ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού» και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13
1. Οι διατάξεις του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12) εφαρμόζονται αναλόγως και για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όπου στον παραπάνω νόμο αναφέρονται οι όροι Στρατός Ξηράς, κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικού, νοούνται και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντίστοιχοι κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικών.
2. Ο αριθμός των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2.500 και 1760 για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του αντίστοιχου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των οπλιτών με πενταετή υποχρέωση κάθε κλάδου.
4. Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής και ένταξής τους στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του αρμόδιου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου. Η ένταξή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Μέχρι την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου υπουργικών αποφάσεων, όσοι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο θεσμό των Ε.Μ.Θ. συνεχίζουν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και για τις εθελόντριες του ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279), που το επιθυμούν. Όσες από αυτές συμπλήρωσαν ήδη ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον πενταετή υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση παραμονής εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ή από την ημερομηνία συμπληρώσεως της πενταετούς υπηρεσίας αναλόγως με την περίπτωση. Όσες δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του ν. 705/1977.
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται τα θέματα ιεραρχίας και προαγωγών, οι καταστάσεις, οι προϋποθέσεις μισθολογικής προαγωγής τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Υπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.
7. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών μακράς θητείας σε κάθε Κλάδο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές οργανικές θέσεις, ενώ για τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή και Αρχισμηνία αντίστοιχα.
9. Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά των οργανικών θέσεων εντός κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.
10. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος.».

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 08:13 | Μ Αικατερίνη

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Ότι αφορά τα άρθρα του θεσμού των ΕΜΘ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο θεσμός των ΕΠΟΠ

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 08:46 | ΓΙΏΡΓΟΣ

    Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ένα εξορθολογισμό, μεταξύ άλλων, για το βαθμολογιο των ΕΜΘ, αφού σύμφωνα με το παρόν σ/ν προβλέπεται [ …για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων]. Συνεπώς θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο χρόνος κτήσης και παραμονής στους βαθμούς από τον Ανθστη μέχρι και του Υπολοχαγού σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μέχρι την 35ετια για να αισθανθουν και οι ΕΜΘ ότι υπάρχει πραγματική μέριμνα σε αυτή την καλή προσπάθεια ρύθμισης του βαθμολογιου τους.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 01:26 | Ανδρέας Μιαούλης

    Πρωτοφανής απαξίωση ελλήνων αξιωματικών να πληρώνονται στον βαθμό υπαξιωματικού.Νομοσχέδιο με πολλά αναπάντητα προβλήματα που ταλανίζουν το στράτευμα πολλά χρόνια.
    Πλήρης εξομοίωση με τις εθελόντριες σε μισθολογικό και βαθμολογικό τομέα εφόσον είμασταν και εμείς εθελοντές και μάς διέπουν οι ίδιοι νόμοι.
    Βαθμολογική αποκατάσταση τουλάχιστον έναν βαθμό στους συναδέλφους ΕΠ.ΟΠ και δικαίωμα παραμονής στο στράτευμα πέραν των 50ετών.
    Δώστε μας το δικαίωμα να ζήσουμε αξιοπρεπώς την οικογένειά μας σαν αναγνώριση της προσφοράς μάς από το 1985 μέχρι σήμερα. Κάντε απλά το αυτονόητο. Είμαι σίγουρος ότι αν χρειαστεί η πατρίδα,το αυτονόητο θα κάνουμε και εμείς και θα δώσουμε την ζωή μάς. Όπως έκαναν και οι ήρωες του ‘21 για να παραμείνει ένδοξη η ιστορία των ένοπλων δυνάμεων.
    Εφαρμόστε αυτά που εξήγγειλε ο Κος πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 01:09 | Ευστράτιος Μ.

