ΜΕΡΟΣ Δ` ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Άρθρα 43-58)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Άρθρο 43
Ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 1 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί του σκοπού και της έδρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1
Σκοπός και έδρα της Σχολής

1. Ιδρύεται Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης για την κατάρτιση συγκεκριμένων ειδικοτήτων αξιωματικών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση του πρώτου εδαφίου παρέχεται για τις εξής ειδικότητες αξιωματικών:
α. Υγειονομικού (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων).
β. Νομικού.
γ. Οικονομικού.
δ. Πληροφορικής.
3. Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι προς κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και με την προϋπόθεση της καταβολής της δαπάνης του άρθρου 25 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
5. Η Σχολή δύναται σε περίπτωση επιστράτευσης να μεταφερθεί προσωρινά στην Αθήνα, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, όπου στον παρόντα γίνεται αναφορά σε «Θεσσαλονίκη», «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και «Φρουρά Θεσσαλονίκης», νοούνται, αντίστοιχα, «Αθήνα», «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Φρουρά Αθηνών».».

Άρθρο 44
Οργάνωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 2 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2
Οργάνωση της Σχολής

Η Σχολή περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, ήτοι:
α. Πτέρυγα Υγειονομικού (ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι).
β. Πτέρυγα λοιπών Σωμάτων (νομικού, οικονομικού, πληροφορικής).».

Άρθρο 45
Ονομασία και αρχαιότητα – Τροποποίηση άρθρου 20 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 20 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της ονομασίας και της αρχαιότητας των αποφοίτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20
Ονομασία και αρχαιότητα

1. Μετά από την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους και με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πτυχιούχοι της οικείας σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάζονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εξής:
α) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ονομάζονται Ανθυπίατροι.
β) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φαρμακευτικής ονομάζονται Ανθυποφαρμακοποιοί.
γ) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κτηνιατρικής ονομάζονται Ανθυποκτηνίατροι.
δ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Νομικής, Οικονομικών και Πληροφορικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
2. Η σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους καθορίζεται βάσει της βαθμολογίας τους στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου και στο τελευταίο έτος της Σχολής, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, η αξιολόγηση των οποίων υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον οργανισμό της Σχολής.».

Άρθρο 46
Επιστράτευση – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 24 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) σε καιρό επιστράτευσης, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 24
Επιστράτευση

1. Σε καιρό επιστράτευσης η λειτουργία της Σχολής μπορεί να διακόπτεται, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για όλες ή για ορισμένες τάξεις, και οι μαθητές διατίθενται για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων ονομάζονται προσωρινά Ανθυπασπιστές και των λοιπών τάξεων Λοχίες.
2. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Σχολής λήγει η θητεία του διδακτικού της προσωπικού που προέρχεται από αποστράτους αξιωματικούς και ιδιώτες.
3. Η Σχολή επαναλειτουργεί με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άρθρο 47
Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής:
α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.
β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
ε) Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
στ) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
ζ) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.
η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας των εντασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχών των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
5. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.
6. Το σύνολο των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικών θέσεων, στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, μεταφέρεται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
7. Το σύνολο των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στελεχών των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, εντάσσονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ), διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.

Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 51
Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 3883/2010 (Α’ 167) σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Τα στελέχη που μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) διατηρούν τον βαθμό τους και ο χρόνος που έχουν διανύσει σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον αντίστοιχο βαθμό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους εξακολουθεί να ισχύει και μετά από τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, εφόσον απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
4. Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).

Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

1. Η στολή, η ονομασία των βαθμών και τα διακριτικά των βαθμών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι αυτά των στελεχών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το διακριτικό οπλόσημο του Σώματος στις στολές και το έμβλημα του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι το ίδιο με αυτό του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
2. Όσοι εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, τα μετάλλια, τις διαμνημονεύσεις και τα διακριτικά σήματα που τους είχαν απονεμηθεί προ της, κατά περίπτωση, ένταξης ή μετάταξης σε αυτό.

Άρθρο 53
Οικονομική και διοικητική μέριμνα

1. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να διέπονται από τα ισχύοντα στον Κλάδο προέλευσής τους.
2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και όσοι αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Άρθρο 54
Αποστρατευτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 22 ν. 2439/1996

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Ιατρού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρού», β) η λέξη «Στρατολογικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νομικού», γ) προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και η περ. γ΄, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην παρ. 17 του άρθρου 20. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Υγειονομικού Ιατρού και τους Υποστρατήγους Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.».

Άρθρο 55
Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί των διακρίσεων και των ειδικοτήτων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. (4) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, β) το στοιχ. (δ) της υποπερ. (14) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, γ) η υποπερ. (6) της περ. δ’ της παρ. 3 καταργείται, δ) στην υποπερ. (8) της περ. δ’ της παρ. 3, διαγράφονται οι λέξεις «, Έρευνας Πληροφορικής», ε) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 3
Διακρίσεις – Ειδικότητες

1. Οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε:
α. Όπλων:
(1) Πεζικού
(2) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(3) Πυροβολικού
(4) Μηχανικού
(5) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(6) Αεροπορίας Στρατού
β. Σωμάτων:
(1) Τεχνικού
(2) Εφοδιασμού – Μεταφορών
(3) Υλικού Πολέμου, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Υλικού Πολέμου
(β) Πυροτεχνουργών
(4) [Καταργείται]
(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(ζ) Λοιπών Ειδικοτήτων, με τις γενικές ειδικότητες:
(1) Διαχειριστών Υγειονομικού
(2) Διοικητικών Υγειονομικού
(6) Οικονομικού
(7) Γεωγραφικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Γεωγραφικού
(β) Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων
(8) [Έχει καταργηθεί]
(9) Στρατιωτικών Γραμματέων, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Στρατιωτικών Γραμματέων (β) Διερμηνέων
(10) Ταχυδρομικού
(11) Μουσικού
(12) Φροντιστών, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού – Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(13)Αρχιτεχνιτών Όπλων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(14) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα:
(α) Τεχνικού
(β) Εφοδιασμού και Μεταφορών
(γ) Υλικού Πολέμου
(δ) [Καταργείται]
(ε) Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Υλικού.
2. Οι Αξιωματικοί του ΠΝ διακρίνονται σε:
α. Μαχίμους
β. Μηχανικούς
γ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικού
(2) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(2Α) Ειδικών Επιστημόνων
(3) Ειδικοτήτων.
3. Οι Αξιωματικοί της ΠΑ διακρίνονται σε:
α. Ιπτάμενους
β. Μηχανικούς (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)
γ. Αεράμυνας
δ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικών
(2) Υγειονομικών, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(3) Εφοδιαστών
(4) Διοικητικών
(5) Μετεωρολόγων
(6) [Καταργείται]
(6Α) Ειδικών Επιστημόνων
(7) Ραδιοναυτίλων
(8) Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)
(9) Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, Άμυνας Αεροδρομίων)
(10) Μουσικών.
4. Οι Αξιωματικοί των ΚΣ διακρίνονται σε:
α. Νομικού (ΝΟΜ)
β. Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ)
γ. Πληροφορικής (ΠΛΗ)
δ. Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ)
ε. Στρατιωτικών Ιερέων.».

Άρθρο 56
Καταληκτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. α), γ) και δ) άρθρου 23 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο στοιχείο (α) της υποπερ. (2) της περ. α΄, αα) οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς» και αβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», β) στο στοιχείο (β) της υποπερ. (2) της περ. α΄, βα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και ββ) οι λέξεις «Κτηνιάτρους Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κτηνιάτρους», γ) στην υποπερ. (3) της περ. β’, οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς», δ) στην υποπερ. (3) της περ. γ’, δα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και δβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», ε) στην υποπερ. (4) της περ. β’, η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους», στ) στην υποπερ. (1) της περ. δ’, προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικού και Γεωγραφικού.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Υγειονομικού Ιατρούς.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..»
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικού Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στη ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.».

Άρθρο 57
Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010

Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του αποστρατευτικού βαθμού των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς και Μετεωρολόγους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους ειδικότητας Ιατρού, τους Υποστρατήγους Νομικού, τους Υποστρατήγους Οικονομικών Επιθεωρητών και τους Υποστρατήγους Πληροφορικής, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου και αντιστοίχων.».

Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

1. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρμόδιο για:
α) Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα και εφαρμογές.
β) Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
γ) Τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
δ) Την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ειδική έμφαση στην αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση προτύπων.
ε) Την εκπόνηση ερευνητικών έργων και μελετών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
στ) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες.
ζ) Τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με τις αρχές της ηθικής ακεραιότητας, υπεύθυνης ανάπτυξης και χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Data Science). Το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, ασφάλεια, επεξεργασία, διαχείριση και ορθή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data), με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.
3. Τα Τμήματα των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.
4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.
5. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων.

  • 12 Μαΐου 2024, 11:06 | Αντώνης

    Σίγουρα θα υπάρξουν πολλα προβλήματα με τη δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Η πληροφορική αποδίδει άριστα και μια ενοποίηση απλά θα δημιουργήσει προβλήματα και θα οδηγήσει σε παραιτήσεις στελεχών.
    Να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 11:18 | N. I.

