1. Στην περίπτ. β΄ του άρθρου 2 του ν.3883/2010, προστίθεται υποπερίπτ. (8) ως εξής:
« (8) Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) της παρ. ια του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.»
2. Στην περίπτ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.3883/2010, προστίθεται υποπερίπτ. (4) ως εξής:
«(4) Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) με τις γενικές ειδικότητες- ειδικεύσεις.»
3. Στην περίπτ. δ΄ της παρ.3 του άρθρου 3 του ν. 3883/2010, προστίθεται περίπτωση (11) ως εξής:
«(11) Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) με τις γενικές ειδικότητες- ειδικεύσεις.»
4. Στο τέλος της υποπερίπτωσης α΄ της περίπτ. 2 της παρ. 1α του άρθρου 5 του ν. 3883/2010 προστίθεται πέμπτο και έκτο εδάφιο ως εξής:
«Τα προαναφερόμενα στελέχη υπηρετούν, υποχρεωτικά, στον τόπο της προτίμησής τους, μετά από σχετική αναφορά τους. Η παρ. 3 εφαρμόζεται αναλόγως.».
5. Στην υποπερίπτωση β΄ της περίπτ. 2 της παρ. 1α του άρθρου 5 του ν. 3883/2010 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά τα στελέχη που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή είναι γονείς τέκνων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη υπηρετούν σε φρουρά όπου οι δομές κατάλληλων παροχών υγείας για την πάθησή τους δεν μπορούν να απέχουν από τη Μονάδα ή Υπηρεσία τους περισσότερο από είκοσι (20) χιλιόμετρα.».
6. Οι παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3883/2010 αντικαθίστανται ως εξής:
«2. Στον τόπο της προτίμησής τους υπηρετούν, υποχρεωτικά, μετά από αναφορά τους, στελέχη που τελούν σε χηρεία και έχουν τουλάχιστον ένα (1) ανήλικο τέκνο, καθώς και στελέχη που έχουν σύζυγο με αναπηρία ή επιμελούνται τέκνο με αναπηρία ή με δικαστική απόφαση έχουν οριστεί ως ανάδοχοι γονείς ανηλίκου με αναπηρία για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή. Τα στελέχη που έχουν, με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα, την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία, υπηρετούν, μετά από αναφορά τους, σε τόπο όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν υποδομές υγείας για την περίθαλψη του ατόμου αυτού. Για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων, το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%).»
7. Η περίπτ. γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Αξιολογεί και επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση από τους πίνακες της ειδικότητας, προσδιορίζοντας τη σειρά κατάταξης, η οποία προκύπτει με βάση τα καθοριζόμενα στο άρθρο 12 κριτήρια, τερματίζοντας την κρίση με την πλήρωση της τελευταίας των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας.».
8. Στο άρθρο 12 του ν. 3883/2010 προστίθεται παρ. 3 ως εξής:
«3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται κατά Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων τα κριτήρια των μετατάξεων, ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας, καθώς και κάθε σχετικό θέμα.».
9. Το πρώτο εδάφιο της περίπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 3883/2010, αντικαταθίσταται ως εξής:
«α. Για το ΣΞ οι Διευθυντές Όπλων για τις κρίσεις Αξιωματικών Όπλων και οι Διευθυντές Σωμάτων για τις κρίσεις των αξιωματικών Σωμάτων και ΕΜΘ.»
10. Η υποπερίπτ. (1) της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 3883/2010, αντικαθίσταται ως εξής:
« (1) Ο Διευθυντής Β΄ Κλάδου του ΓΕΝ για τις κρίσεις των Μαχίμων Ειδικοτήτων, Φάρων και ΕΜΘ.»
11. Η υποπερίπτ. (5) της περίπτ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν.3883/2010, αντικαταθίσταται ως εξής:
«(5) Ανώτατος Αξιωματικός από την αντίστοιχη ειδικότητα των κρινόμενων, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΘ, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ.»
12. Η περίπτ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 3883/2010, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Όσοι διανύουν τον καταληκτικό τους βαθμό, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων του παρόντος νόμου.»
13. Στην περίπτ. α΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010, προστίθεται υποπερίπτ. (6) ως εξής:
«(6) Υπολοχαγός για τους ΕΜΘ.»
14. Στην περίπτ. β΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010, προστίθεται υποπερίπτ. (8) ως εξής:
« (8) Ανθυποπλοίαρχος για τους ΕΜΘ.»
15. Στην περίπτ. γ΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010, προστίθεται υποπερίπτ. (8) ως εξής:
«(8) Υποσμηναγός για τους ΕΜΘ.»
16. Το πρώτο εδάφιο της περίπτ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Επιτυχής αποφοίτηση από τα ανά ειδικότητα υποχρεωτικά για προαγωγή σχολεία.».
17. Η παρ. 10 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Σε περίπτωση συνδρομής δύο (2) ή περισσότερων περιπτώσεων της προηγούμενης παραγράφου, ο συνολικός λογιζόμενος χρόνος δεν μπορεί να είναι ανώτερος του μισού του απαιτούμενου πραγματικού χρόνου παραμονής στο βαθμό, εκτός από τη περίπτωση του ανυπαίτιου τραυματισμού σε επιχείρηση ή διατεταγμένη υπηρεσία.».
18. Το πρώτο εδ. της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 3883/2010, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΕΙ ή προερχόμενοι από Υπαξιωματικούς μέχρι και το βαθμό του Συνταγματάρχη και αντιστοίχων προκειμένου να καθίστανται ικανοί για την επιτυχή διεξαγωγή και εκτέλεση των αποστολών που τους ανατίθενται πρέπει να υπηρετούν σε κάθε βαθμό σε επιχειρησιακές μονάδες και σε προβλεπόμενες για το βαθμό τους θέσεις κατά το ελάχιστο χρονικό διάστημα που καθορίζεται στις παραγράφους που ακολουθούν.»
19. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η επιτυχής αποφοίτηση από τα υποχρεωτικά σχολεία των ΕΔ αποτελεί τυπικό προσόν προαγωγής και ο βαθμός αποφοίτησης αποτελεί ουσιαστικό προσόν που συνεκτιμάται από τα Συμβούλια Κρίσεων.».
20. Το πρώτο εδ. της παρ.2 του άρθρου 37 του ν. 3883/2010, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της υποπερίπτ. 5 της περίπτ. β΄ του άρθρου 2 και μονιμοποιηθέντων ΕΜΘ ΠΝ, ΠΑ και ΣΞ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
21. Το άρθρο 83 του ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 83
Ζητήματα νοσοκομειακής περίθαλψης
1. Στους μόνιμους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς, δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς και οπλίτες θητείας, οι οποίοι συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυληρία και τη Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου, καθώς και στις συζύγους ή συμβίες και χήρες αυτών εν ειρήνη, που παραμένουν άγαμες, παρέχεται πλήρης νοσοκομειακή περίθαλψη για οποιαδήποτε πάθηση στα στρατιωτικά νοσοκομεία και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Το ίδιο ισχύει και για τους συγγενείς α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, εφόσον αυτοί δεν δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό φορέα. Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρούνται όσοι ενεπλάκησαν κατά τις παραπάνω περιόδους, με οποιονδήποτε τρόπο, σε παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της νόμιμης λειτουργίας του πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Τα έξοδα περίθαλψης βαρύνουν τον κύριο ασφαλιστικό φορέα υγειονομικής περίθαλψης των δικαιούχων της παρ. 1. Αν δεν είναι ασφαλισμένοι, οι σχετικές δαπάνες καλύπτονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
3. Για την παροχή της ανωτέρω περίθαλψης υποβάλλονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση του ενδιαφερομένου προς το στρατιωτικό νοσοκομείο του κλάδου των ΕΔ, στον οποίο υπηρέτησε ο ίδιος ή συγγενής του, με την οποία δηλώνει και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
β) Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄ από το οποίο πρέπει να προκύπτει ότι ο αιτών υπηρέτησε στην Κύπρο κατά τις χρονικές περιόδους της παρ. 1.
γ) Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει αν είναι ασφαλισμένος ή όχι ασφαλισμένος σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα.
4. Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία εισαγωγής για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.
5. Η ανωτέρω περίθαλψη παρέχεται κατ’ αρχάς σε νοσοκομείο του κλάδου των ΕΔ, στον οποίο υπηρέτησε ο δικαιούχος ή συγγενής του, το οποίο εδρεύει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου. Αν δεν υπάρχει τέτοιο νοσοκομείο ή αν το υφιστάμενο αδυνατεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο περιστατικό, η περίθαλψη παρέχεται από κατάλληλο νοσοκομείο των άλλων κλάδων των ΕΔ, το οποίο βρίσκεται εγγύτερα του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου.
6. Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα για περίθαλψη εγκρίνεται από τον διευθυντή της οικείας νοσηλευτικής μονάδας των ΕΔ.
7. Το δικαίωμα περίθαλψης είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται ή επεκτείνεται σε άλλα μέλη της οικογένειας του δικαιούχου.».
Στις Ένοπλες Δυνάμεις προηγμένων δυτικών χωρών, η διάκριση βαθμών και θέσεων είναι σαφής και αποκρυσταλλωμένη. Και φυσικά, δεν έχουν την απαίτηση όλοι -ούτε και είναι δυνατόν άλλωστε- να γίνονται Αξκοί. Δηλαδή, αν στο μέλλον τα στελέχη προέλευσης ΕΠ.ΟΠ. (που είναι και μια πολυάριθμη κατηγορία στο Στράτευμα) επιδιώξουν δυναμικά να κατοχυρώσουν καταληκτικό βαθμό π.χ. Λοχαγού, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ικανοποίησής τους;
Σχετικά με το βαθμολόγιο των ΕΜΘ, δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος της οριζόντιας βαθμολογικής εξομοίωσης, όπως έγινε με τις εθελόντριες του νόμου 707/1977, Θα πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Τα μόνα αντικειμενικά κριτήρια είναι τα ακαδημαϊκά. Ούτε θα πρέπει να γίνεται εξομοίωση με τους αξιωματικούς των παραγωγικών σχολών ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ γιατί έτσι απαξιώνεις τον κόπο αυτών των ανθρώπων που εισήχθησαν σε αυτές τις σχολές. Οι ΕΜΘ που θα γίνονται αξιωματικοί και θα φτάνουν στον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη θα πρέπει να είναι αυτοί που θα έχουν πτυχίο ΑΕΙ (Πανεπιστήμια – ΤΕΙ) και αυτοί που θα εξομοιώνονται πλήρως με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ θα είναι αυτοί που έχουν μεταπτυχιακό τίτλο και όσοι έχουν διδακτορικό θα εξομοιώνονται με τους απόφοιτους ΑΣΕΙ. Θα έλεγε κάποιος ότι για τους ΕΜΘ υπάρχει το δικαίωμα της μετάταξης αλλά αυτό το μέτρο είναι περισσότερο μέτρο τιμωρίας παρά αναβάθμισης, διότι:
1ον, δεν προκηρύσσονται θέσεις για όλους, με αποτέλεσμα νεότεροι να μετατάσσονται και αρχαιότεροι να μην μετατάσσονται.
2ον, όλα τα έτη που έχει διανύσει ο ΕΜΘ ως υπαξιωματικός διαγράφονται και ο ΕΜΘ τοποθετείται τελευταίος στην σειρά με αποτέλεσμα ένας Ανθστης το πολύ να γίνει Υπολοχαγός.
3ον, μείωσή μισθού λόγου αλλαγής κλιμακίου.
Δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος , θα πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά, κριτήρια ,αυτήν είναι η λύση για έναν αξιοκρατικό και σύγχρονο στράτευμα.
Σίγουρα μια τροποποίηση επί του νόμου κατά την άποψη μου φέρνει βελτιώσεις και αποκαθιστά αδικίες.Έτσι λοιπόν θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχει εδώ και χρόνια μία αδικία με το γεγονός ότι κάποιες ειδικότητες στην Πολεμική Αεροπορία (δεν γνωρίζω εαν εγινε κάτι ανάλογο στο ΣΞ και ΠΝ) προήχθησαν εκμεταλευόμενοι τον νόμο 2439/96 στον βαθμό του Ασμχου το 2011 προ εφαρμογής του 3883/10 που προβλέπει συγκεκριμένα χρόνια στο εκάστοτε βαθμό, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες αν και αρχαιότεροι κατά τουλάχιστον ένα έτος δεν προήχθησαν με αποτέλεσμα οι νεώτεροι να είναι ήδη σμηναρχοι απο το 2016 και οι υπόλοιποι αρχαιότεροι να είναι ακόμα Ασμχοι. Πρέπει να υπάρξη μια τροποποίηση νομικά ανάλογη επι των άρθρων του 3883/2010 προκειμένου τουλάχιστον ηθικά δίχως δημοσιονομικό κόστος να προαχθούν και οι υπόλοιποι αναδρομικά στον βαθμό του Σμχου και να αποκατασταθεί η υπάρχουσα αδικία.
Δεν είναι δυνατόν οι Αξκοί προερχόμενοι εκ παραγωγικών σχολών Υπξκών, στις οποίες εισήχθησαν με το θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων, ενώ κατά την κατάταξή τους ίσχυαν άλλες σταδιοδρομικές διατάξεις, με το ν. 3883/10 (άρθρο 23, εδάφιο 5 και 6 της υποπαραγράφου γ και άρθρο 27) και το ν.4494/17 (άρθρο 37) να αφαιρούνται προνόμια τα οποία δίδονται σε ίδιες κατηγορίες προσωπικού που εισήχθησαν χωρίς πανελλήνιες άλλα και σε Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές και Εθελόντριες.
Επιτέλους! κάποιος κατάλαβε τι έστι πολύτεκνη οικογένεια, περιμένουμε τον νόμο ΠΡΙΝ τις τακτικές μεταθέσεις
Μπράβο στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Κ. Παναγιώτη Ρήγα για την πρωτοβουλία του, επιτέλους έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια που υπάρχει ο θεσμός των ΕΜΘ βλέπουμε κάτι θετικό.
Συμπληρωματικά προτείνουμε στο νομοσχέδιο να περιληφθεί μια περίπτωση για πτυχιούχους ΑΕΙ ΕΜΘ στους οποίους να αποδίδεται ένας παραπάνω βαθμός κατά την αποστρατεία τους όπως ανάλογα συμβαίνει στους αποφοίτους ΑΣΣΥ σύμφωνα με το αρθρο 23 του ν. 3883/2010 περίπτ.α΄,β΄,γ΄.
Μια επίσης καλή πρόταση θα ήταν :
ανθ/λγος στα 27 έτη υπηρεσίας και υπ/λγος στα 30 έως την αποστρατεία, ενώ βαθμός λοχαγού μόνο για τους αποφοίτους ΑΕΙ στα 34 χωρίς απονομή επιπλέον αποστρατευτικού βαθμού στις παραπάνω περιπτώσεις..
Κλείνω γράφοντας ότι χρόνιο αίτημά των ΕΜΘ είναι να εξομοιωθεί η εξέλιξή τους με τις εθελόντριες του νόμου 707/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1972. Το δίκαιο αυτό αίτημα δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος.
σας ευχαριστώ πολύ
Αναγνωρίστηκε επιτέλους η προσφορά των πολυμελων οικογένειων σ’ αυτή την Χώρα. Συγχαρητήρια κ. ΑΝΥΕΘΑ
Απλα για να μην υπαρξουν πρόβληματα εφαρμογής δείτε λίγο και αυτό που προαναφερθηκε σχετικά με τν χρόνο διοίκησης των στελεχών του αρθ. 28 Ν. 3883/10.
Με τον νόμο 3257/2004, οι συνάδελφοι Εθελοντές (Ν.445/1974) και Εθελόντριες (Ν.705/1977) προήχθησαν σε ανώτερους βαθμούς Αξιωματικών, ‘’προκαλώντας’’ εύλογα, αίσθημα δυσμενούς και διακριτικής μεταχείρισης για τους υπόλοιπους συναδέλφους Εθελοντές Μακράς Θητείας. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις Εθελόντριες του Ν.705/1977 οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.5 του Ν.1848/1989 είχαν ενταχθεί στο θεσμό των ΕΜΘ και διέπονταν από το ίδιο καθεστώς το οποίο άλλαξε με την παράγραφο 1 άρθρου 13 του Νόμου 3257/2004 αλλάζοντας τη βαθμολογική τους εξέλιξη.
Το σημερινό σύστημα προαγωγών για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας, δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά τους και σε καμία περίπτωση δεν παρέχει στην υπηρεσία τη δυνατότητα της πλήρους αξιοποίησής τους σε θέσεις ανάλογες της εμπειρίας τους και της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί βάση αυτής. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφέρουμε εδώ, χωρίς αυτό φυσικά να αποτελεί το μόνο πρόβλημα, ότι στελέχη προερχόμενα από αυτό τον θεσμό, ευρισκόμενα σε ηλικία άνω των 45 ετών, καλούνται να εκτελέσουν, βάση των διαταγών, υπηρεσίες όπως πεζά περίπολα και σκοπιές, σε αριθμό μάλιστα ο οποίος δυσκολεύει τρομακτικά και την εκτός υπηρεσίας ζωή τους, αφού στην πλειοψηφία τους είναι οικογενειάρχες.
