περ. γ’, διαγράφεται η φράση «, εφόσον δεν αμείβονται για την υπερωριακή τους απασχόληση» και ββ) στην περ. ε’, οι λέξεις «συγγραφικά δικαιώματα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας», γ) η παρ. 3 αντικαθίσταται, δ) προστίθεται παρ. 3Α, ε) προστίθεται παρ. 6, και το άρθρο 13, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 13
Απασχόληση Μελών Δ.Ε.Π.
1. Τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) υποχρεούνται:
α. Να εγκαθίστανται και διαμένουν στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Α.Σ.Ε.Ι., στο οποίο υπηρετούν.
β. Να παραδίδουν μαθήματα σε προγράμματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, καθώς και να διδάσκουν σε φροντιστήρια ή σεμινάρια σε εργαστήρια, ενταγμένα στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, στο οποίο ανήκουν ή σε άλλο Τμήμα ή σε Πρόγραμμα Σπουδών του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. κατ` ελάχιστο όριο έξι (6) ώρες εβδομαδιαίως, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.
γ. Να ακολουθούν τις ώρες του εκπαιδευτικού προγράμματος, να παρευρίσκονται στους χώρους του Α.Σ.Ε.Ι. δεκατέσσερις (14) ώρες εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο, πέραν των έξι (6) ωρών διδασκαλίας, και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό, ερευνητικό επιστημονικό, καθώς και διοικητικό έργο, το οποίο προκύπτει από τη συμμετοχή τους στα διοικητικά όργανα του Α.Σ.Ε.Ι.. Ο Κοσμήτορας μπορεί να απαλλάσσεται μερικώς ή ολικώς από τα διδακτικά του καθήκοντα με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.). Όποιος κατέχει θέση Διευθυντή Τομέα μπορεί να έχει μειωμένη διδακτική απασχόληση, όχι όμως μικρότερη από δύο (2) ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Οι ώρες διδασκαλίας και παρουσίας των μελών Δ.Ε.Π. στους χώρους των Α.Σ.Ε.Ι. δεν μπορεί να πραγματοποιούνται σε λιγότερο από τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως. Ο έλεγχος γίνεται από τον Διευθυντή του οικείου Τομέα του Α.Σ.Ε.Ι..
2. Στα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. επιτρέπεται:
α. Να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή από Ερευνητικά Ινστιτούτα ή Κέντρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή υπό την εποπτεία άλλων Υπουργείων.
β. Να αμείβονται για κάθε είδους έργο που εκτελούν.
γ. Να απασχολούνται υπερωριακώς εκτός του Α.Σ.Ε.Ι..
δ. Να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα.
ε. Να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
στ. Να διδάσκουν σε άλλα Α.Σ.Ε.Ι. και Σχολές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , σε δημόσιες σχολές, σε δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. και Κ.Ε.Κ..
ζ. Να τοποθετούνται σε αμειβόμενες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κατ’ αποκοπή αποζημίωσης, Προέδρου, Αντιπροέδρου, Διοικητή, Υποδιοικητή και των αναπληρωτών τους σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που υπάγονται στον δημόσιο τομέα, τράπεζες, οργανισμούς, δημόσιες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και κερδοσκοπικά ιδρύματα.
η. Να συμμετέχουν ως έμμισθα μέλη σε δύο κατ` ανώτατο όριο επιτροπές και Διοικητικά Συμβούλια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις οποίες προβλέπεται υποχρεωτικά από τον νόμο η συμμετοχή τους, καθώς και ως μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, καθώς και ως μέλη σε ομάδες εργασίας του δημόσιου τομέα και των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, εξαιρουμένων των Προέδρων τους.
3. Τα μέλη Δ.Ε.Π., που ασκούν τις δραστηριότητες των περ. α΄, β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 2, υποχρεούνται να αποδίδουν ετησίως στον Ειδικό Λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του άρθρου 27, υπέρ του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., ποσοστό που ορίζεται σε πέντε τοις εκατό (5%) επί του ακαθάριστου ποσού της αμοιβής τους για τις δραστηριότητες των περ. α΄, β΄ και γ΄ και επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας της περ. δ΄ της παρ. 2. Οι αποδοχές των περ. α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 2 εκκαθαρίζονται από τον Ειδικό Λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και καταβάλλονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Η παρακράτηση επί των αμοιβών της περ. δ΄ της παρ. 2 αποτελεί πόρο του Α.Σ.Ε.Ι., παρακρατείται απευθείας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μετά από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας του υπόχρεου και αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
3Α. α) Δεν είναι υπόχρεοι απόδοσης της κράτησης της παρ. 3 τα μέλη Δ.Ε.Π. κατά το χρονικό διάστημα που: αα) βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, αβ) τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών, αγ) τελούν σε άδεια παράλληλης απασχόλησης σε ίδρυμα της αλλοδαπής.
β) Για τον προσδιορισμό του ύψους της κράτησης, η Α.Α.Δ.Ε. δύναται να αντλεί στοιχεία από το οικείο Γενικό Επιτελείο (Γ.Ε.) σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση του υπόχρεου κατά το έτος αναφοράς για τον ακριβή προσδιορισμό του ποσού της κράτησης ανά οικονομικό έτος. Ειδικότερα, η Α.Α.Δ.Ε. αντλεί τα ακόλουθα στοιχεία:
βα) την ιδιότητα του φυσικού προσώπου για να διακριβώσει αν είχε την ιδιότητα του υπόχρεου απόδοσης της κράτησης κατά το οικονομικό έτος αναφοράς,
ββ) τις υπηρεσιακές μεταβολές, την ένταξη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και αναστολής καθηκόντων, που επηρεάζουν την ιδιότητα του υπόχρεου και το χρονικό διάστημα που αφορούν,
βγ) τη χορήγηση αδειών, άνευ αποδοχών και παράλληλης απασχόλησης σε ίδρυμα της αλλοδαπής, που επηρεάζουν την ιδιότητα του υπόχρεου απόδοσης της κράτησης και το χρονικό διάστημα που αφορούν.
γ) Αν κάποιο μέλος Δ.Ε.Π. δεν είναι υπόχρεο απόδοσης της κράτησης για ολόκληρο το έτος, ως συνολικό ετήσιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα που έχει αποκτηθεί κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχει την ιδιότητα του υπόχρεου. Αν δεν είναι εφικτός ο ακριβής υπολογισμός, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα του υπόχρεου, πολλαπλασιαζόμενο με τον λόγο του αριθμού των μηνών που είναι υπόχρεος διά του αριθμού δώδεκα (12), που αντιστοιχεί στους μήνες του έτους.
δ) Η είσπραξη της κράτησης πραγματοποιείται εφάπαξ ή σε έως έξι (6) δόσεις. Αν η οφειλή δεν εξοφληθεί εμπροθέσμως, επιβάλλονται μηνιαίως τόκοι υπερημερίας.
ε) Μέλη Δ.Ε.Π., που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα κατά το χρονικό διάστημα των δύο (2) πρώτων μηνών από την ημερομηνία διορισμού τους σε Α.Σ.Ε.Ι. δεν υποχρεούνται στην απόδοση της εν λόγω κράτησης, υπό την προϋπόθεση ότι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία διορισμού τους.
4. Η εκτός των Α.Σ.Ε.Ι. δραστηριότητα των μελών Δ.Ε.Π. κατά την περ. γ` της παρ. 2 και την παρούσα παράγραφο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες εβδομαδιαίως οι οποίες κατανέμονται σε δύο (2) ημέρες κατ’ ανώτατο όριο. Αποκλίσεις από το ελάχιστο όριο διδασκαλίας, όπως προσδιορίζεται στην περ. β΄ της παρ. 1, επιτρέπονται μετά από έγκριση του Ε.Σ. που παρέχεται ύστερα από αίτηση του μέλους Δ.Ε.Π. και αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή του Τομέα προς το Ε.Σ., για κάθε μέλος Δ.Ε.Π. στην αρχή κάθε διδακτικού εξαμήνου. Η πιο πάνω έγκριση χορηγείται μόνο:
α) Αν υπάρχει πλεονάζον διδακτικό προσωπικό.
β) Για τα μέλη Δ.Ε.Π. που συμμετέχουν σε όργανα Διοίκησης του Α.Σ.Ε.Ι. (Κοσμήτορας, Διευθυντής Τομέα) και σε επιτροπές που έχουν συσταθεί με απόφαση του Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι.. Αν έτσι μειώνεται το ελάχιστο όριο διδασκαλίας, όπως προσδιορίζεται στην περ. β΄ της παρ. 1, το μέλος Δ.Ε.Π. οφείλει να καλύπτει το ελάχιστο όριο διδασκαλίας με συναφή επιστημονική απασχόληση που του ανατίθεται από το Ε.Σ..
5. Με απόφαση του Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από αιτιολογημένη αίτηση των ενδιαφερομένων και εισήγηση του Κοσμήτορα, είναι δυνατόν να χορηγείται άδεια με αποδοχές μέχρι δύο εβδομάδες ανά εξάμηνο σε μέλη Δ.Ε.Π. για τη συμμετοχή τους σε επιστημονικά συνέδρια ή βραχύχρονη διδασκαλία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή και για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Με αιτιολογημένη απόφαση του Ε.Σ. καθορίζεται ο τρόπος αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας.
6. Τα μέλη Δ.Ε.Π. ενός Α.Σ.Ε.Ι. δύνανται να διδάσκουν μαθήματα συναφούς γνωστικού αντικειμένου και σε άλλα Α.Σ.Ε.Ι., εφόσον δεν επαρκεί το εκπαιδευτικό προσωπικό τους, με απόφαση του Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. στο οποίο υπάγονται, κατόπιν πρόσκλησης του Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. που αιτείται την παροχή διδακτικού έργου.».
Άρθρο 26
Ασυμβίβαστα μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 16 ν. 3187/2003
Η παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των ασυμβιβάστων των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η ιδιότητα του Κοσμήτορα είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική απασχόληση εκτός Α.Σ.Ε.Ι., καθώς και με την κατοχή έμμισθης θέσης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, πλην της άσκησης διδακτικού ή ερευνητικού έργου σε άλλα Α.Σ.Ε.Ι., Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), εκπαιδευτικά ιδρύματα, Σχολές και Κέντρα Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Το ασυμβίβαστο συνεπάγεται την άμεση παραπομπή μέσω του Διοικητή του Α.Σ.Ε.Ι. ή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και την ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας του άρθρου 20.».
Άρθρο 27
Πειθαρχικές διατάξεις – Τροποποίηση άρθρου 20 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 20 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των πειθαρχικών διατάξεων των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέταρτο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 2, οι λέξεις «του σώματος των Ακαδημαϊκών δασκάλων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των διδασκόντων στα Α.Σ.Ε.Ι.», β) η παρ. 3 αντικαθίσταται, γ) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 5, οι λέξεις «στο άρθρο 37 παρ. 1 περίπτωση ε΄ του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που κυρώθηκε με τον Ν. 1756/1988» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στην περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 44 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109)» και το άρθρο 20, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 20
Πειθαρχικές διατάξεις
1. Τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) παύονται εξαιτίας ποινικής καταδίκης ή σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος, ύστερα από απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου.
2. α. Πειθαρχικά παραπτώματα μελών Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. είναι:
(αα) η παράβαση των κατά την παρ. 1 του άρθρου 13 υποχρεώσεών τους,
(ββ) η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων τους συνεχώς ή διακεκομμένα,
(γγ) η επίδειξη διαγωγής που δεν αρμόζει στην αξιοπρέπεια του Διδακτικού Προσωπικού του Α.Σ.Ε.Ι.,
(δδ) η ανακριβής ή μη πλήρης χρήση του καθηγητικού τίτλου των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. από τα ίδια τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι.,
(εε) η κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους υπαίτια απουσία μέλους Δ.Ε.Π. για περισσότερες από τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες χωρίς την άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας,
(στστ) η παράβαση των κατά τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 16 ασυμβιβάστων,
(ζζ) η δημοσίευση ή μετάδοση απορρήτων πληροφοριών που αφορούν στο Α.Σ.Ε.Ι. ή τις Ένοπλες Δυνάμεις.
β. Πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. είναι:
(αα) έγγραφη επίπληξη,
(ββ) πρόστιμο, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ενός δεκάτου (1/10) ούτε ανώτερο ολόκληρου του μηνιαίου μισθού,
(γγ) προσωρινή παύση διάρκειας ενός (1) μηνός μέχρις ενός (1) έτους,
(δδ) οριστική παύση.
Οι ανωτέρω πειθαρχικές ποινές επιβάλλονται ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος. Είναι δυνατόν να επιβάλλονται και σωρευτικά, πλην της ποινής της οριστικής παύσης. Η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης επιβάλλεται σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις, όπως η παράβαση των κατά τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 16 ασυμβιβάστων, ή εφόσον διαπιστώνεται έλλειψη συνείδησης των βασικών υποχρεώσεων του μέλους Δ.Ε.Π. ή η τέλεση πράξεων που πλήττουν σοβαρά το κύρος των διδασκόντων στα Α.Σ.Ε.Ι.. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται μετά από προηγούμενη έγγραφη απολογία. Η οριστική παύση ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αναφοράς μέσα σε χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός από της γνώσεως της καταγγελλόμενης πράξης από τον Διοικητή ή τον Κοσμήτορα του Α.Σ.Ε.Ι.. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί να ασκήσει πειθαρχική δίωξη, μετά από γνώμη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Α.Σ.Ε.Ι.. Η πειθαρχική ποινή επιβάλλεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παραπομπή της υπόθεσης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι πενταμελές και συγκροτείται από τα ακόλουθα μέλη:
α. Έναν (1) Σύμβουλο της Επικρατείας ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το οικείο δικαστικό συμβούλιο.
β. Έναν (1) Αρεοπαγίτη, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το οικείο δικαστικό συμβούλιο.
γ. Τον Πρόεδρο του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, ο οποίος σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνεται από τον αμέσως αρχαιότερο αναθεωρητικό δικαστή.
δ. Τον Αρχηγό του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.), ο οποίος σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνεται από τον Υπαρχηγό του οικείου (Γ.Ε.).
ε. Τον Κοσμήτορα του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. με αναπληρωτή του τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα του Α.Σ.Ε.Ι.. Αν ο Κοσμήτορας είναι ο πειθαρχικά ελεγχόμενος, ως πέμπτο μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ορίζεται ο Διοικητής του Α.Σ.Ε.Ι..
Χρέη γραμματέα του Πειθαρχικού Συμβουλίου ασκεί ο Γραμματέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.
4. Η παράλειψη άσκησης πειθαρχικής δίωξης από τα αρμόδια όργανα του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
5. Η πειθαρχική δίωξη δεν αναστέλλεται από την άσκηση ποινικής δίωξης, εκτός εάν το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά. Σε αυτήν την περίπτωση το Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να απέχει ο εγκαλούμενος από την άσκηση των καθηκόντων του. Το μέλος Δ.Ε.Π. υποχρεούται να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων του εάν εκδοθεί κατ’ αυτού αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα για κακούργημα ή πλημμέλημα από τα προβλεπόμενα στην περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 44 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α΄ 109) ή ένταλμα προσωρινής κράτησης και του καταβάλλεται το ήμισυ των αποδοχών του. Η αποχή από την άσκηση των καθηκόντων παύει είτε με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου είτε με αθωωτική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου είτε με βούλευμα με το οποίο αποφασίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι δυνατόν να αποδοθεί στο μέλος Δ.Ε.Π., το υπόλοιπο ήμισυ των αποδοχών του ή μέρος αυτού, μετά από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά την παρέλευση πενταετίας από τότε που τελέσθηκαν, εκτός εάν αποτελούν και αξιόποινες πράξεις, οπότε παραγράφονται, με τη συμπλήρωση των χρονικών ορίων παραγραφής που ορίζει ο Ποινικός Κώδικας.».
