Άρθρο 53 Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών – Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017

Στο άρθρο 37 του ν. 4494/2017 (Α΄ 165) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο μετατίθεται η προθεσμία μέχρι την οποία συμπληρώνεται η εικοσιπενταετία πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, β) προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 37 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 37
Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών
Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 219) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου, ο χρόνος των περ. β΄ και γ΄ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Για τους αξιωματικούς που δυνάμει του παρόντος άρθρου αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από ΑΣΣΥ δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996 στον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων.
Ειδικά για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου των ειδικοτήτων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας ισχύουν επιπλέον τα καθοριζόμενα στην περ. δ΄ της παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 2439/1996.».

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 09:52 | Θ. Ν

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κο ΥΕΘΑ, όσο και την επιτελική του ομάδα, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικού ζητήμα, των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά από την παρούσα κυβέρνηση, η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος. Παράλληλα έτσι ενισχύεται το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Αξκός ΑΣΣΥ Τάξη 92

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:50 | Αλέξανδρος Λ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    Συγχαρητήρια για το προσχέδιο Νόμου και ειδικά το άρθρο 53. Η δικαίωση των Σειρών 91, 92 και 93 είναι πλήρως τεκμηριωμένη, απολύτως δίκαια και απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος. Έχουν απόλυτο δίκιο οι συνάδελφοι να ισχυρίζονται ότι ενισχύει το «περί δικαίου αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις».
    Συγχαρητήρια στους συναδέλφους των υπό ρύθμιση Σειρών για τον αγώνα τους και την δικαίωση τους.
    Σας προτρέπω Κύριε Υπουργέ να δείτε με την απαραίτητη προσοχή την ένταξη στο εν λόγω άρθρο και τις Σειρές 94 και 95 οι οποίες κατά την άποψη μου έχουν τις ίδιες προσδοκίες, βασιζόμενες σε απολύτως ορθά ηθικά & νομικά επιχειρήματα. Ας είστε εσείς η κυβέρνηση που θα κάνει το απαραίτητο παραπάνω βήμα για επίλυση αυτού του θέματος που ταλαιπωρεί Μόνιμα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εισήχθησαν στις ΑΣΣΥ πριν 30 χρόνια και είναι αδιανόητο ένας νόμος του 2010 να επηρεάζει τόσο πολύ αρνητικά αυτούς και τις οικογένειες τους, να τους πλήγει ηθικά και οικονομικά, ακόμα και τα παιδιά τους.

    Συγχαρητήρια συνάδελφοι, η προσπάθεια σας είναι ορόσημο.

    Καλώ επίσης συναδέλφους Απόφοιτους ΑΣΣΥ να στηρίξουν με σχόλια & επιχειρήματα το άρθρο 53, έστω και αν στην τελική μορφή του Άρθρου δεν υπάρχουν αλλαγές. Είναι προς όφελος όλων μας.

    Καλή συνέχεια σε όλους, καλές γιορτές.

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:32 | ΑΣΣΥ

    Ευχαριστούμε για τη βαθμολογική αποκατάσταση των ΑΣΣΥ καταταγέντων 91 92 93. Η διόρθωση των στρεβλώσεων και η αποκατάσταση των αδικιών, συμβάλλει στο αίσθημα δικαίου στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
    Αξκος ΑΣΣΥ

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:00 | Απόφοιτος ΑΣΣΥ

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,
    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την νομοθετική πρωτοβουλία σας να αποκαταστήσετε την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων ΑΣΣΥ 91 έως 93.
    Σύμφωνα με την παρ.9 άρθρο 5 του ν2439/96 τονίζεται ότι «Για τους αξιωματικούς που προέρχονται από ανθυπασπιστές ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας των παρ 1 και 8 του παρόντος άρθρου θεωρείται και υπολογίζεται ο χρόνος μόνιμου υπαξιωματικού και ανθυπασπιστή πέρα από τα δεκατρια (13) έτη από την ονομασία τους «Αυτή η εν λόγω διάταξη ίσχυε μέχρι το έτος 2010 όπου και αντικαταστάθηκε από έναν δυσμενεστερο νόμο τον 3883/10.
    Μέχρι όμως το 2010, οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ που άρχισαν να συμπεριλαμβάνονται στις διαταξεις του ν2439/96, ήταν οι κατατεγεντες μέχρι και το 1995.

    Κύριε υπουργέ κατανοείτε ότι πρέπει στο νομοσχέδιο πρέπει να συμπεριληφθούν και οι σειρές ΑΣΣΥ, κατατεγεντες μέχρι και το 1995,όπου ξεκίνησε να έχει εφαρμογή για αυτους ο ν2439/96. Είναι δίκαιο, είναι νόμιμο, είναι απαραίτητο για να αποδωθεί το περί δικαίου αίσθημα. Πάνω από όλα όμως είναι ηθικό.

    Με εκτίμηση

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:56 | Κ.Α.

    Συγχαρητήρια για το προσχέδιο Νόμου και ειδικά το άρθρο 53. Η δικαίωση των Σειρών 91, 92 και 93 είναι πλήρως τεκμηριωμένη, απολύτως δίκαια και απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος. Έχουν απόλυτο δίκιο οι συνάδελφοι να ισχυρίζονται ότι ενισχύει το «περί δικαίου αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις».
    Συγχαρητήρια στους συναδέλφους των υπό ρύθμιση Σειρών για τον αγώνα τους και την δικαίωση τους.
    Σας προτρέπω Κύριε Υπουργέ να δείτε με την απαραίτητη προσοχή την ένταξη στο εν λόγω άρθρο και τις Σειρές 94 και 95 οι οποίες κατά την άποψη μου έχουν τις ίδιες προσδοκίες, βασιζόμενες σε απολύτως ορθά ηθικά & νομικά επιχειρήματα.Συγχαρητήρια συνάδελφοι, η προσπάθεια σας είναι ορόσημο.Καλώ επίσης συναδέλφους Απόφοιτους ΑΣΣΥ να στηρίξουν με σχόλια & επιχειρήματα το άρθρο 53, έστω και αν στην τελική μορφή του Άρθρου δεν υπάρχουν αλλαγές. Είναι προς όφελος όλων μας η δικαίωση τους. Ακόμα και τίποτα να μην αλλάξει στο υπό διαβούλευση Άρθρο είχαν, έχουν και θα έχουν απόλυτο δίκιο.Καλή συνέχεια σε όλους, καλές γιορτές.

    Απόφοιτος ΣΤΥΑ 47η ( με τη φωνή της λογικής)

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:48 | Κωστας Παπαγεωργιου

    Ευχαριστούμε κ. ΥΕΘΑ…!!!
    Ευχαριστούμε για τη βαθμολογική αποκατάσταση των ΑΣΣΥ καταταγέντων 91 92 93. Η διόρθωση των στρεβλώσεων και η αποκατάσταση των αδικιών, συμβάλλει στο αίσθημα δικαίου στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
    Αξκος ΑΣΣΥ 92

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:20 | Γιωργος Τουλος

    Ευχαριστούμε για τη βαθμολογική αποκατάσταση των ΑΣΣΥ καταταγέντων 91 92 93. Η διόρθωση των στρεβλώσεων και η αποκατάσταση των αδικιών, συμβάλλει στο αίσθημα δικαίου στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
    Αξκος ΑΣΣΥ

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:49 | Δημητριάδης Κωνσταντινος

    Ενα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΏΝ ΕΙΔΙΚΏΝ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ ».
    Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
    Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι. Την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
    Προτείνω να τροποποιηθεί το άρθρο 23 του Ν.3883/2010 έτσι ώστε οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων απόφοιτοι των σχολών ΑΣΣΥ όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Αντισυγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:45 | Π.Π

    Είμαι Ε.Υ τα τελευταία 10 έτη λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Θα ήθελα κ. Υπουργέ και αρμόδιοι Επιτελής να διαβάσετε το παρακάτω πραγματικό περιστατικό.

    Τον προηγούμενο μήνα ήμουν σε στρατιωτικό χώρο με τον μεγάλο μου γιό και συναντήσαμε έναν συμμαθητή και οικογενειακό μου φίλο, ο οποίος είναι πλέον Λοχαγός και επάνω στην κουβέντα αστειευόμενος και μη έχοντας δόλο μου είπε: «Υπολοχαγέ γιατί δεν με χαιρέτησες»;. Ο γιος μου όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο με ρωτάει: Μπαμπά εσύ με τον κ. …… δεν είσαστε συμμαθητές; Γιατί είσαι Υπολοχαγός και αυτός Λοχαγός;. Ένιωσα ντροπή και ενοχή ενώ δεν θα έπρεπε και του εξήγησα όσο πιο απλά μπορούσα, ότι ο εξαιτίας ενός Νόμου θα παραμείνω μέχρι το τέλος της καριέρας μου στον ίδιο βαθμό, επειδή μου έτυχε το πρόβλημα υγείας. Ο γιος μου σιώπησε για λίγα δευτερόλεπτα και μου είπε: «καλά βρε Μπαμπά, αντί να σε προσέχουν παραπάνω σε τιμωρούν και από πάνω;» Ένα δωδεκάχρονο κατάλαβε την διάκριση που έχω υποστεί και άνθρωποι σε αρμόδιες θέσεις δεν δείχνουν να κατανοούν το τι έχει προκαλέσει όλο αυτό. Η υπηρεσία αποφάσισε να με διακρίνει και να με δείχνει με το δάχτυλο, διότι μου έτυχε η ασθένεια μου.
    Για μένα όλο αυτό είναι συμβολικό και τα σύμβολα έχουν την αξία τους.
    Πλεόν είμαι υποχρεωμένος να απονείμω τον απαραίτητο χαιρετισμό σε Λοχαγούς οι οποίοι ήταν πρωτοετείς μου στην Σχολή και σε μερικά χρόνια σε πολύ νεώτερους μου. Φέρτε το ως εικόνα να συναντήσω τον πρωτοετή μου (τον «γιο» μου όπως τον αποκαλούμε), να είναι Λοχαγός και εγώ Υπολοχαγός, τι συναισθήματα θα νιώθατε εσείς άραγε;

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:42 | K.M

    Κύριε Υπουργέ είμαι απόφοιτος ΑΣΣΥ με 30 έτη υπηρεσίας.
    Δυστυχώς είχα την ατυχία να «αρρωστήσω» το 2011 και να κριθώ απο την ΑΣΣΥ ως Ελαφράς Υπηρεσίας.

    Η εφαρμογή του Νόμου 3883/2010, δημιούργησε Στελέχη Ελαφράς Υπηρεσίας 2 ταχυτήτων αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εκείνους που κρίθηκαν Ελαφράς Υπηρεσίας πριν την εφαρμογή του εν λόγω άρθρου (24.9.2010), που εξελίσσονται κανονικά μέχρι το καταληκτικό τους βαθμό και εκείνους που κρίθηκαν μετά την εφαρμογή του εν λόγω άρθρου και εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Υπολοχαγού. – Επέβαλε διάκριση στον καταληκτικό βαθμό ως προς στην προέλευση των Στελεχών, εξαιρώντας από τον καταληκτικό βαθμό του Υπολοχαγού τις μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του Ν. 705/1977 και τους μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του ΝΔ 445/1974, επιβάλλοντας με τη διάταξη αυτή μια ιδιότυπη «τιμωρία» στα Στελέχη που επέλεξαν να σπουδάσουν σε Στρατιωτική Παραγωγική Σχολή, αντί να καταταγούν ως εθελοντές. Δεν υπολόγισε, το 2010 που τέθηκε σε εφαρμογή, το γεγονός ότι το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόστηκε μεταγενέστερα, θα καθήλωνε τα εν λόγω Στελέχη και μισθολογικά (εκτός από βαθμολογικά), αφού πλέον τα Στελέχη των ΕΔ λαμβάνουν αμοιβές σύμφωνα με το φέροντα βαθμό τους, και όχι με ανώτερο μισθολογικό βαθμό που ίσχυε παλαιότερα

    Όλα αυτά έχουν κόστος ηθικό πρωτίστως και οικονομικό (ενώ οι φαρμακευτικές μου δαπάνες είναι και θα είναι κατά πολύ αυξημένες) διότι πλέον οι μισθολογικές απολαβές μου με έναν συνάδελφο με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και 2 τέκνα είναι 70 €, ποσό το οποίο θα αυξηθεί κατά πολύ όταν προαχθούν στους επόμενους βαθμούς (θα λάβω εφάπαξ μειωμένο κατά 10.000 € τουλάχιστον και η σύνταξη μου θα είναι λιγότερη κατά 80-100 €). Επίσης και το ΒΕΑ (Βοήθημα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας) θα επηρεαστεί κατά πολύ, που σημαίνει ότι τα δικά μου παιδιά καθ’ όσον μου έτυχε το πρόβλημα της υγείας μου θα λάβουν λιγότερο βοήθημα από άλλων συναδέλφων.

    Παρακαλώ να πράξετε κατά συνείδηση, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία την οποία βιώνουν εκτός της δικής μου, αρκετές οικογένειες συναδέλφων και θα την υποστούν και άλλες στο μέλλον, διότι ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα έχει την υγεία του εφ’ όρου ζωής.

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:18 | M

    Επιτέλους έστω και αργά αποκαθίσταται η αδικία που υπήρχε όλα τα χρόνια και αφορούσε την βαθμολογική εξέλιξη στελεχών των ετών εισαγωγής στις ένοπλες Δυνάμεις που αναφέρεται στο άρθρο.
    Οι οικογένειες όλων αυτών σας ευχαριστούν και επιφυλάσσονται για ανταπόδοση.

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:01 | Δημητρης

    Επιτέλους το δικαιο εγινε πραξη.
    Ευχαριστουμε τον κυριο ΥΕΘΑ για την τηρηση της υποσχεσης του!

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:44 | Μαριος Χηνας

    Ευχαριστούμε για τη βαθμολογική αποκατάσταση των ΑΣΣΥ καταταγέντων 91 92 93. Η διόρθωση των στρεβλώσεων και η αποκατάσταση των αδικιών, συμβάλλει στο αίσθημα δικαίου στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:56 | Κωστας Παπας

    Συγχαρητήρια κύριε υπουργέ για την δουλειά σας.
    Το νομοσχέδιό σας, είναι στη σωστή κατεύθυνση και δίκαιο.
    Δίνετε οριστική λύση στο θέμα βαθμολογικής εξέλιξης 3000 Αξκων ΑΣΣΥ 91 92 93 χωρίς να διαταράσσεται η ιεραρχία. Τηρήσατε τις δεσμεύσεις στο ακέραιο .

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 08:57 | Κωστας Παπαδημητριου

    Συγχαρητήρια κύριε υπουργέ για την δουλειά σας.
    Το νομοσχέδιό σας, είναι στη σωστή κατεύθυνση και δίκαιο.
    Δίνετε οριστική λύση στο θέμα βαθμολογικής εξέλιξης 3000 Αξκων ΑΣΣΥ 91 92 93 χωρίς να διαταράσσεται η ιεραρχία. Τηρήσατε τις δεσμεύσεις στο ακέραιο .

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 07:36 | Kiriakos S.

    Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
    Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
    Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι. Την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
    Προτείνω να τροποποιηθεί το άρθρο 23 του Ν.3883/2010 έτσι ώστε οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων απόφοιτοι των σχολών ΑΣΣΥ όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Αντισυγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 06:41 | Π Μ

    ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

    ΝΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΩΝ 3 ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΣΣΥ , ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΕΙ, ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ ΤΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ, ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ – ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Β ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΩΣ EN/EN ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΙΟΤI ΤΟ Β ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΣΣΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΕΝΩ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ. ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 06:58 | Απόφοιτος ΑΣΣΥ Σειρά 1994 (15η ΣΜΥΝ)

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    Συγχαρητήρια για το προσχέδιο Νόμου και ειδικά το άρθρο 53. Η δικαίωση των Σειρών 91, 92 και 93 είναι πλήρως τεκμηριωμένη, απολύτως δίκαια και απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος. Έχουν απόλυτο δίκιο οι συνάδελφοι να ισχυρίζονται ότι ενισχύει το «περί δικαίου αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις».
    Συγχαρητήρια στους συναδέλφους των υπό ρύθμιση Σειρών για τον αγώνα τους και την δικαίωση τους.
    Σας προτρέπω Κύριε Υπουργέ να δείτε με την απαραίτητη προσοχή την ένταξη στο εν λόγω άρθρο και τις Σειρές 94 και 95 οι οποίες κατά την άποψη μου έχουν τις ίδιες προσδοκίες, βασιζόμενες σε απολύτως ορθά ηθικά & νομικά επιχειρήματα.

