ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Άρθρο 34
Ορισμοί
Για τις ανάγκες του παρόντος, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «Αστική πολιτική»: το σύνολο των στρατηγικών και επιχειρησιακών κατευθύνσεων, ρυθμίσεων, δράσεων και μέτρων που συντελούν στη βιώσιμη, αναπτυξιακή, ομαλή συνύπαρξη και συνεργασία όλων των στοιχείων που διαμορφώνουν και συνθέτουν έναν αστικό χώρο, ιδίως χρήσεων, λειτουργιών, κτιρίων, υποδομών και ανθρωπίνου κεφαλαίου, με στόχο την επίλυση προβλημάτων υποβάθμισης του κτιριακού αποθέματος, των δημόσιων χώρων και υποδομών, της τάσης απομάκρυνσης κατοίκων, της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, της χαμηλής αισθητικής ποιότητας, της κατασκευαστικής αρτιότητας και ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος και γενικότερα, της υποβάθμισης του ανθρωπογενούς, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Μέρος της αστικής πολιτικής αποτελούν επιμέρους τομεακές εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης του παρόντος, καθώς και η Εθνική Στρατηγική για το Περπάτημα του άρθρου 78 του ν. 4986/2022 (Α’ 204).
β) «Αστική Ανθεκτικότητα»: η ικανότητα μιας πόλης μέσω των παραγόντων που τη συνθέτουν, ιδίως κατοίκων, κοινοτήτων, θεσμών, επιχειρήσεων και δομών, να επιβιώνουν, να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται ανεξάρτητα από τις χρόνιες πιέσεις και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουν, λειτουργώντας ως ενιαίο σύστημα.
γ) «Σχέδια Αστικής Ανθεκτικότητας»: τα στρατηγικά σχέδια με τα οποία α) γίνεται η διάγνωση του βαθμού ανθεκτικότητας μιας πόλης, β) περιγράφονται οι προτεραιότητες πολιτικής και οι διατομεακές συνεργασίες για την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας, γ) καθορίζεται ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο χωρικών παρεμβάσεων, δράσεων και συνεργασιών για την πόλη, με στόχο την αντιμετώπιση προκλήσεων στα υπάρχοντα προβλήματα, καθώς και των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής απορρύθμισης, οι προβληματικές υποδομές, το γερασμένο κτιριακό απόθεμα, η μικροκλιματική υποβάθμιση, η ενεργειακή ανεπάρκεια, η προβληματική κοινωνική συνοχή, και δ) περιγράφεται το πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και αναπροσαρμογής.
Άρθρο 35
Έγκριση Αστικής Πολιτικής
Η Αστική Πολιτική είναι πενταετής και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης στον διαδικτυακό τόπο «gov.gr» για τριάντα (30) τουλάχιστον ημέρες.
Άρθρο 36
Ελάχιστο περιεχόμενο τομεακών εθνικών στρατηγικών και σχεδίων δράσης για θέματα αστικής διαχείρισης
Οι τομεακές εθνικές στρατηγικές και τα σχέδια δράσης για θέματα αστικής διαχείρισης περιλαμβάνουν τουλάχιστον: α) ανάλυση σκοπού, στόχων και κατευθυντήριων αρχών της στρατηγικής, β) προσδιορισμό των θεματικών πεδίων και τομέων προτεραιότητας που χρήζουν μέτρων προσαρμογής, γ) άξονες, μέτρα, χρονοδιάγραμμα, δείκτες παρακολούθησης, ορισμό επισπεύδοντος φορέα, συγκεκριμενοποίηση τυχόν άλλων συναρμόδιων φορέων, δ) προκαταρκτική εκτίμηση του κόστους προσαρμογής, ε) ενσωμάτωση πολιτικών προσαρμογής σε ευρύτερες πολιτικές, στ) διεθνή διάσταση της πολιτικής προσαρμογής, και ζ) προτάσεις για δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και έρευνας.
Άρθρο 37
Εθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας
- Η Εθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας (Ε.Σ.Α.Α.) είναι πενταετής και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης στον διαδικτυακό τόπο «gov.gr» για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες.
- Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της διαδικασίας εκπόνησης και επικαιροποίησης της Ε.Σ.Α.Α. δύναται να συστήνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ομάδα Ανθεκτικότητας, με τη συμμετοχή στελεχών των αρμόδιων γενικών γραμματειών του Υπουργείου.
- Η εκπόνηση της Ε.Σ.Α.Α. δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Πράσινου Ταμείου, μέσω του προγράμματος δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Άρθρο 38
Εθνική Στρατηγική για τη Διαχείριση του Οικιστικού Αποθέματος
- Η Εθνική Στρατηγική για τη Διαχείριση του Οικιστικού Αποθέματος (Ε.Σ.Δ.Ο.Α.) είναι πενταετής και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης στον διαδικτυακό τόπο «gov.gr» για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες.
- Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της διαδικασίας εκπόνησης και επικαιροποίησης της Ε.Σ.Δ.Ο.Α. δύναται να συστήνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ομάδα Διαχείρισης του Οικιστικού Αποθέματος με τη συμμετοχή στελεχών της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
- Η εκπόνηση της Ε.Σ.Δ.Ο.Α. δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Πράσινου Ταμείου, μέσω του προγράμματος δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Άρθρο 39
Εθνικό Σχέδιο για την Προσβασιμότητα με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή Αποθέματος
- Το Εθνικό Σχέδιο για την Προσβασιμότητα με Έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.Α.) εγκρίνεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης στον διαδικτυακό τόπο «gov.gr» για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες.
- Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ.Α. καλύπτει χρονική περίοδο δέκα (10) τουλάχιστον ετών, αξιολογείται τουλάχιστον ανά πενταετία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναθεωρείται, εφόσον απαιτείται, με τη διαδικασία της παρ. 1.
- Η εκπόνηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ.Α. δύναται να χρηματοδοτούνται από πόρους του Πράσινου Ταμείου, μέσω του προγράμματος δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Άρθρο 40
Εκπόνηση Σχεδίων Αστικής Ανθεκτικότητας
- Μέχρι την 31η Μαΐου 2025 οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού συντάσσουν Σχέδια Αστικής Ανθεκτικότητας (Σ.Α.Α.).
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδων, κατά περίπτωση, καθορίζονται οι προδιαγραφές, οι όροι και οι τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση των Σ.Α.Α., ο χρόνος επικαιροποίησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
- Τα Σ.Α.Α., καθώς και τα έργα που υποδεικνύονται από αυτά δύνανται να χρηματοδοτούνται από πόρους του Πράσινου Ταμείου, μέσω του προγράμματος δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Άρθρο 41
Στάθμευση ποδηλάτων – Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη άρθρου 26Α στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
Στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99) προστίθεται άρθρο 26Α ως εξής:
Άρθρο 26Α
Στάθμευση ποδηλάτων
- Για την εφαρμογή του παρόντος το «ποδήλατο» ορίζεται σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 376663/28.11.2022 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Β΄ 6205), όπως εκάστοτε ισχύει.
Η τυπική θέση στάθμευσης ποδηλάτου έχει ελάχιστες διαστάσεις:
α) (0.60 x 2.00) μέτρα, με ελεύθερο χώρο ελιγμών 1.75 στη μικρή διάσταση ή 0.30 μέτρα στη μεγάλη διάσταση και μπορεί να τοποθετείται σε σειρά σύμφωνα με το σχήμα του Παραρτήματος Α.
β) (1.20 x 1.40) μέτρα αν τοποθετείται υπό γωνία, με ελεύθερο χώρο ελιγμών 1.00 στη μικρή διάσταση ή 0.30 μέτρα στη μεγάλη διάσταση και μπορεί να τοποθετείται σε σειρά σύμφωνα με το σχήμα του παραρτήματος Β.
- Σε περίπτωση δημιουργίας πολλών θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων αυτή μπορεί να γίνεται και καθ’ ύψος, εφόσον το επιτρεπόμενο ύψος του χώρου στάθμευσης το επιτρέπει, με ελάχιστο ελεύθερο ύψος ανά στάθμη εξυπηρέτησης 1.20 μέτρα.
- Οι θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων μπορούν να κατασκευάζονται επί των προκηπίων, των ακαλύπτων χώρων και μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ ή δ του υποχρεωτικού ακαλύπτου, στους υπόγειους χώρους των κτιρίων και στις επεκτάσεις αυτών, εντός του χώρου της πυλωτής στους ισογείους χώρους των κτισμάτων.
- Οι παραπάνω θέσεις δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, ούτε στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου και όταν δεσμεύουν χώρο των προκηπίων και των ακάλυπτων χώρων συμμετέχουν στον υπολογισμό της φύτευσης σύμφωνα με το άρθρο 17.
- Όταν σε νεοαναγειρόμενες οικοδομές εξασφαλίζονται περισσότερες από πέντε (5) θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, σε οποιαδήποτε επιτρεπόμενη θέση σύμφωνα με το παρόν, προσαυξάνεται κατά δέκα τοις εκατό (10%) η δυνατότητα επέκτασης υπογείων ορόφων, όπως καθορίζεται στην περ. β) της παρ. 6 του άρθρου 17.
- Δεν απαιτείται συμβολαιογραφική δέσμευση των θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων.
- Οι θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων μπορούν να έχουν αναμονές για τοποθέτηση πρίζας για στάθμευση και φόρτιση ηλεκτρικών ποδηλάτων.
- Το παρόν εφαρμόζεται και σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια, σε περιοχές εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και σε υφιστάμενους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
- Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων, με υποχρεωτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2027.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα – Τροποποίηση παρ. 4 και προσθήκη περ. δ) στην παρ. 5 του άρθρου 26 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
- Η προθεσμία του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99), για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαμορφώσεων όσον αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, παρατείνεται, στο τέλος του ίδιου εδαφίου, αφαιρείται η πρόβλεψη περί αυθαιρεσίας, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Στα υφιστάμενα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κτίρια, που στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143), ή έχουν χρήσεις συνάθροισης κοινού, όπως χώροι συνεδρίων, εκθέσεων, μουσείων, συναυλιών, αθλητικών ή πολιτιστικών συγκεντρώσεων, ναοί, θέατρα, κινηματογράφοι, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες αναμονής επιβατών, τράπεζες, ανταλλακτήρια, χώροι προσωρινής διαμονής, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, δικαιοσύνης και σωφρονισμού, γραφείων και εμπορίου, βιομηχανίας και βιοτεχνίας, καθώς και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και πρατηρίων καυσίμων, επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα.
Οι διαμορφώσεις που αναφέρονται στην παρούσα γίνονται σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών της απόφασης της παρ. 9 και ολοκληρώνονται μέχρι την 31η.5.2024, με την επιφύλαξη της παρ. 10 για τα κτίρια όπου στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143), με την προϋπόθεση ότι δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Η αναστολή των κυρώσεων ισχύει αναδρομικά από την 1η.1.2021. Για τα κτίρια όπου στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 η αναστολή των κυρώσεων ισχύει σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 10.
Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται απαιτούμενη συναίνεση των συνιδιοκτητών, οι ανωτέρω διαμορφώσεις δύναται να πραγματοποιηθούν από τον ενδιαφερόμενο και με δαπάνες του, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στον Κανονισμό του κτιρίου, κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας του άρθρου 19 του ν. 4495/2017 (Α` 167), που εκδίδεται μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από:
α) πρόσκληση των λοιπών συνιδιοκτητών για την διατύπωση απόψεων προς την Επιτροπή, τα αποδεικτικά κοινοποίησής της,
β) τεχνική έκθεση μηχανικού, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η προτεινόμενη διαμόρφωση δεν παρεμποδίζει τη λειτουργία των κοινόχρηστων μερών της πολυκατοικίας και των ιδιοκτησιών και
γ) μελέτη στατικής επάρκειας, που αποδεικνύει τη στατική επάρκεια του κτιρίου μετά τις προβλεπόμενες διαμορφώσεις. Αν από την μελέτη στατικής επάρκειας προκύψει ότι απαιτούνται στατικές ενισχύσεις, αυτές πραγματοποιούνται μονομερώς με δαπάνη του ενδιαφερομένου, με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις αυτές περιορίζονται εντός του χώρου που έχει την υποχρέωση διαμορφώσεων.
Ειδικά για τα υφιστάμενα κτίρια που μνημονεύονται στην παρούσα, επιτρέπεται κατ` εξαίρεση η πρόβλεψη ανελκυστήρα με τις ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου που προβλέπει το πρότυπο ΕΛΟΤ-ΕΝ 81-70 «Κανόνες ασφάλειας για την κατασκευή και την εγκατάσταση ανελκυστήρων – Ειδικές εφαρμογές για ανελκυστήρες επιβατών και αγαθών – Μέρος 70:
Προσιτότητα σε ανελκυστήρες ατόμων περιλαμβανομένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες» για έναν χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου και ενός τουλάχιστον προσβάσιμου σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα χώρου υγιεινής με κοινή χρήση ανδρών/γυναικών. Υφιστάμενα κτίρια με χρήσεις εμπορίου και γραφείων, εκτός των κτιρίων που στεγάζουν γραφεία υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου φορέα, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με μικτό εμβαδόν μικρότερο από εκατό (100) τ.μ. μπορούν να εξαιρεθούν μόνο από την υποχρέωση δημιουργίας προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, εφόσον αυτό προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες τους.
Ειδικότερα θέματα που αφορούν στην προσαρμογή των παραπάνω κτιρίων ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.».
- Στις εξαιρέσεις της παρ. 5 του άρθρου 26 του ΝΟΚ, περί υποχρέωσης διαμορφώσεων για τη διασφάλιση φυσικής πρόσβασης χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου, προστίθεται περ. δ) ως εξής:
«δ) ήδη εγκατεστημένες δραστηριότητες σε υφιστάμενα κτίρια, εφόσον παρέχουν στο κοινό τις υπηρεσίες τους μέσω εναλλακτικών τρόπων, όπως αυτοί εξειδικεύονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.».
Άρθρο 43
Εγκατάσταση ανελκυστήρα και αναβατορίου – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 27 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Στην παρ. 2 του άρθρου 27 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99), περί κατασκευής ανελκυστήρων, κατά παρέκκλιση: α) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως περ. Α, β) το τέταρτο εδάφιο αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως περ. Β, γ) το πέμπτο εδάφιο διαμορφώνεται ως περ. Γ, δ) στο τέλος του τελευταίου εδαφίου προστίθεται η φράση «και απαιτείται πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφία του πενήντα ένα τοις εκατό (51% ) του συνόλου των ψήφων κατά το άρθρο 11 του ν. 3209/2003 (Α΄ 304)», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά τον χρόνο ανέγερσης τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτά, με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου.
Για διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Α. Όπου στην παρ. 2 του άρθρου 26 η προσαρμογή του κτιρίου είναι υποχρεωτική, αν απαιτείται η κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτά, η κατασκευή αυτών είναι υποχρεωτική, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών με δαπάνες του υπόχρεου ή των υπόχρεων, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του κτιρίου.
Β. Αν δεν είναι υποχρεωτική η προσαρμογή του κτιρίου, η κατασκευή ανελκυστήρα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας του άρθρου 19 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167), που εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από αποδεδειγμένη πρόσκληση διατύπωσης απόψεων των λοιπών συνιδιοκτητών προς την Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας.
Γ. Αντίστοιχα σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια κατοικίας που δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού πολυκατοικίας, η τοποθέτηση διάταξης (ράμπας ή αναβατορίου), που διασφαλίζει την πρόσβαση στα άτομα αυτά από το πεζοδρόμιο στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, καθώς και στους λοιπούς εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ισογείου και των λοιπών ορόφων υπέρ και υπό αυτό, εφόσον διαμένουν ως ιδιοκτήτες ή ένοικοι στα παραπάνω κτίρια, με απαραίτητη προϋπόθεση την εξασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών, τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και την κάλυψη των εξόδων κατασκευής από τα ενδιαφερόμενα άτομα.
Η τοποθέτηση αναβατορίου για την κάλυψη υψομετρικών διαφορών υπέρ του ενός ορόφου γίνεται βάσει τεχνικής μελέτης και ως προς μεν τη διαστασιολόγηση ακολουθεί τις τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών της απόφασης της παρ. 9 του άρθρου 26 του παρόντος νόμου, ως προς δε τη διαδικασία τοποθέτησης, αδειοδότησης και συντήρησης, ισχύουν τα αντίστοιχα που αφορούν σε ανελκυστήρες και απαιτείται πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφία του πενήντα ένα τοις εκατό (51% ) του συνόλου των ψήφων κατά το άρθρο 11 του ν. 3209/2003 (Α΄ 304).».
Εθνικό σήμα προσβασιμότητας – Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Προσθήκη άρθρου 27Α στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
Στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99) προστίθεται άρθρο 27Α ως εξής:
«Άρθρο 27Α
Εθνικό σήμα προσβασιμότητας
1.α) Θεσπίζεται «Εθνικό Σήμα Προσβασιμότητας» για την προαγωγή της προσβασιμότητας σε χώρους και εγκαταστάσεις όπου διασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης και προσβασιμότητα σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα βάσει των άρθρων 26 και 27.
β) Το «Εθνικό Σήμα Προσβασιμότητας» είναι σήμα με ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο πιστοποιείται ότι ένας χώρος πληροί τις προϋποθέσεις της περ. α).
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων της περ. α), η μορφή και ο τύπος του Εθνικού Σήματος Προσβασιμότητας, η διάρκεια ισχύος του και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.
- Με προεδρικό διάταγμα κατόπιν πρότασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την προσβασιμότητα σε διατηρητέα κτίρια και κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους.
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι προδιαγραφές, οι όροι και οι τεχνικές οδηγίες για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στο φυσικό περιβάλλον, ιδίως σε παραλίες, παράλιες όχθες και παρόχθιες ζώνες, καθώς και κάθε άλλη σχετική αναγκαία λεπτομέρεια.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθορίζονται οι προδιαγραφές, οι όροι και οι τεχνικές οδηγίες για την ανεμπόδιστη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε χώρους καταφυγής και καταυλισμού, καθώς και σε οδεύσεις διαφυγής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδίδεται «Τεύχος Προδιαγραφών Προσβασιμότητας Ειδικών Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Υποδομών» στο οποίο περιγράφονται οι όροι, οι τεχνικές οδηγίες και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε ειδικές κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές.».
Άρθρο 45
Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας – Προσθήκη περ. ιε) στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4495/2017
Στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167), περί των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας, προστίθεται περ. ιε) ως εξής:
ιε) Έναν (1) υπάλληλο του Β΄ Τμήματος της Διεύθυνσης Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.».
ΜΕΡΟΣ Β’
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4495/2017
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΑ’ Ν. 4495/2017 – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑ’ ΣΤΟΝ Ν. 4495/2017
Άρθρο 46
Προσθήκη Τμήματος για την αυστηροποίηση του πλαισίου της αυθαίρετης δόμησης στον ν. 4495/2017 – Προσθήκη Τμήματος ΔΑ’ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167), μετά το άρθρο 125, προστίθεται Τμήμα ΔΑ’ και Κεφάλαιο Α’ ως εξής:
«ΤΜΗΜΑ ΔΑ’
ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»
Άρθρo 47
Πεδίο εφαρμογής – Προσθήκη άρθρου 125Α στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Α ως εξής:
«Άρθρο 125Α
Πεδίο εφαρμογής
- Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Τμήματος εμπίπτουν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές και όλες οι αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που δεν εμπίπτουν ή δεν έχουν υπαχθεί νομίμως σε καθεστώς αναστολής επιβολής κυρώσεων. Εξαιρούνται:
α) η παραχώρηση απλής χρήσης κατά τα άρθρα 13Α του ν. 2971/2001 (Α’ 285) και 8, 9, 11 του ν. 5092/2024 (Α’ 33), καθώς και οποιαδήποτε αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού με τη λήψη ή απόληψη χώματος, λίθων ή άμμου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, κατά το μέρος που δεν αφορούν σε αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές,
β) οι επεμβάσεις σε χώρο του αιγιαλού, της παραλίας, τη ζώνη λιμένα, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού με ελαφριές κατασκευές και η επισκευή αυτών,
γ) η παράνομη εκχέρσωση και φύτευση μη δασικών φυτών εντός δασών, δασικών, αναδασωτέων ή δημοσίων εκτάσεων των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α΄ 289).».
Άρθρο 48
Αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης
1.α) Στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρεται, στο σύνολό της, η αρμοδιότητα του ελέγχου και η παρακολούθηση εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας από την αυθαίρετη δόμηση, η αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων για αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές και για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, ο συντονισμός και η εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου τομέα για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών που συνάπτονται με τις ανωτέρω αρμοδιότητες, οι οποίες ασκούνται σύμφωνα με τον παρόντα.
β) Στους στρατηγικούς στόχους της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ανήκει και:
βα) η προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της δημόσιας περιουσίας από την αυθαίρετη δόμηση,
ββ) η ενιαία, έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των πολιτικών για την αντιμετώπιση και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της καθιέρωσης και εφαρμογής επιχειρησιακών πλάνων και δράσεων για την εφαρμογή του, της καθοδήγησης, του συντονισμού και του ελέγχου των αρμοδίων οργάνων για την αποτελεσματική εφαρμογή του ελεγκτικού έργου,
βγ) η προαγωγή, η παρακολούθηση, ο έλεγχος, ο συντονισμός και η υποστήριξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης,
βδ) ο προγραμματισμός δράσεων και η διασφάλιση χρηματοδοτικών μέσων, ο συντονισμός και η παροχή οδηγιών για την υλοποίηση πολιτικής κατά της αυθαίρετης δόμησης,
βε) η εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών ή άλλων μέτρων για τη διαχείριση του ζητήματος της αυθαίρετης δόμησης,
- Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση της παρ. 1 μέσω του Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης είναι αρμόδια για κάθε αναγκαία ενέργεια για τον συντονισμό των ελέγχων των αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων και ιδίως:
α) Εκπονεί και υποβάλλει προς έγκριση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο στρατηγικό σχέδιο ελέγχων (τακτικών, έκτακτων και δειγματοληπτικών) της αυθαίρετης δόμησης σε όλη την επικράτεια, και καταρτίζει τα σχετικά επιχειρησιακά προγράμματα ελέγχων για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου, με βάση γεωγραφικά κριτήρια ή το αντικείμενο του ελέγχου ή το είδος της ελεγχόμενης αυθαιρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη για την κατάρτιση του ετήσιου στρατηγικού σχεδίου και των επιχειρησιακών σχεδίων και τους Πίνακες της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος (Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π.) της περ. γ) της παρ. 3.
β) Συγκροτεί τα κλιμάκια για τη διενέργεια των ελέγχων της αυθαίρετης δόμησης, με τον ορισμό των τακτικών και αναπληρωματικών μελών τους από τα όργανα ελέγχου του άρθρου 125ΙΖ του ν. 4495/2017 (Α’ 167) σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 125ΙΖ του ν. 4495/2017.
