Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο δικτυακό τόπο που φτιάχτηκε ειδικά, προκειμένου να φιλοξενήσει τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009.

Η κατάθεση των δικών σας απόψεων και προτάσεων καθώς και οι προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς θα ληφθούν υπόψη, μετά από σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, στο τελικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό νομοσχέδιο που στοχεύει στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και επιδιώκει την αυξημένη προστασία τους από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας,

Mπιρμπίλη Τίνα
Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 17:00 | Βασιλική Φωτεινού

    Συγχαρητήρια για αυτήν την πρωτοβουλία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο τα Ελληνικά δάση.Οσο το δυνατόν λιγότερες εξαιρέσεις τόσο καλύτερο.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 17:46 | Γιώργος Κεράνης

    Γεια σας και Καλή αρχή

    Σχετικά με τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής το σχέδιο νόμου είναι ορθό επί του πνέυματος. Είναι όμως ένας νόμος με σκοπό να λειτουργήσει αποτρεπτικά, και λόγω αυτού στερεί τη θετική προοπτική για τη διαφύλαξη της φύσης στην ανατολική αττική, που δεν είναι μόνον ο νυν και πρώην δασικός της πλούτος, αλλά και η αγροτικές γαίες που εξαφανίζονται από τον χάρτη της σε γοργούς ρυθμούς.

    Και είναι πολύ πιθανό η μεταμόρφωση της αγροτικής γης σε τσιμέντο και εμπορικά κέντρα, να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην αδυναμία προάσπισης του δασους. Εμπειρικά δε τούτο φαίνεται πως έχει συμβεί στην κεντρική και δυτική Αττική, και στην παρούσα συμβαίνει στην Ανατολική Αττική. Μήπως μπορούμε να προλάβουμε;

    Επειδή τα δάση και η αγροτική γη της Ανατολικής Αττικής αποτελούν ό,τι έχει απομείνει από πλευράς φύσης, θα ήταν θεμιτό να υπάρχει κάποια θετική πρόβλεψη ή μνεία μελλοντικού νομοθετήματος για τη συνολική διαχείριση του φυσικού χώρου της Αττικής, μέσα από ένα σχεδιασμό που εναρμονίζει το δάσος με την αγροτική παραγωγή και τον πολιτισμό που βασίζεται σε αυτά τις τελευταίες χιλιετίες.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 16:19 | Γερασιμος Ζουμπλιος

    Φτιαξτε ξανα τους αερομεταφερομενους ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ.Ηταν οι μονοι που πηγαιναν πρωτοι στην φωτια.Οχι ομως με ελικοπτερα ΧΙΟΥΗ που ηταν τρυπια απο τις σφαιρες τυ ΒΙΕΤΝΑΜ οπως καποτε……Καντε επιτελους μονιμους τους Συμβασιουχος πυροσβεστες και αγοραστε υλικα στην Π.Υ.
    Δασοκομαντος.Οποιοι δεν θυμουνται ας ανατρεξουν να μαθουν ποιοι ηταν και τη εργο προσφεραν.Μεσα σε μια νυχτα εξαφανιστηκαν και απο αυτους ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεσε να γινει μονιμος στην Πυροσβεστικη.

  • ΑΡΘΡΟ 6. Αναστολή εφαρμογής και κατάργηση διατάξεων του ν. 3208/2003 ( ΦΕΚ Α΄303)

    Με αφορμή το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει στο παρόν άρθρο και παρέμβαση σε διατάξεις του Ν.3208/2003(ΦΕΚ Α’ 303), θεωρούμε ότι επιβάλλεται πλέον η θεσμοθέτηση της προσβασιμότητας α) των δασών, δασικών εκτάσεων, πάρκων και αλσών και β) των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα άτομα με αναπηρία, στο πνεύμα της νέας διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΟΗΕ 2007), την οποία συνυπέγραψε η χώρα μας και η οποία στο άρθρο 9: «Προσβασιμότητα» κάνει ειδική αναφορά στην προσβασιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ενημέρωσης, πληροφόρησης και επικοινωνίας, με στόχο την άρση του αποκλεισμού τους από το φυσικό περιβάλλον και τη διασφάλιση της δυνατότητας συμμετοχής τους σε όλες τις δραστηριότητες άσκησης, αναψυχής και κοινωνικοποίησης που αυτό προσφέρει.

    Για το λόγο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση της επικεφαλίδας του άρθρου 6 σε «ΑΡΘΡΟ 6. Αναστολή εφαρμογής, τροποποίηση και κατάργηση διατάξεων του ν. 3208/2003 ( ΦΕΚ Α΄303)» και τη συμπερίληψη σε αυτό τουλάχιστον των παρακάτω:

    Α) στο άρθρο 1: «Τροποποίηση διατάξεων του Ν.998/1979 (ΦΕΚ 289Α)» του Ν.3208/2003, παράγρ. 4 το νέο εδάφιο που προστέθηκε να διαμορφωθεί ως εξής «Η εκτέλεση κάθε είδους έργων στα πάρκα και άλση ενεργείται μετά από σχετική μελέτη, που εγκρίνεται από την αρμόδια δασική αρχή και με την εποπτεία της, με την προϋπόθεση ότι η μελέτη διασφαλίζει την προσβασιμότητα του έργου και στους πολίτες με αναπηρία. Της έγκρισης αυτής προηγείται θετική γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, όπου αυτή απαιτείται για λόγους προστασίας αρχαιοτήτων.»
    Β) στο άρθρο 1: «Τροποποίηση διατάξεων του Ν.998/1979 (ΦΕΚ 289Α)» του Ν. 3208/2003, παράγρ.7 στην νέα παράγραφο 4 -όπως αντικαταστάθηκε- να προστεθεί στο τέλος η πρόταση «Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του κοινού και μετάδοσης μηνυμάτων για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι προσβάσιμες και στους πολίτες με αναπηρία.»
    Γ) στο άρθρο 1: «Τροποποίηση διατάξεων του Ν.998/1979 (ΦΕΚ 289Α)» του Ν. 3208/2003, παράγρ.7 η νέα παράγραφος 5 -όπως αντικαταστάθηκε- να διαμορφωθεί ως εξής «…Επιτρέπεται, επίσης, στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα δασοπροστασίας και φυσικού περιβάλλοντος , μετά από έγκριση του Υπουργού Γεωργίας η εγκατάσταση από τις δασικές υπηρεσίες ξύλινων λυόμενων οικημάτων σε επιλεγμένες θέσεις των ανωτέρω περιοχών και σε περιορισμένο αριθμό, μη δυνάμενο να υπερβεί τα τριάντα, για την παροχή καταλυμάτων σε επισκέπτες των δασών. Η μελέτη και εκτέλεση των παραπάνω έργων γίνεται κατά παρέκκλιση πολεοδομικών ή άλλων διατάξεων και διέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 237 του ΝΔ 86/1969 «Δασικός Κώδιξ» (ΦΕΚ 7Α) διασφαλίζοντας όμως σε κάθε περίπτωση την προσβασιμότητα και σε πολίτες με αναπηρία. Η επιτρεπόμενη χρήση και λειτουργία των οικημάτων…»
    Δ) στο άρθρο 1 : «Τροποποίηση διατάξεων του Ν.998/1979 (ΦΕΚ 289Α)» του Ν. 3208/2003, παράγρ.13 το πρώτο εδάφιο -όπως αντικαταστάθηκε- να διαμορφωθεί ως εξής «Η εκτέλεση μικρών δημόσιων ή δημοτικών και κοινοτικών έργων , καθώς και μικρών έργων λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου , όπως μετεωρολογικών σταθμών, τηλεπικοινωνιακών δικτύων ή εγκαταστάσεων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης έργων συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς υδάτων (εξωποτάμιες και εσωποτάμιες λιμνοδεξαμενές με τη βοήθεια μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρες φραγμάτων) για αρδευτικούς ή υδρευτικούς σκοπούς και αντλιοστασίων εντός δασών και δασικών εκτάσεων είναι επιτρεπτή ύστερα από άδεια του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας μετά από πρόταση της αρμόδιας αρχής. Με την ίδια διαδικασία θα κατασκευάζονται δημόσια ή δημοτικά και κοινοτικά έργα, καθώς και μικρά έργα λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που θα αποσκοπούν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των δασών και δασικών εκτάσεων και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος στους πολίτες με αναπηρία και τη συμμετοχή αυτών στις δραστηριότητες που επιτρέπονται για το ευρύ κοινό»
    Ε) στο άρθρο 4: «Τροποποίηση διατάξεων του δασικού κώδικα (ΝΔ 86/1969)» του Ν. 3208/2003, παράγρ.8 η παράγραφος που προστέθηκε να διαμορφωθεί ως εξής «6. τα δάση της περίπτωσης ε’ της παραγράφου 1του άρθρου 69, που προορίζονται για αισθητική απόλαυση και αναψυχή υπόκεινται σε διαχείριση ως δάση-πάρκα και επιτρέπεται σε αυτά η κατασκευή έργων και η εκτέλεση εργασιών που συντηρούν και εμπλουτίζουν τη βλάστηση, βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου, εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών με αναπηρία και διευκολύνουν τη σωματική άσκηση και την πνευματική ανάταση του ανθρώπου…..»
    ΣΤ) στο άρθρο 8: «Χρηματοδότηση δασοπονίας από το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (ΚΤΓΚ και Δασών) » του Ν. 3208/200, παράγρ. 5, το εδάφιο στ να διαμορφωθεί ως εξής «…στ) την ίδρυση χώρων αναψυχής και την εκτέλεση έργων εξωραϊσμού δασικών τοπίων και βελτίωσης της προσβασιμότητας στους πολίτες με αναπηρία…»
    Ζ) στο άρθρο 18: «Κατασκηνώσεις- παιδικές εξοχές» του Ν. 3208/2003, η παράγραφος 1 να συμπληρωθεί ως εξής «Επιτρέπεται η παραχώρηση κατά χρήση δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων των κατηγοριών γ’ έως και ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Ν. 998/1979 για την εγκατάσταση και λειτουργία κατασκηνώσεων και παιδικών εξοχών στο δημόσιο, σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου , κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζουν την προσβασιμότητα και στους πολίτες με αναπηρία…..»

