Άρθρο 3
Εξαιρέσεις από την περιβαλλοντική αδειοδότηση – Τροποποίηση παρ. 2α και 2β άρθρου 1 ν. 4014/2011
(Παρ. 3 άρθρου 1 και παρ. 5 άρθρου 2 Οδηγίας 2011/92/ΕΕ)
Οι παρ. 2α και 2β του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), περί κατάταξης έργων και δραστηριοτήτων, αντικαθίστανται ως εξής:
«2α. Από την εφαρμογή του Κεφαλαίου Α’ εξαιρούνται:
α) Έργα και δραστηριότητες που απαιτούνται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), εάν η εφαρμογή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έχει δυσμενείς συνέπειες στους σκοπούς του έργου και της δραστηριότητας. Η εκτίμηση της συνδρομής των προϋποθέσεων εξαίρεσης γίνεται με την υποβολή αίτησης από τον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, που συνοδεύεται από έκθεση τεκμηρίωσης, στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, η οποία αποφαίνεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών.
β) Έργα ή τμήματα έργων και δραστηριότητες που εξυπηρετούν αποκλειστικά σκοπούς εθνικής άμυνας, εάν η εφαρμογή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενδέχεται να επιφέρει συνέπειες στην πραγμάτωσή τους. Η εκτίμηση της συνδρομής των προϋποθέσεων εξαίρεσης γίνεται με την υποβολή αίτησης από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που συνοδεύεται από έκθεση τεκμηρίωσης για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά σκοπών εθνικής άμυνας, στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εκδίδει την απόφαση εξαίρεσης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η διαδικασία της παρούσας δεν απαιτείται για αεροδρόμια, λιμάνια, δεξαμενές καυσίμων και αγωγούς μεταφοράς υγρών καυσίμων που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας.
2β. α) Με την επιφύλαξη της περίπτωσης έργου, το οποίο ενδέχεται να έχει σημαντικές δυσμενείς συνέπειες στο περιβάλλον άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή όταν ζητηθεί από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., που ενδέχεται να θίγεται σοβαρά, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εξαιρείται έργο, τμήμα έργου ή δραστηριότητα, από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εάν αυτή επιφέρει συνέπειες στους σκοπούς του έργου και της δραστηριότητας και πληρούνται οι στόχοι της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, «για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον» (L 26).
β) Η απόφαση εξαίρεσης εκδίδεται από την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τη χορήγηση της εξαίρεσης απαιτείται η προηγούμενη υποβολή σχετικού φακέλου από τον φορέα υλοποίησης του έργου, με τον οποίο τεκμηριώνεται ότι η εφαρμογή του συνόλου των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων επηρεάζει αρνητικά τον σκοπό του έργου ή της δραστηριότητας. Το περιεχόμενο του φακέλου καθορίζεται με απόφαση της ανωτέρω αρμόδιας αρχής.
Στην απόφαση εξαίρεσης ορίζονται ρητά:
βα) το χρονικό διάστημα ισχύος της, και
ββ) η υποχρέωση υποβολής από τον ενδιαφερόμενο, εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος της απόφασης, Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ), η οποία περιλαμβάνει γενική εκτίμηση και μέτρα αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, μετά την ολοκλήρωση του έργου και πριν την έναρξη της λειτουργίας του.
Ως προς το περιεχόμενο της ΤΕΠΕΜ εφαρμόζονται αναλόγως η παρ. 11 του άρθρου 11.
γ) Η αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο έκδοσης της απόφασης εξαίρεσης:
γα) εξετάζει αν ενδείκνυται άλλη μορφή εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον,
γβ) θέτει στη διάθεση του ενδιαφερόμενου κοινού της παρ. 8 του άρθρου 3, της υπ. αρ. 1649/45/14.1.2014 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 45), με δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης, τις πληροφορίες της υποπερ. γα) που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο άλλων μορφών εκτίμησης, καθώς και αυτές σχετικά με την απόφαση εξαίρεσης και τους λόγους χορήγησής της,
γγ) ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν τη λήψη της απόφασης εξαίρεσης, για τους λόγους που δικαιολογούν την παρεχόμενη εξαίρεση και της χορηγεί πληροφορίες, τις οποίες γνωστοποιεί και στο ενδιαφερόμενο κοινό.
Δεν απαιτείται εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου, τμήματος έργου ή δραστηριότητας, εάν αυτή υφίσταται ήδη και οι προβλεπόμενες ή εκτελούμενες εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση του έργου στην προτέρα, πριν την επέμβαση, κατάσταση.».
Άρθρο 4
Απλοποίηση διαδικασίας ενημέρωσης ή τροποποίησης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων – Τροποποίηση παρ. 1 και 1α και υποπερ. αα’ περ. β’ παρ. 2 άρθρου 6 ν. 4014/2011
Στην παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), περί τροποποίησης Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), προστίθεται δεύτερο εδάφιο, η παρ. 1α αντικαθίσταται, στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, στην ενδεικτική αναφορά μη ουσιωδών τροποποιήσεων των ΑΕΠΟ του ως άνω δευτέρου εδαφίου, προστίθεται η αλλαγή της διαχείρισης αποβλήτων, στο τέλος της ανωτέρω υποπερίπτωσης προστίθεται τελευταίο εδάφιο και οι παρ. 1 έως 2 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Οι φορείς έργων και δραστηριοτήτων σε περίπτωση εκσυγχρονισμού, επέκτασης, βελτίωσης ή τροποποίησης περιβαλλοντικά αδειοδοτημένων έργων ή δραστηριοτήτων, υποχρεούνται να υποβάλλουν προς έγκριση στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή Φάκελο Τροποποίησης ΑΕΠΟ, όπως αυτός καθορίζεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 11 του παρόντος. Σε περιπτώσεις μη ουσιώδους μεταβολής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων που έχουν εγκριθεί κατά τη χωροθέτηση επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης δημοσίου ακινήτου του άρθρου 13 του ν. 3986/2011 (Α’ 152), επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων του άρθρου 7 του ν. 4864/2021 (Α’ 237), τουριστικού λιμένα του άρθρου 31 του ν. 2160/1993 (Α’ 118) και ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου του άρθρου 47 του ν. 3982/2011 (Α’ 143), πραγματοποιείται σύμφωνα με την υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2.
1α. Διαφοροποιήσεις μικρής κλίμακας που αφορούν σε τεχνικές ή λειτουργικές λεπτομέρειες περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου ή δραστηριότητας δεν συνιστούν τροποποίηση, εκσυγχρονισμό, επέκταση ή βελτίωση του έργου ή της δραστηριότητας. Οι διαφοροποιήσεις αυτές κοινοποιούνται στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή η οποία μπορεί αιτιολογημένα, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, να ζητήσει την εφαρμογή της παρ. 2. Αν έχουν προηγηθεί παρόμοιες διαδοχικές διαφοροποιήσεις, η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή εξετάζει τη νέα διαφοροποίηση σωρευτικά με τις προηγούμενες. Διαφοροποιήσεις μικρής κλίμακας συνιστούν ιδίως οι εργασίες:
α) συντήρησης και επισκευής του έργου ή μηχανημάτων ή βοηθητικών εγκαταστάσεων,
β) κτιριακής ανακαίνισης, κύριων ή βοηθητικών χώρων, χωρίς αλλαγή χρήσης ή αύξηση δυναμικότητας,
γ) αντικατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού, χωρίς αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος και αύξηση της δυναμικότητας,
δ) εγκατάστασης βοηθητικού εξοπλισμού, όπως γερανογέφυρες, γεφυροπλάστιγγες και υποσταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος,
ε) αλλαγές στη διαρρύθμιση των μηχανημάτων, του εργοταξίου, της πλατείας της εγκατάστασης εξόρυξης και της εσωτερικής διαρρύθμισης των χώρων.
στ) τροποποιήσεις οι οποίες ως αυτοτελές έργο δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς ωστόσο να έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της κατηγορίας ή υποκατηγορίας κατάταξης του συνολικού έργου ή τη συμπερίληψή του σε αυτές.
2. Μετά την υποβολή του Φακέλου Τροποποίησης ΑΕΠΟ, η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
α) Εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή του φακέλου, ελέγχει την πληρότητα. Σε περίπτωση έλλειψης πληρότητας, η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή ζητά με έγγραφη αιτιολόγηση από τον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας τη συμπλήρωση του φακέλου. Εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή τους, η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, κατόπιν ελέγχου πληρότητας του συμπληρωμένου φακέλου, είτε προχωρά στα επόμενα στάδια είτε απορρίπτει τον φάκελο εάν διαπιστωθούν ελλείψεις. Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου έχει ως συνέπεια να θεωρείται ο φάκελος πλήρης.
β) Εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή αξιολογεί τον φάκελο και αποφαίνεται:
αα) είτε ότι, λόγω των διαφοροποιήσεων, επέρχεται μη ουσιώδης μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του έργου ή της δραστηριότητας, οπότε εκδίδεται απόφαση, η οποία είτε εγκρίνει την τροποποίηση άνευ ετέρου είτε δύναται να προβλέπει τυχόν πρόσθετους όρους, μόνο ως προς το τροποποιούμενο φυσικό αντικείμενο.
Σε κάθε περίπτωση, μη ουσιώδεις θεωρούνται τροποποιήσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο και μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως ενδεικτικά: η αλλαγή σε καύσιμο με λιγότερες εκπομπές αέριων ρύπων ή/και διοξειδίου του άνθρακα, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η λήψη πρόσθετων μέτρων αντιρρύπανσης, η μείωση της χρήσης πρώτων υλών και η αλλαγή της διαχείρισης των αποβλήτων σε μέθοδο που βρίσκεται υψηλότερα στην ιεράρχηση των αποβλήτων, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), καθώς και οι τροποποιήσεις οι οποίες ως αυτοτελές έργο δεν υπάγονται στην κατηγορία Α, χωρίς ωστόσο να έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της κατηγορίας ή υποκατηγορίας κατάταξης του συνολικού έργου.
Σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί άλλες τροποποιήσεις, η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, προκειμένου να αξιολογήσει τον ουσιώδη ή μη χαρακτήρα της τροποποίησης, συνεκτιμά όλες τις προηγούμενες τροποποιήσεις, ιδίως, δε τους περιβαλλοντικούς όρους, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την τελευταία τροποποίηση.
Σε περίπτωση που οι διαφοροποιήσεις αυτές απαιτούν απόψεις ορισμένων υπηρεσιών που αφορούν στο τροποποιούμενο φυσικό αντικείμενο και οι οποίες δεν έχουν προσκομισθεί από τον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, η απόφαση έγκρισης της τροποποίησης εκδίδεται εντός είκοσι πέντε (25) εργάσιμων ημερών.
