Άρθρο 53 Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών – Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017

Στο άρθρο 37 του ν. 4494/2017 (Α΄ 165) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο μετατίθεται η προθεσμία μέχρι την οποία συμπληρώνεται η εικοσιπενταετία πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, β) προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 37 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 37
Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών
Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 219) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου, ο χρόνος των περ. β΄ και γ΄ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Για τους αξιωματικούς που δυνάμει του παρόντος άρθρου αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από ΑΣΣΥ δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996 στον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων.
Ειδικά για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου των ειδικοτήτων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας ισχύουν επιπλέον τα καθοριζόμενα στην περ. δ΄ της παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 2439/1996.».

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 09:21 | Ιωάννης Πούλιος

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.
    Με το παρών σχέδιο Νόμου επιλύεται μόνο εν μέρει η αδικία που συντελείται εδώ και χρόνια. Και όταν η αδικία συνεχίζεται, αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο Νόμου είναι (επιτρέψτε μου την έκφραση) λάθος, σε λάθος κατεύθυνση, άδικο και αναξιοπρεπές.
    Είναι άδικο, παράτυπο, αναξιοπρεπές γιατί αποκλείει σειρές ΑΣΣΥ που έχουν καταταγεί με το ίδια πλαίσια νόμων, ίδιες εγκυκλίους, ίδιες προοπτικές εξέλιξης.
    Με το παρών σχέδιο Νόμου (άρθρο 53) προάγουμε στον επόμενο βαθμό μέχρι την σειρά του 1993 σε 2 χρόνια και από την επόμενη σειρά και μετά προσθέτουμε 4 χρόνια για να έρθει η επόμενη προαγωγή (συνολικά 6 χρόνια !!!!).
    Ξαφνικά πλέον, Αξιωματικοί με ούτε καν έτος διαφορά στην εισαγωγή τους στο στράτευμα (έτη 1993 – 1994), βαθμολογικά προκύπτει διαφορά πάνω από 4 έτη. Αν δεν είναι αυτό παράλογο, στρεβλό και ανήθικο τι είναι? Και δεν αναφέρω καν το οικονομικό κομμάτι με ότι αυτό συνεπάγεται στην εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος.
    Δεν είναι δυνατόν η μη παραπομπή του θέματος σε δικηγορικά γραφεία (έως τώρα βέβαια) να εκλαμβάνεται ως μειονέκτημα. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει Αξιωματικοί με 3 δεκαετίες προσφοράς να πρέπει να απευθυνθούν σε δικηγορικά γραφεία όπως εν τέλει σωστά έπραξαν οι Τάξεις ΑΣΣΥ μέχρι το 1993, αφού φαίνεται ότι δικαιώνονται και δικαίως πανηγυρίζουν έξαλλα με ανοιχτές επιστολές και ευχαριστήρια μηνύματα. Και είναι σίγουρο ότι και οι σειρές που θίγονται (βάση Νόμων του Κράτους) στο τέλος θα δικαιωθούν.
    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, με το παρών σχέδιο νόμου και δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά μερική λύση του προβλήματος. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να διαιωνίζουμε μία λάθος αντιμετώπιση του θέματος και μεταθέτουμε νέα, ακριβώς ίδια θέματα, ξανά για το μέλλον. Ξανά και ξανά. Δημιουργούμε σύγχυση στους Αξιωματικούς, έντονο προβληματισμό για τον τελικό σκοπό του όλου νομοσχεδίου, μεγάλη απογοήτευση που ξανά μετά από χρόνια ένα άλλο νομοσχέδιο μετά από αυτό του συνταξιοδοτικού, πλήττει τους ίδιους Αξιωματικούς χωρίς ίχνος σταδιακής μετάβασης στο νέο καθεστώς.
    Είναι αδιανόητο ότι ούτε αυτό, η σταδιακή εναρμόνιση των επόμενων σειρών με το νέο καθεστώς, η σταδιακής μετάβαση, δεν υπάρχει σαν προοπτική. Νέο καθεστώς που και μόνο σαν σκέψη είναι παράλογο και μόνο να το ακούς, όχι να το αποτυπώνεις σε Νόμο κιόλας, ότι θα το εφαρμόσεις σε στελέχη που έχουν μπει στο 29ο έτος της σταδιοδρομίας τους (!!!!).
    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ επανεξετάστε το θέμα και μη δώσετε μερική λύση, αδικώντας κατάφωρα Αξιωματικούς με σχεδόν 30 χρόνια Υπηρεσία στο στράτευμα. Η αδικία πέρα από νόμους, εγκυκλίους και προσχέδια είναι αυτή που μένει στο τέλος. Και είναι αυτή που στο τέλος επηρεάζει και τα πάντα.
    Η αλήθεια, η ηθική, η ταπεινότητα και το δίκαιο είναι αξίες που αν έχει νόημα αυτή η διαβούλευση θα φανεί στο ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    Με πάσα ειλικρίνεια, Αξιωματικός ΑΣΣΥ, Τάξη 1996.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 08:14 | Γιωργος

    Προτείνετε η βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση των Αξιωματικών ΕΙΔΙΚΏΝ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ ΑΣΣΥ, θιγόμενων ιεραρχικά για την υποπ. β’ και γ’ της παραγραφου 10 του άρΘρου 3 του Ν.2439/1996 (Α’219) και την παρ ε’ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α’167) προκειμένου οι προελέυσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό το βαθμό του Συνταγματάρχη, ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, όπου η ελληνική δικαιωσύνη έκρινε ότι οι προσφεύγοντες δικαιώθηκαν διότι τελούν υπό όμοιες συνθήκες με λοιπές κατηγορίες Αξιωματικών και συνεπώς ότι, ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ,ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ .

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 08:11 | Χριστίνα. Π

    Κυριε υπουργέ ,οι αποφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 4 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
    4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.
    5. Για τις λοιπές Κατηγορίες Στελεχών, Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίου Τομέα γενικότερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση.6. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι: «Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
    6. Αιτούμαστε να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 08:45 | K.M

    Γεια σας κ. Υπουργέ
    Είμαι στέλεχος απόφοιτος ΑΣΣΥ με 30 έτη υπηρεσίας. Διανύω τον καταλυτικό βαθμό του Υπλγού ενώ όλοι οι συμμαθητές μου έχουν καθώς και νεότεροι μου έχουν προαχθεί στον βαθμό του Λοχαγού. Βιώνω όλο αυτό ως ρατσιστικό πρώτα από όλα ως άνθρωπος διότι μου έτυχε ένα πρόβλημα υγείας (ουδείς έχει κάνει συμβόλαιο με την υγεία) και ως στέλεχος διότι ενώ η καριέρα μου είναι γεμάτη με τεράστιες εμπειρίες (καλύτερες Μονάδες του όπλου μου και υπηρέτηση στο ΝΑΤΟ 2 φορές) αυτή την στιγμή νοιώθω να έχω τελειώσει,,,δεν έχω κάτι να περιμένω. Πάνω από όλα η υγεία μου αλλά κα η υγεία απαιτεί δαπάνες και ψυχική ηρεμία. Διανύουμε το έτος 2022 και μιλάμε για ισότητα και ίσες ευκαιρίες, κάντε το πράξη.
    Θα σας παραθέσω τα κάτωθι τα οποία θα σας παρακαλούσα να τα δώσετε μεγάλη προσοχή:

    1.Το άρθρο 53 αναφέρεται στην Αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, που αφορά τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1991, 1992 και 1993, (τάξεων 1993, 1994 και 1995) όπου επέρχεται εναρμόνιση για λόγους ισότητας και ασφάλειας δικαίου με τα ισχύοντα για τους υπαχθέντες στον Ν. 2439/1996 αξιωματικούς ως προς τη βαθμολογική τους εξέλιξη, σε σχέση µε τις Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 οι οποίοι μέχρι την 31-12-2018 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

    2. Δεν έχει συμπεριληφθεί στο υπόψη σχέδιο Νόμου η Βαθμολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, προκειμένου να επέλθει η πλήρη αρμονία σε όσους υπάγονται στον Ν.2439/1996 (ΑΣΣΥ – Εθελοντές-ντριες – ΕΜΘ) οι οποίοι μέχρι την 31-12-2018 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, ώστε οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, υλοποιώντας την από 30 Σεπτεμβρίου 2021 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και την άρση της «στοχοποιημένης» μεταχείρισης τους προκειμένου να σταματήσουν να «τιμωρούνται». Έχουν χάσει 4 βαθμούς απαξιωτικά και επιδεικτικά. Αντίθετα οι Εθελοντές-ντριες έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη και με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού στους ΕΜΘ. Έτσι προτείνεται η αντικατάσταση της παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 ως εξής:

    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των εν ενεργεία αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018».

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 08:11 | Α.Λ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    Με πάσα ειλικρίνεια οφείλω να ξεκινήσω δίνοντας συγχαρητήρια:

    Σε εσάς και το επιτελείο σας που επιτέλους δίνουν λύση (έστω και μερική) σε θέματα που προβληματίζουν και εξακολουθούν να προβληματίζουν (πάνω στις αξίες του νόμιμου, του δίκαιου & του ηθικού) το προσωπικό των Ε.Δ.

    Συγχαρητήρια επίσης στους συναδέλφους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ σειρών 1991, 1992 και 1993 που έφεραν εις πέρας επιτυχώς την μεγάλη προσπάθεια τους. Ήταν μεγάλη, ήταν δίκαιη, ήταν νόμιμη, ήταν ηθική, ήταν σωστή.

    Σχετικά με την διαβούλευση Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ:

    Στην ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ αναφέρεται:

    «Σημειώνεται ότι οι καταταγέντες το έτος 1993 συμπεριλαμβάνονται στη διάταξη, διότι τον Μάιο του 1993 εισήχθησαν με ειδικές εξετάσεις στις παραγωγικές σχολές στελέχη, τα οποία εξομοιώθηκαν σταδιοδρομικά με τους καταταγέντες το έτος 1992. Επομένως, εάν δεν συμπεριληφθούν οι καταταγέντες το έτος 1993, θα επέλθει διατάραξη της επετηρίδας».

    Με όλο τον σεβασμό, να πούμε και κάποιες αλήθειες Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, θεωρώντας ότι κάποιος από το Επιτελείο σας, δεν σας τα έχει μεταφέρει σωστά ή δεν τα γνωρίζει καλώς, αγνοώντας τον σκοπό του ή το λάθος του.

    Ναι, η 13η σειρά ΣΜΥΝ (Μάιος 1993) μπήκε σαν συμπληρωματική της 12ης σειράς (1992) με «ειδικές» εξετάσεις αλλά ουδέποτε εξομοιώθηκαν με τους καταταγέντες του 1992 (12η σειρά). Μόνο από το νούμερο της σειράς καταλαβαίνουμε ότι διαφοροποιήθηκαν. Δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μαζί. Δεν πήραν ποτέ και δεν θα πάρουν ποτέ μαζί προαγωγή. Δεν εξισώθηκαν και δεν θα εξισωθούν ποτέ οι 2 αυτές σειρές της ΣΜΥΝ. Συνεπώς η έκφραση: “εάν δεν συμπεριληφθούν οι καταταγέντες το έτος 1993, θα επέλθει διατάραξη της επετηρίδας” είναι κάπως δυσνόητη, ακατανόητη, λαθεμένη, άκυρη, στρεβλή, ανούσια, άκομψη. Τονίζω ότι μιλάμε για το Πολεμικό Ναυτικό και μόνο. Εννοείται πως σε όλο αυτό δεν φταίνε επ’ ουδενί τα στελέχη των σειρών της ΣΜΥΝ.

    Επιπρόσθετα τονίζεται ότι το 1993 και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο στην ΣΜΥΝ εισήλθε και άλλη σειρά (14η). Η οποία και αυτή μπαίνει στην ευνοϊκή, νόμιμη, δίκαια, απαραίτητη ρύθμιση του άρθρου 53. Και ερωτώ Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ: H 14η σειρά για ποιο λόγο μπαίνει στην ρύθμιση ? Είναι και αυτή συμπληρωματική της 13ης σειράς που είναι συμπληρωματική της 12ης σειράς ? Νομίζω πως δεν χρειάζεται καν απάντηση. Κατανοούμε πλήρως τους λόγους.

    Συμπληρώνοντας να σας τονίσω τούτο:
    Σε λιγότερο από 10 μήνες μπήκε στην ΣΜΥΝ και η 15η σειρά (Σεπτέμβριος 1994). Το διάστημα εκείνο λοιπόν ήταν στην ΣΜΥΝ 4 σειρές: 12η – 13η – 14η και 15η.
    Την ίδια στιγμή.
    4 σειρές.
    Μαζί.
    Ταυτόχρονα.

    ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ:
    Όλες αυτές οι σειρές μπήκαν με την ίδια νομοθεσία, την ίδια εγκύκλιο, την ίδια προοπτική, τις ίδιες συνθήκες αποστρατείας και συνταξιοδότησης, την ίδια βαθμολογική εξέλιξη, ίδια τα πάντα. Και για να είμαι πέρα ως πέρα δίκαιος, τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την επόμενη σειρά ΣΜΥΝ του 1995 (16η σειρά).

    Εν κατακλείδι Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ με όλο τον σεβασμό προς τους θεσμούς, με όλο τον σεβασμό ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, συγχαρητήρια για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προσπαθείτε να φέρετε αλλά δεν πρέπει να είναι ημιτελείς.

    Δεν πρέπει την λύση να δώσουν (πάλι) δικηγορικά γραφεία. Ήδη τρέχουν οι διαδικασίες και υπάρχει η βεβαιότητα της δικαίωσης, για τις σειρές ΑΣΣΥ 1994 και 1995, όπως ορίζει η νομοθεσία, η εγκύκλιος εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές, όπως ορίζει το δίκαιο, το νόμιμο και για έμενα όπως ορίζει η κυριότερη αξία: ΤΟ ΗΘΙΚΟ

    Μην γίνει επιλεκτική νομοθετική παρέμβαση Κύριε Υπουργέ.

    Μην δοθεί έναυσμα για να τιμωρηθεί αυτή η Κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές.

    Μην διαχωρίζετε Αξιωματικούς με σχεδόν 30 χρόνια Υπηρεσία.

    Μην αφήσετε μεγαλύτερες και πιο άδικες ανισότητες για το μέλλον.

    Πέρα λοιπόν από αδιάσειστα νομικά & δίκαια επιχειρήματα τα οποία έχουν ειπωθεί εκατοντάδες φορές στα πάνω από 1000 σχόλια (!!!) μέσα σε ελάχιστες ημέρες διαβούλευσης, με γνώμονα την αποκατάσταση της ιεραρχικής και εξελικτικής ομαλότητας για Αξιωματικούς αποφοίτων ΑΣΣΥ καθότι με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου θα υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα τεσσάρων (4) ετών διαφοράς στην βαθμολογική εξέλιξη των τάξεων ΑΣΣΥ 1995 & 1996 που αντίκειται στην βάσει της Συνταγματικής Υποχρέωσης για «ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ, ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ» των Ελλήνων Πολιτών, καθώς και για την εμπέδωση του απαιτούμενου σεβασμού και του αισθήματος Δικαίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προτείνουμε την ενσωμάτωση και των δύο επόμενων τάξεων ΑΣΣΥ 1996,1997 στην εν λόγω τροποποίηση του άρθρου και στη συνέχεια επαναξιολόγηση του για τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ τους οποίους διέπουν νέοι Νόμοι και δεδομένα.

    Με μόνο γνώμονα Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο.

    Με πάσα ειλικρίνεια, Αξιωματικός ΑΣΣΥ, Τάξη 1996.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 07:27 | Κώστας

    Προτείνετε η βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων ΑΣΣΥ, θιγόμενων ιεραρχικά για την υποπ. β’ και γ’ της παραγραφου 10 του άρΘρου 3 του Ν.2439/1996 (Α’219) και την παρ ε’ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α’167) προκειμένου οι προελέυσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό το βαθμό του Συνταγματάρχη, ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, όπου η ελληνική δικαιωσύνη έκρινε ότι οι προσφεύγοντες δικαιώθηκαν διότι τελούν υπό όμοιες συνθήκες με λοιπές κατηγορίες Αξιωματικών και συνεπώς ότι, ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ,ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ .

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 07:03 | Νίκος Θ.

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κο ΥΕΘΑ, όσο και την επιτελική του ομάδα, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικο ζητήμα, των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά τόσο η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος, όσο και το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Αξκός ΑΣΣΥ 92

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 07:36 | Vasilis

    Συγχαρητήρια στον κ. Υπουργό και το Επιτελείο του,
    Για το νομοσχέδιο που επιλύει θέματα Αξιωματικών ΑΣΣΥ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 03:52 | Ιωάννης

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κο ΥΕΘΑ, όσο και την επιτελική του ομάδα, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικού ζητήμα, των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά από την παρούσα κυβέρνηση, η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος, αφού καταλαμβάνονταν ακριβώς πάνω στο όριο των οροσήμων, που θέτει η κείμενη νομοθεσία και οι αρχές διατήρησης της οικείας επετηρίδας. Παράλληλα έτσι ενισχύεται το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 01:39 | Καραγιάννης Αθανάσιος

    Αξιότιμε Κυριε Υπουργέ,

    Με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται πολύ σωστά το βαθμολογικού ζητήμα, των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά από την παρούσα κυβέρνηση, η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί.

    Οφείλω όμως ταπεινά να επισημάνω τόσο σε εσάς όσο και την επιτελική σας ομάδα, για την επανεξέταση του παρόντος σχεδίου νόμου καθώς όχι μόνο δεν επιλύεται το βαθμολογικό ζήτημα των Αξιωματικών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά το έτος 1994 και 1995, αλλά αντιθέτως με αυτόν τον τρόπο δημιουργειται ένα νέο, άδικο βαθμολογικό & οικονομικό χάσμα ίδιο με αυτό που με το δικό σας έμπρακτο ενδιαφέρον πολύ σωστά επιλύεται.

    Μεταφέρονται έτσι, και είμαι πεπεισμένος πως η πρόθεση δεν είναι αυτή, οι στρεβλώσεις του παρελθόντος στους Αξιωματικούς Τάξεων 96 και 97, αν και ακριβώς πάνω στο όριο των οροσήμων, που θέτει η κείμενη νομοθεσία και οι αρχές διατήρησης της οικείας επετηρίδας οι Αξιωματικοί Τάξεως 1996 και 1997 έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο παρών σχέδιο νόμου (μιλάμε για νόμο του 1996, μιλάμε για ίδιες εγκυκλίους).

    Εν κατακλείδι, προσβλέπω στο ενδιαφέρον σας για επιλυση ενός προβλήματος που δεν θα πρέπει να απασχολεί ένα τόσο σημαντικό κομμάτι των στελεχών του Στρατεύματος, των οποίων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αίσθηση του καθήκοντος, όπως όμως και η ανάγκη του κινήτρου ώστε να επιτευχθεί ο στοχος και η άνοδος της ολικής ποιότητας ενός τόσο σημαντικού και ιδιαίτερου οργανισμού όπως είναι οι Ένοπλες μας Δυνάμεις.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 01:49 | Θωμάς

    Κύριε υπουργέ το νομοσχέδιο υποτίθεται θα διόρθωνε τις αδικίες του προηγούμενου νόμου για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, όμως εντάσσει στη ρύθμιση μέρους αυτών δηλαδή τους εισαχθεντες το 1992 και 1993, και αφήνει εκτός τους εισαχθεντες του 1994 και 1995, αυτό σημαίνει ότι θα προαχθούν 5 χρόνια αργότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τους.
    Εάν εισαχθούν στο νομοσχέδιο και οι εισακτεοι του 1994 και 1995, δεν προκύπτει κάποιο κόστος στους επόμενους δύο προϋπολογισμούς διότι το δημοσιονομικό κόστος θα αφορά το 2025 γιατί η σειρά του 1994 θα προαχθεί τότε, σημειωτέον γιατί να χρειάζεται ο οποιοσδήποτε να προσφεύγει στα δικαστήρια….

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 00:02 | Φώτης Ρ.

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Με το παρόν σχέδιο νόμου επιθυμείτε να αποκαταστήσετε στρεβλώσεις που παρουσίασαν παλαιότερες νομοθετικές πράξεις, στον νευραλγικό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι γνωστή η αναγνώριση της αξίας του επιπέδου του έμψυχου δυναμικού των Ε.Δ. από την παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Είναι επίσης γνωστές στο πανελλήνιο οι δυσκολίες και οι στερήσεις που καθημερινά βιώνουν οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους για χάρη της Πατρίδας. Αυτό που τους οπλίζει την ψυχή ώστε να διατηρήσουν το Στράτευμα σε τόσο υψηλό επίπεδο, έτοιμοι να υπερασπιστούν την Πατρίδα (Φεβ-Απρ 2020 Καστανιές Έβρου, Αυγ-Νοε 2020 Αιγαίο Oruç Reis), είναι η φιλοπατρία τους και το όραμα. Η φιλοπατρία είναι αναμφισβήτητη, όταν πρόκειται για ανθρώπους που αποκόπηκαν από τις γενέτειρες περιοχές τους και τις οικογένειές τους σε τόσο νεαρή ηλικία ώστε να εισαχθούν στις ΑΣΣΥ, να αποδεχθούν τις δυσκολίες της ζωής του στρατιωτικού και να απορρίψουν τις καθημερινές, μικρές ή μεγάλες απολαύσεις της πολιτικής ζωής. Αυτό που τους ενώνει σε αυτή την κοινή πορεία ετών, είναι το όραμα. Το όραμα του στρατιωτικού δεν αφορά σε αόριστες έννοιες αλλά, απεναντίας, προσδιορίζεται από τις αξίες της ελευθερίας, του κοινού καλού, της ισονομίας, της αξιοπρέπειας. Με το παρόν σχέδιο νόμου, οι στρατιωτικοί που, εκ παραδρομής ίσως, θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις του συγκεκριμένου άρθρου, διαχωρίζονται από συναδέλφους με ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ κριτήρια σταδιοδρομίας, καθώς η εισαγωγή τους στις ΑΣΣΥ πραγματοποιήθηκε με ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ εγκυκλίους εισαγωγής. Η παραπάνω κατηγορία στρατιωτικών αφορά στις τάξεις εισαγωγής δύο επομένων ετών, δηλαδή τις τάξεις 1996-7, με έτη εισαγωγής 1994 και 1995 αντίστοιχα. Με την ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ αποκατάσταση αδικιών/ αστοχιών προηγούμενων νομικών πλαισίων, θα δημιουργηθούν ουσιαστικές δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία και παράλληλα θα αναπτυχθεί άμεσα με την ψήφιση του Ν/Σ, αφόρητο αίσθημα αδικίας στα στελέχη των παραπάνω τάξεων ΑΣΣΥ. Μην επιτρέψετε ο Έλληνας Στρατιωτικός να αναλώνεται σε ζητήματα επίλυσης αντικειμενικής αδικίας. Μην επιτρέψετε στις οικογένειες των στρατιωτικών να αντιληφθούν την άνιση μεταχείριση απέναντι στα άτομα που στηρίζουν. Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για πολλούς ακόμα, παρακαλώ για την συμπερίληψη των τάξεων 1996 και 1997 (εισαγωγή 1994 και 1995 αντίστοιχα) στην μέριμνα του άρθρου και για το λόγο αυτό να τροποποιήσετε το Άρθρο 53 ως εξής: « (…) οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020». Η παραπάνω τροποποίηση θα επαναφέρει το αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στην Διοίκηση, επιτρέποντας στον Έλληνα Στρατιωτικό να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ανεπηρέαστος από διοικητικές ή άλλες αδικίες. Η ισότητα, η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη είναι αξίες που εσείς καλείστε με το παρόν σχέδιο νόμου να προστατέψετε.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:12 | Μίλτος

