ΜΕΡΟΣ Δ` ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Άρθρα 43-58)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Άρθρο 43
Ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 1 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί του σκοπού και της έδρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1
Σκοπός και έδρα της Σχολής

1. Ιδρύεται Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης για την κατάρτιση συγκεκριμένων ειδικοτήτων αξιωματικών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση του πρώτου εδαφίου παρέχεται για τις εξής ειδικότητες αξιωματικών:
α. Υγειονομικού (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων).
β. Νομικού.
γ. Οικονομικού.
δ. Πληροφορικής.
3. Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι προς κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και με την προϋπόθεση της καταβολής της δαπάνης του άρθρου 25 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
5. Η Σχολή δύναται σε περίπτωση επιστράτευσης να μεταφερθεί προσωρινά στην Αθήνα, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, όπου στον παρόντα γίνεται αναφορά σε «Θεσσαλονίκη», «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και «Φρουρά Θεσσαλονίκης», νοούνται, αντίστοιχα, «Αθήνα», «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Φρουρά Αθηνών».».

Άρθρο 44
Οργάνωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 2 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2
Οργάνωση της Σχολής

Η Σχολή περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, ήτοι:
α. Πτέρυγα Υγειονομικού (ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι).
β. Πτέρυγα λοιπών Σωμάτων (νομικού, οικονομικού, πληροφορικής).».

Άρθρο 45
Ονομασία και αρχαιότητα – Τροποποίηση άρθρου 20 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 20 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της ονομασίας και της αρχαιότητας των αποφοίτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20
Ονομασία και αρχαιότητα

1. Μετά από την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους και με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πτυχιούχοι της οικείας σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάζονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εξής:
α) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ονομάζονται Ανθυπίατροι.
β) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φαρμακευτικής ονομάζονται Ανθυποφαρμακοποιοί.
γ) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κτηνιατρικής ονομάζονται Ανθυποκτηνίατροι.
δ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Νομικής, Οικονομικών και Πληροφορικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
2. Η σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους καθορίζεται βάσει της βαθμολογίας τους στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου και στο τελευταίο έτος της Σχολής, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, η αξιολόγηση των οποίων υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον οργανισμό της Σχολής.».

Άρθρο 46
Επιστράτευση – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 24 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) σε καιρό επιστράτευσης, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 24
Επιστράτευση

1. Σε καιρό επιστράτευσης η λειτουργία της Σχολής μπορεί να διακόπτεται, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για όλες ή για ορισμένες τάξεις, και οι μαθητές διατίθενται για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων ονομάζονται προσωρινά Ανθυπασπιστές και των λοιπών τάξεων Λοχίες.
2. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Σχολής λήγει η θητεία του διδακτικού της προσωπικού που προέρχεται από αποστράτους αξιωματικούς και ιδιώτες.
3. Η Σχολή επαναλειτουργεί με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άρθρο 47
Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής:
α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.
β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
ε) Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
στ) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
ζ) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.
η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας των εντασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχών των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
5. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.
6. Το σύνολο των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικών θέσεων, στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, μεταφέρεται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
7. Το σύνολο των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στελεχών των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, εντάσσονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ), διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.

Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 51
Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 3883/2010 (Α’ 167) σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Τα στελέχη που μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) διατηρούν τον βαθμό τους και ο χρόνος που έχουν διανύσει σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον αντίστοιχο βαθμό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους εξακολουθεί να ισχύει και μετά από τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, εφόσον απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
4. Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).

Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

1. Η στολή, η ονομασία των βαθμών και τα διακριτικά των βαθμών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι αυτά των στελεχών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το διακριτικό οπλόσημο του Σώματος στις στολές και το έμβλημα του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι το ίδιο με αυτό του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
2. Όσοι εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, τα μετάλλια, τις διαμνημονεύσεις και τα διακριτικά σήματα που τους είχαν απονεμηθεί προ της, κατά περίπτωση, ένταξης ή μετάταξης σε αυτό.

Άρθρο 53
Οικονομική και διοικητική μέριμνα

1. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να διέπονται από τα ισχύοντα στον Κλάδο προέλευσής τους.
2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και όσοι αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Άρθρο 54
Αποστρατευτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 22 ν. 2439/1996

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Ιατρού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρού», β) η λέξη «Στρατολογικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νομικού», γ) προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και η περ. γ΄, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην παρ. 17 του άρθρου 20. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Υγειονομικού Ιατρού και τους Υποστρατήγους Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.».

Άρθρο 55
Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί των διακρίσεων και των ειδικοτήτων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. (4) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, β) το στοιχ. (δ) της υποπερ. (14) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, γ) η υποπερ. (6) της περ. δ’ της παρ. 3 καταργείται, δ) στην υποπερ. (8) της περ. δ’ της παρ. 3, διαγράφονται οι λέξεις «, Έρευνας Πληροφορικής», ε) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 3
Διακρίσεις – Ειδικότητες

1. Οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε:
α. Όπλων:
(1) Πεζικού
(2) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(3) Πυροβολικού
(4) Μηχανικού
(5) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(6) Αεροπορίας Στρατού
β. Σωμάτων:
(1) Τεχνικού
(2) Εφοδιασμού – Μεταφορών
(3) Υλικού Πολέμου, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Υλικού Πολέμου
(β) Πυροτεχνουργών
(4) [Καταργείται]
(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(ζ) Λοιπών Ειδικοτήτων, με τις γενικές ειδικότητες:
(1) Διαχειριστών Υγειονομικού
(2) Διοικητικών Υγειονομικού
(6) Οικονομικού
(7) Γεωγραφικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Γεωγραφικού
(β) Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων
(8) [Έχει καταργηθεί]
(9) Στρατιωτικών Γραμματέων, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Στρατιωτικών Γραμματέων (β) Διερμηνέων
(10) Ταχυδρομικού
(11) Μουσικού
(12) Φροντιστών, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού – Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(13)Αρχιτεχνιτών Όπλων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(14) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα:
(α) Τεχνικού
(β) Εφοδιασμού και Μεταφορών
(γ) Υλικού Πολέμου
(δ) [Καταργείται]
(ε) Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Υλικού.
2. Οι Αξιωματικοί του ΠΝ διακρίνονται σε:
α. Μαχίμους
β. Μηχανικούς
γ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικού
(2) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(2Α) Ειδικών Επιστημόνων
(3) Ειδικοτήτων.
3. Οι Αξιωματικοί της ΠΑ διακρίνονται σε:
α. Ιπτάμενους
β. Μηχανικούς (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)
γ. Αεράμυνας
δ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικών
(2) Υγειονομικών, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(3) Εφοδιαστών
(4) Διοικητικών
(5) Μετεωρολόγων
(6) [Καταργείται]
(6Α) Ειδικών Επιστημόνων
(7) Ραδιοναυτίλων
(8) Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)
(9) Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, Άμυνας Αεροδρομίων)
(10) Μουσικών.
4. Οι Αξιωματικοί των ΚΣ διακρίνονται σε:
α. Νομικού (ΝΟΜ)
β. Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ)
γ. Πληροφορικής (ΠΛΗ)
δ. Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ)
ε. Στρατιωτικών Ιερέων.».

Άρθρο 56
Καταληκτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. α), γ) και δ) άρθρου 23 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο στοιχείο (α) της υποπερ. (2) της περ. α΄, αα) οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς» και αβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», β) στο στοιχείο (β) της υποπερ. (2) της περ. α΄, βα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και ββ) οι λέξεις «Κτηνιάτρους Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κτηνιάτρους», γ) στην υποπερ. (3) της περ. β’, οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς», δ) στην υποπερ. (3) της περ. γ’, δα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και δβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», ε) στην υποπερ. (4) της περ. β’, η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους», στ) στην υποπερ. (1) της περ. δ’, προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικού και Γεωγραφικού.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Υγειονομικού Ιατρούς.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..»
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικού Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στη ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.».

Άρθρο 57
Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010

Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του αποστρατευτικού βαθμού των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς και Μετεωρολόγους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους ειδικότητας Ιατρού, τους Υποστρατήγους Νομικού, τους Υποστρατήγους Οικονομικών Επιθεωρητών και τους Υποστρατήγους Πληροφορικής, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου και αντιστοίχων.».

Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

1. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρμόδιο για:
α) Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα και εφαρμογές.
β) Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
γ) Τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
δ) Την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ειδική έμφαση στην αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση προτύπων.
ε) Την εκπόνηση ερευνητικών έργων και μελετών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
στ) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες.
ζ) Τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με τις αρχές της ηθικής ακεραιότητας, υπεύθυνης ανάπτυξης και χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Data Science). Το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, ασφάλεια, επεξεργασία, διαχείριση και ορθή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data), με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.
3. Τα Τμήματα των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.
4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.
5. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων.

  • 10 Μαΐου 2024, 11:41 | Περικλής

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.
    Η λογική που αναφέρει ένα στέλεχος της ΠΑ σε σχόλια του ότι θέλει να παραμείνει για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος μου θυμίζει τη λογική άλλων στελεχών που δεν ήθελαν να κλείσει ένα επιχειρησιακά μη αναγκαίο στρατόπεδο (πχ στις Σέρρες) γιατί προσωπικά τους βόλευε να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους. Το αν δεν χρειάζεται επιχειρησιακά ή είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος προφανώς για αυτά τα στελέχη δεν είναι σοβαροί λόγοι. Η άποψη ότι αν έβγαλε κάποιος στις πανελλήνιες πολύ υψηλή βαθμολογία δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην καριέρα του και πρέπει να παραμείνει αμετάθετος στην ίδιο πόστο, δεν μπορεί να μου γίνει αντιληπτή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Στις πανελλήνιες η ΣΣΑΣ που έχει πιο υψηλά μόρια από ΣΣΕ, ΣΙ και ΣΝΔ η επιλογή του Σώματος γίνεται με κλήρωση.

  • 10 Μαΐου 2024, 10:24 | Κωνσταντίνος Τερψίδης

    Αντικατάσταση άρθρου 1 νδ 562/1970 περί σκοπού και έδρας ΣΣΑΣ:
    Άρθρο 1 παρ 2α να αλλάξει η σειρά αναγραφής των ειδικοτήτων και να γίνει : Υγειονομικού (ιατρών, κτηνιάτρων, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, ψυχολόγων) επειδή με αυτό τον τρόπο δηλώνεται σαφώς η αρχαιότητα των κτηνιάτρων τόσο ως σώμα Αξκών (έτος ίδρυσης 1832) όσο και ως χρονολογία εισόδου ως μαθητές της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (1952) σε αντίθεση με οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς οι οποίοι εισήλθαν πολύ αργότερα.
    Άρθρο 1 παρ 3: Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι για κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ και ΕΛ.ΑΚΤ-Λιμενικό.
    Άρθρο 1 παρ 5: Να μην τίθεται θέμα μεταφοράς της Σχολής στην Αθήνα επειδή η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν ευρίσκεται στη ζώνη μάχης και σχολή όπως η Κτηνιατρική δεν υφίσταται στην Αθήνα.
    Άρθρο 2 παρ α περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων να αλλάξει η σειρά αναγραφής των ειδικοτήτων όπως παραπάνω προτείνεται και για το άρθρο 1.

    Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010:
    Η παρ 1β(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
    (α) Ιατρού
    (β) Οδοντιάτρου
    (γ) Κτηνιάτρου
    (δ) Φαρμακοποιού
    (ε) Ψυχολόγου
    (στ) Νοσηλευτικής
    να γίνει
    (5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
    (α) Ιατρού
    (β) Κτηνιάτρου
    (γ) Οδοντιάτρου
    (δ) Φαρμακοποιού
    (ε) Ψυχολόγου
    (στ) Νοσηλευτικής
    επειδή με αυτό τον τρόπο αποτυπώνεται σαφώς η αρχαιότητα των κτηνιάτρων τόσο ως σώμα Αξκών (έτος ίδρυσης 1832) όσο και ως χρονολογία εισόδου ως μαθητές της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (1952) σε αντίθεση με οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς οι οποίοι εισήλθαν πολύ αργότερα. Οι Αξιωματικοί Κτηνίατροι αριθμητικά είναι πολύ περισσότεροι των συναδέλφων τους αποφοίτων της ΣΣΑΣ οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και ψυχολόγων, υπηρετούν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους έχοντας ουσιαστικό ρόλο ως επιτελείς ή διευθυντές διευθύνσεων Υγειονομικού και επιτελικών γραφείων Σχηματισμών όλων των επιπέδων διοίκησης και διοικούν Μονάδες Κτηνιατρικού και Κτηνιατρικά Νοσοκομεία σε όλα τα σημεία της Ελλάδας. Ταυτόχρονα διευθύνουν ή διοικούν μεγάλο αριθμό Στοιχείων εκπαιδευμένων συνοδών και σκύλων. Το έργο των Κτηνιάτρων είναι ουσιαστικά διακλαδικό καθόσον υποστηρίζουν και τους 3 κλάδους των ΕΔ αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας, σε θέματα αναπαραγωγής, εκπαίδευσης και νοσηλείας σκύλων, ελέγχου τροφίμων, αντιμετώπισης απειλών από ΠΧΟ και ουσιαστικής συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών και περιβαλλοντικών κρίσεων (φωτιές, πλημμύρες, σεισμοί, διασυνοριακά μεταδιδόμενα νοσήματα των ζώων και μείζονες επιδημικές κρίσεις).

    Άρθρο 23
    Καταληκτικοί βαθμοί
    Ο καταληκτικός βαθμός των Αξκών Κτηνιάτρων από αυτόν του Ταξιάρχου να γίνει σε Υποστρατήγου για τους ίδιους αιτιολογικούς λόγους που αναγραφονται στην προηγούμενη ως άνω παράγραφο περί διακρίσεων και ειδικοτήτων

    Άρθρο 57
    Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010
    Ο αποστρατευτικός βαθμός των αξκών κτηνιάτρων να είναι όπως αυτός των ιατρών δηλ. του Αντιστρατήγου.

  • 10 Μαΐου 2024, 09:24 | Παναγιώτης Κυριακέας

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    δεν έχει ληφθεί υπόψιν η διαφορετική αντιμετώπιση Αξιωματικών προερχομένων εξ’ υπαξιωματικών σε σχέση με την εξέλιξή τους. Με τον ν. 5018/2023 και το Άρθρο 52 γίνεται ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017. Βάση αυτού το άρθρου όσοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018 ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Συνεπώς με τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυτοί οι Αξιωματικοί που πριν έναν χρόνο δικαιώθηκαν θα πρέπει να επανέλθουν στον νόμο 3883/2010 ο οποίος είναι δυσμενέστερος ως προς τους χρόνους προαγωγής και θα έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι της ίδιας τάξης να κρίνονται με δύο διαφορετικούς νόμους παρά την ίδια προέλευση.

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ να μην γίνει αυτή η ΑΔΙΚΙΑ!!!

  • 10 Μαΐου 2024, 08:13 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Η σύσταση σώματος πληροφορικής εξυπηρετεί τον ΣΞ ξεκάθαρα ,αλλά για τα στελέχη της ΠΑ και του ΠΝ είναι ταφόπλακα. Ένα νομοσχέδιο με τόσα κενά και παρατυπίες που αν διαβάσει κάποιος όλα τα σχόλια έχουν επισημανθεί αναλυτικά από άλλους σχολιαστές. Θα φέρει πάρα πολλές παραιτήσεις και στο τέλος της ημέρας η πληροφορική στις ενοπλες δυνάμεις θα βγει χαμένη. Αν κάποιος κοιτάξει τις παραιτήσεις τα τελευταία χρόνια θα δει ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή προς τον ιδιωτικό τομέα από άτομα που στελεχώναν θέσεις πληροφορικής στις ενοπλες δυνάμεις.
    Το Άρθρο 49 θα πρέπει να αποσυρθεί από την ψήφιση. Η υποχρεωτική μετάταξη δεν είναι σωστή.

  • 10 Μαΐου 2024, 08:16 | Σάκης

    Δεν έχει ληφθεί υπόψιν η διαφορετική αντιμετώπιση Αξιωματικών προερχομένων εξ’ υπαξιωματικών σε σχέση με την εξέλιξή τους. Με τον ν. 5018/2023 και το Άρθρο 52 γίνεται ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017. Βάση αυτού το άρθρου όσοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018 ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Συνεπώς με τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυτοί οι Αξιωματικοί που πριν έναν χρόνο δικαιώθηκαν θα πρέπει να επανέλθουν στον νόμο 3883/2010 ο οποίος είναι δυσμενέστερος ως προς τους χρόνους προαγωγής και θα έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι της ίδιας τάξης να κρίνονται με δύο διαφορετικούς νόμους παρά την ίδια προέλευση.

  • 10 Μαΐου 2024, 07:58 | Αντρέας

    Ως στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας αισθάνομαι βαθύτατα απαξιωμένος μετά και την ανάρτηση του παρόντος νομοσχεδίου. Το παρόν νομοσχέδιο όχι μόνο ανερεί την επιλογή μας να υπηρετήσουμε την πατρίδα από το όπλο της Π.Α αλλά αποτελεί ύβρις για όλους εμάς που θυσιάσαμε εν καιρώ οικονομικής κρίσης, οικονομικούς πόρους και χρόνο (χωρίς καμία επιβάρυνση της υπηρεσίας) προκειμένου να αποκτήσουμε τίτλους σπουδών (πτυχία ΑΕΙ, μεταπτυχιακά, διδακτορικά). Αποτελεί προσβολή προς το πρόσωπό μας η απόφαση για υποχρεωτική μετάταξή μας σε ένα κοινό Σώμα, η οποία όχι μόνο δεν σέβεται την επιλογή και επιτυχία μας να περάσουμε σε σχολές της Π.Α με τον θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων αλλά θέτει σε κίνδυνο και τον οικογενειακό μας προγραμματισμό. Η δημιουργία ενός κοινού Σώματος όχι απλά δεν λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει και τριβές μεταξύ των στελεχών λόγω και των διαφορετικών εμπειριών και κουλτούρας που υπάρχει ανάμεσα στα σώματα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο παρόν νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά για την χορήγηση στολών με ότι αυτό συνεπάγεται για το επιπλέον κόστος που καλούνται να επωμιστούν τα στελεχη των οποίων ο μισθός δεν καλύπτει πλέον ούτε τα βασικά. Τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε οι θέσεις πληροφορικής στον ιδιωτικό τομέα προσφέρουν σε πολλές περιπτώσεις έως και διπλάσιο μισθό σε σχέση με αυτόν με τον οποίο αμείβονται τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ σε περιπτώσεις τηλεργασίας για εταιρείες του εξωτερικού οι μισθοί είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Βλέποντας εδώ και λίγα χρόνια πολλά ικανά στελέχη να παραιτούνται από τις ένοπλες δυνάμεις για τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπω ότι με το παρόν νομοσχέδιο ακόμα περισσότεροι, μη αντέχοντας πλέον τον παραγκωνισμό την απαξίωση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, θα οδηγηθούν στην έξοδο οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

    Από την άλλη πλευρά συμφωνώ και γω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διαλειτουργικότητας μεταξύ των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα διακίνησης εγγράφων, ένα ενιαίο σύστημα μισθοδοσίας κ.ο.κ. Τέλος, είμαι απόλυτα σύμφωνος με την δημιουργία τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην ένοπλες δυνάμεις. Κατά τη γνώμη μου όμως τα προβλήματα αυτά μπορούν να λυθούν με τη δημιουργία κοινών πολιτικών σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η δημιουργία Κοινού Σώματος Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ με στελέχη τα οποία θα επιθυμούν την μετάταξή τους σε αυτό και θα στελεχώσουν την αντίστοιχη διεύθυνση. Το Σώμα/Διεύθυνση θα μπορεί να οργανώνει, επιβλέπει και να διασφαλίζει την διαλειτουργικότητα μεταξύ των τριών κλάδων, ενώ θα είναι υπεύθυνο για τις μεταθέσεις του προσωπικού πληροφορικής λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των μονάδων και αλλά τον κλάδο του προσωπικού. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο λύνονται πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και πρόκειται να προκύψουν με τον παρόν νομοσχέδιο και την υποχρεωτική μετάταξη στο Κοινό Σώμα.

  • 10 Μαΐου 2024, 02:16 | Βασίλης

    Αναφορικά με την αρχική στελέχωση του σώματος:

    Είναι άκρως επικίνδυνο και παράνομο (στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) να εξομοιώνεται ένα πτυχίο ΑΕΙ στον τομέα της πληροφορικής (προπτυχιακό) με το 6μηνο σχολείο της ΣΠΗΥ, το οποίο ουσιαστικα ακουμπάει την επιστήμη της Πληροφορικής επιφανειακά (λογω μικρού χρονικού διαστήματος σπουδών).
    Κατι αντίστοιχο ισχύει και για τους κατόχους Μεταπτυχιακων τίτλων που αφορούν σε γενικές-βασικές γνώσεις πληροφορικής και δεν είχαν καν ως προαπαιτουμενο το προπτυχιακό στην Πληροφορική για να μπεις.
    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εάν θελήσεις να συμμετάσχεις σε κάποιο ΠΜΣ που έχει ως απαιτούμενο πτυχίο ΑΕΙ πληροφορικής και κατέχεις μόνο πτυχίο της ΣΠΗΥ, τότε πολυ απλά δεν σε παίρνουν.
    Οπότε το να θεσπιστεί σύστημα μοριοδοτησης για κατόχους σχολείου ΣΠΗΥ ή Μεταπτυχιακου τιτλου οπως προτάθηκε απο ετερους σχολιαστές ειναι τουλάχιστον άτοπο αλλά και άδικο για τους κατόχους προπτυχιακών ΑΕΙ.
    Κατα την γνώμη μου, Ήδη ο τρόπος που γίνονται επί του παρόντος οι μετατάξεις στον ΣΞ δημιουργουν κενα γνώσης και τεχνικής κατάρτισης (Μετάταξη με εξετάσεις σε 3 μαθήματα. Δικαίωμα συμμετοχής εχουν οι απόφοιτοι της ΣΠΗΥ και μετά την επιτυχή Μετάταξη τους, η Υπηρεσία μεριμνά για να κάνουν κάποιο ΠΜΣ στον τομέα της πληροφορικής).
    Και το παραπάνω ισχύει γενικότερα σε όλους τους τομείς πέραν της πληροφορικής. Πολύς κόσμος αποκτά Μεταπτυχιακά σε κάποιες ειδικότητες χωρίς να έχουν την βασική γνώση της επιστήμης που διδάσκονται, δημιουργώντας έτσι απλά μια τεράστια δεξαμενή ανθρώπων κατοχων μεταπτυχιακων τίτλων οι οποίοι στερούνται βασικών γνώσεων στην επιστήμη τους.
    Η φυσική ροή της γνώσης είναι Προπτυχιακες Σπουδές στην επιστήμη (πχ Πληροφορική) και μετά Μεταπτυχιακες σε κάποιο συγκεκριμένο ειδικό αντικείμενο της επιστήμης που έκανες στο προπτυχιακό (πχ Πληροφοριακά Συστήματα).

    Λαμβάνοντας λοιπον υπόψη ολα τα παραπάνω, Προτείνεται να παραμείνει ως έχει η διάταξη για την αρχική στελέχωση για τους κατόχους πτυχίων ΑΕΙ.

  • 9 Μαΐου 2024, 22:33 | Τέλης

    Να μην προχωρήσει η ίδρυση του κοινού σώματος πληροφορικής. Δεν υφίσταται καμία παθογένεια καθώς οι κλάδοι αντιμετωπίζουν ο καθένας απ’ τη μεριά του με επιτυχία τα περισσότερα απ’ τα υποτιθέμενα προβλήματα από ότι έχει δείξει η πράξη έως τώρα. Σχετικά με τα σχόλια από στελέχη κλάδων εκτός της Π.Α., που αφορούν στις οργανικές θέσεις του σώματος πληροφορικής της Π.Α. φυσικά και οι θέσεις αυτές μπορούν να παραμείνουν ως έχουν αν τα στελέχη της δεν ενταχθούν στο κοινό σώμα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την απόσυρση του ΜΕΡΟΥΣ Δ’ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Έτσι, ένα στέλεχος της ΠΑ μπορεί να παραμείνει σε όποια θέση διαταχθεί απ’ την υπηρεσία π.χ. κέντρα μηχανογράφησης για όσα χρόνια απαιτείται εφόσον προσφέρει το απαιτούμενο έργο, χωρίς άσκοπες και αναίτιες μετακινήσεις. Οι ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου επιβάλλουν την ύπαρξη διαφορετικών συστημάτων και αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν διαφορετικές εφαρμογές για τα ίδια αντικείμενα π.χ. μισθοδοσία. Τέλος, η επιλογή που κάποιος έκανε στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι σημαντική, γιατί διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την υπόλοιπη ζωή του και ΔΕΝ θα πρέπει να αλλάζει χωρίς τουλάχιστον το άτομο να συναινεί ρητά σε αυτό. Για παράδειγμα, αν κάποιος επίλεξε να γίνει καθηγητής σε γυμνάσιο δεν μπορεί ξαφνικά να διοριστεί ως νηπιαγωγός σε νηπιαγωγείο με την αιτιολογία ότι και οι δυο θέσεις αφορούν εκπαιδευτικούς. Παρεμπιπτόντως, καλό θα ήταν να εξεταστεί η επαναφορά της εικοσιπενταετίας, ώστε να ανανεωθεί το προσωπικό των Ε.Δ.

  • 9 Μαΐου 2024, 21:38 | Δημήτρης

    Εύγε για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Βάλτε επίσης στο νομοσχέδιο τη δυνατότητα για εργασία των πληροφορικών και των υπόλοιπων αποφοίτων ΣΣΑΣ στον ιδιωτικό τομέα όπως στους στρατιωτικούς γιατρούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι παραιτήσεις αλλά θα υπάρχει και μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα.