ββ) είτε ότι λόγω των διαφοροποιήσεων επέρχεται ουσιώδης μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του έργου ή της δραστηριότητας, οπότε απαιτείται η υποβολή νέας ΜΠΕ και εκκινεί η διαδικασία των άρθρων 3 ή 4, κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή, δεν ζητούνται εκ νέου γνωμοδοτήσεις από τους δημόσιους φορείς και τις υπηρεσίες που γνωμοδότησαν στο πλαίσιο της έκδοσης της ΑΕΠΟ, παρά μόνον εάν, η τροποποίηση τις αφορά κατά αρμοδιότητα. Ειδικά για τα έργα και τις δραστηριότητες που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της κοινής υπουργικής απόφασης 36060/1155/Ε.103/2013 (Β` 1450) εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 16 αυτής.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να καθορίζονται γενικά ή ειδικότερα κριτήρια ανά είδος έργου ή δραστηριότητας, βάσει των οποίων κρίνεται ο ουσιώδης ή μη χαρακτήρας μιας μεταβολής περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία έργου ή δραστηριότητας, λαμβανομένων υπόψη της παραγράφου 24 του Παραρτήματος Ι και την παράγραφο 13 του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 2011/92.».
Άρθρο 5
Καθορισμός αποδέκτη λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 12 ν. 4014/2011
Πριν το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4014/2011 (Α΄209), περί αντικατάστασης παλαιότερων αδειών από Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), προστίθεται περ. δ και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται για έργα και δραστηριότητες κατηγορίας Α και Β αντικαθιστάμενες από την ΑΕΠΟ ή τις ΠΠΔ αντίστοιχα:
α. όλες οι άδειες και εγκρίσεις για τη διαχείριση αποβλήτων, η έννοια της οποίας προσδιορίζεται στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στο πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, όπως ισχύει.
β. η έγκριση επέμβασης κατά την έννοια του έκτου κεφαλαίου του ν. 998/1979 (Α`279), του άρθρου 13 του ν. 1734/1987 (Α`189), ως και κάθε άλλης σχετικής διάταξης της δασικής νομοθεσίας, καθώς και
γ. η άδεια διάθεσης λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων που προβλέπεται στο άρθρο 14 της κ.υ.α. Ειβ. 221/65 (Β` 138), όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 3 της κ.υ.α. Γι/17831/71 (Β` 986).
δ. Οι αποφάσεις καθορισμού χρήσεως των επιφανειακών υδάτων για τη διάθεση λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων που προβλέπονταν στο άρθρο 6 της υπό στοιχεία Υγ. Διατ. Ειβ. 221/1965 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Υγιεινής (Β’ 138). Στην περίπτωση αυτή για την έκδοση ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ απαιτείται και η γνώμη της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εάν δεν έχει γίνει ήδη ο καθορισμός αποδεκτών στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, βάσει της ανωτέρω κοινής απόφασης.
Ο φορέας υφιστάμενης δραστηριότητας που περιλαμβάνει διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων υποχρεούται να διαθέτει σε ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή εγγυητική επιστολή για τις αντίστοιχες εργασίες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, το οποίο υποχρεούται να προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία, κατά την ανανέωση ή τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της δραστηριότητας. Για τον φορέα νέου έργου ή δραστηριότητας που περιλαμβάνει διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, η έκδοση του ασφαλιστηρίου (ή της εγγυητικής επιστολής) αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της λειτουργίας.».
Άρθρο 6
Καθορισμός τρόπου πληρωμής των πιστοποιημένων αξιολογητών – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 16 ν. 4014/2011
Στην παρ. 7 του άρθρου 16 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), προσδιορίζεται ότι η αναφορά σε πιστοποιημένο αξιολογητή αφορά τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προβλέπεται ότι η πληρωμή αυτών καταβάλλεται απευθείας, και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Στις περιπτώσεις που η ανάθεση ορισμένου έργου σε Πιστοποιημένο Αξιολογητή ΜΠΕ διενεργείται κατόπιν αιτήματος του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, ο τελευταίος υποχρεούται σε καταβολή της προβλεπόμενης από την απόφαση της παρ. 8 αμοιβής, η οποία καταβάλλεται απευθείας στον πρώτο, χωρίς να ισχύει η υποχρέωση που απορρέει από την παρ. 3 του άρθρου 17.».
Άρθρο 7
Συμπληρώσεις διαδικασίας περιβαλλοντικών ελέγχων – Τροποποίηση παρ. 5, 11, 15α, 15β, 15γ και 21 άρθρου 20 ν. 4014/2011
1. Στην περ. γ) της παρ. 5 του άρθρου 20 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), περί σύστασης Μητρώου Περιβαλλοντικών Ελεγκτών, αφαιρούνται οι αναφορές περί επικουρίας της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών από Εποπτικό Συμβούλιο, διαγράφεται η περ. δ, και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. α) Για την κάλυψη των αναγκών ελέγχου των υποκείμενων σε επιθεώρηση έργων και δραστηριοτήτων συνιστάται Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών, που τηρείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών. Η ιδιότητα του Περιβαλλοντικού Ελεγκτή αποκτάται με τη χορήγηση σχετικής άδειας από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
β) Οι Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές έχουν ως αντικείμενο τη διενέργεια περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων σε κάθε περίπτωση που τους ζητείται από τις αρμόδιες προς τούτο υπηρεσίες.
γ) Η παρακολούθηση του έργου των Περιβαλλοντικών Ελεγκτών και της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων τους διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών.».
2. Στο τέλος της παρ. 11 του άρθρου 20 του ν. 4014/2011, περί διενέργειας αυτοψίας, προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. α. Σε κάθε αυτοψία, οι αρμόδιες αρχές περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων της παρ. 3 συντάσσουν επιτόπου έκθεση αυτοψίας στην οποία καταχωρίζονται τα ευρήματα του ελέγχου. Ακολούθως, συντάσσουν προσωρινή έκθεση ελέγχου σύμφωνα με την απόφαση της περ. α΄ της παρ. 21.
Η προσωρινή έκθεση ελέγχου κοινοποιείται στον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας το αργότερο εντός ενός (1) μήνα από την πραγματοποίηση της αυτοψίας. Ο εν λόγω φορέας, σε περίπτωση διαπίστωσης πιθανών παραβάσεων, καλείται ταυτόχρονα σε απολογία. Η ανωτέρω προθεσμία ορίζεται σε δύο (2) μήνες για τα έργα και δραστηριότητες που εντάσσονται στο Παράρτημα Ι της υπό στοιχεία 36060/1155/Ε103/13.6.2013 κοινής απόφασης.
Ο έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά με τη χρήση των φύλλων ελέγχου, τα οποία υποκαθιστούν την έκθεση αυτοψίας για τις περιπτώσεις περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων όπου η αρμόδια Αρχή Οργάνωσης, Εποπτείας και Συντονισμού του άρθρου 124 του ν. 4759/2020 (Α΄ 245), εκδίδει φύλλα ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 147 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5). Τα φύλλα ελέγχου δύνανται να ενσωματώνουν τα αποτελέσματα του ελέγχου και να επέχουν θέση προσωρινής έκθεσης ελέγχου. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που η έλλειψη συμμόρφωσης είναι ασήμαντη, ήτοι δεν προκαλεί ρύπανση, υποβάθμιση ή κίνδυνο για το περιβάλλον, στα φύλλα ελέγχου δύναται να ενσωματώνονται κατευθυντήριες οδηγίες για την συμμόρφωση, να προβλέπεται επανέλεγχος εντός προθεσμίας ή προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων.
β. Σε περίπτωση μη διαπίστωσης παράβασης και αξιολόγησης των μη συμμορφώσεων ως ασήμαντων, σύμφωνα με το έβδομο εδάφιο της περ. α΄, η προσωρινή έκθεση ελέγχου καθίσταται οριστική και αναρτάται αμελλητί στο ΗΠΜ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4042/2012.
γ. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων που δεν εμπίπτουν στην περ. β΄, τάσσεται προθεσμία για την απολογία που δεν δύναται να είναι μικρότερη από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την επομένη ημέρα της επίδοσης της κλήσης σε απολογία, με δυνατότητα παράτασης μετά από αίτημα του φορέα έως δέκα εργάσιμες (10) ημέρες επιπλέον. Μετά την υποβολή της απολογίας ή εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που τάχθηκε για την υποβολή της, η αρμόδια αρχή που διενεργεί τον έλεγχο συντάσσει οριστική έκθεση ελέγχου εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας απολογίας. Η ανωτέρω προθεσμία ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες από την πραγματοποίηση της αυτοψίας για τα έργα και δραστηριότητες που εντάσσονται στο Παράρτημα Ι της υπό στοιχεία 36060/1155/Ε103/13.6.2013 κοινής απόφασης. Σε περίπτωση που για την ολοκλήρωση του ελέγχου απαιτείται η διεξαγωγή συμπληρωματικών εργαστηριακών μετρήσεων και αναλύσεων ή η λήψη πορισμάτων από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και ενδεχόμενη κλήση σε συμπληρωματική απολογία σε συνέχεια των συμπληρωματικών ευρημάτων που προκύπτουν από τους προαναφερθέντες εργαστηριακούς ελέγχους και μετρήσεις ή τα πορίσματα άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών, ο χρόνος αυτός δεν προσμετράται στην προθεσμία των σαράντα πέντε (45) ημερών.
Η οριστική έκθεση ελέγχου περιέχει συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες, καθώς και Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, σύμφωνα με τις παρ. 15 και 15γ, όπου αυτές έχουν εφαρμογή, προκειμένου να εξασφαλίζει ότι ο φορέας εκμετάλλευσης προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Πλάνου Διορθωτικών Ενεργειών εντός εύλογης προθεσμίας. Η οριστική έκθεση ελέγχου αναρτάται αμελλητί στο ΗΠΜ από την αρμόδια αρχή και, ανάλογα με τα ευρήματα αυτής, δύναται να κοινοποιείται στην αρχή που χορήγησε στον ελεγχόμενο την άδεια/έγκριση/γνωστοποίηση κατασκευής ή λειτουργίας του έργου ή έναρξης της δραστηριότητας ή, κατά περίπτωση, την ανανέωση αυτών. Ειδικά για τα έργα και τις δραστηριότητες κατηγορίας Β’, έως τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ), η οριστική έκθεση ελέγχου αναρτάται στην ιστοσελίδα της οικείας Περιφέρειας.».
