ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού» και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13
1. Οι διατάξεις του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12) εφαρμόζονται αναλόγως και για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όπου στον παραπάνω νόμο αναφέρονται οι όροι Στρατός Ξηράς, κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικού, νοούνται και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντίστοιχοι κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικών.
2. Ο αριθμός των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2.500 και 1760 για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του αντίστοιχου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των οπλιτών με πενταετή υποχρέωση κάθε κλάδου.
4. Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής και ένταξής τους στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του αρμόδιου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου. Η ένταξή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Μέχρι την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου υπουργικών αποφάσεων, όσοι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο θεσμό των Ε.Μ.Θ. συνεχίζουν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και για τις εθελόντριες του ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279), που το επιθυμούν. Όσες από αυτές συμπλήρωσαν ήδη ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον πενταετή υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση παραμονής εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ή από την ημερομηνία συμπληρώσεως της πενταετούς υπηρεσίας αναλόγως με την περίπτωση. Όσες δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του ν. 705/1977.
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται τα θέματα ιεραρχίας και προαγωγών, οι καταστάσεις, οι προϋποθέσεις μισθολογικής προαγωγής τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Υπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.
7. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών μακράς θητείας σε κάθε Κλάδο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές οργανικές θέσεις, ενώ για τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή και Αρχισμηνία αντίστοιχα.
9. Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά των οργανικών θέσεων εντός κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.
10. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος.».

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:43 | Παντελής Μ.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:22 | Απόστολος

    Ο επιπλέον καταληκτικός και αποστρατευτικός βαθμός, δεν εξομοιώνει τους ΕΜΘ με τις Εθελόντριες/ες, αλλά κλείνει την ψαλίδα περισσότερο οι οποίες έχουν ενταχθεί στις ΕΔ με τις ίδιες διαδικασίες πρόσληψης.
    Όσο αφορά για τα σχόλια συναδέλφων αποφοίτων ΑΣΣΥ δεν είδα αντιδράσεις όταν σε ένα Σαββατοκύριακο οι Εθελοντριες έγιναν Αξκοι χωρίς χρόνο διοίκησης και έχουν ήδη φτάσει στο βαθμό του Ταγματάρχη όπως και οι του Μουσικού Σώματος που μπήκαν με διαγωνισμό και ακολουθούν τάξεις της ΣΜΥ κανονικά. Εξάλλου υπάρχουν πολλοί Αξκοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ οι οποίοι έχουν εισαχθεί στις σχολές με διαγωνισμούς αντίστοιχους, χωρίς Πανελλήνιες εξετάσεις και χωρίς να είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη που να λύνει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών. Να καταργηθεί ο συνδυασμός των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α και του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, που θέτει ως όρια ηλικίας την ηλικία των 50 και 54 ετών και διώχνει με αυτεπάγγελτη αποστρατεία 20000 και πλέον στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς την απονομή σύνταξης καθότι τα ηλικιακά όρια του ΕΦΚΑ αφορούν τα 60 έτη ή τα 40 έτη ασφάλισης.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:51 | Π Μ

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ:

    ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΩΝ 3 ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΣΣΥ , ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΕΙ, ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ ΤΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ, ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ – ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Β ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΩΣ EN/EN ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΙΟΤI ΤΟ Β ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΣΣΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΕΝΩ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ.
    Ε ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ. ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:27 | Ευστάθιος

    Ο Κύριος υπουργός θα πρέπει να λύσει πρώτα το μισθολογικό θέμα με τις προαγωγές και μετά να μιλήσει για προαγωγές.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:37 | Γεωργια

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:37 | Γρίβας Κωνσταντίνος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:47 | Κωνσταντίνος Γριβας

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:33 | Γιώργος Κ

    Η προηγούμενη κυβέρνηση το 2019 σωστά μερίμνησε και κατάργησε τα όρια ηλικίας και αναβάθμισε τους ΕΜΘ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα και για τους ΕΠΟΠ χωρίς διάκριση, οι οποίοι ανήκουν στην ίδια κατηγορία προσωπικού (υπξκοί μη παραγωγικών σχολών) καθώς και με περισσότερες απαιτήσεις σε προσόντα κατά την πρόσληψή τους άλλα και για τη μονιμοποίησή τους.

