- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄ ΤΕΛΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (Άρθρα 77-80)

 

ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄
ΤΕΛΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 77
Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή των περ. δ) και στ) της παρ. 3 του άρθρου 4.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μπορεί να καθορίζεται το ποσοστό της παρ. 1 του άρθρου 6.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού καθορίζονται περαιτέρω πόροι χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των ταμείων της παρ. 1 του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, στη σύνθεση της Επενδυτικής Επιτροπής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μπορούν να ιδρύονται ταμεία επιπλέον αυτών του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τα οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας για την υλοποίηση των σκοπών του.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζεται ο αριθμός των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών της παρ. 3 του άρθρου 12 που επιλέγονται ανά σειρά κατάταξης, τα κριτήρια επιλογής τους, η εκπαίδευσή τους και η κατανομή τους στις υπηρεσίες, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας δύναται, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξης της παρ. 3 του άρθρου 49 και εφόσον προκύψουν υπηρεσιακές ανάγκες, να προκηρύσσονται επιπλέον θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη σύμφωνα με την περ. θ) της παρ. 1 του άρθρου 49. Στην απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ) της παρ. 1 του άρθρου 49.
8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πληροφορικής και πρότασης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται τα σταδιοδρομικά και τα ειδικά σχολεία του Κοινού Σώματος Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην απόφαση αυτή ορίζεται ο τόπος, το είδος και η διάρκεια της εκπαίδευσης, ο βαθμός των εκπαιδευομένων, οι εκπαιδευτές, τα στελέχη τα οποία αφορά, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το ποσοστό της αμοιβής των Υποψήφιων Εφέδρων Αξιωματικών Βραχείας Εθελοντικής Υπηρεσίας της περ. α΄ της παρ. 1. του άρθρου 68. Με την ίδια κοινή απόφαση ρυθμίζονται θέματα καταβολής των διδάκτρων και καταλογισμού των ποσών που έχουν καταβληθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση διαγραφής ή απόλυσης συμμετέχοντος από τα ειδικά προγράμματα θητείας.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ορίζονται ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε ειδικό πρόγραμμα θητείας της παρ. 1 του άρθρου 68 και η κατανομή τους ανά Γενικό Επιτελείο, για κάθε έτος.
11. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων δύναται να τροποποιείται η διάρκεια της υποχρεωτικής υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις για κάθε ειδικό πρόγραμμα θητείας.
12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζεται η διαδικασία και ο χρόνος έκδοσης των προκηρύξεων από τα Γενικά Επιτελεία, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων στα ειδικά προγράμματα θητείας της παρ. 1 του άρθρου 68, καθορίζεται η σειρά επιλογής των υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας και ρυθμίζονται θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμμετοχής σε στρατιωτικές δραστηριότητες, τοποθέτησης και μεταθέσεων, διοικητικής μέριμνας, πειθαρχίας και υπαγωγής. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται οι όροι παροχής υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση του ειδικού προγράμματος θητείας, της αναστολής των ειδικών προγραμμάτων θητείας, των όρων και προϋποθέσεων διαγραφής των συμμετεχόντων από αυτά, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 68.

Άρθρο 78
Τελικές διατάξεις
1. Τα μέλη του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού κλάδων Ι και ΙΙ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τα οποία γίνεται αναφορά στην κείμενη νομοθεσία, νοούνται πλέον ως μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, αντίστοιχα.
2. Οι προσλήψεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Σύμβαση και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, καθώς και η ανανέωση των συμβάσεων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Σύμβαση των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εγκρίνονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

