ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
Άρθρο 43
Ίδρυση τμήματος πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 562/1970
Το άρθρο 1 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί του σκοπού και της έδρας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1
Σκοπός και έδρα της Σχολής
1. Ιδρύεται Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης για την κατάρτιση συγκεκριμένων ειδικοτήτων αξιωματικών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση του πρώτου εδαφίου παρέχεται για τις εξής ειδικότητες αξιωματικών:
α. Υγειονομικού (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων).
β. Νομικού.
γ. Οικονομικού.
δ. Πληροφορικής.
3. Στη Σχολή δύνανται να φοιτήσουν και υποψήφιοι προς κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και με την προϋπόθεση της καταβολής της δαπάνης του άρθρου 25 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
5. Η Σχολή δύναται σε περίπτωση επιστράτευσης να μεταφερθεί προσωρινά στην Αθήνα, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, όπου στον παρόντα γίνεται αναφορά σε «Θεσσαλονίκη», «Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και «Φρουρά Θεσσαλονίκης», νοούνται, αντίστοιχα, «Αθήνα», «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Φρουρά Αθηνών».».
Άρθρο 44
Οργάνωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων – Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 562/1970
Το άρθρο 2 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της οργάνωσης της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 2
Οργάνωση της Σχολής
Η Σχολή περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, ήτοι:
α. Πτέρυγα Υγειονομικού (ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι).
β. Πτέρυγα λοιπών Σωμάτων (νομικού, οικονομικού, πληροφορικής).».
Άρθρο 45
Ονομασία και αρχαιότητα – Τροποποίηση άρθρου 20 ν.δ. 562/1970
Το άρθρο 20 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της ονομασίας και της αρχαιότητας των αποφοίτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 20
Ονομασία και αρχαιότητα
1. Μετά από την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους και με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πτυχιούχοι της οικείας σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάζονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως εξής:
α) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ονομάζονται Ανθυπίατροι.
β) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φαρμακευτικής ονομάζονται Ανθυποφαρμακοποιοί.
γ) Οι πτυχιούχοι του τμήματος Κτηνιατρικής ονομάζονται Ανθυποκτηνίατροι.
δ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Νομικής, Οικονομικών και Πληροφορικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί.
2. Η σειρά αρχαιότητας των αξιωματικών της παρ. 1 εντός του Κλάδου τους καθορίζεται βάσει της βαθμολογίας τους στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου και στο τελευταίο έτος της Σχολής, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, η αξιολόγηση των οποίων υπολογίζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον οργανισμό της Σχολής.».
Άρθρο 46
Επιστράτευση – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 562/1970
Το άρθρο 24 του ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127), περί της λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) σε καιρό επιστράτευσης, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 24
Επιστράτευση
1. Σε καιρό επιστράτευσης η λειτουργία της Σχολής μπορεί να διακόπτεται, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για όλες ή για ορισμένες τάξεις, και οι μαθητές διατίθενται για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων ονομάζονται προσωρινά Ανθυπασπιστές και των λοιπών τάξεων Λοχίες.
2. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Σχολής λήγει η θητεία του διδακτικού της προσωπικού που προέρχεται από αποστράτους αξιωματικούς και ιδιώτες.
3. Η Σχολή επαναλειτουργεί με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Άρθρο 47
Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.
Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής:
α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.
β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
ε) Από το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.
στ) Από το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
ζ) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.
η) Από το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συντάσσονται πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας των εντασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχών των περ. ε) έως η) της παρ. 1, οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
4. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
5. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.
6. Το σύνολο των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικών θέσεων, στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, μεταφέρεται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
7. Το σύνολο των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στελεχών των περ. ε), στ), ζ) και η) της παρ. 1, εντάσσονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ), διατηρώντας τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.
Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Το στρατιωτικό προσωπικό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται, μετατίθεται και αποσπάται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας (Μονάδα 1864) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς και στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άρθρο 51
Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
1. Για τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 3883/2010 (Α’ 167) σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Τα στελέχη που μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) διατηρούν τον βαθμό τους και ο χρόνος που έχουν διανύσει σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στον αντίστοιχο βαθμό του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους εξακολουθεί να ισχύει και μετά από τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ). Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσόμενων στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, εφόσον απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Ειδικά για την προαγωγή των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
4. Το άρθρο 23 και η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3883/2010, περί του καταληκτικού βαθμού και του χρόνου προαγωγής, αντιστοίχως, των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς αυτούς μετά από την ένταξη ή τη μετάταξή τους στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ).
Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
1. Η στολή, η ονομασία των βαθμών και τα διακριτικά των βαθμών των στελεχών του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι αυτά των στελεχών των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το διακριτικό οπλόσημο του Σώματος στις στολές και το έμβλημα του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) είναι το ίδιο με αυτό του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.
2. Όσοι εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, τα μετάλλια, τις διαμνημονεύσεις και τα διακριτικά σήματα που τους είχαν απονεμηθεί προ της, κατά περίπτωση, ένταξης ή μετάταξης σε αυτό.
Άρθρο 53
Οικονομική και διοικητική μέριμνα
1. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης, μετοχικής σχέσης στα Μετοχικά Ταμεία, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) εξακολουθούν να διέπονται από τα ισχύοντα στον Κλάδο προέλευσής τους.
2. Ως προς τα θέματα οικονομικής και διοικητικής μέριμνας, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης και μετοχικής σχέσης στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετοχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς αξιωματικών, τα στελέχη που προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και όσοι αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.
Άρθρο 54
Αποστρατευτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1 άρθρου 22 ν. 2439/1996
Στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Ιατρού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρού», β) η λέξη «Στρατολογικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νομικού», γ) προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και η περ. γ΄, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην παρ. 17 του άρθρου 20. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων Κλάδων της ειδικότητας Υγειονομικού Ιατρού και τους Υποστρατήγους Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.».
Άρθρο 55
Διακρίσεις και ειδικότητες – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 3883/2010
Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί των διακρίσεων και των ειδικοτήτων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. (4) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, β) το στοιχ. (δ) της υποπερ. (14) της περ. β’ της παρ. 1 καταργείται, γ) η υποπερ. (6) της περ. δ’ της παρ. 3 καταργείται, δ) στην υποπερ. (8) της περ. δ’ της παρ. 3, διαγράφονται οι λέξεις «, Έρευνας Πληροφορικής», ε) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και το άρθρο 3, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 3
Διακρίσεις – Ειδικότητες
1. Οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε:
α. Όπλων:
(1) Πεζικού
(2) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(3) Πυροβολικού
(4) Μηχανικού
(5) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(6) Αεροπορίας Στρατού
β. Σωμάτων:
(1) Τεχνικού
(2) Εφοδιασμού – Μεταφορών
(3) Υλικού Πολέμου, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Υλικού Πολέμου
(β) Πυροτεχνουργών
(4) [Καταργείται]
(5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(ζ) Λοιπών Ειδικοτήτων, με τις γενικές ειδικότητες:
(1) Διαχειριστών Υγειονομικού
(2) Διοικητικών Υγειονομικού
(6) Οικονομικού
(7) Γεωγραφικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Γεωγραφικού
(β) Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων
(8) [Έχει καταργηθεί]
(9) Στρατιωτικών Γραμματέων, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Στρατιωτικών Γραμματέων (β) Διερμηνέων
(10) Ταχυδρομικού
(11) Μουσικού
(12) Φροντιστών, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού – Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(13)Αρχιτεχνιτών Όπλων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα:
(α) Πεζικού
(β) Ιππικού-Τεθωρακισμένων
(γ) Πυροβολικού
(δ) Μηχανικού
(ε) Διαβιβάσεων – Ηλεκτρονικού Πολέμου
(στ) Αεροπορίας Στρατού
(14) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, με τις γενικές ειδικότητες που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα:
(α) Τεχνικού
(β) Εφοδιασμού και Μεταφορών
(γ) Υλικού Πολέμου
(δ) [Καταργείται]
(ε) Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Υλικού.
2. Οι Αξιωματικοί του ΠΝ διακρίνονται σε:
α. Μαχίμους
β. Μηχανικούς
γ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικού
(2) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(2Α) Ειδικών Επιστημόνων
(3) Ειδικοτήτων.
3. Οι Αξιωματικοί της ΠΑ διακρίνονται σε:
α. Ιπτάμενους
β. Μηχανικούς (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)
γ. Αεράμυνας
δ. Σωμάτων:
(1) Οικονομικών
(2) Υγειονομικών, με τις γενικές ειδικότητες:
(α) Ιατρού
(β) Οδοντιάτρου
(γ) Κτηνιάτρου
(δ) Φαρμακοποιού
(ε) Ψυχολόγου
(στ) Νοσηλευτικής
(3) Εφοδιαστών
(4) Διοικητικών
(5) Μετεωρολόγων
(6) [Καταργείται]
(6Α) Ειδικών Επιστημόνων
(7) Ραδιοναυτίλων
(8) Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)
(9) Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, Άμυνας Αεροδρομίων)
(10) Μουσικών.
4. Οι Αξιωματικοί των ΚΣ διακρίνονται σε:
α. Νομικού (ΝΟΜ)
β. Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ)
γ. Πληροφορικής (ΠΛΗ)
δ. Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων (ΣΔΓ)
ε. Στρατιωτικών Ιερέων.».
Άρθρο 56
Καταληκτικός βαθμός – Τροποποίηση περ. α), γ) και δ) άρθρου 23 ν. 3883/2010
Στο άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο στοιχείο (α) της υποπερ. (2) της περ. α΄, αα) οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς» και αβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», β) στο στοιχείο (β) της υποπερ. (2) της περ. α΄, βα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και ββ) οι λέξεις «Κτηνιάτρους Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τη λέξη «Κτηνιάτρους», γ) στην υποπερ. (3) της περ. β’, οι λέξεις «Ιατρούς Υγειονομικού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υγειονομικού Ιατρούς», δ) στην υποπερ. (3) της περ. γ’, δα) η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους» και δβ) διαγράφονται οι λέξεις «και Έρευνας Πληροφορικής», ε) στην υποπερ. (4) της περ. β’, η λέξη «Οδοντιάτρους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Υγειονομικού Οδοντιάτρους», στ) στην υποπερ. (1) της περ. δ’, προστίθενται οι λέξεις «και Πληροφορικής», και το άρθρο 23, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικού και Γεωγραφικού.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Υγειονομικού Ιατρούς.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Υγειονομικού Ιατρούς, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Υγειονομικού Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς Ειδικούς Επιστήμονες και τους αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους Α.Ε.Ι..»
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι..
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού, Οικονομικών Επιθεωρητών και Πληροφορικής.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι..
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικού Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στη ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.».
Άρθρο 57
Αποστρατευτικός βαθμός – Αντικατάσταση περ. δ) παρ. 1 άρθρου 32 ν. 3883/2010
Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), περί του αποστρατευτικού βαθμού των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς και Μετεωρολόγους, Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους ειδικότητας Ιατρού, τους Υποστρατήγους Νομικού, τους Υποστρατήγους Οικονομικών Επιθεωρητών και τους Υποστρατήγους Πληροφορικής, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου και αντιστοίχων.».
Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
1. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αρμόδιο για:
α) Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα και εφαρμογές.
β) Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
γ) Τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
δ) Την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με ειδική έμφαση στην αυτοματοποίηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση προτύπων.
ε) Την εκπόνηση ερευνητικών έργων και μελετών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
στ) Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες.
ζ) Τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με τις αρχές της ηθικής ακεραιότητας, υπεύθυνης ανάπτυξης και χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συστήνεται Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Data Science). Το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, ασφάλεια, επεξεργασία, διαχείριση και ορθή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data), με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.
3. Τα Τμήματα των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.
4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.
5. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Δώστε επίσης τη δυνατότητα για εργασία των πληροφορικών αλλά και όλων των αποφοίτων ΣΣΑΣ στον ιδιωτικό τομέα, όπως ισχύει σήμερα για τους στρατιωτικούς γιατρούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν καθοριστικά οι παραιτήσεις εξειδικευμένων και καταρτισμένων στελεχών.
Είναι παράλογο να μετατάσσονται στελέχη υποχρεωτικά σε άλλο Κλάδο από τον οποίο επέλεξαν μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.
Η μετάταξη θα πρέπει να γίνει μόνο με επιθυμία όσων επιθυμούν (όπως έγινε και με το Σώμα των Οικονομικών Επιθεωρητών) και από την ημερομηνία εφαρμογής και μετά η στελέχωση να γίνεται μέσω της ΣΣΑΣ.
Επιπλέον, πως γίνεται η ΣΜΥΑ ως σχολη υπαξιωματικών της ΠΑ θα βγάζει ειδικότητα Πληροφορικής διακλαδική? ( η εν λόγω ειδικότητα επιλέγεται με κλήρωση)
Κάποιοι μαθητές έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις συγκεντρώνοντας πολύ υψηλή βαθμολογία και πέρασαν στη ΣΙ/Τμ. Πληροφορικής. Τι θα πείτε τώρα σε αυτούς, ότι μετά από 4 έτη (ή λιγότερα για όσους ήδη φοιτούν) θα βγείτε από τη ΣΙ και θα ανήκετε στο ΓΕΕΘΑ με δυνατότητα τοποθέτησης σε όλες τις μονάδες των ΕΔ? Αν το γνώριζαν αυτό, πιθανόν να έκαναν διαφορετική επιλογή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Διακλαδικά θέματα μπορούν να επιλυθούν με σωστή συνεννόηση των ΓΕ κ του ΓΕΕΘΑ και όχι με αναγκαστική μετάταξη του προσωπικού.
