ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Άρθρο 81

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται σε επιμέρους διατάξεις.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:49 | Δημήτριος Γ.

    Ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το παρόν σχέδιο Νόμου είναι η «Βαθμολογική και Μισθολογική Αποκατάσταση των Αξκών Ειδικών Καταστάσεων».
    Είναι αδιανόητο να έχουμε Αξκούς διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που νόσησαν πριν την 24/09/2010 που δημοσιεύτηκε ο Ν.3883/2010 και αυτών που νόσησαν μετά. Είναι άνισο και αντισυνταγματικό απόφοιτοι της ίδιας προελεύσεως και τάξεως ή νεότεροι να έχουν τον καταληκτικό βαθμό γιατί «είχαν την τύχη να νοσήσουν μέχρι στις 23/09/2010» και κάποιοι που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από 24/09/2010 και μετά, να μην τους απονέμονται έως τέσσερις βαθμοί, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» διότι θα έχουν λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν θα έχουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφαπάξ και ΒΟΕΑ.
    Η αρρώστια δεν έχει ημερομηνία, μην διαχωρίζετε του Αξκούς έτσι, την ίδια πατρίδα υπηρετούν.
    Προτείνω την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ, προκειμένου να έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό που ορίζεται για τους αντιστοίχους τους στην ενεργό υπηρεσία και όχι να υπολείπονται 2-3 βαθμούς για λόγους υγείας.

  • 13 Μαΐου 2024, 00:36 | Νικόλαος Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 12 Μαΐου 2024, 15:12 | Δημήτρης

    Οπως καλά το γνωρίζετε, με το Ν.4472/2017, υπήχθησαν στο Γ’ μισθολογικό Κλιμάκιο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με προέλευση τον Θεσμό ΕΠΥ (εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης, μετά την παρέλευση πενταετίας ονομάζονται ΕΜΘ). Χαρακτηριστικό των στελεχών αυτών αποτέλεσε, προφανώς, η κατά το χρόνο εκείνο περιορισμένη δυνατότητα βαθμολογικής τους εξέλιξης, η οποία έφθανε μέχρι του βαθμού του Ανθυπασπιστή.

    Ωστόσο, με το Ν.4605/2019, δόθηκε στους προερχόμενους από ΕΜΘ Υπαξιωματικούς η δυνατότητα προαγωγής τους σε Αξιωματικούς. Η σαφής αυτή νομοθετική διαφοροποίηση στην εξέλιξη δεν αποτυπώθηκε ωστόσο και στην μισθολογική τους αντιμετώπιση. Τα στελέχη αυτά παραμένουν στο Γ’ Κλιμάκιο του νέου μισθολογίου (Ν.4472/2017).

    Η αρχική τοποθέτηση των ΕΜΘ στο Γ’ μισθολογικό κλιμάκιο είναι άδικη καθώς είχαν μονιμοποιηθεί από το 2011, δηλαδή επί της ουσίας ήταν μονιμοποιημένοι εθελοντές και θα έπρεπε να εισέλθουν στην Β μισθολογική κλίμακα όπως οι μονιμοποιημένες Εθελόντριες.
    Άλλες παρόμοιες κατηγορίες προσωπικού, μη προερχόμενες και αυτές από παραγωγικές σχολές αμείβονται με αποδοχές της Β’ αλλά και Α΄Κατηγορίας. Οι μισθολογικές απώλειες που υφίστανται οι ΕΜΘ από την άνιση αυτή μεταχείριση είναι αρκετά σημαντικές.

    Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει οποιαδήποτε παρέμβαση της Πολιτείας που να αποκαθιστά την αξιοσημείωτη αυτή αδικία.

    Και ένα δεύτερο εξίσου Σημαντικότατο Ερώτημα για τον θεσμό των ΕΜΘ::
    Σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.3883/2010, καταληκτικός βαθμός για τους Υπαξιωματικούς ΑΣΣΥ και Εθελόντριες που είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ είναι ο βαθμός του Συνταγματάρχη. Για τους Υπαξιωματικούς ΑΣΣΥ που δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ο καταληκτικός βαθμός είναι αυτός του αντισυνταγματάρχη σύμφωνα με το ίδιο άρθρο. Έτσι για την αποκατάσταση άλλης μιας αδικίας εις βάρος των Υπαξιωμαγικων ΕΜΘ ζητούμε να αποδίδεται ένας παραπάνω καταληκτικός βαθμός στους Πτυχιούχους ΑΕΙ από αυτόν που προβλέπεται στον ν.4609/2019, όπως ανάλογα δηλαδή συμβαίνει για τους συναδέλφους τους Υπαξιωματικούς ΑΣΣΥ και Εθελόντριες πενταετούς υποχρέωσης.

  • 12 Μαΐου 2024, 01:20 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    1. Στις κατηγορίες των Ειδικών Καταστάσεων μεταφέρονται οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους τραυματίζονται ή υφίστανται πάθηση είτε την περίοδο της Ειρήνης είτε σε περίοδο Πολέμου και κρίνονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ως Ικανοί για την εκτέλεση Υπηρεσίας Γραφείου και δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου.
    2. Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    3. Πρόκειται για μία στοχοποιημένη μεροληπτική διάκριση η οποία συντελέστηκε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων, με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167/24-09-2010), παρότι εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων οι καταταγέντες έτους 1992 (Τάξη 1994) και εντεύθεν και παρότι η φοίτηση είναι τριετής για τους καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν.
    4. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
    α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
    β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
    γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
    5. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
    6. Πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους προερχόμενους από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους.
    7. Επίσης πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια βαθμολογικά στα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και στους αντίστοιχους Μόνιμους Υπάλληλους του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
    8. Συνεπώς οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    9. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά τίθενται κατώτεροι Ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και αλλάζει η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους και όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    10. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    11. Δεν είναι δίκαιη, νόμιμη, ηθική και αιτιολογημένη η παρούσα μεροληπτική αντιμετώπιση και «ιδιότυπη τιμωρία για λόγους υγείας» που φαίνεται ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συναφώς προτείνονται:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».

  • 12 Μαΐου 2024, 01:15 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

    Προτείνω να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο μία ακόμη αποκατάσταση που αφορά την «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων», η οποία έχει υποβληθεί τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα με επιχειρήματα από την ΠΟΜΕΝΣ,
    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    Συναφώς προτείνονται τα παρακάτω:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».
    Συναφός γνωρίζεται ότι : υπάρχουν αξιωματικοί, υπηρεσίας εδάφους που διανύουν το όγδοο έτος στον βαθμό του σμηναγού και τους εχουν προσπεράσει ακόμα και τρία έτη νεότεροι τους (υπηρεσίας εδάφους και αυτοί αλλά πρίν το 2010) χωρίς να βρίσκονται εκτός οργανικών θέσεων , Αλλάζοντας έτσι την Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 12 Μαΐου 2024, 00:13 | ΣΤΕΛΙΟΣ Β.