    ———————————————————————–
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος)
    Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)
    Σχόλιο:
    Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».
    Εισήγηση:
    Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
    ———————————————————————–
    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:
    Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).
    Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
    • Κυβέρνηση-προς-πολίτη
    • Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B
    • Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G
    Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης
    Ερώτημα:
    Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο; Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
    • Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
    • Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολήςΕισήγηση:
    Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 1:
    Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.
    Προκύπτοντα ερωτήματα:– Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
    – Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
    – Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
    – Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)
    Εισήγηση 1:Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:«Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 2:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
    Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα
    Ερώτημα:
    Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης
    Εισήγηση 2:Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 3:
    Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».
    Εισήγηση 3:Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 4:
    Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»Ερώτημα:Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;Εισήγηση 4:
    Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 5:Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.Εισήγηση 5:Να προστεθεί στο άρθρο 49:«Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 6:Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.ΞΕισήγηση 6:
    Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
    «ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ»———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Λοιπές εισηγήσεις:– Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
    – Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
    – Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».
    ———————————————————————-
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβολα».Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:– Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική ΚυβέρνησηΕισήγηση:Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:« οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    ———————————————————————
    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
    Σχόλιο 1:
    Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).Εισήγηση:Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:«Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
    – Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
    Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.
    ———————————————————————-
    Άρθρα 54-55-56-57.
    Σχόλιο:Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.
    Εισήγηση:
    Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
    Σχόλιο:Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».
    Εισήγηση:
    Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»———————————————————————-
    Λοιπά
    Σχόλιο:
    Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.
    Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.
    Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα:
    «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»
    Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης
    Εισήγηση:Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
    «Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.
    Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού
    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»

  • 12 Μαΐου 2024, 10:34 | Δημήτρης

    Από το Άρθρο 50 (Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής), να αντικατασταθεί το «…και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.» με «…και σε εξειδικευμένες μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, που η αποστολή τους τους σχετίζεται άμεσα με την αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής.»

    Δύνανται να οργανωθούν κατάλληλα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών και οπλιτών όλων των υπολοίπων όπλων – σωμάτων των ΕΔ (ο φορέας που επιτελεί το έργο αυτό σήμερα είναι η ΣΠΗΥ), ώστε να επανδρώσουν σχετικές θέσεις σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά τα προγράμματα θα είναι διαμορφωμένα με τρόπο τέτοιο, που να καθιστούν τους αποφοίτους τους ικανούς να ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις πληροφορικής υποστήριξης των μονάδων που υπηρετούν (συνήθως έχουν να κάνουν με διαχείριση δικτύων – συστημάτων εξυπηρετητών και ασφαλείας δεδομένων).

    Αν στα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής ανατίθενται καθήκοντα διαχείρισης και ασφάλειας μικρής κλίμακας συστημάτων, εκτιμώ ότι δεν θα εξυπηρετηθεί επαρκώς ο σκοπός της δημιουργίας του.

  • 12 Μαΐου 2024, 09:20 | Μ

    Η μετάταξη σε άλλο σώμα, χωρίς την επιθυμία του εκάστοτε στελέχους είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά. Τα στελέχη του ΣΞ μπορεί να ικανοποιούνται από το υπο συσταση σώμα και να δίνουν συγχαρητήρια, αλλά ένα μεγάλο εν δυνάμει κομμάτι του νέου σώματος (στελέχη της ΠΑ), νιώθει αδικημένο αγχωμενο και μέσα στην ανασφάλεια από την στιγμή της αναγγελίας.Μεγαλωσαμε περάσαμε σχολεία κάναμε μεταπτυχιακα για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να εξελιχθούμε στις τάξεις της ΠΑ και τώρα σκεφτόμαστε όλοι πως θα ξεφύγουμε από όλο αυτό που έρχεται και θα αλλάξει κατά πολύ όχι μόνο το εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και τον οποίο οικογενειακό προγραμματισμό έχει κάνει ο καθενας. Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών της ΠΑ σκέφτεται ηδη την παραίτηση κάτι που σίγουρα οι αρμόδιοι το γνωρίζουν αλλά ίσως δεν τους απασχολεί.
    Προτείνεται απόσυρση από το προς ψηφίση νομοσχέδιο της υποχρεωτικής μετάταξης των στελεχών.

  • 12 Μαΐου 2024, 08:47 | Δημήτρης

    Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν Αξιωματικοί εξ υπαξιωματικών για τα ΚΣ, θα πρέπει να τροποποιηθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Επετηρίδες Αξιωματικών) έτσι ώστε να προβλέπει, ειδικά για την περίπτωση των στελεχών ειδικότητας πληροφορικής, την ύπαρξη ξεχωριστής επετηρίδας για τους αξιωματικούς προερχόμενους από υπαξιωματικούς (κατ αντιστοιχία με την παράγραφο 1.γ του ίδιου άρθρου) . Αντίστοιχα και στις επετηρίδες των Υπξκων και δω πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την προέλευση (ΕΠΟΠ, Παραγωγικές Σχολές κλπ) όπως υπάρχει και ανά όπλο.

    Μελετώντας την ανάπτυξη της πληροφορικής σε άλλες ΕΔ προκύπτει ότι δίνεται πλέον έμφαση στον στόχο (που είναι η κυβερνοάμυνα) και όχι στο εργαλείο (που είναι η πληροφορική).
    Έτσι για παράδειγμα βλέπουμε στο ΝΑΤΟ ότι υπάρχουν 5 κλάδοι: Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, Διάστημα και κυβερνοχώρος.

    Αντίστοιχα στη Γερμανία έχει δημιουργηθεί από το 2015 το CIDS (Cyber and Information Domain Service) που ουσιαστικά είναι επιχειρησιακός κλάδος (δηλ όπλο κατ αναλογία) που έχει συγχωνεύσει IT, Cyber, πληροφορίες, GIS και επικοινωνίες.

    Οι ΗΠΑ από το 2014 έχουν συγκροτήσει το Cyber Corps που έχει την ευθύνη διεξαγωγής επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων κυβερνοάμυνας έχοντας σαν εργαλείο την πληροφορική

    Οι Νορβηγοί έχουν από το 2012 την Cyber Defense Force η οποία είναι η υπεύθυνη για την διεξαγωγή επιθετικών – αμυντικών επιχειρήσεων, την προστασία των υποδομών πληροφορικής των ΕΔ τους αλλά και την προστασία (από κυβερνοεπιθέσεις) των κρίσιμων υποδομών της χώρας

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η δημιουργία ξεχωριστού κλάδου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση , αλλά λαμβάνοντας υπόψη την κύρια αποστολή του κλάδου η οποία θα πρέπει να είναι, εκτός της κυβερνοάμυνας και η πραγματοποίηση επιχειρήσεων κυβερνοχώρου θα πρέπει, αφενός να τροποποιηθεί το άρθρο 48 του νομοσχεδίου ώστε να περιλαμβάνει και την πραγματοποίηση επιχειρήσεων κυβερνοχώρου και αφετέρου να δημιουργηθεί όχι Σώμα αλλά Κοινό Όπλο πληροφορικής – κυβερνοχώρου. Είναι ένας φορέας – ειδικότητα που έχει εκτός από την ευθύνη υποστήριξης υποδομών ΙΤ και την ευθύνη διεξαγωγής στην ειρήνη αμυντικών και στην κρίση επιθετικών επιχειρήσεων στον τομέα του Cyber.

    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 53 θα πρέπει να συμπληρωθεί κατάλληλα ώστε να συμπεριλάβει τους απόφοιτους ΣΜΥΝ
    Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η μετάταξη των στελεχών ΕΠ ΣΞ και ΠΑ είναι υποχρεωτική (συνεπώς τίθεται θέμα σύγκρισης με την μετάταξη των Οικονομικών Επιθεωρητών), θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις στολές (όχι μόνο χορήγηση υφάσματος όπως έγινε στις άλλες περιπτώσεις). Δεν μπορεί κανένα στέλεχος να αντέξει κόστος που υπερβαίνει (σχεδόν για όλους) το μηνιαίο μισθό του.
    Επίσης δεδομένου ότι η επιλογή ειδικότητας στη ΣΜΥΑ γίνεται μετά την εισαγωγή στη σχολή θα πρέπει οι θέσεις που ανήκουν στην πληροφορική να μνημονεύονται ξεχωριστά από τις άλλες ειδικότητας της ΠΑ στο μηχανογραφικό δελτίο.
    Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξειδίκευση των στελεχών πληροφορικής, αλλά και τις δυσανάλογα μειωμένες αποδοχές που προσφέρονται στα συγκεκριμένα στελέχη σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα (κάτι που αποδεικνύεται πολύ εύκολα από τον ρυθμό παραιτήσεων στελεχών πληροφορικής σε σχέση με άλλες ειδικότητες), θα πρέπει να τροποποιηθεί αντίστοιχα το άρθρο 39 του Νομοσχεδίου έτσι ώστε να επιτρέπεται η άσκηση ιδιωτικού έργου σχετικού με την πληροφορική στα εν λόγω στελέχη κατόπιν εγκριτικής διαταγής του ΚΣ.
    Εναλλακτικά θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί η ύπαρξη ειδικού επιδόματος το οποίο θα αποτελεί κίνητρο παραμονής στις ΕΔ, κάτι που εφαρμόζουν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα (ΗΠΑ, ΗΒ, Ισραήλ κλπ). Ενδεικτικά links φαίνονται παρακάτω, καθώς και μια συνοπτική περιγραφής της πολιτικής που εφαρμόζεται ανά χώρα:
    https://www.military.com/daily-news/2024/03/25/trying-reenlist-army-may-want-you-switch-occupational-specialties-first.html
    https://www.military.com/daily-news/2023/10/13/big-bonuses-relaxed-policies-new-slogan-none-of-it-saved-military-recruiting-crisis-2023.html
    https://www.gao.gov/products/gao-23-106551
    Ηνωμένες Πολιτείες: Προσφέρει μετατάξεις με μπόνους και καλύτερη εξέλιξη για στελέχη που επιλέγουν να εργαστούν σε σπάνιες ή υψηλής ζήτησης ειδικότητες, όπως ηλεκτρονικός πόλεμος και ο κυβερνοχώρος.
    Ηνωμένο Βασίλειο: Έχει εισαγάγει κίνητρα για στελέχη της κυβερνοασφάλειας, προσφέροντας οικονομικά μπόνους και ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για να ενθαρρύνει τη διατήρηση του προσωπικού σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
    Νότια Κορέα: Προσφέρει ανταγωνιστικά κίνητρα, συμπεριλαμβάνοντας υψηλότερους μισθούς και μπόνους για στελέχη πληροφορικής στο στρατό, προκειμένου να ανταγωνιστούν τις προσφορές από τον ιδιωτικό τομέα και να διατηρήσουν τα ικανότατα στελέχη.
    Αυστραλία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας προσφέρουν μια σειρά από οικονομικά μπόνους και εκπαιδευτικά οφέλη για τα στελέχη που εξειδικεύονται σε ρόλους πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας. Αυτά τα κίνητρα σχεδιάζονται για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν άτομα με κρίσιμες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τον σύγχρονο πόλεμο και τις επιχειρήσεις κυβερνοασφάλειας.
    Καναδάς: Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά παρέχουν στοχευμένα μπόνους και ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη για το προσωπικό πληροφορικής. Επιπλέον, εστιάζουν στη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων για να διατηρήσουν το τεχνικό τους εργατικό δυναμικό.
    Ινδία: Ο ινδικός στρατός έχει εισάγει μπόνους και ειδικές επιδοτήσεις για το προσωπικό που υπηρετεί σε τεχνικούς και κυβερνοπολεμικούς ρόλους. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην αντιμετώπιση της ελκυστικότητας του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος προσφέρει σημαντικά υψηλότερους μισθούς για παρόμοιες δεξιότητες.
    Ισραήλ: Το Ισραήλ, γνωστό για τις προηγμένες τεχνολογικές του δυνατότητες, προσφέρει σημαντικά εκπαιδευτικά οφέλη, προγράμματα υψηλής τεχνολογίας και κίνητρα μετατάξεων για στελέχη πληροφορικής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτά τα ικανότατα στελέχη θα παραμείνουν στις ένοπλες δυνάμεις.
    Είναι ένα πρόβλημα που λόγω της γενικής έλλειψης στελεχών πληροφορικής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα προτού δημιουργηθούν προβλήματα υποστήριξης βασικών επιχειρησιακών συστημάτων και φυσικά μόνο με δημιουργία κινήτρων (θέσπιση τυχόν αντικινήτρων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα οδηγώντας σε μαζικές παραιτήσεις στελεχών προς την ιδιωτική αγορά εργασίας που προσφέρει πολλαπλές επιλογές – ευκαιρίες.
    Τέλος προτείνω για ΗΘΙΚΟΥΣ λόγους οι μαθητές των παραγωγικών σχολών που είναι ήδη μέσα, ή θα εισαχθούν το τρέχον έτος να διέπονται, σε θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας από τον κλάδο προέλευσής τους.