Άρθρο 28
Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές – Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 21 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών (Σ.Ε.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, οι λέξεις «ή Στρατιωτικούς Δικαστές» διαγράφονται, β) στην παρ. 2, βα) στην περ. α’, η λέξη «Πανεπιστημίου» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.)» και προστίθενται οι λέξεις « ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.)» και ββ) στην περ. β’, προστίθενται οι λέξεις «ή των Σωμάτων Ασφαλείας», γ) στην παρ. 3, γα) οι λέξεις «με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου» και οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. 407/1980 (ΦΕΚ 112/Α’)» διαγράφονται, δ) στην παρ. 6, προστίθενται οι λέξεις «και ερευνητικό», ε) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 7, η λέξη «Πανεπιστημίου» αντικαθίσταται από το αρκτικόλεξο «Α.Ε.Ι.», στ) προστίθεται παρ. 9, και το άρθρο 21, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 21
Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.)
1. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι διορίζονται για τη διδασκαλία μαθημάτων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
2. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
α. Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), Α.Σ.Ε.Ι., της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.).
β. Να φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.
3. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Π. του Α.Σ.Ε.Ι. γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης.
4. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, το διδακτορικό δίπλωμα, το επιστημονικό έργο και η εμπειρία του υποψήφιου μέλους Σ.Δ.Π. πρέπει να είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και με τα διδακτικά καθήκοντα που θα αναλάβει.
5. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. τοποθετούνται και ανήκουν σε Τομείς.
6. Το έργο του Σ.Δ.Π. είναι κατ’ εξοχήν διδακτικό και ερευνητικό και περιλαμβάνει:
α. Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.
β. Διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων.
γ. Διεξαγωγή εξετάσεων, αξιολόγηση σπουδαστών και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.
δ. Διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων σε συνεργασία με τον Διευθυντή του οικείου Εργαστηρίου.
ε. Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών.
7. Οι Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι. είναι αξιωματικοί εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοχοι τουλάχιστον πτυχίου Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι., που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμείβονται, με την επιφύλαξη της παρ. 8, με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το εκπαιδευτικό έργο ανατίθεται στους Σ.Ε. με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.), που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι..
8. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στα Α.Σ.Ε.Ι. με τοποθέτηση, μετάθεση, απόσπαση, διάθεση ή προσκόλληση, δεν δικαιούνται αποζημίωση για το εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
9. Τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) διδάσκονται, κατόπιν προκήρυξης που εκδίδεται από την οικεία Σχολή, από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αμείβονται ως στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της θέσης διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση καλύπτεται κατ’ εξαίρεση, κατόπιν όμοιας προκήρυξης, από ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που συνάπτεται από την οικεία Σχολή.».
Άρθρο 29
Μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού – Αντικατάσταση άρθρου 22 ν. 3187/2003
Ο τίτλος και το άρθρο 22 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των μελών Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 22
Μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού
1. Τα μέλη Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) κλάδου Ι των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) εντάσσονται αυτοδίκαια στην αντίστοιχη βαθμίδα με αυτή που ήδη υπηρετούν στην κατηγορία μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Για την ένταξη του πρώτου εδαφίου εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.).
2. Τα μέλη Ε.Ε.Π. επιτελούν ειδικό εκπαιδευτικό διδακτικό έργο στα Α.Σ.Ε.Ι., το οποίο συνίσταται ιδίως στη διδασκαλία ξένων γλωσσών, ή της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, φυσικής αγωγής, σχεδίου, καλών και εφαρμοσμένων τεχνών. Στα μέλη Ε.Ε.Π. δύναται να ανατίθενται αυτοδύναμο διδακτικό έργο, καθώς και η επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών, μετά από απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.).
3. Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Ε.Ε.Π., καθώς και ο διορισμός τους γίνονται από τον Αρχηγό του οικείου Γ.Ε., κατόπιν εισήγησης του αντίστοιχου Α.Σ.Ε.Ι.. Τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό σε θέσεις μελών Ε.Ε.Π. είναι η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) και διδακτορικού διπλώματος συναφούς με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης. Στην προκήρυξη δύνανται να ορίζονται επιπλέον τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
4. Τα μέλη Ε.Ε.Π. δικαιούνται εκπαιδευτική άδεια σύμφωνα με τα άρθρα 58 έως 60 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26).
5. Τα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. κλάδου ΙΙ των Α.Σ.Ε.Ι. εντάσσονται αυτοδίκαια στην αντίστοιχη βαθμίδα με αυτήν που ήδη υπηρετούν στην κατηγορία μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Για την ένταξη του πρώτου εδαφίου εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Αρχηγού του οικείου Γ.Ε..
6. Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. επιτελούν εργαστηριακό – εφαρμοσμένο διδακτικό έργο, το οποίο συνίσταται, ιδίως, στη διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, καθώς επίσης και στη διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων στα πεδία εφαρμογής των οικείων επιστημών, καθώς και κάθε είδος επιστημονικό και ερευνητικό έργο. Στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος δύναται να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο, καθώς και η επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών, μετά από απόφαση του Ε.Σ..
7. Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Ε.ΔΙ.Π., καθώς και ο διορισμός τους γίνεται από τον Αρχηγό του οικείου Γ.Ε., κατόπιν εισήγησης του αντίστοιχου Α.Σ.Ε.Ι.. Τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό σε θέσεις μελών Ε.ΔΙ.Π. είναι η κατοχή πτυχίου Α.Ε.Ι. και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών συναφούς με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης. Στην προκήρυξη δύνανται να ορίζονται επιπλέον τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
8. Τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. υποχρεούνται:
α) Να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους είκοσι δύο (22) τουλάχιστον ώρες εβδομαδιαίως, οι οποίες κατανέμονται σε τέσσερις (4) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό έργο με αριθμό διδακτικών ωρών ανάλογο με αυτό των μελών Δ.Ε.Π., καθώς και κάθε μορφής επιστημονικό και ερευνητικό έργο.
β) Να διεξάγουν το διδακτικό και εργαστηριακό έργο που τους ανατίθεται.
γ) Να υποβάλλουν και να ενημερώνουν το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων που τους έχουν ανατεθεί από το Ε.Σ..
δ) Να συμμετέχουν στην επιτήρηση των εξετάσεων των προγραμμάτων πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών.
ε) Να ασκούν εν γένει τα διοικητικά καθήκοντα.
9. Τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. δύνανται:
α) Να αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη έργων και προγραμμάτων και να συμμετέχουν με αμοιβή σε ερευνητικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα του οικείου ή άλλου Α.Σ.Ε.Ι., υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν τα εκπαιδευτικά και λοιπά καθήκοντά τους.
β) Να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
10. Οι θέσεις Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. ανήκουν στο Α.Σ.Ε.Ι., είναι πλήρους απασχόλησης, και κατανέμονται στους Τομείς και τα Εργαστήρια σύμφωνα με τις ανάγκες τους, με απόφαση του Ε.Σ..
11. Για τα πειθαρχικά ζητήματα των μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 20.».
Άρθρο 30
Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό – Τροποποίηση άρθρου 23 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 23 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στην παρ. 3, προστίθενται οι λέξεις «με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.», γ) στην παρ. 5, γα) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «του οικείου Κλάδου και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.)», γβ) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «και τα τυπικά» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τα τυπικά και ουσιαστικά» και γγ) προστίθεται τρίτο εδάφιο, δ) στην παρ. 7, οι λέξεις «κατά τις διατάξεις των άρθρων 58 έως 60 του Ν. 2683/ 1999 (ΦΕΚ 19 Α΄)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατά τα άρθρα 58 έως 60 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26)», ε) στην παρ. 8, οι λέξεις «στα άρθρα 106 – 147 του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19 Α΄)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στα άρθρα 106 έως 147 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 23
Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.)
1. Τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) παρέχουν εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αποτελεσματική επιτέλεση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.).
2. Οι θέσεις Ε.Τ.Ε.Π. διακρίνονται στις κατηγορίες του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Π.Ε.), του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.).
3. Οι θέσεις Ε.Τ.Ε.Π. ανήκουν οργανικά στο Α.Σ.Ε.I., είναι πλήρους απασχόλησης και κατανέμονται στους Τομείς και τα Εργαστήρια με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι..
4. Αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα που αφορούν τα μέλη του Ε.Τ.Ε.Π., πλην των θεμάτων επιλογής τους ως τέτοια, είναι το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι..
5. Η προκήρυξη των θέσεων Ε.Τ.Ε.Π. γίνεται από το οικείο Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από έγκριση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.). Στην προκήρυξη αναφέρονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για την κατάληψη της κάθε θέσης. Το ελάχιστο προσόν που απαιτείται για τον διορισμό σε θέσεις μελών Ε.Τ.Ε.Π. είναι η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.).
6. Τα μέλη του Ε.Τ.Ε.Π. διορίζονται με τριετή θητεία, μετά από τη λήξη της οποίας κρίνονται για μονιμοποίηση.
7. Τα μέλη του Ε.Τ.Ε.Π. δικαιούνται εκπαιδευτική άδεια, κατά τα άρθρα 58 έως 60 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26).
8. Η πειθαρχική διαδικασία για τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. είναι η προβλεπόμενη στα άρθρα 106 έως 147 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ..».
Άρθρο 31
Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Σύμβαση – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 24 ν. 3187/2003
Η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίσταται και η παρ. 1, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η κάλυψη του διδακτικού ερευνητικού έργου στις περιπτώσεις που δεν επαρκεί το προβλεπόμενο στον Οργανισμό του οικείου Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.) Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ή απουσιάζουν μέλη αυτού ή δεν έχουν πληρωθεί θέσεις προσωπικού, μπορεί να γίνει με πρόσκληση ή πρόσληψη προσωπικού των παρακάτω κατηγοριών:
α. Επισκεπτών Καθηγητών οι οποίοι είτε κατέχουν θέση Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής είτε θέση ερευνητή σε ερευνητικό οργανισμό της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και διαθέτουν κατ’ ελάχιστο τα προσόντα που απαιτούνται για την εκλογή σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή σε Α.Σ.Ε.Ι.. Η πρόσκληση των Επισκεπτών Καθηγητών πραγματοποιείται με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων, κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Τμήματος του Α.Σ.Ε.Ι.. Η αποδοχή της πρόσκλησης γίνεται εγγράφως και αποστέλλεται εντός μηνός από την πρόσκληση στο Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι.. Η πρόσληψη των Επισκεπτών Καθηγητών γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.) στην οποία καθορίζεται το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο που τους ανατίθεται και συνάπτεται σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου,
β. Ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας, με σύμβαση που μπορεί να διαρκεί έως και δύο (2) διδακτικά εξάμηνα και στη συνέχεια να ανανεώνεται ανά ακαδημαϊκό έτος, χωρίς η συνολική της διάρκεια να μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) ακαδημαϊκά έτη.».
Άρθρο 32
Όργανα εκλογής, επιλογής και εξέλιξης του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Τροποποίηση άρθρου 25 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 25 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των οργάνων εκλογής, επιλογής και εξέλιξης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, η λέξη «Πανεπιστημίων» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)», β) στην παρ. 2, προστίθεται τέταρτο εδάφιο, γ) η παρ. 3 αντικαθίσταται, δ) η παρ. 4 καταργείται, και το άρθρο 25, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 25
Όργανα εκλογής, επιλογής και εξέλιξης του Διδακτικού – Εκπαιδευτικού Προσωπικού
1. Για την προκήρυξη θέσεων, εκλογή, μονιμοποίηση και εξέλιξη των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την εκλογή, μονιμοποίηση και εξέλιξη των μελών Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).
2. Τα Α.Σ.Ε.Ι. λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως αυτοδύναμα Τμήματα. Ως Πρόεδρος του Τμήματος νοείται ο Κοσμήτορας του Α.Σ.Ε.Ι.. Ως Γενική Συνέλευση του Τμήματος νοείται η Ακαδημαϊκή Συνέλευση (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι.. Ως Σύγκλητος νοείται το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι..
3. Το όργανο εκλογής, επιλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και των μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) είναι η Α.Σ. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Το όργανο για την εκλογή και επιλογή του Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.), του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.), είναι η Α.Σ. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι..
4.[Καταργείται]
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ρυθμίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.».
Άρθρο 33
Ομότιμοι καθηγητές – Αντικατάσταση άρθρου 28 ν. 3187/2003
Το άρθρο 28 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί των Ομότιμων Καθηγητών των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 28
Ομότιμοι Καθηγητές
1. Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) του Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, δύναται να απονείμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας.
2. Οι Ομότιμοι Καθηγητές των Α.Σ.Ε.Ι. δύνανται:
α) Να παρέχουν χωρίς αμοιβή διδακτικό έργο, μετά από απόφαση της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., σε προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών, με συνολικό ανώτατο όριο έξι (6) ωρών εβδομαδιαίως.
β) Να επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και να συμμετέχουν σε επιτροπές παρακολούθησης και κρίσης διδακτορικών διατριβών.
γ) Να διεξάγουν ερευνητικό, εν γένει επιστημονικό έργο και να συμμετέχουν επ’ αμοιβή σε ερευνητικά έργα/προγράμματα στα οποία συμμετέχει το οικείο Α.Σ.Ε.Ι. χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.».
Άρθρο 34
Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας – Προσθήκη άρθρου 29Α στον ν. 3187/2003
Στον ν. 3187/2003 (Α’ 233) προστίθεται άρθρο 29Α ως εξής:
«Άρθρο 29Α
Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι.
1. Σε κάθε Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Σ.Ε.Ι.) συστήνεται και λειτουργεί Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.).
2. Σκοπός της Ε.Η.Δ.Ε. είναι να παρέχει σε ηθικό και δεοντολογικό επίπεδο εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών έργων που διεξάγονται στα Α.Σ.Ε.Ι.. Η Ε.Η.Δ.Ε. ελέγχει αν ένα ερευνητικό έργο διενεργείται με σεβασμό στην αξία των ανθρώπινων όντων, στην αυτονομία των προσώπων που συμμετέχουν, στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η Ε.Η.Δ.Ε. ελέγχει, επίσης, την τήρηση των γενικά παραδεδεγμένων αρχών της ακεραιότητας της έρευνας και των κριτηρίων της ορθής επιστημονικής πρακτικής.
3. Η Ε.Η.Δ.Ε. αποτελείται από πέντε (5) τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Ως μέλη ορίζονται επιστήμονες με ειδίκευση σε θέματα έρευνας, ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας. Ένα (1) τουλάχιστον μέλος είναι δεν υπηρετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι.. Τα γνωστικά αντικείμενα των μελών εξασφαλίζουν, κατά το μέτρο του δυνατού, την εκπροσώπηση των γνωστικών αντικειμένων του Α.Σ.Ε.Ι..
