ΜΕΡΟΣ Δ` ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Άρθρα 43-58)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Άρθρο 43
Ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 1 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί του σκοπού και της έδρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1
Σκοπός και έδρα της Σχολής

1. Ιδρύεται Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης για την κατάρτιση συγκεκριμένων ειδικοτήτων αξιωματικών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση του πρώτου εδαφίου παρέχεται για τις εξής ειδικότητες αξιωματικών:
α. Υγειονομικού (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων).
β. Νομικού.
γ. Οικονομικού.
δ. Πληροφορικής.
3. Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι προς κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και με την προϋπόθεση της καταβολής της δαπάνης του άρθρου 25 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
5. Η Σχολή δύναται σε περίπτωση επιστράτευσης να μεταφερθεί προσωρινά στην Αθήνα, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, όπου στον παρόντα γίνεται αναφορά σε «Θεσσαλονίκη», «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και «Φρουρά Θεσσαλονίκης», νοούνται, αντίστοιχα, «Αθήνα», «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Φρουρά Αθηνών».».

Άρθρο 44
Οργάνωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 2 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2
Οργάνωση της Σχολής

Η Σχολή περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, ήτοι:
α. Πτέρυγα Υγειονομικού (ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι).
β. Πτέρυγα λοιπών Σωμάτων (νομικού, οικονομικού, πληροφορικής).».

Άρθρο 45
Ονομασία και αρχαιότητα – Τροποποίηση άρθρου 20 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 20 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της ονομασίας και της αρχαιότητας των αποφοίτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20
Ονομασία και αρχαιότητα

1. Μετά από την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους και με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πτυχιούχοι της οικείας σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάζονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εξής:
α) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ονομάζονται Ανθυπίατροι.
β) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φαρμακευτικής ονομάζονται Ανθυποφαρμακοποιοί.
γ) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κτηνιατρικής ονομάζονται Ανθυποκτηνίατροι.
δ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Νομικής, Οικονομικών και Πληροφορικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
2. Η σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους καθορίζεται βάσει της βαθμολογίας τους στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου και στο τελευταίο έτος της Σχολής, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, η αξιολόγηση των οποίων υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον οργανισμό της Σχολής.».

Άρθρο 46
Επιστράτευση – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 24 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) σε καιρό επιστράτευσης, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 24
Επιστράτευση

1. Σε καιρό επιστράτευσης η λειτουργία της Σχολής μπορεί να διακόπτεται, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για όλες ή για ορισμένες τάξεις, και οι μαθητές διατίθενται για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων ονομάζονται προσωρινά Ανθυπασπιστές και των λοιπών τάξεων Λοχίες.
2. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Σχολής λήγει η θητεία του διδακτικού της προσωπικού που προέρχεται από αποστράτους αξιωματικούς και ιδιώτες.
3. Η Σχολή επαναλειτουργεί με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άρθρο 47
Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής:
α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.
β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
ε) Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
στ) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
ζ) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.
η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας των εντασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχών των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
5. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.
6. Το σύνολο των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικών θέσεων, στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, μεταφέρεται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
7. Το σύνολο των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στελεχών των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, εντάσσονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ), διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.

Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 51
Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 3883/2010 (Α’ 167) σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Τα στελέχη που μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) διατηρούν τον βαθμό τους και ο χρόνος που έχουν διανύσει σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον αντίστοιχο βαθμό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους εξακολουθεί να ισχύει και μετά από τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, εφόσον απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
4. Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).

Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

1. Η στολή, η ονομασία των βαθμών και τα διακριτικά των βαθμών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι αυτά των στελεχών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το διακριτικό οπλόσημο του Σώματος στις στολές και το έμβλημα του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι το ίδιο με αυτό του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
2. Όσοι εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, τα μετάλλια, τις διαμνημονεύσεις και τα διακριτικά σήματα που τους είχαν απονεμηθεί προ της, κατά περίπτωση, ένταξης ή μετάταξης σε αυτό.

Άρθρο 53
Οικονομική και διοικητική μέριμνα

1. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να διέπονται από τα ισχύοντα στον Κλάδο προέλευσής τους.
2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και όσοι αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Άρθρο 54
Αποστρατευτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 22 ν. 2439/1996

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Ιατρού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρού», β) η λέξη «Στρατολογικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νομικού», γ) προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και η περ. γ΄, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην παρ. 17 του άρθρου 20. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Υγειονομικού Ιατρού και τους Υποστρατήγους Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.».

Άρθρο 55
Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί των διακρίσεων και των ειδικοτήτων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. (4) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, β) το στοιχ. (δ) της υποπερ. (14) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, γ) η υποπερ. (6) της περ. δ’ της παρ. 3 καταργείται, δ) στην υποπερ. (8) της περ. δ’ της παρ. 3, διαγράφονται οι λέξεις «, Έρευνας Πληροφορικής», ε) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 3
Διακρίσεις – Ειδικότητες

1. Οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε:
α. Όπλων:
(1) Πεζικού
(2) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(3) Πυροβολικού
(4) Μηχανικού
(5) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(6) Αεροπορίας Στρατού
β. Σωμάτων:
(1) Τεχνικού
(2) Εφοδιασμού – Μεταφορών
(3) Υλικού Πολέμου, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Υλικού Πολέμου
(β) Πυροτεχνουργών
(4) [Καταργείται]
(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(ζ) Λοιπών Ειδικοτήτων, με τις γενικές ειδικότητες:
(1) Διαχειριστών Υγειονομικού
(2) Διοικητικών Υγειονομικού
(6) Οικονομικού
(7) Γεωγραφικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Γεωγραφικού
(β) Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων
(8) [Έχει καταργηθεί]
(9) Στρατιωτικών Γραμματέων, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Στρατιωτικών Γραμματέων (β) Διερμηνέων
(10) Ταχυδρομικού
(11) Μουσικού
(12) Φροντιστών, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού – Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(13)Αρχιτεχνιτών Όπλων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(14) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα:
(α) Τεχνικού
(β) Εφοδιασμού και Μεταφορών
(γ) Υλικού Πολέμου
(δ) [Καταργείται]
(ε) Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Υλικού.
2. Οι Αξιωματικοί του ΠΝ διακρίνονται σε:
α. Μαχίμους
β. Μηχανικούς
γ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικού
(2) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(2Α) Ειδικών Επιστημόνων
(3) Ειδικοτήτων.
3. Οι Αξιωματικοί της ΠΑ διακρίνονται σε:
α. Ιπτάμενους
β. Μηχανικούς (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)
γ. Αεράμυνας
δ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικών
(2) Υγειονομικών, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(3) Εφοδιαστών
(4) Διοικητικών
(5) Μετεωρολόγων
(6) [Καταργείται]
(6Α) Ειδικών Επιστημόνων
(7) Ραδιοναυτίλων
(8) Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)
(9) Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, Άμυνας Αεροδρομίων)
(10) Μουσικών.
4. Οι Αξιωματικοί των ΚΣ διακρίνονται σε:
α. Νομικού (ΝΟΜ)
β. Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ)
γ. Πληροφορικής (ΠΛΗ)
δ. Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ)
ε. Στρατιωτικών Ιερέων.».

Άρθρο 56
Καταληκτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. α), γ) και δ) άρθρου 23 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο στοιχείο (α) της υποπερ. (2) της περ. α΄, αα) οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς» και αβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», β) στο στοιχείο (β) της υποπερ. (2) της περ. α΄, βα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και ββ) οι λέξεις «Κτηνιάτρους Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κτηνιάτρους», γ) στην υποπερ. (3) της περ. β’, οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς», δ) στην υποπερ. (3) της περ. γ’, δα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και δβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», ε) στην υποπερ. (4) της περ. β’, η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους», στ) στην υποπερ. (1) της περ. δ’, προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικού και Γεωγραφικού.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Υγειονομικού Ιατρούς.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..»
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικού Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στη ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.».

Άρθρο 57
Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010

Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του αποστρατευτικού βαθμού των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς και Μετεωρολόγους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους ειδικότητας Ιατρού, τους Υποστρατήγους Νομικού, τους Υποστρατήγους Οικονομικών Επιθεωρητών και τους Υποστρατήγους Πληροφορικής, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου και αντιστοίχων.».

Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

1. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρμόδιο για:
α) Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα και εφαρμογές.
β) Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
γ) Τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
δ) Την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ειδική έμφαση στην αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση προτύπων.
ε) Την εκπόνηση ερευνητικών έργων και μελετών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
στ) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες.
ζ) Τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με τις αρχές της ηθικής ακεραιότητας, υπεύθυνης ανάπτυξης και χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Data Science). Το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, ασφάλεια, επεξεργασία, διαχείριση και ορθή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data), με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.
3. Τα Τμήματα των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.
4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.
5. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων.

  • 11 Μαΐου 2024, 18:07 | Αντώνης Κ.

    Απαράδεκτη η τοποθέτηση σε οποιαδήποτε μονάδα οποιουδήποτε σώματος.
    Φαίνεται καθαρά ότι έχει φτιαχτεί για να ευνοήσει το ΣΞ.
    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει ως έχει.
    Εξυπηρετεί συμφέροντα και δεν λύνει προβλήματα.

  • 11 Μαΐου 2024, 18:47 | Mar

    Ας υπάρξει μεταβατικό στάδιο και να στελεχώθει σταδιακά το Κοινό Σώμα Πληροφορικης….όχι εν μια νυκτί ….με υποχρεωτική μετάταξη!
    Απαράδεκτο!!!!

  • 11 Μαΐου 2024, 18:05 | Αλεξ

    Η ίδρυση του Σώματος ΠΛΗ είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη. Και όπως κάθε αρχή, σίγουρα θα χρειαστούν παρεμβάσεις για βελτιώσεις αργότερα.

    Προσωπικά έχοντας περάσει από όλες τις βαθμίδες σπουδών (προπτυχιακή, μεταπτυχιακή, ΣΠΗΥ, σεμινάρια, επιμορφώσεις κλπ) έχω έναν προβληματισμό σχετικά με το Αρ. 49 και την αρχική στελέχωση του Σώματος, καθώς διαβάζω σχόλια συμπολιτών και προβληματίζομαι:

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    «Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»

    Προφανώς εδώ ο νομοθέτης με το συγκεκριμένο εδάφιο προσπαθεί να θέσει κάποιο προαπαιτούμενο για να μεταταχθούν τα αναγκαία στελέχη στο νέο σώμα. Αυτό το προαπαιτούμενο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ (συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΘΑ) είναι σύμφωνα με το ανωτέρω ΠΔ (ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ).

    Σχόλιο-Προβληματισμός
    ———————
    Στο ΠΔ 85/2022 αναφέρεται πτυχίο ή δίπλωμα (και όχι σκέτο πτυχίο) σε μια γκάμα ειδικοτήτων πληροφορικής γιατί κάποιες από τις σχολές στις οποίες αναφέρεται είναι 5ετούς φοίτησης και δίνουν απευθείας Δίπλωμα επιπέδου μεταπτυχιακού (πχ η ΣΗΜΜΥ του ΕΜΠ). Προφανώς και ΔΕΝ εννοεί τα απλά Μεταπτυχιακά Διπλώματα με κατεύθυνση στην Πληροφορική, όπως διάβασα σε κάποια σχόλια.
    Από όσα γνωρίζω, δεν υφίσταται διορισμός στο δημόσιο με κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος σε μια εξειδίκευση χωρίς να κατέχεις και τον προπτυχιακό τίτλο σπουδών στην επιστήμη σου.
    Απλό παράδειγμα: Πτυχιούχος Τμήματος Ζωικής Παραγωγής με Μεταπτυχιακό ΕΑΠ στην Πληροφορική διορίζεται στο Δημόσιο ως ΠΕ Πληροφορικής?

    Δυστυχώς, στην παρούσα κατάσταση, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) Αξκοι (ΕΠ) του ΣΞ είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων στην Πληροφορική και η προηγούμενη (προπτυχιακή) τους εκπαίδευση ήταν η ΣΠΗΥ (την ΣΣΕ δεν την βάζω καθόλου στο κάδρο).

    Δηλαδή, παρακάμπτουμε προπτυχιακές σπουδές 4ετούς ή 5ετούς φοίτησης και τις αναπληρώνουμε με 6μηνη ταχύρρυθμη εκπαίδευση της ΣΠΗΥ και τα 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα ενός ΠΜΣ. Και σύμφωνα με κάποιους, προτείνεται οι προς μετάταξη να έχουν και μόνο πτυχίο ΣΠΗΥ.

    Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι οι Μεταπτυχιακές Σπουδές σε ένα αντικείμενο ΔΕΝ αντικαθιστούν/υποκαθιστούν τις προπτυχιακές σπουδές στο ίδιο αντικείμενο. Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές δίνουν εξειδικευμένη γνώση σε ένα αντικείμενο και ΟΧΙ τις βασικές γνώσεις επί του αντικειμένου.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ, το Σώμα Πληροφορικής όντως λύνει αυτό το μεγάλο πρόβλημα-κενό καθώς οι απόφοιτοι (ΠΛΗ) της ΣΣΑΣ πλέον θα έχουν προπτυχιακή εκπαίδευση στην Πληροφορική και επομένως θα έχουν πλήρη γνώση της επιστήμης και όχι επιφανειακή (επαναλαμβάνω στην επιστήμη) όπως οι περισσότεροι που κάνουν μεταπτυχιακά πολύ εξειδικευμένων γνώσεων.
    Προφανώς και μετά από την αποφοίτηση τους, θα ήταν θεμιτό να κάνουν και Μεταπτυχιακά σε συγκεκριμένα αντικείμενα ενδιαφέροντος για να επανδρώσουν αντίστοιχες δομές.

    Συμπερασματικά, το εδάφιο του άρθρου 49 για την αρχική στελέχωση είναι στην σωστή κατεύθυνση, ορθά γραμμένο και ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να παραμείνει ως έχει.

  • 11 Μαΐου 2024, 18:28 | Γεώργιος Μαργαριτόπουλος

    Οι παρατηρήσεις στο προτεινόμενο νομοσχέδιο έχουν να κάνουν με:

    α. την επιχειρησιακή λειτουργία (η πληροφορική είναι κοινή για όλο τον κόσμο, αλλά κάθε οργανισμός, κλάδος, εταιρεία, κλπ λειτουργούν ή έχουν καθιερώσει συγκεκριμένες εσωτερικές διαδικασίες και τρόπους λειτουργίας, που μπορούν βέβαια να συγχωνευτούν, όχι όμως άμεσα και χωρίς να υπάρχει έγκυρος σχεδιασμός εκ των προτέρων).

    β. την μέριμνα προσωπικού (ο καθένας κάνει κάποιες επαγγελματικές επιλογές στη ζωή του με βάση ορισμένα κριτήρια, όταν αυτά μεταβάλλονται χωρίς την έγκρισή του ή αναδρομικά, πέραν του μη ηθικού των περιπτώσεων αυτών, ωθείται σε ενέργειες, είτε δικαστικές διαμάχες, είτε παραιτήσεις, που σίγουρα δεν είναι προς όφελος της υπηρεσίας).

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύσταση του Σώματος είναι ειλημμένη απόφαση και με γνώμονα την ομαλή μετάβαση από την υπάρχουσα δομή των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο Σώμα Πληροφορικής, την εξασφάλιση των επιλογών σταδιοδρομίας των εκάστοτε κατηγοριών/προελεύσεων του προσωπικού, διασφάλιση των δικαιωμάτων τού και την τήρηση της «ηθικής νομιμότητας», προτείνονται οι παρακάτω αλλαγές:

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) δύναται να στελεχωθεί ως εξής:
    α. Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων, πλην των σπουδαστών που ήδη φοιτούν και δεν δηλώσουν επιθυμία για μετάταξη.

    γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, πλην των σπουδαστών που ήδη φοιτούν και δεν δηλώσουν επιθυμία για μετάταξη.
    δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, πλην των σπουδαστών που ήδη φοιτούν και δεν δηλώσουν επιθυμία για μετάταξη.

    2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας του εν δυνάμει προς ένταξη προσωπικού στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των περ. ε) έως η) της παρ. 1.

    3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με δήλωση επιθυμίας μετάταξης, …

    4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής επιθυμιών για μετάταξη σύμφωνα με την παρ. 3,…

    8. (προσθήκη παραγράφου) Το προσωπικό παρ.1 το οποίο δεν επιθυμεί την μετάταξή του στο ΚΣ, δύναται να αξιοποιηθεί σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου του, ως έχον εξειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής, με ειδικότητα που θα καθοριστεί από την αντίστοιχη υπηρεσία.

    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
    3. (προσθήκη παραγράφου) Με την έναρξη ισχύος της μετάταξης, θα γίνει αρχική χορήγηση Ιματισμού και των προβλεπόμενων διακριτικών στους μετατασσόμενους.

  • 11 Μαΐου 2024, 18:37 | Μαρια

    Παρακαλώ πολύ,η ένταξη να γίνει με αίτηση ή επιθυμία, όχι υποχρεωτικά!
    Όταν δημιουργήθηκε η ειδικότητα πληροφορικής στη Π.Α. προκηρύχθηκαν θέσεις!
    Τώρα γιατί γίνεται υποχρεωτικό?
    Όσοι δεν επιθυμούν ένταξη στο Κοινό Σώμα να επιστρέψουν στις αρχικές τους ειδικότητες!
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • 11 Μαΐου 2024, 17:20 | κ.τ

    Μέρος Δ΄ (Τίτλος)
    Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)

    Σχόλιο:

    Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».

    Εισήγηση:

    Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
    ———————————————————————–
    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο:
    Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).

    Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
    • Κυβέρνηση-προς-πολίτη
    • Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B
    • Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G

    Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης

    Ερώτημα:

    Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο;

    Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
    • Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
    • Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολής

    Εισήγηση:

    Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ
    ———————————————————————-
    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 1:

    Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.

    Προκύπτοντα ερωτήματα:

    – Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
    – Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
    – Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
    – Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;

    Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)

    Εισήγηση 1:

    Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:
    «Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .

    Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.

    Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».
    ———————————————————————-
    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 2:

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
    Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα

    Ερώτημα:

    Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης

    Εισήγηση 2:

    Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
    ———————————————————————-
    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 3:

    Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    Εισήγηση 3:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».
    ———————————————————————-
    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 4:

    Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»

    Ερώτημα:

    Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;

    Εισήγηση 4:

    Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 5:

    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.

    Εισήγηση 5:

    Να προστεθεί στο άρθρο 49:

    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.

    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.

    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.

    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».
    ———————————————————————-
    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 6:

    Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ

    Εισήγηση 6:

    Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
    «ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ
    ———————————————————————-
    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Λοιπές εισηγήσεις:

    – Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
    – Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
    – Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».
    ———————————————————————-
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο:

    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.

    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.

    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.

    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.

    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».

    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.

    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:

    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση

    Εισήγηση:

    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    ———————————————————————-
    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

    Σχόλιο 1:

    Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).

    Εισήγηση:

    Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:
    «Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
    – Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
    Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.
    ———————————————————————-
    Άρθρα 54-55-56-57.

    Σχόλιο:

    Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.

    Εισήγηση:

    Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

    Σχόλιο:

    Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».

    Εισήγηση:

    Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»
    ———————————————————————-
    Λοιπά

    Σχόλιο:

    Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.

    Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.

    Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα: «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»
    Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης

    Εισήγηση:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
    «Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.

    Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού

    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»

  • 11 Μαΐου 2024, 17:57 | Δήμητρα

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει από το 1997 που δημιουργήθηκε το Σώμα πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς. Θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πληροφορική, είναι προφανές πως δεν γράφει άλλη γλώσσα προγραμματισμού ή στήνει διαφορετικά δίκτυα ένας από αεροπορία ή από ναυτικό. Η κλαδική αντιμετώπιση της Πληροφορικής στις ΕΔ μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

  • 11 Μαΐου 2024, 17:43 | Άννα

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής και τη δημιουργία του νέου τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ. Το τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι από τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα.

  • 11 Μαΐου 2024, 16:06 | Σ.Κ.

    Μέρος Δ΄ (Τίτλος)

    Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)

    Σχόλιο:
    Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».

    Εισήγηση:
    Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
    ———————————————————————–
    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο:
    Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).

    Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
    • Κυβέρνηση-προς-πολίτη
    • Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B
    • Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G

    Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης

    Ερώτημα:

    Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο;

    Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
    • Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
    • Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολής

    Εισήγηση:

    Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 1:

    Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.

    Προκύπτοντα ερωτήματα:

    – Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
    – Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
    – Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
    – Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;

    Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)

    Εισήγηση 1:

    Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:

    «Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .

    Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.

    Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 2:

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»

    Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα

    Ερώτημα:

    Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης

    Εισήγηση 2:

    Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 3:
    Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    Εισήγηση 3:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 4:
    Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»

    Ερώτημα:

    Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;

    Εισήγηση 4:
    Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 5:

    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.

    Εισήγηση 5:

    Να προστεθεί στο άρθρο 49:

    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.

    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.

    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.

    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 6:

    Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ

    Εισήγηση 6:

    Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
    «ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Λοιπές εισηγήσεις:

    – Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
    – Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
    – Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».

    ———————————————————————-
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο:

    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.

    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.

    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.

    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.

    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».

    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.

    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:

    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση

    Εισήγηση:

    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    ———————————————————————-
    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
    Σχόλιο 1:
    Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).

    Εισήγηση:

    Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:

    «Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
    – Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
    Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.

    ———————————————————————-
    Άρθρα 54-55-56-57.

    Σχόλιο:

    Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.

    Εισήγηση:
    Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
    Σχόλιο:

    Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».

    Εισήγηση:
    Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»

    ———————————————————————-
    Λοιπά

    Σχόλιο:

    Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.

    Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.

    Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα: «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»

    Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης

    Εισήγηση:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
    «Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.

    Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού

    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»

  • 11 Μαΐου 2024, 16:26 | ΑΒ

    Μόνο το θέμα εισροής νεοεισερχόμενου προσωπικού από της ΣΣΑΣ κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

    Απορίας άξιο αν έχουν εκπονηθεί οι ανάλογες μελέτες ERP ή αν έχει υποβληθεί τεκμηριωμένος σχολιασμός από τα ΓΕ, πριν πείσουν την πολιτική ηγεσία να υπογράψει και να παρουσιάσει τέτοια προχειρότητα στο υπουργικό συμβούλιο και στην ανοικτή διαβούλευση.

  • 11 Μαΐου 2024, 15:21 | Αλέξανδρος Μαγκούτης

    Για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής:
    Συμφωνώ με όσα αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χατζής ( http://www.opengov.gr/mindefence/?c=43734) και θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής:

    1.Κάθε Κλάδος των ΕΔ έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες ως προς τα επιχειρησιακά και τα Πληροφοριακά συστήματα και τον τρόπο λειτουργίας που απαιτούν τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις και εμπειρία. Θα μπορούσε να ανταποκριθεί ένα στέλεχος στο περιβάλλον μιας φρεγάτας αν δεν έχει καθόλου ναυτική εκπαίδευση;

    2.Τα στελέχη της ΠΑ πριν λίγα χρόνια κλήθηκαν να δημιουργήσουν την ειδικότητα Πληροφορικής και μετατάχθηκαν μετά από αίτηση τους. Πως τώρα θα μεταταχθούν ξανά και μάλιστα αναγκαστικά σε ένα νέο Σώμα; Τονίζεται ότι πολλοί από αυτούς ολοκλήρωσαν με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα σπουδές πέραν του ωραρίου εργασίας τους (μεταπτυχιακά κτλ). Για ποιο λόγο αυτή τη φορά δεν υπάρχει η δυνατότητα αίτησης των ενδιαφερόμενων και γίνεται αναγκαστικά?

    3.Δεν έχω καταλάβει ποια η αναγκαιότητα της δημιουργίας Κοινού Σώματος. Φυσικά και θέλουμε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, αυτό όμως δεν επέρχεται απλά και μόνο με τη δημιουργία Κ.Σ. Η εκπαίδευση των στελεχών θα μπορούσε να είναι Διακλαδική και εναρμονισμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις. Οι μονάδες «1864» – «Τεχνητής Νοημοσύνης» κτλ θα μπορούσαν να είναι επίσης Διακλαδικές (όπως η Κυβερνοάμυνα (CSIRT) ΓΕΕΘΑ/Ε5)

    4.Επί της ουσίας με το κατατεθέν νομοσχέδιο δε δίνεται κανένα κίνητρο στα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (οικονομικό , βαθμολογική ανέλιξη κτλ) ενώ ταυτόχρονα τους δημιουργείται αίσθημα αβεβαιότητας και αδικίας. Υπενθυμίζω ότι τα στελέχη έδωσαν εξετάσεις και εισήλθαν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέγοντας Κλάδο (ΕΣ, ΠΝ , ΠΑ) κι όχι ειδικότητα.

    5.Είναι πολύ σημαντικό, αν τελικά δημιουργηθεί το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα στελέχη που είναι τώρα εν ενεργεία και θα μεταταχθούν εκεί. Ίσως το σημαντικότερο είναι να δοθεί μια μεγάλη περίοδος προσαρμογής , οι μεταθέσεις κατά προτεραιότητα να είναι σε μονάδες του κλάδου από τον οποίο προέρχονται.

  • 11 Μαΐου 2024, 15:05 | Γεώργιος

    Άθλιο νομοσχέδιο,
    Να αποσυρθεί άμεσα.
    Εξυπηρετεί 4 στρατηγούς και χαντακωνει χιλιάδες
    Τα αρνητικα σχόλια γιατι δεν τα λαμβανεται υποψη????
    Ποιος ο λόγος??

  • Τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση εάν απαιτείται κοινό Σώμα Πληροφορικής με τους όρους που θέτει το σχέδιο νόμου. Μπορεί θεωρητικά να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας αλλά κάθε σώμα έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κι αμφισβητείται ότι έχει γίνει σοβαρή και σε βάθος διακλαδική μελέτη για το θέμα, με την συνεργασία των Επιτελείων. Η ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη ΣΣΑΣ είναι ίσως θετική εξέλιξη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις σχολές υπαξιωματικών που οι απόφοιτοι από δύο σχολές (ΣΜΥΑ και ΣΜΥ) με διαφορετικά προγράμματα σπουδών θα υπάγονται στο νέο κοινό σώμα, ενώ παραδόξως παραλείπονται οι απόφοιτοι του αντίστοιχου τμήματος της ΣΜΥΝ.
    Αναμένεται κύμα παραιτήσεων στελεχών πληροφορικής με εμπειρία και αρκετά χρόνια υπηρεσίας, κυρίως από την Π.Α. (αποφοίτων Σ.Ι. και ΣΜΥΑ) αλλά πιθανόν και τα άλλα σώματα. Να τεθεί υπόψη ότι τα εν λόγω στελέχη είναι περιζήτητα στην ελεύθερη αγορά με πολύ υψηλές αμοιβές. Ο λόγος είναι η υποχρεωτική μετάταξη στο ΚΣ που προβλέπεται στο άρθρο 49 του σχεδίου νόμου. Στελέχη που εισήλθαν σε στρατιωτικές σχολές με υψηλότατα μόρια σε συγκεκριμένο σώμα για να σταδιοδρομήσουν σε αυτό, θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν σε Διακλαδικό Σώμα που ουδέποτε επέλεξαν, εντασσόμενοι αναγκαστικά σε αυτό, κάποιοι μόλις μερικούς μήνες μετά την ορκωμοσία τους και υφιστάμενοι, στη συνέχεια, μη αναμενόμενες μεταθέσεις και συνθήκες εργασίας (άρθρο 50). Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο δυνατότητα επιλογής των στελεχών. Οι φετινοί υποψήφιοι των σχολών είναι σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια, μη γνωρίζοντας πού τελικά θα υπηρετήσουν και αν στο τέλος ορκιστούν Ανθυποσμηναγοί ή Ανθυπολοχαγοί, Σμηνίες ή Λοχίες παρά τα αναγραφόμενα στην αντίστοιχη προκήρυξη.
    Από την άλλη στελέχη που δεν κατέχουν Πτυχίο Α.Ε.Ι. εξειδίκευσης πληροφορικής αλλά διαθέτουν πολυετή εμπειρία και προσφορά στο αντίστοιχο Σώμα πληροφορικής του Κλάδου τους, εξαιρούνται της δυνατότητας μετάταξης στο ΚΣ Πληροφορικής παρά την πιθανή επιθυμία τους.
    Τέλος δεν ρυθμίζεται στο σχέδιο νόμου το κόστος νέων στολών και διακριτικών που θα κληθούν να επιβαρυνθούν τα στελέχη ακόμα και υποχρεωτικά, σε εποχές δύσκολες

  • 11 Μαΐου 2024, 14:31 | Δημήτρης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.

  • 11 Μαΐου 2024, 14:32 | Γιάννης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 11 Μαΐου 2024, 14:55 | Βασίλης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστήμης της Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εκπαίδευση των νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και συνεπώς στο Τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής κατάρτισης των νέων στελεχών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Στην διαδικασία μετάταξης αξιωματικών στο Σώμα της Πληροφορικής που ίσχυε μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τα περιθώρια ουσιαστικής εκπαίδευσης των αξιωματικών στην επιστήμη της πληροφορικής παρά μόνο δυνατότητα εμπειρικής εκμάθησης. Απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων με μια εκπαίδευση έξι μηνών στη Σχολή Προγραμματιστών και ένα μεταπτυχιακό γενικής γνώσης στην Πληροφορική γινόντουσαν πληροφορικοί, σε αντίθεση με μετατάξεις σε άλλα σώματα στις ένοπλες δυνάμεις όπου ήταν προαπαιτούμενο το προπτυχιακό, πχ στο ν.3883/2010 για τη μετάταξη αξιωματικών στο Κοινό Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων ή στη μετάταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος στο ν. 1911/1990 ή στη μετάταξη υπαξιωματικών σε αξιωματικούς λόγω κατοχής προπτυχιακού. Η ειδικότητα καθορίζεται από το προπτυχιακό και όχι από ένα μεταπτυχιακό. Πουθενά αλλού στο δημόσιο δεν μπορείς να γίνεις ΠΕ πληροφορικός ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα χωρίς σχετικές προπτυχιακές σπουδές. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μπορεί να γίνει ψυχολόγος ένας νοσηλευτής της ΣΑΝ με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία ή να γίνει νομικός ένα στέλεχος απόφοιτος Ευελπίδων που έχει πχ το μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Οικονομία» από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει πάρει μετάθεση στο Στρατοδικείο και ασχολείται με την προανακριτική διαδικασία ή υπηρετεί στη Διεύθυνση Δικαστικών Γραμματέων του ΓΕΕΘΑ και έχει μάθει εμπειρικά νομικής φύσεως θέματα.

  • 11 Μαΐου 2024, 14:16 | Άννα

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Να αποσυρθεί το μέρος Δ, απ´ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 11 Μαΐου 2024, 14:31 | Κώστας

    1. Έχει γίνει μια εσφαλμένη ερμηνεία του αρχικού νόμου που καθορίζει τα ζητήματα των κοινών σωμάτων. Αυτή η ερμηνεία δημιουργεί κατάσταση αναξιοκρατίας. Ο αρχικός νόμος προβλέπει ότι μπορούν να καλυφθούν κενά με στελέχη που έχουν πτυχίο κατατάσσοντας μετά την μετάταξη τους σε αρχαιότητα μετά τους ήδη υπηρετούντες. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο όρος πτυχίο παραπέμπει σε τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού ιδρύματος τετραετούς φοίτησης. Ο όρος δίπλωμα σχετίζεται με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

    2. Η διαφορά μεταξύ των λοιπών κοινών σωμάτων και του σώματος πληροφορικής είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει μια παραγωγική δύναμη που αποτελείται σε ένα βαθμό από στελέχη της ΠΑ και του ΣΞ που έχουν ενταχθεί σε σώματα πληροφορικής των όπλων και σε ένα σημαντικό βαθμό από στελέχη όπλων και σωμάτων που έχουν αποκτήσει με μέριμνα της υπηρεσίας ή δική τους πρωτοβουλία τίτλους σπουδών και εξειδικεύσεις, ενώ διακλαδικές θέσεις καλύπτονται και από στελέχη όλων των όπλων και σωμάτων κατέχοντες ανάλογους τίτλους σπουδών. Όλα αυτά τα στελέχη εργάζονται ισότιμα και παραγωγικά στο παρόν καθεστώς.

    3. Το νέο καθεστώς μετάταξης πιθανώς δημιουργεί τις εξής ανωμαλίες:
    α. Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας στελέχη που έχουν μεταταχθεί σε σώμα πληροφορικής δεν μπορούν να μεταταχθούν σε νέο σώμα. Επομένως είναι πιθανώς απαγορευτική η στελέχωση του νέου κοινού σώματος δια νέας μετάταξης των στελεχών των σωμάτων πληροφορικής του ΣΞ και της ΠΑ.
    β. Η μετάταξη εκτελείται επί εθελοντικής βάσης και όχι κατόπιν διαταγής. Επομένως δεν είναι δυνατή η αυτόματη μετάταξη.
    γ. Υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια μεταξύ αυτών που μετατάσσονται αυτόματα και αυτών που καλούνται να μεταταχθούν εθελοντικά και κατόπιν προκήρυξης του όπλου προέλευσης. Πχ τα στελέχη του σώματος πληροφορικής (ΕΠ) δεν κατέχουν στο σύνολο τους, αλλά μάλλον μια μικρή μειονότητα τους πτυχίο, το οποίο ζητείται όμως από μετατασσόμενους άλλων όπλων και οι οποίοι όμως μπορεί να τυγχάνει να υπηρετούν στον ίδιο εργασιακό χώρο. Αυτό το γεγονός δημιουργεί:
    (1) Εστία αναξιοκρατίας καθόσον στελέχη υπηρετούνται στον ίδιο εργασιακό χώρο, δεν αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται και δεν επιλέγονται με τον ίδιο τρόπο (άρθρο 51).
    (2) Κίνδυνο μη απορρόφησης από το νέο σώμα ιδιαίτερα καταρτισμένου και πεπειραμένου προσωπικού.
    δ. Τα στελέχη που κατέχουν «πτυχίο», αλλά δεν ανήκουν ήδη σε σώμα πληροφορικής, μη μετατασσόμενα αυτόματα, τίθενται αυθαίρετα σε αρχαιότητα μετά τους πρώτους. Δημιουργείται λοιπόν αντικίνητρο προς αυτούς, λόγω της μεροληπτικής και αναξιοκρατικής στάσης προς αυτούς, ιδιαίτερα όταν αυτοί ήδη υπηρετούν σε θέσεις πληροφορικής. Οι μετατασσόμενοι της τελευταίας περίπτωσης χάνουν την αρχαιότητα τους και ενδεχομένως την μοριοδότηση τους, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν υπηρετήσει σε παραμεθόριο και μάχιμες υπηρεσίες, σε αντίθεση πχ με τα στελέχη ΕΠ που υπηρετούν επί το πλείστον εντός Αττικής και ταυτόχρονα εργάζονται και αποδίδουν ανάλογα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την αρχική έκδοση του νόμου, απουσιάζει η προϋπόθεση προϋπηρεσίας σε θέση πληροφορικής ως κριτήριο επιλογής. Επιπλέον η μη ανάγκη εκτέλεσης ειδικών υπηρεσιών ως προϋπόθεση προαγωγής αποτελεί αδικία για τα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ.

    4. Ενώ το ΝΑΤΟ έχει ανάγει τον κυβερνοχώρο σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων το παρόν σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις, αποσπώντας τις επιχειρήσεις κυβερνοχώρου από το επιχειρησιακό τομέα και υποβιβάζει έναν επιχειρησιακό φορέα σε σώμα υποστήριξης, χωρίς την αντίστοιχη επιχειρησιακή οργάνωση. Κανένα από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχει υιοθετήσει αντίστοιχη πρακτική.

    5. Προκαλεί εντύπωση το άρθρο 58 στο οποίο αναφέρεται στελέχωση των αναφερόμενων υπηρεσιών από στελέχη των τριών κλάδων και όχι από στελέχη του σώματος πληροφορικής

    6. Επισημαίνεται ο κίνδυνος που προκαλείται από τη δημιουργία ενός τέτοιου σώματος, χωρίς να έχει προηγηθεί ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ, το οποίο δεν σχετίζεται και κατανοεί τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα με συνέπεια την αδυναμία ανταπόκρισης σε αυτά. Οι πρακτικές άλλων κρατών, διαφοροποιούν τις επιχειρήσεις κυβερνοχώρου και δεν τις εντάσσουν σε σώμα πληροφορικής

    7. To παρόν δεν επιλύει τα προβλήματα διακλαδικότητας και διαλειτουργικότητας, στο επιχειρησιακό πεδίο του κυβερνοχώρου (το οποίο η προτεινόμενη οργάνωση υποβιβάζει σε πεδίο υποστήριξης, αναθέτοντας τις σχετικές αρμοδιότητες σε ΣΩΜΑ και όχι σε ΟΠΛΟ). Το σώμα είναι αδύνατο να αντιληφθεί τις κλαδικές ιδιαιτερότητες και τις διεπαφές μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ των κλαδικών και διακλαδικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις κυβενοχώρου, τις εξαρτήσεις και αλληλοεξαρτήσεις τους. Τέτοια αντιμετώπιση δε λαμβάνει χώρα σε ΕΔ οποιουδήποτε κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Η διαλειτουργικότητα μπορεί να επιλυθεί δια της τυποποίησης και κεντρικής διακυβέρνησης πληροφοριακών συστημάτων από την υπάρχουσα Διεύθυνση πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ, αναφορικά με τις κεντρικές στρατηγικές δομές και όχι τις κλαδικές ιδιαιτερότητες. Η διακλαδικότητα και διαλειτουργικότητα πλήττονται με το προτεινόμενο σχέδιο. Εκτιμάται προτιμότερο οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ να αποδίδονται στα 3 όπλα με τους ανάλογους βαθμούς, ώστε να αποκτιέται σε πρώτο βαθμό η κλαδική αντίληψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε όπλου ώστε στη συνέχεια εξασφαλίζεται στη συνέχεια η διακλαδικότητα.

    8. Το παρόν σχέδιο δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διαρροών εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αντίθετα αυξάνει τον κίνδυνο λόγω δημιουργίας δυσαρέσκειας και αβεβαιότητας των στελεχών. Προτείνεται η διευκρίνιση του τρόπου σταδιοδρομίας των στελεχών.

    9. Δε διευκρινίζεται το πως θα αντιμετωπιστούν τα στελέχη των 3 όπλων που δεν ανήκουν σε σώματα πληροφορικής και πως θα διαφοροποιηθεί η οργάνωση και στελέχωση των υπαρχόντων δομών. Προτείνεται η διατήρηση τους στις δομές πληροφορικής, σύμφωνα και με τις κλαδικές ανάγκες, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια κεκτημένης γνώσης και εμπειρίας, χωρίς περεταίρω νέες τοποθετήσεις από τους κλάδους, αλλά πλήρωση των κενών θέσεων από αποφοίτους της ΣΣΑΣ, οι οποίοι όμως να αποδίδονται στα τρία όπλα φέροντες τους αντίστοιχους βαθμούς και διακριτικά των όπλων για προσαρμογή, επαφή και αντίληψη των κλαδικών ιδιαιτεροτήτων και αναγκών.

