Άρθρο 71 Θέματα συνδικαλισμού Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση άρθρου 30Γ ν. 1264/1982

Στο άρθρο 30Γ του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στην παρ. 1 προστίθεται η αναφορά στα άρθρα 2 και 17 και διαγράφεται η αναφορά στο άρθρο 15, γ) στην περ. α΄ της παρ. 4 διαγράφεται η αναφορά στους κλάδους και στην προέλευση των στρατιωτικών, δ) στις παρ. 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13 και 15 οι αναφορές σε σωματεία ή ενώσεις αντικαθίστανται από αναφορές σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ε) αντικαθίσταται η παρ. 7, δ) στην παρ. 8: δα) η αναφορά στα σωματεία αντικαθίσταται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β’ διαγράφεται η αναφορά στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 , δβ) στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ πριν από τη λέξη «οργανώσεων» προστίθεται η λέξη «συνδικαλιστικών», οι λέξεις «Αναπληρωτή Υπουργό» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου» και διαγράφονται οι παραπομπές σε άλλες διατάξεις, ε) οι παρ. 17 και 18 καταργούνται και το άρθρο 30Γ διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 30Γ
1. Ο νόμος αυτός, εκτός από το άρθρο 2, την παρ. 1 του άρθρου 7, τις παρ. 3 έως 10 του άρθρου 14, τις παρ. 5 και 7 έως 9 του άρθρου 16, το άρθρο 17, την παρ. 1 του άρθρου 18, τα άρθρα 19 έως 22, τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 23, τα άρθρα 24, 26, 27 και 30, εφαρμόζεται ανάλογα, με τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς όλων των Κλάδων και βαθμών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Κοινών Σωμάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης.
2. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, όπου στον νόμο αυτόν χρησιμοποιούνται οι όροι «εργοδότης», «επιχείρηση» ή «εκμετάλλευση» νοείται το Δημόσιο και όπου χρησιμοποιείται ο όρος «εργαζόμενοι» νοείται το προσωπικό της παρ. 1. Ομοίως, όπου γίνεται λόγος για Εργατικό Κέντρο, η μνεία δεν αφορά σε αυτούς.
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, η άσκηση του δικαιώματος σύστασης σωματείων και συμμετοχής σε αυτά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα όρια που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και ιδιαίτερα τον εθνικό, κοινωνικό και υπερκομματικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο τα νομικά πρόσωπα που συνιστώνται και λειτουργούν σύμφωνα με το παρόν μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.
4. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί επιτρέπεται να συστήσουν:
α) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) μια (1) πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εν ενεργεία Στρατιωτικών, με την επωνυμία «Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας … », στην οποία μπορούν να εγγράφονται οι υπηρετούντες στις Μονάδες, που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας αυτής, εν ενεργεία στρατιωτικοί.
β) Δέκα (10) ή περισσότερες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της περ. α΄ μπορούν να συστήσουν Ομοσπονδία, η οποία αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εν ενεργεία στρατιωτικών.
5. Κάθε εν ενεργεία στρατιωτικός δικαιούται να είναι μέλος μόνο της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύει η Μονάδα όπου υπηρετεί, κατά την παρ. 4. Σε περίπτωση μετάθεσής του σε άλλη Μονάδα, η οποία εδρεύει σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, διαγράφεται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, χωρίς άλλη διατύπωση, από την πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας ήταν μέλος και δικαιούται να εγγραφεί σε αυτήν της Περιφερειακής Ενότητας στα γεωγραφικά όρια της οποίας εδρεύει η Μονάδα στην οποία μετατίθεται, με τη διαδικασία εγγραφής που προβλέπει το καταστατικό της νέας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η υποχρέωση διαγραφής δεν ισχύει αν η μετάθεση έγινε για λόγους εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή. Ειδικά, για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που υπηρετούν για οποιονδήποτε λόγο εκτός της ελληνικής επικράτειας, ως Περιφερειακή Ενότητα του πρώτου εδαφίου νοείται η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
6. Οι γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων συγκαλούνται, υποχρεωτικά, σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τα μέλη που δεν δύνανται να παρευρεθούν στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, λόγω υπηρεσιακών κωλυμάτων, μπορούν να αντιπροσωπευθούν από άλλα μέλη και με την αναλογία ένα (1) προς ένα (1) μέλος, με υπεύθυνη δήλωση που συντάσσεται από το κωλυόμενο μέλος, στην οποία αναφέρεται το μέλος που θα το αντιπροσωπεύσει και θεωρείται από τον διοικητή της Μονάδας.
7. Στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα κάθε πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγούνται, για την εκπλήρωση των συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων, ειδικές άδειες απουσίας τριών (3) ημερών τον μήνα, ενώ στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα κάθε δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγούνται ειδικές άδειες απουσίας πέντε (5) ημερών τον μήνα. Στους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων χορηγείται ειδική άδεια απουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια των Συνεδρίων Αντιπροσώπων στα οποία μετέχουν, η οποία δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες κατ’ έτος. Όσοι δικαιούνται τις ανωτέρω άδειες ενημερώνουν εγγράφως τον διοικητή της Μονάδας τους, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την έναρξη της άδειας, εκτός αν η σύγκληση των οργάνων, στα οποία συμμετέχουν, λαμβάνει χώρα εκτάκτως, οπότε ενημερώνουν αμελλητί τον οικείο διοικητή. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν μετατίθενται, πέραν της φρουράς στην οποία υπηρετούν, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, εκτός αν το ζητήσουν τα ίδια τα μέλη ή αν αυτό κριθεί αναγκαίο, για λόγους προαγωγής ή ανέκκλητης απόφασης καταστατικής ποινής. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης λογίζονται ως ενιαίες φρουρές. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απολαμβάνουν πλήρη προστασία έναντι κάθε είδους δίωξης, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Ο χρόνος της θητείας του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα κάθε πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης λογίζεται ως χρόνος διοίκησης-ειδικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167).
