Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Αγαπητέ κ. Ντάμαλη, Μόλις είδα την δημοσίευση σας και σας απαντώ. Κατοικώ στις Οινούσσες περί τους 4/5 μήνες τον χρόνο, ακόμα και τον χειμώνα, διότι με ξεκουράζει το ήσυχο περιβάλλον και επί πλέον έχω πολλούς φίλους εκεί. Είμαι Οινούσσιος και από τους δύο γονείς. Έχω πτυχίο από το ULB των Βρυξελλών στο Ναυτικό δίκαιο. Η Οικογένειά μου ασχολείται με την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία από το τέλος του 19ου αιώνα. Χρησιμοποίησα κεφαλαία γράμματα για να αναφερθώ στην ΜΟΝΗ αυτοχρηματοδοτούμενη Ελληνική βιομηχανία, η οποία δεν έχει ποτέ επιδοτηθεί ενάντια με τις ιχθυοκαλλιέργειές σας οι οποίες ζουν τα τελευταία χρόνια «με το καπέλο στο χέρι». Ναι κ. Ντάμαλη! Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι σχεδόν χρεωκοπημένες. Και λέγω οι «περισσότερες» και «σχεδόν» για να καλύψω πιθανές στατιστικές αποκλίσεις. Δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε Χρηματιστές οι οποίοι απορούν γιατί ακόμα οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο με όλο αυτό το χρέος στην πλάτη τους. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστο αναληθές όταν λέτε ότι η δεύτερη σε σπουδαιότητα, μετά τον τουρισμό, Ελληνική βιομηχανία είναι οι Ιχθυοκαλλιέργειες! Όσο για τους ξένους επενδυτές, ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτοι. Αναρωτιέμαι όμως πόσα από τα κέρδη των θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα και πόσα θα σταλούν στο εξωτερικό. Αναρωτιέμαι επίσης τι θα ωφεληθεί ο Έλληνας καταναλωτής, από την ύπαρξη αυτού του μονοπωλίου. Στην περί «Δημοκρατίας» ερώτηση σας απαντώ ότι πιστεύω ακράδαντα στην Δημοκρατία και στους θεσμούς της. Δεν πιστεύω στην κακοποίηση των θεσμών για να εξυπηρετηθούν μερικοί, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πολιτικών μας. Η άποψη σας περί αξιοπιστίας των πολιτικών μας, βρίσκει αντίθετους περίπου 10 εκ. Έλληνες. Διαβάζεται εφημερίδες? Ζείτε στην Ελλάδα? Εάν ναι, απορώ με αυτή σας την άποψη. Απορώ δε γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να προβάλετε αυτό το σχόλιο. 1) Λέτε ότι οι Ι/Κ απασχολούν περίπου 15,000 εργάτες. Είναι όλοι Έλληνες? Προς Θεού μην εκλάβετε το ερώτημα μου ως ρατσιστικό. Δεν έχω τίποτα με τους αλλοδαπούς γιατί όσους γνωρίζω είναι αξιοπρεπείς οικογενειάρχες. Ερωτώ όμως για να μάθω πόσα από τα χρήματα που κερδίζει αυτή η στρατιά των εργατών μένουν στην Ελλάδα και δεν αποστέλλονται στο εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται είναι όλοι ασφαλισμένοι? Οι εποχιακοί εργάτες που προσλαμβάνονται για τους εμβολιασμούς (άκουσον, άκουσον) των ψαριών είναι ασφαλισμένοι? Την απάντηση εγώ την ξέρω. Έχετε το σθένος να την αποκαλύψετε και εσείς? 