Το μόνο που θα πετύχει αυτό το νομοσχέδιο είναι αγανάκτηση του προσωπικού και πιθανή αύξηση των παραιτήσεων στην ειδικότητα Πληροφορικής ο αριθμός των οποίων είναι ήδη αυξημένος τα τελευταία έτη.
Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής και τη δημιουργία του νέου τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ. Το τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι από τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Σχετικά με τα σχόλια ότι είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά η ένταξη των στελεχών σε κοινό σώμα και δεν υπάρχει προηγούμενο, να αναφέρω ότι δεν ισχύει. Το Στρατολογικό Σώμα ιδρύθηκε το 1914, με το Νόμο 357/1914, ως Σώμα του Στρατού Ξηράς με την ονομασία «Σώμα Στρατολογίας». Η οργάνωσή του μέχρι το 1988 εντάσσονταν στα ευρύτερα πλαίσια της οργανωτικής δομής του Στρατού Ξηράς. Σε γενικές γραμμές, στην μεταπολεμική οργάνωση του Στρατού Ξηράς, υπήρχε η Διεύθυνση του Σώματος στο ΓΕΣ και Διευθύνσεις Στρατολογικού σε Σχηματισμούς, στις οποίες υπάγονταν τα Στρατολογικά Γραφεία του Στρατού Ξηράς. Το 1968 το Σώμα μετονομάσθηκε σε Στρατολογικό. Το 1988 τα Στρατολογικά Γραφεία έγιναν κοινά και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και το 1989 μετέπεσε σε Κοινό (διακλαδικό) Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αγαπητέ Μιχάλη – Γιώργο – Νίκο,
Γιατί κάνεις copy paste το κείμενο ξανά και ξανά, θα σε παρακαλούσα σε πρώτη φάση να διαβάσεις καλύτερα αυτά που γράφουν τα στελέχη της ΠΑ, των οποίων πολύ θέλεις να πάρεις τις θέσεις.
Αναφέρουν μεταθέσεις σε μονάδες της ΠΑ και όχι να μείνουν σε μία μονάδα. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά πιστεύω ότι υπάρχει θεματάκι…
Εσύ επέλεξες να μπεις και έκανες την επιλογή σου όταν έπρεπε. Από εκεί και πέρα να επωμισθείς τις συνέπειες των επιλογών σου. Εμείς αντίστοιχα κάναμε τις δικές μας. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις και αυτό τι αν πω! Πραγματικά δεν ξέρω ποιος κοιτάζει μόνο τον εαυτό του. Εστιάζω στην επιλογή που έκανες τότε με τις προοπτικές που αυτή σου έδινε. Το ήξερες το επέλεξες, το ήθελες και ναι το προφανές να το κρατήσεις. Ουδέποτε το επιλέξαμε.
Με εκτίμηση
Κάποιος που ξέρει πριν γράψει να διαβάζει τουλάχιστον αυτά που γράφονται και όχι να απαντάει με παρωπίδες
Ένα σχόλιο συναδέλφου που τα λέει στην σωστή διάσταση όπως πραγματικά είναι τα πράγματα:
1. Σκοπός της ρύθμισης, βάση της εξήγησης που περιλαμβάνεται στην ανάλυση συνεπειών, είναι η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών στον Τομέα της Κυβερνοασφάλειας. Η περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης, είναι ότι δεν υφίσταται κοινή αντιμετώπιση σήμερα των προκλήσεων που προκύπτουν στον συγκεκριμένο τομέα, λόγω του κατακερματισμού των Διευθύνσεων και των Μηχανογραφικών Κέντρων ανά Κλάδο. Η συγκεκριμένη ανάλυση ουδεμία σχέση έχει με την τρέχουσα κατάσταση, καθώς οι Δνσεις και τα Μηχανογραφικά Κέντρα ανά Κλάδο έχουν σκοπό την ανάπτυξη και συντήρηση λογισμικού και υπηρεσιών δικτύου και η ασφάλεια αυτών εξασφαλίζεται από την υπάρχουσα Δνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ), για την οποία έχουν διατεθεί πολλές χιλιάδες ευρώ, τόσο για εκπαίδευση όσο και για την αγορά των απαραίτητων μέσων. Η συγκεκριμένη Δνση, που απλά μετονομάζεται σε «Μονάδα 1864», στελεχώνεται από προσωπικό και των τριών Κλάδων και ως σήμερα έχει να επιδείξει μόνον επιτυχίες. Είναι γνωστή δε σε όλον τον κόσμο της Πληροφορικής στη χώρα μας για την Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ», στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο οι κορυφαίοι φορείς Κυβερνοασφάλειας της χώρας με επίλεκτο προσωπικό. Αυτό όσον αφορά τις αιτιάσεις του νομοθέτη, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ως μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των στελεχών Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς που τα τελευταία έτη είδαν να υποσκελίζονται, βάση αποφάσεων την προηγούμενης Ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ, από τη Δνση Διαβιβάσεων του ΣΞ. Με τη ρύθμιση αυτή λοιπόν αποκτούν εκ νέου υπόσταση, απολαμβάνοντας μάλιστα υψηλότερο καταληκτικό βαθμό από τον δικαιούμενο βάση της κείμενης νομοθεσίας (Αντιστράτηγοι εν αποστρατεία, αντί για Υποστράτηγοι). Η απόδειξη δε όλων αυτών είναι η προαγωγή στις πρόσφατες κρίσεις του τρέχοντος έτους δύο αξιωματικών Πληροφορικής του ΓΕΣ, σε Υποστράτηγο και Ταξίαρχο, καθώς βάση του υπό διαβούλευση νόμου ο αρχαιότερος αξιωματικός Πληροφορικής κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, γίνεται αυτόματα και Δντής του νέου Κοινού Σώματος. Ήταν επιβεβλημένο λοιπόν να προαχθεί Αξιωματικός του ΣΞ σε Υποστράτηγο καθώς ο αρχαιότερος αξιωματικός ως τις κρίσεις ήταν το Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ως προαχθείς στον αυτό βαθμό σε προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Γνωρίζοντας δε ότι ο συγκεκριμένος Αξιωματικός δεν μπορούσε να προαχθεί σε Υποπτέραρχο εν ενεργεία βάση της νομοθεσίας για το ΣΕΠ της Π.Α. και έχοντας γνώση του συγκεκριμένου νόμου, καθώς προ των κρίσεων είχε δοθεί για σχολιασμό στα Γ.Ε. το ΓΕΣ προχώρησε στις συγκεκριμένες προαγωγές, ώστε να είναι δικοί τους Αξκοι οι πηδαλιούχοι του υπό σύσταση Κοινού Σώματος.2. Επικαλείται ο νομοθέτης την οικονομία κλίμακος και την εξασφάλιση πόρων, με την εφαρμογή κοινής πολιτικής από το Κοινό Σώμα. Δεν μπορεί αυτό να επιτευχθεί με την Δημιουργία μίας ισχυρής διακλαδικής Διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ, η οποία θα απαρτίζεται από Αξκους και των τριών Κλάδων και θα συντονίζει το έργο της Πληροφορικής, όπως άλλωστε γίνεται τόσα έτη και σε άλλους τομείς των ΕΔ; Η νέα Ηγεσία θα επιδείξει τα ίδια αντανακλαστικά που επέδειξε το ΓΕΣ, όταν η Πληροφορική της ΠΑ ανέπτυξε, το κατά γενική ομολογία επιτυχημένο σύστημα αλληλογραφίας ΙΡΙΔΑ; Τότε μικρόψυχα αντί να ενστερνιστούν και να αγκαλιάσουν το δημιούργημα των συναδέλφων τους, το οποίο αγκάλιασε το σύνολο του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα, αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα δικό τους σύστημα και να το επιβάλουν στο ΓΕΕΘΑ και σε άλλους εσωτερικούς φορείς, μη θέλοντας να αποδεχτούν την επιτυχία των συναδέλφων τους που τώρα αγωνιούν να φέρουν, παρά τη θέλησή τους, στο Κοινό Σώμα. Εκείνη την εποχή δε, λόγο αδυναμίας να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα, με απόφαση του ΓΕΕΘΑ αποσπάστηκε προσωπικό της ΠΑ στο ΓΕΣ, το οποίο είχε ασχοληθεί με την ανάπτυξη του συστήματος ΙΡΙΔΑ, ώστε να βοηθήσει στην περάτωση του έργου. Αυτή θα είναι η Ηγεσία που θα ασκήσουν οι Αξκοι προερχόμενοι από τον ΣΞ στο νεοσύστατο Κοινό Σώμα;3. Ο νόμος πέραν όσων αναφέρω παραπάνω εγείρει και σημαντικά ηθικά ζητήματα, όπως η υποχρεωτική ένταξη εν ενεργεία στελεχών και μαθητών παραγωγικών σχολών σε αυτό. Το κατά πόσον είναι νόμιμο θα φανεί στα δικαστήρια, ηθικό σίγουρα δεν είναι. Στελέχη με πολυετή εμπειρία και πορεία στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα κληθούν χωρίς να ερωτηθούν να αλλάξουν την πορεία τους, σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστα έτη πριν την αποστρατεία τους, εντασσόμενοι σε ένα νέο Σώμα, το οποίο πέραν της ανασφάλειας των μεταθέσεων που ανοίγεται μπροστά τους δεν τους προσφέρει τίποτα άλλο. Εξελικτικά τους θέτει λόγω προελεύσεως όπλου νεότερους όλων των συναδέλφων τους, του ΣΞ και του ΠΝ, που θα ενταχθούν στο Κοινό Σώμα, κάνοντας έτσι ακόμα και τις προαγωγές τους δυσκολότερες. Οι δε μαθητές των παραγωγικών Σχολών της ΠΑ, λίγα μόλις έτη μετά την είσοδό τους στις τάξεις της ΠΑ, θα βρεθούν να υπηρετούν ανά την Ελληνική επικράτεια σε Μονάδες του ΣΞ και υπηρεσίες του ΠΝ, πετώντας στα σκουπίδια τον τεράστιο κόπο τους για την είσοδό τους στις σχολές της ΠΑ, σχολές με πολύ μεγαλύτερη βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές εξετάσεις από τις αντίστοιχες του ΣΞ και του ΠΝ. Μεταφέρεται δε όλη η μέριμνα για τα νέα στελέχη στον ΣΞ, που κατά γενική ομολογία διαθέτει τις προβληματικότερες δομές και ταμεία σε σχέση με το ΠΝ και την ΠΑ. Η συγκεκριμένη βέβαια παράταξη που σήμερα κυβερνά, είναι του δόγματος ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, τους νόμους όμως τους αποφασίζεται μόνοι σας κύριοι της Κυβέρνησης, συνεπώς θεωρείτε ότι μπορείτε να διαμορφώνετε και την ηθική, γελάστε!4. Αγνοεί παντελώς ο νομοθέτης, ο οποίος θέλει να εκσυγχρονίσει τις ΕΔ, την υπάρχουσα κατάσταση στον χώρο της Πληροφορικής παγκοσμίως, πανευρωπαϊκός και στην χώρα μας. Η ανεργία στον Κλάδο της πληροφορικής σήμερα κινείται σε αρνητικούς αριθμούς παγκοσμίως (στο -8% για την Ελλάδα το 2023), η δε αμοιβές είναι στη χειρότερη των περιπτώσεων, διπλάσιες στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, σε σχέση με τις αμοιβές που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα στελέχη στις ΕΔ. Η όποια ασφάλεια αισθάνονταν τα συγκεκριμένα στελέχη παραμένοντας στις ΕΔ, εξαλείφεται μονοκονδυλιά με την ψήφιση αυτού του νόμου ως έχει. Πως θα συγκρατήσετε κύριοι τα στελέχη αυτά από την παραίτηση; Έχετε λάβει γνώση για τον αριθμό των στελεχών που έχουν παραιτηθεί τα τελευταία έτη από τη συγκεκριμένη κατηγορία; Έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβεί σε περίπτωση μαζικής φυγής αυτών των στελεχών; Ίσως βέβαια καλύπτεστε από την υπό σύσταση εταιρεία του Β Μέρους που σας επιτρέπει την συνεργασία με τρίτους φορείς και εταιρείες, παρακάμπτοντας όλη τη νομοθεσία ανάθεσης έργων που διέπει το Ελληνικό Δημόσιο. Ενδιαφέρεστε να αντιμετωπίσετε αυτό τον ενδεχόμενο και πως; Στο νομοθέτημα που έχετε υποβάλει προς διαβούλευση δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Σίγουρα δεν μπορείτε να αυξήσετε μισθούς σε αυτά τα στελέχη, πράγμα που θα ήταν άδικο. Θα μπορούσατε όμως να παράσχετε παράλληλη εργασία με ευεργετικές διατάξεις που θα έδιναν ένα ελάχιστο κίνητρο παραμονής. Διάταξης όμως που θα είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και δεν θα εναπόκειται στις διαθέσεις της νέας Ηγεσίας, που προερχόμενη ειδικότερα από τον ΣΞ, μάλλον πρόβλημα θα δημιουργήσει και όχι βαλβίδα αποσυμπίεσης.5. Έχετε λάβει την απόφαση να εξαναγκάσετε στελέχη να αλλάξουν το απλούστερο την στολή τους. Κάνατε μια ερώτηση στου τρεις Κλάδους πότε ήταν η τελευταία φορά που χορηγήθηκε ιματισμός στα στελέχη τους; Ρωτήσατε ποιο είναι το κόστος για τις στολές που αναγκάζετε τα στελέχη να αγοράσουν, γιατί είναι βέβαιο ότι τίποτα δεν θα τους χορηγηθεί από την υπηρεσία; Μήπως είσαστε διατεθειμένοι να αποδώσετε τμήμα του μισθού σας για την αγορά αυτού του ιματισμού, καθώς ο μισθός των στελεχών επαρκεί για την κάλυψη των απαραιτήτων αναγκών διαβίωσης και μόνον; Όλα αυτά σε εσάς μπορεί να φαντάζουν αστεία, στη καθημερινότητα όμως ενός χομπίστα, βιοπαλαιστή στρατιωτικού φαντάζουν βουνό!