  • 9 Μαΐου 2024, 21:39 | Σταύρος

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Το μόνο που θα δημιουργήσει είναι προβλήματα κυρίως στο προσωπικό της Π.Α., το οποίο θα οδηγηθεί σε παραιτήσεις και πρόωρες αποστρατείες.
    Προτείνω να αποσυρθεί το μέρος Δ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 9 Μαΐου 2024, 19:33 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Δεν έχει ληφθεί υπόψιν η διαφορετική αντιμετώπιση Αξιωματικών προερχομένων εξ’ υπαξιωματικών σε σχέση με την εξέλιξή τους. Με τον ν. 5018/2023 και το Άρθρο 52 γίνεται ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017. Βάση αυτού το άρθρου όσοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018 ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Συνεπώς με τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυτοί οι Αξιωματικοί που πριν έναν χρόνο δικαιώθηκαν θα πρέπει να επανέλθουν στον νόμο 3883/2010 ο οποίος είναι δυσμενέστερος ως προς τους χρόνους προαγωγής και θα έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι της ίδιας τάξης να κρίνονται με δύο διαφορετικούς νόμους παρά την ίδια προέλευση.

  • 9 Μαΐου 2024, 18:45 | ΓΑ

    Δεν έχει ληφθεί υπόψιν η διαφορετική αντιμετώπιση Αξιωματικών προερχομένων εξ’ υπαξιωματικών σε σχέση με την εξέλιξή τους. Με τον ν. 5018/2023 και το Άρθρο 52 γίνεται ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017. Βάση αυτού το άρθρου όσοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018 ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Συνεπώς με τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυτοί οι Αξιωματικοί που πριν έναν χρόνο δικαιώθηκαν θα πρέπει να επανέλθουν στον νόμο 3883/2010 ο οποίος είναι δυσμενέστερος ως προς τους χρόνους προαγωγής και θα έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι της ίδιας τάξης να κρίνονται με δύο διαφορετικούς νόμους παρά την ίδια προέλευση.

  • 9 Μαΐου 2024, 18:35 | Γεράσιμος

    Δεν έχει ληφθεί υπόψιν η διαφορετική αντιμετώπιση Αξιωματικών προερχομένων εξ’ υπαξιωματικών σε σχέση με την εξέλιξή τους. Με τον ν. 5018/2023 και το Άρθρο 52 γίνεται ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017. Βάση αυτού το άρθρου όσοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018 ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Συνεπώς με τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυτοί οι Αξιωματικοί που πριν έναν χρόνο δικαιώθηκαν θα πρέπει να επανέλθουν στον νόμο 3883/2010 ο οποίος είναι δυσμενέστερος ως προς τους χρόνους προαγωγής και θα έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι της ίδιας τάξης να κρίνονται με δύο διαφορετικούς νόμους παρά την ίδια προέλευση.

  • 9 Μαΐου 2024, 18:44 | Σπύρος

    Δεν έχει ληφθεί υπόψιν η διαφορετική αντιμετώπιση Αξιωματικών προερχομένων εξ’ υπαξιωματικών σε σχέση με την εξέλιξή τους. Με τον ν. 5018/2023 και το Άρθρο 52 γίνεται ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017. Βάση αυτού το άρθρου όσοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018 ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Συνεπώς με τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυτοί οι Αξιωματικοί που πριν έναν χρόνο δικαιώθηκαν θα πρέπει να επανέλθουν στον νόμο 3883/2010 ο οποίος είναι δυσμενέστερος ως προς τους χρόνους προαγωγής και θα έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι της ίδιας τάξης να κρίνονται με δύο διαφορετικούς νόμους παρά την ίδια προέλευση.

  • 9 Μαΐου 2024, 18:48 | Γιώργος

    Δεν έχει ληφθεί υπόψιν η διαφορετική αντιμετώπιση Αξιωματικών προερχομένων εξ’ υπαξιωματικών σε σχέση με την εξέλιξή τους. Με τον ν. 5018/2023 και το Άρθρο 52 γίνεται ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017. Βάση αυτού το άρθρου όσοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018 ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Συνεπώς με τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυτοί οι Αξιωματικοί που πριν έναν χρόνο δικαιώθηκαν θα πρέπει να επανέλθουν στον νόμο 3883/2010 ο οποίος είναι δυσμενέστερος ως προς τους χρόνους προαγωγής και θα έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι της ίδιας τάξης να κρίνονται με δύο διαφορετικούς νόμους παρά την ίδια προέλευση.

  • 9 Μαΐου 2024, 17:45 | Νικόλαος

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 9 Μαΐου 2024, 17:25 | Αντώνης Γ

    Αξιότιμε με Υπουργέ,

    Μεταφέρω το μήνυμα της ΠΟΜΕΝΣ και είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι την Ολομέλεια θα επιλύσετε το ΔΙΚΑΙΟ αίτημα των τάξεων 1996 και 1997 αξιωματικών ΑΣΣΥ, με την προσθήκη κατάλληλης τροπολογίας:
    «Η ΠΟΜΕΝΣ, μέσω αυτής της ενημέρωσης για όλους τους συναδέλφους μας ΑΣΣΥ τάξεων 1996-1997, δηλώνει την αισιοδοξία της, ότι κατόπιν των θεσμικών ενεργειών της και σε αγαστή συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του κ.ΥΕΘΑ και όχι μόνο, πρόθεση είναι το θέμα της δικαίωσης των τάξεων αυτών, να λυθεί κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.»

    Με εκτίμηση,
    ΑΣΣΥ τάξεις 1996-1997

  • 9 Μαΐου 2024, 16:49 | Αθηνά

    Το κοινό σώμα πληροφορικής υπηρετεί ξεκάθαρα σκοπούς των στελεχών του στρατού ξηράς υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας

  • 9 Μαΐου 2024, 16:48 | Γεώργιος

    Για άλλη μια φορά η ΝΔ φέρνει προ εκπλήξεως τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που αυτή την φορά καλούνται να αλλάξουν σώμα χωρίς -το απαραίτητο στις περιπτώσεις μεταταξεων- την δική τους επιθυμία. Η πληροφορική στις ένοπλες δυνάμεις έχει προσφέρει πολλά όλα αυτά τα χρόνια και έχει εξοικονομήσει αδιαμφισβήτητα πόρους στις ΕΔ χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα μέχρι σήμερα, ενώ τα στελέχη του τομέα αυτού είναι περιζήτητα στην αγορά εργασίας.. Ας μην μολύνουμε λοιπόν με τον ιό των παραιτήσεων την πληροφορική φέρνοντας τα στελέχη της προ τετελεσμένων γεγονότων!

  • 9 Μαΐου 2024, 16:08 | Γιάννης

    Δεν έχει ληφθεί υπόψιν η διαφορετική αντιμετώπιση Αξιωματικών προερχομένων εξ’ υπαξιωματικών σε σχέση με την εξέλιξή τους. Με τον ν. 5018/2023 και το Άρθρο 52 γίνεται ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017. Βάση αυτού το άρθρου όσοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018 ο χρόνος των περ. β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Συνεπώς με τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυτοί οι Αξιωματικοί που πριν έναν χρόνο δικαιώθηκαν θα πρέπει να επανέλθουν στον νόμο 3883/2010 ο οποίος είναι δυσμενέστερος ως προς τους χρόνους προαγωγής και θα έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι της ίδιας τάξης να κρίνονται με δύο διαφορετικούς νόμους παρά την ίδια προέλευση.

  • 9 Μαΐου 2024, 14:41 | Δημήτρης Θ.

    Το παραπάνω μέρος του νομοσχεδίου πασχίζει να διευκρινίσει ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα, όσον αφορά:

    α) Την αιτία σχηματισμού και ίδρυσης κοινού σώματος, εφόσον μπορούν να δημιουργηθούν τα αντίστοιχα καινοτόμα κέντρα και τμήματα που σχεδιάζονται και να στελεχωθούν με προσωπικό όλων των ΕΔ, αφού θα υπάγονται στο ΓΕΕΘΑ

    β) Την παροχή του ιματισμού, η οποία, εφόσον δεν προβλέπεται κάποιο είδος οικονομικής ενίσχυσης, θα πραγματοποιηθεί με επιβάρυνση των στελεχών

    γ) Την ορθή ενημέρωση και μέριμνα των δοκίμων, οι οποίοι φοιτούν τώρα με τις αντίστοιχες ειδικότητες στην Σχολή Ικάρων και στις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, δόκιμοι οι οποίοι εισάχθηκαν στις σχολές αυτές με την μέθοδο των πανελληνίων εξετάσεων, έχοντας την δυνατότητα να επιλέξουν πληθώρα διαφορετικών ειδικοτήτων στα αντίστοιχα σώματά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι δόκιμοι, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη και φοιτούν στον χώρο των εκάστοτε Σχολών τους, θα κληθούν να ενταχθούν σε άλλο σώμα, να εφοδιαστούν τον διαφορετικό ιματισμό και να ενημερωθούν για τις λοιπές αλλαγές που προβλέπονται παραπάνω, δίχως την υποστήριξη υπαρχόντων στελεχών και συναδέλφων

    δ) Την ορθή ενημέρωση των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίες πλέον καλούνται να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό δοκίμων που δεν αναμένονταν στους εκάστοτε κλάδους των ενόπλων δυνάμεων(ΣΣΑΣ,ΣΜΥΑ) και να υποστηρίξουν την φοίτησή, και πιο σημαντικά την σίτιση, τον ιματισμό και την διαμονή τους.

    Τα παραπάνω αποτελούν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν από την ίδρυση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής και δεν είναι τα μοναδικά. Εφόσον μοναδικός στόχος της ίδρυσης αποτελεί η ενίσχυση του τομέα Πληροφορικής στις ΕΔ και ο σχηματισμός των κέντρων καινοτομίας, της Διεύθυνσης Πληροφορικής και των καινοτόμων τμημάτων της, όλα τα παραπάνω ζητήματα και όσα περαιτέρω προκύψουν, επιλύονται με την στελέχωση των καινούριων τμημάτων με προσωπικό των ΕΔ που θα τηρήσει την θλεση του στο αντίστοιχο σώμα.

  • 9 Μαΐου 2024, 13:07 | Γεράσιμος

    Στο άρθρο 51 παρ. 4 αναγράφεται: «Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).»
    Θα πρέπει εδώ να γίνει τροποποίηση ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι Αξιωματικοί εξ’ υπαξιωματικών όπως ακριβώς αναγράφονται στο άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010 και όχι μόνο οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ. Για παράδειγμα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι Αξκοι του ν. 445/1974.

  • 9 Μαΐου 2024, 13:26 | Σπύρος

    Στο άρθρο 51 παρ. 4 αναγράφεται: «Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).»
    Θα πρέπει εδώ να γίνει τροποποίηση ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι Αξιωματικοί εξ’ υπαξιωματικών όπως ακριβώς αναγράφονται στο άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010 και όχι μόνο οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ. Για παράδειγμα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι Αξκοι του ν. 445/1974.

  • 9 Μαΐου 2024, 13:37 | Γιώργος

    Στο άρθρο 51 παρ. 4 αναγράφεται: «Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).»
    Θα πρέπει εδώ να γίνει τροποποίηση ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι Αξιωματικοί εξ’ υπαξιωματικών όπως ακριβώς αναγράφονται στο άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010 και όχι μόνο οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ. Για παράδειγμα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι Αξκοι του ν. 445/1974.

  • 9 Μαΐου 2024, 13:14 | Γιάννης

    Στο άρθρο 51 παρ. 4 αναγράφεται: «Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).»
    Θα πρέπει εδώ να γίνει τροποποίηση ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι Αξιωματικοί εξ’ υπαξιωματικών όπως ακριβώς αναγράφονται στο άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010 και όχι μόνο οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ. Για παράδειγμα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι Αξκοι του ν. 445/1974.

  • 9 Μαΐου 2024, 13:42 | Γιάννης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να καταργηθεί η 25ετία, ούτε να υπάρξουν μνημόνια στη χώρα που άλλαξαν σε πολλά θέματα την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • 9 Μαΐου 2024, 12:16 | Σάκης

    Η ειδικότητα πληροφορικής στην Πολεμική Αεροπορία έχει ως τώρα στελεχωθεί κυρίως από προσωπικό, το όποιο έχει κάνει μετάταξη από έτερη ειδικότητα ή από αλλαγή ειδικότητας, εντός του κλάδου.
    Γνωρίζοντας ότι το κάθε στέλεχος έχει τη δυνατότητα ΜΙΑΣ ΜΟΝΟ μετάταξης δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο δύναται να μεταταχθεί για δεύτερη φορά στο υπό ίδρυση κοινό σώμα πληροφορικής.
    Πολύ σημαντικό επίσης είναι, ότι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αναφέρεται ως νόμος προαγωγών απ’ τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών, ο ν. 3883/2010, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχει προσωπικό που έχει ενταχθεί με το ν. 5018/2023 στο ν. 2439/1996.
    Επομένως, με το νομοσχέδιο αυτό, το προσωπικό που θα ενταχθεί στο υπό ίδρυση κοινό σώμα πληροφορικής, επανέρχεται «βίαια» στο προηγούμενο καθεστώς κρίσεων και προαγωγών του ν. 3883/2010, ευρισκόμενο πλέον σε δυσμενέστερη θέση έναντι των συμμαθητών του αλλά και των νεότερών του συναδέλφων, με τους οποίους μαζί είχαν ενταχθεί στο ν. 5018/2023.

