Αρχική Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο για τη Διαχείριση Αποβλήτων»Άρθρο 20 Απόβλητα τροφίμων (Περ. ζ’ και η’ της παρ. 1 άρθρου 9 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 10 του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851 και παρ. 2α του άρθρου 29 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ όπως έχει τροποποιηθεί με την περ. γ’ της παρ. 22 του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851)Σχόλιο του χρήστη Κυρκίτσος Φίλιππος | 10 Ιουνίου 2021, 12:26
Στο άρθρο 20 Παράγραφος 2α τίθεται σαν στόχος η "μείωση μέχρι το τέλος του 2030 των κατά κεφαλήν παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή κατά τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων το έτος 2022". Αυτός ο στόχος δημιουργεί παρερμηνείες, αφού μπορεί να ερμηνευτεί από πολλούς ότι θα πρέπει οι πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση των τροφίμων τους. Για να γίνει σαφής ο στόχος της Παραγράφου 2α προτείνουμε τον επόμενο στόχο, που αναφέρεται στην εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων: Λαμβάνονται μέτρα για: α) Την πλήρη εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων μέχρι το τέλος του 2030 με ενδιάμεσο στόχο την μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2026. Η ακριβής ποσοτικοποίηση του στόχου μείωσης προσδιορίζεται από το ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος του 2021. Προτείνεται μετά το 2β και η προσθήκη και ενός σημείου 2γ) για την σύνδεση της σπατάλης τροφίμων με την κλιματική αλλαγή, ως εξής: Λαμβάνονται μέτρα για: γ) Τον υπολογισμό των ετήσιων εκπομπών CΟ2 σε όλους τους κλάδους και την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων από τη Βιομηχανία έως τις επιχειρήσεις HoReCa. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η υποχρέωση του κλάδου της εστίασης για αναγραφή του ισοδύναμου CO2 (σε gr CO2/μερίδα) στα μενού και σε κάθε μερίδα φαγητού που σερβίρεται δίπλα από την τιμή.