    Δεν μπορεί η ηλικία των 50 ετών να αποτελεί λόγο για αποστρατεία με δικαιολογία το γηρασμένο προσωπικό και παράλληλα να μη χορηγείται σύνταξη λόγω του μικρού της ηλικίας και να απαιτούνται τουλάχιστον επιπλέον 10 συντάξιμα έτη υπηρεσίας.

    – Κατάργηση των ορίων ηλικίας.

    – Βαθμολογική αναβάθμιση αντίστοιχη των ΕΜΘ.

    – Όχι στις διακρίσεις προσωπικού ίδιας κατηγορίας.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:22 | Α.Π

    Σύμφωνα με τον ν. 3883/10, καθορίζονται οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ, ωστόσο, βιώνουν μια κατάφορη αδικία, καθώς είναι η μοναδική κατηγορία η οποία απώλεσε έναν καταληκτικό βαθμό αλλά ταυτόχρονα συμμετέχει σε επιπλέον ένα υποχρεωτικό σχολείο (Δκτή Υπομονάδος) με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δυσμένεια και τη διατάραξη της οικογενειακής συνοχής. Αντίθετα, οι συνάδελφοι του θεσμού των ΕΜΘ από το 2019 απέκτησαν αυθαίρετα και χωρίς αξιολογικά κριτήρια bonus δύο επιπλέον βαθμών χωρίς να συμμετέχουν στα αντίστοιχα υποχρεωτικά σχολεία. Πρόταση: Καταληκτικός βαθμός σε ευθεία αντιδιαστολή με τη συμμετοχή στις υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις στα Σχολεία Ο/Σ και αναλόγως τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές για όλες τις κατηγορίες Αξκών. Συγκεκριμένα: 1. Ταξίαρχος για αποφοίτους ΑΣΣΥ που ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλες τις υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις και πτυχιούχους ΑΕΙ. 2. Συνταγματάρχης για αποφοίτους ΑΣΣΥ που ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλες τις εκπαιδεύσεις και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. 3. Αντισυνταγματάρχης για αποφοίτους ΑΣΣΥ που δεν ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλες τις εκπαιδεύσεις και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. 4. Λοχαγός για Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ που ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλες τις υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις και πτυχιούχους ΑΕΙ. 5. Υπολοχαγός για Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ που ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλες τις εκπαιδεύσεις και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. 6. Ανθυπολοχαγός για Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ που δεν ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλες τις εκπαιδεύσεις και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. 7. Ανθυπασπιστής για στελέχη θεσμού ΕΠΟΠ που ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλες τις υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις και πτυχιούχους ΑΕΙ. Η παραπάνω ιεράρχηση αναλόγως της συμμετοχής στα υποχρεωτικά Σχολεία εκπαίδευσης και της απόκτηση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών θα καθορίζει εμπράκτως το περί δικαίου αίσθημα, το οποίο θα αποτυπώνεται στον καταληκτικό βαθμό.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:10 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Δυστυχώς όμως και σε αυτή τη ρύθμιση απουσιάζει η επιβράβευση των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ όπως αντίστοιχα συμβαίνει στους ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ. Πρέπει να προβλεφθεί ένας επιπλέον καταληκτικός βαθμός για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ σε σχέση με τους ΕΜΘ μη πτυχιούχους ΑΕΙ. Αυτή δεν είναι μια εμφύλια τοποθέτηση, αλλά θα είναι η έμπρακτη επιβράβευση όσων μόχθησαν περισσότερο και πιστοποιήθηκαν από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Άλλωστε την ίδια ακριβώς πρακτική και σωστά κατά τη γνώμη μου, ακολουθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τους συναδέλφους ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ σε σχέση με τους ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ μη πτυχιούχους ΑΕΙ. Το πτυχίο ΑΕΙ δεν είναι κάτι που πρέπει να επιβραβεύεται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου του. Ισονομία και δικαιοσύνη για όλους τους ΑΕΙ ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ, ΕΜΘ και ΕΠΟΠ. Ένας επιπλέον αποστρατευτικός βαθμός για όλους χωρίς εξαιρέσεις.
    Το πτυχίο ΑΕΙ δίνει την υπεραξία κι όχι η προέλευση.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:38 | Φώτιος Μπάτζιος