    10. Προτείνεται η στελέχωση του σώματος μέσω εξετάσεων που θα ενεργηθούν από διακλαδική επιτροπή και στην οποία θα συμμετάσχουν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι ανεξαρτήτως αν ανήκουν σε σώμα πληροφορικής, λαμβάνοντας υπόψη και τα έως τώρα καθήκοντα και απόδοση τους.

  • 11 Μαΐου 2024, 13:46 | Ιορδάνης

    Διαφωνώ με την δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του και επομένως το σωστό θα ήταν η κατάσταση να παραμείνει όπως έχει. Εισηγούμαι να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’

  • 11 Μαΐου 2024, 13:56 | Ευάγγελος Ανθής

    ———————————————————————–
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος)
    Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)
    Σχόλιο:
    Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».
    Εισήγηση:
    Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
    ———————————————————————–
    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:
    Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).
    Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
    • Κυβέρνηση-προς-πολίτη
    • Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B <>
    • Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G <>
    Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης
    Ερώτημα:
    Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο; Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
    • Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
    • Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολής

    Εισήγηση:
    Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 1:
    Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.
    Προκύπτοντα ερωτήματα:

    – Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
    – Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
    – Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
    – Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;

    Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)
    Εισήγηση 1:

    Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:

    «Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .

    Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.

    Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 2:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή <> Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
    Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα
    Ερώτημα:
    Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης
    Εισήγηση 2:

    Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 3:
    Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».
    Εισήγηση 3:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 4:
    Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»

    Ερώτημα:

    Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;

    Εισήγηση 4:
    Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 5:

    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.

    Εισήγηση 5:

    Να προστεθεί στο άρθρο 49:

    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.

    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.

    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 6:

    Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ

    Εισήγηση 6:
    Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
    «ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ»

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Λοιπές εισηγήσεις:

    – Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
    – Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
    – Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».
    ———————————————————————-
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:

    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.

    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.

    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.

    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.

    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβολα».

    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.

    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:

    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση

    Εισήγηση:

    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    ———————————————————————
    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
    Σχόλιο 1:
    Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).

    Εισήγηση:

    Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:

    «Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
    – Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
    Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.
    ———————————————————————-
    Άρθρα 54-55-56-57.
    Σχόλιο:

    Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.
    Εισήγηση:
    Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
    Σχόλιο:

    Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».
    Εισήγηση:
    Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»

    ———————————————————————-
    Λοιπά
    Σχόλιο:
    Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.
    Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.
    Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα:
    «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»
    Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης
    Εισήγηση:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
    «Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.
    Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού
    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»

  • 11 Μαΐου 2024, 13:28 | Μάκης

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, όπως ήδη φαίνεται και από τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί.
    Να αποσυρθεί το μέρος Δ’ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 11 Μαΐου 2024, 13:21 | Κ.Ν

    ———————————————————————–
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος)

    Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)

    Σχόλιο:
    Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».

    Εισήγηση:
    Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
    ———————————————————————–
    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο:
    Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).

    Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
    • Κυβέρνηση-προς-πολίτη
    • Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B <>
    • Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G <>

    Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης

    Ερώτημα:

    Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο;

    Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
    • Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
    • Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολής

    Εισήγηση:

    Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 1:

    Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.

    Προκύπτοντα ερωτήματα:

    – Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
    – Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
    – Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
    – Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;

    Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)

    Εισήγηση 1:

    Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:

    «Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .

    Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.

    Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 2:

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή <> Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»

    Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα

    Ερώτημα:

    Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης

    Εισήγηση 2:

    Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 3:
    Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    Εισήγηση 3:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 4:
    Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»

    Ερώτημα:

    Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;

    Εισήγηση 4:
    Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 5:

    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.

    Εισήγηση 5:

    Να προστεθεί στο άρθρο 49:

    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.

    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.

    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.

    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο 6:

    Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ

    Εισήγηση 6:

    Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
    «ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Λοιπές εισηγήσεις:

    – Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
    – Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
    – Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».

    ———————————————————————-
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Σχόλιο:

    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.

    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.

    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.

    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.

    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».

    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.

    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:

    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση

    Εισήγηση:

    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    ———————————————————————-
    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
    Σχόλιο 1:
    Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).

    Εισήγηση:

    Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:

    «Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
    – Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
    Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.

    ———————————————————————-
    Άρθρα 54-55-56-57.

    Σχόλιο:

    Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.

    Εισήγηση:
    Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
    Σχόλιο:

    Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».

    Εισήγηση:
    Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»

    ———————————————————————-
    Λοιπά

    Σχόλιο:

    Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.

    Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.

    Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα: «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»

    Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης

    Εισήγηση:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
    «Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.

    Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού

    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»

  • 11 Μαΐου 2024, 12:34 | Κώστας

    Ονομασίες όπως Μονάδα 1864 παραπέμπουν σε τμήματα Μονάδα 180, 35, 110,121,204 της Βόρειας Κορέας, 81, 8200 του Ισραήλ, Μονάδα 61398 της Κίνας και άλλες κωδικές ονομασίες που υιοθετούν μη δυτικά, μη φιλελεύθερα και μη δημοκρατικά καθεστώτα. Η πρακτική αυτή δεν προσδίδει κύρος στις ΕΔ, αλλά αντίθετα εκτιμάται ως θεατρινίστικη πράξη εντυπωσιασμού που γελοιοποιεί αυτές, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί ότι τα τμήματα αυτά απαριθμούν πολλές δεκάδες χιλιάδες στελεχών εμπλεκόμενα με επιθετικές επιχειρήσεις κατά των δυτικών κρατών και προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων, μεγέθη που δεν μπορούν πιθανώς να αποδοθούν στις ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις. Ειδικά η ΔΙΚΥΒ αποτελεί μια αναγνωρισμένη και αξιοσέβαστη δομή κυβερνοάμυνας στις ένοπλες δυνάμεις και στο πανελλήνιο και δεν είναι κατανοητό τι θα προσδώσει στο δυναμικό της αυτή η αλλαγή ονομασίας και φυσικά η ένταξη της, στο σώμα πληροφορικής εκτός της προφανούς υποβίβασης της.

  • 11 Μαΐου 2024, 12:10 | Παναγιώτης Δημητριάδης

    Στα Περί Σύστασης Κοινού Σώματος Πληροφορικής, Από την «Ανάλυση συνεπειών ρύθμισης» διαπιστώνεται ότι το Κοινό Σώμα συγκροτείται με το σκεπτικό της ύπαρξης διαφορετικών κέντρων μεταξύ των Γ.Ε και απορροφάται από τις οργανωτικές δομές σε βαθμούς , στολή κ.α, του ΣΞ με ένταξη του προσωπικού στο ΜΤΣ. Οι επικλήσεις σε Μονάδες του εξωτερικού είναι ατυχείς δεδομένης της διαφορετικής οργάνωσης αυτών. Να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’ εξ ολοκλήρου διότι το σκεπτικό είναι μονομερές υπέρ του ΣΞ, στερείται ρεαλιστικών δομών και αφήνει ερωτηματικά για το καπέλωμα του ΣΞ έναντι των άλλων Γ. Ε.

  • 11 Μαΐου 2024, 12:22 | Αντωνιος

    Μετα θλίψεως για ακομη μια φορα γινομαστε θεατες ενος επικειμενου νομοσχεδιου, γραμμενο με προχειροτητα – στο ποδι- που παραλυπει να αποσαφηνησει ενα σωρο βασικα πραγματα, ενω απεναντιας βαζει τα στελεχη της Πληροφορικης να βλεπουν το μελλον τους με ζοφεροτητα. Χωρις να ερωτηθουν, αλλαζουν σωμα με το ετσι θελω ενα σωρο κοσμο! Δεν υπολογιζουν χρονια υπηρεσιας, προελευση, σπουδές, ολοι μπαινουνε στον ιδιο κουβά και σε ενα πρωινό οι Αεροποροι θα γινουνε στραταιοι και οι στραταιοι Αεροποροι… Καμια νιξη για την εξειδικευση πληροφορικης, για μεταθεσεις, μοριοδοτηση, στολες κ.τ.λ αρκει να γινει ενα πασαλιμα να πουμε οτι κατι καναμε… Απαραδεκτο! Πολλα στελεχη με τεραστια εμπειρια θα αναγκαστούν σε παραίτηση, μη προαδοκοντας πλεον τιποτα απο το στρατευμα, παρα μονο τα χειροτερα πλεον… Κριμα!

  • 11 Μαΐου 2024, 12:45 | ΠΜ

    1. Υποχρεωτική μετάταξη
    Κατά την διάρκεια επιλογής σχολών φοίτησης επιλέξαμε ένα κλάδο ο οποίος μας αντιπροσώπευε και ικανοποιούσε τις συνιστώσες της ζωής μας. Η ενοποίηση διαταράσσει ανεπανόρθωτα τον βίο των στελεχών, ιδίως των προερχόμενων από ΠΑ. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει επιλογή μετάταξης για τα στελέχη
    2. Ανταγωνιστικότητα
    Προτείνω την εισαγωγή του εδαφίου ,αντίστοιχο με το υπάρχον για τους ιατρούς, το οποίο θα επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος και εκτός στρατού. Αυτό θα λειτουργεί αντισταθμιστικά στις κατά γενική ομολογία πολύ χαμηλές αποδοχές του στρατεύματος και θα μειώσει τις απώλειες που θα επέλθουν από την δυσαρέσκεια και την διατάραξη του οικογενειακού βίου των στελεχών.
    3. Εξειδίκευση
    Με την σύσταση του νέου σώματος θα ήταν ωφέλιμο να εισαχθούν οι εξειδικεύσεις οι οποίες θα πιστοποιούν την εργασιακή εμπειρία και την γνώση των στελεχών στο εκάστοτε αντικείμενο. Αυτό θα προσφέρει επίσης διευκόλυνση στον τομέα των μεταθέσεων καθώς θα αναγνωρίζονται οι εκάστοτε ανάγκες και θα πληρώνονται από το κατάλληλο στέλεχος. Η απόκτηση μιας εξειδίκευσης να μην αποκλείει την μελλοντική απόκτηση άλλης, πχ ένας διαχειριστής δικτύων να μπορεί να γίνει προγραμματιστής και vice versa
    4. Οικογενειακή μέριμνα
    Τα εδάφια τα οποία αναιρούν την προστασία που είχαν μέχρι τώρα οι οικογένειες είναι άκρως διαταρακτικές και προτείνω την αναίρεση τους ειδικότερα σε ότι αφορά ΑΜΕΑ.
    5. Στολές
    Σε περίπτωση υλοποίησης της μετάταξης στελεχών, Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί μέριμνα για τη πλήρη κάλυψη των εξόδων (και όχι απλώς τη χορήγηση υφάσματος) για τις στολές του προσωπικού. Ειδάλλως, η συνολική οικονομική επιβάρυνση θα είναι τεράστια για τα υπό μετάταξη στελέχη, τα οποία θα το εκλάβουν ως πράξη ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΥ χαρακτήρα. Πολλώ δε μάλλον αφού η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής έχει καταστεί υποχρεωτική για τα στελέχη ΕΠ του ΣΞ και της ΠΑ.

  • 11 Μαΐου 2024, 10:43 | Χατζής Κωνσταντίνος

    Σχετικά με το νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στη διαβούλευση, θα ήθελα να σημειώσω ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν κατά τη περαιτέρω επεξεργασία του, τα ακόλουθα:

    Καταρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο τομέας της Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζεται περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση και σαφώς πάσχουμε στο κομμάτι της διακλαδικότητας όπου πρέπει και εκεί να βελτιωθούμε. Στο άκουσμα και μόνο του νομοσχεδίου μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα και από την στιγμή που υπάρχει η πολιτική βούληση σίγουρα μπορούμε να σημειώσουμε βήματα προόδου. Mε τα λύπης μου όμως διαπίστωσα ότι εν τη γενέσει του ο νόμος δημιουργεί προβλήματα και ανισότητες, μην λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους ως όφειλε. Με δεδομένο τον ελάχιστο χρόνο σχολιασμού που δόθηκε στα Επιτελεία επί του προσχεδίου και λαμβάνοντας ως δεδομένο την κοινή μας βούληση για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Ε.Δ. υπό το πρίσμα του Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας θα ήθελα να επισημάνω από την μεριά μου τα παρακάτω.

