ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού» και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13
1. Οι διατάξεις του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12) εφαρμόζονται αναλόγως και για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όπου στον παραπάνω νόμο αναφέρονται οι όροι Στρατός Ξηράς, κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικού, νοούνται και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντίστοιχοι κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικών.
2. Ο αριθμός των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2.500 και 1760 για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του αντίστοιχου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των οπλιτών με πενταετή υποχρέωση κάθε κλάδου.
4. Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής και ένταξής τους στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του αρμόδιου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου. Η ένταξή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Μέχρι την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου υπουργικών αποφάσεων, όσοι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο θεσμό των Ε.Μ.Θ. συνεχίζουν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και για τις εθελόντριες του ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279), που το επιθυμούν. Όσες από αυτές συμπλήρωσαν ήδη ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον πενταετή υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση παραμονής εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ή από την ημερομηνία συμπληρώσεως της πενταετούς υπηρεσίας αναλόγως με την περίπτωση. Όσες δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του ν. 705/1977.
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται τα θέματα ιεραρχίας και προαγωγών, οι καταστάσεις, οι προϋποθέσεις μισθολογικής προαγωγής τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Υπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.
7. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών μακράς θητείας σε κάθε Κλάδο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές οργανικές θέσεις, ενώ για τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή και Αρχισμηνία αντίστοιχα.
9. Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά των οργανικών θέσεων εντός κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.
10. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος.».

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 09:12 | Παπαβασιλείου Βαγγέλης

    Είμαι Επαγγελματίας Οπλίτης και ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 09:59 | Ευστράτιος Μ.

    Να γίνει δίκαιη αποκατάσταση στη Β μισθολογική κατηγορία για τους συναδέλφους ΕΜΘ γιατί μόνο με την βαθμολογική δεν έχει καμία αξία αφού θα είναι ηθική τακτοποίηση χωρίς αντίκρυσμα όπως είναι και τώρα.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 08:57 | Θωμάς

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση ττο συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ. https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 08:19 | ιγνάτιος

    να υπάρξει βαθμολογική προαγωγή για όσους έχουν υπηρετήση στρατιωτική θητεία με καταβολή της αντίστοιχης εισφοράςως συντάξικης υπηρεσίας και τους πτυχιούχους αει επιπλέον ένα μισθολογικό κλιμάκιο.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 06:49 | Σπύρος Μπιτζιος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 05:27 | Θεμιστοκλής Τριανταφυλλιδης

    Παρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:
    α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.
    β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.
    γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 01:23 | Γιώργος

    Nα γίνει σεβαστή η ιδιαιτερότητα του στρατιωτικού νόμου περί καταβολής σύνταξης ( αμέσως μετά την αυταπάγγελτη αποστρατεία),λόγω κατάληψης ηλικιακού ορίου ΕΠΟΠ.ο εργοδότης ουδέποτε μας ενημέρωσε για την ιδιαιτερότητα αυτή της σχέσης ηλικίας- βαθμού.Αντίθετα μας μονιμοποίησε με ορκομωσία ,παρουσία ιερέα.Η παραβίαση της σύμβασης είναι παράνομη και μονόπλευρη.Ως υπουργός ,ενώ υποσχθεθήκατε την επίλυση του προβλήματος,πετάξατε το μπαλάκι στα επιτελεία.Η νομοθετική απραξία είναι με δόλο, βαραίνει προσωπικά τον υπεύθυνο υπουργό, οπότε και σε περίπτωση μη καταβολής της προβλεπόμενης σε περίπτωση αυταπαγγελτης αποστρατείας εποπ,αναλογικής σύνταξης,όλες οι μυνήσεις θα στραφούν κατά παντός υπευθύνου που έκανε ή δεν έκανε πράξεις που μας οδήγησαν στον εμπαιγμό μας και στην εσκεμμένη παραπλάνηση .Οι ΕΠΟΠ είναι οι άνθρωποι που βγάζουν όλη την δύσκολη δουλειά εδώ και πάνω από 20 χρόνια ,μέρες και νύχτες.Είναι άσχημο που δεν μας συμπεριλαμβάνει πουθενά σε όλα αυτά τα θέματα.Ελπιζω να σεβαστείτε τον δύσκολο αγώνα μας και την τήρηση του όρκου μας.Αν μας ενημερώνατε εξ αρχής για το ότι στα 50 μας έτη θα μας έδιωχνε η υπηρεσία,δεν θα ορκιζόμασταν οι περισσότεροι από εμάς.Η απόκρυψη αυτής της ιδιαιτερότητας συνεχίζεται και στις επόμενες προκυρήξεις ΕΠΟΠ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 01:11 | Γρηγόρης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 00:42 | Μαργαριτόπουλος Κων/νος, Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης παρακαλώ για την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 00:19 | Σάκης