    Να αποκατασταθεί η αδικία των συναδέλφων αξιωματικών ΕΜΘ με τη Β μισθολογική κατηγορία γιατί η προαγωγή από μόνη της είναι μια ηθική ικανοποίηση χωρίς ανταμοιβή. Δεν υπάρχει κατηγορία αξιωματικού που να υπάγεται στη Γ μισθολογική κατηγορία κι αν γίνει αυτό υποβαθμίζει το θεσμό των στελεχών που ήταν πάντα παρόν στα δύσκολα με τις γνώσεις και την εμπειρία του.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 21:21 | ΗΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Είμαι Επαγγελματίας οπλίτης και ζητω να συμπεριληφθεί εντός Νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών,ώστε να δωθεί ένα τέλος στην αγωνία που μας διακατέχει για το μέλλον μας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 20:45 | Ιωάννης

    Δυστυχώς όμως σε αυτή τη ρύθμιση απουσιάζει η επιβράβευση των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ όπως αντίστοιχα συμβαίνει στους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ. Πρέπει να προβλεφθεί ένας επιπλέον καταληκτικός βαθμός για τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ σε σχέση με τους ΕΜΘ μη πτυχιούχους ΑΕΙ. Η ίδια ακριβώς πρακτική και σωστά κατά τη γνώμη μου, ακολουθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τους συναδέλφους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ σε σχέση με τους ΑΣΣΥ μη πτυχιούχους ΑΕΙ. Το πτυχίο ΑΕΙ δεν είναι κάτι που πρέπει να επιβραβεύεται ανάλογα με την προέλευση του κατόχου του. Ισονομία και δικαιοσύνη για όλους τους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΑΣΣΥ, ΕΜΘ και ΕΠΟΠ. Ένας επιπλέον αποστρατευτικός βαθμός για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Το πτυχίο ΑΕΙ δίνει την υπεραξία κι όχι η προέλευση.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 20:52 | Σπύρος

    Επιτέλους αποκατασταση της αδικίας απέναντι στους ΕΜΘ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 20:06 | Πασχάλης Π.

    Επιτέλους δικαίωση, μπράβο στην Πολιτεία που μας αξιώνει, θα της το ανταποδώσουμε με το έργο μας, όπως πάντα.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 18:02 | Αθανάσιος Σαρρης Πρόεδρος Ένωσης Στρατιωτικών Θεσσαλονίκης

    Ως επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 17:04 | Κυριακος

    επαγγελματίας οπλίτης προτείνω να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το συνταξιοδοτικότων ΕΠΟΠ. Είναι επιτακτική ανάγκη η άρση της διαφορετικής μεταχείρισης προς συναδέλφων που προέρχονται από μη παραγωγικές σχολές. Το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ που πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο των συνάδερφων προέλευσης ΕΜΘ. Επίσης οι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ θα έπρεπε να λαμβάνουν παραπάνω βαθμό όπως συμβαίνει σε άλλες υπηρεσίες αλλά και στους εφέδρους αξιωματικούς στο στράτευμα. Τέλος θα πρέπει να αρθεί η αδικία και να εφαρμοστεί ο νόμος και να πληρώνονται εξολοκλήρου τα νυχτερινά των στρατιωτικών. Ως στρατιωτικός με ειδικότητα συνοδός στρατιωτικού σκύλου εξαιρούμαι της νυχτερινής αποζημίωσης γιατί δεν κάνω συνεχόμενη 24ωρη υπηρεσία και κάνω 10 υπηρεσίες νυχτερινές το μήνα. Πρέπει να γίνει πρόβλεψη και για τη δική μας ειδικότητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας μας δεν πληρώνεται.18 Δεκεμβρίου 2022, 10:05 |

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 16:35 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 16:04 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ Κ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών>

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 16:02 | ΒΑΣΙΛΗΣ Κ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 16:59 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 16:52 | Παναγιώτης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.Διοριστηκαμε με τον Νόμο των ΕΠΟΠ για 35 χρόνια υπηρεσίας,και όχι αποστρατεία στα 50 με το ΝΔ του 74.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 13:59 | Μουτσάκης Χριστόδουλος

    Ως Εθελοντής Μακράς Θητείας, θεωρώ ότι το άρθρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο επιπλέον καταληκτικός και αποστρατευτικός βαθμός, δεν εξομοιώνει τους ΕΜΘ με τις Εθελόντριες, αλλά κλείνει την ψαλίδα περισσότερο.
    Να ρυθμιστεί ανάλογα και η μισθολογική αποκατάσταση με την μεταφορά στο Β μισθολογικό κλιμάκιο.Μια ελάχιστη αναγνώριση στα όσα έχει προσφέρει αυτός ο Θεσμός.Επίσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό και βαθμολογικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Είναι άδικο για τόσους ΕΠΟΠ να βρεθούν στο δρόμο. ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΑΞΗ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΊΕΣ ΤΟΥ Κου ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΣΤΟ 100%

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 12:39 | Μανος

    Για τους εμθ που κατεχουν ειδικότητες οι οποίες απαιτουν ως ελάχιστο τυπικό προσόν πτυχίο ΤΕΙ/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ τα χρόνια που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου να προσμετρονται στη βαθμολογική εξέλιξη..δεν είναι δίκαιο να μην υπολογίζονται καθόλου τα πτυχία..