  • 9 Μαΐου 2024, 11:15 | Χρήστος

    Κύριε Υπουργέ,
    Παρακαλούμε λάβετε υπόψιν τα σχόλια των στελεχών της ΠΑ που αποτελούν και τον βασικό πύρινα του νέου σώματος οι οποίοι είναι αυτοί που αδικούνται στον μεγαλύτερο βαθμό.
    Μεταθέσεις στις μονάδες του σώματος προέλευσης και όχι σε όλη την επικράτεια!
    Μέριμνα για στολές αφού η κάλυψη του ποσού με τον υπάρχον μισθό δεν είναι εφικτή.
    Ουσιαστική αναβάθμιση με κονδύλια για εξοπλισμό και εκπαιδεύσεις και όχι όπως μέχρι τώρα απλά κινήσεις εντυπωσιασμού
    Πρακτικά διαβάζοντάς το νομοσχέδιο νιώθω ότι τιμωρούμε που επέλεξα να ασχοληθώ με την πληροφορική, να προσφέρω παραπάνω στο σώμα, να σπουδάσω κάτι πέραν της σχολής, να χάσω πάνω από μία δεκαετία σε εκπαιδεύσεις. Όλα αυτά χωρίς η υπηρεσία να πληρώσει τίποτα και ποτέ Αντ’ αυτού τώρα πρέπει να αλλάξω την ζωή μου και να βρεθώ οπουδήποτε στην Ελλάδα, διαταράσσοντας κάθε οικογενειακό σχεδιασμό.
    Τι κέρδισα από όλα αυτά; Δώδεκα μισθούς, περισσότερες ώρες δουλειάς, ακόμα περισσότερο διάβασμα και όλα αυτά για να βρεθώ σε μία μονάδα του πεζικού που ποτέ δεν επέλεξα.
    Τι θα αλλάξει τι θα βελτιώσει όλο αυτό; Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου κάθε φορά που γίνοντας συνένωση απλά δεν δούλευε, αλλά στα μάτια σας πάντα τα στατιστικά πήγαιναν άψογα ώστε οι μεγάλοι να γίνουν μεγαλύτεροι και όσο για τους μικρούς δεν μας ενδιαφέρει.

  • 9 Μαΐου 2024, 10:44 | Χρήστος

    Η ιδέα ίδρυσης κοινού σώματος πληροφορικής στην βάση της αποτελεί μία καλή ιδέα αλλά ο τρόπος όμως που αυτό υλοποιείται εξυπηρετεί και ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες αφήνοντας έξω τα στελέχη της ΠΑ και έπειτα του ΠΝ, που τόσα χρόνια με δικούς τους αγώνες, προσωπικό χρόνο, θέληση και υπομονή έχουν στελεχώσει την πληροφορική. Χωρίς ερώτηση – αίτηση μετάταξης (πράγμα πρωτόγνωρο που εγείρει πολλά ερωτήματα ) αλλάζετε η κατάσταση αυτών, τους μεταθέτει σε κάτι νέο το οποίο προσθέτει μόνο αβεβαιότητα, προβληματισμούς και πολλά αντικίνητρα.
    Αναλυτικά:
    Άρθρο 50:
    Δεν θα πρέπει η μετάταξη να είναι υποχρεωτική. Σε κανένα κοινό σώμα μέχρι αυτή την στιγμή δεν ήταν υποχρεωτική η μετάταξη. Ας δοθεί η δυνατότητα επιλογής του στελέχους αν επιθυμεί ή όχι την μετάταξή του. Ακόμα και η επιλογή να επιστρέψει στην πρότερη ειδικότητά του θα αποτελούσε λύση αν η κατάργηση της υπάρχουσας ειδικότητας είναι υποχρεωτική.
    Η υποχρεωτικότητα μετάταξης μπορεί να επιφέρει παραιτήσεις στελεχών που στην πλειοψηφία τους απαρτίζονται από τους εμπειρότερους και πιο εξειδικευμένους. Με τον ιδιωτικό τομέα να προσφέρει πολλές φορές τον διπλάσιο μισθό ακόμα και στελέχη που αμφιταλαντεύονται περί της εξόδου θα τους οδηγήσει στην άμεση παραίτησή τους. Η ιδέα στελέχωσής με νέους «φτηνότερους» θα έχει μεγάλες επίπτωσης για το σύνολο του στρατού χρόνια μετά την αλλαγή στο νέο σώμα.
    Για τα στελέχη της ΠΑ και του ΠΝ η μετάταξη στο κοινό σώμα έχει ως αποτέλεσμα την δυνατότητα μετάθεσής τους σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας το οποίο ουδέποτε επιλέξανε και επιθυμούν. Γιατί ο μαθητής που έγραψε έναν βαθμό στις πανελλαδικές, επέλεξε να μπει στην ΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται, υποχρεώνεται να ενταχθεί σε κάτι που δεν επέλεξε, δεν θέλει και που μόνο την αλλαγή προς το χειρότερο της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής μπορεί να επιφέρει; Πρόταση σε αυτό είναι τα στελέχη του κάθε σώματος να μετατίθενται σε μονάδες του σώματός τους. ΜΟΝΟ κατόπιν επιλογής τους να μπορούν να μετατεθούν σε μονάδες άλλου σώματος. Τα εν ενεργεία στελέχη, ακόμα και οι δόκιμοι που επέλεξαν συνειδητά (όχι υποχρεωτικά) το σώμα στο οποίο θα ανήκουν, να παραμείνουν στον τρόπος μοριοδότησής τους καθώς και οι μεταθέσεις τους να παραμείνουν ως έχει. Από την επόμενη σειρά εφ’ όσον ο υποψήφιος γνωρίζει τις παραμέτρους του κοινού σώματος να δύναται να μετατεθεί στο σύνολο των μονάδων.
    Με ποιο τρόπο θα γίνει η μοριοδότηση για μεταθέσεις αφού και ο τρόπος αλλά και οι συνθήκες σε κάθε σώμα είναι διαφορετικές; Αυτό ευνοεί καθαρά τα στελέχη του ΣΞ και καταδικάζει τα στελέχη της ΠΑ και ΠΝ.
    Επί του Άρθρου 49:
    Η προμήθεια και ραφή νέων στολών έπειτα από σχετική αναζήτηση θα κοστίσει πάνω από 1400 ευρώ καθότι το ύφασμα είναι το πιο ακριβό που θα μπορούσε να επιλεγεί. Στελέχη με μισθό που δεν ξεπερνά καν τα 1100 ευρώ πως θα έχουν την δυνατότητα να δώσουν πάνω από το 1/12 του ετήσιου μισθού τους για την αλλαγή των στολών; Επίδομα ενσωματωμένο στο μισθό για συντήρηση (τονίζω συντήρηση) στολών έχει κοπεί εδώ και χρόνια (όπως και πολλά ακόμα) στα πλαίσια οικονομικών μέτρων. Συνεπώς η δυνατότητα νέων στολών καθίσταται τουλάχιστον απαγορευτική και ανέφικτη.
    Άρθρο 49 γ:
    Η χρήση της λέξης «Τεχνίτη» Δικτύων και ούτε καν Τεχνικού όπου είναι και ο βασικός τίτλος που δίνεται ακόμα και σε σεμινάρια μόνο ως υποβάθμιση μπορεί να θεωρηθεί.
    Η ίδρυση κοινού σώματος στο ΓΕΕΘΑ το οποίο θα αποτελείται από στελέχη και των τριών σωμάτων (που επιθυμούν) και θα έχουν στόχο τον συντονισμό και την ομαλή λειτουργία όλων θα είχε πολλαπλά οφέλη, χωρίς στρεβλώσεις και αδικίες ενάντια των στελεχών συγκεκριμένων σωμάτων.
    Ελπίζω να ληφθούν υπόψιν οι προβληματισμοί όλων αυτών των στελεχών και ιδιαίτερα της άνισης μεταχείρισης των στελεχών μεταξύ των σωμάτων.

  • 9 Μαΐου 2024, 10:42 | Άγγελος

    Στο παρόν νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ που
    έχουν κατατεθεί σ΄ όλους τους αρμόδιους φορείς και στα κοινοβουλευτικά
    κόμματα και οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν:

       α. Για την οριστική επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των ΕΠ.ΟΠ.
    με την ταυτόχρονη απονομή και του βαθμού του Ανθυπασπιστή.
       β. Για την επίλυση της αδικίας στο βαθμολογικό – συνταξιοδοτικό των
    σειρών ΑΣΣΥ 94,95,96 και εντεύθεν.
       γ. Για την βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση των Αξκων ειδικών
    καταστάσεων προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.
       δ. Για την ένταξη στην Β΄μισθολογική κατηγορία των Αξκων εξ ΕΜΘ.
       ε. Για την αναβάθμιση των Σχολών ΑΣΣΥ με την δημιουργία του
    Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας – ΠΑΝΕΘΑ.
    στ. Για την πλήρη αποκατάσταση της αδικίας της παραγράφου 1 του άρθρου
    32 του Ν.4609/19.
       ζ. Για την διευθέτηση του ασφαλιστικού των ετών 1990-1992.
       η. Για την άρση της αδικίας για την αναγνώριση των Καταδυτικών
    Εξαμήνων των Δυτών Πολεμικού Ναυτικού.
       θ. Για την καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL στους συναδέλφους μας
    ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
        ι. Για να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών
    μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως αυτή ισχύει και
    εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
       ια. Για την μισθολογική αναβάθμιση των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών
    Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τους σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων
    Ασφαλείας.

    Επίσης στο άρθρο 69 καταργείται η προστασία των ειδικών κατηγοριών
    προσωπικού εξαιρούμενων των στελεχών που πάσχουν από ανίατα ή δυσίατα
    νοσήματα.  Για το ζήτημα αυτό η ΠΟΜΕΝΣ είχε προσφύγει στο ΣτΕ, όπου και
    εκδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται η έκδοση της
    σχετικής απόφασης. Η θέση της ΠΟΜΕΝΣ είναι η άμεση απόσυρση του
    συγκεκριμένου άρθρου και να υπάρξει εφόσον απαιτείται, η πρόβλεψη
    έκδοσης υπουργικής απόφασης που να καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις
    λεπτομέρειες των μεταθέσεων,  οι οποίες θα προκύψουν από την διαβούλευση
    των εμπλεκόμενων φορέων και της Ομοσπονδία μας.

  • 9 Μαΐου 2024, 09:53 | Ιωάννης

    Την κατανόησή σας καθώς είναι μακροσκελές το σχόλιο, εξ ου και ανάγκη απόδοσης τίτλων με κεφαλαία, προς διευκόλυνσή σας.

    (1ον)ΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΥΝΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ?

    Στην «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» αναφέρεται ότι: «Η Πληροφορική υποστήριξη είναι κατακερματισμένη» και ότι «δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν».

    Η «Πληροφορική υποστήριξη» ΔΕΝ είναι κατακερματισμένη. Έχει κατανεμηθεί ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ στους κλάδους, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να εξασφαλίζεται στοχευμένα η κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών του κάθε κλάδου. Ναι και η Πληροφορική (όπως ο εφοδιασμός, τα οικονομικά/λογιστικά, οι επικοινωνίες, το HR) έχει κοινά θέματα αλλά ταυτόχρονα και ιδιαιτερότητες ανά κλάδο. Ο σχεδιασμός αυτός (της αποκέντρωσης) ΔΕΝ αποτελεί τροχοπέδη στην «ενιαία αντιμετώπιση των προκλήσεων» καθώς υφίσταται ήδη διαλειτουργικότητα και συνεργασία τόσο σε οργανωσιακό όσο και σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των κλάδων στα θέματα πληροφορικής. Όπου απαιτείται, υπάρχουν κοινά projects, ασκήσεις, εκπσεις, επικοινωνία συστημάτων και αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων, συνεργασίες, μεταλαμπάδευση γνώσης κ.λπ.

    Εάν το σημερινό σχήμα (σχεδιασμός/νομικό πλαίσιο) δεν είναι ικανό για την «ενιαία αντιμετώπιση των προκλήσεων», θα πρέπει να αιτιολογούνται επαρκώς οι λόγοι στην παράγραφο Α2 της «Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης», το οποίο δεν συμβαίνει καθώς η αιτιολόγηση είναι ελλιπής και γενικόλογη. Ουσιαστικά ΔΕΝ υφίσταται αιτιολόγηση, είναι μόνο μία γραμμή.
    Πιο απλά, θα πρέπει στην Αιτιολογική Έκθεση:
    (i)να εντοπίζεται το πρόβλημα,
    (ii) να αναφέρεται λεπτομερώς ο λόγος που με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να λυθεί και
    (iii) τι επιπλέον φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα λύσει αυτό το πρόβλημα.
    Επισημαίνεται ότι με το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, η Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ έχει και την εξουσία/αρμοδιότητα και τη γνώση να δώσει στόχο, κοινά πρότυπα, πλαίσιο συνεργασίας, οδηγίες, εντολές κ.λπ. για την «ενιαία αντιμετώπιση των προκλήσεων».

    (2ον)ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΤΑΞΗ

    Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο θέμα συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο πλήθος σχολίων στη διαβούλευση. Εκφράζεται ευλόγως έντονη ανησυχία από το σύνολο των στελεχών. Η ανησυχία αυτή είναι ουσιαστική και θα πρέπει να προβληματίσει την Ηγεσία (πολιτική και στρατιωτική).