γ) Εκδίδει τις εντολές, για τη διενέργεια ελέγχου ή επανελέγχου και αυτοψίας, προς τα κλιμάκια ή τα όργανα ελέγχου του άρθρου 125ΙΖ του ν. 4495/2017.
δ) Μεριμνά για την παροχή συνδρομής προς τα κλιμάκια ελέγχου για τη συγκέντρωση όλων των αναγκαίων στοιχείων που αφορούν στα προς έλεγχο κτίσματα και κατασκευές. Για τον σκοπό αυτόν, δύναται να εκδίδει και να αποστέλλει σχετικές εντολές προς τις κατά τόπο αρμόδιες υπηρεσίες (Υπηρεσίες Δόμησης, Δασικές και Κτηματικές Υπηρεσίες), για την άμεση διαβίβαση των εν λόγω στοιχείων.
ε) Αναρτά στον οικείο διαδικτυακό τόπο και προωθεί για τοιχοκόλληση τις εκθέσεις αυτοψίας και τα πρωτοκόλλα κατεδάφισης.
στ) Εκδίδει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης του άρθρου 125Ι του ν. 4495/2017.
ζ) Προωθεί τα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης στην αρμόδια για την εκτέλεσή τους υπηρεσία, σύμφωνα με το άρθρο 125Ι του ν. 4495/2017.
η) Υποβάλλει, σε συνεργασία με τα όργανα ελέγχου, τις απόψεις της, στα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) και στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), στο πλαίσιο της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών του άρθρου 125Ζ του ν. 4495/2017.
θ) Επιβάλλει τα πρόστιμα των άρθρων 125Θ και 125ΙΓ του ν. 4495/2017.
ι) Ασκεί τις αρμοδιότητες των άρθρων 125Θ έως 125ΙΣΤ του ν. 4495/2017 αναφορικά με τις κυρώσεις.
ια) Εισηγείται την έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων επί θεμάτων που αφορούν την αποστολή της και τα θέματα της αρμοδιότητάς της.
ιβ) Εισηγείται και γνωμοδοτεί για την έκδοση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν την εφαρμογή του παρόντος.
ιγ) Αποστέλλει, κατόπιν εισήγησης των κλιμακίων ελέγχου, τις εκθέσεις υπηρεσιακών απόψεων και τον σχετικό διοικητικό φάκελο στα αρμόδια δικαστήρια, κατά την εκδίκαση διαφορών που ανακύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος.
ιδ) Υποβάλλει στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, απολογιστική έκθεση για τους διενεργηθέντες ελέγχους και την εξέλιξή τους, στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με εξαίρεση τις αρμοδιότητες που με τις διατάξεις του παρόντος απονέμονται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων και εγγράφων για την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων ορίζεται ο Ειδικός Επιθεωρητής Ελέγχου και Καταστολή της Αυθαίρετης Δόμησης του άρθρου 51.
- Η Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασκεί και τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) εντοπίζει τα αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές, σε όλη την επικράτεια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελία ή κατά τη διενέργεια ελέγχων του άρθρου 57 του ν. 4495/2017 ή ύστερα από έρευνα και επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος εντοπισμού αυθαιρεσιών των άρθρων 125Β και 125Ε του ν. 4495/2017, του συστήματος «e-adeies», του συστήματος αυθαιρέτων και του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγγελιών, με τη διαδικασία που περιγράφεται στην υπουργική απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 125Κ του ν. 4495/2017.
β) Αξιολογεί και προτεραιοποιεί τις καταγγελίες των προς έλεγχο ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 125Ε του ν. 4495/2017.
γ) Καταρτίζει και διαβιβάζει στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Πίνακες κτισμάτων και κατασκευών προς έλεγχο, με βάση τον αυτεπάγγελτο εντοπισμό τους σύμφωνα με την περ. α) ή ύστερα από την αξιολόγηση και προτεραιοποίηση των καταγγελιών σύμφωνα με την περ. β). Πίνακας κτισμάτων και κατασκευών προς έλεγχο μπορεί να διαβιβάζεται στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή και από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Οι ανωτέρω Πίνακες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα κτίσματα ή κατασκευές.
Με εξαίρεση τις αρμοδιότητες που απονέμονται με τις διατάξεις του παρόντος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, αρμόδιος για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων, για την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων ορίζεται ο Προϊστάμενος της ανωτέρω Διεύθυνσης.
Άρθρο 49
Ειδικός Επιθεωρητής Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης
- Συστήνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέση Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης, την οποία καταλαμβάνει μετακλητός υπάλληλος, ο οποίος υπάγεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η θέση του Ειδικού Επιθεωρητή καλύπτεται είτε με πρόσληψη εγνωσμένου κύρους συνταξιούχου προερχόμενου από το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος, είτε με απόσπαση υπαλλήλου από το ίδιο σώμα, για τριετή θητεία που δύναται να παραταθεί για τρία (3) ακόμη έτη. Η πρώτη θητεία ορίζεται διετής. Η πρόσληψη διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η απόσπαση με κοινή απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αρμόδιου οργάνου του φορέα προέλευσης, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης και ειδικότερα ύστερα από προκήρυξη που δημοσιεύεται σε τέσσερις (4), τουλάχιστον, ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μικρότερο των δεκαπέντε (15) ημερών. Σε περίπτωση πρόσληψης, οι αποδοχές του Ειδικού Επιθεωρητή καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την επιφύλαξη του ανωτάτου ορίου της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α` 176). Σε περίπτωση απόσπασης, οι αποδοχές της κοινής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλονται από τον φορέα υποδοχής. Ειδικά σε περίπτωση απόσπασης από όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον το όργανο αυτό δεν αναλαμβάνει τη μισθοδοσία του, οι ανωτέρω αποδοχές καταβάλλονται από τον φορέα υποδοχής.
- Ο Ειδικός Επιθεωρητής για την εκτέλεση του έργου του και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του άρθρου 48, συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και με κάθε άλλη υπηρεσία ή φορέα του δημόσιου τομέα που εμπλέκεται στην υλοποίηση του έργου του, οι οποίοι παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή.
- Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η θητεία του Ειδικού Επιθεωρητή δύναται να λήξει και πριν από την ολοκλήρωσή της. Ομοίως, δύναται να αρθεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας η απόσπαση με ειδικά αιτιολογημένη κοινή απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αρμόδιου οργάνου του φορέα προέλευσης.
- Για τη διοικητική και επιστημονική υποστήριξη του έργου του Ειδικού Επιθεωρητή συστήνεται Γραφείο Ειδικού Επιθεωρητή. Έργο του Γραφείου Ειδικού Επιθεωρητή είναι η υποστήριξη του Ειδικού Επιθεωρητή στην εκτέλεση του έργου του. Για την εκτέλεση του έργου του, ο Ειδικός Επιθεωρητής υποστηρίζεται διοικητικά και υλικοτεχνικά από την Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν αιτήματος του Ειδικού Επιθεωρητή, το οποίο απευθύνεται στον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, ο οποίος υποχρεούται να το εγκρίνει.
- Προς υποστήριξη του έργου του, ο Ειδικός Επιθεωρητής δύναται να συστήνει και να συγκροτεί, με απόφασή του, ομάδες εργασίας ή επιτροπές συμβουλευτικού χαρακτήρα για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και να ρυθμίζει κάθε σχετική λεπτομέρεια για την οργάνωση και τη λειτουργία τους. Ως μέλη των ομάδων ή των επιτροπών μπορούν να ορίζονται δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί, καθώς και επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες με εμπειρία ή ειδικές γνώσεις συναφείς με τα ανωτέρω θέματα. Ειδικά τα μέλη των ομάδων ή επιτροπών που έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού ή του μετακλητού συνεργάτη, προτείνονται από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο. Τυχόν αποζημίωση καταβάλλεται από το Πράσινο Ταμείο με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΕΛΕΓΧΟΣ
Άρθρο 50
Προσθήκη Κεφαλαίου για τον εντοπισμό, τις καταγγελίες και τον έλεγχο επί αυθαιρέτων – Προσθήκη Κεφαλαίου Β’ στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017
Στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017 (Α’ 167), μετά το άρθρο 125Α, προστίθεται Κεφάλαιο Β’ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΕΛΕΓΧΟΣ»
Άρθρο 51
Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για τον εντοπισμό αυθαιρέτων με χρήση δορυφορικών εικόνων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών – Προσθήκη άρθρου 125Β στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Β ως εξής:
«Άρθρο 125Β
Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για τον εντοπισμό αυθαιρέτων με χρήση δορυφορικών εικόνων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών
- Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δημιουργείται και τηρείται διαδικτυακό χαρτογραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Γεωεντοπισμού Αυθαιρέτων (Π.Σ.Γ.Α.), κατά τον ν. 3882/2010 (Α’ 166). Στο Π.Σ.Γ.Α. τίθεται σε λειτουργία πληροφοριακό υποσύστημα περιοδικής χαρτογράφησης και εντοπισμού κάθε νέου κτίσματος: α) εντός γηπέδου, β) εκτός σχεδίου πόλεως και γ) εκτός ορίων οριοθετημένων οικισμών, από το οποίο ενημερώνεται σχετικά η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος (Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
2.α) Ο εντοπισμός της αυθαίρετης δόμησης για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας μέσω του ελέγχου και της καταστολής των αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών και των αυθαίρετων χρήσεων, δύναται να πραγματοποιείται και με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μηΕ.Α.) ή αεροφωτογραφιών. Αν για τις ανωτέρω απεικονίσεις δεν είναι δυνατή η χρήση Σ.μηΕ.Α. που ανήκουν στο Δημόσιο, η ανωτέρω υπηρεσία είναι δυνατόν να ανατίθεται σε χειριστή που κατέχει άδεια για επαγγελματική χρήση και είναι καταχωρισμένος στο Μητρώο Εκμεταλλευόμενων και Χειριστών Σ.μη.Ε.Α. του άρθρου 11 της υπό στοιχεία Δ/ΥΠΑ/21860/1422/2016 απόφασης του Διοικητή Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Β΄ 3152), όπως εκάστοτε ισχύει. Οι απεικονίσεις αυτές λαμβάνονται με αποκλειστικό σκοπό τον γεωεντοπισμό αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, και στο απολύτως αναγκαίο μέτρο. Αν κατά την εκτέλεση της λήψης των ανωτέρω απεικονίσεων μέσω Σ.μη.Ε.Α. ή αεροφωτογραφιών πραγματοποιείται επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία.
β) Όπου απαγορεύεται η πτήση των ΣΜηΕΑ, η Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. απευθύνεται στη Διεύθυνση «Δ4» της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την εξασφάλιση άδειας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του Κανονισμού – γενικό πλαίσιο πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ (Unmanned Aircraft Systems – UAS, Δ/ΥΠΑ/21860/1422/2016, Β’ 3152). Η έγκριση δίνεται εντός μιας εργάσιμης ημέρας. Μετά την έγκριση των πτήσεων, ο οικείος Φορέας Διαχείρισης ενημερώνεται από τη Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. για την ημερομηνία και το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές πτήσεις. Για τις περιπτώσεις πραγματοποίησης των πτήσεων ΣμηΕ.Α. από ιδιώτες, αυτοί πρέπει να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού βιομηχανικής ασφάλειας σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Βιομηχανικής Ασφάλειας (Β’ 4071/2020).
γ) Με απόφαση του Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση του Προϊσταμένου της Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π., καθορίζονται οι περιοχές και το ειδικότερο αντικείμενο των σχετικών απεικονίσεων, για τις οποίες είναι αναγκαία η χρήση των μέσων αυτών.
δ) Σε κάθε περίπτωση, από τις πτητικές δραστηριότητες της παρούσας εξαιρούνται οι περιοχές που ορίζονται ως Ναυτικά Οχυρά σύμφωνα με τον α.ν. 376/1936. Για τις υπόλοιπες περιοχές πλησίον ή άνωθεν Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες λήψης άδειας από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές. Η λήψη άδειας δίνεται εντός μιας εργάσιμης ημέρας.
Άρθρο 52
Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών – Προσθήκη άρθρου 125Γ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Γ ως εξής:
«Άρθρο 125Γ
Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών
- Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνεται Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών (Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. ή Σύστημα), προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ-gov.gr). Αντικείμενο του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. είναι η δημιουργία και τήρηση: α) ψηφιακού αρχείου καταγγελιών για τον εντοπισμό και τον έλεγχο αυθαίρετων κτιρίων και κατασκευών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, και β) ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την υποβολή των καταγγελιών και των συνοδών στοιχείων που προβλέπονται στο άρθρο 125Δ, καθώς και για την καταγραφή, αξιολόγηση και προτεραιοποίηση της παρακολούθησης της εξέλιξής τους.
- Ο σχεδιασμός, η συνολική υποστήριξη, διαχείριση και η παραγωγική λειτουργία, η τεχνολογική ανάπτυξη, αναβάθμιση και υποστήριξη του Ε.ΗΣ.Υ.ΚΑ. και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, η συντήρηση του εξοπλισμού και του λογισμικού του, καθώς και η τεχνική υποστήριξη των καταγγελλόντων, των μηχανικών και των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη λειτουργία και χρήση του Συστήματος, ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Για την άντληση δεδομένων και αρχείων σχετικά με τα ακίνητα στα οποία αφορούν οι καταγγελίες, το Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. διασυνδέεται με τις υπόλοιπες σχετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, ιδίως το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών «e-Άδειες». Το Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. δύναται να διαλειτουργεί και με άλλα πληροφοριακά συστήματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) και 84 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).
- Το Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία για δύο (2) μήνες. Η λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Μητρώου διαπιστώνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ένα (1) μήνα μετά τη λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Συστήματος αρχίζει η παραγωγική λειτουργία αυτού. Για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Συστήματος εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.».
Άρθρο 53
Διαδικασία υποβολής καταγγελιών στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών – Προσθήκη άρθρου 125Δ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Δ ως εξής:
«Άρθρο 125Δ
Διαδικασία υποβολής καταγγελιών στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών
- Η καταγγελία υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο, τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ή από εξουσιοδοτούμενο μηχανικό.
- Από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Συστήματος, οι καταγγελίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ψηφιακής πλατφόρμας του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγγελιών (Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ.). Εξαιρετικά και αν δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική υποβολή, οι καταγγελίες και τα στοιχεία για την υποστήριξή τους, υποβάλλονται: α) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή β) σε έγχαρτη μορφή, με αυτοπρόσωπη παρουσία ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, στη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ως άνω Υπουργείου.
Αν για τη στοιχειοθέτηση της καταγγελίας χρησιμοποιούνται από τον καταγγέλλοντα απεικονίσεις μέσω Συστήματος μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.), αυτές γίνονται δεκτές αν λαμβάνονται μέσω χειριστή που κατέχει άδεια για επαγγελματική χρήση, είναι καταχωρισμένος στο Μητρώο Εκμεταλλευόμενων και Χειριστών Σ.μη.Ε.Α. του άρθρου 11 της υπό στοιχεία Δ/ΥΠΑ/21860/1422/2016 απόφασης του Διοικητή Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Β΄ 3152) όπως εκάστοτε ισχύει και έχουν τηρηθεί κατά τη λήψη των απεικονίσεων οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας του άρθρου 5 της ιδίας απόφασης. Στην περίπτωση αυτή, στην ανάρτηση των απεικονίσεων στο Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. προβαίνει μόνο ο ανωτέρω χειριστής. Οι αναρτημένες απεικονίσεις διασυνδέονται απευθείας με την καταγγελία, χωρίς να λαμβάνει γνώση ή αντίγραφο αυτών ο καταγγέλλων, ο οποίος δύναται να ενημερώνεται σχετικά μόνο μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ.. Οι απεικονίσεις λαμβάνονται με αποκλειστικό σκοπό τη στοιχειοθέτηση της βασιμότητας της καταγγελίας και τον γεωεντοπισμό του ακινήτου στο οποίο αφορά η καταγγελία, και στο απολύτως αναγκαίο μέτρο. Αν κατά την εκτέλεση της λήψης των ανωτέρω απεικονίσεων μέσω Σ.μη.Ε.Α. πραγματοποιείται επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία.
- Για την υποβολή της καταγγελίας καταβάλλεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου παράβολο ποσού διακοσίων ευρώ (200,00€) μέσω της εφαρμογής «e-paravolo» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου, οι φορείς του δημοσίου τομέα, κατά την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143). Τα έσοδα του λογαριασμού διατίθενται για την καταβολή των αποζημιώσεων των ελεγκτών δόμησης που διεξάγουν τους ελέγχους, καθώς και για τις δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των υπαλλήλων που απαρτίζουν τα κλιμάκια ελέγχου. Το παράβολο επιστρέφεται σε περίπτωση έστω και μερικής ευδοκίμησης της καταγγελίας.
- Αν υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον καταγγέλλοντα, ο εκάστοτε διαχειριστής του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ταυτότητας του καταγγέλλοντος, καθώς και κάθε άλλης πληροφορίας, για την οποία ο καταγγέλλων θεωρεί ότι η αποκάλυψή της είναι εξαιρετικά επιζήμια γι’ αυτόν, εφόσον ο καταγγέλλων προσδιορίζει ειδικά τις πληροφορίες και τους λόγους, για τους οποίους ζητεί τη λήψη μέτρων εμπιστευτικότητας.».
Άρθρο 54
Αξιολόγηση, προτεραιοποίηση και διαχείριση των καταγγελιών – Προσθήκη άρθρου 125Ε στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Ε ως εξής:
«Άρθρο 125Ε
Αξιολόγηση, προτεραιοποίηση και διαχείριση των καταγγελιών
- Αρμόδια υπηρεσία για την ενημέρωση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγγελιών (Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ.) και την καταχώριση και επεξεργασία των δεδομένων και πληροφοριών του Συστήματος, καθώς και για την αξιολόγηση, προτεραιοποίηση και διαχείριση των καταγγελιών είναι η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος (Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επίσης, η Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. είναι αρμόδια για:
α) την ενημέρωση του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. με τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη κάθε καταγγελίας, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων που διενεργήθηκαν και των αποτελεσμάτων τους,
β) την καταχώριση στο ανωτέρω Σύστημα των καταγγελιών που υποβάλλονται σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή λόγω τεχνικού προβλήματος του Συστήματος, σύμφωνα με τις περ. α) και β) της παρ. 2 του άρθρου 125Δ, και
γ) την καταχώριση στο Σύστημα, κατά το στάδιο διενέργειας του ελέγχου του αυθαιρέτου, των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί, μέχρι την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ..
Με εξαίρεση την ανωτέρω ενημέρωση του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ., η Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. δεν υποχρεούται να ενημερώνει τους καταγγέλλοντες ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς πρόσωπα σχετικά με τη διαχείριση και εξέλιξη της καταγγελίας. Οι τελευταίοι δύνανται να ενημερώνονται σχετικά μόνο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Συστήματος.
- Οι καταγγελίες αξιολογούνται βάσει:
α) της συμβατότητάς τους με τις αρμοδιότητες της Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π.,
β) της επάρκειας των στοιχείων που περιέχουν, ώστε να είναι δυνατή η διερεύνησή τους και η διεξαγωγή ελέγχου ή έρευνας.
- Η Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. κατόπιν αξιολόγησης κατά την παρ. 2:
α) Αρχειοθετεί τις προδήλως αβάσιμες ή αστήρικτες καταγγελίες, των οποίων είναι αδύνατη η διερεύνηση. Στην περίπτωση αυτή, ο καταγγέλλων δύναται να συμπληρώσει την καταγγελία του με την προσκομιδή, οποτεδήποτε, κάθε στοιχείου, εγγράφου και πληροφορίας για την υποστήριξή της. Στην περίπτωση αυτή, η καταγγελία επαναξιολογείται. Ως χρόνος υποβολής της λογίζεται ο χρόνος συμπλήρωσης από τον καταγγέλλοντα των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων. Η Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. δεν κωλύεται να επανεξετάσει υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο, λαμβάνοντας υπόψη και αξιολογώντας αυτεπάγγελτα στοιχεία ή πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση, μέσω δημοσιευμάτων του τύπου, στοιχείων από άλλες δημόσιες αρχές ή και άλλες πηγές.
β) Δύναται, ύστερα από την προτεραιοποίηση της καταγγελίας, σύμφωνα με την παρ. 4:
βα) να διατάξει την άμεση διερεύνησή της και τη διεξαγωγή ελέγχου ή
ββ) να την εντάξει στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού ελέγχων που έχει εκπονήσει.
Τυχόν παραίτηση του ενδιαφερομένου από την καταγγελία, δεν συνεπάγεται την αναστολή ή τη ματαίωση του ελέγχου της.
- Για την προτεραιοποίηση της καταγγελίας ως προς τη διεξαγωγή ελέγχου, η οποία δύναται να διενεργείται είτε ηλεκτρονικά μέσω του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ., είτε από τη Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π., λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
α) το μέγεθος του αυθαίρετου κτιρίου ή κατασκευής,
β) η εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας της καταγγελλόμενης πράξης και η αξιολόγηση του άμεσου ή επικείμενου κινδύνου ως προς τις άμεσες ή έμμεσες συνέπειές της στο περιβάλλον, ιδίως στα δάση, τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, στον αιγιαλό, στις παραλίες και στα ρέματα,
γ) η επανάληψη της καταγγελλόμενης πράξης ή η υποτροπή του καταγγελλόμενου.
Μεταξύ των καταγγελιών που προτεραιοποιούνται με βάση τα κριτήρια των περ. α), β) και γ), η Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. μπορεί να συνεκτιμά και τη χρονική προτεραιότητά τους, από την ημερομηνία υποβολής της καταγγελίας ή συμπλήρωσης από τον καταγγέλλοντα των αναγκαίων στοιχείων για τη στοιχειοθέτησή της.
- Για την αξιολόγηση και την προτεραιοποίηση των καταγγελιών το παρόν εφαρμόζεται και στις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ..
- Η Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π., ως υπεύθυνος επεξεργασίας, καθώς και ο εκτελών την επεξεργασία, διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ» (L 119) και τον ν. 4624/2019 (Α` 137).».
Άρθρo 55
Διαδικασία ελέγχου και αυτοψιών – Προσθήκη άρθρου 125ΣΤ ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΣΤ ως εξής:
«Άρθρο 125ΣΤ
Διαδικασία ελέγχου και αυτοψιών
- Τα μέλη των κλιμακίων ελέγχου, μόλις λάβουν την εντολή ελέγχου, αναζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα στοιχεία που κατά την κρίση τους είναι αναγκαία για την πληρότητα του ελέγχου, τα οποία οι ανωτέρω υπηρεσίες χορηγούν αμελλητί. Κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου και μέχρι την έκδοση της έκθεσης αυτοψίας, τα μέλη των κλιμακίων ελέγχου έχουν πρόσβαση και στα στοιχεία των ηλεκτρονικών εφαρμογών, ύστερα από αυθεντικοποίησή τους με τη διαδικασία της κοινής απόφασης της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 125ΙΙ. Αν οι διενεργούντες τον έλεγχο είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο χειριστών Εκμεταλλευόμενων και Χειριστών και του Συστήματος μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.) ή μεταξύ των στοιχείων που τους έχουν χορηγηθεί περιλαμβάνονται απεικονίσεις μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αυτές δύνανται να χρησιμοποιούνται για την καλύτερη αποτύπωση των πορισμάτων τους.