4. Η ιδιότητα του μέλους Ε.Η.Δ.Ε. είναι ασυμβίβαστη με τις ιδιότητες του Κοσμήτορα, καθώς και του μέλους της Επιτροπής Ερευνών του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Μέλος της Ε.Η.Δ.Ε. έχει κώλυμα συμμετοχής στη συνεδρίαση σε κάθε περίπτωση κατά την οποία μπορεί να προκύψει σύγκρουση συμφερόντων. Σύγκρουση συμφερόντων προκύπτει, όταν μέλος της Ε.Η.Δ.Ε. έχει συμφέρον το οποίο μπορεί να επηρεάσει ή φαίνεται να επηρεάζει την αμερόληπτη και αντικειμενική εκτέλεση των καθηκόντων του. Ως τέτοιο νοείται οποιοδήποτε πιθανό πλεονέκτημα υπέρ του ιδίου ή του/της συζύγου, του συμβιούντος ή της συμβιούσας ή συγγενούς πρώτου βαθμού. Σε περίπτωση δήλωσης τέτοιου κωλύματος αναφορικά με συγκεκριμένη υπό αξιολόγηση πρόταση, το μέλος που δηλώνει το κώλυμα αντικαθίσταται από τον αναπληρωτή του.
5. H Ε.Η.Δ.Ε. συγκροτείται με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), η οποία εκδίδεται κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Επιτροπής Ερευνών του Α.Σ.Ε.Ι.. Στην απόφαση συγκρότησης της Ε.Η.Δ.Ε. ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Η διάρκεια της θητείας των μελών της Ε.Η.Δ.Ε. είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μία (1) μόνο φορά. Αν κάποιο μέλος της Ε.Η.Δ.Ε. παραιτηθεί, ελλείψει ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο λήξει πρόωρα η θητεία του, αντικαθίσταται για το υπόλοιπο της θητείας του από το αναπληρωματικό του μέλος.
6. Τα μέλη της Ε.Η.Δ.Ε. και οι εισηγητές έχουν υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας για τις υπό αξιολόγηση ερευνητικές προτάσεις.
7. Η Ε.Η.Δ.Ε. συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά τον μήνα και εκτάκτως όποτε ζητηθεί αυτό από τον Πρόεδρό της ή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του Α.Σ.Ε.Ι.. Ο Πρόεδρος της Ε.Η.Δ.Ε. έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής, συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις της. Η Ε.Η.Δ.Ε. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τρία (3) τουλάχιστον μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου της, καθώς και ενός από τα μέλη της που δεν ανήκουν στο Α.Σ.Ε.Ι., και αποφασίζει με την πλειοψηφία των παρόντων. Οι συνεδριάσεις της Ε.Η.Δ.Ε. μπορεί να διεξάγονται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.
8. Τα μέλη της Ε.Η.Δ.Ε. δεν δικαιούνται αμοιβή ή άλλη αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της.
9. Η Επιτροπή Ερευνών του Α.Σ.Ε.Ι. καταρτίζει Κανονισμό Αρχών και Λειτουργίας της Ε.Η.Δ.Ε., στον οποίο εξειδικεύονται οι βασικές αρχές ηθικής και ακεραιότητας της έρευνας που διεξάγεται στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι., η διαδικασία υποβολής των ερευνητικών προτάσεων και τα συνοδευτικά έγγραφα αυτής, η διαδικασία αξιολόγησής της ερευνητικής πρότασης από την Ε.Η.Δ.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία της Ε.Η.Δ.Ε..
10. Αρμοδιότητα της Ε.Η.Δ.Ε. είναι να διαπιστώνει ότι συγκεκριμένο ερευνητικό έργο που πρόκειται να εκπονηθεί στο Α.Σ.Ε.Ι. δεν αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και συνάδει με γενικά παραδεδεγμένους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής της.
11. Η Ε.Η.Δ.Ε. αξιολογεί την ερευνητική πρόταση και είτε την εγκρίνει είτε προβαίνει σε ειδικά αιτιολογημένες συστάσεις και εισηγήσεις για την αναθεώρησή της, εφόσον προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα. Η Ε.Η.Δ.Ε. μπορεί, όποτε κρίνει σκόπιμο, να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού έργου και να παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνητικών έργων που έχει εγκρίνει. Οι αποφάσεις της Ε.Η.Δ.Ε. είναι δεσμευτικές για το Α.Σ.Ε.Ι.. Αν η νομοθεσία προβλέπει έγκριση ή αδειοδότηση του έργου από άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, διοικητικό όργανο ή ανεξάρτητη αρχή, η σχετική απόφαση της Ε.Η.Δ.Ε. δεν υποκαθιστά την εν λόγω έγκριση ή αδειοδότηση.
12. Οι χρηματοδοτούμενες ερευνητικές προτάσεις ή τα ερευνητικά έργα που αφορούν άρθρο προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ή υπό εκπόνηση διπλωματική εργασία μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών ή υπό εκπόνηση διδακτορική διατριβή, τα οποία, κατά δήλωση του επιστημονικού υπευθύνου, περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα σπουδαστών ή αφορούν σε έρευνες που απαιτούν την πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό ή που τα αποτελέσματά τους έχουν διαβαθμισμένο χαρακτήρα ή που απαιτούν την αυτόνομη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές εφαρμογές και συστήματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, υποβάλλονται υποχρεωτικά για έγκριση στην Ε.Η.Δ.Ε. και το έργο δεν μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται στο Α.Σ.Ε.Ι. αν δεν λάβει προηγουμένως τη σχετική έγκριση.
13. Η Ε.Η.Δ.Ε. αποφασίζει, εντός προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της αίτησης και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του πρώτου εδαφίου, η αίτηση θεωρείται εγκεκριμένη. Σε περίπτωση καταγγελίας, η Ε.Η.Δ.Ε. αποφασίζει το αργότερο εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της καταγγελίας. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του τρίτου εδαφίου, η καταγγελία θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.
14. Η πρόταση ερευνητικού έργου που υποβάλλεται για έγκριση στην Ε.Η.Δ.Ε. περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο και συνοπτική έκθεση σχετικά με την καταλληλότητα και συμβατότητα του ερευνητικού έργου με την κείμενη νομοθεσία. Στην έκθεση αυτή, ο επιστημονικός υπεύθυνος προσδιορίζει αν ο σκοπός και η μεθοδολογία του ερευνητικού έργου συμβιβάζονται με τις αρχές της ηθικής, της δεοντολογίας και τη νομοθεσία. Οι αιτήσεις και τα συνοδευτικά έγγραφα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της Γραμματείας της Κοσμητείας του οικείου Α.Σ.Ε.Ι. στην Ε.Η.Δ.Ε. από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου και να κοινοποιούνται ταυτόχρονα στην Επιτροπή Ερευνών του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Ο Πρόεδρος της Ε.Η.Δ.Ε. ορίζει για κάθε αίτηση που υποβάλλεται εισηγητή, κατά προτεραιότητα μέλος της Ε.Η.Δ.Ε., ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου. Αν το γνωστικό αντικείμενο του έργου δεν μπορεί να καλυφθεί από τα μέλη της Ε.Η.Δ.Ε., ορίζεται ως εξωτερικός εμπειρογνώμονας μέλος Δ.Ε.Π. του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., ο οποίος γνωμοδοτεί.».
Άρθρο 35
Εξαίρεση του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από το σύστημα αξιολόγησης του ν. 4940/2022 – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4940/2022
Στην περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4940/2022 (Α’ 112), περί των εξαιρέσεων από το πεδίο εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης του δημοσίου τομέα, προστίθενται οι λέξεις «του Κεφαλαίου Α΄» και οι λέξεις «τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.),» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Στο σύστημα αξιολόγησης του παρόντος Μέρους δεν υπάγονται:
α) Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) ή σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ασκούν διοικητικά καθήκοντα. Οι υπάλληλοι αυτοί υπάγονται στο σύστημα αξιολόγησης του παρόντος, για τον χρόνο της απόσπασής τους,
β) οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό,
γ) οι υπάλληλοι και λειτουργοί που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του ν. 3205/2003 (Α΄297), τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), καθώς και το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό των Α.Ε.Ι.».
Άρθρο 36
Ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εκλογής και εξέλιξης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση άρθρου 142 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 142 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί του ηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, εκλογής και εξέλιξης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), προστίθενται οι λέξεις «και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.)» και το άρθρο 142 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 142
Ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού
Η οργάνωση, παρακολούθηση και δημοσιοποίηση των διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), καθώς και η υποβολή υποψηφιοτήτων διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης «ΑΠΕΛΛΑ» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο υλοποιείται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.».
Άρθρο 37
Μητρώα Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 145 ν. 4957/2022
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 145 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των Μητρώων Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων, προστίθενται οι λέξεις «μέλη Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), » και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος καταρτίζονται: α) Μητρώο Εσωτερικών Εκλεκτόρων και β) Μητρώο Εξωτερικών Εκλεκτόρων ανά γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει το Τμήμα σύμφωνα με το εγκεκριμένο Μητρώο Γνωστικών Αντικειμένων. Για την κατάρτιση των μητρώων, ως εσωτερικοί εκλέκτορες λογίζονται μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος και ως εξωτερικοί εκλέκτορες λογίζονται μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και ιδρυμάτων της αλλοδαπής, μέλη Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), καθώς και αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών ινστιτούτων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) ή λοιπών ερευνητικών οργανισμών της ημεδαπής και αλλοδαπής. Δεν εντάσσονται στα Μητρώα εκλεκτόρων όσα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις και δεν έχουν κριθεί κατ’ ελάχιστον μία (1) φορά στο πλαίσιο ανοιχτής διαδικασίας εκλογής ή εξέλιξης.».
Άρθρο 38
Εφαρμογή συστήματος «ΑΠΕΛΛΑ» στα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 426 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 426 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΖ’ του Μέρους Α’ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 4, διαγράφονται οι λέξεις «κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006», β) προστίθεται παρ. 5, και το άρθρο 426 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 426
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΖ’
1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη διαδικασία εκλογής και εξέλιξης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), τον τρόπο υποβολής των υποψηφιοτήτων, τον έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας, την κατάρτιση και τήρηση του μητρώου γνωστικών αντικειμένων και των μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών μελών κάθε Τμήματος, τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης κλήρωσης για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των εκλεκτορικών σωμάτων, τον έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα σχετικά με τη διαδικασία εκλογής και εξέλιξης των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι λεπτομέρειες και ο χρόνος εφαρμογής των οριζόμενων στα άρθρα 144, 145 και 146, οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία, οι κατηγορίες των υποκειμένων, οι ρόλοι ως προς την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας αυτών, και κάθε άλλη αναγκαία, τεχνική ή λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 142.
3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δύναται να παρατείνονται οι προθεσμίες του άρθρου 463 και του αιτήματος ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 138, και να ρυθμίζεται κάθε θέμα που προκύπτει από τις παρατάσεις αυτές.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών ρυθμίζονται τα θέματα κατανομής νέας θέσης μέλους Δ.Ε.Π. στο Α.Ε.Ι. της παρ. 3 του άρθρου 141, την οποία καταλαμβάνει το μέλος Δ.Ε.Π., σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην εκλογή και εξέλιξη των μελών Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) μέσω του συστήματος «ΑΠΕΛΛΑ».».
Άρθρο 39
Συμμετοχή στρατιωτικών σε ερευνητικά προγράμματα – Προσθήκη περ. δ) στο άρθρο 63 ν.δ. 1400/1973
Στην παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), περί των υποχρεώσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται περ. δ), και η παρ. 4, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται:
α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς, η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις του κώδικα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
β) Σε αξιωματικούς του Μουσικού Σώματος, η δημόσια διεύθυνση ορχηστρών ή η συμμετοχή σε ιδιωτικές ορχήστρες και θεάματα επ’ αμοιβή, με πολιτική περιβολή, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του οικείου Σχηματισμού.
γ) Σε εν ενεργεία αξιωματικούς, να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα κατόπιν άδειας Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
δ) Στους στρατιωτικούς, να συμμετέχουν με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.».
Άρθρο 40
Συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης (fellowships) και εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 21 ν. 4361/2016
Στο άρθρο 21 του ν. 4361/2016 (Α’ 10), περί των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του στρατιωτικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο, οι λέξεις «Προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές» αντικαθίστανται από τη λέξη «Σπουδές», β) στην παρ. 1, βα) οι λέξεις «προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών» και ββ) προστίθενται οι λέξεις «σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης (fellowships) και σε εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας», γ) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2, οι λέξεις «(απόκτηση κύριων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της παρ. 1», και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 21
Σπουδές του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων
1. Το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του εσωτερικού ή του εξωτερικού, σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης (fellowships) και σε εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας με τη δυνατότητα λήψης εκπαιδευτικής άδειας ή μετάβασης για υπηρεσιακή εκπαίδευση, εφόσον η εκπαίδευση αποσκοπεί στην επιστημονική του κατάρτιση και το αντικείμενο σπουδών είναι άμεσα συνυφασμένο με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα τα οποία ασκεί.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται ανά Κλάδο και για τα Κοινά Σώματα, ο αριθμός, ο βαθμός και η ειδικότητα των σπουδαστών, τα είδη της εκπαίδευσης της παρ. 1, τα αντικείμενα σπουδών, οι προϋποθέσεις μετάβασης για υπηρεσιακή εκπαίδευση ή για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, η χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης, η αντικειμενική και διαφανής διαδικασία επιλογής του προσωπικού, η δυνατότητα κάλυψης ή μη των διδάκτρων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η αρμοδιότητα έγκρισης σπουδών και καθορισμού των αντικειμένων των σπουδών, μπορεί να μεταβιβάζεται στους Αρχηγούς των ΓΕ.».
Άρθρο 41
Οργάνωση και λειτουργία των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 στο άρθρο 26 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 26 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, προστίθενται παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 και το άρθρο 26, κατόπιν νομοτεχνικής βελτίωσης, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 26
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Ο Οργανισμός κάθε Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.) εκδίδεται μέσα σε έξι (6) μήνες από την ισχύ του νόμου αυτού και κυρώνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στον Οργανισμό καθορίζονται ιδιαιτέρως:
α. Η οργάνωση του Α.Σ.Ε.Ι.
β. Τα Τμήματα, οι Τομείς, τα γνωστικά τους αντικείμενα και οι θέσεις των μελών του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού κατά Τομέα, γνωστικό αντικείμενο και κατηγορία.
γ. Ο Κανονισμός Σπουδών, τα αντικείμενα της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιτυχίας των εκπαιδευομένων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
δ. Τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό Διοικητικής Υποστήριξης του Α.Σ.Ε.Ι.
ε. Οι αρμοδιότητες του Διοικητή του Α.Σ.Ε.Ι..
στ. Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας και οι αρμοδιότητες του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.).
ζ. Οι αρμοδιότητες του Διευθυντή Εκπαίδευσης.
η. Τα θέματα εκλογής και οι αρμοδιότητες του Κοσμήτορα και των Διευθυντών Τομέων και η δυνατότητα συμμετοχής τους στο Ε.Σ..
θ. Η αναπλήρωση και διοικητική υποστήριξη των οργάνων του Α.Σ.Ε.Ι.
ι. Οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες αξιολόγησης από τους σπουδαστές του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στο Α.Σ.Ε.Ι..
ια. Η οργάνωση και λειτουργία των Εργαστηρίων και των Βιβλιοθηκών του Α.Σ.Ε.Ι., τα κριτήρια και η διαδικασία εκλογής του Διευθυντή Εργαστηρίου και η κατανομή προσωπικού στα Εργαστήρια και τις Βιβλιοθήκες.
ιβ. Τα προσόντα και η διαδικασία επιλογής του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και το διδακτικό εκπαιδευτικό έργο που τους ανατίθεται
ιγ. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επιλογής, εκλογής και εξέλιξης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι. και της λειτουργίας των σχετικών οργάνων και εισηγητικών επιτροπών.
