ΜΕΡΟΣ Δ` ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Άρθρα 43-58)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Άρθρο 43
Ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 1 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί του σκοπού και της έδρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1
Σκοπός και έδρα της Σχολής

1. Ιδρύεται Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης για την κατάρτιση συγκεκριμένων ειδικοτήτων αξιωματικών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση του πρώτου εδαφίου παρέχεται για τις εξής ειδικότητες αξιωματικών:
α. Υγειονομικού (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων).
β. Νομικού.
γ. Οικονομικού.
δ. Πληροφορικής.
3. Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι προς κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και με την προϋπόθεση της καταβολής της δαπάνης του άρθρου 25 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
5. Η Σχολή δύναται σε περίπτωση επιστράτευσης να μεταφερθεί προσωρινά στην Αθήνα, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, όπου στον παρόντα γίνεται αναφορά σε «Θεσσαλονίκη», «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και «Φρουρά Θεσσαλονίκης», νοούνται, αντίστοιχα, «Αθήνα», «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Φρουρά Αθηνών».».

Άρθρο 44
Οργάνωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 2 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2
Οργάνωση της Σχολής

Η Σχολή περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, ήτοι:
α. Πτέρυγα Υγειονομικού (ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι).
β. Πτέρυγα λοιπών Σωμάτων (νομικού, οικονομικού, πληροφορικής).».

Άρθρο 45
Ονομασία και αρχαιότητα – Τροποποίηση άρθρου 20 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 20 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της ονομασίας και της αρχαιότητας των αποφοίτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20
Ονομασία και αρχαιότητα

1. Μετά από την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους και με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πτυχιούχοι της οικείας σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάζονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εξής:
α) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ονομάζονται Ανθυπίατροι.
β) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φαρμακευτικής ονομάζονται Ανθυποφαρμακοποιοί.
γ) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κτηνιατρικής ονομάζονται Ανθυποκτηνίατροι.
δ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Νομικής, Οικονομικών και Πληροφορικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
2. Η σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους καθορίζεται βάσει της βαθμολογίας τους στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου και στο τελευταίο έτος της Σχολής, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, η αξιολόγηση των οποίων υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον οργανισμό της Σχολής.».

Άρθρο 46
Επιστράτευση – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 24 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) σε καιρό επιστράτευσης, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 24
Επιστράτευση

1. Σε καιρό επιστράτευσης η λειτουργία της Σχολής μπορεί να διακόπτεται, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για όλες ή για ορισμένες τάξεις, και οι μαθητές διατίθενται για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων ονομάζονται προσωρινά Ανθυπασπιστές και των λοιπών τάξεων Λοχίες.
2. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Σχολής λήγει η θητεία του διδακτικού της προσωπικού που προέρχεται από αποστράτους αξιωματικούς και ιδιώτες.
3. Η Σχολή επαναλειτουργεί με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άρθρο 47
Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής:
α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.
β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
ε) Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
στ) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
ζ) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.
η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας των εντασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχών των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
5. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.
6. Το σύνολο των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικών θέσεων, στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, μεταφέρεται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
7. Το σύνολο των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στελεχών των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, εντάσσονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ), διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.

Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 51
Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 3883/2010 (Α’ 167) σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Τα στελέχη που μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) διατηρούν τον βαθμό τους και ο χρόνος που έχουν διανύσει σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον αντίστοιχο βαθμό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους εξακολουθεί να ισχύει και μετά από τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, εφόσον απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
4. Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).

Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

1. Η στολή, η ονομασία των βαθμών και τα διακριτικά των βαθμών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι αυτά των στελεχών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το διακριτικό οπλόσημο του Σώματος στις στολές και το έμβλημα του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι το ίδιο με αυτό του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
2. Όσοι εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, τα μετάλλια, τις διαμνημονεύσεις και τα διακριτικά σήματα που τους είχαν απονεμηθεί προ της, κατά περίπτωση, ένταξης ή μετάταξης σε αυτό.

Άρθρο 53
Οικονομική και διοικητική μέριμνα

1. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να διέπονται από τα ισχύοντα στον Κλάδο προέλευσής τους.
2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και όσοι αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Άρθρο 54
Αποστρατευτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 22 ν. 2439/1996

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Ιατρού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρού», β) η λέξη «Στρατολογικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νομικού», γ) προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και η περ. γ΄, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην παρ. 17 του άρθρου 20. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Υγειονομικού Ιατρού και τους Υποστρατήγους Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.».

Άρθρο 55
Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί των διακρίσεων και των ειδικοτήτων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. (4) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, β) το στοιχ. (δ) της υποπερ. (14) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, γ) η υποπερ. (6) της περ. δ’ της παρ. 3 καταργείται, δ) στην υποπερ. (8) της περ. δ’ της παρ. 3, διαγράφονται οι λέξεις «, Έρευνας Πληροφορικής», ε) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 3
Διακρίσεις – Ειδικότητες

1. Οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε:
α. Όπλων:
(1) Πεζικού
(2) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(3) Πυροβολικού
(4) Μηχανικού
(5) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(6) Αεροπορίας Στρατού
β. Σωμάτων:
(1) Τεχνικού
(2) Εφοδιασμού – Μεταφορών
(3) Υλικού Πολέμου, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Υλικού Πολέμου
(β) Πυροτεχνουργών
(4) [Καταργείται]
(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(ζ) Λοιπών Ειδικοτήτων, με τις γενικές ειδικότητες:
(1) Διαχειριστών Υγειονομικού
(2) Διοικητικών Υγειονομικού
(6) Οικονομικού
(7) Γεωγραφικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Γεωγραφικού
(β) Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων
(8) [Έχει καταργηθεί]
(9) Στρατιωτικών Γραμματέων, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Στρατιωτικών Γραμματέων (β) Διερμηνέων
(10) Ταχυδρομικού
(11) Μουσικού
(12) Φροντιστών, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού – Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(13)Αρχιτεχνιτών Όπλων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(14) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα:
(α) Τεχνικού
(β) Εφοδιασμού και Μεταφορών
(γ) Υλικού Πολέμου
(δ) [Καταργείται]
(ε) Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Υλικού.
2. Οι Αξιωματικοί του ΠΝ διακρίνονται σε:
α. Μαχίμους
β. Μηχανικούς
γ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικού
(2) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(2Α) Ειδικών Επιστημόνων
(3) Ειδικοτήτων.
3. Οι Αξιωματικοί της ΠΑ διακρίνονται σε:
α. Ιπτάμενους
β. Μηχανικούς (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)
γ. Αεράμυνας
δ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικών
(2) Υγειονομικών, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(3) Εφοδιαστών
(4) Διοικητικών
(5) Μετεωρολόγων
(6) [Καταργείται]
(6Α) Ειδικών Επιστημόνων
(7) Ραδιοναυτίλων
(8) Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)
(9) Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, Άμυνας Αεροδρομίων)
(10) Μουσικών.
4. Οι Αξιωματικοί των ΚΣ διακρίνονται σε:
α. Νομικού (ΝΟΜ)
β. Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ)
γ. Πληροφορικής (ΠΛΗ)
δ. Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ)
ε. Στρατιωτικών Ιερέων.».

Άρθρο 56
Καταληκτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. α), γ) και δ) άρθρου 23 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο στοιχείο (α) της υποπερ. (2) της περ. α΄, αα) οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς» και αβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», β) στο στοιχείο (β) της υποπερ. (2) της περ. α΄, βα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και ββ) οι λέξεις «Κτηνιάτρους Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κτηνιάτρους», γ) στην υποπερ. (3) της περ. β’, οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς», δ) στην υποπερ. (3) της περ. γ’, δα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και δβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», ε) στην υποπερ. (4) της περ. β’, η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους», στ) στην υποπερ. (1) της περ. δ’, προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικού και Γεωγραφικού.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Υγειονομικού Ιατρούς.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..»
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικού Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στη ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.».

Άρθρο 57
Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010

Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του αποστρατευτικού βαθμού των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς και Μετεωρολόγους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους ειδικότητας Ιατρού, τους Υποστρατήγους Νομικού, τους Υποστρατήγους Οικονομικών Επιθεωρητών και τους Υποστρατήγους Πληροφορικής, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου και αντιστοίχων.».

Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

1. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρμόδιο για:
α) Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα και εφαρμογές.
β) Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
γ) Τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
δ) Την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ειδική έμφαση στην αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση προτύπων.
ε) Την εκπόνηση ερευνητικών έργων και μελετών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
στ) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες.
ζ) Τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με τις αρχές της ηθικής ακεραιότητας, υπεύθυνης ανάπτυξης και χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Data Science). Το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, ασφάλεια, επεξεργασία, διαχείριση και ορθή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data), με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.
3. Τα Τμήματα των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.
4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.
5. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων.

  • 12 Μαΐου 2024, 20:39 | N.I

    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:
    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.
    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.
    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.
    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.
    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».
    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.
    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:
    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση
    Εισήγηση:
    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν

  • 12 Μαΐου 2024, 19:27 | Μ.

    Όλοι μας επιλέξαμε τον κλάδο στον οποίο θέλουμε να υπηρετούμε ( πχ ΣΞ,ΠΑ,ΠΝ).
    Εν μια νυκτί θα βρεθούμε στον αέρα χωρίς να ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί επακριβώς ο νόμος λόγω των πολλών ασαφειών που υπάρχουν καθώς και τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή μας.
    Καλό θα ήταν αν κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο εν λόγω Σώμα να γίνει κατόπιν αιτήσεως του καθως επίσης και δίνοντας επιπλέον κίνητρα και πλεονεκτηματα για να το κάνει.
    Όποιος δεν επιθυμεί, να παραμείνει στην ειδικότητα του και στον κλάδο του.
    Προτάσεις:
    1. Μετάταξη έπειτα από αίτηση του ίδιου του ενδιαφερομένου.
    2. Επιπλέον κίνητρα για την ένταξη κάποιου σε αυτό, πχ. Τοποθέτηση σε θέση επιθυμίας του, δυνατότητα επιπλέον εκπαίδευσης, οικονομικά κίνητρα, ίσως και κάποια προνόμια
    3. Συγκεκριμενοποίηση του τρόπου τοποθέτησης – μετάθεσης του.
    4. Μη υποχρεωτικής μετάταξης όλων.
    5. Δημιουργία ΣΩΜΑΤΟΣ Πληροφορικής με τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών των τριών κλάδων από δω κι έπειτα.
    6. Σε περίπτωση δημιουργίας ή μετάταξης τα έξοδα στολών να καλύπτονται από την υπηρεσία και να μην επιβαρύνουν τα στελέχη.
    Είμαστε στην ειδικότητα γιατί το επιλέξαμε.
    Με τις τροποποιήσεις αυτές πολλοί απο εμάς θα βρεθούμε σε κάτι που δεν μας καλύπτει.

  • 12 Μαΐου 2024, 19:56 | ΓΔ

    Τα πλεονεκτήματα που θα πρόσφερει το ΚΣ Πληροφορικής στις ΕΔ είναι σαφώς περισσότερα από όσα συμφέροντα θίγει.

    Διαλειτουργικότητα, τυποποίηση, κοινή οργάνωση και τεχνική αντίληψη, οικονομία πόρων, κοινό licensing, consolidation συστημάτων, αναγκαστική αναβάθμιση των δικτύων ευρείας περιοχής, προώθηση λογισμικής κρυπτογράφησης, εφαρμογή NATO/FMN, άμεση πρόσβαση στα δεδομένα των κλάδων για εξαγωγή αναφορών προς την ιεραρχία για ορθή λήψη απόφασης κ.α.
    Και έπεται των ανωτέρω η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα πληροφοριακά συστήματα και την κυβερνοασφαλεια.

    Τα στελέχη που δεν επιθυμούν να μεταταχθούν προφανώς και πρέπει να έχουν την επιλογή αυτή. Ας μείνουν να υποστηρίξουν τον κλάδο τους στα Γραφεία Πληροφορικής που θα συνδράμει με τεχνολογία το ΚΣ. Και να εκπαιδευτούν και άλλοι από τις δομές του ΚΣ Πληροφορικής. Το έργο όμως του Κοινού Σώματος δεν πρέπει να κατακερματιστεί στα Γραφεία Πληροφορικής αλλά σε μεγάλα μηχανογραφικά κέντρα, όπως πολύ εύστοχα σχολιάστηκε στην παρούσα διαβούλευση.