    Είναι εντυπωσιακό πως η διαβούλευση στο συγκεκριμένο άρθρο, προέρχεται από εργαζόμενους οι οποίοι δεν ανήκουν στον θεσμό των ΕΜΘ αλλά σε δύο διαφορετικούς θεσμούς εργαζομένων εντός του ίδιου υπουργείου. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των σχολίων αναφέρει το γνωστό ηλικιακό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο θεσμός των ΕΠΟΠ, όπως και την δυσαρέσκεια κάποιων άλλων εργαζομένων (αν και τα copy paste σχόλια αφήνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από ολίγους ή από έναν, αυτό μόνο ο διαχειριστής το γνωρίζει) σχετικά με το ότι «φοβούνται» τον βαθμολογικό ισοσκελισμο τους από τους ΕΜΘ (τώρα πως μπορεί κάτι τέτοιο να εκφράζεται και να αποτελεί αντικείμενο της παρούσας διαβούλευσης μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν). Μιλάμε για τους εθελοντές μακράς θητείας, έναν θεσμό που δεν υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και που οι νεότεροι εργαζόμενοι έχουν σχεδόν 23 χρόνια εργασίας. Σε 12 χρόνια το πολύ θα έχουν εκλείψει και οι τελευταίοι εργαζόμενοι αυτού του θεσμού από τις ΕΔ. Οπότε δεν έχει νόημα η προσπάθεια απαξίωσης μιας σωστής προσπάθειας νομοθέτησης που θα λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Συμφωνώ λοιπόν με την εν λόγω ρύθμιση, είναι θετική, δεν είναι όμως η μοναδική στο παρόν νομοσχέδιο αν και έχει σχεδόν μονοπωλήσει όλα τα σχόλια που μέχρι στιγμής έχουν γίνει.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:36 | Πάρης Π.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:51 | Παναγιώτης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:57 | Αθανάσιος

    Η λύση της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ, χωρίς την αντίστοιχη μισθολογική αναβάθμιση, είναι λύση «μισή» και ανέξοδη!
    Οι Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι είναι ένας θεσμός ο οποίος εντάχθηκε στο στράτευμα με την είσοδο 20 και πλέον χιλιάδων συναδέλφων μέσω ΑΣΕΠ και όχι με μια απλή αίτηση και χωρίς κανένα κριτήριο, νιώθουν την αδικία στο πετσί τους!
    Λύση ΤΩΡΑ για τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών! Κάντε το τώρα, γιατί τη λύση θα μας την δώσουν τα δικαστήρια σε 2-3 χρόνια…

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:51 | Ιωάννης Βατάτζης

    Το συγκεκριμένο άρθρο, είναι απολύτως σωστό και ευχαριστώ τον ΥΕΘΑ που το είπε και το έπραξε. Εντός του 23 θα ανέβει και η εγκύκλιος του ΥΠ.ΟΙΚ με τα νέα στοιχεία στο Γ΄ κλιμάκιο, προσθέτει δύο βαθμούς στα κουτάκια. Τώρα, οι συνάδελφοι επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι αρκετοί εξ αυτών κατατάχθηκαν στην ηλικία των 26 και 27 ετών, δεν γνώριζαν τα περαιτέρω? δε γνώριζαν ότι στα συμπληρωμένα 49 έτη το Β1 σε βάζει στους πίνακες προς κρίση? αφού στο στάδιο της εκπαίδευσής των, υπήρχε σχετική ενημέρωση, στην απογευματινή εκπαίδευση συγκεκριμένα και αφορούσε θέματα στρατολογικής φύσεως και σταδιοδρομίας. Τι συζητάμε τώρα?. Για να μην το κουράζουμε άλλο, κάποια πράγματα είναι αυτονόητα .