    Προς όφελος όλων των προελεύσεων στις ΕΔ, καλό θα ήταν να δημιουργηθεί το Σώμα Υπαξιωματικών σε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Αυτό θα άμβλυνε όλες τις διαφορές μεταξύ των Αξκών και των Υπξκών. Παράλληλα, θα έδινε μεγαλύτερη αξία στις προσπάθειες όλων των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, καθώς ο ρόλος τους θα γίνονταν περισσότερο διακριτός και διαφορετικός. Τι νόημα έχει κάποιος Υπξκός να γίνεται Αξκός, όταν οι ρόλοι τους ούτως ή άλλως είναι ξένοι μεταξύ τους; Ως λαός οφείλουμε να διορθώσουμε ζητήματα αυτού του είδους, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξελιχθούμε και να γίνουμε ισάξιοι με τους λαούς της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με τις επιταγές των επιρροών και των κατευθύνσεων της Αμερικής (Δυτικός κόσμος), αλλά θα παραμείνουμε για πάντα ένα οθωμανικό κακέκτυπο μιας άλλης εποχής. Ο ανώτερος βαθμός του Υπξκού πρέπει να είναι αυτός του Ανθστή, ο οποίος θα αποτελεί και την Ηγεσία αυτών. Εάν κάποιος γνωρίζει ότι κάποτε θα γίνει ο Αρχηγός των Υπξκών, αν μη τι άλλο αυτό θα αποτελεί μεγάλο κίνητρο για όλους. Μόνον έτσι θα ξεκαθαρίσει η υφιστάμενη συγκεχυμένη κατάσταση. Κάντε ρηξικέλευθες προτάσεις και δεν θα βγείτε χαμένοι. Η χώρα χρειάζεται μπροστάρηδες κι ανθρώπους με όραμα για τις ΕΔ. Μπορείτε να τα καταφέρετε καλύτερα.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 00:51 | Πάνος Σ.

    Τους Επ.οπ τους έχετε για πέταμα αλλά εκλογές έρχονται όπως ανεβήκατε θα πέσετε βλέπεις δεν είναι λίγοι οι 20.000 ψήφοι και μαζί οι οικογένειές τους.να συμπεριλάβετε κ τους Εποπ κ το συνταξιοδοτικό.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 00:25 | Νικολαος

    Πρέπει άμεσα να λυθεί το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 23:34 | Δημήτρης

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ ΓΙΑΤΊ ΌΛΟΙ ΟΙ ΕΠ.ΟΠ ΚΆΝΟΥΝ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΑΝΆΡΤΗΣΗ copy paste ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΈΝΑ ΆΡΘΡΟ ΠΟΎ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΆ ΑΛΛΑ ΑΦΟΡΆ ΑΛΛΟ ΘΕΣΜΌ Κ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ..

    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΌΠΟ ΧΆΣΑΜΕ Κ ΧΆΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΧΌΛΙΑ ΕΠΊ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟΥ ΆΡΘΡΟΥ..

    ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΆΡΘΡΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΆ ΣΧΌΛΙΑ ΠΙΟΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΖΉΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠ.ΟΠ..ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΉ Η ΜΟΝΟΤΟΝΊΑ..

    ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΜΘ ΕΠΡΈΠΕ ΧΡΌΝΙΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΛΆΒΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΒΑΘΜΌ ΩΣ ΜΕΡΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΊΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΕΛΌΝΤΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΈΓΙΝΑΝ Κ ΤΧΕΣ..

    ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΈΤΣΙ ΟΜΩΣ ΑΞΊΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΕΘΑ…..

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 23:02 | Χαράλαμπος Γ

    Δεν επιλύει το βαθμολογικό των ΕΜΘ η ανωτέρω ρυθμιση απλά όπως αναγράφει και στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης επιλύεται μόνο ο αποστρατευτικός βαθμός. Λείπει δηλαδή η πρόταση τροποποίηση του άρθρου 69 του Ν. 3883 /2010 που θα ορίζει τον χρόνο Απονομής του βαθμού του υπλγού.Οι Εποπ και οι απόφοιτοι της σχολής Οπλιτών δεν τους ενδιαφέρει το παρόν άρθρο και θα πρέπει να σβηστούν τα ανυπόστατα σχόλια τους.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 23:15 | Kos Styl