    Η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών εξ΄ Υπαξιωματικών (προέλευσης από Α.Σ.Σ.Υ.) καθορίζεται από τις διατάξεις των ν.2439/96 και ν.3883/10. Ο ν.2439/96 καλύπτει όσους προάχθηκαν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού (με 20 έτη υπηρεσίας) και μπήκαν στην κατηγορία των κατωτέρων Αξιωματικών, μέχρι στις 31-12-10 (περιλαμβάνει τους καταταγέντες μέχρι στις 31-12-90). Από τις 01-01-11 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νεότερες διατάξεις του ν.3883/10, οι οποίες καλύπτουν όσους προάχθηκαν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, μετά από 19 έτη υπηρεσίας με βάση το άρθρο 85 του ν.3883/10. Περιλαμβάνει δηλαδή τους απόφοιτους Α.Σ.Σ.Υ. με κατάταξη μετά από 01-01-91.
    Τα προαναφερθέντα νομικά πλαίσια έχουν μεταξύ τους διαφορετική φιλοσοφία εξέλιξης. Ο ν.2439/96 περιλαμβάνει σε γενικότερο πλαίσιο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ο ν.3883/10 (πλην της πρόβλεψης προαγωγής στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού 1 χρόνο νωρίτερα δηλαδή με 19 έτη υπηρεσίας) έχει πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα προαγωγών, το οποίο εξομαλύνεται εν μέρει στην πορεία μετά τη συμπλήρωση 34 ετών υπηρεσίας, λόγω πρόβλεψης παραμονής στο βαθμό του Ταγματάρχη για 2 μόνο έτη. Υπάρχει όμως σημαντικό κενό για την προαγωγή στον βαθμό Λοχαγού (26 έτη υπηρεσίας βάσει των διατάξεων του ν.2439/96, αντί 28 έτη βάσει του ν.3883/10) και του Ταγματάρχη (30 έτη υπηρεσίας βάσει των διατάξεων του ν.2439/96, αντί 34 έτη βάσει του ν.3883/10). Πρόκειται για εμφανή αδικία αν λάβουμε υπόψη ότι αρκετοί συνάδελφοι θα επιλέξουν να αποστρατευθούν στα 35 έτη υπηρεσίας (40 συντάξιμα με την προσθήκη της μάχιμης 5ετίας), χωρίς να προλάβουν να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (προαγωγή στα 36 έτη υπηρεσίας βάσει του ν.3883/10, αντί 34 ετών βάσει του ν.2439/96).
    Το χρονικό κενό των 4 ετών στον βαθμό του Λοχαγού είναι μεγάλο και πρέπει να περιοριστεί για να γίνει πιο ομαλή και ισορροπημένη η βαθμολογική εξέλιξη, προς όφελος και της υπηρεσίας. Οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να περιλάβουν μόνο τους απόφοιτους Α.Σ.Σ.Υ που κατατάχθηκαν μέχρι 31-12-91 (Σειρά/Τάξη 1993), όπως επανειλημμένα τέθηκε στο Κοινοβούλιο, ούτε να περιοριστεί μόνο με βάση συγκεκριμένα συμφέροντα που προωθούν ορισμένοι συνάδελφοι (Σειρές/Τάξεις 1994-1995) και αναπαράγονται τελευταία, ίσως από άγνοια ή αμέλεια περί του υφιστάμενου πλαισίου. Δεν είναι συναδελφικό να μπαίνουν αυθαίρετα όρια χρονικά όπως βολεύει τον καθένα μας. Δεν μπορεί να επιδιώκουμε απλή χρονική μετατόπιση των χρονικών ορίων και παραμονή της αδικίας σε βάρος των επόμενων Σειρών. Πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα (δυστυχώς με την εφαρμογή του ν.3865/10 οι έννοιες παλαιού και νέου ασφαλισμένου, με βάση τον ν.2084/92, έχουν γίνει ουσιαστικά και πρακτικά ανενεργές). Πρέπει να επιδιώξουμε το ωφέλιμο για τους συναδέλφους και όχι το συντεχνιακά ή συνδικαλιστικά αναγκαίο. Γενικόλογες πρωτοβουλίες στη λογική του ναι σε όλα με συγκεκριμένες στοχεύσεις, δημιουργούν ανεπιστρεπτί κακό προηγούμενο για πολλούς νεότερους συναδέλφους.
    Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των νεότερων συναδέλφων δεν μπορεί να συμφωνεί σε κάθε μορφής ρύθμιση που αποκλείει από τυχόν βελτίωση του ν.3883/10 τους αποφοίτους Α.Σ.Σ.Υ, τουλάχιστον για όσους κατατάχθηκαν μέχρι και το έτος 1997 (Σειρές/Τάξεις 1996 έως 1999), αλλά προφανώς και τις επόμενες. Η εισαγωγή στις σχολές έγινε με τον ίδιο, αν όχι με πιο αξιοκρατικό τρόπο (Πανελλήνιες), με αυξημένες μάλιστα βάσεις εισαγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες Σειρές (αυτό δεν παίζει βεβαίως κανένα ρόλο). Στο ασφαλιστικό καθεστώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και εργασιακά (ν.3865/10) όλοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς μοίρα. Δεν μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να προβάλλουν διεκδικήσεις, αγνοώντας πλήρως όσους κατατάχθηκαν μετά τις 01-01-94 και αποκλείοντας τους στην ουσία από την οποιαδήποτε μορφής αποκατάσταση. Δεν είναι δυνατό να προωθούνται αιτήματα και συμφέροντα μεμονωμένα και αποσπασματικά, με βάση τις διασυνδέσεις. Ούτε μπορεί να ακούγεται και να δικαιώνεται μόνο όποιος μπορεί να «φωνάξει πιο δυνατά» την κατάλληλη στιγμή, μέσω ενώσεων – συνδέσμων κλπ. Πρέπει να προηγηθεί μια συνολικότερη συνεννόηση για να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση των Σειρών που εμπίπτουν βαθμολογικά στον ν.3883/10 (καταταγέντες από 01-01-91 και έπειτα δηλαδή) για να δοθούν συνολικές λύσεις στα προβλήματα του ν.3883/10. Με τακτικές διαχωρισμού και ατομικές στρατηγικές προκοπή δεν γίνεται. Οι παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν πρέπει να έχουν το απαραίτητο «χρονικό βάθος» και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να είναι αποτελεσματικές. Είναι σημαντικό στις προτάσεις επί των πάσης φύσεως διεκδικήσεων να είμαστε πειθαρχημένοι, στη βάση μιας ενιαίας, κοινής στρατηγικής. Συνεπώς, όταν οι δυσαρεστημένοι είναι πολλαπλάσιοι των ευεργετούμενων, μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση;;;;

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:41 | Μακρής Γ.

    Η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών εξ΄ Υπαξιωματικών (προέλευσης από Α.Σ.Σ.Υ.) καθορίζεται από τις διατάξεις των ν.2439/96 και ν.3883/10. Ο ν.2439/96 καλύπτει όσους προάχθηκαν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού (με 20 έτη υπηρεσίας) και μπήκαν στην κατηγορία των κατωτέρων Αξιωματικών, μέχρι στις 31-12-10 (περιλαμβάνει τους καταταγέντες μέχρι στις 31-12-90). Από τις 01-01-11 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νεότερες διατάξεις του ν.3883/10, οι οποίες καλύπτουν όσους προάχθηκαν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, μετά από 19 έτη υπηρεσίας με βάση το άρθρο 85 του ν.3883/10. Περιλαμβάνει δηλαδή τους απόφοιτους Α.Σ.Σ.Υ. με κατάταξη μετά από 01-01-91.
    Τα προαναφερθέντα νομικά πλαίσια έχουν μεταξύ τους διαφορετική φιλοσοφία εξέλιξης. Ο ν.2439/96 περιλαμβάνει σε γενικότερο πλαίσιο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ο ν.3883/10 (πλην της πρόβλεψης προαγωγής στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού 1 χρόνο νωρίτερα δηλαδή με 19 έτη υπηρεσίας) έχει πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα προαγωγών, το οποίο εξομαλύνεται εν μέρει στην πορεία μετά τη συμπλήρωση 34 ετών υπηρεσίας, λόγω πρόβλεψης παραμονής στο βαθμό του Ταγματάρχη για 2 μόνο έτη. Υπάρχει όμως σημαντικό κενό για την προαγωγή στον βαθμό Λοχαγού (26 έτη υπηρεσίας βάσει των διατάξεων του ν.2439/96, αντί 28 έτη βάσει του ν.3883/10) και του Ταγματάρχη (30 έτη υπηρεσίας βάσει των διατάξεων του ν.2439/96, αντί 34 έτη βάσει του ν.3883/10). Πρόκειται για εμφανή αδικία αν λάβουμε υπόψη ότι αρκετοί συνάδελφοι θα επιλέξουν να αποστρατευθούν στα 35 έτη υπηρεσίας (40 συντάξιμα με την προσθήκη της μάχιμης 5ετίας), χωρίς να προλάβουν να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (προαγωγή στα 36 έτη υπηρεσίας βάσει του ν.3883/10, αντί 34 ετών βάσει του ν.2439/96).
    Το χρονικό κενό των 4 ετών στον βαθμό του Λοχαγού είναι μεγάλο και πρέπει να περιοριστεί για να γίνει πιο ομαλή και ισορροπημένη η βαθμολογική εξέλιξη, προς όφελος και της υπηρεσίας. Οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να περιλάβουν μόνο τους απόφοιτους Α.Σ.Σ.Υ που κατατάχθηκαν μέχρι 31-12-91 (Σειρά/Τάξη 1993), όπως επανειλημμένα τέθηκε στο Κοινοβούλιο, ούτε να περιοριστεί μόνο με βάση συγκεκριμένα συμφέροντα που προωθούν ορισμένοι συνάδελφοι (Σειρές/Τάξεις 1994-1995) και αναπαράγονται τελευταία, ίσως από άγνοια ή αμέλεια περί του υφιστάμενου πλαισίου. Δεν είναι συναδελφικό να μπαίνουν αυθαίρετα όρια χρονικά όπως βολεύει τον καθένα μας. Δεν μπορεί να επιδιώκουμε απλή χρονική μετατόπιση των χρονικών ορίων και παραμονή της αδικίας σε βάρος των επόμενων Σειρών. Πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα (δυστυχώς με την εφαρμογή του ν.3865/10 οι έννοιες παλαιού και νέου ασφαλισμένου, με βάση τον ν.2084/92, έχουν γίνει ουσιαστικά και πρακτικά ανενεργές). Πρέπει να επιδιώξουμε το ωφέλιμο για τους συναδέλφους και όχι το συντεχνιακά ή συνδικαλιστικά αναγκαίο. Γενικόλογες πρωτοβουλίες στη λογική του ναι σε όλα με συγκεκριμένες στοχεύσεις, δημιουργούν ανεπιστρεπτί κακό προηγούμενο για πολλούς νεότερους συναδέλφους.
    Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των νεότερων συναδέλφων δεν μπορεί να συμφωνεί σε κάθε μορφής ρύθμιση που αποκλείει από τυχόν βελτίωση του ν.3883/10 τους αποφοίτους Α.Σ.Σ.Υ, τουλάχιστον για όσους κατατάχθηκαν μέχρι και το έτος 1997 (Σειρές/Τάξεις 1996 έως 1999), αλλά προφανώς και τις επόμενες. Η εισαγωγή στις σχολές έγινε με τον ίδιο, αν όχι με πιο αξιοκρατικό τρόπο (Πανελλήνιες), με αυξημένες μάλιστα βάσεις εισαγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες Σειρές (αυτό δεν παίζει βεβαίως κανένα ρόλο). Στο ασφαλιστικό καθεστώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και εργασιακά (ν.3865/10) όλοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς μοίρα. Δεν μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να προβάλλουν διεκδικήσεις, αγνοώντας πλήρως όσους κατατάχθηκαν μετά τις 01-01-94 και αποκλείοντας τους στην ουσία από την οποιαδήποτε μορφής αποκατάσταση. Δεν είναι δυνατό να προωθούνται αιτήματα και συμφέροντα μεμονωμένα και αποσπασματικά, με βάση τις διασυνδέσεις. Ούτε μπορεί να ακούγεται και να δικαιώνεται μόνο όποιος μπορεί να «φωνάξει πιο δυνατά» την κατάλληλη στιγμή, μέσω ενώσεων – συνδέσμων κλπ. Πρέπει να προηγηθεί μια συνολικότερη συνεννόηση για να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση των Σειρών που εμπίπτουν βαθμολογικά στον ν.3883/10 (καταταγέντες από 01-01-91 και έπειτα δηλαδή) για να δοθούν συνολικές λύσεις στα προβλήματα του ν.3883/10. Με τακτικές διαχωρισμού και ατομικές στρατηγικές προκοπή δεν γίνεται. Οι παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν πρέπει να έχουν το απαραίτητο «χρονικό βάθος» και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να είναι αποτελεσματικές. Είναι σημαντικό στις προτάσεις επί των πάσης φύσεως διεκδικήσεων να είμαστε πειθαρχημένοι, στη βάση μιας ενιαίας, κοινής στρατηγικής. Συνεπώς, όταν οι δυσαρεστημένοι είναι πολλαπλάσιοι των ευεργετούμενων, μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση;;;;

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:09 | I.N

    Η Μη συμπερίληψη των 2 επόμενων τουλάχιστον σειρών εισαγωγής 1994-1995 στο υπο διαβούλευση αρθρο, αλλα πρωτίστως η αδικαιολόγητη Μή εξομείωση των αποφοίτων ΑΣΣΥ, των αναφερόμενων σειρών με τις υπο τακτοποίηση περιπτώσεις, τρείς προηγούμενες σειρές 91-92-93, ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ την αρχή της ισότητας, την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, και την αρχή της χρηστής διοίκησης!