3. Στην παρ. 15α του άρθρου 20 του ν. 4014/2011, περί δήλωσης συμμόρφωσης, προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο, στην περ. γ) της παρ. 15β αφαιρείται η αναφορά στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), στην υποπερ. βγ) της περ. β της παρ. 15γ προστίθεται δεύτερο εδάφιο, στο πρώτο εδάφιο της περ. δ αυτής, ορίζεται ότι η ανάρτηση της πράξης βεβαίωσης της παράβασης μπορεί να γίνει και στην ιστοσελίδα της εκάστοτε Περιφέρειας, και οι παρ. 15α έως 15γ διαμορφώνονται ως εξής:
«15α. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας συμμόρφωσης διενεργείται νέα αυτοψία για την επαλήθευση της συμμόρφωσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας με το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, σύμφωνα και με τη σχετική Δήλωση Συμμόρφωσης. Η επαλήθευση της συμμόρφωσης μπορεί να πραγματοποιείται και με προσκόμιση εγγράφων, παραστατικών, φωτογραφιών και λοιπών στοιχείων, αντί αυτοψίας, υπό την προϋπόθεση της αποδοχής τους από την αρμόδια αρχή της παρ. 3 ως επαρκών στοιχείων για την τεκμηρίωση της συμμόρφωσης. Στην περίπτωση που επαληθεύεται η συμμόρφωση, παύει η σχετική διαδικασία ελέγχου και η Δήλωση Συμμόρφωσης αναρτάται αμελλητί στο ΗΠΜ. Η ανάρτησή της στο ΗΠΜ επέχει θέση αποδοχής της από την αρμόδια για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους αρχή. Ειδικά για τα έργα και τις δραστηριότητες κατηγορίας Β΄, έως τη λειτουργία του ΗΠΜ, η Δήλωση Συμμόρφωσης αναρτάται στην ιστοσελίδα της οικείας Περιφέρειας. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας δεν έχει συμμορφωθεί με το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, η αρμόδια αρχή της παρ. 3 προχωρά στην επιβολή κυρώσεων, συντάσσοντας αιτιολογημένη πράξη βεβαίωσης της παράβασης, σύμφωνα με την περ. β΄ της παρ. 15γ.
15β. Η διαδικασία των παρ. 15 και 15α δεν εφαρμόζεται όταν η παράβαση ενέχει κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον, που δεν μπορεί να αποτραπεί χωρίς άμεση ενέργεια εκ μέρους του ελεγκτή, δηλαδή κατατάσσεται στις κατηγορίες «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ» και «ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ» σοβαρότητας της παρ. 1α του άρθρου 30 του ν. 1650/1986. Ειδικότερα τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται:
α) όταν η άμεση επιβολή μέτρων και κυρώσεων είναι αναγκαία για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος,
β) όταν η παράβαση ενέχει άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή απειλεί με άμεσες και σημαντικές αρνητικές συνέπειες το περιβάλλον που δεν μπορούν να αποτραπούν χωρίς άμεση ενέργεια εκ μέρους της αρμόδιας για τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων αρχής της παρ. 3 ή ενέχουν κίνδυνο ευρείας οικολογικής διατάραξης,
γ) στις περιπτώσεις ουσιωδών διοικητικών παραβάσεων, όπως η έλλειψη εν ισχύ Α.Ε.Π.Ο..
Για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της παράβασης και την εφαρμογή ή μη της παρούσας λαμβάνονται υπόψη η φύση της παράβασης και το ύψος υπέρβασης των θεσμοθετημένων ορίων εκπομπών, η υποτροπή και το ιστορικό συμμόρφωσης, η συμπεριφορά και ο βαθμός συνεργασίας του ελεγχόμενου φορέα, άλλοι ελαφρυντικοί ή επιβαρυντικοί παράγοντες, καθώς και τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του ν. 4042/2012 (Α΄ 24).
15γ. α. Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 15β, μετά την υποβολή της απολογίας ή την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας που τάχθηκε για την υποβολή της, η αρμόδια αρχή, που διενεργεί την περιβαλλοντική επιθεώρηση, συντάσσει αιτιολογημένη πράξη βεβαίωσης της παράβασης, η οποία υπέχει θέσης οριστικής έκθεσης ελέγχου εντός της προθεσμίας της περ. γ΄ της παρ. 11.
β. Η ως άνω βεβαίωση:
βα) περιλαμβάνει τη σχετική εισήγηση για επιβολή προστίμου προς την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 1650/1986,
ββ) περιλαμβάνει, όπου απαιτείται, Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, σύμφωνα με το Μοντέλο Ενεργειών Συμμόρφωσης της περ. στ΄ της παρ. 21, το οποίο ο ελεγχόμενος φορέας του έργου ή της δραστηριότητας οφείλει να υλοποιήσει, υποβάλλοντας προς τις αρμόδιες αρχές περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων της παρ. 3, Δήλωση Συμμόρφωσης, με την πάροδο του τεθέντος χρονοδιαγράμματος,
βγ) αναρτάται από την αρμόδια αρχή αμελλητί στο ΗΠΜ. Ειδικά για τα έργα και τις δραστηριότητες κατηγορίας Β΄, έως τη λειτουργία του ΗΠΜ, η βεβαίωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της οικείας Περιφέρειας,
βδ) κοινοποιείται υποχρεωτικά στην αρχή που χορήγησε στον ελεγχόμενο την άδεια/έγκριση/γνωστοποίηση κατασκευής ή λειτουργίας του έργου ή έναρξης της δραστηριότητας ή, κατά περίπτωση, την ανανέωση αυτών,
βε) κοινοποιείται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, εφόσον για τη συγκεκριμένη παράβαση προβλέπεται ποινική κύρωση.
γ. Μετά την παρέλευση της τεθείσας προθεσμίας διενεργείται νέα αυτοψία για την επαλήθευση της συμμόρφωσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας με το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών Συμμόρφωσης, σύμφωνα και με τη σχετική Δήλωση Συμμόρφωσης. Η επαλήθευση της συμμόρφωσης μπορεί να πραγματοποιείται και με προσκόμιση εγγράφων, παραστατικών, φωτογραφιών και λοιπών στοιχείων, αντί αυτοψίας, υπό την προϋπόθεση της αποδοχής τους από την αρμόδια αρχή της παρ. 3, ως επαρκών στοιχείων για την τεκμηρίωση της συμμόρφωσης. Στην περίπτωση που επαληθεύεται η συμμόρφωση, η Δήλωση Συμμόρφωσης αναρτάται αμελλητί στο ΗΠΜ.
δ. Η ανάρτησή της στο ΗΠΜ ή στην ιστοσελίδα της οικείας Περιφέρειας επέχει θέση αποδοχής της από την αρμόδια για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους αρχή. Η αποδοχή της Δήλωσης Συμμόρφωσης δεν αίρει τη διαδικασία επιβολής προστίμου από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τη σχετική πράξη βεβαίωσης παράβασης. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας δεν έχει συμμορφωθεί με το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, αυτός θεωρείται υπότροπος και υποβάλλονται οι προσήκουσες κυρώσεις.».
4. Στο τέλος της παρ. 21 του άρθρου 20 του ν. 4014/2011, περί του Μοντέλου Ενεργειών Συμμόρφωσης των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 21 διαμορφώνεται ως εξής:
«21. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υιοθετείται το Μοντέλο Ενεργειών Συμμόρφωσης («ΜΕΣ») για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, το οποίο καταρτίζεται βάσει των κριτηρίων του άρθρου 149 του ν. 4512/2018, από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, ως Αρχή Οργάνωσης Εποπτείας και Συντονισμού του άρθρου 124 του ν. 4759/ 2020, και το οποίο περιλαμβάνει τις διαδικασίες και τις οδηγίες για την καθοδήγηση των ενεργειών και των αποφάσεων των αρμοδίων αρχών που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια και σε συνέχεια του ελέγχου στο πλαίσιο της ενιαίας αντιμετώπισης των ελέγχων και των λοιπών δραστηριοτήτων εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικότερων κριτηρίων για τον καθορισμό της προθεσμίας συμμόρφωσης, των αναγκαίων λεπτομερειών για την εφαρμογή αυτού και των διοικητικών μέτρων της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 1650/1986, και στο οποίο εξειδικεύονται:
α) το περιεχόμενο της προσωρινής και της οριστικής έκθεσης ελέγχου της παρ. 11,
β) οι παραβάσεις της παρ. 15, συμπεριλαμβανομένων των μη ουσιωδών διοικητικών παραβάσεων και οι παραβάσεις της παρ. 15β, οι οποίες δύνανται να εξειδικεύονται ανά είδος έργου ή δραστηριότητας,
γ) το περιεχόμενο του Πλάνου Διορθωτικών Ενεργειών της παρ. 15 και της υποπερ. ββ) της περ. β΄ της παρ. 15γ,
δ) η κατάταξη των παραβάσεων στις τέσσερις (4) κατηγορίες «ΧΑΜΗΛΗΣ», «ΜΕΤΡΙΑΣ», «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ» και «ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ» σοβαρότητας της παρ. 1α του άρθρου 30 του ν. 1650/1986, σύμφωνα με τα κριτήρια της παρ. 15β,
ε) το σύνολο των ελαφρυντικών ή επιβαρυντικών παραγόντων, οι οποίοι συνεκτιμώνται για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της παράβασης, σύμφωνα με την παρ. 15β, και ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου που επιβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν. 1650/1986,
στ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παρ. 11 έως 15γ.
Για το περιεχόμενο των περ. β΄ και γ΄ της παρούσας ζητείται η απλή γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ΜΕΣ εφαρμόζεται κατ’ αναλογία και στις παραβάσεις έργων και δραστηριοτήτων που δεν απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 1.».
Άρθρο 8
Επιθεωρήσεις και έλεγχοι – Τροποποίηση περ. β) παρ. 4 άρθρου 61 ν. 4819/2021
Στην περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129, διόρθωση σφάλματος Α’ 171), περί επιθεωρήσεων και περιβαλλοντικών ελέγχων φορέων επεξεργασίας αποβλήτων, εξειδικεύεται το όργανο διενέργειας ελέγχων, διορθώνονται οι νομοθετικές παραπομπές, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Οι έλεγχοι του παρόντος διενεργούνται:
α) στους οργανισμούς ή τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εργασίες επεξεργασίας αποβλήτων ή παράγουν επικίνδυνα απόβλητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 20 του ν. 4014/2011 (Α’ 209),
β) στους οργανισμούς ή τις επιχειρήσεις που συλλέγουν ή μεταφέρουν απόβλητα σε επαγγελματική βάση, από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών και από τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4014/2011,
γ) στους μεσίτες και τους εμπόρους αποβλήτων, από τα Κ.Ε.Π.ΠΕ. της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4014/2011.».