    (α) Το ζήτημα έχει τυπικό σκέλος, όπου το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ορίζεται νομικά στη συγκεκριμένη περίπτωση το «εντάσσονται», όταν αυτή η «ένταξη» των στελεχών έχει όλα τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά της μετάταξης και όταν σε ανάλογη περίπτωση δημιουργίας κοινού σώματος (Στρατολογικό Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων) ο νόμος ανάφερε «μετάταξη» (βλ. παράγραφος 1β άρθρου 55 του3883/2010).

    (β) Έχει επίσης ουσιαστικό σκέλος. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία μετάταξη (που «βαπτίζεται» ένταξη) η οποία δε γίνεται με αίτηση των στελεχών αλλά με πρωτοβουλία της υπηρεσίας (άρα υποχρεωτικού χαρακτήρα), είναι εξαιρετικά σημαντικό (απαραίτητο θα έλεγα) να δικαιολογείται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης η αναγκαιότητα για την οποία επιβάλλεται ως λύση η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου «ένταξη».
    Θα πρέπει δλδ (αυτονόητα) αλλά και για λόγους στήριξης του νόμου σε περίπτωση προσφυγών, να υπάρχει μία ουσιαστική αιτιολόγηση της αναγκαιότητας που προκαλεί την ένταξη-μετάταξη των στελεχών.
    Προφανώς και η πολιτεία έχει την εξουσία και μπορεί με πρωτοβουλία της να προβαίνει σε ανάλογες ανακατανομές αλλά θα πρέπει αυτές να δικαιολογούνται επαρκώς, ειδικά εάν προκαλούν «αιφνιδιασμό» στους μετατασσόμενους (χαρακτηριστικότερη η περίπτωση των νυν μαθητών ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ της ΠΑ που κατά την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν σε διαφορετικό κλάδο από αυτόν που επέλεξαν σαν μαθητές μέσω Πανελλαδικών).
    Αυτή η δικαιολόγηση λοιπόν ΔΕΝ υφίσταται, όπως ανάλυσα και στην προηγούμενη παράγραφο. Η ύπαρξη ουσιαστικής δικαιολόγησης και η περιγραφή ενός συγκεκριμένου σκοπού ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία του κοινού σώματος, κρίνεται απαραίτητη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης υπάρχει ειδική παράγραφος προς τούτο (Α5). Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η «δυσαρέσκεια» από την όποια αλλαγή είναι μεγαλύτερη όταν δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις για το σκοπό της αλλαγής.

    (3ον)ΣΥΣΤΑΣΗ «ΜΟΝΑΔΑΣ 1864»

    ΔΕΝ (πρωτο)δημιουργείται Μονάδα Κυβερνοασφάλειας στις ΕΔ. Υπάρχει χρόνια ως Δνση Κυβερνοασφάλειας ΓΕΕΘΑ και μάλιστα με εξαιρετικά επιτυχημένο έργο που βγαίνει και εκτός των «συνόρων» ΕΔ. Το ζήτημα εδώ δεν είναι ούτε το να δημιουργηθεί (αφού ήδη υπάρχει) ούτε και το να ονομαστεί ως «1864» αλλά να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και να υιοθετήσει –αν πρέπει- τις πρακτικές της «μονάδας 8200» του Ισραήλ που αναφέρει η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης ή όποιας άλλης χώρας έχει ηγετικό ρόλο στον τομέα.

    Σημαντικό ζητούμενο στο ίδιο θέμα της μονάδας κυβερνοασφάλειας είναι ότι στο σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν Αξκοί ειδικότητας ΕΠ στο ΠΝ, δεν προβλέπεται «ένταξη» Αξκών ΠΝ προερχομένων από ΣΝΔ, μολονότι σήμερα στη Δνση Κυβερνοασφάλειας ΓΕΕΘΑ (αλλά και στη δνση πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ και στο ΠΝ φυσικά) υπηρετούν απόφοιτοι ΣΝΔ με καθήκοντα πληροφορικής. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που η συγκεκριμένη κατηγορία Αξκών δεν δηλώσει επιθυμία μετάταξης ως δικαιούται βάσει του σχεδίου νόμου. Πώς θα καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν σε ΓΕΕΘΑ και ΠΝ; Θα καλύψουν τα κενά αυτά οι του κοινού σώματος προερχόμενοι από ΣΞ και ΠΑ ή θα συνεχίσουν να υπηρετούν οι Αξκοί του ΠΝ με την όποια τρέχουσα ειδικότητα ΠΝ οπότε και θα έχουμε «υβριδική» στελέχωση σε θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής;

    Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν η μονάδα 1864 θα είναι τελικώς αυτόνομη Δνση του ΓΕΕΘΑ ή θα είναι υπαγόμενη στη Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ. Ειδικότερα, στην Α1 της Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης, αναφέρεται ότι θα υπάγεται στη Δνση Πληροφορικής, ενώ στο άρθρο 50 του Σχεδίου νόμου μνημονεύεται ως διακριτή Δνση.

    (4ον) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ:

    Να διατηρηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με ουσιαστικές αλλαγές και ανάλογη εποπτεία υλοποίησης. Ειδικότερα:

    α) Ίδρυση νέου τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και απόδοση των Αξκών (αναλογικά) στους κλάδους, όπως είχε προ πολλών ετών άλλωστε αποφασίσει το ΣΑΓΕ

    β) Ενίσχυση της Δνσης Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ. Στην περίπτωση που υπάρχουν ομοειδείς επιτελικές αρμοδιότητες με τις Δνσεις Πληροφορικής των κλάδων, αυτές να μεταφερθούν (μαζί με τις οργανικές θέσεις και το ανάλογο προσωπικό) στη Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ. Κοινή επιτελική διαχείριση είναι σπατάλη πόρων και δημιουργεί συχνά παρερμηνείες και έλλειψη ενιαίας γραμμής.

    γ) Πραγματοποίηση ουσιαστικής άσκηση του συντονιστικού ρόλου της Δνσης Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ, έτσι ώστε να έχει αποτέλεσμα και η ως άνω ενίσχυση. Το οργανωτικό πλαίσιο και η γνώση υπάρχει στο ΓΕΕΘΑ. Αρκεί λοιπόν ο σωστός συντονισμός, η έκδοση κοινών προτύπων, η άσκηση του ρόλου του και η παρακολούθηση των εντολών/οδηγιών. Να υπάρχει μία κεντρική επιτελική γραμμή από τη Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ η οποία θα σχεδιάζει με βάση και τα κοινά πρότυπα και διαχείριση/εκτέλεση από τους κλάδους.

    δ) Τα τμήματα ΑΙ και big data καθώς επίσης η επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες Πληροφορικής, μπορούν και με το σημερινό σχήμα να υλοποιηθούν. Δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία κοινού σώματος. Απαιτείται η κατάλληλη οργάνωση και οι ανάλογες πρωτοβουλίες. Επαφή με πανεπιστήμια, συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κεντρική διαχείριση των εκπαιδεύσεων πληροφορικής από Δνση πληροφορικής ΓΕΕΘΑ, συνεργασία με ΕΛΚΑΚ, παρακολούθηση προόδου επί των θεμάτων αυτών από την Ηγεσία κ.λπ. Κινήσεις εξωστρέφειας. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τις ΕΔ. Τα ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ, η Δνση Κυβερνοασφάλειας ΓΕΕΘΑ έχουν κάνει ήδη αρκετά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

    ε) Διατήρηση του Σώματος Έρευνας Πληροφορικής του ΣΞ. Όταν παγκοσμίως σε ακαδημαϊκό και επιχειρησιακό επίπεδο η πληροφορική αυτονομείται και γιγαντώνεται, δεν είναι ορθό να σχεδιάζεται ενοποίηση του Σώματος Έρευνας Πληροφορικής του ΣΞ με τις Διαβιβάσεις, που ουσιαστικά προκαλεί συρρίκνωση (αντί αναβάθμιση) της Πληροφορικής.

    στ) Κίνητρα προσέλκυσης νέων στελεχών στην ειδικότητα της Πληροφορικής αλλά και παραμονής των στελεχών Πληροφορικής στο στράτευμα. Για παράδειγμα, το να παραμένουν επί πολλά έτη εν ενεργεία και μάλιστα στις ίδιες κομβικές θέσεις στελέχη που έχουν καθόλα ολοκληρώσει τον υπηρεσιακό τους κύκλο και έχουν ουσιαστικά εξαντλήσει τη δυνατότητα προσφοράς τους, αφαιρεί και δεν προσθέτει. Το φαινόμενο αυτό (που είναι έντονο ειδικά στην ΠΑ), προκαλεί αισθήματα απογοήτευσης στα νεότερα στελέχη που ακολουθούν, για τα οποία με την πρακτική αυτή δεν υπάρχει «μαθηματικά» προοπτική εξέλιξης καθώς βαδίζουν «σημειωτόν» στην επετηρίδα, αναμένοντας αρχαιότερους που έχουν ωστόσο εξαντλήσει προ ετών τον κύκλο τους. Επίσης, ένα ακόμη κίνητρο παραμονής θα ήταν να επιτρέπεται (υπό προϋποθέσεις) η εργασία για τα στελέχη πληροφορικής. Ίσως να είναι τολμηρό βήμα αλλά αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση εξετάζοντας τις εναλλακτικές που υπάρχουν (απορρόφηση από ιδ.τομέα) που οδηγούν πολλά στελέχη Πληροφορικής των ΕΔ σε πρόωρη έξοδο.

    ζ) Ενίσχυση της Δνσης Κυβερνοασφάλειας έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα συχνότερων δράσεων/ελέγχων σε σχηματισμούς και μονάδες των ΕΔ. Διατήρηση της αυτονομίας της. Όχι ενσωμάτωσης στη Δνση Πληροφορικής ΓΕΕΘΑ. Ήδη σε αρκετές χώρες που πρωταγωνιστούν σε θέματα Κυβερνοασφάλειας (σε επιθετικό και αμυντικό επίπεδο) η Κυβερνοασφάλεια αποτελεί όχι απλά διακριτή Δνση αλλά διακριτό 4ο κλάδο (βλ. προσέγγιση ΝΑΤΟ κ.λπ.).

    η) Αξιοποίηση ΟΛΩΝ των στελεχών που διαθέτουν -όχι ειδικότητα- αλλά εξειδίκευση στην πληροφορική ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε καθήκοντα Πληροφορικής. Η εκ περιτροπής απασχόλησή τους στο αντικείμενο της Πληροφορικής οδηγεί νομοτελειακά στην απαξίωση της γνώσης τους καθιστώντας τους μη αξιοποιήσιμους.

    θ) Αξιοποίηση ΟΛΩΝ των στελεχών τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σε αντικείμενα πληροφορικής σε ανάλογες θέσεις. Εκπαίδευση στελεχών χωρίς «επιστροφή» της γνώσης είναι σπατάλη πόρων και δηλώνει έλλειψη σχεδιασμού. Όταν η εκπση είναι με έξοδα της υπηρεσίας, να υπάρχουν ρήτρες παραμονής, ακόμα και για εκπσεις που γίνονται εντός των ΕΔ.

    ι) Δημιουργία κοινών σχολείων/σεμιναρίων με πανεπιστήμια, Δημόσιους ή και ιδιωτικούς φορείς. Συμμετοχή στελεχών των ΕΔ με ρόλο εκπτη και εκπαιδευόμενου. Ήδη η ΣΣΕ συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης με μεγάλη επιτυχία.

  • 9 Μαΐου 2024, 09:50 | Παναγιώτης

    ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ με το εν λόγω νομοσχέδιο. Πάντα η Πολεμική Αεροπορία ήταν πολύ μπροστά στην Πληροφορική σε σχέση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού που απλά απαξίωσε ότι δημιούργησε, με εξαίρεση όσους συναδέλφους του ΣΞ εξακολουθούν να εργάζονται με φιλότιμο!!!

    Επιπλέον, κάναμε αγώνα να διορθωθεί η αδικία της ένταξης όσων καταταχτήκαμε από το 1991 (τάξη του ’93) να ΜΗΝ ενταχθούμε στον Ν. 3883/10 και να επιστρέψουμε στον Ν. 2439/1996 ως παλιοί ασφαλισμένοι. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ για εμάς

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ για τη διόρθωση αυτής της κατάφωρης αδικίας.

    Επίσης, από τη στιγμή που ΔΕΝ ΕΡΩΤΟΥΜΑΙ αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΜΑΙ να ενταχθώ στο Σώμα Πληροφορικής, ελπίζω να γίνει χορηγία σε στολές. Είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ για τα στελέχη για να ράψουμε τα πάντα από την αρχή!!!

    Αξιότιμε κε Υπουργέ, ελπίζω να εισακουστούν τα σχόλια όλων, διορθωθεί στα σημεία και να γίνει κάτι δυνατό και σωστό από την αρχή…

    Ευχαριστώ.

  • 9 Μαΐου 2024, 08:41 | Jacob

    Άρθρο 49. Διαφωνώ με την υποχρεωτική στελέχωση του σώματος πληροφορικής. Η στελέχωση θα πρέπει να γίνει κατόπιν αίτησης των στελεχών ΜΟΝΟ για όσους το επιθυμούν.