Εδώ πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία στο γεγονός ότι βιολογικά ένας οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο στην ηλικία των 45 όπως σε αυτή των 20. Εδώ πέραν της φυσικής καταπόνησης των συγκεκριμένων στελεχών, πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας, αν αυτό που συμβαίνει είναι προς όφελος της ίδιας της υπηρεσίας. Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό όλο και αυξάνονται οι αιφνίδιοι θάνατοι ΕΜΘ αυτής της ηλικίας!!!
Στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κατεχόμενος βαθμός των στρατιωτικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιχειρησιακή αξιοποίηση τους. Στελέχη προερχόμενα από τον θεσμό των ΕΜΘ με 25 χρόνια ενεργούς – μάχιμης υπηρεσίας, εξακολουθούν να στελεχώνουν τις ίδιες θέσεις που κατείχαν στο ξεκίνημα της καριέρας τους, μη δυνάμενοι εκ της βαθμολογικής τους κατάστασης, να παράσχουν τις υπηρεσίες που πραγματικά μπορούν, βάση της μακρόχρονης εμπειρίας τους και της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Ν. 705/1977 ΚΑΘΟΣΟΝ Η ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΗΤΑΝ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΕΜΘ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΘΕΣΜΌ ΤΩΝ ΕΜΘ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΣΤΗ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ.
Στην περίπτ. β΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010, προστίθεται υποπερίπτωση (8) ως εξής:« (8) Ταγματάρχης για τους Μονιμοποιηθεί τες Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).»
Βαθμολογική εξέλιξη:
1. στα 28 Έτη προαγωγή σε Ανθυπολοχαγος
2. στα 31 Έτη προαγωγή σε Υπολοχαγός
3. στα 35 Έτη προαγωγή σε Λοχαγός
4. Αποστρατευτικος βαθμός:
α. Από 32-35 Έτη αποστρατευτικός βαθμός Λοχαγός.
β. Από 36-40 Έτη αποστρατευτικός βαθμός Ταγματαρχης.
Εφαρμογή των διατάξεων του Ν.445/1974 για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας που μονιμοποιήθηκαν το 2011 όπως εφαρμόστηκε για τις Εθελοντριες του Ν.705/1977 με τον Ν.3257/2004.
1. Τροποποίηση του Άρθρου 1 του ΝΔ 445/74
Στο Κεφάλαιο Α’ θα πρέπει να προστεθεί και οι φράση » Μονιμοποιηθέντες ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που έχουν μεταταχθεί.
2. Τροποποίηση του άρθρου 12, του ΝΔ 445/74 με την προσθήκη :
Κατ’ εξέρεση της παραγράφου 9 του άρθρου 5 και παράγραφο 3 του άρθρου 7 του ΝΔ 445/74 Οι Μετατασσόμενοι ΕΜΘ και ΕΠΟΠ προάγονται ανεξάρτητα κενών οργανικών θέσεων στους κάτωθι βαθμούς:
Α) Εσμίας με την συμπλήρωση 10 ετών πραγματικής υπηρεσίας εκ των οποίον 1 έτος στο βαθμό του Σμια.
Β) Ασμίας με την συμπλήρωση 17 ετών υπηρεσίας εκ των οποίον 1 έτος στο βαθμό του Εσμία.
Γ) Ανθστής με τη συμπλήρωση 24 ετών υπηρεσίας, εκ των οποίον ένα έτος στο βαθμό του Ασμία.
3. Διαγραφή της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Ν. 3883/10
Κλείνοντας θα ήθελα να συμπληρώσω ότι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον κόσμο που μετατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία.
Δεν είναι δυνατόν μια μετάταξη σε Θεωρητικά ανώτερη βαθμίδα, να στερείται βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής, πολύ περισσότερο δε, όταν συνοδεύεται με καθυστερήσεις στην βαθμολογική τους προαγωγή και άρα και στην οικονομική τους κατάσταση.
Η Εμπειρία των μετατάξεων και ΜΟΝΟ στην περίπτωση των ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, αποδεικνύει την εξόφθαλμη αδικία που υπόκεινται η συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού, αφού ο νομοθέτης έχει καταπατήσει τις Συνταγματικές αρχές της ισότητας και αναλογικότητας.
Δεν νοείται υπαξιωματικός να παραμένει στον ίδιο βαθμό επί 11 και 12 έτη, επειδή ακριβώς μετατάχθηκε σε νέα επετηρίδα, ¨τιμωρώντας¨ τους μετατασσομένους και απαξιώνοντας το ψυχολογικό συμβόλαιο του εργαζομένου με την υπηρεσία.
Στο άρθρο 23 του Ν. 3883/2010 η περίπτωση ε΄ του πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί είναι πολύ άδικη. Επειδή αρρώστησε ή τραυματίστηκε κάποιος πρέπει να του κόβουν και βαθμούς και χρήματα; Αυτό δεν γίνεται πουθενά αλλού. Οι ΕΥ-ΥΓ έχουν προβλήματα υγείας και δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνουν χειρότερα. Ο Νόμος 4488/2017 και ο Νόμος 4074/2012 ξεκαθαρίζει όλη την κατάσταση. Απλά να εφαρμοστούν αυτοί οι δύο αντιρατσιστικοί νόμο
Προτείνω να καταργηθεί η περίπτωση ε΄ του Άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 διότι οι Ελαφράς Υπηρεσίας είναι Άνθρωποι ΑμεΑ και το άρθρο 59 του αντιρατσιστικού Νόμου 4488/2017 λέει «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» επίσης το άρθρο 4 του αντιρατσιστικού Νόμου 4074/2012 λέει «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Είναι πολύ άδικο και ρατσιστικό αυτό που γίνεται με του ΕΥ-ΥΓ.
Να επανακαθοριστεί η αρχαιότητα μεταξύ των ομοιοβάθμων Αξιωματικών.
Όπως οι απόφοιτοι παραγωγικών Σχολών (ΑΣΕΙ) είναι αρχαιότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους που προέρχονται, είτε από τους αποφοίτους παραγωγικών σχολών (ΑΣΣΥ), είτε από τους υπό Ανακατάταξη Αξκούς, ανεξαρτήτως ημερομηνίας κτίσης του βαθμού, έτσι και οι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών (ΑΣΣΥ) να είναι αρχαιότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους που προέρχονται από τους υπό Ανακατάταξη Αξκούς ,(δηλαδή από τους Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του ν.445/74) ανεξάρτητα της ημερομηνίας κτίσης του βαθμού.
Μόνο έτσι θα αρθεί η αδικία των αποφοίτων (ΑΣΣΥ).
Δεν μπορεί να ισχύουν δύο (2) μέτρα και δύο (2) σταθμά!!
Δηλαδή οι απόφοιτοι (ΑΣΣΥ) να είναι και νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους αποφοίτων (ΑΣΕΙ) αλλά και νεότεροι των υπό Ανακατάταξη Αξ/κων (Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του ν.445/74).
Η αρχαιότητα μεταξύ των αποφοίτων (ΑΣΣΥ) και των υπό Ανακατάταξη Αξιωματικών τώρα καθορίζεται απο την ημερομηνία κτίσης του βαθμού. Έτσι αν προαχθούν το ίδιο έτος αρχαιότερος είναι ο απόφοιτος (ΑΣΣΥ), γεγονός όμως που έρχεται σε αντίθεση με τους αποφοίτους (ΑΣΕΙ) που είναι πάντοτε αρχαιότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους ανεξάρτητως ημερομηνίας κτίσης του βαθμού.
Αξιότιμε κύριε ΑΝΥΕΘΑ, στην αιτιολογική έκθεση Άρθρο 10 Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) με τη ρύθμιση της παραγράφου 4 επιδιώκεται την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ευάλωτων οικογενειών, όπως των πολύτεκνων, τρίτεκνων ή των γονέων με τέκνο με ανίατο ή δυσίατο νόσημα που επιτάσσει το άρθρο 21 του Συντάγματος και αφετέρου για λόγους ισότητας μεταξύ των ίδιων κατηγοριών, όσον αφορά στην εφαρμογή της έννοιας «μετάθεση» εφόσον πληρούν τα κριτήρια της παραγράφου 1 (2) α) του άρθρου 5 κατά τον χρόνο ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ στον τόπο προτίμησής τους. Τα στελέχη που υπηρετούν σε έτερο τόπο μη προτίμησής τους γιατί δεν χρήζουν ίδιας αντιμετώπισης. Δεν επιδιώκεται η πληρέστερη προστασία της οικογένειας και σε αυτήν την περίπτωση
σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος και αφετέρου για λόγους ΙΣΟΤΗΤΑΣ μεταξύ των ίδιων κατηγοριών, όσον αφορά στην εφαρμογή της έννοιας «μετάθεση» ?
