ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού» και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13
1. Οι διατάξεις του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12) εφαρμόζονται αναλόγως και για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όπου στον παραπάνω νόμο αναφέρονται οι όροι Στρατός Ξηράς, κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικού, νοούνται και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντίστοιχοι κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικών.
2. Ο αριθμός των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2.500 και 1760 για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του αντίστοιχου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των οπλιτών με πενταετή υποχρέωση κάθε κλάδου.
4. Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής και ένταξής τους στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του αρμόδιου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου. Η ένταξή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Μέχρι την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου υπουργικών αποφάσεων, όσοι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο θεσμό των Ε.Μ.Θ. συνεχίζουν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και για τις εθελόντριες του ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279), που το επιθυμούν. Όσες από αυτές συμπλήρωσαν ήδη ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον πενταετή υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση παραμονής εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ή από την ημερομηνία συμπληρώσεως της πενταετούς υπηρεσίας αναλόγως με την περίπτωση. Όσες δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του ν. 705/1977.
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται τα θέματα ιεραρχίας και προαγωγών, οι καταστάσεις, οι προϋποθέσεις μισθολογικής προαγωγής τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Υπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.
7. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών μακράς θητείας σε κάθε Κλάδο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές οργανικές θέσεις, ενώ για τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή και Αρχισμηνία αντίστοιχα.
9. Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά των οργανικών θέσεων εντός κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.
10. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος.».

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 18:45 | Γ Π

    Κύριε Υπουργέ ευχαριστώ εκ των προτέρων, για την δυνατότητα συμμετοχής μου στην δημόσια διαβούλευση, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

    Θεωρώ ότι η Πολιτεία δεν αντιμετώπισε ισότιμα τα δύο φύλα. Μέχρι και το 1989 οι γυναίκες που γίνονταν δεκτές στις ΕΔ, ονομάζονταν ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ και μετά την μονομοποίηση τους εντάσσονταν στον ν.445/1974. Αντίθετα οι άντρες στο ίδιο χρονικό διάστημα γίνονταν δεκτοί ως ΟΠΥ και αν και με καθυστερημένη μονιμοποίηση με το ΦΕΚ 220/2011 όπου «Με Προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα την 28−3−2011 «Μονιμοποίηση Εθελοντών Μακράς Θητείας Ανθυπασπιστών−Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Ν.Δ. 445/74 και με
    πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αποφασίζεται: Μονιμοποιούνται, κατόπιν αιτήσεώς τους, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 1 και 69 του Ν. 3883/2010, με το βαθμό που φέρουν, οι παρακάτω Εθελοντές Μακράς Θητείας» εντούτοις, δεν εντάχθηκαν στον ν.445/1974 και δεν απόλαυσαν τα προνόμια του νόμου αυτού βαθμολογικά αλλά και μισθολογικά. Με αποτέλεσμα αν και μονιμοποιούμενοι εθελοντές με απολυτήριο λυκείου από το 2011, να τοποθετηθούν στο Γ Μισθολογικό Κλιμάκιο του ν.4472/2017 περί Ειδικών Μισθολογίων και όχι στο Β Μισθολογικό Κλιμάκιο όπως οι ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ συνάδελφοι τους.

    Εδώ να θέσω το εξείς ζήτημα. Αρκετά στελέχη προερχόμενα από τον θεσμό των ΕΜΘ, δεν υπέβαλαν αίτηση μονιμοποιήσεως για δικούς τους λόγους. Όμως η Πολιτεία δεν διαχώρησε εκείνους που δεν υπέβαλαν αίτηση μονιμοποιήσεως από εκείνους που μονιμοποιήθηκαν, έτσι ώστε οι μεν να παραμείνουν ΕΜΘ και οι δε (που σημειωτέον στο δελτίο στρατιωτικής τους ταυτότητας αναγράφονται ΜΟΝΙΜΟΙ) να ενταχθούν από την ημερομηνία μονιμοποιήσεως τους στον ν.445/1974, ο οποίος αφορά όλους τους εκ μονιμοποιήσεως εθελοντές.
    Μόνιμοι δηλαδή μεν αλλά στην αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα ως μη μόνιμοι σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο.