    του δὲ πολέμου οι καιροὶ ου μενετοί (Θουκυδίδης)

  • 12 Μαΐου 2024, 19:15 | Νίκος Ε.

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 12 Μαΐου 2024, 19:27 | N. I.

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει από το 1997 που δημιουργήθηκε το Σώμα πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς. Θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πληροφορική, είναι προφανές πως δεν γράφει άλλη γλώσσα προγραμματισμού ή στήνει διαφορετικά δίκτυα ένας από αεροπορία ή από ναυτικό. Η κλαδική αντιμετώπιση της Πληροφορικής στις ΕΔ μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

  • 12 Μαΐου 2024, 19:35 | Κυριακή Π.

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Σχετικά με τα σχόλια ότι είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά η ένταξη των στελεχών σε κοινό σώμα και δεν υπάρχει προηγούμενο, να αναφέρω ότι δεν ισχύει. Το Στρατολογικό Σώμα ιδρύθηκε το 1914, με το Νόμο 357/1914, ως Σώμα του Στρατού Ξηράς με την ονομασία «Σώμα Στρατολογίας». Η οργάνωσή του μέχρι το 1988 εντάσσονταν στα ευρύτερα πλαίσια της οργανωτικής δομής του Στρατού Ξηράς. Σε γενικές γραμμές, στην μεταπολεμική οργάνωση του Στρατού Ξηράς, υπήρχε η Διεύθυνση του Σώματος στο ΓΕΣ και Διευθύνσεις Στρατολογικού σε Σχηματισμούς, στις οποίες υπάγονταν τα Στρατολογικά Γραφεία του Στρατού Ξηράς. Το 1968 το Σώμα μετονομάσθηκε σε Στρατολογικό. Το 1988 τα Στρατολογικά Γραφεία έγιναν κοινά και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και το 1989 μετέπεσε σε Κοινό (διακλαδικό) Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 12 Μαΐου 2024, 19:49 | as

    Τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση εάν απαιτείται κοινό Σώμα Πληροφορικής με τους όρους που θέτει το σχέδιο νόμου. Μπορεί θεωρητικά να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας αλλά κάθε σώμα έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κι αμφισβητείται ότι έχει γίνει σοβαρή και σε βάθος διακλαδική μελέτη για το θέμα, με την συνεργασία των Επιτελείων. Η ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη ΣΣΑΣ είναι ίσως θετική εξέλιξη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις σχολές υπαξιωματικών που οι απόφοιτοι από δύο σχολές (ΣΜΥΑ και ΣΜΥ) με διαφορετικά προγράμματα σπουδών θα υπάγονται στο νέο κοινό σώμα, ενώ παραδόξως παραλείπονται οι απόφοιτοι του αντίστοιχου τμήματος της ΣΜΥΝ.Αναμένεται κύμα παραιτήσεων στελεχών πληροφορικής με εμπειρία και αρκετά χρόνια υπηρεσίας, κυρίως από την Π.Α. (αποφοίτων Σ.Ι. και ΣΜΥΑ) αλλά πιθανόν και τα άλλα σώματα. Να τεθεί υπόψη ότι τα εν λόγω στελέχη είναι περιζήτητα στην ελεύθερη αγορά με πολύ υψηλές αμοιβές. Ο λόγος είναι η υποχρεωτική μετάταξη στο ΚΣ που προβλέπεται στο άρθρο 49 του σχεδίου νόμου. Στελέχη που εισήλθαν σε στρατιωτικές σχολές με υψηλότατα μόρια σε συγκεκριμένο σώμα για να σταδιοδρομήσουν σε αυτό, θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν σε Διακλαδικό Σώμα που ουδέποτε επέλεξαν, εντασσόμενοι αναγκαστικά σε αυτό, κάποιοι μόλις μερικούς μήνες μετά την ορκωμοσία τους και υφιστάμενοι, στη συνέχεια, μη αναμενόμενες μεταθέσεις και συνθήκες εργασίας (άρθρο 50). Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο δυνατότητα επιλογής των στελεχών. Οι φετινοί υποψήφιοι των σχολών είναι σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια, μη γνωρίζοντας πού τελικά θα υπηρετήσουν και αν στο τέλος ορκιστούν Ανθυποσμηναγοί ή Ανθυπολοχαγοί, Σμηνίες ή Λοχίες παρά τα αναγραφόμενα στην αντίστοιχη προκήρυξη.Από την άλλη στελέχη που δεν κατέχουν Πτυχίο Α.Ε.Ι. εξειδίκευσης πληροφορικής αλλά διαθέτουν πολυετή εμπειρία και προσφορά στο αντίστοιχο Σώμα πληροφορικής του Κλάδου τους, εξαιρούνται της δυνατότητας μετάταξης στο ΚΣ Πληροφορικής παρά την πιθανή επιθυμία τους.Τέλος δεν ρυθμίζεται στο σχέδιο νόμου το κόστος νέων στολών και διακριτικών που θα κληθούν να επιβαρυνθούν τα στελέχη ακόμα και υποχρεωτικά, σε εποχές δύσκολες.

  • 12 Μαΐου 2024, 19:24 | george

    Τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση εάν απαιτείται κοινό Σώμα Πληροφορικής με τους όρους που θέτει το σχέδιο νόμου. Μπορεί θεωρητικά να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας αλλά κάθε σώμα έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κι αμφισβητείται ότι έχει γίνει σοβαρή και σε βάθος διακλαδική μελέτη για το θέμα, με την συνεργασία των Επιτελείων. Η ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη ΣΣΑΣ είναι ίσως θετική εξέλιξη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις σχολές υπαξιωματικών που οι απόφοιτοι από δύο σχολές (ΣΜΥΑ και ΣΜΥ) με διαφορετικά προγράμματα σπουδών θα υπάγονται στο νέο κοινό σώμα, ενώ παραδόξως παραλείπονται οι απόφοιτοι του αντίστοιχου τμήματος της ΣΜΥΝ.Αναμένεται κύμα παραιτήσεων στελεχών πληροφορικής με εμπειρία και αρκετά χρόνια υπηρεσίας, κυρίως από την Π.Α. (αποφοίτων Σ.Ι. και ΣΜΥΑ) αλλά πιθανόν και τα άλλα σώματα. Να τεθεί υπόψη ότι τα εν λόγω στελέχη είναι περιζήτητα στην ελεύθερη αγορά με πολύ υψηλές αμοιβές. Ο λόγος είναι η υποχρεωτική μετάταξη στο ΚΣ που προβλέπεται στο άρθρο 49 του σχεδίου νόμου. Στελέχη που εισήλθαν σε στρατιωτικές σχολές με υψηλότατα μόρια σε συγκεκριμένο σώμα για να σταδιοδρομήσουν σε αυτό, θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν σε Διακλαδικό Σώμα που ουδέποτε επέλεξαν, εντασσόμενοι αναγκαστικά σε αυτό, κάποιοι μόλις μερικούς μήνες μετά την ορκωμοσία τους και υφιστάμενοι, στη συνέχεια, μη αναμενόμενες μεταθέσεις και συνθήκες εργασίας (άρθρο 50). Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο δυνατότητα επιλογής των στελεχών. Οι φετινοί υποψήφιοι των σχολών είναι σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια, μη γνωρίζοντας πού τελικά θα υπηρετήσουν και αν στο τέλος ορκιστούν Ανθυποσμηναγοί ή Ανθυπολοχαγοί, Σμηνίες ή Λοχίες παρά τα αναγραφόμενα στην αντίστοιχη προκήρυξη.Από την άλλη στελέχη που δεν κατέχουν Πτυχίο Α.Ε.Ι. εξειδίκευσης πληροφορικής αλλά διαθέτουν πολυετή εμπειρία και προσφορά στο αντίστοιχο Σώμα πληροφορικής του Κλάδου τους, εξαιρούνται της δυνατότητας μετάταξης στο ΚΣ Πληροφορικής παρά την πιθανή επιθυμία τους.Τέλος δεν ρυθμίζεται στο σχέδιο νόμου το κόστος νέων στολών και διακριτικών που θα κληθούν να επιβαρυνθούν τα στελέχη ακόμα και υποχρεωτικά, σε εποχές δύσκολες.

  • 12 Μαΐου 2024, 19:20 | glel

    Τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση εάν απαιτείται κοινό Σώμα Πληροφορικής με τους όρους που θέτει το σχέδιο νόμου. Μπορεί θεωρητικά να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας αλλά κάθε σώμα έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κι αμφισβητείται ότι έχει γίνει σοβαρή και σε βάθος διακλαδική μελέτη για το θέμα, με την συνεργασία των Επιτελείων. Η ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη ΣΣΑΣ είναι ίσως θετική εξέλιξη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις σχολές υπαξιωματικών που οι απόφοιτοι από δύο σχολές (ΣΜΥΑ και ΣΜΥ) με διαφορετικά προγράμματα σπουδών θα υπάγονται στο νέο κοινό σώμα, ενώ παραδόξως παραλείπονται οι απόφοιτοι του αντίστοιχου τμήματος της ΣΜΥΝ.Αναμένεται κύμα παραιτήσεων στελεχών πληροφορικής με εμπειρία και αρκετά χρόνια υπηρεσίας, κυρίως από την Π.Α. (αποφοίτων Σ.Ι. και ΣΜΥΑ) αλλά πιθανόν και τα άλλα σώματα. Να τεθεί υπόψη ότι τα εν λόγω στελέχη είναι περιζήτητα στην ελεύθερη αγορά με πολύ υψηλές αμοιβές. Ο λόγος είναι η υποχρεωτική μετάταξη στο ΚΣ που προβλέπεται στο άρθρο 49 του σχεδίου νόμου. Στελέχη που εισήλθαν σε στρατιωτικές σχολές με υψηλότατα μόρια σε συγκεκριμένο σώμα για να σταδιοδρομήσουν σε αυτό, θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν σε Διακλαδικό Σώμα που ουδέποτε επέλεξαν, εντασσόμενοι αναγκαστικά σε αυτό, κάποιοι μόλις μερικούς μήνες μετά την ορκωμοσία τους και υφιστάμενοι, στη συνέχεια, μη αναμενόμενες μεταθέσεις και συνθήκες εργασίας (άρθρο 50). Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο δυνατότητα επιλογής των στελεχών. Οι φετινοί υποψήφιοι των σχολών είναι σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια, μη γνωρίζοντας πού τελικά θα υπηρετήσουν και αν στο τέλος ορκιστούν Ανθυποσμηναγοί ή Ανθυπολοχαγοί, Σμηνίες ή Λοχίες παρά τα αναγραφόμενα στην αντίστοιχη προκήρυξη.Από την άλλη στελέχη που δεν κατέχουν Πτυχίο Α.Ε.Ι. εξειδίκευσης πληροφορικής αλλά διαθέτουν πολυετή εμπειρία και προσφορά στο αντίστοιχο Σώμα πληροφορικής του Κλάδου τους, εξαιρούνται της δυνατότητας μετάταξης στο ΚΣ Πληροφορικής παρά την πιθανή επιθυμία τους.Τέλος δεν ρυθμίζεται στο σχέδιο νόμου το κόστος νέων στολών και διακριτικών που θα κληθούν να επιβαρυνθούν τα στελέχη ακόμα και υποχρεωτικά, σε εποχές δύσκολες.

  • 12 Μαΐου 2024, 18:44 | ΔΧ

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο για το ΣΞ !!!
    Συγχαρητήρια και στα άτομα της ΠΑ που είδαν και αδιαφόρησαν για οσηδήποτε δεν επηρεάζει τις καρέκλες τους!!! Άξιοι !!!
    Το παρακάτω που γράφτηκε από συνάδελφο, αποτελεί την δικαιότερη και ισότιμη μεταχείριση των στελεχών των τριών σωμάτων:
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:
    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.
    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.
    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.
    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.
    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».
    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.
    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:
    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση
    Εισήγηση:
    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

  • 12 Μαΐου 2024, 18:01 | Νίκος Ε.