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 23:52 | Σταύρος

    Πρέπει να συμπεριληφθεί εντός του νομοσχεδίου η λυση του συνταξιοδοτικού των επαγγελματιών οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 23:27 | Χρήστος

    Η μονη λογικη και νομιμη εξελιξη για το θεσμο των ΕΠ.ΟΠ ειναι να εχει ακριβως την ιδια αντιμετωπιση με τους ΕΜΘ, βαθμο – μισθολογικο κλιμακιο – συνταξιοδοτικο. Υποτιθεται οτι ακολουθεί τους μονιμους υπαξιωματικους μη παραγωγικων σχολων. Οποιαδηποτε προταση που δεν ζηταει αυτο απλα συνεχιζει τη λογικη των πολλων ταχυτητων στο στρατευμα μεταξυ των θεσμων μονιμων υπαξιωματικων μη παραγωγικων σχολων!

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 23:42 | Δημητριος Ζαχος

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσπαθεί να διορθώσει μια μεγάλη αδικία που έγινε προς τους ΕΜΘ με την ψήφιση του καινούργιου μισθολογίου και για να γίνω ποιο σαφής και να καταλάβουν οι φίλοι τον στρατιωτικών σχολών ΑΣΣΥ που μιλάνε για αδικία μεταφέρω αυτούσιο το Νόμο υπ’ αριθ. 1848/1989 ΦΕΚ 112/Α/8-5-1989 πάνω στον οποίο βγήκανε οι προκηρύξεις εισαγωγής ΕΠΥ και μετέπειτα ΕΜΘ. <> Με την ψήφιση του καινούργιου μισθολογίου πλέον οι ΕΜΘ πληρωνότανε και ακόμα πληρώνονται ως Ανθυπασπιστές η απώλεια εισοδήματος τεράστια και σε μηνιαίο μισθό και σε σύνταξη και δεν νομίζω κάποιος άλλος θεσμός στις ένοπλες δυνάμεις να είχε τέτοια απώλεια εισοδήματος, αυτή είναι η αδικία κύριοι να προσλαμβάνεσαι με συγκεκριμένη εγκύκλιο να σου την αλλάζουν ολόκληρη εκτός από το βαθμολογικό. Η λύση πρέπει πλέον να δοθεί οριστικά με την υπαγωγή στο Β κλιμάκιο για τους ΕΜΘ Ανθυποσμηναγούς και άνω έτσι ώστε να πάρουν την σύνταξη που δικαιούνται σύμφωνα με την προκήρυξη εισαγωγής. Δεν είναι χάρη αυτό αλλά δικαιοσύνη.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 23:01 | Στέφανος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:03 | Αγγελος Γιαννοπουλος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:00 | Θοδωρής

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:16 | Κωνσταντίνος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:18 | Αγγελος Γιαννοπουλος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ καθώς και αναβάθμιση του θεσμού.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:49 | Βασίλης Παπαζαφειρης

    Αμεσα πρέπει να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση για το συνταξιοδοτικό των χιλιάδων ΕΠΟΠ,που αυτοι και οι οικογένειές τους ζουν στην αβεβαιότητατα.Εχουμε δωσει την ψυχή μας τόσα χρόνια στις Ένοπλες δυνάμεις και στην πατρίδα μας. Έλεος πια. Έως εδώ η αδιαφορία

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:53 | ΚΩΣΤΙΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΛΓΟΥ ΣΕ ΑΞΚΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΕΜΘ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Β ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΚΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ.Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΛΓΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ,ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΠΤΥΧΙΑ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:03 | Σάκης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:17 | Βαγγέλης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ. Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου Θεού. Έχουμε οικογένειες με μικρά παιδιά.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:08 | Αναστάσιος

    Να συμπεριληφθούν στο παρόν και η επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των ΕΠΟΠ όπως σας έχει προταθεί από την ΠΟΜΕΝΣ.
    Παράλληλα δεν βλέπουμε την μισθολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ που γίνονται Αξκοί και μάλιστα το συγκεκριμένο ήταν στις επίσημες δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:19 | ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΏΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΌΤΗΤΑΣ ΠΈΛΛΑΣ