    Συγχαρητήρια συνάδελφοι, η προσπάθεια σας είναι ορόσημο.

    Καλώ επίσης συναδέλφους Απόφοιτους ΑΣΣΥ να στηρίξουν με σχόλια & επιχειρήματα το άρθρο 53, έστω και αν στην τελική μορφή του Άρθρου δεν υπάρχουν αλλαγές. Είναι προς όφελος όλων μας η δικαίωση τους. Ακόμα και τίποτα να μην αλλάξει στο υπό διαβούλευση Άρθρο είχαν, έχουν και θα έχουν απόλυτο δίκιο.

    Καλή συνέχεια σε όλους, καλές γιορτές.

    Απόφοιτος ΑΣΣΥ ΣΕΙΡΑ 1994, ΤΑΞΗ 1996
    15η Σειρά ΣΜΥΝ

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 06:06 | Παναγιώτης

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,
    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την νομοθετική πρωτοβουλία σας να αποκαταστήσετε την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων ΑΣΣΥ 91 έως 93.
    Σύμφωνα με την παρ.9 άρθρο 5 του ν2439/96 τονίζεται ότι «Για τους αξιωματικούς που προέρχονται από ανθυπασπιστές ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας των παρ 1 και 8 του παρόντος άρθρου θεωρείται και υπολογίζεται ο χρόνος μόνιμου υπαξιωματικού και ανθυπασπιστή πέρα από τα δεκατρια (13) έτη από την ονομασία τους «Αυτή η εν λόγω διάταξη ίσχυε μέχρι το έτος 2010 όπου και αντικαταστάθηκε από έναν δυσμενεστερο νόμο τον 3883/10.
    Μέχρι όμως το 2010, οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ που άρχισαν να συμπεριλαμβάνονται στις διαταξεις του ν2439/96, ήταν οι κατατεγεντες μέχρι και το 1995.
    Κύριε υπουργέ κατανοείτε ότι πρέπει στο νομοσχέδιο πρέπει να συμπεριληφθούν και οι σειρές ΑΣΣΥ ,κατατεγεντες μέχρι και το 1995,όπου ξεκίνησε να έχει εφαρμογή για αυτους ο ν2439/96.
    Με εκτίμηση

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 00:39 | George

    Κύριε Υπουργέ ηθικό και δίκαιο είναι οι διατάξεις του Ν.3883/2010 να μην επιρεαζουν όσους έχουν εισαχθεί στις ΑΣΣΥ πριν το 2010..

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:55 | Γιώργος Μ

    Κύριε Υπουργέ,
    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού, ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους άλλους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    2. Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους και ίδιους με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    3. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους και έχουν ξεπεράσει κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    4. Για τις λοιπές Κατηγορίες Στελεχών – Σώματα Ασφαλείας – Δημόσιο Γενικότερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
    5. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι:
    «Ωστόσο, το ΥΠΕΘΑ έχει ως πάγια βούληση τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την αποκατάσταση τυχόν αδικιών, εφόσον υπηρετούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ικανοποιούν το αίσθημα δικαίου, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν».
    «Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
    6. Αναμένουμε την Αποκατάσταση της Βαθμολογικής Εξέλιξης μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:46 | Γιώργος Μ

    ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    α. Κύριε υπουργέ μην επιτρέψετε να περάσει μια ρουσφετολογική διάταξη νόμου που να περιλαμβάνει μόνο τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1991, 1992 και 1993.
    β. Η λύση πρέπει να είναι η τροποποίηση του νόμου 3883/2010, η μείωση των ετών παραμονής στους βαθμούς Αξιωματικού για όλους όπως επίσης και η επιστροφή του καταληκτικού βαθμού του Συνταγματάρχη χωρίς πτυχίο ΑΕΙ που ίσχυε κατά την εισαγωγή μας μέσω πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:46 | Λ.Μ.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 4 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
    4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.
    5. Για τις λοιπές Κατηγορίες Στελεχών, Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίου Τομέα γενικότερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
    6. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι: «Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:11 | Γ.Τ.

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού, ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους άλλους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    2. Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους και ίδιους με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    3. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους και έχουν ξεπεράσει κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    4. Για τις λοιπές Κατηγορίες Στελεχών – Σώματα Ασφαλείας – Δημόσιο Γενικότερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
    5. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι:
    «Ωστόσο, το ΥΠΕΘΑ έχει ως πάγια βούληση τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την αποκατάσταση τυχόν αδικιών, εφόσον υπηρετούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ικανοποιούν το αίσθημα δικαίου, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν».
    «Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
    6. Αναμένουμε την Αποκατάσταση της Βαθμολογικής Εξέλιξης μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:32 | Ν.Μ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Προτείνω μέσα από το παρόν νομοσχέδιο να επιλυθεί το θέμα του καταληκτικού βαθμού των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων έτσι ώστε οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη διότι κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων άλλων κατηγοριών.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω:
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Την τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:53 | Μ.Ν.

    Προτείνονται τα παρακάτω διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:09 | ΛΑΜΠΡΟΣ Μ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:23 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ Μ.

    Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
    Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
    Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι, την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
    Προτείνω να τροποποιηθεί το άρθρο 23 του Ν.3883/2010 έτσι ώστε οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:45 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ Μ.