  • 12 Μαΐου 2024, 03:40 | Αρετή

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΔΑΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.
    Η λογική που αναφέρει ένα στέλεχος της ΠΑ σε σχόλια του ότι θέλει να παραμείνει για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος μου θυμίζει τη λογική άλλων στελεχών που δεν ήθελαν να κλείσει ένα επιχειρησιακά μη αναγκαίο στρατόπεδο (πχ στις Σέρρες) γιατί προσωπικά τους βόλευε να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους. Το αν δεν χρειάζεται επιχειρησιακά ή είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος προφανώς για αυτά τα στελέχη δεν είναι σοβαροί λόγοι. Η άποψη ότι αν έβγαλε κάποιος στις πανελλήνιες πολύ υψηλή βαθμολογία δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην καριέρα του και πρέπει να παραμείνει αμετάθετος στην ίδιο πόστο, δεν μπορεί να μου γίνει αντιληπτή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο.

  • 12 Μαΐου 2024, 01:14 | Βαγγέλης

    Αιτουμαι αποσυρση του αρθρου για την Συγχωνευση των Σωματων της Πληροφορικης !! Απαξιωνει εντελως το σωμα της ΠΑ που με κοπο και αξιοκρατικο τροπο εχει αποκτησει οτι απεκτησε και με υψηλο γνωστικο επίπεδο προκειται να παραιτηθει καθως απειλειται το μελλον τους λογω μεταθεσεων εκτος μοναδων της ΠΑ και αγορας στολων με δικα τους χρηματα!!

  • 12 Μαΐου 2024, 00:15 | Βάσω Β.

    Απαράδεκτο και αυτό το νομοσχέδιο όπως και τα άλλα δύο που πήρε πίσω μετά την κοινωνική κατακραυγή. Υποχρεωτική μετάταξη = παραίτηση. Θα έπρεπε αυτοί που συμβουλεύουν τον κ. Υπουργό να μην κοιτάζουν μόνο τις καρέκλες τους και τα συμφέροντά τους. Με το τυράκι του παραπάνω βαθμού έκλεισαν πολλά στόματα. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το χρήμα, η καρέκλα και να ευνοηθεί η κάστα των λίγων (μεγάλοι βαθμοί και πεζικό) Ντροπή

  • 12 Μαΐου 2024, 00:35 | Νίκος Κ.

    Κανένα κίνητρο ένταξης για οποιαδήποτε στέλεχος ΠΑ και ΠΝ πάρα μόνο για τα άτομα του στρατού ξηράς όπου και από αυτούς δημιουργήθηκε και ευνοεί. Όχι στο ΚΣ όπως πάει να δημιουργηθεί! Η μόνη λύση αν δεν αλλάξει κάτι τα δικαστήρια.

  • 11 Μαΐου 2024, 23:40 | VM

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο. Επιτέλους κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα και κοινή λογική και στις ΕΔ. Νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την σπατάλη δημοσίου χρήματος, εξοικονόμηση πόρων και την διακλαδικότητα. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν τα ίδια πράγματα με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες. Το αντικείμενο είναι κοινό για όλους τους κλάδους και η εν λόγω διαδικασία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

