ΜΕΡΟΣ Δ` ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Άρθρα 43-58)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Άρθρο 43
Ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 1 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί του σκοπού και της έδρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1
Σκοπός και έδρα της Σχολής

1. Ιδρύεται Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης για την κατάρτιση συγκεκριμένων ειδικοτήτων αξιωματικών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση του πρώτου εδαφίου παρέχεται για τις εξής ειδικότητες αξιωματικών:
α. Υγειονομικού (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων).
β. Νομικού.
γ. Οικονομικού.
δ. Πληροφορικής.
3. Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι προς κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και με την προϋπόθεση της καταβολής της δαπάνης του άρθρου 25 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
5. Η Σχολή δύναται σε περίπτωση επιστράτευσης να μεταφερθεί προσωρινά στην Αθήνα, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, όπου στον παρόντα γίνεται αναφορά σε «Θεσσαλονίκη», «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και «Φρουρά Θεσσαλονίκης», νοούνται, αντίστοιχα, «Αθήνα», «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Φρουρά Αθηνών».».

Άρθρο 44
Οργάνωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 2 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2
Οργάνωση της Σχολής

Η Σχολή περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, ήτοι:
α. Πτέρυγα Υγειονομικού (ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι).
β. Πτέρυγα λοιπών Σωμάτων (νομικού, οικονομικού, πληροφορικής).».

Άρθρο 45
Ονομασία και αρχαιότητα – Τροποποίηση άρθρου 20 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 20 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της ονομασίας και της αρχαιότητας των αποφοίτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20
Ονομασία και αρχαιότητα

1. Μετά από την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους και με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πτυχιούχοι της οικείας σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάζονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εξής:
α) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ονομάζονται Ανθυπίατροι.
β) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φαρμακευτικής ονομάζονται Ανθυποφαρμακοποιοί.
γ) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κτηνιατρικής ονομάζονται Ανθυποκτηνίατροι.
δ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Νομικής, Οικονομικών και Πληροφορικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
2. Η σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους καθορίζεται βάσει της βαθμολογίας τους στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου και στο τελευταίο έτος της Σχολής, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, η αξιολόγηση των οποίων υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον οργανισμό της Σχολής.».

Άρθρο 46
Επιστράτευση – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 562/1970

Το άρθρο 24 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) σε καιρό επιστράτευσης, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 24
Επιστράτευση

1. Σε καιρό επιστράτευσης η λειτουργία της Σχολής μπορεί να διακόπτεται, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για όλες ή για ορισμένες τάξεις, και οι μαθητές διατίθενται για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων ονομάζονται προσωρινά Ανθυπασπιστές και των λοιπών τάξεων Λοχίες.
2. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Σχολής λήγει η θητεία του διδακτικού της προσωπικού που προέρχεται από αποστράτους αξιωματικούς και ιδιώτες.
3. Η Σχολή επαναλειτουργεί με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άρθρο 47
Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής:
α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.
β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
ε) Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
στ) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
ζ) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.
η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας των εντασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχών των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
5. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.
6. Το σύνολο των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικών θέσεων, στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, μεταφέρεται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
7. Το σύνολο των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στελεχών των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, εντάσσονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ), διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.

Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 51
Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

1. Για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 3883/2010 (Α’ 167) σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Τα στελέχη που μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) διατηρούν τον βαθμό τους και ο χρόνος που έχουν διανύσει σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον αντίστοιχο βαθμό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους εξακολουθεί να ισχύει και μετά από τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, εφόσον απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
4. Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).

Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

1. Η στολή, η ονομασία των βαθμών και τα διακριτικά των βαθμών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι αυτά των στελεχών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το διακριτικό οπλόσημο του Σώματος στις στολές και το έμβλημα του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι το ίδιο με αυτό του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
2. Όσοι εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, τα μετάλλια, τις διαμνημονεύσεις και τα διακριτικά σήματα που τους είχαν απονεμηθεί προ της, κατά περίπτωση, ένταξης ή μετάταξης σε αυτό.

Άρθρο 53
Οικονομική και διοικητική μέριμνα

1. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να διέπονται από τα ισχύοντα στον Κλάδο προέλευσής τους.
2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και όσοι αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Άρθρο 54
Αποστρατευτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 22 ν. 2439/1996

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Ιατρού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρού», β) η λέξη «Στρατολογικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νομικού», γ) προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και η περ. γ΄, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην παρ. 17 του άρθρου 20. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Υγειονομικού Ιατρού και τους Υποστρατήγους Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.».

Άρθρο 55
Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί των διακρίσεων και των ειδικοτήτων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. (4) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, β) το στοιχ. (δ) της υποπερ. (14) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, γ) η υποπερ. (6) της περ. δ’ της παρ. 3 καταργείται, δ) στην υποπερ. (8) της περ. δ’ της παρ. 3, διαγράφονται οι λέξεις «, Έρευνας Πληροφορικής», ε) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 3
Διακρίσεις – Ειδικότητες

1. Οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε:
α. Όπλων:
(1) Πεζικού
(2) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(3) Πυροβολικού
(4) Μηχανικού
(5) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(6) Αεροπορίας Στρατού
β. Σωμάτων:
(1) Τεχνικού
(2) Εφοδιασμού – Μεταφορών
(3) Υλικού Πολέμου, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Υλικού Πολέμου
(β) Πυροτεχνουργών
(4) [Καταργείται]
(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(ζ) Λοιπών Ειδικοτήτων, με τις γενικές ειδικότητες:
(1) Διαχειριστών Υγειονομικού
(2) Διοικητικών Υγειονομικού
(6) Οικονομικού
(7) Γεωγραφικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Γεωγραφικού
(β) Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων
(8) [Έχει καταργηθεί]
(9) Στρατιωτικών Γραμματέων, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Στρατιωτικών Γραμματέων (β) Διερμηνέων
(10) Ταχυδρομικού
(11) Μουσικού
(12) Φροντιστών, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού – Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(13)Αρχιτεχνιτών Όπλων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(14) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα:
(α) Τεχνικού
(β) Εφοδιασμού και Μεταφορών
(γ) Υλικού Πολέμου
(δ) [Καταργείται]
(ε) Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Υλικού.
2. Οι Αξιωματικοί του ΠΝ διακρίνονται σε:
α. Μαχίμους
β. Μηχανικούς
γ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικού
(2) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(2Α) Ειδικών Επιστημόνων
(3) Ειδικοτήτων.
3. Οι Αξιωματικοί της ΠΑ διακρίνονται σε:
α. Ιπτάμενους
β. Μηχανικούς (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)
γ. Αεράμυνας
δ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικών
(2) Υγειονομικών, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(3) Εφοδιαστών
(4) Διοικητικών
(5) Μετεωρολόγων
(6) [Καταργείται]
(6Α) Ειδικών Επιστημόνων
(7) Ραδιοναυτίλων
(8) Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)
(9) Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, Άμυνας Αεροδρομίων)
(10) Μουσικών.
4. Οι Αξιωματικοί των ΚΣ διακρίνονται σε:
α. Νομικού (ΝΟΜ)
β. Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ)
γ. Πληροφορικής (ΠΛΗ)
δ. Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ)
ε. Στρατιωτικών Ιερέων.».

Άρθρο 56
Καταληκτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. α), γ) και δ) άρθρου 23 ν. 3883/2010

Στο άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο στοιχείο (α) της υποπερ. (2) της περ. α΄, αα) οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς» και αβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», β) στο στοιχείο (β) της υποπερ. (2) της περ. α΄, βα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και ββ) οι λέξεις «Κτηνιάτρους Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κτηνιάτρους», γ) στην υποπερ. (3) της περ. β’, οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς», δ) στην υποπερ. (3) της περ. γ’, δα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και δβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», ε) στην υποπερ. (4) της περ. β’, η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους», στ) στην υποπερ. (1) της περ. δ’, προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικού και Γεωγραφικού.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Υγειονομικού Ιατρούς.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..»
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικού Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στη ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.».

Άρθρο 57
Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010

Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του αποστρατευτικού βαθμού των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς και Μετεωρολόγους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους ειδικότητας Ιατρού, τους Υποστρατήγους Νομικού, τους Υποστρατήγους Οικονομικών Επιθεωρητών και τους Υποστρατήγους Πληροφορικής, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου και αντιστοίχων.».

Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

1. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρμόδιο για:
α) Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα και εφαρμογές.
β) Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
γ) Τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
δ) Την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ειδική έμφαση στην αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση προτύπων.
ε) Την εκπόνηση ερευνητικών έργων και μελετών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
στ) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες.
ζ) Τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με τις αρχές της ηθικής ακεραιότητας, υπεύθυνης ανάπτυξης και χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Data Science). Το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, ασφάλεια, επεξεργασία, διαχείριση και ορθή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data), με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.
3. Τα Τμήματα των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.
4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.
5. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:33 | Μαρία

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:16 | Ανέστης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:16 | Λάμπρος

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:09 | Αλεξανδρος

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:20 | Π.Ε.

    Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει από το 1997 που δημιουργήθηκε το Σώμα πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς. Θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πληροφορική, είναι προφανές πως δεν γράφει άλλη γλώσσα προγραμματισμού ή στήνει διαφορετικά δίκτυα ένας από αεροπορία ή από ναυτικό. Η κλαδική αντιμετώπιση της Πληροφορικής στις ΕΔ μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:38 | Κωνσταντίνος

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:43 | Βασίλης

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστήμης της Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εκπαίδευση των νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και συνεπώς στο Τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής κατάρτισης των νέων στελεχών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Στην διαδικασία μετάταξης αξιωματικών στο Σώμα της Πληροφορικής που ίσχυε μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τα περιθώρια ουσιαστικής εκπαίδευσης των αξιωματικών στην επιστήμη της πληροφορικής παρά μόνο δυνατότητα εμπειρικής εκμάθησης. Απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων με μια εκπαίδευση έξι μηνών στη Σχολή Προγραμματιστών και ένα μεταπτυχιακό γενικής γνώσης στην Πληροφορική γινόντουσαν πληροφορικοί, σε αντίθεση με μετατάξεις σε άλλα σώματα στις ένοπλες δυνάμεις όπου ήταν προαπαιτούμενο το προπτυχιακό, πχ στο ν.3883/2010 για τη μετάταξη αξιωματικών στο Κοινό Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων ή στη μετάταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος στο ν. 1911/1990 ή στη μετάταξη υπαξιωματικών σε αξιωματικούς λόγω κατοχής προπτυχιακού. Η ειδικότητα καθορίζεται από το προπτυχιακό και όχι από ένα μεταπτυχιακό. Πουθενά αλλού στο δημόσιο δεν μπορείς να γίνεις ΠΕ πληροφορικός ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα χωρίς σχετικές προπτυχιακές σπουδές. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μπορεί να γίνει ψυχολόγος ένας νοσηλευτής της ΣΑΝ με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία ή να γίνει νομικός ένα στέλεχος απόφοιτος Ευελπίδων που έχει πχ το μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Οικονομία» από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει πάρει μετάθεση στο Στρατοδικείο και ασχολείται με την προανακριτική διαδικασία ή υπηρετεί στη Διεύθυνση Δικαστικών Γραμματέων του ΓΕΕΘΑ και έχει μάθει εμπειρικά νομικής φύσεως θέματα.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:00 | ΜΠ

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Σχετικά με τα σχόλια ότι είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά η ένταξη των στελεχών σε κοινό σώμα και δεν υπάρχει προηγούμενο, να αναφέρω ότι δεν ισχύει. Το Στρατολογικό Σώμα ιδρύθηκε το 1914, με το Νόμο 357/1914, ως Σώμα του Στρατού Ξηράς με την ονομασία «Σώμα Στρατολογίας». Η οργάνωσή του μέχρι το 1988 εντάσσονταν στα ευρύτερα πλαίσια της οργανωτικής δομής του Στρατού Ξηράς. Σε γενικές γραμμές, στην μεταπολεμική οργάνωση του Στρατού Ξηράς, υπήρχε η Διεύθυνση του Σώματος στο ΓΕΣ και Διευθύνσεις Στρατολογικού σε Σχηματισμούς, στις οποίες υπάγονταν τα Στρατολογικά Γραφεία του Στρατού Ξηράς. Το 1968 το Σώμα μετονομάσθηκε σε Στρατολογικό. Το 1988 τα Στρατολογικά Γραφεία έγιναν κοινά και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και το 1989 μετέπεσε σε Κοινό (διακλαδικό) Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:16 | ΜΑΡΙΑ ΤΡ.

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής.
    Η μετάταξη σε άλλο σώμα, χωρίς την επιθυμία των στελεχών κάθε κλάδου των ΕΔ, είναι πρωτοφανές γεγονός, που έχει δημιουργήσει αισθήματα αδικίας, ανασφάλειας και άγχους στην πλειοψηφία των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας από την στιγμή της αναγγελίας. Οι επικείμενες αλλαγές που αναμένονται κατόπιν της σύστασης του κοινού σώματος, όχι μόνο στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό λόγω μεταθέσεων σε Μονάδες εκτός ΠΑ, έχουν οδηγήσει ήδη σε σκέψεις παραίτησης, γεγονός το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς.
    Προτείνεται απόσυρση από το προς ψήφιση νομοσχέδιο της υποχρεωτικής μετάταξης των στελεχών.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:08 | Ανέστης

    Εξετάζοντας το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού σώματος πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, οφείλω να επισημάνω αποφασιστικά τις καταστροφικές προεκτάσεις που αυτό ενδέχεται να έχει:

    1. Ακραία Περιοριστική Εξειδίκευση: Η ενοποίηση ειδικοτήτων πληροφορικής αποτελεί εγκληματική απαξίωση της αναγκαίας βάθους εξειδίκευσης. Η τεχνολογία απαιτεί λεπτομερείς γνώσεις, όχι επιφανειακές και ασαφείς ενοποιήσεις.

    2. Καταστροφική Επιβάρυνση Απόδοσης: Η ριζική αναδιοργάνωση συνεπάγεται χάος και διακοπή των τρεχουσών λειτουργιών. Η μεταβατική περίοδος θα μετατραπεί σε ένα επαχθές στάδιο γεμάτο τεχνικές αστοχίες και επικίνδυνες καθυστερήσεις.

    3. Αποτυχία Διαχείρισης Κρίσεων: Η κεντρικοποίηση διαχείρισης της πληροφορικής θα μετατρέψει τις κρίσιμες καταστάσεις σε γραφειοκρατικούς εφιάλτες, καθώς η απόφαση και εφαρμογή λύσεων θα πνιγεί στα διοικητικά εμπόδια.

    4. Εξάλειψη Τοπικής Προσαρμογής: Η έλλειψη ευελιξίας για τοπικά προσαρμοσμένες λύσεις είναι παράλογη. Ένα ενιαίο σώμα πληροφορικής αγνοεί τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μονάδας, αποδυναμώνοντας την τοπική αποτελεσματικότητα και ασφ

    άλεια.

    5. Κατακερματισμός Υποδομής: Η προσπάθεια για μια ατελή ενοποίηση των συστημάτων είναι μια συνταγή για τεχνολογικό χάος. Αντί για ομαλή συνέργεια, θα οδηγηθούμε σε συνεχή τεχνικά προβλήματα, αποσταθεροποιώντας την υποδομή και την ασφάλεια.

    Αυτοί οι λόγοι υπογραμμίζουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο την ανάγκη για άμεση επανεξέταση και απόρριψη του εν λόγω νομοσχεδίου. Η επιβολή του θα έθετε σε απειλή όχι μόνο την ασφάλεια των πληροφοριών αλλά και την ευημερία του προσωπικού και την οργανωτική αποτελεσματικότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί ή να ακυρωθεί αυτό το αποτυχημένο πρότυπο πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:01 | Χρήστος Κ.

    Η δημιουργία του ΚΣ πληροφορικής είναι ένα πολύ καλό βήμα επίλυσης πολλών προβλημάτων. Έχουν γραφτεί πολλά σωστά σχόλια από πολλούς συναδέλφους για προβλήματα επί του νομοσχεδίου.
    Έχοντας υπηρετήσει μαζί με συναδέλφους τόσο από ΠΑ όσο και ΠΝ καταλαβαίνω απόλυτα τους προβληματισμούς τους.
    Όντως πρέπει να υπάρχει διαφορετική μέριμνα και σχεδιασμός ξεχωριστά υπό την σκέπη του κοινού σώματος.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:52 | Βαγγέλης

    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.
    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.
    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.
    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.
    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».
    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.
    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:
    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση
    Εισήγηση:
    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν

  • 12 Μαΐου 2024, 23:29 | AX

    H έλλειψη ουσιαστικής μελέτης για τις επιπτώσεις της συγχώνευσης των πληροφορικών συστημάτων και η προσέγγιση της «μίας λύσης για όλα» είναι επικίνδυνα ανεύθυνη. Πώς μπορεί να αποφασίζεται η διατήρηση ή απόρριψη κρίσιμων συστημάτων χωρίς ειδικευμένη γνώση και κατάλληλη ανάλυση; Η πολιτική αυτή απειλεί να διαταράξει σοβαρά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του οργανισμού.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:38 | JT

    Το κενό μεταξύ της αμοιβής των στελεχών πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των ομολόγων τους στον ιδιωτικό τομέα είναι απαράδεκτο και προκλητικό. Η αδιαφορία για αύξηση μισθών ή παροχή κατάλληλων επιδομάτων είναι μια πραγματική πρόκληση. Εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν πραγματικά να διατηρήσουν το προσωπικό τους, πρέπει να επιτρέψουν την εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή να εξεύρουν άλλες λύσεις που να μην το ωθούν στην παραίτηση.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:38 | Σ.Ξ.

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα στελέχη της ΠΑ.
    Μεγάλο όχι!
    Τέλος το κράτος που ευνοεί τα γαλάζια παιδιά του και τους φίλους υπουργών που αυτή την περίοδο τυχαίνει να είναι στο ΣΞ.
    ΝΤΡΟΠΉ
    ΝΤΡΟΠΉ
    ΝΤΡΟΠΉ

  • 12 Μαΐου 2024, 23:48 | Α.Κ.

    Η δημιουργία κοινού Σώματος Πληροφορικής μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη όσον αφορά στελέχωση Καινοτόμων ή νέων φορέων από ικανά στελέχη και των τριών Σωμάτων, και επίσης μπορεί να αποφέρει στο μέλλον οικονομικά οφέλη και ομοιομορφία διαδικασιών, εφαρμογών, πολιτικών ασφαλείας κλπ, ωστόσο υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία δε γίνεται αναφορά που λογικό είναι να προκαλούν ανασφάλεια στο ήδη υπάρχον προσωπικό Πληροφορικής.
    1. Θα υπάρξει αλλαγή ή συγχώνευση Μονάδων-Τμημάτων?
    2. Πως θα διαμορφωθεί η Μοριοδότηση η οποία είναι τελείως διαφορετική για κάθε Σώμα? Πως θα εναρμονιστούν μέσα σε αυτό οι περισσότερες μεταθέσεις παραμεθορίου του Σ.Ξ. ή των πλεύσιμων του Π.Ν. με τις σαφώς λιγότερες της Π.Α.?
    3. Πως τα παλιά στελέχη θα αποδώσουν σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον εργασίας με διαφορετική νοοτροπία και τρόπο λειτουργίας και με ποια αρχαιότητα εφόσον μετατεθούν σε Μονάδα άλλου Όπλου?

    4. Ποιος θα αναλάβει το κόστος στολών?

    Υπάρχουν και πολλά άλλα τα οποία έπρεπε να είχαν διευκρινιστεί πριν κληθεί ο καθένας να επιλέξει αν επιθυμεί την μετάταξη ή όχι, (Κέντρα Παραθερισμού, Στρατιωτικά Οικήματα, Βαθμολογική εξέλιξη ΑΣΣΥ, δικαίωμα δεύτερης μετάταξης).

    Για τους παραπάνω λόγους:

    1. Η Μετάταξη θα ήταν ορθότερο να ήταν εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Εφόσον το παρόν γίνει Νόμος του Κράτους, θα μπορούσε να ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση όπου θα προκηρυχθεί η διαδικασία μετάταξης για όλους (συμπεριλαμβανομένων και των έχοντες εξειδίκευση Πληροφορικής ή άλλη προέλευση (ΕΠΥ, ΕΠΟΠ) απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ Πληροφορικής) εφόσον περιγράφονται-απαντώνται αναλυτικά οι ανωτέρω προβληματισμοί ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και να μην υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας.

    2. Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι πέραν των κεντρικών φορέων και όσον αφορά του φορείς Πληροφορικής των Σχηματισμών ΣΞ,ΠΑ,ΠΝ:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    Δημιουργία στη ΣΜΥΝ τμήματος Πληροφορικής.

    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»

    3. Όσον αφορά προσωπικό ΑΣΣΥ όπου με το ν. 5018/2023 ήρθησαν οι αδικίες του ν.3883/2010, που στερούσαν βαθμούς από μερίδα στελεχών, σε συνδυασμό με αυτές που είναι υπό διεκδίκηση από τις Σειρές κατάταξης 1994,1995 στο Μέρος «Ε» του παρόντος να εξαιρεθούν από την ένταξή τους στο ν.3883 όπως περιγράφεται στο παρόν, ώστε να προαχθούν κανονικά με τους υπολοίπους και να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση προσωπικού.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:17 | ΑΤ

    Η έλλειψη ουσιαστικής μελέτης για τις επιπτώσεις της συγχώνευσης των πληροφορικών συστημάτων και η προσέγγιση της «μίας λύσης για όλα» είναι επικίνδυνα ανεύθυνη. Πώς μπορεί να αποφασίζεται η διατήρηση ή απόρριψη κρίσιμων συστημάτων χωρίς ειδικευμένη γνώση και κατάλληλη ανάλυση; Η πολιτική αυτή απειλεί να διαταράξει σοβαρά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του οργανισμού.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:51 | TK

    Αυτή η ενέργεια της δημιουργίας Κοινού Σώματος Πληροφορικής υπονομεύει την επαγγελματική σταθερότητα και την οικογενειακή ευημερία των στελεχών, θέτοντας σε ανείπωτο κίνδυνο το μέλλον τους. Είναι εξοργιστικό πώς η ηγεσία αγνοεί συστηματικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των στελεχών, προωθώντας πολιτικές που διασφαλίζουν την επιβίωση του συστήματος εις βάρος των ανθρώπων που το στηρίζουν.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:31 | Π.Ε.

    12 Μαΐου 2024, 20:39 | N.IΜόνιμος ΣύνδεσμοςΆρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
    Σχόλιο:
    Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.
    Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.
    Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.
    Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.
    Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».
    Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.
    Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:
    – Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
    – Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
    – Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
    – Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
    – Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση
    Εισήγηση:
    Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    « οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
    Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
    Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν

  • 12 Μαΐου 2024, 23:55 | GT

    Όντας μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων από παραγωγική σχολή και υπηρετώντας στον τομέα της πληροφορικής όλα αυτά τα χρόνια, διαφωνώ με το εν λόγω νομοσχέδιο στηριζόμενος στους εξής λόγους.
    Αρχικά, παρόλο που η δημιουργία ενός κοινού σώματος πληροφορικής θα «ένωνε» τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα, είτε είναι δίκτυα, είτε εφαρμογές είτε οτιδήποτε άλλο, δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς την επιθυμητή γνώμη του προσωπικού. Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται η ένταξη στο σώμα πληροφορικής κατόπιν αίτησης του ιδίου και όχι αυτόματα. Η παραπάνω προσθήκη αφορά το ήδη εν ενέργεια προσωπικό και όχι αυτό το οποίο θα καταταγεί από τη στιγμή και μετά που θα τεθεί σε ισχύ το Κοινό Σώμα.
    Έπειτα, αυτή η «αυτόματη» ένωση του προσωπικού από διαφορετικούς κλάδους προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον του και ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους. Όταν ο εκάστοτε από εμάς πήρε την απόφαση να καταταγεί και να γίνει στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων αποφάσισε σε ποιον κλάδο θα ήθελε να το κάνει, αποφασίζοντας παράλληλα τι μεταθέσεις θα ήθελε να έχει, και το κυριότερο οργανώνοντας τη ζωή του γύρω από αυτή την απόφαση. Με τη σύσταση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής μπαίνει σε κίνδυνο η οικογενειακή ευημερία των στελεχών, προσθέτοντας ένα ακόμα βάρος στη δύσκολη καθημερινότητα των καιρών που διανύουμε.
    Τα παραπάνω είναι ικανά να γίνουν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, οδηγώντας σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα παραιτήσεων. Κάποιος θα μπορούσε να πει και τσουνάμι, καθώς όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν κύματα παραιτήσεων, χωρίς όμως να φαίνεται κάποια διάθεση να αλλάξει κάτι από την ηγεσία. Η αμοιβή ενός μέσου στελέχους πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων με την αμοιβή ενός μέσου εργαζόμενου στον τομέα της πληροφορικής είναι εντόνως δυσανάλογη. Θα πρέπει λοιπόν να γίνονται κινήσεις για να μικραίνει αυτή η απόσταση από την στιγμή που ως ΕΔ θελουμε να κρατήσουμε το προσωπικό και όχι να το ωθήσουμε στην παραίτηση. Ένα σημαντικό βήμα θα ήταν η επιτρεπόμενη εργασία και στον ιδιωτικό τομέα. Μια οργανωμένη και συντονισμένη κίνηση υποβοηθούμενη από το αντίστοιχο νομοσχέδιο θα βγάλει κερδισμένους και το προσωπικό, και τις ΕΔ και το ίδιο το κράτος. Στην περίπτωση ειδικά που δεν γίνεται η αύξηση του μισθού, ή ακόμα η παροχή κάποιου επιδόματος ανάλογο με αυτό του δημοσίου και αφορά τη χρήση υπολογιστών.
    Περνώντας τώρα στο καθαρά υπηρεσιακό κομμάτι, η σύσταση του σώματος καθώς και αυτόματη ένταξη των στελεχών σε αυτό δημιουργεί ερωτήματα για τα οποία δεν έχει γίνει καμία μελέτη. Κάποιος, ο οποίος είναι όλα αυτά τα χρόνια ειδικότητα πληροφορικής με «εξειδίκευση» προγραμματιστής ή τεχνικός / διαχειριστής δικτύων ή διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων πώς θα συνεχίσει το έργο του, αλλά και πώς θα οφεληθεί η υπηρεσία από αυτόν ; Πώς θα ενημερωθεί το Σώμα για αυτό, αλλά και πώς αυτός θα κρατήσει αυτή την εξειδίκευση του; Και αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που αφορούν την πληροφορική. Κάποια άλλα θα μπορούσαν να είναι, το πώς γίνεται ένας ο οποίος έχει εκπαιδευτεί για το ΣΞ να μετατεθεί σε μονάδες του ΠΝ ή της ΠΑ; Καθώς όχι μόνο θα έχει διαφορετική εργασιακή κουλτούρα αλλά και δεν θα γνωρίζει τίποτα για αυτά, καθιστώντας τον ακόμα επικίνδυνο για την εκάστοτε μονάδα. Το παραπάνω παράδειγμα μπορεί να γίνει με όλους τους διαθέσιμους συνδυασμούς.
    Ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα είναι και η επόμενη μέρα στα ήδη υπάρχοντα συστήματα. Από την στιγμή που δεν έχει γίνει κάποια μελέτη από εμπεριστατωμένο προσωπικό χωρίς επηρεασμούς από τον κλάδο του, πώς γνωρίζουμε ποια συστήματα πρέπει να «κρατήσουμε» και ποια να «πετάξουμε» ή θα κρατήσουμε μόνο του ΣΞ αδιαφορώντας για την ποιότητα των συστημάτων που χρησιμοποιεί το υπόλοιπο στράτευμα και κάποια από αυτά έχουν περισσότερες δυνατότητες;
    Τέλος, ένα ακόμα βασικό σημείο αναφοράς είναι η εκπαίδευση του προσωπικού. Στην πλειοψηφία το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί σε τεχνολογίες μόνο του. Θα πρέπει λοιπόν την επόμενη μέρα να υπάρχει το πλάνο των εκπαιδεύσεων σε όλο το σώμα πληροφορικής, αλλά και καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του, καθώς στην συνέχεια μεταβαλλόμενη σκηνή των τεχνολογικών εξελίξεων θα μείνουν πίσω για ακόμα μια φορά οι ΕΔ. Θα πρέπει μέσω εκπαιδεύσεων και συνεργασιών με πανεπιστήμια να οδηγηθούμε στην «πώληση» πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών σε άλλους οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις ώστε να έχει πραγματικό όφελος η υπηρεσία αλλά και το κράτος.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:12 | Ιωάννης

    ΣΥΝΟΨΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

    Το παρόν, αποτελεί μία προσπάθεια σύνοψης των σχολίων επί του ΜΕΡΟΥΣ «Δ»

    1ον) Συγκεντρώθηκαν (έως τις 23:00 της 12/5) πάνω από 320 σχόλια κάποια από οποία δυστυχώς έχουν πανομοιότυπο κείμενο. Ελπίζω αυτό να μην εκληφθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα μελετήσουν τα σχόλια, ως πρόχειρη χρήση του Δημοκρατικού εργαλείου της Διαβούλευσης. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι η αγωνία και η θέληση για επίτευξη του στόχου είναι υπαρκτή για το σύνολο των στελεχών. Το ενδιαφέρον είναι ουσιαστικό και δεν περιορίζεται μόνο σε κλαδικά και ατομικά ζητήματα. Κάποιοι από εμάς -παρασυρόμενοι ίσως από την αγωνία τους- σκέφτηκαν ότι η ποσότητα και όχι η ποιότητα των σχολίων θα κάνει τη διαφορά. Ας μην «κάψει» αυτή η τάση την ουσία όσων εκφράζονται τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά.

    2ον) Κοινή συνισταμένη στα σχόλια αποτελεί το ζήτημα του κατά πόσο είναι νομότυπη η (αναγκαστική) μετάταξη-ένταξη. Ειδικά λόγω του ότι δεν δικαιολογούνται επαρκώς οι λόγοι που οδηγούν το Υπουργείο σε αυτή την απόφαση. Αλλαγή τέτοιου μεγέθους προϋποθέτει την λεπτομερή καταγραφή των λόγων που κρίθηκε ΜΗ αποτελεσματικό το υπάρχον πλαίσιο και αναλυτική περιγραφή στη συνέχεια του πώς και γιατί το συγκεκριμένο νέο πλαίσιο θα λύσει το ζήτημα. ΜΟΝΟ έτσι θα μπορεί να δικαιολογηθεί (& δικαστικά εάν χρειαστεί) η «αναγκαστική» μετάταξη-ένταξη.

    3ον) Ένα άλλο αίτημα που εκφράζεται από πολλά στελέχη είναι η απουσία ουσιαστικών κινήτρων παραμονής. Εάν το δούμε ρεαλιστικά, έχει βάση το αίτημα καθώς -ειδικά για τον τομέα της Πληροφορικής- το ζήτημα της πρόωρης εξόδου για τον ιδιωτ. τομέα είναι υπαρκτό και βαίνει αυξανόμενο. Εάν το αίτημα τού «να επιτρέπεται η εργασία στους ε.ε» ακούγεται τολμηρό έως και εκβιαστικό από την Ηγεσία, είναι σεβαστό ως θέση και πλήρως αντιληπτό αλλά καλώς ή κακώς δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος. Ο κόσμος συνεχίζει να φεύγει και πρέπει να βρεθεί λύση.

    4ον) [& σημαντικότερο] Από τα σχόλια προκύπτει επίσης ότι είναι κοινή η πεποίθηση πως απαιτείται αλλαγή, εκσυγχρονισμός και ενιαία γραμμή στην Πληροφορική των ΕΔ. ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ. Ωστόσο από τα σχόλια καταγράφεται ότι ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται κατ’ ανάγκη με τη δημιουργία Κοινού Σώματος αλλά απαιτούνται άλλες δράσεις (ενεργό ρόλο το ΓΕΕΘΑ, συντονισμός των Γεν. Επιτελείων, εκπσεις, εξωστρέφεια κ.λπ). Στην Πληροφορική βρισκόμαστε γιατί την αγαπάμε, ανεξαρτήτως κλάδου. ΟΛΟΙ θέλουμε τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωσή της και την ύπαρξη μίας κοινής γραμμής, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται αναγκαστικά με τη δημιουργία κοινού σώματος. Χρειάζονται άλλα που περιγράφονται στα σχόλια και για τα οποία το ΥΠΕΘΑ και τα ΓΕ έχουν και τη γνώση και τα εργαλεία να τα πετύχουν. Θα είμαστε δίπλα τους με τον ίδιο ζήλο και τον ίδιο επαγγελματισμό, όχι μόνο επειδή το προβλέπουν οι δγες αλλά και γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε και θέλουμε και οι ίδιοι να πάμε βήματα μπροστά, για τις ΕΔ, για εμάς και για τις επόμενες γενιες συναδέλφων. Ωστόσο, πρόχειρες αποφάσεις κατάργησης ειδικοτήτων, συγχωνεύσεις και δημιουργία Κοινού Σώματος, χωρίς προγραμματισμό και σαφή στόχο, πιθανόν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

  • 12 Μαΐου 2024, 23:12 | ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ

    Δυστυχώς βλέπουμε τα τελευταία χρόνια κάθε κίνηση να υποβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις!
    Οι στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικων έχουν υποβαθμιστει και οι απόφοιτοι αυτών χάνουν κάθε αξία κ θέση στις ένοπλες δυνάμεις! Ένας αγώνας 3 χρόνων με ακαδημαϊκή κ στρατιωτική εκπαίδευση για να καταλήξεις σε μια μονάδα που θα σε υπολογίζουν σαν «φαντάρο» θα ασχολείσαι με όλα εκτός από την ειδικότητα σου! Με στέρηση καταλυτικου βαθμού κ καθυστέρηση στους βαθμούς!
    Με τον καιρό βλέπουμε να χάνετε η στήριξη στις οικογένειες, κόσμος να παραιτείται γιατί με τους χαμηλούς μισθούς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν(καθώς η πλειοψηφία είναι μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κ ένας μισθός να πηγαίνει όλος στην διαμονή-βασικά για επιβίωση) κ μια ηγεσία να ωθεί όλο και περισσότερο τον κόσμο σε αυτή την κατάληξη!
    Θα πρέπει να στηρίζονται όσοι είναι μακριά από το τόπο τους! Να μην επηρεαστεί η ανεξαρτησία των 3 σωμάτων καθώς κινδυνεύει η ορθή λειτουργία του κάθε σώματος! Να στηρίζονται οι οικογένειες! Να υπάρχει σεβασμος στις στρατιωτικές σχολές, στο έργο τους κ στους αποφοίτους!
    Και επιτέλους οι στρατιωτικοί να πληρώνονται όπως κ τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας στις υπηρεσίες, στις περιπολίες και στα φύλλα πορείας τους!
    Ο κόσμος παραιτείται και δεν ψάχνει κανείς για λύση και τους λόγους που ο ενστολος καταλήγει σε μια τέτοια πράξη χωρίς να το θέλει!