    Παρακαλώ να δώσετε μια λύση που να αποκαθιστά αυτή την χρόνια αδικία που δέχονται τα στελέχη του θεσμού των ΕΜΘ σε σχέση με τις συναδέλφους τους ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ, τόσο σε βαθμολογικό όσο και σε μισθολογικό επίπεδο.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 17:04 | Αναστάσιος Ντούπης

    Είναι μεγάλη ηθική ικανοποίηση και αίσθηση του κράτους δικαίου των συναδέλφων που προέρχονται από το θεσμό των Ε.Π.Υ., η τροποποίηση της παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989, που αφορά την βαθμολογική εξέλιξη στο βαθμό του Υπολοχαγού και τον αποστρατευτικό βαθμό στο βαθμό του Λοχαγού, των εθελοντών μακράς θητείας. Θα υπάρξει εμπιστοσύνη των στελεχών με την Πολιτεία.
    Για την ισονομία και τη δικαιοσύνη όλων των συναδέλφων, (ΑΕΙ ΑΣΣΥ, ΕΜΘ και ΕΠΟΠ), πρέπει να προβλεφθεί ένας επιπλέον καταληκτικός βαθμός για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ, όπου θα είναι η έμπρακτη επιβράβευση όσων μόχθησαν περισσότερο και πιστοποιήθηκαν από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Η ίδια νομοθεσία ακολουθείτε για τους συναδέλφους ΑΣΣΥ και ΑΕΙ. Το πτυχίο ΑΕΙ πρέπει να επιβραβεύεται σε όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, για να υπάρχει δικαιοσύνη μεταξύ των στελεχών και για να μην δημιουργούνται άνισες αδικίες.

    Πρέπει να συμπεριληφθεί στο παρόν νομοσχέδιο άρθρο για το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών, δεν υφίσταται πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη οικογένεια των στρατιωτικών, όπως παρακάτω:
    (α) Κατάργηση των ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.
    (β) Βαθμολογική εξέλιξη στον βαθμό του Ανθυπασπιστή και αποστρατευτικό βαθμό στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
    γ) Να μην υπάγονται στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 17:29 | Παναγιώτης

    Γίνεται αναφορά σε διαβούλευση άρθρου που άφορα, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, στο οποίο φαίνεται να μην γίνεται καμιά πρόβλεψη για τους επαγγελματίες οπλίτες τους οποίους αποστρατεύετε στα 50 έτη ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας αυτεπάγγελτα με ένα διάταγμα του 74, το οποίο και καταργήσατε για άλλη κατηγορία υπαξιωματικών μη παραγωγικών σχολών. Το προσωπικό της κατηγορίας αυτής αριθμεί περίπου 20000 άνδρες και γυναίκες, Θα ήταν συνετό να υπάρξει μέριμνα και για αυτούς οι οποίοι υπηρετούν και προσφέρουν εδώ και 20 έτη την πατρίδα όπου και όποτε απαιτηθεί όπως όλες οι κατηγορίες στρατιωτικών ανεξαρτήτου προέλευσης.
    Ευχαριστώ!

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 16:24 | Βασίλης Τ.

    Να προστεθεί άμεσα στο νομοσχέδιο και η επίλυση του συνταξιοδοτικού των ΕΠΟΠ. Να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός. Είναι ΝΤΡΟΠΗ να παραμείνει αυτό το τόσο σημαντικό θέμα άλυτο και να αιωρείται..