Κατατέθηκε για διαβούλευση ένα νομοσχέδιο (το παρόν) και διαπιστώνω ότι το 90% των σχολίων-προτάσεων είναι για τον βαθμό των ΕΜΘ. Σωστά όσοι ενδιαφέρονται γράφουν τις προτάσεις τους για κάτι καλύτερο, άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της διαβούλευσης.’Ομως το νομοσχέδιο έχει άλλα 68 άρθρα που έχουν άκρατο ενδιαφέρον. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με το πιο σημαντικό (ακόμη και από το βαθμολογικό), κατά την άποψη μου,στη ζωή ενός στελέχους, το ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ!! Και τι εννοώ? ‘Ενα ακόμη νομοσχέδιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου δυστυχώς δεν «ακουμπά» πάλι το θέμα του αμετάθετου στα στελέχη των Ε.Δ μετά από τουλάχιστον 25-30 χρόνια υπηρεσίας!! Να δούμε ποιός/α θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Να μπορεί επιτέλους το στέλεχος και η οικογένεια του να ξέρει τι θα κάνει. Να ανασάνει οικονομικά,ψυχολογικά. ‘Οταν καταχθήκαμε στις Ε.Δ. ξέραμε ότι με την συμπλήρωση 25 ετών μπορούσαμε να φύγουμε με ότι, συνταξιοδοτικά μας αναλογούσε. Βιαίως και ξαφνικά το 2010 αυτό ανατράπηκε. Ακούσαμε πολλά τα στελέχη για νεαρούς συνταξιούχους του Δημοσίου κ.α. Φυσικά όμως ΜΟΝΟ εμείς και ΚΑΝΕΙΣ άλλος, εξακολουθούμε να είμαστε μέχρι και τα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας μας ΥΠΟ τη δαμόκλειο σπάθη της μετάθεσης.Πού είναι η πραγματική μέριμνα του κράτους για τα στελέχη και τις οικογένειες τους στο θέμα αυτό?Τόσες και τόσες ερωτήσεις έχουν γίνει στη Βουλή για το εν λόγω θέμα αλλά….Τι εξυπηρετεί στο να μην το αποδέχεται κανείς? Ξέρω και είναι πραγματικά δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο το να γίνει αυτό.Αρκεί να υπάρχει θέληση και σωστή μεθοδικότητα στο παραπάνω θέμα,στο 2019 είμαστε!!!. Κύριε Υφυπουργέ, με σεβασμό στο πρόσωπο σας και στα δύσκολα καθήκοντά σας, το νομοσχέδιο σας κινείται πραγματικά προς τις σωστές κατευθύνσεις, βοηθά τις τρίτεκνες-πολύτεκνες οικογένειες που έχουν αφεθεί κυριολεκτικά από όλους, χρήζει βελτιώσεων-διορθώσεων (δεν σας κρίνω απλά καταθέτω την άποψη μου).
Σας παρακαλώ εσείς και οι συνεργάτες να δείτε ΚΑΙ αυτό, το πρωτεύον ζήτημα.Επιτέλους ας αρχίσει ΕΝΑΣ !!! Αρχή ήμισυ παντός!!
Το θήλυ προσωπικό (Εθελόντριες Υπαξκοί), που κατατάχθηκε στις τάξεις των Ε.Δ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ Α’ 279), προάγεται στους δικαιούμενους βαθμούς Αξιωματικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.3257/2004 (ΦΕΚ Α’ 143) και τις αντίστοιχες του Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ Α’ 167).
Οι Οπλίτες με πενταετή υποχρέωση (ΟΠΥ – ΕΠΥ) αποτελούν διαφορετικό θεσμό, καθόσον κατετάγησαν στις τάξεις των Ε.Δ με άλλο νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα με τις διατάξεις του Ν.1513/1985. Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του Ν.1848/1989, μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρεώσεώς τους,όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στις Ε.Δ, εντάσσονται οικειοθελώς στον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή.
Από τα προαναφερόμενα, προκύπτει σαφώς ότι το θήλυ στρατιωτικό προσωπικό του Ν. 705/1977 και οι ΕΜΘ έχουν προσληφθεί με διαφορετικές διατάξεις νόμου και ως εκ τούτου ακολουθούν αντίστοιχα διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη, σύμφωνα με τις επιμέρους ειδικότερες διατάξεις που τους αφορούν.
Επισημαίνεται ότι, εάν πράγματι υφίσταται αδικία θα έπρεπε ήδη κατόπιν σχετικής προσφυγής να είχε αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη (προφανώς το έχει ήδη κάνει με σχετικές αποφάσεις Διοικητικών Εφετείων και κάποιοι το αγνοούν ή το αποκρύπτουν). Από πουθενά δεν προκύπτει ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος καθόσον, εφόσον οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού (ήταν γνώστες εξαρχής κατά νομική έννοια αλλά και τύπο της της εγκυκλίου πρόσληψής τους την οποία και αποδέχθηκαν) τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες κατάταξης, προϋποθέσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, δεσμευτικότητας και επιλογών παραμονής στις τάξεις των Ε.Δ.
Με κάθε σεβασμό στην ομήγυρη, ανεξαρτήτως προέλευσης.
Συγχαρητήρια για την σωστη αποφαση Σας και την αναγνωριση των Τρίτεκνων και Πολυτεκνων.
θεωρώ ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν και τα εδάφια (5) και (6) της υποπαραγράφου γ του άρθρου 23 του ν.3883/10 όπου καθορίζεται καταληκτικός βαθμός για τους Αξκούς προερχόμενουα από ΑΣΣΥ αυτός του Σμχου για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και του Ασμχου για τους μη πτυχιούχους, διατάξεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη εγκύκλιο εισαγωγής στις ΑΣΣΥ όπου προβλεπόταν ο καταληκτικός βαθμός του Σμχου για όλους ανεξαιρέτως, άλλα και που δημιουργεί ανισότητητες μεταξύ των στελεχών καθόσον η εφαρμογή του ν. 3883/10 μετά την παρέλευση πολλών ετών από την εισαγωγή στις Σχολές Υπαξιωματικών δεν αποτελεί την ίδια αφετηρία για όλους. Κατόπιν των ανωτέρω εισηγύμε όπως καταργηθεί το εδάφιο (6) της υποπαραγράφου γ του άρθρου 23 του ν. 3883/10 και το εδάφιο γ(5) του ίδιου άρθρου να τροποποιηθεί ως εξής:»Σμήναρχος για του Αξκούς απόφοιτους ΑΣΣΥ».
Ευχαριστώ.
Υπσγός (ΥΔΚ) Αναστάσιος Ιωαννίδης
Να προστεθεί η παρακάτω παράγραφος: «Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) προέλευσης Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ) προάγονται στο βαθμό του Ανθυπασπιστή με τη συμπλήρωση δεκαεπτά (17) ετών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων με τη συμπλήρωση είκοσι δύο (22) ετών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, στο βαθμό του υπολοχαγού και αντιστοίχων με τη συμπλήρωση είκοσι επτά (27) ετών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας και στο βαθμό του λοχαγού με τη συμπλήρωση τριάντα δύο (32) ετών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, από την κατάταξή τους στις ΕΔ ως ΕΠΥ. Μονιμοποιηθέντες ΕΜΘ του προηγούμενου εδαφίου, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν συμπληρώσει τους ως άνω χρόνους παραμονής, κρίνονται εκτάκτως εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Οι προαγωγές όσων κριθούν προακτέοι γίνονται ανεξαρτήτως της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων και ανατρέχουν στην ημερομηνία κατά την οποία συμπλήρωσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. Επιπλέον των ανωτέρω, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παύει να ισχύει και να χρησιμοποιείται ο όρος ΕΜΘ, ενώ και οι εναπομείναντες ΕΜΘ καθίστανται αυτεπαγγέλτως Μόνιμοι. Στα πρώην στελέχη που έχουν πλέον τεθεί σε αποστρατεία, απονέμεται αναδρομικά ο βαθμός που προβλέπονταν κατά το χρόνο της αποστρατεία τους. Για όσους αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, είτε εν ενεργεία είτε εν αποστρατεία, δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και συγκεκριμένα για το άρθρο με τους καταπληκτικούς βαθμούς των ΕΜΘ..Είναι μια ελάχιστη πρωτοβουλία αναγνωρίσεως και απόδοσης δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικών μετά από χρόνια απαξίωσης…
Το άρθρο 12 του ν. 3883/2010 λόγω των πολλών και ειδικών κριτηρίων, δεν επιτρέπει σε στελέχη με πτυχία και μεταπτυχιακά να μεταταχθούν σε ανώτερη βαθμίδα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αντικατασταθεί στο σύνολό του. Προτείνεται να γίνει ως εξής:
Άρθρο 12
Κριτήρια
Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
1. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται κατά Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων τα κριτήρια των μετατάξεων, ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας, καθώς και κάθε σχετικό θέμα.
Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί
Στον νόμο 3883/10 και συγκεκριμένα στο άρθρο 23 «Καταληκτικοί βαθμοί»
αναγράφονται οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών. Για τον καταληκτικό βαθμό των Αξιωματικών προερχόμενων από ΑΣΣΥ, γίνεται μία σαφής διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πτυχίο ΑΕΙ και σε αυτούς που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα, για τους Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς προερχόμενους από ΑΣΣΥ, ο καταληκτικός βαθμός είναι Συνταγματάρχης για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ που δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
Αντίστοιχα, για τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού προερχόμενους από ΑΣΣΥ, ο καταληκτικός βαθμός είναι Πλοίαρχος για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ που δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
Τέλος, για τους Αξιωματικούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ της Πολεμικής Αεροπορίας, ο καταληκτικός βαθμός είναι Σμήναρχος για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ που δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
Πρέπει και για τα στελέχη τα οποία προέρχονται από ΕΜΘ και ΕΠΟΠ και έχουν πτυχίο ΑΕΙ να νομοθετηθεί κάποια σχετική ρύθμιση.
4. Στην περίπτ. β΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010, προστίθεται υποπερίπτ. (8) ως εξής:« (8) Υποπλοίαρχος για τους ΕΜΘ.»
———————————–Βαθμολογική εξέλιξη:
28 Έτη Σημαιοφόρος
31 Έτη Ανθυποπλοίαρχος
35-40 Έτη Υποπλοίαρχος.Από 32-35 Έτη αποστρατευτικός βαθμός Υποπλοίαρχος
Από 36-40 Έτη αποστρατευτικός βαθμός Πλωτάρχης.
Καντε τουλαχιστον κατι να αξιζει να σας πουμε και μπραβο
Μετα απο τοσα χρονια που περασαν διαφορα ατομα για το θεμα αυτο
Και οχι σταχτη στα ματια…
Στο νόμο 4494/2017 υπήρχε η παρακάτω τροποποίηση
Άρθρο 37
Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης
Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α ́ 134) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ. 445/1974 (Α ́ 160) και των μονιμοποιηθέντων εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α ́ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31.12.2015. Για τους αξιωματικούς που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.
Μπορεί να μπεί η ίδια τροποποίηση σε αυτό το νομοσχέδιο με αλλαγή στην ημερομηνία συμπλήρωσης 25 χρόνων σε 31.12.2016 …. νομίζω οτι θα δώσει λύση σε πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν !!!
Παρακαλώ κύριε Υπουργέ μπορείτε να διευκρινίσετε τι γίνεται όταν τρίτεκνοι πολύτεκνοι με προσωπική τους αναφορά ενώ τους δίνετε το δικαίωμα να τοποθετούντε στον τόπο προορισμού τους, όταν καλούντε να κάνουν χρόνο διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας δεν μπορούν να εφαρμόσουν την τροποποίηση του Ν.3883/10 παραγρ. 4
Θα ήταν εύλογων να επανεξετασθεί το άρθρο 28 του Ν .3883/2010 όσον αφορά τις θέσεις Χρόνου Διοίκησης και Ειδικής Υπηρεσίας ώστε στην περίπτωση αυτής της κατηγορίας να μπορούν να τον εκτελούν στον τόπο συμφερόντων τους ή στην πλησιέστερη Φρουρά στην οποία υπάρχει κενή οργανική θέση σύμφωνα με τους ΠΟΥ του οικείου Κλάδου ή των Κοινών Σωμάτων του ΓΕΕΘΑ
Για παράδειγμα στο Υγειονομικό τομέα για τους νοσηλευτές στη ΠΑ σύμφωνα με Φ. 400/170/268514 παραγρ. 14 και το Φ. 400/170/268514 άρθρο 2 περίπτωση (στ) Χρόνο διοίκησης έχουμε θέση μόνο το 251ΓΝΑ.
Αν είναι δυνατόν, τα ίδια πρόσωπα που το τροποποίησαν επί τα βελτίω, τα ίδια το αλλάζουν επί τα χειρώ. Χωρίς προφανή λόγο και αιτία μάλιστα. Επιστρεφει η αδικια που διορθωθηκε πρν 2 χρονια, οτι δηλαδή τα στελεχη που με δικαστικη αποφαση, τους εχει ανατεθει η επιμελεια ατόμων ΑΜΕΑ, να υπηρετουν υποχρεωτικα μετα απο αναφορα τους στον τοπο προτιμησης τους διοτι ειναι αδυνατο να μετακινηθουν τα ατομα αυτα λογω γιατρων περιβαλλοντος νοσηλειας ,ψυχολογικων και πολλών ακόμη που θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι ανυπέρβλητα. Δεν είναι σωστό να παίζουμε με τις ζωές οικογενειαρχων και να τους ανατρέπουμε την καθημερινότητά τους, οδηγώντας τους πιθανόν στην ανεργία ή στην εσκεμμένη πτωχεια. Ή θα φύγουν από την δουλειά τους ή θα δίνουν το μισθό τους, σε επαγγελματίες για την φροντίδα των ΑΜΕΑ. Μην το επιτρέψετε να συμβεί.
Να προστεθεί παράγραφος στο εν λόγω άρθρο ως εξής:
«Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) προέλευσης Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ) προάγονται στο βαθμό του Ανθυπασπιστή με τη συμπλήρωση δεκαεπτά (17) ετών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων με τη συμπλήρωση είκοσι δύο (22) ετών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, στο βαθμό του υπολοχαγού και αντιστοίχων με τη συμπλήρωση είκοσι επτά (27) ετών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας και στο βαθμό του λοχαγού με τη συμπλήρωση τριάντα δύο (32) ετών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, από την κατάταξή τους στις ΕΔ ως ΕΠΥ. Μονιμοποιηθέντες ΕΜΘ του προηγούμενου εδαφίου, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν συμπληρώσει τους ως άνω χρόνους παραμονής, κρίνονται εκτάκτως εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Οι προαγωγές όσων κριθούν προακτέοι γίνονται ανεξαρτήτως της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων και ανατρέχουν στην ημερομηνία κατά την οποία συμπλήρωσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. Επιπλέον των ανωτέρω, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παύει να ισχύει και να χρησιμοποιείται ο όρος ΕΜΘ, ενώ και οι εναπομείναντες ΕΜΘ καθίστανται αυτεπαγγέλτως Μόνιμοι. Στα πρώην στελέχη που έχουν πλέον τεθεί σε αποστρατεία, απονέμεται αναδρομικά ο βαθμός που προβλέπονταν κατά το χρόνο της αποστρατεία τους. Για όσους αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, είτε εν ενεργεία είτε εν αποστρατεία, δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών».
Θα ήθελα να προτείνω την κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του Άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 διότι οι Ελαφράς Υπηρεσίας είναι ΑμεΑ και το άρθρο 59 του αντιρατσιστικού Νόμου 4488/2017 λέει «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» επίσης το άρθρο 4 του αντιρατσιστικού Νόμου 4074/2012 λέει «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
Επειδή αρρώστησε ή τραυματίστηκε κάποιος δεν πρέπει να συντελείτε εις βάρος του άνιση βαθμολογική και απόρροια αυτής άνιση οικονομική μεταχείριση. Σε καμία άλλη κατηγορία προελεύσεως στρατιωτικού προσωπικού ή των Σωμάτων Ασφαλείας ή Υπηρεσία του Δημοσίου δεν υπάρχει αυτή ή άδικη άνιση και ρατσιστική μεταχείριση.
2. Επειδή υπάρχουν Μονάδες – Υπηρεσίες που οι «κατ΄ εξαίρεση» μετατιθέμενοι είναι υπερβολικά πάρα πολλοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετατεθούν ποτέ άλλα άτομα στην Φρουρά Συμφερόντων τους, προτείνω στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του Ν. 3883/2010 να προστεθεί το εξής:
«Τα υπόψη στελέχη στις Μονάδες – Υπηρεσίες που τοποθετούνται τίθενται ΕΟΔ και δεν καταλαμβάνουν Οργανικές Θέσεις σε ποσοστό 50% έως 100% αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών».
