Αρχική Ανάπτυξη ΥδατοκαλλιεργειώνΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟΣχόλιο του χρήστη Άρτεμις Λυκούδη | 18 Μαΐου 2011, 16:47
Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Πολλοί μιλούν για στενοκεφαλιά των κατοίκων…… ότι χωρίς λόγο μας ενοχλούν τα ιχθυοτροφεία που αποφέρουν κέρδη και προσφέρουν δουλειές και που εν πάση περιπτώσει προμηθεύουν την αγορά ψάρια υγιεινά…… Όμως ακόμη και εάν δεχτούμε ότι τα ψάρια των ιχθυοτροφείων είναι υγιεινά, ότι τα ιχθυοτροφεία είναι ανθούσες επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίες ….Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει αυτό που χρόνια τώρα οι κάτοικοι των γύρω χωριών του ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ βλέπουν και βιώνουν??? Ότι οι κάποτε κρυστάλλινες παραλίες έχουν θολά νερά , οι πέτρες έχουν γλίτσα, ότι πια κανείς δεν πηγαίνει για μπάνιο στις παραλίες του χωριού του, ότι οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν ψαρεύουν πια μέσα στον κόλπο και μιλούν για έναν «νεκρό» βυθό.…..Ο κόλπος έχει αρχίσει να μετατρέπεται από ένα μοναδικό οικοσύστημα με πίνες, κοπάδια ψαριών, λιβάδια ποσειδωνίας, σε ένα οικοσύστημα που συνεχώς γίνεται πτωχότερο. Ποίος κύριοι μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι καταλυτικό παράγοντα σε αυτό που βλέπω τόσα χρόνια έχουν παίξει τα ιχθυοτροφεία??? Οι διεθνείς μελέτες προβλέπουν συγκεκριμένα βάθη για την εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων. Στην μελέτη χωροθέτησης ζωνών υδατοκαλλιέργειας Ιονίων νήσων ΠΟΑΥ Ιονίων β΄Φάση, που εκπονήθηκε απο το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ σε συνεργασία με τη Lamans (η οποία σημειωτέον είναι τεχνικός σύμβουλος των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς Α.Ε) τον Αύγουστο του 2006, προσδιορίζεται βάθος θάλασσας για την τοποθέτηση κλωβών, όχι μικρότερο από 40 μέτρα (βλ. σελ 15 και 125 της ανωτέρω μελέτης),το δε βάθος των 40 μέτρων περιλαμβάνεται και στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος MedVeg. Πώς γίνεται λοιπόν να επιχειρείται η χωροθέτηση ιχθυοτροφείων σε έναν από τους πιο κλειστούς και αβαθείς κόλπους της Ελλάδας, τον κόλπο του Αργοστολίου, με μέσο όρο βάθους 18 μέτρα. Που βασίζεται αυτή η αυθαίρετη χωροθέτηση? Γιατί δε γίνεται η χωροθέτηση των ιχθυοτροφείων εκτός του τόσου επιιβαρυμένου κόλπου??? Πως γίνεται μέσα σε έναν κόλπο που σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ παρουσιάζει ευτροφισμό, να προβλέπεται επιπλέον αύξηση της παραγωγικότητας τη στιγμή που η ίδια μελέτη αναφέρει ότι τα βάθη του κόλπου και η κυκλοφορία των υδάτων και η δυναμικότητα των υφισταμένων μονάδων δεν επιτρέπει την αύξηση δυναμικότητας.(σελ.128)??? Πώς μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη όταν σε τόσο μικρό βάθος χωροθετούνται ιχθυοτροφεία, τη στιγμή που μπορούν να λειτουργήσουν κι εκτός του κόλπου??? Κανείς δεν είναι αντίθετος στη λειτουργία των ιχθυοτροφείων…. Μακάρι η εταιρεία να ευημερεί και να απασχολεί πολλούς εργαζόμενους….όμως είναι απαράδεκτο αυτό να γίνεται στο βωμό του κέρδους εις βάρος του περιβάλλοντος… τι στιγμή μάλιστα που υπάρχει εναλλακτική λύση. ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