  • 11 Μαΐου 2024, 23:24 | THT

    Γενικά Σχόλια
    Στο παρόν Μέρος Δ΄ έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές επί του Προσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Φεβ 24, χωρίς ωστόσο να γίνουν σχετικές τροποποιήσεις ή διαγραφές σε αντίστοιχα επηρεαζόμενα σημεία, όπως αναλύεται κατωτέρω στα «Σχόλια ανά άρθρο».Σχόλια ανά Άρθρο
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος) και Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος): Ανορθόγραφο «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ». Προτείνεται ΔΙΟΡΘΩΣΗ σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».Άρθρο 45. Στο νέο Άρθρο 20 της ΣΣΑΣ, στην παράγραφο 2, αναφέρεται ότι η «σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους». Στην παράγραφο 1 συμπεριλαμβάνονται Αξιωματικοί των Κλαδικών και των Διακλαδικών Σωμάτων. Τελικά το ΣΩΠΛΗ θα είναι «διακλαδικό» όπως π.χ. ΝΟΜΙΚΩΝ ή «κλαδικό» όπως π.χ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΙΑΤΡΩΝ; Προτείνεται ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ.Άρθρο 48. Η αποστολή που δίνεται δια νόμου είναι εξαιρετικά ευρεία και λεπτομερής, γεγονός που την καθιστά τελικά περιοριστική και δύσκαμπτη, λόγω της δυσχέρειας μεταβολής της για προσαρμογή στις τεχνολογικές, οργανωτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις (απαιτείται τροποποίηση νόμου). Προτείνεται ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: «Η Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι η επαύξηση της μαχητικής ισχύος και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεχή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των επιστημών διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο».Άρθρο 49. Παράγραφος 1. Εδάφια (γ) και (δ). Από το Προσχέδιο καταργήθηκε η διάταξη ότι οι Υπαξιωματικοί του ΣΩΠΛΗ θα προέρχονται αποκλειστικά από τη ΣΜΥΑ και προκρίθηκε να στελεχώνεται το ΣΩΠΛΗ τόσο από αποφοίτους της ΣΜΥ όσο και της ΣΜΥΑ. Επίσης, στο εδάφιο (ζ) ορίζεται να ενταχθούν στο ΣΩΠΛΗ όλοι οι υπηρετούντες στο ΠΝ υπαξιωματικοί με συγκεκριμένη ειδικότητα. Συνάγεται η επιθυμία του νομοθέτη να εντάσσονται στο ΣΩΠΛΗ και οι απόφοιτοι της ΣΜΥΝ. Προτείνεται η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΔΑΦΙΟΥ, αντίστοιχου με τα (γ) και (δ), για το ΠΝ: «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».Άρθρο 49. Παράγραφος 2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής δεν υπάρχει στο ΓΕΕΘΑ και την ημέρα έναρξης ισχύος του Νομοσχεδίου δεν θα έχει στελεχωθεί ώστε να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για τη στελέχωσή της. Με βάση το δεδομένο αυτό, η έναρξη ισχύος των άρθρων πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να δοθεί χρόνος στο ΓΕΕΘΑ και τους Κλάδους να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, αφού ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής στην οποία ανατίθεται έργο, θα πρέπει να οργανωθεί και να επανδρωθεί με διαδικασίες που είναι χρονοβόρες, πριν μπορέσει να αρχίσει να παράγει οποιοδήποτε έργο. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παραγράφου 2 με ανάθεση της αρμοδιότητας στον Β’ ΚΛΑΔΟ του ΓΕΕΘΑ ή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντί της Διεύθυνσης Πληροφορικής.Άρθρο 49. Παράγραφος 3. Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα γιατί δεν παραπέμπει σε τίποτα σχετικό. Έχει παραμείνει από το Προσχέδιο και προτείνεται να ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ.Άρθρο 49. Παράγραφος 4. Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται. Έχει παραμείνει από το Προσχέδιο και προτείνεται να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ: «σύμφωνα με την παρ. 3».Άρθρο 49. Παράγραφος 6. Η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει ΠΡΟΣΘΗΚΗ: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».Άρθρο 49. Παράγραφος 7. Η φράση «διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας» δεν είναι σαφής, καθόσον η αρχαιότητα των στελεχών εντός του ίδιου Κλάδου είναι σχολαστικά ρυθμισμένη αλλά όχι μεταξύ των Κλάδων. Το ίδιο θέμα πραγματεύεται και η παράγραφος 2, η οποία ορίζει τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η ‘ένταξη’. Στην παράγραφο 2 ορίζεται μια διαδικασία ενώ στην παράγραφο 7 καταργείται η διαδικασία και ορίζεται η άμεση ένταξη. Προτείνεται να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η παράγραφος 7, διότι πλεονάζει.Άρθρο 50. Στο άρθρο ορίζεται ότι: «Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των ΕΔ τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία…» Οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) δεν υπάρχουν στο ΓΕΕΘΑ και δια του παρόντος νόμου δεν δημιουργούνται (στο Προσχέδιο προβλεπόταν η ίδρυση της Διεύθυνσης Πληροφορικής). Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να περιοριστεί και μάλιστα διά νόμου η τοποθέτηση των στελεχών του ΣΩΠΛΗ μόνο στις ανωτέρω δυο διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ. Οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορεί να οδηγήσουν στη σύσταση και άλλων διευθύνσεων ή στην κατάργηση ορισμένων, δεδομένου ότι η οργάνωση και οι μονάδες των ΕΔ ρυθμίζονται και με κατωτέρου επιπέδου νομοθετικές πράξεις (π.χ. Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις). Προτείνεται να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ.Άρθρα 54-55-56-57. Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΣΩΠΛΗ, αλλά δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΣΩΠΛΗ. Προτείνεται η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ των αντίστοιχων διατάξεων.Άρθρο 58. Παράγραφοι 1 και 2. Η ορθολογική προσέγγιση επιβάλλει όπως τα τμήματα μιας Διεύθυνσης και το αντικείμενό τους να καθορίζονται από την αποστολή που της ανατίθεται μέσω θεσμικών κειμένων και όχι από αποσπασματικές διατάξεις. Εν προκειμένω, στο παρόν Νομοσχέδιο, ενώ δεν ιδρύεται Διεύθυνση Πληροφορικής, στο άρθρο 58 παρ.1 και 2 προβλέπεται η σύσταση Τμημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναλυτικής Δεδομένων με ειδικές και κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις για τη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων ΕΔ χωρίς την ένταξή τους στο ΣΩΠΛΗ. Εκ της αποστολής του ΣΩΠΛΗ, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 48, το ΓΕΕΘΑ οφείλει να οργανώσει τουλάχιστον μια Διεύθυνση Πληροφορικής, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα και κατ’ επέκταση τα τμήματα που απαιτούνται για την εκπλήρωσή της.Άρθρο 58. Παράγραφος 3. Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών». Εφόσον τελικώς συσταθούν τα συγκεκριμένα ως άνω τμήματα, τότε σε κάθε περίπτωση προτείνεται η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΣΩΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»Άρθρο 58. Παράγραφος 4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 58 περιττεύει διότι το ΥπΕθΑ ήδη έχει αυτή τη δυνατότητα, ειδικά με τις τροποποιήσεις επί των ΑΣΕΙ που φέρνει αυτό το ίδιο Νομοσχέδιο στο Μέρος Γ΄. Προτείνεται η ΔΙΑΓΡΑΦΗ της παραγράφου 4.Άρθρο 58. Παράγραφος 5. Η παράγραφος 5 περιττεύει διότι τα εξειδικευμένα στελέχη των ΕΔ έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα όπως νόμος ορίζει (π.χ. κατά τη μετάταξη των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς στο Σώμα Έρευνας-Πληροφορικής), ενώ δεν είναι προς όφελος της υπηρεσίας να δίνεται αυτή η δυνατότητα σε στελέχη που δεν ανήκουν στο ΣΩΠΛΗ, διότι οι απαιτήσεις σταδιοδρομίας (για παράδειγμα συμπλήρωση χρόνου διοίκησης, σχολεία, θέσεις εξωτερικού κ.ά.) με βεβαιότητα θα τους απομακρύνουν σύντομα από τις θέσεις για τις οποίες έλαβαν την εξειδίκευση. Προτείνεται η ΔΙΑΓΡΑΦΗ της παραγράφου 5.Άρθρο 79. Παράγραφος 1. Αυτή η ρύθμιση ήταν απαραίτητη στο Προσχέδιο διότι ιδρυόταν η Διεύθυνση Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν ορίζεται ίδρυση τέτοιας Διεύθυνσης, επιτρέποντας στο ΓΕΕΘΑ να οργανωθεί όπως κρίνει για την εκτέλεση της αποστολής και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να τοποθετήσει τους κατάλληλους προϊστάμενους. Προτείνεται η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της παραγράφου 1.Άρθρο 80. Εδάφιο 1(θ). Η φράση «υπό την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 70 του παρόντος» έχει παραμείνει από το Προσχέδιο. Στο παρόν Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ως εξής: «υπό την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 79 του παρόντος».

  • 11 Μαΐου 2024, 23:06 | Χάρης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο.

  • 11 Μαΐου 2024, 23:56 | kostas

    Κύριε Υπουργέ,
    Καταρχήν το ΚΣ Πληροφορικής είναι κάτι που θα έπρεπε να δημιουργηθεί από χρόνια, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση,
    αλλά από ότι διαφαίνεται από τον αριθμό των σχολίων, το ν/σ επέφερε αναβρασμό στις τάξεις των ΕΔ, ειδικά σε αυτούς που προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία.
    Μπορείτε να δώσετε μια απάντηση στο Προσωπικό για ποιο λόγο δεν του επιτρέπεται να επιλέξει το ίδιο ανάμεσα στο Κ.Σ. (ΣΩΠΛΗ) και το Σώμα από το οποίο προέρχεται??
    Για ποιο λόγο βγήκε για διαβούλευση εντός περιόδου Πάσχα και σε περίοδο εορταστικών αδειών του προσωπικού???
    Έχει κάποιος πλξροφορίσει το προσωπικό των απομακρυσμένων μονάδων για να τους καθησυχάσει, και να γνωρίζουν και αυτοί τι επρόκειτο να συμβεί??

    Το Σχέδιο Νόμου που κυκλοφόρησε στα Επιτελεία για ποιο λόγο θέσατε τόσο στενά χρονικά όρια για σχολιασμό??
    Μήπως ήτανε προαποφασισμένο να γίνει κάτι τέτοιο??
    Η εξοικονόμηση πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και διαλειτουργικότητας, όσον αφορά την πληροφορική στις ΕΔ, μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ΚΣ ,στα πρότυπα του ΣΟΕ (Σώμα Οικονομικών Ελεγκτών), αλλά από άτομα που έχουν την γνώση και θέληση να το κάνουν και να δουλέψουν πάνω σε αυτό το πλαίσιο.
    Από τις ΑΣΣΥ, προέρχονται άξια στελέχη των ΕΔ, τα οποία συνεχίζουν τις σπουδές τους, αποκτώντας Μεταπτυχιακούς Τίτλους Σπουδών με δικά τους χρήματα και κόπο, και χωρίς εκπαιδευτική άδεια.

    ΜΕΡΟΣ Γ
    Για ποιο λόγο αυτή η συνεχής υποβάθμιση των ΑΣΣΥ??
    Οι υποσχέσεις μένουν μόνο στα λόγια εκτός εάν υπάρχουν συντεχνιακά συμφέροντα, που μπορείτε ευκολά να το διαπιστώσετε.
    Ο σκοπός της αναβάθμισης των ΑΣΣΥ επιβάλλεται πρωτίστως για την εκπλήρωση του ειδικότερου εκπαιδευτικού σκοπού αυτών, ο οποίος συνίσταται στην απόδοση Μονίμων Υπαξιωματικών υψηλού επιπέδου κατάρτισης κι επιχειρησιακής ικανότητας, ώστε να συμβάλλουν αναμφίβολα με τις γνώσεις τους στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων των ΕΔ για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των.
    Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι, Ποιος ο λόγος που δε προχωράτε στη ουσιαστικά αναβάθμιση των ΑΣΣΥ??? Τα πτυχία των ΑΣΣΥ γιατί δεν είναι ισότιμα με αυτά των ΑΤΕΙ??
    Μπορείτε να δώσετε πειστικές απαντήσεις??