- Η έκθεση αυτοψίας αφορά το αυθαίρετο κτίσμα ή κατασκευή και όχι τον ιδιοκτήτη, νομέα, κάτοχο ή κατασκευαστή του και η μη αναφορά τους δεν ασκεί επιρροή στην πρόοδο της διαδικασίας. Στην έκθεση αυτοψίας διαλαμβάνονται: α) η θέση του κτίσματος ή κατασκευής με συντεταγμένες σε σύστημα αναφοράς «ΕΓΣΑ 87», β) συνοπτική περιγραφή του κτίσματος ή κατασκευής με σκαρίφημα, οι διαστάσεις του και οι διατάξεις που έχουν παραβιαστεί, γ) εισήγηση για τον υπολογισμό του προστίμου ανέγερσης που αναλογεί στην παράβαση, και δ) επισήμανση του δικαιώματος κάθε ενδιαφερομένου για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 125Ζ στο κατά τόπο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων, εντός της ανατρεπτικής προθεσμίας του ίδιου άρθρου.
Αν κατά τη διενέργεια αυτοψίας του κλιμακίου ελέγχου κριθεί ότι απαιτείται η διενέργεια ελέγχου στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, τη ζώνη λιμένα, την παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, καθώς και σε δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, για τη διαπίστωση παραβάσεων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, το κλιμάκιο ελέγχου ενημερώνει εγγράφως και αμελλητί τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντίστοιχα, προκειμένου να μεριμνήσουν για τον ορισμό υπαλλήλων για τη διενέργεια αυτοψίας.
- Η έκθεση αυτοψίας αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην αρμόδια υπηρεσία, οι οποίες με τη σειρά τους αποστέλλουν ανωνυμοποιημένο, ως προς τα στοιχεία των μελών των κλιμακίων ελέγχου, αντίγραφο της έκθεσης, στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία την τοιχοκολλεί αμελλητί στο ακίνητο. Η τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας συνεπάγεται τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών. Η έκθεση αυτοψίας αναρτάται στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανωνυμοποιημένη ως προς τα στοιχεία των μελών του κλιμακίου ελέγχου και του φερόμενου ως κυρίου, νομέα, κατόχου ή κατασκευαστή, αν τα στοιχεία των ανωτέρω αναγράφονται σε αυτήν, με επιμέλεια της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών.
- Σε περίπτωση ασυμφωνίας της έκθεσης αυτοψίας με τον διενεργηθέντα επανέλεγχο που διενεργείται, το κλιμάκιο στο οποίο έχει δοθεί η εντολή για επανέλεγχο, είναι αρμόδιο για την έκδοση της οριστικής έκθεσης αυτοψίας, για την οποία εφαρμόζεται η διαδικασία του παρόντος.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Άρθρο 56
Προσθήκη Κεφαλαίου για τη διοικητική και δικαστική προστασία – Προσθήκη Κεφαλαίου Γ’ στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017
Στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017 (Α’ 167), μετά το άρθρο 125ΣΤ, προστίθεται Κεφάλαιο Γ’ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»
Άρθρο 57
Άσκηση και εξέταση ενδικοφανών προσφυγών – Προσθήκη άρθρου 125Ζ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Ζ ως εξής:
«Άρθρο 125Ζ
Άσκηση και εξέταση προσφυγών
1.α) Κατά της έκθεσης αυτοψίας του άρθρου 125Δ, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο. Η προθεσμία και η άσκηση της προσφυγής έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.
β) Άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής δεν χωρεί εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι:
βα) εκτελούνται οικοδομικές εργασίες (επ’ αυτοφώρω) και δεν υπάρχει έγκυρη πινακίδα του έργου,
ββ) πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές σε ακίνητα των περ. ε), στ), ζ), η), θ), ι), ια), ιβ), ιγ), και ιδ) της παρ. 2 του άρθρου 91,
βγ) πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές στη ζώνη λιμένα, στο υδάτινο στοιχείο, στον πυθμένα θάλασσας και στο υπεδάφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτη πλεύσιμου ποταμού.
Στις υποπερ. βα), ββ) και βγ), εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 125Ι, για την έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης.
- Η προσφυγή της παρ. 1, επί ποινή απαραδέκτου: α) συνοδεύεται από αποδεικτικό καταβολής υπέρ του Πράσινου Ταμείου, παραβόλου αα) διακοσίων (200) ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας έως και τριάντα (30) τ.μ., αβ) πεντακοσίων (500) ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας έως και ογδόντα (80) τ.μ. και αγ) χιλίων (1000) ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας άνω των ογδόντα (80) τ.μ., τα οποία επιστρέφονται αν η προσφυγή γίνει δεκτή, εν όλω ή εν μέρει, β) κοινοποιείται από τον προσφεύγοντα στον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και γ) αναφέρει τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του προσφεύγοντος, τη διεύθυνση κατοικίας του ή την έδρα του, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να του κοινοποιηθεί η πρόσκληση ακρόασης ενώπιον του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και η απόφαση επί της προσφυγής του. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δύναται να αντλείται αυτόματα από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
- Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε έναν (1) μήνα από την υποβολή της, κοινοποιείται δε ηλεκτρονικά στον προσφεύγοντα και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, η οποία ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών.
- Αν απορριφθεί η προσφυγή ή παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την άσκησή της, η έκθεση αυτοψίας καθίσταται οριστική. Η οριστική έκθεση αυτοψίας επέχει θέση πράξης διαπίστωσης παραβάσεων, βάσει της οποίας τα αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές καθίστανται άμεσα κατεδαφιστέα κατά το άρθρο 125Ι και επισύρουν τις κυρώσεις του άρθρου 125Θ.».
Άρθρο 58
Ένδικα βοηθήματα και μέσα – Προσθήκη άρθρου 125Η στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Η ως εξής:
«Άρθρο 125Η
Ένδικα βοηθήματα και μέσα
- Κατά της απόφασης του Κεντρικού Συμβούλιου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), που εκδίδεται επί της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 125Ζ και κατά του πρωτοκόλλου κατεδάφισης του άρθρου 125Ι επιτρέπεται αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου της τοποθεσίας του ακινήτου, εντός της εξηκονθήμερης προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 46 του π.δ. 18/1989 (Α΄ 8), η οποία αρχίζει από την κοινοποίηση της απόφασης του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ή του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. στον προσφεύγοντα ή από την τοιχοκόλληση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης στο κτίσμα ή στην κατασκευή, αντίστοιχα. Η προθεσμία και η άσκηση της αίτησης ακύρωσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και του πρωτοκόλλου κατεδάφισης. Ο ενδιαφερόμενος δύναται ωστόσο να ζητήσει από το αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο την αναστολή της εκτέλεσής τους, εφόσον έχει ασκήσει αίτηση ακύρωσης. Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης επιδίδεται με επιμέλεια του αιτούντος, εντός είκοσι τεσσάρων ωρών (24) από την κατάθεσή της, στο όργανο που εξέδωσε την πράξη και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αίτηση ακυρώσεως συζητείται υποχρεωτικά εντός εξήντα (60) ημερών από την κατάθεση της και η οριστική απόφαση εκδίδεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη συζήτηση και σε κάθε περίπτωση εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από την κατάθεσή της. Η απόφαση κοινοποιείται στους διαδίκους με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευσή της.
- Κατά των αποφάσεων επιβολής προστίμου μη έγκαιρης κατεδάφισης του άρθρου 125ΙΓ, χωρεί αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου της τοποθεσίας του ακινήτου εντός της εξηκονθήμερης προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 46 του π.δ. 18/1989, που αρχίζει από την κοινοποίηση τους. Οι λόγοι ακυρώσεως είναι απαράδεκτοι κατά το μέρος που καλύπτονται από την απόφαση, επί της αιτήσεως ακυρώσεως, κατά της απόφασης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ή του πρωτοκόλλου κατεδάφισης.
Τα πρόστιμα μη έγκαιρης κατεδάφισης καθίστανται οριστικά αν: α) δεν ασκήθηκε αίτηση ακυρώσεως, ή β) η ασκηθείσα αίτηση ακυρώσεως απορρίφθηκε εν όλω ή εν μέρει.
Έπειτα, βεβαιώνονται από τις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, εισπράττονται κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190) και αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Άρθρο 59
Προσθήκη Κεφαλαίου για τις κυρώσεις επί αυθαιρέτων – Προσθήκη Κεφαλαίου Δ’ στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017
Στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017 (Α’ 167), μετά το άρθρο 125Η, προστίθεται Κεφάλαιο Δ’ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΚΥΡΩΣΕΙΣ»
Άρθρο 60
Κυρώσεις – Προσθήκη άρθρου 125Θ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Θ ως εξής:
«Άρθρο 125Θ
Κυρώσεις
- Τα αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές και αλλαγές χρήσης που δεν υπάγονται ή δεν έχουν υπαχθεί νομίμως σε διατάξεις περί αναστολής επιβολής κυρώσεων ή δεν αφορούν σε πολεοδομικές παραβάσεις του άρθρου 81, κατεδαφίζονται ή απομακρύνονται υποχρεωτικά.
- Εκτός από την κατεδάφιση, αν διαπιστωθούν αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, επιβάλλονται επίσης:
α) πρόστιμα ανέγερσης και μη έγκαιρης κατεδάφισης, σύμφωνα με το άρθρο 125ΙΓ,
β) ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 125ΙΕ,
γ) αναστολή της άδειας λειτουργίας της οικείας οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 125ΙΣΤ,
δ) διακοπή ρευματοδότησης, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 125ΙΣΤ.».
Άρθρο 61
Άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτου – Προσθήκη άρθρου 125Ι στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Ι ως εξής:
«Άρθρο 125Ι
Άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτου
- Σε περίπτωση εντοπισμού ύστερα από έλεγχο των κλιμακίων ελέγχου αυθαιρέτου κτίσματος ή κατασκευής, κατά την ώρα που κατασκευάζονται (επ` αυτοφώρω) και δεν υπάρχει έγκυρη πινακίδα του έργου, ο φερόμενος ιδιοκτήτης υποβάλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση που υποδεικνύει η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας, στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η νομιμότητα του κτίσματος, της κατασκευής ή της αλλαγής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της άδειας νομιμοποίησης. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία ή τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν τη νομιμότητα της κατασκευής, εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, μέσα σε προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών, πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία τοιχοκολλάται στο ακίνητο, από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
- Η αρμόδια υπηρεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών κατεδαφίζει το αυθαίρετο το αργότερο εντός ενός (1) μηνός και συντάσσει πρακτικό κατεδάφισης. Αν βρεθούν μηχανικά μέσα, ιδίως οχήματα και δομικά μηχανήματα, ή άλλα υλικά, όπως ξυλότυπος και μεταλλότυπος, κατάσχονται και εκποιούνται με απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου, το οποίο ορίζει μεσεγγυούχο για τη φύλαξη των κατασχεμένων έως την εκποίησή τους. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης μεσεγγυούχος ορίζεται ο ιδιοκτήτης, νομέας, κάτοχος ή εργολάβος των αυθαίρετων κατασκευών.».
Άρθρο 62
Οικειοθελής κατεδάφιση αυθαιρέτου και απομάκρυνση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης/Άδεια νομιμοποίησης – Προσθήκη άρθρου 125ΙΑ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΑ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΑ
Οικειοθελής κατεδάφιση αυθαιρέτου και απομάκρυνση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης/Άδεια νομιμοποίησης1. Ο ιδιοκτήτης αυθαίρετου κτίσματος ή κατασκευής δύναται να προβεί αυτοβούλως στην αποδοχή της έκθεσης αυτοψίας και στην κατεδάφιση ή αποκατάσταση της νόμιμης χρήσης, με την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, σύμφωνα με το παρόν. Για τον σκοπό αυτόν, υποβάλλει είτε στη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό, είτε σε έγχαρτη μορφή αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτούμενου, υπεύθυνη δήλωση είτε ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov.gr, με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί στην κατεδάφιση/απομάκρυνση και αποκατάσταση με ίδια μέσα, εντός προθεσμίας τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο. 2. Μετά την κατεδάφιση/απομάκρυνση, που πιστοποιείται από τον ελεγκτή δόμησης που ορίζεται από τον Ειδικό Επιθεωρητή, το κλιμάκιο που είχε συντάξει την έκθεση αυτοψίας ή άλλο κλιμάκιο που συγκροτείται ειδικά για τον σκοπό αυτόν συντάσσει πρωτόκολλο συμμόρφωσης, με το οποίο βεβαιώνεται η εκτέλεση ή μη της κατεδάφισης του συνόλου των αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών και η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και το κοινοποιεί στη Γενική Διεύθυνση Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εφαρμοστούν, κατά περίπτωση, τα διαλαμβανόμενα στις παρ. 3 έως 6. Η Γενική Διεύθυνση Επιθεωρητών και Ελεγκτών μέσω του Ειδικού Επιθεωρητή ελέγχου και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης διατηρεί το δικαίωμα, μετά την πιστοποίηση της κατεδάφισης/αποκατάστασης από τον ελεγκτή δόμησης, να χορηγήσει εντολή επανελέγχου σε κλιμάκιο του άρθρου 125ΙΖ, προκειμένου να επαληθεύσει το πόρισμα του ελεγκτή δόμησης.3. Σε περίπτωση συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη, διαγράφεται το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου ανέγερσης και δεν επιβάλλονται ή ανακαλούνται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 125Θ, ενώ παύει και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 125ΙΕ. Σε περίπτωση μερικής συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη, διαγράφεται το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου ανέγερσης που αναλογεί στα κατεδαφισθέντα κτίσματα και στις αποκατασταθείσες χρήσεις και κατά τα λοιπά επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 125Θ έως 125ΙΕ. Τα προηγούμενα εδάφια της παρούσας δεν εφαρμόζονται αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος. 4. Αν ο ιδιοκτήτης, προβεί στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου ανέγερσης, καθώς και πρόστιμο μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατεδάφισης, από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου, έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια, λειτουργούν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και έχει συντελεστεί υπέρβαση καθ` ύψος, μέχρι δύο (2) μέτρα, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) του προστίμου ανέγερσης και μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατεδάφισης.5. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις της παρ. 3 του άρθρου 81, αν ο υπόχρεος αποκαταστήσει την πολεοδομική παράβαση ή εκδώσει την προβλεπόμενη οικοδομική άδεια, εντός προθεσμίας της παρ. 1 το πρόστιμο ανέγερσης μειώνεται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) και τα πρόστιμα μη έγκαιρης συμμόρφωσης διαγράφονται.».
Άρθρο 63
Κατεδάφιση από το Ελληνικό Δημόσιο – Προσθήκη άρθρου 125ΙΒ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΒ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΒ
Διαδικασία κατεδάφισης από το Ελληνικό Δημόσιο
- Η κατεδάφιση αυθαιρέτων διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ύστερα από απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδίδεται μετά την οριστική απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ή του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας άσκησής της, αντίστοιχα ή από την έκδοση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης του άρθρου 125Ι.
- Για τους σκοπούς της παρ. 1 δύναται να συνάπτονται πολυετείς συμβάσεις πλαίσιο. Σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής των αποφάσεων κατεδάφισης, λόγω της άρνησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων να εκτελέσουν τις σχετικές συμβάσεις, με απόφαση του αρμοδίου για την κατεδάφιση οργάνου, τους επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους από έξι χιλιάδες (6.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανάλογα με το βάρος της παράβασης, βάσει της οποίας επιβάλλεται η κατεδάφιση.
- Κατά την κατεδάφιση του αυθαιρέτου μπορεί να παρίστανται αστυνομικά όργανα ή η λιμενική αρχή για την πρόληψη και καταστολή άδικων πράξεων και μέλη του κλιμακίου που συνέταξαν την έκθεση αυτοψίας ή το πρωτόκολλο κατεδάφισης για την υπόδειξη των αυθαιρέτων. Αν η προσπέλαση στο αυθαίρετο εμποδίζεται για οποιονδήποτε λόγο, ζητείται η συνδρομή της Εισαγγελικής Αρχής. Αν απαιτείται απομάκρυνση των ενοίκων, αυτή γίνεται από αστυνομικά όργανα, η δε εκκένωση του αυθαιρέτου γίνεται από το συνεργείο κατεδάφισης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να εκκενώσουν μόνοι τους το αυθαίρετο κτίσμα, πριν από την κατεδάφιση, εφόσον όμως η εκκένωση με πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου δεν παρεμβάλλει εμπόδια στην κατεδάφιση.
- Για τον τρόπο κατεδάφισης και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, για τα υλικά κατεδάφισης, καθώς και για τη φύλαξη ή φθορά των παραρτημάτων και κινητών πραγμάτων του αυθαιρέτου δεν δημιουργείται ευθύνη του Δημοσίου, των οργάνων του ή των προστηθέντων προσώπων. Για τις κατεδαφίσεις συντάσσεται από τον επικεφαλής του συνεργείου σχετικό πρακτικό στο οποίο αναφέρονται και οι διαστάσεις του κτίσματος που κατεδαφίστηκε.
- Ο κύριος του κτίσματος, το οποίο κρίνεται κατεδαφιστέο, βαρύνεται με τη δαπάνη κατεδάφισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου. Το ποσό της δαπάνης των περ. α) και β) καταλογίζεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και εισπράττεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).
- O προγραμματισμός του έργου των κατεδαφίσεων καθορίζεται ως κάτωθι:
α) κατεδαφίζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και με την εξής σειρά: αα) το σύνολο των νέων αυθαιρέτων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, αβ) το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011, αγ) όσα υπήχθησαν στον παρόντα με ψευδείς δηλώσεις,
β) κατεδαφίζεται αριθμός αυθαιρέτων κατ’ ελάχιστον ίσος με τον αριθμό των οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης του 2022 βα) κατά πενήντα τοις εκατό (50%) με κριτήρια χρονικής προτεραιότητας και ββ) κατά πενήντα τοις εκατό (50%) με κριτήρια περιβαλλοντικά και χωροταξικά, όπως αυτά εξειδικεύονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρ. 4 του άρθρου 125ΚΑ.
Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω δύναται να προτεραιοποιούνται περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες κρίνεται ότι συνεπάγονται σημαντική περιβαλλοντική όχληση.
- Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εγγράφεται υποχρεωτικώς το απαραίτητο κονδύλι για τις κατεδαφίσεις όλων των αυθαιρέτων κατασκευών των δύο (2) προηγούμενων ετών, από το τρέχον έτος κατ’ ελάχιστον.
- Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) επιλαμβάνεται του συντονισμού της διαδικασίας κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης, οι οποίες καθορίζονται σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 21 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160) και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 13 του ν. 3044/2002 (Α΄ 197), μετά την έκδοση της οριστικής πράξης κατεδάφισης. Η Τεχνική Υπηρεσία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., σε συνεργασία με την εκάστοτε Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του άρθρου 34 του ν. 4685/2020 (Α’ 92), εντός της περιοχής της οποίας βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή, αναλαμβάνει την εκτέλεση των έργων κατεδάφισης. Ο κύριος του κτίσματος, το οποίο κρίνεται κατεδαφιστέο, βαρύνεται με τη δαπάνη κατεδάφισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου. Το ποσό της δαπάνης καταλογίζεται με απόφαση του Προέδρου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (4978/2022, Α’ 190).
Άρθρο 64
Πρόστιμα ανέγερσης και μη έγκαιρης κατεδάφισης – Προσθήκη άρθρου 125ΙΓ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΓ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΓ
Πρόστιμα ανέγερσης και μη έγκαιρης κατεδάφισης
- Τα πρόστιμα ανέγερσης και μη έγκαιρης κατεδάφισης αυθαιρέτων υπολογίζονται ως εξής:
α) το πρόστιμο ανέγερσης είναι ίσο με την αξία του αυθαιρέτου (Αα) επί τον συντελεστή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (Σπ). Η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται ως το γινόμενο της επιφάνειάς του, πολλαπλασιαζόμενης επί την τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) της περιοχής του ακινήτου, όπως αυτή ισχύει κατά την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή όπου δεν υπάρχει σύστημα αντικειμενικών αξιών στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με το άρθρο 109. Ειδικά για τα αυθαίρετα της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 125Ζ το πρόστιμο προσαυξάνεται και υπολογίζεται σύμφωνα με τα ποσοστά προσαύξησης του Παραρτήματος Γ΄.
β) Ο συντελεστής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ορίζεται σε:
βα) 1,20: για αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών, δηλαδή εντός περιοχών Natura, δασών, ρεμάτων, αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας-όχθης, κοινόχρηστης παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, ζώνης λιμένα και αρχαιολογικού χώρου ζώνης Α.
ββ) 1,00: για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαιρέτων.
Για κάθε αυθαίρετη κατασκευή, εγκατάσταση ή εργασία που λόγω της φύσης της δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου, η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται αναλυτικά με τιμές προϋπολογισμού κατά το Παράρτημα Β και, αν δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή στο Παράρτημα, με τιμές αγοράς. Ομοίως, με αναλυτικό προϋπολογισμό αντιμετωπίζονται ειδικές πρόχειρες κατασκευές, όπως θερμοκήπια, στέγαστρα βιομηχανικών κτιρίων, καθώς και στέγαστρα εν γένει.
Το ελάχιστο ύψος του προστίμου ανέγερσης είναι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ, για τις περιπτώσεις της υποπερ. (ββ) και χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ για την υποπερ. (βα) της περ. (β) της παρ. 3.
- Από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας μέχρι την κατεδάφιση ή τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, εφόσον προβλέπεται, επιβάλλεται για κάθε έτος μη αποκατάστασης της αυθαιρεσίας, πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης, το οποίο ισούται με το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου ανέγερσης.
Ο υπόχρεος σε κατεδάφιση ή νομιμοποίηση ενημερώνει τον Ειδικό Επιθεωρητή ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης σχετικά με την οικειοθελή κατεδάφιση ή τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ελέγχου της αποκατάστασης της αυθαιρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 125ΙΑ. Από την παράλειψη ενημέρωσης τεκμαίρεται η μη συμμόρφωση του υποχρέου και επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα μη έγκαιρης κατεδάφισης.
Το ελάχιστο ύψος του προστίμου μη έγκαιρης κατεδάφισης είναι εκατό (100) ευρώ, για την υποπερ. ββ) της περ. β της παρ. 1 και επτακόσια πενήντα (750,00) ευρώ για την υποπερ. βα) της περ. β) της παρ. 1.