Άρθρο 9
Τροποποίηση διοικητικών κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις – Τροποποίηση παρ. 1, 1α και 6 άρθρου 21 ν. 4014/2011
1. Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), περί διοικητικών μέτρων και κυρώσεων επί περιβαλλοντικών παραβάσεων, προστίθεται παραπομπή στον ν. 4042/2012 (Α’ 24), οι περ. α) έως δ) και τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 1α τροποποιούνται ως προς τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων παράβασης, μετά την περ. δ) προστίθενται δύο νέα εδάφια, και οι παρ. 1 και 1α διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προκαλούν οποιαδήποτε ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος ή των κατ` εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων ή αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Περιφέρειας, ανεξάρτητα από την αστική ή ποινική ευθύνη, επιβάλλονται τα ακόλουθα διοικητικά μέτρα και κυρώσεις:
α) Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών της υποπερ. ββ΄ της περ. β΄ της παρ. 15γ του άρθρου 6 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), που επέχει τη θέση του μέτρου της γραπτής σύστασης της περ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 151 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), πιθανός επανέλεγχος εντός προθεσμίας, προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων.
β) Πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως και πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ σύμφωνα με την παρ. 1α ή και Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών .
γ) Προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας, όπως προβλέπεται την παρ. 6, μετά από εισήγηση της αρμόδιας για την περιβαλλοντική επιθεώρηση αρχής.
δ) Διοικητικά μέτρα και κυρώσεις που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Τα εν λόγω μέτρα και οι κυρώσεις είναι αναλογικά και εύλογα, στηρίζονται δε στην αξιολόγηση του κινδύνου που η παράβαση επιφέρει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με την παρ. 1α και επιβάλλονται, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 21 του άρθρου 20, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, τη συχνότητα ή την χρονική διάρκεια, την υποτροπή και το ιστορικό συμμόρφωσης, τη συμπεριφορά και τον βαθμό συνεργασίας του ελεγχόμενου οικονομικού φορέα, το ύψος υπέρβασης των θεσμοθετημένων ορίων εκπομπών και την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και προτύπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και τυχόν συντρέχοντες ελαφρυντικούς ή επιβαρυντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου ή έμμεσου κέρδους που η παράβαση απέφερε στον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας. Τα πρόστιμα της περ. β΄ επιβάλλονται μετά από ενιαία αξιολόγηση της σοβαρότητας του συνόλου των παραβάσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 1α. Εφόσον από τη νομοθεσία προβλέπεται ποινική κύρωση για τη συγκεκριμένη παράβαση, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4042/2012 (Α’ 24), η πράξη βεβαίωσης παράβασης διαβιβάζεται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
1α. Οι παραβάσεις κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες ΧΑΜΗΛΗΣ, ΜΕΤΡΙΑΣ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ σοβαρότητας σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της παρ. 21 του άρθρου 20.
Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα της περ. β΄ της παρ. 1 κατανέμονται, ανάλογα με την κατηγορία της παράβασης, ως ακολούθως:
α) για τις παραβάσεις χαμηλής σοβαρότητας, το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το μηδέν κόμμα πέντε τοις εκατό (0,5%), επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, βάσει του κύκλου εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, και κυμαίνεται από πεντακόσια (500) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ,
β) για τις παραβάσεις μέτριας σοβαρότητας, το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1,5%), επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, βάσει του κύκλου εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, και κυμαίνεται από χίλια (1000) έως και διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ,
γ) για τις παραβάσεις σημαντικής σοβαρότητας, το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το έξι τοις εκατό (6%), επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, βάσει του κύκλου εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, και κυμαίνεται από τέσσερις χιλιάδες (4.000) έως και οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ,
δ) για τις παραβάσεις πολύ σημαντικής σοβαρότητας, το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%), επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, βάσει του κύκλου εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, και κυμαίνεται από δέκα χιλιάδες (10.000) έως και πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ.
Αν το ποσό του προστίμου που αντιστοιχεί στο ανώτατο ποσοστό, επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, βάσει του κύκλου εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είναι μικρότερο του ελάχιστου προβλεπόμενου προστίμου της κατηγορίας παράβασης, το πρόστιμο ισούται με το ελάχιστο προβλεπόμενο για την εκάστοτε κατηγορία παράβασης.
Αν η διοικητική παράβαση συνίσταται στην έλλειψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) επιβάλλεται πρόστιμο δύο τοις εκατό (2%), επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, με βάση τον κύκλο εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, τα ποσοστά των περ. α) έως και δ) επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας διπλασιάζονται.
Το κριτήριο του ποσοστού επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας δεν εφαρμόζεται σε έργα και δραστηριότητες που δεν έχουν οικονομικό χαρακτήρα.».
2. Στην αρχή του δευτέρου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 4014/2011, η επιβαλλόμενη κύρωση του προστίμου αντικαθίσταται με την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Αν μια επιχείρηση ή δραστηριότητα προκαλεί ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος που κατατάσσεται στις «πολύ σημαντικές» παραβάσεις, μπορεί να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της μέχρις ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η ρύπανση ή η υποβάθμιση σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 151 του ν. 4512/2018. Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιβάλλεται από την αρχή ή το όργανο που εξέδωσε την άδεια, ή την έγκριση, ή τη γνωστοποίηση κατασκευής ή λειτουργίας του έργου ή έναρξης της δραστηριότητας ή, κατά περίπτωση, την ανανέωση αυτών. Ο αρμόδιος περιφερειάρχης δύναται να επιβάλει οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, αν η επιχείρηση ή η δραστηριότητα παραλείπει να συμμορφωθεί προς τα μέτρα που υποδεικνύονται με την απόφαση του πρώτου εδαφίου ή αν η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι ανέφικτη. Αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, ιδίως σε περίπτωση που από το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή από την έκταση και τη σημασία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος υπάρχει κίνδυνος θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ή ευρείας οικολογικής διατάραξης ή καταστροφής, ενόψει και της σπουδαιότητας της επιχείρησης ή δραστηριότητας, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από κοινού με το αρμόδιο όργανο τυχόν συναρμόδιου Υπουργείου επιβάλλει τις παραπάνω κυρώσεις. Με την πράξη επιβολής της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιβάλλεται και πρόστιμο το οποίο ισούται με το διπλάσιο των ημερήσιων ακαθάριστων εσόδων λειτουργίας, ήτοι των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας αναγομένων ανά ημέρα λειτουργίας, και ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε πεντακόσια (500) ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης της απαγόρευσης. Η παράβαση διαπιστώνεται με πράξη του οργάνου που επέβαλε την απαγόρευση με την οποία καταλογίζεται το πρόστιμο. Με απόφαση του οργάνου που επέβαλε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησης ή δραστηριότητας μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να αίρεται η απαγόρευση αυτή, ώστε να παύσει οριστικά η ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.».
Άρθρο 10
Εκκρεμείς περιβαλλοντικοί έλεγχοι – Μεταβατική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 52 ν. 4843/2021
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4843/2021 (Α’ 193), τροποποιείται το νομικό καθεστώς διεκπεραίωσης των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν διενεργηθέντες περιβαλλοντικούς ελέγχους, αντικαθίσταται η παρ. 2, και το άρθρο 52 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 52
Μεταβατικές διατάξεις
1. Εκκρεμείς υποθέσεις περιβαλλοντικών ελέγχων, επιθεωρήσεων και επιβολής διοικητικών κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις διεκπεραιώνονται σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), μη εφαρμοζόμενών των προθεσμιών των τεσσάρων πρώτων εδαφίων της περ. γ) της παρ. 11 του ανωτέρω άρθρου.
2. Αν έχει ήδη εκδοθεί πράξη βεβαίωσης παράβασης αυτή ακυρώνεται και εκδίδεται οριστική έκθεση ελέγχου, σύμφωνα με την παρ. 1, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της ακυρωθείσας πράξης βεβαίωσης παράβασης.».
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας.
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Διαφωνoύμε με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η χώρα μας δεν έχει ορίσει ακόμη στόχους διατήρησης, ούτε τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός του δικτύου Natura 2000, οι οποίες προτείνονται στα προσχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων από τις εν εξελίξει Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες σήμερα Ε.Π.Μ.
Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να εκβιάσει τις εν εξελίξει Ε.Π.Μ προς το χειρότερο επειδή υπήρξε αντίδραση των τοπικών κοινωνιών .
Η προστατευόμενη βιοποικιλότητα στις περιοχές NATURA 2000 της χώρας μας οδεύει προς αφανισμό .
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική .Πολύ λίγος ο χρόνος στην διάθεση των πολτών για να τοποθετηθεί στην διαβούλευση . Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιαστεί ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων.
Δεν ακούτε την βούληση των τοπικών κοινωνιών ?΄
Απαραίτητη η παράταση της διαβούλευσης .
Άρθρο 4:
Όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει κατά τα τελευταία δύο έτη , ο τρόπος που ερμηνεύθηκαν και εφαρμόσθηκαν οι τροποποιήσεις που επέφερε στις σχετικές διατάξεις περί τροποποίησης ΑΕΠΟ ο ν.4685/2020 ήταν απολύτως λανθασμένος και έφερε τον αιολικό κλάδο αντιμέτωπο με εξαιρετικά άδικες καταστάσεις: Υπό ανάπτυξη έργα που διαθέτουν ΑΕΠΟ και επιφέρουν τροποποιήσεις στο σχεδιασμό τους που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι πλέον υποχρεωμένα να επαναλάβουν ουσιαστικά εξ αρχής όλη σχεδόν τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και διαβούλευσης. Έτσι, διαδικασίες τροποποίησης που πριν το ν. 4685/2020 ολοκληρώνονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τώρα απαιτούν πολλούς μήνες (ή και έτος), πολλαπλάσιο φόρτο εργασίας και πολλαπλάσιο διοικητικό φόρτο. Επιπλέον, τα αδειοδοτημένα αυτά έργα που είχαν περάσει τη διαδικασία της διαβούλευσης, ξανατίθενται στο σύνολό τους σε διαβούλευση: στο πλαίσιο του κυρίαρχου λαϊκισμού τοπικοί άρχοντες και συμβούλια μεταβάλλουν αναιτιολόγητα τη γνώμη τους και όσοι επιθυμούν να μη γίνεται πουθενά τίποτα, βρίσκουν την ευκαιρία -με αφορμή αυτές τις βελτιωτικές τροποποιήσεις- να επιτίθενται ξανά στις αδειοδοτημένες και δρομολογημένες επενδύσεις. Πρόκειται για παραλογισμό που η διοίκηση απέτυχε να θεραπεύσει έως σήμερα.