    ΣύνδεσμοςΌλοι μας επιλέξαμε τον κλάδο στον οποίο θέλουμε να υπηρετούμε ( πχ ΣΞ,ΠΑ,ΠΝ).
    Εν μια νυκτί θα βρεθούμε στον αέρα χωρίς να ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί επακριβώς ο νόμος λόγω των πολλών ασαφειών που υπάρχουν καθώς και τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή μας.
    Καλό θα ήταν αν κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο εν λόγω Σώμα να γίνει κατόπιν αιτήσεως του καθως επίσης και δίνοντας επιπλέον κίνητρα και πλεονεκτηματα για να το κάνει.
    Όποιος δεν επιθυμεί, να παραμείνει στην ειδικότητα του και στον κλάδο του.
    Προτάσεις:
    1. Μετάταξη έπειτα από αίτηση του ίδιου του ενδιαφερομένου.
    2. Επιπλέον κίνητρα για την ένταξη κάποιου σε αυτό, πχ. Τοποθέτηση σε θέση επιθυμίας του, δυνατότητα επιπλέον εκπαίδευσης, οικονομικά κίνητρα, ίσως και κάποια προνόμια
    3. Συγκεκριμενοποίηση του τρόπου τοποθέτησης – μετάθεσης του.
    4. Μη υποχρεωτικής μετάταξης όλων.
    5. Δημιουργία ΣΩΜΑΤΟΣ Πληροφορικής με τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών των τριών κλάδων από δω κι έπειτα.
    6. Σε περίπτωση δημιουργίας ή μετάταξης τα έξοδα στολών να καλύπτονται από την υπηρεσία και να μην επιβαρύνουν τα στελέχη.
    Είμαστε στην ειδικότητα γιατί το επιλέξαμε.
    Με τις τροποποιήσεις αυτές πολλοί απο εμάς θα βρεθούμε σε κάτι που δεν μας καλύπτει.
    Η μόνη λύση τα δικαστήρια και ΕΕ αν δεν πάρετε πίσω ότι μας υποβιβάζει και μας εξευτελίζει.
    Ντροπή στους μεγάλους της ΠΑ που δεν τους ενδιαφέρει καν ο κόσμος τους. Για άλλη μία φορά δείχνουν ότι το ατομικό τους καλό είναι πάνω από το καλό και του σώματος και του προσωπικού τους. Σωστοί ηγέτες!

  • 12 Μαΐου 2024, 18:01 | Χαράλαμπος

    Καλησπέρα σας.
    Από την μελέτη των άρθρων του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, που αφορούν στο ΣΩ.ΠΛΗ, διαπιστώνεται ότι, ενώ θεωρητικά κινείται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της Πληροφορικής στις ΕΔ, βρίθει σοβαρών αστοχιών και παραλήψεων, αποτέλεσμα της πρόχειρης αντιγραφής παλαιότερων διαδικασιών συγκρότησης Κοινών Σωμάτων, πολύ μικρότερων σε απαιτήσεις στελέχωσης, χωρίς μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης στο χώρο της Πληροφορικής και των αναγκών (σημερινών και μελλοντικών) των Κλάδων των ΕΔ . Ειδικότερα:

    1. Στο άρθρο 49, στη παράγραφο 1ε δεν περιλαμβάνονται οι Αξκοί της ΠΑ προέλευσης από Εθελόντριες και ΕΜΘ (Ειδικότητες ΑΠΗΥ, ΑΧΜΣ, ΕΧΜΤΣ, ΕΠΡΑ). Δημιουργείται η εντύπωση ότι απαξιώνεται η προσφορά τους.
    2. Στο άρθρο 49, στη παράγραφο 1η απαιτείται η διευκρίνιση των ειδικοτήτων της ΠΑ, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση, με προτεινόμενη διατύπωση ως εξής:
    «η) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών της ειδικότητας Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, καθώς και των Επαγγελματιών Μακράς Θητείας και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικοτήτων Πληροφορικής της ΠΑ (ΕΧΜΤΣ, ΕΠΡΑ, ΟΤΗΥ, ΟΠΡΑ, ΟΧΣΜΣ)».
    3. Στο άρθρο 49, στη παράγραφο 3 απαιτείται η διαγραφή του εδάφιου 2 («κατοχή πτυχίου»), καθώς αποκλείει στελέχη που υπηρετούν σε θέσεις Πληροφορικής, έχουν περατώσει εκπαιδεύσεις κρίσιμες για την υπηρεσία και δίνεται λανθασμένη εικόνα απαξίωσης τους.
    4. Στο άρθρο 52 θα πρέπει να προστεθεί αφενός η πρόβλεψη πιστώσεων για διάθεση στολών στα στελέχη (καθώς πρόκειται για δαπάνη που ξεπερνά τα 1500€ και δεν πρέπει να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των στελεχών) και αφετέρου μια μεταβατική περίοδος (πέραν του έτους) δεδομένης της αδυναμίας των εξειδικευμένων εμποροραπτικών οίκων να καλύψουν τις ανάγκες για στολές 500-600 στελεχών ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια.
    5. Στο άρθρο 56, στην προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 23 του ν.3883/2010, θα πρέπει να προστεθεί πρόβλεψη για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, ως εξής:
    «δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
    (5) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
    (6) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.»
    6. Στο άρθρο 58, θα πρέπει να τροποποιηθεί η παράγραφος 5 ως εξής «5. Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ δύνανται να λαμβάνουν ….», δεδομένου ότι δεν είναι αποδεκτό να εκπαιδεύει η υπηρεσία στελέχη άλλων ειδικοτήτων σε αντικείμενα εκτός της κύριας ειδικότητας τους, δεδομένου ότι ο περιορισμένος χρόνος αξιοποίησης τους (λόγω των υποχρεώσεων της κύρια ειδικότητας τους) αποτελεί κατασπατάληση πόρων και μη ορθή διαχείριση του προσωπικού.
    7. Ενώ από τα άρθρα 43, 49, 53 και 80, συνάγεται ότι στο μέλλον οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΕΙ θα αποφοιτούν μόνο από τη ΣΣΑΣ, δεν προκύπτει από ποια σχολή ΑΣΣΥ θα αποφοιτούν οι μόνιμοι Υπαξιωματικοί (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ). Ο στόχος κοινής εκπαίδευσης, που επιτυγχάνεται για τους Αξιωματικούς, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν οι μόνιμοι Υπαξιωματικοί αποφοιτούν από διαφορετικές σχολές. Δεδομένου ότι στη ΣΜΥ η ειδικότητα λαμβάνεται στην αποφοίτηση, ενώ στη ΣΜΥΑ από το πρώτο έτος (με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα 3ετούς εκπαίδευσης στο αντικείμενο της Πληροφορικής), είναι μονόδρομος η επιλογή της ΣΜΥΑ, με απαραίτητη προϋπόθεση να τροποποιηθεί ο οργανισμός της σχολής και να προστεθεί νέα (ανεξάρτητη) κατεύθυνση Πληροφορικής, ώστε να επιλέγεται από τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας.
    8. Δεν καθορίζονται οι απαιτούμενες επετηρίδες (Αξιωματικών – Υπαξιωματικών) του ΣΩΠΛΗ ανάλογα με την προέλευση. Επειδή στα υπόλοιπα ΚΣ δεν υπάρχουν Αξιωματικοί προερχόμενοι από Υπαξιωματικούς η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 προβλέπει ιδιαίτερη επετηρίδα μόνο για κάθε ειδικότητα. Προκειμένου αποφευχθούν τα αυτονόητα προβλήματα εξέλιξης και αλλαγών στην ενιαία επετηρίδα, πρέπει στο σχέδιο νόμου να προστεθεί άρθρο (με τίτλο «Επετηρίδες ΣΩΠΛΗ») για να καθοριστούν οι επετηρίδες ως εξής:
    « 1. Αξιωματικοί ΣΩΠΛΗ:
    α. Για τους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΕΙ καθώς και τους κατατασσόμενους με διαγωνισμό τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα.
    β. Για τους Αξιωματικούς που προέχονται από Υπαξιωματικούς τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ, μονιμοποιηθέντες εθελοντές) στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής σε βαθμό Αξιωματικού.
    2. Για τους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ, επαγγελματίες εθελοντές και οπλίτες).»

    Κύριε Υπουργέ, η Πληροφορική υπάρχει και αξιοποιείται στις ΕΔ εδώ και δεκαετίες, με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα συνεπάγονται οι υπάρχουσες οργανωτικές δομές. Η επίτευξη του επιθυμητού στόχου της αναβάθμισης αποτελεί δύσκολο έργο, γιατί δεν πρέπει να δημιουργήσει προβλήματα στη καθημερινή λειτουργία των ΕΔ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να «σπάσουμε αβγά» όταν μας περιμένουν σήμερα τα VIPER και τα RAFALE, αύριο οι BELHARRA και μεθαύριο τα F-35. Παρακαλώ λάβετε υπόψη τα σχόλια και τις ανησυχίες των στελεχών.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 12 Μαΐου 2024, 18:27 | Βασίλης Κ

    Το παρακάτω που γράφτηκε από συνάδελφο, αποτελεί την δικαιότερη και ισότιμη μεταχείριση των στελεχών των τριών σωμάτων:
    Απορώ πως οι ΜΕΓΑΛΟΙ της ΠΑ δεν το είδαν… ή το είδαν αλλά οι θεσούλες τους δεν θα πειραχτούν και έτσι δεν τους ενδιαφέρει. Αφού εξασφαλίσατε ένα βαθμό παραπάνω θα πάτε σπίτια σας με παραπάνω χρήματα και όλα καλά… ΑΠΛΑ ΝΤΡΟΠΗ για άλλη μία φορά!

    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:
    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.
    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.
    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.
    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.
    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».
    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.
    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:
    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση
    Εισήγηση:
    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

  • 12 Μαΐου 2024, 18:00 | ΚΣ.Θ.