  • Καταρχήν θα θέλαμε από την πλευρά μας να συγχαρούμε το νέο Υπουργείο για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία και στην συνέχεια καταθέτουμε τις παρατηρήσεις μας, ανά άρθρο:

    Άρθρο 1: Να απαγορευτούν και οι χωματουργικές εργασίες ιδιωτών και δημοσίου, με μόνη εξαίρεση τις εργασίες αντιδιαβρωτικής προστασίας.

    Άρθρο 2: Έγκριση κατά περίπτωση και μόνο κατόπιν αυτοψίας για υφιστάμενες Άδειες και όχι έκδοσης νέων.

    Άρθρο 5: Να αναφέρεται η προέλευση του Δάσους και να εκτιμάται η ηλικία του. Υπάρχουν πευκοδάση που έχουν προκύψει από αναδασώσεις καμένων εκτάσεων, τα οποία δεν θυμίζουν σε τίποτα δάση αλλά μάλλον εκτεταμένες δασικές μονοκαλλιέργειες οι οποίες ελάχιστα υποστηρίζουν την διατήρηση, ανάκαμψη και ανάπτυξη της τοπικής βιοποικιλότητας.
    Να συνδεθούν οι δασικοί χάρτες με τα δασικά φυτώρια, τα οποία θα λειτουργούν δημιουργώντας ένα αποθεματικό ανάγκης της τοπικής χλωριδικής βιοποικιλότητας, το οποίο και θα αξιοποιείται σε αντίστοιχες μελλοντικές καταστροφές.

    Επιπρόσθετα κρίνεται σκόπιμη, η προσθήκη ειδικού άρθρου σχετικά με τον χάρτη εργασιών αποκατάστασης και την δημιουργία και εφαρμογή ειδικών, κατά περίπτωση, πρωτοκόλλων αποκατάστασης, όπου θα αντιμετωπίζονται αφ’ εαυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις των πυρκαγιών στους υδάτινους και εδαφικούς πόρους και στην ζωϊκή και χλωριδική βιοποικιλότητα.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:30 | Παπαγεωργίου Βασίλης

    Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλό κουράγιο για το πολύ δύσκολο έργο που έχετε μπροστά σας.
    Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους το περιβάλλον βρήκε στέγη σε ένα δικό του Υπουργείο όπου δεν θα υπεισέρχονται αντιφατικές και αντίθετες αρμοδιότητες και θα συγκεντρωθούν ελπίζω και όλες αυτές που το αφορούν και βρίσκονται σήμερα διασκορπισμένες σε άλλα Υπουργεία.
    Πρωτοφανές επίσης για τα ελληνικά δεδομένα η ευκαιρία που δίνεται στον κάθε πολίτη μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης να εκφράσει τη γνώμη του και να φωτίσει πτυχές και παραμέτρους που ξεφεύγουν πολλές φορές από τους αρμοδίους, αλλά και να ενημερωθούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι.
    Επί του προκειμένου τώρα. Δεν αρκεί μόνο ένα κατασταλτικού τύπου νομοσχέδιο. Βασική προϋπόθεση είναι να προβλέπει κανείς τα αίτια και να προσπαθεί να προωθήσει ρυθμίσεις που να τα αμβλύνουν.
    Η εκτός σχεδίου δόμηση που ενίοτε λαμβάνει χώρα σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις ξεκινά από την αθλία συνήθως κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πόλεις μας.
    Πρέπει λοιπόν να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη «εξοχικής» κατοικίας που συνήθως είναι η κύρια κατοικία όχι απαραίτητα υψηλών εισοδημάτων. Τα υψηλά εισοδήματα έχουν τη δυνατότητα να στεγασθούν σε καθ’ όλα νόμιμες ιδιοκτησίες. Απλά κάποιοι κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι τη στάση της πολιτείας που όλα τα απαγορεύει και όλα τα επιτρέπει ταυτόχρονα.
    Είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένη επιλογή η συνολική απαγόρευση για παράδειγμα της εκτός σχεδίου δόμησης τη στιγμή που δεν επεκτείνονται τα υφιστάμενα σχέδια πόλης και οικισμών, (με χαμηλότερους έστω συντελεστές, μεγαλύτερες αρτιότητες, περισσότερους κοινοχρήστους χώρους κλπ). Αποτέλεσμα οι πόλεις μας ακόμα και οι μικρές να ασφυκτιούν, να επεκτείνονται σε ύψος, να βασιλεύει η αντιπαροχή για τους γνωστούς λόγους κερδοσκοπίας και όλα αυτά να οδηγούν σταδιακά στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
    Αν οι πόλεις μας ή ακόμα και τα χωριά είχαν επαρκή «ζωτικό χώρο» να απλωθούν ανθρώπινα και να μην αναγκάζεται ο κόσμος ακόμη και στα μικρότερα χωριά να οικοδομεί τους κήπους και τα περιβόλια του, μην εξασφαλίζοντας ούτε τους στοιχειώδεις κοινοχρήστους χώρους (δρόμοι πλάτους 4 μέτρων) αφού η πολεοδομία αρκείται σε μια απλή βεβαίωση του Δήμου για μη καταπάτηση.
    Συνεπώς το κράτος πρέπει πρώτα να δίνει λύσεις και διεξόδους στις ανάγκες των πολιτών προγραμματίζοντας και προβλέποντας ακόμα και τις μελλοντικές, περιφρουρώντας ταυτόχρονα τη δημόσια περιουσία και όχι μόνο να αρκείται σε συνολικές απαγορεύσεις που ισχύουν συνήθως αδιακρίτως για το σύνολο της χώρας μη λαμβάνοντας υπόψη τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και συνθήκες.
    Είναι σημαντικό η δαιδαλώδης πολεοδομική νομοθεσία να απλοποιηθεί και κυρίως να απλουστευθούν οι όροι και οι διαδικασίες πολεοδόμησης και επεκτάσεων σχεδίων πόλης. Είναι πολύ πιο εύκολο να ρυμοτομήσεις, να καθορίσεις κοινοχρήστους χώρους, να περάσεις δίκτυα υποδομών σε αδιαμόρφωτους οικιστικά χώρους παρά εκ των υστέρων όταν πλέον έχεις μια τετελεσμένη κατάσταση. Ενδεικτικά σας αναφέρω παράδειγμα από την εφαρμογή σχεδίου πόλεως που ξεκίνησε προ δεκαπενταετίας, σε οικισμό του Δήμου που εργάζομαι στον οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα καμία πράξη εφαρμογής που αφορά διάνοιξη οδών, παρότι υπάρχει η πολιτική βούληση και οι ενστάσεις είναι περιορισμένες.
    Εν κατακλείδι καλό θα ήταν οι υπηρεσίες και οι φορείς που συστήνονται να επανδρώνονται και να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση τους και να μην παραμένουν μόνο στα χαρτιά. Μπορείτε χωρίς οικονομική επιβάρυνση να αξιοποιήσετε στελεχιακό δυναμικό του Δημοσίου που σήμερα βρίσκεται διασκορπισμένο σε διάφορες υπηρεσίες, δίνοντας του τη δυνατότητα να συνδράμει το έργο σας.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:03 | ανδρεας

    Δεν ξέρω αν η πρόταση αυτή ηχεί κάπως ακραία, αλλά πιστεύω ότι η πολιτεία ως τελευταίο μέσο κατά των καταπατήσεων θα έπρεπε να προβλέψει την άμεση και άνευ αποζημιόσεως απαλλοτρίωση της καταπατημένης έκτασης.

    Ευχαριστώ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 11:52 | WWF Ελλάς

    Σχόλια του WWF Ελλάς (αρ. πρωτ: 563/2009)

    Εξαρχής, τόσο το εν λόγω σχέδιο, όσο και η διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθήθηκε, κρίνονται ως εξαιρετικά θετικές και ως σαφής εκδήλωση της πολιτικής ηγεσίας του νέου υπουργείου για ουσιαστική προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη διαλόγου, κρίνεται ότι το σχέδιο χρήζει συγκεκριμένων στοχευμένων αλλαγών και παρεμβάσεων, οι οποίες αφορούν τόσο ζητήματα διατύπωσης και νομικής επεξεργασίας, όσο και θέματα ουσίας.
    Για λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου δεν θεωρείται σκόπιμο να γίνει εδώ μία αναδρομή στα προβλήματα που αφορούν την προστασία των δασών στη χώρα μας, καθότι αυτά είναι γενικώς γνωστά και έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πληθώρα άλλων κειμένων και προτάσεων. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η θέσπιση ενός τόσο φιλόδοξου νομοθετήματος, το οποίο μάλιστα έχει πιλοτικό χαρακτήρα για όλη την χώρα, έχει καίρια σημασία για την αναβάθμιση της δασοπροστασίας. Για να πραγματωθεί αυτή η προοπτική, απαιτείται αφενός η ρύθμιση να είναι πλήρης ως προς το περιεχόμενό της και αφετέρου να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα χωρίς καθυστερήσεις και με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει άσκοπες κοινωνικές εντάσεις που μακροπρόθεσμα θα υποσκάψουν τους στόχους της.
    Πιστεύουμε και ελπίζουμε πως αυτή η θετική προσπάθεια είναι ένα καλό πρώτο δείγμα της διάθεσης της πολιτικής ηγεσίας του νέου υπουργείου για βαθιές τομές και για εκ βάθρων αναμόρφωση του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας, για το οποίο το WWF Ελλάς έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Μάιο του 2008.