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:22 | Χρήστος Βροντάγιας

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός του νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:40 | Απόστολος Κλαουδάτος

    Ως ΕΠ.ΟΠ περιμένω να δοθεί λύση στο συνταξιοδοτικό του θεσμού μας σύμφωνα με όσα υπογράψαμε όταν εισηλθαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:11 | Νίκος

    Τι νόημα έχει για τους ΕΜΘ η προαγωγή στο βαθμό του Υπλγου και Λγου εφοσον δεν προβλεπεται και μισθολογική προαγωγη? Ειναι δυνατον ένας Υπλγος με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν απο το βαθμό του να πληρώνεται σαν Ανθυπασπιστής?
    Είναι εντελώς ΑΤΟΠΟ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:22 | Νίκος Τ.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:26 | ΣΟΦΙΑ

    Ως σύζυγος Επαγγελματία Οπλίτη θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευση μου για την μη επίλυση του συνταξιοδοτικού των ΕΠΟΠ. Είναι άδικο να διώχνεις ένα στέλεχος που μια ζωή τον έχεις μακριά από το σπίτι του αναγκάζοντας τον να ζει μια ζωή στα ενοίκια να μην μπορεί ποτέ η σύζυγος να βγει εργασία, για να βοηθήσει στην διαβίωση της οικογένειας, διότι ο στρατιωτικός άντρας της έχει υπηρεσίες νυχτερινά άσκησης και οι εργοδότες ποτέ δεν έχουν κατανόηση και μόλις ακούνε σύζυγος στρατιωτικου σε διώχνουν με ένα «δυστυχώς δεν θέλουμε». Ένα στέλεχος που χρόνια τον αδικείς μη καταβάλλοντας νυχτερινά και αργίες. Ένα στέλεχος που ενώ ο εργασιακός νόμος ορίζει 40 ώρες εργασίας/εβδομάδα στον στρατό κάνει πάνω από 64 χωρίς και πληρώνετε για τις παραπάνω αυτές ώρες. Ένα στέλεχος που τρέχει παντού όπου το χρειαστεί η χώρα, στα χιόνια, στις φωτιές, στις πλημμύρες. Γι’αυτό το λόγω και πολλούς αλλους ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των ΕΠ.ΟΠ. σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:55 | ΜΑΡΙΟΣ

    Ως επαγγελματίας οπλίτης παρακαλώ όπως μεριμνήσετε να συμπεριληφθεί και να δοθεί λύση στο πρόβλημα το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για αξιοπρεπή σύνταξη όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο ανεξαρτήτως θεσμού προέλευσης

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:44 | Ανδρέας

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης, ζητάω να συμπεριληφθεί εντός Νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών, σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:37 | Παναγιωτης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:31 | Γκόντας Νικόλαος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:39 | Οικονόμου Χρήστος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:45 | Αριστείδης

    Μπράβο στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την αναγνώριση των κόπων του προσωπικού. Για του συναδέλφους ΕΠΟΠ να χαίρονται, γιατί θα έρθει η σειρά τους και το αξίζουν. Για την μειοψηφία που τους νοιάζει η κατσίκα του γείτονα (η πλειοψηφία εκ των ΑΣΣΥ είναι εξαιρετικοί), να θυμίσω απλά ότι μέχρι και το 1992 κατατάσσονταν χωρίς πανελλήνιες και πολλές φορές χωρίς απολυτήριο Λυκείου. Μόνιμοι Υπξκοί αλλά μόνο για το 1/3 της σταδιοδρομίας τους (τα υπόλοιπα χρόνια αξιωματικάρες). Δεν είδα κανέναν από αυτούς να παραπονιέται για οι ΕΜΘ είναι οι μόνοι που πληρώνουν 2% επιπλέον στο ΜΤΣ, ενώ έχουν πληρώσει κανονικά (μάλλον είναι καλό για τα μερίσματά τους και τις προκαταβολές έναντι εφάπαξ). Δεν ενοχλούνται επίσης γιατί οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ αποκλείονται από τις προκηρύξεις θέσεων και εκπαιδεύσεων εσωτερικού και εξωτερικού, με φωτογραφικό προσόν απόφοιτος ΑΣΣΥ (μάλλον τα μόρια δεν τους φτάνουν για να επιτύχουν με το σπαθί τους) και άλλα πολλά που θα κουράσω ή και ενοχλήσω εάν τα γράψω. Φτάνει πια με τη διχόνοια όλοι την ίδια πατρίδα υπηρετούμε. Προαγωγή μόνο μισθολογικά ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας για όλες τις προελεύσεις. Προαγωγή από Υπξκό σε Ανθστή ή Αξκό για όλους ανεξαιρέτως, μόνο μετά από εξετάσεις ώστε να προάγονται μόνο οι καλύτεροι. Οι υπόλοιποι να παραμένουν Υπξκοί για όλοι την σταδιοδρομία τους, δεν είναι ντροπή.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:58 | Μανος