    ΜΕΡΟΣ Δ΄
    Δημιουργία στη ΣΣΑΣ τμήμα Πληροφορικής με σπουδές στο ΑΠΘ.
    Συγχαρητήρια, η Σχολή Πληροφορικής του ΑΠΘ είναι μια από τις καλύτερες που υπάρχουν και οι απόφοιτοι Αξκοι θα κατέχουν πτυχίο Πληροφορικής από το ΑΠΘ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να κάνουν και ένα ΜΠΣ ή διδακτορικό πάνω στην επιστήμη της Πληροφορικής.
    Το ερώτημα εδώ είναι αν αυτά τα ικανά στελέχη, θα παραμείνουν στις τάξεις των ΕΔ ή θα παραιτηθούν για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα με καλύτερες απολαβές??Το ποιο πιθανό είναι να χαθούν από τις ΕΔ όπως γίνεται και τώρα που αρκετά άξια και έμπειρα στελέχη των ΕΔ όλων των κλάδων παραιτούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ΕΔ.
    ΜΕΡΟΣ E΄ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
    Πως το κάθε στέλεχος θα ξέρει την ιεραρχική και συνταξιοδοτική του πορεία??
    Υπάρχουν για συγκεκριμένες ομάδες στελεχών ξεχωριστές νομοθεσίες πρόσληψης.
    ΕΜΘ, Αξιωματικοί ΕΠ προερχόμενοι από Πανεπιστήμιο, Αξκοι ΕΠ από μετάταξη άλλης ειδικότητας, Αξκοι εξ υπαξκών με μετάταξη ή αλλαγή ειδικότητας, Υπξκους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
    Με τους απόφοιτους από τη ΣΜΥΑ τι θα γίνει ??
    Με ποια κριτήρια θα δημιουργεί η νέα επετηρίδα?? Θα είναι μια ή παραπάνω?? Ποια θα είναι τα κριτήρια των μεταθέσεων ?? Κάθε Σώμα (ΓΕΑ,ΓΕΝ,ΓΕΣ) έχει διαφορετικά κριτήρια, ποια θα επικρατήσουν??
    Άρθρο 61. Για ποιο λόγο να τρέχουμε σε νομικούς για να καταλάβουμε σε ποιούς αναφέρεται λέει αφού πρώτα καταλάβουν οι ίδιο οι νομικοί σε τι αναφέρεται??
    Και για ποιο λόγο αναγράφεται η λέξη μείωση???Ανάπτυξη δεν έχουμε, έτσι ακούμε από όλους, ότι πάμε καλά για τί να περικοπή ο εφάπαξ που έχουμε πληρώσει??Και γιατί πριν το 2014… δε μπορώ να καταλάβω σε μια χώρα που όλα κυλούν ομαλά και έχει τόση ανάπτυξη..
    Κύριε Υπουργέ, συνήθως δουλεύουμε με συνεργάτες που βρίσκουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να φέρνουμε άτομα της εμπιστοσύνης μας δίπλα μας,
    Εσείς έχετε αυτή τη δυνατότητα, να έχετε άτομα της απολυτού εμπιστοσύνης σας δίπλα σας και το μηχανισμό να ψάξουν να δουν τι ισχύει, απλά θέληση χρειάζεται.
    Και πάνω από όλα πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα που απασχολούν το προσωπικό των ΕΔ.
    Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν τα σχόλια θα ληφθούν υπόψη ή όχι, ευελπιστώ μόνο να υπάρχει αμεροληψία και συντεχνιακές απόψεις να εκλείψουν από το νέο ΚΣ προς το καλό των ΕΔ. Πολύ σύντομα θα διαφανεί, όποτε ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών του.

  • 11 Μαΐου 2024, 23:23 | Βιβη

    Δηλωνω ΚΑΤΑ του νομοσχεδιου!!!Κατά την διάρκεια επιλογής σχολών φοίτησης επιλέξαμε ένα κλάδο ο οποίος μας αντιπροσώπευε και ικανοποιούσε τις συνιστώσες της ζωής μας. Η ενοποίηση διαταράσσει ανεπανόρθωτα τον βίο των στελεχών, ιδίως των προερχόμενων από ΠΑ. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει επιλογή μετάταξης για τα στελέχη!!!

  • 11 Μαΐου 2024, 23:43 | Κώστας Γ.

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΔΑΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.
    Η λογική που αναφέρει ένα στέλεχος της ΠΑ σε σχόλια του ότι θέλει να παραμείνει για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος μου θυμίζει τη λογική άλλων στελεχών που δεν ήθελαν να κλείσει ένα επιχειρησιακά μη αναγκαίο στρατόπεδο (πχ στις Σέρρες) γιατί προσωπικά τους βόλευε να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους. Το αν δεν χρειάζεται επιχειρησιακά ή είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος προφανώς για αυτά τα στελέχη δεν είναι σοβαροί λόγοι. Η άποψη ότι αν έβγαλε κάποιος στις πανελλήνιες πολύ υψηλή βαθμολογία δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην καριέρα του και πρέπει να παραμείνει αμετάθετος στην ίδιο πόστο, δεν μπορεί να μου γίνει αντιληπτή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο.

  • 11 Μαΐου 2024, 23:46 | Διονύσης

    Σοβαρό λάθος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Προσπαθεί να «βολέψει» τις επιδιώξεις κάποιων λίγων ημετέρων σε βάρος των πολλών στελεχών και των οικογενειών τους και βέβαια σε βάρος των επιχειρησιακών αναγκών και των 3 σωμάτων (αν τελικά γίνει και για το Π.Ν.). Είναι τουλάχιστον γελοίο ένας συνάδελφους του Σ.Ξ. να βρεθεί να συντηρήσει εφαρμογή ή βάση Δεδομένων Μονάδας της Π.Α. την στιγμή που θα πρέπει να κάνει κανα χρόνο να μάθει τις ορολογίες (θα του λένε για scramble και θα νομίζει ότι είναι είδος καφέ) και βέβαια το αντίστοιχο και στα υπόλοιπα σώματα. Καμιά ομοιοτυπία δεν θα επιτευχθεί από επίπεδο ΓΕΕΘΑ και κάτω παρά μόνο προβλήματα. Ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διακλαδικός φορέας διευρυμένος στο ΓΓΕΘΑ με συνδέσμους στα Γενικά Επιτελεία όσο αφορά Κυβερνοασφάλεια, Ασφάλεια Πληροφοριακών Υλικών και Μέσων και διαταγών που θα είναι κοινές (πέρα του Ε.Κ.Α) . Αυτά στο επιχειρησιακό κομμάτι. Στα υπόλοιπα, ποιος μας ρώτησε σχετικά με την μετάταξη?? Υπήρχε σε κάποια εγκύκλιο πρόσληψης ή είναι θέματα που οι συντεχνίες τα ξεπερνάνε παρανόμως βέβαια. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μετατάξουν κάποιον σε άλλο Σώμα απο αυτό που επέλεξε να υπηρετήσει ακολουθώντας όλες τις νομότυπες διαδικασίες πρόσληψης κατά περίπτωση. Και μεταθέσεις πώς?? Εκπαιδεύσεις σε τί??
    Εν τέλη ας προσχωρήσουν όποιοι θέλουν μετά από αίτηση τους και όχι τους αρπάζουμε όλους και τους κάνουμε Στραταίους με το έτσι θέλω.
    Τα άρθρα για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ τελείως απαράδεκτα και σε καμιά περίπτωση δεν σηκώνουν καν συζήτηση.

  • 11 Μαΐου 2024, 22:49 | Γεώργιος Π.

    Να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο η υποχρεωτική μετάταξη. Όσοι μπήκαμε στην Π.Α δεν ξέραμε ότι μέσα σε μία νύχτα θα αλλάξουμε σώμα.

  • 11 Μαΐου 2024, 22:15 | Amstrad 128

    Εφόσον συσταθεί το κοινό σώμα γιατί τα τμήματα ΤΝ και BigData στελεχώνονται με προσωπικό των τριών κλάδων και όχι αποκλειστικά με προσωπικό του ΚΣ; Άρα
    1. τα δύο τμήματα δεν απαιτούν σύσταση ΚΣ
    2. η κυβερνοασφάλεια υπάρχει επιτυχημένα και σήμερα κάνοντας πράξη την έννοια της διακλαδικότητας και της διαλειτουργικότητας.
    3. Για οποιαδήποτε άλλο ΠΣ είναι θέμα ιεραρχικής διοίκησης το πως θα λειτουργήσει.
    Προτείνεται η σύσταση του ΚΣ να λειτουργήσει αυτόνομα έχοντας ρόλο επιτελικού φορέα ενορχηστρώνοντας την πληροφορική των τριών κλάδων.

  • 11 Μαΐου 2024, 22:57 | Δήμητρα Σμυρνή

    Μεταθέσεις στις μονάδες του σώματος προέλευσης και όχι σε όλη την επικράτεια!
Μέριμνα για στολές αφού η κάλυψη του ποσού με τον υπάρχον μισθό δεν είναι εφικτή.Σε περίπτωση υλοποίησης της μετάταξης στελεχών, Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί μέριμνα για τη πλήρη κάλυψη των εξόδων (και όχι απλώς τη χορήγηση υφάσματος) για τις στολές του προσωπικού.Δηλωνω ΚΑΤΑ του νομοσχεδιου

  • 11 Μαΐου 2024, 22:38 | Ελσα Κ.

    Υπάρχουν και οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οποίοι αδικούνται τόσο ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό, όσο και προς την μισθολογική τους κατάσταση. Οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ δεν συμπεριλήφθηκαν σε καμία κατηγορία του άρθρου 23 για τους καταληκτικούς βαθμούς. Ενώ το ακαδημαϊκό κριτήριο της κτήσης πτυχίου ΑΕΙ ευεργετείται με έναν επιπλέον βαθμό στην κατηγορία Αξκών ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτο στην κατηγορία Αξκων ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή που στο σύνολο του δημόσιου τομέα η κατοχή τίτλου ΑΕΙ σημαίνει βαθμολογική εξέλιξη και προώθηση στην αντίστοιχη οικονομική βαθμίδα ΠΕ. Στις Ε.Δ. τα ίδια και ισότιμα πτυχία ΑΕΙ ευεργετούνται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου τους και όχι ως προς την αξία τους. Ένας Αξκος ΑΣΣΥ δεν κατέβαλε διαφοερετική προσπάθεια από έναν Αξκο ΕΜΘ για την απόκτηση του ίδιου πτυχίου ΑΕΙ. Γιατί τίθεται θέμα ιεραρχίας και προέλευσης; Γιατί η επιβράβευση της αριστείας δεν έχει έμπρακτα καθολικό χαρακτήρα; Για την απονομή δικαίου και ισονομίας στο σύνολο των Αξκων ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ προτείνεται να τροποποιηθεί ο καταληκτικός βαθμός και αντί του υπολοχαγού να είναι λοχαγού (και αντιστοίχων) με την ταυτόχρονη προώθηση από την Γ΄μισθολογική κατηγορία στην Β΄μισθολογική κατηγορία από την κτήση του πτυχίου ΑΕΙ.