  • 9 Μαΐου 2024, 00:22 | Χρήστος Δαϊλλίδης

    Γενικό σχόλιο.
    Το νομοσχέδιο, όσον αφορά στην Πληροφορική, είναι προς την ορθή κατεύθυνση, διότι θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απειλών και κινδύνων του κυβερνοχώρου με την δημιουργία στελεχών υψηλής εξειδίκευσης και με την συγκεντρωτική αντιμετώπιση των θεμάτων.Άρθρο 47Σύσταση Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣυστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).Παρατηρήσεις:Η φράση υπαγόμενο υπονοεί άμεση διοικητική υπαγωγή.Τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής Σώματα Πληροφορικής Στρατού και Αεροπορίας συμπεριλαμβάνουν και την Επιχειρησιακή και Τεχνολογική Έρευνα, αντικείμενα τα οποία τα τελευταία έτη, με την ενσωμάτωση και της τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης δεδομένων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις προβλέψεις επιχειρησιακών, διοικητικών και οικονομικών καταστάσεων.1η Πρόταση:
    Προτείνεται να τροποποιηθεί σε:΄
    «Συστήνεται Κοινό Σώμα Έρευνας και Πληροφορικής (ΣΕΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).».
    —————————————————————————Παρατηρήσεις:
    Τα Σώματα γενικά διακρίνονται σε Σώματα Υποστήριξης Μάχης και Λοιπά Σώματα.
    Στα Κοινά Σώματα βέβαια δεν υπάρχουν τέτοιοι διαχωρισμοί, επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανάγκη προς τούτο.Στον Στρατό των Η.Π.Α. το Σώμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, έχει καθορισθεί ως Σώμα Ελιγμού, καθόσον συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στον Κυβερνοχώρο με στρατιωτικό ελιγμό.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cyber_Corps_(United_States_Army)#:~:text=McHugh%2C%20it%20is%20the%20newest,threats%20within%20the%20cyberspace%20domain.%22
    https://ccdcoe.org/uploads/2012/01/3_3_Applegate_ThePrincipleOfManeuverInCyberOperations.pdfΤο νέο Σώμα είναι προφανές, ότι θα έχει πολλαπλούς ρόλους:
    1) Ελιγμού στον κυβερνοχώρο: Παράγραφος 3 της Διαταγής Επιχειρήσεων
    2) Διοικητική Μέριμνα (προμήθεια, συντήρηση συστημάτων): Παράγραφος 4 της Διαταγής Επιχειρήσεων)
    3) Διοίκηση και Έλεγχος: Παράγραφος 5 της Διαταγής Επιχειρήσεων.2η Πρόταση:
    Προτείνεται να προστεθεί:
    «Το Κοινό Σώμα κατατάσσεται στα Σώματα Υποστήριξης Μάχης και εντάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Σώμα Ελιγμού.».
    —————————————————————————Παρατηρήσεις:
    Παραλείπεται η αρχαιότητα του Σώματος.3η Πρόταση:
    Προτείνεται να καθοριστεί με ένα από τους παρακάτω τρόπους:
    «Το Κοινό Σώμα προβαδίζει των υπολοίπων Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, όλων των κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλην Μαχίμων και Μηχανικών και όλων των κατηγοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, πλην των Ιπτάμενων και των Μηχανικών των οποίων έπονται.» ή «Το Κοινό Σώμα προβαδίζει των υπολοίπων Κοινών Σωμάτων.».
    —————————————————————————Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.Παρατηρήσεις:
    Η αποστολή δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε μια στρατιωτική αποστολή, η οποία πρέπει να διακρίνεται από Απλότητα Σαφήνεια και Συντομία.Οι λέξεις υποστήριξη, αποτροπή που δεν χρησιμοποιούνται απολύτως σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία. Πχ αποτροπή κυβερνοεπιθεσεων και όχι κυβερνοαπειλων, υποστήριξη με πληροφορική και όχι σε θέματα πληροφορικής.Ο κύκλος ζωής των της κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνει, εκτός από τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση και άλλα στάδια, όπως την αναγνώριση, την προστασία, την απόκριση, την αποκατάσταση κλπ. Επίσης, η διαχείριση της κυβερνοασφαλειας περιλαμβάνει σχεδίαση, εκπαίδευση, καθορισμό πολιτικών και διαδικασιών, εκτίμηση κινδύνου κλπ. Άρα η φράση «ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων» είναι ανεπαρκής να καλύψει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της κυβερνοάμυνας. Η δε φράση «ενίσχυση κυβεροασφαλειας» φαίνεται ασαφής.«Η σχεδίαση, ανάπτυξη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής.»
    Ο κύκλος ζωής των συστημάτων που ξεκινάει από την σύλληψη ιδέας, περιγραφή απαιτήσεων, ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, λειτουργία – υποστήριξη – συντήρηση, απόσυρση, δηλαδή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τα αναφερόμενα.«Η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής».
    Τα τοπικά δίκτυα είναι ένα μόνο μέρος των δικτύων, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις διαχειρίζονται και δίκτυα ευρείας περιοχής. Ποια επίπεδα των δικτυών (Physical, Data Link, Network, Transport, Session. Presentation. Application Layer) θα διαχειρίζεται; Εφόσον παραλείπονται τα δίκτυα ευρείας περιοχής σημαίνει ότι το επίπεδο Network (δρομολογητής – router) είναι εκτός αρμοδιοτήτων. Λείπει ο βασικός αυτός κρίκος σημαντικός για την κυβερνοασφαλεια. Άρα και αυτή η φράση είναι ελλιπής.«Ο σχεδιασμός και υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών», καλύπτει μόνο μικρό μέρος των εφαρμογών των Ενόπλων Δυνάμεων.Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι τα αναφερόμενα στο άρθρο 48 αποτελούν μία λίστα αντικειμένων, πιθανόν απορρεουσών υποχρεώσεων μιας στρατιωτικής αποστολής πληροφορικής μεταξύ πολλών πιθανών άλλων όπως: διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείριση στόλου οχημάτων, προγραμματισμός πόρων επιχείρησης, επιχειρηματική ευφυΐα, κέντρα κόστους, διαχείριση περιεχομένου, αρχιτεκτονικές συστημάτων, σύνταξη προδιαγραφών, έλεγχος αποθεμάτων – προβλέψεις, διαχείριση διαμόρφωσης, διαπίστευση ασφαλείας, κρυπταλγόριθμοι, κρυπτοσυσκευές, hardware, firmware, εικονικά πεδία βολής, εκπαίδευση – τηλεκπαίδευση, δόγματα, διαδικασίες, σχέδια επιχειρήσεων, ασκήσεις, διαχείριση προσωπικού, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, συστήματα συλλογής – εκτίμησης και διαχείρισης πληροφοριών από ανοικτές και κλειστές πήγες, συστήματα ψυχολογικών επιχειρήσεων, έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας, ηλεκτρονικές υπογραφές, αλγόριθμοι, δομές δεδομένων, γράφοι, ασαφής λογική, επιχειρησιακή λογική, συστήματα αλληλογραφίας, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, συστήματα υποβοήθησης επιτελικής λειτουργίας, συστήματα διαχείρισης κρίσεων, συστήματα έγκαιρης, προειδοποίησης, συστήματα υποβοήθησης λήψης απόφασης, νοσοκομειακά συστήματα, γεωγραφικά συστήματα, πρωτόκολλα διαλειτουργικότητας εθνικών και νατοϊκών συστημάτων, ηλεκτρονικά συστήματα οπλικών συστημάτων, συστήματα στοχοποίησης, συστήματα προσομοίωσης, συστήματα σχεδίασης και συντονισμού πυρών, συστήματα διαχείρισης καταστροφών, πληροφοριακά συστήματα οπλικών συστημάτων κλπ., κλπ., κλπ..
    Είναι προφανές, ότι είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να γίνει μία λίστα
    που θα περιλαμβάνει όλες τις πιθανές δραστηριότητες του νέου σώματος.4η Πρόταση:
    Να τροποποιηθεί η αποστολή όπως παρακάτω:
    «Η Αποστολή του Κοινού Σώματος στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι επαύξηση της μαχητικής ισχύος και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεχή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των επιστημών διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.».
    ————————————————————————–Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής.

    Παρατηρήσεις:
    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.Πρόταση 5η:
    Προτείνεται να προστεθεί:
    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος. Οι μετατασσόμενοι των κατηγοριών αυτών διατηρούν τις στολές τους.
    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.
    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».
    —————————————————————————
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.Παρατηρήσεις:
    Η φράση αποκλειστικά είναι πολύ δεσμευτική. Πχ εάν απαιτηθεί να δημιουργηθεί έδρα κυβερνοάμυνας στην σχολή πολέμου, δεν θα μπορέσει να τοποθετηθεί στέλεχος του Σώματος. Επιπρόσθετα εάν απαιτηθεί πχ στην σχεδίαση ασκήσεων, αίθουσα επιχειρήσεων, στον κλάδο μετεξέλιξης, στις ψυχολογικές επιχειρήσεις, ΕΥΠ κλπ., προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί προσωπικό του Σώματος.Εκτός από μείζονες σχηματισμούς και μονάδες» υπάρχουν σχηματισμοί, συγκροτήματα, ανεξάρτητες υποομάδες.Πέραν τούτου, η Διεύθυνση Κυβερνοασφαλεας, πρέπει να μετατραπεί σε Διοίκηση, όπως συμβαίνει και στον στρατό των Η.Π.Α., καθώς το έργο της θα είναι επιχειρησιακό και όχι επιτελικό ή διευθυντικό.Το άρθρο αυτό δεν αναφέρει όλες τις πιθαμές μονάδες – επιτελεία.Πρόταση 6η:
    Προτείνεται να τροποποιηθεί:
    «Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά σε θέσεις σχετικές με την επιστήμη τους.».
    Επιπλέον:
    Είτε να προστεθεί οι «Επιτελικές Δομές, Σχηματισμοί, Μονάδες και Ανεξάρτητες Υποομάδες θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα.».
    Είτε να γραφεί πιο συγκεκριμένα στον νόμο:
    «Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής συγκροτείται από:
    Διοίκηση Κυβερνοάμυνας επιπέδου Μεραρχίας στο ΓΕΕΘΑ, υπαγόμενη στον Α/ΓΕΕΘΑ,
    Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Λογισμικού επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενη στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Προσομοίωσης επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Ασκήσεων του ΓΕΕΘΑ ή στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών Πληροφορικής επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Πληροφορικής,
    Κέντρο Εκπαίδευσης και Τηλεκπαίδευσης – Σχολή Πληροφορικής – Σχολή Στελεχών επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενο στην Διεύθυνση Πληροφορικής ή Διεύθυνση Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ,
    Διευθύνσεις Πληροφορικής στα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων υπαγόμενες στον Επιτελάρχη των ΓΕ,
    Διευθύνσεις Πληροφορικής και υποομάδες στους μάχιμους Σχηματισμούς
    Γραφεία Πληροφορικής σε λοιπές υπηρεσίες,
    31 Λόχος Πληροφορικής. (Ο λόχος πληροφορικής του Νατοϊκού Στρατηγείου στην Θεσσαλονίκη)
    .».
    —————————————————————————Παρατηρήσεις:
    Στα πλαίσια την κυβερνοάμυνας, για την ασφάλεια μετόπισθεν κατά την στρατιωτική ορολογία, είναι πολύ σημαντική για την διαφύλαξη των κρίσιμων υποδομών της χώρας ή ύπαρξη στιβαρής και οργανωμένης άμυνας και στον κυβερνοχώρο. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την οργάνωση και λειτουργία μονάδας ψηφιακής εθνοφυλακής.Πρόταση 7η.
    Να προστεθεί:
    «Στα πλαίσια της Διοίκησης Κυβερνοάμυνας θα λειτουργεί μονάδα Ψηφιακής Εθνοφυλακής αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, επικεφαλής Δομών Πληροφορικής Δημοσίου και Κρίσιμων Επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την προστασία των κρίσιμων για την Εθνική Άμυνα υποδομών της χώρας.».
    —————————————————————————
    Άρθρο 51
    Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής……
    3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
    ……Παρατηρήσεις:
    Ο χρόνος υπηρεσίας σε διάφορες θέσεις είναι πολύ σημαντικός και ουσιαστικός και όχι μόνο τυπικός για την επιστημονική εξέλιξη και των στελεχών πληροφορικής.8η Πρόταση:
    Προτείνεται το 3 να τροποποιηθεί.
    «Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στον επόμενο βαθμό απαιτείται η συμπλήρωση του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε θέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε.».
    —————————————————————————Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις.Παρατηρήσεις:
    Η νέα Διεύθυνση θα έχει πολλά τμήματα με διάφορες αρμοδιότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων μπορούν να θεωρηθούν αντικείμενα της πληροφορικής, στατιστικής και επιχειρησιακής έρευνας. Είναι γνωστό, ότι χρησιμοποιούνται μέθοδοι επιχειρησιακής έρευνας για τις τοποθετήσεις των στελεχών, οπλιτών, βελτιστοποιήσεις κόστους και κυρίως για την πρόβλεψη της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων. Για την σύνταξη της νέας Δομής Δυνάμεων, η Στρατιωτική Ηγεσία στηρίζεται στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται από το ΥΠΕΘΑ. Η στρατιωτική ηγεσία εκτιμά την απειλή για τα επόμενα 15 έτη. Με βάση αυτή την εκτίμηση υπολογίζει τα οπλικά συστήματα και το προσωπικό που απαιτούνται τόσο αριθμητικά όσο και κατά ειδικότητα. Επίσης λαμβάνει υπόψη της, τη γενική κατάσταση της Χώρας, πολιτική, οικονομική, κοινωνική, όπως και τις υφιστάμενες διεθνείς συμμαχίες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις- προβλέψεις γίνονται οι προμήθειες των οπλικών συστημάτων και καθορίζεται η δύναμη του προσωπικού κατά ειδικότητα και βαθμό, η διάρκεια της θητείας, πόσα στελέχη θα εξέρχονται από τις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές, πόσοι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει να προσληφθούν, πόσες Ειδικές Δυνάμεις θα έχουμε και επίσης υπολογίζεται ποιο θα είναι το κόστος αυτών σε βάθος χρόνου (κόστος χρόνου ζωής συστημάτων) κλπ.
    Η Μελλοντική Δομή Δυνάμεων συντάσσεται με βάση προβλέψεις, οι οποίες γίνονται με επιστημονικές μεθόδους που λαμβάνουν υπόψιν τους και τα διαθέσιμα δεδομένα (πχ ρυθμός αποχώρησης κατά ηλικία και όπλο – σώμα, προβλέψεις γεννήσεων, οικονομικές προβλέψεις κλπ.). Για τις προβλέψεις αυτές χρησιμοποιούνται μεταξύ των άλλων και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση) και επιστήμης δεδομένων αλλά και αρκετών άλλων επιστημών, όπως κοστολόγων, στατιστικών, επιχειρησιακών ερευνητών κλπ. Η εργασία αυτή γίνεται, μέχρι τούδε, από τις Διευθύνσεις Έρευνας Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων των κλάδων και σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ από τον κλάδο μετεξέλιξης.Συμπερασματικά, η αναφορά μόνο σε δύο ειδικότητες και τμήματα μέσα σε μία Διεύθυνση δεν είναι κατάλληλη για νόμο καθόσον αυτό είναι θέμα των Πινάκων Οργανώσεως και Υλικού που είναι αντικείμενο εσωτερικό του Υπουργείου.9η Πρόταση.Να Διαγραφεί όλο το άρθρο και να αντικατασταθεί:
    «Το κοινό Σώμα διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην Επιχειρησιακή Έρευνα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Στατιστική, Κοστολόγηση και Επιστήμη Δεδομένων ή άλλες συναφείς επιστήμες με σκοπό να συνδράμουν στις μελέτες για την μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, την Μελλοντική Δυνάμεων, την πρόβλεψη του κόστους κύκλου ζωής των οπλικών συστημάτων και σε προβλέψεις σε επιχειρησιακούς, διοικητικούς, οικονομικούς ή άλλους τομείς.».
    —————————————————————————Παρατηρήσεις:Δεν προβλέπεται τίποτα για Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το νέο Σώμα θα τηρεί ηλεκτρονικά τους ηλεκτρονικούς φακέλους του Προσωπικού (στελεχών και οπλιτών θητείας). Ένα τμήμα ή Αξιωματικός Προστασίας που είναι αντικείμενο του νόμου.10η Πρόταση:
    Να προστεθεί:
    «Στην Διεύθυνση του Κοινού Σώματος στο ΓΕΕΘΑ λειτουργεί τμήμα προστασίας προσωπικών δεδομένων που διασφαλίζει την τήρηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τεχνικής άποψης.»
    —————————————————————————Παρατηρήσεις:
    Επειδή το σχέδιο ενοποίησης, μετάπτωσης περιέχει πληθώρα αλλαγών που πρέπει να γίνουν συντονισμένα, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αστοχίες λειτουργικές, επιχειρησιακές αλλά και άλλες που μπορεί να επηρεάσουν το ηθικό των στελεχών, πρέπει να υπάρχει σοβαρό πρόγραμμα μετάπτωσης, το οποίο θα εφαρμοστεί από έμπειρο και ει δυνατόν πιστοποιημένο διαχειριστή έργου.11η Πρόταση:
    Να προστεθεί :
    «Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί λεπτομερές σχέδιο μετάπτωσης με έμπειρο Διαχειριστή Έργου στον οποίο θα ανατεθούν οι απαιτούμενες αρμοδιότητες και εξουσίες για την απρόσκοπτη εκτέλεση του σχεδίου.».
    —————————————————————————Λόγω του Επιχειρησιακού Ρόλου του νέου Σώματος πρέπει να προβλεφθεί η φοίτησή τους σε ανάλογα σχολεία.12η πρόταση.
    Να προστεθεί:
    «Τα στελέχη του Σώματος φοιτούν υποχρεωτικά στα σχολεία εφαρμογής του σώματος αναλόγως του Βαθμού τους και σε σχολεία επιτελών. Επίσης, προαιρετικά φοιτούν σε Σχολές Πολέμου των κλάδων, στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας Ελλάδος ή Εξωτερικού.».
    —————————————————————————
    Πρώην Δντης ΣΕΠ ΣΞ