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:27 | Παναγιώτης Κ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ συγχαρητήρια για την σωστή σας κρίση και την αλλαγή, μέσω του παρόντος νομοσχεδίου, των αδικιών που υφίσταντο εως τώρα, οι τάξεις των ΑΣΣΥ, εισαχθέντων τα έτη 91, 92, 93.
    Επίσης προτείνω, αξιότιμε κ. ΥΕΘΑ, για την επίλυση του θέματος της βαθμολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, ένταξη στο παρόν σχέδιο νόμου, έτσι ώστε καταληκτικός βαθμός των Αξιωματικών ΕΥ και αντιστοίχων, να είναι αυτός του Συνταγματάρχη.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:59 | ΑΣΣΥ

    Κύριε Υπουργέ1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη, οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. 2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον. Θα σας θυμίσω ότι προ 18 περίπου ετών και επί κυβερνήσεώς της ΝΔ ένα από τα πρώτα Ν/Σ που ήρθε στην βουλή από το Υπουργείο και ψηφίστηκε, ήταν αυτό που σε ένα βράδυ κυριολεκτικά έδωσε δυο επιπλέον βαθμούς στ-ους/ις εθελόντ-ες/ριες αλλάζοντας το καταληκτικό τους βαθμό. 3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 4 βαθμούς.4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.5. Θα ήθελα να σας παραθέσω την παρακάτω πρόταση σε συνδυασμό με κάποιο τετελεσμένο γεγονός, ήτοι: Την περίοδο 1985-6 ήτο και η τελευταία σειρά που φοίτησαν οι δάσκαλοι στις παιδαγωγικές ακαδημίες διετούς φοιτήσεως, μετά από μερικά χρόνια που οι παιδαγωγικές ακαδημίες έγιναν 4ετους φοιτήσεως(πανελλήνιες), παρακολούθησαν απογευματινά σεμινάρια και έτσι το πτυχίο τους αναβαθμίστηκε από 2ετη σε 4ετη και με πλήρη ισοτιμία. Η πρόταση, για να πάψει η αδικία που η κοινή λογική δεν μπορεί να μην την αντιληφθεί, καθόσον η απονομή βαθμών πρέπει να συνοδεύεται από Στρατιωτική εκπαίδευση η οποία παρέχεται μόνο από τις παραγωγικές σχολές ΑΣΣΥ και ΑΣΕΙ γιατί για παράδειγμα δεν μπορεί να γίνει ένας πχ Πολιτικός Μηχανικός αν δεν τελειώσει το πολυτεχνείο (αντίστοιχο ΑΣΕΙ) ή Πολιτικός Υπομηχανικός(αντίστοιχο ΑΣΣΥ) είναι :όλοι oι απόφοιτοι ΑΣΣΥ 2ετους φοιτήσεως, όπως παρακολουθήσουν 1έτος απογευματινών σεμιναρίων για να έχουν την πλήρη σε θεωρητική εκπαίδευση τουλάχιστον ισοτιμία πτυχίου με τους αντίστοιχους 3ετους φοιτήσεως, οι Αξιωματικοί άνευ Στρατιωτικής εκπαιδεύσεως από σχολές ΑΣΣΥ όπως παρακολουθήσουν 3ετή απογευματινά σεμινάρια για να έχουν την θεωρητική έστω εκπαίδευση και ισοτιμία μετά των αποφοίτων ΑΣΣΥ, με αυτόν τον τρόπο, η επαγγελματική επάρκεια αυτών των στελεχών θα είναι και νόμιμα έως ένα βαθμό κατοχυρωμένη.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:24 | Αξιωματικος ΑΣΣΥ 46η ΣΤΥΑ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Διαβλέποντας τη διάθεση μέσω των δηλώσεων και απαντήσεων επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων μέσω του παρόντος νομοσχεδίου να αρθούν αστοχίες ισχυόντων διατάξεων, με προσμονή αναμέναμε την ένταξη στην προαναγγελθείσα ρύθμιση όλων των αποφοίτων ΑΣΣΥ για τους οποίους οι προβλέψεις περί εξέλιξης και καταληκτικών βαθμών ήταν απολύτως όμοιες στην προκήρυξη εισαγωγής στις σχολές προέλευσής τους (τάξεις 1993-1997).
    Με έκπληξη διαπιστώσαμε σε πλήρη αντίθεση με την συνταγματική αρχή της ισότητας, την αναιτιολόγητη εξαίρεση των δύο τελευταίων τάξεων (1996-1997) από το παρόν άρθρο. Με την παρούσα αναρτημένη διατύπωση, η πρόθεση θεραπείας της υφιστάμενης αδικίας δεν αντιμετωπίζεται αλλά αντίθετα μεγιστοποιείται, αφού δημιουργούνται στελέχη δύο ταχυτήτων που παρότι έχουν μόλις ένα έτος διαφοράς εισαγωγής στις ΑΣΣΥ με απολύτως όμοια κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν βαθμολογική διαφορά στην εξέλιξή τους άνω των τεσσάρων ετών, αφού θα προάγονται με διαφορετικές διατάξεις, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες στην ιεραρχική αλυσίδα, το ηθικό και το αίσθημα δικαίου των εν λόγω στελεχών.
    Για τους ανωτέρω λόγους προτείνεται η τροποποίηση της πρώτης παραγράφου του οικείου άρθρου ως ακολούθως:
    «Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 134) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31.12.2020. Για τους αξιωματικούς που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.»

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:28 | Γιώργης

    Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου, γνωρίζονται τα εξής:
    Η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών εξ΄ Υπαξιωματικών (προέλευσης από Α.Σ.Σ.Υ.) καθορίζεται από τις διατάξεις των ν.2439/96 και ν.3883/10. Ο ν.2439/96 καλύπτει όσους προάχθηκαν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού (με 20 έτη υπηρεσίας) και μπήκαν στην κατηγορία των κατωτέρων Αξιωματικών, μέχρι στις 31-12-10 (περιλαμβάνει τους καταταγέντες μέχρι στις 31-12-90). Από τις 01-01-11 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νεότερες διατάξεις του ν.3883/10, οι οποίες καλύπτουν όσους προάχθηκαν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, μετά από 19 έτη υπηρεσίας με βάση το άρθρο 85 του ν.3883/10. Περιλαμβάνει δηλαδή τους απόφοιτους Α.Σ.Σ.Υ. με κατάταξη μετά από 01-01-91.
    Τα προαναφερθέντα νομικά πλαίσια έχουν μεταξύ τους διαφορετική φιλοσοφία εξέλιξης. Ο ν.2439/96 περιλαμβάνει σε γενικότερο πλαίσιο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ο ν.3883/10 (πλην της πρόβλεψης προαγωγής στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού 1 χρόνο νωρίτερα δηλαδή με 19 έτη υπηρεσίας) έχει πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα προαγωγών, το οποίο εξομαλύνεται εν μέρει στην πορεία μετά τη συμπλήρωση 34 ετών υπηρεσίας, λόγω πρόβλεψης παραμονής στο βαθμό του Ταγματάρχη για 2 μόνο έτη. Υπάρχει όμως σημαντικό κενό για την προαγωγή στον βαθμό Λοχαγού (26 έτη υπηρεσίας βάσει των διατάξεων του ν.2439/96, αντί 28 έτη βάσει του ν.3883/10) και του Ταγματάρχη (30 έτη υπηρεσίας βάσει των διατάξεων του ν.2439/96, αντί 34 έτη βάσει του ν.3883/10). Πρόκειται για εμφανή αδικία αν λάβουμε υπόψη ότι αρκετοί συνάδελφοι θα επιλέξουν να αποστρατευθούν στα 35 έτη υπηρεσίας (40 συντάξιμα με την προσθήκη της μάχιμης 5ετίας), χωρίς να προλάβουν να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (προαγωγή στα 36 έτη υπηρεσίας βάσει του ν.3883/10, αντί 34 ετών βάσει του ν.2439/96).
    Το χρονικό κενό των 4 ετών στον βαθμό του Λοχαγού είναι μεγάλο και πρέπει να περιοριστεί για να γίνει πιο ομαλή και ισορροπημένη η βαθμολογική εξέλιξη, προς όφελος και της υπηρεσίας. Οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να περιλάβουν μόνο τους απόφοιτους Α.Σ.Σ.Υ που κατατάχθηκαν μέχρι 31-12-91 (Σειρά/Τάξη 1993), όπως επανειλημμένα τέθηκε στο Κοινοβούλιο, ούτε να περιοριστεί μόνο με βάση συγκεκριμένα συμφέροντα που προωθούν ορισμένοι συνάδελφοι (Σειρές/Τάξεις 1994-1995) και αναπαράγονται τελευταία, ίσως από άγνοια ή αμέλεια περί του υφιστάμενου πλαισίου. Δεν είναι συναδελφικό να μπαίνουν αυθαίρετα όρια χρονικά όπως βολεύει τον καθένα μας. Δεν μπορεί να επιδιώκουμε απλή χρονική μετατόπιση των χρονικών ορίων και παραμονή της αδικίας σε βάρος των επόμενων Σειρών. Πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα (δυστυχώς με την εφαρμογή του ν.3865/10 οι έννοιες παλαιού και νέου ασφαλισμένου, με βάση τον ν.2084/92, έχουν γίνει ουσιαστικά και πρακτικά ανενεργές). Πρέπει να επιδιώξουμε το ωφέλιμο για τους συναδέλφους και όχι το συντεχνιακά ή συνδικαλιστικά αναγκαίο. Γενικόλογες πρωτοβουλίες στη λογική του ναι σε όλα με συγκεκριμένες στοχεύσεις, δημιουργούν ανεπιστρεπτί κακό προηγούμενο για πολλούς νεότερους συναδέλφους.
    Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των νεότερων συναδέλφων δεν μπορεί να συμφωνεί σε κάθε μορφής ρύθμιση που αποκλείει από τυχόν βελτίωση του ν.3883/10 τους αποφοίτους Α.Σ.Σ.Υ, τουλάχιστον για όσους κατατάχθηκαν μέχρι και το έτος 1997 (Σειρές/Τάξεις 1996 έως 1999), αλλά προφανώς και τις επόμενες. Η εισαγωγή στις σχολές έγινε με τον ίδιο, αν όχι με πιο αξιοκρατικό τρόπο (Πανελλήνιες), με αυξημένες μάλιστα βάσεις εισαγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες Σειρές (αυτό δεν παίζει βεβαίως κανένα ρόλο). Στο ασφαλιστικό καθεστώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και εργασιακά (ν.3865/10) όλοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς μοίρα. Δεν μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να προβάλλουν διεκδικήσεις, αγνοώντας πλήρως όσους κατατάχθηκαν μετά τις 01-01-94 και αποκλείοντας τους στην ουσία από την οποιαδήποτε μορφής αποκατάσταση. Δεν είναι δυνατό να προωθούνται αιτήματα και συμφέροντα μεμονωμένα και αποσπασματικά, με βάση τις διασυνδέσεις. Ούτε μπορεί να ακούγεται και να δικαιώνεται μόνο όποιος μπορεί να «φωνάξει πιο δυνατά» την κατάλληλη στιγμή, μέσω ενώσεων – συνδέσμων κλπ. Πρέπει να προηγηθεί μια συνολικότερη συνεννόηση για να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση των Σειρών που εμπίπτουν βαθμολογικά στον ν.3883/10 (καταταγέντες από 01-01-91 και έπειτα δηλαδή) για να δοθούν συνολικές λύσεις στα προβλήματα του ν.3883/10. Με τακτικές διαχωρισμού και ατομικές στρατηγικές προκοπή δεν γίνεται. Οι παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν πρέπει να έχουν το απαραίτητο «χρονικό βάθος» και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να είναι αποτελεσματικές. Είναι σημαντικό στις προτάσεις επί των πάσης φύσεως διεκδικήσεων να είμαστε πειθαρχημένοι, στη βάση μιας ενιαίας, κοινής στρατηγικής. Συνεπώς, όταν οι δυσαρεστημένοι είναι πολλαπλάσιοι των ευεργετούμενων, μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση;;;;

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:20 | Τσούτσας Λάμπρος

    Η μη συμπερίληψή των επόμενων 2 τουλάχιστον σειρών εισαγωγής 1994-1995 στο υπό διαβούλευση άρθρο, αλλά πρωτίστως η αδικαιολόγητη μη εξομοίωση των αποφοίτων ΑΣΣΥ, των αναφερομένων σειρών με τις υπό τακτοποίηση περιπτώσεις, τρεις προηγούμενες σειρές 91-92-93, προσβάλλει την αρχή της ισότητας, την αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και την αρχή της χρηστής διοίκησης.
    Επι τών δύσκολων αυτών ετών, ένεκα της οικονομικής χρήσης και της κατάστασης με την γείτονα Τουρκία, προβάλει επιτακτική όσο ποτέ, η ηρεμία και η προσήλωση στα επαγγελματικά καθήκοντα, των Αξκών που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Στρατεύματος, μέσω εξεύρεσης οριστικής λύσης σε ένα θέμα που ταλανίζει τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ, από το 2010 .