  • 12 Μαΐου 2024, 23:11 | Ελευθερία

    Προτείνεται η παρακάτω κρίσιμη αλλαγή !!

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος ΠληροφορικήςΠροτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 3, όσον αφορά την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος ως εξής:
    «Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του Π.Δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής. Ενισχυτικά κριτήρια δύναται να είναι η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε θέσεις εσωτερικού ή εξωτερικού πληροφορικής, πιστοποιήσεις, σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ»

  • 12 Μαΐου 2024, 22:56 | Ε.Χ.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    το παρόν νομοσχέδιο δεν θεραπεύει τις υπάρχουσες παθογένειες στον κλάδο της πληροφορικής στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς απαιτείται η αύξηση των εισοδημάτων στο προσωπικό συμβαδίζοντας με την υπόλοιπη αγορά εργασίας. Η κατάσταση που επικρατεί είναι άκρως αντιφατική όσο αφορά το μισθολογικό κομμάτι με αποτέλεσμα το προσωπικό να εξωθείται στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την κάλυψη των προσωπικών του αναγκών. Το παρόν νομοσχέδιο δεν λύνει όπως φαίνεται αυτό το ζήτημα. Επιπλέον, παρατηρείται έντονη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις θέσεις πληροφορικής και στους τρεις κλάδους. Απαιτείται η άμεση πρόσληψη προσωπικού προς πλήρωση αυτών των κενών, που σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθούν με τις οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι το υπάρχον προσωπικό που προέρχεται από τις σχολές ΑΣΣΥ και ΑΣΕΙ με την ειδικότητα της πληροφορικής δεν μπορεί να απολέσει την ειδικότητά του καθώς την έχει λάβει με νόμο του κράτους. Η μεταβολή της ειδικότητας του προσωπικού δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να ερωτηθεί το προσωπικό, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα του καθενός σε μεγάλο βαθμό. Οι υπάρχουσες ελάχιστες εκπαιδεύσεις με τη συγχώνευση θα ελαχιστοποιηθούν περαιτέρω με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην είναι δυνατό να ανταπεξέλθει στις επιχειρησιακές προκλήσεις. Συνεπώς όχι μόνο δεν απαιτείται η συγχώνευση που προωθεί τον παρόν νομοσχέδιο αλλά η περαιτέρω πρόσληψη προσωπικού, η αύξηση των μισθών και του πλήθους και της ποιότητας των εκπαιδεύσεων.

  • 12 Μαΐου 2024, 22:51 | Μάριος Π.

    Δεν γίνεται μια καλή μεταρρύθμιση να «καίγεται» από μια τόσο κακή και πρόχειρη νομοθετική πρόταση, η οποία είναι ασαφής, ελλιπής, αυθαίρετη σε πολλά σημεία της, ώστε να δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στο προσωπικό που αφορά, καθώς βιαίως μεταβάλλει τον υπηρεσιακό και οικογενειακό προγραμματισμό και δεν απαντά σε βασικά ζητήματα (εξελικτικό, κάλυψη εξόδων στολών) .Η μέριμνα προς το προσωπικό των ΕΔ η οποία πολλάκις έχει αναφερθεί ως πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου, πρέπει να αποδεικνύεται εμπράκτως και όχι μόνο στα λόγια.

  • 12 Μαΐου 2024, 22:56 | metoo

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, σε αυτό το μήκος κύματος προτείνω:
    -Τη σύσταση κοινού σώματος Ηλεκτρολόγων (το ρεύμα είναι το ίδιο σε όλες τις πρίζες και τα οπλικά συστήματα του στρατεύματος)
    -Τη σύσταση κοινού σώματος Πυροβολικού (όλοι πυροβολούνε στις ένοπλες δυνάμεις τανκς, πλοία, αεροπλάνα)
    -Κοινό σώμα Οπλουργών (τα ίδια όπλα χρησιμοποιούμε όλοι)
    -κοινό σώμα Ελικοπτέρων (όλα με έλικες πετάνε)
    -κοινό σώμα Μαγείρων (όλοι με το ίδιο τρόπο τρώμε)
    -κοινό σώμα Ιατρών (κοινές αρρώστιες έχουμε όλοι)
    Τέλος προς αποφυγή ταλαιπωρίας των παραπάνω προτείνω τη σύσταση Κοινού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 12 Μαΐου 2024, 22:56 | Steve

    Άρθρο 49
    Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 3, όσον αφορά την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος ως εξής:
    «Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του Π.Δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής. Ενισχυτικά κριτήρια δύναται να είναι η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις, σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ»

    Προτείνεται η προσθήκη της παραγράφου 8, ως εξής :
    «Ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ που προβλέπεται στο Π.Δ. 151/97, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ»

    Άρθρο 50
    Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής

    Προτείνεται η τροποποίηση ως εξής :
    Παράγραφος 1 : ως έχει το άρθρο
    Παράγραφος 2 :
    «Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα το κοινό σώμα ΠΛΗ) καθώς και αυτά της περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49, οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο.»

    Άρθρο 52
    Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές

    Προτείνεται η προσθήκη της παραγράφου 3, ως εξής :
    «Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί με χορήγηση του προβλεπόμενου υφάσματος και εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ή ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών.»

    Άρθρο 58
    Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις

    Προτείνεται η κατάργηση του άρθρου και τροποποίηση του άρθρου 77 Εξουσιοδοτικές διατάξεις, ως εξής:

    Άρθρο 77
    Εξουσιοδοτικές διατάξεις

    Προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 8 :
    «Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πληροφορικής και πρότασης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται τα τμήματα της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με τις αρμοδιότητες του κάθε τμήματος και τα ειδικά σχολεία του Κοινού Σώματος Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην απόφαση αυτή ορίζεται ο τόπος, το είδος και η διάρκεια της εκπαίδευσης, ο βαθμός των εκπαιδευομένων, οι εκπαιδευτές, τα στελέχη τα οποία αφορά, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

  • 12 Μαΐου 2024, 22:34 | Ελένη

    Διαφωνώ με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο καθώς η μετακίνηση στελεχών απ’ την ΠΑ, τον ΣΞ και το ΠΝ στο υπό ίδρυση κοινό σώμα πληροφορικής, είναι αυθαίρετη ενώ παράλληλα αφήνει τόσες ασάφειες που αντί να επιλύει τα υφιστάμενα προβλήματα μάλλον δημιουργεί καινούρια.
    Επιπρόσθετα, ενώ τα τμήματα πληροφορικής όπως λειτουργούν σήμερα με μια κοινή εποπτεία θα μπορούσαν να συντονιστούν οι εν λόγω ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αρρυθμίες που θα πάρουν καιρό να ρυθμιστούν.
    Ως εκ των ανωτέρω, εισηγούμαι την απόσυρση του μέρους Δ’ απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 12 Μαΐου 2024, 22:20 | Μαργαρίτα Μ.

    Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο

    Παρακαλώ πολύ εξετάστε το Άρθρο 49 Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής.

    Γίνεται μεγάλη παράλειψη συναδέλφων με πολυετή εμπειρία στη Διεύθυνση Πληροφορικής ΣΞ, των οποίων η γνώση τους πιστοποιείται καθημερινά στελεχώνοντας θέσεις πληροφορικής ή έχοντας στελεχώσει στο παρελθόν θέσεις πληροφορικής της οποίες επανδρώνουν βάσει των γνώσεων τους. Έχοντας μεταπτυχιακά, πιστοποιήσεις, απόφοιτοι των σχολείων της ΣΠΗΥ όλοι αυτοί οι συνάδελφοι μας εξαιρεί το νομοσχέδιο καθώς αναφέρεται μόνο η κατοχή πτυχίου για την μετάταξη.

