Αρχική Ανάπτυξη ΥδατοκαλλιεργειώνΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟΣχόλιο του χρήστη Ντόμαλης Κώστας | 24 Μαΐου 2011, 14:55
Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Θα ήθελα να απαντήσω στον κύριο Κώστα Δαβράδο. Νομίζω ότι το σχόλιο σας είναι από τα πιο επιτυχημένα στη διαβούλευση που πραγματικά περιγράφει το πρόβλημα όπως το βλέπουν οι άνθρωποι που δεν ασχολούνται με την ιχθυοκαλλιέργεια αλλά που την βλέπουν να αναπτύσσεται δίπλα τους και φυσικά ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από αυτήν την ανάπτυξη. Πρώτα από όλα θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν αποτελεί υπερβολή ότι τα ψάρια που εκτρέφουμε στα ιχθυοτροφεία είναι σε πολλές περιπτώσεις ανώτερης ποιότητας από αυτά της ελεύθερης αλιείας. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλώ για ορισμένες περιπτώσεις αλλά για τον μέσο όρο αφού το ψάρι που ψαρεύουμε μόνοι μας με την βάρκα μας στην καθαρή θάλασσα είναι καλύτερο πιθανότατα από αυτό του ιχθυοτροφείου. Όμως ενώ τα ψάρια ιχθυοτροφείου ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και έχουν μια σχετικά σταθερή ποιότητα δεν γίνεται το ίδιο και με τα ψάρια ελεύθερης αλιείας. Χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω πάνω στο θέμα αναφέρω ότι σε αντίθεση με την σταθερή ποιότητα των ψαριών ιχθυοτροφείου τα ψάρια ελεύθερης αλιείας έχουν τεράστιες ποιοτικές διαφοροποιήσεις που εξαρτώνται από τον τρόπο ψαρέματος, τον τόπο ψαρέματος την συσκευασία και αποθήκευση τους κλπ. Συνεπώς αυτό που σας λέω είναι ότι τα ψάρια ελεύθερης αλιείας μπορεί να είναι καλύτερης ποιότητας από του ιχθυοτροφείου ή και πολύ χειρότερης έως ακατάλληλα προς κατανάλωση. Δείτε παρακαλώ πόσες φορές έχουν δεσμευτεί από τις εποπτικές αρχές ακατάλληλες ποσότητες αλιευμάτων. Τονίζω ότι η πιθανή σε κάποιες περιπτώσεις ποιοτική υστέρηση των ψαριών ιχθυοτροφείου σε σχέση με αυτά της ελεύθερης αλιείας αφορά μόνο την γεύση και το χρώμα αυτών και σε καμιά περίπτωση θέματα ασφάλειας τροφίμων σε αντίθεση με αυτά της αλιείας που μπορεί να είναι επικίνδυνα και για την υγεία μας (βαρέα μέταλλα, διοξίνες, μολυσματικοί παράγοντες κλπ). Σχετικά με την σύγκριση των ιχθυοτρόφων με τους φορτηγατζήδες νομίζω ότι είναι ατυχής. Είναι λογικό οι άνθρωποι να ανησυχούν από τις πιθανές συνέπειες των ιχθυοτροφείων και είναι ευθύνη όλων των πλευρών να συζητήσουν το θέμα αλλά είναι διαφορετικό αυτό που είδαμε εδώ. Εδώ είδαμε να εκφράζονται σχεδόν μόνο δογματικές απόψεις του τύπου έξω τα ιχθυοτροφεία, μας καταστρέφετε, είστε απατεώνες κλπ με φανατικό και σίγουρα αντιπαραγωγικό τρόπο και το χειρότερο με χρήση λαθεμένων, διαστρεβλωμένων στοιχείων που δεν άντεξαν σε καμιά κριτική. Νομίζω ότι αν υπήρχαν ψύχραιμες φωνές σαν την δίκια σας κύριε Δαβράδο θα μπορούσε να γίνει μια ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση και θα μπορούσαμε και οι δυο πλευρές να βρούμε την χρυσή τομή που θα ωφελούσε αμφότερους αφού ουσιαστικά ζούμε στο ίδιο μέρος και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανάγκες, ανησυχίες και στόχους. Βέβαια η αναφορά περί κοκκινίλων και δερματολογικών