Δύο έτη μετά, φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια να θεραπευθεί το πρόβλημα με τις νέες διατυπώσεις που εισάγει το άρθρο 4 του εν θέματι σχεδίου. Αυτές είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά, ειλικρινώς, δεν είμαστε σε θέση να αποφανθούμε εάν θα είναι αποτελεσματικές και εάν θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για αυτό:
1) Θα πρέπει η διάταξη να γίνει πιο συγκεκριμένη και να περιλάβει στα ενδεικτικά παραδείγματα μη ουσιωδών τροποποιήσεων που παρατίθενται στην περίπτωση β.αα της παρ. 2 του άρ. 6 του ν.4014/2011 και τις ακόλουθες κατ’ ελάχιστον περιπτώσεις που προστίθενται με έντονη γραφή (bold) στο σχετικό σημείο του νομοσχεδίου:
«Σε κάθε περίπτωση, μη ουσιώδεις θεωρούνται τροποποιήσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο και μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως ενδεικτικά: η αλλαγή σε καύσιμο με λιγότερες εκπομπές αέριων ρύπων ή/και διοξειδίου του άνθρακα, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η λήψη πρόσθετων μέτρων αντιρρύπανσης, η μείωση της χρήσης πρώτων υλών και η αλλαγή της διαχείρισης των αποβλήτων σε μέθοδο που βρίσκεται υψηλότερα στην ιεράρχηση των αποβλήτων, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), η μείωση του πλήθους των ανεμογεννητριών με ή χωρίς μεταβολή (αύξηση ή μείωση) των γεωμετρικών τους χαρακτηριστικών με πιθανή αλλαγή της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών εντός του ευρύτερου πολυγώνου της ΑΕΠΟ και αλλαγή της όδευσης της οδοποιίας και των δικτύων σύνδεσης, καθώς και οι τροποποιήσεις οι οποίες ως αυτοτελές έργο δεν υπάγονται στην κατηγορία Α, χωρίς ωστόσο να έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της κατηγορίας ή υποκατηγορίας κατάταξης του συνολικού έργου».
Υπογραμμίζουμε ότι ο χαρακτηρισμός μιας μεταβολής ως μη ουσιώδους αφορά τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις σε σχέση με αυτές που εξετάσθηκαν κατά την αρχική ΑΕΠΟ. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν σημαίνει ότι η αιτούμενη τροποποίηση δεν εξετάζεται με αυστηρότητα ως προς τις επιπτώσεις της. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι δεν θα ταλαιπωρούνται οι υπηρεσίες και οι επενδυτές με χρονοβόρες διαδικασίες που δεν προσφέρουν στην περιβαλλοντική προστασία. Η αυστηρή εξέταση της αίτησης ενισχύεται με τη δυνατότητα της περιβαλλοντικής αρχής να ζητά γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να αλλάζει η κατάταξη της αίτησης στην υποπερίπτωση αα).
2) Στην παρ. 1 του άρ. 6 του ν.4014/2011 να προστεθεί νέο σημείο (ζ) ως ακολούθως:
«ζ) αλλαγές στην όδευση της οδοποιίας πρόσβασης των έργων και της εσωτερικής οδοποιίας για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, του εργοταξίου και γενικότερα κάθε έργου που εξυπηρετεί τη μελέτη, κατασκευή, σύνδεση και λειτουργία του αιολικού σταθμού περιλαμβανομένων των πλατειών ανέγερσης των ανεμογεννητριών, με μόνη προϋπόθεση την προηγούμενη θετική γνωμοδότηση από την οικεία δασική αρχή, εφόσον αφορά εκτάσεις που διέπονται από τη δασική νομοθεσία».
3) Θα πρέπει στο σχέδιο νόμου να εισαχθεί κατάλληλη μεταβατική διάταξη που θα ορίζει ότι όλες οι διαδικασίες τροποποίησης ΑΕΠΟ που έχουν ήδη εκκινήσει κατ’ εφαρμογή της περίπτωσης β.ββ της παρ. 2 του άρ. 6 του ν.4014/2011, καταλαμβάνονται από τη νέα διατύπωση εάν το επιθυμεί ο αιτών και εφόσον στην πραγματικότητα κατατάσσονται στην περίπτωση β.αα της παρ. 2 του άρ. 6 του ν.4014/2011 ολοκληρώνονται άμεσα και χωρίς να αναμένεται η συμπλήρωση της συνολικής διαδικασίας.
4) Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η αποστολή σαφών και συγκεκριμένων οδηγιών, ειδικά όσον αφορά τις περιπτώσεις αιολικών σταθμών, σε όλες τις περιβαλλοντικές αρχές, ώστε να μη καταλείπεται περιθώριο παρερμηνείας και λανθασμένης εφαρμογής την διατάξεων αυτών, όπως συνέβη (και εξακολουθεί να συμβαίνει) με το ν. 4685/2020.
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Αναφορικά με το Άρθρο 9 και την τροποποίηση των διοικητικών κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, ο Σύνδεσμός μας θεωρεί τα ανώτερα όρια των προστίμων υπέρογκα και προτείνει την μείωσή τους κατά 50%. Σκοπός της νομοθεσίας πρέπει να είναι η συμμόρφωση των επιχειρήσεων και όχι η οικονομική εξουθένωσή τους και κατ’ επέκταση το κλείσιμο της δραστηριότητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα εν τέλει και τη μη είσπραξη των προστίμων.
Επιπρόσθετα τα πρόστιμα συνδέονται άμεσα με τον συνολικό κύκλο εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας. Θα πρέπει τα πρόστιμα να αποσυνδεθούν από τον συνολικό κύκλο εργασιών των εταιρειών και να γίνουν αναλογικά του εκάστοτε έργου που διαπιστώθηκε η παράβαση. Μια Επιχείρηση Μαρμάρων μπορεί να διαθέτει περισσότερα του ενός λατομείου τα οποία συμμετέχουν στον συνολικό κύκλο εργασιών και ουδέποτε να διαπιστώθηκε περιβαλλοντική παράβαση σε αυτά. Επιπλέον, ο συνολικός κύκλος εργασιών της επιχείρησης μπορεί να περιλαμβάνει και δαπάνες από αγορές και επεξεργασία μαρμάρων που προήλθαν από αλλά λατομεία που δεν ανήκουν στην επιχείρηση. Ο Σύνδεσμός μας προτείνει τα πρόστιμα να είναι αναλογικά του έργου που διαπιστώθηκε η παράβαση και ειδικότερα να συνδέονται με την συμμετοχή του εκάστοτε λατομικού έργου στον συνολικό κύκλο εργασιών της εταιρείας.
Στο παρόν άρθρο, και κατ’ επέκταση στο νομοσχέδιο, δεν προβλέπεται αν τυχόν παραβάσεις που έχουν ήδη καταγραφεί και για τις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα κατά την διάρκεια ελέγχου της Δασικής Νομοθεσίας, θα καταγράφονται εκ νέου και ως περιβαλλοντικές παραβάσεις και, ως εκ τούτου, θα επιβάλλονται εκ νέου κυρώσεις. Ο Σύνδεσμός μας προτείνει την προσθήκη παραγράφου όπου θα αναφέρεται «τυχόν παραβάσεις που καταγράφηκαν σε ελέγχους άλλης ελεγκτικής αρχής και για τις οποίες επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από την εκάστοτε ελεγκτική αρχή και κείμενη νομοθεσία, δεν θα λαμβάνονται υπόψη και δεν θα επιβάλλονται εκ νέου κυρώσεις κατά την διάρκεια των περιβαλλοντικών ελέγχων και επιθεωρήσεων.»
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΣΕΕ/16675/165 Απόφαση (ΦΕΚ B’ 776/21.02.2022) και το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (ΙΑ) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ, αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες από τις παραβάσεις που θεωρούνται χαμηλής, μέτριας σημαντικής και πολύ σημαντικής σοβαρότητας. Ο Σύνδεσμός μας προτείνει να αποστείλει ένα καθορισμένο πιο αναλυτικό πλαίσιο για την κατάταξη όλων των πιθανών παραβάσεων που αφορούν στα λατομεία μάρμαρου και το οποίο θα υιοθετηθεί από τις περιβαλλοντικές ελεγκτικές αρχές, διευκολύνοντας καθ’ αυτό τον τρόπο, τόσο τις λατομικές επιχειρήσεις όσο και τους ελεγκτές περιβάλλοντος.
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Επιχειρείτε να υποβαθμίσετε όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Όλο αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να διευκολύνει την εκμετάλλευση του φυσικού μας περιβάλλοντος από οποιονδήποτε. Συγκεκριμένα οι άδειες απλοποιήθηκαν πολύ και θα δίνονται βιαστικά. Τα πρόστιμα θα δίνονται αναλόγως σοβαρότητας, όμως ποιός εγγυάται ότι θα κρίνεται κάτι σωστά?
Αν αυτοί που αξιολογούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν, πως θα γίνεται σωστή αξιολόγηση?
Διαφωνώ κάθετα με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές.
Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Πρέπει να δώσετε περισσότερο χρόνο, για να δείτε κιολας πόσοι αντιτίθενται σε αυτό. Δεν μπορείτε να ψηφίσετε κάτι τέτοιο. Χρειάζεται πολλές αλλαγές.
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας
Θα μας βρείτε σε κάθε μέρος που θα προσπαθήσετε να τσιμεντώσετε την φύση!
Κοινή ανακοίνωση 11 οργανώσεων για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
Το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, την περασμένη εβδομάδα σηματοδοτεί ακόμα μία σοβαρή υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Σε μια πρωτοφανώς μικρής διάρκειας και εμφανώς προσχηματική διαβούλευση που λήγει στις 13/7 το πρωί, το νομοσχέδιο επιχειρεί μεταξύ άλλων:
– Την ακόμα εντονότερη αλλοίωση του διεθνώς αποδεκτού θεσμού των αυστηρά προστατευόμενων περιοχών (κατηγορία στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη να εντάξουν τουλάχιστον το 10% της επικράτειας). Συγκεκριμένα, επιτρέπει εντός των ορίων τους ακόμα περισσότερες δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με κάθε έννοια αυστηρής προστασίας, όπως η κατασκευή πλατειών και «γραμμικών υποδομών μεταφορών» (δηλαδή δρόμων), οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, η ερασιτεχνική αλιεία και η βόσκηση, κλπ.
– Την εξ αρχής επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με νέες χρήσεις που δεν προβλέπονταν από το έτσι κι αλλιώς προβληματικό ισχύον καθεστώς. Χαρακτηριστικά, στις ζώνες προστασίας της φύσης (δεύτερη σε αυστηρότητα ζώνη προστασίας) προβλέπονται πλέον η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών υποδομών, εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και κατασκηνώσεων, ενώ σε όλες τις κατηγορίες (πλην της “απόλυτης” προστασίας) προβλέπονται πλέον εξορυκτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων υδρογονανθράκων.
– Την περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη αναξιόπιστου θεσμού των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς προβλέπει ότι οι αξιολογητές των ΜΠΕ θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν, δημιουργώντας έτσι μια υπαλληλική σχέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η οποία ακυρώνει την ανεξαρτησία που πρέπει (σύμφωνα και με τη νομοθεσία της ΕΕ) να περιβάλλει το σύστημα αξιολόγησης των περιβαλλοντικών μελετών.