ιδ. Οι λεπτομέρειες της πειθαρχικής διαδικασίας για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι..
ιε. Οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), της μονιμοποίησής τους, της χορήγησης των εκπαιδευτικών τους αδειών και η ρύθμιση της υπηρεσιακής τους κατάστασης και της εξέλιξής τους.
ιστ. Οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων των μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού(Ε.Τ.Ε.Π.), της μονιμοποίησής τους, της χορήγησης των εκπαιδευτικών τους αδειών και η ρύθμιση της υπηρεσιακής τους κατάστασης και της εξέλιξής τους.
ιζ. Θέματα σχετικά με τις συμβάσεις του Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.), τις προσκλήσεις των Επισκεπτών Καθηγητών, τα προσόντα επιλογής των λοιπών μελών του Ε.Π.Σ., καθώς και τη διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων αυτών.
2. Τα ζητήματα της παρ. 1 ρυθμίζονται από τους Οργανισμούς των Α.Σ.Ε.Ι. κατά ενιαίο τρόπο, εκτός εάν το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών επιβάλλει διαφορετική ρύθμιση.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται οι διαδικασίες για την οργάνωση της έρευνας και των ερευνητικών προγραμμάτων των Α.Σ.Ε.Ι., καθώς και της λειτουργίας των σχετικών οργάνων και επιτροπών.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εξειδικεύονται τα κριτήρια αξιολόγησης για την ποιότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών ανά περίπτωση, καθορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας εκάστου κριτηρίου αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων και ορίζονται η ειδικότερη διαδικασία και οι λεπτομέρειες ανάδειξης των Κέντρων Αριστείας, η πρόσθετη στήριξη τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 2.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), ιδρύονται, οργανώνονται, λειτουργούν, συγχωνεύονται, μετονομάζονται ή καταργούνται Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στα Α.Σ.Ε.Ι..
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ιδρύονται, οργανώνονται, λειτουργούν, συγχωνεύονται, μετονομάζονται ή καταργούνται Π.Μ.Σ. σε περίπτωση συμπράξεων των Α.Σ.Ε.Ι. με άλλους επιστημονικούς φορείς.».
Άρθρο 42
Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Σύμβαση των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Μεταβατικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 22 και 23 στο άρθρο 31 του ν. 3187/2003
Στο άρθρο 31 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθενται παρ. 22 και 23 ως εξής:
«22. Οι συμβάσεις του Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.) κατηγορίας Ειδικών Επιστημόνων, που παρείχε υπηρεσίες στα Α.Σ.Ε.Ι. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, δύνανται να ανανεωθούν έως και για ολόκληρη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025, κατόπιν έγκρισης σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
23. Οι λέκτορες που υπηρετούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στα Α.Σ.Ε.Ι., διατηρούν τις θέσεις τους μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία, και δύνανται να υποβάλλουν οποτεδήποτε, εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία (3) έτη από τον διορισμό τους, αίτηση εξέλιξης στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Σε περίπτωση αποχώρησης ή εξέλιξης στην επόμενη βαθμίδα, η θέση του λέκτορα καταργείται.».
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,Οι Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΣΥ) των Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) είναι τριετής (3) και η εκπαίδευση κατανέμεται σε εξ (6) εξάμηνα (δύο ανά έτος) και ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών.
Η εισαγωγή των σπουδαστών στις σχολές γίνεται με το ισχύον σύστημα του Υπουργείου Παιδείας (πανελλήνιες εξετάσεις) για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.).
Η εκπαίδευση στις σχολές διακρίνεται σε Ακαδημαϊκή, Στρατιωτική και Τεχνική.
‘Όμως μέχρι και σήμερα το πτυχίο δεν αναγνωρίζεται ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος (ΑΕΙ) με αποτέλεσμα τη στέρηση μεταπτυχιακών σπουδών, γεγονός που αφενός θα αναβάθμιζε τους αποφοίτους των σχολών (ΑΣΣΥ), αφετέρου θα ωφελούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συνολικότερα.
Τα βασικά οφέλη που προκύπτουν από την ανωτατοποίηση (ΑΕΙ) των ΑΣΣΥ είναι:
α. Η αναβάθμιση του πτυχίου που γίνεται ισότιμο με των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χωράς.
β. Η εναρμόνιση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τις προϋποθέσεις της διακήρυξης της Μπολόνια (ορίζει ως ελάχιστο χρόνο σπουδών για την αναγνώριση πανεπιστημιακού πτυχίου τα 3 έτη) και αποδοχή του από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
γ. Η αναγνώριση του πτυχίου των σπουδαστών των σχολών (ΑΣΣΥ) ως πανεπιστημιακού επίπεδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
δ. Η αναγνώριση του πτυχίου ως πανεπιστημιακό από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
ε. Η δυνατότητα πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
στ. Η εφαρμογή συστήματος πιστωτικών μονάδων για τα εξεταζόμενα μαθήματα κατ΄ εφαρμογή όσων ισχύουν και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Κύριε Υπουργέ, το ΥΠΕΘΑ έχει δεσμευτεί δια του κ. ΥΦΕΘΑ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών με την υπ’ αριθμ. Φ.900α/1216/19295/11-4-24 απάντηση του ιδίου σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενημέρωσε ότι: «εξετάζεται η αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των ΑΣΣΥ με την ένταξη τους στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται σχετικές αποφάσεις».
Ο σκοπός της ανωτέρω αναβάθμισης επιβάλλεται πρωτίστως στην εκπλήρωση του ειδικότερου εκπαιδευτικού σκοπού τους ο οποίος συνίσταται στην απόδοση Μονίμων Υπαξιωματικών υψηλού επιπέδου κατάρτισης επιχειρησιακής ικανότητας, ώστε αναμφίβολα να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων των ΕΔ για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των.
Υπό το φως των ανωτέρω, επιτρέψτε μου να Σας προτείνω στο ανωτέρω σχέδιο νόμου μια απαραίτητη προσθήκη στο Μέρος Γ (Άρθρα 14- 42) :
«Το πτυχίο των Στρατιωτικών Σχολών (ΑΣΣΥ) των Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ισότιμο με το πτυχίο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα της χώρας. Με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί, εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, μετά από πρόταση του υπουργού εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι σχετικές διαδικασίες της εκπαιδευτικής αναβάθμισης των σχολών αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
Κύριε Υπουργέ, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Κύριε Υπουργέ, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών
Αξιότιμε κε.Υπουργέ.
Διαπιστώνω ότι εξακολουθεί να υφίσταται μια κατάφωρη αδικία, η οποία εκτιμώ ότι αγγίζει τα όρια της «εξαπάτησης» με ότι αυτό συνεπάγεται.
Παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα,ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση σε οτι αφορά στην απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους Μηχανικούς της Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ), μιας ανώτατης σχολής κόσμημα όχι μόνο για την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και τις ΕΔ αλλά και για την χώρα μας.
Το επίπεδο, οι γνώσεις, οι δυνατότητες το έργο και η προσφορά των αποφοίτων Μηχανικών της ΣΜΑ στα αντικείμενα ενασχόλησης – αρμοδιότητός τους είναι ευρέως γνωστά και απολύτως αποδεκτά, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, κάτι που δεν πρέπει να σας διαφεύγει.
Επί της ουσίας, ενώ πρόκειται για μία από τις διαχρονικά υψηλότερες σε βαθμό εισαγωγής ανώτατες σχολές της Ελλάδος,μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων, παρόλα αυτά παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα το υπόψη θέμα, καθόσον δεν παρέχεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα Μηχανικού από την πολιτεία.
Στην συνέχεια των προαναφερθέντων, προτείνεται κατ’ελαχιστον στο άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί
παράγραφος 8 ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας,καθορίζονται τα
απορρεοντα εκ του πτυχίου Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο εκτός και εάν καθορίζεται από άλλο νόμο.
Ειδικά για τις κατευθύνσεις – Τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων υπουργών.
Τέλος, αξιότιμε κε.Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας πω δυο λόγια που αποτελούν κατάθεση ψυχής:
«Είμαι αξιωματικός της ΠΑ, πτυχιούχος της ΣΜΑ και είμαι περήφανος και ευτυχής γι’αυτό.
Αποφοίτησα από μια ανώτατη σχολή πρότυπο για τις ΕΔ και την χώρα μας και αφιέρωσα όλη μου την ζωή στην ΠΑ.
Είμαι αξιωματικός και όχι πολιτικός ή «πολιτικάντης» θα σας πω λοιπόν ευθέως αυτά που σκέφτομαι και με προβληματίζουν χωρίς περιστροφές.
Σας εκτιμώ ιδιαίτερα, καθόσον θεωρώ ότι έχετε σημαντικές γνώσεις, ικανότητες, προσόντα και το σημαντικότερο εκτιμώ ότι είστε άνθρωπος «όχι των λόγων», αλλά των Πράξεων.
Είστε υπουργός σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό υπουργείο για την χώρα μας και είμαι βέβαιος ότι σας απασχολούν σημαντικά θέματα.
Αναλογιστείτε όμως, κάποια στιγμή θα φύγετε από το συγκεκριμένο υπουργείο και ενδεχομένως θα πάτε κάπου αλλού.
Ως εκ τούτου, οφείλετε και έχετε την ηθική υποχρέωση να κάνετε απολογισμό του έργου και της προσφοράς σας.
Κατά την άποψη μου, μεταξύ άλλων, την τρέχουσα χρονική περίοδο έχετε μια «μεγάλη ευκαιρία», να επιλύσετε μια διαχρονική και κατάφωρη αδικία.
Ποια είναι αυτή?
Η επίλυση του ζητήματος της απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων Μηχανικού, στους απόφοιτους Μηχανικούς της Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ), καθώς επίσης και το μείζον ζήτημα της αρχαιότητος (φυσικά δεν είναι της παρούσης, πλην όμως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε πολύ καλά).
Με εκτίμηση
Σμήναρχος(Μ) εα Γιάννης Μπαλιτσάρης
Απόφοιτος Τμήματος Μηχανικών Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ)
Κύριε Υπουργέ,
Είναι ντροπή για την χώρα μας να μην προβλέπεται αντιστοίχιση των αποφοίτων της ΣΙ (ΣΜΑ) με Πολυτεχνικά Τμήματα, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.
Ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ)
Προφανώς θα γνωρίζετε ότι οι απόφοιτοι της ΣΙ (ΣΜΑ) θεωρούνται ισότιμοι (τουλάχιστον) με τους αποφοίτους Μηχανικούς ΑΕΙ όλων των υπολοίπων χωρών!!! και απολαμβάνουν εργασιακών δικαιωμάτων οπουδήποτε παγκοσμίως πλην της χώρας τους!
Πέραν λοιπόν της κατάφορης αδικίας που βιώνουν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν και τον χλευασμό των αλλοδαπών συναδέλφων για την χώρα της Δημοκρατίας!!!
Προτείνεται κατ’ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Όσον αφορά το να γίνει ΑΣΕΙ η ΣΣΑΣ μπορεί να δημιουργηθεί κοσμητεία από τους αποφοίτους της που είναι καθηγητές πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει ΑΣΕΙ. Μπορεί να βρεθεί άλλος τρόπος ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για ΑΣΕΙ. Λειτουργεί η Σχολή τόσα χρόνια χωρίς να είναι Ανώτατη…αυτό δεν ενοχλεί την ηγεσία του Στρατεύματος; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να διορθωθεί το λάθος που συνεχίζει να γίνεται τόσα χρόνια; Ξαναγράφονται οι κανονισμοί των Σχολών και ένας δεν ασχολήθηκε ώστε να γίνει η ΣΣΑΣ ΑΣΕΙ; Ας αποσυρθεί ο νόμος και να επανέλθει με την διόρθωση με το να γίνει η ΣΣΑΣ επιτέλους ΑΣΕΙ.
Αξιότιμε κε Υπουργέ.
Εξακολουθεί να υφίσταται μια διαχρονική αδικία που εκτιμαται ότι αγγίζει τα όρια της «εξαπάτησης».
Παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, ουδεμία πρόβλεψη υφίσταται στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση σε ότι αφορά στην απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους Μηχανικούς της Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ), μίας ανώτατης σχολής κόσμημα όχι μόνο για την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και τις ΕΔ αλλά γενικότερα για την χώρα μας.
Επί της ουσίας, ενώ πρόκειται για μια Ανώτατη Σχολή, με τις διαχρονικά υψηλότερες βαθμολογίες εισαγωγής των Πανελληνίων, με αποφοίτους με εξαιρετικές γνώσεις, δυνατότητες, επιπεδο, εμπειρία και ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στην πατρίδα μας στο αντικείμενο ενασχόλησης τους, παρόλα αυτά παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα, καθόσον δεν παρέχεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα Μηχανικού.
Κατόπιν αυτού, προτείνεται κατ’ελαχιστον στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου, να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Υπουργειου Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρεοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και αν καθοριστεί από άλλο νομό.
Ειδικά για τις κατευθύνσεις – Τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων υπουργών
Όλα καλά με τον νέο νόμο…πουθενά δεν γίνεται αναφορά ώστε η ΣΣΑΣ να γίνει Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΑΣΕΙ… Είναι δυνατόν να βγάζει όλους τους επιστήμονες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας και τώρα να βγάζει και Αξκους Πληροφορικής και δεν μπορεί να γίνει ΑΣΕΙ; Από αυτό πρώτα έπρεπε να ξεκινήσει ο νέος νόμος και να βρεθεί ο τρόπος να γίνει ΑΣΕΙ και η ΣΣΑΣ και η ΣΣΑΝ γιατί και αυτή φοιτά σε ανώτατη σχολή στην Αθήνα…Εδώ ξαναγράφεται ο κανονισμός της Σχολής για το νέο τμήμα Πληροφορικής και δεν λαμβάνεται μέριμνα ώστε να γίνει η Σχολή ΑΣΕΙ…
ΑΣΕΙ με κατ’ επίφαση ισοτιμία με ΑΕΙ
ΑΣΣΥ τριετή μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ανώτερες σχολές)
ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ ενταγμένα στις πανελλήνιες εξετάσεις με υψηλές βάσεις εισαγωγής, αλλα πτυχία άχρηστα, μόνο για εσωτερική χρήση εντός των ΕΔ.
Κατα τα αλλα μιλάμε για αριστεία ….
Δείτε σοβαρά το θεμα και δώστε λύσεις για πραγματική αναβάθμιση των στρατιωτικών σχολών.
Σε συνέχεια προσθήκης άρθρου 39 προσθηκης περ. δ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ σαφής αναφορά ότι τα προγραμματα ΔΕΝ πρεπει να έχουν σχέση με προμηθειες των ΕΔ. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να εργάζεται σε ερευνητικά και παραλληλα να τα αξιολογει? Επιβάλλεται να μπει ασυμβίβαστο όπως επίσης και στις σχολές που μπορεί να κάνει κάποιος μάθημα. Ειδάλλως θα γίνει παρτυ και λόμπυ εκλεκτών τα ερευνητικά των ΕΔ.