Άρθρο 79
Μεταβατικές διατάξεις

1. Κατά την αρχική στελέχωση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ), Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής είναι ο αρχαιότερος αξιωματικός του σώματος.
2. Οι αξιωματικοί οι οποίοι έχουν επιτύχει στον διαγωνισμό πλήρωσης κενών θέσεων του Σώματος Έρευνας-Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με το άρθρο 8 του π.δ. 151/1997 (Α’ 129), χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία μετάταξής τους, εντάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής υπό την αίρεση της απόκτησης των τίτλων σπουδών που προβλέπονται στην παρ. 16 του άρθρου 8 του π.δ. 151/1997 (Α΄129).
3. Ο αριθμός των μορίων που έχουν συγκεντρώσει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εντάσσονται ή μετατάσσονται στο Σώμα Πληροφορικής δεν επηρεάζεται από την ένταξη ή μετάταξή τους σε αυτό. Μέχρι την έκδοση της απόφασης εξειδίκευσης των κριτηρίων και λοιπών θεμάτων της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3883/2010 (Α’ 167) εφαρμόζονται για τα στελέχη αυτά τα κριτήρια που ισχύουν για τα στελέχη του κλάδου από τον οποίο προέρχονται.

Άρθρο 80
Καταργούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) η παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 2873/2000 (Α’ 285), περί της κατάργησης κοινωνικού πόρου ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) επί των πληρωμών που πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για προμήθειες, επισκευές και άλλους λόγους και καταβάλλονται υπέρ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Στρατού Ξηράς,
β) τα άρθρα 12, 13 και 14 του ν. 2919/2001 (Α’ 128), σχετικά με τον Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας και τη στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας,
γ) οι περ. γ), περί καθορισμού των κατευθύνσεων επιστημονικής έρευνας και λειτουργίας μεταπτυχιακών τμημάτων σε γνωσιολογικά αντικείμενα που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, ζ), περί της αξιολόγησης του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σύμφωνα με τις αντίστοιχες διαδικασίες των Πανεπιστημίων, και η), περί της αξιολόγησης του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τους φοιτούντες σε αυτά, της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3187/2003 (Α’ 233),
δ) η παρ. 8 του άρθρου 11 του ν. 3187/2003, περί επαναπροκήρυξης θέσεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, που κενώθηκαν για οποιαδήποτε αιτία,
ε) η παρ. 4 του άρθρου 25 του ν. 3187/2003, περί του οργάνου επιλογής των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών,
στ) η περ. ιγ’ της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 3187/2003, περί του καθορισμού των λεπτομερειών της διαδικασίας επιλογής, εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στον Οργανισμό τους,
ζ) η παρ. 1 του άρθρου 13Α και το άρθρο 13Β, περί των ειδικών περιπτώσεων μετατάξεων στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, και το στοιχείο α’ της υποπερ. 2 της περ. β΄ της παρ. 11 του άρθρου 28, περί του χρόνου διοίκησης αξιωματικών του Σώματος Έρευνας Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, του ν. 3883/2010 (Α’ 167),
η) το άρθρο 187 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης καθηγητών «ΑΠΕΛΛΑ» και του πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ»,
θ) το π.δ. 151/1997 (Α’ 129), περί της οργάνωσης και λειτουργίας του Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, υπό την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 70 του παρόντος,
ι) το π.δ. 43/2012 (Α’ 92), περί σύστασης Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής στην Πολεμική Αεροπορία,
ια) η υπό στοιχεία Φ. 073.116/2/303936/5.2.1999 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β’ 122), περί ίδρυσης Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής Ανθυπασπιστών και Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς,
ιβ) η υπό στοιχεία Φ.900/ΑΔ.677373/Σ.132/11.4.2012 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β’ 1264), περί Συγκρότησης νέας ειδικότητας Πληροφορικής Υπαξιωματικών – Ανθυπασπιστών της Πολεμικής Αεροπορίας, και
ιγ) η υπό στοιχεία Φ. 932/4/71061/Σ. 21072/2.11.2020 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β’ 4824), περί ρύθμισης θεμάτων διάρθρωσης και λειτουργίας του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.
2. Η κατεύθυνση Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων καταργείται από την επομένη της αποφοίτησης των εισακτέων σε αυτήν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.