    Όσον αφορά τεχνικά ζητήματα που θα προκύψουν άμα τη ισχύ του νόμου:
    1. Στην Πολεμική Αεροπορία ορισμένες τεχνικές εργασίες (π.χ. routing) τις έχει εξ ολοκλήρου η υφιστάμενη ειδικότητα- εξειδίκευση πληροφορικής και θα πρέπει εκ νέου να εκπαιδευτούν και να το αναλάβουν άλλες ειδικότητες (πιθανών οι Τεχνικοί Τηλεπικοινωνιών όπως ισχύει και στον Σ.Ξ. με τους διαβιβαστές). Με τον χρόνο μετάπτωσης να μην μπορεί να οριστεί ασφαλώς λόγω μη ύπαρξης του αντίστοιχου τεχνικού υποβάθρου και με αμφίβολα αποτελέσματα τουλάχιστον κατά το αρχικό στάδιο λόγω και της έλλειψης εμπειρίας.
    2. Ένας πολύ σημαντικός τομέας είναι και αυτός της Αεράμυνας της Χώρας που στην παρούσα φάση (πληροφορική- επικοινωνίες) τον έχει επωμιστεί η ειδικότητα των Ελεγκτών Αεράμυνας με Εξειδίκευση Προγραμματιστή. Θα το αναλάβει και αυτό το νέο σώμα, ή θα εξαιρεθεί;
    3. Σε μικρότερους σχηματισμούς- μονάδες υπάρχουν έτερες ειδικότητες που στην παρούσα φάση εκτελούν εργασίες πληροφορικής επ’ ωφελεία της υπηρεσίας με παράλληλα καθήκοντα. Με τον νέο διαχωρισμό θα συνεχίσουν ή θα προσθέσουμε ένα επιπλέον πρόβλημα στις διοικήσεις;

    Αναφορικά με ζητήματα διοίκησης και μέριμνας, θα ήθελα να αναφέρω τα παρακάτω:
    1. Περί στελέχωσης, η υλοποίηση- στο παρόν νομοσχέδιο- φαίνεται να προηγείται του σχεδιασμού, εκτιμώ ότι θα πρέπει πρώτα τα Γενικά Επιτελεία να ορίσουν τις απαιτήσεις του προσωπικού βάση αναθεωρημένων διαταγών λειτουργίας, να συγκεντρώσουν τις απαιτήσεις τους και στο τέλος να βγει η διαταγή αρχικής στελέχωσης. Με σαφώς ορισμένες θέσεις και βαθμούς και προαπαιτούμενα προσόντα για την είσοδο στο νέο σώμα. Επιπλέον η ένταξη του συνόλου του προσωπικού χωρίς να ερωτηθεί δεν έχει κάποιο προηγούμενο παράδειγμα στην χώρα. Θα ήταν δέον να μπορούν να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη να επιλέξουν, αν επιθυμούν, την ένταξη τους στο νέο σώμα. Σε περίπτωση μη επιθυμίας τους, είτε να επιστρέφουν στην πρότερη ειδικότητάς (η οποία υφίσταται) ή να τους δοθεί δικαίωμα εθελούσιας εξόδου όπως έχει γίνει και κατά το πρόσφατο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις.
    2. Σε συνέχεια των παραπάνω, περί προαγωγών, το νομοσχέδιο ορίζει τον καταληκτικό βαθμό μας, αλλά δεν έχει ορίσει τον ακριβή αριθμό οργανικών θέσεων, τις οποίες θα μπορούμε να καλύψουμε.
    3. Με την διατήρηση της υφιστάμενης αρχαιότητας δημιουργείται ανισότητα μεταξύ των στελεχών και εις βάρος αυτών που προέρχονται από την Π.Α. σε σχέση με αυτούς του Σ.Ξ. και του Π.Ν. Αποτελεί πρόβλημα ουσίας διότι θα έχει ως επακόλουθο την εκ των προτέρων απόρριψη τους σε θέσης υψηλής ζήτησης στο μέλλον.
    4. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και την μοριοδότηση των στελεχών βάσει της οποίας γίνεται και ο προγραμματισμός των ετήσιων μεταθέσεων. Και πάλι δεν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη για το τι θα ισχύσει με την έως τώρα μοριοδότηση που λαμβάνει υπ’ όψιν της την βαρύτητα της κάθε μονάδας στην οποία υπηρετούν τα στελέχη, εγείροντας και πάλι θέματα ανισότητας λόγω της διαφορετικότητας της δομής των τριών σωμάτων.
    5. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια διάθεσης ιματισμού των στελεχών, καθώς και μέριμνα για την στέγαση σε ΟΣΣΕΑΥ/ΣΟΑ και συμμετοχή στο πρόγραμμα παραθερισμού στα ΚΕΔΑ. Θα πρέπει να οριστούν σαφώς για την αποφυγή προστριβών μεταξύ των στελεχών.

    Τέλος ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης
    1. Όσον αφορά τα στελέχη που βρίσκονται εντός των παραγωγικών σχολών και έχουν επιλέξει και έχουν εισέλθει σε συγκεκριμένες στρατιωτικές σχολές βάσει της βαθμολογίας που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις η μεταφορά τους σε άλλο σώμα καθώς και η μεταφορά τους σε διαφορετικό μετοχικό ταμείο αποτελεί βάναυση μεταβολή της αρχικής τους απόφασης και γεννά κακά προηγούμενα. Δυσφημίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις και μειώνοντας την θελκτικότητα τους στον επαγγελματικό προσανατολισμό των επόμενων γενιών. Αφού θα φαντάζουν ως ένας αφερέγγυος εργοδότης που ευνοεί την ανισότητα και την ανισονομία.
    2. Αίρεται βάναυσα και ριζικά ο επαγγελματικός και οικογενειακός σχεδιασμός όλων των στελεχών που θα μετακινηθούν στο νέο σώμα χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους. Τέτοιου είδους πρακτικές και λογικές δεν νομίζω ότι αρμόζουν σε μία ευνομούμενη πολιτεία, με άμεση συνέπεια είτε πρόωρες παραιτήσεις είτε δικαστικές διαμάχες με την υπηρεσία.

  • 11 Μαΐου 2024, 07:17 | Βασίλης

    Άρθρο 49 παρ 3
    «Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
    Εδώ δεν προσδιορίζεται εάν είναι το πτυχίο είναι προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Αν περιληφθούν μονο οι προπτυχιακές σπουδές, όλοι οι αξιωματικοί με μεταπτυχιακά/διδακτορικά πάνω στα αντικέιμενα που ορίζει το Άρθρο 48 για την Αποστολή της ΠΛΗ (παροχή υποστήριξης ……….της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα) αποκλείονται.
    Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά που αναφέρονται στο σχεδιασμό UAV, System Engineering, Space Engineering κλπ δεν θα γίνονται δεκτά.
    Ως αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού οι αξιωματικοί με αυτές τις γνώσεις ακολουθούν κανονικά τις μεταθέσεις τους στο όπλο-σώμα που ανήκουν.
    Προτείνεται να ενταχθεί παράγραφος στο άρθρο 49 για να γίνονται αποδεκτά πτυχία πρώτου δεύτερου και τρίτου κύκλου που έχουν συνάφεια με την αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) πέραν της πληροφορικής (δεν φτιάχνονται αυτόνομα συστήματα μόνο με λογισμικό). Έτσι θα αποφευχθεί να χαθεί η συνέχεια της έρευνας αλλά και η τοποθέτηση προσωπικού που θα χρειαστεί επανεκπαίδευση.

  • 10 Μαΐου 2024, 19:05 | Γιάννης Χωραφάς

    Αν κάποιος, που γνωρίζει τον τρόπο που λειτουργεί η πληροφορική στις ΕΔ, κάνει τον κόπο να διαβάσει το προοίμιο του νομοσχεδίου και την ανάλυση των συνεπειών ρύθμισης, θα κατανοήσει πλήρως το σκεπτικό και τις προβλέψεις του.
    Πράγματι υφίσταται κατακερματισμός των ψηφιακών πληροφοριακών συστημάτων των ΕΔ, με συνέπεια τη σπατάλη πόρων για τη λειτουργία τους και τη δυσκολία υποστήριξης και αναβάθμισής τους.
    Το ερώτημα είναι γιατί δεν διορθώνεται αυτός ο κατακερματισμός απλά με την έκδοση κατάλληλων διαταγών και συντονιστικών οδηγιών από το ΓΕΕΘΑ. Η απάντηση είναι απλή: επειδή αυτοί που είναι αρμόδιοι για την σύνταξη, την έγκριση και την υλοποίηση αυτών στην πλειονότητά τους δεν κρίνονται για προαγωγή ή αποστρατεία από τον Δντή Πληροφορικής αλλά από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Κλάδου τους. Ο καθένας τους φροντίζει να συμβιβάζει τις απαιτήσεις αυτών που τον κρίνουν, τις προσωπικές του επιδιώξεις και τις επιδώξεις και φιλοδοξίες των υφισταμένων που τον στηρίζουν, ώστε να επιβιώνει και να προχωρά στην ιεραρχία. Οι διαταγές του ΓΕΕΘΑ συνήθως έρχονται σε συγκρουση με όλα αυτά: αν π.χ. διαταχθεί η αντικατάσταση του λειτουργικού συστήματος όλων των σταθμών εργασίας Linux με Windows 11 για λόγους συμβατότητας και διαχειρισιμότητας, οι Δντές Πληροφορικής στα ΓΕ θα πρέπει με ίδια μέσα να εξοικονομήσουν πόρους (πιστώσεις, χρόνο, προσωπικό) για να την υλοποιήσουν, να αναβάλουν άλλα project που ενδεχομένως έχουν διαταχθεί από τους άμεσα προϊσταμένους τους και να στεναχωρήσουν κάποιους τεχνικούς τους που έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα για να εκπαιδευτούν στο Linux ώστε να γινουν απαραίτητοι. Μαντέψτε αν θα το κάνουν ή αν θα βρουν τη δικαιολογία που θέλει ν’ ακούσει ο Αρχηγός του ΓΕ για να το αναβάλει μέχρι τον επόμενο Μάρτη – κι έχει ο Θεός μετά. Προφανώς η συμπεριφορά και οι προτεραιότητες καθενός αλλάζουν, όταν τον διατάζει άμεσα αυτός που θα εισηγηθεί στο ΣΑΓΕ την παραμονή ή την αποστρατεία του!
    Η πληροφορική στις ΕΔ έχει πράγματι προβλήματα οργάνωσης και στελέχωσης. Τα πρώτα λύνονται εκ των ενόντων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστεί η δομή του Σώματος στις σύγχρονες τεχνολογίες, στις πραγματικές απαιτήσεις και στους διατιθέμενους πόρους, χωρίς αντιδράσεις από τα ατομικά μικροσυμφέροντα που αναμφίβολα θα θιγούν. Το πρόβλημα της στελέχωσης λύνεται απλά, συμπυκνώνοντας τις απαιτήσεις με ενοποίηση Κέντρων Δεδομένων και Μονάδων και εξασφαλίζοντας σταθερή ροή προσωπικού που θα καλύπτει τις αποχωρήσεις λόγω παραίτησης ή αποστρατείας. Η σύσταση του Σώματος θα επιτρέψει την αναδιοργάνωση της δομής υποστήριξης και κυβερνοασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων των ΕΔ ώστε να είναι πιο αποδοτική και αποτελεσματική, με λιγότερο προσωπικό που δεν θα υποαπασχολείται πλέον. Η δημιουργία τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ και ειδικότητας στη ΣΜΥ, μαζι με την υφιστάμενη στην ΣΜΥΑ, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην διατήρηση της ροής προσωπικού.
    Βέβαια, θα συνεχίσει να απαιτείται, επιτακτικά μάλιστα, η δημιουργία διαδικασιών υποβολής, έγκρισης και προτεραιοποίησης απαιτήσεων, καθώς και η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού πλάνου για το τιτάνιο έργο μετάπτωσης και ενοποίησης των υφιστάμενων εφαρμογών λογισμικού και πληροφοριακών συστημάτων. Προφανώς δεν παράγει κανένα όφελος η παράλληλη λειτουργία ομοειδών εφαρμογών από τα ενοποιημένα Κέντρα Δεδομένων, αφού συνεχίζουν να απαιτούνται οι ίδιοι πόροι για τη συντήρησή τους! Εδώ υπεισέρχεται η πρόβλεψη βαθμού υποστρατήγου για τον Δντή, ώστε να έχει το απαιτούμενο κύρος και την εμπιστοσύνη του Α/ΓΕΕΘΑ για να επιβάλει τη συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων με τα παραπάνω.
    Συμπερασματικά, το μέρος Δ’ του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει να ξαναδούν οι εισηγητές του, είναι σίγουρα να προβλεφθεί η χορήγηση της νέας στολής με δημόσια δαπάνη και η εύρεση προσωρινής λύσης μέχρι να καταστεί αυτό δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες του εμπορίου να καλύψει τόσο μεγάλη ζήτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
    Σίγουρα πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία ένταξης, για την οποία είναι απαραίτητη η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι να γίνει αυτοδίκαια με την ψήφιση του νομοσχεδίου (ούτε καν με τη δημοσίευσή του στην ΕτΚ!).
    Επίσης, να αφαιρεθεί η φωτογραφική, τεχνικά λανθασμένη και υπερβολικά δεσμευτική διάταξη για τη δημιουργία τμημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναλυτικής Μεγάλου Όγκου Δεδομένων στην ανύπαρκτη ακόμα Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ. Νομοτεχνικές βελτιώσεις χρειάζονται και σε άλλα σημεία, όπως π.χ. η ρητή διευκρίνιση των ειδικοτήτων της ΠΑ που θα ενταχθούν στο Σώμα αφού αυτές που καθορίζονται στο νομοσχέδιο, δεν υπάρχουν!
    Αυτό που δεν έχει καλυφθεί και είναι σοβαρό ατόπημα, είναι οι βάσιμες ανησυχίες του προσωπικού της ΠΑ και του ΠΝ για επικείμενη διατάραξη του προσωπικού, οικογενειακού και υπηρεσιακού σχεδιασμού τους από την αναγκαστική ένταξη σε διακλαδικό Σώμα και τη συνεπαγόμενη δυνατότητα μεταθέσής τους σε όλη την επικράτεια, με άγνωστους όρους (μοριοδότηση, χρόνος παραμονής, δυνατότητα στέγασης, ικανοποίηση επιθυμίας επόμενης μετάθεσης κ.ο.κ). Δεν συμπεριλαμβάνω τις πιθανές δυσκολίες προσαρμογής σε εργασιακό περιβάλλον με διαφορετικά έθιμα, νοοτροπία, ορολογία, τεχνολογίες και πρόσθετα καθήκοντα (π.χ. σκοπιά, περίπολο ή φυλάκιο). Δυστυχώς, η ανησυχία που έχει προκληθεί είναι εκτεταμένη και δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη να καθησυχάσει στελέχη που είναι ήδη με το ένα πόδι έξω και την αναφορά παραίτησης υπογεγραμμένη στο συρτάρι.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι γνώσεις και οι δεξιότητες πληροφορικής είναι περιζήτητες και καλά αμοιβόμενες στον ιδιωτικό τομέα αυτή τη χρονική περίοδο. Αν οι ΕΔ θέλουν να διακρατήσουν το πολύτιμο και δυσαναπλήρωτο προσωπικό τους, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανησυχίες του. Αν πάλι δεν θέλουν, ας προετοιμαστούν να παλέψουν με την ελλιπή στελέχωση ακόμα και των ενοποιημένων υπηρεσιών ή, ακόμα χειρότερα, με τους ιδιώτες που θα αναλάβουν το outsourcing με κακοπληρωμένους, εξαντλημένους και ανεκπαίδευτους υπαλλήλους που θα εργάζονται αποκλειστικά 09:00 με 17:00 και δεν θα έχουν την απαιτούμενη εξουσιοδότηση ασφαλείας, ούτε τη δυνατότητα να αντιληφθούν τους άτυπους κανόνες λειτουργίας των ΕΔ.
    Να προσθέσω μόνο κάτι για όσους προτείνουν να επιτραπεί η απογευματινή εργασία των στελεχών στον ιδιωτικό τομέα ως μέτρο ανάσχεσης των παραιτήσεων. Κανένας εργοδότης στον χώρο της πληροφορικής δεν αρκείται στο 8ωρο εργασίας και μάλιστα μόνο τις απογευματινές ώρες. Υπάρχουν πάντα ανάγκες στις ώρες εργασίας για απομακρυσμένη ή και επί τόπου επέμβαση σε προβλήματα, απόκριση σε ερωτήματα συνεργατών ή πελατών, συμμετοχή σε συσκέψεις κ.λ.π. Δεν είναι το ίδιο με τους γιατρούς που πάνε στο ιατρείο τους το απόγευμα και άντε να απαντήσουν σε ένα τηλεφώνημα ασθενούς το πρωί. Πώς θα περιοριστούν οι πληροφορικοί να μην γράφουν κώδικα για τον εργοδότη τους στο ωράριο εργασίας; Πόσες φορές θα συνδεθούν απομακρυσμένα από τον χώρο εργασίας τους στο σύστημα του πελάτη για να λύσουν επιτακτικό πρόβλημα; Πόσες φορές θα φύγουν σκαστοί για να πάνε σε σύσκεψη στα γραφεία του εργοδότη τους ή θα συμμετέχουν στη ζούλα με τηλεδιάσκεψη; Πόσα προβλήματα ασφαλείας πληροφοριών θα προκύψουν για τις ΕΔ από αυτή την πρακτική; Ακόμα και να μην συμβαίνουν αυτά, πόσο ξεκούραστος πνευματικά θα είναι το επόμενο πρωί κάποιος που θα έχει εργαστεί 8ωρο στις ΕΔ και καπάκι ένα 10ωρο στον ιδιώτη; Βέβαια, αν η Υπηρεσία είναι έτοιμη να αποδεχθεί ότι θα λαμβάνει μόνο τη μισή εργασία από αυτή που θα πληρώνει, όλα θα είναι ΟΚ. Είναι όμως;