8. Οι ανωτέρω συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και τα μέλη τους, δεν επιτρέπεται ιδίως:
α) Να κηρύσσουν ή να συμμετέχουν σε απεργίες και στάσεις εργασίας, καθώς και να συμμετέχουν σε κάθε είδους εκδηλώσεις πολιτικών ή συνδικαλιστικών φορέων ή πολιτικών προσώπων ή να ασκούν προπαγάνδα υπέρ ή κατά αυτών. Εξαιρούνται τα συνέδρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας.
β) Να προσχωρούν ή να γίνονται μέλη άλλων επαγγελματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ή να εκπροσωπούν άλλους εργαζομένους. Κατ’ εξαίρεση, οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να γίνουν μέλη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Οργανώσεων και Οργανισμών.
γ) Να αναμειγνύονται με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα διοίκησης των Μονάδων και διοίκησης, οργάνωσης ή δομής εν γένει των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απευθύνονται για επίλυση τυχόν προβλημάτων τους, τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος, στους Ανώτερους Στρατιωτικούς Διοικητές των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου ευρίσκεται η έδρα των σωματείων και στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων απευθύνονται μόνο οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
δ) Να προβαίνουν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, αντιδικίες ή προστριβές, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, μέσω των ΜΜΕ ή/και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ή/και των παντός είδους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
ε) Να χρησιμοποιούν οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς και να ασκούν κριτική σε βάρος της στρατιωτικής ιεραρχίας.
9. Οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδα και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επίτευξη των σκοπών τους, μέσα από τις οποίες προβάλλονται οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη τους, για κάθε δραστηριότητά τους.
10. Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις λειτουργούν σε χώρο εντός στρατοπέδου που τους παραχωρείται ύστερα από αίτησή τους, από τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή της Περιφερειακής Ενότητας όπου εδρεύουν, εφόσον υφίσταται διαθέσιμος.
11. Το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ οφείλουν να παραχωρήσουν κατάλληλο χώρο, προκειμένου να λειτουργούν οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
12. Οι συνδρομές των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία αυτών, μέσω των οικείων οικονομικών μισθοδοτικών φορέων των Γενικών Επιτελείων, στους οποίους διαβιβάζονται, με μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ονομαστικές καταστάσεις των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το ένα τρίτο (1/3) του ποσού των συνδρομών του πρώτου εδαφίου αποδίδεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα δύο τρίτα (2/3) σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οικείων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
13. Οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πέραν των οργάνων τους, που είναι το Συνέδριο των Αντιπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή και η Εκτελεστική Γραμματεία, οφείλουν να συγκροτούν Πειθαρχικά Συμβούλια, ενώπιον των οποίων παραπέμπεται κάθε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μέλος τους, που παραβιάζει τον παρόντα νόμο και το καταστατικό της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τα καθήκοντα του Πειθαρχικού Συμβουλίου μπορούν να ανατεθούν και στο Διοικητικό Συμβούλιο ή άλλο ειδικό όργανο, που συστήνεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι πειθαρχικές ποινές που μπορούν να επιβληθούν στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση είναι:
α) η έγγραφη επίπληξη,
β) η προσωρινή διαγραφή από μέλος των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέχρι δώδεκα (12) μήνες. Η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που διαγράφεται προσωρινά αποστερείται των προνομίων της παρ. 7, για όσο χρόνο διαρκεί η προσωρινή διαγραφή.
Η πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης επιβάλλεται με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ η πειθαρχική ποινή της προσωρινής διαγραφής επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου καλείται εγγράφως και επί αποδείξει να παρευρεθεί ο νόμιμος εκπρόσωπος του πρωτοβάθμιου σωματείου. Μετά την πάροδο του διαστήματος της προσωρινής διαγραφής η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επανέλθει στην οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, με σχετική αίτησή της. Η αίτηση εξετάζεται στο πρώτο επόμενο Συνέδριο των Αντιπροσώπων, το οποίο είτε τη δέχεται, αν έχουν εκλείψει οι λόγοι της προσωρινής διαγραφής, είτε παρατείνει αιτιολογημένα την προσωρινή διαγραφή για δώδεκα (12) ακόμα μήνες, μετά την πάροδο των οποίων, η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση επανεγγράφεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά στην οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
14. (Έχει καταργηθεί)
15. Η εκλογή των οργάνων των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και των αντιπροσώπων για τα συνέδρια των οργανώσεων γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι, κατ’ απόλυτη αλφαβητική σειρά και σύμφωνα με τις διαδικασίες αρχαιρεσιών, που προβλέπονται στα καταστατικά τους.
16. Στρατιωτικοί που τιμωρήθηκαν πειθαρχικά, για παραπτώματα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τη δράση τους στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών των υφιστάμενων, πριν την έκδοση του παρόντος νόμου, σωματείων δικαιούνται, εφόσον είναι στην ενέργεια, να ζητήσουν την επανεξέταση των πειθαρχικών τους υποθέσεων, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην Υπηρεσία εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι αιτήσεις εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, τα οποία επέβαλαν τις πειθαρχικές ποινές.
17. [Καταργείται].
18. [Καταργείται].».