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 12:44 | Θωμάς

    Πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη που θα λύνει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 11:08 | Γιάννης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 11:55 | Κωνσταντίνος

    Ως επαγγελματίας οπλίτης προτείνω να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το συνταξιοδοτικότων ΕΠΟΠ. Είναι επιτακτική ανάγκη η άρση της διαφορετικής μεταχείρισης προς συναδέλφων που προέρχονται από μη παραγωγικές σχολές. Το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ που πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο των συνάδερφων προέλευσης ΕΜΘ. Επίσης οι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ θα έπρεπε να λαμβάνουν παραπάνω βαθμό όπως συμβαίνει σε άλλες υπηρεσίες αλλά και στους εφέδρους αξιωματικούς στο στράτευμα. Τέλος θα πρέπει να αρθεί η αδικία και να εφαρμοστεί ο νόμος και να πληρώνονται εξολοκλήρου τα νυχτερινά των στρατιωτικών. Ως στρατιωτικός με ειδικότητα συνοδός στρατιωτικού σκύλου εξαιρούμαι της νυχτερινής αποζημίωσης γιατί δεν κάνω συνεχόμενη 24ωρη υπηρεσία και κάνω 10 υπηρεσίες νυχτερινές το μήνα. Πρέπει να γίνει πρόβλεψη και για τη δική μας ειδικότητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας μας δεν πληρώνεται.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 11:59 | Κωνσταντίνος

    Ως επαγγελματίας οπλίτης προτείνω να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το συνταξιοδοτικότων ΕΠΟΠ. Είναι επιτακτική ανάγκη η άρση της διαφορετικής μεταχείρισης προς συναδέλφων που προέρχονται από μη παραγωγικές σχολές. Το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ που πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο των συνάδερφων προέλευσης ΕΜΘ. Επίσης οι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ θα έπρεπε να λαμβάνουν παραπάνω βαθμό όπως συμβαίνει σε άλλες υπηρεσίες αλλά και στους εφέδρους αξιωματικούς στο στράτευμα. Τέλος θα πρέπει να αρθεί η αδικία και να εφαρμοστεί ο νόμος και να πληρώνονται εξολοκλήρου τα νυχτερινά των στρατιωτικών. Ως στρατιωτικός με ειδικότητα συνοδός στρατιωτικού σκύλου εξαιρούμαι της νυχτερινής αποζημίωσης γιατί δεν κάνω συνεχόμενη 24ωρη υπηρεσία και κάνω 10 υπηρεσίες νυχτερινές το μήνα. Πρέπει να γίνει πρόβλεψη και για τη δική μας ειδικότητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας μας δεν πληρώνεται.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 10:05 | Μιχαλης

    Δώστε λύση στο ηλικιακό πρόβλημα των ΕΠΟΠ

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 10:12 | αναγνωστης καρρας

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op?fbclid=IwAR17n87bknBjH2WZY_k-Lf5uZfjE3VZROmqsOWee4IxYvBOCREVIIF9AfAY

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 09:57 | Dimos

    Καλημερα σας

    Αρκετά καλό το νομοσχέδιο σε οτι αφορα τους ΕΜΘ στο βαθμολογικό..ΔΕΝ εξισωνονται βέβαια με τις ανθστριες όπως και θα έπρεπε….

    Πρεπει να δίδεται στα 31 έτη υπηρεσίας ο βαθμός του υπλγου….ΚΑΙ ένα κίνητρο για πτυχιούχους ΑΕΙ

    Αλλά πρέπει οπωσδηποτε να λυθεί και η μισθολογικη αδικία.. οι ΕΜΘ έφταναν ΠΡΙΝ 7 ΕΤΗ μισθολογικα μέχρι ανχες και σήμερα φτάνουν μέχρι ανθστες!!!!καθώς δεν υπάρχουν πλέον μισθολογικες προαγωγές και είναι επί 8 έτη καθηλωμένοι σε ένα βαθμό…..