  • 10 Μαΐου 2024, 18:52 | Π Σ

    7 Μαΐου 2024, 22:20 | Α ΚΜόνιμος ΣύνδεσμοςΓενικά Σχόλια
    Στο παρόν Μέρος Δ΄ έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές επί του Προσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Φεβ 24, χωρίς ωστόσο να γίνουν σχετικές τροποποιήσεις ή διαγραφές σε αντίστοιχα επηρεαζόμενα σημεία, όπως αναλύεται κατωτέρω στα «Σχόλια ανά άρθρο».Σχόλια ανά Άρθρο
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος) και Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος): Ανορθόγραφο «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ». Προτείνεται ΔΙΟΡΘΩΣΗ σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».Άρθρο 45. Στο νέο Άρθρο 20 της ΣΣΑΣ, στην παράγραφο 2, αναφέρεται ότι η «σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους». Στην παράγραφο 1 συμπεριλαμβάνονται Αξιωματικοί των Κλαδικών και των Διακλαδικών Σωμάτων. Τελικά το ΣΩΠΛΗ θα είναι «διακλαδικό» όπως π.χ. ΝΟΜΙΚΩΝ ή «κλαδικό» όπως π.χ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΙΑΤΡΩΝ; Προτείνεται ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ.Άρθρο 48. Η αποστολή που δίνεται δια νόμου είναι εξαιρετικά ευρεία και λεπτομερής, γεγονός που την καθιστά τελικά περιοριστική και δύσκαμπτη, λόγω της δυσχέρειας μεταβολής της για προσαρμογή στις τεχνολογικές, οργανωτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις (απαιτείται τροποποίηση νόμου). Προτείνεται ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: «Η Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι η επαύξηση της μαχητικής ισχύος και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεχή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των επιστημών διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο».Άρθρο 49. Παράγραφος 1. Εδάφια (γ) και (δ). Από το Προσχέδιο καταργήθηκε η διάταξη ότι οι Υπαξιωματικοί του ΣΩΠΛΗ θα προέρχονται αποκλειστικά από τη ΣΜΥΑ και προκρίθηκε να στελεχώνεται το ΣΩΠΛΗ τόσο από αποφοίτους της ΣΜΥ όσο και της ΣΜΥΑ. Επίσης, στο εδάφιο (ζ) ορίζεται να ενταχθούν στο ΣΩΠΛΗ όλοι οι υπηρετούντες στο ΠΝ υπαξιωματικοί με συγκεκριμένη ειδικότητα. Συνάγεται η επιθυμία του νομοθέτη να εντάσσονται στο ΣΩΠΛΗ και οι απόφοιτοι της ΣΜΥΝ. Προτείνεται η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΔΑΦΙΟΥ, αντίστοιχου με τα (γ) και (δ), για το ΠΝ: «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».Άρθρο 49. Παράγραφος 2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής δεν υπάρχει στο ΓΕΕΘΑ και την ημέρα έναρξης ισχύος του Νομοσχεδίου δεν θα έχει στελεχωθεί ώστε να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για τη στελέχωσή της. Με βάση το δεδομένο αυτό, η έναρξη ισχύος των άρθρων πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να δοθεί χρόνος στο ΓΕΕΘΑ και τους Κλάδους να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, αφού ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής στην οποία ανατίθεται έργο, θα πρέπει να οργανωθεί και να επανδρωθεί με διαδικασίες που είναι χρονοβόρες, πριν μπορέσει να αρχίσει να παράγει οποιοδήποτε έργο. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παραγράφου 2 με ανάθεση της αρμοδιότητας στον Β’ ΚΛΑΔΟ του ΓΕΕΘΑ ή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντί της Διεύθυνσης Πληροφορικής.Άρθρο 49. Παράγραφος 3. Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα γιατί δεν παραπέμπει σε τίποτα σχετικό. Έχει παραμείνει από το Προσχέδιο και προτείνεται να ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ.Άρθρο 49. Παράγραφος 4. Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται. Έχει παραμείνει από το Προσχέδιο και προτείνεται να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ: «σύμφωνα με την παρ. 3».Άρθρο 49. Παράγραφος 6. Η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει ΠΡΟΣΘΗΚΗ: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».Άρθρο 49. Παράγραφος 7. Η φράση «διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας» δεν είναι σαφής, καθόσον η αρχαιότητα των στελεχών εντός του ίδιου Κλάδου είναι σχολαστικά ρυθμισμένη αλλά όχι μεταξύ των Κλάδων. Το ίδιο θέμα πραγματεύεται και η παράγραφος 2, η οποία ορίζει τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η ‘ένταξη’. Στην παράγραφο 2 ορίζεται μια διαδικασία ενώ στην παράγραφο 7 καταργείται η διαδικασία και ορίζεται η άμεση ένταξη. Προτείνεται να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η παράγραφος 7, διότι πλεονάζει.Άρθρο 50. Στο άρθρο ορίζεται ότι: «Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των ΕΔ τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία…» Οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) δεν υπάρχουν στο ΓΕΕΘΑ και δια του παρόντος νόμου δεν δημιουργούνται (στο Προσχέδιο προβλεπόταν η ίδρυση της Διεύθυνσης Πληροφορικής). Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να περιοριστεί και μάλιστα διά νόμου η τοποθέτηση των στελεχών του ΣΩΠΛΗ μόνο στις ανωτέρω δυο διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ. Οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορεί να οδηγήσουν στη σύσταση και άλλων διευθύνσεων ή στην κατάργηση ορισμένων, δεδομένου ότι η οργάνωση και οι μονάδες των ΕΔ ρυθμίζονται και με κατωτέρου επιπέδου νομοθετικές πράξεις (π.χ. Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις). Προτείνεται να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ.Άρθρα 54-55-56-57. Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΣΩΠΛΗ, αλλά δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΣΩΠΛΗ. Προτείνεται η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ των αντίστοιχων διατάξεων.Άρθρο 58. Παράγραφοι 1 και 2. Η ορθολογική προσέγγιση επιβάλλει όπως τα τμήματα μιας Διεύθυνσης και το αντικείμενό τους να καθορίζονται από την αποστολή που της ανατίθεται μέσω θεσμικών κειμένων και όχι από αποσπασματικές διατάξεις. Εν προκειμένω, στο παρόν Νομοσχέδιο, ενώ δεν ιδρύεται Διεύθυνση Πληροφορικής, στο άρθρο 58 παρ.1 και 2 προβλέπεται η σύσταση Τμημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναλυτικής Δεδομένων με ειδικές και κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις για τη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων ΕΔ χωρίς την ένταξή τους στο ΣΩΠΛΗ. Εκ της αποστολής του ΣΩΠΛΗ, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 48, το ΓΕΕΘΑ οφείλει να οργανώσει τουλάχιστον μια Διεύθυνση Πληροφορικής, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα και κατ’ επέκταση τα τμήματα που απαιτούνται για την εκπλήρωσή της.Άρθρο 58. Παράγραφος 3. Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών». Εφόσον τελικώς συσταθούν τα συγκεκριμένα ως άνω τμήματα, τότε σε κάθε περίπτωση προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΣΩΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»Άρθρο 58. Παράγραφος 4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 58 περιττεύει διότι το ΥπΕθΑ ήδη έχει αυτή τη δυνατότητα, ειδικά με τις τροποποιήσεις επί των ΑΣΕΙ που φέρνει αυτό το ίδιο Νομοσχέδιο στο Μέρος Γ΄. Προτείνεται η ΔΙΑΓΡΑΦΗ της παραγράφου 4.Άρθρο 58. Παράγραφος 5. Η παράγραφος 5 περιττεύει διότι τα εξειδικευμένα στελέχη των ΕΔ έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα όπως νόμος ορίζει (π.χ. κατά τη μετάταξη των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς στο Σώμα Έρευνας-Πληροφορικής), ενώ δεν είναι προς όφελος της υπηρεσίας να δίνεται αυτή η δυνατότητα σε στελέχη που δεν ανήκουν στο ΣΩΠΛΗ, διότι οι απαιτήσεις σταδιοδρομίας (για παράδειγμα συμπλήρωση χρόνου διοίκησης, σχολεία, θέσεις εξωτερικού κ.ά.) με βεβαιότητα θα τους απομακρύνουν σύντομα από τις θέσεις για τις οποίες έλαβαν την εξειδίκευση. Προτείνεται η ΔΙΑΓΡΑΦΗ της παραγράφου 5.Άρθρο 79. Παράγραφος 1. Αυτή η ρύθμιση ήταν απαραίτητη στο Προσχέδιο διότι ιδρυόταν η Διεύθυνση Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν ορίζεται ίδρυση τέτοιας Διεύθυνσης, επιτρέποντας στο ΓΕΕΘΑ να οργανωθεί όπως κρίνει για την εκτέλεση της αποστολής και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να τοποθετήσει τους κατάλληλους προϊστάμενους. Προτείνεται η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της παραγράφου 1.Άρθρο 80. Εδάφιο 1(θ). Η φράση «υπό την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 70 του παρόντος» έχει παραμείνει από το Προσχέδιο. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ως εξής: «υπό την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 79 του παρόντος».