    Απόφοιτοι ΑΣΣΥ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:03 | Pavlos Mpouras

    Η μη συμπερίληψή των επόμενων 2 τουλάχιστον σειρών εισαγωγής 1994-1995 στο υπό διαβούλευση άρθρο, αλλά πρωτίστως η αδικαιολόγητη μη εξομοίωση των αποφοίτων ΑΣΣΥ, των αναφερομένων σειρών με τις υπό τακτοποίηση περιπτώσεις, τρεις προηγούμενες σειρές 91-92-93, προσβάλλει την αρχή της ισότητας, την αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και την αρχή της χρηστής διοίκησης.
    Επι τών δύσκολων αυτών ετών, ένεκα της οικονομικής χρήσης και της κατάστασης με την γείτονα Τουρκία, προβάλει επιτακτική όσο ποτέ, η ηρεμία και η προσήλωση στα επαγγελματικά καθήκοντα, των Αξκών που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Στρατεύματος, μέσω εξεύρεσης οριστικής λύσης σε ένα θέμα που ταλανίζει τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ, από το 2010 .

    Απόφοιτοι ΑΣΣΥ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:26 | Α.Μ

    Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου, γνωρίζονται τα εξής:
    Η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών εξ΄ Υπαξιωματικών (προέλευσης από Α.Σ.Σ.Υ.) καθορίζεται από τις διατάξεις των ν.2439/96 και ν.3883/10. Ο ν.2439/96 καλύπτει όσους προάχθηκαν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού (με 20 έτη υπηρεσίας) και μπήκαν στην κατηγορία των κατωτέρων Αξιωματικών, μέχρι στις 31-12-10 (περιλαμβάνει τους καταταγέντες μέχρι στις 31-12-90). Από τις 01-01-11 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νεότερες διατάξεις του ν.3883/10, οι οποίες καλύπτουν όσους προάχθηκαν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, μετά από 19 έτη υπηρεσίας με βάση το άρθρο 85 του ν.3883/10. Περιλαμβάνει δηλαδή τους απόφοιτους Α.Σ.Σ.Υ. με κατάταξη μετά από 01-01-91.
    Τα προαναφερθέντα νομικά πλαίσια έχουν μεταξύ τους διαφορετική φιλοσοφία εξέλιξης. Ο ν.2439/96 περιλαμβάνει σε γενικότερο πλαίσιο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ο ν.3883/10 (πλην της πρόβλεψης προαγωγής στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού 1 χρόνο νωρίτερα δηλαδή με 19 έτη υπηρεσίας) έχει πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα προαγωγών, το οποίο εξομαλύνεται εν μέρει στην πορεία μετά τη συμπλήρωση 34 ετών υπηρεσίας, λόγω πρόβλεψης παραμονής στο βαθμό του Ταγματάρχη για 2 μόνο έτη. Υπάρχει όμως σημαντικό κενό για την προαγωγή στον βαθμό Λοχαγού (26 έτη υπηρεσίας βάσει των διατάξεων του ν.2439/96, αντί 28 έτη βάσει του ν.3883/10) και του Ταγματάρχη (30 έτη υπηρεσίας βάσει των διατάξεων του ν.2439/96, αντί 34 έτη βάσει του ν.3883/10). Πρόκειται για εμφανή αδικία αν λάβουμε υπόψη ότι αρκετοί συνάδελφοι θα επιλέξουν να αποστρατευθούν στα 35 έτη υπηρεσίας (40 συντάξιμα με την προσθήκη της μάχιμης 5ετίας), χωρίς να προλάβουν να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (προαγωγή στα 36 έτη υπηρεσίας βάσει του ν.3883/10, αντί 34 ετών βάσει του ν.2439/96).
    Το χρονικό κενό των 4 ετών στον βαθμό του Λοχαγού είναι μεγάλο και πρέπει να περιοριστεί για να γίνει πιο ομαλή και ισορροπημένη η βαθμολογική εξέλιξη, προς όφελος και της υπηρεσίας. Οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να περιλάβουν μόνο τους απόφοιτους Α.Σ.Σ.Υ που κατατάχθηκαν μέχρι 31-12-91 (Σειρά/Τάξη 1993), όπως επανειλημμένα τέθηκε στο Κοινοβούλιο, ούτε να περιοριστεί μόνο με βάση συγκεκριμένα συμφέροντα που προωθούν ορισμένοι συνάδελφοι (Σειρές/Τάξεις 1994-1995) και αναπαράγονται τελευταία, ίσως από άγνοια ή αμέλεια περί του υφιστάμενου πλαισίου. Δεν είναι συναδελφικό να μπαίνουν αυθαίρετα όρια χρονικά όπως βολεύει τον καθένα μας. Δεν μπορεί να επιδιώκουμε απλή χρονική μετατόπιση των χρονικών ορίων και παραμονή της αδικίας σε βάρος των επόμενων Σειρών. Πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα (δυστυχώς με την εφαρμογή του ν.3865/10 οι έννοιες παλαιού και νέου ασφαλισμένου, με βάση τον ν.2084/92, έχουν γίνει ουσιαστικά και πρακτικά ανενεργές). Πρέπει να επιδιώξουμε το ωφέλιμο για τους συναδέλφους και όχι το συντεχνιακά ή συνδικαλιστικά αναγκαίο. Γενικόλογες πρωτοβουλίες στη λογική του ναι σε όλα με συγκεκριμένες στοχεύσεις, δημιουργούν ανεπιστρεπτί κακό προηγούμενο για πολλούς νεότερους συναδέλφους.
    Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των νεότερων συναδέλφων δεν μπορεί να συμφωνεί σε κάθε μορφής ρύθμιση που αποκλείει από τυχόν βελτίωση του ν.3883/10 τους αποφοίτους Α.Σ.Σ.Υ, τουλάχιστον για όσους κατατάχθηκαν μέχρι και το έτος 1997 (Σειρές/Τάξεις 1996 έως 1999), αλλά προφανώς και τις επόμενες. Η εισαγωγή στις σχολές έγινε με τον ίδιο, αν όχι με πιο αξιοκρατικό τρόπο (Πανελλήνιες), με αυξημένες μάλιστα βάσεις εισαγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες Σειρές (αυτό δεν παίζει βεβαίως κανένα ρόλο). Στο ασφαλιστικό καθεστώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και εργασιακά (ν.3865/10) όλοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς μοίρα. Δεν μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να προβάλλουν διεκδικήσεις, αγνοώντας πλήρως όσους κατατάχθηκαν μετά τις 01-01-94 και αποκλείοντας τους στην ουσία από την οποιαδήποτε μορφής αποκατάσταση. Δεν είναι δυνατό να προωθούνται αιτήματα και συμφέροντα μεμονωμένα και αποσπασματικά, με βάση τις διασυνδέσεις. Ούτε μπορεί να ακούγεται και να δικαιώνεται μόνο όποιος μπορεί να «φωνάξει πιο δυνατά» την κατάλληλη στιγμή, μέσω ενώσεων – συνδέσμων κλπ. Πρέπει να προηγηθεί μια συνολικότερη συνεννόηση για να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση των Σειρών που εμπίπτουν βαθμολογικά στον ν.3883/10 (καταταγέντες από 01-01-91 και έπειτα δηλαδή) για να δοθούν συνολικές λύσεις στα προβλήματα του ν.3883/10. Με τακτικές διαχωρισμού και ατομικές στρατηγικές προκοπή δεν γίνεται. Οι παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν πρέπει να έχουν το απαραίτητο «χρονικό βάθος» και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να είναι αποτελεσματικές. Είναι σημαντικό στις προτάσεις επί των πάσης φύσεως διεκδικήσεων να είμαστε πειθαρχημένοι, στη βάση μιας ενιαίας, κοινής στρατηγικής. Συνεπώς, όταν οι δυσαρεστημένοι είναι πολλαπλάσιοι των ευεργετούμενων, μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση;;;;

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:14 | ΘΑΝΑΣΗΣ Δ.

    Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το παρόν σχέδιο νόμου και σας εκφράζουμε την ικανοποίηση μας κύριε Υπουργέ σε εσάς και στο επιτελείο σας για τη βαθμολογική αποκατάσταση των ΑΣΣΥ καταταγέντων 91 92 93 που συμβάλλει στο αίσθημα δικαίου και στην ισονομία στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:23 | I.P.

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κο ΥΕΘΑ, όσο και την επιτελική του ομάδα, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικού ζητήμα, των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά από την παρούσα κυβέρνηση, η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος, αφού καταλαμβάνονταν ακριβώς πάνω στο όριο των οροσήμων, που θέτει η κείμενη νομοθεσία και οι αρχές διατήρησης της οικείας επετηρίδας. Παράλληλα έτσι ενισχύεται το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:33 | ΚΩΣΤΑΣ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ συγχαρητήρια για την ορθή σας κρίση και τη διόρθωση χρόνιων στρεβλώσεων και αδικιών εις βάρος των ΑΣΣΥ εισαχθέντων τα έτη 91 , 92 και 93.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:10 | Δημήτριος ΑΣΣΥ 96

    στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται ότι «η τήρηση του δεν διαταράσσει την επετηρίδα»..μα υπάρχει μεγαλύτερη αναταραχή, διαταραχή και ασυνέχεια επετηριδας από τη θεσπιση κενου 4(!!!!) ετών μεταξύ δύο διαδοχικών, ιδίων κανόνων τάξεων;; παρακαλώ διορθώστε την διαφαινόμενη στρεβλωση και αποτρεψτε νέες δικαστικές διεκδικήσεις που μάλλον και ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής θα κερδίσει..σας ευχαριστώ..