    1. Άρθρο 43: Η ίδρυση ΣΣΑΣ Πληροφορικής είναι σωστή απόφαση, αλλά το ΚΣ είναι καλύτερα να ισχύσει για τους αποφοίτους ΣΣΑΣ και εντεύθεν. Θα μπορούσε οι πληροφορικοί να βγαίνουν από την ΣΣΑΣ διακλαδικά και να χωρίζονται σε Αξκους ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ, όπως οι γιατροί. ΚΣ θα έπρεπε πρώτα να γίνουν οι Ψυχολόγοι, οι Οικονομικοί, οι Μετεωρολόγοι και το Υγειονομικό μόλις ενοποιηθούν τα Μετοχικά Ταμεία (…εκεί πάνε τα πράγματα προς όφελος του ΜΤΣ και ζημία των ΜΤΝ-ΜΤΑ!).
    2. Άρθρο 49: Θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί η συγχώνευση των φορέων πληροφορικής εντός ΓΕΕΘΑ και των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών σε όλες τις ΕΔ. Δεν καλύπτεται νομικώς η 2η μετάταξη από την ήδη πρότερη μετάταξη Αξκών-Υπξκών στα ΣΕΠ των ΣΞ-ΠΑ, καθώς δεν μπορεί να υποχρεωθεί κάποιο στέλεχος να μεταταχθεί από τον Κλάδο του σε ΚΣ.
    3. Άρθρο 50: Τα στελέχη του ΚΣ Πληροφορικής θα πρέπει να μπορούν να μετατεθούν – τοποθετηθούν και σε άλλες γενικές θέσεις (οιαδήποτε ειδικότητας) των ΕΔ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
    4. Άρθρο 51 : Τα στελέχη της ΠΑ αδικούνται καταφανώς έναντι αυτά του ΣΞ. Δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο καμία μοριοδότηση για την νέα επετηρίδα (λαμβάνοντας υπόψη την Τάξη αποφοίτησης, τα πτυχία, μεταπτυχιακά, σχολεία, γλώσσες). Τα στελέχη της ΠΑ επέλεξαν συνειδητά με πανελλαδικές την υπηρεσία στην ΠΑ και όχι σε ΚΣ που εκ των ων ουκ ανευ φέρει στολή και συνήθειες του ΣΞ. Πώς θα λυθεί το θέμα αντιστοιχίας και υπολογισμού της νέας μοριοδότησης των στελεχών ΣΞ -ΠΝ – ΠΑ;
    5. Άρθρο 52: Τα χρήματα για τις νέες στολές, πρέπει να καλυφθούν από το ΥΠΕΘΑ. Επίσης, εφόσον η Κυβερνοάμυνα είναι στο Δόγμα των ΕΔ και του ΓΕΕΘΑ, οι Αξκοί του ΚΣ θα πρέπει να αποφοιτούν υποχρεωτικώς από την ΑΔΙΣΠΟ & ΣΕΘΑ, καθ΄υπέρβαση των λοιπών επιλεγθέντων στελεχών, καθώς τόσο η Κυβερνοάμυνα, όσο και η εγγραφή ενός Αξκού Αποστράτου στο Εθνικό Μητρώο Δημόσιας Διοίκησης απαιτεί ο Απόστρατος να έχει αποφοιτήσει τουλάχιστον από την ΑΔΙΣΠΟ.
    6. Άρθρο 53: Το Άρθρο αποτελεί στην ουσία τέχνασμα για να ενταχθούν σιγά σιγά στελέχη των ΕΔ στο προβληματικό ΜΤΣ, την στιγμή που τα στελέχη της ΠΑ δίνουν 3πλάσια εισφορά στο ΝΙΜΙΤΣ έναντι των στελεχών του ΣΞ-ΠΝ, αντί τα χρήματα να πηγαίνουν στο 251 ΓΝΑ.
    7. Άρθρα 54-57: Τα Άρθρα αποτελούν στην ουσία τέχνασμα για να μετριάσει τις αντιδράσεις των Αξκών εκ ΑΣΕΙ, αλλά το Σώμα των Δικαστικών Γραμματέων με 100 στελέχη, καθώς και των Οικονομικών Επιθεωρητών με 50, έχουν από έναν (1) Υποστράτηγο. Η Πληροφορική που θα έχει πάνω από 800 στελέχη θα έχει και αυτή έναν (1) Υποστράτηγο;
    8. Με το ΚΣ ουσιαστικά κόβεται μία θέση Υποστρατήγου Πληροφορικής ΣΞ και δίνεται σε Όπλο του ΣΞ. Ομοίως στην ΠΑ, που αυξήθηκαν οι Ανώτατοι Ιπτάμενοι & Μηχανικοί, αδικώντας πάλι το Σώμα Πληροφορικής. Παράλληλα και κατ΄ουσίαν, καταργείται το Άρθρο 79 του Ν.5018/2023, που δίνει καταληκτικό βαθμό Υποπτεράρχου Έρευνας – Πληροφορικής της ΠΑ, και ο οποίος δεν εφαρμόστηκε στις προηγούμενες κρίσεις.
    9. Άρθρο 58: Θα είναι τουλάχιστον ανόητος κάποιος, εάν γνωρίζει να κάνει ό,τι διατυπώνεται στο Άρθρο αυτό περί Τεχνητής Νοημοσύνης και Big Data, να μείνει στις ΕΔ ενώ στο εξωτερικό δίνεται ο 10πλάσιος μισθός για τέτοια τεχνογνωσία, εκτός αν το ΚΣ κάνει τo management και την δουλειά οι εταιρείες.
    10. Εν τέλει, το νομοσχέδιο για το ΚΣ δεν βελτιώνει την Διοικητική Μέριμνα, όταν η ΔΜ για αξιοπρεπή μισθό και στέγαση των εγγάμων – αγάμων ειδικότερα στην Αθήνα, είναι τουλάχιστον από ανύπαρκτη έως ανεπαρκέστατη. Επιφέρει πολιτική ομηρία των στελεχών σε θέματα μεταθέσεων. Αναστατώνει τον οικογενειακό προγραμματισμό των στελεχών της ΠΑ κυρίως, και τα υποβιβάζει έναντι των στελεχών του ΣΞ, ο οποίος και θα διατηρεί σε βάθος χρόνου την προέλευση της Ηγεσίας – Ιεραρχίας του Σώματος υπέρ των στελεχών ΣΞ. Υποθάλπτει το εγχείρημα της ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων στις ΕΔ αλλά και της εξέλιξης της Πληροφορικής στις ΕΔ, καθώς οι απόφοιτοι ΣΣΑΣ Πληροφορικής, με την παιδαγωγική επάρκεια που θα διαθέτουν από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, θα μπορούν να παραιτούνται με την κατάσταση, το μισθολογικό, την μέριμνα, και τις μεταθέσεις που θα βλέπουν, και θα διορίζονται στους πίνακες Ωρομίσθιων-Αναπληρωτών Καθηγητών του Υπ. Παιδείας. Ειδικότερα τα στελέχη εξ ΑΣΣΥ Πληροφορικής, δεν θα λαμβάνουν κοινή εκπαίδευση στο αντικείμενο αλλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τις αρχές και συνήθειες της Σχολής και του Κλάδου παραγωγής τους. Μετατάσσει βιαίως χωρίς να επιθυμούν στελέχη από το ΠΝ-ΠΑ προς ένα ΚΣ, που στην ουσία διέπεται από τις συνήθειες και έθιμα του ΣΞ. Προωθεί μελλοντικά στελέχη προς το Μετοχικό Ταμείο ΣΞ, για το οποίο έχουν τόσα γραφτεί και δημοσιοποιηθεί για τα προβλήματά του, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές και βοηθήματα των τέκνων. Το ΚΣ συμφέρει μόνο το προσωπικό του ΣΞ και ΠΝ. Δεν αναφέρεται πουθενά η κατάργηση της Εξειδίκευσης Πληροφορικής, αφού πλεόν υπάρχει Ειδικότητα.

    Προτείνεται για να μην διαλυθεί η ήδη αδικημένη Πληροφορική στις ΕΔ:
    1. Η μετάταξη να γίνει κατόπιν αιτήσεως του στελέχους, κι όχι υποχρεωτικώς, και αφού ολοκληρωθεί και ενημερωθεί για τα στάδια εξέλιξης, τα θέματα εκπαίδευσης και τις θέσεις υπηρεσίας του.
    2. Να αυξηθούν οι θέσεις των Ανωτάτων Αξκών Πληροφορικής σε Υποστρατήγους – Ταξιαρχών.
    3. Να δίνεται η επιλογή στους αποφοίτους ΣΣΑΣ να επιλέξουν Μετοχικό Ταμείο Ασφάλισης.
    4. Το ΓΕΕΘΑ να έχει ξεχωριστή Δνση Πληροφορικής με Υποστράτηγο Δντή & Ταξίαρχο Επόπτη.
    5. Δημιουργία ενιαίου διακλαδικού κέντρου ανάπτυξης λογισμικού & διαχείρισης δικτύων στην Αθήνα, με Υποστράτηγο Δκτή – Ταξίαρχο Δκτή.
    6. Αναδιαμόρφωση της Δνση Κυβερνοάμυνας σε Διακλαδική Διοίκηση Κυβερνοάμυνας, με Υποστράτηγο Δκτή – Ταξίαρχο Υπδκτή.
    7. Δημιουργία ενιαίων εκτελεστικών φορέων πληροφορικής σε Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Κρήτη, με Ταξιάρχους Δκτές.
    8. Να δοθεί η δυνατότητα εργασίας νομίμως στους Ακξούς – Υπξκούς του ΚΣ εργασίας εκτός των ΕΔ, όπως στους ΥΙ, ΥΟ, ΥΚ και Μουσικούς.
    9. Οι Αξκοί & Υπξκοί της Πληροφορικής, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους (ΣΣΑΣ-ΑΣΣΥ), να περνούν όλοι ετήσιο Σχολείο Εφαρμογής με κοινούς εκπαιδευτές στα αντικείμενα της Πληροφορικής, όπως γίνεται και στις άλλες ειδικότητες.
    10. Φοίτηση καθ΄υπέρβαση των υπολοίπων στην ΑΔΙΣΠΟ – ΣΕΘΑ για τους Αξκούς εκ ΑΣΕΙ.
    11. Να καταργηθούν οι Δνσεις Πληροφορικής των ΓΕ.
    12. Να δημιουργηθούν υποδομές στέγασης όλων των οικογενειών του ΚΣ Πληροφορικής σε όλες τις πόλεις, ειδικώς στην Αθήνα.

  • 12 Μαΐου 2024, 18:37 | Ν.

    Χαιρομαι που βλέπω στελέχη να ενδιαφέρονται για τη σπατάλη χρήματος στις ΕΔ και την αρτιότερη στελέχωση των Μονάδων. Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι θα αυτοπροτάθηκαν για τη στελέχωση των πλοίων του ΠΝ, που έχουν ανάγκη στελέχωσης ή σκοπεύουν να το κάνουν. Αντιλαμβάνομαι ότι η παρατήρησή μου αυτή δεν αφορά άμεσα το σχολιασμό των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αλλά εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι μάλλον λίγοι έχουν καταλάβει την πραγματική ανάγκη που καλείται να υπηρετήσει το κοινό σώμα πληροφορικής στις Ε.Δ. και τον άγαρμπο τρόπο με τον οποίον επιχειρείται να στελεχωθεί αυτό, οδηγώντας ουσιαστικά άλλους σε δικαστικούς αγώνες, άλλους σε αναγκαστικές παραιτήσεις και άλλους στην απόγνωση

  • 12 Μαΐου 2024, 18:38 | Nικος

    Νομίζω όπως είναι φανερό από τα εκατοντάδες σχόλια,κάποια εκ των οποίων αναλύουν σε μεγάλο βαθμό όλα τα κενά και του συγκεκριμένου νομοθετήματος, οτι ο συγκεκριμένος νόμος γράφτηκε βιαστικά και έτσι ακριβώς πάει και να περάσει. Ακόμα και η δημόσια διαβούλευση του, γίνεται μεσα στις γιορτές του Πάσχα που γνωρίζουμε ότι μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων που ίσως τους αφορά δεν θα το αντιληφθεί.
    Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου να πάρει πίσω το νόμο περί σύστασης κοινού σώματος πληροφορικής, να μελετήσει καλύτερα τις συνέπειες και να ακούσει τις απόψεις των ανθρώπων και από τα τρία σωματα που ζουν και ξέρουν την πληροφορικη στις ΕΔ.

  • 12 Μαΐου 2024, 18:57 | Γιάννης Μ.

    Η μετάταξη σε άλλο σώμα, χωρίς την επιθυμία του εκάστοτε στελέχους είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά. Τα στελέχη του ΣΞ μπορεί να ικανοποιούνται από το υπο συσταση σώμα και να δίνουν συγχαρητήρια, αλλά ένα μεγάλο εν δυνάμει κομμάτι του νέου σώματος (στελέχη της ΠΑ), νιώθει αδικημένο αγχωμενο και μέσα στην ανασφάλεια από την στιγμή της αναγγελίας.Μεγαλωσαμε περάσαμε σχολεία κάναμε μεταπτυχιακα για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να εξελιχθούμε στις τάξεις της ΠΑ και τώρα σκεφτόμαστε όλοι πως θα ξεφύγουμε από όλο αυτό που έρχεται και θα αλλάξει κατά πολύ όχι μόνο το εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και τον οποίο οικογενειακό προγραμματισμό έχει κάνει ο καθενας. Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών της ΠΑ σκέφτεται ηδη την παραίτηση κάτι που σίγουρα οι αρμόδιοι το γνωρίζουν αλλά ίσως δεν τους απασχολεί.
    Προτείνεται απόσυρση από το προς ψηφίση νομοσχέδιο της υποχρεωτικής μετάταξης των στελεχών.

  • 12 Μαΐου 2024, 17:08 | Δημήτριος

    Υπάρχουν σίγουρα πολλά θέματα συνταγματικότητας του νόμου, δεδομένου ότι καταπατάται το δικαίωμά μας στην επιλογή του σώματος που θα υπηρετούμε.
    Από κει και πέρα, το κάθε σώμα και η κάθε σειρά έχει και περισσότερα όπλα να πολεμήσει αυτήν την υποχρεωτική μετάταξη.
    Στην αεροπορία, εκτός των άλλων υπάρχει και το θέμα της αρχαιότητας των σωμάτων δεδομένου ότι ΣΞ και ΠΝ είναι αρχαιότερα σώματα και αυτόματα μεταξύ ομοιόβαθμων θα προηγούνται και στην επετηρίδα. Οι συμμαθητές μας από τις σχολές ενδεχομένως θα συνεχίσουν να προάγονται νωρίτερα και με διαφορετικό ρυθμό, και ότι έχει κερδισθεί με νεότερα νομοθετήματα (π.χ. απόφοιτοι 90 – 93) θα χαθεί.
    Ότι και να γίνει, μπορούμε να κινηθούμε νομικά λόγω αντισυνταγματικότητας του νόμου. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ερωτηθούμε (όπως ερωτηθήκαμε και υποβάλλαμε αναφορές για την ένταξη στο Σώμα Πληροφορικής της Αεροπορίας) κατά πόσο θέλουμε να ενταχθούμε σε αυτό το νέο σώμα ή να μας δοθεί από την υπηρεσία εναλλακτική λύση ( ακόμη και επιστροφή στην ειδικότητα προέλευσής μας).
    Το σωστό θα ήταν η στελέχωση να γίνει από όλα τα σώματα, χωρίς να υποχρεώνει το υπάρχον προσωπικό σε ανεπιθύμητες μετατάξεις.