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 17:29 | Φώτιος

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες  εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

     

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

     

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

     

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

     

    –        Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο,  Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

     

    –        Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. 

     

    –        Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων,  αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 17:20 | Κωνσταντινος Γ.

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί διότι δεν συναύδει με την αποστολή της εκπροσώπησης των εργαζομένων, πόσο μάλλον των στρατιωτικών. Πηγή και δύναμη της Δημοκρατίας είναι η «φωνή όλων» να ακούγεται και αυτό πραγματοποιείται μέσω των πρωτοβάθμιων ενώσεων αλλά και της ομοσπονδίας.
    Είναι σημαντικό το στράτευμα να διαχέεται από τους θεσμικούς νόμους της χώρας και να εναρμονίζεται με την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργώντας συνθήκες σύγχρονου Ευρωπαϊκού εργασιακού περιβάλλοντος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 17:10 | Δημήτρης

    ΣύνδεσμοςΤο εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ. Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982. Με την σκοπούμενη τροποποίηση: – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου. – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας. Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις: α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς. β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο. Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της. Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 16:02 | Σταυρούλα Φωτίου

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
    http://www.opengov.gr/mindefence/?p=6821&cpage=1#comment-33693

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 16:17 | Αντώνιος Στεργιούλας

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί.
    Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες  εποχές.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι!!! Και έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

     Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την τροποποίηση:

    –   Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο,  Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    –  Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. 