  • 10 Μαΐου 2024, 17:13 | Ιωάννης

    Διαφωνώ με την δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του και επομένως το σωστό θα ήταν η κατάσταση να παραμείνει όπως έχει. Η ενοποίηση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τουναντίον θα οδηγήσει σε παραιτήσεις στελεχών.
    Προτείνεται να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’.

  • 10 Μαΐου 2024, 17:17 | Θάνος

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:58 | Θανάσης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:08 | Ιωάννης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:45 | Δημήτρης

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής και τη δημιουργία του νέου τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ. Το τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι από τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:34 | Πάνος

    Άρθρο 49. Η στελέχωση του κοινού σώματος πληροφορικής να γίνει αποκλειστικά και μόνο με αίτηση των στελεχών που το ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:54 | Γιάννης

    Προτείνεται η απόσυρση του ΜΕΡΟΥΣ Δ’ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Η ενοποίηση δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από προβλήματα.

  • 10 Μαΐου 2024, 16:14 | Κώστας

    Διαφωνώ με την δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του και επομένως το σωστό θα ήταν η κατάσταση να παραμείνει όπως έχει. Η ενοποίηση θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα.
    Εισηγούμαι να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’.

  • 10 Μαΐου 2024, 15:17 | Alto_vasilis

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο τομέας της Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αποτελεί μια (θετική) προσπάθεια ενοποίησης που σίγουρα είναι απαραίτητη για την Διακλαδικότητα σε έναν νευραλγικό τομέα του στρατεύματος (όπως αυτός των σύγχρονων τεχνολογιών και της Πληροφορικής/Επικοινωνιών εν συνόλω). Ωστόσο ο τρόπος που επιχειρείται να γίνει και η δημιουργική ασάφεια στο νομοσχέδιο αυτό φέρνουν (λογικές) παρατηρήσεις:

    – Υπάρχει η αίσθηση ,σε μεγάλο μέρος των στελεχών, του «Χωρίς να ερωτηθώ, αφήνω το σώμα που υπηρετώ …». Στελέχη που επέλεξαν για παράδειγμα την Πολεμική Αεροπορία για την σταδιοδρομία τους και μάλιστα με κάποια άλλη ειδικότητα (δεν υφίστατο ειδικότητα Πληροφορικής στην ΠΑ πριν από μερικά χρόνια) διακατέχονται πλέον από ανασφάλεια και απογοήτευση. Μάλιστα η πλειοψηφία επέλεξε την πληροφορική και εντάχθηκε σε αυτή μετά από προσωπική προσπάθεια (χρηματική και χρονική) παράλληλα με την υπηρεσία του/της. Η νέα κατάσταση οφείλει να είναι σαφής και διαυγής καθώς είναι εμφανές πως στελέχη με προσόντα και όρεξη να ‘δώσουν’, είναι εδώ και καιρό πρόθυμα να εγκαταλείψουν τις Ένοπλες Δυνάμεις προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών και απολαβών στον Ιδιωτικό τομέα (με ότι συνεπάγεται αυτό για τη μελλοντική στελέχωση της Πληροφορικής στις Ε.Δ. και των ΗΔΗ υπαρχόντων συστημάτων που δεν θα έχουν πλέον στελέχη να τα υποστηρίξουν…).

    – Μια λύση που θα έκανε καλύτερη την προοπτική της ενοποίησης αυτής και θα μείωνε την αίσθηση απογοήτευσης είναι να επιτρέπονται:
    — Σε στελέχη του Σώματος Πληροφορικής, η άσκηση συναφούς έργου ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του ΚΣ.
    — Σε εν ενεργεία στελέχη, να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα κατόπιν άδειας Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
    — Στους στρατιωτικούς, να συμμετέχουν με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.».

    – Ύστερα,δεν υφίσταται κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πώς θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη ενοποίηση (λ.χ. θα υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ Προγραμματιστών, υπευθύνων δικτύων και Υποδομών καθώς και Υποστήριξης συστημάτων;). Το αντικείμενο της πληροφορικής είναι αρκετά ευρύ ,ώστε πλέον να είναι αναγκαία η ταξινόμηση του προσωπικού με βάση τα ΠΡΟΣΌΝΤΑ του και η ένταξή του σε περαιτέρω εξειδικεύσεις εντός του Νέου Σώματος Πληροφορικής. Για παράδειγμα: Ποιο ακριβώς προσωπικό θα στελεχώσει το Τμήμα που προβλέπεται στο Άρθρο 58; Υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις/προσόντα ή εντάσσεται το στέλεχος που θα αποφασίσει το Αρχηγείο; Και αν ισχύει το δεύτερο με Ποια τα κριτήρια ;

    – Για τα ζητήματα μετακινήσεων/ μεταθέσεων οφείλει να διασαφηνιστεί ότι στελέχη που για αρκετά χρόνια τώρα υπηρετούν σε συγκεκριμένες θέσεις με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις πάνω σε τομείς της Πληροφορικής ΔΕΝ είναι δυνατό σε τακτά χρονικά διαστήματα να μετακινούνται «λόγω υπηρεσιακών αναγκών». Η γενικότητα του Άρθρου 50 («…μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και
    (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.») ενέχει την «ανοιχτή» ερμηνεία ότι το οποιοδήποτε στέλεχος μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε υφίσταται κάποια μονάδα/φρεγάτα. Είναι δόκιμο να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο κομμάτι καθώς δεν θεωρώ ότι έχει λογική επι παραδείγματι η αξιοποίηση ενός προγραμματιστή σε μια μονάδα που διαθέτει μόνο τμήμα Δικτύων και Υποδομών.

  • 10 Μαΐου 2024, 15:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σύμφωνα με το ν. 4407/2016. αρθρο 3 παρ 3 «Οι σπουδαστές που αποφοιτούν (σσ της ΣΜΥΑ) ευδοκίμως ονομάζονται μόνιμοι Σμηνίες της αντίστοιχης κατεύθυνσης ειδικότητας»
    Με το σχεδιο νομου ως εντασσόμενοι στο Κοινό Σωμα Πληροφορικής θα ονομάζονται λοχίες ? Δεν το προβλεψατε αυτό !!
    Αλλα ας παμε στα σοβαρά.
    Οσοι έδωσαν εξετάσεις μεσω των πανελληνίων και μπήκαν στη ΣΜΥΑ (με υψηλές βάσεις εισαγωγής) το εκαναν καθως ήθελαν να καταταγούν στη ΠΑ και οχι σε ΚΣ. Τωρα με «ενα νομο και ενα αρθρο» τους πατε απο τη ΠΑ στο ΚΣ και από τη ραφ στολη στη χακί.
    Αφήστε τους πειραματσισμούς και τις «κατα διαταγή» μεταταξη στο ΚΣ.
    Κατα τα αλλα συμφωνω με τη ιδρυση Τμηματος Πληροφορικης στη ΣΣΑΣ αλλα με κατανομή των αποφοίτων στους 3 κλαδους των ΕΔ σύμφωνα με τις εκαστοτε απαιτήσεις τους.

  • 10 Μαΐου 2024, 14:56 | Αντώνης

    Να μην είναι υποχρεωτική η μετάταξη για τα στελέχη που δεν το επιθυμούν. Τα στελέχη της ΠΑ αδικούνται από το νομοσχέδιο. Εάν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο το κόστος για τις νέες στολές δεν μπορεί να καλυφθεί από τον χαμηλό μισθό των στελεχών. Επίσης οι δόκιμοι των στρατιωτικών σχολών, ειδικά της ΣΜΥΑ,επέλεξαν μετά από την επιτυχία τους στις πανελλήνιες εξετάσεις μια σχολή της ΠΑ και ξαφνικά,σε αντίθεση με αυτό που αρχικά επέλεξαν, μπορεί να βρεθούν σε ένα κοινό σώμα χωρίς να το επιθυμούν. Ακόμα, με την ίδρυση του κοινού σώματος και την υποχρεωτική μετάταξη σε αυτό, η ήδη υψηλή εκροή στελεχών στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί με αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκούς προσωπικού στον τομέα της πληροφορικής. Επομένως, το ΜΕΡΟΣ Δ περί κοινού σώματος πληροφορικής στις ΕΔ πρέπει να αποσυρθεί.

  • 10 Μαΐου 2024, 13:25 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα. Θα λύσει το προβλήματα της υποστελέχωσης στην Πληροφορική. Θα ήταν κατα την γνώμη ευεργετικό εάν γινόταν ένα με τις Διαβιβάσεις. Θα λύνοταν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και σε αυτό το όπλο.

  • 10 Μαΐου 2024, 13:02 | Δημήτρης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΔΑΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.
    Η λογική που αναφέρει ένα στέλεχος της ΠΑ σε σχόλια του ότι θέλει να παραμείνει για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος μου θυμίζει τη λογική άλλων στελεχών που δεν ήθελαν να κλείσει ένα επιχειρησιακά μη αναγκαίο στρατόπεδο (πχ στις Σέρρες) γιατί προσωπικά τους βόλευε να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους. Το αν δεν χρειάζεται επιχειρησιακά ή είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος προφανώς για αυτά τα στελέχη δεν είναι σοβαροί λόγοι. Η άποψη ότι αν έβγαλε κάποιος στις πανελλήνιες πολύ υψηλή βαθμολογία δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην καριέρα του και πρέπει να παραμείνει αμετάθετος στην ίδιο πόστο, δεν μπορεί να μου γίνει αντιληπτή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο. Οπότε ξαναλέω ότι είναι παράδοξο αυτό που λένε τα στελέχη της ΠΑ και πρέπει να κοιτάξουμε στο συμφέρον της πατρίδας πάνω από όλα.

  • 10 Μαΐου 2024, 12:42 | Γεώργιος

    Συγχαρητήρια για τη δημιουργία του Κοινού Σώματος Πληροφορικής. Η διατήρηση διαφορετικών διευθύνσεων Πληροφορικής με σκοπό να υπάρχουν παραπάνω θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων ανά Γενικό Επιτελείο, δηλαδή να υπάρχει διαφορετικό μαγαζί για να κάνει το ίδιο πράγμα, είναι απλά τραγικό.

  • 10 Μαΐου 2024, 12:21 | georgios

    Κοινό Σώμα Πληροφορικής λοιπόν ΣΩ.ΠΛΗ. έχουμε και λέμε:
    Η διαλειτουργικότητα στις ΕΔ όσον αφορά την Πληροφορική θα μπορούσε να επιτευχθεί και χωρίς Κοινό Σώμα Πληροφορικής, αρκεί να υπήρχε η θέληση και η βούληση να εφαρμοστούν διαδικασίες και πρότυπα που υπάρχουν και εφαρμόζονται επιτυχώς στα αντίστοιχά CIS department των μεγάλων στρατιωτικών οργανισμών (ΝΑΤΟ κλπ). Όσοι έχουν υπηρετήσει σε αυτούς τους οργανισμούς το γνωρίζουν, όταν επιστρέφουν όμως στη Ελλάδα … θέλουν όλοι να είναι αφεντικά.
    Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε η θέληση ούτε η βούληση από αυτούς που ηγούνται σήμερα στη Πληροφορική να γίνει κάτι αντίστοιχο.
    Το επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών είναι πολύ υψηλό. Η πλειοψηφία αυτών, ανεξαρτήτου προέλευσης, είναι κάτοχοι ΜΠΣ σχετικού με το αντικείμενο της Πληροφορικής, Το γεγονός ότι η υπηρεσία δε φροντίζει να ασχοληθούν με το αντικείμενο της Πληροφορικής αλλά δίνοντας μεγαλύτερη βάση με πάρεργα καθήκοντα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί εσωτερικά χωρίς να δημιουργεί εντάσεις. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε όσοι είμαστε στο χώρο, αφήνοντας πίσω προσωπικά συμφέροντα.
    Πάμε παρακάτω.. Επιτερίδα & Ιεραρχία τι θα συμβεί?? Όσοι ανήκουν στο Σώμα της Πληροφορικής ακολουθούν διαφορετικές νομοθεσίες ειδικά στην ΠΑ.
    Οι απόφοιτοι ΣΤΥΑ, των τάξεων 93,94,95 εντάχθηκαν μόλις πριν ένα χρόνο με νομοσχέδιό του ΥΠΕΘΑ με το νόμο 5018/2023 στο ν.2439/1996. Τι θα γίνει με αυτά τα στελέχη που ανήκουν στο σώμα ΕΠ? Ποια θα είναι η ιεραρχική τους εξέλιξη και συνταξιοδοτική τους πορεία?? Όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 51 παράγραφος ( 4) χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς διαφαίνεται ότι ο νυν ΥΠΕΘΑ αναιρεί τον πρώην ΥΠΕΘΑ. Ελπίζω να είναι αστοχία λόγω του ότι τα Κοινά Σώματα που ήδη υπάρχουν δεν έχουν Αξκους εξ υπαξκών.
    Επιπλέον ίσως και το πιο βασικό.
    Ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός ικανότατων στελεχών ειδικά της Πληροφορικής που παραιτούνται, λόγω του πενιχρού εισοδήματος που έχουμε, ειδικά οι χαμηλόβαθμοι, εκτός αν πιστεύεται ότι δε μπορεί να εμφυσήσουμε το πνεύμα του πατριωτισμού στους νέους σήμερα. Συμπεράσματα Στρατηγών για να δικαιολογήσουν τα λάθη τους και ν βολευτούν στους παχυλούς μισθούς που τους έχουν προλάβει οι τεχνολογικές εξελίξεις και δεν μπορούν να αντιληφθούν τα νέα δεδομένα.
    Πιστεύει λοιπόν η σημερινή ηγεσία ότι οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ με πτυχίο Πληροφορικής από ΑΠΘ, οι οποίοι θα έχουν ένα ΜΠΣ τίτλο θα μείνουν πάνω από 10 έως 15 χρόνια στις τάξεις των ΕΔ? Θα παραιτηθούν έχοντας μια σημαντική εμπειρία στις πλάτες τους.
    Απαιτούνται κίνητρα για να μείνει ο κόσμος στις ΕΔ.. ποιο συγκεκριμένα αφήστε αυτούς που θέλουν να δουλέψουν νόμιμα στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα νομοθεσία που υπάρχει.
    Μην ελπίζοντας σε πολλά, ούτε καν ότι θα ληφθούν υπόψη το σχόλιο μου όπως και τα υπόλοιπα σχόλια της διαβούλευσης, παρόλο που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, υγεία σε όλο το κόσμο…Ο πραγματικός λόγος της σύστασης του ΣΩ.ΠΛΗ. σύντομα θα διαφανεί.. Προσωπικό δε είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει …… Στρατηγοί χωρίς στρατό…