  • 11 Μαΐου 2024, 22:08 | ΝΚ

    Προτείνεται κατά τη σύσταση του κοινού σώματος η απόδοση εξειδίκευσης ως εξής:
    Εξειδίκευση σε πληροφοριακά συστήματα ΣΞ
    Εξειδίκευση σε πληροφοριακά συστήματα ΠΝ
    Εξειδίκευση σε πληροφοριακά συστήματα ΠΑ

    Εγγενώς, θα αποδοθούν οι εξειδικεύσεις ανάλογα με την προέλευση του καθενός. Οι μεταθέσεις να γίνονται με βάση την εξειδίκευση. Ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες οι απόφοιτοι των σχολών θα δρομολογούνται προς την εξειδίκευση όπου υπάρχει ανάγκη. Η απόκτηση νέα εξειδίκευσης, από τα στελέχη που ήδη υπηρετούν, θα γίνεται κατόπιν αίτησης τους και μετά από περάτωση εγκεκριμένου προγράμματος εκπαίδευσης.

  • 11 Μαΐου 2024, 22:45 | Τάσος

    Το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει με αυτό το νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι «αναγκάζει» τον κόσμο να μεταταχτεί υποχρεωτικά. Δεν το λες και εντελώς δημοκρατικό…
    Εκτιμώ ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της υποχρεωτικής μετάταξης καθώς και να δοθεί μια εναλλακτική σε όσους δεν επιθυμούν την ένταξη τους στο νέο Σώμα Πληροφορικής.

  • 11 Μαΐου 2024, 22:41 | Νίκος Γ

    Προτείνεται για τους ΕΠΟΠ πληροφορικής εφόσον κατέχουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό στον τομέα της πληροφορικής, με την μετάταξη τους, να ανάγονται στην κατηγορία Β ως υπαξιωματικοί ΑΣΣΥ καθώς συμβαίνει το παράδοξο ΕΠΟΠ πληροφορικής με προαπαιτούμενο τίτλο σπουδών στον τομέα της πληροφορικής (κατ. 6 στο εθνικό πλαίσιο προσόντων) να είναι κατώτεροι των αποφοίτων ΑΣΣΥ (κατ. 5 στο εθνικό πλαίσιο προσόντων).

  • 11 Μαΐου 2024, 22:33 | Χρ

    Στο άρθρο 49 που αφορά την στελέχωση του ΚΣ από αποφοίτους στρατιωτικών σχολών Σχολής Ικάρων είναι άδικο και μη ηθικό από μέρους του ΥΠΕΘΑ καθότι οι ανωτέρω σπουδαστές ( των δύο προηγούμενων χρόνων 2022 και 2023) όταν επέλεγαν τον κωδικό 885 στο Μηχανογραφικό πίστευαν ότι θα εισαχθούν στην Πολεμική Αεροπορία με μια συγκεκριμένη προοπτική εξέλιξης της υπηρεσιακής και οικογενειακής ζωής των. Μιλάμε για σπουδαστές που αρίστευαν με βάση πάνω από 18500 μόρια που αν γνώριζαν εκ των προτέρων αυτή τη δραστική αλλαγή, δεν θα έκαναν την ίδια επιλογή ή θα επέλεγαν κάποιο άλλο ΑΕΙ που θα τους έδινε καλύτερες προοπτικές. Θα είναι κρίμα ένας νέος σπουδαστής που είχε όνειρο να εισέλθει στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας να φοιτήσει τέσσερα χρόνια στην Σχολή Ικάρων, να ορκιστεί κατά την αποφοίτηση του Ανθυπολοχαγός και κατόπιν να τοποθετηθεί σε μονάδα ή σχηματισμό ( πιθανόν φρεγάτα) του Πολεμικού Ναυτικού.
    Προτείνω να μην συγκροτηθεί ΚΣ Πληροφορικής και η ΣΣΑΣ να αποδίδει Αξκους πληροφορικής στους κλάδους των ΕΔ όπως με τους Υγειονομικούς και την Νοσηλευτική, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε κλάδου.

  • 11 Μαΐου 2024, 22:18 | Κωνσταντινα

    Θεωρω τεραστια αδικια την συγχωνευση των τριων σωματων καθως σπουδαστες των στρατιωτικών σχολων τις Π.Α που εγραψαν αφενως παραπανω μορια ωστε να εχουν προσβαση στα πλεονεκτηματα της ΠΑ οπως μεταθεσεις, καλυτερη οικογενειακη σταθεροτητα στο μελλον καθως και εργασιακο κλιμα στερουνται διχως καν να τους ρωτησουν . Αιτειται η αποσυρση των αρθρων η εστω η μετατροπη της μεταταξης απο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ!!Καταστρεφεται το μελλον των στελεχων της ΠΑ αφενως και αφετερου του ολου Σωματος. Κανενα κινητρο και προβλεπεται μονοδρομος η παραιτηση .
    Παρακαλούμε λάβετε υπόψιν τα σχόλια των στελεχών της ΠΑ που αποτελούν και τον βασικό πύρινα του νέου σώματος οι οποίοι είναι αυτοί που αδικούνται στον μεγαλύτερο βαθμό.
    Μεταθέσεις στις μονάδες του σώματος προέλευσης και όχι σε όλη την επικράτεια!
    Μέριμνα για στολές αφού η κάλυψη του ποσού με τον υπάρχον μισθό δεν είναι εφικτή.
    Ουσιαστική αναβάθμιση με κονδύλια για εξοπλισμό και εκπαιδεύσεις και όχι όπως μέχρι τώρα απλά κινήσεις εντυπωσιασμού.

  • 11 Μαΐου 2024, 21:03 | ΕΓ

    Με τους ΕΠΟΠ πληροφορικής δεν βλέπω να ασχολείται κανείς. Αρχικά σε αυτούς που αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει η ένταξη με αίτηση και εφόσον κάποιος δεν επιθυμεί να γυρίσει στην προηγούμενη ειδικότητα του, θα πω ότι οι ΕΠΟΠ πληροφορικής δεν έχουν προηγούμενη ειδικότητα. Επιπλέον επέλεξαν να συμμετέχουν σε συγκεκριμένη προκήρυξη, συγκεκριμένου κλάδου με συγκεκριμένα κριτήρια, δεν πήραν την ειδικότητα βάση κλήρωσης. Από το 2010 και μετά προαπαιτούμενο είναι πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα της Πληροφορικής και τέλος τα βιογραφικά πολλών είναι πολύ καλύτερα των προϊσταμένων και των Διοικητών τους.

  • 11 Μαΐου 2024, 21:40 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ Κ.

    Το άρθρο 23 «καταληκικοί βαθμοί» προτείνω να τροποποιηθεί το α(5) σε «ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξκους, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ). Η τροποποίηση αυτή θα επιφέρει εναρμόνιση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όπου η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ επιτρέπει την μετάταξη από ΔΕ σε ΠΕ επιβραβεύοντας την αριστεία. Και αλλαγή της μισθολογικής κατάταξης από Γ σε Β κατηγορία, διότι δεν είναι δυνατόν στρατιωτικό προσωπικό που έχει πτυχίο ΤΕΙ να αμοίβεται με περισσότερα χρήματα από στελέχη που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ και είναι ανώτεροι βαθμολογικά από αυτούς.

  • 11 Μαΐου 2024, 21:02 | ΜΔ

    Διαβάζω την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης η οποία μιλα μόνο για κυβερνοασφάλεια. Ας ενημερώσει κάποιος οτι το 95% της Πληροφορικής στο στράτευμα ασχολείται με άλλους τομείς της πληροφορικής και ως εκ τουτω η σύσταση Κοινού Σώματος δεν είναι αναγκαία.

  • 11 Μαΐου 2024, 21:07 | DM

    Ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες!

  • 11 Μαΐου 2024, 21:55 | Μαρία Κ.

    Σε κάθε περίπτωση είναι αχρείαστη η δημιουργία Κ.Σ και η υποχρεωτική μετάταξη – χωρις προηγούμενη αίτηση των ενδιαφερομένων -ειναι απαράδεκτη. κάθε κλάδος και κάθε Σώμα έχει τις ιδιαιτερότητές του και πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό.

  • 11 Μαΐου 2024, 21:13 | Γιώργος

    Όχι υποχρεωτική μετάταξη όχι μεταθέσεις παντού μόνο σε μονάδες του σώματος που ανήκει ο κάθε ένας.
    Συμφωνώ με συναδέλφους που λένε ότι έχει δημιουργηθεί για να ευνοήσει τον ΣΞ.

  • 11 Μαΐου 2024, 21:17 | Ελένη

    Για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής:
    Συμφωνώ με όσα αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χατζής ( http://www.opengov.gr/mindefence/?c=43734) και θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής:
    Επί της ουσίας με το κατατεθέν νομοσχέδιο δε δίνεται κανένα κίνητρο στα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (οικονομικό , βαθμολογική ανέλιξη κτλ) ενώ ταυτόχρονα τους δημιουργείται αίσθημα αβεβαιότητας και αδικίας (αρχαιότητα, μεταθέσεις, μόρια, νέες στολές,κλπ). Υπενθυμίζω ότι τα στελέχη έδωσαν εξετάσεις και εισήλθαν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέγοντας Κλάδο (ΕΣ, ΠΝ , ΠΑ) κι όχι ειδικότητα. Με λίγα λόγια νομοσχέδιο εκ του προχείρου χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί όλες οι παράμετροι των στελεχών που υπηρετούν, ειδικά με την υποχρεωτική μετάταξη, καθώς κάθε κλάδος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

  • 11 Μαΐου 2024, 21:47 | Κώστας Γ.