– Να διακωμωδήσει την έννοια της δημόσιας διαβούλευσης, απαιτώντας από τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν και να σχολιάσουν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Μάλιστα, το υπουργείο στην πορεία μείωσε την προθεσμία για κατάθεση σχολίων κατά μισή μέρα, εμπαίζοντας ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς και καταστρατηγώντας το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Το νομοσχέδιο προεξοφλεί, επίσης, το περιεχόμενο των προεδρικών διαταγμάτων που η Ελλάδα σκανδαλωδώς καθυστερεί εδώ και 10 χρόνια να εκδώσει για την προστασία των περιοχών Natura 2000, προβλέποντας αποσπασματικές διαδικασίες για τη συνέχιση υφιστάμενων και την υλοποίηση νέων έργων και δραστηριοτήτων ανεξάρτητα από τις προβλέψεις των προεδρικών διαταγμάτων και τις οικολογικές ανάγκες οικοτόπων και ειδών. Αυτό παραβιάζει ευθέως τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της φύσης, η οποία δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και επιβάλλει τη θέσπιση των κατάλληλων μέτρων, ώστε να αποφεύγεται η υποβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων ειδών.
Η αλλαγή της νομοθεσίας θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση των ήδη απαράδεκτα καθυστερημένων ΕΠΜ που είναι απαραίτητες για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.
Μόλις πριν μερικούς μήνες, στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να γίνει πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζοντας «πως η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές Natura 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, μέσω μιας απολύτως διαφανούς και συμπεριληπτικής διαδικασίας». To νομοσχέδιο αυτό κάνει ακριβώς το αντίθετο! Από την ψήφιση του νόμου 4685/2020 και μετά, η χώρα ζει μια πρωτοφανή και συνεχή πορεία αποψίλωσης της νομοθεσίας προστασίας των πυρήνων βιοποικιλότητας, ενώ έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ για τις αδικαιολόγητες και χρόνιες παραβιάσεις της οδηγίας για τις περιοχές Natura 2000.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο για τη φύση υπουργείο θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της ευθύνης που έχουν για αποτελεσματική θωράκιση της χώρας από την κλιματική και οικολογική κρίση.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο να αποσύρουν τα κεφάλαια του νομοσχεδίου που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις προστατευόμενες περιοχές. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και να ολοκληρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες τη θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις:
ΑΝΙΜΑ
ΑΡΧΕΛΩΝ
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Greenpeace
MEDASSET
WWF Ελλάς
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας.
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας
Εκφράζω την απόλυτη διαφωνία μου με το σύνολο των προτεινόμενων ρυθμίσεων,καθόσον α)απειλεί την βιοποικιλότητα,απαραίτητη συνθήκη για την περιβαλλοντική ισορροπία και φυσική ασπίδα προστασίας έναντι της ραγδαίας κλιματικής κρίσης
β)παραβιάζει την ουσία της ύπαρξης των περιοχών NATURA,επιτρέποντας την χρήση γης για τουριστικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες
γ)ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην εργολαβική αυθαιρεσία,εφόσον οι ΜΠΕ θα εκπονούνται από επιστημονικό προσωπικό που θα αμείβεται από τις εταιρείες και προφανώς θα γνωματεύει καθ’υπόδειξή τους
δ)απλοποιεί κατά απαράδεκτο και ευνοιοκρατικό προς τα εργολαβικά συμφέροντα τρόπο τις διαδικασίες αδειοδότησης για την εγκατάσταση ΑΠΕ
ε)υποβαθμίζει και ουσιαστικά παρακάμπτει την δημόσια διαβούλευση με το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο διατύπωσης γνώμης εντός 7 μόλις ημερών για ένα κρίσιμο νομοσχέδιο 95 άρθρων
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
συμφωνώ με την επιστολή των 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Επίσης και μόνο ότι οι ελεγκτές των μελετων θα πληρώνονται από αυτούς που ελέγχουν είναι προκλητικό και απαράδεκτο. Τά άρθρα αυτά θα μπορούσαν να τα ειχαν γράψει οι επιχειρήσεις που κυνηγάνε τα έργα αυτα.
Κε Υπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαφωνώ ριζικά με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Η χώρα της θάλασσας, του ήλιου και της φυσικής ομορφιάς δίνεται βορά στο κάθε «είδους» ιδιωτικό κέρδος! Η διαβούλευση αυτή είναι πέρα ως πέρα, προσχηματική. Στον ελάχιστο χρόνο της μιας βδομάδας, είναι προδήλως αδύνατον να διερευνηθεί και να σχολιαστεί νομοσχέδιο 95 άρθρων! Η ένδειξη από μέρους σας, αλλά και από την κυβέρνηση, καλών προθέσεων και συνεργατικής πολιτικής, απαιτούν σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται επαρκής χρόνος για δημόσιο διάλογο (κατ’ ελάχιστον έξι μηνών), προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και δίκαια οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας, όσο αυτό είναι εφικτό.
Σε σχέση με πρόβλεψη του άρθρου 9 που αφορά την προσθήκη του δεύτερου νέου εδαφίου μετά την περ. δ) στην παρ. 1α του άρθρου 21 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), περί διοικητικών μέτρων και κυρώσεων σημειώνεται ότι:
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση για την έλλειψη ΠΠΔ «επιβάλλεται πρόστιμο δύο τοις εκατό (2%), επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, με βάση τον κύκλο εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.».
Εφόσον αφαιρέθηκε, με το άρθρο 7 του υφιστάμενου σχεδίου, η αναφορά στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) στην περ. γ) της παρ. 15β του άρθρου 20 του Ν. 4014/11, η έλλειψη ΠΠΔ θεωρείται πλέον Χαμηλής ή Μέτρια Σοβαρότητας παράβαση (και όχι σημαντική ή πολύ σημαντική). Για οικονομικού χαρακτήρα δραστηριότητες τα ανώτερα όρια, σύμφωνα με τα εδάφια α) και β) της παρ. 1α του άρθρου 21 του Ν. 4014/11 είναι 0.5% και 1,5% επί επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, βάσει του κύκλου εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του (σύμφωνα με την αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου τροποποίηση των δύο αυτών εδαφίων). Επομένως η χρήση του ορίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προκύπτει ότι το 2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, με βάση τον κύκλο εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, υπερβαίνει για οικονομικού χαρακτήρα έργα ή δραστηριότητες τα ανώτερα όρια για την παραβάσεις Χαμηλής και Μέτριας σοβαρότητας (όπως χαρακτηρίζεται πλέον η έλλειψη ΠΠΔ) και καθίσταται ανενεργό.
Προτείνεται η εξέταση του συγκεκριμένου θέματος και η διευκρίνησή του (π.χ. αν ισχύει και σε περιπτώσεις οικονομικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων και είναι ανεξάρτητο από τους περιορισμούς που θέτουν τα ποσοστά σε σχέση με τον κύκλο εργασιών.
Με εκτίμηση
Ευστράτιος Δαβάκης
ΑΡΘΡΟ 3
Εξαιρέσεις από την περιβαλλοντική αδειοδότηση – Τροποποίηση παρ. 2α και 2β άρθρου 1 ν.4014/2011 (Παρ. 3 άρθρου 1 και παρ. 5 άρθρου 2 Οδηγίας 2011/92/ΕΕ)
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναγνωρίσει, δια του υπ’ αρ. EUP(2021)9806 εγγράφου, με θέμα «Μεταφορά της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας», ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει σε ισχύ διατάξεις σχετικά με τον προηγούμενο έλεγχο (“screening”) προκειμένου να εξεταστεί εάν ένα σχέδιο είναι άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση της περιοχής Natura 2000 και εάν ενδέχεται να την επηρεάσει σημαντικά, επομένως εάν χρειάζεται να υπαχθεί στη διαδικασία του άρ. 6 παρ. 3 της Οδηγίας για τους οικοτόπους (αν και το προτεινόμενο νομοσχέδιο φαίνεται να θεραπεύει το ελάττωμα αυτό με την προτεινόμενη νέα παράγραφο 11 στο αρ. 21 ν. 1650/1986), και ενώ η Οδηγία 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον προβλέπει την επιβολή εξαιρέσεων από την εφαρμογή της Οδηγίας για έργα που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας, εφόσον κρίνουν ότι η εφαρμογή αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους σκοπούς αυτούς, εντούτοις με την προτεινόμενη διάταξη, και πάντα με το πρόσχημα της «απλοποίησης», εισάγονται νέες εξαιρέσεις από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και των διατάξεων για τη δέουσα εκτίμηση, ακόμα και «για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών πολιτικής προστασίας», δίχως να δικαιολογείται επαρκώς μια τέτοια εξαίρεση και δίχως να παρέχεται ειδική μνεία για τις προστατευόμενες περιοχές. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την εκτέλεση δασοτεχνικών εργασιών αντιπυρικής προστασίας εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα στις 14 και στις 23 Ιουνίου 2021 με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με πλήρη αδιαφορία των υποδείξεων του Φορέα Διαχείρισης, -χωρίς σχέδιο και μέριμνα για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος (βλ. Η αντιπυρική προστασία δεν μπορεί να καταστρέφει σπάνια προστατευόμενα δάση, διαθέσιμο στο: https://www.ornithologiki.gr/el/enhmerwsh-ekpaideush/enimerosi/ta-nea-mas/1301-i-antipyriki-prostasia-den-borei-na-katastrefei-spania-prostatevomena-dasi) . Μια τέτοια πρακτική, με βάση την προτεινόμενη διάταξη, φαίνεται να αποκτά νόμιμο έρεισμα, δίχως καν να προβλέπεται η παροχή γνώμης από την εκάστοτε αρμόδια Μονάδα Διαχείρισης, σε περίπτωση που το έργο εμπίπτει σε περιοχή αρμοδιότητάς της. Οι προοπτικές που εισάγει η διάταξη αυτή είναι ζοφερές. Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τον προληπτικό της ρόλο έναντι των δασικών πυρκαγιών με πλείστους τρόπους, και σίγουρα οι αυθαίρετες, μη αδειδοτημένες, μη επιστημονικά υποστηριγμένες επεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές δεν εξυπηρετεί το σκοπό αυτό.
Άρθρο 5
Καθορισμός αποδέκτη λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 12 ν. 4014/2011
Η προτεινόμενη διάταξη δεν προβλέπει τι θα συμβεί εάν ο φορέας υφιστάμενης δραστηριότητας που περιλαμβάνει διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ υποχρεούται να διαθέτει σε ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή εγγυητική επιστολή για τις αντίστοιχες εργασίες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, και το οποίο υποχρεούται να προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία, κατά την ανανέωση ή τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της δραστηριότητα, δεν πράξει κάτι τέτοιο.
Κατά τα λοιπά, η διάταξη φαίνεται εξαιρετικά επιβαρυντική για το φυσικό περιβάλλον και φαίνεται να στηρίζεται σε νομοθεσία παρωχημένη, απολύτως ασύμβατη με τη σύγχρονη έννοια περί προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η ρύθμιση φαίνεται να εξυπηρετεί εξορυκτικές δραστηριότητες.