    Προτείνω να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο μία ακόμη αποκατάσταση που αφορά την «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων», η οποία έχει υποβληθεί τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα με επιχειρήματα από την ΠΟΜΕΝΣ, διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών
    Συναφώς προτείνονται τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:33 | ΓΕΩΡΓΙΑ Τ.

    1.Το άρθρο 53 αναφέρεται στην Αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, που αφορά τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1991, 1992 και 1993, (τάξεων 1993, 1994 και 1995) όπου επέρχεται εναρμόνιση για λόγους ισότητας και ασφάλειας δικαίου με τα ισχύοντα για τους υπαχθέντες στον Ν. 2439/1996 αξιωματικούς ως προς τη βαθμολογική τους εξέλιξη, σε σχέση µε τις Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 οι οποίοι μέχρι την 31-12-2018 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

    2. Δεν έχει συμπεριληφθεί στο υπόψη σχέδιο Νόμου η Βαθμολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, προκειμένου να επέλθει η πλήρη αρμονία σε όσους υπάγονται στον Ν.2439/1996 (ΑΣΣΥ – Εθελοντές-ντριες – ΕΜΘ) οι οποίοι μέχρι την 31-12-2018 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, ώστε οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, υλοποιώντας την από 30 Σεπτεμβρίου 2021 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και την άρση της «στοχοποιημένης» μεταχείρισης τους προκειμένου να σταματήσουν να «τιμωρούνται». Έχουν χάσει 4 βαθμούς απαξιωτικά και επιδεικτικά. Αντίθετα οι Εθελοντές-ντριες έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη και με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού στους ΕΜΘ. Έτσι προτείνεται η αντικατάσταση της παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 ως εξής:

    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των εν ενεργεία αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018».

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:53 | ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    1.Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Ως Τομεάρχης της Γραμματείας ΑΣΣΥ της ΠΟΜΕΝΣ σας γνωστοποιώ ότι στο παρόν σχέδιο Νόμου με θέμα: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» δεν υπάρχει η μέριμνα που αναμέναμε για την αποκατάσταση αγκυλώσεων σε κρίσιμα ζητήματα σταδιοδρομικής φύσης των στελεχών των ΕΔ, καθώς και τη βελτίωση και την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων αδυναμιών.
    Προτείνω να συμπεριληφθούν στο παρόν άρθρο η:
    α. Αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, που αφορά τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1984 έως 1993 – τάξεων 1986 έως 1995.
    β. Βαθμολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, υλοποιώντας και την απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
    γ. Βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ κρινόμενων με τον Ν.3883/2010, που αφορά τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1994 – τάξεως 1996 και εντεύθεν ώστε να προάγονται σε Άνχη μετά από 34 έτη και σε Σχη μετά από 35 έτη υπηρεσίας.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1983-pomens-apokatastasi-adikion-akskon-proelefsis-assy-tropologies-aitiologikes-ektheseis
    Το μήνυμα της ΠΟΜΕΝΣ για το επικείμενο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι:
    «Ευελπιστούμε στην Αποκατάσταση της Ιεραρχίας στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της Αποκατάστασης της Βαθμολογικής Εξέλιξης αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), η οποία δεν επιφέρει πρόσθετο οικονομικό κόστος».
    Προτείνονται τα παρακάτω προκειμένου να ρυθμιστούν τα θέματα Ιεραρχίας – Κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ):
    α. Η παράγραφος 13α του άρθρου 36 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «13α. Πέραν των καθοριζομένων στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 13, οι αξιωματικοί της περίπτωσης 5 της παραγράφου β´ του άρθρου 2 είναι και νεότεροι των ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού».
    β. Οι προερχόμενοι αξιωματικοί από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπξκων (ΑΣΣΥ) που εντάσσονται στις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου 1, κρίνονται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό, με τη συμπλήρωση του ελάχιστου απαραίτητου χρόνου παραμονής της παραγράφου 1δ του άρθρου 5 του Ν.2439/96 και εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται ανεξαρτήτως της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων. Για τους αξιωματικούς, που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών».
    γ. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219) καταργούνται.
    δ. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    ε. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».
    στ.Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «4. Ειδικά για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:
    α. Για την προαγωγή των Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
    β. Για την προαγωγή των Υπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
    γ. Για την προαγωγή των Λοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
    δ. Για την προαγωγή των Ταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό.
    ε. Για την προαγωγή των Αντισυνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση ενός (1) έτους στο βαθμό».