  • 12 Μαΐου 2024, 17:47 | Άννα

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Οι σύγχρονες ΕΔ πρέπει να έχουν διακλαδικό δόγμα και όχι κλαδική νοοτροπία. Ένας πχ προγραμματιστής/δικτυάς στην Πολεμική Αεροπορία που παρουσιάζεται ως αποκλειστικός ειδικός κάνοντας τα ίδια πράγματα με έναν προγραμματιστή/δικτυά στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν έχει λογική και οδηγεί σε σπατάλη πόρων της υπηρεσίας. Προσθέστε επίσης στο νομοσχέδιο:
    1. Εργασία στον ιδιωτικό τομέα στους απόφοιτους της ΣΣΑΣ για μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ένοπλες δυνάμεις από όλες τις επιστημονικές ειδικότητες της ΣΣΑΣ και όχι μόνο την Ιατρική επιστήμη.
    2. Να βγάζει η ΣΣΑΣ μόνο αξιωματικούς Κοινών Σωμάτων για το σύνολο των επιστημονικών ειδικοτήτων.

  • 12 Μαΐου 2024, 17:11 | Κυριάκος Δ.

    Το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει με αυτό το νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι «αναγκάζει» τον κόσμο να μεταταχτεί υποχρεωτικά. Δεν το λες και εντελώς δημοκρατικό…
    Εκτιμώ ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της υποχρεωτικής μετάταξης καθώς και να δοθεί μια εναλλακτική σε όσους δεν επιθυμούν την ένταξη τους στο νέο Σώμα Πληροφορικής

  • 12 Μαΐου 2024, 17:47 | Βασίλης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Σχετικά με τα σχόλια ότι είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά, να αναφέρω ότι δεν ισχύει. Το Στρατολογικό Σώμα ιδρύθηκε το 1914, με το Νόμο 357/1914, ως Σώμα του Στρατού Ξηράς με την ονομασία «Σώμα Στρατολογίας». Η οργάνωσή του μέχρι το 1988 εντάσσονταν στα ευρύτερα πλαίσια της οργανωτικής δομής του Στρατού Ξηράς. Σε γενικές γραμμές, στην μεταπολεμική οργάνωση του Στρατού Ξηράς, υπήρχε η Διεύθυνση του Σώματος στο ΓΕΣ και Διευθύνσεις Στρατολογικού σε Σχηματισμούς, στις οποίες υπάγονταν τα Στρατολογικά Γραφεία του Στρατού Ξηράς. Το 1968 το Σώμα μετονομάσθηκε σε Στρατολογικό. Το 1988 τα Στρατολογικά Γραφεία έγιναν κοινά και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και το 1989 μετέπεσε σε Κοινό (διακλαδικό) Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 12 Μαΐου 2024, 17:16 | Γιώργος Κ.

    Ολοι μας επιλέξαμε τον κλάδο στον οποίο θέλουμε να υπηρετούμε ( πχ ΣΞ,ΠΑ,ΠΝ).
    Εν μια νυκτί θα βρεθούμε στον αέρα χωρίς να ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί επακριβώς ο νόμος λόγω των πολλών ασαφειών που υπάρχουν καθώς και τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή μας.
    Καλό θα ήταν αν κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο εν λόγω Σώμα να γίνει κατόπιν αιτήσεως του καθως επίσης και δίνοντας επιπλέον κίνητρα και πλεονεκτηματα για να το κάνει.
    Όποιος δεν επιθυμεί, να παραμείνει στην ειδικότητα του και στον κλάδο του.
    Προτάσεις:
    1. Μετάταξη έπειτα από αίτηση του ίδιου του ενδιαφερομένου.
    2. Επιπλέον κίνητρα για την ένταξη κάποιου σε αυτό, πχ. Τοποθέτηση σε θέση επιθυμίας του, δυνατότητα επιπλέον εκπαίδευσης, οικονομικά κίνητρα, ίσως και κάποια προνόμια
    3. Συγκεκριμενοποίηση του τρόπου τοποθέτησης – μετάθεσης του.
    4. Μη υποχρεωτικής μετάταξης όλων.
    5. Δημιουργία ΣΩΜΑΤΟΣ Πληροφορικής με τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών των τριών κλάδων από δω κι έπειτα.
    6. Σε περίπτωση δημιουργίας ή μετάταξης τα έξοδα στολών να καλύπτονται από την υπηρεσία και να μην επιβαρύνουν τα στελέχη.
    Είμαστε στην ειδικότητα γιατί το επιλέξαμε.
    Με τις τροποποιήσεις αυτές πολλοί απο εμάς θα βρεθούμε σε κάτι που δεν μας καλύπτει.

  • 12 Μαΐου 2024, 16:32 | Μ.

    ΣύνδεσμοςΌλοι μας επιλέξαμε τον κλάδο στον οποίο θέλουμε να υπηρετούμε ( πχ ΣΞ,ΠΑ,ΠΝ).
    Εν μια νυκτί θα βρεθούμε στον αέρα χωρίς να ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί επακριβώς ο νόμος λόγω των πολλών ασαφειών που υπάρχουν καθώς και τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή μας.
    Καλό θα ήταν αν κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο εν λόγω Σώμα να γίνει κατόπιν αιτήσεως του καθως επίσης και δίνοντας επιπλέον κίνητρα και πλεονεκτηματα για να το κάνει.
    Όποιος δεν επιθυμεί, να παραμείνει στην ειδικότητα του και στον κλάδο του.
    Προτάσεις:
    1. Μετάταξη έπειτα από αίτηση του ίδιου του ενδιαφερομένου.
    2. Επιπλέον κίνητρα για την ένταξη κάποιου σε αυτό, πχ. Τοποθέτηση σε θέση επιθυμίας του, δυνατότητα επιπλέον εκπαίδευσης, οικονομικά κίνητρα, ίσως και κάποια προνόμια
    3. Συγκεκριμενοποίηση του τρόπου τοποθέτησης – μετάθεσης του.
    4. Μη υποχρεωτικής μετάταξης όλων.
    5. Δημιουργία ΣΩΜΑΤΟΣ Πληροφορικής με τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών των τριών κλάδων από δω κι έπειτα.
    6. Σε περίπτωση δημιουργίας ή μετάταξης τα έξοδα στολών να καλύπτονται από την υπηρεσία και να μην επιβαρύνουν τα στελέχη.
    Είμαστε στην ειδικότητα γιατί το επιλέξαμε.
    Με τις τροποποιήσεις αυτές πολλοί απο εμάς θα βρεθούμε σε κάτι που δεν μας καλύπτει.

  • 12 Μαΐου 2024, 16:53 | Τεχνητή Νοημοσύνη

    Στρ. Ιατροί: Ξεκινούν όλες οι ειδικότητες από μία μόνο σχολή (ΣΣΑΣ) και στο τέλος τοποθετούνται σε όλους του κλάδους, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κοινό σώμα όλα αυτά τα χρόνια.

    Ιπτάμενοι: 3 διαφορετικές σχολές, διαφορετικοί τρόποι εκπαίδευσης, για πτητικές μηχανές (τουλάχιστον τα ελικόπτερα) οι οποίες δεν έχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τα τελευταία 50 χρόνια. Καμία αναφορά για κοινή σχολή ή κοινό σώμα ιπταμένων.

    Φρουροί Στρατοπέδων: Περίπολα, Σκύλοι, ηλεκτρονικά μέσα φύλαξης. Το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Κάδε κλάδος διατηρεί δικό του προσωπικό φύλαξης, αν και θα μπορούσαν αεροδρόμια και στρατόπεδα να μοιράζονται χώρο και υπηρεσίες. Καμία αναφορά για κοινό προσωπικό φύλαξης.

    Οικονομικοί: Ίδιος τρόπος λειτουργίας για όλους τους κλάδους. Πάλι καμία αναφορά για κοινό σώμα οικονομικών.

    Σώμα υλικού πολέμου: Ομοίως. κ.α.

    Μεταθέσεις: Διαβάζοντας τους σχολιασμούς βλέπουμε άτομα της ΠΑ να προσανατολίζονται στην παραίτηση, ενώ άτομα του ΣΞ να συγχαίρουν το Υπουργείο για το νομοσχέδιο, που τίθεται προς ψήφιση, γιατί ανοίγονται νέοι ορίζοντες και μειώνεται η σπατάλη χρημάτων και προσωπικού, χωρίς, όμως να εξηγούν πώς θα επιτευχθεί αυτό, όταν δεν υφίσταται μείωση επιτελείων και στρατοπέδων. Τότε άτομα του ΣΞ – ως κλάδος με τον περισσότερο πληθυσμό – αναγκαστικά θα πρέπει να μετακινηθούν προς το ΠΝ και τις νέες φρεγάτες, που ζητούν αρκετό αριθμό ατόμων πληροφορικής υψηλής εκπαίδευσης. Ίσως και άτομα του ΠΝ να μετατεθούν από το αμετάθετο του Πειραιά προς τον Έβρο και την υπόλοιπη μεθόριο, οι οποίοι τελικά δε θα συμφωνήσουν και θα στραφούν στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής τους, όπου κι έχουν κινηθεί τα τελευταία χρόνια κατά κόρον για να σώσουν την οικογενειακή τους ζωή. Το πεδίο μεταθέσεων αλλάζει ανάλογα με τον κλάδο. Όταν, όμως, το σώμα είναι κοινό, τότε το πεδίο μεταθέσεων πολλαπλασιάζεται Χ3.

    Βαθμός – εξέλιξη -πανελλήνιες: Μεγάλος αριθμός ατόμων επέλεξε στις πανελλήνιες εξετάσεις τις ΣΥΔ, ΣΤΥΑ, ΣΜΥΑ, οι οποίες απαιτούσαν υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής από ότι αν επέλεγε τη ΣΣΕ. Επέλεξαν σχολή υπαξιωματικών της Αεροπορίας κι όχι σχολή Αξιωματικών του στρατού, γνωρίζοντας την μεγάλη διαφορά στην μελλοντική βαθμολογική και κατ’ επέκταση οικονομική εξέλιξη, καθώς από τη ΣΣΕ θα μπορούσαν να φτάσουν στο βαθμό του στρατηγού, ενώ εξ υπαξιωματικών ο τελικός βαθμός είναι του επισμηναγού. Με την ένταξή τους στο κοινό αναγκάζονται να εργαστούν σε ένα σώμα που δε θα επέλεγαν ποτέ για εργασία, κατέχοντας βαθμό πολύ κατώτερο από αυτόν που θα κατείχαν σε διαφορετική επιλογή. Διαφορετικές, φυσικά, θα είναι και οι περιοχές μεταθέσεων. Θα δοθεί ο αντίστοιχος βαθμός βάσει χρόνων υπηρεσίας ή απλά θα καταστρατηγηθεί, έτσι κι αλλιώς, ο ορισμός των πανελληνίων εξετάσεων;

    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων: Από ποια δεξαμενή θα αντληθεί προσωπικό με τέτοια γνώση; Αν υπάρχει σε κάποιον κλάδο, γιατί να επιλέξει ΕΚΑΕΑΚ κι όχι ιδιωτικό τομέα; Τι χρηματικά ποσά ξόδεψε το Υπουργείο Άμυνας για να αποκτήσει το προσωπικό του αυτούς τους τίτλους σπουδών; Χορήγησε άδειες σπουδών ή γίνεται εκμετάλλευση του χρόνου που έχασε το προσωπικό διαβάζοντας και σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο από τις οικογένειές τους τα απογεύματα, τα σαββατοκύριακα και τις κανονικές άδειες και διακοπές;

    ΕΚΑΕΑΚ: Από ποιες μονάδες θα αντλήσει άτομα; Από επαρχία; Επαρκεί ο κόσμος της Αθήνας; Αν ο κόσμος επαρκεί στις μονάδες για να μετακινηθεί, τότε για ποιο λόγο να συσταθεί το κοινό σώμα; Γιατί η έδρα του να είναι στην Αθήνα, κι όχι πχ στη Θεσσαλονίκη ή στον Βόλο; Η αποκέντρωση έχει επιτευχθεί;
    **********************************************************************************
    Εργατικό δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι πολιτικές της Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες είχαν τους εξής στόχους:

    • υψηλή απασχόληση και ισχυρή κοινωνική προστασία
    • βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας
    • προστασία της κοινωνικής συνοχής.