    –   Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων,  αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 16:39 | Χαράλαμπος

    Ένα έχω να πω, αντί να λύνεται προβλήματα βάζετε καί άλλα, αισχος

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 16:25 | Πέτρος

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 15:46 | Γρηγόρης

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 14:58 | Σταύρος

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 14:20 | ΝΙΩΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κοινοποιώ τον παρακάτω σχολιασμό Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας (ΠΟΜΕΝΣ) Νικολάου Παναγιωτίδη:

    Κυρίες και κύριοι
    Ας μην φοβηθούμε για ακόμη μία φορά να αντικρύσουμε το αύριο και ας φανούμε όλοι μας, Πολιτική ηγεσία, στρατιωτική ηγεσία και εκπρόσωποι των στρατιωτικών ικανοί να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Ας προετοιμάσουμε ένα γόνιμο έδαφος όπου θα μπορούμε με θάρρος και παρρησία να δούμε πως μπορούν να αναδειχθούν με τον καλύτερο και επαρκέστερο τρόπο όλα τα εργασιακά προβλήματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς.
    Το άρθρο 71 πέραν του ότι πλήττει καίρια την θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το πώς προέκυψε, αυτή η πρόταση χωρίς να κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι αυτοί τους οποίους αφορά χωρίς δηλαδή την συμμετοχή – επικοινωνία με τους αιρετούς εκπροσώπους των Ομοσπονδιών…..
    Η πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ – της πολυπληθέστερης και αντιπροσωπευτικότερης Ομοσπονδίας των εν ενεργεία στρατιωτικών ( που αστόχως στο εν λόγω άρθρο δεν διαπιστώνεται καμία πρόβλεψη αναλογικότητας με την συναφή Ομοσπονδία που αριθμεί πολύ λιγότερα μέλη), προτείνει δύο βήματα.
    Αρχικά να αποσυρθεί το εν λόγω άρθρο που ξαφνικά εισήλθε στην διαβούλευση.Στη συνέχεια με ψυχραιμία σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου παρουσία:* εκπροσώπων της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ
    * εκπροσώπων όλων των κομμάτων και
    * εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων που τιμώνται ως αιρετοί από χιλιάδες εγγεγραμμένους εν ενεργεία στρατιωτικούς,
    ώστε να προκύψει από κοινού, επαναλαμβάνω, το πλαίσιο αυτό που θα αποτελεί τον οδηγό της υγιούς θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών των Ευρωπαϊκών ΕΔ και στο δοκιμασμένο, με επιτυχία, πλαίσιο των Ομοσπονδιών των Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, όπου
    » σημερινοί» Αρχηγοί Επιτελείων έχουν υπάρξει κατά το πρόσφατο παρελθόν, μέλη πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.
    Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί συνειδητά και μαζικά επιλέγουν, εγγράφονται, συμμετέχουν, εκλεγούν και εκλέγονται στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις που είναι μέλη.
    Η συμμετοχή τους αυτή, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες ανά την Επικράτεια, αποδεικνύει την ανάγκη εκπροσώπησης τους, από συναδέλφους, τους οποίους επιλέγουν και εκλεγούν για εκπροσώπους τους.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστάται σεβασμός στην ανάγκη αυτή των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών και στους εκλεγμένους εκπροσώπους αυτών.
    Υ.Γ. Η σοβαρότητα και η υπεύθυνη στάση της ΠΟΜΕΝΣ έχει αποδειχθεί από την εμπιστοσύνη με την οποία της περιβάλλουν οι έλληνες στρατιωτικοί. Όλοι εμείς στην Ομοσπονδία δηλώνουμε έτοιμοι να γίνουμε αρωγοί στην διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που δεν θα προσβάλει κανέναν από εμάς προσδίδοντας παράλληλα στους συναδέλφους μας ένα σοβαρό βήμα για την υπεύθυνη ανάδειξη όλων των προβλημάτων μας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 14:42 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΩΡΑΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες  εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

     

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

     

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

     

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

     

    –        Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο,  Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

     

    –        Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. 