    ζηταμε να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:48 | ΚΟΥΛΗΣ Ν

    ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ…… ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ για ΟΛΟΥΣ τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ (ΕΠ.ΟΠ.) τους οποιους ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΑΙ στα 50 ετη ανεξαρτητως ετων υπηρεσιας ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΑ με ενα διαταγμα του 74, το οποιο και ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ για αλλη κατηγορια ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ μη παραγωγικων σχολων…. Το προσωπικο τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΕΠ.ΟΠ.) αριθμει περιπου 20000 ανδρες και γυναικες… Θα ηταν ΣΥΝΕΤΟ κ ΔΙΚΑΙΟ να υπαρξει ΜΕΡΙΜΝΑ για ολους τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ (ΕΠ.ΟΠ.).. Οι οποιοι ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ και προσφερουν για την ΠΑΤΡΙΔΑ απο το 2002 εως σημερα ΟΠΟΥ κ ΟΤΑΝ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ… ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ που δώθηκαν από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο για το νομοσχεδιο και την ΕΠΙΛΥΣΗ του ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ για τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ(ΕΠ.ΟΠ.)…. Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το άρθρο 8 και η παρ. 2α του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, που θέτει ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ και διώχνει με ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ (ΕΠ.ΟΠ.) των Ενόπλων Δυνάμεων ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ…. Οσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών. Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ κάθε ασφαλισμένου αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ…

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:50 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Σύμφωνα με το ΠΔ.21/1991 που αφορά τους ΕΜΘ στο άρθρο 6 αναφέρεται η μισθολογική εξωμοιωση τους με τους συναδέλφους από ΑΣΣΥ και συγκεκριμένα στα 33 έτη με τον βαθμό του Λοχαγού.Θεωρω λοιπόν άδικο να γραφωνται από συναδέλφους ότι είναι κατάφορη αδικία η απόδοση του βαθμού Υπλγου στους ΕΜΘ από την στιγμή που το ίδιο το κράτος νομοθέτησε οι αποδοχές μας να είναι σύμφωνα με το βαθμό που φέρουμε ενώ οι σύμβαση ουσιαστικά της εργασίας μας αναφέρει άλλα.Κατοπιν των ανωτέρω θεωρώ προσωπικά ότι πρέπει να φέρουμε τον βαθμό του Λοχαγού εν ενεργεία και όχι εν αποστρατεία.Επιπλεον θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σωστή η αποκατάσταση των συναδέλφων εξ ΑΣΣΥ που αφορούν τα έτη 90-93 ως προς τις προαγωγές και παρακαλώ την πολιτική ηγεσία να δώσει λύση στους συναδέλφους μας ΕΠΟΠ για την παραμονή τους στις ένοπλες δυνάμεις σαν ελάχιστη αναγνώριση σε όσα έχουν προσφέρει.
    Ευχαριστώ εκ τών προτέρων.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:20 | Ευάγγελος

    Ντροπή και μόνο ντροπή η μη επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των Επ.Οπ. Αυτό εννοείται ως μέριμνα προσωπικού;;;; Θα έπρεπε να είχε λυθεί χθες. Απαξιώνετε τον πολυπληθέστερο θεσμό του Ε.Σ. Την ραχοκοκαλιά του. Ντροπή σας.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:32 | Ελευθεριος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ!
    Η μονη λογικη και νομιμη εξελιξη για το θεσμο μας ειναι να εχουμε ακριβως την ιδια αντιμετωπιση με τους ΕΜΘ, βαθμο – μισθολογικο κλιμακιο – συνταξιοδοτικο. Υποτιθεται οτι ακολουθουμε τους μονιμους υπαξιωματικους μη παραγωγικων σχολων. Οποιαδηποτε προταση που δεν ζηταει αυτο απλα συνεχιζει τη λογικη των πολλων ταχυτητων στο στρατευμα μεταξυ των θεσμων μονιμων υπαξιωματικων μη παραγωγικων σχολων!

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:00 | Γιάννης Κ

    Κύριε υπουργέ
    Ευχαριστούμε για την δίκαιη επίλυση του βαθμολογικού και την ένταξη μας στο Β κλιμάκιο χωρίς να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες αξιωματικών στις ένοπλες Δυνάμεις στους βαθμούς του ανθυπολοχαγου , υπολοχαγού και λοχαγού! Γεγονός που ήδη ισχύει σε αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και πληρώνονται στο Β κλιμάκιο
    Σας ευχαριστούμε!

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:38 | Δεμερτζής Θωμάς

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:30 | Niki

    Απλά δε μας βλέπουν καν .

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:39 | Κωστας

    Άμεση επίλυση του συνταξιολογικου θέματος των επαγγελματιών οπλιτών σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ…

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:51 | Χρήστος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:01 | Βασιλης

    Να καθοριστεί επιπλέον για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ ο αποστρατευτικος βαθμος

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:14 | Γιώργος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:14 | Φώτης

    Είμαι Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:13 | Κώστας

    Επιτέλους πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση όσον αφορά το συνταξιοδοτικό των χιλιάδων ΕΠΟΠ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:20 | Κ. Γαλάνης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:42 | Συμεών Ι.