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:46 | ΝD4

    Επιτέλους έστω και αργά αποκαθίσταται η αδικία που υπήρχε όλα τα χρόνια και αφορούσε την βαθμολογική εξέλιξη στελεχών των ετών εισαγωγής στις ένοπλες Δυνάμεις που αναφέρεται στο άρθρο.
    Οι οικογένειες όλων αυτών σας ευχαριστούν και επιφυλάσσονται για ανταπόδοση.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:38 | ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Δικαστική Δικαίωση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων
    1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. υπέβαλε προτάσεις για την βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση τους.
    2. Οι διατάξεις του Ν.3883/2010 ορίζουν ως καταληκτικό βαθμό για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων, που προέρχονται από αποφοίτους ΑΣΣΥ, του βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού, ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους τελούντες στην ενεργό υπηρεσία Αξιωματικούς προερχόμενους από αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    3. Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων είναι από ΑΣΕΙ: Ταξιάρχου – Συνταγματάρχη, οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977: Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη και οι Λοιπές Κατηγορίες Στελεχών – Σώματα Ασφαλείας – Δημόσιο Γενικότερα χωρίς καμία επίπτωση.
    4. Αξιωματικοί απόφοιτοι των ΑΣΣΥ προσέφυγαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη κατά της άρνησης της Διοίκησης να τους προαγάγει και δικαιώθηκαν. Την 30 Σεπτεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε η 1578/21 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, όπου το Δικαστήριο έκρινε ότι οι προσφεύγοντες τελούν υπό όμοιες συνθήκες με λοιπές κατηγορίες Αξιωματικών και συνεπώς ότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, διότι είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στους βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων των άλλων κατηγοριών.
    5. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι:
    «Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
    6. Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δεν έχει επιλυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση, ούτε έχει συμπεριληφθεί στο κατατεθέν νομοσχέδιου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έτσι οι συνάδελφοί μας Αξιωματικοί αναγκάζονται να προσφεύγουν συνεχώς στην Δικαιοσύνη μέχρι την οριστική δικαίωσή τους.
    7. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ ως θεσμική εκπρόσωπος των ε.ε. στελεχών, σας καλεί να προβείτε:
    α. Στην υλοποίηση της από 30 Σεπτεμβρίου 2021 / 1578 δημοσιευμένης Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
    β. Στην κατάργηση των υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    γ. Στην αντικατάσταση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    δ. Στην αντικατάσταση της παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996»
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/2060-pomens-amesi-nomothetiki-rythmisi-gia-tous-akskous-eidikon-katastaseon-eks-assy?fbclid=IwAR0Og3F_zWasXF6adwcQrUJgSyh481c19xVvBkXH9SEFEA9YzAQwxD7sBPI

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:58 | stathispap

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κο ΥΕΘΑ, όσο και την επιτελική του ομάδα, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικο ζητήμα, των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά τόσο η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος, όσο και το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Επιπλεον θα πρέπει οι νεοτερες τάξεις να μην στρέφονται κατά συναδελφων που δικαιουνται αυτή την ρυθμιση.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 23:14 | DatsasThanasis

    Ήταν Δίκαιο και έγινε Πράξη.Όταν η αδικία αποκαθίσταται όφελος δεν έχει μόνο αδικημένος, έχει όφελος ολόκληρος ο θεσμός της Δημοκρατίας.Αξίζουν όλοι όσοι εργάζονται για το δίκαιο ένα μπράβο !!! Στέλνω τις πιο θερμές ευχές μου τόσο στους ίδιους, όσο και στις οικογένειες τους. Χρόνια πολλά με υγεία χαμόγελα και αισιοδοξία ακόμα και όταν ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ** 13 ΣΜΥΝ * 3-5-93 έως….

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 22:00 | Κωτοπούλου Δανάη

    Κωτόπουλου Δανάη Φοιτήτρια Βιολογίας ΑΠΘ
    Κόρη Αξιωματικού Αεροπορίας ΑΣΣΥ. 1994
    Αξιότιμε κ ΥΕΘΑ,

    Ο Πατέρας μου με μεγάλωσε με αξίες αρχές ήθος ηθική αγάπη για την πατρίδα την θρησκεία την οικογένεια. Αξίες και ιδανικά που πήρε και αυτός από τους δικούς του γονείς αλλά η στρατιωτική σχολή στην οποία φοίτησε για δυο χρόνια τις σφράγισε για πάντα μέσα του με τον όρκο της αποφοίτησης.
    Σχολή στην οποία πέρασε με πανελλήνιες με την πρώτη προσπάθεια και από τους πρώτους αποτέλεσμα της σωστής προετοιμασίας του διαβασματος και της φροντιστηριακής υποστήριξης.
    Θεωρώ άδικο να εξαπατούνται υποψήφιοι Πανελληνίων και να οδηγούνται σε επιλογές σχολών παραπλανούμενοι από εγκυκλίους που αποδεικνύονται κάλπικες. Τη στιγμή που άλλοι ζητούν να παρουν βαθμούς που δεν δικαιούνται κόβετε από αυτούς που δικαιούνται.
    Αυτό είναι κράτος Δικαίου???
    Μέχρι εχθές οι γονείς μου προσπαθούσαν να με πείσουν μείνω στη χώρα μου και να δουλέψω ως βιολόγος. Αν σε ένα πειθαρχημένο Σώμα όπως ο στρατός συμβαίνουν όλα αυτά τί ελπίδες θα έχω στον ιδιωτικό τομέα???
    Ευχαριστώ που κάνατε τη φυγή μου για εξωτερικό πιο εύκολη.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 22:36 | Αποστόλης Κ.

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κο Υπουργό, όσο και την επιτελική του ομάδα, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικό ζήτημα, των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93. Επιπλέον να σας θυμίσω ότι κάποιοι από εμάς είμαστε παλαιοί ασφαλισμένοι και με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά τόσο η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος, όσο και το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 22:40 | ΑΞΚΟΣ ΑΣΣΥ 46η ΣΕΙΡΑ