- Για τις πολεοδομικές παραβάσεις της παρ. 3 του άρθρου 81, πλην της υποπερ. βα) της περ. β) της παρ. 1 του παρόντος, οι κυρώσεις είναι μόνο διοικητικές και ειδικότερα:
α) Το πρόστιμο ανέγερσης των περ. α) έως δ) της παρ. 3 του άρθρου 81 ανέρχεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της αξίας τους.
β) Για την περ. γ), εφόσον πρόκειται για χώρο με χρήση κατοικία, το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται στο πέντε τοις εκατό (5%) της αξίας του.
Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο ανέγερσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
γ) Το πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης των περ. α), β), γ) και δ) της παρ. 3 του άρθρου 81 ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του προστίμου ανέγερσης για κάθε έτος διατήρησης. Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του ελαχίστου προστίμου ανέγερσης ετησίως.
δ) Το πρόστιμο ανέγερσης για τις πολεοδομικές παραβάσεις των περ. ε), στ) και ζ) της παρ. 3 του άρθρου 81, ανέρχεται σε χίλια (1000) ευρώ, ανά περίπτωση πολεοδομικής παράβασης. Το πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης των ανωτέρω περιπτώσεων ανέρχεται στο είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου ανέγερσης ετησίως, με δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ποσού διπλάσιου του προστίμου ανέγερσης για την οριστική διατήρησή τους.
Αν ο υπόχρεος συμμορφωθεί με τις πολεοδομικές διατάξεις και αποκαταστήσει την πολεοδομική παράβαση με την απομάκρυνση της χρήσης ή την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή εκδώσει την προβλεπόμενη οικοδομική άδεια όπου επιτρέπεται, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από τη διαπίστωσή της δεν επιβάλλεται πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης και το πρόστιμο ανέγερσης περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση αναθεώρησης οικοδομικής άδειας που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρούνται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου.
- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση αναθεώρησης οικοδομικής άδειας που βρίσκεται σε ισχύ, με μεταβολή του περιγράμματος της οικοδομής ή του συντελεστή δόμησης ή του συντελεστή όγκου, εφόσον έχει προηγηθεί η γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών της περ. δ) του άρθρου 28.
- Δεν επιβάλλονται και δεν αναζητούνται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί με άδεια που εκδόθηκε από την αρμόδια αρχή και μεταγενέστερα ακυρώθηκε ή ανακλήθηκε για οποιοδήποτε λόγο, εκτός αν η ακύρωση ή ανάκληση οφείλεται σε υποβολή αναληθών στοιχείων ή ανακριβείς αποτυπώσεις της υπάρχουσας κατάστασης ή στην εν γένει απατηλή συμπεριφορά του διοικουμένου κατά την έκδοσή της. Η παρούσα δεν θίγει τις διατάξεις περί υποχρεωτικής κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων, όπως αυτά ορίζονται στον παρόντα.».
Άρθρο 65
Τιμή ζώνης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 109 ν. 4495/2017
Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 2 του άρθρου 109 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167), περί υπολογισμού προστίμου, αντικαθίστανται, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Για τα υπόλοιπα ακίνητα της επικράτειας, αν δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου ή της αξίας των παραβάσεων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο και, αν δεν έχει καθοριστεί αυτή, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στον οικείο δήμο και αν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο. Για τον υπολογισμό του προστίμου στις περιοχές αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, όχθης, κοινόχρηστης παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, ζώνης λιμένα, λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη τιμή ζώνης των όμορων ακινήτων. Αν η μέγιστη τιμή ζώνης δεν έχει καθοριστεί, ισχύει το πρώτο εδάφιο.».
Άρθρο 66
Τρόπος καταβολής και απόδοσης προστίμων – Προσθήκη άρθρου 125ΙΔ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΔ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΔ
Τρόπος καταβολής και απόδοσης προστίμων
- Τα πρόστιμα βεβαιώνονται με απόφαση του Ειδικού Επιθεωρητή ελέγχου και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής και σε περίπτωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής από την απόφαση επί αυτής, και αποστέλλονται στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.
- Τα πρόστιμα ανέγερσης των αυθαιρέτων καταβάλλονται από τον υπόχρεο σε τριάντα (30) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα πρόστιμα μη έγκαιρης κατεδάφισης σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέσα στον επόμενο μήνα από τη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.
- Αν το οφειλόμενο πρόστιμο εξοφληθεί ολόκληρο εντός του πρώτου μηνός από τη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία, παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του ποσού αυτού. Από την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου εξαιρούνται τα αυθαίρετα εντός προστατευόμενων περιοχών, ιδίως των αιγιαλών και των κοινόχρηστων παραλιών.
- Τα ανωτέρω επιβαλλόμενα πρόστιμα αποδίδονται: α) κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%), στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις ελέγχου και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης, καθώς και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, β) κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διενέργεια των κατεδαφίσεων.».
Άρθρο 67
Ποινικές κυρώσεις – Προσθήκη άρθρου 125ΙΕ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΕ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΕ
Ποινικές κυρώσεις
- Οι ιδιοκτήτες ή εντολείς κατασκευής ή εγκατάστασης αυθαιρέτων κατασκευών ή αλλαγών χρήσεως αντίστοιχα και οι εργολάβοι κατασκευής τους τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Κατά την επιμέτρηση της ποινής του πρώτου εδαφίου λαμβάνονται υποχρεωτικά και αναλογικά υπόψη η αξία της αυθαίρετης κατασκευής και ο βαθμός υποβάθμισης του φυσικού ή πολιτιστικού περιβάλλοντος. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται και οι μηχανικοί που εκπόνησαν τις μελέτες ή έχουν την επίβλεψη του έργου, αν διαπιστωθεί ότι οι μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την εκπόνησή τους ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης ή αν διαπιστωθεί ότι οι εργασίες δόμησης δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης. Για απλές υπερβάσεις άδειας κατασκευής μπορεί να επιβληθεί ελαττωμένη ποινή σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95).
- Για την εκτέλεση εργασιών δόμησης, χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση αυτής, στον αιγιαλό, την παραλία, τη θάλασσα, τον πυθμένα, τη ζώνη λιμένα, τη μεγάλη λίμνη, πλεύσιμο ποταμό, ρέματα, όχθη ή παρόχθια ζώνη μεγάλης λίμνης ή πλεύσιμου ποταμού, στους βιότοπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ιστορικούς τόπους, σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία και σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α΄ 289), διπλασιάζονται τα ελάχιστα και μέγιστα όρια των χρηματικών ποινών της παρ. 1.».
Άρθρο 68
Αναστολή λειτουργίας για οικονομικές δραστηριότητες και διακοπή ρευματοδότησης – Προσθήκη άρθρου 125ΙΣΤ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΣΤ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΣΤ
Αναστολή λειτουργίας για οικονομικές δραστηριότητες και διακοπή ρευματοδότησης
- Σε περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών και αυθαιρέτων αλλαγών χρήσεως, αν πρόκειται για χώρο στον οποίο ασκείται οικονομική δραστηριότητα ή χρησιμοποιείται για την άσκηση και την υποστήριξη της εν γένει λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας: α) επιβάλλεται προσωρινή αφαίρεσητης άδειας ή της έγκρισης λειτουργίας ή β) εκδίδεται απόφαση προσωρινής διακοπής της λειτουργίας για τις περιπτώσεις άσκησης οικονομικής δραστηριότητας με γνωστοποίηση.
Αρμόδια αρχή για την έκδοση των ως άνω διοικητικών πράξεων είναι η αρχή που εκδίδει την άδεια ή την έγκριση ή η αρχή στην οποία υποβάλλεται η γνωστοποίηση για τη λειτουργία της δραστηριότητας.
- Σε περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρέτων κατασκευών και αυθαιρέτων αλλαγών χρήσεως σε χώρους άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς προηγούμενη διαδικασία άδειας, έγκρισης ή γνωστοποίησης, η απόφαση διακοπής της λειτουργίας εκδίδεται από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Οι διοικητικές πράξεις της προσωρινής αφαίρεσης της άδειας ή της έγκρισης και της προσωρινής διακοπής της λειτουργίας υλοποιούνται με σφράγιση του χώρου της εγκατάστασης και του παραγωγικού της εξοπλισμού. Όπου δεν ορίζεται ρητά, αρμόδιο όργανο για την εκτέλεση της σφράγισης είναι η αρχή που εξέδωσε τη διοικητική πράξη του πρώτου εδαφίου. Το αρμόδιο όργανο, κατά την εκτέλεση της σφράγισης, δύναται, όπου κρίνει αναγκαίο, να ζητά τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία την παρέχει σύμφωνα με τα άρθρα 159 και 161 του π.δ. 141/1991 (Α΄ 58). Η σφράγιση διενεργείται άμεσα, χωρίς έκδοση διακριτής απόφασης, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
- Η προσωρινή αφαίρεση της άδειας/έγκρισης ή διακοπή της λειτουργίας και η σφράγιση επιβάλλονται ανεξάρτητα από την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και παραμένουν σε ισχύ κατά τον χρόνο εξέτασης αυτής. Αφορούν δε το σύνολο της υποστήριξης και λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας, στις εγκαταστάσεις της οποίας περιλαμβάνονται οι αυθαίρετες κατασκευές, καθώς και τυχόν άλλες υποστηριζόμενες ή εξαρτώμενες λειτουργικά από τις αυθαίρετες κατασκευές οικονομικές δραστηριότητες. Η αποσφράγιση εγκατάστασης που έχει σφραγιστεί σύμφωνα με το παρόν διενεργείται αν αποδεδειγμένα παύσουν να συντρέχουν οι λόγοι και οι προϋποθέσεις επιβολής της σφράγισης. Η παραβίαση της σφράγισης τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 178 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95).
- Ταυτόχρονα με τις κυρώσεις της παρ. 1 δύναται να επιβάλλεται και διακοπή ρευματοδότησης κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών προς τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
Άρθρο 69
Προσθήκη Κεφαλαίου για την υποστήριξη της διοικητικής διαδικασίας και των οργάνων καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης – Προσθήκη Κεφαλαίου Ε’ στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017
Στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017 (Α’ 167), μετά το άρθρο 125ΙΣΤ, προστίθεται Κεφάλαιο Ε’ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ»
Άρθρο 70
Όργανα ελέγχου – Προσθήκη άρθρου 125ΙΖ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΖ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΖ
Όργανα ελέγχου
- Οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι της αυθαίρετης δόμησης διενεργούνται δυνάμει σχετικής εντολής του Ειδικού Επιθεωρητή που μπορεί να αφορούν σε ένα ή περισσότερα κτίσματα και κατασκευές ή σε γεωγραφικά προσδιορισμένη περιοχή, από κλιμάκια ελέγχου τα οποία αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) μέλη που προέρχονται από μια ή περισσότερες από τις κάτωθι κατηγορίες οργάνων ελέγχου, οι οποίες συνιστούν το Μητρώο Οργάνων Ελέγχου Αυθαίρετης Δόμησης:
α) Τους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτή δυνάμει των υπ’ αρ. οικ. 62268/10.8.2018 και 15217/21.2.2019 αποφάσεων του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, όπως εκάστοτε ισχύουν.
β) Τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
γ) Τους υπαλλήλους των Κτηματικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που υποδεικνύονται για τον σκοπό αυτόν, για όλη την επικράτεια.
δ) Τους Υπαλλήλους των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών και των Διευθύνσεων Αναδασώσεων της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υποδεικνύονται για τον σκοπό αυτόν, για όλη την επικράτεια, και ανά κατά τόπο αρμόδια δασική υπηρεσία, από τη Γενική Διεύθυνση Δασών.
Σε περίπτωση μη υπόδειξης των υπαλλήλων των περ. γ) και δ) μέσα στην προθεσμία που τάσσεται από τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, τα μέλη των κλιμακίων ελέγχου από τις ανωτέρω κατηγορίες υπαλλήλων, ορίζονται από το σύνολο των υπαλλήλων των υπηρεσιών των περ. γ) και δ) κατηγορίας κλάδων Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
ε) Τους ελεγκτές δόμησης που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης του άρθρου 14 του ν. 4030/2011 (Α΄249) που τηρείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
στ) Το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού και του προσωπικού φύλαξης των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συμπεριλαμβανομένου και του μεταφερόμενου προσωπικού στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, των καταργηθέντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο οποίο έχει ανατεθεί, με το άρθρο 34 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92), η αρμοδιότητα ελέγχου για τη διαπίστωση περιβαλλοντικών παραβάσεων που απορρέουν από τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160). Στις περιπτώσεις κατασκευών στη θαλάσσια ζώνη, η διενέργεια αυτοψίας ανατίθεται σε καταδυτικά συνεργεία καταχωρημένα στο μητρώο που τηρείται από τις λιμενικές αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αρ. 10, περί καταδυτικών εργασιών, όπως αυτός εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 3131.1/20/95/17.11.1995 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β’ 978), όπως εκάστοτε ισχύει.
Οι εντολές ελέγχου δύναται να εκδίδονται και κατά παρέκκλιση του ετήσιου στρατηγικού σχεδίου ελέγχων και των σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ο Ειδικός Επιθεωρητής για τον Ελεγχο και την Καταστολή της Αυθαίρετης Δόμησης, δύναται αυτεπάγγελτα ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας, να εκδίδει εντολές για τη διενέργεια επανελέγχου της έκθεσης αυτοψίας του άρθρου 125ΣΤ.
- Τα κλιμάκια ελέγχου συγκροτούνται με μη δημοσιευτέα απόφαση του Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης, η οποία μπορεί να εκδίδεται και ύστερα από κλήρωση μεταξύ των κατηγοριών των οργάνων ελέγχου της παρ. 1 που διενεργείται ηλεκτρονικά, και κοινοποιείται αποκλειστικά στα οριζόμενα μέλη. Κατ’ εξαίρεση, κλιμάκια ελέγχου μπορεί να συγκροτούνται, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας κλήρωσης, και με μη δημοσιευτέα απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, η οποία υπόκειται στους περιορισμούς του πρώτου εδαφίου. Με τις ανωτέρω αποφάσεις, δύναται να συγκροτούνται και περισσότερα του ενός κλιμάκια ελέγχου.».
Άρθρo 71
Ακαταδίωκτο και ασφάλεια των μελών των κλιμακίων ελέγχου – Προσθήκη άρθρου 125ΙΗ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΗ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΗ
Ακαταδίωκτο και ασφάλεια των μελών των κλιμακίων ελέγχου
- Τα μέλη των κλιμακίων ελέγχου, όταν δρουν μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους για τη διενέργεια ελέγχου ή επανελέγχου που τους ανατίθεται, σύμφωνα με τον παρόντα, καθώς και ο Ειδικός Επιθεωρητής Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν την εφαρμογή του, εκτός αν: α) ενήργησαν με πρόθεση για να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε τρίτον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή τρίτον, β) παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων, που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, γ) παρέβησαν το καθήκον εχεμύθειας του άρθρου 26 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
- α) Αν τα μέλη των κλιμακίων ελέγχου ή ο Ειδικός Επιθεωρητής Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης διώκονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με την παρ. 1, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, δύναται να ανατίθεται:
αα) σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μέχρι τον βαθμό του Δικαστικού Πληρεξουσίου Α’ τάξης, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4831/2021 (Α΄ 170),
αβ) σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο, σύμφωνα με την παρ. 3.
β) Αν τα μέλη των κλιμακίων ελέγχου ή ο Ειδικός Επιθεωρητής Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με την παρ. 1, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, δύναται να ανατίθεται σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο, σύμφωνα με την παρ. 3, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Αν τα μέλη των κλιμακίων ελέγχου ή ο Ειδικός Επιθεωρητής Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης εκπροσωπούνται από δικηγόρο στις αναφερόμενες στην παρ. 2 υποθέσεις, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους καταβάλλονται απολογιστικά σε βάρος του προϋπολογισμού του ανωτέρω υπουργείου, οι δαπάνες στις οποίες αυτοί υποβλήθηκαν μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσής τους, εφόσον: α) για τις ποινικές υποθέσεις εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, με την οποία οι ελεγκτές κηρύσσονται αθώοι ή απαλλάσσονται των κατηγοριών ή αμετάκλητο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου παύει οριστικά την ποινική δίωξη εναντίον τους ή θέτει την υπόθεση στο αρχείο, β) για τις αστικές υποθέσεις, εκδίδεται αμετάκλητη δικαστική απόφαση, με την οποία απορρίπτεται η αγωγή που ασκήθηκε εναντίον τους. Το αιτούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α΄ 208) και των παραρτημάτων αυτού.
- Στα μέλη των κλιμακίων ελέγχου και τον Ειδικό Επιθεωρητή, κατά τη διάρκεια διενέργειας της αυτοψίας ή και μέχρι την περαίωση της διαδικασίας ελέγχου, σύμφωνα με την εντολή ελέγχου, είναι δυνατόν να παρέχεται, ύστερα από αίτηση των ιδίων ή του Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης, αστυνομική προστασία από πιθανολογούμενες πράξεις εκφοβισμού ή αντεκδίκησης ή παρακώλυσης της διαδικασίας των αυτοψιών και του ελέγχου.».
Άρθρο 72
Στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών και της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 125ΙΘ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΘ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΘ
Στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών και της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
1. Για την αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των άρθρων 125ΙΣΤ, 125Β, 125Δ και 125Ε συστήνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οργανικές θέσεις, ως εξής:α) στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, είκοσι (20) θέσεις μονίμου προσωπικού κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και ειδικότερα έξι (6) θέσεις πολιτικών μηχανικών, έξι (6) αρχιτεκτόνων, έξι (6) τοπογράφων, ενός (1) νομικού και ενός (1) οικονομολόγου, και β) στη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος (Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π.), είκοσι (20) θέσεις μονίμου προσωπικού κατηγορίας ΠΕ και ειδικότερα επτά (7) πολιτικών μηχανικών, έξι (6) αρχιτεκτόνων και επτά (7) τοπογράφων. Οι ανωτέρω θέσεις δεν δύναται να κατανεμηθούν σε άλλη οργανική μονάδα του Υπουργείου.
- Έως την κάλυψη των θέσεων της παρ. 1 για τις ανάγκες άσκησης των αρμοδιοτήτων του παρόντος συνιστάται Μητρώο υποστήριξης ελέγχου αυθαιρέτων. Το Μητρώο τηρείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο Μητρώο εγγράφονται πρόσωπα με εξειδικευμένη και επαρκή εμπειρία στα αντικείμενα που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών. Τα μέλη του Μητρώου μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και μέσω νομικών προσώπων, στα οποία συμμετέχουν ή με τα οποία συνδέονται συμβατικά.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 73
Τελικές διατάξεις – Έγκριση εκτέλεσης εργασιών για κατεδάφιση ειδικών περιπτώσεων κτιρίων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 29 ν. 4495/2017
Το εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167), περί έγκρισης εκτέλεσης εργασιών, αντικαθίσταται, η φράση της περ. γ) «εφόσον δεν αφορούν σε κτίσματα που υφίστανται προ του έτους 1955» αφαιρείται, προστίθενται νέα εδάφια δεύτερο και τελευταίο, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Για τις εργασίες της παρούσας, απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών, η οποία εκδίδεται αυτόματα, ύστερα από ηλεκτρονική υποβολή τεχνικής έκθεσης και των δικαιολογητικών από τα οποία προκύπτει το δικαίωμα υπαγωγής στην παρούσα, όπως έκθεση επικινδύνως ετοιμόρροπου, έκθεση περί εφαρμογής μέτρων ασφαλείας, έκθεση-αυτοψίας αυθαιρέτου/πρωτόκολλο κατεδάφισης, περαίωση της δήλωσης, καθώς και δήλωσης αρμόδιου μηχανικού ότι αναλαμβάνει την επίβλεψη, σύμφωνα με τους όρους που ορίζει με πράξη το Τμήμα Ελέγχου Δόμησης – Τοπικό Παρατηρητήριο:
α) κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων, που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα, σύμφωνα με τις διατάξεις για επικίνδυνες οικοδομές,
β) εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, που καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, σε κτίριο ή κατασκευές που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες,
γ) κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 106 του παρόντος ή στην παρ. 1α του άρθρου 23 του ν. 4178/2013 (Α` 174), ή αυθαιρέτων κατασκευών, για τις οποίες έχει περαιωθεί η διαδικασία σύμφωνα με τους ν. 3775/2009 (Α` 122) και 3843/2010 (Α΄ 62), καθώς και των κατασκευών που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 4178/2013 και του παρόντος και για τις οποίες έχει περαιωθεί η διαδικασία ή είναι σε στάδιο οριστικής υπαγωγής και έχει ολοκληρωθεί η υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 99 και ειδικότερες διατάξεις του παρόντος.
Αν οι ανωτέρω εργασίες αφορούν σε κτίσματα που υφίστανται προ του έτους 1955, απαιτείται και η υποβολή σχετικής γνωμοδότησης του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Στις περ. α) και γ), για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών απαιτείται επιπλέον να υποβληθούν στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΣΔΑ), παρέχοντας τουλάχιστον τις πληροφορίες της παρ. 2 του άρθρου 7 της υπό στοιχεία 36259/1757/Ε103/2010 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β` 1312), τα οποία συνοδεύονται από αντίγραφο υπογεγραμμένης σύμβασης του διαχειριστή των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) με εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ΑΕΚΚ ή απόφαση έγκρισης Ατομικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΑΣΕΔ) από το Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Για τις περιφερειακές ενότητες στις οποίες δεν υπάρχει εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ΑΕΚΚ, αντί του αντιγράφου της υπογεγραμμένης σύμβασης, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή των ΑΕΚΚ για τη διασφάλιση της διαχείρισης των παραγόμενων ΑΕΚΚ και για τη συνεργασία του με ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ σε οποιαδήποτε φάση εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών εγκριθεί η λειτουργία του στην αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα.
Ο αριθμός της έγκρισης που εκδίδεται ηλεκτρονικά, αναρτάται αμελλητί στο διαδίκτυο. Κατόπιν αυτού επιτρέπεται η έναρξη των εργασιών των περ. α), β) και γ).».
Άρθρο 74
Προσθήκη Κεφαλαίου για τις εξουσιοδοτικές και μεταβατικές διατάξεις – Προσθήκη Κεφαλαίου ΣΤ’ στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017
Στο Τμήμα ΔΑ’ του ν. 4495/2017 (Α’ 167), μετά το άρθρο 125ΙΘ, προστίθεται Κεφάλαιο ΣΤ’ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
Άρθρο 75
Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Προσθήκη άρθρου 125Κ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125Κ ως εξής:
«Άρθρο 125Κ
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται η διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ο τρόπος λειτουργίας του διαδικτυακού χαρτογραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Γεωεντοπισμού Αυθαιρέτων του άρθρου 125Β, καθώς και οι επιπλέον λειτουργίες και υπηρεσίες που διατίθενται σ’ αυτό μέσω αυτού.