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 16:28 | Γεώργιος Τε

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 15:27 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΙ ΕΠ.ΟΠ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΣΕ (ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ) ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ,
    ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ, ΕΚΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΥΣΜΕΝΗ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ -ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ, ΣΚΥΛΟΙ ΚΤΛ) ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (ΚΟΥΡΕΜΑ, ΞΥΡΙΣΜΑ, ΓΥΑΛΙΣΜΑ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΛΥΘΗΝΤΙΚΟΣ ΚΤΛ). ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΣΤΟΝ ΕΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΚ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΟΠΩΣ Π.Χ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΚ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (ENLISTED) ΜΕ 20 ΕΤΗ ΜΟΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠ.ΟΠ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΛΗΡΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ 50ου ΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 60 ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΕΣ Κ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΤΕΡΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΙΤΚΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΟΙ ΕΜΘ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘ’ΟΤΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΧΕΙ «ΚΟΛΛΗΜΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ 2 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΒΑΘΜΟΙ: ΤΟΥ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΠΙΣΤΗ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 15:55 | Γρηγόρης Παυλής

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης τάσσομαι στο πλευρό των συναδέλφων μου ΕΠΟΠ και ζητάω να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το συνταξιοδοτικό μας
    Άμεση, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 15:27 | Μπάμπης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να επιλυθεί το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) . Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 15:25 | Σ. Τ

    Ως επαγγελματίας οπλίτης επιθυμώ την λυση του συνταξιοδοτικού προβληματος του θεσμού μας άμεσα. Δεν γίνεται να πηγαινουμε στη δουλειά μας και να μην γνωρίζουμε τι θα γίνει με εμάς μελλόντικα. Επίσης δεν μπορεί να γίνεται κατάφορη διάκριση ανάμεσα σε δυο Θεσμους που προερχονται από προκυρηξη δημιουργείται αναστάτωση στο στράτευμα.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 15:28 | Αθανάσιος

    Θεωρώ ότι στα πλαίσια της αρχής της ίσης μεταχείρισης του διοικουμενου από το κράτος, αλλά και επιβράβευσης της αριστείας θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους ΕΜΘ κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανάλογη με την μεταχείριση των αποφοίτων ΑΣΣΥ με χορήγηση ενός επιπλέον αποστρατευτικου βαθμού ή την χορήγηση του προ αποστρατειας βαθμού νωρίτερα

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 14:38 | Απόστολος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω,να συμπεριληφθεί εντός του νομοσχεδίου η επίλυση το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 14:45 | Χ.Α.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 14:47 | Θεοφάνης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 14:59 | Σταύρος

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης, ζητάω να συμπεριληφθεί εντός Νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών, σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 13:05 | Λία

    Δίνετε στους ΕΜΘ κι άλλο βαθμό και δεν κινδυνεύουν φυσικά να αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα , τους ΕΠ.ΟΠ όμως τους αφήνετε στον αέρα , ποια η διαφορά μεταξύ θεσμών εθελοντών ; Εκείνος των ΕΜΘ είναι ανώτερος; Οι μονιμοποιημένες εθελόντριες φέρουν βαθμό Τχη και Ανχη , είναι κάτι ανώτερο και αυτοί ως εθελοντές;
    Γιατί οι ΕΠ.ΟΠ να διωχθούν στα 50 και ολοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν και μάλιστα να παίρνουν βαθμούς πέραν των προβλεπομένων; Υπάρχει ισότιμη μεταχείριση μεταξύ εθελοντών ; Με λύπη μου βλέπω ότι όχι.
    Αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να παύσει, το προεδρικό διάταγμα του 1974 είναι γραμμένο για τα τότε δεδομένα που ολοι εξελίσσονταν βαθμολογικά και για να μην γίνονταν Ανθστες μέχρι τα 50 σήμαινε ότι είχανε φάει στερήσεις βαθμού !
    Εκτος και αν οι εθελοντές είναι δύο και τριών ταχυτήτων,.
    Δίνετε βαθμούς σε μονιμοποιημένες εθελόντριες και ΕΜΘ οι οποίοι έχουν απολυτήρια γυμνασίου και λυκείου και οι ΕΠΟΠ που έχουν επαγγελματικά προσόντα επιπέδου 5 και 6 θα αποστρατευτούν στα 50; Πώς εξηγείται; Ένας ΕΠ.ΟΠ με πτυχίο στην ειδικότητά του και 25 χρόνια υπηρεσίας , στα 50 δεν θα μπορεί να προσφέρει;Ενώ ολοι οι άλλοι , μπορούν; Όλοι οι ΕΠΟΠ προσλήφθηκαν με τα προσόντα που ζητούσε η εκάστοτε προκήρυξη και πουθενα δεν αναφέρονταν ότι υπάρχει περίπτωση να διωχθούν λόγω ηλικίας κάποια στιγμή.
    Παρακαλώ για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας που αναφέρεται παραπάνω.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 13:55 | ΑΛΙΖΩΤΗΣ ΘΩΜΑΣ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 13:24 | Γεώργιος Π

    Κύριε Υπουργέ ευχαριστώ εκ των προτέρων, για την δυνατότητα συμμετοχής μου στην δημόσια διαβούλευση, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

    Θεωρώ ότι η Πολιτεία εξ’ αρχής έπραξε εσφαλμένα ως προς τον θεσμό των Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) που μετέπειτα μετονομάστηκε σε «Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας» (ΕΠΥ) και εξελίχθηκε ως «Εθελοντές Μακράς Θητείας» (ΕΜΘ).

    Συγκεκριμένα, η Πολιτεία δεν αντιμετώπισε ισότημα τα δύο φύλα, καθόσον μέχρι και το 1989 οι γυναίκες που γίνονταν δεκτές στις ΕΔ, ονομάζονταν ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ και μετά την μονομοποίηση τους εντάσσονταν στον ν.445/1974. Αντίθετα οι άντρες στο ίδιο χρονικό διάστημα γίνονταν δεκτοί ως ΟΠΥ και αν και με καθυστερημένη μονιμοποίηση με το ΦΕΚ 220/2011 όπου «Με Προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα την 28−3−2011 «Μονιμοποίηση Εθελοντών Μακράς Θητείας Ανθυπασπιστών−Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Ν.Δ. 445/74 και με
    πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αποφασίζεται: Μονιμοποιούνται, κατόπιν αιτήσεώς τους, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 1 και 69 του Ν. 3883/2010, με το βαθμό που φέρουν, οι παρακάτω Εθελοντές Μακράς Θητείας» εντούτοις, δεν εντάχθηκαν στον ν.445/1974 και δεν απόλαυσαν τα προνόμια του νόμου αυτού βαθμολογικά αλλά και μισθολογικά. Με αποτέλεσμα αν και μονιμοποιούμενοι εθελοντές με απολυτήριο λυκείου από το 2011, να τοποθετηθούν στο Γ Μισθολογικό Κλιμάκιο του ν.4472/2017 περί Ειδικών Μισθολογίων και όχι στο Β Μισθολογικό Κλιμάκιο όπως οι ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ συνάδελφοι τους.

    Παρακαλώ να δώσετε μια λύση που να αποκαθιστά αυτή την χρόνια αδικία που δέχονται τα στελέχη του θεσμού των ΕΜΘ σε σχέση με τις συναδέλφους τους ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ, τόσο σε βαθμολογικό όσο και σε μισθολογικό επίπεδο

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 13:28 | Δημήτριος

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης, ζητάω να συμπεριληφθεί εντός Νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών, σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 13:28 | nikos

    Πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη που να λύνει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Να καταργηθεί ο συνδυασμός των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α και του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, που θέτει ως όρια ηλικίας την ηλικία των 50 και 54 ετών και διώχνει με αυτεπάγγελτη αποστρατεία 20000 και πλέον στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς την απονομή σύνταξης καθότι τα ηλικιακά όρια του ΕΦΚΑ αφορούν τα 60 έτη ή τα 40 έτη ασφάλισης.

    Η συνταξιοδότηση κάθε ασφαλισμένου αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα και δεν νοείται από καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία και καμιά συνταγματική διάταξη να οδηγούνται στην έξοδο από το επάγγελμα τους άνευ συνταξιοδότησης πολύτιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 13:50 | Αλέξανδρος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 13:36 | Κατσογιάννης Γιάννης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 12:42 | Γιώργος