Κύριε ΑΝΥΕΘΑ, δεν μπορεί την ανικανότητα βοήθειας του κρατούς προς τους τρίτεκνους/πολύτεκνους να την πληρώνουμε οσοι έχουν δύο ή ένα ή κανένα τέκνο. Θέματα υγείας δικά μου ή της συζύγου δεν μας επιτρέπουν να τεκνοποιήσουμε άλλο παιδί και έχουμε μόνο δύο. Γιατί τα δικά μας παιδιά να μετακινούνται κάθε 3 ή 4 χρόνια; Γιατί εγώ να μην μπορώ να μετατεθώ στον τόπο προτιμήσεώς μου, διότι έχει πληρότητα άνω του 100% και τα στελέχη ειδικής μεταθετικότητας είναι άνω του 50% στην συγκεκριμένη φρουρά ή σε διπλανές κοντινές φρουρές; Εάν θέλετε να είστε δίκαιοι θεσπίστε ποσόστοση μεταξύ των πολυτέκνων/τριτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών (οχι χηρείας αλλά «εικονικών»μονογονεϊκών οικογενειών).
Σχετικά με το
«…Τα στελέχη που έχουν, με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα, την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία, υπηρετούν, μετά από αναφορά τους, σε τόπο όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν υποδομές υγείας για την περίθαλψη του ατόμου αυτού…»
θα πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως αν θα υπηρετούν «υποχρεωτικά» στον τόπο προτίμησης της αναφοράς τους ή απλά δε θα μετατίθενται από τον τόπο που υπηρετούν εκείνη την χρονική στιγμή. Αποδεδειγμένα ποιος θα κρίνει αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές;;;
Επίσης σύμφωνα με το
«…4. Στο τέλος της υποπερίπτωσης α΄ της περίπτ. 2 της παρ. 1α του άρθρου 5 του ν. 3883/2010 προστίθεται πέμπτο και έκτο εδάφιο ως εξής:
«Τα προαναφερόμενα στελέχη υπηρετούν, υποχρεωτικά, στον τόπο της προτίμησής τους, μετά από σχετική αναφορά τους. Η παρ. 3 εφαρμόζεται αναλόγως.»…»
οι τριτεκνοι πλέον μετατίθενται υποχρεωτικά όπου επιθυμούν. Το κατάλαβα ορθώς;;;
σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης πρέπει να αποδοθεί ένας παραπάνω βαθμός στην αποστρατεία, των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ, όπως ανάλογα συμβαίνει με τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, πτυχιούχους ΑΕΙ, σύμφωνα με το αρθρο 23 του ν. 3883/2010.
Στον τόπο της προτίμησής τους υπηρετούν, ..……….. απαιτείται να είναι τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%). ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 5% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Με το ισχύον καθεστώς καταλαμβάνονται χωρίς όριο οι θέσεις από τους επιμελούντως ΑΜΕΑ. Επίσης μεγαλύτερη αδικία είναι να μετατίθενται σε θέσεις εξωτερικού, όσοι πρότερα υπηρετούν στο υπουργείο όπου ο νόμος καθορίζει ότι μετά από εκεί μετατίθενται όπου επιθυμούν. Οπότε για τους λοιπούς που οργώνουν ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, απλά παίρνουν ότι περισσεύει σε θέσεις. Άρα ο ικανός όχι μόνο δεν μπορεί να πάει σε θέση εξωτερικού, αλλά θεωρείται δια νόμου από την υπηρεσία, ως 3ης κατηγορίας πολίτης. Ο νόμος καθίσταται αντισυνταγματικός, από τη στιγμή που δεν υπάρχει όριο με ποσοστό, στην κατάληψη των θέσεων και πρέπει να αξιολογηθεί νομικά πριν την παραπομπή του στο ΣτΕ.
Το νομοσχέδιο αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των υπαξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ, οι οποίοι σχεδόν πάντα ασκούν καθήκοντα πέραν του βαθμού και των χρηματικών απολαβών τους, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω:
Α) ΕΜΘ κάτοχοι πτυχίου/μεταπτυχιακού τίτλου ΑΕΙ θα πρέπει να εισέρχονται στο Σώμα των Αξιωματικών αυτοδικαίως (μέσω της εισαγωγής τους στον θεσμό των Μονίμων Υπαξιωματικών), καθόσον ο νόμος των μετατάξεων 3883/2010, ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται απο τα επιτελεία καθώς είναι εξαιρετικά δυσκίνητος.
Β) Εάν δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτό, μία ικανοποιητική λύση θα ήταν η προαγωγή τους στους επόμενους βαθμούς απο Ανθστή και άνω, γρηγορότερα από τους υπόλοιπους συναδέλφους προέλευσης ΕΜΘ. Λογικό επακόλουθο της παραπάνω διαδικασίας θα είναι η απονομή μεγαλύτερου αποστρατευτικού βαθμού στους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ, όπως ανάλογα συμβαίνει με τους πτυχιούχους ΑΕΙ αποφοίτους ΑΣΣΥ σύμφωνα με το αρθρο 23 του ν. 3883/2010 περίπτ.α΄,β΄,γ΄, ούτως ώστε να δικαιοούται η υπηρεσία να τους χρησιμοποιήσει σε καθήκοντα αναλόγως του μορφωτικού επιπέδου τους αλλά και εκείνοι να αισθανθούν ότι αναγνωρίζονται τα προσόντα τους.
Γ) Πρέπει στο Ν/Σ όπως έχει, να αναγραφεί επακριβώς ο χρόνος προαγωγής στον βαθμό του Ανθλγού και Υπλγού, ώστε να μην αφήνεται περιθώριο «παρερμηνείας» απο τα Επιτελεία. Π.χ. 30 έτη Ανθλγός, 35 Υπλγός.
Δ)Πρέπει να εξεταστεί το θέμα του μισθολογικού κλιμακίου των ΕΜΘ, σε συνάρτηση με άλλα στελέχη μή παραγωγικών σχολών. Το ορθό είναι η υπαγωγή τους στο μισθολογικό κλιμάκιο Β’ έστω μετά την είσοδο τους στο Σώμα των Αξκών.
«Τα στελέχη που έχουν, με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα, την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία, υπηρετούν, μετά από αναφορά τους, σε τόπο όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν υποδομές υγείας για την περίθαλψη του ατόμου αυτού.»
δηλαδη καταργειται η υπηρετηση στον τοπο επιθυμιας στα στελεχη που με δικαστικη αποφαση εχουν την επιμελεια ατομου με αναπηρια και τοποθετειται οπου αποφασισει η υπηρεσια, σε τοπο που υπαρχουν υποδομες υγειας για την περιθαλψη του ατομου αυτου, δηλαδη σε πολλες πολεις που το στελεχος δεν εχει συμφεροντα?
για πιο λογο γινεται αυτη η αλλαγη και ουσιαστικα η καταργηση του δικαιωματος υπηρετησης σε τοπο συμφεροντων?
παρακαλω δωστε μας μια απαντηση
Να Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης σε στρατιωτικούς, άντρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ου έτους της ηλικίας, προκειμένου να τηρηθούν συνθήκες ίσης μεταχείρισης με τους πολιτικούς συνταξιούχους, εις ένδειξη απολύτου σεβασμού της Πολιτείας σε περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Κακώς υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ στελεχών που επιμελούνται σύζυγο και παιδί με αυτούς που επιμελούνται άτομο ΑΜΕΑ (67% αναπηρία). Αυτό το θέμα διευκρινίζεται πλήρως από τον ν.4407/16(άρθρο 25)(ΦΕΚ Α’ 134/27-7-2016) ο οποίος και δεν επηρεάζεται (καταργείται ή τροποποιείται) από τον παρών νομοσχέδιο. Προτείνεται, για άρση κάθε αμφιβολίας, να αναγράφεται και γι’ αυτούς «να υπηρετούν υποχρεωτικά στον τόπο επιθυμίας τους στελέχη που επιμελούνται άτομο με αναπηρία, εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένα δομές υγείας. Για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι τουλάχιστον 67%).
Ο 3883/10 όριζε ότι οι προερχόμενοι από παραγωγική σχολή υλικών (ΑΣΣΥ) είναι αρχαιότερου τον ομοιοβαθμων από ανακατάταξη…Αυτή η διάταξη καταργήθηκε και έφερε τα πάνω κάτω στην ιεραρχία….ενω παρέμεινε οτι εχει να κανει με αρχαιοτητα ικαρων, σματζιδων ,στυατζιδων….άρα τι ψάχνουμε γι αδικίες σειρών κλπ…πρεπει να ρεπανεξεταστεί πανεξεταστει η αρχαιότητα απο μηδενική βάση..