    Να δώσει το υπουργείο ΚΙΝΗΤΡΑ μία επιπλέον μαχιμη ομως πενταετία για αυτούς πού ηταν όντως σε μαχιμους σχηματισμούς και κατεταγησαν μέχρι και το έτος 2000, επίσης να δοθεί και ή τριετία για όσους μπήκαν στις ένοπλες δυνάμεις μέχρι και το έτος 2000..

    Αλλά να αναγνωριστουν τα τεκνα ως συνταξιμα ετη (1,5 έτος το καθένα) αλλά και τα έτη σπουδών ανεξαρτήτως ειδικοτητας και πτυχίου…
    Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους!!

    Μην ξεχνάτε πως ολοι οι στρατιωτικοι και κυρίως οι χαμηλοβαθμοι εμθ & επ.οπ. εκτελουν παρα πολλές 24ΩΡΕΣ υπηρεσίες απληρωτες, κατά μέσο όρο 5 κάθε Μήνα μακριά από το σπίτι τούς και τις οικογένειες τους και φυσικά μακριά από τον τόπο καταγωγής τούς…

    Είναι αμεση ανάγκη για προσλήψεις νέου κόσμου στις ένοπλες δυνάμεις καθώς ο μέσος όρος των στρκων είναι πάνω από τα 40+ έτη..Διότι αλλιώς αποδίδει ένας 20χρονος και αλλιώς ένας 45αρης…

    Ευχαριστώ πολύ

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 09:25 | Κωνσταντίνος Δήμος

    Ως Επαγγελματίας Οπλιτης ζητώ να συμπεριληφθεί εντος νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των επαγγελματιών οπλιτων σύμφωνα με την πρόταση της Πομενς.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 08:08 | Δημήτριος Βαχτσεβανάκης

    Ως Μόνιμος Υπαξ εξ ΕΜΘ, παρακαλώ να εξετάσετε την εξίσωση της μισθολογικής εξέλιξης με την βαθμολογική , όπως προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ.
    Παρακαλώ να εξετάσετε την απονομή ενός επιπλέον αποστρατευτικού βαθμού στους ΕΜΘ ,αποφοίτους ΑΕΙ, όπως προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 01:31 | ΚΩΣΤΑΣ

    Το μεγαλύτερο θέμα που έπρεπε να λύνει αυτό το νομοσχέδιο είναι το ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ των ΕΠΟΠ ,η μόνο κατηγορία στρατιωτικών που δεν έχουν δικαίωμα πλήρη σύνταξη .

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 00:00 | Βασίλης

    1. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 4-6 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξιάρχου οι Υπηρεσίας Γραφείου. Δεν λαμβάνουν τον βαθμό του Υποστρατήγου επειδή δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση. Διαφαίνεται ότι δύνανται όλοι οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων να λαμβάνουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
    2. Οι Μονιμοποιηθέντες – Μονιμοποιηθείσες Εθελοντές – Εθελόντριες του Ν.Δ.445/1974 και του Ν.705/1977 Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Συνταγματάρχη – Αντισυνταγματάρχη, ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους. Έχουν ξεπεράσει επιδεικτικά κατά 4 βαθμούς τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Αρχιλοχία και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 7 βαθμούς επιπλέον.
    3. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, με φοίτηση 2-3 έτη σε στρατιωτική Σχολή, έχουν τους καταληκτικούς βαθμούς του Υπολοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας και Λοχαγού οι Υπηρεσίας Γραφείου , ήτοι βαθμούς κατά πολύ κατώτερους του βαθμού του Συνταγματάρχη που είναι ο καταληκτικός βαθμός για τους αντίστοιχους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Έχουν χάσει 4 βαθμούς απαξιωτικά, επιδεικτικά και «στοχοποιημένα».
    4.Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Ν.1848/1989, Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου, ,χωρίς φοίτηση σε στρατιωτική Σχολή, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς του Λοχαγού – Υπολοχαγού ήτοι ίδιους βαθμούς με τους αντιστοίχους τους ΕΜΘ. Έχουν εξομοιωθεί με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ. Ως καταληκτικός βαθμός προβλέπονταν αρχικά ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και με τροποποιήσεις των Νόμων έλαβαν 3 βαθμούς επιπλέον. Με το άρθρο 47 του πρόσφατου Σχεδίου Νόμου τους απονέμεται ο βαθμός του Λοχαγού.
    5. Για τις λοιπές Κατηγορίες Στελεχών, Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίου Τομέα γενικότερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
    6. Ο Κος ΥΕΘΑ στην Φ.900α/5078/18330/25 Απρ 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ μεταξύ άλλων απάντησε ότι: «Σε ό,τι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
    7. Αιτούμαστε να αρθεί η «στοχοποιημένη» μεταχείριση μας προκειμένου να σταματήσουμε να «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευτούμε με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα μας.

  • Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου το θέμα της συνταξιοδότησης σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 22:39 | Σταύρος Καλαμάρης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 22:01 | Βλαχος Χρηστος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 22:53 | Χρηστος Βλαχος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 22:36 | Αθανάσιος Αρβανιτίδης

    Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 21:44 | Παρασκευόπουλος Ιωάννης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:31 | Παναγιώτης Χαλούδης

    Είναι στο σωστό δρόμο η διάταξη. Μπράβο στον ΥΕΘΑ.
    Περιμένουμε τώρα και την μισθολογική αποκατάσταση.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:55 | Στεφανος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:35 | Γιάννης

    Δώστε επιτέλους λύση στο συνταξιοδοτικό θέμα των ΕΠΟΠ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:30 | Γιωργος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:15 | Assy

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ πτυχιούχοι ΑΕΙ βάση του νόμου περί ιεραρχίας και εξέλιξης που ισχύει 2439/1996 προβλέπει βαθμό αποστρατείας Ταξιάρχου.
    Στο ισχύον μισθολόγιο δεν υπάρχει κλιμάκιο για βαθμό Ταξιάρχου κατηγορίας Β, όπως δεν υπάρχουν ούτε μερίδια μερίσματος ΜΤΑ βαθμό Ταξιάρχου.
    Οπότε με τα σημερινά δεδομένα ούτε η σύνταξη ούτε τα μερίσματα αυξάνονται.
    Στο εφάπαξ η μόνη διαφορά είναι το επίδομα ειδικών συνθηκών που αυξάνεται κατά 10 (δέκα) ευρώ.
    Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στους ΕΜΘ (ανυπαρξία κλιμακίου και μερισμάτων Ανθσγού κατηγορίας Γ).
    Παρακαλούμε για την εξέταση του θέματος και την λύση αυτής της στρέβλωσης.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:22 | Δημήτρης

    Με γνώμονα ότι οι εθελοντριες έγιναν Ταγματάρχες σε ένα βράδυ και λίγο είναι…. Σ έναν σοβαρό στρατό όμως θα εξελισσόταν ανάλογα με την αξία του το κάθε στέλεχος και όχι επειδή τελείωσε ΣΣΕ, ΣΙ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ , ΕΜΘ, ΕΠΟΠ θα πρέπει σώνει και καλά να φύγει Ταξίαρχος, Συνταγματάρχης, Λοχαγός κλπ… Σε όλες τις κατηγορίες στελεχών υπάρχουν άξιοι άνθρωποι που θα πρέπει να προχωρήσουν και άχρηστοι που δεν θα έπρεπε να πάρουν ούτε μία προαγωγή….

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:32 | Θεοδωρος

    Κατ αρχήν να πούμε ότι αυτό το πράγμα συμβαινει μόνο στις ελληνικές ΕΔ να υπάρχει προσωπικό μη παραγωγικών σχολών 3κ 4 ταχυτητων κάτι που αντιβαίνει στις Ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Δεύτερον με την έως τώρα αντιμετώπιση του θεσμού μας, ο οποίος έχει τους περισσότερους πτυχιούχους ΠΕ ( στο σώμα που υπηρετώ τουλάχιστον) από οποιοδήποτε άλλο θεσμό των ΕΔ, μόνο παράπονα μπορεί να έχει κάποιος για την εξέλιξη και την αντιμετώπιση του. Κάθε λύση που δεν θα είναι ανάλογη με αυτή που δόθηκε στους ΕΜΘ θα είναι ξεκάθαρη αδικία προς το θεσμο μας. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογη ΤΟΥ μισθολογίου για να μην χρειάζεται ο κάθε συνάδελφος να δουλεύει παράνομα για να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του. Αυτό δε, θα είναι και προς το συμφέρον της υπηρεσίας γενικότερα. Θα μπορούσα να γράψω αρκετά για θέματα που μας απασχολούν αλλά θα αρκεστώ σε αυτά τα λίγα για τώρα. Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν μας στηρίξουν (ολοι) σαν θεσμό δεν θα πρέπει να περιμένουν στήριξη και από εμάς γιατί η ζωή έχει αλλάξει και πλέον υπάρχουν θέματα επιβίωσης στους συναδέλφους που απαιτούν λύσεις.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:42 | Μιχαλης