    Σχετικά με την επίλυση του συνταξιοδοτικού ΕΠΟΠ, μια λύση θα μπορούσε να είναι να εφαρμοστεί η κινητικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,ανάλογος των προσόντων των στελεχών.Η αυταπάγγελτη αποστρατεία στρατιωτικού φυσικά και συνταξιοδοτείται από την επόμενη μερα.Ο εργοδότης στην περίπτωση αυτή παραβιάζει μονομερός την σύμβαση εργασίας.Η μονιμοποίηση των ΕΠΟΠ έγινε με ορκομωσία,με καταγεγραμμένη τελετή στις μονάδες.Ουδέποτε μέχρι πρόσφατα δεν μας ενημέρωσε κάνεις για την ιδιαιτερότητα του ηλικιακού ορίου.Η πολιτεία αποκρύπτει εσκεμμένα η μη ακόμα και σήμερα στις προκηρύξεις ΕΠΟΠ τον νόμο του 74.Η τεράστια οικονομική ζημιά που έχουν σκοπό να επιφέρουν στο πιο αξιόμαχο στρατιωτικό προσωπικό δεν μπορεί να μην έχει καμία δικαστική αξίωση.Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων που δεν συνάδουν με το πνεύμα του στρατιωτικού,παρακαλώ όπως συμπεριλάβετε σε σχέση με τους εποπ
    α. Το δικαιώμα της παραμονής για όσους το επιθυμούν μετά τη συμπλήρωση των 50 και την μετακίνησή τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να μην παραβιαστεί μονόπλευρα από τον εργοδότη η σύμβαση τους.
    β. Την ενημέρωση των νέων υποψηφίων ΕΠΟΠ στις προκηρύξεις για την ιδιαιτερότητα του ηλικιακού ορίου, ώστε να είναι ξεκάθαροι οι όροι της εργασιακης σύμβασης από την αρχή.
    γ. Την άμεση καταβολή της σύνταξης αμέσως μετά την συμπλήρωση του ηλικιακου ορίου για όσους επιθυμούν την έξοδο.
    την έξοδο τους.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 12:22 | Χρήστος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 12:09 | ΑΣΦΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αγαπητοί συναδελφοι εκ ΑΣΣΥ αυτη η καραμελα περι εδωσα πανελληνιες και μπηκα στη σχολη σταματηστε την.Να σας θυμισω οτι η σχολη σας ειναι επιπεδου ΙΕΚ,που με δυο χρονια και τωρα με τρια και θελετε να αναγνωριστει ΑΤΕΙ.Πριν το 93 πως μπαινατε στις σχολες??Σαν τους εθελοντες με διαγωνισμο.Σταματηστε να βγαζετε τη χολη σας και κοιταξττε να λυσουμε αλλα θεματα ποιο σοβαρα!!

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 12:25 | Χρηστος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 12:28 | Γιάννης

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης, ζητάω να συμπεριληφθεί εντός Νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.Ευχαριστω

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 12:08 | Κώστας

    ΣύνδεσμοςΠαρά των εγγυήσεων που δώθηκαν τόσο από τον ΥΦ.ΕΘ.Α. κο. Χαρδαλιά Νικόλαο, όσο και από τον Υ.ΕΘ.Α. κο. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών , δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αυτό το θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των στρατιωτικών.
    Επιθυμώ να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη στο νομοσχέδιο, παραγράφου με την επίλυση του συνταξιοδοτικού της υπόψη κατηγορίας στρατιωτικών με βασικούς αξονες, όπως παρακάτω:α) Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και μόνο όσοι επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών.β) Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.γ) ΟΧΙ υπαγωγή στο καθεστώς του Ε.Ο.Θ.
    Συνταξιοδοτικό, νυχτερινά, αναβάθμιση θεσμού κ.α επίλυση χθες.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 12:17 | Νίκος Γ.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 12:06 | ΕΛΕΝΗ