«Γενικά οι βελτιώσεις που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν μέρος του σχεδίου νόμου είναι θετικές, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων των ΑΣΕΙ τα οποία παραμένουν με τη γενική και ασαφή ισοτιμία με των ΑΕΙ. Επίσης ουδεμία πρόβλεψη υφίσταται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ ακόμα και για πτυχία που αφορούν κατά τη κείμενη νομοθεσία ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Κατόπιν τούτων προτείνεται :
Στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 στο άρθρο 26 ν. 3187/2003», προτείνεται να προστεθούν παράγραφοι 8 και 9 ως ακολούθως :
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται η ισοτιμία των πτυχίων τμημάτων ή κατευθύνσεων των ΑΣΕΙ με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ, όπου είναι εφικτό.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Πέραν τούτου και προκείμενού καταστούν δυνατά Διεπιστημονικά Προγράμματα Σπουδών Πρώτου Κύκλου Σπουδών μεταξύ των ΑΕΙ και των ΑΣΕΙ προτείνεται κατάλληλη τροποποίηση των άρθρων 71 και 72 του νόμου 4957/2022, με συμπερίληψη των ΑΣΕΙ.»
«Γενικά οι βελτιώσεις που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν μέρος του σχεδίου νόμου είναι θετικές, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων των ΑΣΕΙ τα οποία παραμένουν με τη γενική και ασαφή ισοτιμία με των ΑΕΙ. Επίσης ουδεμία πρόβλεψη υφίσταται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ ακόμα και για πτυχία που αφορούν κατά τη κείμενη νομοθεσία ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Κατόπιν τούτων προτείνεται :
Στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 στο άρθρο 26 ν. 3187/2003», προτείνεται να προστεθούν παράγραφοι 8 και 9 ως ακολούθως :
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται η ισοτιμία των πτυχίων τμημάτων ή κατευθύνσεων των ΑΣΕΙ με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ, όπου είναι εφικτό.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Πέραν τούτου και προκείμενού καταστούν δυνατά Διεπιστημονικά Προγράμματα Σπουδών Πρώτου Κύκλου Σπουδών μεταξύ των ΑΕΙ και των ΑΣΕΙ προτείνεται κατάλληλη τροποποίηση των άρθρων 71 και 72 του νόμου 4957/2022, με συμπερίληψη των ΑΣΕΙ.»
Βασίλειος Υφαντής
Ταξχος (Μ) εα
«Γενικά οι βελτιώσεις που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν μέρος του σχεδίου νόμου είναι θετικές, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων των ΑΣΕΙ τα οποία παραμένουν με τη γενική και ασαφή ισοτιμία με των ΑΕΙ. Επίσης ουδεμία πρόβλεψη υφίσταται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ ακόμα και για πτυχία που αφορούν κατά τη κείμενη νομοθεσία ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Κατόπιν τούτων προτείνεται :
Στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 στο άρθρο 26 ν. 3187/2003», προτείνεται να προστεθούν παράγραφοι 8 και 9 ως ακολούθως :
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται η ισοτιμία των πτυχίων τμημάτων ή κατευθύνσεων των ΑΣΕΙ με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ, όπου είναι εφικτό.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Πέραν τούτου και προκείμενού καταστούν δυνατά Διεπιστημονικά Προγράμματα Σπουδών Πρώτου Κύκλου Σπουδών μεταξύ των ΑΕΙ και των ΑΣΕΙ προτείνεται κατάλληλη τροποποίηση των άρθρων 71 και 72 του νόμου 4957/2022, με συμπερίληψη των ΑΣΕΙ.»
Βασίλειος Υφαντής
Ταξχος(Μ) εα
Ο τίτλος του μερους Γ αφορά τον εκσυγχρονισμό των ΑΣΕΙ , στο άρθρο 15 αναφέρετε η πρόθεση τα ΑΣΕΙ να αποτελέσουν «κεντρα αριστείας» ενώ στην ανάλυση συνεπειών αναφέρεται ότι «… επιδιώκεται η εξέλιξη των Α.Σ.Ε.Ι. σε επίπεδο εφάμιλλο των Α.Ε.Ι.». Ολά αυτά είναι θετικά, αλλα είναι μόνο λόγια, καθώς δεν υπάρχει διάταξη στο παρον μέρος που να αναβαθμίζει τα πτυχία που αποδίδονται στους αποφοίτους των ΑΣΕΙ.
Τα πτυχία παραμένουν στη δημιουργική ασάφεια της ισοτιμίας με των ΑΕΙ χωρίς να αντιστοιχούνται πλήρως με τα αντίστοιχα πτυχία ΑΕΙ. Πέραν τούτων ουδεμία αναφορά γίνεται για απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ακόμα και για ρυθμιζόμενα επαγγέλματα πχ των διπλωματούχων Μηχανικών αποφοίτων ΣΙ (ΣΜΑ).
Αποτέλεσμα αυτης τη μη νομοθετικής ρύθμισης, για ακόμα μια φορά, είναι να στερείτε η ελληνική αμυντική βιομηχανία εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στην αεροναυτική επιστήμη και τεχνολογία, όταν αυτό αποχωρήσει από τη ΠΑ με οποιοδήποτε τρόπο (αποστρατεία, παραίτηση).
Η παραδοξότητα θα συνεχίσει να υφίσταται. Η πολιτεία να αποδίδει διπλώματα Μηχανικού μέσω της ΣΙ και από την άλλη να μην αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα μεσω του ΤΕΕ ή αλλου φορέα, ακόμα και αν τα στελέχη αυτά αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από πολυτεχνικές σχολές της χώρας, Πραγματι το 4 (ετη ΣΙ) + 2 (μεταπτυχικό) δεν αρκεί για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το ΤΕΕ ? Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει εστω αυτή η πρόβλεψη στο παρόν σχέδιο νόμου.
Κλείνοντας θα θυμίσω τα λόγια του βουλευτή κ. Νικολάου Μανωλακου που ανέφερε μεταξυ των άλλων, όταν κατατέθηκε σχετική τροπολογία, τα ακόλουθα : «Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο το 2018 στο Προεδρικό Διάταγμα 19 δεν συμπεριελήφθησαν οι Αξιωματικοί μηχανικοί της Σχολής Ικάρων, μιας σχολής κόσμημα, ισότιμης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Υπενθυμίζω ότι αξιολογήθηκε δύο φορές, το 2015 και το 2020, από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας και θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να αποκαταστήσει την αδικία.» (Πρακτικά Βουλής ΙΗ΄ Περίοδος – Σύνοδος Β΄ – Συνεδρίαση ΟΘ΄- 10.2.21).
Ελπίζω το θεμα να επανεξεταστεί και να συμπεριληφθούν σχετικές διατάξεις στο παρόν σχέδιο νομου που θα κλεινουν το ολο θέμαα. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και ελπίζω αυτή να υπαρξει,
Είναι σαφές ότι η παρούσα τροποποίηση θεωρείται επιβεβλημένη. Έχει συνολικά τεθεί σε στέρεα βάση, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουσα ισχυρές προϋποθέσεις για γόνιμες δυνατότητες και υποσχόμενες προοπτικές κυρίως στον καίριο τομέα της απαραίτητης διδακτορικής έρευνας σε θέματα ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε θέματα διοικητικής λειτουργίας.
Ωστόσο, για λόγους υποστήριξης της προσπάθειας που γίνεται, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τρεις παρατηρήσεις και συναφείς αντίστοιχες προτάσεις.
Κατ’ αρχάς, στο
Άρθρο 17 (Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών από τα των Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
ο τίτλος και το άρθρο 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
««Άρθρο 4
Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών
.………………………………………………………………………. 3. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος………»
Παρατηρείται ότι η εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 84 (Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση) του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/141) ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει ελλιπώς προσδιοριστική και εν δυνάμει δυσχερής ως προς τη σαφήνεια της διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ως επίσης και της είσπραξης και απόδοσης των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ., σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρ. 13 του ν. 3187/2003 και την από 30.5.2016 δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. Φ.800/182/131516/ Σ. 1341 Κ.Υ.Α. των Αναπληρωτών Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1521/Β’).
Ως εκ τούτου, και με βάση τα ανωτέρω, η προβλεπόμενη στο παρόν νομοσχέδιο αντικατάσταση του άρθ. 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) προτείνεται όπως, κατά το μέρος που αφορά στη διατύπωση της ως άνω παρ. 3, γραφεί προσδιοριζόμενη ως ακολούθως:
«3.α. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος.
β. Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ. Η είσπραξη και απόδοση των αμοιβών των διδασκόντων σε Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ.13 του ν. 3187/2003.»
Επίσης, στο
Άρθρο 18 (Όργανα διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
το άρθρο 5 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«……………………………6.α. «Ο Κοσμήτορας είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ.. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δύο συνεχείς θητείες, καθώς και η εκλογή για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά. Ως θητεία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες. Η θητεία στο παραπάνω αξίωμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου.»………………….»
Παρατηρείται ότι η κατά τα ανωτέρω τελευταία φράση, σύμφωνα προς την οποία, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου», αποτελεί αντιγραφή εκείνης της Παραγράφου 13 του Άρθρου 88 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.3187/2003 (ΦΕΚ 233/Α΄) «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)») του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ 167/Α’).
Στην περίπτωση όμως του Νόμου 3883/2010, η συμπερίληψη της επίμαχης φράσης ήταν δικαιολογημένη, επειδή οι αρμοδιότητες του μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης που εκπροσωπεί ο Κοσμήτορας μεταβάλλονταν ένεκα, μεταξύ άλλων και της εισαγωγής (για πρώτη φορά) του νεοσύστατου συλλογικού οργάνου διοίκησης, της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., της οποίας ο εν λόγω Νόμος προέβλεπε ότι προεδρεύει ο οικείος Κοσμήτορας.
Αντιθέτως, σύμφωνα προς την περίπτωση της Παρ.6.β του ιδίου Άρθρου του παρόντος υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, οι αρμοδιότητες του Κοσμήτορα παραμένουν αμετάβλητες και όπως ήδη περιγράφονται από τους Οργανισμούς των τριών οικείων Α.Σ.Ε.Ι. (Π.Δ. 61/2010 (ΦΕΚ 99/Α’), Π.Δ. 151/2013 (ΦΕΚ 238/Α’) και Π.Δ. 50/2018 (ΦΕΚ 92/Α’)).
Ως εκ τούτου, δημιουργείται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διατύπωση (: ότι, δηλαδή, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου») έχει διαφύγει της προσοχής των υπευθύνων, καθόσον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιοκρατική τακτοποίηση, την τακτικότητα του προγραμματισμού, υποδαυλίζοντας ταυτοχρόνως την όλη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Συνεπώς, προτείνεται όπως εξαλειφθεί τελείως αυτή η αναιτιολόγητη διατύπωση, η οποία είναι σαφές ότι παρέλκει τελείως και, εφόσον παραμείνει, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.
Τέλος, στο
Άρθρο 41 (Ομότιμοι καθηγητές)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι το άρθρο 28 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής:
««Άρθρο 28
Ομότιμοι καθηγητές
«1. Το Ε.Σ. του ΑΣΕΙ, ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Για λόγους συνολικής αναγνώρισης και αποδοχής του έργου του εξερχομένου της υπηρεσίας, αλλά και συμμετρικής απόδοσης και ομοιομορφίας βασικών αρμοδιοτήτων των οργάνων, προτείνεται όπως η εν λόγω διάταξη συμπληρωθεί ως ακολούθως:
«1. Το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα και κατόπιν πρότασης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του Α.Σ.Ε.Ι., συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Είναι σαφές ότι η παρούσα τροποποίηση θεωρείται επιβεβλημένη. Έχει συνολικά τεθεί σε στέρεα βάση, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουσα ισχυρές προϋποθέσεις για γόνιμες δυνατότητες και υποσχόμενες προοπτικές κυρίως στον καίριο τομέα της απαραίτητης διδακτορικής έρευνας σε θέματα ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε θέματα διοικητικής λειτουργίας.
Ωστόσο, για λόγους υποστήριξης της προσπάθειας που γίνεται, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τρεις παρατηρήσεις και συναφείς αντίστοιχες προτάσεις.
Κατ’ αρχάς, στο
Άρθρο 17 (Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών από τα των Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
ο τίτλος και το άρθρο 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
««Άρθρο 4
Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών
.………………………………………………………………………. 3. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος………»
Παρατηρείται ότι η εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 84 (Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση) του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/141) ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει ελλιπώς προσδιοριστική και εν δυνάμει δυσχερής ως προς τη σαφήνεια της διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ως επίσης και της είσπραξης και απόδοσης των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ., σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρ. 13 του ν. 3187/2003 και την από 30.5.2016 δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. Φ.800/182/131516/ Σ. 1341 Κ.Υ.Α. των Αναπληρωτών Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1521/Β’).
Ως εκ τούτου, και με βάση τα ανωτέρω, η προβλεπόμενη στο παρόν νομοσχέδιο αντικατάσταση του άρθ. 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) προτείνεται όπως, κατά το μέρος που αφορά στη διατύπωση της ως άνω παρ. 3, γραφεί προσδιοριζόμενη ως ακολούθως:
«3.α. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος.
β. Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ. Η είσπραξη και απόδοση των αμοιβών των διδασκόντων σε Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ.13 του ν. 3187/2003.»
Επίσης, στο
Άρθρο 18 (Όργανα διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
το άρθρο 5 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«……………………………6.α. «Ο Κοσμήτορας είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ.. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δύο συνεχείς θητείες, καθώς και η εκλογή για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά. Ως θητεία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες. Η θητεία στο παραπάνω αξίωμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου.»………………….»
Παρατηρείται ότι η κατά τα ανωτέρω τελευταία φράση, σύμφωνα προς την οποία, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου», αποτελεί αντιγραφή εκείνης της Παραγράφου 13 του Άρθρου 88 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.3187/2003 (ΦΕΚ 233/Α΄) «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)») του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ 167/Α’).
Στην περίπτωση όμως του Νόμου 3883/2010, η συμπερίληψη της επίμαχης φράσης ήταν δικαιολογημένη, επειδή οι αρμοδιότητες του μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης που εκπροσωπεί ο Κοσμήτορας μεταβάλλονταν ένεκα, μεταξύ άλλων και της εισαγωγής (για πρώτη φορά) του νεοσύστατου συλλογικού οργάνου διοίκησης, της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., της οποίας ο εν λόγω Νόμος προέβλεπε ότι προεδρεύει ο οικείος Κοσμήτορας.
Αντιθέτως, σύμφωνα προς την περίπτωση της Παρ.6.β του ιδίου Άρθρου του παρόντος υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, οι αρμοδιότητες του Κοσμήτορα παραμένουν αμετάβλητες και όπως ήδη περιγράφονται από τους Οργανισμούς των τριών οικείων Α.Σ.Ε.Ι. (Π.Δ. 61/2010 (ΦΕΚ 99/Α’), Π.Δ. 151/2013 (ΦΕΚ 238/Α’) και Π.Δ. 50/2018 (ΦΕΚ 92/Α’)).
Ως εκ τούτου, δημιουργείται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διατύπωση (: ότι, δηλαδή, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου») έχει διαφύγει της προσοχής των υπευθύνων, καθόσον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιοκρατική τακτοποίηση, την τακτικότητα του προγραμματισμού, υποδαυλίζοντας ταυτοχρόνως την όλη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Συνεπώς, προτείνεται όπως εξαλειφθεί τελείως αυτή η αναιτιολόγητη διατύπωση, η οποία είναι σαφές ότι παρέλκει τελείως και, εφόσον παραμείνει, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.