     

    –        Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων,  αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

     

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

     

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

     

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

     

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με  σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 13:51 | ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ. Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982. Με την σκοπούμενη τροποποίηση: – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου. – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:26 | Παναγιωτης Θεοδωροπουλος Γ.Γραμματέας Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΩ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.Με την σκοπούμενη τροποποίηση:– Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.– Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.– Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:
    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.
    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:29 | Γιωργος

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:53 | ΠΑΝΟΣ βασιλοπαναγος

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ. Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982. Με την σκοπούμενη τροποποίηση: – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου. – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας. Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο. Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της. Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:45 | ΓΟΥΒΙΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ. Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982. Με την σκοπούμενη τροποποίηση: – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου. – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας. Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο. Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της. Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:39 | Σπυρίδων Χουλιάρας

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:32 | ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΉΤΡΗΣ

    Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψην ότι έχει να κάνει με ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν και να προσφερουν και όχι με οτιδήποτε άλλο.Με αυτό το νομοσχέδιο φένεται ξεκάθαρα ποιος ειναι ο σκοπός της για τα στελέχη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ στρατού.Παρακαλουμε να πράξετε τα αυτονόητα και όχι να σκέφτεστε πως να μας καταστρέψετε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:11 | Άγγελος Βουλιστιώτης

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.
    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.
    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:
    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.
    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.
    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.
    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:
    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.
    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.
    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.
    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:22 | Γλαμπεδάκη Αντωνία

    Το άρθρο 71 πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:49 | Σταυρούλα Χορ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:16 | Νίκος Φαν.

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 12:21 | Χάρης Τζανής

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 11:52 | Πάτας Ευάγγελος

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.Με την σκοπούμενη τροποποίηση:– Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.– Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.– Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:
    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.
    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 11:56 | Δημήτρης Πιττάκης

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες  εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

     

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

     

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

     

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

     

    –        Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο,  Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

     

    –        Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. 

     

    –        Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων,  αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

     

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

     

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

     

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

     

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με  σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στ

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 11:13 | Π.Μ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:59 | Γεώργιος Αδαμάκης

    Η δυναμική παρουσία της ομοσπονδίας μας ενόχλησε αρκετά και πολλούς, γιαυτο γίνεται προσπάθεια διάλυσης του συνδικαλισμού..και όχι μόνο…..δεν θα μπορούν ούτε σελίδες ενημέρωσης να υπάρχουν διότι θα κινδυνεύουμε όλοι μας με 3 χρόνια φυλάκιση ….γι’αυτό το παρακάτω κείμενο είναι επιτακτικό να μπει στα σχόλια του άρθρου 71.
    Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία όλοι ξέρετε.

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:46 | Ιωάννης Αθανασόπουλος

    Όπως τα γράφει ο κ.Ηλίας Κολλύρης, δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβω τα ίδια

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:24 | chris Valkanakos

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ.

    Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.Με την σκοπούμενη τροποποίηση:– Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας.
    Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί.

    Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.– Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς.

    Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων.

    Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.– Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019.

    Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών.

    Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.
    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως.

    Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:31 | Ευδοξία Γκινούση

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.
    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:
    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.
    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.
    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.
    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:
    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.
    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.
    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.
    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:29 | Ευστράτιος Μ.

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Με τη ψήφιση του φαίνεται ξεκάθαρα η φίμωση των θεσμικών εκπροσώπων των εν ενέργεια στρατιωτικων που μέσω αυτών διεκδικούν αυτό που δικαιούνται και τίποτα παραπάνω.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:31 | ΛΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΉΤΡΗΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ. Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982. Με την σκοπούμενη τροποποίηση: – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου. – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας. Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο. Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της. Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:51 | Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνος

    Το άρθρο 71 του σχεδίου νόμου πρέπει να αποσυρθεί διότι δεν προσθέτει αλλά αφαιρεί στην θεσμική εκπροσώπηση , δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα και σίγουρα δίνει την εντύπωση της προσπάθειας απαξίωσης του θεσμού . Η ΠΟΜΕΝΣ έχει καταθέσει εδώ και τέσσερα (4) χρόνια σχέδιο υπουργικής απόφασης που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων ενώσεων . Αντί λοιπόν για το παρόν άρθρο νομίζω ότι θα πρέπει να υπογραφεί η πρόταση της υπουργικής απόφασης που λύνει όλα τα προβλήματα λειτουργίας του θεσμού .
    Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την διασφάλιση των αιρετών εκπροσώπων του θεσμού δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτός .
    Χωρίς μόνιμη παρουσία στα Γραφεία της ομοσπονδίας κανένας οργανισμός δεν μπορεί να παράξει έργο . Τονίζουμε ότι η θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών δεν ασκείται μέσω αστικών σωματείων αλλά μέσω της από τον νόμο αναγνωρισμένης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας .

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:08 | Παπαδόπουλος Ιωάννης

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:48 | Βασίλειος Ανδριόπουλος

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:08 | Αποστολια Κακαρίκου Πρόεδρος ΕΣΠΕΕΚΟΡ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες  εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

     

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

     

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

     

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

     

    –        Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο,  Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

     

    –        Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. 

     

    –        Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων,  αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

     

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

     

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

     

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

     

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με  σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:22 | Χάρις

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.
    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.
    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:
    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.
    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.
    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.
    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:
    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.
    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.
    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.
    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:50 | Σαρηγιαννιδης Χαράλαμπος

    Ο Λογος που δεν επιθυμούν την θεσμική εκπροσώπηση είναι ότι δεν επιθυμούν εμπόδια ….
    Δεν μας θέλουν ως ισότιμα μέλη στο ΔΣ των μετοχικών ταμείων ….αποτέλεσμα αύξηση της εισφοράς του ΝΙΜΙΤΣ.
    Ίδρυση νέου ταμείου αρωγής με εισφορές στο 0.03%….
    Περικοπη στο ΒΟΕΑ τέκνου για τους απόστρατους….ολα αυτά γιατί δεν υπάρχει φωνή να αντικρούσει όλα τα παραπάνω …..
    Γι’αυτό μπαίνουμε όλοι στην διαβούλευση και στο αρθρο 71 παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο ….
    Η δυναμική παρουσία της ομοσπονδίας μας ενόχλησε αρκετά και πολλούς, γιαυτο γίνεται προσπάθεια διάλυσης του συνδικαλισμού..και όχι μόνο…..δεν θα μπορούν ούτε σελίδες ενημέρωσης να υπάρχουν διότι θα κινδυνεύουμε όλοι μας με 3 χρόνια φυλάκιση ….γι’αυτό το παρακάτω κείμενο είναι επιτακτικό να μπει στα σχόλια του άρθρου 71.
    Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία όλοι ξέρετε.

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:45 | Φατσεας Λάζαρος

    ΣύνδεσμοςΤο εν λόγο άρθρο πρέπει άμεσα να αποσυρθεί διότι είναι μια φωτογραφική διάταξη που σκοπό έχει να φίμωση και εντέλει να διαλύσει τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.Τα στελέχοι των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουν φωνή ώστε να ακούγονται και να γνωστοποιούν στην φυσική και πολιτική ηγεσία όλα τα θέματα που αφορούν την βελτίωση τις καθημερινότητα τούς.Στα πρωτοβάθμια ΔΣ όσο και στα όργανα Διοίκησης πρέπει να υπάρχει η κάλυψη του Νόμου για όσο διαρκεί η θητεία τους διότι έχουν αναδειχθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:00 | Αποστολία Κακαρίκου

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.
    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.Με την σκοπούμενη τροποποίηση:– Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.– Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!!
    Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:
    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.
    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.
    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:58 | Δημήτρης Κυρίτσης ΕΣΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες  εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

     

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

     

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

     

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

     

    –        Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο,  Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

     

    –        Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. 

     

    –        Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων,  αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:39 | Μαρία Ελ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.
    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:
    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.
    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:27 | ΕΣΠΕΕΚΟΖ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.
    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.
    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:
    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.
    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.
    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.
    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:
    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.
    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.
    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.
    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:11 | Γιώργος Σιδερίδης

    Το άρθρο 71 πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:17 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:36 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

    – Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5 ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

    – Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής.

    – Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:18 | Γιώργος Σιδερίδης

    Το άρθρο 71 πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους….Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:31 | ΡΟΔΟΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες  εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

     

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

     

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

     

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

     

    –        Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο,  Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

     

    –        Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. 

     

    –        Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων,  αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

     

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

     

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

     

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

     

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με  σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:37 | ΓΡΙΜΜΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών συζητώνται από τους θεσμικούς φορείς του Υπουργείου Άμυνας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες  εποχές.

    Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την παραπάνω πραγματικότητα μεταφράζεται ως επιχείρηση φίμωσης της επίσημης φωνής των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

     

    Η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών ως μέλη, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιθυμία των συναδέλφων μας στρατιωτικών να γίνουμε επιτέλους … Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι έχοντας για εκπροσώπους, εκλεγμένους αιρετούς συναδέλφους μας, έχοντας δικαιώματα που απορρέουν από τον συνδικαλιστικό νόμο και από τον τρόπο λειτουργίας όλων των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών εν ενεργεία Στρατιωτικών των Ευρωπαϊκών ΕΔ.