  • 12 Μαΐου 2024, 22:53 | Ζαχαρίας

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 22:54 | ΓΚ

    Η ιδέα της ενοποίησης δυστυχώς αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την πρόχειρη αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Χωρίς καμία προηγούμενη πρόβλεψη και Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του εκάστοτε κλαδου αποφασίζεται μια ενοποίηση που σκοπό έχει απλά και μόνο την απόδειξη της καινοτομίας και της αναβάθμισης. Το προσωπικό της πληροφορικής του καθε επιτελειου είναι εξειδικευμένο σε συγκεκριμένα συστήματα που έχουν σπαταληθει χρήματα και ώρες για να εκπαιδευτεί. Εκτός αν ξαφνικά αποφασίσουμε ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση. Πέρα από τα προβλήματα σε επίπεδο εργασίας δημιουργούνται πολλά προβλήματα σε επίπεδο στελεχών.
    Τα στελεχη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής να μεταταχθουν στο κοινό σώμα διότι όταν κατατάχθηκαν επέλεξαν ένα σώμα συγκεκριμένο. Χωρίς την συγκατάθεση του καθενός δεν είναι ορθό να καταταχθεί σε ένα αλλο θεσμό και να διατάσσεται να μετατίθεται πχ ένα στέλεχος του ΣΞ και της ΠΑ σε φρεγάτα. Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα γνωρίζουν ότι οι παραιτήσεις που ήδη είναι πολλές θα διπλασιαστουν και είναι κρίμα διότι θα χάσουν οι ΕΔ εκπαιδευμένο και ειδικα καταρτισμενο προσωπικό που θα αργήσει να αντικατασταθεί. Αρχικά θα πρέπει να γίνουν προσληψεις και να δοθούν κινητρα ώστε να μειωθούν οι παραιτήσεις των στελεχων και να αντιμετωπίστουν οι υπάρχουσες ανάγκες και μετά να συζητηθεί ενοποίηση. Τα ιδια στελεχη δεν αρκούν να καλύψουν τις κενες θέσεις που υπαρχουν ανεξάρτητως κλαδου.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:30 | Μιχαήλ

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:47 | Εύα

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:35 | Ανανίας

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:29 | Ελπίδα

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:49 | Ελπίδα

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:39 | Μαρία

    Η δημιουργία ΚΣ πληροφορικής δεν θα οδηγήσει ούτε στην ουσιαστική αναδιοργάνωση της πληροφορικής στις ΕΔ, αλλά ούτε και θα λύσει το πρόβλημα υποστελέχωσης της.
    Βασικός στόχος του ΚΣ πληροφορικής θα πρέπει να είναι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει εξειδίκευση και ουσιαστική εκπαίδευση των στελεχών πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μοριοδότηση του προσωπικού του ΚΣ για τις μεταθέσεις. Είναι αδύνατο να μπορέσει να γίνει αντιστοίχιση των ετών της προϋπάρχουσας υπηρεσίας των στελεχών, όταν η φύση των τριών κλάδων είναι τελείως διαφορετική. Γι αυτό και οι μεταθέσεις του προσωπικού του ΚΣ θα πρέπει να γίνονται βάσει της εξειδίκευσης του προσωπικού και σε θέσεις του κλάδου από τον οποίο προέρχονται, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοσή του, δεδομένου πως με αυτό τον τρόπο, δεν απαιτείται χρόνος προσαρμογής του προσωπικού στο εργασιακό περιβάλον.
    Μία ακόμη σημαντική παράλειψη είναι το θέμα των νέων στολών. Το κόστος τους είναι πολύ υψηλό, επομένως θα πρέπει εξ’ολοκλήρου να καλυφθεί από την υπηρεσία.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:01 | Ευδοκία

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:00 | Ελπίδα

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:55 | Λάμπρος

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:09 | Ανδριάνα

    Όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο εν λόγω σώμα να γίνει κατόπιν αιτήσεως του και να προσφέρει επιπλέον κίνητρα και πλεονεκτήματα για να το κάνει…Όχι να γίνουν όλα κοινό σώμα…χωρίς την θέληση μας…

  • 12 Μαΐου 2024, 21:20 | Γιώργης Σακαβέλης

    Διαβάζω με λύπη τις εν λόγω ρυθμίσεις.

    Εάν δεν γίνει περισσότερο σαφές το νομοσχέδιο σχετικά με τις μεταθέσεις του προσωπικού σε μονάδες των άλλων κλάδων δεν μπορώ να το υποστηρίξω.

    Μεγάλο μέρους του προσωπικού της ΠΑ εισήχθη πρώτα σε αυτή και σε δεύτερο χρόνο στην νέα (τότε) ειδικότητα της πληροφορικής. Είμαι και εγώ ένας από αυτούς που για δικούς μου λόγους ζήτησα να εισαχθω σε σχολή της ΠΑ και θεωρώ πως με θίγει η μετάταξη σε κοινό σώμα χωρίς την επιθυμία μου. Ακόμα και η επιστροφή στις προηγούμενες ειδικότητες των στελεχών δεν είναι λύση καθώς έχουν επενδυθεί ώρες δουλειάς και μελέτης από υπηρεσία σε προσωπικό για καλύτερη λειτουργία της πληροφορικής.

    Γιατί να μην κινηθούμε σε δημιουργία σώματος από τούδε και στο εξής με τα νέα στελέχη και οι υπόλοιποι μονάχα με επιθυμία και όσοι θέλουν να παραμείνουν στην ΠΑ (ΣΞ κ ΠΝ αντίστοιχα) να στελεχώνουν θέσεις ξεχωριστές επί των ΠΟΥ των ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ και ξεχωριστές θέσεις του κοινού σώματος. Σε κάθε μονάδα – φρουρά να είναι ξεκάθαρο ποιες θέσεις θα ρυθμίζεται η στελέχωση και οι μεταθέσεις προσωπικού απο το κοινό σώμα και ποιες από την ΠΑ.

    Επίσης να δωθεί μια περίοδος «χάριτος» για τις τυχόν δηλώσεις επιθυμίας από τα στελέχη που θα το δικαιούνται. Αφού είστε σίγουροι ότι το εγχείρημα μας είναι προς όφελος του κοινού καλού μπορεί μετά από 1-2-3 χρόνια λειτουργίας του κοινού σώματος να θελήσουν να βοηθήσουμε αυτό το εγχείρημα.

    Με τις τόσες πολλές ασάφειες σε πολλά καθημερινά θέματα και αλλαγή του τρόπου ζωής μας (πχ εγώ δεν θέλω να φορέσω τη χακί παραθέα του ΣΞ – με κάθε σεβασμό στους συναδέλφους που την τιμούν) η δική μου γνώμη δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να προχωρήσει το εν λόγω νομοσχέδιο. Ελπίζω κάποιος να λάβει υπόψη του τα σχόλια που γίνονται εδώ μέσα προς το κοινό καλό όλων μας

  • 12 Μαΐου 2024, 21:34 | Βαγγέλης

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:02 | Τάσος

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 21:14 | Γιώργος

    Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το μέρος Δ’.

  • 12 Μαΐου 2024, 20:51 | ΑΝΑΣ

    Οι εν λόγω διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής, είναι μνημείο αυθαιρεσίας και περιφρόνησης σωρείας νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν τον τρόπο εισαγωγής στα σώματα των ενόπλων δυνάμεων, τον τρόπο λειτουργίας τους, την βαθμολογική – ιεραρχική εξέλιξη των στελεχών τους και τη διαδικασία μετατάξεων. Ποιο συγκεκριμένα:
    – Προβλέπει ουσιαστικά υποχρεωτική μετάταξη των στελεχών στο υπό ίδρυση κοινό σώμα χωρίς την συγκατάθεσή τους, χωρίς αίτησή τους με ένα νόμο και ένα άρθρο. Έτσι θα λυθούν οι παθογένειες ή οι ανάγκες που αντιμετωπίζει ο στρατός;
    – Τα στελέχη όλων των σωμάτων εισήχθησαν σε αυτά, κατόπιν επιθυμίας τους και με επιλογή βάσει των νόμιμων διαδικασιών, πώς αυθαίρετα καλούνται τώρα να υπηρετήσουν σε ένα άλλο σώμα;
    – Δεν είναι πρόβλημα οι μεταθέσεις, όπως θέλουν να το υποβιβάζουν κάποια λίγα σχόλια από γνωστής προέλευσης σώματα για τους οποίους ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα. Σε όλα τα σώματα υπάρχουν μεταθέσεις. Η αλλαγή σώματος είναι το πρόβλημα, με πρωτόγνωρες διαδικασίες.
    – Επιπλέον, ήδη κάποια στελέχη υπηρετούν στον τομέα πληροφορικής του όποιου σώματος ανήκουν κατόπιν μετάταξης (ύστερα από επιθυμία τους και εφόσον πληρούν τα κριτήρια) από την παλιά τους ειδικότητα. Πώς θα μετακινηθούν στο νέο σώμα με νέα μετάταξη, η οποία απαγορεύεται ρητά από άλλες νομοθετικές διατάξεις και είναι και χωρίς τη συναίνεσή τους;
    – Επιπροσθέτως, με το ν. 5018/2023 ήρθησαν οι αδικίες του ν.3883/2010, που στερούσαν βαθμούς από μερίδα στελεχών, τις οποίες αναγνώρισε και για αυτό το λόγο διόρθωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και δυστυχώς με το εν λόγω νομοσχέδιο επανέρχονται αυτές πανηγυρικά.
    Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες διατάξεις πρέπει να διορθωθούν και να προβλέπουν, εφόσον κρίνεται αναγκαίο να συσταθεί κοινό σώμα πληροφορικής, την κατόπιν αιτήσεώς τους ένταξη των στελεχών σε αυτό. Άλλωστε και στην υπό ίδρυση σχετική σχολή θα εισάγονται αυτοί που το επιθυμούν και κρίνονται ικανοί, οι παλιοί γιατί να μπουν με το ζόρι;