    Αξιότιμη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
    Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου , η πρόταση σας για την αποκατάσταση των Αξκών εξ ΑΣΣΥ πραγματικά χρήζει αξιομνημόνευτης αποδοχής και δείχνει την πρόθεση σας για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Ν.3883/2010 για όλους τους απόφοιτους των σχολών υπαξιωματικών των ετών 1993,1994 και 1995.
    Το εν λόγω άρθρο, του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, δεν δίνει λύση όμως στους απόφοιτους των σχολών Υπαξιωματικών των ετών 1996 ,1997 καθώς και των μετά αυτών ετών αποφοιτησάντων έως την έκδοση του Ν.3883/2010.
    Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί διόρθωση του άρθρου 37 του νομοσχεδίου ώστε να συμπεριλάβει τους αποφοίτους 1996 και 1997 οι οποίοι διέπονται από την ίδια εγκύκλιο και βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων των σχολών υπαξιωματικών ετών 1993,1994 και 1995.
    Η μη εναρμόνιση του νομοσχεδίου των ανωτέρων αποφοίτων δημιουργεί :
    α). Παρά τα ένα (1) και δυο(2) έτη διαφοράς εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ θα υπάρχεουν τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη διαφοράς ως προς την βαθμολογική εξέλιξη των προαναφερθέντων Αξκών.
    β). Ως προς την συνταξιοδότηση των εν λόγω Αξκών και τον καταληκτικό βαθμό αυτών, θα υπάρχει διαφορά 2 βαθμών δημιουργώντας και οικονομικές επιπτώσεις στον βιοπορισμό τους.
    γ). Έλλειψη της τήρησης των αρχών της ισότητας αλλά και της αναλογικότητας αφού η νομολογία δημιουργεί δυσμενέστερες πολυεπίπεδες επιπτώσεις σε Αξιωματικούς του ιδίου σώματος με μόλις ένα (1) χρόνο διαφορά εισαγωγής αυτών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Αξιότιμη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
    Έχοντας 28 χρόνια υπηρεσίας είμαι σίγουρος ότι οι εξαιρετικοί συνάδελφοι μου του νομικού τμήματος του Υπουργείου έχουν την γνώση και την επιστημονικότητα να δημιουργήσουν μέσω των αλλαγών που απαιτείται την κατάλληλη βάση επίλυσης των προαναφερθέντων και να δημιουργήσουν μια ομαλή ροη αποκατάστασης της εξέλιξης των αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών.
    Επίσης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ένταξη μου στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί συνειδητή επιλογή (εκ των 60 που μου διέθετε το μηχανογραφικό δελτίο) και δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτή την επιλογή. Με αυτή την επιλογή πορεύομαι τόσα χρόνια και προσπαθώ να ανταποκριθώ στα επαγγελματικά μου καθήκοντα και να αποτελώ μέρος του «πολλαπλασιαστή Ισχύος» που έχετε αναφέρει σε πολλές ομιλίες σας.
    Η ομαλοποίηση των ανισοτήτων και η δικαιοσύνη αποτελεί για μένα θέμα αρχής . Αυτό εφαρμόζω τα τελευταία 29 χρόνια δημιουργώντας συνθήκες σεβασμού, αξιοπρέπειας και χρηστής διοίκησης ανάμεσα στους συναδέλφους μου. Είναι σημαντικό οι συνάδελφοι μου να είναι επικεντρωμένοι στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που δημιουργούνται εναντίον της Πατρίδας μας και όχι σε δικαστικούς αγώνες και αγωγές.
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας
    Με Εκτίμηση/Σεβασμό
    Α.Γ
    Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας
    (Απόφοιτος Τάξεως 96)

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:09 | Ιωάννης Χ.

    Έπραξε σωστά ο Κος ΥΕΘΑ, όσο και η επιτελική του ομάδα που εισηγήθηκε την πρόταση αποκατάστασης
    αδικίων τριών σειρών από όλα τα σώματα των ΕΔ . Με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικο ζητήμα,
    των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93.
    Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά τόσο η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξιωματικοί ,
    όσο και για το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Οσο για τις τάξεις καταταγέντων 1994-1995 ουδεποτε υπήρξε κάποιο παράπονο στο παρελθόν για το βαθμολογικό ,
    μέχρι την στιγμή που βγήκε σε διαβούλευση το παρόν νομοσχέδιο για την αποκατάσταση σειρών 1991-92-93.
    Όπως επίσης δεν παραπονούνται σήμερα και οι σειρές καταταγέντων του 1996-97-98-99
    για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο , έτσι και οι σειρές καταταγέντων 1994-1995 ουδέποτε δεν είχαν εκφράσει
    τέτοια ανησυχία στο παρελθόν όταν οι σειρές 1991-1992-1993 ακολουθούσαν την νόμιμη οδό για την
    αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν .
    Οι ξαφνικές αντιδράσεις τους , δημιουργούν περίεργες σκέψεις στον καθένα μας με σκοπό ίσως να ζητεί
    μία μικρή μερίδα στελεχών μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο για δικούς τους λόγους .
    Αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει να μην απειλείται από κανέναν που έχει διαφορετική άποψη και να
    παραμένει σταθερή στις απόψεις της σε κάθε είδους απειλή .
    Άλλωστε η Δημοκρατία είναι των πολλών και όχι των λίγων και ευελπιστούμε και στην Υπερψήφισή
    του απο την ολομέλεια του Κοινοβουλίου .

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:05 | ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

    ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΕΞΉΣ:

    α. Κύριε υπουργέ μην επιτρέψετε να περάσει μια ρουσφετολογική διάταξη νόμου που να περιλαμβάνει μόνο τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1991, 1992 και 1993.
    β. Η λύση πρέπει να είναι η τροποποίηση του νόμου 3883/2010, η μείωση των ετών παραμονής στους βαθμούς Αξιωματικού για όλους όπως επίσης και η επιστροφή του καταληκτικού βαθμού του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ που ίσχυε κατά την εισαγωγή μας μέσω πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:09 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΕΞΉΣ:

    α. Κύριε υπουργέ μην επιτρέψετε να περάσει μια ρουσφετολογική διάταξη νόμου που να περιλαμβάνει μόνο τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1991, 1992 και 1993.
    β. Η λύση πρέπει να είναι η τροποποίηση του νόμου 3883/2010, η μείωση των ετών παραμονής στους βαθμούς Αξιωματικού για όλους όπως επίσης και η επιστροφή του καταληκτικού βαθμού του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ που ίσχυε κατά την εισαγωγή μας μέσω πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:06 | Πέτρος Μ.