    Στο σχόλιο αυτό σημειώνουμε συνολικές παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του σχεδίου νόμου ενώ επιπλέον παρατηρήσεις κατατίθενται ανά άρθρο:

    1. Τίτλος: Εκτιμούμε πως η προτεινόμενη ρύθμιση πρέπει να αφορά όλες τις πυρκαγιές του 2009 στην Αττική και όχι μόνο τις πυρκαγιές του Αυγούστου.
    2. Λείπει ολοκληρωτικά από το σχέδιο νόμου, οποιαδήποτε αναφορά στις αρμόδιες αρχές και σε ότι αφορά την ανάγκη ενδυνάμωσής τους έτσι ώστε να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας τις απαραίτητες ενέργειες προστασίας, συμμετοχής στις επιτροπές που συστήνονται, ολοκλήρωσης των διαδικασιών χαρτογράφησης, κοκ. Σημειώνεται ότι η αδυναμία των αρμόδιων αρχών να φέρουν εις πέρας το έργο τους λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις πυρόπληκτες περιοχές.
    3. Σχετικά με το παραπάνω προτείνεται να ενταχθεί ρύθμιση που να αφορά όλη την επικράτεια και να προβλέπει την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και πόρους των δασικών υπηρεσιών στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, με επείγουσες διαδικασίες, καθώς και την ενδυνάμωση του υφιστάμενου αλλά απαξιωμένου θεσμού των επιθεωρητών δασών. Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αυτή την ενέργεια οι ανθρώπινοι πόροι που θα απελευθερωθούν από την αγροφυλακή.
    4. Προτείνεται να ενταχθεί ρύθμιση που να αφορά όλη την επικράτεια και η οποία να προβλέπει την άμεση και με συνοπτικές διαδικασίες έκδοση επιστημονικής αναφοράς για κάθε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά, η οποία να παρουσιάζει τις επιπτώσεις της καταστροφής και να προδιαγράφει τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Οι αναφορές αυτές θα πρέπει να συντάσσονται με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας και να είναι διαθέσιμες δημόσια. Το WWF Ελλάς έχει εκπονήσει αντίστοιχες αναφορές σε πολλές περιπτώσεις και μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο το εφικτό της σύνταξής τους, όσο και τη χρησιμότητά τους. Στην ίδια ρύθμιση προτείνεται να σημειωθεί και η ανάγκη συγκρότησης ειδικού συστήματος παρακολούθησης, στις περιπτώσεις όπου οι πυρκαγιές έχουν θίξει περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας (NATURA), οι καμένες εκτάσεις είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες ή υπάρχουν υψηλές πιέσεις για αλλαγές χρήσεων.
    5. Λείπει από το σχέδιο νόμου οποιαδήποτε αναφορά στις διαδικασίες αποκατάστασης, οι οποίες αν και προβλέπονται με ακρίβεια σε άλλους σχετικούς νόμους, συχνά δεν εφαρμόζονται λόγω αμελειών ή έλλειψης πόρων και μέσων. Προτείνεται στο παρόν σχέδιο νόμου να επιβεβαιωθεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την αποκατάσταση και να ορισθεί διαδικασία για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων ορθής αποκατάστασης (όπως πχ, η λειτουργία Δ/νσεων αναδασώσεων σε πυρόπληκτες περιοχές, η αναδιοργάνωση των δασικών φυτωρίων, η έκδοση προδιαγραφών αποκατάστασης, κοκ. Ειδικά για την περίπτωση περιαστικών δασών όπως αυτά της Αττικής, απαιτείται η εξέταση προτάσεων για αναδόμηση της βλάστησης και δημιουργία ζωνών με μη-πυρόφιλα είδη πέριξ των οικισμών.
    6. Σε συνέχεια του ανωτέρω σημείου θεωρούμε αναγκαία τη σύνδεση των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, πολλές από τις οποίες προσφέρουν εξαιρετικά πολύτιμο έργο στην αποφευκτέα φάση της δασοπυρόσβεσης, με τις δασικές υπηρεσίες, ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες για καθαρισμούς πριν την έναρξη των αντιπυρικών περιόδων.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:12 | Φιλιπποπουλος Γεωργιος

    Πολλες φορες κανοντας την διαδρομη Χαλανδρι-Νεα Μακρη σκεφτομαι τι ωραια που περνουσα οταν με πηγαιναν μικρο οι γονεις μου Πεντελη ειτε για να παιξω η για χαρταετο.Ηταν τελεια.
    Περνωντας παλι απ το ιδιο σημειο πριν λιγες μερες το μονο που σκεφτομουν ηταν σε ποιο σημειο της διαδρομης δεν θα βλεπω πλεον κατεστραμμενη γη και καμμενα δεντρα.
    Σ ολη την διαδρομη ηταν τοσο μεγαλη η καταστροφη που ειχα τον χρονο να κανω σκεψεις για ουσιαστικες λυσεις .
    Η λυση ωστε να μην υπαρξει στο μελλον εποχη οπου οι πλουσιοι θα εχουν 2 πευκα στην αυλη τους ως δειγμα πολυτελειας ειναι να καταλαβουν αυτοι που εχουν δυναμη και ευκαιριακο κερδος απ καταπατημενη γη οτι στο μελλον τα λεφτα τους θα χρησιμευουν μονο για ν αγοραζουν καθαρο αερα.
    Καθε μεγαλη εκταση-βουνο με πολυ πυκνη βλαστηση θα πρεπει να εχει μια ανεξαρτητη βαση ταχειας αντιδρασης, κατι που σημαινει 2-3 ελικοπτερα τυπου Sikorsky Scycrane.Τα συγκεκριμενα ελικοπτερα ειναι απιστευτα αποτελεσματικα και πραγματικα το πιστευω οτι μια αρκετα μεγαλη δυναμη με ελικοπτερα αυτου του τυπου θα προλαμβανε πολλες φωτιες(οχι 20 και τα 10 για επισκευη).
    Επισης πολλες φορες η πυροσβεστικη αντιδρα πολυ γρηγορα ομως με αργα οχηματα που σε καμια περιπτωση δεν ειναι παντος εδαφους.Αρα το επομενο σημαντικο βημα θα ηταν γυρω γυρω απο καθε μεγαλο δρυμο να υπαρχει στολος απο ευελικτα οχηματα παντος εδαφους που θα καταφερνουν οι φλογες να μην γινουν πυρινο μετωπο.
    Τελευταιο και πιο σημαντικο,που μαλλον ειναι και το πιο δυσκολο ειναι η προληψη.Κατι που μπορει να γινει αμμεσα ειναι η δημιουργια και η επανδρωση σωστων παρατηρητηριων με επανδρωση εκπαιδευμενου προσωπικου και φυσικα με αμμεση επικοινωνια με το κεντρο επιχειρησεων της πυροσβεστικης.
    Αν σ ολα αυτα καταλαβει και ο απλος πολιτης οτι δεν μπορει να πεταει το τσιγαρο του στην διαδρομη καπου μεσα στον Παρνασο η σε καποια διαδρομη μεσα στον Ολυμπο και οτι δεν μπορει στην αυλη του σπιτιου του σε ενα ωραιο χωριο του Πηλιου να καιει ξεροχορτα τοτε κατι μπορει ν αλλαξουμε.
    Και τα παιδια μας ακομα και αν δεν απολαμβανουν τις πολυτελειες της τεχνολογιας που απολαμβανουμε εμεις να νιωθουν πιο τυχεροι γιατι θα εχουν την επιλογη να κανουν πικνιν σε ενα ωραιο δασος, πινοντας νερακι απ την πηγη που θα φερνει καθαρο παγωμενο νερακι, βλεποντας ελαφια και αλλα αγρια και ομορφα ζωα να γυρνουν αμεριμνα διπλα του.
    Μπορει η γενια των 700 ευρω να μην εχει επιλογες και ελευθερια να δειξει τι αξιζει στο εργασιακο του περιβαλλον, ομως εχει ανησυχιες και ευαισθησιες για τον τοπο της.Αν μας αφησετε θα σας δειξουμε τι αξιζουμε.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 23:57 | Αρνέλλος Γιάννης

    Πραγματικά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μας δίνεται την δυνατότητα να εκθέσουμε απόψεις επί νομοσχεδίου ανεξάρτητα του πως θα εξελιχθεί (αν θα δημιουργήσει καθυστερήσεις ή ακόμα και μεγαλύτερη σύγχυση από την τεράστια διάσταση απόψεων) αποτελεί ένα άλμα για την δημοκρατία που το είχε ανάγκη ο τόπος.

    Επί του προκειμένου:

    1) Η Δασική Νομοθεσία στην Ελλάδα είναι τεράστια αχανής και χαώδης . Αν και δασολόγος (μελετητής ελεύθερος επαγγελματίας ) δεν γνωρίζω κανένα που να γνωρίζει ολόκληρη την δασική νομοθεσία τόσο από την νομική πλευρά όσο και από την πλευρά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή της. (έχει και τέτοιες) . Επειδή ταυτόχρονα έχει εξελιχτεί σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο του αιώνα (πλησιάζει τους δύο αιώνες) αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα γεροντικής άνοιας.
    Ο πρώτος στόχος της ήταν να αυξηθεί η παραγωγικότητα των δασών και μέσω αυτού να τονωθούν οι κοινωνίες των απομακρυσμένων περιοχών. Ταυτόχρονα όμως το κράτος επέβαλε την παρουσία του σε περιοχές και πληθυσμούς που λειτουργούσαν κάπως αυτόνομα επίσης διεκδικούσε εκτάσεις που ήταν νομικά κρατικές και που κάποιοι τις θεωρούσαν δικές τους. Δηλαδή η προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος δεν αποτελούσε κύριο λόγο αλλά δευτερεύοντα.
    2) Μέσω της δασικής νομοθεσίας και επειδή υπήρχε η δομή των δασαρχείων υπήρξε μία ταύτιση του φυσικού περιβάλλοντος με το δάσος . Αυτό όμως δεν αποτελεί αλήθεια ούτε επιστημονική ούτε κατά την κοινή λογική. Η όποια προσπάθεια προσαρμογής των υπαρχουσών διοικητικών δομών και της υπάρχουσας νομοθεσίας εμπεριέχει την ανακύκλωση των ίδιων προβλημάτων που καταλήγουν αργά ή γρήγορα στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή την γρήγορη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.( το πρώτο που παρατηρείται είναι η κατάτμηση του Φυσικού Περιβάλλοντος και ακολουθεί αλλού αργά αλλού γρηγορότερα η κατάρρευση του) Είναι απαραίτητο όλες οι επιστημονικές γνώσεις και όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι που αφορούν το Φυσικό Περιβάλλον να ενταχθούν σε νέες δομές που θα δίνουν την δυνατότητα να διατυπωθούν ολοκληρωμένες απόψεις που θα οδηγήσουν σε μία διαχείριση με συνολικό όραμα που ταυτόχρονα θα έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται τόσο στις εξελίξεις όσο και στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον δεν είναι κάτι στατικό εξελίσσεται διαρκώς και αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί στην διαχείριση του είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε την διαχείριση μας σε αυτές τις εξελίξεις. Αυτή η δυνατότητα (της προσαρμογής και της εξέλιξης ) δεν υπάρχει με την υπάρχουσα διοικητική μορφή. Νομίζω πως δεν είναι απαραίτητο να το αναλύσω περισσότερο, είναι σε όλους γνωστό.
    3) μία πιθανή προσπάθεια να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν νέες δομές απαιτεί μεγάλο κόπο και σαφώς πολύ χρόνο. Στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσουν απλές διοικητικές αποφάσεις αναστολής κάποιων δραστηριοτήτων. Πχ για τα καμένα: απαγόρευση κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κλιμάκια της νομαρχίας και του υπουργείου θα μπορούσαν να επιτρέπουν ειδικευμένες δράσεις που θα αφορούν επισκευή προϋπαρχόντων βασικών υποδομών και δράσεις που αφορούν την γεωργία. Οι (όποιοι οριστούν) θα πρέπει να απαντούν σε ένα μόνο ερώτημα Αυτό που ζητείται να κατασκευαστεί – επισκευαστεί υπήρχε πριν την φωτιά ναι – όχι . Αν ναι επιτρέπεται να γίνει αν όχι δεν επιτρέπεται αν μπορεί αλλά δεν είμαστε σίγουροι δεν επιτρέπεται. Οι έκτακτες περιπτώσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Ταυτόχρονα μία ρύθμιση της βοσκής. Αυτά μέχρι να μπορέσει να συσταθεί μια νέα δομή σύμφωνα με αυτά που γράφω στο 2
    4) πραγματικά όποτε καταπιάνομαι με την ερώτηση πως θα πρέπει να διαχειριζόμαστε το Φυσικό Περιβάλλον προκύπτει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη γνώση για μια συνολική θεώρηση σε ένα άτομο ή μία επιστήμη . Με βάση αυτό είναι φανερό ότι μόνο συλλογικές προσπάθειες μπορούν να διατυπώσουν ολοκληρωμένες απόψεις. Παρόλα αυτά θα αναφέρω κάποιους προβληματισμούς και σκέψεις που προκύπτουν από την εμπειρία μου. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει με αστυνόμευση. Οι πράξεις που το καταστρέφουν και το υποβαθμίζουν πρέπει να σταματάνε όσο ποιο σύντομα γίνεται και όχι να διαπιστώνονται εκ των υστέρων και κατόπιν να τιμωρούνται. Δεν είμαι κατά της τιμωρίας αλλά δεν προσφέρει το ζητούμενο. Για να γίνει εφικτό αυτό απαιτείται κάθε πολίτης που παρατηρεί μία δραστηριότητα να μπορεί πολύ γρήγορα να μάθει αν είναι νόμιμη ή παράνομη. Ή τέλος πάντων να υπάρχουν πολύ απλοί κανόνες που θα είναι κατανοητοί για να μπορεί να ξεχωρίσει την νόμιμη από την παράνομη δραστηριότητα. Επίσης θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί κάπου, που άμεσα και υπεύθυνα, θα μπορούν να αποφανθούν αν αυτή δραστηριότητα είναι νόμιμη ή παράνομη και να μπορούν να επέμβουν αμέσως.
    Για να είναι εφικτά τα παραπάνω απαιτείται νέα νομοθεσία (από την αρχή με κατάργηση όλης της προηγούμενης) που να αναφέρεται στο Φυσικό Περιβάλλον συνολικά ( όχι αλλού για το δάσος αλλού για τα ποτάμια αλλού για την θάλασσα αλλού για τον αέρα κλπ) και να στηριχτεί σε νέες δομές νέες υπηρεσίες που θα διαθέτουν βέβαια τους εξειδικευμένους επιστήμονες και προσωπικό (υπάρχει είδη σκορπισμένο σε διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία) αλλά κάτω από μία νέα δομή που θα λειτουργεί σύμφωνα με αυτά που αναφέρω στο 2.
    Επειδή, πάλι από την εμπειρία μου, γνωρίζω ότι η κάθε επιστήμη έχει διαφορετική προσέγγιση είναι απαραίτητο να υπάρξει ο συνδετικός κρίκος που θα δώσει την ώθηση για συνεργασία και ταυτόχρονα θα αμβλύνει και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κλάδων. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός ο συνδετικός κρίκος είναι το τοπίο. Η αρμονία η συνέχεια και η πολυπλοκότητα του τοπίου γίνεται άμεσα αντιληπτή τόσο από εξειδικευμένους επιστήμονες όσο και από απλούς ανθρώπους (χωρίς ειδικές γνώσεις για το περιβάλλον εννοώ).

    Δεν έχει νόημα να επεκταθώ περισσότερο αλλά θα αναφέρω δύο παραδείγματα που αναδεικνύουν την έλλειψη επιστημονικότητας στην δασική νομοθεσία. Το πρώτο αφορά την ελάχιστη έκταση του δάσους 0,3 εκτάρια (τρία στρέμματα) από πού προκύπτει κάτι τέτοιο ; Σε όλους τους δασολόγους είναι γνωστό ότι αυτό ορίστηκε για να αποδεσμευτούν εκτάσεις που η υπηρεσία δεν μπορούσε να εποπτεύσει και επιπλέον να αμβλυνθεί η αντίδραση του κόσμου. Το δεύτερο αφορά το ποσοστό κάλυψης με δασικά φυτά ήταν 15% έγινε 25% αλλά πουθενά σε βιβλιογραφία δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για τους λόγους που επιβάλουν κάτι τέτοιο. Οι πραγματικοί λόγοι είναι οι ίδιοι με τους παραπάνω.
    Άλλο ένα παράδειγμα έλλειψης προσαρμοστικότητας και εξέλιξης είναι η επιμονή της δασικής νομοθεσίας να θεωρεί δάση υψηλής αξίας τα πεύκα ενώ όχι τα κυπαρίσσια άρθρο 64 του 998/79………………………………………….

    Αρνέλλος Γιάννης
    Δασολόγος Μελετητής

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:49 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΕΧΩ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΣΤΑ ΥΠΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΣΠΙΤΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΙΝΕΣ ΟΠΩΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΑΧΜΩΝ (ΤΟΤΕ) .

    Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ (ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ) ΕΙΝΑΙ

    ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ( ΚΑΘΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ) , ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ 1892/1990 ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 5 000 000 ΔΡΧ. ????

    ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ????

    ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΤΟΚΟΛΛΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ .
    ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΟΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ( ΠΟΙΝΙΚΕΣ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ) ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ
    ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ Σ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ………………..

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:38 | Γεωργιος Νικολαου

    Η πρασινη αναπτυξη θα ξεκινησει στον νομο Ηλειας…Οι εκατονταδες παρανομες χωματερες του νομου που ειναι διπλα απο τα σπιτια των κατοικων και μεσα στις ελαιοκαλλιεργειες τους ποτε επιτελους θα καθαριστουν?Η κατασταση εχε φτασει στο απροχωρητο…Ας κανει καποιος κατι!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:24 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ
    1. Αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας. Διοικητική και λειτουργική ένταξη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι η μόνη υπηρεσία του κράτους που μπορεί, εφόσον εκσυγχρονιστεί, να προσεγγίζει το δασικό οικοσύστημα ως φυσικό πόρο, στα πλαίσια της δασικής επιστήμης να το διαχειρίζεται αειφορικά με πολλαπλά οφέλη. Μια ισχυρή δασική υπηρεσία, δημιουργεί στον κόσμο την αντίληψη ότι το δάσος προστατεύεται, ελέγχεται, διοικείται. Άρα απαιτείται η κάθετη οργάνωση των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών υπό την σκέπη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι η πρώην Γενική Δ/νση Προστασίας Δασών και Φ. Π. στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι περιφερειακές υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, υποστελεχωμένες υπό τις οδηγίες των Γ. Γραμμ. των Περιφερειών και του Υπουργείου Εσωτερικών
    2. Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών. Σε όλες τις δασικές περιοχές και όχι μόνο εντός των αναδασωτέων. Εκτέλεση των πολυάριθμων τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης δασικών αυθαιρέτων μέσω της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Με τις πρώτες κατεδαφίσεις θα δημιουργηθεί στον κόσμο η αντίληψη ότι οι νόμοι εφαρμόζονται και το Κράτος επιτέλους διοικείται και φυσικά θα αποτραπούν οι επίδοξοι καταπατητές. Στις θέσεις που υπήρξαν αυθαίρετα ή εκχερσώσεις να αναδασώνονται άμεσα. Έτσι θα ξαναγίνει Δάσος εκεί που υπήρχε Δάσος.
    3. Δασολόγιο- Κτηματολόγιο σε όλη την χώρα. Με στελεχωμένη την δασική υπηρεσία για να καταστεί δυνατός ο έλεγχος, η διόρθωση και η θεώρηση των δασικών χαρτών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι θέσεις αυτές εργασίας είναι πράσινες σύμφωνα και με τις επιταγές των καιρών.
    4. Ατιμωρησία. Οι δικαστές ας μην είναι τόσο πονόψυχοι απέναντι στους καταπατητές. Σοβαρές δασικές παραβάσεις για τις οποίες προβλέπονται βαριά πρόστιμα και τιμωρίες, σε μεγάλο βαθμό δεν τιμωρούνται.
    5. Ταμείο Δασών. Που πήγαν τα εκατομμύρια των εισροών του? Μήπως πρέπει επιτέλους να δαπανηθούν ικανά ποσά για την ανόρθωση και αναδημιουργία των δασών?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:16 | Βασίλης

    Γεια σας,
    Οι νόμοι για την προστασία των δασών υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς δεν τηρούνται. Αν θέλετε να σωθούν τα εναπομείναντα δάση θα πρέπει:

    – Μάϊο έως Σεπτέμβριο ο στρατός να στρατοπεδεύει μέσα στα δάση
    – Αγορά «επαρκή αριθμό» ελικοπτέρων Ericsson. Ναι το κόστος είναι
    μεγάλο αλλά σε σύγκριση με το μέγεθος μιας επικείμενης
    καταστροφής νομίζω ότι είναι πολύ μικρό.
    – Επίσης,ανταλλαγή πυροσβεστικών αεροσκαφών με χώρες όπου όταν
    για μας είναι καλοκαίρι για αυτές είναι χειμώνας (Αυστραλία).
    Έτσι, τελείως ανέξοδα διπλασιάζουμε ή και τριπλασιάζουμε τον
    εναέριο στόλο μας χωρίς πολλές δαπάνες.
    – Να σταματήσουν οι αρμόδιοι φορείς, να παρανομούν και να μην
    λαδώνονται από τους «έχοντες» για να σταματήσει αυτό το κακό
    με τα αυθαίρετα. Σαν αρμόδιοι φορείς βέβαια εννοώ υα δασαρχεία,
    τις πολεοδομίες, τους δήμους, την ΔΕΗ κα.

