Αρχική Ανάπτυξη ΥδατοκαλλιεργειώνΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟΣχόλιο του χρήστη ΤΥΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ,ΤΥΧΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ | 26 Μαΐου 2011, 17:23
Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέλιξη της διαβούλευσης του σχεδίου Κ.Υ.Α.που αφορά την χωροθέτηση/θεσμοθέτηση των Π.Ο.Α.Υ.για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Υπάρχουν αναφορές επιστημόνων και ακαδημαϊκών διδασκάλων οι οποίοι διατυπώνουν τις επιστημονικές θέσεις τους ή /και παραθέτουν στοιχεία επιστημονικών/εργαστηριακών μελετών τόσο επι του θέματος της περιβαλλοντολογικής επίδρασης συγκεκριμένων μονάδων όσο και επι του θέματος της ποιότητας και της ασφάλειας της παραγωγής.Για την διασφάλιση του αδιάβλητου των συμπερασμάτων απο ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, θα έπρεπε να ακολουθούν την διεθνή επιστημονική πρακτική και υποχρεωτικά να δηλώνουν εάν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με την βιομηχανία ιχθυοκαλλιεργειών ,όπως γίνεται π.χ. ανάμεσα στους ερευνητές,εμπειρογνώμονες και την φαρμακοβιομηχανία. Με τον τρόπο αυτό θα συνεισφέρουν επικοδομητικά στον επιστημονικό διάλογο και θα προστατεύσουν τόσο το επιστημονικό τους έργο όσο και την τιμή και υπόληψή τους. Ο αριθμός των διενεργουμένων συστηματικών δειγματοληψιών/μετρήσεων για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις απο την λειτουργία των μονάδων και την ποιότητα και ασφάλεια των παραγομένων ιχθυρών τόσο απο τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας όσο και απο τις κατά τον νόμο εποπτεύουσες αρχές είναι ελάχιστος και υπολείπεται δραματικά των κατά τον νόμο προβλεπομένων . Ως εκ τούτου, θα ήταν πολύ επικοδομητικό να μελετηθούν συστηματικά απο ομάδα (κρατικών, ιδιωτικών, πανεπιστημιακών) διαπιστευμένων εργαστηρίων απο το Ε.Σ.Υ.Δ. με πρόγραμμα μετρήσεων και αναλύσεων τόσο οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας όσο και η ποιότητα και ασφάλεια των παραγομένων προϊόντων. Η όλη διαδικασία να πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις προβλεπόμενες επίσημες διαδικασίες δειγματολειψιών στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος (π.χ. ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας τροφίμων στα πλαίσια του FP7). Με αυτόν τον τρόπο θα προαχθεί τόσο η επιστημονική γνώση όσο και θα διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων και του περιβάλλοντος και της υγειούς επιχειρηματικότητας. Γρηγόρης Τυχόπουλος MRCPhyc., Συντονιστής Δ/ντής ψυxίατρος ΕΣΥ, Βασιλική Τυχοπούλου PhD φαρμακοποιός-Δρ.Χημείας, Πόρος Αττικής