Αρχική Ανάπτυξη ΥδατοκαλλιεργειώνΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟΣχόλιο του χρήστη Κώστας Ντόμαλης | 28 Μαΐου 2011, 22:56
Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Κύριε Δημητριάδη Μιας και επιμένετε τόσο πολύ να μην σας αφήσουμε χωρίς απάντηση και στεναχωρηθείτε. Προφανώς νομίζετε ότι έχετε βγάλει κάποιο λαγό ε? Θα σας πω λοιπών ότι όντος υπήρχαν πολλά προβλήματα και κενά στην λειτουργία των μονάδων τα προηγούμενα 25 χρόνια που αυτά με το προτεινόμενο χωροταξικό πάμε να λύσουμε σήμερα. Αν ανακαλύψατε ότι υπήρχε υπέρβαση στην δυναμικότητα σε ορισμένες μονάδες τα προηγούμενα χρόνια σας το επιβεβαιώνω. Αυτό έγινε για τεχνικούς λόγους (π.χ. χαμηλή τιμή και ζήτηση του προϊόντος κάποια εποχή) με αποτέλεσμα αναστολή των προγραμματισμένων πωλήσεων και φυσικά τα ζωντανά ψάρια μεγάλωναν ξεπερνώντας την επιτρεπόμενη δυναμικότητα της μονάδας. Έγινε όμως σε κάποιες περιπτώσεις και γιατί ορισμένοι επιχειρηματίες θέλησαν να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους αυξάνοντας την απόδοση των μονάδων τους. Και τα δυο μπόρεσαν να γίνουν γιατί η περιοχή που ήταν εγκατεστημένες οι μονάδες μπορούσαν να σηκώσουν ακόμη και δεκαπλασιασμό σε κάποιες περιπτώσεις της δυναμικότητας που έχουν αδειοδοτηθεί αφού μιλάμε για ήπια εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Αυτή η τακτική (της υπέρβασης της καθορισμένης δυναμικότητας) είχε σαν αποτέλεσμα την υπερπροσφορά του προϊόντος με συνέπεια την κατάρρευση των τιμών κάτω και από το κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις. Νομίζω οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν πάρει το μάθημα τους και τέτοια φαινόμενα δεν θα ξαναδούμε στο μέλλον. Αλώστε όποιος το κάνει δρα σε βάρος τον υπολοίπων. Σε προηγούμενο σχόλιο μου είχα προτείνει όχι τον έλεγχο της δυναμικότητας της μονάδας αλλά των τροφών (ποσότητα και ποιότητα) που μπορεί να καταναλώσει κάθε μονάδα σε ένα χρόνο. Γιατί κύριε Δημητριάδη η τροφή είναι αυτή μου μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον πιθανά όχι τα ίδια τα ψάρια. Αλλά δεν είδαμε καμιά πρόταση μόνο στείρα άρνηση. Όσο για τα σχόλια ιχθυολόγων του υπουργείου θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα: 1) Δραστηριοποιούμε τον χώρο από το 1986 και σας λέω από προσωπική εμπειρία ότι πολλοί ιχθυολόγοι του δημοσίου συνέβαλλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του κλάδου. 2) Ο Κύριος Παλαιοκωστας από τις θέσεις που κατείχε πάντα προσέφερε με την επιστημονική του κατάρτιση αλλά και το μεράκι του τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κλάδου. Δεν υπάρχει ιχθυοκαλλιεργητικής που να μην το υπογράφει αυτό. Όλοι του χρωστάμε ευγνωμοσύνη όπως φυσικά και σε τόσους άλλους ιχθυολόγους του δημοσίου. 3) Θλίβομαι και εγώ για τις απόψεις που κατέθεσε ο σύλλογος ιχθυολόγων του υπουργείου που κατά την άποψη μου ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Γνωρίζω ότι ευτυχώς δεν απηχούν σε καμιά περίπτωση τις απόψεις της πλειοψηφίας των ιχθυολόγων του δημοσίου που τους εξέθεσαν δημόσια με αυτή την άστοχη τοποθέτηση τους. Ας την ξεχάσουμε. Μια τελευταία παρατήρηση. Λυπάμαι που φτάσαμε σαν λαός στο σημείο να θεωρούμε κάτι σαν βρισιά την λέξη δημόσιος υπάλληλος (κρατικοδίαιτος). Προτείνω να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε ειλικρινά και να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Επιτέλους ας αφήσουμε τις κοκορομαχίες και ας φερθούμε ως ώριμοι και υπεύθυνοι πολίτες. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.