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών σύμφωνα με την επισημη πρόταση της πομενς.επισης να επιλυθούν τα νυχτερινά καθώς και αναβάθμιση του θεσμού.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 19:00 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης, ζητάω να συμπεριληφθεί εντός Νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικο των Επαγγελματιών Οπλιτών, σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 19:19 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 19:52 | Ιωάννης Παπαδόπουλος

    17 Δεκεμβρίου 2022, 09:39 | ΚωνσταντίνοςΜόνιμος ΣύνδεσμοςΟι απόφοιτοι ΑΣΣΥ κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, επιβραβεύονται με την απόκτηση ενός ακόμα βαθμού και καλώς γίνεται αυτό.
    Δεν υπάρχει όμως η αντίστοιχη μέριμνα για τους ΕΜΘ αποφοίτους ΑΕΙ.
    Η απόκτηση ενός πτυχίου ΑΕΙ δεν έχει να κάνει με την προέλευση…
    Τον ίδιο κόπο και την ίδια προσπάθεια κατέβαλαν και οι δύο κατηγορίες (ΑΣΣΥ – ΕΜΘ), όμως η πολιτεία δεν αναγνωρίζει αυτό το ευεργέτημα στους ΕΜΘ!
    Είναι σαν η ίδια η πολιτεία, να μην αναγνωρίζει το πτυχίο που η ίδια δίνει!
    Παρακαλώ για την επανεξέταση του θέματος και την αποκατάσταση της αδικίας.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 19:42 | Θωμάς Μπαρμπούτης

    Πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη που να λύνει το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Να καταργηθεί ο συνδυασμός των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α και του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, που θέτει ως όρια ηλικίας την ηλικία των 50 και 54 ετών και διώχνει με αυτεπάγγελτη αποστρατεία 20000 και πλέον στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς την απονομή σύνταξης καθότι τα ηλικιακά όρια του ΕΦΚΑ αφορούν τα 60 έτη ή τα 40 έτη ασφάλισης.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 19:36 | Κωνσταντίνος Μανωλακούδης

    Ως Εθελοντής Μακράς Θητείας, θεωρώ ότι το άρθρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο επιπλέον καταληκτικός και αποστρατευτικός βαθμός, δεν εξομοιώνει τους ΕΜΘ με τις Εθελόντριες, αλλά κλείνει την ψαλίδα περισσότερο.
    Να ρυθμιστεί ανάλογα και η μισθολογική αποκατάσταση με την μεταφορά στο Β μισθολογικό κλιμάκιο.Μια ελάχιστη αναγνώριση στα όσα έχει προσφέρει αυτός ο Θεσμός.

    Επίσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό και βαθμολογικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Είναι άδικο για τόσους συναδέλφους να βρεθούν στον δρόμο.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 18:03 | Δημήτρης

    Παρακαλούμε να δίδεται ο βαθμος του υπλγου στα 31 έτη υπηρεσίας για να έχει και νόημα ο βαθμός

    Βεβαια Πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να πληρώνουν τούς ανλγους ΕΜΘ ως ανλγους και όχι ως ανθστες αλλιώς είναι κοροϊδία ο βαθμός…

    Πρέπει να γίνουν άμεσα χιλιάδες προσλήψεις νέων στελεχών καθώς ο μέσος όρος του προσωπικού είναι πάνω από τα 40 έτη…

    Να δοθούν επιπλέον κίνητρα για εξαγορά δεύτερης μαχιμης πενταετίας οπως και της τριετίας και την εξαγορά των τέκνων

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 18:30 | ΣΤΑΘΗΣ

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 18:41 | Στράτος Μ.

    Η αδικία των συναδέλφων ΕΜΘ πρέπει να τακτοποιηθεί όχι μόνο βαθμολογικά αλλά και οικονομικά! Αν δε μπούνε στη Β μισθολογικη κατηγορία η προαγωγή δε θα έχει καμία αξία! Τι να την κάνουν την ηθική ικανοποίηση αν δεν υπάρχει οικονομική τακτοποίηση σύμφωνα με το βαθμό που θα φέρουν?