    Έπραξε σωστά ο Κος ΥΕΘΑ, όσο και η επιτελική του ομάδα που εισηγήθηκε την πρόταση αποκατάστασης
    αδικίων τριών σειρών από όλα τα σώματα των ΕΔ . Με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικο ζητήμα,
    των Αξκών προέλευσης αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν κατά τα έτη 1991-92-93.
    Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά τόσο η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξιωματικοί ,
    όσο και για το περί Δικαίου Αίσθημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Οσο για τις τάξεις καταταγέντων 1994-1995 ουδεποτε υπήρξε κάποιο παράπονο στο παρελθόν για το βαθμολογικό ,
    μέχρι την στιγμή που βγήκε σε διαβούλευση το παρόν νομοσχέδιο για την αποκατάσταση σειρών 1991-92-93.
    Όπως επίσης δεν παραπονούνται σήμερα και οι σειρές καταταγέντων του 1996-97-98-99
    για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο , έτσι και οι σειρές καταταγέντων 1994-1995 ουδέποτε δεν είχαν εκφράσει
    τέτοια ανησυχία στο παρελθόν όταν οι σειρές 1991-1992-1993 ακολουθούσαν την νόμιμη οδό για την
    αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν .
    Οι ξαφνικές αντιδράσεις τους , δημιουργούν περίεργες σκέψεις στον καθένα μας με σκοπό ίσως να ζητεί
    μία μικρή μερίδα στελεχών μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο για δικούς τους λόγους .
    Αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει να μην απειλείται από κανέναν που έχει διαφορετική άποψη και να
    παραμένει σταθερή στις απόψεις της σε κάθε είδους απειλή .
    Άλλωστε η Δημοκρατία είναι των πολλών και όχι των λίγων και ευελπιστούμε και στην Υπερψήφισή
    του απο την ολομέλεια του Κοινοβουλίου .

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:29 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΕΞΉΣ:

    α. Κύριε υπουργέ μην επιτρέψετε να περάσει μια ρουσφετολογική διάταξη νόμου που να περιλαμβάνει μόνο τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1991, 1992 και 1993.
    β. Η λύση πρέπει να είναι η τροποποίηση του νόμου 3883/2010, η μείωση των ετών παραμονής στους βαθμούς Αξιωματικού για όλους όπως επίσης και η επιστροφή του καταληκτικού βαθμού του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ που ίσχυε κατά την εισαγωγή μας μέσω πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΕΞΉΣ:

    α. Κύριε υπουργέ μην επιτρέψετε να περάσει μια ρουσφετολογική διάταξη νόμου που να περιλαμβάνει μόνο τους καταταγέντες ΑΣΣΥ 1991, 1992 και 1993.
    β. Η λύση πρέπει να είναι η τροποποίηση του νόμου 3883/2010, η μείωση των ετών παραμονής στους βαθμούς Αξιωματικού για όλους όπως επίσης και η επιστροφή του καταληκτικού βαθμού του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ που ίσχυε κατά την εισαγωγή μας μέσω πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:19 | Marilly

    Επιτέλους έστω και αργά αποκαθίσταται η αδικία που υπήρχε όλα τα χρόνια και αφορούσε την βαθμολογική εξέλιξη στελεχών στις ένοπλες Δυνάμεις , των ετών εισαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο.
    Οι οικογένειες όλων αυτών σας ευχαριστούν και επιφυλάσσονται για ανταπόδοση.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:39 | Georgetsl

    Επιτέλους έστω και αργά αποκαθίσταται η αδικία που υπήρχε όλα τα χρόνια και αφορούσε την βαθμολογική εξέλιξη στελεχών στις ένοπλες Δυνάμεις , των ετών εισαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο.
    Οι οικογένειες όλων αυτών σας ευχαριστούν και επιφυλάσσονται για ανταπόδοση.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:54 | Γιωργος τ.

    Επιτέλους έστω και αργά αποκαθίσταται η αδικία που υπήρχε όλα τα χρόνια και αφορούσε την βαθμολογική εξέλιξη στελεχών στις ένοπλες Δυνάμεις , των ετών εισαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο.
    Οι οικογένειες όλων αυτών σας ευχαριστούν και επιφυλάσσονται για ανταπόδοση.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:47 | ΣΤΡΑΤΟΣ.Ν

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κ. ΥΕΘΑ, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικό ζήτημα, των Αξκών προέλευσης ΑΣΣΥ, καταταγέντων τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά, η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί, λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος. Παράλληλα ενισχύεται το Αίσθημα Δικαίου στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:29 | ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΕΙΙΡΟΣ

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κ. ΥΕΘΑ, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικό ζήτημα, των Αξκών προέλευσης ΑΣΣΥ, καταταγέντων τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά, η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί, λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος. Παράλληλα ενισχύεται το Αίσθημα Δικαίου στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:15 | ΝΙΚΟΣ

    Ευχαριστούμε τον Αξιότιμο κ. ΥΕΘΑ, καθώς με το παρόν σχέδιο νόμου επιλύεται το βαθμολογικό ζήτημα, των Αξκών προέλευσης ΑΣΣΥ, καταταγέντων τα έτη 1991-92-93. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται οριστικά, η μακροχρόνια αδικία που υπέστησαν οι υπόψη Αξκοί, λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος. Παράλληλα ενισχύεται το Αίσθημα Δικαίου στις Ένοπλες Δυνάμεις.