Εν κατακλείδι η συγκεκριμένη διάταξη είναι εντελώς αχρείαστη για τις ΕΔ, εξυπηρετεί ημετέρους και μόνον αυτούς, αγνοεί την πραγματικότητα και θα δημιουργήσει μόνον προβλήματα και δικαστικές διαμάχες στελεχών με το κράτος. Την ύστατη στιγμή αναθεωρείστε και αναδιαμορφώστε τις διατάξεις στο σύνολό τους, ώστε να επιτευχθεί πραγματικά εκσυγχρονισμός στις ΕΔ. Συγκεκριμένα θα πρέπει η ΣΣΑΣ να αποδίδει αξιωματικούς Πληροφορικής στους τρεις Κλάδους όπως ακριβώς γίνεται με τους υγειονομικούς και άλλους, θα πρέπει να αναδιοργανωθεί και ισχυροποιηθεί η Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ και να δημιουργηθούν αντίστοιχες αυτόνομες Δνσεις στους τρεις Κλάδους (όπου δεν υπάρχουν ή δεν είναι αυτόνομες), οι σχολές ΑΣΣΥ και των τριών κλάδων θα πρέπει να παράγουν Υπαξιωματικούς Πληροφορικής η καθεμία για τον Κλάδο της. Ο συντονισμός της Πληροφορικής θα γίνεται αποκλειστικά από το ΓΕΕΘΑ και οι Δνσεις των τριών Κλάδων θα είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των κατευθύνσεων που θα λαμβάνουν από τον ανώτερο κλιμάκιο (όπως λειτουργούν οι Δνσεις Υγειονομικού σήμερα). Την μετονομασία της ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ, εφόσον σας αρέσει κρατήστε την, δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό άλλωστε. Η Πληροφορική χρειάζεται πόρους σε μέσα και εκπαίδευση, όχι ασπροπράσινες στολές και φαμφάρες! Αν δεν θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως οι ολετήρες της Πληροφορικής στις ΕΔ της χώρας, αποσύρετε όλα όσα απαράδεκτα και αυθαίρετα, χωρίς καμία επιτελική μελέτη και ωρίμανση έχετε αραδιάσει. Ειλικρινά είναι μία απορία που έχουν όλοι όσοι γνωρίζουν την πληροφορική στις ΕΔ εκ των έσω, ποιοι σας συμβουλεύουν και τι σχέση έχουν με το αντικείμενο; Σίγουρα πάντως σε ελάχιστους μήνες που βρίσκεστε στο ΥΠΕΘΑ δεν προλάβατε να αντιληφθείτε ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στις ΕΔ είναι η πληροφορική, άλλωστε δεν μας επισκεφθήκατε κύριοι Υπουργοί ποτέ για να δείτε πως δουλεύουμε, ποια είναι τα επιτεύγματά μας και με ποια μέσα. Πότε προλάβατε να μας δικάσετε λοιπόν και να μας καταδικάσετε;
Διαφωνώ με την υποχρεωτική ένταξη στο ΣΩΠΛΗ
Γιατί σε άλλα Κοινά Σώματα που δημιουργήθηκαν, η ένταξη έγινε με αίτηση?
Και στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής η ένταξη θα είναι υποχρεωτική?
Τι είναι αυτά?
Ελλάδα 2024
Αγαπητέ Μιχάλη – Γιώργο – Νίκο,
Γιατί κάνεις copy paste το κείμενο ξανά και ξανά θα σε παρακαλούσα σε πρώτη φάση να διαβάσεις καλύτερα αυτά που γράφουν τα στελέχη της ΠΑ, των οποίων πολύ θέλεις να πάρεις τις θέσεις.
Αναφέρουν μεταθέσεις σε μονάδες της ΠΑ και όχι να μείνουν σε μία μονάδα! Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά πιστεύω ότι υπάρχει θεματάκι…
Εσύ επέλεξες να μπεις και έκανες την επιλογή σου όταν έπρεπε. Από εκεί και πέρα να επωμισθείς τις συνέπειες των επιλογών σου. Εμείς αντίστοιχα κάναμε τις δικές μας. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις και αυτό τι αν πω! Πραγματικά δεν ξέρω ποιος κοιτάζει μόνο τον εαυτό του. Εστιάζω στην επιλογή που έκανες τότε με τις προοπτικές που αυτή σου έδινε. Το ήξερες, το επέλεξες, το ήθελες και ναι το προφανές να το κρατήσεις. Εμείς ουδέποτε το επιλέξαμε.
Με εκτίμηση
Κάποιος που ξέρει πριν γράψει, να διαβάζει τουλάχιστον αυτά που γράφονται και όχι να απαντάει με παρωπίδες και κίνητρα προσωπικού συμφέροντος αγνοώντας το οτιδήποτε άλλο.
Απαράδεκτο!!!!
Ας υπάρξει μεταβατικό στάδιο και ας στελεχωθεί σταδιακά το Κοινό Σώμα Πληροφορικής με επιθυμίες…όχι εν μια νυκτί …με υποχρεωτική μετάταξη!
Όταν δημιουργήθηκαν οι ειδικότητες Πληροφορικής το 2018 , γιατί έγινε η ένταξη με αίτηση και επιθυμία ?
Τώρα γιατί υποχρεωτικά?
Διαβάζω μετά λύπης το νομοσχέδιο, καθώς και τα σχόλια κάποιων συναδέλφων (;) που αποστέλλουν τα συγχαρητήριά τους επί αυτού.
Προσωπικά είμαι απόφοιτος της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας με ειδικότητα Τεχνικού Πληροφορικής και εισήχθη στην εν λόγω σχολή μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων. Με τα μόρια που συγκέντρωσα σε αυτές, θα μπορούσα να είχα εισαχθεί σε οποιαδήποτε Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο της χώρας καθώς επίσης και σε οποιαδήποτε Στρατιωτική Σχολή επιθυμούσα, με εξαίρεση τη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας. Ωστόσο, επέλεξα τη Σ.Τ.Υ.Α. και τη νεοσύστατη ειδικότητα της Πληροφορικής.
Έπειτα από τρία χρόνια εκπαίδευσης στην εν λόγω σχολή, ορκίστηκα Σμηνίας έναντι του βαθμού του Ανθυποσμηναγού που έλαβαν όσοι αποφοίτησαν από τη Σ.Μ.Α., με έναν επιπλέον χρόνο εκπαίδευσης. Έκτοτε, έχω αποκτήσει ένα επιπλέον Προπτυχιακό σε τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστημίου και ένα Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη των Υπολογιστών.
Όμοια πορεία έχουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι παρά τις ευκαιρίες του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο μας, έχουν επιλέξει να παραμένουν στις τάξεις της, και να συνεχίζουν να προσφέρουν παρ’ ότι κακοπληρωμένοι και αντιμέτωποι με πολλές παθογένειες και κατάλοιπα προηγούμενων εποχών. Μοναδικό πλεονέκτημα της παραμονής αυτής, αποτελούσε η σχετική σταθερότητα που προσφέρει το Σώμα μας ως προς τις μεθατέσεις. Η σύσταση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής πρακτικά αφαιρεί ακόμα και αυτό το ύστατο αποκούμπι.
Οπότε σας καλώ να αναρωτηθείτε: Τι μας κρατάει στις τάξεις των Ε.Δ. όταν αφενός δεν πληρωνόμαστε αρκετά για τις δυνατότητες μας και την εργασία που επιτελούμε, και αφετέρου δεν μπορούμε να έχουμε ούτε κάποια στοιχειώδη σταθερότητα ως προς τον τόπο διαμονής μας;
Ένας νόμος που εξυπηρετεί τα στέλεχη του ΣΞ, πράγμα που φαίνεται και από τα δεκάδες συγχαρητήρια μηνύματα τους. Όμως συνάδελφοι του ΣΞ στο τέλος θα μείνετε μόνοι σας να απαρτίζεται το νέο σώμα, καλή σας τύχη.
Δυστυχώς η ηγεσία τα τελευταία χρόνια με κάθε τρόπο μας ωθεί στην παραίτηση και το νομοσχέδιο αυτό κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο. Οπότε ας μην μείνουμε σε ατομικές σκοπιμότητες.
Απαράδεκτο νομοσχέδιο, κομμένο και ραμμένο για το ΣΞ !!!
Συγχαρητήρια και στα άτομα της ΠΑ που είδαν και αδιαφόρησαν για οτιδήποτε δεν επηρεάζει τις καρέκλες τους!!! Άξιοι !!!
Το παρακάτω γράφτηκε από συνάδελφο. Αποτελεί την δικαιότερη και και πιο δίκαιη μεταχείριση των στελεχών των τριών σωμάτων:
Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο:
Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βίο στον συγκεκριμένο Κλάδο.
Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.
Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.
Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.
Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβόλα».
Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.
Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:
– Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
– Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
– Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
– Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
– Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική Κυβέρνηση
Εισήγηση:
Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
« οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
« οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
« οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
Τα στελέχη του ΣΞ που τόσο πολύ τους έχει ενθουσιάσει το ΚΣ ας είναι αυτά που θα στελεχώσουν και θα καλύψουν τις ανάγκες των Μπελχαρα όταν με το καλό έρθουν.
Ας αποδείξουν έμπρακτα ότι υποστηρίζουν το ΚΣ και ας αφήσουν όλους εμάς από την ΠΑ να κάνουμε το έργο που ΕΠΙΛΈΞΑΜΕ και όχι μας εξανάγκασαν να κάνουμε.
Δεν μπορείς να υποχρεώσεις με το έτσι θέλω να αλλάξεις τη ζωή κάποιου χωρίς αυτός να ερωτηθεί.
Απαράδεκτο και από την ηγεσία της ΠΑ, όπως σωστά γράφτηκε από άλλο συνάδελφο που άφησαν να περάσει αυτό το νομοσχέδιο καθώς και από την Διεύθυνση της πληροφορικής όπου κατά τα φαινόμενα ο παραπάνω βαθμός τους ενθουσίασε τόσο που η μοίρα των δικών τους στελεχών μπήκε σε δεύτερη μοίρα.
Επίσης θεωρώ αδιανόητο με τους μισθούς μας να καλύψουμε την αγορά στολών όταν στελέχη μεγάλων γραφείων (με μισθούς 1800)πρόσφατα έκαναν αρκετά χιλιάρικα προμήθεια νέων στολών με δαπάνη όχι δική τους.
Το νομοσχέδιο πρέπει να παρθεί πίσω να διορθωθεί γιατί αυτό φαίνεται ότι καλύπτει συμφέροντα από συγκεκριμένες ‘κάστες’ που θα έπρεπε μια φορά να φανούν αντάξιες των περιστάσεων. Τελικά ο λόγος των μεγάλων είναι η προάσπιση των δικών τους συμφερόντων.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα Πληροφορικής, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Και στο Στρατό Ξηράς πάντως οι περισσότεροι Πληροφορικάριοι κάθονται Αθήνα και δεν έχουν μεταθέσεις, οπότε δεν καταλαβαίνω το νόημα των σχολίων.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Σχετικά με τα σχόλια ότι είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά, να αναφέρω ότι δεν ισχύει. Το Στρατολογικό Σώμα ιδρύθηκε το 1914, με το Νόμο 357/1914, ως Σώμα του Στρατού Ξηράς με την ονομασία «Σώμα Στρατολογίας». Η οργάνωσή του μέχρι το 1988 εντάσσονταν στα ευρύτερα πλαίσια της οργανωτικής δομής του Στρατού Ξηράς. Σε γενικές γραμμές, στην μεταπολεμική οργάνωση του Στρατού Ξηράς, υπήρχε η Διεύθυνση του Σώματος στο ΓΕΣ και Διευθύνσεις Στρατολογικού σε Σχηματισμούς, στις οποίες υπάγονταν τα Στρατολογικά Γραφεία του Στρατού Ξηράς. Το 1968 το Σώμα μετονομάσθηκε σε Στρατολογικό. Το 1988 τα Στρατολογικά Γραφεία έγιναν κοινά και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και το 1989 μετέπεσε σε Κοινό (διακλαδικό) Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, έπρεπε να είχε γίνει από το 1997 που δημιουργήθηκε το Σώμα πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς. Θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Πληροφορική, είναι προφανές πως δεν γράφει άλλη γλώσσα προγραμματισμού ή στήνει διαφορετικά δίκτυα ένας από αεροπορία ή από ναυτικό. Η κλαδική αντιμετώπιση της Πληροφορικής στις ΕΔ μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που στην ουσία αντιμετωπίζει την αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη διαφορετικών δομών, προσωπικού και υλικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσεις την ίδια ανάγκη που γίνεται μέχρι σήμερα είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά Γενικό Επιτελείο για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, διαφορετικά δίκτυα, διαφορετικά συστήματα μητρώων, διαφορετικά συστήματα για να βγάζουν την ίδια μισθοδοσία με μοναδικό σκοπό την κλαδική αντιμετώπιση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμίζονται διακλαδικά εδώ και δεκαετίες.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστήμης της Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εκπαίδευση των νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και συνεπώς στο Τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής κατάρτισης των νέων στελεχών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Στην διαδικασία μετάταξης αξιωματικών στο Σώμα της Πληροφορικής που ίσχυε μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τα περιθώρια ουσιαστικής εκπαίδευσης των αξιωματικών στην επιστήμη της πληροφορικής παρά μόνο δυνατότητα εμπειρικής εκμάθησης. Απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων με μια εκπαίδευση έξι μηνών στη Σχολή Προγραμματιστών και ένα μεταπτυχιακό γενικής γνώσης στην Πληροφορική γινόντουσαν πληροφορικοί, σε αντίθεση με μετατάξεις σε άλλα σώματα στις ένοπλες δυνάμεις όπου ήταν προαπαιτούμενο το προπτυχιακό, πχ στο ν.3883/2010 για τη μετάταξη αξιωματικών στο Κοινό Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων ή στη μετάταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος στο ν. 1911/1990 ή στη μετάταξη υπαξιωματικών σε αξιωματικούς λόγω κατοχής προπτυχιακού. Η ειδικότητα καθορίζεται από το προπτυχιακό και όχι από ένα μεταπτυχιακό. Πουθενά αλλού στο δημόσιο δεν μπορείς να γίνεις ΠΕ πληροφορικός ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα χωρίς σχετικές προπτυχιακές σπουδές. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μπορεί να γίνει ψυχολόγος ένας νοσηλευτής της ΣΑΝ με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία ή να γίνει νομικός ένα στέλεχος απόφοιτος Ευελπίδων που έχει πχ το μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Οικονομία» από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει πάρει μετάθεση στο Στρατοδικείο και ασχολείται με την προανακριτική διαδικασία ή υπηρετεί στη Διεύθυνση Δικαστικών Γραμματέων του ΓΕΕΘΑ και έχει μάθει εμπειρικά νομικής φύσεως θέματα.
Διαφωνώ με την ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής. Η δημιουργία κοινού σώματος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα «λύσει». Ως εκ τούτου εισηγούμαι να αποσυρθεί απ’ το νομοσχέδιο το μέρος Δ’.
Η απόφαση περί ύπαρξης κοινού σώματος πληροφορικής είναι πλήρως ανήθικη καθώς δεν επιτρέπει στα στελέχη να σταδιοδρομήσουν στο σώμα της επιλογής τους στο οποίο βρίσκονται εδώ και χρόνια αλλά καταστρέφει τα εφόδια που απέκτησαν με μόχθο και κόπο.
Ένα τελικό σχόλιο επί του συγκεκριμένου άρθρου, ως άμεσα θιγόμενος από την υπό διαβούλευση ρύθμιση. Θα κάνω μία ρεαλιστική αναφορά, χωρίς περιστροφές επί του θέματος που πραγματεύεται το συγκεκριμένο άρθρο.
1. Σκοπός της ρύθμισης, βάση της εξήγησης που περιλαμβάνεται στην ανάλυση συνεπειών, είναι η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών στον Τομέα της Κυβερνοασφάλειας. Η περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης, είναι ότι δεν υφίσταται κοινή αντιμετώπιση σήμερα των προκλήσεων που προκύπτουν στον συγκεκριμένο τομέα, λόγω του κατακερματισμού των Διευθύνσεων και των Μηχανογραφικών Κέντρων ανά Κλάδο. Η συγκεκριμένη ανάλυση ουδεμία σχέση έχει με την τρέχουσα κατάσταση, καθώς οι Δνσεις και τα Μηχανογραφικά Κέντρα ανά Κλάδο έχουν σκοπό την ανάπτυξη και συντήρηση λογισμικού και υπηρεσιών δικτύου και η ασφάλεια αυτών εξασφαλίζεται από την υπάρχουσα Δνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ), για την οποία έχουν διατεθεί πολλές χιλιάδες ευρώ, τόσο για εκπαίδευση όσο και για την αγορά των απαραίτητων μέσων. Η συγκεκριμένη Δνση, που απλά μετονομάζεται σε «Μονάδα 1864», στελεχώνεται από προσωπικό και των τριών Κλάδων και ως σήμερα έχει να επιδείξει μόνον επιτυχίες. Είναι γνωστή δε σε όλον τον κόσμο της Πληροφορικής στη χώρα μας για την Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ», στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο οι κορυφαίοι φορείς Κυβερνοασφάλειας της χώρας με επίλεκτο προσωπικό. Αυτό όσον αφορά τις αιτιάσεις του νομοθέτη, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ως μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των στελεχών Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς που τα τελευταία έτη είδαν να υποσκελίζονται, βάση αποφάσεων την προηγούμενης Ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ, από τη Δνση Διαβιβάσεων του ΣΞ. Με τη ρύθμιση αυτή λοιπόν αποκτούν εκ νέου υπόσταση, απολαμβάνοντας μάλιστα υψηλότερο καταληκτικό βαθμό από τον δικαιούμενο βάση της κείμενης νομοθεσίας (Αντιστράτηγοι εν αποστρατεία, αντί για Υποστράτηγοι). Η απόδειξη δε όλων αυτών είναι η προαγωγή στις πρόσφατες κρίσεις του τρέχοντος έτους δύο αξιωματικών Πληροφορικής του ΓΕΣ, σε Υποστράτηγο και Ταξίαρχο, καθώς βάση του υπό διαβούλευση νόμου ο αρχαιότερος αξιωματικός Πληροφορικής κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, γίνεται αυτόματα και Δντής του νέου Κοινού Σώματος. Ήταν επιβεβλημένο λοιπόν να προαχθεί Αξιωματικός του ΣΞ σε Υποστράτηγο καθώς ο αρχαιότερος αξιωματικός ως τις κρίσεις ήταν το Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ως προαχθείς στον αυτό βαθμό σε προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Γνωρίζοντας δε ότι ο συγκεκριμένος Αξιωματικός δεν μπορούσε να προαχθεί σε Υποπτέραρχο εν ενεργεία βάση της νομοθεσίας για το ΣΕΠ της Π.Α. και έχοντας γνώση του συγκεκριμένου νόμου, καθώς προ των κρίσεων είχε δοθεί για σχολιασμό στα Γ.Ε. το ΓΕΣ προχώρησε στις συγκεκριμένες προαγωγές, ώστε να είναι δικοί τους Αξκοι οι πηδαλιούχοι του υπό σύσταση Κοινού Σώματος.
2. Επικαλείται ο νομοθέτης την οικονομία κλίμακος και την εξασφάλιση πόρων, με την εφαρμογή κοινής πολιτικής από το Κοινό Σώμα. Δεν μπορεί αυτό να επιτευχθεί με την Δημιουργία μίας ισχυρής διακλαδικής Διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ, η οποία θα απαρτίζεται από Αξκους και των τριών Κλάδων και θα συντονίζει το έργο της Πληροφορικής, όπως άλλωστε γίνεται τόσα έτη και σε άλλους τομείς των ΕΔ; Η νέα Ηγεσία θα επιδείξει τα ίδια αντανακλαστικά που επέδειξε το ΓΕΣ, όταν η Πληροφορική της ΠΑ ανέπτυξε, το κατά γενική ομολογία επιτυχημένο σύστημα αλληλογραφίας ΙΡΙΔΑ; Τότε μικρόψυχα αντί να ενστερνιστούν και να αγκαλιάσουν το δημιούργημα των συναδέλφων τους, το οποίο αγκάλιασε το σύνολο του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα, αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα δικό τους σύστημα και να το επιβάλουν στο ΓΕΕΘΑ και σε άλλους εσωτερικούς φορείς, μη θέλοντας να αποδεχτούν την επιτυχία των συναδέλφων τους που τώρα αγωνιούν να φέρουν, παρά τη θέλησή τους, στο Κοινό Σώμα. Εκείνη την εποχή δε, λόγο αδυναμίας να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα, με απόφαση του ΓΕΕΘΑ αποσπάστηκε προσωπικό της ΠΑ στο ΓΕΣ, το οποίο είχε ασχοληθεί με την ανάπτυξη του συστήματος ΙΡΙΔΑ, ώστε να βοηθήσει στην περάτωση του έργου. Αυτή θα είναι η Ηγεσία που θα ασκήσουν οι Αξκοι προερχόμενοι από τον ΣΞ στο νεοσύστατο Κοινό Σώμα;
3. Ο νόμος πέραν όσων αναφέρω παραπάνω εγείρει και σημαντικά ηθικά ζητήματα, όπως η υποχρεωτική ένταξη εν ενεργεία στελεχών και μαθητών παραγωγικών σχολών σε αυτό. Το κατά πόσον είναι νόμιμο θα φανεί στα δικαστήρια, ηθικό σίγουρα δεν είναι. Στελέχη με πολυετή εμπειρία και πορεία στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα κληθούν χωρίς να ερωτηθούν να αλλάξουν την πορεία τους, σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστα έτη πριν την αποστρατεία τους, εντασσόμενοι σε ένα νέο Σώμα, το οποίο πέραν της ανασφάλειας των μεταθέσεων που ανοίγεται μπροστά τους δεν τους προσφέρει τίποτα άλλο. Εξελικτικά τους θέτει λόγω προελεύσεως όπλου νεότερους όλων των συναδέλφων τους, του ΣΞ και του ΠΝ, που θα ενταχθούν στο Κοινό Σώμα, κάνοντας έτσι ακόμα και τις προαγωγές τους δυσκολότερες. Οι δε μαθητές των παραγωγικών Σχολών της ΠΑ, λίγα μόλις έτη μετά την είσοδό τους στις τάξεις της ΠΑ, θα βρεθούν να υπηρετούν ανά την Ελληνική επικράτεια σε Μονάδες του ΣΞ και υπηρεσίες του ΠΝ, πετώντας στα σκουπίδια τον τεράστιο κόπο τους για την είσοδό τους στις σχολές της ΠΑ, σχολές με πολύ μεγαλύτερη βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές εξετάσεις από τις αντίστοιχες του ΣΞ και του ΠΝ. Μεταφέρεται δε όλη η μέριμνα για τα νέα στελέχη στον ΣΞ, που κατά γενική ομολογία διαθέτει τις προβληματικότερες δομές και ταμεία σε σχέση με το ΠΝ και την ΠΑ. Η συγκεκριμένη βέβαια παράταξη που σήμερα κυβερνά, είναι του δόγματος ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, τους νόμους όμως τους αποφασίζεται μόνοι σας κύριοι της Κυβέρνησης, συνεπώς θεωρείτε ότι μπορείτε να διαμορφώνετε και την ηθική, γελάστε!
4. Αγνοεί παντελώς ο νομοθέτης, ο οποίος θέλει να εκσυγχρονίσει τις ΕΔ, την υπάρχουσα κατάσταση στον χώρο της Πληροφορικής παγκοσμίως, πανευρωπαϊκός και στην χώρα μας. Η ανεργία στον Κλάδο της πληροφορικής σήμερα κινείται σε αρνητικούς αριθμούς παγκοσμίως (στο -8% για την Ελλάδα το 2023), η δε αμοιβές είναι στη χειρότερη των περιπτώσεων, διπλάσιες στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, σε σχέση με τις αμοιβές που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα στελέχη στις ΕΔ. Η όποια ασφάλεια αισθάνονταν τα συγκεκριμένα στελέχη παραμένοντας στις ΕΔ, εξαλείφεται μονοκονδυλιά με την ψήφιση αυτού του νόμου ως έχει. Πως θα συγκρατήσετε κύριοι τα στελέχη αυτά από την παραίτηση; Έχετε λάβει γνώση για τον αριθμό των στελεχών που έχουν παραιτηθεί τα τελευταία έτη από τη συγκεκριμένη κατηγορία; Έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβεί σε περίπτωση μαζικής φυγής αυτών των στελεχών; Ίσως βέβαια καλύπτεστε από την υπό σύσταση εταιρεία του Β Μέρους που σας επιτρέπει την συνεργασία με τρίτους φορείς και εταιρείες, παρακάμπτοντας όλη τη νομοθεσία ανάθεσης έργων που διέπει το Ελληνικό Δημόσιο. Ενδιαφέρεστε να αντιμετωπίσετε αυτό τον ενδεχόμενο και πως; Στο νομοθέτημα που έχετε υποβάλει προς διαβούλευση δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Σίγουρα δεν μπορείτε να αυξήσετε μισθούς σε αυτά τα στελέχη, πράγμα που θα ήταν άδικο. Θα μπορούσατε όμως να παράσχετε παράλληλη εργασία με ευεργετικές διατάξεις που θα έδιναν ένα ελάχιστο κίνητρο παραμονής. Διάταξης όμως που θα είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και δεν θα εναπόκειται στις διαθέσεις της νέας Ηγεσίας, που προερχόμενη ειδικότερα από τον ΣΞ, μάλλον πρόβλημα θα δημιουργήσει και όχι βαλβίδα αποσυμπίεσης.