Κάποιοι συνάδελφοι σκοπίμως ή μη συγχέουν καταστάσεις και δημιουργούν λανθασμένη συνολικά εικόνα. Η Τάξη 1992 από ΑΣΣΥ (καταταγέντες το έτος 1990), όπως και όλες οι προγενέστερες αυτών Τάξεις (σειρές αποφοίτησης) προήχθησαν στις τάξεις των Αξιωματικών δια της προαγωγής τους στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντες τότε νομοθετικού πλαισίου (ν.2439/1996). Αντιθέτως η Τάξη 1993 από ΑΣΣΥ (καταταγέντες το έτος 1991), έτυχε προαγωγής στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων, βάσει του νέου ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (ν.3883/2010), το οποίο όντως περιελάμβανε κατά βάση αρνητικές ρυθμίσεις, αλλά εμπεριείχε και διάταξη (άρθρο 85) για επίσπευση του χρόνου προαγωγής στις τάξεις των Αξιωματικών στα 19 έτη, έναντι των 20 ετών που προέβλεπε ο παλιότερος νόμος, βάσει του οποίου προήχθησαν (με εύλογη καθυστέρηση ενός έτους έναντι των επομένων Τάξεων) όλοι όσοι είχαν καταταγεί έως 31 Δεκ 1990. Να παρουσιάζουμε την πλήρη εικόνα των πραγμάτων και όχι ορισμένα ζητήματα αποσπασματικά. Η διατάραξη της επετηρίδας είναι ζήτημα υπαρκτό και πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση και συλλογιστική, ώστε με κάποιο τρόπο να αποκατασταθούν οι θιγόμενοι συνάδελφοι προελεύσεως ΑΣΣΥ Τάξεως 1991.
Θα πρέπει τα στελέχη που επιμελούνται άτομο με αναπηρία 67% να υπηρετούν υποχρεωτικά στον τόπο επιθυμίας τους όπως ορίζεται ρητά από τον ν.4407/16, ο οποίος δεν καταργείται και ούτε τροποποιείται με το υπάρχον νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση. Επομένως πρέπει να υπάρχει καλύτερη διατύπωση του άρθρου αυτού.
1. Η περίπτωση ε΄ της παραγράφου 1α(2) του άρθρου 5 του ν.3883/2010, τροποποιείται ως εξής:
«(ε) Την ηλικία και τις σπουδές των τέκνων. Τα στελέχη που έχουν τέκνα τα οποία φοιτούν σε τάξεις του Λυκείου, παραμένουν υποχρεωτικά στον τόπο της υπηρέτησής τους, κατόπιν πρότερης σχετικής αναφορά τους, για το χρονικό διάστημα των (3) ετών που διαρκεί η φοίτηση, διάστημα το οποίο αθροιστικά για κάθε στέλεχος δεν μπορεί να υπερβεί τα (6) έξι έτη.»
2. Στο άρθρο 5 του ν.3883/2010, προστίθεται νέα παράγραφος (α/α 7), ως εξής:
«7. Στον τόπο προτίμησής τους υπηρετούν υποχρεωτικά και κατά απόλυτη προτεραιότητα, στελέχη που έχουν υπερβεί τα 29 έτη υπηρεσίας, με δυνατότητα επ’ αόριστον παραμονής σε Μονάδα, Στρατιωτική Υπηρεσία ή Κατάστημα του οικείου Κλάδου των ΕΔ στον τόπο (δήμο) προτίμησής του, υπό την προϋπόθεση ότι στον τόπο αυτό προβλέπονται θέσεις της ειδίκευσής του, ανεξαρτήτως βαθμού και ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, το στέλεχος μετατίθεται σε Μονάδα, Στρατιωτική Υπηρεσία ή Κατάστημα του οικείου Κλάδου των ΕΔ που απέχει το ανώτερο 60 χιλιόμετρα οδικώς από τον τόπο προτίμησης και κατά προτεραιότητα εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία υπάγεται αυτός (ο δήμος). Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι Ανώτατοι Αξιωματικοί και οι Ανώτεροι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΔΙΣΠΟ ή ισότιμων Ανωτάτων Σχολών Πολέμου των Κλάδων ΕΔ και της ΣΕΘΑ που επιθυμούν την τοποθέτησή τους σε θέση υψηλής ευθύνης, στο πλαίσιο της ανέλιξης τους στις ανώτερες βαθμίδες της Ιεραρχίας, και όσα στελέχη προέρχονται από θέση του εξωτερικού και δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη από τον επαναπατρισμό τους .»
3. Στο άρθρο 28 του ν.3883/2010, προστίθεται νέα παράγραφος (α/α 18), με ισχύ από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το συγκεκριμένο άρθρο, ως εξής:
«18. Ο Χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας Αξιωματικών των Ε.Δ μέχρι το βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, υπολογίζεται ως διανυθείς στον κατεχόμενο βαθμό κατά το μέρος αυτού που δε χρησιμοποιήθηκε στον προηγούμενο βαθμό, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και υπό τις προϋποθέσεις των άρθρων 25 έως 27 του παρόντος.»
4. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν.3883/2010, τροποποιείται ως εξής:
«γ. Για τους προερχόμενους από Υπαξιωματικούς τηρείται ιδιαίτερη ενιαία επετηρίδα, στην οποία εγγράφονται, βάσει της ημερομηνίας προαγωγής σε βαθμό Αξιωματικού, με σχετική ιεράρχηση βάσει της προέλευσης αυτών. Η επετηρίδα είναι γενική και καταρτίζεται με βάση τη απόλυτη σειρά αρχαιότητας των εν λόγω Αξιωματικών, συμφώνως με τις διατάξεις του παρόντος.»
5. Στο άρθρο 85 του ν.3883/2010, προστίθεται νέα παράγραφος (α/α 3), ως εξής:
«Η παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν.Δ 376/1974, αντικαθίσταται ως εξής: ‘’3. Απονομή Μεταλλίου Στρατιωτικής Αξίας δε δύναται να γίνει εάν ο Αξιωματικός δεν φέρει τουλάχιστον το βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και δεν έχει συμπληρώσει δεκαετή υπηρεσία ως Αξιωματικός, εξαιρουμένων των προερχομένων από το σώμα των Υπαξιωματικών, οι οποίοι δύναται να τύχουν απονομής με τη συμπλήρωση 23 ετών υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν.2439/1996, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 6 του ν.3978/2011.’’
Χωρίς αμφιβολία έγινε ένα σωστό βήμα ως προς την ηθική αναγνώριση των μονίμων εξ εθελοντών. παρ’όλα αυτά το σωστό, δίκαιο και τίμιο θα ήταν η απόλυτη εξομοίωση με τους άντρες και γυναίκες εθελοντές (ανακαταταγής εθελοντές). Σε όσους «συναδέρφους» έχουν αναρτήσει πικρόχολα σχόλια έχω να αναφέρω το εξής. Η ηθική αναγνώριση της συγκεκριμένης κατηγορίας συναδέρφων δεν επηρεάζει αρνητικά το αξιόμαχο του στρατεύματος (το αντίθετο θα έλεγα). Κατά δεύτερων και σημαντικότερο, ο Ν.445/1974 είναι ο Νόμος ο οποίος ακολουθείται «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Ανθστών και Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών των Ε.Δ.» θα πρέπει να ακολουθείται χωρίς καμία παρέκκλιση, ολοκληρωτικά και όχι αποσπασματικά και επιλεκτικά όπως γίνεται κατά παράβαση του Σ. Προφανώς και υπάρχουν μόνιμοι εξ εθελοντών με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά είναι γνωστό ότι ίδιο ή χαμηλότερο μορφωτικό δείκτη, παρουσιάζεται στην κατηγορία ανακαταταγής εθελοντών (άντρες και γυναίκες) αλλά και σε αξκους εκ υπξκών παραγωγικών σχολών, μιας παλαιότερης εποχής (που συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα) που όμως (αμφότεροι) απολαμβάνουν τα «προνόμια» βαθμών ανωτέρων αξκών.
Επιπροσθέτως θα αναφέρω ότι μόνιμοι εξ εθελοντών ή ΕΜΘ αν προτιμάτε, στην ηλικία άνω των 45 συνεχίζουν και εκτελούν τις ίδιες υπηρεσίες που εκτελούσαν πριν 15 ή 20 χρόνια, όντας σε νεώτερη ηλικία ενώ απόφοιτοι σχολών αξκών στο βαθμό του ταγματάρχη (γύρω στα 32 δηλαδή) σταματάνε, ορθώς, να εκτελούν υπηρεσίες. Σκεφτείτε λοιπόν κύριοι που σπέρνεται μόνο πικρόχολα σχόλια, τι στρατό θέλετε να διοικείται, αξιόμαχο με υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό ή στρατό «ωχαδερφισμού» και μόνο για επίδειξη στολών μετά παρασήμων σε δεξιώσεις και παρελάσεις; Ευχαριστώ για το χώρο έκφρασης και σε ευχαριστώ και εσένα συνάδερφε που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το σχόλιο μου
Για να βοηθήσει πραγματικά το νομοσχέδιο τους συναδέλφους ΕΜΘ και για να έχει νόημα ο καταληκτικός βαθμός προτείνουμε τα εξής:
ανθ/λγος στα 27 έτη υπηρεσίας και υπ/λγος στα 30 έως την αποστρατεία, ενώ βαθμός λοχαγού μόνο για τους αποφοίτους ΑΕΙ στα 34 χωρίς απονομή επιπλέον αποστρατευτικού βαθμού στις παραπάνω περιπτώσεις..