Τέλος, στο
Άρθρο 41 (Ομότιμοι καθηγητές)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι το άρθρο 28 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής:
««Άρθρο 28
Ομότιμοι καθηγητές
«1. Το Ε.Σ. του ΑΣΕΙ, ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Για λόγους συνολικής αναγνώρισης και αποδοχής του έργου του εξερχομένου της υπηρεσίας, αλλά και συμμετρικής απόδοσης και ομοιομορφίας βασικών αρμοδιοτήτων των οργάνων, προτείνεται όπως η εν λόγω διάταξη συμπληρωθεί ως ακολούθως:
«1. Το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα και κατόπιν πρότασης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του Α.Σ.Ε.Ι., συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Είναι σαφές ότι η παρούσα τροποποίηση θεωρείται επιβεβλημένη. Έχει συνολικά τεθεί σε στέρεα βάση, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουσα ισχυρές προϋποθέσεις για γόνιμες δυνατότητες και υποσχόμενες προοπτικές κυρίως στον καίριο τομέα της απαραίτητης διδακτορικής έρευνας σε θέματα ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε θέματα διοικητικής λειτουργίας.
Ωστόσο, για λόγους υποστήριξης της προσπάθειας που γίνεται, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τρεις παρατηρήσεις και συναφείς αντίστοιχες προτάσεις.
Κατ’ αρχάς, στο
Άρθρο 17 (Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών από τα των Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
ο τίτλος και το άρθρο 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
««Άρθρο 4
Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών
.………………………………………………………………………. 3. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος………»
Παρατηρείται ότι η εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 84 (Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση) του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/141) ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει ελλιπώς προσδιοριστική και εν δυνάμει δυσχερής ως προς τη σαφήνεια της διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ως επίσης και της είσπραξης και απόδοσης των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ., σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρ. 13 του ν. 3187/2003 και την από 30.5.2016 δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. Φ.800/182/131516/ Σ. 1341 Κ.Υ.Α. των Αναπληρωτών Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1521/Β’).
Ως εκ τούτου, και με βάση τα ανωτέρω, η προβλεπόμενη στο παρόν νομοσχέδιο αντικατάσταση του άρθ. 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) προτείνεται όπως, κατά το μέρος που αφορά στη διατύπωση της ως άνω παρ. 3, γραφεί προσδιοριζόμενη ως ακολούθως:
«3.α. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος.
β. Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ. Η είσπραξη και απόδοση των αμοιβών των διδασκόντων σε Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ.13 του ν. 3187/2003.»
Επίσης, στο
Άρθρο 18 (Όργανα διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
το άρθρο 5 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«……………………………6.α. «Ο Κοσμήτορας είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ.. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δύο συνεχείς θητείες, καθώς και η εκλογή για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά. Ως θητεία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες. Η θητεία στο παραπάνω αξίωμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου.»………………….»
Παρατηρείται ότι η κατά τα ανωτέρω τελευταία φράση, σύμφωνα προς την οποία, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου», αποτελεί αντιγραφή εκείνης της Παραγράφου 13 του Άρθρου 88 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.3187/2003 (ΦΕΚ 233/Α΄) «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)») του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ 167/Α’).
Στην περίπτωση όμως του Νόμου 3883/2010, η συμπερίληψη της επίμαχης φράσης ήταν δικαιολογημένη, επειδή οι αρμοδιότητες του μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης που εκπροσωπεί ο Κοσμήτορας μεταβάλλονταν ένεκα, μεταξύ άλλων και της εισαγωγής (για πρώτη φορά) του νεοσύστατου συλλογικού οργάνου διοίκησης, της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., της οποίας ο εν λόγω Νόμος προέβλεπε ότι προεδρεύει ο οικείος Κοσμήτορας.
Αντιθέτως, σύμφωνα προς την περίπτωση της Παρ.6.β του ιδίου Άρθρου του παρόντος υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, οι αρμοδιότητες του Κοσμήτορα παραμένουν αμετάβλητες και όπως ήδη περιγράφονται από τους Οργανισμούς των τριών οικείων Α.Σ.Ε.Ι. (Π.Δ. 61/2010 (ΦΕΚ 99/Α’), Π.Δ. 151/2013 (ΦΕΚ 238/Α’) και Π.Δ. 50/2018 (ΦΕΚ 92/Α’)).
Ως εκ τούτου, δημιουργείται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διατύπωση (: ότι, δηλαδή, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου») έχει διαφύγει της προσοχής των υπευθύνων, καθόσον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιοκρατική τακτοποίηση, την τακτικότητα του προγραμματισμού, υποδαυλίζοντας ταυτοχρόνως την όλη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Συνεπώς, προτείνεται όπως εξαλειφθεί τελείως αυτή η αναιτιολόγητη διατύπωση, η οποία είναι σαφές ότι παρέλκει τελείως και, εφόσον παραμείνει, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.
Τέλος, στο
Άρθρο 41 (Ομότιμοι καθηγητές)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι το άρθρο 28 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής:
««Άρθρο 28
Ομότιμοι καθηγητές
«1. Το Ε.Σ. του ΑΣΕΙ, ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Για λόγους συνολικής αναγνώρισης και αποδοχής του έργου του εξερχομένου της υπηρεσίας, αλλά και συμμετρικής απόδοσης και ομοιομορφίας βασικών αρμοδιοτήτων των οργάνων, προτείνεται όπως η εν λόγω διάταξη συμπληρωθεί ως ακολούθως:
«1. Το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα και κατόπιν πρότασης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του Α.Σ.Ε.Ι., συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Είναι σαφές ότι η παρούσα τροποποίηση θεωρείται επιβεβλημένη. Έχει συνολικά τεθεί σε στέρεα βάση, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουσα ισχυρές προϋποθέσεις για γόνιμες δυνατότητες και υποσχόμενες προοπτικές κυρίως στον καίριο τομέα της απαραίτητης διδακτορικής έρευνας σε θέματα ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε θέματα διοικητικής λειτουργίας.
Ωστόσο, για λόγους υποστήριξης της προσπάθειας που γίνεται, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τρεις παρατηρήσεις και συναφείς αντίστοιχες προτάσεις.
Κατ’ αρχάς, στο
Άρθρο 17 (Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών από τα των Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
ο τίτλος και το άρθρο 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
««Άρθρο 4
Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών
.………………………………………………………………………. 3. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος………»
Παρατηρείται ότι η εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 84 (Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση) του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/141) ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει ελλιπώς προσδιοριστική και εν δυνάμει δυσχερής ως προς τη σαφήνεια της διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ως επίσης και της είσπραξης και απόδοσης των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ., σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρ. 13 του ν. 3187/2003 και την από 30.5.2016 δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. Φ.800/182/131516/ Σ. 1341 Κ.Υ.Α. των Αναπληρωτών Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1521/Β’).
Ως εκ τούτου, και με βάση τα ανωτέρω, η προβλεπόμενη στο παρόν νομοσχέδιο αντικατάσταση του άρθ. 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) προτείνεται όπως, κατά το μέρος που αφορά στη διατύπωση της ως άνω παρ. 3, γραφεί προσδιοριζόμενη ως ακολούθως:
«3.α. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος.
β. Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ. Η είσπραξη και απόδοση των αμοιβών των διδασκόντων σε Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ.13 του ν. 3187/2003.»
Επίσης, στο
Άρθρο 18 (Όργανα διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
το άρθρο 5 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«……………………………6.α. «Ο Κοσμήτορας είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ.. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δύο συνεχείς θητείες, καθώς και η εκλογή για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά. Ως θητεία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες. Η θητεία στο παραπάνω αξίωμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου.»………………….»
Παρατηρείται ότι η κατά τα ανωτέρω τελευταία φράση, σύμφωνα προς την οποία, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου», αποτελεί αντιγραφή εκείνης της Παραγράφου 13 του Άρθρου 88 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.3187/2003 (ΦΕΚ 233/Α΄) «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)») του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ 167/Α’).
Στην περίπτωση όμως του Νόμου 3883/2010, η συμπερίληψη της επίμαχης φράσης ήταν δικαιολογημένη, επειδή οι αρμοδιότητες του μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης που εκπροσωπεί ο Κοσμήτορας μεταβάλλονταν ένεκα, μεταξύ άλλων και της εισαγωγής (για πρώτη φορά) του νεοσύστατου συλλογικού οργάνου διοίκησης, της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., της οποίας ο εν λόγω Νόμος προέβλεπε ότι προεδρεύει ο οικείος Κοσμήτορας.
Αντιθέτως, σύμφωνα προς την περίπτωση της Παρ.6.β του ιδίου Άρθρου του παρόντος υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, οι αρμοδιότητες του Κοσμήτορα παραμένουν αμετάβλητες και όπως ήδη περιγράφονται από τους Οργανισμούς των τριών οικείων Α.Σ.Ε.Ι. (Π.Δ. 61/2010 (ΦΕΚ 99/Α’), Π.Δ. 151/2013 (ΦΕΚ 238/Α’) και Π.Δ. 50/2018 (ΦΕΚ 92/Α’)).
Ως εκ τούτου, δημιουργείται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διατύπωση (: ότι, δηλαδή, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου») έχει διαφύγει της προσοχής των υπευθύνων, καθόσον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιοκρατική τακτοποίηση, την τακτικότητα του προγραμματισμού, υποδαυλίζοντας ταυτοχρόνως την όλη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Συνεπώς, προτείνεται όπως εξαλειφθεί τελείως αυτή η αναιτιολόγητη διατύπωση, η οποία είναι σαφές ότι παρέλκει τελείως και, εφόσον παραμείνει, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.
Τέλος, στο
Άρθρο 41 (Ομότιμοι καθηγητές)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι το άρθρο 28 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής:
««Άρθρο 28
Ομότιμοι καθηγητές
«1. Το Ε.Σ. του ΑΣΕΙ, ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Για λόγους συνολικής αναγνώρισης και αποδοχής του έργου του εξερχομένου της υπηρεσίας, αλλά και συμμετρικής απόδοσης και ομοιομορφίας βασικών αρμοδιοτήτων των οργάνων, προτείνεται όπως η εν λόγω διάταξη συμπληρωθεί ως ακολούθως:
«1. Το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα και κατόπιν πρότασης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του Α.Σ.Ε.Ι., συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Είναι σαφές ότι η παρούσα τροποποίηση θεωρείται επιβεβλημένη. Έχει συνολικά τεθεί σε στέρεα βάση, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχει ισχυρές προϋποθέσεις για γόνιμες δυνατότητες και υποσχόμενες προοπτικές κυρίως στον καίριο τομέα της απαραίτητης διδακτορικής έρευνας σε θέματα ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε θέματα διοικητικής λειτουργίας.
Ωστόσο, για λόγους υποστήριξης της προσπάθειας που γίνεται, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τρεις παρατηρήσεις και συναφείς αντίστοιχες προτάσεις.
Κατ’ αρχάς, στο
Άρθρο 17 (Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών από τα των Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
ο τίτλος και το άρθρο 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), αντικαθίστανται ως εξής:
««Άρθρο 4
Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών
.………………………………………………………………………. 3. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος………»
Παρατηρείται ότι η εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 84 (Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση) του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/141) ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει ελλιπώς προσδιοριστική και εν δυνάμει δυσχερής ως προς τη σαφήνεια της διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ως επίσης και της είσπραξης και απόδοσης των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ., σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρ. 13 του ν. 3187/2003 και την από 30.5.2016 δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. Φ.800/182/131516/ Σ. 1341 Κ.Υ.Α. των Αναπληρωτών Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1521/Β’).
Ως εκ τούτου, και με βάση τα ανωτέρω, η προβλεπόμενη στο παρόν νομοσχέδιο αντικατάσταση του άρθ. 4 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) προτείνεται όπως, κατά το μέρος που αφορά στη διατύπωση της ως άνω παρ. 3, γραφεί προσδιοριζόμενη ως ακολούθως:
«3.α. Για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, τους διδάσκοντες και την αξιολόγηση των Π.Μ.Σ., που οργανώνονται από τα Α.Σ.Ε.Ι. είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους φορείς της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 79 έως 89 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α’/ 141), που οργανώνονται από τα Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη της παρ. 18 του παρόντος.
β. Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ. Η είσπραξη και απόδοση των αμοιβών των διδασκόντων σε Π.Μ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι. πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΥΠ.ΕΘ.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ.13 του ν. 3187/2003.»
Επίσης, στο
Άρθρο 18 (Όργανα διοίκησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3187/2003)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
το άρθρο 5 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«……………………………6.α. «Ο Κοσμήτορας είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή και εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Α.Σ.. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δύο συνεχείς θητείες, καθώς και η εκλογή για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά. Ως θητεία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες. Η θητεία στο παραπάνω αξίωμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου.»………………….»
Παρατηρείται ότι η κατά τα ανωτέρω τελευταία φράση, σύμφωνα προς την οποία, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου», αποτελεί αντιγραφή εκείνης της Παραγράφου 13 του Άρθρου 88 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.3187/2003 (ΦΕΚ 233/Α΄) «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)») του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ 167/Α’).
Στην περίπτωση όμως του Νόμου 3883/2010, η συμπερίληψη της επίμαχης φράσης ήταν δικαιολογημένη, επειδή οι αρμοδιότητες του μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης που εκπροσωπεί ο Κοσμήτορας μεταβάλλονταν ένεκα, μεταξύ άλλων και της εισαγωγής (για πρώτη φορά) του νεοσύστατου συλλογικού οργάνου διοίκησης, της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (Α.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι., της οποίας ο εν λόγω Νόμος προέβλεπε ότι προεδρεύει ο οικείος Κοσμήτορας.
Αντιθέτως, σύμφωνα προς την περίπτωση της Παρ.6.β του ιδίου Άρθρου του παρόντος υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, οι αρμοδιότητες του Κοσμήτορα παραμένουν αμετάβλητες και όπως ήδη περιγράφονται από τους Οργανισμούς των τριών οικείων Α.Σ.Ε.Ι. (Π.Δ. 61/2010 (ΦΕΚ 99/Α’), Π.Δ. 151/2013 (ΦΕΚ 238/Α’) και Π.Δ. 50/2018 (ΦΕΚ 92/Α’)).
Ως εκ τούτου, δημιουργείται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διατύπωση (: ότι, δηλαδή, «η θητεία στο αξίωμα του Κοσμήτορα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη για τους περιορισμούς αυτής της παραγράφου») έχει διαφύγει της προσοχής των υπευθύνων, καθόσον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιοκρατική τακτοποίηση, την τακτικότητα του προγραμματισμού, υποδαυλίζοντας ταυτοχρόνως την όλη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Συνεπώς, προτείνεται όπως εξαλειφθεί τελείως αυτή η αναιτιολόγητη διατύπωση, η οποία είναι σαφές ότι παρέλκει τελείως και, εφόσον παραμείνει, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.
Τέλος, στο
Άρθρο 41 (Ομότιμοι καθηγητές)
του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι
το άρθρο 28 του ν. 3187/2003 (Α’ 233) αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής:
««Άρθρο 28
Ομότιμοι καθηγητές
«1. Το Ε.Σ. του ΑΣΕΙ, ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Για λόγους συνολικής αναγνώρισης και αποδοχής του έργου του εξερχομένου της υπηρεσίας, αλλά και συμμετρικής απόδοσης και ομοιομορφίας βασικών αρμοδιοτήτων των οργάνων, προτείνεται όπως η εν λόγω διάταξη συμπληρωθεί ως ακολούθως:
«1. Το Ε.Σ. του Α.Σ.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα και κατόπιν πρότασης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του Α.Σ.Ε.Ι., συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά, απονέμει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σε όσα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας….»
Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» στο μέρος Γ πως … «Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η εξέλιξη των Α.Σ.Ε.Ι. σε επίπεδο εφάμιλλο των Α.Ε.Ι.» και αναρωτιέμαι …Μπα? Καλά, δεν έχει επαγγελματική (επιμελητηρίου) αναγνώριση η τεχνική ηγεσία του στρατεύματος αλλά και πολλάκις της αντίστοιχης Αμυντικής Βιομηχανίας (Α.Σ.Ε.Ι.) αλλά ούτε και ακαδημαϊκό επίπεδο Α.Ε.Ι.? Φανταστείτε που κατατάσσονται -και επισήμως- οι Α.Σ.Σ.Υ!
Κύριε Υπουργέ, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Κύριε Υπουργέ, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Είναι μάλλον υποκρισία να συζητάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ όταν εξαιρούνται παντελώς οι Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Στο μεταξύ, δυστυχώς συνεχίζεται προκλητικά η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥΝ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους, που διαφοροποιείται πλήρως και δυστυχώς απέχει παρασάγγας.
Ειδικότερα, με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), βάσει της οποίας ενδεικτικά οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ λαμβάνουν ως μηνιαίες απολαβές μόλις το 10% του Μ.Κ. 25 της Α΄ ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα προαναφερθέντα, αναλόγως μάλιστα του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017 (ο οποίος είναι προφανές ότι νομοθετήθηκε βιαστικά μη παράγοντας δίκαιο αποτέλεσμα), δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, καθώς αναφερόμαστε στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στον μισθό τους και όχι σε κάποιο βοήθημα ή επίδομα.
Για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η ΑΜΕΣΗ αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση – εξομοίωση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (1.1.2024).
Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με διακηρύξεις αναβάθμισης λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ).
Είναι μάλλον υποκρισία να συζητάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ όταν εξαιρούνται παντελώς οι Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Στο μεταξύ, δυστυχώς συνεχίζεται προκλητικά η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥΝ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους, που διαφοροποιείται πλήρως και δυστυχώς απέχει παρασάγγας.
Ειδικότερα, με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), βάσει της οποίας ενδεικτικά οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ λαμβάνουν ως μηνιαίες απολαβές μόλις το 10% του Μ.Κ. 25 της Α΄ ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα προαναφερθέντα, αναλόγως μάλιστα του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017 (ο οποίος είναι προφανές ότι νομοθετήθηκε βιαστικά μη παράγοντας δίκαιο αποτέλεσμα), δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, καθώς αναφερόμαστε στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στον μισθό τους και όχι σε κάποιο βοήθημα ή επίδομα.
Για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η ΑΜΕΣΗ αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση – εξομοίωση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (1.1.2024).
Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με διακηρύξεις αναβάθμισης λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ).
Είναι μάλλον υποκρισία να συζητάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ όταν εξαιρούνται παντελώς οι Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Στο μεταξύ, δυστυχώς συνεχίζεται προκλητικά η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥΝ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους, που διαφοροποιείται πλήρως και δυστυχώς απέχει παρασάγγας.
Ειδικότερα, με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), βάσει της οποίας ενδεικτικά οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ λαμβάνουν ως μηνιαίες απολαβές μόλις το 10% του Μ.Κ. 25 της Α΄ ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα προαναφερθέντα, αναλόγως μάλιστα του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017 (ο οποίος είναι προφανές ότι νομοθετήθηκε βιαστικά μη παράγοντας δίκαιο αποτέλεσμα), δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, καθώς αναφερόμαστε στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στον μισθό τους και όχι σε κάποιο βοήθημα ή επίδομα.
Για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η ΑΜΕΣΗ αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση – εξομοίωση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (1.1.2024).
Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με διακηρύξεις αναβάθμισης λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ).
Είναι μάλλον υποκρισία να συζητάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ όταν εξαιρούνται παντελώς οι Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Στο μεταξύ, δυστυχώς συνεχίζεται προκλητικά η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥΝ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους, που διαφοροποιείται πλήρως και δυστυχώς απέχει παρασάγγας.
Ειδικότερα, με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), βάσει της οποίας ενδεικτικά οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ λαμβάνουν ως μηνιαίες απολαβές μόλις το 10% του Μ.Κ. 25 της Α΄ ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα προαναφερθέντα, αναλόγως μάλιστα του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017 (ο οποίος είναι προφανές ότι νομοθετήθηκε βιαστικά μη παράγοντας δίκαιο αποτέλεσμα), δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, καθώς αναφερόμαστε στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στον μισθό τους και όχι σε κάποιο βοήθημα ή επίδομα.
Για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η ΑΜΕΣΗ αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση – εξομοίωση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (1.1.2024).
Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με διακηρύξεις αναβάθμισης λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ).
Είναι μάλλον υποκρισία να συζητάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ όταν εξαιρούνται παντελώς οι Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Στο μεταξύ, δυστυχώς συνεχίζεται προκλητικά η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥΝ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους, που διαφοροποιείται πλήρως και δυστυχώς απέχει παρασάγγας.
Ειδικότερα, με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), βάσει της οποίας ενδεικτικά οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ λαμβάνουν ως μηνιαίες απολαβές μόλις το 10% του Μ.Κ. 25 της Α΄ ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα προαναφερθέντα, αναλόγως μάλιστα του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017 (ο οποίος είναι προφανές ότι νομοθετήθηκε βιαστικά μη παράγοντας δίκαιο αποτέλεσμα), δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, καθώς αναφερόμαστε στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στον μισθό τους και όχι σε κάποιο βοήθημα ή επίδομα.
Για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η ΑΜΕΣΗ αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση – εξομοίωση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (1.1.2024).
Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με διακηρύξεις αναβάθμισης λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ).
7 Μαΐου 2024, 11:18 | ΙΩΑΝΝΗΣΜόνιμος ΣύνδεσμοςΑξιότιμε Κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 39 να δωθεί η δυνατότητα σε όλα τα στελέχη των ΕΔ για δεύτερη εργασία, και όχι μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ισονομία και όχι διαχωρισμοί.
Δώστε τη δυνατότητα σε όλους να εργάζονται, και όχι μόνο σε κάποιους.
Δεύτερη εργασία σε όλους.
Τροποποίηση του άρθρου 39.
Ή όλοι δεύτερη εργασία ή κανένας.
Που προβλέπεται να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ στελεχών των ΕΔ;
Θετικές σίγουρα οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών δεύτερου και τρίτου κύκλου αλλά και την ανάπτυξη της τεχνολογικής έρευνας στα ΑΣΕΙ. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν, είναι και θα είναι οι βασικοί πυλώνες της έρευνας. Η νέα ηγεσία του υπουργείου φαίνεται πως θέλει να εκφράσει έμπρακτα την πρόθεση της για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής αμυντικών συστημάτων.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ομαλή συνεργασία με την εγχώρια βιομηχανία. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί με το ισχύον καθεστώς των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΣΕΙ με τεχνολογικές κατευθύνσεις. Δεν γίνεται ο κύριος όγκος ερευνητών που θέλουν να αποκτήσουν οι ΕΔ να μην έχει δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων.
Θα πρέπει να μπουν οι βάσεις στο παρόν άρθρο έτσι ώστε το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα ικανών και επιστημονικά καταρτισμένων στελεχών (π.χ. απόφοιτοι ΣΜΑ) να ρυθμιστεί το ταχύτερο δυνατό.
Τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών δε πρέπει να κατασπαταλώνται. Πώς ονομάζετε επιδόματα τα χρήματα αυτά κ. Υπουργέ όταν είναι τριπλάσιο του μισθού και μάλιστα αφορολογητα;Να τα χορηγείται μόνο στους πιλότους -χειριστες που πετάνε και όχι συλλήβδην σε όλους τους πιλότους που βρίσκονται στα γραφεία.
Η πολεμική Αεροπορία δεν στελεχώνεται αποκλειστικά από τους πιλότους -χειριστες αλλά και από τους μηχανικούς της ΣΜΑ που κοπιάζουν νυχθημερόν για την ασφαλή πτήση των αεροσκαφών. Εσείς που είστε δίκαιος κάντε ριζικές αλλαγές που πρέπει.Ισοτιμη αντιμετώπιση σε όλους για να αρθούν οι αδικίες που υφίστανται.
Πραγματική αναβάθμιση των ΑΣΕΙ θα γίνει μόνο με αναβάθμιση των πτυχίων των σχολών με τα αντίστοιχα τμηματα – κατευθύνσεις των ΑΕΙ και απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικά για τμηματα ΑΣΕΙ που παράγουν στελέχη που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα κατα το νόμο επαγγέλματα οπως του Μηχανικού.
Κε υπουργέ δώστε λύση στο μέιζον αυτό θεμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Μηχανικούς αποφοίτους ΣΙ. Ποτέ δεν ειναι αργά για την συμπερίληψη στο παρόν σχέδιο νόμου σχετικής διάταξης. Πέραν της ικανοποίησης της αυτονόητης απαίτησης θα αποτελέσει ενα σημαντικό ηθικό κίνητρο για του Μηχανικους της ΣΙ, ανευ κόστους για το κράτος,
Αξιότιμε Υπουργέ, παρόλο που το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.”
» Κύριε Υπουργέ, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, να ρυθμιστούν σύμφωνα με εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.”
Κύριε Υπουργέ, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών
» Κύριε Υπουργέ, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.”
» Κύριε Υπουργέ, παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Μια απαίτηση που θα συμβάλλει αφενός στην αναγνώριση του έργου των μηχανικών της ΠΑ και αφετέρου θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της αεροναυτικής επιστήμης αιχμής στη χώρα μας.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.”
Οι βελτιώσεις που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν μέρος του σχεδίου νόμου είναι θετικές, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων των ΑΣΕΙ τα οποία παραμένουν με τη γενική και ασαφή ισοτιμία με τα ΑΕΙ. Επίσης ουδεμία πρόβλεψη υφίσταται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ ακόμα και για πτυχία που αφορούν κατά την κείμενη νομοθεσία ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.
Στο άρθρο 14 θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη σύνδεση των πτυχίων ΑΣΕΙ με το προσοντολόγιο του δημοσίου (Ν. 4765/2021 και Π.Δ. 85/2022) καθώς και ένταξη αυτών που απαιτείται (π.χ. Μηχανικοί ΣΜΑ) στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα (Π.Δ. 38/2010), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν. Ειδάλλως η αναφερόμενη ισοτιμία είναι κενό γράμμα.Κατόπιν τούτων προτείνεται :
Στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 στο άρθρο 26 ν. 3187/2003», προτείνεται να προστεθούν παράγραφοι 8 και 9 ως ακολούθως:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται η ισοτιμία των πτυχίων τμημάτων ή κατευθύνσεων των ΑΣΕΙ με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ, όπου είναι εφικτό.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Πέραν τούτου και προκείμενού καταστούν δυνατά Διεπιστημονικά Προγράμματα Σπουδών μεταξύ των ΑΕΙ και των ΑΣΕΙ προτείνεται κατάλληλη τροποποίηση των άρθρων 71 και 72 του νόμου 4957/2022, με συμπερίληψη των ΑΣΕΙ.»Το Άρθρο 39, με την επιλεκτική και κατ’ εξαίρεση δικαιοδότηση άσκησης επαγγέλματος ιδιωτικά σε υγειονομικούς και μουσικούς κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες και την απαγόρευση εργασίας στους υπόλοιπους αξιωματικούς, πλην της διδασκαλίας και της έρευνας, αποτελεί άνιση μεταχείριση του προσωπικού και παραβίαση των προβλέψεων του Συντάγματος περί ισονομίας. Δεδομένου ότι δεν προσδιορίζεται επαρκώς το κριτήριο επιλογής των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και δραστηριοτήτων, ούτε η σκοπιμότητα-αναγκαιότητα της γενόμενης διάκρισης, εκτιμάται ότι η εν λόγω διάκριση μπορεί να προσβληθεί, αν όχι σε επίπεδο ΣτΕ, τότε σε επίπεδο ΕΔΔΑ. Εκτιμάται ότι η ελεύθερη εργασία των Αξιωματικών υπό την αίρεση της εφαρμογής των προβλεπόμενων σχετικά με τη δεοντολογία στο Άρθρο 8 του Ν. 3978/2011 είναι επαρκής.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 39 να δωθεί η δυνατότητα σε όλα τα στελέχη των ΕΔ για δεύτερη εργασία, και όχι μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ισονομία και όχι διαχωρισμοί.
Δώστε τη δυνατότητα σε όλους να εργάζονται, και όχι μόνο σε κάποιους.
Δεύτερη εργασία σε όλους.
Τροποποίηση του άρθρου 39.
Ή όλοι δεύτερη εργασία ή κανένας.
Που προβλέπεται να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ στελεχών των ΕΔ;
Κύριε Υπουργέ, βλέπω ότι παρατείνεται μια αδικία που αγκίζει τα όρια της εξαπάτησης. Παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Επί της ουσίας, μια από τις διαχρονικά υψηλότερες σε βαθμό εισαγωγής σχολές των πανελληνίων παραμένει ξεκρέμαστει καθώς δεν παρέχει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα Μηχανικού παρόλο που φέρει τον τίτλο αυτό.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Κύριε Υπουργέ, βλέπω ότι παρατείνεται μια αδικία που αγκίζει τα όρια της εξαπάτησης. Παρότι το επάγγελμα του Μηχανικού ανήκει στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς απόφοιτους κατεύθυνσης Μηχανικών της ΣΙ (ΣΜΑ). Επί της ουσίας, μια από τις διαχρονικά υψηλότερες σε βαθμό εισαγωγής σχολές των πανελληνίων παραμένει ξεκρέμαστει καθώς δεν παρέχει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα Μηχανικού παρόλο που φέρει τον τίτλο αυτό.
Προτείνεται κατ΄ ελάχιστο στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου να προστεθεί παράγραφος 8 ως ακολούθως: “8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,Οι Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΣΥ) των Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) είναι τριετής (3) και η εκπαίδευση κατανέμεται σε εξ (6) εξάμηνα (δύο ανά έτος) και ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών.
Η εισαγωγή των σπουδαστών στις σχολές γίνεται με το ισχύον σύστημα του Υπουργείου Παιδείας (πανελλήνιες εξετάσεις) για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.).
Η εκπαίδευση στις σχολές διακρίνεται σε Ακαδημαϊκή, Στρατιωτική και Τεχνική.
‘Όμως μέχρι και σήμερα το πτυχίο δεν αναγνωρίζεται ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος (ΑΕΙ) με αποτέλεσμα τη στέρηση μεταπτυχιακών σπουδών, γεγονός που αφενός θα αναβάθμιζε τους αποφοίτους των σχολών (ΑΣΣΥ), αφετέρου θα ωφελούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συνολικότερα.
Τα βασικά οφέλη που προκύπτουν από την ανωτατοποίηση (ΑΕΙ) των ΑΣΣΥ είναι:
α. Η αναβάθμιση του πτυχίου που γίνεται ισότιμο με των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χωράς.
β. Η εναρμόνιση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τις προϋποθέσεις της διακήρυξης της Μπολόνια (ορίζει ως ελάχιστο χρόνο σπουδών για την αναγνώριση πανεπιστημιακού πτυχίου τα 3 έτη) και αποδοχή του από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
γ. Η αναγνώριση του πτυχίου των σπουδαστών των σχολών (ΑΣΣΥ) ως πανεπιστημιακού επίπεδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
δ. Η αναγνώριση του πτυχίου ως πανεπιστημιακό από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
ε. Η δυνατότητα πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
στ. Η εφαρμογή συστήματος πιστωτικών μονάδων για τα εξεταζόμενα μαθήματα κατ΄ εφαρμογή όσων ισχύουν και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Κύριε Υπουργέ, το ΥΠΕΘΑ έχει δεσμευτεί δια του κ. ΥΦΕΘΑ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών με την υπ’ αριθμ. Φ.900α/1216/19295/11-4-24 απάντηση του ιδίου σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενημέρωσε ότι: «εξετάζεται η αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των ΑΣΣΥ με την ένταξη τους στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται σχετικές αποφάσεις».