Άρθρο 6
Καθορισμός τρόπου πληρωμής των πιστοποιημένων αξιολογητών – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 16 ν. 4014/2011
Με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται άλλη μια διάταξη, σύμφωνη μεν με τον τρόπο της σύγχρονης οργάνωσης λειτουργίας του κράτους, που ωστόσο εγείρει σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των περιβαλλοντικών ελέγχων. Κατά τα φαινόμενα, εγκαθιδρύεται και ενισχύεται ευθεία σχέση ανάμεσα στον ελεγκτή και το φορέα εκμετάλλευσης, ανάλογη με αυτή μελετητή – φορέα εκμετάλλευσης, καθιστώτας έτσι τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμενόμενα. Ευχή της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ είναι οι ελεγκτές που θα αναλάβουν τον έργο των επιθεωρήσεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσουν την επιστημονική τους ιδιότητα, παραδίδοντας αξιόπιστα, τεκμηριωμένα, αμερόληπτα, δίκαια αποτελέσματα. Η Πολιτεία, εφόσον επιθυμεί να τηρήσει τη σχετική διάταξη, οφείλει να εξασφαλίσει τα εχέγγυα αυτά με κάθε πρόσφορο μέσο.
Άρθρο 9
Τροποποίηση διοικητικών κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις – Τροποποίηση παρ. 1, 1α και 6 άρθρου 21 ν. 4014/2011
Δεν είναι σαφές, αν συμφέρει μια επιχείρηση τα πρόστιμά της να υπολογίζονται βάσει του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης ή επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων. Πιθανά η προτεινόμενη διάταξη ευνοεί τους φορείς εκμετάλλευσης, δίχως νόμιμο έρεισμα
Σε σχέση με το Άρθρο 9
Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), περί διοικητικών μέτρων και κυρώσεων επί περιβαλλοντικών παραβάσεων, προστέθηκε παραπομπή στον ν. 4042/2012 (Α’ 24) : Εφόσον από τη νομοθεσία προβλέπεται ποινική κύρωση για τη συγκεκριμένη παράβαση, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4042/2012 (Α’ 24), η πράξη βεβαίωσης παράβασης διαβιβάζεται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 1650/86, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4042/12, όπως ισχύει, δεν προβλέπεται διαφοροποίηση για εξέταση ποινικών κυρώσεων σε σχέση με το είδος των παραβάσεων. Συγκεκριμένα στο άρθρο 28 ποινές αναφέρονται στις εξής περιπτώσεις:
«1. Όποιος ασκεί δραστηριότητα ή επιχείρηση χωρίς την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3010/2003 (Α` 91) και το ν. 4014/2011 (Α` 209), ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του, άδεια ή έγκριση, ή υπερβαίνει τα όρια της άδειας ή έγκρισης που του έχει χορηγηθεί και υποβαθμίζει το περιβάλλον, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών ή και χρηματική ποινή 1.000,00 έως 60.000,00 ευρώ…
2. Όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή 3.000,00 έως 60.000,00 ευρώ. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή. Αν οι αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης ή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι, με βάση το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης, περιορισμένες επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή.».
Στις ανωτέρω διατάξεις αναφέρεται το είδος και η σοβαρότητα της παράβασης. Ποινικές κυρώσεις δύναται να εξεταστούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές αρκεί να διαπιστώνεται ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει «διαφοροποίηση» ανάμεσα στις προβλέψεις του άρθρου 28 του Ν. 1650/86 όπως ισχύει και στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, όπου γίνεται αναφορά μόνο σε παραβάσεις του άρθρου 3 του Ν. 4042/11.
Σκόπιμο θα ήταν να εξεταστεί στο πλαίσιο της τροποποίησης η ανωτέρω «διαφοροποίηση».
Σημειώνεται δε ότι η διαφοροποίηση με το άρθρο 28 του Ν. 1650/86 υπάρχει και σε άλλο σημείο ήδη από την έκδοση του Ν. 4843/21, που σχετίζεται με το σοβαρότητα των παραβάσεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις στα άρθρα 50 (παρ. 15.γ.β σημείο βε) και 75 (παρ. 1) του Ν. 4843/21 (δηλ τα άρθρα 20 και 21 του 4014/11) συντάσσεται Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που κοινοποιείται στον Εισαγγελέα μόνο για σημαντικές και πολύ σημαντικές παραβάσεις. Τίθεται το ερώτημα αν αυτό ικανοποιεί είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις του άρθ. 28 του Ν. 1650/1986, που αναφέρθηκαν, όπου προβλέπεται η δυνατότητα ποινικών κυρώσεων σε (κάθε) περίπτωση διαπίστωσης ρύπανσης ή/και υποβάθμισης περιβάλλοντος. Επίσης υπάρχει και η πρόβλεψη του άρθρου 38 του ΚΠΔ περί κοινοποίησης (κάθε) αξιόποινης πράξης που διώκεται αυτεπαγγέλτως στον Εισαγγελέα. Επισημαίνεται ότι:
–για χαμηλές/μέτριες παραβάσεις δεν προβλέπεται ρητά στα ανωτέρω άρθρα στην διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου η ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών. Δεν προβλέπεται η ενημέρωση ούτε ακόμα και σε περίπτωση που επέλθει συμμόρφωση με το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, παρά μόνο εάν δεν συμμορφωθεί με το ΠΔΕ και συνταχθεί ΠΒΠ. Θα πρέπει να εξεταστεί αν αυτό είναι σύμφωνο με τον ποινικό κώδικα και ειδικά το άρθρο 28 του Ν. 1650/86;
— ο Ν.4819/2021 προβλέπει ότι πράξη που προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στο περιβάλλον τιμωρείται ποινικά με τις κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 28 του ν. 1650/1986.
Με εκτίμηση
Ευστράτιος Δαβάκης
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας»
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Σε σχέση με το άρθρο 7
Η πρόβλεψη για ανάρτηση στην ιστοσελίδα οικείας Περιφέρειας για έργα και δραστηριότητες Β κατηγορίας:
–της Οριστικής Έκθεσης Ελέγχου, με την προσθήκη πρόβλεψης στο τέλος της παρ. 11 του άρθρου 20 του ν. 4014/2011
–της Δήλωσης Συμμόρφωσης, με την προσθήκη νέου πέμπτου εδαφίου στην παρ. 15α του άρθρου 20
–της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης, με την προσθήκη δεύτερου εδαφίου, στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης δ της υποπερ. βγ).
δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της ότι αντίστοιχη ανάρτηση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο είναι, επί του παρόντος, δίνει πρόσβαση σε χρήστες αναλόγως της κατηγορίας τους (κατηγορία του χρήστη είναι ανάλογα με τον ρόλο του στην περιβαλλοντική αδειοδότηση: Επενδυτές, Εσωτερικοί χρήστες αδειοδοτικών υπηρεσιών, Γνωμοδοτικοί φορείς/υπηρεσίες και ενδιαφερόμενο κοινό.). Όμως η ανάρτηση σε ιστοσελίδα θα δίνει πρόσβαση σε όλους, χωρίς κριτήρια, σε αντίθεση με την Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.
Στο ίδιο πλαίσιο θα ήταν σκόπιμο επίσης να εξεταστεί, κατά την άποψή μου και τα κάτωθι:
Ι. αν τίθενται και θέματα προσωπικών δεδομένων ή στοιχείων τα οποία δεν είναι προς δημοσιοποίηση (π.χ. εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου σε σχέση με το ελεγχόμενο έργο ή δραστηριότητα) τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνονται μέσα με μία Οριστική Έκθεση Ελέγχου, Δήλωση Συμμόρφωσης ή Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης), όπου ενδέχεται να γίνεται αναφορά σε σχετικά στοιχεία.
ΙΙ. η Οριστική Έκθεση Ελέγχου και η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης δύναται να περιέχουν Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών όταν διαπιστώνονται μή ασήμαντες συμμορφώσεις (δηλ. Χαμηλής-Μέτριας-Σημαντικής ή Πολύ Σημαντικής σοβαρότητας παραβάσεις). Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου περαιώνεται με την αποδοχή δήλωσης συμμόρφωσης. Επομένως στο στάδιο σύνταξης της Οριστικής Έκθεσης Ελέγχου ή της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί αν είναι ορθή η δημοσιοποίηση των στοιχείων ενός μη περατωμένου ελέγχου. Επισημαίνεται δε ότι μετά από μία Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης με εισήγηση για επιβολή προστίμου θα ακολουθεί απόφαση επιβολής προστίμου.
ΙΙΙ. με δεδομένο δε ότι η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης θα περιέχει πιθανόν και εισήγηση για επιβολή κυρώσεων θα αναφέρονται και εισηγούμενα ποσά προστίμων ανά παράβαση, θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να εξεταστεί αν τίθενται με την δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα των Περιφερειών θέματα προσωπικών δεδομένων καθώς θα βασίζεται ο υπολογισμός σε αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη του οικονομικά στοιχεία ελεγχόμενων φορέων (σε περιπτώσεις οικονομικών δραστηριοτήτων).
Με εκτίμηση
Ευστράτιος Δαβάκης
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος (τουλάχιστον 2 μηνών) για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας.
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας.
Είσαστε απαράδεκτοι!
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας
«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Τα εκμετάλλευση της Γη και της Ζωή στον πλανήτη δεν είναι δικαίωμα κανενός.
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας.
Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».
Σύμφωνα με την «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης»: Με το προτεινόμενο άρθρο μειώνονται τα ελάχιστα προβλεπόμενα πρόστιμα σε αναλογία με το πραγματικό οικονομικό μέγεθος πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανήκουν στην κατηγορία Β’, προς διασφάλιση της αρχής της αναλογικότητας.
Σχόλιο: Σε ποιες άλλες περιπτώσεις οικονομικών δραστηριοτήτων ισχύει η «αρχής της αναλογικότητας»; Πώς ορίζεται η «αρχή της αναλογικότητας»; Έχει θεσμοθετηθεί; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις;
Σύμφωνα με την «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης»: Επίσης, ορίζεται ότι η έλλειψη ΠΠΔ δεν αξιολογείται ως σημαντική διοικητική παράβαση, καθώς περιλαμβάνει εξ ορισμού έργα και δραστηριότητες με μη σημαντικές και τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που αφορούν πολλές μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες η συνεπαγόμενη κύρωση ήταν δυσανάλογη.
Σχόλιο: Οπότε η κάθε εταιρεία/επιχείρηση που πρέπει να έχει ΠΠΔ, θα μπορεί πλέον να παρανομεί νόμιμα, καθώς δεν θα έχει λόγο να ενημερώνει τις υπηρεσίες για τη λειτουργία της.