    Κύριε Υπουργέ,
    Παρακαλούμε λάβετε υπόψιν τα σχόλια των στελεχών της ΠΑ που αποτελούν και τον βασικό πύρινα του νέου σώματος οι οποίοι είναι αυτοί που αδικούνται στον μεγαλύτερο βαθμό.
    Μεταθέσεις στις μονάδες του σώματος προέλευσης και όχι σε όλη την επικράτεια!
    Μέριμνα για στολές αφού η κάλυψη του ποσού με τον υπάρχον μισθό δεν είναι εφικτή.
    Ουσιαστική αναβάθμιση με κονδύλια για εξοπλισμό και εκπαιδεύσεις και όχι όπως μέχρι τώρα απλά κινήσεις εντυπωσιασμού
    Πρακτικά διαβάζοντάς το νομοσχέδιο νιώθω ότι τιμωρούμε που επέλεξα να ασχοληθώ με την πληροφορική, να προσφέρω παραπάνω στο σώμα, να σπουδάσω κάτι πέραν της σχολής, να χάσω πάνω από μία δεκαετία σε εκπαιδεύσεις. Όλα αυτά χωρίς η υπηρεσία να πληρώσει τίποτα και ποτέ Αντ’ αυτού τώρα πρέπει να αλλάξω την ζωή μου και να βρεθώ οπουδήποτε στην Ελλάδα, διαταράσσοντας κάθε οικογενειακό σχεδιασμό.
    Τι κέρδισα από όλα αυτά; Δώδεκα μισθούς, περισσότερες ώρες δουλειάς, ακόμα περισσότερο διάβασμα και όλα αυτά για να βρεθώ σε μία μονάδα του πεζικού που ποτέ δεν επέλεξα.
    Τι θα αλλάξει τι θα βελτιώσει όλο αυτό; Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου κάθε φορά που γίνοντας συνένωση απλά δεν δούλευε, αλλά στα μάτια σας πάντα τα στατιστικά πήγαιναν άψογα ώστε οι μεγάλοι να γίνουν μεγαλύτεροι και όσο για τους μικρούς δεν μας ενδιαφέρει.

  • 11 Μαΐου 2024, 21:38 | Αφροδίτη

    Σε κάθε περίπτωση είναι αχρείαστη η δημιουργία Κ.Σ και η υποχρεωτική μετάταξη – χωρις προηγούμενη αίτηση των ενδιαφερομένων -ειναι απαράδεκτη. κάθε κλάδος και κάθε Σώμα έχει τις ιδιαιτερότητές του και πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό.

  • 11 Μαΐου 2024, 20:19 | Μαρία Θεοδοσοπούλου

    Συγχαρητήρια για τη δημιουργία του Κοινού Σώματος Πληροφορικής. Η διατήρηση διαφορετικών διευθύνσεων Πληροφορικής με σκοπό να υπάρχουν παραπάνω θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων ανά Γενικό Επιτελείο, δηλαδή να υπάρχει διαφορετικό μαγαζί για να κάνει το ίδιο πράγμα, είναι απλά τραγικό.

  • 11 Μαΐου 2024, 20:31 | Ξένια

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστήμης της Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εκπαίδευση των νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και συνεπώς στο Τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής κατάρτισης των νέων στελεχών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Στην διαδικασία μετάταξης αξιωματικών στο Σώμα της Πληροφορικής που ίσχυε μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τα περιθώρια ουσιαστικής εκπαίδευσης των αξιωματικών στην επιστήμη της πληροφορικής παρά μόνο δυνατότητα εμπειρικής εκμάθησης. Απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων με μια εκπαίδευση έξι μηνών στη Σχολή Προγραμματιστών και ένα μεταπτυχιακό γενικής γνώσης στην Πληροφορική γινόντουσαν πληροφορικοί, σε αντίθεση με μετατάξεις σε άλλα σώματα στις ένοπλες δυνάμεις όπου ήταν προαπαιτούμενο το προπτυχιακό, πχ στο ν.3883/2010 για τη μετάταξη αξιωματικών στο Κοινό Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων ή στη μετάταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος στο ν. 1911/1990 ή στη μετάταξη υπαξιωματικών σε αξιωματικούς λόγω κατοχής προπτυχιακού. Η ειδικότητα καθορίζεται από το προπτυχιακό και όχι από ένα μεταπτυχιακό. Πουθενά αλλού στο δημόσιο δεν μπορείς να γίνεις ΠΕ πληροφορικός ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα χωρίς σχετικές προπτυχιακές σπουδές.

  • 11 Μαΐου 2024, 20:59 | Ειρήνη

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΔΑΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.
    Η λογική που αναφέρει ένα στέλεχος της ΠΑ σε σχόλια του ότι θέλει να παραμείνει για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος μου θυμίζει τη λογική άλλων στελεχών που δεν ήθελαν να κλείσει ένα επιχειρησιακά μη αναγκαίο στρατόπεδο (πχ στις Σέρρες) γιατί προσωπικά τους βόλευε να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους. Το αν δεν χρειάζεται επιχειρησιακά ή είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος προφανώς για αυτά τα στελέχη δεν είναι σοβαροί λόγοι. Η άποψη ότι αν έβγαλε κάποιος στις πανελλήνιες πολύ υψηλή βαθμολογία δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην καριέρα του και πρέπει να παραμείνει αμετάθετος στην ίδιο πόστο, δεν μπορεί να μου γίνει αντιληπτή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο.

  • 11 Μαΐου 2024, 20:18 | Μιχάλης

    Να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ το μέρος Δ’ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από προβλήματα και παραιτήσεις.

  • 11 Μαΐου 2024, 20:49 | Αναστάσιος

    Διαφωνώ με την δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Η πληροφορική αποδίδει άριστα και μια ενοποίηση απλά θα δημιουργήσει προβλήματα και θα οδηγήσει σε παραιτήσεις στελεχών.
    Προτείνεται να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’.

  • 11 Μαΐου 2024, 20:40 | Παντελής

    Διαφωνώ με την δημιουργία κοινού σώματος πληροφορικής. Κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του και επομένως το σωστό θα ήταν η κατάσταση να παραμείνει όπως έχει. Η ενοποίηση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τουναντίον θα οδηγήσει σε παραιτήσεις στελεχών.
    Εισηγούμαι να αποσυρθεί το ΜΕΡΟΣ Δ’.

  • 11 Μαΐου 2024, 20:43 | Νικολαος

    Η μετάταξη σε άλλο σώμα, χωρίς την επιθυμία του εκάστοτε στελέχους είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά. Τα στελέχη του ΣΞ μπορεί να ικανοποιούνται από το υπο συσταση σώμα και να δίνουν συγχαρητήρια, αλλά ένα μεγάλο εν δυνάμει κομμάτι του νέου σώματος (στελέχη της ΠΑ), νιώθει αδικημένο αγχωμενο και μέσα στην ανασφάλεια από την στιγμή της αναγγελίας.Μεγαλωσαμε περάσαμε σχολεία κάναμε μεταπτυχιακα για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να εξελιχθούμε στις τάξεις της ΠΑ και τώρα σκεφτόμαστε όλοι πως θα ξεφύγουμε από όλο αυτό που έρχεται και θα αλλάξει κατά πολύ όχι μόνο το εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και τον οποίο οικογενειακό προγραμματισμό έχει κάνει ο καθενας. Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών της ΠΑ σκέφτεται ηδη την παραίτηση κάτι που σίγουρα οι αρμόδιοι το γνωρίζουν αλλά ίσως δεν τους απασχολεί.
    Προτείνεται απόσυρση από το προς ψηφίση νομοσχέδιο της υποχρεωτικής μετάταξης των στελεχών.

  • 11 Μαΐου 2024, 20:03 | Πέννυ

    Είναι απαράδεκτο όταν τα παιδιά που δηλώνουν στις πανελλήνιες το σώμα της αεροπορίας και κουράζονται για να μπουν με υψηλότερες βαθμολογίες να θεωρούνται τώρα ένα σώμα με όλους. Πού είναι η αξιοκρατία στη χώρα μας;

  • 11 Μαΐου 2024, 19:49 | Γιάννης

    Άρθρο 49. Η στελέχωση του κοινού σώματος πληροφορικής να γίνει αποκλειστικά και μόνο με αίτηση των στελεχών που το ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

  • 11 Μαΐου 2024, 19:33 | Μάκης

    Άρθρο 49. Η στελέχωση του κοινού σώματος πληροφορικής να γίνει αποκλειστικά και μόνο με αίτηση των στελεχών που το ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

  • 11 Μαΐου 2024, 19:44 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ

    Λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη άρθρα 4, 22 του Συντάγματος και την απευθυντέα προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οδηγία 2000/78/ΕΚ 27 Νοεμβρίου 2000 του Συμβουλίου της Ε.Ε. με θέμα την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης»,
    για όλες τις κατηγορίες των Αξιωματικών, η απόκτηση πτυχίου Α.Ε.Ι. ανταποκρίνεται με την απονομή ενός επιπλέον βαθμού ως επιβράβευση, με εξαίρεση δυστυχώς για τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας.
    Κατόπιν αυτών, για λόγους αποκατάστασης της ανισης μεταχείρισης και στο πλαίσιο εναρμόνισης με τις λοιπες κατηγορίες Αξιωματικών, κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. προτείνεται:

    Άρθρο 56 Καταληκτικός Βαθμός
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
    (6) Λοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχοι Α.Ε.Ι
    (7) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας
    Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
    (7) Υποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
    (8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
    γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    (7) Σμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχοι Α.Ε.Ι
    (8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.