    **********************************************************************************

    Γνήσιος δανεισμός είναι η τριμερής σχέση, κατά την οποία ο αρχικός εργοδότης παραχωρεί (δηλαδή δανείζει) τις υπηρεσίες του εργαζόμενου, με τη συγκατάθεση του τελευταίου, σε τρίτο εργοδότη για κάποιο χρονικό διάστημα και με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από αυτόν για τις ανάγκες του και κάτω από τη δική του ευθύνη, χωρίς όμως να διακόπτεται ο ενοχικός δεσμός του εργαζομένου με τον αρχικό εργοδότη. Ο δανεισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συναίνεση του εργαζομένου.

    **********************************************************************************

    Απαντήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης για την μετακίνηση υπαλλήλων χωρίς τη θέλησή τους.

    geminiΑΙ: Το ευρωπαϊκό δίκαιο εργασίας δεν έχει ρητές διατάξεις που να αφορούν specifically την μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων σε άλλη υπηρεσία χωρίς την συγκατάθεσή τους.
    Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες αρχές και νομολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε τέτοιες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα γενικά πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου εργασίας:
    Αρχή της εύλογης μεταβολής: Το κράτος έχει δικαίωμα να μεταθέτει δημοσίους υπαλλήλους σε άλλες υπηρεσίες, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβολή είναι εύλογη.
    • Αντικειμενικός σκοπός: Η μετακίνηση οφείλει να έχει αντικειμενικό σκοπό, όπως η κάλυψη αναγκών υπηρεσιών, η βελτίωση της αποδοτικότητας ή η προαγωγή της ίσης κατανομής του φόρτου εργασίας.
    • Μη αυθαίρετη ή άδικη μεταβολή: Η μετακίνηση δεν πρέπει να είναι αυθαίρετη ή άδικη. Δηλαδή, η επιλογή του υπαλλήλου προς μετακίνηση οφείλει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε προσωπικούς λόγους ή διακρίσεις.
    • Σεβασμός δικαιωμάτων υπαλλήλου: Η μετακίνηση οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα του υπαλλήλου, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην οικογενειακή και ιδιωτική ζωή, και το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
    Αρχή της ενημέρωσης και διαβούλευσης:
    • Ενημέρωση: Το κράτος οφείλει να ενημερώνει τον υπάλληλο για την προτεινόμενη μετακίνηση, εξηγώντας τους λόγους και τις συνέπειες της.
    • Διαβούλευση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται και διαδικασία διαβούλευσης με τον υπάλληλο, δίνοντάς του την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του και να υποβάλει τυχόν αντιρρήσεις.
    Αρχή της προστασίας από απολύσεις:
    • Απαγόρευση απολύσεων: Το κράτος δεν μπορεί να απολύει δημοσίους υπαλλήλους επειδή αρνούνται να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία.
    • Εναλλακτικές λύσεις: Σε περίπτωση που ο υπάλληλος αρνείται την μετακίνηση, το κράτος οφείλει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, όπως η προσφορά άλλων θέσεων εργασίας ή η παροχή εκπαίδευσης για την προσαρμογή του υπαλλήλου στη νέα θέση.
    Επιπρόσθετες αρχές:
    • Αναλογικότητα: Η μετακίνηση οφείλει να είναι αναλογική με τους επιδιωκόμενους σκοπούς.
    • Σεβασμός προσωπικών δεδομένων: Η μετακίνηση οφείλει να γίνεται με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του υπαλλήλου.
    Εάν ο υπάλληλος δεν θέλει να μετακινηθεί:
    • Δικαίωμα προσφυγής: Ο υπάλληλος έχει δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια ή σε άλλα αρμόδια όργανα, εάν θεωρεί ότι η μετακίνηση του είναι παράνομη ή άδικη.
    • Αποζημίωση: Σε περίπτωση που η μετακίνηση κριθεί παράνομη, ο υπάλληλος μπορεί να δικαιούται αποζημίωση.
    Συνοψίζοντας, η μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες από το κράτος χωρίς την συγκατάθεσή τους οφείλει να γίνεται με σεβασμό

    **********************************************************************************

    ChatGPT: Στην περίπτωση όπου ένα κράτος μετατάσσει ένα δημόσιο υπάλληλο σε άλλη υπηρεσία χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο τον υπάλληλο και ο υπάλληλος δεν συμφωνεί με αυτήν τη μετάθεση, ο υπάλληλος μπορεί να έχει το δικαίωμα να προσφύγει εναντίον αυτής της απόφασης.
    Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο εργασίας, οι υπάλληλοι έχουν συχνά δικαίωμα στη συμμετοχή και τη διαβούλευση όσον αφορά τις αποφάσεις που τους επηρεάζουν. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα να ενημερώνονται για τις προθέσεις του εργοδότη τους σχετικά με τις μετατάξεις και τις αλλαγές στις συνθήκες εργασίας τους, καθώς και το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις ανησυχίες τους.
    Εάν ο υπάλληλος διαφωνεί με τη μετάθεση και θεωρεί ότι αυτή παραβιάζει τα δικαιώματά του, μπορεί να ασκήσει νομικά μέσα υπεράσπισης. Αυτά τα μέσα μπορεί να περιλαμβάνουν την υποβολή προσφυγής στα δικαστήρια ή την εκκίνηση διαδικασιών διαμεσολάβησης ή διαμεσολάβησης, ανάλογα με τη νομοθεσία και τις διαθέσιμες επιλογές στη συγκεκριμένη χώρα.

    **********************************************************************************

  • 12 Μαΐου 2024, 16:37 | Ν.

    Η μετάταξη σε άλλο σώμα, χωρίς την επιθυμία του εκάστοτε στελέχους είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά. Τα στελέχη του ΣΞ μπορεί να ικανοποιούνται από το υπο συσταση σώμα και να δίνουν συγχαρητήρια, αλλά ένα μεγάλο εν δυνάμει κομμάτι του νέου σώματος (στελέχη της ΠΑ), νιώθει αδικημένο αγχωμενο και μέσα στην ανασφάλεια από την στιγμή της αναγγελίας.Μεγαλωσαμε περάσαμε σχολεία κάναμε μεταπτυχιακα για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να εξελιχθούμε στις τάξεις της ΠΑ και τώρα σκεφτόμαστε όλοι πως θα ξεφύγουμε από όλο αυτό που έρχεται και θα αλλάξει κατά πολύ όχι μόνο το εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και τον οποίο οικογενειακό προγραμματισμό έχει κάνει ο καθενας. Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών της ΠΑ σκέφτεται ηδη την παραίτηση κάτι που σίγουρα οι αρμόδιοι το γνωρίζουν αλλά ίσως δεν τους απασχολεί.
    Προτείνεται απόσυρση από το προς ψηφίση νομοσχέδιο της υποχρεωτικής μετάταξης των στελεχών.

  • 12 Μαΐου 2024, 16:23 | Βασίλης Τ

    Ναι στην ίδρυση τμήματος τη ΣΣΑΣ
    ΟΧΙ στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής.
    Να αποσυρθουν οι σχετικές διατάξεις.
    Τους λόγους τους εχουν εξηγήσει αλλοι σχολιάζοντες.

  • 12 Μαΐου 2024, 15:41 | Μανώλης

    Χαίρομαι που βλέπω στελέχη να ενδιαφέρονται για τη σπατάλη χρήματος στις ΕΔ και την αρτιότερη στελέχωση των Μονάδων. Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι θα αυτοπροτάθηκαν για τη στελέχωση των πλοίων του ΠΝ, που έχουν ανάγκη στελέχωσης ή σκοπεύουν να το κάνουν. Αντιλαμβάνομαι ότι η παρατήρησή μου αυτή δεν αφορά άμεσα το σχολιασμό των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αλλά εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι μάλλον λίγοι έχουν καταλάβει την πραγματική ανάγκη που καλείται να υπηρετήσει το κοινό σώμα πληροφορικής στις Ε.Δ. και τον άγαρμπο τρόπο με τον οποίον επιχειρείται να στελεχωθεί αυτό, οδηγώντας ουσιαστικά άλλους σε δικαστικούς αγώνες, άλλους σε αναγκαστικές παραιτήσεις και άλλους στην απόγνωση.

  • 12 Μαΐου 2024, 15:20 | Άλεξ

    Οι εν λόγω διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής, είναι μνημείο αυθαιρεσίας και περιφρόνησης σωρείας νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν τον τρόπο εισαγωγής στα σώματα των ενόπλων δυνάμεων, τον τρόπο λειτουργίας τους, την βαθμολογική – ιεραρχική εξέλιξη των στελεχών τους και τη διαδικασία μετατάξεων. Ποιο συγκεκριμένα:
    – Προβλέπει ουσιαστικά υποχρεωτική μετάταξη των στελεχών στο υπό ίδρυση κοινό σώμα χωρίς την συγκατάθεσή τους, χωρίς αίτησή τους με ένα νόμο και ένα άρθρο. Έτσι θα λυθούν οι παθογένειες ή οι ανάγκες που αντιμετωπίζει ο στρατός;
    – Τα στελέχη όλων των σωμάτων εισήχθησαν σε αυτά, κατόπιν επιθυμίας τους και με επιλογή βάσει των νόμιμων διαδικασιών, πώς αυθαίρετα καλούνται τώρα να υπηρετήσουν σε ένα άλλο σώμα;
    – Δεν είναι πρόβλημα οι μεταθέσεις, όπως θέλουν να το υποβιβάζουν κάποια λίγα σχόλια από γνωστής προέλευσης σώματα για τους οποίους ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα. Σε όλα τα σώματα υπάρχουν μεταθέσεις. Η αλλαγή σώματος είναι το πρόβλημα, με πρωτόγνωρες διαδικασίες.
    – Επιπλέον, ήδη κάποια στελέχη υπηρετούν στον τομέα πληροφορικής του όποιου σώματος ανήκουν κατόπιν μετάταξης (ύστερα από επιθυμία τους και εφόσον πληρούν τα κριτήρια) από την παλιά τους ειδικότητα. Πώς θα μετακινηθούν στο νέο σώμα με νέα μετάταξη, η οποία απαγορεύεται ρητά από άλλες νομοθετικές διατάξεις και είναι και χωρίς τη συναίνεσή τους;
    – Επιπροσθέτως, με το ν. 5018/2023 ήρθησαν οι αδικίες του ν.3883/2010, που στερούσαν βαθμούς από μερίδα στελεχών, τις οποίες αναγνώρισε και για αυτό το λόγο διόρθωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και δυστυχώς με το εν λόγω νομοσχέδιο επανέρχονται αυτές πανηγυρικά.
    Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες διατάξεις πρέπει να διορθωθούν και να προβλέπουν, εφόσον κρίνεται αναγκαίο να συσταθεί κοινό σώμα πληροφορικής, την κατόπιν αιτήσεώς τους ένταξη των στελεχών σε αυτό. Άλλωστε και στην υπό ίδρυση σχετική σχολή θα εισάγονται αυτοί που το επιθυμούν και κρίνονται ικανοί, οι παλιοί γιατί να μπουν με το ζόρι;

  • 12 Μαΐου 2024, 15:38 | RCTR

    Κύριε υπουργέ,

    ΕΠΟΠ πληροφορικής ΠΑ 2024, περιγραφή κατάστασης:
    -Μισθός 1000
    -Αποστρατεία στα 50
    -Υποχρεωτική μετάταξη στο ΚΣ
    -Αποκλεισμός από μετατάξεις σε άλλες ειδικότητες της ΠΑ λόγω κατοχής πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Κανένα κίνητρο για παραμονή, ούτε καν για εργασία… Μονόδρομος η παραίτηση