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:56 | Αιμιλία

    Σε σχολιασμό του σχετικού άρθρου 53, συμφωνούμε επί της αρχής, μιας που είναι προς την σωστή κατεύθυνση αποκατάστασης της νομοθετικής αστοχίας-αδικίας που είχε δημιουργηθεί με την εφαρμογή του ν.3883/10 και στην συνέχεια όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του ν.4494/17. Η επαναφορά της βαθμολογικής εξέλιξης στην πρότερη σταδιοδρομική κατάσταση όπως περιγράφονταν στην εγκύκλιο εισαγωγής των Σχολών ΑΣΣΥ, ήταν και είναι πάγιο αίτημα για όσες σειρές θίγονται από εφαρμογής του ν.3883/10Η απονομή του καταληκτικού βαθμού, όπως αυτός τροποποιήθηκε δυσμενέστερα στον ν.3883/10, με την απαίτηση κτήσης πτυχίου ΑΕΙ για στελέχη τα οποία κατά την εισαγωγή τους στις Σχολές ΑΣΣΥ, μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων απαιτούνταν υποχρεωτικά, να διαγραφούν από ΑΕΊ τα οποία ήταν ήδη γραμμένα ,μετά από 16 έως 19 χρόνια υπηρεσίας, ήταν πέρα ως πέρα στην αντίθετη πλευρά της λογικής και υποτιμητικό προς τα στελέχη αυτά.Με το τροποποιητικό άρθρο αυτό, η λύση του προβλήματος δεν είναι οριστική μια που αφήνει εκτός ρύθμισης, σειρές οι οποίες θίγονται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με αυτές που οδεύουν προς αποκατάσταση.Αντιθέτως συνεχίζει να δημιουργεί (μια δεύτερη μεγαλύτερη) ανισορροπία – αδικία μεταξύ διαδοχικών σειρών Αξκων εκ ΑΣΣΥ στο στράτευμα, η οποία διασαλεύει την ηρεμία και δημιουργεί αναταραχή μεταξύ στελεχών.Συγκεκριμένα η πρώτη σειρά πλέον που θα κρίνεται εξολοκλήρου με τον ν.3883/10 όσον αφορά το βαθμολογικό θα είναι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ τάξης 1996 (κατάταξης 1994) οι οποίοι εισήχθησαν στο Σώμα των Αξκων με τον ίδιο νόμο όπως και οι σειρές 1991 έως 1993.Οι καταταγέντες 1994 εισήλθαν με την ίδια εγκύκλιο εισαγωγής με τους συναδέρφους τους εκ ΑΣΣΥ, που τακτοποιούνται με το συγκεκριμένο τροποποιητικό άρθρο. Χαρακτηριστικά το εξελικτικό των αποφοίτων ΣΤΥΑ-ΣΥΔ περιγράφονταν στις ίδιες εγκυκλίους εισαγωγής, στα έτη1991 έως 1995 στο κεφάλαιο Δ, ως εξής: Μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του Ανθυποσμηναγού, ακολουθούν την εξέλιξη των Αξιωματικών και φθάνουν μέχρι το βαθμό του Σμηνάρχου μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.Συνταξιοδοτικά επίσης διέπονται από τις διατάξεις του ν.3865/10 έχουν τα ίδια δικαιώματα και χαρακτηριστικά : Με το άρθρο 22 §4 του ν.3865/2010 δίνεται το δικαίωμα σε όποιον έχει καταταγεί μέχρι την 31/12/1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1/1/2015 και μετά, να μπορεί να εξαγοράζει 3 έτη με καταβολή προβλεπόμενης εισφοράς, για την συμπλήρωση των απαιτούμενων πλέον, 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.Με την εφαρμογή της τροπολογίας θα δημιουργηθεί το εξής παράδοξο. Η σειρές που συνεχίζουν να θίγονται, όπως η σειρά κατάταξης 1994 (τάξη 1996) που θίγεται πρώτη, με μόλις ένα χρόνο διαφορά εισαγωγής στις σχολές ΑΣΣΥ από την σειρά 1993(τάξη 1995), να χρειάζεται 4 τουλάχιστον ολόκληρα χρόνια για να προαχθεί στον επόμενο βαθμό σε σχέση με την προαναφερόμενη σειρά του 1993, τα στελέχη της οποίας θα προάγονται ως ανώτεροι Αξκοί νωρίτερα των υπολοίπων, σε αντίθεση με τα αναγραφόμενα των ίδιων εγκυκλίων εισαγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται πρωτίστως ιεραρχικά, αξιοκρατικά αλλά κυρίως ηθικά.
    Ταυτόχρονα σε περίπτωση συνταξιοδότησης μπορεί να δημιουργηθεί το εξής ακόμα παράδοξο: Στελέχη σειρών ΑΣΣΥ 1991 έως 1993 (τάξεων 1993 έως 1995) με αποστρατεία στα 35 χρόνια να αποστρατεύονται με βαθμό Σμηνάρχου με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στελέχη κατάταξης 1994 και εντεύθεν, στα 35 χρόνια και χρήση αναγνώρισης πενταετίας να αποστρατεύονταιι με το βαθμό του Επισμηναγού δηλαδή με 2 βαθμούς διαφορά, χωρίς κατάληψη του αποστρατευτικού βαθμού και χωρίς πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.Προς αποκατάσταση-επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τον Ν3883/10 και της διαφαινόμενης νέας ασυνέχειας- αδικίας που προκύπτει με την τροπολογία του άρθρου αυτού, μια που πλέον Αξκοι της ίδιας προέλευσης με ίδιες προϋποθέσεις εισαγωγής και μετέπειτα δικαιώματα , να τοποθετούνται σε 2 διαφορετικούς νόμους χωρίς να υπάρχει εμφανές – εύλογο κριτήριο, προτείνουμε τα εξής, στην αρχή της ίσης μεταχείρισης του προσωπικού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επαναφορά της ηρεμίας μεταξύ των στελεχών Αξκων εκ ΑΣΣΥ στο στράτευμα:1. Αποκατάσταση του βαθμολογικού – εξελικτικού προβλήματος και των σειρών κατάταξης 1994 και 1995, με μετακύλιση της ημερομηνίας 31-12-18 για όσους συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, σε 31-12-20 στο εν λόγω άρθρο, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι απόφοιτοι τάξων 1996-1997(κατάταξη 1994-1995).2. Κατάργηση της απαίτηση κτήσης πτυχίου ΑΕΙ για την απόκτηση του καταληκτικού αποστρατευτικού βαθμού και για τις σειρές 1994 και1999, έτσι ώστε να ευοδωθεί το αίσθημα δικαίου μεταξύ σειρών που εισήχθησαν με τον ίδιο τρόπο (Πανελλήνιες εξετάσεις- όμοια εγκύκλιος εισαγωγής).
    Με την υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων δύναται να αποκατασταθούν στο σύνολο τους όλες οι αρρυθμίες που έχουν δημιουργηθεί, να επέλθει δίκαιη λύση στη διασάλευση της αρχαιότητας (εξέλιξη με ίσους όρους) και της βαθμολογικής δυσαρμονίας στην εξέλιξη των Αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και να επιλυθεί.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 23:34 | Αξκος ΑΣΣΥ Τ 96

    Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες,
    Διαβλέποντας τη διάθεση μέσω των δηλώσεων και απαντήσεων επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων από τον Κο Υ.ΕΘ.Α., μέσω του παρόντος νομοσχεδίου να αρθούν αστοχίες ισχυόντων διατάξεων, με προσμονή αναμέναμε την ένταξη στην προαναγγελθείσα ρύθμιση όλων των αποφοίτων ΑΣΣΥ για τους οποίους οι προβλέψεις περί εξέλιξης και καταληκτικών βαθμών ήταν απολύτως όμοιες στην προκήρυξη εισαγωγής στις σχολές προέλευσής τους (τάξεις 1993-1997).
    Με έκπληξη διαπιστώσαμε σε πλήρη αντίθεση με την συνταγματική αρχή της ισότητας, την αναιτιολόγητη εξαίρεση των δύο τελευταίων τάξεων (1996-1997) από το παρόν άρθρο. Με την παρούσα αναρτημένη διατύπωση, η πρόθεση θεραπείας της υφιστάμενης αδικίας δεν αντιμετωπίζεται αλλά αντίθετα μεγιστοποιείται, αφού δημιουργούνται στελέχη δύο ταχυτήτων που παρότι έχουν μόλις ένα έτος διαφοράς εισαγωγής στις ΑΣΣΥ με απολύτως όμοια κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν βαθμολογική διαφορά στην εξέλιξή τους άνω των τεσσάρων ετών, αφού θα προάγονται με διαφορετικές διατάξεις, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες στην ιεραρχική αλυσίδα, το ηθικό και το αίσθημα δικαίου των εν λόγω στελεχών.
    Για τους ανωτέρω λόγους προτείνεται η τροποποίηση της πρώτης παραγράφου του οικείου άρθρου ως ακολούθως:
    «Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 134) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31.12.2020. Για τους αξιωματικούς που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.»

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:36 | Α.Τ.

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κο ΥΕΘΑ, όσο και την επιτελική του ομάδα, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικού ζητήμα, των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά από την παρούσα κυβέρνηση, η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος, αφού καταλαμβάνονταν ακριβώς πάνω στο όριο των οροσήμων, που θέτει η κείμενη νομοθεσία και οι αρχές διατήρησης της οικείας επετηρίδας. Παράλληλα έτσι ενισχύεται το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Αξκός ΑΣΣΥ Τάξη 95 (13η ΣΜΥΝ)

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:38 | A.C.

    Με πάνω από 900 σχόλια σε ελάχιστες ημέρες αδυνατώ να πιστέψω πως αυτό το νομοσχέδιο θα προχωρήσει με την παρούσα μορφή.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ συγχαρητήρια για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προσπαθείτε να φέρετε αλλά δεν πρέπει να είναι ημιτελείς.

    Δεν πρέπει την λύση να δώσουν (πάλι) δικηγορικά γραφεία. Ήδη τρέχουν οι διαδικασίες και υπάρχει η βεβαιότητα της δικαίωσης, τουλάχιστον για τις σειρές ΑΣΣΥ 1994 και 1995, όπως ορίζει η νομοθεσία.

    Μην γίνει επιλεκτική νομοθετική παρέμβαση Κύριε Υπουργέ.

    Μην δοθεί έναυσμα για να τιμωρηθεί αυτή η Κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές.

    Αν νομίζετε όμως ότι σε αυτά που ζητούν οι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΕΙΡΩΝ 1994 ΚΑΙ 1995 δεν έχουν κανένα νομικό, ηθικό πάτημα, αγνοήστε τους.
    Αν νομίζετε πως δεν είναι δίκαιες οι ενστάσεις τους, αγνοήστε τους και προχωρήστε.

    Αναρωτηθείτε όμως τούτο:

    Αν είχατε διαφορά μηνών με συναδέλφους σας και εσείς ενώ πληροίτε όλα τα κριτήρια, μπήκατε με την ίδια εγκύκλιο που προέβλεπε ακριβώς τα ίδια σε προοπτική, εξέλιξη και αποστρατεία ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑΝ (μετά από 28 χρόνια προσφοράς !!!):

    – A OXI. ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΑΧΘΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ !!!
    – Γιατί ????

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ αν έχετε εσείς ή το Επιτελείο σας απάντηση σε αυτό το γιατί, τότε προχωρήστε άμεσα στο νομοσχέδιο και δείξτε επιδεικτικά αδιαφορία στα αιτήματα των 2 επόμενων σειρών ΑΣΣΥ.
    Διαφορετικά είναι «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

    Καλή συνέχεια Κύριε Υπουργέ.
    Πραγματικά εύχομαι κάποιος από τους συνεργάτες σας να δει τα σχόλια και να σας τα μεταφέρει.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:38 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΤΣΑΚΟΣ

    Σας γνωστοποιώ ότι στο παρόν σχέδιο Νόμου με θέμα: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» δεν υπάρχει η μέριμνα που αναμέναμε για την αποκατάσταση αγκυλώσεων σε κρίσιμα ζητήματα σταδιοδρομικής φύσης των στελεχών των ΕΔ, καθώς και τη βελτίωση και την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων αδυναμιών.
    Προτείνω να συμπεριληφθούν στο παρόν άρθρο η:
    α. Αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, που αφορά τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1984 έως 1993 – τάξεων 1986 έως 1995.
    β. Βαθμολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, υλοποιώντας και την απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
    γ. Βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ κρινόμενων με τον Ν.3883/2010, που αφορά τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1994 – τάξεως 1996 και εντεύθεν ώστε να προάγονται σε Άνχη μετά από 34 έτη και σε Σχη μετά από 35 έτη υπηρεσίας.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1983-pomens-apokatastasi-adikion-akskon-proelefsis-assy-tropologies-aitiologikes-ektheseis
    Το μήνυμα της ΠΟΜΕΝΣ για το επικείμενο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι:
    «Ευελπιστούμε στην Αποκατάσταση της Ιεραρχίας στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της Αποκατάστασης της Βαθμολογικής Εξέλιξης αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), η οποία δεν επιφέρει πρόσθετο οικονομικό κόστος».
    Προτείνονται τα παρακάτω προκειμένου να ρυθμιστούν τα θέματα Ιεραρχίας – Κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ):
    α. Η παράγραφος 13α του άρθρου 36 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «13α. Πέραν των καθοριζομένων στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 13, οι αξιωματικοί της περίπτωσης 5 της παραγράφου β´ του άρθρου 2 είναι και νεότεροι των ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού».
    β. Οι προερχόμενοι αξιωματικοί από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπξκων (ΑΣΣΥ) που εντάσσονται στις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου 1, κρίνονται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό, με τη συμπλήρωση του ελάχιστου απαραίτητου χρόνου παραμονής της παραγράφου 1δ του άρθρου 5 του Ν.2439/96 και εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται ανεξαρτήτως της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων. Για τους αξιωματικούς, που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών».
    γ. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219) καταργούνται.
    δ. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    ε. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».
    στ.Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «4. Ειδικά για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:
    α. Για την προαγωγή των Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
    β. Για την προαγωγή των Υπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
    γ. Για την προαγωγή των Λοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
    δ. Για την προαγωγή των Ταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό.
    ε. Για την προαγωγή των Αντισυνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση ενός (1) έτους στο βαθμό».

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:43 | ΛΑΜΠΡΟΣ Μ.

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διάκρισης, που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών Στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    Οι Διοικητικές βαθμολογικές – μισθολογικές διακρίσεις, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και προστατεύονται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομική Περιοδική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ πρόσφατα με το Ν.4780/2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
    Oι Αξιωματικοί αυτοί έχουν υποστεί δυσμενείς συνέπειες και ευελπιστούν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και αναμένουν τουλάχιστον οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:34 | Δημήτριος Ηλιόπουλος

    Η μόνη δίκαιη, ισότιμη και ηθική θέση είναι η εξομοίωση και των 2 επόμενων σειρων ΑΣΣΥ και η κλιμακωτή ίσως εφαρμογή για τους υπόλοιπους..μισή λύση σημαίνει καμία λύση..παρακαλώ διορθώστε και μην αφήσετε πάλι μια άλλη αδικία να υφίσταται..σας ευχαριστώ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:11 | ΜΗΤΣΑΚΟΣ Ν.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Προτείνω μέσα από το παρόν νομοσχέδιο να επιλυθεί το θέμα του καταληκτικού βαθμού των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων έτσι ώστε οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη διότι κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων άλλων κατηγοριών.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω:
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Την τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:26 | Μ.Ν.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού, ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους άλλους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    2. Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους και ίδιους με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    3. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους και έχουν ξεπεράσει κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    4. Για τις λοιπές Κατηγορίες Στελεχών – Σώματα Ασφαλείας – Δημόσιο Γενικότερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
    5. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι:
    «Ωστόσο, το ΥΠΕΘΑ έχει ως πάγια βούληση τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την αποκατάσταση τυχόν αδικιών, εφόσον υπηρετούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ικανοποιούν το αίσθημα δικαίου, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν».
    «Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
    6. Αναμένουμε την Αποκατάσταση της Βαθμολογικής Εξέλιξης μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:49 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ.