παθήσεων είναι υπερβολική. Λάθος είναι και η αναφορά σας ότι οι δύτες παίρνουν μέτρα προφύλαξης (τι μέτρα θα μπορούσαν να πάρουν άλλωστε?) καθώς και ότι δεν κάνουμε μπάνιο στην περιοχή. Αντίθετα ξέροντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα εμείς και τα παιδία μας κάνουμε μπάνιο χωρίς καμιά επιφύλαξη. Πραγματικά για να έχουμε τις δυσάρεστες συνέπειες που περιγράφετε θα πρέπει να κολυμπήσουμε σε τοξικά νερά και σε τέτοια νερά δεν ζουν τα ψάρια. Δεν είναι λογικό πρώτα να ψοφήσουν αυτά που ζουν μόνιμα εκεί και έπειτα να έχουμε πρόβλημα εμείς με μια σύντομη επαφή? Εδώ βουτάμε στα λιμάνια και δεν παθαίνουμε τίποτα! Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με το παράδειγμα που θέσατε για τη ποιότητα των νερών πριν την απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων και μετά από αυτή. Δεν μπορώ να τα σχολιάσω/αμφισβητήσω γιατί δεν έχω στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι αν ήταν έτσι όπως περιγράφετε οι συνθήκες, δεν ήταν κατάλληλες προφανώς για την καλλιέργεια ψαριών και για αυτό οι μονάδες έφυγαν. Το ίδιο θα συμβεί και αν για οποιαδήποτε λόγο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή αποδειχτεί στην πράξη ότι η περιοχή δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος μιας μονάδας καλλιέργειας ή το βάρος αστικών, τουριστικών, βιομηχανικών ή γεωργικών αποβλήτων. Τα ψάρια θα φύγουν πάλι και αν ήταν αυτά που προκαλούσαν το πρόβλημα η περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Είναι προφανώς προς το συμφέρον όλων μας και των ιχθυοτρόφων συμπεριλαμβανόμενων (κυρίως αυτών) να μπουν κανόνες και αρχές στην χωροθέτηση των μονάδων και να υπάρξουν τρόποι ελέγχου των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον πριν αυτές φτάσουν σε σημεία που οι κολυμβητές θα παραπονεθούν και οι ιχθυοτρόφοι θα αναγκαστούν να κλείσουν τις μονάδες τους σαν συνέπεια και των κακών παραγωγικών αποτελεσμάτων που θα έχουν. Αυτό δεν είναι το θέμα της συζήτησης όμως εδώ? Είναι λυπηρό όμως που για μια ακόμη φορά ένα σημαντικό θέμα που πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε κατέληξε να είναι θέμα στείρας αντιπαράθεσης που περισσότερο θυμίζει ανταλλαγή συνθημάτων σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Όμως αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε, ότι δεν έγινε με ευθύνη των ιχθυοτρόφων αλλά ελαχίστων «πολέμιων» των ιχθυοτροφείων, αναξιόπιστων συλλόγων και «πολιτικάντηδων» αρχόντων που καλούσαν σε συστράτευση και δυναμική απάντηση κάθε δημότη και όχι σε διάλογο και ενημέρωση. Οι ιχθυοτρόφοι φυσικά έχουν και αυτοί την ευθύνη τους όπως και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο γιατί ποτέ δεν καταφέραμε να σας ενημερώσουμε αποτελεσματικά ως οφείλαμε και να καθησυχάσουμε τις εύλογες σε πολλές περιπτώσεις ανησυχίες σας σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις της ιχθυοκαλλιέργειας με το περιβάλλον, την κοινωνία και την πατρίδα μας. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να κάνουμε μια αρχή. Και κάτω από ένα καθορισμένο πλαίσιο σαν αυτό που εδώ συζητάμε μπορούμε να το κάνουμε ευκολότερα.