    Σημαιοφόρος (Ε) Βαλλιάνος Νικόλαος ΠΝ
    Πτυχιούχος Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης
    Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

  • 11 Μαΐου 2024, 19:40 | Κωνσταντίνος

    Εμείς όμως όταν μπήκαμε στο σώμα που μπήκαμε, μπήκαμε με συγκεκριμένες συνθήκες και τώρα μας τα αλλάζετε όλα. Χωρίς να ερωτηθουμε αν θέλουμε εμείς και οι οικογένειές μας, μια μετάθεση σε μέρη που δεν υπολογίσαμε ποτέ.
    Πάρτε τους νέους από τις σχολές που θα είναι ενήμεροι που πάνε, και όσους θέλουν από τους υπάρχοντες.. Δεν γίνεται να μας φορτώνετε καινούργια προβλήματα στο κεφάλι μας, με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που ήδη προσφέρουμε και εσείς να ζητάτε να φτιάξετε τμήμα AI. Ήδη φεύγουν από τον στρατο οι συνάδελφοι πληροφορικης με την 1η ευκαιρία και αμοίβονται με 4πλους μισθούς.

  • 11 Μαΐου 2024, 19:44 | Γεώργιος Τ.

    ———————————————————————–
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος)
    Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)
    Σχόλιο:
    Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».
    Εισήγηση:
    Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
    ———————————————————————–
    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:
    Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).
    Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
    • Κυβέρνηση-προς-πολίτη
    • Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B <>
    • Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G <>
    Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης
    Ερώτημα:
    Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο; Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
    • Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
    • Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολής

    Εισήγηση:
    Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 1:
    Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.
    Προκύπτοντα ερωτήματα:

    – Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
    – Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
    – Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
    – Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;

    Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)
    Εισήγηση 1:

    Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:

    «Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .

    Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.

    Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 2:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή <> Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
    Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα
    Ερώτημα:
    Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης
    Εισήγηση 2:

    Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 3:
    Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».
    Εισήγηση 3:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 4:
    Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»

    Ερώτημα:

    Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;

    Εισήγηση 4:
    Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 5:

    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.

    Εισήγηση 5:

    Να προστεθεί στο άρθρο 49:

    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.

    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.

    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 6:

    Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ

    Εισήγηση 6:
    Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
    «ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ»

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Λοιπές εισηγήσεις:

    – Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
    – Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
    – Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».
    ———————————————————————-
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:

    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.

    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.

    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.

    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.

    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβολα».

    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.

    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:

    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση

    Εισήγηση:

    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    ———————————————————————
    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
    Σχόλιο 1:
    Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).

    Εισήγηση:

    Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:

    «Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
    – Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
    Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.
    ———————————————————————-
    Άρθρα 54-55-56-57.
    Σχόλιο:

    Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.
    Εισήγηση:
    Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
    Σχόλιο:

    Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».
    Εισήγηση:
    Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»

    ———————————————————————-
    Λοιπά
    Σχόλιο:
    Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.
    Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.
    Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα:
    «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»
    Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης
    Εισήγηση:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
    «Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.
    Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού
    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»

  • 11 Μαΐου 2024, 19:02 | georgios

    Τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση εάν απαιτείται κοινό Σώμα Πληροφορικής με τους όρους που θέτει το σχέδιο νόμου. Μπορεί θεωρητικά να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας αλλά κάθε σώμα έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κι αμφισβητείται ότι έχει γίνει σοβαρή και σε βάθος διακλαδική μελέτη για το θέμα, με την συνεργασία των Επιτελείων. Η ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη ΣΣΑΣ είναι ίσως θετική εξέλιξη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις σχολές υπαξιωματικών που οι απόφοιτοι από δύο σχολές (ΣΜΥΑ και ΣΜΥ) με διαφορετικά προγράμματα σπουδών θα υπάγονται στο νέο κοινό σώμα, ενώ παραδόξως παραλείπονται οι απόφοιτοι του αντίστοιχου τμήματος της ΣΜΥΝ.

    Αναμένεται κύμα παραιτήσεων στελεχών πληροφορικής με εμπειρία και αρκετά χρόνια υπηρεσίας, κυρίως από την Π.Α. (αποφοίτων Σ.Ι. και ΣΜΥΑ) αλλά πιθανόν και τα άλλα σώματα. Να τεθεί υπόψη ότι τα εν λόγω στελέχη είναι περιζήτητα στην ελεύθερη αγορά με πολύ υψηλές αμοιβές. Ο λόγος είναι η υποχρεωτική μετάταξη στο ΚΣ που προβλέπεται στο άρθρο 49 του σχεδίου νόμου. Στελέχη που εισήλθαν σε στρατιωτικές σχολές με υψηλότατα μόρια σε συγκεκριμένο σώμα για να σταδιοδρομήσουν σε αυτό, θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν σε Διακλαδικό Σώμα που ουδέποτε επέλεξαν, εντασσόμενοι αναγκαστικά σε αυτό, κάποιοι μόλις μερικούς μήνες μετά την ορκωμοσία τους και υφιστάμενοι, στη συνέχεια, μη αναμενόμενες μεταθέσεις και συνθήκες εργασίας (άρθρο 50). Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο δυνατότητα επιλογής των στελεχών. Οι φετινοί υποψήφιοι των σχολών είναι σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια, μη γνωρίζοντας πού τελικά θα υπηρετήσουν και αν στο τέλος ορκιστούν Ανθυποσμηναγοί ή Ανθυπολοχαγοί, Σμηνίες ή Λοχίες παρά τα αναγραφόμενα στην αντίστοιχη προκήρυξη.

    Από την άλλη στελέχη που δεν κατέχουν Πτυχίο Α.Ε.Ι. εξειδίκευσης πληροφορικής αλλά διαθέτουν πολυετή εμπειρία και προσφορά στο αντίστοιχο Σώμα πληροφορικής του Κλάδου τους, εξαιρούνται της δυνατότητας μετάταξης στο ΚΣ Πληροφορικής παρά την πιθανή επιθυμία τους.

    Τέλος δεν ρυθμίζεται στο σχέδιο νόμου το κόστος νέων στολών και διακριτικών που θα κληθούν να επιβαρυνθούν τα στελέχη ακόμα και υποχρεωτικά, σε εποχές δύσκολες.

  • 11 Μαΐου 2024, 19:17 | Diego

    Η σύσταση του ΚΣ πληροφορικής κινείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν ανταποκρίνεται σε καμία σύγχρονη απαίτηση στο τομέα της πληροφορικής. Δυστυχώς από τα σχόλια φαίνεται ο συντεχνιακός τρόπος σκέψης. Τα περισσότερα αναφέρονται σε προσωπικές αντιλήψεις και συμφέροντα.

    Η διοίκηση της πληροφορικής απαιτεί Agile μεθόδους οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την στριφνή και απόλυτη ιεραρχία στο στράτευμα. Θα πρέπει ΌΧΙ να συνενωθούν αλλά να κατακερματιστούν ακόμα περισσότερο ώστε να υπάρξει εξείδευκευση. Μια μέθοδος επίλυσης των προβλημάτων στον κόσμο της πληροφορικής είναι το «διαίρει και βασίλευε», αντίθετα εδώ αντί να σπάσουμε τα προβλήματα σε μικρότερα προς επίλυση προσπαθούμε να γιγαντώσουμε το πρόβλημα. Αλλοίμονο, αν ο κόσμος της πληροφορικής περίμενε συνενώσεις οργανισμών και εταιρειών για να εξελιχθεί, αντίθετα εξειδικευμένες εταιρείες συνεργάζονται με άλλες στο πλαίσιο της διαλειτουρικότητας αφού οι τεχνολογίες πλέον το επιτρέπουν. Για παράδειγμα, πως είναι λοιπόν δυνατών μια εταιρία λογισμικού από την Ολλανδία να συνεργάζεται με μια άλλη εταιρία από την Αμερική και με μια Τρίτη εταιρία παροχής δικτυακών υπηρεσιών από την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στη πλειοψηφία να εργάζονται από τα σπίτια τους και να πετυχαίνουν τα μέγιστα αποτελέσματα ενώ εμείς να πρέπει να συνενωθούμε σε ένα ΚΣ αμφιβόλου αποτελέσματος; Η απάντηση προφανώς είναι ορθή διοίκηση ΠΣ πράγμα στο οποίο το στράτευμα ομολογουμένως πάσχει. Δυστυχώς το τερατούργημα που θα δημιουργηθεί δεν θα έχει προηγούμενο. Οι ομοιογενείς ανάγκες στο στράτευμα αποτελεί ένα 10% για όσους υποστηρίζουν ότι η συνένωση θα αποφέρει οικονομίες κλίμακας. Δυστυχώς τις επιχειρησιακές ανάγκες κάθε κλάδου δεν τις γνωρίζουν αυτοί που εισηγήθηκαν τον νόμο πόσο μάλλον αυτή που θα τον ψηφίσουν. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά θα πέσουμε στην παγίδα της κακής αντιγραφής για συντεχνιακά συμφέροντα. Προβλέπω, ότι θα δημιουργηθεί κάτι τόσο δυσκίνητο πράγμα το οποίο θα οδηγηθεί σταδιακά στη απαξίωση και στη δημιουργία θυλάκων πληροφορικής εντός των όπλων τα οποία για κάθε απαίτηση τους δεν θα θέλουν να απευθύνονται στο ΓΕΕΘΑ για ευνόητους λόγους.

  • 11 Μαΐου 2024, 18:27 | Χάρης

    Φαίνεται ότι έχει φτιαχτεί και ραφτεί από κάποιον του ΣΞ.
    ΟΧΙ δεν επιλέξαμε και ούτε θέλουμε να πάμε οπουδήποτε.
    Ο καθένας έκανε και επέλεξε. Μεταθέσεις μόνο στις μονάδες του χώματος προέλευσης.
    Να παρθεί πίσω όπως πάρθηκαν και τα απαράδεκτα νομοσχέδια για τους πολύτεκνους και για τα ΑΜΕΑ.
    Απαράδεκτο!