1. Στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου (Μ.Ε.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) συνιστάται, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, επιτροπή, αποτελούμενη από ένα δικαστικό λειτουργό των πολιτικών/ποινικών δικαστηρίων με βαθμό Εφέτη, έναν ανώτερο αξιωματικό του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και έναν ανώτερο αξιωματικό της Μ.Ε.Ε., η οποία έχει ως αρμοδιότητα τον έλεγχο των ευρημάτων της Μ.Ε.Ε. με σκοπό τη διακρίβωση τυχόν ευθυνών. Η ως άνω επιτροπή μετά την ολοκλήρωση του διενεργούμενου ελέγχου προβαίνει στη σύνταξη σχετικής έκθεσης αποτελεσμάτων, την οποία υποβάλλει στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις ενέργειες αρμοδιότητάς του. Εφόσον προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης ποινικού αδικήματος, η επιτροπή αποστέλλει την ως άνω έκθεση αμελλητί στις κατά περίπτωση αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, για την ποινική της αξιολόγηση.
2. Τα μέλη της ως άνω επιτροπής εκτελούν αποκλειστικά τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της προηγούμενης παραγράφου και ορίζονται για θητεία δύο ετών. Καθήκοντα προέδρου της επιτροπής εκτελεί ο δικαστικός λειτουργός.
3. Στην περίπτωση β´ της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν.4320/2015 (Α´ 29) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Μ.Ε.Ε./ΥΠ.ΕΘ.Α.), τον επιχειρησιακό έλεγχο αυτής ασκεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος εποπτεύει τη δράση της και ορίζει τον Διευθυντή της. Ο Διευθυντής της Μ.Ε.Ε./ΥΠ.ΕΘ.Α., δια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενημερώνει τον αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς Υπουργό, για την έναρξη και το αποτέλεσμα των διενεργούμενων από τη Μ.Ε.Ε. ελέγχων και συντονίζει τη δράση αυτής με τις ανωτέρω αναφερόμενες υπηρεσίες στο πλαίσιο συντονισμένων προγραμμάτων δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς»