• Σχόλιο του χρήστη 'Ντόμαλης Κώστας' | 16 Μαΐου 2011, 11:43

    Αναγκάζομαι να ξαναπαρέμβω Κύριοι σεβαστείτε την διαβούλευση και ας μην πέσουμε στο επίπεδο που ορισμένοι σχολιαστές θέλουν να μας ρίξουν προκειμένου να καταστρέψουν κάθε προσπάθεια ενημέρωσης, συνεννόησης συνεργασίας και ανάπτυξης. Σχολιαστές που αναφέρουν συνεχώς ότι τίποτα δεν λειτουργεί όλοι είναι διαφθαρμένοι και απατεώνες (ίσως κρίνοντας από προσωπική τους εμπειρία?) όλα θα καταστραφούν κλπ. Ας αποφύγουμε κάθε προσωπική, αντιπαραγωγική και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση. Οι ανακρίβειες και συκοφαντίες που προσπαθούν να προβάλλουν έναντι των ιχθυοκαλλιεργειών άλλωστε έχουν με επιχειρήματα καταρρεύσει. Επίσης ενώ τους έχουμε καλέσει επανειλημμένα να δηλώσουν τι εκπροσωπούν δεν έχουν απαντήσει με αποτέλεσμα να έχουν χάσει από την αρχή κάθε αξιοπιστία. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος συζήτησης/αντιπαράθεσης και μάλιστα προσωπικής μαζί τους. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι αυτοί κύριοι αποτελούν απλά το αποτέλεσμα δικών μας σοβαρών αδυναμιών. Κύριοι έπειτα από 25 τουλάχιστον χρόνια λειτουργίας του κλάδου δεν μας φταίει κανείς «σύλλογος» ή μεμονωμένο άτομο που δεν έχουμε καταφέρει να ενημερώσουμε τον κόσμο τόσο για την σχέση του περιβάλλοντος με την Ιχθυοκαλλιέργεια, όσο και για το πόσο ο κλάδος προσφέρει στην εθνική οικονομία αλλά ούτε καν για την ποιοτική ανωτερότητα του ψαριού ιχθυοτροφείου. Δεν μας φταίει κανείς όταν δεν έχουμε εξηγήσει το αυτονόητο ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ το περιβάλλον και ότι τα ψάρια που παράγουμε είναι κατά κανόνα ΑΝΩΤΕΡΗΣ ποιότητας από τα ελεύθερης αλιείας γιατί: 1) εκτρέφονται σε ελεγχόμενες και ασφαλείς συνθήκες (ενώ τα άγρια μπορεί να είναι εισαγόμενα ή και να έχουν ψαρευτεί από μολυσμένες/ρυπασμένες περιοχές) 2) δεν περιέχουν φάρμακα τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα ή διοξίνες γιατί τουλάχιστον ελέγχονται (πολλές φόρες μάλιστα και τοπικά και στο εξωτερικό) όπου κατά κανόνα εξάγονται σε αντίθεση με τα ελεύθερης αλιείας 3) Είναι ασφαλή αφού συσκευάζονται σε υπερσύγχρονα πιστοποιημένα συσκευαστήρια που ελέγχονται από κτηνιάτρους και το προσωπικό τηρεί όλους τους υγειονομικούς κανόνες σε αντίθεση με τα ελεύθερης αλιείας που μπορεί να μην συσκευάζονται καν αλλά να απλώνονται πάνω στα καταστρώματα καϊκιών να κάνουν παρέα στις μύγες. 4) είναι φρεσκότατα γιατί ψαρεύονται και συσκευάζονται μετά από την παραγγελία του πελάτη και συνεπώς διατίθενται άμεσα στην αγορά μέσα από γρήγορα καλά οργανωμένα δίκτυα διάθεσης, ψαρεύονται και θανατώνονται με τον ηπιότερο τρόπο (υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το welfare) και αμέσως τοποθετούνται σε πάγο διασφαλίζοντας άριστη ποιότητα σε αντίθεση με τα αλιείας που μπορεί να μείνουν, τα δύστυχα, ώρες πιασμένα στο δίχτυ στην θάλασσα σε υψηλές θερμοκρασίες έως να σκάσουν και να ξεκινήσει η αλλοίωση τους αφού δεν παγώνουν (ιδιαίτερα το καλοκαίρι) ή να ταλαιπωρηθούν επί ώρες πιασμένα στις τράτες ή στα παραγάδια. Ο καταναλωτής δικαίως ανησυχεί με όλα αυτά που ακούει αφού δεν έχει ενημερωθεί (με ευθηνή δικια μας) τόσο για τη ποιότητα και ασφάλεια του προϊόντος που παράγουμε όσο και για τις επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) που μπορεί να έχει η ιχθυοκαλλιέργεια στο περιβάλλον. Δεν μας φταίει κανείς κύριοι και ας σταματήσουμε την ΑΝΟΗΣΙΑ ότι δεν πρέπει να απαντούμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε όλους αυτούς τους φανατικούς ή και κακόπιστους ιδιοτελείς σχολιαστές. Η μη συμμετοχή μας κύριοι συνάδελφοι είναι αυτό που τους τρέφει αφού μπορούν ανενόχλητοι να λένε ότι βλακεία τους κατεβαίνει στο κεφάλι. Και φυσικά αυτές οι ανακρίβειες και η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να κάνει σοβαρούς σκεπτόμενους ανθρώπους που παρακολουθούν την διαβούλευση να ανησυχούν και να απαξιώνεται άδικα μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές δραστηριότητες της πατρίδας μας. ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Κώστας Ντόμαλης Ιχθυολόγος