    Όμως από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να παρακαλέσω να σκύψετε σε ένα πρόβλημα που έχει προκύψει από τον ίδιο τον παραλογισμό και την παραφροσύνη του Ελληνικού Κράτους, οδηγώντας μία μερίδα ανθρώπων στην απόγνωση και στην καταστροφή.

    Στην περιοχή Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης εδώ και τρία χρόνια περίπου, ξεθάφτηκε κατά κάποιον περίεργο τρόπο μία Νομαρχιακή απόφαση-η 844/22.3.82 που κυρήσσει αναδασωτέα μια έκταση 550 στρεμμάτων ανάμεσα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου και της Άνοιξης.Παρακάτω σας παραθέτω κάποια αποσπάσματα από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Στεφάνου που έγινε στις 14-12 2006.

    «Το 1982, με Νομαρχιακή Απόφαση, κηρύχθηκε ως αναδασωτέα περιοχή 550 στρεμμάτων που βρίσκεται ΕΝΤΟΣ
    των διοικητικών ορίων των Δήμων Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης.
    Σημειώνουμε ότι, με την απόφαση αυτή, ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ & ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ η εν λόγω περιοχή χαρακτηρίζεται ως Δημόσια διακατεχόμενη δασική έκταση.»

    «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την προαναφερόμενη απόφαση ακόμη και ΠΑΡΑΝΟΜΗ, γιατί σύμφωνα με το
    Νόμο 998/79 άρθρο 3, «δεν υπάγονται στις διατάξεις περί προστασίας δασών οικισμοί προϋφιστάμενοι του έτους 1923″
    Επίσης, με το Νόμο 999/79 άρθρο 9 παράγραφος 2, «κηρύξεις ως αναδασωτέων εκτάσεων θεωρούνται ανακληθείσες καθ’ ά σημεία αφορούν εκτάσεις οικισμών προ του έτους 1923».»

    Η όλη περιοχή είναι σχεδόν κτισμένη διότι η πολεοδομία έδινε άδειες κανονικά ώσπου εδώ και 3 χρόνια θυμήθηκαν ότι τα όρια του οικισμού είνα騻ασαφή». Τάδε έφη η πολεοδομία Μενιδίου.

    Το όλο πρόβλημα έγκειται στο δασαρχείο Πεντέλης, όπου εκτάσεις «εντός οικισμού προ υφισταμένου του 1923» θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν ως μη αναδασωτέες.

    Δείτε λίγο το θέμα από κοντά για να μπει ένε τέρμα σε αυτόν τον παραλογισμό.
    Ευχαριστώ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 21:05 | Σωτήρης Αθ. Κουτσογιάννης

    Αγαπητή κα Μπιρμπίλη, χαιρετίζω αυτή την προαπάθειά σας για δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, αφού δίνεται βήμα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να διατυπώσει την άποψή του.
    Εγώ θα αναφέρω μόνο τούτο (γενικότερη άποψη): Η Δασική Υπηρεσία απαιτεί εκσυγχονισμό και περισσότερο συντονισμό. Ακόμη και τώρα, με το έλάχιστο προσωπικό που της έχει απομείνει, προσπαθεί να λειτουργήσει. Αλλά πως να τα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όταν δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις στο προσωπικό όλων των βαθμίδων και όταν τα χρήματα που δίνονται για τη δασοπονία είναι ελάχιστα. Ο δασικός πλούτος της χώρας είναι τεράστιος και η Δασική Υπηρεσία συνεχώς φθίνει σε προσωπικό και σε χρηματοδότηση. Αν λυθούν αυτά τα δύο-σιγά σιγά έστω αλλά σταθερά-τότε μόνο θα ορθοποδήσει.
    Μην φοβηθείτε να το επιχειρήσετε!
    Με εκτίμηση,
    Σωτήρης Κουτσογιάννης
    Δασολόγος (εργαζόμενος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου σε διάφορα δασαρχεία)

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 20:35 | Ελληνας

    -Άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων, μέσα στα δάση
    -Αμεση διερεύνιση για το ποιος έχει δώσει Φως, νερό, τηλέφωνο στα οικόπεδα με θέα
    -Χρησιμοποίηση του στρατού για περιπολίες μέσα στα τελευταία ζωογόνα δάση μας. Μόνο περιπολίες
    -Καθαριότητα των ξερών χόρτων, πριν την έναρξη αντιπυρικής περιόδου.
    ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΕΛΟΣ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 20:56 | Κοβας Χρυσος

    Οι αναδασωσεις εχουν απιστευτα μικρο κοστος και ειναι απαραιτητες για την Αττικη-εδω ζουμε 5 εκατομμυρια ανθρωποι!!

    Ακομα και σπιτια να μην γκρεμισετε για να μην υποστειτε κοστος, ξεπεραστε αυτη τη διαολεμενη γραφειοκρατεια και δωστε 10, 15 εκατομμυρια να φυτευτουνε δεντρα σε Πεντελη και σε αλλα σημεια της Αττικης οπου εχουνε απομεινει μοναχα βραχια. Καντε εστω αυτο και θα σας ειναι ολοι ευγνωμωνες..Υπαρχουνε τοσες εθελοντικες ομαδες,επικοινωνηστε μαζι τους και ολοι θα βοηθησουμε. Στελεχωστε τα κρατικα φυτωρια και αυτο θα ειναι ολο, δεν θελει πολυ φαντασια.

    Ειναι πολυ ευκολο και καλο σε ολους μας να κανουμε και εσεις να γινετε αρεστοι στον κοσμο.

    ..Και κατι ακομα..ριξτε μια ματια τι χτιζεται στην πισω πλευρα του Πεντελικου (μετα το γερμανικο νεκροταφειο στα αριστερα σας)και αποφασιστε αν χρειαζονται κατεδαφισεις η οχι.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 19:41 | Αίθων Ναρλής

    Έχω αναρτήσει εκτενές κείμενο στο blog μου: http://hellads.wordpress.com/2009/10/29/προστασία-δασών-και-αεροδιαστημική/

    Περιγράφω τη σκοπιμότητα ενός τεχνολογικού προγράμματος δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης με επίκεντρο τους μινι-δορυφόρους, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα που θα έχει για την Ελλάδα μία αναπτυξιακή επένδυση σε αυτούς. Θα είναι δηλαδή ένα από τα εργαλεία εφαρμογής της πολιτικής πράσινης ανάπτυξης.

    Γίνεται αναφορά στα πορίσματα της μελέτης του Τμήματος Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δασικές πυρκαγιές και τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα μιας επένδυσης στους μίνι-δορυφόρους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει προσανατολιστεί στον τομέα αυτόν και να αποκτήσει τη τεχνολογία σχεδίασης και κατασκευής μίνι-δορυφόρων.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:03 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΝΤΟΘΑΝΟΣ

    προσφερομαι ως εθελοντης στο γκρεμμισμα αυθαιρετων…

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:55 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ, ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΝΑ ΜΗ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΙΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ. ΝΑ ΑΠΟΓΟΡΕΥΤΑΙ Η ΒΟΣΚΗ ΑΠΟ ΚΟΠΑΔΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΞΥΛΕΥΣΗ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΜΕ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:32 | Martin Hank

    Για να καταλάβει κάποιος τι νομοθετείτε και τι αποφάσεις παίρνετε πρέπει να συσχετίσει τους παρακάτω νόμους(βλ.παρακάτω) Και αρχίζουν από το 1934.Θα ήμουν ευτυχής αν εσείς μπορούσατε χωρίς διάκριση περιεχομένου να τους αναφέρετε όταν θα παρουσιάσετε το νομοσχέδιο στη Βουλή. Φαντασθείτε ότι και οι βουλευτές για να ψηφίσουν κατά συνείδηση όπως λέει το Σύνταγμα θα πρέπει να τους ξέρουν αφού τους βρουν πρώτα καθώς και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Δεν θάθελα να συνεχίσω επ΄αυτού. Εσείς όμως ως υπεύθυνος υπουργός πρέπει να κάνετε διάκριση περιεχομένου, σκοπού, σε σχέση με τον δικό σας διαφορετικό σκοπό, καθώς και διάκριση διαδικασιών. Πολύ καλά παλιότερα δεν επιτρεπόταν σημειώσεις στη Βουλή. Τους νόμους ,σας τους έχω κατά σειρά χρονολογίας για πιο εύκολη απομνημόνευση. Γιατί νομοθετείτε έτσι; Ποιος πολίτης καταλαβαίνει τι κάνετε, εδώ δεν καταλαβαίνουν και οι νομοθετούντες, ενώ έχουν δύο λάθη (τόσα βρήκα στη γρήγορη ανάγνωση-γιατί και η δουλειά περιμένει) σε αυτούς τους νόμους ένα τυπογραφικό το οποίο επαναλαμβάνετε και σεις στην ηλεκτρονική μεταφορά και ένα ασυνταξίας. Όπως κατανοείτε δημιουργείτε «ειδικούς», δηλαδή δημιουργείτε ελίτ πράγμα μη παραδεκτό για σοσιαλιστικό κόμμα. Θα μπορούσατε απλά να διατυπώσετε την νομοθεσία σας και να πείτε ότι κάθε άλλη διάταξη που αντιτίθεται στη ρύθμισή σας δεν ισχύει. Και αν θέλατε να κάνετε καλή δουλειά θα έπρεπε να αναφέρετε ρητά τις διατάξεις που καταργούνται. Τα «αναστέλλονται» με μια τροποποίηση τροποποιημένου εξαφανίζεται και ουδείς κατανοεί τίποτα. Γράψτε τι «αναστέλλεται», φοβάστε μην ταλαιπωρηθεί ο νομοτεχνικός σας; Γράψτε το περιεχόμενο του νόμου ολόκληρο μην κάνετε αναφορές σε άλλους νόμους που συσχετίζουν ερμηνείες, δεδικασμένα που πιθανόν δεν τα ξέρετε κάν. Αλλά τότε τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα. Ενώ τώρα αναστέλλουμε τους τροποποιημένους και εν συνεχεία τροποποιούμε τις αναστολές. Τα παραδείγματα είναι άπειρα και πάει λέγοντας. Οι πολίτες σαν και μένα προς τους οποίους απευθύνεται η δημόσια διαβούλευση εκτός από τους εργολάβους και λοιπούς οικιστές των δασών καθώς και τους εξειδικευμένους έμμισθους οικολόγους των μη κυβερνητικών οργανώσεων που γνωρίζουν την νομοθεσία καθώς και τί τροποποιείται ή αναστέλλεται κάθε φορά, θα πρέπει να σπαταλήσουν ώρες και ώρες για να δουν απλά τι προσπαθείτε να πετύχετε. Αλλά όσο και να προσπαθήσουν ο τρόπος αυτός της νομοθεσίας λέει ότι η προσπάθεια είναι χαμένος χρόνος. Το θέμα όμως είναι ότι εκλέγεστε από τους πολίτες για να κάνετε και πράγματα για τους απλούς πολίτες. Οι εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις δεν είναι καλό γιατί στο τέλος θα πέσουν όλα στο κεφάλι μας. Και δυστυχώς το αποτέλεσμα φαίνεται όσο και αν τροποποιείται. Θα πρέπει λοιπόν να μελετήσουμε τους εξής νόμους, Π.Δ. αποφάσεις του ΣτΕ κατ΄αρχάς για να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τί γίνεται αφού τους βρούμε βέβαια ολόκληρους:

    Ν. 6320/1934 (ΦΕΚ 356 Α)
    Το από 15.12.1934 προεδρικό διατάγμα (ΦΕΚ 448 Α΄)
    Α.Ν. 1539/1938 (ΦΕΚ 488 Α) όπως ισχύει.
    ν.δ. 2185/1952,

    Ν.Δ. 86/1969 » Δασικός Κώδιξ» (ΦΕΚ 7 Α)

    Ν. 248/1976

    Ν.663/1977

    π.δ. 541/1978 «περί κατηγοριών μελετών» (ΦΕΚ 116 Α`).

    Ν. 947/1979
    Ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 Α)
    Π.Δ.137/1981 (ΦΕΚ41 Α)

    Π.Δ. 437/1981 (ΦΕΚ 120 Α)
    Ν.1734/1987 (ΦΕΚ 189 Α)
    Ν 1892/1990 (ΦΕΚ 101/Α)

    Ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α)

    Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ 154 Α),

    Ν.2145/1993 (ΦΕΚ Α 88)
    ν. 2308/1995 (ΦΕΚ 114 Α`),
    Ν.2298/1995 (Α 62)

    N.2601/98

    Ν. 2664/1998

    Ν. 2717/1999 (ΦΕΚ 97/Α`)

    Ν.2880/2001,ΦΕΚ Α 9/30.1.2001.

    Ν.2941/2001(ΦΕΚ 20 1 Α)

    Ν. 3010/2002

    Ν. 3105/2003 (ΦΕΚ 29 Α)
    Ν.3127/2003, ΦΕΚ Α 67/19.3.2003.

    Ν 3208/2003 ΦΕΚ Α 303/24.12.2003

    Ν 3316/2005 ΦΕΚ 42 Α

    Ν.3481/2006, ΦΕΚ Α 162/2.8.2006

    Ν.3467/2006, ΦΕΚ Α` 128/21.6.2006.

    Ν.3621/2007, ΦΕΚ Α 279/20.12.2007.

    Ν.3688/2008, ΦΕΚ Α 163/5.8.2008.

    Ν.3698/2008, ΦΕΚ Α 198/2.10.2008

    Ν.3801/2009,ΦΕΚ Α 163/4.9.2009
    Εκτός αυτών τις αποφάσεις του ΣτΕ

    2248/2004
    1443/2006,
    1444/2006,
    3354/2007

    Το άρθρο 259 του Π.Ν.
    Το άρθρο 82 του ΚΦΔ

    Και τις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 @1960
    τουλάχιστον.

    Ακόμη στα δημοσιευμένα κείμενά σας υπάρχουν και δυο λάθη

    Α) «Σε περιmώσεις έκτακτων αναγκών»

    Ευκαιρία να το διορθώσετε μη δημιουργηθεί νομολογία επ΄ αυτού καθώς και το

    «Στις ιδιοκτησιακές ρυθμίσεις του παρόντος νόμοι δεν υπάγονται οι
    εκτάσεις που είναι καταγραμμένες στα βιβλία δημόσιων κτημάτων του Υπουργείου
    Οικονομικών ως δημόσια κτήματα.» ΄Αντε τώρα εδώ να διακρίνεις τις εκτάσεις.

    Για τους ίδιους λόγους.

    Δεν πιστεύω να σας ικανοποιεί αυτός ο τρόπος νομοθεσίας, εάν καταλαβαίνω σωστά αυτά που είπατε από τότε που είσαστε Υπουργός.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:38 | Μαρία Κ. Κοζύρη

    Ενδιαφέρον το νομοσχέδιο όμως έχει το ίδιο τρωτό σημείο με όλους τους νόμους περί αυθαιρέτων…
    Διαχωρίζει την παράνομη πράξη και την ποινή που επιβάλεται σε αυτή, χρονικά…
    Με αυτό τον τρόπο, δίδονται περιθώρεια στους αρμόδιους να ερμηνεύσουν την εφαρμογή του νόμου, προδίδεται η συνταγματική ισονομία… και ενθαρύνεται η παραβατικότητα των αρχών…
    (παράδειγμα αποτελεί ο διαχωρισμός των αυθαίρετων κτισμάτων πρίν και μετά το 2004)
    Μία πράξη, όπως η κατασκευή ενός αυθαίρετου πρέπει να είναι μονοσήμαντη νομοθετικά και να αντιμετωπίζεται το ίδιο πάντοτε…

    ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΕNTOΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ!!!!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:07 | Γερασιμος Ζουμπλιος

    Γεια σας και απο εμενα.Δεν ειμαι κάτοικος της πρωτεύουσας αλλα θα ήθελα να τονίσω και γω την ανάγκη να γινει κάτι επιτέλους με τα δάση στην χώρα μας.Απλα θέλω λίγο να αναφέρω γενικά κάποιες απόψεις μου με βάση την ελάχιστη εμπειρία μου πάνω στα δάση και ίσως επειδή είμαι και παιδί που γεννήθηκα μέσα σε αυτά (Νομος Καβαλας) έχω μια τρομερή ευαισθησία σε αυτό το θέμα.
    Είμαι μέλος εθελοντικής ομάδας που ανήκει και στην Πολιτική Προστασία (δεν χρειάζεται να αναφέρω παραπάνω καθώς η γνώμη και οι απόψεις μου είναι προσωπικές) και ασχολούμαι με την εθελοντική πυρόσβεση και πυροπροστασία των δασών 5 χρόνια τωρα.Αυτο που χω δει αυτά τα χρόνια είναι οτι υπάρχουν έλλειψης στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τα δάση και όλοι ξέρουνε ποιες είναι αυτες.Επισης άποψη μου είναι να ανοιχτούν επιτέλους οι αντιπυρικές ζώνες οι οποίες θεωρητικά υπάρχουν και να σουλουπωθούν λίγο οι δασικοί δρόμοι.
    Το κυριότερο για μένα είναι να δώσετε επιτέλους αληθινά κίνητρα στις οργανωμένες εθελοντικές ομάδες που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία και να τις εξοπλίσετε με υλικα.Δεν μπορεί ο εθελοντής να κάνει συνεχεία την δουλεία του μόνιμου υπάλληλου χωρίς κινητρο.Υπαρχουν άνθρωποι που παρατάνε οικογενειες.δουλειες,διασκεδαση και πολύτιμο χρόνο από την ζωή τους και πρέπει να τους σεβαστεί το κράτος και φυσικά να τους ευχαριστησει.Η ασφάλιση του οργανωμένου εθελοντή πιστεύω είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει η σημερινή κυβέρνηση για αρχή και να εξασφαλιστεί από το ίδιο το κράτος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη εργασία και τον εργοδότη του όταν καλείται επίσημα σε συμβάντα από τα κατά τόπους γραφεια Πολιτικής Προστασίας (αυτό αφορα κυριως ιδιωτικους και δημόσιους υπάλληλους).
    Και μην ξεχνάτε δάση έχει όλοι η Ελλαδα.Πρεπει να διασφαλίσετε σε όλα αυτά τα δάση όπως παλεύουμε και εμείς οι εθελοντές την υπάρξει τους και για τις μελλοντικές γενιές.
    Τα δάση είναι υπόθεση όλων μας.Η ζωή που μας προσφέρουν είναι το κίνητρο μας,δωστε και εσείς ακόμα ένα.
    Οι προαναφερομενες αποψεις ειναι δικες μου και εκφραζουν την γνωμη μου.Ευχαριστω

    Γερασιμος Ζουμπλιος
    Ger_zoym@yahoo.gr

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:51 | ΝΕΛΛΗ ΒΑΓΙΑ

    Εδώ και κάμποσα χρόνια όλες οι ευρωπαικές κυβερνήσεις όλο και περισσότερο καταφεύγον στη χρήση της διαδικασίας deregulation( απορρύθυμιση;) προκειμένου να μειώσουν το νομοθετικό έργο. Δηλαδή αναθέτουν στον εθνικό οργανισμό τυποποίησης την έκδοση εθνικών προτύπων, τα οποία εκπονούνται με τη διαδικασία της διαβούλευσης, με συναινετικά , με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων,τα οποία περιλαμβάνουν τεχνικές προδιαγραφές και σε αυτά παραπέμπει η νομοθεσία. Ετσι, είναι ευκολότερη η αλλαγή στα πρότυπα, όταν η τεχνολογία αλλάξει, παρά στους νόμους. Αυτό έχει εφαρμοστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν στις οδηγιές Νεας Προσέγγισης.
    Καλή είναι η διαφάνεια αλλά φοβάμαι ότι η διαδικασία γίνεται πολύ βαριά και τελικώς αναποτελεσματική.
    Καλό θα είνια η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες υποδομές, αφού βεβαίως όπου απαιτείται τις βελτιώσει.
    Νέλλη Βάγια