    Ντροπή στο σύγχρονο ελληνικό κράτος και τις μεθοδεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν έναν νόμο της χούντας, εφαρμόζοντάς τον σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές που ίσχυαν όταν νομοθετήθηκε. Επιτέλους αυτή η «μαμα» πατρίδα θα γίνει ποτέ δίκαιη για τα παιδιά της? Ποιος ΕΠΟΠ θα μπορεί να βρεί δουλειά στα 50 του, να κάνει ξανά νέα αρχή για να πάρει κάποια στιγμή μια ανθρώπινη σύνταξη στα 67 του όπως ορίζουν οι διατάξεις του ΕΦΚΑ. Γιατί μη γελιέστε ο ΕΦΚΑ ΔΕΝ θα δώσει σύνταξη νωρίτερα!!!Κανείς νέος να μη πάει εθελοντής και ΕΠΟΠ αφού το συνταξιοδοτικό τους είναι μια σκέτη απάτη!!!Κάνετε κάτι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! υπάρχουν οικογένειες με παιδιά εκεί έξω και ανθρώπινες ψυχές, οι τύχη των οποίων κρέμεται στην εσκεμμένη ολιγωρία κάποιων, γιατί μετά τόσον καιρό μόνο εσκεμμένη θα θεωρείται!!! Καταργείστε τον νόμο αυτόν επιτέλους του 1974. Μια σύζυγος ΕΠΟΠ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:08 | Σ.Π.Π

    Καλημέρα σας…
    Θέλω να πω και εγώ με την σειρά μου κάποια πράγματα προσπαθώντας ωστόσο να μην θίξω Βαθμούς ή προελεύσεις….

    Εν έτη 1985 μέσω του Ν.1513 ξεκίνησε η κατάταξη προσωπικού, αρχικά στον ΣΞ με την ιδιότητα του Εθελοντή (ΟΠΥ) μέσω της οποίας κατετάγη και εγώ όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί…
    Από το 1989 και μετά η ίδια τακτική πρόσληψης προσωπικού εφαρμόστηκε και στο ΠΝ – ΠΑ…
    Αρχικά δεν υπήρχε πρόβλεψη μετά την πενταετία να παραμείνουμε, γεγονός το οποίο άλλαξε βάσει του Ν.1848/89.
    Έτσι, με αίτηση μου προς την Υπηρεσία ζήτησα την περαιτέρω παραμονή μου πλέον ως ΕΜΘ.
    Την 5.4.2011 βάσει του ΦΕΚ 220 μονιμοποιήθηκα φέροντας τότε τον βαθμό του Αρχιλοχία.
    Έκτοτε ουδέποτε η Υπηρεσία με αντιμετώπισε ως Μόνιμο πλέον Στέλεχος των ΕΔ γιατί δεν αποφοίτησα από παραγωγική σχολή Υπαξιωματικών…
    Έφτασε η στιγμή πλέον:
    Να είμαι Ανθυπολοχαγός.
    Να έχω Ατομικά Έγγραφα Μονίμου Αξκου.
    Να είμαι κάτοχος δελτίου στρατιωτικής ταυτότητας Μονίμου.
    Να έχω Αριθμό Μητρώου Αξκου.
    Κι όμως να μην αναγνωριζομαι ως Μόνιμος από την ίδια την φυσική μου Ηγεσία και κατ’ επέκταση από πολλούς συναδέλφους αποφοίτους παραγωγικής σχολής…
    Να μην δικαιούμαι την μετάταξη στο Σώμα Έρευνας Πληροφορικής.
    Να μην δικαιούμαι την μετάθεση στην Νήσο Κ.
    53+ ετών πλέον, με 34 ετη και 7 μήνες πραγματικής υπηρεσίας στην πλάτη, κι όμως στο περιθώριο, τον χλευασμό και την ειρωνία ορισμένων.
    Έφαγα ψωμί από τις ΕΔ όπως όλοι μας…
    Έθρεψα κι εγώ την οικογένεια μου όπως όλοι μας…
    Γιατί όμως να βιώνω την απέχθεια ορισμένων ;
    Βαθμολογικά εξελίχτηκα λιγότερο από τους υπόλοιπους εξ Εθελοντών, παρόλο που εγώ ξεκίνησα ως Υπαξιωματικός με τον βαθμό του Δεκανέα.
    Μισθολογικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους εξ Εθελοντών τοποθετήθηκα στην Γ κατηγορία με τους ΕΠΟΠ ….
    Ποιοί άλλοι εξ Εθελοντών όμως μπήκαν στην ίδια μισθολογική κατηγορία ;
    Ακόμα και ο Ανθυπολοχαγός από ΔΕΑ λαμβάνει μισθολογικές απολαβές της Α κατηγορίας….
    Κι όμως, νεότερος μου καθότι έφεδρος….
    Κύριοι, ο θεσμός μας ανήκει στις ΕΔ….
    Δεν είμαστε Εμείς και οι Άλλοι….
    Δώστε την πλήρη εξομοίωση με τους υπόλοιπους συναδέλφους εξ Εθελοντών βάζοντας τίτλους Τέλους σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα των Εθελοντών, αδικία….
    Μέσω των προηγούμενων σχολίων συναδέλφων ΑΣΣΥ, βλέπετε ότι κανένας δεν επιθυμεί να αδικείται.
    Ισχύει όμως και για εμάς αυτό.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:41 | Τσιλιμιγκάκης Ανδρέας