5. Έχετε λάβει την απόφαση να εξαναγκάσετε στελέχη να αλλάξουν το απλούστερο την στολή τους. Κάνατε μια ερώτηση στου τρεις Κλάδους πότε ήταν η τελευταία φορά που χορηγήθηκε ιματισμός στα στελέχη τους; Ρωτήσατε ποιο είναι το κόστος για τις στολές που αναγκάζετε τα στελέχη να αγοράσουν, γιατί είναι βέβαιο ότι τίποτα δεν θα τους χορηγηθεί από την υπηρεσία; Μήπως είσαστε διατεθειμένοι να αποδώσετε τμήμα του μισθού σας για την αγορά αυτού του ιματισμού, καθώς ο μισθός των στελεχών επαρκεί για την κάλυψη των απαραιτήτων αναγκών διαβίωσης και μόνον; Όλα αυτά σε εσάς μπορεί να φαντάζουν αστεία, στη καθημερινότητα όμως ενός χομπίστα, βιοπαλαιστή στρατιωτικού φαντάζουν βουνό!
Εν κατακλείδι η συγκεκριμένη διάταξη είναι εντελώς αχρείαστη για τις ΕΔ, εξυπηρετεί ημετέρους και μόνον αυτούς, αγνοεί την πραγματικότητα και θα δημιουργήσει μόνον προβλήματα και δικαστικές διαμάχες στελεχών με το κράτος. Την ύστατη στιγμή αναθεωρείστε και αναδιαμορφώστε τις διατάξεις στο σύνολό τους, ώστε να επιτευχθεί πραγματικά εκσυγχρονισμός στις ΕΔ. Συγκεκριμένα θα πρέπει η ΣΣΑΣ να αποδίδει αξιωματικούς Πληροφορικής στους τρεις Κλάδους όπως ακριβώς γίνεται με τους υγειονομικούς και άλλους, θα πρέπει να αναδιοργανωθεί και ισχυροποιηθεί η Δνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ και να δημιουργηθούν αντίστοιχες αυτόνομες Δνσεις στους τρεις Κλάδους (όπου δεν υπάρχουν ή δεν είναι αυτόνομες), οι σχολές ΑΣΣΥ και των τριών κλάδων θα πρέπει να παράγουν Υπαξιωματικούς Πληροφορικής η καθεμία για τον Κλάδο της. Ο συντονισμός της Πληροφορικής θα γίνεται αποκλειστικά από το ΓΕΕΘΑ και οι Δνσεις των τριών Κλάδων θα είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των κατευθύνσεων που θα λαμβάνουν από τον ανώτερο κλιμάκιο (όπως λειτουργούν οι Δνσεις Υγειονομικού σήμερα). Την μετονομασία της ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ, εφόσον σας αρέσει κρατήστε την, δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό άλλωστε. Η Πληροφορική χρειάζεται πόρους σε μέσα και εκπαίδευση, όχι ασπροπράσινες στολές και φαμφάρες! Αν δεν θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως οι ολετήρες της Πληροφορικής στις ΕΔ της χώρας, αποσύρετε όλα όσα απαράδεκτα και αυθαίρετα, χωρίς καμία επιτελική μελέτη και ωρίμανση έχετε αραδιάσει. Ειλικρινά είναι μία απορία που έχουν όλοι όσοι γνωρίζουν την πληροφορική στις ΕΔ εκ των έσω, ποιοι σας συμβουλεύουν και τι σχέση έχουν με το αντικείμενο; Σίγουρα πάντως σε ελάχιστους μήνες που βρίσκεστε στο ΥΠΕΘΑ δεν προλάβατε να αντιληφθείτε ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στις ΕΔ είναι η πληροφορική, άλλωστε δεν μας επισκεφθήκατε κύριοι Υπουργοί ποτέ για να δείτε πως δουλεύουμε, ποια είναι τα επιτεύγματά μας και με ποια μέσα. Πότε προλάβατε να μας δικάσετε λοιπόν και να μας καταδικάσετε;
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο. Οπότε ας μην μείνουμε σε ατομικές σκοπιμότητες.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο. Οπότε ας μην μείνουμε σε ατομικές σκοπιμότητες.
Τα στελέχη του ΣΞ που στέλνουν συγχαρητήρια να πάνε να στελεχώσουν της Μπελχαρα όταν έρθουν!
Η διεύθυνση της ΠΑ και η ηγεσία της να ντρέπεται που επέτρεψε αυτό το νομοσχέδιο!
Όλοι μαζί έπειτα σε δικαστικούς αγώνες!
Σοβαρό λάθος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Προσπαθεί να «βολέψει» τις επιδιώξεις κάποιων λίγων ημετέρων σε βάρος των πολλών στελεχών και των οικογενειών τους και βέβαια σε βάρος των επιχειρησιακών αναγκών και των 3 σωμάτων (αν τελικά γίνει και για το Π.Ν.). Είναι τουλάχιστον γελοίο ένας συνάδελφους του Σ.Ξ. να βρεθεί να συντηρήσει εφαρμογή ή βάση Δεδομένων Μονάδας της Π.Α. την στιγμή που θα πρέπει να κάνει κανα χρόνο να μάθει τις ορολογίες (θα του λένε για scramble και θα νομίζει ότι είναι είδος καφέ) και βέβαια το αντίστοιχο και στα υπόλοιπα σώματα. Καμιά ομοιοτυπία δεν θα επιτευχθεί από επίπεδο ΓΕΕΘΑ και κάτω παρά μόνο προβλήματα. Ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διακλαδικός φορέας διευρυμένος στο ΓΓΕΘΑ με συνδέσμους στα Γενικά Επιτελεία όσο αφορά Κυβερνοασφάλεια, Ασφάλεια Πληροφοριακών Υλικών και Μέσων και διαταγών που θα είναι κοινές (πέρα του Ε.Κ.Α) . Αυτά στο επιχειρησιακό κομμάτι. Στα υπόλοιπα, ποιος μας ρώτησε σχετικά με την μετάταξη?? Υπήρχε σε κάποια εγκύκλιο πρόσληψης ή είναι θέματα που οι συντεχνίες τα ξεπερνάνε παρανόμως βέβαια. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μετατάξουν κάποιον σε άλλο Σώμα απο αυτό που επέλεξε να υπηρετήσει ακολουθώντας όλες τις νομότυπες διαδικασίες πρόσληψης κατά περίπτωση. Και μεταθέσεις πώς?? Εκπαιδεύσεις σε τί??
Εν τέλη ας προσχωρήσουν όποιοι θέλουν μετά από αίτηση τους και όχι τους αρπάζουμε όλους και τους κάνουμε Στραταίους με το έτσι θέλω.
Τα άρθρα για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ τελείως απαράδεκτα και σε καμιά περίπτωση δεν σηκώνουν καν συζήτηση.
Τα στελέχη των κλάδων που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, ανησυχίες τους και ενστάσεις τους σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στα υπό σχολιασμό άρθρα, φαίνεται από αρκετά εκ των ανωτέρω σχολίων να αντιμετωπίζονται ρεβανσιστικά-χαιρέκακα απ´ τους προερχόμενους εκ συγκεκριμένου κλάδου συναδέλφους τους. Καλά θα πάει και αυτή η διακλαδικότητα όπως φαίνεται και ας μην ξεκίνησε ακόμα.
1)Στην ΠΑ πολλοί έχουμε κάνει ήδη μια μετάταξη όταν ενταχθηκαμε στην ειδικότητα της πληροφορικής Υποχρεωτική δεύτερη μετάταξη χωρίς μάλιστα να επιθυμούμε επιτρεπεται;
2)Τα μόρια για τις μεταθέσεις που ήδη έχουμε πως θα συγκριθούν με τους άλλους κλάδους;
Σε ποιες μονάδες θα μπορούμε να πάμε; θα μπορούμε και σε καράβια (κάνεις από εμάς δεν εξετασθηκε στο κολύμπι όταν έδωσε αγωνίσματα).
3)Θα μπορούσατε να κάνετε να ισχύει το ΚΣ για τα νέα παιδιά που μπαίνουν και διαλέγουν να ενταχθούν στο κοινό σώμα και με προαιρετική μετάταξη όσων επιθυμούν.
4)Εναλλακτικά, οι μεταθέσεις να συνεχίσουν να είναι από τον κλάδο από τον οποίο προέρχεται ο καθένας μας και σε μονάδες αυτού.
Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια. Οι μισθοί αρκετά χαμηλοί, μην προστεθετε και άλλους παράγοντες με την ίδρυση ΚΣ και ύπαρξη αβεβαιότητας για το μέλλον. Κάνετε μια ενδεχόμενη παραίτηση άκρως ελκυστική ειδικότερα με τους μισθούς που υπάρχουν στον τομέα της πληροφορικής για πολλούς από εμάς
Προχωρώντας σε μια κριτική του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τη δημιουργία ενός κοινού σώματος πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, εστιάζουμε επιπλέον σε έναν ακόμα παράγοντα που καταδεικνύει την απίστευτη αστοχία αυτής της πρωτοβουλίας: το κόστος των νέων στολών.
1. Αδικαιολόγητο Κόστος Νέων Στολών: Η απόφαση να εφαρμόσουμε ένα νέο σχέδιο στολών για το προτεινόμενο κοινό σώμα πληροφορικής είναι ένα άκρως προκλητικό και οικονομικά ασύδοτο βήμα. Σε μια εποχή όπου οι προϋπολογισμοί για την άμυνα πρέπει να εστιάζουν στην αναβάθμιση τεχνολογίας και ασφάλειας, η κατεύθυνση πόρων προς την αγορά νέων στολών φαίνεται ως μια σπατάλη και μια απόλυτα εξωφρενική προτεραιότητα.
2. Υπερβολική Δαπάνη για Μεταβατική Περίοδο: Η δημιουργία και διαχείριση του κοινού σώματος θα απαιτήσει σημαντικά οικονομικά μέσα για να υποστηριχθεί η μεταβατική φάση, περιλαμβάνοντας την εκπαίδευση, την ενοποίηση τεχνολογιών, και την αναδιοργάνωση των υποδομών. Αυτό αποτελεί ένα οικονομικό φορτίο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέσω άλλων πιεστικών αναγκών.
3. Επιβάρυνση της Αποδοτικότητας: Το σύστημα που προτείνεται αγνοεί τον κίνδυνο να καταστήσει τις διαδικασίες λιγότερο αποδοτικές λόγω της γραφειοκρατίας και της περιττής διαχείρισης. Η αναδιάταξη της ιεραρχίας και των λειτουργικών δομών απαιτεί σημαντικό χρόνο και πόρους, προσθέτοντας μια επιπλέον δυσκολία στην ήδη περίπλοκη στρατιωτική δομή.
4. Διογκωμένος Προϋπολογισμός: Η χρηματοδότηση για τη δημιουργία και συντήρηση ενός ενοποιημένου σώματος πληροφορικής θα απαιτήσει διαρκείς οικονομικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με τα πραγματικά οφέλη. Οι οικονομικοί πόροι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς πιο κρίσιμες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές ανάγκες.
Η αδικαιολόγητη σπατάλη χρημάτων σε νέες στολές και άλλες μεταβατικές δαπάνες, μαζί με την προφανή αποτυχία να ανταποκριθεί σε καίριες ανάγκες ασφάλειας και απόδοσης, καθιστά το νομοσχέδιο αυτό έναν επικίνδυνο και αστόχαστο πειραματισμό. Είναι απαραίτητη η άμεση επανεξέταση και απόρριψη αυτών των ανεδαφικών και δαπανηρών προτάσεων.
Η στελέχωση του κοινού σώματος πληροφορικής να γίνει αποκλειστικά και μόνο με αίτηση των στελεχών που το ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.Αν και προσωπικά εκτιμώ ο,τι περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν παρα θα επιλυθούν.Εκεί που θα έπρεπε κανονικά να επιστήσουμε την προσοχή μας είναι στην εκπαίδευση και εξειδίκευση των στελεχών.Για να υποστηριχθεί η πληροφορική στις Ένοπλες Δυνάμεις ,δεν απαιτείται σύσταση κοινού σώματος αλλά άρτια συνεργασία μεταξύ των τρειων κλάδων (ΣΞ,ΠΝ,ΠΑ),καθώς με αυτήν την λογική,της σύστασης κοινού σώματος, θα πρέπει σχεδόν όλες οι ειδικότητες να ενοποιηθούν.
Μήπως τελικά ο ΑΝΣ, είναι η συνεχίσης υπονβάθμιση των ΑΣΣΥ τελικά??
Μήπως το 2030 δεν θα υπάρχουν ΑΣΣΥ αλλά Σώμα Υπξκων??
Κύριοι καταφέρατε με την ενημέρωση που παρείχατε στα στελέχη της Πληροφορικής
να στρέψετε τον ένα εναντιον του άλλου..Φαινετε σε αρκετα σχόλια.
Μήπωε είναι η αρχή ωστε στο σύντομο μέλλον να έχουμε και άλλα Κοινά Σώματα??
Εφοδιαστών με Υλικου Πολέμου πχ ή Διαβιβάσεων με Επικοινωνιων??
Δυστυχώς τα ήδη μεγάλα πρόβλήματα που αντιμετωπίζει η Πληροφορική θα γιαγαντωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την δημιουργια του ΣΩΠΛΗ.
Οι κανόνες δεν είναι ξεκάθαροι, και δεν διαβλέπω ότι θα γίνουν.
Ένα σωστό εγχειρημα τείνει να τιναχθεί στον αέρα πριν καν λειτουργησει.
Μια ωρολογιακή βόμβα (όσο και αν ακούγεται υπερβολικό) θα υπάρχει στις ΕΔ..
ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
ΒΑΛΤΕ ΣΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ
ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ…ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΓΟ,,,ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΑΝΣΚ… να γινετε Στρατηγοί,, άλογα υπάρχουν…προσωπικό εμπείρο δε θα έχετε..
Διαφωνώ με το νομοσχέδιο! Οι μεταθέσεις να γίνονται ανάλογα με το σώμα από το οποίο ξεκίνησε να υπηρετεί κάποιος
Στελεχώστε το κοινό σώμα πληροφορικής με τα στελέχη του Σ.Ξ. που τόσο πολύ τους έχει ενθουσιάσει και αφήστε τα στελέχη των υπολοίπων κλάδων να επιστρέψουν στην ειδικότητα τους και στο σώμα το οποίο ανήκουν.
Αντιμέτωποι με μια τεράστια αδικία ερχόμαστε όλα τα στελέχη της ειδικότητας, καθώς μας αναγκάζετε για την δημιουργία κοινού σώματος.
Αξιότιμε κ.Υπουργε
Ως απόφοιτη της ΣΤΥΑ σαν γνωστοποιω την τεράστια απογοήτευση μου γι αυτή σας την απόφαση, καθώς μας βάζετε να γίνουμε ένα με κάτι το οποίο στα 18 μας δεν επιλέξαμε. Διαβάσαμε, κοπιασαμε για να μπούμε στην Πολεμική Αεροπορία και στην συγκεκριμένη ειδικότητα γιατί αυτό μας άρεσε και το καταφέραμε. Όλοι μας είχαμε κάποιον σημαντικό λόγο γι αυτή μας την απόφαση και τώρα με το έτσι θέλω μας κάνετε όλους το ίδιο , προφανως δίχως την συναίνεση μας! Το πιο σημαντικό όμως απ όλα κατά την αποψη μου είναι το θέμα των μεταθέσεων. Το θεωρώ εξαιρετικά άδικο για όλους μας ενώ καταφέραμε και γίναμε στελέχη της Π.Α να μας στέλνετε μεταθέσεις παντού κάτι το οποίο δεν φανταζομασταν ότι θα γίνει ποτέ και γιαυτό το λόγο μπήκαμε στην Αεροπορία.
Οι πενιχροι μισθοί μας σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που βλέπουμε να έρχονται μόνο στην παραίτηση μπορεί να μας οδηγήσει . Λυπάμαι πάρα πολύ γι αυτό, καθώς είμαστε μια οικογένεια και όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή και στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και στην χώρα γενικότερα. Υπάρχει η πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων της ειδικότητας μας καθώς με όλα αυτα μας ωθειται στην παραίτηση!
Μέρος Δ΄ (Τίτλος)
Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)
Σχόλιο:
Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».
Εισήγηση:
Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
———————————————————————–
Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο:
Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).
Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
• Κυβέρνηση-προς-πολίτη
• Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B
• Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G
Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης
Ερώτημα:
Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο; Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
• Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
• Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολήςΕισήγηση:
Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 1:
Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.
Προκύπτοντα ερωτήματα:– Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
– Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
– Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
– Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)
Εισήγηση 1:Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:«Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 2:
Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα
Ερώτημα:
Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης
Εισήγηση 2:Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:
Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 3:
Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».
Εισήγηση 3:Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 4:
Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»Ερώτημα:Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;Εισήγηση 4:
Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 5:Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.Εισήγηση 5:Να προστεθεί στο άρθρο 49:«Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 6:Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.ΞΕισήγηση 6:
Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
«ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ»———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Λοιπές εισηγήσεις:– Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
– Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
– Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».
———————————————————————-
Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο:Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβολα».Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:– Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
– Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
– Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
– Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
– Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική ΚυβέρνησηΕισήγηση:Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:« οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
« οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
« οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
———————————————————————
Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
Σχόλιο 1:
Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).Εισήγηση:Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:«Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
– Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.
———————————————————————-
Άρθρα 54-55-56-57.
Σχόλιο:Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.
Εισήγηση:
Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
———————————————————————-
Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
Σχόλιο:Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».
Εισήγηση:
Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»———————————————————————-
Λοιπά
Σχόλιο:
Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.
Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.
Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα:
«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»
Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης
Εισήγηση:Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
«Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.
Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»
Θυμίστε μου πότε έχουμε εκλογές;
Μέρος Δ΄ (Τίτλος)
Κεφάλαιο Α΄ (Τίτλος)
Σχόλιο:
Έχει γραφεί εκ παραδρομής «ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΚΗΣ».
Εισήγηση:
Διόρθωση σε «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
———————————————————————–
Άρθρο 48
Αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο:
Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ψηφιακή διακυβέρνηση (αγγλικά: electronic ή digital governance, electronic ή digital government, e- governance, e-government, e-gov) χαρακτηρίζεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), κυρίως του ίντερνετ, στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ υποστηρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, την επικοινωνία και συνεργασία της με τους πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας της (δραστηριότητες, διαδικασίες, στόχοι, οργανωτικές δομές, τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες κλπ).
Οι μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι οι παρακάτω:
• Κυβέρνηση-προς-πολίτη
• Κυβέρνηση-προς-επιχείρηση ή αλλιώς G2B
• Κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση ή αλλιώς G2G
Αποστολή του ΣΩΠΛΗ δεν πρέπει να αποτελεί η ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και τεχνολογιών πληροφορικής που θα υποστηρίζουν λειτουργίες, επιχειρησιακές ροές και διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και της δημόσιας διοίκησης
Ερώτημα:
Γιατί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί αντικείμενο της αποστολής του Κοινού Σώματος Πληροφορικής; Προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβερνήσεως κάτι τέτοιο; Αν ναι τότε απαιτείται να αναλυθεί σαφώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου:
• Να καθορισθεί επ ακριβώς ο όγκος του έργου που θα αναλάβει το ΣΩ.ΠΛΗ
• Να καθορισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστολήςΕισήγηση:
Να απαλειφθεί ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή να καθορισθεί με σαφήνεια η προκύπτουσα υπο τον όρο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» αποστολή του ΣΩ.ΠΛΗ———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 1:
Δεν γίνεται αναφορά σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου για το ποια θα είναι η οροφή των στελεχών του ΣΩΠΛΗ, που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του Σώματος.
Προκύπτοντα ερωτήματα:– Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει έστω και γενικά πόσα στελέχη απαιτούνται για το ΣΩΠΛΗ, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του συμφώνως με το άρθρο 48;
– Πόσες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη Θα προβλέπονται για το ΣΩΠΛΗ;
– Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών σε περίπτωση που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις; Θα διαμορφωθεί κάποιο σύστημα μοριοδότησης που θα λαμβάνει υπόψιν κριτήρια όπως η πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, η αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ;
– Οι Αξκοι και Υπξκοι ετέρων Όπλων Σωμάτων που ως απόφοιτοι της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , καλύπτουν μερικώς και έως 5 έτη θέσεις πληροφορικής του Σ.Ξ, θα αποτελέσουν μέρος της οροφής του ΣΩ.ΠΛΗ;Συμφώνως με την υφιστάμενη κατάσταση σε προσωπικό πληροφορικής των τριών Κλάδων, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις θέσεις πληροφορικής (όπου αυτές προβλέπονται βάση ΠΟΥ ή ακόμα και σε Μονάδες που υφίσταται ανάγκη για θέση πληροφορικής , αλλά δεν προβλέπεται στους ΠΟΥ τους)
Εισήγηση 1:Συμπλήρωση του άρθρου 49 όπως παρακάτω:«Η οροφή στελεχών του ΣΩΠΛΗ (ειρηνικής και πολεμικής περιόδου) θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης , με βάση πλήρως αιτιολογημένη αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί από τον Δντη του ΣΩΠΛΗ συμφώνως με την ανατεθείσα αποστολή του Σώματος και τα επίπεδα Δκσεως και οργάνωσης του Σώματος .Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, αρχική προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.Λοιπά κριτήρια (πρότερη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα πληροφορικής, πιστοποιήσεις , σχολές κατάρτισης σε αντικείμενα της πληροφορικής επιστήμης, αποφοίτηση από βασικά σχολεία πληροφορικής των Ε.Δ κλπ)που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των προς μετάταξη στελεχών καθώς και την αντιμετώπιση της περίπτωσης που τα αιτήματα μετάταξης είναι περισσότερα από τις προς πλήρωση θέσεις, θα καθορισθούν με απόφαση του ΓΕΕΘΑ κατόπιν εισηγήσεως του Δντη ΣΩΠΛΗ».———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 2:
Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»
Στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα η αντίστοιχη παραπομπή αναφέρει πτυχίο ή δίπλωμα
Ερώτημα:
Υπάρχει πλήθος συναδέλφων που έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Σπουδών ή διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα μετάταξης στο ΣΩ.ΠΛΗ; Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των Αξκών (ΕΠ) του Σ.Ξ έχουν αποκλειστικά και μόνο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Διδακτορικά στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης
Εισήγηση 2:Τροποποίηση του άρθρου όπως παρακάτω:
Στο άρθρο αναφέρεται ότι για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος (μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.»———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 3:
Στο άρθρο δεν προβλέπεται η στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ από τους «Από τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».
Εισήγηση 3:Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου ως προς την στελέχωση του ΣΩ.ΠΛΗ και με τους αποφοίτους της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού».———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 4:
Δεν είναι κατανοητή η διατύπωση «Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό»Ερώτημα:Δηλαδή στέλεχος που είναι Δκτης σε Μονάδα Πεζικού και κατέχει προπτυχιακό στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης, μεταφέρει την θέση του Δκτη Μονάδος στο ΣΩ.ΠΛΗ;Εισήγηση 4:
Εκτιμάται ότι απαιτείται η επαναδιατυπώση της παράγραφού προκειμένου να γίνει σαφής ο στόχος της.———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 5:Δεν αναφέρεται, τι θα γίνει με τους Έφεδρους Αξιωματικούς, Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες θητείας, Ο.Β.Α, όπως και για την εφεδρεία. Επίσης δεν προβλέπεται Διοικητικό Προσωπικό, Πολιτικό Προσωπικό και πρόσληψη Αξιωματικών από πτυχιούχους πολίτες.Εισήγηση 5:Να προστεθεί στο άρθρο 49:«Το σύνολο των Έφεδρων Αξιωματικών, Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Θητείας των Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν την θητεία τους σε ειδικότητες Πληροφορικής του Πολεμικού Ναυτικού, μετατάσσονται αυτομάτως στο νέο Σώμα με την εφαρμογή του παρόντος.Στο Κοινό Σώμα προσλαμβάνονται με απόφαση του ΥΕΘΑ, μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, αναλόγως αναγκών, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ, Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και υπηρετεί αριθμός Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και Οπλιτών Θητείας αποφοίτων Ανωτάτων Σχολών Πληροφορικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.Στο Κοινό Σώμα δύναται να προσληφθούν, μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ και εισήγηση του ΣΑΓΕ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Αξιωματικοί από υποψηφίους πολίτες.Η εφεδρεία του Κοινού Σώματος συγκροτείται και επανδρώνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Το προσωπικό της εφεδρείας τοποθετείται σε θέσεις του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και στην ίδια θέση που υπηρέτησαν στην θητεία τους.
Στα Επιτελεία και Μονάδες του Κοινού Σώματος δύναται να υπηρετεί Πολιτικό Προσωπικό, καθώς και Προσωπικό από άλλα Όπλα ή Σώματα σύμφωνα με τους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης.».———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο 6:Δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέχρι πότε θα συνεχίσει να διεξάγεται ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ. Ο ανωτέρω διαγωνισμός αποτελεί έως σήμερα τον κύριο τροφοδότη στελεχών στο Σώμα Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.ΞΕισήγηση 6:
Να προτεθεί στο τρέχων σχέδιο νόμου ότι :
«ο διαγωνισμός πλήρωσης θέσεων Αξκών (ΕΠ) του πρώην Σώματος Ερευνάς και Πληροφορικής του Σ.Ξ, θα διακοπεί το επόμενο έτος από αυτό που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αξκοί Πληροφορικής από την ΣΣΑΣ»———————————————————————-Άρθρο 49
Στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Λοιπές εισηγήσεις:– Η φράση «πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας» δεν βγάζει νόημα και προτείνεται να διαγραφεί.
– Η φράση «σύμφωνα με την παρ. 4» δεν βγάζει νόημα γιατί παραπέμπει στην ίδια παράγραφο όπου γράφεται και προτείνεται να τροποποιηθεί «σύμφωνα με την παρ. 3».
– Στην παράγραφο 6 η φράση «στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη» δημιουργεί ασάφειες, διότι υπάρχουν στελέχη που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι εξειδίκευσης πληροφορικής. Προτείνεται να υπάρξει προσθήκη: «ή στις οποίες προβλέπεται να υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τα στελέχη των περ. ε) στ) ζ) και η) της παρ. 1».