    Γίνεται αναφορα σε διαβουλευση αρθρου που αφορα, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, στο οποιο φαινεται να μην γινεται καμια προβλεψη για τους συναδελφους επαγγελματιες οπλιτες τους οποιους αποστρατευετε στα 50 ετη ανεξαρτητως ετων υπηρεσιας αυταπαγγελτα με ενα διαταγμα του 74, το οποιο και καταργησατε για αλλη κατηγορια υπαξιωματικων μη παραγωγικων σχολων. Το προσωπικο της κατηγοριας αυτης αριθμει περιπου 20000 ανδρες και γυναικες και φυσικα επηρεαζεται η ζωη η δικη τους αλλα και των οικογενειων τους. Θα ηταν συνετο να υπαρξει μεριμνα και για αυτους οι οποιοι υπηρετουν και προσφερουν εδω και 20 ετη την πατριδα οπου και οποτε απαιτηθει οπως ολες οι κατηγοριες στρατιωτικων ανεξαρτητου προελευσης.
    Ευχαριστω

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:30 | Φίλιππος Παρασχάκης

    Μόνιμος ΣύνδεσμοςΩς Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:08 | Ξενοφων

    Η μονη λογικη και νομιμη εξελιξη για το θεσμο των Επαγγελματιων Οπλιτων ειναι να εχουμε ακριβως την ιδια αντιμετωπιση με τους ΕΜΘ σε βαθμο – μισθολογικο κλιμακιο – συνταξιοδοτικο. Υποτιθεται οτι ακολουθουμε τους μονιμους υπαξιωματικους μη παραγωγικων σχολων. Οποιαδηποτε προταση που δεν ζηταει αυτο απλα συνεχιζει τη λογικη των πολλων ταχυτητων στο στρατευμα μεταξυ των θεσμων μονιμων υπαξιωματικων μη παραγωγικων σχολων!

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:00 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί και να δοθεί λύση στο πρόβλημα το συνταξιοδοτικο σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.Ευχαριστω

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:11 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:06 | Χρήστος

    Πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη που να λύνει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Να καταργηθεί ο συνδυασμός των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α και του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, που θέτει ως όρια ηλικίας την ηλικία των 50 και 54 ετών και διώχνει με αυτεπάγγελτη αποστρατεία 20000 και πλέον στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς την απονομή σύνταξης καθότι τα ηλικιακά όρια του ΕΦΚΑ αφορούν τα 60 έτη ή τα 40 έτη ασφάλισης.
    Η συνταξιοδότηση κάθε ασφαλισμένου αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα και δεν νοείται από καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία και καμιά συνταγματική διάταξη να οδηγούνται στην έξοδο από το επάγγελμα τους άνευ συνταξιοδότησης πολύτιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αντίθεση με τους ΕΜΘ στους οποίους δόθηκε ορθός λύση.Αυτο νομικά είναι διάκριση λόγο ηλικίας και διάκριση μεταξύ εργαζομένων σύμφωνα με τα άρθρα 1 της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ, 1 της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ περί της αρχής ίσης μεταχείρισης προσώπων.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:45 | Γεώργιος

    Τραγικό από κάθε άποψη το να προάγεις τον ΕΜΘ στο βαθμό του Υπλγου και να αφήνεις καταληκτικό βαθμό Υπλγο τον Ελαφράς Υπηρεσίας από ΑΣΣΥ. Απαξίωση και προκλητική συμπεριφορά. Πόσο μάλλον τωρα που θα πάρει και δώρο ένα βαθμό ακόμα και από Δεκανέας θα γίνει Λοχαγός.

    Ο Ελαφράς Υπηρεσίας από ΕΜΘ προάγεται κανονικά… Όλοι οι ΕΥ, πλην των ΑΣΣΥ, προάγονται κανονικά όπως στην ενεργό υπηρεσία. Αυτό ονομάζεται διαχωρισμός και αδικία, ενώ η Υπηρεσία στηλιτεύει και τιμωρεί το πρόβλημα υγείας αν τελειώνεις Παραγωγική Σχολή και αν εισάγεσαι σε αυτήν με Πανελλήνιες εξετάσεις

    Κάπου στη διαδρομή ο ΕΜΘ θα διατάζει τον ΑΣΣΥ και τον ΑΣΕΙ. Μπράβο, που έχετε απαξιώσει την Ιεραρχία. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους προάγετε σε Ταξιάρχους και να τελειώνουμε με το όλο θέμα… Ντροπή