  • 8 Μαΐου 2024, 22:42 | Ioannis

    Συγχαρητήρια για την ίδρυση του κοινού σώματος. Έπρεπε εδώ και καιρό να δωθεί έμφαση στο τομέα της πληροφορικής. Θα είναι καλό να επιτρέπεται σε αυτά τα εξειδικευμένα στελέχη να μπορούν να δουλεύουν και έξω όπως οι γιατροί. Ακόμη δεν μπορεί ένα σχολείο πληροφορικής ή η εμπειρία σε θέσεις πληροφορικής να μετρήσει όπως ένα 4ετες πανεπιστήμιο ΑΕΙ πληροφορικής (σχόλιο σε κάποια σχόλια που ήδη γράφτηκαν). Κάποιοι συνάδελφοι δεν αναζήτησαν αυτές τις παροδικές θέσεις ή απλά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία.Επισης δεν αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο γενικά η κατοχή μεταπτυχιακού τι θα προσδίδει στο στέλεχος από βαθμολογική και μισθολογική άποψη. Στο υπόλοιπο δημόσιο τα μεταπτυχιακά πληρώνονται (άνοδος 2 μισθολογικών κλιμακίων). Βαθμολογική εξέλιξη;Όσον αφορά τα στελέχη ειδικών κατηγοριών που θα χάσουν το δικαίωμα του αμεταθετου…θα φέρει πολλές δυσκολίες στις οικογένειες, παραιτήσεις , κάποιοι που είχαν 3 παιδιά και σκέφτονταν για 4ο θα το ξανασκεφτούν, και δεν αναγράφεται κάπου αν θα γίνουν κάποιες άλλου είδους διευκολύνσεις π.χ. κατάλληλα ΣΟΑ, κάποιο επίδομα κτλ.Ευχαριστώ

  • 8 Μαΐου 2024, 21:41 | Ιωάννα

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής και τη δημιουργία του νέου τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ. Το τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι από τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα.

    Προτείνεται επίσης να εξεταστεί η δημιουργία τμήματος Νοσηλευτικής στη ΣΣΑΣ καθώς πλέον υπάρχει τμήμα Νοσηλευτικής σε ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη (ΔΙΠΑΕ). Δεν έχει λογική και είναι σπατάλη χρημάτων, πόρων και δομών να υπάρχουν όλα τα τμήματα του Υγειονομικού Σώματος στη ΣΣΑΣ (Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό, Φαρμακευτικό, Ψυχολογικό) και η Νοσηλευτική να έχει αυτόνομη Στρατιωτική Σχολή.

  • 8 Μαΐου 2024, 20:27 | Γεώργιος

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Οι σύγχρονες ΕΔ πρέπει να έχουν διακλαδικό δόγμα και όχι κλαδική νοοτροπία. Ένας πχ προγραμματιστής/δικτυάς στην Πολεμική Αεροπορία που παρουσιάζεται ως αποκλειστικός ειδικός κάνοντας τα ίδια πράγματα με έναν προγραμματιστή/δικτυά στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν έχει λογική και οδηγεί σε σπατάλη πόρων της υπηρεσίας. Προσθέστε επίσης στο νομοσχέδιο:
    1. Εργασία στον ιδιωτικό τομέα στους απόφοιτους της ΣΣΑΣ για μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ένοπλες δυνάμεις από όλες τις επιστημονικές ειδικότητες της ΣΣΑΣ και όχι μόνο την Ιατρική επιστήμη.
    2. Να βγάζει η ΣΣΑΣ μόνο αξιωματικούς Κοινών Σωμάτων για το σύνολο των επιστημονικών ειδικοτήτων.

  • 8 Μαΐου 2024, 20:57 | Ιωάννης Βελλίδης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστήμης της Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εκπαίδευση των νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και συνεπώς στο Τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής κατάρτισης των νέων στελεχών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Στην διαδικασία μετάταξης αξιωματικών στο Σώμα της Πληροφορικής που ίσχυε μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τα περιθώρια ουσιαστικής εκπαίδευσης των αξιωματικών στην επιστήμη της πληροφορικής παρά μόνο δυνατότητα εμπειρικής εκμάθησης. Απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων με μια εκπαίδευση έξι μηνών στη Σχολή Προγραμματιστών και ένα μεταπτυχιακό γενικής γνώσης στην Πληροφορική γινόντουσαν πληροφορικοί, σε αντίθεση με μετατάξεις σε άλλα σώματα στις ένοπλες δυνάμεις όπου ήταν προαπαιτούμενο το προπτυχιακό, πχ στο ν.3883/2010 για τη μετάταξη αξιωματικών στο Κοινό Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων ή στη μετάταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος στο ν. 1911/1990 ή στη μετάταξη υπαξιωματικών σε αξιωματικούς λόγω κατοχής προπτυχιακού. Η ειδικότητα καθορίζεται από το προπτυχιακό και όχι από ένα μεταπτυχιακό. Πουθενά αλλού στο δημόσιο δεν μπορείς να γίνεις ΠΕ πληροφορικός ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα χωρίς σχετικές προπτυχιακές σπουδές.

  • 8 Μαΐου 2024, 17:20 | Νικόλαος

    Εφόσον όλοι θα μετατίθενται σε όλες τις υπηρεσίες και των 3 κλάδων από κλιμάκιο Γενικού Επιτελείου μέχρι Γραφείο Υποστηριξης Πληροφορικής, δηλαδή παντού, τί το ελκυστικό θα παρέχει το νέο Σώμα στα προς μετάταξη στελέχη του?
    Γιατί να επιθυμεί να μετατεθεί ένα στέλεχος του ΠΝ ή της ΠΑ σε υπηρεσίες του ΣΞ ανά την επικράτεια?
    Γιατί να επιθυμεί ένα στέλεχος του ΣΞ ή της ΠΑ να υπηρετήσει εν πλω πχ σε μια φρεγάτα?
    Γιατί ένα στέλεχος του ΣΞ ή του ΠΝ να επιθυμεί να υπηρετεί σε ραντάρ της ΠΑ?
    Το νομοσχέδιο είναι αρκετά ασαφές, δεσμευτικό, κακογραμμένο, με τεχνολογικές τυμπανοκρουσίες και χρήζει αλλαγών στον παρόντα χρόνο ή σε επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
    Άλλωστε από τα μέχρι τώρα σχόλια της διαβούλευσης υφίστανται άριστες προτάσεις τροποποιήσεων. Σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σίγουρα θα αναβαθμίσει τη ΣΣΑΣ, αλλά αυτό που θα κάνει το εγχείρημα επιτυχημένο, είναι το κατά πόσο θα το «αγκαλιάσει» το προσωπικό των ΕΔ και όχι ο ιδιωτικός τομέας.

  • 8 Μαΐου 2024, 17:02 | Χρήστος Β.

    Να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’. Η πληροφορική τόσα χρόνια έχει αποδώσει άριστα.
    Το μοναδικό που θα προκαλέσει μια ενοποίηση θα είναι αύξηση των παραιτήσεων και των πρόωρων αποστρατειών ειδικά από τα στελέχη της Π.Α!

  • 8 Μαΐου 2024, 17:42 | Βάσιος Χρήστος

    Να ΜΗΝ είναι υποχρεωτική η μετάταξη για τα στελέχη που δεν το επιθυμούν.
    Η μετάταξη να γίνει ΜΟΝΟ κατόπιν επιθυμίας του ενδιαφερόμενου προσωπικού.

  • 8 Μαΐου 2024, 15:06 | Α.Γ.