———————————————————————-
Άρθρο 50
Μονάδες υπηρεσίας προσωπικού Κοινού Σώματος Πληροφορικής
Σχόλιο:Τα στελέχη που ήδη υπηρετούν επέλεξαν κατά την είσοδο στις Ε.Δ, την Κλαδική Στρατιωτική Σχολή (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ) που επιθυμούσαν να φοιτήσουν, προκειμένου να διανύσουν τον μετέπειτα στρατιωτικό τους βιο στον συγκεκριμένο Κλάδο.Η ανωτέρω διάταξη καταργεί αυτή την επιλογή και επιτρέπει στην στρατιωτική υπηρεσία την μετάθεση αυτών των στελεχών σε οποιοδήποτε θέση πληροφορικής των Ε.Δ, οποιουδήποτε Κλάδου.Επιπροσθέτως η μετάθεση σε θέση πληροφορικής άλλου Κλάδου δεν δύναται να εξισωθεί ως ισότιμη μετάθεση ( σε Μηχανογραφικό Κέντρο ή Δνση ή Επιτελείο άλλου Κλάδου) καθόσον αυτή δύναται να προκαλέσει μετάθεση σε άλλο «μέσο» για το οποίο το στέλεχος δεν έχει καμία εκπαίδευση, κουλτούρα ή επιθυμία.Πχ ένας Αξκος του Σ.Ξ, θα δύναται να μετατεθεί σε θέση πληροφορικής σε πλοίο επιφανείας του ΠΝ, ως μέλος του πληρώματος του.Με αυτό το σκεπτικό και ένας Αξκος του Πυροβολικού θα μπορούσε να μετατεθεί σε μία Μονάδα Τεθωρακισμένων, καθόσον και τα δύο ΟΠΛΑ ακολουθούν κανόνες της βλητικής επιστήμης και διαθέτουν «πυροβολα».Η ανωτέρω διάταξη εκτιμάται ως μη νόμιμη, διαταράσσει τον μελλοντικό στρατιωτικό βίο των στελεχών, κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και πρέπει να αναλυθεί και αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση.Αντικειμενικό Σκοπός και κύριος στόχος του κοινού Σώματος δεν είναι η μεταβολή και διατάραξη του στρατιωτικού και οικογενειακού βίου των στελεχών αλλά:– Η συγκέντρωση της γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής επιστήμης
– Η ανάπτυξη κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών ΠΣ
– Η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
– Η πλήρης εκμετάλλευση του γνωσιακού επίπεδου των στελεχών των Ε.Δ, στον τομέα της Πληροφορικής Επιστήμης
– Το ΣΩΠΛΗ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, για τις Ε.Δ και την Ελληνική ΚυβέρνησηΕισήγηση:Ως προς τα υπηρετούντα στελέχη πληροφορικής και των τριών Κλάδων (που θα στελεχώσουν άμεσα στο ΣΩΠΛΗ) να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:« οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά τα στελέχη κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως τα στελέχη με γνώσεις πληροφορικής που θα αιτηθούν μετάταξη για την πλήρωση κενών θέσεων στο ΣΩΠΛΗ, να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
« οι μεταθέσεις τους θα διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου από τον οποίον προέρχονται, μέχρις ότου αυτά κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως προς τους αποφοίτους της Σ.Ι, ΣΜΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ να συμπληρωθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:
« οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά σε θέσεις πληροφορικής του Κλάδου στον οποίον υπάγεται η Σχολή που φοίτησαν, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»Ως προς τις μεταθέσεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ να προβλεφθεί στο υπάρχον σχέδιο νόμου ότι:Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των σπουδών τους να καθορίζεται με κλήρωση (στα πρότυπα διανομής Όπλων και Σωμάτων στους Αξκους της ΣΣΕ) ο Κλάδος του οποίου τις θέσεις πληροφορικής θα στελεχώνουν. Μετά την αποφοίτηση τους οι μεταθέσεις τους να διεξάγονται αποκλειστικά στις θέσεις πληροφορικής του αντίστοιχου Κλάδου, μέχρις ότου αυτοί κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τον στρατιωτικό τους βίο ή οικειοθελώς αποστρατευτούν.»
———————————————————————
Άρθρο 52
Στολές – Βαθμοί – Έμβλημα – Ηθικές αμοιβές
Σχόλιο 1:
Τα κόστη αγοράς ή συρραφής νέων στολών είναι πολύ υψηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ραφή μίας πλήρους στολής 8Β ανέρχεται στα 200 ευρώ (με ύφασμα χορηγούμενο από την υπηρεσία).Εισήγηση:Να προστεθεί στο άρθρο 52 η παρακάτω παράγραφος:«Η οικονομική επιβάρυνση των στελεχών για την αλλαγή στολής Θα είναι μηδενική και θα εξασφαλιστεί:
– Είτε με ραφή των στολών και μετέπειτα χορήγηση τους από τα στρατιωτικά εργοστάσια
Είτε με την εφάπαξ χορήγηση ποσού ύψους μεγαλύτερου ίσου των 1500 ευρώ ανά στέλεχος, για την συρραφή ή αγορά στολών αποκλειστικά μέσω στρατιωτικών πρατήριών.
———————————————————————-
Άρθρα 54-55-56-57.
Σχόλιο:Γίνεται ευρεία και ενδελεχής τροποποίηση θεσμικών κειμένων για τους Αξιωματικούς του ΠΛΗ, αλλά διαφαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση των αντίστοιχων θεσμικών κειμένων για τους Ανθυπασπιστές, τους Υπαξιωματικούς (Μόνιμους, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ), τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) και τους Οπλίτες θητείας του ΠΛΗ.
Εισήγηση:
Προτείνεται η συμπλήρωση των αντίστοιχων διατάξεων.
———————————————————————-
Άρθρο 58
Τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις
Σχόλιο:Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «τα Τμήματα των παρ.1 και 2 στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, το οποίο κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών».
Εισήγηση:
Καθόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής: «Οι ανάγκες του ΠΛΗ σε εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών κατά την έννοια του άρθρου 48 δύνανται να καλύπτονται από το προσωπικό του ίδιου του ΣΩ.ΠΛΗ ή από εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, που θα κατέχει συναφείς τίτλους σπουδών.»———————————————————————-
Λοιπά
Σχόλιο:
Η πληροφορική επιστήμη είναι μία ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη δια βίου μάθησης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινάει από την φοίτηση των Στελεχών στις σχολές-σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου.
Η αποφοίτηση των στελεχών του ΣΩ.ΠΛΗ από την ΣΣΑΣ είναι απολύτως σωστή, αποτελεί καταλυτική εξέλιξη και θα προσδίδει αδιαμφισβήτητα τις πρώτες θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής στα στελέχη.
Παρα ταύτα στο υπάρχον σχέδιο νόμου αναφορά στην εκπαίδευση γίνεται μόνο στο άρθρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα:
«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δύνανται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και τη διενέργεια μετεκπαίδευσης (fellowship) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της αναλυτικής δεδομένων»
Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναλυτική δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της πληροφορικής επιστήμης
Εισήγηση:Να συμπληρωθεί το σχέδιο νόμου με νέο άρθρο «Εκπαίδευση στελεχών ΣΩ.ΠΛΗ
«Τα στελέχη του ΣΩΠΛΗ θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα αντικείμενα και τις εξελίξεις της πληροφορικής επιστήμης.
Θα λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές για την απόκτηση τίτλων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά , διδακτορικά κλπ ) και θα συντηρούν το γνωσιακό τους επίπεδο με την διενέργεια τακτικών μετεκπαίδευσεων σε σχολές και σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της πληροφορικής επιστήμης, συνάπτοντας μνημόνια συνεργασίας.»
Προτείνω την κατάργηση του ΜΕΡΟΥΣ Δ/ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β «Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής» ή την τροποποίηση του ΜΕΡΟΥΣ Δ/ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β/Αρθρο 49 για την Στελέχωση του, κατόπιν αίτησης του στελέχους.
Παρατηρώντας την συνεχόμενη διαρροή Πληροφορικάριων της Π.Α προς το εξωτερικό ,ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα στη χώρα, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αυξήσουμε αυτή τη διαρροή, χάνοντας ικανότατα στελέχη που τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να φέρουν εις πέρας, τις όλο και αυξανόμενες τεχνολογικές προκλήσεις υψηλού επιπέδου και μεγάλης έκτασης, που διαφημίζουν το έργο της Π.Α στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό λαμβάνοντας τα καλύτερα σχόλια από συμμετέχοντες, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία. Κάποιοι από τους λόγους που θα συμβεί αυτό είναι:
Η διαταγή μετάταξης στο κοινό σώμα Πληροφορικής, ενώ οι μέχρι τώρα αντίστοιχες κινήσεις έγιναν με αίτηση επιθυμίας του στελέχους , από μόνη της είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τα στελέχη. Δηλαδή συνάδελφοι στο ίδιο σώμα, σε διπλανά γραφεία, ο ένας αιτείται την συμμετοχή του σε κάποιο κοινό σώμα (π.χ Οικονομικό) και ο άλλος να μετατίθεται χωρίς επιλογή.
Με το κοινό σώμα Πληροφορικής, βάζουμε στην ίδια δεξαμενή στελέχη που προέρχονται από σώματα με διαφορετική δομή και φιλοσοφία, πράγμα που μετά την υλοποίησή του, θα δημιουργήσει ανισότητες και προβλήματα προσαρμογής που πιθανόν να μην έχουν εύκολη, δίκαιη και ανώδυνη λύση για τα στελέχη.
Στελέχη που ΕΠΕΛΕΞΑΝ σχολή Πολεμικής Αεροπορίας ή στελέχη που ΕΠΕΛΕΞΑΝ να διαθέσουν τις γνώσεις τους και τα πτυχία τους στην Πολεμική Αεροπορία με κάποιο διαγωνισμό, σε ένα βράδυ θα μεταταχθούν σε κάτι άλλο από αυτό που επέλεξαν , ενώ ταυτόχρονα ο συμμαθητής τους που έτυχε να έχει άλλη ειδικότητα , θα συνεχίσει να απολαμβάνει την επιλογή που έκανε συνειδητά πριν χρόνια. Και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πρόβλημα για όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως σώματος.
Κλείνοντας είμαι σίγουρος πως οι Διευθύνσεις Πληροφορικής των τριών σωμάτων , μπορούν να πετύχουν συνεργασία όπου χρειάζεται, για να ανεβάσουν επίπεδο την Πληροφορική στις Ένοπλες δυνάμεις χωρίς να επηρεάσουν ή να υποβαθμίσουν κάποιο από αυτά και πάντα χωρίς απώλειες στελεχών.
κ. Υπουργέ Συγχαρητήρια για την Ίδρυση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής!!!
Επιτέλους ας υπάρξει μια κοινή γραμμή μεταξύ των τριών κλάδων, σε αυτον τον Τομέα που ειναι ο πιο σημαντικός τα τελευταιά χρόνια (υποβοηθώντας ακομη και την Ιατρική).
Εχουν γραφτεί απαράδεκτα σχόλια πορηγουμένως (εμμονικά με ζηλοφθονία), απο ατομα που προφανώς δεν κατάφεραν να είναι στο τομέα αυτο η μόνο κακό προσπαθούν να κάνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις!
Ελπιζουμε κ. Υπουργέ να μη τα λάβετε υπόψιν και να δημιουργηθεί το Κοινό Σώμα Πληροφορικής, το οποίο θα βοηθήσει στην αποτροπή των απειλών στο κυβερνοχώρο
Η δημιουργία ενός κοινού σώματος πληροφορικής είναι σίγουρα μια σημαντική απόφαση και μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στα στελέχη λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον τους. Η πληροφορική αποτελεί έναν ευρύτατο τομέα με πολλές εξειδικεύσεις, και η εκπαίδευση και η εμπειρία που απαιτούνται σε κάθε τομέα είναι σημαντικές.
Το προσωπικό που υποστήριζε τα συστήματα πληροφορικής για χρόνια αντιπροσωπεύει τον πολύτιμο πόρο του κάθε Κλαδου των Ε.Δ., και η απώλειά τους θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κενό στη γνώση και την εμπειρία μέχρις ότου το νέο προσωπικό αποκτήσει τις απαιτούμενες ικανότητες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο όπου η λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής θα επηρεαστεί αρνητικά.
Όσον αφορά τη δημιουργία ενός κοινού σώματος πληροφορικής, αν και δεν είναι απαραίτητη για τη συνεργασία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη συνέχιση της ανάπτυξης και της ασφάλειας στον τομέα της πληροφορικής. Ωστόσο, θα μπορούσε να αφορά τα νέα στελέχη που θα εισέλθουν στη ΣΣΑΣ με επιλογή τους στο αντικείμενο της Πληροφορικής.
Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ομαλή μετάβαση και λειτουργία του κοινού σώματος πληροφορικής. Ας τα εξετάσουμε επιγραμματικά:
Στελέχωση Μονάδων: Η οργάνωση του προσωπικού των τριών κλάδων, εφόσον είναι ενιαία, θα πρέπει να γίνει λαμβανοντας υπόψη πολλούς παράγοντες (οικογένεια, επιθυμία, το έργο που επιτελεί, η εξειδίκευση, η προέλευση). Θα ήταν άδικο για τα στελέχη της ΠΑ να τους ζητηθεί να στελεχώσουν μία Μονάδα του ΣΞ ενώ δεν ήταν επιλογή τους να ανήκουν εκεί. Για παράδειγμα, ορισμένοι ίσως είχαν την βαθμολογία για εισαγωγή σε Μονάδες Αξκων του ΣΞ και προτίμησαν των Υπαξκων της ΠΑ.
Αίτηση για Ένταξη: Η ένταξη στο κοινό σώμα πρέπει να γίνεται με αίτηση και να λαμβάνονται υπόψη οι εξειδικεύσεις και οι προτιμήσεις του προσωπικού.