     

    Δεν μπορούμε λοιπόν να θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε Ευρωπαίοι…. α λα καρτ. Στην θέα του εν λόγω άρθρου εύκολα εξάγεται η σκέψη ότι μέσω αυτού, επιχειρούνται πρακτικές, πλήρους αποδυνάμωσης της
    συνδικαλιστικής προστασίας και η αποδόμηση των ελάχιστων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος 1264/1982.

     

    Με την σκοπούμενη τροποποίηση:

     

    –        Καταργούνται οι συνδικαλιστικές άδειες που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.1264/1982) και στη θέση τους χορηγούνται ειδικές άδειες 3  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε πρωτοβάθμιας Ένωσης και 5  ημερών στον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της κάθε δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διαφοροποίησης, σε όλες τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προβλέπονται άδειες 5 ημερών για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εφόσον η οργάνωση αριθμεί από 500 μέλη και πάνω, ενώ για τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες προβλέπονται άδειες από 15 ημέρες το μήνα για Πρόεδρο,  Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία (μέχρι και πλήρης απαλλαγή για το σύνολο της θητείας του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα, υπό προϋποθέσεις), καθώς και άδειες 9 ημερών το μήνα για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλέον αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας. Είναι καταφανής η διαφοροποίηση και ο περιορισμός που υφίστανται χωρίς δικαιολογητικό λόγο οι στρατιωτικοί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οπότε και για τους στρατιωτικούς εφαρμόζονταν οι πάγιες προβλέψεις του νόμου περί συνδικαλιστικών αδειών, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο είτε για υπέρβαση είτε για οποιαδήποτε κατάχρηση ή καταστρατήγηση του πλαισίου. Αντιθέτως, η Υπηρεσία είναι εκείνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αρνείτο να εφαρμόσει τις ξεκάθαρες προβλέψεις του νόμου.

     

    –        Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο για τις μεταθέσεις εκτός φρουράς. Όπως όμως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Και τούτο διότι το αμετάθετο αυτό αποτελεί τη βασική συνθήκη ώστε να διασφαλίζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο «δυσμενών» ή «εκδικητικών» μεταθέσεων αλλά και το αναγκαίο νομικό αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής διαγραφής σε περίπτωση μετάθεσης. Εφόσον, δηλαδή, ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των πρωτοβαθμίων Ενώσεων διαγράφονται αυτοδικαίως σε περίπτωση μετάθεσης, τότε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων θα πρέπει να μην μετατίθενται όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση καταργείται εν τοις πράγμασι η ψήφος των συναδέλφων που τους εξέλεξαν και αλλοιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των Ενώσεων. Επίσης διαπιστώνεται μια στοχοποιητική ανεξήγητη αντιμετώπιση στους αιρετούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δύναται η υπηρεσία να τους μεταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή εντός Λεκανοπεδίου!!!!!! Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενοχλεί η παρουσία των θεσμικών εκπρόσωπων στο Πεντάγωνο…. παρόλο που το προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος, και παρόλο που μέχρι σήμερα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η Υπηρεσία δεν τους δίνει ξεκάθαρα το δικαίωμα να εγγράφονται πλησίον των κατοικιών τους ή στην Ένωση Στρατιωτικών που επιθυμούν εντός Αττικής. 

     

    –        Καταργείται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, την οποία είχε προβλέψει ο αρχικός νόμος (άρθρο 50 του Ν.4407/2016) και η οποία, παρά τις νομοτεχνικές αστοχίες, διατηρούνταν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.4609/2019. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις οι οποίες είχαν τεθεί προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αναφορικά δηλαδή με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή των συναδέλφων,  αλλά και με τη λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων τα οποία διαχειρίζονται χρήματα των ίδιων των στρατιωτικών. Δυστυχώς, οι προβλέψεις του νόμου δεν είχαν τύχει εφαρμογής, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας.

     

    Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε δύο μόνο κατευθύνσεις:

    α) περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα οποία ίσχυαν μέχρι πρότινος και για τους στρατιωτικούς.

