Αρχική Ανάπτυξη ΥδατοκαλλιεργειώνΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟΣχόλιο του χρήστη ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ | 27 Μαΐου 2011, 05:00
Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Θέλω να τοποθετηθώ στην Δημόσια διαβούλευση ως ένας από τους πολλούς συναδέλφους που χτίσαμε και χτίζουμε ακόμα το όραμα της ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας. Ασκώ το επάγγελμα του Ιχθυολόγου 20 χρόνια με ειδίκευση στους Ιχθυογεννητικούς Σταθμούς παραγωγής θαλασσίων ειδών . Λόγω των πολλών επαγγελματικών μου υποχρεώσεων δεν είμαι σε θέση να ασχοληθώ εκτενώς με λεπτομέρειες αλλά η Ιστορία μου με πιέζει να έχω μία μικρή συμμετοχή. Μπορώ με λίγα λόγια να τονίσω ότι με εκφράζει η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Καρακάση για την σωστή ταξινόμηση των απόψεων του. Απαντούν με επιστημονική μεθοδολογία και προσωπική άποψη ότι η ιχθυοκαλλιέργεια έχει ήδη προσφέρει πολλά στη χώρα μας και έχει πολλά να προσφέρει στο μέλλον. Τα όποια προβλήματα (περιβαλλοντικά –οικιστικά –τουριστικά κλπ) υπάρχουν, αλλά καλό είναι να ξεχωρίσουμε ποια είναι αληθινά και για τον λόγο αυτό πρέπει εκ θετικής στάσης να δούμε τι πρέπει να κάνουμε να τα ξεπεράσουμε. Για τους δύσπιστους της ανάπτυξης των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών θα τους αναφέρω ότι τα επιχειρήματα τους βασίζονται σε απόψεις εξωτερικού παρατηρητή . Ένας εσωτερικός παρατηρητής όπως ο γραφών, βλέπει ότι ο κλάδος αναπτύχτηκε δυναμικά και οι νόμοι του κράτους δεν επαρκούσαν να καλύψουν την ογκούμενη οικονομική δραστηριότητα . Η συνέπεια ήταν να υπάρξουν και στρεβλώσεις γιατί ο έλεγχος από την τοπική αυτοδιοίκηση και κρατικούς φορείς ήταν και είναι ανεπαρκής. Επομένως πρέπει τώρα να συζητάμε τι θα πρέπει να πράξουμε ώστε να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγή της Ιχθυοκαλλιέργειας για να είναι βιώσιμη ως επιχειρηματική δραστηριότητα που παράγει τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας τα οποία θα συνεχίσουν να έχουν αυξανόμενη ζήτηση καιστoμέλλον . Οι νέες ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας πρέπει να εξασφαλίσουν την διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές που ήδη υπάρχουν εγκαταστάσεις και έμπειρο ειδικευμένο προσωπικό. Αν απαιτηθεί, να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ίσως και οικονομική ενίσχυση ή φοροαπαλλαγή ώστε να γίνει ομαλή μετεγκατάσταση παραγωγικών μονάδων . Επίσης με βρίσκουν σύμφωνο, οι θέσεις που αναπτύσσει ο κ. Πάνος Χριστοφυλογιάννης γιατί φωτίζουν ότι η παραγωγή ψαριών είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος με βαθειά επιστημονική εξειδίκευση , πολυδιάστατος, με ανάγκη έρευνας τόσο για την καλλιέργεια των εμπορικών ψαριών όσο και των νέων ειδών ψαριών. Το παραγόμενο προϊόν - το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας – είναι υψηλής διατροφικής αξίας και συνίσταται στην υγιεινή διατροφή. Πρέπει να ξεχωρίσουμε την ανάγκη για υγιές θαλάσσιο περιβάλλον (το οποίο πρώτα από όλους, το έχουν ανάγκη τα καλλιεργούμενα ψάρια για να επιβιώνουν και να υπάρχει οικονομική ανταπόδοση) από αοριστίες ότι η καλλιέργεια ψαριών βλάπτει το περιβάλλον. Η επιστημονική έρευνα καθώς θα εξελίσεται θα εξελίσει και το πλαίσιο των κανόνων παραγωγής ποιοτικών ψαριών με σεβασμό στο περιβαλλον .Παράλληλα θα πρέπεινα εξελίσονται οι νόμοι της πολιτείας. Στη συνέχεια οι νόμοι της πολιτείας πρέπει να εφαρμόζονται γιατί διαφορετικά η ανομία θα προκαλεί στρεβλώσεις που θα αλλοιώνουν την θετική πλευρά της παραγωγής ψαριών. Θέλω να πιστεύω ότι το νέο χωροταξικό πλαίσιο θα έχει σαφές διατάξεις για να υπάρχει διαφάνεια, για να μπορεί να υπάρχει ειλικρινής έλεγχος των κανόνων λειτουργίας των εκτροφών. Παράλληλα να μην είναι γραφειοκρατικό και όπως έχω ήδη επισημάνει να είναι ευέλικτο. Μόνο θα τότε κρατά τις ισορροπίες μεταξύ της παραγωγής ποιοτικών ψαριών – του περιβάλλοντος της εκτροφής – της τοπικής κοινωνίας που βρίσκονται οι εκτροφές και του οικονομικού ανταγωνισμού των επιχειρήσεων. Θα κλείσω την παρουσία μου με την επισήμανση του κ. Σαββάκη Μιχάλη ότι « Οι Ιχθυοκαλλιέργειες ο Τουρισμός και η Επαγγελματική Αλιεία μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν …» και οι φορείς τους να στέκονται «… θετικά και εποικοδομητικά στην κατάρτιση ενός χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα μας » Να τονίσω επιπλέον ότι η βιομηχανία παραγωγής ψαριών και η βιομηχανία του Τουρισμού είναι σταθερά υποσχόμενοι κλάδοι ανάπτυξης και εσόδων (πλούτου) για να στηριχτεί η Ελληνική οικονομία στις δύσκολες εποχές που ζει και έρχονται… Αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που πρέπει να υπάρξει συνεργασία και επιτυχία στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό . Πανόπουλος Σωκράτης Βιολόγος –Ιχθυολόγος Υπεύθυνος παραγωγής γόνου Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ στο ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