    Για τους εμθ που κατέχουν ειδικότητες ΤΕΙ/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση του πτυχίου να προσμετράται στη βαθμολογικη εξέλιξη,ευχαριστω

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:15 | Ελευθεριος

    Απαράδεκτο απλα απαράδεκτο

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:42 | Περικλής

    Θα πρέπει να βρεθεί λύση και στο συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:04 | καστανας δημητριος

    Υστερα απο αρκετά χρονια αναμονής ολα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων περιμέναμε ενα νομοσχέδιο που να διόρθωνε αδικίες ΕΤΩΝ και να υπάρχει ένα στράτευμα χωρίς ανισορροπίες.Κατα ενα μεγάλο ποσοστό το πετυχαινεται αλλά υπάρχουν θέματα βασικά και ζωτικής σημασίας για την σωστη εως τώρα λειτουργία και για την σωστη εκτέλεση καθηκόντων απο ολους και απο οπου και αν ο καθενας απο εμας προέρχεται. Μια απο αυτή απο οτι ΔΕΝ βλέπω είναι η ΜΗ ύπαρξη θεσμοθέτησης του σοβαρού προβλήματος ηλικιακής οριοθέτησης των συνάδελφων μας ΕΠΟΠ. Αν πιστεύεται Κ.Κ του υπουργείου οτι ολα τα καλα σας λογια που κατά καιρούς λέτε για τις ένοπλες δυνάμεις της χωρας,την αποδοχη που εχει ο λαος μας για τις ενοπλες δυναμεις,και την προσφορα που δινουν τα στελέχη προς την πατρίδα ,αυτο γίνεται ΚΑΙ με την προσφορά και την δουλειά ΚΑΙ αυτων των συνάδελφων των ΕΠΟΠ!.Αμα νομίζετε οτι αυτή η κατηγορια συναδέλφων ειναι μικρής σημασίας τοτε νομίζω δεν εχετε την παραμικρή ιδέα λειτουργίας του στρατεύματος!!!!Και για ποιο λογο πλέον ενας συνάδελφος ΕΠΟΠ να ρισκάρει να τραυματιστεί Η και το χειρότερο σενάριο να χάσει «εν ωρα καθήκοντος» την ζωή του γνωρίζοντας οτι σε 4-5 χρονια θα φυγει απο την υπηρεσία γιατί εσείς δεν τον θελετε!Γιατι να μην κάτσει σε μια γωνία περιμένοντας να τον απολύσετε και εφόσον πληρώνεται κάθε μηνα?Γιατι να κάτσει να βοηθήσει εμένα τον συνάδελφο του σε μια εργασία η σε ασκηση?Εγω την πρέπει να κανω σε μια τέτοια αντίδραση απο τους συνάδελφους αυτής της κατηγορίας που τους βαζετε στην διαδικασία για τα επόμενα 4-5 χρονια να σκέφτονται τως που θα βρούνε δουλειά για να ζήσουν την οικογένεια τους που οι περισσότεροι εχουν?Τι ηθικο μπορει να τους δημιουργείται με την ΜΗ εύρεσης λύσεις στο μεγάλο ζήτημα τους!.Σας ευχαριστω θα μπορούσα να γραψω πολλα περισσότερο για αυτούς τους συνάδελφους που είμαστε μαζί τοσα χρονια σε κρισεις, φυσικες καταστροφες,επιφυλακες,και οτι αλλο μας εχει ζητηθει.Το στρατευμα ειναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ!!