    1. Προτείνονται τα παρακάτω διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».
    Αναμένουμε την Αποκατάσταση της Βαθμολογικής Εξέλιξης μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:49 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ Μ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:28 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ Μ.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 4 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
    4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.
    5. Για τις λοιπές Κατηγορίες Στελεχών, Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίου Τομέα γενικότερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
    6. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι: «Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
    7. Αιτούμαστε να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:51 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣ.

    1.Το άρθρο 53 αναφέρεται στην Αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, που αφορά τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1991, 1992 και 1993, (τάξεων 1993, 1994 και 1995) όπου επέρχεται εναρμόνιση για λόγους ισότητας και ασφάλειας δικαίου με τα ισχύοντα για τους υπαχθέντες στον Ν. 2439/1996 αξιωματικούς ως προς τη βαθμολογική τους εξέλιξη, σε σχέση µε τις Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 οι οποίοι μέχρι την 31-12-2018 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

    2. Δεν έχει συμπεριληφθεί στο υπόψη σχέδιο Νόμου η Βαθμολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, προκειμένου να επέλθει η πλήρη αρμονία σε όσους υπάγονται στον Ν.2439/1996 (ΑΣΣΥ – Εθελοντές-ντριες – ΕΜΘ) οι οποίοι μέχρι την 31-12-2018 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, ώστε οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, υλοποιώντας την από 30 Σεπτεμβρίου 2021 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και την άρση της «στοχοποιημένης» μεταχείρισης τους προκειμένου να σταματήσουν να «τιμωρούνται». Έχουν χάσει 4 βαθμούς απαξιωτικά και επιδεικτικά. Αντίθετα οι Εθελοντές-ντριες έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη και με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού στους ΕΜΘ. Έτσι προτείνεται η αντικατάσταση της παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 ως εξής:

    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των εν ενεργεία αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018».

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:00 | Νικος

    Κύριε Υπουργέ.
    Σχετικά με τους Αξκούς της ΠΑ προέλευσης του Ν445/74 και της περίπτωσης, όσων είχαν υπηρετήσει ολοκληρώνοντας την στρατιωτική θητεία ως κληρωτοί Υπαξιωματικοί ή Αξιωματικοί και στην συνέχεια εισήλθαν με Εγκύκλιο στην Υπηρεσία ως ανακαταταγής με τον βαθμό του Σμία ή Ασμία και αντίστοιχων βαθμών.
    Μετά το 2016 οι τροπολογίες Νόμων σχετικές με την βελτίωση σταδιοδρομίας των Αξιωματικών εκ Υπαξιωματικών , επηρέασαν αρνητικά τους Αξκούς της άνω περίπτωσης που είναι και η μοναδική που δεν συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου έως τώρα.
    Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν οι αναμενόμενες προαγωγές στους βαθμούς του Επγού και Ανσχου και να ακολουθεί η αποστρατεία χωρίς την συμπλήρωση της πλήρους πραγματικής υπηρεσίας με τον μέγιστο προβλεπόμενο βαθμό και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη της εξόδου από την Υπηρεσία,( ειδικά οι γεννηθέντες 1963-66),σε αντίθεση με τους συναδέλφους εκ ΑΣΣΥ ,Ν445/74 με συνεχόμενη θητεία , Μον. Εθελόντριες με ίδια ή και λιγότερα χρόνια υπηρεσίας.

    Για τους εν λόγω εναπομείναντες Αξιωματικούς, περί τα 15 άτομα και με μέγιστη υπολοιπόμενη υπηρεσία δύο έτη, θα ήταν μια δικαίωση αποκατάστασης του θέματος με εισαγωγή στο παρόν νομοσχέδιο,άρθρου ή τροπολογία άλλου και αναδρομικότητα (προκειμένου να καλυθφούν οι βαθμολογικές απώλειες και όμοιοι αποστρατευτέντες) τουλάχιστον από την ημερομηνία της τροπολογίας σε ανάλογο νόμο τον Μαίο 2019 που κάλυπτε τους Αξκούς Ν445/74 με συνεχόμενη στρατιωτική θητεία και εξαιρούσε αυτούς που είχαν ολοκληρώσει την θητεία και είχαν αθροιστικά περισότερα χρόνια.
    Επίσης όπως αναλύεται και σε προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν, η αποκατάσταση δεν επηρεάζει σε κανένα επίπεδο την ξεχωριστή σταδιοδρομία των υπόλοιπων συναδέλφων Αξιωματικών
    Ευχαριστώ πολύ
    Με εκτίμηση

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:55 | Βασίλειος

    Συγχαρητήρια στον κ. Υπουργό και το Επιτελείο του!
    Ένα νομοσχέδιο που διορθώνει καταστάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις!

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:11 | ΚΟΥΦΟΓΕΩΡΓΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Συγχαρητήρια για την λύση που επιτέλους δόσατε στην κατάφορη αδικία τόσων ετών για τις τάξεις 93-94-95.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:42 | ΘΚ

    Σε σχολιασμό του σχετικού άρθρου 53, συμφωνούμε επί της αρχής, μιας που είναι προς την σωστή κατεύθυνση αποκατάστασης της νομοθετικής αστοχίας-αδικίας που είχε δημιουργηθεί με την εφαρμογή του ν.3883/10 και στην συνέχεια όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του ν.4494/17. Η επαναφορά της βαθμολογικής εξέλιξης στην πρότερη σταδιοδρομική κατάσταση όπως περιγράφονταν στην εγκύκλιο εισαγωγής των Σχολών ΑΣΣΥ, ήταν και είναι πάγιο αίτημα για όσες σειρές θίγονται από εφαρμογής του ν.3883/10

    Η απονομή του καταληκτικού βαθμού, όπως αυτός τροποποιήθηκε δυσμενέστερα στον ν.3883/10, με την απαίτηση κτήσης πτυχίου ΑΕΙ για στελέχη τα οποία κατά την εισαγωγή τους στις Σχολές ΑΣΣΥ, μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων απαιτούνταν υποχρεωτικά, να διαγραφούν από ΑΕΊ τα οποία ήταν ήδη γραμμένα ,μετά από 16 έως 19 χρόνια υπηρεσίας, ήταν πέρα ως πέρα στην αντίθετη πλευρά της λογικής και υποτιμητικό προς τα στελέχη αυτά.

    Με το τροποποιητικό άρθρο αυτό, η λύση του προβλήματος δεν είναι οριστική μια που αφήνει εκτός ρύθμισης, σειρές οι οποίες θίγονται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με αυτές που οδεύουν προς αποκατάσταση.

    Αντιθέτως συνεχίζει να δημιουργεί (μια δεύτερη μεγαλύτερη) ανισορροπία – αδικία μεταξύ διαδοχικών σειρών Αξκων εκ ΑΣΣΥ στο στράτευμα, η οποία διασαλεύει την ηρεμία και δημιουργεί αναταραχή μεταξύ στελεχών.

    Συγκεκριμένα η πρώτη σειρά πλέον που θα κρίνεται εξολοκλήρου με τον ν.3883/10 όσον αφορά το βαθμολογικό θα είναι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ τάξης 1996(κατάταξης 1994) οι οποίοι εισήχθησαν στο Σώμα των Αξκων με τον ίδιο νόμο όπως και οι σειρές 1991 έως 1993. Οι καταταγέντες 1994 εισήλθαν με την ίδια εγκύκλιο εισαγωγής με τους συναδέρφους τους εκ ΑΣΣΥ, που τακτοποιούνται με το συγκεκριμένο τροποποιητικό άρθρο. Χαρακτηριστικά το εξελικτικό των αποφοίτων ΣΤΥΑ-ΣΥΔ περιγράφονταν στις ίδιες εγκυκλίους εισαγωγής, στα έτη 1991 έως 1995 στο κεφάλαιο Δ, ως εξής: Μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του Ανθυποσμηναγού, ακολουθούν την εξέλιξη των Αξιωματικών και φθάνουν μέχρι το βαθμό του Σμηνάρχου μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.

    Συνταξιοδοτικά επίσης διέπονται από τις διατάξεις του ν.3865/10 έχουν τα ίδια δικαιώματα και χαρακτηριστικά : Με το άρθρο 22 §4 του ν.3865/2010 δίνεται το δικαίωμα σε όποιον έχει καταταγεί μέχρι την 31/12/1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1/1/2015 και μετά, να μπορεί να εξαγοράζει 3 έτη με καταβολή προβλεπόμενης εισφοράς, για την συμπλήρωση των απαιτούμενων πλέον, 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

    Με την εφαρμογή της τροπολογίας θα δημιουργηθεί το εξής παράδοξο. Η σειρές που συνεχίζουν να θίγονται, όπως η σειρά κατάταξης 1994 (τάξη 1996) που θίγεται πρώτη, με μόλις ένα χρόνο διαφορά εισαγωγής στις σχολές ΑΣΣΥ από την σειρά 1993(τάξη 1995), να χρειάζεται 4 τουλάχιστον ολόκληρα χρόνια για να προαχθεί στον επόμενο βαθμό σε σχέση με την προαναφερόμενη σειρά του 1993, τα στελέχη της οποίας θα προάγονται ως ανώτεροι Αξκοί νωρίτερα των υπολοίπων,σε αντίθεση με τα αναγραφόμενα των ίδιων εγκυκλίων εισαγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται πρωτίστως ιεραρχικά, αξιοκρατικά αλλά κυρίως ηθικά.
    Ταυτόχρονα σε περίπτωση συνταξιοδότησης μπορεί να δημιουργηθεί το εξής ακόμα παράδοξο: Στελέχη σειρών ΑΣΣΥ 1991 έως 1993 (τάξεων 1993 έως 1995) με αποστρατεία στα 35 χρόνια να αποστρατεύονται με βαθμό Σμηνάρχου με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στελέχη κατάταξης 1994 και εντεύθεν, στα 35 χρόνια και χρήση αναγνώρισης πενταετίας να αποστρατεύονται με το βαθμό του Επισμηναγού δηλαδή με 2 βαθμούς διαφορά, χωρίς κατάληψη του αποστρατευτικού βαθμού και χωρίς πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Προς αποκατάσταση-επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τον Ν3883/10 και της διαφαινόμενης νέας ασυνέχειας- αδικίας που προκύπτει με την τροπολογία του άρθρου αυτού, μια που πλέον Αξκοι της ίδιας προέλευσης με ίδιες προϋποθέσεις εισαγωγής και μετέπειτα δικαιώματα , να τοποθετούνται σε 2 διαφορετικούς νόμους χωρίς να υπάρχει εμφανές – εύλογο κριτήριο, προτείνουμε τα εξής,στην αρχή της ίσης μεταχείρισης του προσωπικού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επαναφορά της ηρεμίας μεταξύ των στελεχών Αξκων εκ ΑΣΣΥ στο στράτευμα:

    1. Αποκατάσταση του βαθμολογικού – εξελικτικού προβλήματος και των σειρών κατάταξης 1994 και 1995,με μετακύλιση της ημερομηνίας 31-12-18 για όσους συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας,σε 31-12-20 στο εν λόγω άρθρο, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι απόφοιτοι τάξων 1996-1997(κατάταξη 1994-1995).