Χορήγηση Στολών: Η χορήγηση στολών είναι σημαντική για την ενίσχυση της συνοχής και της ταυτότητας του προσωπικού και θα πρέπει να γίνεται χωρίς να επιβαρύνει τα οικονομικά τους.
Αναγκαιότητα Ένταξης: Οι υποχρεωτική ένταξη στο κοινό σώμα δεν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν και προκαλεί δυσμενείς συνέπειες στις οικογένειες και την υπηρεσία.
Δικαίωμα Επιστροφής στην Προηγούμενη Ειδικότητα:
Τέλος, θα μπορούσε να δωθεί η δυνατότητα στα στελέχη να επιστρέψουν στις αρχικές τους ειδικότητες εάν δεν επιθυμούν την ένταξή τους σε κοινό σώμα.
Βασιζόμενος στην εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχω αποκτήσει εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα αναλύσω τους λόγους της αντίθεσής μου στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού σώματος πληροφορικής. Η κριτική μου αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η μεταρρύθμιση τόσο στην οργανωτική δομή όσο και στην προσωπική ζωή των στελεχών, αλλά και στην τεχνολογική αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων.
1. Απουσία Εθελοντικής Συμμετοχής: Η ιδέα να απαιτείται η ένταξη στο νέο σώμα χωρίς την εθελοντική συναίνεση των υπηρετούντων αποτελεί μια καταφανή παράβαση των δικαιωμάτων των στελεχών. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν στο σώμα αυτό, αντί να εντάσσονται αυτόματα, κάτι που θα ενισχύσει τη δέσμευση και την ικανοποίησή τους από την υπηρεσία.
2. Επιβάρυνση της Οικογενειακής Ευημερίας: Η αναστάτωση που θα προκαλέσει η αναγκαστική μετάθεση σε άλλα τμήματα ή ειδικότητες ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά την οικογενειακή ζωή των στελεχών, καθώς αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη διαμονή, την κοινωνική ζωή και την σταθερότητα των οικογενειών τους.
3. Κίνδυνος για την Τεχνολογική Αποτελεσματικότητα: Το να ενώσεις όλα τα τμήματα πληροφορικής χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και στρατηγική επιβάλλει σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων. Η ενσωμάτωση διαφορετικών τεχνολογιών και πρωτοκόλλων χωρίς κατάλληλο συντονισμό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, λάθη και ασφαλειακά κενά.
4. Έλλειψη Διαφάνειας και Επαρκούς Επικοινωνίας: Η έλλειψη σαφήνειας για το πώς θα διαχειριστούν τις εξειδικευμένες γνώσεις και τις δεξιότητες του προσωπικού εντός του νέου συστήματος δημιουργεί ανησυχία για την απώλεια κρίσιμων τεχνολογικών ικανοτήτων και τη μείωση της επαγγελματικής ανάπτυξης.
5. Προβλήματα με την Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων: Η ενδεχόμενη ανεπαρκής εκπαίδευση και η ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση των τεχνολογικών δεξιοτήτων αποτελούν κρίσιμα ζητήματα που δεν φαίνεται να έχουν επαρκή κάλυψη στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Η επαρκής εκπαίδευση και η τακτική ανανέωση της γνώσης είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουν τα στελέχη ανταγωνιστικά και ενημερωμένα στις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις.
Αυτοί οι λόγοι επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μια πιο διεξοδική αναθεώρηση και αξιολόγηση του νομοσχεδίου, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και της ευημερίας των στελεχών, καθώς και την εξασφάλιση της τεχνολογικής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των Ένοπλων Δυνάμεων.
Ως μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων και διακριθείς στον τομέα της πληροφορικής, διαμαρτύρομαι έντονα για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο βλέπω ως απόλυτα απαράδεκτο. Η ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού σώματος πληροφορικής, αν και φαινομενικά ωφέλιμη, παρουσιάζεται ως μια ολοφάνερη προσπάθεια κεντρικοποίησης και ελέγχου, η οποία προσβάλλει την αυτονομία και την επαγγελματική διακριτικότητα των στελεχών. Η αυτόματη ένταξη του προσωπικού στο κοινό σώμα χωρίς τη συγκατάθεσή τους είναι ένας επαίσχυντος εκβιασμός, που παραβιάζει κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.
Αυτή η αποφασιστική ενέργεια υπονομεύει την επαγγελματική σταθερότητα και την οικογενειακή ευημερία των στελεχών, θέτοντας σε ανείπωτο κίνδυνο το μέλλον τους. Είναι εξοργιστικό πώς η ηγεσία αγνοεί συστηματικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των στελεχών, προωθώντας πολιτικές που διασφαλίζουν την επιβίωση του συστήματος εις βάρος των ανθρώπων που το στηρίζουν.
Το κενό μεταξύ της αμοιβής των στελεχών πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των ομολόγων τους στον ιδιωτικό τομέα είναι απαράδεκτο και προκλητικό. Η αδιαφορία για αύξηση μισθών ή παροχή κατάλληλων επιδομάτων είναι μια πραγματική πρ
όκληση. Εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν πραγματικά να διατηρήσουν το προσωπικό τους, πρέπει να επιτρέψουν την εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή να εξεύρουν άλλες λύσεις που να μην το ωθούν στην παραίτηση.
Επιπλέον, η έλλειψη ουσιαστικής μελέτης για τις επιπτώσεις της συγχώνευσης των πληροφορικών συστημάτων και η προσέγγιση της «μίας λύσης για όλα» είναι επικίνδυνα ανεύθυνη. Πώς μπορεί να αποφασίζεται η διατήρηση ή απόρριψη κρίσιμων συστημάτων χωρίς ειδικευμένη γνώση και κατάλληλη ανάλυση; Η πολιτική αυτή απειλεί να διαταράξει σοβαρά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του οργανισμού.
Κλείνοντας, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη των τεχνολογικών δεξιοτήτων του προσωπικού είναι κρίσιμη. Οι Ενόπλες Δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν με εκπαιδευτικά ιδρύματα και να εξασφαλίσουν τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού τους, εξασφαλίζοντας ότι θα μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε ένα γρήγορα εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον. Αν οι Ενόπλες Δυνάμεις αδιαφορήσουν για αυτή την ανάγκη, τότε θα είναι σαν να προδίδουν την ίδια την επιστημονική πρόοδο και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτή.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Με την κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής υπήρχε μέχρι σήμερα μεγάλη σπατάλη χρημάτων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι υπάρχουν στο ίδιο στρατόπεδο κέντρα μηχανογράφησης που έχουν την ίδια αποστολή (ανάπτυξη/συντήρηση εφαρμογών όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαχείριση δικτύων κτλ) με αποτέλεσμα για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ να μην επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ.
Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Η κλαδική αντιμετώπιση της επιστήμης της Πληροφορικής δεν έχει θέση σε σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη διακλαδικότητας στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Προτείνεται επίσης για λόγους αξιοκρατίας και διαφάνειας να υπάρχει πρόβλεψη στις προκυρήξεις μετάταξης για συγκεκριμένα βασικά προσόντα ώστε να μην αλλάζουν κατά το δοκούν και δημιουργούνται υπόνοιες φωτογραφικών προκυρήξεων. Να προστεθούν ως προσόντα η σχετική προυπηρεσία (όπως υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη στην παράγραφο 1ε του άρθρου 12 και στην παράγραφο 1β του άρθρου 29 του ν. 4765/2021 για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ), η βαθμολόγηση στις αξιολογήσεις στα ουσιαστικά προσόντα κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη με άριστα (όπως στην παράγραφο 2 του άρθρου 55 του ν. 3883/2010 για τη μετάταξη αξιωματικών στο Κοινό Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων) και η αναφορά για πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον υποψήφιο την τελευταία δεκαετία (όπως στην παράγραφο 3 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 47 του ν. 5018/2023, για τη μετάταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος).
Όλοι μας επιλέξαμε τον κλάδο στον οποίο θέλουμε να υπηρετούμε ( πχ ΣΞ,ΠΑ,ΠΝ).
Εν μια νυκτί θα βρεθούμε στον αέρα χωρίς να ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί επακριβώς ο νόμος λόγω των πολλών ασαφειών που υπάρχουν καθώς και τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή μας.
Καλό θα ήταν αν κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο εν λόγω Σώμα να γίνει κατόπιν αιτήσεως του καθως επίσης και δίνοντας επιπλέον κίνητρα και πλεονεκτηματα για να το κάνει.
Όποιος δεν επιθυμεί, να παραμείνει στην ειδικότητα του και στον κλάδο του.
Προτάσεις:
1. Μετάταξη έπειτα από αίτηση του ίδιου του ενδιαφερομένου.
2. Επιπλέον κίνητρα για την ένταξη κάποιου σε αυτό, πχ. Τοποθέτηση σε θέση επιθυμίας του, δυνατότητα επιπλέον εκπαίδευσης, οικονομικά κίνητρα, ίσως και κάποια προνόμια
3. Συγκεκριμενοποίηση του τρόπου τοποθέτησης – μετάθεσης του.
4. Μη υποχρεωτικής μετάταξης όλων.
5. Δημιουργία ΣΩΜΑΤΟΣ Πληροφορικής με τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών των τριών κλάδων από δω κι έπειτα.
6. Σε περίπτωση δημιουργίας ή μετάταξης τα έξοδα στολών να καλύπτονται από την υπηρεσία και να μην επιβαρύνουν τα στελέχη.
Είμαστε στην ειδικότητα γιατί το επιλέξαμε.
Με τις τροποποιήσεις αυτές πολλοί απο εμάς θα βρεθούμε σε κάτι που δεν μας καλύπτει.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Οι σύγχρονες ΕΔ πρέπει να έχουν διακλαδικό δόγμα και όχι κλαδική νοοτροπία. Ένας πχ προγραμματιστής/δικτυάς στην Πολεμική Αεροπορία που παρουσιάζεται ως αποκλειστικός ειδικός κάνοντας τα ίδια πράγματα με έναν προγραμματιστή/δικτυά στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν έχει λογική και οδηγεί σε σπατάλη πόρων της υπηρεσίας. Προσθέστε επίσης στο νομοσχέδιο:
1. Εργασία στον ιδιωτικό τομέα στους απόφοιτους της ΣΣΑΣ για μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ένοπλες δυνάμεις από όλες τις επιστημονικές ειδικότητες της ΣΣΑΣ και όχι μόνο την Ιατρική επιστήμη.
2. Να βγάζει η ΣΣΑΣ μόνο αξιωματικούς Κοινών Σωμάτων για το σύνολο των επιστημονικών ειδικοτήτων.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Θα αντιμετωπιστούν παθογένειες λόγω κλαδικής αντιμετώπισης θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί κλαδικά εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ΣΗΑΔΕΔ) του ΥΠΕΘΑ δεν επικοινωνεί με το ΣΗΔΑΕΔ του ΓΕΣ. Σχετικά με τα σχόλια από στέλεχος της ΠΑ, από ότι έχω καταλάβει το νομοσχέδιο αναφέρει για μεταφορά οργανικών θέσεων και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, άρα δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό Σώμα Πληροφορικής στην ΠΑ. Προφανώς δεν γίνεται να παραμείνει ένα στέλεχος της ΠΑ στο Σώμα Πληροφορικής της ΠΑ αφού δεν θα υπάρχει ούτε το Σώμα, ούτε η οργανική θέση πλέον. Σκοπός είναι η δημιουργία διακλαδικών Μονάδων για πχ εξαγωγή μισθοδοσίας και διακλαδικής διεύθυνσης στο ΓΕΕΘΑ. Το να θέλει να μείνει ένα στέλεχος της ΠΑ για πάντα στην ίδια θέση και μονάδα αμετάθετος (πχ στο Κέντρο Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΚΜΗ/ΓΕΑ), ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πλέον οι ανωτέρω δομές, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Προφανώς θα δημιουργηθούν ενιαίες δομές για να αντιμετωπίσουν θέματα που ρυθμίζοντας κλαδικά προηγουμένως. Το να λέει κάποιος ότι πέρασε με Πανελλήνιες σε μια σχολή και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε όλη του την καριέρα δεν νομίζω επίσης ότι είναι εφικτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συσχετισμός των επιχειρησιακών κριτηρίων με τα υψηλά μόρια στις πανελλήνιες. Eξάλλου το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν συνάδει με το αμετάθετο. Οπότε ας μην μείνουμε σε ατομικές σκοπιμότητες.
Συγχαρητήρια για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής και τη δημιουργία του νέου τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ. Το τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι από τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα.
Προτείνεται επίσης να εξεταστεί η δημιουργία τμήματος Νοσηλευτικής στη ΣΣΑΣ καθώς πλέον υπάρχει τμήμα Νοσηλευτικής σε ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη (ΔΙΠΑΕ). Δεν έχει λογική και είναι σπατάλη χρημάτων, πόρων και δομών να υπάρχουν όλα τα τμήματα του Υγειονομικού Σώματος στη ΣΣΑΣ (Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό, Φαρμακευτικό, Ψυχολογικό) και η Νοσηλευτική να έχει αυτόνομη Στρατιωτική Σχολή.
Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Δώστε επίσης τη δυνατότητα για εργασία των πληροφορικών αλλά και όλων των αποφοίτων ΣΣΑΣ στον ιδιωτικό τομέα, όπως ισχύει σήμερα για τους στρατιωτικούς γιατρούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν καθοριστικά οι παραιτήσεις εξειδικευμένων και καταρτισμένων στελεχών.