- α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, οι όροι, ο ειδικότερος χρόνος υλοποίησης του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγγελιών (Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ.) του άρθρου 125Γ, τα αρμόδια για την υλοποίηση όργανα και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη διαχείριση, την παρακολούθηση, τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση, τη λειτουργία και την εκτέλεσή του, καθώς και οι αναγκαίες λεπτομέρειες και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Συστήματος, οι τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες για την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητάς του και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση, δύναται να καθορίζεται η έναρξη του χρόνου της δοκιμαστικής και της παραγωγικής λειτουργίας του Συστήματος.
β) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), εξειδικεύονται οι επιμέρους υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και οι αρμοδιότητες εκάστου στο πλαίσιο της ανάθεσης της διαχείρισης και λειτουργίας του Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ. στο Τ.Ε.Ε., κατά την παρ. 2 του άρθρου 125Γ.
- α) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται η προτυποποιημένη μορφή της ηλεκτρονικής και έντυπης καταγγελίας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 125Δ.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξειδικεύεται η διαδικασία ψηφιακής υποβολής καταγγελιών της παρ. 2 του άρθρου 125Δ, τα πεδία και στοιχεία που συμπληρώνονται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξειδικεύεται η διαδικασία υποβολής καταγγελιών της παρ. 2 του άρθρου 125Δ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έγχαρτα, ο χρόνος ενεργοποίησης αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
δ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται η διαδικασία για την επιστροφή του παραβόλου της παρ. 5 του άρθρου 125Δ στον καταγγέλλοντα σε περίπτωση ευδοκίμησης της καταγγελίας του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ως άνω παραγράφου.
ε) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύναται να καθορίζονται οι διαδικασίες και τα ειδικότερα κριτήρια, πλέον αυτών των παρ. 2 και 4 του άρθρου 125Ε για την αξιολόγηση και την προτεραιοποίηση της καταγγελίας και για την περαιτέρω διαχείρισή της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των άρθρων 125Δ και 125Ε.
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται τα κριτήρια της περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 125Ι.
- α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων ανέγερσης και μη έγκαιρης κατεδάφισης που επιβάλλονται για αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, σύμφωνα με το άρθρο 125ΙΓ, οι σχετικές παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη και ειδικότερα ο υπολογισμός της αξίας του αυθαίρετου και ο συντελεστής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να προβλέπεται υποχρέωση απόδοσης μέρους των προστίμων του άρθρου 125ΙΓ, που δεν δύναται να ξεπερνά το συνολικό ποσοστό του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), σε εποπτευόμενους φορείς των οικείων Υπουργείων και ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στη διαδικασία και τον τρόπο απόδοσης των ποσοστών αυτών.
- α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζεται τo ανώτατο όριο των ημερών για τις οποίες καταβάλλεται αποζημίωση για τη διανυκτέρευση των μελών των κλιμακίων ελέγχου του άρθρου 125ΙΖ και των προσώπων που ασκούν συντονιστικές αρμοδιότητες των αυτοψιών των κλιμακίων ελέγχου, του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών και των προϊσταμένων του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος και Βορείου Ελλάδος, καθώς και των οδηγών αυτών.
β) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται η ειδικότερη διαδικασία για την επιλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των κλιμακίων ελέγχου του άρθρου 125ΙΖ μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης.
- α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία παροχής νομικής υπεράσπισης στα μέλη των κλιμακίων ελέγχου, και κάλυψης των σχετικών δαπανών, προσδιορίζονται το ύψος του ποσού που καταβάλλεται ως δικηγορική αμοιβή, λαμβανομένου υπόψιν του ανωτάτου ορίου όπως αυτό προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 57 ν. 4831/2021 (Α΄ 170), η προθεσμία υποβολής του αιτήματος για την πληρωμή των δαπανών, η διαδικασία επιστροφής των δαπανών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 125ΙΗ.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις, καθώς και η διαδικασία για τη λήψη των μέτρων προστασίας των περ. α) και β) της παρ. 4 του άρθρου 125ΙΗ.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, που εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου 2024, καθορίζονται η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 125Η.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, και Εσωτερικών δύναται να παρατείνεται η προθεσμία της παρ. 4 του άρθρου 125ΙΙΑ.
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται:
α) Οι ειδικότερες αρμοδιότητες της Δ.Ε.Σ.Ε.Δ.Π. και των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών και τα καθήκοντα η άσκηση των οποίων ανατίθεται η σε μέλη του Μητρώου της παρ. 4 του άρθρου 125ΙΘ,
β) τα προσόντα των μελών του Μητρώου,
γ) οι κανόνες που διέπουν την εκτέλεση του έργου τους και τα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησής τους,
δ) οι ασυμβίβαστες ιδιότητες ,
ε) το όργανο και η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης αυτών,
στ) οι διοικητικές κυρώσεις και τα τυχόν χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε αυτούς, τα όργανα, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις επιβολής των κυρώσεων και των προστίμων,
ζ) οι διοικητικές προσφυγές κατά των κυρώσεων, οι προθεσμίες άσκησής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα,
η) το ύψος των αμοιβών,
θ) η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την είσπραξη της αμοιβής,
ι) η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της αμοιβής,
ια) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 4.
Στην ανωτέρω απόφαση, ως προς τις περ. η), θ) και ι), συμπράττει και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.».
Άρθρο 76
Μεταβατικές διατάξεις – Προσθήκη άρθρου 125ΙΙΑ στον ν. 4495/2017
Στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) προστίθεται άρθρο 125ΙΙΑ ως εξής:
«Άρθρο 125ΙΙΑ
Μεταβατικές διατάξεις
- Η περ. ι) του άρθρου 28 περί άδειας νομιμοποίησης δεν εφαρμόζεται για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που εγκαθίστανται μετά την 1η Μαΐου 2024, εκτός:
α) κτισμάτων και κατασκευών των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τυπικό λόγο, αν δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους και εξακολουθούν να ισχύουν κατά την 1η Μαΐου 2024,
β) της παρ. 2 του άρθρου 106, περί κατασκευών ή εγκαταστάσεων ακινήτων στρατηγικών επενδύσεων,
γ) από τις περιπτώσεις που προβλέπεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις.
Το άρθρο 125ΙΑ ισχύει και για τις εκθέσεις αυτοψίας και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν συνταχθεί από τη 2η Νοεμβρίου 2017, μέχρι και την 1η Μαΐου 2024. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες του αυθαιρέτου προβαίνουν σε κατεδάφιση μέχρι την 1η Μαΐου 2024, ύστερα από έκδοση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης της παρ. 4 του άρθρου 29.
- Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον καθορισμό της διαδικασίας συγκρότησης των κλιμακίων ελέγχου, τα κλιμάκια του άρθρου 125ΙΖ συγκροτούνται με μη δημοσιευτέα απόφαση του Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης.
- Μέχρι την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγγελιών (Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ.), οι καταγγελίες υποβάλλονται, αξιολογούνται και ελέγχονται με βάση τη διαδικασία που προβλεπόταν μέχρι την 1η Μαΐου 2024.
- Πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί μέχρι την 1η Μαΐου 2024 εκτελούνται κατά προτεραιότητα, με κριτήριο τη χρονική εγγύτητα της αυθαιρεσίας σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2024, από τις υπηρεσίες που ήταν αρμόδιες για την εκτέλεση των κατεδαφίσεων πριν την 1η Μαΐου 2024. Εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβιβάζουν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το σύνολο των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που δεν έχουν εκτελεστεί, καθώς και έκθεση σχετικά με τις εκτελεσθείσες κατεδαφίσεις από την 1η Μαΐου 2024.
- Συμβάσεις για την εκτέλεση κατεδαφίσεων, οι οποίες έχουν συναφθεί πριν από την 1η Μαΐου 2024, εκτελούνται, σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε κατά τον χρόνο της σύναψής τους.
- Μέχρι την έναρξη ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης της περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 125Κ, για τον καθορισμό της διαδικασίας υπολογισμού των προστίμων που επιβάλλονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος, τα πρόστιμα υπολογίζονται βάσει των άρθρων 94 και 109.
- Μέχρι την ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας για την πλήρη λειτουργία των οργανικών μονάδων του άρθρου 125ΙΘ και την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αρμοδιότητές τους εξακολουθούν να ασκούνται από τα όργανα και τις υπηρεσίες που τις ασκούσαν και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την 1η Μαΐου 2024.
- Μέχρι την έκδοση της κοινής απόφασης της περ. β) της παρ. 8 του άρθρου 125Κ, τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται σύμφωνα με τα άρθρα 159 και 161 του π.δ. 141/1991 (Α’ 58).».
Άρθρο 77
- Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) τα άρθρα 85, 91, 92, 93, και 95 του ν. 4495/2017 (Α’ 167),
β) οι παρ. 4 έως 10 του άρθρου 27 του ν. 2971/2001 (Α’ 285),
γ) το άρθρο 67Α του ν. 998/1979 (Α’ 289),
δ) κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος.
- Για τους σκοπούς του παρόντος δεν εφαρμόζονται οι παρ. 4 έως 10 του άρθρου 27 του ν. 2971/2001 και η παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 5092/2024 (Α΄ 33).
ΜΕΡΟΣ Γ’
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4067/2012
Άρθρο 78
Πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν χωροθετηθεί με εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου
Σε αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν χωροθετηθεί με εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου ή άλλα διατάγματα χρήσεων γης) ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως τα διατάγματα της παρ. 2 του άρθρου 10 του από 17.71923/16.8.1923 ν.δ. (Α΄ 228) ή Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α΄ 33) ή Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων του άρθρου 12 του ν. 3986/20122 (Α΄ 152) ή Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων του άρθρου 24 του ν. 3894/2010 (Α΄ 204) και του ν. 4608/2019 (Α΄ 66) ή αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού δια των οποίων καθορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, και βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, η πρόσβαση μπορεί να γίνεται και από δασικές οδούς.
Άρθρο 79
Κατασκευή υποσταθμών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και επέκταση των θεμελίων των κτιρίων στα προκήπια – Προσθήκη περ. λδ στην παρ. 6 του άρθρου 11 και τροποποίηση άρθρου 17 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
- Στο τέλος της παρ. 6 του άρθρου 11 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99), περί μη προσμετρήσεων στον συντελεστή δόμησης, προστίθεται περ. λδ ως εξής:
«λδ. Οι υποσταθμοί διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζονται από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., σε οποιαδήποτε θέση ή στάθμη βρίσκονται, εντός του κτιρίου ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου/γηπέδου.».
- Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 17 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, περί ελάχιστων αποστάσεων, προστίθεται περ. ιγ) ως εξής:
«ιγ) Υπέργειοι υποσταθμοί διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ Α.Ε.) που δεν μπορούν να κατασκευαστούν σε άλλη υπόγεια ή ισόγεια στάθμη του κτιρίου ή κάτω από την επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου συμπεριλαμβανομένων του προκηπίου και των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ και δ.».
- Στην παρ. 6 του άρθρου 17 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, το εισαγωγικό εδάφιο, τροποποιείται ως προς τις επεμβάσεις, κάτω από την οριστική στάθμη των ακάλυπτων χώρων, διευρύνεται, τα δύο τελευταία εδάφια της περ. β), περί προϋποθέσεων επέκτασης υπογείων ορόφων και κατασκευής κάτω από την επιφάνεια των προκήπιων, καταργούνται, προστίθεται περ. δ), και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους των ακάλυπτων χώρων συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων τους που βρίσκονται κάτω, εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του οικοπέδου ή γηπέδου, επιτρέπονται:
α) Η κατασκευή δεξαμενών (αποχέτευσης ακαθάρτων, νερού, υγρών και αερίων καυσίμων), αποθήκης συσσωρευτών φωτοβολταϊκών συστημάτων, μηχανοστασίων υδροστασίων για επεξεργασία νερού, δικτύων για την εξυπηρέτηση του κτιρίου και των απαραιτήτων για τη λειτουργία ασκεπούς πισίνας εγκαταστάσεων, τεχνικών συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων και ανακύκλωσης απορριμμάτων, εγκαταστάσεων γεωθερμίας, σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
β) Η επέκταση υπογείων ορόφων με τις χρήσεις που ορίζονται στο άρθρο 11:
Για οικόπεδα εμβαδού έως και εξακοσίων (600) τ.μ. επιτρέπεται έως τα όρια του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επιτρέπεται η εξαγορά των θέσεων στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη.
Σε οικόπεδα εμβαδού από εξακόσια (600) τ.μ. έως χίλια (1000) τ.μ. επιτρέπεται επέκταση των υπογείων έξω από το περίγραμμα της κάλυψης του κτιρίου και έως τα όρια του οικοπέδου σε ποσοστό έως και 80% του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτήν, επιτρέπεται η εξαγορά των θέσεων στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη, σε ποσοστό έως και 30% του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων.
Σε περίπτωση που στα οικόπεδα αυτά δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης στον πρώτο υπόγειο όροφο, μπορεί να επεκτείνονται όλοι οι υπόγειοι όροφοι έως και 100% του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτήν, επιτρέπεται η εξαγορά των θέσεων στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη, σε ποσοστό έως και 15% του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων.
Σε οικόπεδα εμβαδού άνω των χιλίων (1000) τ.μ. επιτρέπεται επέκταση των υπογείων έξω από το περίγραμμα της κάλυψης του κτιρίου και έως τα όρια του οικοπέδου σε ποσοστό έως και 70% του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτήν, δεν επιτρέπεται εξαγορά θέσεων στάθμευσης.
γ) Εντός και εκτός περιγράμματος κτιρίων και κάτω από την οριστική στάθμη εδάφους (υπόγειοι χώροι και ακάλυπτοι χώροι) επιτρέπονται υδατοδεξαμενές, πισίνες με τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους εγκαταστάσεις σε επαφή με δομικά στοιχεία και με τα όρια του οικοπέδου.
δ) Η κατασκευή υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ Α.Ε. είτε αυτοτελούς, είτε σε τμήμα επέκτασης υπογείου του κτιρίου.».
- Οι υποπερ. δ) και ε) της περ. Α. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) Διαπλατύνσεις των θεμελίων εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από σαράντα (40) εκατοστά από τη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους.
ε) Υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος, που κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ Α.Ε. με στάθμη της πλάκας επικάλυψης ενός (1,00) μ. τουλάχιστον κάτω από τη στάθμη της οδού και του πέριξ εδάφους.».
- Στην περ. Α της παρ. 8 του άρθρου 17 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού προστίθεται περ. θ ως εξής:
«θ) Οι επεκτάσεις υπογείων ορόφων με τις χρήσεις του άρθρου 11,μ εφόσον η στάθμη της πλάκας επικάλυψης βρίσκεται τουλάχιστον σαράντα (40) εκατοστά κάτω από τη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους.».
Άρθρο 80
Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων – Τροποποίηση άρθρου 14 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Στο άρθρο 14 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99), περί θέσης κτιρίων και εγκαταστάσεων: α) η φράση στο τέλος της περ. β) της παρ. 1 «στο κοινό πλάγιο όριο» αντικαθίσταται από τη φράση «ή να απέχει κατά δ από το κοινό πλάγιο όριο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι δυνατή η εφαρμογή της περ. στ)», β) στην περ. στ) της ίδιας παραγράφου, προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) στην παρ. 2 προστίθεται τελευταίο εδάφιο, δ) στην παρ. 3 η αναφορά σε «Δ» τρέπεται σε «Δ ή δ», ε) στο τέλος της παρ. 4 προστίθεται η φράση «ή εξασφαλίζουν ελάχιστη διάσταση δ κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων», και το άρθρο 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 14
Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων
- Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 1577/1985 (Α’ 210), γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις και διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων σ’ αυτό:
α) η όψη του κτιρίου στο πίσω όριο του οικοπέδου απέχει κατ’ ελάχιστο απόσταση Δ από αυτό. Αν δεν υφίσταται πίσω όριο λόγω σχήματος του οικοπέδου, δεν είναι υποχρεωτική η απόσταση αυτή.
β) όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ από το κοινό όριο και έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστον απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο δύναται να εφάπτεται ή να απέχει κατά δ από το κοινό πλάγιο όριο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι δυνατή η εφαρμογή της περ. στ).
γ) όταν σε οποιοδήποτε τμήμα των πίσω ή πλάγιων ορίων του οικοπέδου εφάπτεται κτίριο οποιασδήποτε χρήσης και χρονολογίας κατασκευής, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στα όρια αυτά.
δ) όταν το όμορο οικόπεδο είναι αδόμητο ή έχει κτίσμα που έχει κατασκευαστεί πριν από την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο, το κτίριο επιτρέπεται να εφάπτεται ή να απέχει από το πλάγιο κοινό όριο απόσταση δ.
ε) όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που προβλεπόταν, λόγω συστημάτων δόμησης που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985, η τοποθέτηση του κτιρίου σε επαφή με πλάγιο κοινό όριο, το κτίσμα μπορεί να τοποθετείται σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα θέσης και χρόνου κατασκευής του κτίσματος του όμορου οικοπέδου.
στ) αν στο δομήσιμο τμήμα του οικοπέδου, που προκύπτει από την εφαρμογή των οικοδομικών γραμμών και των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί διάσταση πλευράς εννέα (9,00) μ. σε κάθε διεύθυνση, τότε το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μέχρι την εξασφάλιση πλευράς κτιρίου εννέα (9,00) μ. σε κάθε διεύθυνση και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου. Η ίδια δυνατότητα τοποθέτησης του κτιρίου μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μπορεί να εφαρμόζεται και για το σύνολο του κοινού ορίου του οικοπέδου όταν αυτό εφάπτεται με περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας και προκύπτει υποχρέωση τήρησης απόστασης για μια τουλάχιστον από αυτές.
ζ) σε γωνιακά οικόπεδα αφήνεται υποχρεωτικά ακάλυπτος δΧδ στην απέναντι της γωνίας θέση του οικοπέδου ή σε θέση που η επιφάνεια αυτή συνέχεται με τους ακάλυπτους των όμορων ιδιοκτησιών, με την επιφύλαξη της περ. στ’.
η) εάν το όριο του οικοπέδου είναι κοινό με περισσότερα του ενός οικόπεδα το κτίριο εφάπτεται ή τοποθετείται σε απόσταση Δ ή δ από το κοινό όριο και υποχρεωτικά μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου αυτού.
θ) σε οικόπεδα όπου κατασκευάζονται περισσότερα του ενός κτίρια, και όταν αυτά δεν εφάπτονται, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους είναι δ.
ι) κτίρια του ίδιου ακινήτου μπορούν να εφάπτονται ή να απέχουν μεταξύ τους κατά ελάχιστη απόσταση 2,50 μ., όταν το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής ή το ύψος στο οποίο εξαντλείται ο σ.δ. δεν ξεπερνά τα 8,50 μ.
- Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 1577/1985. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ. Στην παρούσα εφαρμόζονται οι περ. στ), θ), ι) της παρ. 1 του παρόντος.
- Σε περίπτωση εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή κατά την επέκταση ή αναθεώρησή τους, όπου το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων της περιοχής καθορίζεται μέχρι και οκτώ μέτρα και πενήντα εκατοστά (8,50 μ.) και επιβάλλεται η τήρηση απόστασης του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, επιτρέπεται η απόσταση αυτή να είναι μικρότερη του Δ ή δ της παρ. 1, όχι όμως μικρότερη των 2,50 μ.
- Εσοχές του κτιρίου στην περίπτωση που εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου, μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόσταση από το όμορο κτίριο. Ανοίγματα στις εσοχές αυτές δεν δημιουργούν δουλεία για τα όμορα οικόπεδα και προσμετρώνται στον υπολογισμό των ανοιγμάτων για την επάρκεια φυσικού φωτισμού και αερισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού ή εξασφαλίζουν ελάχιστη διάσταση δ κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων.
- Οι χώροι κλιμακοστασίου καλύπτουν τις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού εφόσον έχουν ανοίγματα προς ακάλυπτους χώρους ή ελεύθερο ανοιχτό χώρο ελάχιστης διάστασης δύο (2,00 μ.) μέτρων κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων. Οι χώροι κύριας χρήσης καλύπτουν τις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού εφόσον έχουν ανοίγματα προς ακάλυπτους χώρους ή ελεύθερο ανοιχτό χώρο ελάχιστης διάστασης δ κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων.».
Άρθρο 81
Κατασκευή ανοικτών εξωστών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 16 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Η παρ. 3 του άρθρου 16 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99), αντικαθίσταται, πλην του τελευταίου της εδαφίου, και διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής, όπως ορίζεται στις υποπερ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 15, έως πλάτους 1/10 Π και όχι περισσότερο των δύο (2,00) μ., όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή και κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον τριών (3,00) μ. από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής, όπως ορίζεται στις υποπερ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 15, έως πλάτους δύο (2,00) μ. όταν η οικοδομική γραμμή δεν ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή. Αν η όψη του κτιρίου δημιουργείται σε υποχώρηση από την οικοδομική γραμμή, το βάθος των ανοικτών εξωστών προσαυξάνεται αναλόγως. Οι ανοικτοί εξώστες δύναται να εισέχουν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου με πλάτος έως 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ τηρώντας παράλληλα απόσταση από τα όρια του οικοπέδου τουλάχιστον ένα (1,00) μ.. Οι εξώστες, αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία της παρ. 1, αν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής και βρίσκονται σε ύψος μικρότερο των πέντε (5) μ., απέχουν τουλάχιστον μηδέν κόμμα πενήντα (0,50) μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου και προς την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής σε οριζόντια προβολή. Εφόσον οι ανοικτοί εξώστες φυτεύονται σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών, σε οποιοδήποτε επίπεδο, συμμετέχουν στον υπολογισμό της φύτευσης κατά το ποσοστό που φυτεύονται.».
Άρθρο 82
Υπαίθριοι χώροι στάθμευσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 17 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Το τελευταίο εδάφιο της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 17 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99) αντικαθίσταται, και η περ. α΄ διαμορφώνεται ως εξής:«α. Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του παραμένει χωρίς επίστρωση και φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Στον υπολογισμό της φύτευσης συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες σε οποιοδήποτε επίπεδο, καθώς και κατασκευές που επιβάλλονται μετά την ανεύρεση μνημείων για την προστασία και ανάδειξή τους, ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.Κάθε επιφάνεια που φυτεύεται σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών συμμετέχει στον υπολογισμό της απαιτούμενης φύτευσης. Στις παραπάνω επιφάνειες συμπεριλαμβάνονται: φυτεμένα στεγασμένα κεκλιμένα επίπεδα – ράμπες, φυτεμένοι ενιαίοι χώροι στάθμευσης, σύμφωνα με την περ. ιγ` της παρ. 6 του άρθρου 11, φυτεμένοι υπαίθριοι χώροι, φυτεμένες εσοχές στο σώμα του κτιρίου, φυτεμένα δώματα ορόφων (που προκύπτουν από υποχώρηση ορόφων) και φυτεμένοι ανοικτοί εξώστες σε οποιοδήποτε επίπεδο.Οι επιφάνειες κάτω από πέργκολες, στέγαστρα και προστεγάσματα δύνανται να συμμετέχουν στον υπολογισμό της φύτευσης εφόσον φυτεύονται στο επίπεδο εδάφους.Αν δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου.».