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:55 | Θωμαή Ηλ. χατζητόλιου – ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ

    Κυρία Υπουργέ!
    Διάβασα καλές (ωραίες – τεκμηριωμένες)απόψεις αλλά και κάποιες άσχετες.
    Αν και Δασοπόνος δε θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να λάβει μέρος σε μια δημόσια διαβούλευση ακόμη και για το αντικείμενο της δουλειάς μου (που είναι πλέον αντικείμενο Ζωής μου – μετά τόσα χρόνια-25ετή ενασχόληση).
    Εχω μόνο να κάνω μία παρατήρηση:
    Το δάσος υπάρχει είτε το ονοματίσουμε εκ νέου είτε όχι. Τα προβλήματα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα, η νομοθεσία υπάρχει αν σκόρπια, η εκτελεστική εξουσία υπάρχει, οι λύσειες υπάρχουν.
    Αν υπάρχει και ΘΕΛΗΣΗ και ΣΘΕΝΟΣ μη χάνετε χρόνο με δημόσιες διαβουλεύσεις. Προχωρήστε κατευθείαν στην εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν και κωδικοποιήστε τις αμφιλεγόμενες περιπτώσεις και αυτές που μοιράζονται σε πολλές διατάξεις.
    Υπάρχουν ήδη πολλοί ειδικοί διακεκριμμένοι επιστήμονες που μπορούν να σας διαφωτήσουν και εσάς και το επιτελείο σας. Αξιοποιήστε τους.
    Με όλο το σεβασμό.

  • ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    Τακτικό μέλος της
    ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
    Κουμουνδούρου 37 – Τ.Κ. 10937 – Αθήνα – Τηλ. & Φαξ: 210.5244804
    e-mail: dasofylakes@gmail.gr

    Για να καταστεί εφικτή η χάραξη και η εφαρμογή ενιαίας δασικής πολιτικής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Τομέα των Δασών, η κάθετη οργάνωσή του σε Πανελλήνιο επίπεδο και η αυτοτελής επαναλειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος που θα έχει και την ευθύνη χάραξης και υλοποίησης της δασικής πολιτικής. Όλα αυτά στα πλαίσια ενός νεοϊδρυθέντος Υπουργείου Περιβάλλοντος.
    Η κάθετη και ενιαία αυτή οργάνωση των Δασικών Μονάδων, είναι επιβεβλημένη, δεδομένης και της συνταγματικής επιταγής για την Προστασία των Δασών. Έτσι επιτυγχάνουμε την ανακατανομή των πόρων από τις πλουσιότερες περιοχές σε δασικά προϊόντα (λόγω κλίματος και συνθηκών), στις φτωχότερες, που τις περισσότερες φορές είναι και πιο ευαίσθητες οικολογικά.
    Η σύγχρονη Δασοπονία για να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τους δασικούς πόρους αλλά κυρίως για να οργανώσει με σύγχρονα μέσα την πολυπόθητη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, προϋποθέτει την άρτια οργάνωση ενός ξεχωριστού αυτοδιοικητικού αυτοδιαχειριζόμενου μηχανισμού για τα δάση. Ο μηχανισμός αυτός θα προγραμματίζει και θα παρεμβαίνει προληπτικά και κατασταλτικά για την προστασία των δασικών πόρων επί τη βάσει της αρχής της αειφορίας του δασικού πλούτου, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις της δασοπονίας.
    1. ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΙΚΑΝΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ
    2. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΘΗΡΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 2,5 ΔΙΣ ΔΡΧ. ΑΥΤΑ ΝΑΙ ΜΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΣΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.
    3. Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
    4. ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΙ ΕΤΣΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΗΝΥΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΚΑΤΟΠΙΝ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    5. Η ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ-ΠΥΚΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΛΗΨΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
    6. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ. ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ΄ ΟΨΙΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΚΔΙΔΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ (ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ) ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ. (NATURA 2000,SPA Κ.Λ.Π.) ΈΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ EURO ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
    7. ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 2503/97, ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΑ (ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ, ΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΛΠ) ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ.
    ΚΟΙΝΗ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΛΩΝ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ
    ΟΤΙ Η ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ
    ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ.
    ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΑ ΒΑΣΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ, ΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
    ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΔΑΣΩΝ. ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ:
    1. ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
    2. ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
    3. ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΔΑΣΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
    4. ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΙΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ.
    5. ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
    6. ΤΗΝ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ
    7. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΟΞΟΥ ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.
    8. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΗΣ (Ν. 1845/89)
    9. ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
    ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ 51/97.
    Μ΄ ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΒΙΛΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ 1997 ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΠΙΣΤΩΣΗ 80 ΕΚ. ΔΡΧ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ 100 ΕΚ. ΔΡΧ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΚΤΑΣΗΣ 3.500Μ2.
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1997, ΟΤΑΝ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΕΧΕΙ ΠΑΓΩΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ.
    ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
    ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΔΑΣΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΤΟΝ Ν. 3208/24-12-2003 ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Σ΄ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΔΑΣΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.
    ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. ΆΡΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΟΜΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ
    ΑΚΟΜΑ:
    Σύμφωνα με το Π.Δ. 1213/81, το Π.Δ. 402/88 και τον Ν. 1845/89, προβλέπονται για τον κλάδο των Δασοφυλάκων 2.230 οργανικές θέσεις. Από αυτές καλύπτονται σήμερα μόνο οι 800 θέσεις ή σε ποσοστό το 30% των οργανικών θέσεων!!!
    Με αυτά τα δεδομένα σήμερα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 200.000 στρέμματα δασικής γης ανά Δασοφύλακα!!! Αν υπολογίσουμε βέβαια και τους Δασοφύλακες που δεν έχουν τοποθετηθεί και δεν κάνουν Δασοφύλαξη, τότε ο αναγραφόμενος μέσος όρος αποδεικνύεται ουσιαστικά πλασματικός και αυξάνει δραματικά. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος φύλαξης ανά Δασοφύλακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 30.000 στρέμματα
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος όρος ηλικίας του κλάδου μας είναι τα 55 χρόνια, τότε και σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειών της Χώρας, μέχρι το 2010, θα έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 500 Δασοφύλακες. Δηλαδή το 2010 θα υπηρετούν στις Δασικές Μονάδες της Χώρας μόλις 300 Δασοφύλακες!!!
    Το σύνολο της Δασικής γης ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε 91.646.020 στρέμματα. Αυτή τη Δημόσια περιουσία καλούνται να φυλάξουν και να προστατέψουν κατά βάση οι Δασοφύλακες, αφού αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Δασικής Υπηρεσίας.
    Και ερωτώ:
    1. Η προστασία του Δασικού και Φυσικού πλούτου της Χώρας επιτυγχάνεται όταν ο Δασοφύλακας έχει υπό την ευθύνη του 200.000 στρέμματα;
    2. Η προστασία του Δασικού και Φυσικού πλούτου της Χώρας επιτυγχάνεται όταν ο Δασοφύλακας είναι 55 και 60 χρονών;
    3. Τι είδους προστασία παρέχεται όταν ο Δασοφύλακας υποχρεώνεται – λόγω της έλλειψης Κρατικών αυτοκινήτων – να μετακινείται με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο ή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
    4. Η προστασία του Δασικού και Φυσικού πλούτου της Χώρας επιτυγχάνεται όταν διορίζονται Αγροφύλακες και όχι Δασοφύλακες;
    5. Τι πρωτοβουλίες λαμβάνει το Κράτος για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του μηχανισμού φύλαξης και προστασίας του Δασικού και Φυσικού Περιβάλλοντος;
    εν όψει της κατάρτισης του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού από τις Περιφέρειες και την υποβολή του στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α, προτείνουμε για κάθε μια από τις Διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας την προώθηση και υλοποίηση των παρακάτω προτάσεων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του κλάδου ΔΕ15 Δασοφυλάκων:

    Α/Α ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ διετίας
    1 ΑΤΤΙΚΗΣ 30
    2 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚ. & ΘΡΑΚΗΣ 40
    3 ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 15
    4 ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 45
    5 ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 40
    6 ΗΠΕΙΡΟΥ 50
    7 ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 30
    8 ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 12
    9 ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 85
    10 ΚΡΗΤΗΣ 13
    11 ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18
    12 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 42
    13 ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 40
    ΣΥΝΟΛΟ 460

    Οι προτεινόμενες 460 συνολικά θέσεις φρονούμε ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι άμεσα υλοποιήσιμες. Άλλωστε θα ήμασταν αιθεροβάμονες αν πιστεύαμε και προτείναμε την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων άμεσα. Αν κάθε τριετία υλοποιούνται ανάλογες προτάσεις, τότε θα έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι ο κλάδος μας δεν θα εξαφανισθεί από τον δημοσιοϋπαλληλικό χάρτη.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:52 | Γιώργος Μπλάνας Ιωάννου

    Αγαπητή κα Μπιρμπίλη, χαιρετίζω την πρωτοβουλία για ανοιχτή διακυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε και συγχαίρω συνολικά την Κυβέρνηση για την προκείμενη καινοτομία σας.
    Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την προστασία των δασών, θα ήθελα επί του παρόντος να θίξω απλώς το θέμα της αναδασώσεως.
    Δυστυχώς στο παρελθόν έχουμε υποστεί μάρτυρες πάμπολλων περιστατικών, κατά τα οποία, κονδύλια προορισμένα για την πευκοφύτευση, κατεσπαταλήθησαν και καταεληστεύθησαν από διάφορους επιτήδειους φορείς του δημοσίου.
    Μια παράπλευρη παράμετρος του θέματος, είναι η δυσκολία της πευκοφυτεύσεως που απαιτεί βαθύ σκάψιμο για την τοποθέτηση του δενδρυλίου και συχνό πότισμα – άρα μεγάλη φροντίδα και σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Βεβαίως το πεύκο είναι βασικότατο και χρησιμότατο δένδρο και σήμα κατατεθέν της Ελληνικής Υπαίθρου – όμως ας μην ξεχνάμε ότι αντιπροσθέτως είναι ιδιαίτερα εύλεκτο …
    Υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση δενδροφυτεύσεως που αφορά την Βελανιδιά. Η βελανιδιά φυτεύεται τώρα, το φθινόπωρο, και δεν απαιτεί παρά το άνοιγμα ενός μικρού λάκου 10 εκατοστών. Βάζουμε το βελανίδι στο λακουβάκι, σκεπάζουμε το χώμα και φύγαμε. Ούτε επιπλέον φροντίδα, ούτε πότισμα, ούτε τίποτε … Το βελανίδι θα φυτρώσει, θα αναπτυχθεί και θα γίνει Βελανιδιά. Σημειωτέον ότι από τα βελανίδια μπορεί να παραχθεί άλευρο εφάμιλης θρεπτικής αξίας με εκείνη του σίτου !!! Επίσης το ξύλο της βελανιδιάς θεωρείται από τα καλλίτερα στην επιπλοποιία. Και ένα ακόμη βασικότερο: η βελανιδιά ως δένδρο, πολύ δύσκολα καίγεται …