Ο σκοπός της ανωτέρω αναβάθμισης επιβάλλεται πρωτίστως στην εκπλήρωση του ειδικότερου εκπαιδευτικού σκοπού τους ο οποίος συνίσταται στην απόδοση Μονίμων Υπαξιωματικών υψηλού επιπέδου κατάρτισης επιχειρησιακής ικανότητας, ώστε αναμφίβολα να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων των ΕΔ για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των.
Υπό το φως των ανωτέρω, επιτρέψτε μου να Σας προτείνω στο ανωτέρω σχέδιο νόμου μια απαραίτητη προσθήκη στο Μέρος Γ (Άρθρα 14- 42) :
«Το πτυχίο των Στρατιωτικών Σχολών (ΑΣΣΥ) των Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ισότιμο με το πτυχίο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) της χώρας. Με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί, εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, μετά από πρόταση του υπουργού εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι σχετικές διαδικασίες της εκπαιδευτικής αναβάθμισης των σχολών αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
Ή αύξηση στους μισθούς ή δυνατότητα σε όλα τα στελέχη των ΕΔ για δεύτερη εργασία.
Τροποποίηση του άρθρου 39, να συμπεριληφθούν όλα τα στελέχη των ΕΔ να μπορούν να εργάζονται ιδιωτικά.
Οι βελτιώσεις που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν μέρος του σχεδίου νόμου είναι θετικές, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων των ΑΣΕΙ τα οποία παραμένουν με τη γενική και ασαφή ισοτιμία με τα ΑΕΙ. Επίσης ουδεμία πρόβλεψη υφίσταται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ ακόμα και για πτυχία που αφορούν κατά την κείμενη νομοθεσία ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.
Στο άρθρο 14 θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη σύνδεση των πτυχίων ΑΣΕΙ με το προσοντολόγιο του δημοσίου (Ν. 4765/2021 και Π.Δ. 85/2022) καθώς και ένταξη αυτών που απαιτείται (π.χ. Μηχανικοί ΣΜΑ) στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα (Π.Δ. 38/2010), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν. Ειδάλλως η αναφερόμενη ισοτιμία είναι κενό γράμμα.
Κατόπιν τούτων προτείνεται :
Στο Άρθρο 41 του σχεδίου νόμου με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 στο άρθρο 26 ν. 3187/2003», προτείνεται να προστεθούν παράγραφοι 8 και 9 ως ακολούθως:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται η ισοτιμία των πτυχίων τμημάτων ή κατευθύνσεων των ΑΣΕΙ με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ, όπου είναι εφικτό.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται τα απορρέοντα εκ του πτυχίου επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΣΕΙ για όλο τον εργασιακό τους βίο, εκτός και καθορίζονται από άλλον νόμο. Ειδικά για τις κατευθύνσεις – τμήματα ΑΣΕΙ που ανήκουν στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δύνανται να ενταχθούν σε εν ισχύ νόμο κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργών.
Πέραν τούτου και προκείμενού καταστούν δυνατά Διεπιστημονικά Προγράμματα Σπουδών μεταξύ των ΑΕΙ και των ΑΣΕΙ προτείνεται κατάλληλη τροποποίηση των άρθρων 71 και 72 του νόμου 4957/2022, με συμπερίληψη των ΑΣΕΙ.»
Το Άρθρο 39, με την επιλεκτική και κατ’ εξαίρεση δικαιοδότηση άσκησης επαγγέλματος ιδιωτικά σε υγειονομικούς και μουσικούς κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες και την απαγόρευση εργασίας στους υπόλοιπους αξιωματικούς, πλην της διδασκαλίας και της έρευνας, αποτελεί άνιση μεταχείριση του προσωπικού και παραβίαση των προβλέψεων του Συντάγματος περί ισονομίας. Δεδομένου ότι δεν προσδιορίζεται επαρκώς το κριτήριο επιλογής των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και δραστηριοτήτων, ούτε η σκοπιμότητα-αναγκαιότητα της γενόμενης διάκρισης, εκτιμάται ότι η εν λόγω διάκριση μπορεί να προσβληθεί, αν όχι σε επίπεδο ΣτΕ, τότε σε επίπεδο ΕΔΔΑ. Εκτιμάται ότι η ελεύθερη εργασία των Αξιωματικών υπό την αίρεση της εφαρμογής των προβλεπόμενων σχετικά με τη δεοντολογία στο Άρθρο 8 του Ν. 3978/2011 είναι επαρκής.
Είναι μάλλον υποκρισία να συζητάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των ΑΣΕΙ, όταν δυστυχώς συνεχίζεται προκλητικά η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ κλπ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους, που διαφοροποιείται πλήρως και δυστυχώς απέχει παρασάγγας.
Με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, βάσει της οποίας ενδεικτικά οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ (οι μελλοντικοί ηγέτες του στρατεύματος για να αντιλαμβανόμαστε για ποιους ομιλούμε) λαμβάνουν ως μηνιαίες απολαβές μόλις το 10% του Μ.Κ. 25 της Α΄ ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα προαναφερθέντα, αναλόγως μάλιστα του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες για την υπόψη διαφοροποίηση, στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017 (ο οποίος είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν παράγει δίκαιο αποτέλεσμα), δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση, με συνέπεια η συγκεκριμένη διαφοροποίηση να γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, καθώς αναφερόμαστε στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στον μισθό τους και όχι σε κάποιο βοήθημα ή επίδομα.
Κατόπιν των παραπάνω, για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η ΑΜΕΣΗ αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση – εξομοίωση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (1.1.2024). Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών.
Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με διακηρύξεις αναβάθμισης λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ).
Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των ΑΣΕΙ όταν συνεχίζεται, ανερυθρίαστα δυστυχώς, η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους.
Ειδικότερα, Με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), καθορίζεται ότι οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ, λαμβάνουν το 10% του Μ.Κ. 25 της Α ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα από τα προαναφερθέντα, αναλόγως του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες για την υπόψη διαφοροποίηση, στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017, δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών.
Η εν λόγω διακριτή μεταχείριση, εγείρει σοβαρά ερωτήματα και οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η Πολιτεία, είτε υποτιμά το πολύτιμο έργο και την προσφορά των ΕΔ, είτε θεωρεί τους υπηρετούντες σε αυτές ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αντιμετωπίζοντάς τους ως δεδομένους λειτουργούς του στενού κρατικού πυρήνα, που όποτε χρειαστεί θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό τομέα, δυστυχώς ακόμη και εκεί που αποτυγχάνει ο δομικά ανεπαρκής κρατικός μηχανισμός που διαχρονικά εκθέτει τη χώρα.
Κατόπιν των παραπάνω, για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η άμεση αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό τη την εναρμόνιση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (2024).
Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών.
Η αποκατάσταση της συγκεκριμένης αδικίας (προϊόν σε μεγάλο βαθμό του ανορθολογικού μισθολογίου που θέσπισε άλλος κυβερνητικός σχηματισμός) είναι επιτακτική ως απαίτηση. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση, βαραίνει πλέον ξεκάθαρα και εξ’ ολοκλήρου την παρούσα κυβέρνηση.
Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των ΑΣΕΙ όταν συνεχίζεται, η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους.
Ειδικότερα, Με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), καθορίζεται ότι οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ, λαμβάνουν το 10% του Μ.Κ. 25 της Α ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα από τα προαναφερθέντα, αναλόγως του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες για την υπόψη διαφοροποίηση, στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017, δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών. Η εν λόγω διακριτή μεταχείριση, εγείρει σοβαρά ερωτήματα και οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η Πολιτεία, είτε υποτιμά το πολύτιμο έργο και την προσφορά των ΕΔ, είτε θεωρεί τους υπηρετούντες σε αυτές ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αντιμετωπίζοντάς τους ως δεδομένους λειτουργούς του στενού κρατικού πυρήνα, που όποτε χρειαστεί θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό τομέα, δυστυχώς ακόμη και εκεί που αποτυγχάνει ο δομικά ανεπαρκής κρατικός μηχανισμός που διαχρονικά εκθέτει τη χώρα.
Κατόπιν των παραπάνω, για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η άμεση αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό τη την εναρμόνιση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (2024). Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών.
Η αποκατάσταση της συγκεκριμένης αδικίας (προϊόν σε μεγάλο βαθμό του ανορθολογικού μισθολογίου που θέσπισε άλλος κυβερνητικός σχηματισμός) είναι επιτακτική ως απαίτηση. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση, βαραίνει πλέον ξεκάθαρα και εξ’ ολοκλήρου την παρούσα κυβέρνηση.
Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των ΑΣΕΙ όταν συνεχίζεται, ανερυθρίαστα δυστυχώς, η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους.
Ειδικότερα, Με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), καθορίζεται ότι οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ, λαμβάνουν το 10% του Μ.Κ. 25 της Α ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα από τα προαναφερθέντα, αναλόγως του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες για την υπόψη διαφοροποίηση, στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017, δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών. Η εν λόγω διακριτή μεταχείριση, εγείρει σοβαρά ερωτήματα και οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η Πολιτεία, είτε υποτιμά το πολύτιμο έργο και την προσφορά των ΕΔ, είτε θεωρεί τους υπηρετούντες σε αυτές ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αντιμετωπίζοντάς τους ως δεδομένους λειτουργούς του στενού κρατικού πυρήνα, που όποτε χρειαστεί θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό τομέα, δυστυχώς ακόμη και εκεί που αποτυγχάνει ο δομικά ανεπαρκής κρατικός μηχανισμός που διαχρονικά εκθέτει τη χώρα.
Κατόπιν των παραπάνω, για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η άμεση αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό τη την εναρμόνιση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (2024). Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών.
Η αποκατάσταση της συγκεκριμένης αδικίας (προϊόν σε μεγάλο βαθμό του ανορθολογικού μισθολογίου που θέσπισε άλλος κυβερνητικός σχηματισμός) είναι επιτακτική ως απαίτηση. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση, βαραίνει πλέον ξεκάθαρα και εξ’ ολοκλήρου την παρούσα κυβέρνηση.
Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των ΑΣΕΙ όταν συνεχίζεται, ανερυθρίαστα δυστυχώς, η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους.
Ειδικότερα, Με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), καθορίζεται ότι οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ, λαμβάνουν το 10% του Μ.Κ. 25 της Α ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα από τα προαναφερθέντα, αναλόγως του έτους φοίτησης.
Αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες για την υπόψη διαφοροποίηση, στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017, δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών. Η εν λόγω διακριτή μεταχείριση, εγείρει σοβαρά ερωτήματα και οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η Πολιτεία, είτε υποτιμά το πολύτιμο έργο και την προσφορά των ΕΔ, είτε θεωρεί τους υπηρετούντες σε αυτές ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αντιμετωπίζοντάς τους ως δεδομένους λειτουργούς του στενού κρατικού πυρήνα, που όποτε χρειαστεί θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό τομέα, δυστυχώς ακόμη και εκεί που αποτυγχάνει ο δομικά ανεπαρκής κρατικός μηχανισμός που διαχρονικά εκθέτει τη χώρα.
Κατόπιν των παραπάνω, για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η άμεση αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό τη την εναρμόνιση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (2024). Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών.
Η αποκατάσταση της συγκεκριμένης αδικίας (προϊόν σε μεγάλο βαθμό του ανορθολογικού μισθολογίου που θέσπισε άλλος κυβερνητικός σχηματισμός) είναι επιτακτική ως απαίτηση. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση, βαραίνει πλέον ξεκάθαρα και εξ’ ολοκλήρου την παρούσα κυβέρνηση.
Να προστεθεί στο άρθρο 39 το :
δ) Στους αποδεδειγμένα οικονομικά αδύνατους στρατιωτικούς, η άσκηση του αντίστοιχου της ειδικότητας επαγγέλματος ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την αντίστοιχη δεοντολογία, κατά τις διατάξεις του κώδικα άσκησης του αντίστοιχου επαγγέλματος, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΣΥ) των Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) είναι τριετής (3) και η εκπαίδευση κατανέμεται σε εξ (6) εξάμηνα (δύο ανά έτος) και ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών.
Η εισαγωγή των σπουδαστών στις σχολές γίνεται με το ισχύον σύστημα του Υπουργείου Παιδείας (πανελλήνιες εξετάσεις) για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.).
Η εκπαίδευση στις σχολές διακρίνεται σε Ακαδημαϊκή, Στρατιωτική και Τεχνική.
‘Όμως μέχρι και σήμερα το πτυχίο δεν αναγνωρίζεται ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος (ΑΕΙ) με αποτέλεσμα τη στέρηση μεταπτυχιακών σπουδών, γεγονός που αφενός θα αναβάθμιζε τους αποφοίτους των σχολών (ΑΣΣΥ), αφετέρου θα ωφελούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συνολικότερα.
Τα βασικά οφέλη που προκύπτουν από την ανωτατοποίηση (ΑΕΙ) των ΑΣΣΥ είναι:
α. Η αναβάθμιση του πτυχίου που γίνεται ισότιμο με των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χωράς.
β. Η εναρμόνιση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τις προϋποθέσεις της διακήρυξης της Μπολόνια (ορίζει ως ελάχιστο χρόνο σπουδών για την αναγνώριση πανεπιστημιακού πτυχίου τα 3 έτη) και αποδοχή του από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
γ. Η αναγνώριση του πτυχίου των σπουδαστών των σχολών (ΑΣΣΥ) ως πανεπιστημιακού επίπεδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
δ. Η αναγνώριση του πτυχίου ως πανεπιστημιακό από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
ε. Η δυνατότητα πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
στ. Η εφαρμογή συστήματος πιστωτικών μονάδων για τα εξεταζόμενα μαθήματα κατ΄ εφαρμογή όσων ισχύουν και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Κύριε Υπουργέ, το ΥΠΕΘΑ έχει δεσμευτεί δια του κ. ΥΦΕΘΑ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών με την υπ’ αριθμ. Φ.900α/1216/19295/11-4-24 απάντηση του ιδίου σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενημέρωσε ότι: «εξετάζεται η αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των ΑΣΣΥ με την ένταξη τους στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται σχετικές αποφάσεις».
Ο σκοπός της ανωτέρω αναβάθμισης επιβάλλεται πρωτίστως στην εκπλήρωση του ειδικότερου εκπαιδευτικού σκοπού τους ο οποίος συνίσταται στην απόδοση Μονίμων Υπαξιωματικών υψηλού επιπέδου κατάρτισης επιχειρησιακής ικανότητας, ώστε αναμφίβολα να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων των ΕΔ για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των.
Υπό το φως των ανωτέρω, επιτρέψτε μου να Σας προτείνω στο ανωτέρω σχέδιο νόμου μια απαραίτητη προσθήκη στο Μέρος Γ (Άρθρα 14- 42) :
«Το πτυχίο των Στρατιωτικών Σχολών (ΑΣΣΥ) των Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ισότιμο με το πτυχίο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) της χώρας. Με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί, εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, μετά από πρόταση του υπουργού εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι σχετικές διαδικασίες της εκπαιδευτικής αναβάθμισης των σχολών αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
Διατελώ μετά τιμής
Παναγιώτης Δ. Σταμάτης,
Πλωτάρχης ΠΝ ε.α. Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ
panos_stamatis@yahoo.gr