  • 12 Μαΐου 2024, 14:59 | Ιάσωνας

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Η λογική που αναφέρει ένα στέλεχος της ΠΑ σε σχόλια του ότι θέλει να παραμείνει για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος μου θυμίζει τη λογική άλλων στελεχών που δεν ήθελαν να κλείσει ένα επιχειρησιακά μη αναγκαίο στρατόπεδο (πχ στις Σέρρες) γιατί προσωπικά τους βόλευε να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους. Το αν δεν χρειάζεται επιχειρησιακά ή είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος προφανώς για αυτά τα στελέχη δεν είναι σοβαροί λόγοι. Η άποψη ότι αν έβγαλε κάποιος στις πανελλήνιες πολύ υψηλή βαθμολογία δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην καριέρα του και πρέπει να παραμείνει αμετάθετος στην ίδιο πόστο, δεν μπορεί να μου γίνει αντιληπτή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Στις πανελλήνιες πχ η ΣΣΑΣ που έχει πιο υψηλά μόρια από ΣΣΕ, ΣΙ και ΣΝΔ η επιλογή του Σώματος γίνεται με κλήρωση.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:29 | Κυριάκος

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:13 | Ανδρέας

    Το νομοσχεδιο αδικει πληρως το Σωμα της ΠΑ.Επηρεαζει αρνητικα το μελλον της οικογενειακης σταθεροτητας που αλλοτε ειχαν τα μελη της ΠΑ το οποια με την αξια τους απο το 1991 μεσω εξετασεων το κερδισαν και τους το στερουν τωρα διχως καν να τους ρωτησουν .Προβλεπεται σιγουρη παραιτηση των στελεχων διοτι το επιπεδο γνωσεων τους αξιζει πολλα περισσοτερα απο αυτο.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:46 | Σπύρος

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:12 | Αλέξανδρος

    Να μην συσταθεί κοινό σώμα πληροφορικής. Η πληροφορική να παραμείνει σε κάθε κλάδο ως έχει.
    Να αποσυρθεί το μέρος Δ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:56 | Ιάσωνας

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής.
    Να αποσυρθεί το μέρος Δ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:53 | Θανάσης

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Να αποσυρθεί το μέρος Δ’ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:16 | Βασιλική

    Όταν συμπληρώναμε το μηχανογραφικό μας κάναμε συνειδητά την επιλογή να μπούμε σε σχολές της ΠΑ,ο καθένας με τα δικά του κριτήρια!Παλέψαμε για αυτο ,τόσο εμεις όσο και οι οικογένειές μας σπαταλόντας χρόνο αλλά και χρήμα!Δεν αποφασίσαμε να ενταχθούμε σε κάποια διακλαδική σχολή αλλα ούτε και στο ΣΞ και το ΠΝ , ο στόχος μας ήταν καθαρά η ΠΑ!Πως αποφασίζουν λοιπον τόσα χρόνια μετά άλλοι για εμάς χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τη δική μας επιθυμία και αλλάζοντας ριζικά τις ζωες μας;Όλα αυτά τα χρόνια ακούμε μόνιμα την καραμέλα «υπηρεσιακές ανάγκες» αλλα μεχρι που θα φτάσει όλο αυτό;Για πόσο καιρό θα ανέχεται το προσωπικό την υποβίβαση και τον χλευασμο;

  • 12 Μαΐου 2024, 14:19 | Παναγιώτης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:22 | Ιωάννα

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα Πληροφορικής, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Και στο Στρατό Ξηράς πάντως οι περισσότεροι Πληροφορικάριοι κάθονται Αθήνα και δεν έχουν μεταθέσεις, οπότε δεν καταλαβαίνω το νόημα των σχολίων από το στέλεχος της ΠΑ.

  • 12 Μαΐου 2024, 14:19 | Δημήτρης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστήμης της Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εκπαίδευση των νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και συνεπώς στο Τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής κατάρτισης των νέων στελεχών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Στην διαδικασία μετάταξης αξιωματικών στο Σώμα της Πληροφορικής που ίσχυε μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τα περιθώρια ουσιαστικής εκπαίδευσης των αξιωματικών στην επιστήμη της πληροφορικής παρά μόνο δυνατότητα εμπειρικής εκμάθησης. Απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων με μια εκπαίδευση έξι μηνών στη Σχολή Προγραμματιστών και ένα μεταπτυχιακό γενικής γνώσης στην Πληροφορική γινόντουσαν πληροφορικοί, σε αντίθεση με μετατάξεις σε άλλα σώματα στις ένοπλες δυνάμεις όπου ήταν προαπαιτούμενο το προπτυχιακό, πχ στο ν.3883/2010 για τη μετάταξη αξιωματικών στο Κοινό Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων ή στη μετάταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος στο ν. 1911/1990 ή στη μετάταξη υπαξιωματικών σε αξιωματικούς λόγω κατοχής προπτυχιακού. Η ειδικότητα καθορίζεται από το προπτυχιακό και όχι από ένα μεταπτυχιακό. Πουθενά αλλού στο δημόσιο δεν μπορείς να γίνεις ΠΕ πληροφορικός ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα χωρίς σχετικές προπτυχιακές σπουδές. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μπορεί να γίνει ψυχολόγος ένας νοσηλευτής της ΣΑΝ με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία ή να γίνει νομικός ένα στέλεχος απόφοιτος Ευελπίδων που έχει πχ το μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Οικονομία» από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει πάρει μετάθεση στο Στρατοδικείο και ασχολείται με την προανακριτική διαδικασία ή υπηρετεί στη Διεύθυνση Δικαστικών Γραμματέων του ΓΕΕΘΑ και έχει μάθει εμπειρικά νομικής φύσεως θέματα.

  • 12 Μαΐου 2024, 13:09 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ (ΣΣΑΣ)

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ εισηγείται :

    A. Την προσθήκη παραγράφου 2 στο άρθρο 1 του ΝΔ 562/1970 (Ιδρυτικός νόμος της ΣΣΑΣ) ώστε να προκύπτει αβίαστα η νομική υπόσταση της Σχολής ως ΑΣΕΙ. Δεν νοείται παραγωγική σχολή των ΕΔ να μην είναι ΑΣΕΙ, ισότιμο με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (ΑΕΙ), και η εισαγωγή πρωτοετών να γίνεται αποκλειστικά με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    B. Την τροποποίηση παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ΝΔ 562/1970 που αφορά εισαγωγή στη ΣΣΑΣ- προκήρυξη διαγωνισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1351/1983 «Περί εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

    Γ. Το ρητό προσδιορισμό στο παρόν νομοσχέδιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ως φορέας παροχής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης αντί του γενικού όρου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

    2. Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ως Διακλαδικός, Διοικητικά ανεξάρτητος Σχηματισμός, επιπέδου Ταξιαρχίας, είναι μία μονάδα των ΕΔ που υπάγεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ, στην οποία φοιτούν μαθητές/τριες που εισήχθησαν με Πανελλαδικές Εξετάσεις, με βάσεις εισαγωγής σε όλα τα τμήματα της ανεξάρτητες από τις βάσεις των αντίστοιχων σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που απαραίτητη προϋπόθεση να αποφοιτήσεις από αυτήν και να ονομαστείς Αξιωματικός είναι να έχεις λάβει προηγούμενα το πτυχίο σου από τη σχολή του ΑΠΘ και να έχεις ορκιστεί σε αυτήν, αλλά δεν είναι τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και δεν συμπεριλαμβάνεται στα ΑΣΕΙ.

    Ειδικότερα προτείνονται:

    « Προσθήκη παραγράφου 2 στο Άρθρο 1 (του ΝΔ 562/1970) όπως τροποποιείται από το άρθρο 43 του παρόντος Νομοσχεδίου με αλλαγή αρίθμησης των άλλων παραγράφων.

    2. Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), νοείται ως Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ), ισότιμο με τα ιδρύματα του Πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά με την κείμενη νομοθεσία.»

    «Τροποποίηση παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ΝΔ 562/1970

    1. Η εισαγωγή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) γίνεται μετά από διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1351/1983 «Περί εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», που προκηρύσσεται για ορισμένο αριθμό μαθητών/τριών και καθορίζεται ξεχωριστά για κάθε μία από τις πανεπιστημιακές Σχολές ή τμήματα αυτών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Νομικής, Οικονομικού, Ψυχολογικού και Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.»

    Με εκτίμηση

    Το ΔΣ Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ

  • 12 Μαΐου 2024, 13:35 | Γώργιος Π.

    Θεωρω τεραστια αδικια την συγχωνευση των τριων σωματων καθως σπουδαστες των στρατιωτικών σχολων τις Π.Α που εγραψαν αφενως παραπανω μορια ωστε να εχουν προσβαση στα πλεονεκτηματα της ΠΑ οπως μεταθεσεις, καλυτερη οικογενειακη σταθεροτητα στο μελλον καθως και εργασιακο κλιμα στερουνται διχως καν να τους ρωτησουν . Αιτειται η αποσυρση των αρθρων η εστω η μετατροπη της μεταταξης απο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ!!Καταστρεφεται το μελλον των στελεχων της ΠΑ αφενως και αφετερου του ολου Σωματος. Κανενα κινητρο και προβλεπεται μονοδρομος η παραιτηση .
    Παρακαλούμε λάβετε υπόψιν τα σχόλια των στελεχών της ΠΑ που αποτελούν και τον βασικό πύρινα του νέου σώματος οι οποίοι είναι αυτοί που αδικούνται στον μεγαλύτερο βαθμό.
    Μεταθέσεις στις μονάδες του σώματος προέλευσης και όχι σε όλη την επικράτεια!
    Μέριμνα για στολές αφού η κάλυψη του ποσού με τον υπάρχον μισθό δεν είναι εφικτή.
    Ουσιαστική αναβάθμιση με κονδύλια για εξοπλισμό και εκπαιδεύσεις και όχι όπως μέχρι τώρα απλά κινήσεις εντυπωσιασμού.

  • 12 Μαΐου 2024, 13:01 | m

    Και ενώ η ένωση μόνο καλό θα μπορούσε να επιφέρει έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε μία καλή ιδέα σε άλλο ένα χάσμα των στελεχών τον Ε.Δ.

    Ποιος είναι ο ΑΝΣΚ αυτής της ενοποίησης??
    Αν είναι η παραίτηση στελεχών της Π.Α βαδίζουμε σε καλό δρόμο, αν όχι κάποια πράγματα πρέπει να θεσπιστούν πριν περάσει το νομοσχέδιο και για άλλη μια φορά στελέχη βρεθούν προ τετελεσμένων. Πολλά θέματα δεν έχουν θεσπιστεί σωστά η δεν αναγράφονται καν όπως:
    ( Ένα απλό παράδειγμα που αφορά όλους Βασική χορήγηση στολών ) (να προβλεφθεί πριν φτάσει η υπηρεσία να ζητά από τα στελέχη να επωμισθούν για άλλη μια φορά με δικά τους έξοδα)

    Η μεγαλύτερη απογοήτευση στο εν λόγο νομοσχέδιο έρχεται για τα στελέχη της Π.Α
    Δύο κύρια θέματα που πρέπει να λυθούν:
    1 Αξιωματικοί – Υπαξιωματικοί με μεγαλύτερη βαθμολογία πανελληνίων, δυσκολότερες σχολές κλπ. θα βρεθούν ξαφνικά πίσω από στελέχη του Σ.Ξ και του Π.Ν μόνο και μόνο λόγο αρχαιότητας σώματος ??
    2 Έξτρα μεταθέσεις / μη συμβατά μόρια ? ( πώς θα ορίσουμε ποιος πρέπει να πάει και που?
    (πως θα στείλουμε ένα στέλεχος της Π.Α σε φρεγάτα??/πως θα ορίσουμε ποια στελέχη έχουν παραπάνω μόρια από άλλα κλπ )

    Να τονίσουμε εδώ ότι τα στελέχη του Σ.Ξ επιθυμούν ως επί το πλείστο να ενταχθούν στο κοινό σώμα.
    Στο ναυτικό τα στελέχη που αφορά το νομοσχέδιο είναι ελάχιστα μιας και δεν έχουν σώμα πληροφορικής. Θα ζητηθεί σε δεύτερο χρόνο να καλύψουν θέσεις η θα επωφεληθεί το Π.Ν απλά τραβώντας πρώην στελέχη του Σ.Ξ και της Π.Α μετά τη θέσπιση του νομοσχεδίου??