    Ελπίζοντας η μικρή παραίνεσή μας να αποδώσει καρπούς (βελανιδιάς), πάντα στην διάθεσή σας για περισσότερη ειδική βοήθεια και υποστήριξη.
    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ – Καποδιστρίου 28 & Πατησίων – Ομόνοια

  • Εξαιρετικά θετική αυτή η διαβούλευση, διαβάζω πολλές θετικές ιδέες πολλών πολιτών.
    Γενικώς είναι ίσως η πρώτη φορά που νοιώθει κανείς ο,τι τα πράγματα– όσον αφορά το περιβάλλον– κινούνται προς θετική κατεύθυνση, παρότι έχον συσσωρευτεί τόσα, πολύ πιεστικά, που πρέπει να γίνουν και οι ενδιαφερόμενοι,– μια μεγάλη πλέον μερίδα των πολιτών– είμαστε ανυπόμονοι. Ελπίζουμε όμως, και αυτό είναι καλό.
    Το τι θα επιτευχθεί θα φανεί βέβαια από την εφαρμογή των νομοθετημάτων και αποφάσεων. Θέλω εδώ να δώσω μερικές σκόρπιες ιδέες, που πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμες ως συμπληρωματικές κατεύθυνσεις:
    1) Συμμετοχή των πολιτών– η αυτο-οργάνωση των πολιτών, ο εθελοντισμός για τα δάση & πυροπροστασία & πυροφύλαξη, είτε των τοπικών κοινωνιών είτε πολλών ΜΚΟ θα πρέπει να ενθαρρύνεται, να ενισχύεται με εξοπλισμό και μέσα, να βοηθιέται ποικιλοτρόπως ώστε να πετύχει περισσότερα και να έχει περισσότερη απήχηση σε διαρκώς αυξανόμενο μέρος της κοινωνίας, χωρίς βέβαια ποτέ να επιδιώκεται κομματική ή άλλη αξιοποίησή του. Το μήνυμα ότι «όλους μας αφορά και ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε έστω και λίγο», θα πρέπει να φτάνει παντού, ώστε να γίνει συνείδηση όλων και να αντιστραφεί η νοοτροπία ότι τα περιμένουμε όλα έτοιμα από το κράτος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούμε από το κράτος να είναι σωστό. Πρέπει να υπάρξει υγιής αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης κράτους πολιτών. Στο στραβό σημείο όπου έχουμε φτάσει σήμερα, αμφότεροι χρειάζονται πειστήρια ώστε να αλλάξουν συμπεριφορές. Χωρίς όμως αυστηρότητα εκεί που χρειάζεται, εκεί που πρέπει να καταδειχτεί ότι δεν υπαναχωρούμε, ότι εννοούμε αυτό που λέμε, όπως πχ. για τα αυθαίρετα που πρέπει στην πράξη να γκρεμιστούν, η σχέση εμπιστοσύνης δεν θα επιτευχθεί. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αυστηρότητα στην τήρηση των νόμων που αφορούν ρήψη σκουπιδιών, μπάζων κτλ ξεκινώντας από τον απλό πολίτη που πετάει ένα σκουπιδάκι ως τον οργανωμένο με το φορτηγό που πάει νύχτα να αδειάσει μπάζα. Αν παραμείνουν ανεξέλεγκτοι, δεν θα καταδειχτεί η σημασία, η αξία που δίδεται για το περιβάλλον και το θέμα θα παραμείνει δευτερεύον όπως ήταν μέχρι τώρα. Αυστηρότητα λοιπόν, για να υπάρξει εμπιστοσύνη και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.
    2) Ανάμεσα στις αιτίες για την καταστροφή από φωτιά των δασών, ίσως όχι τόσο πλέον στην Αττική, αλλά περισσότερο σε περιοχές σαν την Ηλεία αλλά όχι μόνο, είναι και η εγκατάλειψη, η απαξίωση της ορεινής οικονομίας—αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα, που χρειάζεται να αναλυθεί, να μελετηθεί και να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αναχαίτιση της εγκατάλειψης ορεινών οικισμών, μικρών χωραφιών, άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων πχ. συλλογή ρετσινού κτλ στα ορεινά-ημιορεινά. Ένα μονοκόμματο δάσος, ιδίως χαλεπίου πεύκης είναι ένα μονότονο οικοσύστημα, με λιγότερα είδη πανίδας και που όταν αναφλέγεί εύλογα θα καεί και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Από την άλλη είναι αυτονόητο ότι όταν διακόπτεται από μικρά χωράφια, ξέφωτα, λιβάδια αλλά και κατοικημένα χωριά από μόνιμους κατοίκους αντί καλοκαιρινούς επισκέπτες που έχουν χάσει την οργανική τους σχέση με τον τόπο οι επιπτώσεις της φωτιάς θα είναι μικρότερες. (Η αρμονική με το περιβάλλον ανθρώπινη δραστηριότητα δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις αντιπυρικές ζώνες, που ασφαλώς πρέπει να υπάρχουν)
    3) Τέλος, κυρία Μπιρμπίλη, Θέλω να σας καλέσω προσωπικά την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009, όπου ομάδες εθελοντών θα καθαρίσουν το δάσος και την παραλία του Σχινιά. Στόχος μας είναι να μαζέψουμε όσο περισσότερα σκουπίδια μπορούμε από την παραλία και το δάσος του Σχινιά, και είναι η τέταρτη χρονιά που οργανώνεται εθελοντικά. Ας θυμηθούμε ότι το δάσος κινδυνεύει από την φωτιά και ότι τα σκουπίδια είναι συχνά μια από τις αιτίες ανάφλεξης. Πληροφορίες: http://www.sxinias-gr.blogspot.com/

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 07:58 | Neophytos Aristodemou

    1) Τα καμενα μεσω αεροφωτογραφιων μπορουν να οριοθετουνται και με αυτον τον τροπο να αποφευγεται η εξαπλωση της πολης στις εν λογω περιοχες (για τις πυρκαγιες των τελευταιων ετων η Καθημερινη λεχει δημοσιευσει τις εν λογω φωτογραφιες). Επιτέλους ας γίνει και στην πράξη.
    2) να υπαρχει συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών έτσι ώστε να μην παρεχονται υπηρεσίες (νερο, ηλεκτρικο, τηλεφωνο) σε αυτούς που έχουν κτίσει αυθαίρετα.
    3) Να ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ η νομιμοποίηση εκ των υστέρων αιθέρετων κτισμάτων.
    4) Να μην γίνεται μονο κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, αλλα και παραδειγματική τιμωρία αυτών που παρανομούν με αυτόν τον τρόπο διότι πρακτικά αυτοί ειναι και οι ηθικοί αυτουργοί των πυρκαγιων
    5) Η δασική υπηρεσία να οργανώσει σημαντικό τμήμα με την εποπτεία της αναδάσωσης, η οποία σε συνεργασία με τα ΜΜΕ (π.χ. ΣΚΑΙ) να οργανώνει αναδασώσεις, αλλα και συλλογή πόρων για την αγορά των απαραίτητων εργαλείων για την προφύλαξη του εδάφους από τισ βροχές όπως βεβαια και δεντριλίων.
    6) Κάποια στιγμή να συλλεχθούν ΟΛΟΙ οι σχετικοί νόμοι και να γίνουν ενα (οπως γίνεται σε άλλες χώρες). με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται τα κενά / παραλείψεις / επικαλύψεις / αντίθετες διατάξεις των διαφόρων νόμων.
    7) κατά τη γνώμη μου (και αυτό δεν μπορεί να προβλευθεί που θενα) πρεπει να αλλαξη και η νοοτροπια των πολιτων (ο καθενας για τον εαυτό του και ΚΥΡΙΩΣ: με την αλλαγή κυβέρνησης να μηδενίζονται τα πάντα και να να δημιουργούνται από την αρχη …)

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:13 | Κώστας Μπουκάρας

    1. Πρέπει να πάψει να υφίσταται η σημερινή κατάσταση με το τι είναι δάσος και τι όχι. Δεν μπορεί, ειδικά στην Αττική ένα αγροτεμάχιο να χαρακτηρίζεται δασικό και το όμορό του να έχει αποχαρακτηριστεί.
    Το δάσος πρέπει να αποτελεί ενιαία έκταση. Μόνον έτσι θα προστατευτεί.
    Επίσης να σταματήσουν να ισχύουν διατάξεις σε σχέση με το ποσοστό κάλυψης κ.λ.π., ερμηνείες αεροφωτογραφιών κ.α.. Δηλαδή αν κάποιος εγκατέλειψε ένα κτήμα και σήμερα αυτό με φυσικό τρόπο έχει καταστεί δάσος,δεν είναι δάσος ή δασική έκταση επειδή πριν 30 ή 40 χρόνια το καλλιεργούσε και δεν φαίνεται ως δάσος σε μία αεροφωτογραφία ;

    2. Αν δεν αρχίσουν οι κατεδαφίσεις, έμπρακτα, εντός δασικών εκτάσεων, τα αυθαίρετα δεν σταματούν. Ποιός ρισκάρει τα ωραία του χρήματα να κτίσει αυθαίρετα, αν γνωρίζει ότι θα του το κατεδαφίσουν;
    Το κάνει μόνο αυτός που η πολιτεία του κλείνει πονηρά το μάτι ή σφυρίζει αδιάφορα.