  • 10 Μαΐου 2024, 12:08 | Γιάννης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Οι σύγχρονες ΕΔ πρέπει να έχουν διακλαδικό δόγμα και όχι κλαδική νοοτροπία. Ένας πχ προγραμματιστής/δικτυάς στην Πολεμική Αεροπορία που παρουσιάζεται ως αποκλειστικός ειδικός κάνοντας τα ίδια πράγματα με έναν προγραμματιστή/δικτυά στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν έχει λογική και οδηγεί σε σπατάλη πόρων της υπηρεσίας. Προσθέστε επίσης στο νομοσχέδιο:
    1. Εργασία στον ιδιωτικό τομέα στους απόφοιτους της ΣΣΑΣ για μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ένοπλες δυνάμεις από όλες τις επιστημονικές ειδικότητες της ΣΣΑΣ και όχι μόνο την Ιατρική επιστήμη.
    2. Να βγάζει η ΣΣΑΣ μόνο αξιωματικούς Κοινών Σωμάτων για το σύνολο των επιστημονικών ειδικοτήτων.

  • 10 Μαΐου 2024, 12:12 | Γεώργιος Ε.

    Σχολιασμός ανά άρθρο :

    Άρθρο 48. Η αποστολή που δίνεται δια νόμου είναι εξαιρετικά ευρεία και λεπτομερής, γεγονός που την καθιστά τελικά περιοριστική και δύσκαμπτη, λόγω της δυσχέρειας μεταβολής της για προσαρμογή στις τεχνολογικές, οργανωτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις (απαιτείται τροποποίηση νόμου). Προτείνεται ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: «Η Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι η επαύξηση της μαχητικής ισχύος και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεχή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των επιστημών διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο».

    Άρθρο 49. Παράγραφος 1.Στην παρ.1.θ καθορίζεται ότι το ΠΛΗ τα στελεχώνεται «Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.». Η μετάταξη ανώτερων Αξκών που θα καλύπτουν διοικητικές θέσεις και θα συμμετέχουν σε κρίσιμες συνεδριάσεις ομάδων ελέγχου και αποφάσεων, χωρίς πρότερη εμπειρία επί θεμάτων πληροφορικής, θα επιφέρει χάσμα μεταξύ υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και χείριστών.Προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ σε «μέχρι τον βαθμό του Λοχαγού».

    Άρθρο 49. Παράγραφος 2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής δεν υπάρχει στο ΓΕΕΘΑ και την ημέρα έναρξης ισχύος του Νομοσχεδίου δεν θα έχει στελεχωθεί ώστε να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για τη στελέχωσή της. Με βάση το δεδομένο αυτό, η έναρξη ισχύος των άρθρων πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να δοθεί χρόνος στο ΓΕΕΘΑ και τους Κλάδους να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, αφού ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής στην οποία ανατίθεται έργο, θα πρέπει να οργανωθεί και να επανδρωθεί με διαδικασίες που είναι χρονοβόρες, πριν μπορέσει να αρχίσει να παράγει οποιοδήποτε έργο. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παραγράφου 2 με ανάθεση της αρμοδιότητας στον Β’ ΚΛΑΔΟ του ΓΕΕΘΑ ή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντί της Διεύθυνσης Πληροφορικής.

    Άρθρο 49. Παράγραφος 6. Η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει ΠΡΟΣΘΗΚΗ: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».

    Άρθρο 49. Παράγραφος 7. Η φράση «διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας» δεν είναι σαφής, καθόσον η αρχαιότητα των στελεχών εντός του ίδιου Κλάδου είναι σχολαστικά ρυθμισμένη αλλά όχι μεταξύ των Κλάδων. Το ίδιο θέμα πραγματεύεται και η παράγραφος 2, η οποία ορίζει τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η ‘ένταξη’. Στην παράγραφο 2 ορίζεται μια διαδικασία ενώ στην παράγραφο 7 καταργείται η διαδικασία και ορίζεται η άμεση ένταξη. Προτείνεται να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η παράγραφος 7, διότι πλεονάζει.

    Άρθρο 49.Γενικά.
    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.
    Πρόταση 5η:
    Προτείνεται να προστεθεί:
    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.
    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.
    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».

    Άρθρο 50. Στο άρθρο ορίζεται ότι: «Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των ΕΔ τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία…» Οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) δεν υπάρχουν στο ΓΕΕΘΑ και δια του παρόντος νόμου δεν δημιουργούνται (στο Προσχέδιο προβλεπόταν η ίδρυση της Διεύθυνσης Πληροφορικής). Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να περιοριστεί και μάλιστα διά νόμου η τοποθέτηση των στελεχών του ΣΩΠΛΗ μόνο στις ανωτέρω δυο διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ. Οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορεί να οδηγήσουν στη σύσταση και άλλων διευθύνσεων ή στην κατάργηση ορισμένων, δεδομένου ότι η οργάνωση και οι μονάδες των ΕΔ ρυθμίζονται και με κατωτέρου επιπέδου νομοθετικές πράξεις (π.χ. Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις). Προτείνεται να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ.
    Άρθρο 58. Παράγραφοι 1 και 2. Η ορθολογική προσέγγιση επιβάλλει όπως τα τμήματα μιας Διεύθυνσης και το αντικείμενό τους να καθορίζονται από την αποστολή που της ανατίθεται μέσω θεσμικών κειμένων και όχι από αποσπασματικές διατάξεις. Εν προκειμένω, στο παρόν Νομοσχέδιο, ενώ δεν ιδρύεται Διεύθυνση Πληροφορικής, στο άρθρο 58 παρ.1 και 2 προβλέπεται η σύσταση Τμημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναλυτικής Δεδομένων με ειδικές και κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις για τη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων ΕΔ χωρίς την ένταξή τους στο ΣΩΠΛΗ. Εκ της αποστολής του ΣΩΠΛΗ, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 48, το ΓΕΕΘΑ οφείλει να οργανώσει τουλάχιστον μια Διεύθυνση Πληροφορικής, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα και κατ’ επέκταση τα τμήματα που απαιτούνται για την εκπλήρωσή της.

    Άρθρο 58. Παράγραφος 3. Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών». Εφόσον τελικώς συσταθούν τα συγκεκριμένα ως άνω τμήματα, τότε σε κάθε περίπτωση προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΣΩΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»

    Άρθρο 58. Παράγραφος 5. Η παράγραφος 5 περιττεύει διότι τα εξειδικευμένα στελέχη των ΕΔ έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα όπως νόμος ορίζει (π.χ. κατά τη μετάταξη των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς στο Σώμα Έρευνας-Πληροφορικής), ενώ δεν είναι προς όφελος της υπηρεσίας να δίνεται αυτή η δυνατότητα σε στελέχη που δεν ανήκουν στο ΣΩΠΛΗ, διότι οι απαιτήσεις σταδιοδρομίας (για παράδειγμα συμπλήρωση χρόνου διοίκησης, σχολεία, θέσεις εξωτερικού κ.ά.) με βεβαιότητα θα τους απομακρύνουν σύντομα από τις θέσεις για τις οποίες έλαβαν την εξειδίκευση. Προτείνεται η ΔΙΑΓΡΑΦΗ της παραγράφου 5.

    Άρθρο 79. Παράγραφος 1. Αυτή η ρύθμιση ήταν απαραίτητη στο Προσχέδιο διότι ιδρυόταν η Διεύθυνση Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν ορίζεται ίδρυση τέτοιας Διεύθυνσης, επιτρέποντας στο ΓΕΕΘΑ να οργανωθεί όπως κρίνει για την εκτέλεση της αποστολής και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να τοποθετήσει τους κατάλληλους προϊστάμενους. Προτείνεται η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της παραγράφου 1.

  • 10 Μαΐου 2024, 12:12 | Δημήτρης

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής και τη δημιουργία του νέου τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ. Το τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι από τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα.

    Προτείνεται επίσης να εξεταστεί η δημιουργία τμήματος Νοσηλευτικής στη ΣΣΑΣ καθώς πλέον υπάρχει τμήμα Νοσηλευτικής σε ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη (ΔΙΠΑΕ). Δεν έχει λογική και είναι σπατάλη χρημάτων, πόρων και δομών να υπάρχουν όλα τα τμήματα του Υγειονομικού Σώματος στη ΣΣΑΣ (Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό, Φαρμακευτικό, Ψυχολογικό) και η Νοσηλευτική να έχει αυτόνομη Στρατιωτική Σχολή.

  • 10 Μαΐου 2024, 12:16 | Αναστάσιος

    1. Σε περίπτωση υλοποίησης της μετάταξης στελεχών, Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί μέριμνα για τη πλήρη κάλυψη των εξόδων (και όχι απλώς τη χορήγηση υφάσματος) για τις στολές του προσωπικού. Ειδάλλως, η συνολική οικονομική επιβάρυνση θα είναι τεράστια για τα υπό μετάταξη στελέχη, τα οποία θα το εκλάβουν ως πράξη ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΥ χαρακτήρα. Πολλώ δε μάλλον αφού η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής έχει καταστεί υποχρεωτική για τα στελέχη ΕΠ του ΣΞ και της ΠΑ.

    2. Το άρθρο 53 παρ.2 θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    «2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που αποφοιτούν από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.»

    Σε αντίθετη περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη ότι υφίστανται εν ενεργεία στελέχη ΕΠ της ΠΑ που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, θα υπάρχει ασάφεια ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία κλπ, καθώς θα εμπίπτουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 53. Καθώς είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του νομοθέτη, θα πρέπει να διορθωθεί η διατύπωση ώστε να μην αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

    3. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσανάλογα μειωμένες αποδοχές που προσφέρονται στα στελέχη ειδικότητας πληροφορικής των ΕΔ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα (κάτι που αποδεικνύεται και από τον ρυθμό παραιτήσεων σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες), θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 39 του παρόντος Νομοσχεδίου ώστε να γίνεται ξεχωριστή μνεία στο προσωπικό του Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) και να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 39
    Συμμετοχή στρατιωτικών σε ερευνητικά προγράμματα – Προσθήκη περ. δ) στο άρθρο 63 ν.δ. 1400/1973
    Στην παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), περί των υποχρεώσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται περ. δ), και η παρ. 4, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής:
    «4. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται:
    α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς, η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις του κώδικα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
    β) Σε αξιωματικούς του Μουσικού Σώματος, η δημόσια διεύθυνση ορχηστρών ή η συμμετοχή σε ιδιωτικές ορχήστρες και θεάματα επ’ αμοιβή, με πολιτική περιβολή, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του οικείου Σχηματισμού.
    γ) Σε στελέχη του Σώματος Πληροφορικής, η άσκηση συναφούς έργου ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του ΚΣ.
    δ) Σε εν ενεργεία αξιωματικούς, να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα κατόπιν άδειας Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
    ε) Στους στρατιωτικούς, να συμμετέχουν με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.».

  • 10 Μαΐου 2024, 11:11 | Κωνσταντίνος

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει από το 1997 που δημιουργήθηκε το Σώμα πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς. Θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πληροφορική, είναι προφανές πως δεν γράφει άλλη γλώσσα προγραμματισμού ή στήνει διαφορετικά δίκτυα ένας από αεροπορία ή από ναυτικό. Η κλαδική αντιμετώπιση της Πληροφορικής στις ΕΔ μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.