2) Την «ευαισθησία του κλάδου ως προς το περιβάλλον» την έχει ζήσει ο τόπος μου από κοντά. Σας προσκαλώ στο νησάκι μου μεταξύ 19 και 25 Μαΐου (γιατί η διαβούλευση κλείνει στις 26) να διαπιστώσετε αυτή την «ευαισθησία». Την διαμονή σας θα καλύψω εγώ. Θα είναι ευκαιρία να δείτε ιδίοις όμασι την περιβαλλοντική ζημιά που έχομε υποστεί. Ίσως εάν ο καιρός το επιτρέπει, να θελήσετε να κολυμπήσετε και στις λαδωμένες θάλασσες γύρω από τις Ι/Κ! 3) Πιστεύετε ότι μια μελέτη που χρηματοδοτείται από έναν επιχειρηματικό κλάδο μπορεί να είναι ποτέ ακριβής, αληθινή και δίκαιη ως προς τις απόψεις και των δύο παρατάξεων? Αγνοείτε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας που καταδικάζει τις Ι/Κ? Στην περίπτωση αυτή μήπως ισχύει η παροιμία «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει?» 4) Σας συγχαίρω όμως γιατί ανακαλύψατε ένα σωματίδιο ίσο σε αξία με το μυστηριώδες μποζόνιο του Higgs! Το σωματίδιο σας, μετατρέπει λιγότερο από ένα κιλό ψάρια πολύ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ (δική σας η φράση) σε ένα παραγόμενο ψάρι ενός κιλού, δηλαδή εκ του ουκ άνευ! Μήπως στην λέξη ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ κρύβεται όλο το μυστικό? Μήπως αυτό είναι το εφαλτήριο και ο λόγος που μας έχετε (εσείς οι από τους Ιχθυοκαλλιεργητές απασχολούμενοι και αμειβόμενοι Ιχθυολόγοι) με όλες αυτές τις επιστημονικές ανακρίβειες? Εγώ αναφέρθηκα στην τροφή. Και ναι μεν η αρχική αναλογία 1 προς 10 είναι λανθασμένη ως εξακρίβωσα, αλλά η πραγματική αναλογία είναι 1 προς 4 (για 1 κιλό τροφής χρειάζονται 4 κιλά ψάρια – μικρής βεβαίως ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ αξίας οπότε η πράξη δικαιολογείται). Σας πληροφορώ ότι στο μέτρο του δυνατού, γνωρίζω και αρκετά από τα τεχνικά θέματα που σας απασχολούν. Άλλωστε το ότι δεν είμαι κότα δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω πότε το αυγό είναι κλούβιο! Αυτό το σχόλιό σας δεν αρμόζει σε επιστήμονα. 5) Επίσης σας διαβεβαιώνω ότι στην περιοχή των σημερινών Ι/Κ υπάρχουν και παραλίες αλλά και εξοχικά σπίτια συμπατριωτών μου. Όσο για τις Ι/Κ του Cesme θα είναι αστείο να παραδεχτούμε ότι μας επηρεάζουν τόσο όσο και οι τοπικές Ι/Κ αφού οι τελευταίες είναι «κολλημένες» στο νησί. Οι δε άνεμοι που συνήθως πνέουν, ο βορειοανατολικός και ο νότιος, πολύ δύσκολα θα φέρουν μόλυνση από τον Cesme. 6) Παρατηρώ ότι προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την βρωμιά των Ι/Κ λέγοντας ότι και ο τουρισμός παράγει σκουπίδια και ότι ιχθυάλευρα χρησιμοποιούνται και στην κτηνοτροφία. Αναντίρρητα. Όμως 2 λάθη δεν μπορούν να κάνουν 1 σωστό. Δεν μπορεί να μολυνθεί το θαλάσσιο περιβάλλον ούτε να επηρεαστεί αρνητικά η ζωή γηγενών πληθυσμών στον βωμό της υψηλής κερδοφορίας (η ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ όπως εσύ προτιμάτε να την αποκαλείται). 7) Παρακαλώ διευκρινίσετε ένα σχόλιο που πιθανώς δεν κατάλαβα. Λέτε ότι δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά? Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τολό και η Μαλαισίνα, θα αφήσω τους κατοίκους του να τα απαντήσουν. Εγώ όμως εν κατακλείδι σας βεβαιώ ότι δεν έχει ο τόπος μου «άναρχη και αυθαίρετη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη». Σύμφωνα λοιπόν με τα δικά σας επιχειρήματα, την μόλυνση την προκαλούν οι Ιχθυοκαλλιέργειες από μόνες τους. Φιλικότατα Α. Γ. Λυγνός