Στο άρθρο 24 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄ 114) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου μεταφέρονται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα, β) στην παρ. 5 επικαιροποιείται η ονομασία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, γ) αντικαθίστανται οι παρ. 1 και 6, δ) προστίθενται παρ. 7 και 8 και το άρθρο 24 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 24
Λήξη πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας
1. Αξιωματικός που διατελεί σε πρώτη μακρά αναρρωτική άδεια υποχρεούται, εντός πέντε (5) ημερών από τη λήξη της άδειάς του, να παρουσιαστεί στο Φρουραρχείο που τον παρακολουθεί ή τη Μονάδα διοικητικής παρακολούθησης, ώστε να του χορηγηθεί Φύλλο Πορείας – Φύλλο Μεταβάσεως (ΦΠ-ΦΜ) και εισιτήριο εισαγωγής για το αρμόδιο στρατιωτικό νοσοκομείο που νοσηλεύθηκε και τηρεί τον ιατρικό του φάκελο, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις. Μετά το πέρας αυτών και με μέριμνα του στρατιωτικού νοσοκομείου, του χορηγείται άμεσα ΦΠ-ΦΜ για την οικεία Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή προς κρίση της υγειονομικής του κατάστασης.
2. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε και αυτός καθίσταται ικανός, ο αξιωματικός επανέρχεται στην υπηρεσία του.
3. Αξιωματικός που κρίθηκε ικανός μετά τη λήξη της πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας, δεν δύναται να τύχει για το ίδιο νόσημα ή τραύμα, άλλης πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας πριν την παρέλευση διετίας από την ημερομηνία της γνωμάτευσης της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής προς τούτο.
4. Εάν παραστεί ανάγκη, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, χορήγησης και άλλης μακράς αναρρωτικής άδειας, για το ίδιο νόσημα ή τραύμα, αυτή λογίζεται ως δεύτερη μακρά αναρρωτική άδεια.
5. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα δεν ιάθηκε και παρίσταται ανάγκη χορήγησης δεύτερης μακράς αναρρωτικής άδειας ανάλογης διάρκειας για την αποθεραπεία αυτών, η γνωμάτευση υποβάλλεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας α, ο οποίος χορηγεί τη δεύτερη μακρά αναρρωτική άδεια που προτείνει η Επιτροπή.
6. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε, η φύση του όμως τον καθιστά ανίκανο για τη στρατιωτική υπηρεσία, ο αξιωματικός τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.
7. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε, αλλά η φύση αυτού, ενώ τον καθιστά ανίκανο για την ενεργό υπηρεσία, δεν τον εμποδίζει για την εκτέλεση υπηρεσίας γραφείου, εφαρμόζονται τα άρθρα 14 έως 16.
8. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, ο αξιωματικός είναι σωματικά ανίκανος – αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.».