  • 12 Μαΐου 2024, 20:56 | Κωνσταντίνος Κωτσόπουλος

    Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Πληροφορική

    Ορισμός Πληροφορικής και συγγενείς επιστήμες

    Ορισμένοι στις αγγλοσαξονικές χώρες διαχωρίζουν την πληροφορική σε επιμέρους επιστήμες, διακρίνοντας μεταξύ επιστήμης υπολογιστών, πληροφοριακών συστημάτων και μηχανικής υπολογιστών: η πρώτη σ’ αυτή την περίπτωση έχει τον στενό ορισμό της θεωρητικής πληροφορικής και της μαθηματικής της βάσης, τα πληροφοριακά συστήματα ορίζονται ως ένα μείγμα των πρακτικών όψεων της πληροφορικής, της διοίκησης επιχειρήσεων και των οικονομικών με στόχο τη δημιουργία συστημάτων που καλύπτουν τις πληροφοριακές ανάγκες επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών, ενώ η μηχανική υπολογιστών γίνεται αντιληπτή ως ένας συναφής κλάδος ασχολούμενος με τη σχεδίαση και υλοποίηση υλικού υπολογιστών. Στον βαθμό που το υλικό αυτό είναι ηλεκτρονικής φύσης, η μηχανική υπολογιστών μελετάται και από την ηλεκτρονική μηχανική. Με παρόμοια λογική διατυπώνεται και η διάκριση μεταξύ επιστήμης υπολογιστών και μηχανικής λογισμικού, όπου ο κλάδος αυτός επικεντρώνεται στη συστηματική ανάπτυξη λογισμικού για συγκεκριμένες εφαρμογές, με τυποποιημένες μεθόδους, επιστημονικές αρχές και γνώμονα τις ανάγκες της βιομηχανίας λογισμικού. Ωστόσο δεν υφίσταται κάποια καθολικά αποδεκτή διάκριση ορισμού μεταξύ «απλού» προγραμματισμού υπολογιστών και μηχανικής λογισμικού, οι επιμέρους τομείς που αναφέρθηκαν εναλλακτικά κατανοούνται μόνο ως διαφορετικοί, αλληλοεπικαλυπτόμενοι τρόποι προσέγγισης των ζητημάτων της πληροφορικής και όχι ως διακριτές επιστήμες, ενώ τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα πληροφορικής εφαρμόζουν στην πράξη ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών το οποίο συμπεριλαμβάνει και τους πέντε κλάδους της επιστήμης.

    ————————————————————–
    Σχόλιο:
    Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν υφίσταται θέμα δημιουργίας Σώματος Πληροφορικής υπό μίαν ειδίκευση.
    Αν αυτό υπάρξει 1ον δημιουργεί τεράστιες ανισότητες διότι εξισώνει τους αποφοίτους Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τους απόφοιτους παραγωγικών Σχολών σε διάφορα αντικείμενα, τους αποφοίτους 6 μηνης Σχολής, τους αποφοίτους μικρότερων Σχολείων Ενόπλων Δυνάμεων, τους έχοντες λάβει για τον Α’ ή Β’ λόγο την ειδίκευση ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ λόγω 5 ετούς προϋπηρεσίας, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει μέσα στο εγχείρημα της Πληροφορικής τους Μηχανικούς και Τεχνολόγους της Ηλεκτρονικής Μηχανικής.
    Αυτό προφανώς σκόπιμα όλα αυτά τα χρόνια συντηρείται από τους Κλάδους Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τους δικούς τους λόγους ο κάθε ένας, αλλά και λανθασμένα σε πολλές περιπτώσεις από Διοικητές Σχηματισμών λόγω ανεπάρκειας γνώσεων επί του αντικειμένου.

    (Για παράδειγμα ενώ ο ΚΟΛ ενός σχηματισμού προβλέπει ότι η συντήρηση Η/Υ πρέπει να γίνεται από την Υποστήριξη, αυτή διενεργείται από το επιτελείο, η τα κέντρα Μηχανογράφησης που σκοπός τους ήταν πρωτίστως οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές. Οπότε με πολύ φιλότιμο, αγάπη αλλά και μεράκι ανέλαβαν το Hardware και την Δικτύωση στελέχη που όμως δεν είχαν καμία κατάρτιση σε αυτό, την στιγμή που τα αντίστοιχα Σχολεία Hardware και Δικτύων προέβλεπαν ότι προϋποθέσεις φοίτησης έχουν οι κατέχοντες της ειδίκευσης του Ηλεκτρονικού).

    Ως εκ τούτου κι επειδή η Πληροφορική δεν μπορεί να είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες μιας ειδίκευσης ως γενικότερος όρος, αλλά έχει πολλά σοβαρά αντικείμενα να πραγματευτεί, είναι μοιραία προδιαγεγραμμένο το εγχείρημα με τον τρόπο που προωθείται να αποτύχει παταγωδώς.

    —————————————–
    Πρόταση:
    1ον Υπό το ΓΕΕΘΑ που πολύ σωστά έχει ενοποιήσει κατά την άποψή μου τους Κλάδους Επικοινωνιών και Πληροφορικής, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους όλα τα επιτελεία, έτσι ώστε κάποια στιγμή να αρχίσει η συνεννόηση.
    2ον Να δημιουργηθούν άμεσα ειδικεύσεις επί του αντικειμένου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.
    3ον Να μοιραστούν τα στελέχη στις 4, 5 , 10 ειδικεύσεις που θα προκύψουν ανάλογα τα πτυχία των Σχολών τους και κατ΄ επέκταση των Σχολείων που έχουν παρακολουθήσει στην σταδιοδρομία τους.
    4ον Δεν χρειάζεται Κοινό Σώμα διότι το κάθε στέλεχος έχει εκπαιδευτεί σε αυτό που υπηρετεί χρόνια. Για παράδειγμα το Πολεμικό Ναυτικό έχει ως προϋπόθεση εισαγωγής στις Σχολές του την δεξιότητα στην κολύμβηση, δεξιότητα την οποία δεν κατέχουν τα στελέχη του ΣΞ και της ΠΑ που θα τροφοδοτήσουν ως επί τω πλείστον το κοινό Σώμα Πληροφορικής.
    Επίσης θα προκύψουν επιπλέον αχρείαστα έξοδα στολών και πιθανές παραιτήσεις εμπειρότατων και ικανότατων στελεχών.
    5ον Αυτό που απαιτείται είναι υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ να δημιουργηθούν Μονάδες Κοινές που στις οργανικές τους θέσεις θα συνυπηρετούν οι κοινώς αποδεκτές ειδικεύσεις που θα προκύψουν. Έτσι θα μειωθούν τα έξοδα για πολλαπλά DATA CENTERS και παρελκόμενος εξοπλισμός και τεχνολογίες, όπως UPS, Η/Ζ, κλπ. Οι επικοινωνίες θα αναλάβουν τις δικτυώσεις και τα Ηλεκτρονικά κ.ο.κ.

    Όλα αυτά όμως θα τα βρούμε μετά. Πρώτα πρέπει να συνεννοηθούμε και μετά έκαστος στο είδος του και ο «Λουμίδης» στους καφέδες.
    Ο καθένας δεν μπορεί να αυτοβαφτίζεται ότι θέλει.

    ————————————
    Συμπέρασμα:
    Για την ώρα να αφαιρεθεί το ΜΕΡΟΣ Δ` και να συσταθεί υπό τον κύριο Υπουργό ΟΜΑΔΑ εργασίας από όλους τους φορείς που θα αποφασίσουν σωστά και σοβαρά όλο το εγχείρημα.
    Η Πληροφορικής δεν είναι κανενός, ανήκει σε όλους.
    Το έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, το χρειάζεται η υποστήριξη, το θέλει η κοινωνία.

    Μετά τιμής σε όλους σας και αγάπης προς το αντικείμενο.