Άρθρο 4
Η αλλαγή της διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να θεωρείται ουσιώδης τροποποίηση, καθώς πρόκειται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και οι περιβαλλοντικοί όροι αφορούν κυρίως τη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων. Η «ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας» επιτυγχάνεται με την αναλυτική περιγραφή των μεθόδων και του εξοπλισμού, καθώς και με την τακτική παρακολούθηση και έλεγχο αυτών, καθώς και με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.
Σύμφωνα δε με τη νομοθεσία για τα περιεχόμενα των ΜΠΕ «περιγράφονται, εκτιμώνται και αξιολογούνται … οι πιθανά σημαντικές επιπτώσεις που το έργο ή δραστηριότητα ενδέχεται να προκαλέσει στο περιβάλλον από τη χρήση φυσικών πόρων, την εκπομπή ρυπαντών, τη δημιουργία οχλήσεων, τη διάθεση αποβλήτων». Οπότε «η αλλαγή της διαχείρισης αποβλήτων» είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εκπόνησης/τροποποίησης μιας ΜΠΕ και της ΑΕΠΟ που τη συνοδεύει. Εάν όχι, τότε ποιες είναι οι «ουσιώδεις τροποποιήσεις» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης;
Πρέπει να υπάρχει αναλυτική λίστα με τις «εργασίες που εμπίπτουν στην έννοια των διαφοροποιήσεων μικρής κλίμακας», αλλιώς θα είναι στην κρίση του κάθε υπάλληλου και θα προκύπτουν διαφορετικές απόψεις για ίδιες περιπτώσεις/θέματα.
Άρθρο 9 παρ. 1
Τροποποίηση διοικητικών κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις
Σχόλιο
Τα προτεινόμενα πρόστιμα για τις διάφορες κατηγορίες παραβάσεων είναι πολύ υψηλά και δεν συνάδουν με το πνεύμα συμμόρφωσης που ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΓΔ ΣΕE/16675/165 21-2-2022.
Τα πρόστιμα αυτά που προτείνονται θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχεια λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Πρόταση
α. Για παραβάσεις χαμηλής σοβαρότητας το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 0,3% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών και μέχρι τις 5000 ευρώ
β. Για τις παραβάσεις μέτριας σοβαρότητας, το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 0,75% επί του συνολικού κύκλου εργασιών και μέχρι τις 20.000 ευρώ
γ. Για τις παραβάσεις σημαντικής σοβαρότητας, το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών και μέχρι τις 400.000 ευρώ
δ. Για τις παραβάσεις πολύ σημαντικής σοβαρότητας, το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 3,5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών και μέχρι το 1.000.000 ευρώ
Προτείνεται στο τέλος του Άρθρου να προστεθεί το κάτωθι:
«Με Υπουργική Απόφαση η οποία υπογράφεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την θέση σε ισχύ του παρόντος Νόμου, εξειδικεύονται οι διαδικασίες τροποποιήσεων ΑΕΠΟ έργων ΑΠΕ και καθορίζονται οι ουσιώδεις και μη ουσιώδεις μεταβολές αυτών»
η αποκρατικοποιηση του περιβαλλοντικού δικαιου κι η απελευθερωση της επενδυτικης ασυδωσιας
…υπάρχει μια βασική αντίφαση με το περιβαλλοντικο δίκαιο τα τελευταία 20 χρόνια… απο τη μια απλοποιεί γραφειοκρατικές διαδικασίες και συντομεύει τις προθεσμίες και από την άλλη να γινεται όλο και πιο περίπλοκο στην αξιολογηση του κινδύνου και στον ελεγχο… για να γινει κατανοητή αυτη η αντίφαση θα πρεπει να εχουμε στο νου μας τη γενικοτητερη τάση απελευθερωσης των επιχειρηματικων δραστηριοτήτων μεσα στη φύση οχι για όλους βέβαια αλλα για εκεινους που ειναι υψηλού επιπέδου διαπράτες έργων, υψηλών επενδυτικών σχεδίων από αυτα που δεν αφηνουν απλα αποτυπωμα στην φυση αλλα την κατακρεουργούν στην κυριολεξία και τηννμετατρεπουν σε κρανιου τοπο …στα πλαισια των επενδυτικων αναγκών που εχουν αυτοί οι υψηλοί «διαπράτες» η αντιφαση αίρεται και γινεται απολυτως κατανοητη ..γιατι αυτοι εχουν αναγκη να εκτοπισουν τον κρατικο μηχανισμο απο τα σχεδια τους και να κανουν τοσο περιπλοκους τους ελεγχους και τις αξιολογησεις ωστε να χρειαζονται πλεον τεχνικοι περιβαλλοντος επαγγελματιες και ειδικες περιβαλλοντικες εταρειες και τα επιτελεία των ειδικών τους εργοληπτών απο αυτα που είναι ευκολα ελεγξιμα απο τους διαπρατες ..αρα βαθμιαια το περιπλοκο συνεχώς «»απλοποιουμενο»» περιβαλλοντικο δικαιο με τις αποφασεις που διορθωνουν ξανα και ξανα τα μεγεθη και τα ορια ..και με τους κατα συρροήν νομους που αναιρουν ο ενας τον αλλον κατα περίπτωση ή κατα παραγραφο ή κατα αρθρο ή και κεφάλαιο ακόμη …το περιβαλλοντικο λοιπον δικαιο συνεχως «»αποκρατικοποιειται»» παραλληλα δημιουργωντας πεδια μεγαλης ασυδωσιας πανω στην φυση …αφηνοντας τους εκβιαστες απαλλοτριωτες κι εκποιητες της ελευθερους …και με μασκαρεμα οικολογικης δηθεν ευαισθητοποιησης και νομιμότητας …
Συμφωνούμε απολύτως με τις θέσεις-σχόλια των 11 περιβαλλοντικών Οργανώσεων οι οποίες αναγράφονται στο παρόν άρθρο.
Με τιμή
Το ΔΣ του Σύλλόγου
Προς: Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
08 Ιουλίου 2022
Θέμα: Αίτημα για παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προστατευόμενων περιοχών, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και κυκλικής οικονομίας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στις 6 Ιουλίου 2022 θέσατε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων http://www.opengov.gr/minenv/?p=12390, με προθεσμία υποβολής σχολίων την 13η Ιουλίου.
Το εκτενές αυτό σχέδιο νόμου των 11 επιμέρους κεφαλαίων και των 97 άρθρων αφορά σε θέματα αιχμής των περιβαλλοντικών πολιτικών σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, τις προστατευόμενες περιοχές, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο, τα δάση και την αντιπυρική περίοδο, τη χωροταξία και πολεοδομία, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την ενεργειακή κρίση και την κυκλική οικονομία στη χώρα μας. Οι αλλαγές που προτείνονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο είναι πολυδιάστατες και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Οι περιβαλλοντικές διαστάσεις των αλλαγών αυτών είναι άκρως σημαντικές, ενώ συγχρόνως επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας στη χώρα μας.
Είναι προφανές ότι μία τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να συνοδεύεται από επαρκούς διάρκειας δημόσια διαβούλευση. Όμως το χρονικό διάστημα των μόλις 7 ημερών που προσδιορίσατε για κατάθεση σχολίων και προτάσεων περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και, ουσιαστικά, αποτελεί εμπαιγμό απέναντι σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι η διευθέτηση των ζητημάτων που επιχειρείται με το σχέδιο νόμου είναι πραγματικά κρίσιμη και, για πολλά από τα ζητήματα αυτά, έχει καθυστερήσει για πολλά χρόνια. Από αυτή την άποψη, η διαχρονική και διακομματική αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επάρκεια τα κρίσιμα αυτά ζητήματα δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί τον επείγοντα χαρακτήρα των προτεινόμενων αλλαγών, αλλά ούτε και αυτός ο επείγων χαρακτήρας να εξαντλείται στην χρονική σύντμηση της διαβούλευσης.
Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να παρατείνετε άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης στον ένα μήνα, δίνοντας έτσι χώρο στον δημόσιο διάλογο που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας προκειμένου να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο τις μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας, αλλά και σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις της διεθνούς Σύμβασης του Άαρχους και του εθνικού κυρωτικού νόμου για τη συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση πολιτικών για το περιβάλλον.
Με τιμή,
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις
1. ΑΝΙΜΑ
2. ΑΡΧΕΛΩΝ
3. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
5. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
6. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
7. Καλλιστώ
8. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
9. Greenpeace
10. MEDASSET
11. WWF Ελλάς
Σε περίπτωση έλλειψης ΠΠΔ, με τον ορισμό του 2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη παράβαση να μην κατατάσσεται σε καμία από τις οριζόμενες κατηγορίες (χαμηλής(0,5%), μέτριας(1,5%), σημαντική(6%), πολύ σημαντικής(10%)). Ειδικότερα σε περίπτωση μη οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. ΟΤΑ α βαθμού) όπου δεν προβλέπεται χρήση ποσοστού επί συνολικού κύκλου εργασιών, σε πια κατηγορία κατατάσσεται η παράβαση αυτή ώστε να είναι δυνατός ο υπολογισμός του προστίμου.
Επίσης, σε περίπτωση δραστηριότητας συλλογής-μεταφοράς μη επικινδύνων αποβλήτων (που δεν αδειοδοτείται) όπου η ελεγχόμενη οικονομική ή μη δραστηριότητα δεν είναι εγγεγραμμένη στο Η.Μ.Α., ως παράβαση που κατατάσσεται η έλλειψη αυτή?
άρθρο 6
Γενικά ο τρόπος γραφής δε βοηθάει στην κατανόηση, πρέπει να ψάξεις όλα τα άρθρα για να καταλάβεις. Πότε επιτέλους θα γράφουμε απλούς νόμους.
Σχετικά με την αμοιβή του ελέγχου απ΄ευθείας στον επιθεωρητή από την επιχείρηση που ελέγχεται εκτιμω ότι είναι ο απόλυτος τρόπος χρηματισμού και με το γράμμα του νόμου. Είναι εντελώς λάθος η όλη διαδικασία που θα φέρει προστριβές και εκβιασμούς από από τις δύο πλευρές. Είναι δυνατόν να επιτρέπεται η συναλλαγή μεταξύ ελεγκτή και ελεγχομένου ??
Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΩΣ με την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων! Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται σωστά και να λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη των κατοίκων!
Κεφ. Β’ – Άρθρο 9
Δεν είναι φανερό από ποιους παράγοντες εξαρτάται το εύρος του προστίμου.
Φαίνεται οξύμωρο το πρόστιμο να φτάνει τις 50.000 ευρώ για τις παραβάσεις χαμηλής σοβαρότητας, ενώ το πρόστιμο για τις παραβάσεις πολύ σημαντικής σοβαρότητας (3 κλίμακες πιο πάνω) να ξεκινάει από τις 10.000 ευρώ.