    2. Κατάργηση της απαίτηση κτήσης πτυχίου ΑΕΙ για την απόκτηση του καταληκτικού αποστρατευτικού βαθμού και για τις σειρές 1994 και 1995, έτσι ώστε να ευοδωθεί το αίσθημα δικαίου μεταξύ σειρών που εισήχθησαν με τον ίδιο τρόπο (Πανελλήνιες εξετάσεις- όμοια εγκύκλιος εισαγωγής).
    Με την υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων δύναται να αποκατασταθούν στο σύνολο τους όλες οι αρρυθμίες που έχουν δημιουργηθεί, να επέλθει δίκαιη λύση στη διασάλευση της αρχαιότητας (εξέλιξη με ίσους όρους) και της βαθμολογικής δυσαρμονίας στην εξέλιξη των Αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και να επιλυθεί ένα μείζον ηθικό πρόβλημα, μετά την παρέλευση δώδεκα (12) ολόκληρων ετών.
    Επιπρόσθετα θα επαναφέρει την οικογενειακή και επαγγελματική ηρεμία στα στελέχη που θίγονται, την ομαλότητα στη σταδιοδρομική εξέλιξη και θα έρθει σε σύναψη με την πάγια βούληση του Υπουργείου για μέριμνα υπέρ του προσωπικού και αποκατάσταση τυχόν αδικιών-παραλείψεων , σε μια επικίνδυνη εποχή που τα στελέχη θα πρέπει να είναι αφοσιωμένα και προσηλωμένα στα καθήκοντά τους και να διακατέχονται από υψηλό φρόνημα. Αντίθετη περίπτωση θα επιφέρει στεναχώρια, μιζέρια, αναταραχή και πολύ έντονο το αίσθημα τη αδικίας, μεταξύ αδιαίρετα προσκολλημένων Αξιωματικών, συνεχόμενων ετών κατάταξης, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των υπόψη στελεχών από το ΥΕΘΑ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:07 | 30 χρόνια στο στράτευμα

    Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ για την αναγνώριση του δίκαιου αιτήματός μας. Μετά από πολλά χρόνια το ΥΠΕΘΑ σκύβει πάνω από ουσιαστικά προβλήματα που βασανίζουν χρόνια τις Ε.Δ. Η δικαίωση που δίνετε με αυτό το νομοσχέδιο αυξάνει το ηθικό και επουλώνει πληγές χρόνων.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 22:03 | Κώστας κλούρας

    Ευχαριστούμε τον αξιότιμο κο ΥΕΘΑ,όσο και την επιτελική του ομάδα για την συνεχή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων στις ένοπλες δυνάμεις.Επιτέλους επιλύεται το βαθμολογικό ζήτημα των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ,οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93.Η διόρθωση των στρεβλώσεων και η αποκατάσταση των αδικιών,συμβάλλει στο αίσθημα δικαίου στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

    Αξκός ΑΣΣΥ 93(14η ΣΜΥΝ)

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:34 | Κώστας Ράσκος;

    Συγχαρητήρια στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και στο επιτελείο του. Αδικίες πολλών ετών λύνονται με αυτό το νομοσχέδιο, έστω και καθυστερημένα

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:33 | Πέτρος Λυτρίβης

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Σε σχολιασμό του σχετικού άρθρου 53, συμφωνούμε επί της αρχής, μιας που είναι προς την σωστή κατεύθυνση αποκατάστασης της νομοθετικής αστοχίας-αδικίας που είχε δημιουργηθεί με την εφαρμογή του ν.3883/10 και στην συνέχεια όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του ν.4494/17.

    Η επαναφορά της βαθμολογικής εξέλιξης στην πρότερη σταδιοδρομική κατάσταση όπως περιγράφονταν στην εγκύκλιο εισαγωγής των Σχολών ΑΣΣΥ, ήταν και είναι πάγιο αίτημα για όσες σειρές θίγονται από εφαρμογής του ν.3883/10.
    Η απονομή του καταληκτικού βαθμού, όπως αυτός τροποποιήθηκε δυσμενέστερα στον ν.3883/10, με την απαίτηση κτήσης πτυχίου ΑΕΙ για στελέχη τα οποία κατά την εισαγωγή τους στις Σχολές ΑΣΣΥ, μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων απαιτούνταν υποχρεωτικά, να διαγραφούν από ΑΕΊ τα οποία ήταν ήδη γραμμένα, μετά από 16 έως 19 χρόνια υπηρεσίας, ήταν πέρα ως πέρα στην αντίθετη πλευρά της λογικής και υποτιμητικό προς τα στελέχη αυτά. Με το τροποποιητικό άρθρο αυτό, η λύση του προβλήματος δεν είναι οριστική μια που αφήνει εκτός ρύθμισης, σειρές οι οποίες θίγονται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με αυτές που οδεύουν προς αποκατάσταση.

    Αντιθέτως συνεχίζει να δημιουργεί (μια δεύτερη μεγαλύτερη) ανισορροπία – αδικία μεταξύ διαδοχικών σειρών Αξκων εκ ΑΣΣΥ στο στράτευμα, η οποία διασαλεύει την ηρεμία και δημιουργεί αναταραχή μεταξύ στελεχών. Συγκεκριμένα η πρώτη σειρά πλέον που θα κρίνεται εξ ολοκλήρου με τον ν.3883/10 όσον αφορά το βαθμολογικό θα είναι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ τάξης 1996 (κατάταξης 1994) οι οποίοι εισήχθησαν στο Σώμα των Αξκων με τον ίδιο νόμο όπως και οι σειρές 1991 έως 1993. Οι καταταγέντες 1994 εισήλθαν με την ίδια εγκύκλιο εισαγωγής με τους συναδέρφους τους εκ ΑΣΣΥ, που τακτοποιούνται με το συγκεκριμένο τροποποιητικό άρθρο. Χαρακτηριστικά το εξελικτικό των αποφοίτων ΣΤΥΑ-ΣΥΔ περιγράφονταν στις ίδιες εγκυκλίους εισαγωγής, στα έτη 1991 έως 1995 στο κεφάλαιο Δ, ως εξής: Μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του Ανθυποσμηναγού, ακολουθούν την εξέλιξη των Αξιωματικών και φθάνουν μέχρι το βαθμό του Σμηνάρχου, μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.

    Συνταξιοδοτικά επίσης διέπονται από τις διατάξεις του ν.3865/10 έχουν τα ίδια δικαιώματα και χαρακτηριστικά : Με το άρθρο 22 §4 του ν.3865/2010 δίνεται το δικαίωμα σε όποιον έχει καταταγεί μέχρι την 31/12/1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1/1/2015 και μετά, να μπορεί να εξαγοράζει 3 έτη με καταβολή προβλεπόμενης εισφοράς, για την συμπλήρωση των απαιτούμενων πλέον, 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Με την εφαρμογή της τροπολογίας θα δημιουργηθεί το εξής παράδοξο. Οι τάξεις που συνεχίζουν να θίγονται, όπως η σειρά κατάταξης 1994 (τάξη 1996) που θίγεται πρώτη, με μόλις ένα χρόνο διαφορά εισαγωγής στις σχολές ΑΣΣΥ από την σειρά 1993(τάξη 1995), να χρειάζεται 4 τουλάχιστον ολόκληρα χρόνια για να προαχθεί στον επόμενο βαθμό σε σχέση με την προαναφερόμενη σειρά του 1993, τα στελέχη της οποίας θα προάγονται ως ανώτεροι Αξκοί νωρίτερα των υπολοίπων, σε αντίθεση με τα αναγραφόμενα των ίδιων εγκυκλίων εισαγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται πρωτίστως ιεραρχικά, αξιοκρατικά αλλά κυρίως ηθικά.

    Ταυτόχρονα σε περίπτωση συνταξιοδότησης μπορεί να δημιουργηθεί το εξής ακόμα παράδοξο: Στελέχη σειρών ΑΣΣΥ 1991 έως 1993 (τάξεων 1993 έως 1995) με αποστρατεία στα 35 χρόνια να αποστρατεύονται με βαθμό Σμηνάρχου και αντίστοιχων, με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στελέχη κατάταξης 1994 και εντεύθεν, στα 35 χρόνια και χρήση αναγνώρισης πενταετίας να αποστρατεύονται με το βαθμό του Επισμηναγού και αντίστοιχων, δηλαδή με 2 βαθμούς διαφορά, χωρίς κατάληψη του αποστρατευτικού βαθμού και χωρίς πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Προς αποκατάσταση-επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τον Ν3883/10 και της διαφαινόμενης νέας ασυνέχειας- αδικίας που προκύπτει με την τροπολογία του άρθρου αυτού, μια που πλέον Αξκοι της ίδιας προέλευσης με ίδιες προϋποθέσεις εισαγωγής και μετέπειτα δικαιώματα , να τοποθετούνται σε 2 διαφορετικούς νόμους χωρίς να υπάρχει εμφανές – εύλογο κριτήριο, προτείνουμε τα εξής, στην αρχή της ίσης μεταχείρισης του προσωπικού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επαναφορά της ηρεμίας μεταξύ των στελεχών Αξκων εκ ΑΣΣΥ στο στράτευμα:

    1. Αποκατάσταση του βαθμολογικού – εξελικτικού προβλήματος και των σειρών κατάταξης 1994 και 1995, με μετακύλιση της ημερομηνίας 31-12-18 για όσους συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, σε 31-12-20 στο εν λόγω άρθρο, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι απόφοιτοι τάξεων 1996-1997(κατάταξη 1994-1995).
    2. Κατάργηση της απαίτηση κτήσης πτυχίου ΑΕΙ για την απόκτηση του καταληκτικού αποστρατευτικού βαθμού και για τις σειρές 1994 και 1995, έτσι ώστε να ευοδωθεί το αίσθημα δικαίου μεταξύ σειρών που εισήχθησαν με τον ίδιο τρόπο (Πανελλήνιες εξετάσεις- όμοια εγκύκλιος εισαγωγής).

    Με την υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων δύναται να αποκατασταθούν στο σύνολο τους όλες οι αρρυθμίες που έχουν δημιουργηθεί, να επέλθει δίκαιη λύση στη διασάλευση της αρχαιότητας (εξέλιξη με ίσους όρους) και της βαθμολογικής δυσαρμονίας στην εξέλιξη των Αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και να επιλυθεί ένα μείζον ηθικό πρόβλημα, μετά την παρέλευση δώδεκα (12) ολόκληρων ετών.

    Επιπρόσθετα θα επαναφέρει την οικογενειακή και επαγγελματική ηρεμία στα στελέχη που θίγονται, την ομαλότητα στο σταδιοδρομική εξέλιξη και θα έρθει σε σύναψη με την πάγια βούληση του Υπουργείου για μέριμνα υπέρ του προσωπικού και αποκατάσταση τυχόν αδικιών-παραλείψεων, σε μια επικίνδυνη εποχή που τα στελέχη θα πρέπει να είναι αφοσιωμένα και προσηλωμένα στα καθήκοντά τους και να διακατέχονται από υψηλό φρόνημα.

    Σε αντίθετη περίπτωση μη εξομοίωση με τις λοιπές περιπτώσεις προσβάλλει την αρχή της ισότητας, την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και την αρχή της χρηστής διοίκησης γεγονός που θα επιφέρει πολύ έντονο το αίσθημα της αδικίας, μεταξύ αδιαίρετα προσκολλημένων Αξιωματικών, συνεχόμενων ετών κατάταξης, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των υπόψη στελεχών από το ΥΕΘΑ.

    Με εκτίμηση
    Τάξη 1996

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:09 | K.M

    Κύριε Υπουργέ συγχαρητήρια γιατί με το παρών άρθρο διορθώνονται χρόνιες στρεβλώσεις και αδικίες εις βάρος των ΑΣΣΥ εισαχθέντων τα έτη 91 , 92 και 93.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:01 | ΓΒ

    Σταματήστε να σπερνετε διχασμό στις ένοπλες δυνάμεις και διορθώστε τις αδικίες που αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί. Διχάζετε το στράτευμα σε αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ και ΑΣΣΥ,
    καθώς και σε σειρές ΑΣΣΥ μεταξύ τους. Και μάλιστα τώρα που η ενότητα στο στράτευμα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ!! Δώστε πίσω τον βαθμό στους αποφοίτους ΑΣΣΥ και στις επόμενες του 1993 σειρές .Όχι σε κάποιες αλλά σε ΟΛΕΣ. Μην μας απογοητεύετε άλλο. Δεν εισαχθήκαμε στις ΑΣΣΥ μέσω πανελληνίων εξετάσεων για να μας υποβαθμίζετε και να μας υποτιμάτε μ αυτόν τον τρόπο. Και για να μιλήσω και στην γλώσσα σας, είμαστε πολλοί κι όσο μεγάλη είναι η απογοήτευσή μας, άλλο τόσο μεγάλη είναι και η εκλογική μας δύναμη μαζί με τις οικογένειές μας!! Το νου σας!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:53 | Κ.Χ

    Κύριε Υπουργέ,

    Ως καταταγέντας του 1997 (Τάξη 1999) στη ΣΤΥΑ θεωρώ το ν.3883/10 έναν άδικο νόμο για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Έχοντας υποστεί βαθμολογική και μισθολογική υποβάθμιση, έχετε την ευκαιρία να αποκαταστήσετε μια κατάφωρη αδικία αλλά με έκπληξή μου βλέπω μια φωτογραφική ρύθμιση μόνο για τρεις Τάξεις ΑΣΣΥ. Η τάξη μου υπόκειται ακριβώς στο ίδιο νομικό πλαίσιο αλλά δυστυχώς την αφήνεται εκτός. Εισερχόμενοι στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων συναινέσαμε σε μια εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία καταληκτικός βαθμός ήταν αυτός του Σμηνάρχου.Με την εφαρμογή του νόμου στερούμαστε 2 βαθμούς και έρχεται σε αντίθεση με τα κριτήρια εισαγωγής σε ΑΣΣΥ τα οποία προϋπόθεταν διαγραφή από ΑΕΙ σε όσους ήταν επιτυχόντες. Το ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ. Γιατί αυτή η άνιση μεταχείριση; Μπορείτε να μας εξηγήσετε: α) ποια η διαφορά στους παραπάνω καταταγέντες; β) ποιος ο νόμος που ξεχωρίζει τους παραπάνω συναδέλφους;

    Με εκτίμηση,
    Αξιωματικός ΑΣΣΥ (ΣΤΥΑ Τάξη 1999)