    -Επίλυση θέματος σταδιοδρομιας -εξελίξεις ΕΠ.ΟΠ.
    -Συμφωνος λειτουργίας σταδιοδρομιας ΕΜΘ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:48 | Θεόδωρος

    Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα επί του αποστρατευτικου βαθμού των Αξιωματικών εξ Εθελοντών Μακράς Θητείας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:
    Α. Προέρχονται από την ίδια κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ, αυτή του Εθελοντή.
    Η προέλευση των Εθελοντών μπορεί να χωρίζεται σε πέντε υποδιαιρέσεις:
    Του ΝΔ 445/74
    Του Μουσικού Σώματος
    Του Ν.705/77
    Του Ν. 1513/85
    Του Ν.1848/89, αλλά η κατηγορία κατάταξης βάσει του ΣΚ 20-1, είναι πάντα η ίδια, αυτή του Εθελοντή…
    Β. Τα αναλογικως ισχύοντα περί των Εθελοντριων του Ν.705/77, κατά την πρώτη δημοσίευση του Ν. 1848/89 άρθρο 13 Παρ.5 έδωσαν χρονικό διάστημα στις καταταγεντες των ετών 1979 ως και 1984 να δηλώσουν να μείνουν ως ΕΜΘ, ως την καταληκτική ημερομηνία της 8.7.89.
    Εφόσον, δεν δήλωσαν τότε να μείνουν ως ΕΜΘ, γιατί την 9/7.89 δεν απολύθηκαν ως όφειλαν ;
    Αν πάλι δεχτούμε την παραμονή των ως ΕΜΘ, πώς έχουν τον διοικητικό βαθμό του Ταγματάρχη και Σμηναρχου στην ΠΑ ;
    Για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας απαιτείται η πλήρης βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ ώστε να λάβει τέλος αυτή η διάκριση εις βάρος ενός θεσμού που εξακολουθεί να στηρίζει το στράτευμα πάραυτα…
    Είναι η ευκαιρία σας !!!

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:06 | ΦΑΚΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης, ζητάω να συμπεριληφθεί εντός Νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών, σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:05 | ΚΙΟΥΠΚΙΟΛΗΣ Τ.

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητώ να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το συνταξιοδοτικό τον ΕΠΟΠ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗΣ ΠΡΌΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:38 | Δημητρα

    Προτείνεται κατάργηση του άρθρου 47. Κατάφορα αδικη, έναντι των αποφοίτων ΑΣΣΥ, η προαγωγή των ΕΜΘ στο βαθμό του ΥΠΛΓΟΥ και ομοιοβαθμων για ΠΑ και ΠΝ. Πολύ περισσότερο άδικη για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων ΕΥ/ΥΓ, οι οποίοι εξομοιώνονται με τους ΕΜΘ παρά και την ύπαρξη τελεσιδικης δικαστικής αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για βαθμογικη αποκατάσταση των ΑΣΣΥ ΕΥ/ΥΓ αλλά και των υποσχέσεων του αξιότιμου κυρίου ΥΠΕΘΑ για επίλυση του θέματος.
    Για ποιο λόγο να ενταχθούν στο Β’μισθολογικό κλιμάκιο αντί να προστεθούν κι άλλες βαθμίδες στο κλιμάκιο Γ´ στο οποίο ανήκουν;
    Γιατί οι ΕΠΟΠ αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους ΕΜΘ και δεν ρυθμίζεται ούτε το συνταξιοδοτικό τους;