    1. Στις κατηγορίες των Ειδικών Καταστάσεων μεταφέρονται οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους τραυματίζονται ή υφίστανται πάθηση είτε την περίοδο της Ειρήνης είτε σε περίοδο Πολέμου και κρίνονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ως Ικανοί για την εκτέλεση Υπηρεσίας Γραφείου και δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου.
    2. Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    3. Πρόκειται για μία στοχοποιημένη μεροληπτική διάκριση η οποία συντελέστηκε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων, με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του Νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167/24-09-2010), παρότι εισήλθαν στις Στρατιωτικές Σχολές με το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων οι καταταγέντες έτους 1992 (Τάξη 1994) και εντεύθεν και παρότι η φοίτηση είναι τριετής για τους καταταγέντες από το έτος 2015 (Τάξη 2018) και εντεύθεν.
    4. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων των παρακάτω κατηγοριών αλλά Εθελοντές, που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή, ξεπερνούν βαθμολογικά τους απόφοιτους ΑΣΣΥ:
    α. Οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Σμηνάρχου (Συνταγματάρχη).
    β. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/1974 και οι Μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/1977 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
    γ. Οι Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) του Ν.1848/1989 και του Ν.1513/1985 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.
    5. Οι Απόφοιτοι ΑΣΕΙ Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου οι Υπηρεσίας Γραφείου και του Ταξιάρχου οι Ελαφράς Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαγωγή τους στους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου προφανώς γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους βαθμούς διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΝΔ 1400/1973 δεν δύνανται να ασκήσουν Διοίκηση ούτε Διεύθυνση Επιτελείου. Την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν εν΄ ενεργεία Υποστράτηγοι Ελαφράς Υπηρεσίας και Ταξίαρχοι Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας.
    6. Πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια στους προερχόμενους από τους Μονίμους εξ Εφέδρων, τους Εφέδρους εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή, τους Κατατασσόμενους με διαγωνισμό και τους Ανθυπασπιστές μεταταγέντες στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατέχοντες πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό με τους αντιστοίχους τους.
    7. Επίσης πολύ σωστά δεν υπάρχει καμία δυσμένεια βαθμολογικά στα αντίστοιχα Στελέχη των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και στους αντίστοιχους Μόνιμους Υπάλληλους του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
    8. Συνεπώς οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ είναι η μοναδική κατηγορία προσωπικού που έχει υποστεί βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    9. Αφού καθηλώνονται βαθμολογικά τίθενται κατώτεροι Ιεραρχικά κατά βαθμό, έναντι κατωτέρων τους που προάγονται και αλλάζει η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αφού λαμβάνουν μικρότερο βαθμό λαμβάνουν και λιγότερο μισθό, επειδή τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του βαθμού τους και όταν αποστρατευθούν λαμβάνουν λιγότερες συντάξιμες αποδοχές, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    10. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αναμένουν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.
    11. Δεν είναι δίκαιη, νόμιμη, ηθική και αιτιολογημένη η παρούσα μεροληπτική αντιμετώπιση και «ιδιότυπη τιμωρία για λόγους υγείας» που φαίνεται ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συναφώς προτείνονται:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».

  • 11 Μαΐου 2024, 17:37 | Ελπινίκη Μ.

    Προτείνω να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο μία ακόμη αποκατάσταση που αφορά την «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων», η οποία έχει υποβληθεί τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα με επιχειρήματα από την ΠΟΜΕΝΣ,
    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά 2-3 βαθμούς με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167) για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και έχουν υπαχθεί στην ειδική κατάσταση μετά τη δημοσίευση του υπόψη νόμου ήτοι την 24-09-2010 έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και τον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.
    Συναφώς προτείνονται τα παρακάτω:
    α. Οι υποπαράγραφοι β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 (Α΄ 219/06-09-1996) καταργούνται:
    «Άρθρο 3 – Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών
    10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:
    α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου
    Οι αξιωματικοί:
    (1) Υπηρεσίας Γραφείου.
    (2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.
    β. Οι υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιούνται ως εξής:
    «Άρθρο 23 – Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (4) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ».
    γ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 (Α΄ 167/24-09-2010) τροποποιείται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2020».

  • 11 Μαΐου 2024, 17:20 | Μ. Ελισάβετ

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.

  • 11 Μαΐου 2024, 17:43 | Ελίνα Μ.

    Από όλες τις προελεύσεις Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων μόνο οι προερχόμενοι από αποφοίτους ΑΣΣΥ δεν λαμβάνουν 2-3 βαθμούς, για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται βαθμολογικά και μισθολογικά ενώ Εθελοντές που δεν φοίτησαν σε Στρατιωτική Σχολή τους ξεπερνούν βαθμολογικά με συνέπεια να αλλάζει και η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έχουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Ταγματάρχη οι Υπηρεσίας Γραφείου και το βαθμό του Λοχαγού οι Ελαφράς Υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τον αποστρατευτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, όπως οι αντίστοιχοί τους.

    Κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/09-02-2023) διατυπώθηκε ρητά η ανάγκη αποκατάστασης του σταδιοδρομικού καθεστώτος των απόφοιτων ΑΣΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσίας Γραφείου και Ελαφράς Υπηρεσίας, μέσα από επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων αναμένουν την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ για να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι προς όφελος της Υπηρεσίας αυτή η στοχευόμενη διάκριση.