    Συγχαρητήρια για την ίδρυση του Σώματος Πληροφορικής,
    Όμως παρατηρώντας την παράγραφο 3 του άρθρου 49 που αναφέρεται στη Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής, μπορεί εύκολα κάποιος που υπηρετεί στη ΔΕΠΛΗ να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το προσωπικό του ΣΞ (άλλων όπλων σωμάτων πλην Σώματος Έρευνας πληροφορικής) το οποίο υπηρετεί χρόνια σε απαιτητικές θέσεις της ΔΕΠΛΗ αυτή τη στιγμή αλλά έχοντας μεν τελειώσει τα απαραίτητα διακλαδικά Σχολεία της ΣΠΗΥ αλλά δεν έχει πτυχίο ΑΕΙ και δεν έχει μεταταχθεί.
    Πρόκειται για Προσωπικό με εμπειρία το οποίο κάποιοι είναι απόφοιτοι των σχολείων της ΣΠΗΥ (Προγραμματιστων δχστών κλπ,κλπ) με μεταπτυχιακά πληροφορικής, με πιστοποιήσεις, με χρόνια συνεισφοράς και υπηρέτησης ακόμη και τώρα στη τωρινή Διευθυνση πληροφορικής αλλά φαίνεται να μην υπάρχει μέριμνα για να μεταταχθούν
    Προτείνεται λοιπόν η προϋπόθεση (του Άρθρου 49) της κατοχής πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος να αντικατασταθεί από ένα σύστημα μορίων που εκτός από την (αυξημένη) μοριοδότηση του πτυχίου ΑΕΙ να περιλαμβάνει τα χρόνια προϋπηρεσίας στο αντικείμενο, την αποφοίτηση από την ΣΠΗΥ ή άλλα σχολεία Πληροφορικής των ΕΔ ή του ΙΝΕΠ ή/και κατοχή άλλων πιστοποιήσεων (κατά αντίστοιχο ίσως τρόπο που έγινε η μετάταξη στην ειδικότητα της πληροφορικής της ΠΑ το 2018).

  • 8 Μαΐου 2024, 13:06 | Κωνσταντίνος

    Γιατί ένα νέος να επιλέξει στο μηχανογραφικό του την ΣΣΑΣ – Πληροφορική και όχι το αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ; Τα οικονομικά οφέλη είναι τελείως διαφορετικά και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των μισθών του Ιδιωτικού Τομέα και των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτόν τον κλάδο. Το παρόν νομοσχέδιο θα πρέπει να επιτρέψει την άδεια εργασίας παράλληλα με τις ΕΔ και στον ιδιωτικό τομέα, με αυτόν τον τρόπο θα δώσει κίνητρα:
    Πρώτον ώστε οι νέοι να επιλέξουν την ΣΣΑΣ αλλά και να παραμείνουν στις ΕΔ μετά την αποφοίτηση τους
    Δεύτερον τα στελέχη που θα μεταταχθούν να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία και έτσι θα αντιμετωπιστούν καθοριστικά οι παραιτήσεις εξειδικευμένων και καταρτισμένων στελεχών .
    Το παραπάνω μέτρο θα λειτουργήσει ευεργετικά προς τις ΕΔ, μιας και θα γίνει δυνατή η εισαγωγή τεχνογνωσίας και από τον ιδιωτικό τομέα.

    Τέλος θα πρέπει να καθορισθεί με σαφήνεια το πλαίσιο και τα καθήκοντα που θα ασκεί το προσωπικό της πληροφορικής στους μείζονες σχηματισμούς. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι το γνωσιακό τους υπόβαθρο και οι δεξιότητες τους παραγκωνίζονται και μένουν ανεκμετάλλευτες. Προτείνεται η διοικητική υπαγωγή των γραφείων πληροφορικής των κατά τόπων σχηματισμών να είναι απευθείας στο τμήμα πληροφορικής του προϊστάμενου σχηματισμού ή ακόμα και στην Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ. Με αυτόν τον υβριδικό τρόπο τα στελέχη θα μπορούν να εκτελούν τα με σαφήνεια καθορισμένα καθήκοντα τους στον Σχηματισμό αλλά και να αξιοποιούνται αποδοτικά σε αντικείμενα της ειδικότητας τους ως μέλη ενός γενικότερου τμήματος της Διευθύνσεως του ΓΕΕΘΑ. Γιατί ένα στέλεχος με εξειδικευμένες και αποδεδειγμένες γνώσεις στην Τεχνίτη Νοημοσύνη που έχει συμφέροντα σε μια πόλη εκτός της Αθήνας να μην μπορεί να συνδράμει ή να είναι μέλος του Τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης; Η υπηρεσία θα επωφεληθεί μιας και θα ενισχυθεί το προσωπικό του εκάστοτε τμήματος αλλά και το στέλεχος θα μπορέσει να αξιοποιήσει αλλά και να καλλιεργήσει τις γνώσεις του.

  • 8 Μαΐου 2024, 12:53 | Δημήτρης

    Άρθρο 49. Να ΜΗΝ είναι υποχρεωτική η μετάταξη για τα στελέχη που δεν το επιθυμούν.
    Η μετάταξη να γίνει ΜΟΝΟ κατόπιν επιθυμίας του ενδιαφερόμενου προσωπικού.

  • 8 Μαΐου 2024, 12:03 | Χάρης

    Άρθρο 49. Να ΜΗΝ είναι υποχρεωτική η μετάταξη για τα στελέχη που δεν το επιθυμούν.
    Η μετάταξη να γίνει ΜΟΝΟ κατόπιν επιθυμίας του ενδιαφερόμενου προσωπικού.

  • 8 Μαΐου 2024, 11:36 | Προκόπης

    Διαφωνώ με τη σύσταση κοινού σώματος πληροφορικής.
    Να αποσυρθεί το μέρος Δ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 8 Μαΐου 2024, 11:22 | Ηλίας Ο.

    Δεν μπορούμε να συζητάμε για δήθεν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ όταν εστιάζουμε επ
    στα ΑΣΕΙ και εξαιρούνται παντελώς οι Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Στο μεταξύ, δυστυχώς συνεχίζεται προκλητικά η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των σπουδαστών που φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥΝ), έναντι των σπουδαστών των αντιστοίχων Σχολών των ΣΑ & ΠΣ, αναφορικά με το ύψος των τακτικών αποδοχών τους, που διαφοροποιείται πλήρως και δυστυχώς απέχει πάρα πολύ.
    Ειδικότερα, με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), ρυθμίζεται η μισθολογική κατάταξη των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), βάσει της οποίας ενδεικτικά οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ λαμβάνουν ως μηνιαίες απολαβές μόλις το 10% του Μ.Κ. 25 της Α΄ ́ Κατηγορίας, δηλαδή καθαρά περίπου 150 €. Η αντίστοιχη μισθοδοσία των ΣΑ – ΠΣ Σώματος, διαφοροποιείται πλήρως, με συνέπεια οι μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα προαναφερθέντα, αναλόγως μάλιστα του έτους φοίτησης.
    Στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4472/2017 (ο οποίος είναι προφανές ότι νομοθετήθηκε βιαστικά μη παράγοντας δίκαιο αποτέλεσμα), δεν εντοπίζεται κάποια πειστική εξήγηση για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία γίνεται εξόχως αντιληπτή μεταξύ των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, καθώς αναφερόμαστε στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στον μισθό τους και όχι σε κάποιο βοήθημα ή επίδομα.
    Για την άρση της υφιστάμενης αδικίας, σύμφωνα με της Αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Νομιμότητας της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, καθώς και τις ρητές επιταγές των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνεται σκόπιμη η ΑΜΕΣΗ αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση – εξομοίωση με τις αντίστοιχες αμοιβές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόβλεψη αναδρομικότητας για το τρέχον οικονομικό έτος (1.1.2024).
    Η ενιαία αντιμετώπιση του συνόλου των σπουδαστών των συγκεκριμένων σχολών είναι επιτακτική απαίτηση, εφόσον σε ευρύτερο πλαίσιο οι συγκεκριμένοι κλάδοι εντάσσονται σε κοινό μισθολόγιο. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και αμερόληπτα, χωρίς ατυχείς και αχρείαστους διαχωρισμούς μεταξύ «συγγενών» θεσμών. Η χαρακτηριστική και αδικαιολόγητη πλέον καθυστέρηση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με διακηρύξεις αναβάθμισης λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ).

  • 8 Μαΐου 2024, 09:33 | Ιωάννης

    Υπάρχει μια κατηγορία Αξιωματικών, οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οποίοι αδικούνται τόσο ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό όσο και προς την μισθολογική τους κατανομή και θα συνεχίσουν να αδικούνται αν δεν σταματήσει αυτή η αδικία με κάποια τροποποίηση στο νέο νομοσχέδιο. Για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ πρέπει να μιλήσει η Ομοσπονδία αλλά δυστυχώς κωφεύει. Το πρόβλημα που ζητάει λύση είναι το εξής: Ενώ το ακαδημαϊκό κριτήριο της κτήσης πτυχίου ΑΕΙ ευεργετείται με έναν επιπλέον βαθμό στην κατηγορία Αξιωματικών ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτο στην κατηγορία Αξιωματικών ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που στο σύνολο του δημόσιου τομέα η κατοχή τίτλου ΑΕΙ σημαίνει βαθμολογική εξέλιξη και προώθηση στην αντίστοιχη οικονομική βαθμίδα ΠΕ. Στις Ε.Δ τα ίδια και ισότιμα πτυχία ΑΕΙ ευεργετούνται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου τους και όχι ως προς την αυτόφωτη και αδιαμφισβήτητη αξία τους. Η υπεραξία που προσφέρει το πτυχίο ΑΕΙ σε όλους όσους το αποκτούν σκοντάφτει στις στρατιωτικές αγκυλώσεις και στους πάσης φύσεως συνδικαλιστές, συμβούλους και επιτελείς. Και μπορεί κάποιοι από όλους αυτούς να σπούδασαν και να απέκτησαν πτυχία και μεταπτυχιακά και να γνωρίζουν τον κόπο και την αξία των πτυχίων, μπορούν όμως με μεγάλη ευκολία να παραβλέπουν την κοινή λογική και να θέτουν θέματα ιεραρχίας, προέλευσης κλπ, όταν πρόκειται για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των άλλων. Πώς γίνεται να αγνοείται έτσι η ακαδημαϊκή προσπάθεια και η αυτοβελτίωση τόσων στελεχών ενώ κάποιων άλλων η ίδια προσπάθεια να επιβραβεύεται; Ένα στέλεχος ΑΣΣΥ κατέβαλε διαφορετική προσπάθεια από ένα στέλεχος ΕΜΘ για να αποκτήσει ένα (ενδεχομένως και το ίδιο) πτυχίο ΑΕΙ; Γιατί η επιβράβευση της αριστείας δεν έχει έμπρακτα καθολικό χαρακτήρα; Πώς μπορεί ο νομοθέτης να κάνει σαφή διάκριση για μια μόνο κατηγορία και να αποδέχεται την ανισότητα έναντι του νόμου για την κατηγορία των Αξιωματικών ΕΜΘ; Η επιβράβευση του πτυχίου ΑΕΙ δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν ή ανάλογα με την προέλευση του στελέχους. Είναι άδικο.
    Το θέμα είναι κυρίως ηθικής τάξεως και πρέπει να λυθεί σε αυτό το νομοσχέδιο ενώ και το οικονομικό κόστος από την προώθηση στη Β’ μισθολογική κατηγορία είναι αμελητέο καθώς αυτό θα αφορά ελάχιστα στελέχη των Αξιωματικών ΕΜΘ.
    Για την θεραπεία της παραπάνω ανισότητας και την απονομή αίσθησης δικαίου και ισονομίας στο σύνολο των στελεχών Αξιωματικών ΕΜΘ με πτυχίο ΑΕΙ προτείνεται να τροποποιηθεί ο καταληκτικός βαθμός και αντί του υπολοχαγού και αντιστοίχων αυτός να είναι λοχαγού και αντιστοίχων με την ταυτόχρονη προώθηση από την Γ’ μισθολογική κατηγορία στην Β΄ μισθολογική κατηγορία από την κτήση του πτυχίου ΑΕΙ.

  • 8 Μαΐου 2024, 08:14 | Κώστας

    Να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’. Η πληροφορική τόσα χρόνια έχει αποδώσει άριστα και χωρίς το κοινό σώμα.
    Το μοναδικό που θα προκαλέσει μια ενοποίηση θα είναι αύξηση των παραιτήσεων και των πρόωρων αποστρατειών ειδικά από τα στελέχη της Π.Α.

  • 8 Μαΐου 2024, 00:55 | Βασίλης

    Συγχαρητήρια για την ίδρυση του Σώματος Πληροφορικής, η επιθυμία όλων όσων υπηρετούμε στη ΔΕΠΛΗ να μην ολοκληρωθεί η παράλογη και ανούσια συγχώνευση με τη ΔΔΒ επιτέλους εκπληρώνεται.

    Όμως παρατηρώντας την παράγραφο 3 του άρθρου 49 που αναφέρεται στη Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής, μπορεί εύκολα κάποιος που υπηρετεί στη ΔΕΠΛΗ με έκπληξη να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το προσωπικό το οποίο υπηρετεί χρόνια σε απαιτητικές θέσεις της ΔΕΠΛΗ αυτή τη στιγμή αλλά δεν έχει πτυχίο ΑΕΙ και δεν έχει μεταταχθεί.

    Προσωπικό με εμπειρία, απόφοιτοι των πολύμηνων σχολείων της ΣΠΗΥ, με μεταπτυχιακά πληροφορικής, με πιστοποιήσεις, με χρόνια συνεισφοράς και υπηρέτησης ακόμη και τώρα στη ΔΕΠΛΗ απλά μας αγνοεί το νομοσχέδιο σαν να μην υπάρχουμε.

    Προτείνεται λοιπόν η τροποποίηση της παραγράφου και η δημιουργία μοριοδότησης με κριτήρια όπως τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, τα σχολεία της ΣΠΗΥ, η προϋπηρεσία σε θέσεις πληροφορικής.