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:06 | Γεωργιος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:12 | Κωνσταντίνος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:26 | Χρήστος

    Πλήρης εξομοίωση με τις εθελόντριεε του Νόμου 77 θα ήταν το δίκαιο για την βαθμολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ.Το λέμε τόσα χρόνια

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:16 | Σάββας

    Άμεση λύση στο συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:01 | Καναβάκης Ιωάννης

    Δεν συμπεριλαμβάνεται η αποκατάσταση του συνταξιοτικού των στελεχών που προέρχονται από το θεσμό των ΕΠΟΠ! Ζητάω να ενταχθεί εντός του νομοσχεδίου η πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για το θέμα των ΕΠΟΠ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:59 | Χρήστος Δ.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:30 | Διαμαντής

    Ως ΕΜΘ ο βαθμός που δίνετε δεν εξομοιώνει τους ΕΜΘ με τις αντίστοιχες εθελοντριες..
    Τα νυχτερινά τα αφήνω απλά ασχολιστο..αν ένας επιχειρηματίας πληρώνει έναν εργαζόμενο για 5 ώρες και τον βάζει και δουλεύει 8ωρες το θεωρείτε παράνομο..για το στρατό το φέρατε σε ΚΥΑ!!!!
    Το σημαντικότερο όμως όλων δεν το αναφέρετε πουθενά που είναι η επίλυση του συνταξιοδοτικού των συναδέλφων ΕΠΟΠ..είναι κρίμα και άδικο να υφίστανται τόσοι συνάδελφοι με τις οικογένειες τους,που έχουν δώσει ψυχη και σώμα στις Ένοπλες Δυνάμεις τέτοια ταλαιπωρία και είναι τουλάχιστον άδικο να μιλάμε για 15000 προσλήψεις ενώ δεν υπάρχει βούληση να λυθεί το πρόβλημα των είδη υπάρχοντων συναδέλφων.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:25 | Βαγγέλης

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης, ζητάω να συμπεριληφθεί εντός Νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών, σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:59 | Νίκος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:44 | Θωμάς Δεμερτζής

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:05 | Αλέξανδρος

    Απαίτηση όλων των Επαγγελματιών Οπλιτών συμπεριλαμβανομένου κι εμένα, είναι να ενταχθεί στο νομοσχέδιο το συνταξιοδοτικό ζήτημα καα να δωθεί επιτέλους μια λύση, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 10:38 | Βασίλης

    Να συμπεριληφθούν στο παρόν και η επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των ΕΠΟΠ όπως σας έχει προταθεί από την ΠΟΜΕΝΣ.
    Παράλληλα δεν βλέπουμε την μισθολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ που γίνονται Αξκοί και μάλιστα το συγκεκριμένο ήταν στις επίσημες δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 09:39 | Κωνσταντίνος

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, επιβραβεύονται με την απόκτηση ενός ακόμα βαθμού και καλώς γίνεται αυτό.
    Δεν υπάρχει όμως η αντίστοιχη μέριμνα για τους ΕΜΘ αποφοίτους ΑΕΙ.
    Η απόκτηση ενός πτυχίου ΑΕΙ δεν έχει να κάνει με την προέλευση…
    Τον ίδιο κόπο και την ίδια προσπάθεια κατέβαλαν και οι δύο κατηγορίες (ΑΣΣΥ – ΕΜΘ), όμως η πολιτεία δεν αναγνωρίζει αυτό το ευεργέτημα στους ΕΜΘ!
    Είναι σαν η ίδια η πολιτεία, να μην αναγνωρίζει το πτυχίο που η ίδια δίνει!
    Παρακαλώ για την επανεξέταση του θέματος και την αποκατάσταση της αδικίας.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 09:02 | Στέλιος Πουρναράκης

    Ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ) και ώς Αντιπρόσωπος στην ΠΟΜΕΝΣ και ώς Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 09:58 | Θεοδωρος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