  • 12 Μαΐου 2024, 20:09 | ΜΠ

    Με ποια λογική ένας σπουδαστής που επέλεξε να μπει στην Σχολή Ικάρων στο τμήμα Έρευνας πληροφορικής το οποίο βάσει νομοσχεδίου δεν καταργείται, θα ορκιστεί κατά την αποφοίτησή του Ανθυπολοχαγός αντί Ανθυποσμηναγός και μετά πιθανόν να του δοθεί μετάθεση σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Το νομοσχέδιο έχει γραφτεί για να ¨βολέψει¨ τον Στρατό Ξηράς και αδικεί κατάφορα την ΠΑ μέχρι και στην μετοχικότητα.

  • 12 Μαΐου 2024, 20:38 | Βασίλης

    Η σύσταση του ΚΣ πληροφορικής δεν θα επιφέρει ούτε την απαιτούμενη αναδιοργάνωση της πληροφορικής στις ΕΔ αλλά ούτε και θα αποτελέσει την λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της.

    Πλέον για την λήψη μιας απόφασης θα προστεθεί ένα ακόμη επίπεδο διοίκησης και κατά συνέπεια θα πάψει να υφίσταται ευελιξία, θα αυξηθεί η γραφειοκρατεία και θα απαιτηθεί στελέχη να μετακινηθούν από παραγωγικές σε επιτελικές θέσεις.

    Η διαφορά στις αποδοχές μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και του ιδιωτικού τομέα είναι τεράστια και πολλά στελέχη ήδη έχουν επιλέξει το δρόμο της παραίτησης και με την σύσταση του ΚΣ το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί, καθώς η ένταξη στο ΚΣ είναι υποχρεωτική και δεν θα δοθεί κανένα κίνητρο στα στελέχη που θα μεταταχθούν.

    Το επιχείρημα της επίτευξης οικονομίας κλίμακος με την ενοποίηση συστημάτων (όπως αναφέρεται σε αρκετά σχόλια) θα επιφέρει στο τέλος τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς οι επιχειρησιακές απαιτήσεις και οι διαδικασίες κάθε κλάδου διαφέρουν.

    Αντ’ αυτού προτείνεται η μετάταξη των στελεχών στο ΚΣ να γίνει κατόπιν αίτησης τους και να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το κόστος των νέων στολών.

    Βασικός στόχος του ΚΣ θα πρέπει να είναι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει εξειδίκευση και ουσιαστική εκπαίδευση των στελεχών πάνω σε συγκεκριμένα κομματία.

    Τέλος οι μεταθέσεις του προσωπικού του ΚΣ θα πρέπει να γίνονται βάση της εξειδίκευσης του προσωπικού και σε θέσεις του κλάδου από τον οποίο προέρχονται καθώς έτσι θα επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοσή του, μιας και θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος προσαρμογής του προσωπικού στο νέο εργασιακό περιβάλον. Στον αντίποδα αν λχ μεταθετεί ένα στέλεχος προερχόμενο από τον ΣΞ σε ένα πλοίο του ΠΝ όπως είναι κατανοητό θα χρειασθεί να παρέλθει ένα τεράστιο χρονικό διάστημα μέχρι το στέλεχος να παράξει έργο.

  • 12 Μαΐου 2024, 20:23 | Sta

    Δυνάμεις με την προσωπική τους αξία από τη γνωστή στο κοινό διαδικασία. Όμως η οικογένεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ουδέποτε ως τώρα τους ανταποδωσε την αντίστοιχη τους καταξίωση με το να τους αναγνωρίσει τα κατά την κοινή λογική θέση ΑΤΕΙ στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Για αυτό το λόγω αναφέρω την θέση του:
    Συντονιστικό ΑΣΣΥ: Η υποβάθμιση των υπαξιωματικών ανά άρθροΣυντονιστικό ΑΣΣΥ: Η συστηματική υποβάθμιση των υπαξιωματικών ανά άρθρο του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑΤο Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) δημοσιοποίησε την κριτική του στο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ. Παράλληλα υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση:το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επανέλαβε μια κακή πρακτική να καταθέτει ένα σχέδιο νόμου, στην συγκεκριμένη περίπτωση για την καινοτομία, αλλά που προσπαθεί κάτω από το «..και λοιπές διατάξεις», να ρυθμίσει αποσπασματικά κι αναποτελεσματικά σημαντικά, αλλά ανομοιογενή θέματα.Είναι εν τέλει σχεδόν ίδιο με το προσχέδιο που διέρρευσε στα ΜΜΕ πριν κάτι μήνες. Αυτό μας φοβίζει και μας κάνει να ανησυχούμε ότι πιθανότατα κι οι λοιπές διαρροές που διαβάσαμε στο διαδίκτυο για τον σχεδιασμό και τις δράσεις του Υπουργείου, περίφημη ατζέντα 2030, θα επαληθευθούν σύντομα (Σώμα Υπαξιωματικών, Μετοχικά Ταμεία, Στρατιωτικά Νοσοκομεία, κ.λπ).Επίσης διαπιστώσαμε ότι ο κ. υφυπουργός ξέχασε τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του, ακόμα και στο κοινοβούλιο, για αναβάθμιση των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) στην Ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού από το σχέδιο νόμου απουσιάζουν παντελώς διατάξεις για αναβάθμιση των σχολών υπαξιωματικών.Προς το παρόν το σχέδιο νόμου έχει καταφέρει να διχάσει ακόμα περισσότερο το στράτευμα κι αυτό είναι πασιφανές από τη λεκτική σφαγή μεταξύ των στελεχών στα σχόλια,απογοητεύοντας ταυτόχρονα όσους τα υπουργικά και πολιτικά γραφεία των κυβερνητικών στελεχών είχαν υποσχεθεί λύση στα προβλήματά τους, που δεν επαληθεύτηκαν,αλλά και δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις με αμφιλεγόμενες και κακοσχεδιασμένες διατάξεις, που διαταράσσουν ακόμα περισσότερο την όποια γαλήνη και τάξη του στρατεύματος.Μέρος Α
    Στο Μέρος Α του νομοσχεδίου προτείνονται οι παρακάτω συγκεκριμένες τροποποιήσεις-προσθήκες όπως:Άρθρο 1 (προσθήκη υποπαραγράφου):δ) ο εκσυγχρονισμός των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών με την αναβάθμισή τους στην Ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Άρθρο 2 (προσθήκη υποπαραγράφου):ε) η ένταξη των ΑΣΣΥ στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθιστώντας τα ισότιμα με τα ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.Μέρος Β
    Ενώ η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας θεωρείται επιβεβλημένη στην εποχή μας και η πρωτοβουλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το μέλλον θα δείξει αν το ΕΛΚΑΚ θα ανταποκριθεί του σκοπού του και θα παράγει έργο ή θα μετατραπεί σε άλλο έναν υδροκέφαλο και γραφειοκρατικό μηχανισμό, χρήσιμο μόνο για παρκάρισμα και βόλεμα υψηλόβαθμων και αδρά αμειβόμενων στελεχών προερχομένων κυρίως από ΑΣΕΙ.Απουσιάζει η πρόβλεψη για οποιαδήποτε συμμετοχή ή συνέργεια του ΕΛΚΑΚ με τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) στην υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης επιχειρησιακού ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων και το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τις προβλέψεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας που τίθενται στο σχέδιο νόμου και που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να μην λειτουργήσουν αποτρεπτικά ή ως τροχοπέδη στις συνεργασίες με εταιρείες έρευνας και τεχνολογίας.Επίσης ως μάλλον ατυχείς χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις για έμπειρους διδακτορικούς ερευνητές που θα εργάζονται αμισθί με αντάλλαγμα βαθμούς και γαλόνια. Αλήθεια γιατί αποκλείονται οι μεταπτυχιακοί ερευνητές με μακροχρόνια εμπειρία;Τέλος η παρ.3, του άρθρου 7, να διαμορφωθεί ως εξής:«3. Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του εικοστού όγδοου άρθρου του καταστατικού του, παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα, χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου, πλην των Μετοχικών Ταμείων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ακίνητη περιουσία των οποίων, αποφασίζουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια»Μέρος Γ
    Ενώ διευθετούνται εκπαιδευτικά ζητήματα κι αναβαθμίζονται περαιτέρω τα ΑΣΕΙ στα οποία παρέχεται πλέον η δυνατότητα διοργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών από μόνα τους ή σε συνεργασία με τα Α.Ε.Ι. κι άλλους φορείς έρευνας και τεχνολογίας, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σχέδιο νόμου στην πολλαπλώς εξαγγελλόμενη αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των ΑΣΣΥ.Κι αυτό παρά τις δεσμεύσεις δια του κ. ΥΦΕΘΑ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών με την υπ’ αριθμ. Φ.900α/1216/19295/11-4-24 απάντηση του ιδίου σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπου ενημέρωσε ότι: «εξετάζεται η αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των ΑΣΣΥ με την ένταξη τους στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται σχετικές αποφάσεις».Ο σκοπός της ανωτέρω αναβάθμισης επιβάλλεται πρωτίστως για την εκπλήρωση του