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:44 | Ηλίας

    Πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη που να λύνει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Να καταργηθεί ο συνδυασμός των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α και του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, που θέτει ως όρια ηλικίας την ηλικία των 50 και 54 ετών και διώχνει με αυτεπάγγελτη αποστρατεία 20000 και πλέον στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς την απονομή σύνταξης καθότι τα ηλικιακά όρια του ΕΦΚΑ αφορούν τα 60 έτη ή τα 40 έτη ασφάλισης.
    Να συνυπολογιστεί το κόστος της επιχειρησιακής αποδυνάμωσης που θα προκύψει καθώς και των ενδεχόμενων αγωγών που θα δικαιώσουν το παραπάνω προσωπικό δυνάμει των νόμων 2936/2001 και 3865/10 (άρθρο 20).
    Η συνταξιοδότηση κάθε ασφαλισμένου αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα και δεν νοείται από καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία και καμιά συνταγματική διάταξη να οδηγούνται στην έξοδο από το επάγγελμα τους άνευ συνταξιοδότησης πολύτιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 20.000 οικογένειες περιμένουν λύσεις και απαντήσεις.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:39 | Χρήστος

    Θα πρέπει να υπάρξει άμεση λύση στο συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών οπλιτών σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ…. καθώς και αναβάθμιση του θεσμού…

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:16 | Χρήστος Καρανικόλας

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:03 | Κωσταντινος Κυρτσακης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:36 | Γεωργιος

    Με το παρόν ν/σ προωθείται μια επιλεκτική αντιμετώπιση – αναβάθμιση των στελεχών προερχόμενους εκ ΑΣΣΥ και ΕΜΘ, αφήνοντας στο περιθώριο μία μεγάλη μερίδα Στελεχών που προέρχονται από το θεσμό των ΕΠΟΠ.
    Προτείνεται λοιπόν, στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων, να συμπεριληφθεί η ρύθμιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), με την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των ηλικιακών ορίων που θέτει ο αναχρονιστικός νόμος 445/74.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:08 | Ανδρέας

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:26 | Θωμάς

    Με την τριετία τι γίνεται; Πόσο περίπου είναι;

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:37 | Αλέξανδρος

    Να επιλυθεί επιτέλους το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών όχι αποστρατεία στα 50 χωρίς σύνταξη.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:26 | Γιώργος Χ.

    Κανετε τους ΕΜΘ υπλγους και με πτυχίο ΑΕΙ θα ζητήσουν να γίνουν και λοχαγοί, ενώ την ίδια στιγμή οι προερχόμενοι από ΑΣΣΥ τους αποκεφαλίζετε στο βαθμό του υπλγου. Πιο φανερό από αυτό τι είναι; Μπραβο σας. Όλα για τις ψήφους τελικά.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:07 | ΣΟΦΙΑ

    Ως σύζυγος Επαγγελματία Οπλίτη ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:37 | theofanis

    δωστε επιτελους λυση στο συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ.Προτασεις υπαρχουν απο τις ενωσεις.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:00 | Άγγελος