    β) επιχειρούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων κατάφωρες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου, σε περιπτώσεις που η Υπηρεσία αρνείτο εντελώς αδικαιολόγητα και απροσχημάτιστα να εφαρμόσει τον νόμο.

     

    Υπό αυτή την έννοια, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις όχι μόνο δεν απαντούν στα αιτήματα της θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά αντιθέτως βάλουν εναντίον της, στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της και στην ουσία στην κατάργησή της.

     

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας και έχουν παρουσιαστεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που αναγνώρισαν την ανάγκη υιοθέτησής τους. Για το λόγο αυτό μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, φαίνεται να προκρίνονται «προκρούστιες» λύσεις αγνώστου προέλευσης, που αντί να λύνουν τα όποια προβλήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση, αν όχι κατάργηση, του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

     

    Τέτοιου είδους ενέργειες μας προβληματίζουν εντόνως. Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ως ο εκπρόσωπος που θα έπρεπε να γνωρίζει για το άρθρο 71 πριν βγει στην διαβούλευση, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και με  σεβασμό στα δικαιώματα των αιρετών θεσμικών εκπρόσωπων των εν ενεργεία στρατιωτικών αναμένουμε κλήση από το ΥΠΕΘΑ ώστε να συζητήσουμε σε ένα κοινό δημόσιο τραπέζι διαλόγου με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, την προοπτική για μια θεσμική εκπροσώπηση των Ελλήνων Στρατιωτικών αντάξια των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών ΕΔ και των Ελληνικών Ομοσπονδιών των ΣΑ. Αυτό άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:36 | Βελούδω Κοντού Αντιπρόσωπος ΕΣΠΕΕΗΛ

    Το άρθρο 71 πέραν του ότι πλήττει καίρια την θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών, προκαλεί εύλογα ερωτήματα όπως: πώς προέκυψε, μετά από ποιών εισήγηση σε αυτή την μορφή και γιατί όλα αυτά χωρίς την συμμετοχή – επικοινωνία με τους αιρετούς εκπροσώπους των Ομοσπονδιών…..Η πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ – της πολυπληθέστερης και αντιπροσωπευτικότερης Ομοσπονδίας των εν ενεργεία στρατιωτικών ( που αστόχως στο εν λόγω άρθρο δεν διαπιστώνεται καμία πρόβλεψη αναλογικότητας με την συναφή Ομοσπονδία που αριθμεί πολύ λιγότερα μέλη), έχει δύο βήματα.Αρχικά να αποσυρθεί το εν λόγω άρθρο που ξαφνικά εισήλθε στην διαβούλευση.
    Στη συνέχεια με ψυχραιμία σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου παρουσία:
    * εκπροσώπων της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ
    * εκπροσώπων όλων των κομμάτων και
    * εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων που τιμώνται ως αιρετοί από χιλιάδες εγγεγραμμένους εν ενεργεία στρατιωτικούς,
    ώστε να προκύψει από κοινού, επαναλαμβάνω, το πλαίσιο αυτό που θα αποτελεί τον οδηγό της υγιούς θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών των Ευρωπαϊκών ΕΔ και στο δοκιμασμένο, με επιτυχία, πλαίσιο των Ομοσπονδιών των Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, όπου
    » σημερινοί» Αρχηγοί Επιτελείων έχουν υπάρξει κατά το πρόσφατο παρελθόν, μέλη πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί συνειδητά και μαζικά επιλέγουν, εγγράφονται, συμμετέχουν, εκλεγούν και εκλέγονται στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις που είναι μέλη.
    Η συμμετοχή τους αυτή, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες ανά την Επικράτεια, αποδεικνύει την ανάγκη εκπροσώπησης τους, από συναδέλφους, τους οποίους επιλέγουν και εκλεγούν για εκπροσώπους τους.Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστάται σεβασμός στην ανάγκη αυτή των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών και στους εκλεγμένους εκπροσώπους αυτών.Υ.Γ. Προς αποφυγή παρερμηνειών, τα σχόλια που φρόνιμο είναι να λαμβάνονται υπόψη, θα πρέπει να έχουν πλήρη ονοματεπώνυμο και να ανήκουν σε υπαρκτά πρόσωπα.