Το παρόν νομοσχέδιο είναι θολό σε ότι αναφορά τον βαθμό του ανθ/λγου, για τους πτυχιούχους ΑΕΙ
όπως επίσης για την κατάσταση που θα διέπει τους ΕΟΘ..
Για τους συναδέλφους Ε.Μ.Θ. που έχουν πτυχίο Α.Ε.Ι. το οποίο δεν προσιδιάζει σε ειδικότητα της υπηρεσίας, δυστυχώς δεν προβλέπεται τίποτα μέχρι σήμερα.
Η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών δεν πρέπει να επαινεθεί με κάποιο τρόπο από την υπηρεσία και το ΥΠΕΘΑ;
Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες η κατάθεση πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών από υπάλληλο ΔΕ η ΤΕ συνεπάγεται την αυτόματη αύξηση του μισθολογικού του κλιμακίου αλλά και του βαθμολογικού ..
Επιπλέον, στο Π.Δ. 347/2003, ΦΕΚ 315/Α/2003 με το οποίο τροποποιούνται οι διατάξεις του Π.Δ. 50/2001, ΦΕΚ 39/Α/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», αναφέρεται για τον Κλάδο ΠΕ Διοικητικού και/ή Οικονομικού ότι: «1. Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής, περιλαμβανομένων και των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.), ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής».
Είναι αρκετά καλή η πρόταση του ΥΠΕΘΑ.
1. Αν και χρόνιο δίκαιο αίτημά των ΕΜΘ είναι να εξομοιωθεί η εξέλιξή τους με τις εθελόντριες του νόμου 707/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1972. Το δίκαιο αυτό αίτημα δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.
2. Οι συνάδελφοι που θα είναι εκτός οργανικών θέσεων, τι υπηρεσίες θα εκτελούν εφόσον δεν θα μπορούν να εκτελούν υπηρεσίες της ειδικότητας τους; Δύσκολα κάποιος 50αρης..plus.. μπορεί να εκτελεί επίπονες υπηρεσίες φύλαξης, ή πύλη..κλπ.. καθώς δεν θα έχει αντικείμενο εφόσον θα είναι ΕΟΘ..
3. Πολλή Σωστή εισήγηση προς το νομοσχέδιο είναι επίσης η απόδοση βαθμού του Λοχαγού κατά την αποστρατεία των πτυχιούχων ΑΕΙ ΕΜΘ όπως ανάλογα συμβαίνει με τους πτυχιούχους ΑΕΙ αποφοίτους ΑΣΣΥ σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 3883/2010 περίπτ.α΄,β΄,γ΄. Να προστεθεί δλδ μια ακόμη περίπτωση για αποφοίτους ΑΕΙ ΕΜΘ.
Τέλος σας υπενθυμίζω ότι στις εγκυκλίους πρόσληψης των εθελοντών, αναγράφονταν ότι μισθολογικά θα έφταναν μέχρι το βαθμό του Σμηναγού.
Μιλάμε για τους συναδέλφους ΕΜΘ από τους οποίους οι νεώτεροι της κατηγορίας μετράνε πλέον 20 χρόνια υπηρεσίας και οι παλαιότεροι έχουν συνταξιοδοτηθεί σε μεγάλο ποσοστό. Άρα και τα στελέχη αυτά έχουν πια τεράστια πείρα και εμπειρία στο στράτευμα.
Σας ευχαριστώ πολύ
Άρθρο 10 παρ.13 προστίθεται παρ.(2) ως εξής:
<<Στο άρθρο 23 του Ν.3883/2010, προστίθεται περίπτωση στ΄ και αντικαθίστανται οι περιπτώσεις α΄ εδάφιο (4),β΄ εδάφιο (6) και γ΄ εδάφιο (6) του ιδίου νόμου, ως εξής: «….στ. Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι των άλλων κλάδων των Ε.Δ. για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα εκπαίδευσης. Οι παραπάνω αξιωματικοί προάγονται όταν κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, με τη συμπλήρωση σαράντα (40) συντάξιμων ετών ή και πλέον αυτών και μέσα σε ένα (1) μήνα αποστρατεύονται».
Άρθρο 10 παρ.17 προστίθεται:
<<Στο άρθρο 27 του Ν.3883/2010(Α΄167), προστίθεται παράγραφος 4Α ως εξής: « 4Α. Ειδικότερα για την προαγωγή στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ε.Δ., των αξιωματικών που προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν εικοσιπέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο χρονικό διάστημα από 1.1.2016 μέχρι 31.12.2016, απαιτείται η συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ε.Δ. και κρίνονται εκτάκτως εντός διμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»
Άρθρο 10 και μετά την παράγραφο 19 προστίθεται ως εξής:
<<Το άρθρο 32 παρ.1α του Ν.3883/2010 τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής: «Η αποστρατεία τους δεν οφείλεται σε κρίση τους ως αποστρατευτέων ή σε παραίτησή τους , εκτός αν έχουν συμπληρώσει με την παραίτησή τους 40ετή ή και πλέον αυτής συντάξιμης υπηρεσίας».
«Στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του Ν. 3883/2010 προστίθεται το εξής: Τα υπόψη στελέχη στις Μονάδες – Υπηρεσίες που τοποθετούνται τίθενται ΕΟΔ και δεν καταλαμβάνουν Οργανικές Θέσεις σε ποσοστό 50% έως 100% αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών».
Προτείνω την κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του Άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 διότι οι Ελαφράς Υπηρεσίας είναι ΑμεΑ και το άρθρο 59 του αντιρατσιστικού Νόμου 4488/2017 λέει «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» επίσης το άρθρο 4 του αντιρατσιστικού Νόμου 4074/2012 λέει «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Επειδή αρρώστησε ή τραυματίστηκε κάποιος δεν πρέπει να συντελείτε εις βάρος του άνιση βαθμολογική και απόρροια αυτής άνιση οικονομική μεταχείριση. Σε καμία άλλη κατηγορία προελεύσεως στρατιωτικού προσωπικού ή των Σωμάτων Ασφαλείας ή Υπηρεσία του Δημοσίου δεν υπάρχει αυτή ή άδικη μεταχείριση.
Σε Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ αναφέρεται πως οι ένστολοι στρατιωτικοί έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία (π.χ. αθλητικά) και να διδάσκουν αφιλοκερδώς.
Παρακαλώ να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προστεθεί στο παρόν Νομοσχέδιο η δυνατότητα του ένστολου προσωπικού να συμμετέχει στην Ιεροσύνη, ως άμισθος Διάκονος και Ιερέας.
Με αυτόν τον τρόπο θα εκφράζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις κατά το δοκούν, θα υπηρετούν ως άμισθοι σε τοπικές ενορίες με την άδεια της εκάστοτε Μητρόπολης,
ενώ θα μπορούν, όπου δεν υπάρχει Στρατιωτικός Ιερέας, να εξυπηρετούν τη Μονάδα τους στις θρησκευτικές ανάγκες.
Η μόνη αλλαγή ως προς την ιδιότητα του Στρατιωτικού θα μπορούσε να είναι η άδεια να φέρουν μικρού μήκους γενειάδα, η στολή θα φέρεται κανονικά κατά τις εργάσιμες ώρες και τα καθήκοντα επίσης θα εκτελούνται κανονικά, ρασοφορία εκτός μονάδος. Παραδείγματα υπάρχουν στην Ελληνική Αστυνομία που έχει δώσει την άδεια να χειροτονηθεί ένστολο προσωπικό ως άμισθος Ιερέας.
Στα 30 Σρος, στα 34 Ανθχου και αποστρατευτικου βαθμός Υπχος ,μια πρόταση που δίνει αξία στο άρθρο αυτό σε χρόνους πραγματικούς χωρις παράλληλα να ανατρέπει την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος λόγω του αριθμού των ΕΜΘ σε αυτό
Μπράβο στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
Επιτέλους ένα σωστό βήμα μετά απο πάρα πολλά χρόνια αδράνειας και υποσχέσεων προς τους καλούς και έμπειρους συναδέλφους ΕΜΘ. Συμπληρωματικά προς το νομοσχέδιο προτεινουμε την απόδοση ενός παραπάνω βαθμού κατα την αποστρατεία των πτυχιούχων ΑΕΙ ΕΜΘ όπως ανάλογα συμβαίνει με τους πτυχιούχους ΑΕΙ αποφοίτους ΑΣΣΥ σύμφωνα με το αρθρο 23 του ν. 3883/2010 περίπτ.α΄,β΄,γ΄.