    Διαβάζοντας τα σχόλια όλων όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η τακτική του ‘’διαίρει και βασίλευε’’ καλά κρατεί. Όταν βλέπεις συναδέλφους, ναι μεν από διαφορετική προέλευση ή θεσμό, αλλά αγωνιζόμενοι καθημερινά δίπλα δίπλα στο ίδιο στρατόπεδο, πλοίο ή αεροδρόμιο, να αλληλοσπαράζονται, είτε με ειρωνεία, είτε με απαξίωση, είτε με απομείωση της αξίας και προσφοράς του άλλου, καταλαβαίνει κάποιος πως ο στόχος επετεύχθη.
    Δυστυχώς όλοι από τη μεριά τους έχουν δίκιο, γιατί η πολιτική ηγεσία, όποια κι αν είναι αυτή, αντιμετωπίζει τους στρατιωτικούς σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Γνωρίζει πολύ καλά όλα τα προβλήματα μας, αλλά εσκεμμένα δεν τα επιλύει όπως οφείλει, αλλά τα αφήνει να διαιωνίζονται, να διογκώνονται και όταν κάποια στιγμή αποφασίσει να προσφέρει μια λύση, αυτή είναι η ελάχιστη με πολλές ελλείψεις και πάντα χωρίς να είναι σφαιρική, πράγμα που δημιουργεί νεα σειρά προβλημάτων, για να εξακολουθήσει να μας έχει πένητες στην πόρτα της, υποσχόμενη πως την επόμενη φορά κάτι θα γίνει.
    Αλλά και η φυσική μας ηγεσία κωφεύει, μπροστά στα προβλήματα του προσωπικού. Δεν θέλει να ακούει πως αυτά υπάρχουν. Γιατί αν τα ακούσει, πρέπει να τα μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία και αυτό δεν θα τους κάνει αρεστούς.
    Σχετικά με το άρθρο 47 του παρόντος σχεδίου νόμου, με κάνει, σαν αξιωματικό προερχόμενο από ΕΜΘ, να αισθάνομαι σαν ερυθρόδερμος ιθαγενής της Αμερικής που οι άποικοι του πήραν τη γη του, δίνοντας του καθρεφτάκια, χάντρες και πολύχρωμες πέτρες. Ωραία τα γαλόνια και τα αστέρια, αλλά το πρόβλημα των Αξιωματικών προερχομένων από ΕΜΘ δεν είναι οι διοικητικοί βαθμοί αλλά οι οικονομικοί. Τι να το κάνω, να με κάνετε Στρατηγό, Ναύαρχο ή Πτέραρχο και να πληρώνομαι Ανθυπασπιστής.
    Ακόμα μια φορά παγιδευμένοι σε μια ιδιότυπη ομηρία. Γιατί περί ομηρίας πρόκειται αν ψηφίσετε αυτό το άρθρο και δεν έχετε ήδη έτοιμο προς κατάθεση και ψήφιση από τη βουλή το νομοσχέδιο ή το προεδρικό διάταγμα ή ακόμα και την ΚΥΑ, δεν ξέρω ακριβώς τι χρειάζεται, με την μισθολογική αποκατάσταση και εξέλιξη των αξιωματικών εξ΄ ΕΜΘ, όπως έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ τον Οκτώβριο του 2022 ο πρωθυπουργός. Και βέβαια η μισθολογική αποκατάσταση να είναι δίκαιη, δηλαδή ένταξη μας στη Β’ κατηγορία και όχι σε μία Γ’ κατηγορία σαλαμοποιημένη.
    Αν λοιπόν είναι πρόθεση σας να ψηφίσετε το παρόν άρθρο και για τη μισθολογική αποκατάσταση θα δούμε, ‘’να μένει το βύσσινο’’ που λέει ο λαός μας, δεν τους θέλουμε τους επιπλέον διοικητικούς βαθμούς.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 19:50 | Βαγγέλης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 19:32 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ντροπη και αίσχος να εξισώνετε τους ΕΜΘ με τους ΑΣΣΥ Ελαφράς υπηρεσίας. Τόσο απλά.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 19:11 | Ιωάννης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 19:53 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 19:31 | Θωμάς

    Καλησπέρα. Μας κοροϊδεύουν με τους βαθμούς,αντι να μας βάλουν στο Β κλιμάκιο. Η τριετία ξέρει κανείς να πει πόσο ακριβώς είναι;

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 19:30 | ΕΠ.ΟΠ

    Για ποιο λόγο δεν υπάρχει μέριμνα για τους Επ.οπ.;

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 19:33 | Συμεών Ι.

    Παρά των εγγυήσεων που δόθηκαν ,ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:

    α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.

    β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

    γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 19:56 | Στραβοσκουφης Δημήτριος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op