    Προτιμώμενο μοντέλο αυτό των Ιατρών – Νοσηλευτών !!!
    Κοινή σχολή – Πέραν της σχολής ο κάθε κλάδος συντηρεί τις δικές του ανάγκες από στελέχη!!!!
    Κοινές στελεχώσεις μονάδων όπου είναι εφικτό.!

    1) Το πρώτο που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι κοινές εκπαιδεύσεις των στελεχών
    (από τις σχολές έως και μετεκπαιδεύσεις- εξειδικεύσεις κλπ )
    Πάλι μοντέλο Ιατρών (εξειδικεύεται κάποιος σε ένα τομέα? να διασφαλίζουμε υποχρεωτική παραμονή αλλιώς επιστροφή χρημάτων)
    2) Το δεύτερο βασικό είναι η ομοιογένεια συστημάτων των Ε.Δ
    ( τα οφέλη εδώ άπειρα και αναρίθμητα )
    Δεν μπορεί ο κάθε κλάδος στις μέρες μας να κάνει ανάπτυξη παρόμοιό τύπου λογισμικού (π.χ εφαρμογές για τη διακίνηση εσωτερικής αλληλογραφίας και τις εφαρμογές προσωπικού -μισθοδοσίας κλπ )
    Πρέπει να γίνει άμεση ενοποίηση των συστημάτων και των διευθύνσεων ειδικά στα Γενικά Επιτελεία

    Στην μετάταξη στον Υπαξιωματικών υπήρχε σχόλιο ότι η μετάταξη είναι ΕΦΑΠΑΞ ,πράγμα που απέκλειε κάποιον με πτυχίο να διεκδίκηση μία θέση Αξιωματικού // τώρα δεν είναι ΕΦΑΠΑΞ??? Τώρα κάποιος με πτυχίο που δεν είχε την δυνατότητα δε μας ενδιαφέρει που θα μεταταχτεί ξανά πάρα τη θέληση του???

    Σκέψεις που δεν ειπώθηκαν στα έγγραφα:
    (Έγγραφα τα όποια θα έπρεπε να σχολιαστούν από όλα τα στελέχη ανεξαρτήτου Βαθμού και προέλευσης !!!) (για να μη φτάνουμε να γράφουμε πράγματα στη δημόσια διαβούλευση!!)
    1) Χορηγήσεις στολών – καλύτερο προτεινόμενο μοντέλο αυτό του ναυτικού – ΠΕΡΑΝ της αρχικής χορήγησης εφάπαξ δικαίωμα 60 ευρώ κάθε έτος
    2) Ταμεία και διάφορες μεταξύ αυτών ???
    3) Νοσοκομειακές καλύψεις διάφορες μεταξύ αυτών ???
    4) Κέντρα παραθερισμών ???

    Σε όλα τα παραπάνω και σίγουρα και σε άλλους τομείς ίσως υπάρξουν θέματα στα οποία δε θα υπάρχουν απαντήσεις!!!

    Είμαστε υπέρ της ενοποίησης αλλά όχι της άδικης μεταχείρισης των στελεχών !!!
    Ενοποίηση μπορεί να επέλθει πέραν του κοινού σώματος ή μη!!
    Το κοινό σώμα μπορεί να αφορά νέα στελέχη από το 2024 και έπειτα τα και θα γνωρίζουν σε τι καθεστώς εντάσσονται ! Μέχρι τότε και ως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση με αρκετά νέα στελέχη ( περιπου μια 8ετία) ασ υιοθετήσουμε ένα μοντέλο μετάβασης με κοινές μονάδες ,κοινές στελεχώσεις αλλα διαφορετικές δεξαμενές ανθρώπων.

  • 12 Μαΐου 2024, 12:29 | ΕΑ

    Το ICT (Information Communication Technology) σε συνδυασμό με Cyber Practitioning που θα καθοδηγείται αποκλειστικά από τη Μονάδα 1864 πρέπει να παραμείνει αδιαίρετο και κλαδικό. Οι απόφοιτοι πληροφορικης της ΣΣΑΣ να κατανέμονται στους κλάδους.

  • 12 Μαΐου 2024, 12:59 | Χ.Π.

    ———————————————————————–
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος)
    Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)
    Σχόλιο:
    Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».
    Εισήγηση:
    Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
    ———————————————————————–
    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:
    Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).
    Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
    • Κυβέρνηση-προς-πολίτη
    • Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B
    • Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G
    Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης
    Ερώτημα:
    Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο; Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
    • Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
    • Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολής

    Εισήγηση:
    Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 1:
    Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.
    Προκύπτοντα ερωτήματα:

    – Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
    – Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
    – Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
    – Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;

    Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)
    Εισήγηση 1:

    Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:

    «Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .

    Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.

    Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 2:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
    Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα
    Ερώτημα:
    Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης
    Εισήγηση 2:

    Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 3:
    Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».
    Εισήγηση 3:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 4:
    Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»

    Ερώτημα:

    Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;

    Εισήγηση 4:
    Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 5:

    Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.

    Εισήγηση 5:

    Να προστεθεί στο άρθρο 49:

    «Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.

    Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

    Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.

    Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
    Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο 6:

    Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ

    Εισήγηση 6:
    Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
    «ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ»

    ———————————————————————-

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Λοιπές εισηγήσεις:

    – Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
    – Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
    – Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».
    ———————————————————————-
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:

    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.

    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.

    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.

    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.

    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβολα».

    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.

    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:

    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση

    Εισήγηση:

    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:

    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    ———————————————————————
    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
    Σχόλιο 1:
    Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).

    Εισήγηση:

    Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:

    «Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
    – Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
    Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.
    ———————————————————————-
    Άρθρα 54-55-56-57.
    Σχόλιο:

    Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.
    Εισήγηση:
    Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
    Σχόλιο:

    Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».
    Εισήγηση:
    Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»

    ———————————————————————-
    Λοιπά
    Σχόλιο:
    Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.
    Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.
    Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα:
    «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»
    Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης
    Εισήγηση:

    Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
    «Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.
    Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού
    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»

  • 12 Μαΐου 2024, 12:05 | N. I.

    ———————————————————————–
    Μέρος Δ΄ (Τίτλος)Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)Σχόλιο:
    Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».Εισήγηση:
    Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
    ———————————————————————–
    Άρθρο 48
    Αποστολή του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣχόλιο:
    Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
    • Κυβέρνηση-προς-πολίτη
    • Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B
    • Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησηςΕρώτημα:Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο;Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
    • Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
    • Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολήςΕισήγηση:Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣχόλιο 1:Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.Προκύπτοντα ερωτήματα:– Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
    – Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
    – Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
    – Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)Εισήγηση 1:Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:«Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣχόλιο 2:Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμαΕρώτημα:Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμηςΕισήγηση 2:Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣχόλιο 3:
    Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».Εισήγηση 3:Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣχόλιο 4:
    Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»Ερώτημα:Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;Εισήγηση 4:
    Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣχόλιο 5:Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.Εισήγηση 5:Να προστεθεί στο άρθρο 49:«Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣχόλιο 6:Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.ΞΕισήγηση 6:Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
    «ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ———————————————————————-Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΛοιπές εισηγήσεις:– Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
    – Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
    – Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».———————————————————————-
    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΣχόλιο:Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:– Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική ΚυβέρνησηΕισήγηση:Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:« οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»———————————————————————-
    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
    Σχόλιο 1:
    Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).Εισήγηση:Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:«Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
    – Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
    Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.———————————————————————-
    Άρθρα 54-55-56-57.Σχόλιο:Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.Εισήγηση:
    Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
    ———————————————————————-
    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
    Σχόλιο:Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».Εισήγηση:
    Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»———————————————————————-
    ΛοιπάΣχόλιο:Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα: «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμηςΕισήγηση:Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
    «Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικούΤο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»

  • 12 Μαΐου 2024, 11:53 | Λ.

    Η στελέχωση του κοινού σώματος πληροφορικής να γίνει αποκλειστικά και μόνο με αίτηση των στελεχών που το ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

  • 12 Μαΐου 2024, 11:18 | Ιωάννης Δομάκης

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Η κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής δεν έχει θέση σε σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη διακλαδικότητας στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Προτείνεται επίσης για λόγους αξιοκρατίας και διαφάνειας να υπάρχει πρόβλεψη στις προκυρήξεις μετάταξης για συγκεκριμένα βασικά προσόντα ώστε να μην αλλάζουν κατά το δοκούν και δημιουργούνται υπόνοιες φωτογραφικών προκυρήξεων. Να προστεθούν ως προσόντα η σχετική προυπηρεσία (όπως υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη στην παράγραφο 1ε του άρθρου 12 και στην παράγραφο 1β του άρθρου 29 του ν. 4765/2021 για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ), η βαθμολόγηση στις αξιολογήσεις στα ουσιαστικά προσόντα κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη με άριστα (όπως στην παράγραφο 2 του άρθρου 55 του ν. 3883/2010 για τη μετάταξη αξιωματικών στο Κοινό Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων) και η αναφορά για πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον υποψήφιο την τελευταία δεκαετία (όπως στην παράγραφο 3 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 47 του ν. 5018/2023, για τη μετάταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος).

  • 12 Μαΐου 2024, 11:07 | Ελε

    12 Μαΐου 2024, 09:20 | ΜΜόνιμος ΣύνδεσμοςΗ μετάταξη σε άλλο σώμα, χωρίς την επιθυμία του εκάστοτε στελέχους είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά. Τα στελέχη του ΣΞ μπορεί να ικανοποιούνται από το υπο συσταση σώμα και να δίνουν συγχαρητήρια, αλλά ένα μεγάλο εν δυνάμει κομμάτι του νέου σώματος (στελέχη της ΠΑ), νιώθει αδικημένο αγχωμενο και μέσα στην ανασφάλεια από την στιγμή της αναγγελίας.Μεγαλωσαμε περάσαμε σχολεία κάναμε μεταπτυχιακα για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να εξελιχθούμε στις τάξεις της ΠΑ και τώρα σκεφτόμαστε όλοι πως θα ξεφύγουμε από όλο αυτό που έρχεται και θα αλλάξει κατά πολύ όχι μόνο το εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και τον οποίο οικογενειακό προγραμματισμό έχει κάνει ο καθενας. Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών της ΠΑ σκέφτεται ηδη την παραίτηση κάτι που σίγουρα οι αρμόδιοι το γνωρίζουν αλλά ίσως δεν τους απασχολεί.
    Προτείνεται απόσυρση από το προς ψηφίση νομοσχέδιο της υποχρεωτικής μετάταξης των στελεχών.

  • 12 Μαΐου 2024, 11:42 | Κυριακή Παπαδοπούλου

    Όλοι μας επιλέξαμε τον κλάδο στον οποίο θέλουμε να υπηρετούμε ( πχ ΣΞ,ΠΑ,ΠΝ).
    Εν μια νυκτί θα βρεθούμε στον αέρα χωρίς να ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί επακριβώς ο νόμος λόγω των πολλών ασαφειών που υπάρχουν καθώς και τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή μας.
    Καλό θα ήταν αν κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο εν λόγω Σώμα να γίνει κατόπιν αιτήσεως του καθως επίσης και δίνοντας επιπλέον κίνητρα και πλεονεκτηματα για να το κάνει.
    Όποιος δεν επιθυμεί, να παραμείνει στην ειδικότητα του και στον κλάδο του.
    Προτάσεις:
    1. Μετάταξη έπειτα από αίτηση του ίδιου του ενδιαφερομένου.
    2. Επιπλέον κίνητρα για την ένταξη κάποιου σε αυτό, πχ. Τοποθέτηση σε θέση επιθυμίας του, δυνατότητα επιπλέον εκπαίδευσης, οικονομικά κίνητρα, ίσως και κάποια προνόμια
    3. Συγκεκριμενοποίηση του τρόπου τοποθέτησης – μετάθεσης του.
    4. Μη υποχρεωτικής μετάταξης όλων.
    5. Δημιουργία ΣΩΜΑΤΟΣ Πληροφορικής με τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών των τριών κλάδων από δω κι έπειτα.
    6. Σε περίπτωση δημιουργίας ή μετάταξης τα έξοδα στολών να καλύπτονται από την υπηρεσία και να μην επιβαρύνουν τα στελέχη.
    Είμαστε στην ειδικότητα γιατί το επιλέξαμε.
    Με τις τροποποιήσεις αυτές πολλοί απο εμάς θα βρεθούμε σε κάτι που δεν μας καλύπτει.