Άρθρο 83
Προσωρινές κατασκευές – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 21 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99), περί των χώρων τοποθέτησης των προσωρινών κατασκευών, προστίθενται οι ιδιωτικοί χώροι, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η προσωρινή κατασκευή τοποθετείται σε ιδιωτικούς χώρους, σε ιδιωτικούς χώρους παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση όπως ορίζεται στο άρθρο 10 και σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, υπαίθριους ή στεγασμένους, κατά παρέκκλιση των κείμενων πολεοδομικών όρων της περιοχής και υπό την προϋπόθεση ότι επιτρέπονται οι συγκεκριμένες χρήσεις. Για τις προσωρινές κατασκευές απαιτείται έγκριση τοποθέτησης και λειτουργίας από τον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα, κατόπιν υποβολής απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την κατασκευή ή συναρμολόγηση και τοποθέτηση, καθώς και προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος διατήρησης τους.».
Άρθρο 84
Εξουσιοδοτική διάταξη για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας και περιοχές πλησίον ρεμάτων
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων δύναται να καθορίζονται ειδικές κτιριολογικές ή κτιριοδομικές απαιτήσεις των κτιρίων και κατασκευών σε Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, καθώς και σε περιοχές πλησίον ρεμάτων, κατά παρέκκλιση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α΄ 99).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 85
Κίνητρα για την επαναλειτουργία, τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση εγκαταλελειμμένων τουριστικών καταλυμάτων
- Η επαναλειτουργία, ο εκσυγχρονισμός και η επανάχρηση τουριστικών καταλυμάτων της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), τα οποία έχουν παύσει να λειτουργούν αδιαλείπτως για χρονικό διάστημα το οποίο υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) έτη, είναι δυνατή κατόπιν υποβολής αίτησης στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδότησης (ΔΑΟΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον:
α) Αναλυτική τεχνική τεκμηρίωση των ωφελειών οι οποίες προκύπτουν για το περιβάλλον, την τοπική ή εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή από την άμεση επαναλειτουργία ή εκσυγχρονισμό και επανάχρηση του τουριστικού καταλύματος, καθώς και την αποφυγή της κατεδάφισής του ή της περαιτέρω εγκατάλειψης και απαξίωσής του.
β) Φάκελο με το αδειοδοτικό ιστορικό του καταλύματος, από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ανεγερθεί με βάση νόμιμη οικοδομική άδεια ή έχει υπαχθεί στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών. Στο ιστορικό αυτό περιλαμβάνεται και καταγραφή της περιόδου λειτουργίας του καταλύματος η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δέκα (10) έτη.
γ) Αναλυτική περιγραφή του σχεδίου επαναλειτουργίας και των προβλεπόμενων έργων για τον εκσυγχρονισμό, επανάχρηση ή ανακατασκευή του τουριστικού καταλύματος αυστηρά στα όρια των υφιστάμενων κτιριακών περιγραμμάτων.
Δεν θεωρούνται εγκαταλελειμμένα τουριστικά καταλύματα αυτά για τα οποία έχει εκδοθεί την τελευταία δεκαετία οικοδομική άδεια ή αναθεώρηση αυτής ή η διακοπή της λειτουργίας τους οφείλεται σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών ή σε πολεοδομική παράβαση.
- Η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τις χρήσεις γης της περιοχής. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης για την περιοχή όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το τουριστικό κατάλυμα, παρέχονται οι ακόλουθες δυνατότητες:
α) Να διατηρήσουν την αρχική τους χρήση, να εκσυγχρονίζονται, να επισκευάζονται ή να ανακατασκευάζονται για λόγους χρήσης, λειτουργικότητας, υγιεινής ή αισθητικής με βάση τα σύγχρονα τουριστικά και αρχιτεκτονικά πρότυπα. Ο εκσυγχρονισμός, η επισκευή ή ανακατασκευή των εγκαταστάσεων περιορίζεται εντός των υφιστάμενων κτιριακών περιγραμμάτων και αποσκοπεί στην κάλυψη των σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων και υποδομών και δεν εκτείνεται στα κατεδαφισθέντα κτίρια ή τμήματα αυτών.
β) Να προβούν σε αναδιαμόρφωση ή ανακατανομή των χώρων τους, κύριας ή βοηθητικής χρήσης, με δυνατότητα νέων κατασκευών. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων με παράλληλη καθαίρεση υφιστάμενων κατασκευών, εφόσον το σύνολο της δόμησης παραμένει αμετάβλητο. Ειδικά στις περιπτώσεις καταλυμάτων που εμπίπτουν σε περιοχές του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160) ή σε χώρους των άρθρων 13 ή 14 του ν. 4858/2021 (Α’ 220), η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατ’ εξαίρεση μόνο ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ή του αρμοδίου Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, αντίστοιχα. Ήδη εκδοθείσες γνώμες εξακολουθούν να ισχύουν και υλοποιούνται στο πλαίσιο της παρούσας. Στις περιπτώσεις αυτές, αρμόδια για τον έλεγχο και την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών είναι η ΔΑΟΚΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
γ) Να μεταβάλλουν τη χρήση των εγκαταστάσεών τους σε άλλη, ηπιότερη χρήση, όπως μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, εστίαση, αναψυκτήρια ή κατοικία με την προϋπόθεση ότι στην περίπτωση της κατοικίας απαγορεύεται η χρήση ή εκμετάλλευση για βραχυχρόνια μίσθωση, εφόσον με τον τρόπο αυτό τεκμηριώνεται ότι ενισχύεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ακινήτου και περιορίζεται η ένταση της υφιστάμενης χρήσης. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εγκαταστάσεις αυτές θεωρούνται ότι εντάσσονται στην υφιστάμενη χρήση του ακινήτου και, ως προς αυτό, δεν απαιτείται τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας.
- Στο πλαίσιο της προώθησης της επαναλειτουργίας των εγκαταλελειμμένων τουριστικών καταλυμάτων της παρ. 1, επιτρέπεται η υπαγωγή τους στην κατηγορία των Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων του ν. 4002/2011 (Α΄ 180), χωρίς να απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4002/2011.
- Το παρόν δεν καταλαμβάνει καταλύματα τα οποία βρίσκονται στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας, σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης ή σε πυρήνες εθνικών δρυμών, σε εθνικά πάρκα ή σε υγροτόπους διεθνούς σημασίας.
- Για την κατ’ αρχήν έγκριση του σχεδίου επαναλειτουργίας εκδίδεται έγκριση από τoν προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του ν. 4495/2017, καθώς και του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, βάσει του ν. 4014/2011 (Α΄ 209).
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού είναι δυνατό να καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος και, ιδίως, να εξειδικεύονται το περιεχόμενο της αίτησης, τα κριτήρια αξιολόγησης αυτής και η διαδικασία έγκρισής της.
Άρθρο 86
Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4447/2016
Το εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 1 και η παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4447/2016 (Α΄ 241), περί Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, τροποποιούνται με την απαλοιφή της αναφοράς σε ρυθμίσεις, και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 6
Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια
- Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών ή και διαγραμμάτων, με τα οποία παρέχονται κατευθύνσεις χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης σε περιφερειακό επίπεδο ιδίως, για:
α) την αποτίμηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων αναπτυξιακών και γενικότερα χωρικών χαρακτηριστικών κάθε Περιφέρειας για την ισότιμη ένταξή της στον εθνικό, ενωσιακό και διεθνή χώρο,
β) τη χωρική διάρθρωση των βασικών παραγωγικών τομέων και κλάδων,
γ) τη χωρική διάρθρωση των περιφερειακών δικτύων μεταφορών και της λοιπής τεχνικής υποδομής περιφερειακού ενδιαφέροντος,
δ) τη διάρθρωση του περιφερειακού χώρου (πρότυπο χωρικής οργάνωσης), καθώς και τη χωρική οργάνωση και δομή του οικιστικού δικτύου,
ε) την οικιστική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του αστικού χώρου,
στ) την ανάδειξη, προβολή και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του οικιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος κάθε Περιφέρειας,
ζ) τον προσδιορισμό ενεργών παρεμβάσεων και προγραμμάτων χωροταξικού και αστικού χαρακτήρα, όπως ιδίως οι Περιοχές Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων (ΠΕΧΠ) και τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) των άρθρων 11 και 12 του ν. 2742/1999 (Α` 207),
η) την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου.
- Στα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια περιλαμβάνονται και οι εγκεκριμένοι οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριοτήτων, καθώς και τα εγκεκριμένα σχέδια δημόσιων ή ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τις διατάξεις που τις διέπουν.
- Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια περιλαμβάνουν σε ειδικό Παράρτημα, που συνοδεύεται από κείμενα και διαγράμματα κατάλληλης κλίμακας, κατευθύνσεις ανά δήμο που αφορούν ιδίως:
α) στη χωροταξική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία του δήμου και των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων,
β) στη διάρθρωση και δομή του οικιστικού δικτύου και την οικιστική ανάπτυξη,
γ) στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και δομημένου περιβάλλοντος,
δ) στα υπερτοπικά/διαδημοτικά δίκτυα υποδομής,
ε) στη χωρική οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων ή άλλων χρήσεων στον μη αστικό, ιδίως, χώρο,
στ) στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης,
ζ) στην προστασία, διαχείριση και τον σχεδιασμό του τοπίου,
η) στη βιώσιμη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού των περιφερειών, με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που εγκρίνονται σε κάθε Περιφέρεια πρέπει να εναρμονίζονται με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις, ανά δήμο ή δημοτική ενότητα, του οικείου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου.
- Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια συνοδεύονται από Πρόγραμμα Έργων, Ενεργειών και Προτεραιοτήτων, στο οποίο εξειδικεύονται οι απαιτούμενες για την εφαρμογή τους ενέργειες, έργα, μέτρα και προγράμματα, καθώς και οι φορείς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
- Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια δεσμεύονται από τις ρυθμίσεις και εναρμονίζονται προς τις κατευθύνσεις των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, τις οποίες συντονίζουν, εξειδικεύουν και συμπληρώνουν σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς και τροποποιούν, μόνον εάν παρέχεται ρητώς η δυνατότητα αυτή από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Κατά την κατάρτισή τους λαμβάνονται υπόψη η Εθνική Χωρική Στρατηγική, το περιφερειακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, το οικείο περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τα Πλαίσια Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, καθώς και άλλα γενικά ή ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, πολιτικές και στρατηγικές που επηρεάζουν τη διάρθρωση και ανάπτυξη του χώρου.
Αν διαπιστωθούν ασάφειες ή αντικρουόμενες κατευθύνσεις μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων όμορων Περιφερειών, συγκαλείται, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α.), το οποίο γνωμοδοτεί για την άρση της ασάφειας ή αντίκρουσης. Κατόπιν, τροποποιούνται τα αντίστοιχα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, στα σημεία που κρίθηκε απαραίτητο, σύμφωνα με τη διαδικασία με την οποία είχαν εγκριθεί.
- Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κάθε Περιφέρειας, όπως αποτυπώνεται στο 4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του άρθρου 268 του ν. 3852/2010 (Α` 87) περιλαμβάνονται κατά προτεραιότητα τα έργα και οι δράσεις που προωθούν την εφαρμογή των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, σύμφωνα και με το πρόγραμμα ενεργειών και προτεραιοτήτων των τελευταίων.
- α) Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια εκπονούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από σχετική ενημέρωση της οικείας Περιφέρειας και υπό την επίβλεψη κοινών με την Περιφέρεια επιτροπών.
β) Για την έγκριση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων απαιτείται η γνώμη του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία παρέχεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη λήψη της σχετικής μελέτης, που του διαβιβάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς τη σχετική γνώμη. Ειδικά για τη χωρική διάρθρωση παραγωγικών τομέων ή κλάδων και περιφερειακών δικτύων μεταφορών και λοιπής τεχνικής υποδομής απαιτείται επιπλέον η γνώμη των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργείων, η οποία παρέχεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη λήψη της σχετικής μελέτης που τους διαβιβάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς τη σχετική γνώμη.
γ) Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας διατυπώνει γνώμη, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 4, για το περιεχόμενο των εκπονούμενων Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς τη σχετική γνώμη.
δ) Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια υπόκεινται σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και εγκρίνονται μαζί με τις σχετικές Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικής Εκτίμησης με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι διαδικασίες διαβούλευσης των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και των οικείων Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι κοινές.
- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συνδρομή των Περιφερειών παρακολουθεί και αξιολογεί την εφαρμογή των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων. Για τον σκοπό αυτόν, συντάσσει τουλάχιστον ανά πενταετία εκθέσεις παρακολούθησης, στις οποίες αναφέρονται ο τρόπος εφαρμογής, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, καθώς και ο βαθμός ενσωμάτωσης των κατευθύνσεών τους στα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού. Στις ίδιες εκθέσεις υποδεικνύονται ενέργειες και δράσεις που κατά περίπτωση απαιτούνται για την αποτελεσματική εφαρμογή των Περιφερειακών Στρατηγικών και κατευθύνσεων και επισημαίνονται ενέργειες και δράσεις που δεν εναρμονίζονται με αυτές τις κατευθύνσεις.
Τα πορίσματα των εκθέσεων αυτών διαβιβάζονται στα συναρμόδια υπουργεία, στις περιφέρειες και τους φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη στις δράσεις και έργα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
- Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια δεν αναθεωρούνται προτού παρέλθει πενταετία από την έγκριση ή την προηγούμενη αναθεώρησή τους. Πριν από την πάροδο της πενταετίας είναι κατ` εξαίρεση δυνατή η τροποποίησή τους, με στόχο τη βελτίωση και επικαιροποίησή τους, προκειμένου να:
α) αντιμετωπισθούν ζητήματα που ανακύπτουν από την προώθηση ή εφαρμογή προγραμμάτων διεθνούς, ευρωπαϊκού, διασυνοριακού, διακρατικού ή διαπεριφερειακού χαρακτήρα,
β) αντιμετωπιστούν εξαιρετικές ανάγκες από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές και κινδύνους, στο επίπεδο της οικείας Περιφέρειας,
γ) επέλθουν ήσσονες αλλαγές που απαιτούνται για την επίτευξη των αποτελεσμάτων τους, εφόσον από τις εκθέσεις αξιολόγησης προκύπτει ότι η εφαρμογή τους δεν έχει οδηγήσει στα αποτελέσματα που επιδιώκονται,
δ) αντιμετωπισθούν εξαιρετικές και απρόβλεπτες ανάγκες και νέα δεδομένα, για έργα εθνικής ή περιφερειακής σημασίας, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό,
ε) προσαρμοστούν σε νομοθετικές τροποποιήσεις μεταγενέστερες της έγκρισής τους ή σε νέα δεδομένα και κατευθύνσεις χωρικού σχεδιασμού που προκύπτουν από την έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και
στ) ενσωματωθούν νέα αρχαιολογικά δεδομένα και τυχόν επικαιροποιημένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των υφιστάμενων αρχαιοτήτων και μνημείων. Για την αναθεώρηση και τροποποίηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 7. Δεν απαιτείται να ακολουθηθεί διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, εάν οι αλλαγές είναι ήσσονος σημασίας.
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να επέρχονται εντοπισμένες και μη ουσιώδεις μεταβολές στα εγκεκριμένα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, όπως διορθώσεις σφαλμάτων, αποσαφηνίσεις διατυπώσεων, εναρμόνιση κειμένων και διαγραμμάτων.
- α. Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια εκπονούνται για όλες τις περιφέρειες της Χώρας, πλην της Περιφέρειας Αττικής. Για την Περιφέρεια Αττικής θέση Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου επέχει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
β. Κατά την εκπόνηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων εξετάζονται ζητήματα αλληλεπίδρασης και επικαλύψεων μεταξύ χωροταξικών πλαισίων όμορων Περιφερειών.
γ. Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει ειδικό Παράρτημα για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης. Το Παράρτημα αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση των πολεοδομικών σχεδίων πρώτου επιπέδου στην περιοχή αυτή.
- Όπου στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας αναφέρονται τα «Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» νοούνται εφεξής τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια του παρόντος άρθρου.».
Άρθρο 87
Μελέτη, κατασκευή, έλεγχος και παραλαβή έργων τεχνικής υποδομής και συναφών κατασκευών στο πλαίσιο Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων
- Η υλοποίηση έργων τεχνικής υποδομής και διαμόρφωσης κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, τα οποία προβλέπονται σε προεδρικά διατάγματα για την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (Α’ 241) και η εκτέλεση των οποίων έχει επιβληθεί να γίνεται από τον Φορέα Υλοποίησης του ΕΠΣ και με δαπάνες αυτού, καθώς και τα συνδεόμενα με αυτά επιμέρους έργα κυκλοφοριακού χαρακτήρα, όπως υπόγειοι σταθμοί αυτοκινήτων, πραγματοποιείται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, σύμφωνα με την κατωτέρω διαδικασία:
α) Οι μελέτες που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των έργων αυτών εκπονούνται από μελετητές, οι οποίοι επιλέγονται κάθε φορά από τον φορέα υλοποίησης του ΕΠΣ. Με την επιφύλαξη της παρ. 4, οι μελέτες ελέγχονται και εγκρίνονται από Ανεξάρτητο Μηχανικό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2, εφόσον είναι σύμφωνες με το ΕΠΣ και το οικείο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ), αν αυτό έχει εγκριθεί. Εντός πέντε (5) ημερών από την έγκριση που δίνει ο Ανεξάρτητος Μηχανικός, ο Φορέας Υλοποίησης του ΕΠΣ κοινοποιεί την έγκριση αυτή, καθώς και τις εγκεκριμένες μελέτες στη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για έλεγχο και υποβολή παρατηρήσεων εντός σαράντα (40) ημερών. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της ανωτέρω προθεσμίας, το έργο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από την υπηρεσία.
β) Η εκτέλεση των εργασιών γίνεται από εργολάβους επιλογής του φορέα υλοποίησης του ΕΠΣ, τη δε επίβλεψη των εργασιών αναλαμβάνει Ανεξάρτητος Μηχανικός, ο οποίος ελέγχει τη συμφωνία των εκτελούμενων εργασιών με τις εγκεκριμένες μελέτες. Ο φορέας υλοποίησης του ΕΠΣ δύναται να αναθέσει την επιλογή εργολάβων σε θυγατρική του εταιρεία ή σε άλλη εταιρεία επιλογής του.
γ) Η σύμφωνη με τις μελέτες εκτέλεση των εργασιών ελέγχεται από Ανεξάρτητο Μηχανικό, ο οποίος υπογράφει και εκδίδει «Βεβαίωση Περαίωσης Έργου», εφόσον διαπιστώσει ότι το έργο πληροί τις προδιαγραφές των σχετικών μελετών. Για τα έργα τεχνικής υποδομής και διαμόρφωσης κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, η «Βεβαίωση Περαίωσης Έργου» κοινοποιείται, από τον φορέα υλοποίησης του ΕΠΣ, στη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η κοινοποίηση αυτή επέχει θέση πρόσκλησης για την παραλαβή του αντίστοιχου έργου ή του τμήματος αυτού προκειμένου να αποδοθεί προς δημόσια χρήση εντός δεκαπέντε (15) ημερών.
δ) Η Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υποχρεούται να παραλάβει το έργο εντός της προθεσμίας της περ. (γ). Προς απόδειξη της παραλαβής αυτής υπογράφεται σχετικό πρωτόκολλο. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της ανωτέρω προθεσμίας, το έργο θεωρείται ότι έχει παραληφθεί αυτοδίκαια και ότι έχει αποδοθεί στον αρμόδιο φορέα για τη λειτουργία και συντήρησή του.
- Ως Ανεξάρτητος Μηχανικός ορίζεται φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, ο οποίος αναλαμβάνει τον έλεγχο και την έγκριση των μελετών κατασκευής, την επίβλεψη και τον τελικό έλεγχο των έργων της παρ. 1. Ο Ανεξάρτητος Μηχανικός επιλέγεται από τον φορέα υλοποίησης του ΕΠΣ, μεταξύ υποψηφίων οι οποίοι έχουν επαρκή και κατάλληλη εμπειρία και εξοικείωση με έργα παρόμοιου μεγέθους και κλίμακας με το εκάστοτε έργο και οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια που τίθενται με την απόφαση της παρ. 3. Η επιλογή του Ανεξαρτήτου Μηχανικού κοινοποιείται στη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία μπορεί να αντιτεθεί στην επιλογή αυτή, μόνον εφόσον ο επιλεγείς δεν πληροί τα κριτήρια της απόφασης της παρ. 3 και μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα (40) ημερών, μετά την παρέλευση της οποίας η επιλογή θεωρείται ότι έχει εγκριθεί αυτοδίκαια.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται τα προσόντα του Ανεξάρτητου Μηχανικού, τα καθήκοντά του και τα όρια των αρμοδιοτήτων του, το ελάχιστο περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ φορέα υλοποίησης του ΕΠΣ και Ανεξάρτητου Μηχανικού, η διαδικασία επίλυσης διαφωνιών αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων του Ανεξάρτητου Μηχανικού, τυχόν διαδικασία αντικατάστασής του, η διαδικασία ενημέρωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
- Από τις ρυθμίσεις του παρόντος δεν θίγεται η εφαρμογή του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α` 220), καθώς και του ν. 4014/2011 (Α` 209) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων. Ειδικά στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων στην περιοχή του ΕΠΣ της παρ. 1, η αρμοδιότητα ελέγχου των κυκλοφοριακών μελετών διενεργείται αποκλειστικά από τη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
Άρθρο 88
Ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 3 άρθρου 8 και παρ. 7 άρθρου 10 ν. 4447/2016
- Στο πρώτο εδάφιο της περ. γ της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (Α΄ 241), περί έγκρισης του Ρυμοτομικού Σχεδίου εφαρμογής, προστίθεται και η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και της πολεοδομικής μελέτης, και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
«γ. Με το προεδρικό διάταγμα έγκρισης των Ε.Π.Σ. μπορεί να εγκρίνεται και το Ρυμοτομικό Σχέδιο εφαρμογής ή να τροποποιείται εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή πολεοδομική μελέτη, όπου αυτό απαιτείται.
Αν ο φορέας κίνησης της διαδικασίας του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι κύριος της προς πολεοδόμηση έκτασης, η διαδικασία δημοσιότητας της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 10 παραλείπεται.».
- Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4447/2016, περί έγκρισης Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής σε περιοχές που έχουν ενταχθεί σε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Η έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής σε περιοχές που έχουν ενταχθεί σε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια μπορεί να γίνει και με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Στην περίπτωση αυτή, τα Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής, πριν από την έγκρισή τους, εκτίθενται με το σχετικό κτηματογραφικό διάγραμμα και τη γνωμοδότηση του αρμοδίου Συμβουλίου στα οικεία δημοτικά καταστήματα επί είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες, καθώς και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το κοινό έχει δικαίωμα πρόσβασης για ενημέρωση, μεταφόρτωση των δεδομένων, υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας και ενστάσεων. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται χωρίς να απαιτείται η χρήση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας. Τα συμπληρωματικά συνοδευτικά έγγραφα, το τεύχος συντεταγμένων κορυφών και εμβαδών, ο κτηματολογικός πίνακας, ο πίνακας της Πράξης Εφαρμογής και ο πίνακας επικειμένων εκτίθενται στο οικείο δημοτικό κατάστημα, εκτός αν ο τελευταίος πίνακας κυρωθεί μεταγενέστερα, οπότε εκτίθεται χωριστά. Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας διενεργείται στο οικείο ή στα οικεία δημοτικά καταστήματα με επιμέλεια των οικείων Ο.Τ.Α., οι οποίοι εν συνεχεία διαβιβάζουν το σύνολο αυτών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το γεγονός αυτό ειδοποιείται το κοινό με σχετική δημοσίευση σε δύο (2) εφημερίδες, τοπικής ή εθνικής κυκλοφορίας με επιμέλεια των οικείων Ο.Τ.Α. Η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου μπορεί να παραταθεί έως και πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατ’ εξαίρεση η συλλογή δηλώσεων δύναται να εκκινεί και προ της έκθεσης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής για λόγους επείγοντος ή και διευκόλυνσης της διαδικασίας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ολοκληρώνεται προ της προθεσμίας του δευτέρου εδαφίου της παρούσας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσα στην προθεσμία αυτή να λάβουν γνώση των παραπάνω στοιχείων και να υποβάλουν, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, ενστάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις οποίες οφείλει να εξετάσει εντός σαράντα (40) εργάσιμων ημερών, από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας. Εφόσον, μετά από την εξέταση των ενστάσεων, προκύπτει ανάγκη τροποποίησης των Ρυμοτομικών Σχεδίων, αυτά αναρτώνται εκ νέου για δέκα (10) εργάσιμες ημέρες προς ενημέρωση του κοινού. Μετά από την άπρακτη πάροδο των ως άνω προθεσμιών, τα Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής προωθούνται προς έγκριση, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις κείμενες διατάξεις. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για την τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή πολεοδομικής μελέτης.».
- Ο ορισμός της παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 4447/2016, επικαιροποιείται και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Όπου στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας αναφέρεται η φράση «Ρυμοτομικό Σχέδιο ή Πολεοδομική Μελέτη», νοείται εφεξής το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής του παρόντος.».
Άρθρο 89
Γενικές κατηγορίες χρήσεων – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 13 ν. 4447/2016
Η παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 4447/2016 (Α΄ 241), περί της ισχύος των πολεοδομικών σχεδίων, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. α. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, Πολεοδομικές Μελέτες και γενικότερα σχέδια και ρυθμίσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που εγκρίθηκαν ή τροποποιήθηκαν με τις μεταβατικές διατάξεις του Κεφαλαίου Α΄ και τις χρήσεις γης του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4269/2014 (Α΄142), εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αναθεωρηθούν και αντικατασταθούν με την έγκριση Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ/ΕΠΣ), σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του παρόντος, με την έγκριση Πολεοδομικής Μελέτης ή άλλης ρύθμισης πολεοδομικού σχεδιασμού.
β. Μέχρι την έγκριση των παραπάνω ΤΠΣ ή ΕΠΣ, κατά την έγκριση των ρυθμίσεων Πολεοδομικού Σχεδιασμού επιπέδου Πολεοδομικών Μελετών, ιδίως ένταξης σε σχέδιο ή αναθεώρησης και τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου, καθορισμού ή τροποποίησης χρήσεων γης, κοινόχρηστων και κοινωφελών χρήσεων και οριοθέτησης οικισμού, αντί των γενικών κατηγοριών χρήσεων γης του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4269/2014, ισχύουν οι οριζόμενες με το παρόν ως αντίστοιχες, Γενικές Κατηγορίες (Γ.Κ.) χρήσεων γης του π.δ. 59/2018 (Α΄114) ως εξής:
αντί των Γ.Κ. των άρθρων 15 και 16 η Γ.Κ. του άρθρου 2
αντί των Γ.Κ των άρθρων 17 και 32 η Γ.Κ. του άρθρου 3
αντί της Γ.Κ. του άρθρου 18 η Γ.Κ. του άρθρου 4
αντί της Γ.Κ. του άρθρου 19 η Γ.Κ. του άρθρου 5
αντί της Γ.Κ. του άρθρου 20 η Γ.Κ. του άρθρου 6
αντί της Γ.Κ. του άρθρου 21 η Γ.Κ. του άρθρου 7
αντί των Γ.Κ. των άρθρων 22 και 28 η Γ.Κ. του άρθρου 9
αντί των Γ.Κ. των άρθρων 23 και 24 η Γ.Κ. του άρθρου 12
αντί των Γ.Κ. των άρθρων 25 και 26 η Γ.Κ. του άρθρου 8
αντί της Γ.Κ. του άρθρου 27 η Γ.Κ. άρθρου 10
αντί της Γ.Κ. του άρθρου 29 η Γ.Κ. του άρθρου 11
αντί της Γ.Κ. του άρθρου 30 η Γ.Κ. του άρθρου 16
αντί της Γ.Κ. του άρθρου 31 η Γ.Κ. του άρθρου 13
Άρθρο 90
Εκτίμηση Φέρουσας Ικανότητας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 64 ν. 4964/2022
Η παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 4964/2022 (Α΄ 150), περί εξουσιοδότησης για τη Φέρουσα Ικανότητα (ΦΙ), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η ΦΙ λαμβάνεται υπόψη κατά την αναθεώρηση των πολεοδομικών σταθεροτύπων της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4447/2016 (Α’ 241) και εφαρμόζεται στον πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επιπέδου.».
Άρθρο 91
Μη απαίτηση τήρησης της διαδικασίας χωροθέτησης επενδυτικού σχεδίου – Προσθήκη περ. ε στην παρ. 5 του άρθρου 12 ν. 3986/2011
Στην παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 3986/2011 (Α ́ 152), περί τροποποίησης εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σχεδίων πόλεως και πολεοδομικών μελετών, προστίθεται περ. ε ως εξής:
«ε. Στα ακίνητα τα οποία ρυθμίζονται από τα προεδρικά διατάγματα της περ. α ́ δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας χωροθέτησης επενδυτικού σχεδίου του άρθρου 13.».
Άρθρο 92
Πολεοδομικές παραβάσεις – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 81 ν. 4495/2017
Στην παρ. 3 του άρθρου 81 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί ορισμών των πολεοδομικών παραβάσεων, προστίθεται περ. η) ως εξής:
«η) εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης, που διενεργήθηκαν μέχρι την 1η Μαΐου 2024, χωρίς την προηγούμενη έκδοση της εν λόγω άδειας».
Άρθρο 93
Παράταση ισχύος οικοδομικών αδειών σε περιπτώσεις γνωστοποίησης εργασιών
Στο πλαίσιο εργασιών γνωστοποίησης της περ. δ) του άρθρου 28 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167), που έλαβαν χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, για τις οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα φάκελοι αναθεώρησης εν ισχύ οικοδομικών αδειών έως σήμερα, και οι άδειες αυτές δεν έχουν εκδοθεί, χωρίς υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, παρατείνονται έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024.
Άρθρο 94
Παράταση οικοδομικών αδειών – Τροποποίηση άρθρου 52 ν. 4710/2020
Η προθεσμία του άρθρου 52 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), περί ισχύος των οικοδομικών αδειών, παρατείνεται, επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, και το άρθρο 52 διαμορφώνεται ως εξής:«Άρθρο 52
Παρατάσεις οικοδομικών αδειών
Η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των τυχόν αναθεωρήσεων αυτών που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 50 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167), καθώς και όσων εκδόθηκαν σύμφωνα με τον ν. 4030/2011 (Α’ 249) μετά την 31.12.2017 ή τον ν. 4495/2017 έως τις 30.12.2021, παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.12.2025.».
Παρακαλώ δείτε πάλι το άρθρο 84. Πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση για το τι θα ισχύει κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
Στα πλαίσια, με αφορμή και τον τίτλο, της Ενότητας Γ’ του παρόντος:
«ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»,
επιτρέψτε μου παρακαλώ να απευθύνω την παρακάτω «ΕΚΚΛΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑΣ <4στρ. ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ/ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ":
αξιότιμοι κύριοι Πρωθυπουργέ, Πρόεδροι της Βουλής, Υπουργοί, κυρίες & κύριοι Βουλευτές, κύριε Γενικέ, κυρίες & κύριοι μέλη των Επιτροπών και Σύμβουλοι.
Ι. Έστω και μέσω της παρούσας διαβούλευσης του ΥΠΕΝ, με το σχόλιό μου θα ήθελα να ενώσω κι εγώ τη φωνή μαζί με τόσες άλλες οι οποίες έχουν ακουστεί έως σήμερα, ζητώντας ορθολογισμό κατά της οριζόντιας και χωρίς προηγηθέντα χωροταξικό σχεδιασμό, κατάργησης των παρεκκλίσεων αρτιότητας στα εκτός σχεδίου γεωτεμάχια με επιφάνεια <4000τμ. Αναφερόμαστε στις περιοχές της Επικράτειας οι οποίες βρίσκονται εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού 1ου επιπέδου (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ/ΖΟΕ κλπ) και εκτός περιοχών Natura 2000.
Σύμφωνα με τον Νόμο 4759/ΦΕΚ 245/Α/2020, κεφ.Γ’ άρθρο 40 παρ.1, όπως ισχύει και με τη λήξη της τεθείσας προθεσμίας, έχασαν τη δυνατότητα δόμησης όλα τα γεωτεμάχια με επιφάνεια κάτω των 4 στρεμμάτων [με τα απαιτούμενα -πρόσωπο και βάθος- σε Εθνικές, Επαρχιακές, (Κύριες) Δημοτικές οδούς, όπως προβλέπουν οι διατάξεις] στις παραπάνω περιοχές, για τα οποία δεν πρόλαβαν οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τα απαιτούμενα. Πολλά από τα γεωτεμάχια αυτά αποτελούν κληρονομιαίες περιουσίες τις οποίες με ελπίδες και όνειρα ζωής πασχίζουν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν, δίδοντας προστιθέμενη αξία με σεβασμό στον τόπο τους και κίνητρο για οικογενειακή στήριξη. Άλλοι επίσης ιδιοκτήτες έχουν επενδύσει, αγοράζοντας με οικονομίες και στερήσεις ετών τα γεωτεμάχια αυτά ως οικοδομήσιμα, με σκοπό την μετέπειτα αξιοποίησή τους (ακόμα και εντάσσοντάς τα σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ). Όλοι εκείνοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται -χωρίς δική τους ευθύνη- στην κατάσταση πλέον να κατέχουν χέρσα αδόμητη γη με συντριπτική απώλεια αξίας, προοπτικών και χωρίς κανένα γενικότερο όφελος.
ΙΙ. Πλήθος δημοσιευμάτων και απόψεων καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή -ως έχει- της παραπάνω διάταξης αποτελεί μέτρο ιδιαιτέρως άδικο και επιζήμιο για την κοινωνία, την οικονομία, την αξιοπιστία του Κράτους και το μήνυμα το οποίο με αυτόν τον τρόπο περνάει. Έτσι διαρρηγνύεται σοβαρά η εμπιστοσύνη που κάθε καλόπιστος -και στις βάσεις του Συντάγματος- πολίτης θα ήθελε να δείχνει στο πολεοδομικό-χωροταξικό και γενικότερα νομοθετικό έργο της Πολιτείας.
ΙΙΙ. Κάποιοι λόγοι που στηρίζουν το αίτημα αυτό, συνοπτικά είναι οι εξής: Η σε εξέλιξη διαδικασία μελετών ΤΠΣ/ΕΠΣ τα οποία δεν έχουν ακόμη επαρκώς χρονικά καθοριστεί, αλλά και δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις/κατευθύνσεις των μελετητών ως προς το ζήτημα των παρεκκλίσεων αρτιότητας. Η πασιφανής υποστελέχωση των Υπηρεσιών και οι περιορισμένες δυνατότητες του συστήματος (Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα & Ελεύθερων Επαγγελματιών) να απορροφήσει ταυτόχρονα και άμεσα τον όγκο των διαδικασιών που απαιτούνται, οι οποίες ενδεικτικά αναφέρονται: τοπογραφήσεις, συμβολαιογραφικές πράξεις με όλα τα συμπαρομαρτούντα, κτηματολογικές εγγραφές και τυχόν διορθώσεις, δασικοί χάρτες των οποίων οι ενστάσεις είναι σε μακρά εξέλιξη, εγκρίσεις θεσμικών γραμμών (υδατορέματα, γραμμές παραλίας κ.α.), εγκρίσεις Εφορειών Αρχαιοτήτων/Γης-ή-μη Υψηλής Παραγωγικότητας/περί μη κατάληψης δημοτικού χώρου/ΣΥΠΟΘΑ, όπου απαιτούνται κλπ. Σημειώνεται ότι η υποβολή των εγκρίσεων δεν ζητείται στη φάση της προέγκρισης όπως ρητά αναφέρει ο Νόμος , όμως στην πράξη η ανάγκη τους προκύπτει βασικά κατά τη σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος (λ.χ. η ύπαρξη Γης Υψηλής Παραγωγικότητας-ή-μη επηρεάζει κατ’ ουσία τη Δήλωση Μηχανικού στο τοπογραφικό διάγραμμα και πιθανώς οδηγεί και σε ανάγκη άλλων εγκρίσεων κλπ). Η κατεστημένη πανδημία -αρχικά- και η απροσδόκητη ενεργειακή και κρίση ακρίβειας αργότερα, καθυστέρησαν, για διαφορετικούς λόγους, την ολοκλήρωση μελετητικά και οικονομικά σχεδόν του συνόλου των αναπτύξεων τις οποίες οι ιδιοκτήτες είχαν (και έχουν) προγραμματίσει, αλλά δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν στον χρόνο που έδινε προθεσμία ο Νόμος 4759/2020 και οι τροποποιήσεις του. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί κάποιος να σκεφτεί, αλλά η οικονομία του παρόντος χώρου δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν.
IV. Με σκοπό να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να υλοποιήσουν εν τέλει τα σχέδιά τους με ρεαλιστικούς ρυθμούς και παράλληλα με την εκπόνηση των ΤΠΣ/ΕΠΣ, τα οποία θα προσδιορίσουν με ορθολογικά και αντικειμενικά κριτήρια τους όρους στην εκτός σχεδίου δόμηση, παρακαλώ θερμά εκ μέρους σας όπως εξετάσετε την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης,
από:
«Εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ……., μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία:…….»
σε:
«Μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία:…….»
ή ανάλογης διατύπωσης κατά την κρίση σας για τον σκοπό αυτόν.
V. Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει η δική σας επέμβαση στον ισχύοντα Νόμο, έχουμε οδηγηθεί σε οριζόντια -και στην πράξη «εν μία νυκτί»- απαγόρευση των κεκτημένων από δεκαετίες δικαιωμάτων δόμησης, χωρίς αυτά να υποδεικνύονται από χωροταξικό σχεδιασμό ανά περιοχή, με ιδιαίτερα επιζήμιες επιπτώσεις υπό τις παρούσες συνθήκες. Εάν αυτό δεν διορθωθεί: -και δεν θα επιφέρει ουσιαστική τακτοποίηση του χώρου, αφού αδιακρίτως απαγορεύει τη δόμηση ακόμα και σε περιοχές όπου η πράξη έχει δείξει ότι προσφέρονται για δόμηση γεωτεμαχίων έστω και <4στρ., κάτι που άλλωστε πολλά σε ισχύ ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ/ΖΟΕ βασίμως επιτρέπουν, -και δημιουργεί εντονότατα κοινωνικά προβλήματα, καταστρέφοντας οικονομικά -και πιθανότατα ανεπιστρεπτί- την συντριπτική πλειοψηφία των μικροϊδιοκτητών εκτός σχεδίου -και αντιστρατεύεται την όποια διαφαινόμενη οικονομική και ισόρροπα κατανεμητική στον πληθυσμό ανάπτυξη (είναι γνωστό πόσα επαγγέλματα εξαρτώνται από την οικοδομή), μέσα από τοπικής κλίμακας ευκαιρίες οικοδόμησης, για τις οποίες πάρα πολλοί είναι ήδη εν δυνάμει άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και φέρνει εχθρότητα στις σχέσεις Κράτους-Πολίτη, για ζήτημα το οποίο διπλωματικά δύναται να επιλυθεί σήμερα υπέρ του κοινού καλού.
VI. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ελπίζουμε σε εσάς ώστε να βρεθούν ευήκοα ώτα και το δίκαιο αίτημα, τουλάχιστον, να επεξεργαστεί/εξεταστεί επί της ουσίας.
"Εύ σοι το μέλλον έξει, άν τό παρόν εύ τιθής."
Το μέλλον σου θα είναι καλό, αν τακτοποιήσεις καλά το παρόν.
– Ισοκράτης.
Με προσδοκίες κι εκτίμηση
στον θεσμό της Διαβούλευσης και στο εξ αυτής έργο σας
Κύριε υπουργέ,
Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψιν σας ένα πρόβλημα που υπάρχει και πρέπει τώρα να λύσετε με την ευκαιρία αυτού του νομοσχεδίου.
Υπάρχουν σε πολλές πολεοδομίες κυρίως στην επαρχία, συμφέροντα τοπικά και οι πολεοδομίες στελεχώνονται με ένα δυο άτομα τα οποία είναι απόλυτα διεφθαρμένα και τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι διεφθαρμένα με τις ευλογίες του δημάρχου.
ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να υπάρξει πρόβλεψη να δίνεται η δυνατότητα ο διοικούμενος πολίτης να έχει τη δυνατότητα, σε ειδικές περιπτώσεις ( όπως πχ να υπάρχουν μηνύσεις διοικούμενου και διοίκησης ), να μπορεί να κάνει αίτηση και αυτόματα ο φάκελος της άδειας του να αλλάζει Πολεοδομία και να προχωράει η άδεια από όμορη ή κεντρική Πολεοδομία.
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ο φάκελος της υπόθεσης να χρεώνεται σε άλλο άτομο ή άλλη υπηρεσία όταν υπάρχουν π.χ. δικαστικές εκκρεμότητες μεταξύ διοίκησης και διοικούμενου.
Στις μικρές πολεοδομίες υπάρχει διαφθορά και δεν υπάρχει η επιλογή του πολίτη να ξεφύγει από αυτή τη διαφθορά.
Δεν υπάρχει έλεγχος στους πολεοδόμους γιατί ο ελεγκτής τους είναι ο δήμαρχος ο οποίος τους έχει ορίσει προϊσταμένους.
Σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας αυτό που σας ζητάω, δεν είναι κάτι που κοστίζει και είναι αυτονόητο όπως υπάρχει πρόβλεψη κατά του πολίτη που αυθαιρετεί πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη πρόβλεψη για τους καλούς πολεοδόμους που είναι διεφθαρμένοι.
Υπάρχει Πολεοδομία που δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣΥΠΟΘΑ ή δεν εφαρμόζει το νόμο.
Δώστε διέξοδο στον πολίτη με μια του αίτηση να μπορεί να ξεφύγει από τις διεφθαρμένες πολεοδομίες και να έχει το έλεγχο του φακέλου του άλλη Πολεοδομία, όπως π.χ. στις ποινικές δίκες που χρεώνεται άλλος δικαστής μια υπόθεση σου, όταν ο πολίτης έχει αντιδικία με αυτόν τον δικαστή.
Σας ευχαριστώ και ελπίζω να αντιληφθείτε το πρόβλημα και με ένα άρθρο να το λύσετε.
Κύριοι του υπουργείου έχει δίκιο στο παρακάτω σχόλιο, παρακαλώ δείξτε προσοχή και σαφήνεια, δεν αντέχουμε άλλη ομηρία στις νόμιμες περιουσίες μας από ασάφειες που μπορούν να τις εκμεταλευτούν στις πολεοδομίες. Έχουμε νόμιμη περιουσία στην περιοχή Κόρμπι Βάρη.
http://www.opengov.gr/minenv/?c=36495
Άρθρο 84
Πρέπει να υπάρξει μια σαφής προσθήκη : ότι μέχρι την έκδοση της όποιας υπουργικής αποφάσης προβλέπει το εν λόγω άρθρο, η δόμηση πλησίον ρεμάτων θα διέπεται από την σημερινή ισχύουσα νομοθεσία. Έαν το άρθρο μείνει με την υπάρχουσα ασαφή διατύπωση είναι βέβαιο ότι πολλές Υ.ΔΟΜ. θα βρουν ευκαιρία να επιβάλλουν μια άτυπη αναστολή αδειών σε πολλές περιόχες. Προφασιζόμενες ότι πρέπει να περιμένουν μια υπουργική απόφαση (η οποία μπορεί να μην προβλέπεται καν να εκδοθεί για την περιοχή τους) ή να θεωρούν «πλησίον ρεμάτων» οικόπεδα τα οποία μπορεί να απέχουν και 200 και 300 μέτρα από ρέμα. Εάν δεν γίνει μια τέτοια προσθήκη θα φθάσουμε να χρειαζόμαστε υπουργική απόφαση για κάθε υδατορέμα στην χώρα.
Άρθρο 123 Είναι άκρως απαραίτητο να προστεθεί ένα άρθρο με Μεταβατικές Διατάξεις που να προστατεύει οικοδομικές άδειες, προεγκρίσεις, αναθεωρήσεις, κτλ οι οποίες είναι ήδη σε εκκρεμότητα στις Υ.ΔΟΜ. κατά την ημέρα δημοσιεύσης του παρόντος νόμου στην Εφημεριδά της Κυβερνήσεως. Με τόσες προσθήκες κι αλλαγές πολεοδομικών κανονισμών δεν γίνεται να μην προστατεύονται οι ανωτέρω διοικητικές πράξεις. Κάτι τέτοιο άλλωστε ισχύει σε κάθε πολεοδομικό νομοσχέδιο (π.χ.3385/Β/2023 Κτιριοδομικός Κανονισμός Άρθρο 37)
Κύριε υπουργέ
Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψιν σας ένα πρόβλημα που υπάρχει και πρέπει τώρα να λύσετε με την ευκαιρία αυτού του νομοσχεδίου.
Υπάρχουν σε πολλές πολεοδομίες κυρίως στην επαρχία, συμφέροντα τοπικά και οι πολεοδομίες στελεχώνονται με ένα δυο άτομα τα οποία είναι απόλυτα διεφθαρμένα και τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι διεφθαρμένα με τις ευλογίες του δημάρχου.
ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να υπάρξει πρόβλεψη να δίνεται η δυνατότητα ο διοικούμενος πολίτης να έχει τη δυνατότητα, σε ειδικές περιπτώσεις ( όπως πχ να υπάρχουν μηνύσεις διοικούμενου και διοίκησης ), να μπορεί να κάνει αίτηση και αυτόματα ο φάκελος της άδειάς του να αλλάζει Πολεοδομια και να προχωράει η άδεια απο όμορη ή κεντρική Πολεοδομια.
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ο φάκελος της υποθέσεις να χρεώνεται σε άλλο άτομο ή άλλη υπηρεσία όταν υπάρχουν πχ δικαστικές εκκρεμότητες μεταξύ διοίκησης και διοικούμενου.
Στις μικρές πολεοδομίες υπάρχει διαφθορά και δεν υπάρχει η επιλογή του πολίτη να ξεφύγει απο αυτή τη διαφθορά
Δεν υπάρχει έλεγχος στους πολεοδόμους γιατί ο ελεγκτής τους είναι ο δήμαρχος ο οποίος τους έχει ορίσει προϊσταμένους.
Σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας αυτό που σας ζητάω, δεν είναι κάτι που κοστίζει και είναι αυτονόητο όπως υπάρχει προβλέψει κατά του πολίτη που αυθαιρετεί πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη προβλέψει για τους καλούς πολεοδόμους που είναι διεφθαρμένοι.
Υπάρχει Πολεοδομια που δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣΥΠΟΘΑ ή δεν εφαρμόζει το νόμο.
Δώστε διέξοδο στον πολίτη με μια του αίτηση να μπορεί να ξεφύγει απο τις διεφθαρμένες πολεοδομίες
Σας ευχαριστώ και ελπίζω να αντιληφθείτε το πρόβλημα και με ένα άρθρο να το λύσετε
Άρθρο 84
Πρέπει να υπάρξει μια σαφής προσθήκη : ότι μέχρι την έκδοση της όποιας υπουργικής αποφάσης προβλέπει το εν λόγω άρθρο, η δόμηση πλησίον ρεμάτων θα διέπεται από την σημερινή ισχύουσα νομοθεσία. Έαν το άρθρο μείνει με την υπάρχουσα ασαφή διατύπωση είναι βέβαιο ότι πολλές Υ.ΔΟΜ. θα βρουν ευκαιρία να επιβάλλουν μια άτυπη αναστολή αδειών σε πολλές περιόχες. Προφασιζόμενες ότι πρέπει να περιμένουν μια υπουργική απόφαση (η οποία μπορεί να μην προβλέπεται καν να εκδοθεί για την περιοχή τους) ή να θεωρούν «πλησίον ρεμάτων» οικόπεδα τα οποία μπορεί να απέχουν και 200 και 300 μέτρα από ρέμα. Εάν δεν γίνει μια τέτοια προσθήκη θα φθάσουμε να χρειαζόμαστε υπουργική απόφαση για κάθε υδατορέμα στην χώρα.
Άρθρο 123
Είναι άκρως απαραίτητο να προστεθεί ένα άρθρο με Μεταβατικές Διατάξεις που να προστατεύει οικοδομικές άδειες, προεγκρίσεις, αναθεωρήσεις, κτλ οι οποίες είναι ήδη σε εκκρεμότητα στις Υ.ΔΟΜ. κατά την ημέρα δημοσιεύσης του παρόντος νόμου στην Εφημεριδά της Κυβερνήσεως.
Με τόσες προσθήκες κι αλλαγές πολεοδομικών κανονισμών δεν γίνεται να μην προστατεύονται οι ανωτέρω διοικητικές πράξεις. Κάτι τέτοιο άλλωστε ισχύει σε κάθε πολεοδομικό νομοσχέδιο (π.χ.3385/Β/2023 Κτιριοδομικός Κανονισμός Άρθρο 37)
θα αναφεθώ σε προσωπικό μου πρόβλημα
Θέλω να μπώ στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον και δεν μπορώ γιατί το διαμέρισμα κατοικίας μου (σε πολυκατοικία που έχει οικοδομική άδεια) ξεπερνάει το επιτρεπόμενο ύψος. (άρα 5 κατηγορία)
Η διπλανή οικοδομή από την δικιά μου έχει μπεί στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ενώ ήταν εντελώς αυθαίρετη.
Αδικία. Έτυχε να ζορίζομαι παλιότερα και δεν είχα να πληρώσω το πρόστιμο.
Με όλο το σεβασμό ξαναδείτε το θέμα των αυθαιρέτων 5
Aρθρο 94.
Με την ακρίβεια που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μια παράταση ισχύος των Ο.Α της τάξης του ενός χρόνου δεν λέει το παραμικρό. Η αύξηση στις τιμές των κουφωμάτων μόνο έχει αγγίξει το 100% την τελευταία διετία. .
Προτείνω να συμπεριληφθεί και πάλι στο νομοσχέδιο η διάταξη της παρ. 1ε του άρθρου 11 του ν. 4178/13 η οποία προέβλεπε ότι: «Ο νομέας και κάτοχος του αυθαιρέτου κτίσματος επί γηπέδου ή οικοπέδου χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, μόνο εφόσον υποβληθεί νόμιμο προσύμφωνο από το οποίο θα προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου υπόσχεται να του μεταβιβάσει το τμήμα εδάφους που έχει καταλάβει και επί του οποίου έχει ανεγείρει αυθαίρετο κτίσμα, μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου. Το ως άνω προσύμφωνο συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο αποτυπώνεται η αυθαίρετη κατασκευή με το τμήμα εδάφους που έχει καταληφθεί, το ποσοστό του τμήματος που αναλογεί στο συγκεκριμένο γήπεδο / οικόπεδο και περιλαμβάνει απόσπασμα χάρτη γης με τον προσδιορισμό του τμήματος που έχει καταληφθεί, καθώς και του συνολικού γηπέδου / οικοπέδου.». Τούτο για να μην ανακύψουν ζητήματα άδικης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ αυτών που έχουν ανεγείρει κτίσματα μέχρι την 28-7-2011.Εξάλλου η τακτοποίηση όλων αυτών γίνεται για αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν, κατά παράβαση των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων και όρων δόμησης που ίσχυαν τουλάχιστον μέχρι την 28-7-2011.
Αρ 80
Η αναφορά στο αρ. 14 του ΝΟΚ θέλει διευκρίνηση λόγω διαφορετικής ερμηνείας από τις ΥΔΟΜ.
Σύμφωνα με το 1.α η πίσω όψη δεν εφάπτεται στο πίσω όριο και απέχει απόσταση Δ
Σύμφωνα με το 1.δ όταν το όμορο (πιθανόν πίσω) είναι αδόμητο ή υπάρχει κτίσμα παλαιοτέρων διατάξεων, τί ισχύει δ?
Γενική παρατήρηση
Αυτές τις παρεμβάσεις στον ΝΟΚ, όσες ψηφιστούν, να ενσωματωθούν σαν αλλαγές στο κύριο σώμα του 4067/12.
Κύριε Υπουργέ,
Το σχόλιο μου έχει να κάνει για την μη επαναφορά της ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 που αποδεδειγμένα έχουν κτιστεί προ τις 28/07/2011.
Γιατί για άλλη μια φορά αναβάλετε το άνοιγμα της συγκεκριμένης κατηγορίας αυθαιρέτων και συνεχίζετε την ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών επειδή δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν το ακίνητο τους;
Δεν είναι άδικο να υπάρχουν δυο κατηγορίες πολιτών, αυτοί που γνώριζαν την ύπαρξη του νόμου και είχαν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα ακίνητα τους και πολίτες που είτε δεν γνώριζαν και το έμαθαν όταν έληξε η προθεσμία είτε δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα;
Με εκτίμηση,
Βέρα Ζερβακάκη
Καλησπέρα σας, σχετικά με τα αυθαίρετα χτίσματα, θέτετε προς διαβούλευση ένα πολύ σκληρό και περιοριστικό νομοσχέδιο, για ακόμη μια φορά επιβραβεύονται όσοι πρόλαβαν να παρανομήσουν και να σώσουν τις περιουσίες τους. Με το παρόν απαξιώνονται χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία. Άραγε, θα προβείτε σε γκρέμισμα όλων των αυθαιρέτων και θα γεμίσει η χώρα με συντρίμμια?
Διαθέτουμε ένα και μοναδικό περιουσιακό στοιχείο στο Κορωπί εδώ και τριάντα χρόνια. Περιμένοντας να αξιοποιηθεί η περιοχή μπαίνοντας στο σχέδιο, μιας και πλέον πολύς κόσμος έχει μεταφερθεί και διαμένει εκεί, καρτερούμε τόσα χρόνια και παραμένουμε τυπικοί και δεν χτίσαμε κάτι παρανόμως. Ωστόσο, τριγύρω μας, σχεδόν το σύνολο των οικοπέδων έχουν χτιστεί, δηλαδή κ. Υπουργέ θα τιμωρηθούμε και θα χάσουμε την περιουσία μας, επειδή υπήρξαμε τυπικοί?
Θεωρούμε πως το παρόν νομοσχέδιο θα πρέπει να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες και συνθήκες που επικρατούν το 2024 καθώς από τις 28/7/2011, έχουν περάσει 13 χρόνια.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει πρόβλεψη και δεν θα οδηγηθούν οι περιουσίες μας σε απαξίωση.
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.
Αναμένουμε εναγωνίως
Υπάρχει νόμος για τα αυθαίρετα (4495/17), όπως και πριν από αυτόν και άλλοι πολλοί σχετικοί νόμοι. Όμως, όπως είναι γνωστό, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γιατί, πλην των άλλων, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κατά κύριο λόγο τιμωρητικά και εξοντωτικά για τους πολίτες και δεν το αντιμετωπίζουν στη ρίζα του. Ο νομοθέτης δεν υποστηρίζει όσο θα έπρεπε την έμφυτη τάση και ανάγκη του ανθρώπου να ικανοποιεί τις ανάγκες του, όπως είναι η κατοικία (κύρια και εξοχική) και για το λόγο αυτό να αναπτύσσεται οικονομικά και κοινωνικά στον ζωτικό του χώρο. Τούτο άλλωστε αποτελεί και συνταγματική του υποχρέωση. Οι νέες πολεοδομημένες εκτάσεις και νόμιμοι οικισμοί από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως σήμερα είναι και αποδείχθηκαν πολύ λίγες για να καλύψουν τις πραγματικές οικιστικές ανάγκες του πληθυσμού κατά τα προηγούμενα αυτά εκατό και πλέον χρόνια. Τούτο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 70% περίπου της έκτασης της χώρας θεωρούνται δάση και δασικές εκτάσεις, όπου, σύμφωνα με το ΣτΕ, μπορούν να εγκατασταθούν μόνο εγκαταστάσεις τουριστικές και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό χωροταξικό πλαίσιο και είναι από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης της αυθαίρετης δόμησης. Επομένως αυτό που λείπει είναι η θετική νομοθέτηση, όπως είναι η επέκταση και η δημιουργία νέων πολεοδομικών σχεδίων και οικισμών σε ολόκληρη τη χώρα, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.
Κύριε Υπουργέ,
Σχετικά με τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5.
Δεδομένου ότι έχει οριστεί ως όριο η ημερομηνία 28/7/2011, ότι χτίστηκε μετά μπορεί να ανήκει σε ένα άλλο «καθεστώς» και σε έναν άλλο νόμο, όμως αν δεν δώσετε την δυνατότητα για ρύθμιση την κατηγορία 5 για ακίνητα έως την 28/7/2011 , δημιουργούνται δύο κατηγορίες ανθρώπων –ιδιοκτητών , αυτοί που μπόρεσαν τότε και πρόλαβαν ,και οι άλλοι που κινδυνεύουν από πολύ μεγάλα πρόστιμα. Παρακαλώ να εξετάσετε το θέμα της ένταξης ακινήτων κατηγορίας 5 με προθεσμίες όπως υπάρχουν για άλλες κατηγορίες από 1 έως 4.
Η ρύθμιση χρήσιμο είναι , να αφορά όλα τα ακίνητα που χτίστηκαν μέχρι 28/7/2011 ακόμη και τα εξ’ αδιαιρέτου προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα σε όλους του ιδιοκτήτες να ρυθμίσουν και να βγουν από το σημερινό αδιέξοδο.
Αυτή η προσθήκη στο νομοσχέδιο θα βοηθούσε χιλιάδες ιδιοκτήτες , και θα ήταν μια νέα αρχή με ξεκάθαρο και δίκαιο το τοπίο.
Μετά τιμής.
Θέμα: Αυθαίρετα -Πολύτεκνοι
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με βαθύτατη θλίψη είδαμε πως δεν γίνεται καμία μνεία στις στεγαστικές ανάγκες των πολυτέκνων στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, πράγμα που σημαίνει πως δεν δόθηκε καμία σημασία στις προτάσεις της ΑΣΠΕ(Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) προς το ΥΠΕΝ.
Θερμότατη παράκληση, εκπροσωπώντας πολύτεκνες οικογένειες, ζητάμε ταπεινά να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από το μέτρο των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων καθώς προέβησαν σε τέτοιες κινήσεις εξ αδιρήτου ανάγκης και να δοθεί η δυνατότητα να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα κτίσματα των πολυτέκνων τα κατασκευασθέντα μέχρι τέλους 2023 όπως έγινε με τον ν.4495/2017.
Επίσης,τα ήδη τακτοποιημένα αυθαίρετα με τον ν.4495 να λογίζονται ως νόμιμα και να ισχύουν ευνοϊκές διατάξεις, όπως λόγου χάρη η υπέρβαση καθ’ ύψος , η κατασκευή σοφίτας, το δικαίωμα επιπλέον τετραγωνικών μέτρων σε κάθε μέλος της πολύτεκνης οικογένειας συμπεριλαμβανομένων και των υπέργηρων γονέων που καλούνται συχνά οι πολύτεκνοι να «φιλοξενούν». Αυτές άλλωστε είναι και οι αυθαιρεσίες των πολυτέκνων και θα πάψουν πραγματικά εάν καλυφθούν με ένα νομικό πλαίσιο πρόνοιας υπέρ της πολύπαθης πολύτεκνης οικογένειας.
Όπως βλέπετε, κύριε υπουργέ, είναι μεγάλες οι στεγαστικές ανάγκες των πολυτέκνων και
παρακαλούμε, όπως μεριμνήσετε για αυτή την κατηγορία των πολιτών. Πιστεύουμε και ελπίζουμε να δείξετε την δέουσα προσοχή και να γίνουν οι τροποποιήσεις στα σχετικά άρθρα που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση και συγκεκριμένα των πολυτέκνων.
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.
Αναμένουμε εναγωνίως
Θέμα: Αυθαίρετα-Πολύτεκνοι
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με βαθύτατη θλίψη είδαμε πως δεν γίνεται καμία μνεία στις στεγαστικές ανάγκες των πολυτέκνων στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, πράγμα που σημαίνει πως δεν δόθηκε καμία σημασία στις προτάσεις της ΑΣΠΕ(Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) προς το ΥΠΕΝ.
Θερμότατη παράκληση, εκπροσωπώντας πολύτεκνες πολύτεκνες, ζητάμε ταπεινά να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από το μέτρο των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων καθώς προέβησαν σε τέτοιες κινήσεις εξ αδιρήτου ανάγκης και να δοθεί η δυνατότητα να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα κτίσματα των πολυτέκνων τα κατασκευασθέντα μέχρι τέλους 2023 όπως έγινε με τον ν.4495/2017.
Επίσης,τα ήδη τακτοποιημένα αυθαίρετα με τον ν.4495 να λογίζονται ως νόμιμα και να ισχύουν ευνοϊκές διατάξεις, όπως λόγου χάρη η υπέρβαση καθ’ ύψος , η κατασκευή σοφίτας, το δικαίωμα επιπλέον τετραγωνικών μέτρων σε κάθε μέλος της πολύτεκνης οικογένειας συμπεριλαμβανομένων και των υπέργηρων γονέων που καλούνται συχνά οι πολύτεκνοι να «φιλοξενούν». Αυτές άλλωστε είναι και οι αυθαιρεσίες των πολυτέκνων και θα πάψουν πραγματικά εάν καλυφθούν με ένα νομικό πλαίσιο πρόνοιας υπέρ της πολύπαθης πολύτεκνης οικογένειας.
Όπως βλέπετε, κύριε υπουργέ, είναι μεγάλες οι στεγαστικές ανάγκες των πολυτέκνων και
παρακαλούμε, όπως μεριμνήσετε για αυτή την κατηγορία των πολιτών. Πιστεύουμε και ελπίζουμε να δείξετε την δέουσα προσοχή και να γίνουν οι τροποποιήσεις στα σχετικά άρθρα που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση και συγκεκριμένα των πολυτέκνων.
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.
Αναμένουμε εναγωνίως
ΑΡΘΡΟ 82, τροποποίηση της παρ.2 του άρθρου 17 του ΝΟΚ
Η προτεινόμενη στο σχέδιο τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της περ.α της παρ.2 είναι εσφαλμένη.
Προτείνεται η εξής διατύπωση :
Όταν δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, τότε η επιφάνεια της υποχρεωτικής φύτευσης είναι τα 2/3 του υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου με την επιτρεπόμενη κάλυψη προσαυξημένη, στον υπολογισμό αυτό, κατά 10% της επιφάνειας του οικοπέδου.
ΑΡΘΡΟ 81, τροποποίηση της παρ.3 του άρθρου 16 του ΝΟΚ
Η προτεινόμενη στο σχέδιο τροποποίηση της παρ.3 προκαλεί σύγχυση.
Προτείνεται η εξής διατύπωση :
3. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν των επιπέδων των περ. α) και β) της παρ.5 του άρθρου 15 (επίπεδα πρόσοψης ιδεατού στερεού), έως πλάτους 1/10.Π και όχι περισσότερο των δύο (2) μ. Όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική οι εξώστες προεξέχουν έως δύο (2) μ. και κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον τριών (3) μ. από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Αν η όψη του κτιρίου υποχωρεί, σε σχέση με την οικοδομική γραμμή, το βάθος των ανοικτών εξωστών προσαυξάνεται αναλόγως.
Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να εισέχουν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου, από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου, έως 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ τηρώντας παράλληλα απόσταση από τα όρια του οικοπέδου τουλάχιστον ένα (1) μ..
Η προβολή των εξωστών, αρχιτεκτονικών και λοιπών δομικών στοιχείων της παρ.1, όταν αυτά εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής και βρίσκονται σε ύψος μικρότερο των πέντε (5) μ. από το πεζοδρόμιο, πρέπει να απέχει τουλάχιστον μηδέν κόμμα πενήντα (0,5) μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου προς την ρυμοτομική γραμμή, με την επιφύλαξη των παραδοσιακών ή άλλων ειδικών όρων δόμησης.
Όταν επιφάνεια των ανοικτών εξωστών, σε οποιοδήποτε επίπεδο, φυτεύεται με ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών, τότε η επιφάνεια αυτή συμμετέχει στον υπολογισμό της φύτευσης.
ΑΡΘΡΟ 79, παρ.5
Στην περ.θ που προστέθηκε στην περ.Α της παρ.8 του άρθρου 17 του ΝΟΚ,
να διευκρινιστεί αν στις χρήσεις του άρθρου 11, οι οποίες επιτρέπονται σε υπόγειες επεκτάσεις εντός προκηπίου, περιλαμβάνονται και χώροι του υπογείου με κύρια χρήση.
Αν ναι, να καταργηθεί η διάταξη των Τεχνικών Οδηγιών η οποία έρχεται σε αντίθεση.
ΑΡΘΡΟ 80, τροποποίηση του άρθρου 14 του ΝΟΚ.
Η προτεινόμενη στο σχέδιο τροποποίηση της φράσης στο τέλος της περ.β) της παρ.1 προκαλεί ακόμα σύγχυση.
Προτείνεται η εξής διατύπωση :
β) όταν πέρα από πλάγιο όριο του οικοπέδου υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου και μικρότερη του δ με άνοιγμα προς το κοινό όριο, το τοποθετούμενο κτίριο οφείλει να απέχει τουλάχιστον δ από το τμήμα του κοινού ορίου το οποίο αντιστοιχεί στο οικόπεδο με το υπάρχον κτίσμα. …
Κύριε Υπουργέ
Ο Ν.4495/2017 έδωσε τις αναγκαίες λύσεις σε ζητήματα αυθαίρετων κατασκευών αλλά παρόλα αυτά απαιτεί επειγόντος διορθώσεις σε ορισμένα σημεία γιατί θα καταντήσει νόμος της ταλαιπωρίας!
Παραδείγματα :
1) γιατί η κατηγορία 5 εξακολουθεί και παραμένει κλειστή από μια ακατανόητη απόφαση του τότε Υπουργού και αναιτιολόγητη! Δηλαδή τι κέρδισε η χώρα με την απόσυρση της κατηγορίας 5 ! Αντίθετα έχασαν οι πολίτες, έχασαν οι μεταβιβάσεις, έχασε έσοδα το κράτος, έχασαν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες!
2) γνωρίζεται προφανώς ότι μία αγροτική αποθήκη μεγαλύτερη των 15 μ2 είναι «βαρύ αυθαίρετο» και δεν μπορεί σήμερα να ρυθμιστεί αφου ανήκει στην κατηγορία 5 ?
3) γνωρίζεται προφανώς ότι μια σταυλική εγκατάσταση ανήκει στην κατηγορία 5 και δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Ότι ένας κόσμος της υπαίθρου σήμερα δεν μπορεί να λάβει άδεια λειτουργίας σταύλου και χάνει επιδοτήσεις που τόσο πολύ τις θέλει γιατί του είναι απαραίτητες! Ετσι θα κρατήσουμε τους κτηνοτρόφους μας στα χωριά τους, γιατί κάποιος σοφός χαρακτήρισε τις σταυλικές εγκαταστάσεις » βαριά αυθαίρετα» ?
4) το άρθρο 116 του Ν.4495/2017 που καλώς υπάρχει γιατί θεωρείται ότι μπορεί σήμερα να υφίσταται με τη σημερινή του μορφή ? Αυτο το ΚΕΣΑ τι προσφέρει στην όλη διαδικασία ! Όταν ο χρόνος αναμονής του είναι 18 εώς 24 μήνες !!!! Ποιός ο λόγος ύπαρξης του! Αφού επικυρώνει επί της ουσίας τις αποφάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας! Εν τω μεταξύ η μεταβίβαση του ακινήτου προχωράει αλλά νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτροδότηση του ( εάν δεν είναι το διαμέρισμα συνδεδεμένο με την ΔΕΗ) και περιμένει να τελεσιδικήσει το ΚΕΣΑ για να εγκρίνει η Υπηρεσία Δόμησης την ηλεκτροδότηση. Μιλάμε για ιστορίες τρέλας !!! Η γνώμη μου είναι να αρκεί η έγκριση της Αρχαιολογίας εντός διμήνου, να γίνεται κατόπιν η μεταβίβαση και να μην υπάρχει η διαδικασία του ΚΕΣΑ! Είναι μια άδικη ταλαιπωρία, ένας χαμένος χρόνος.
5) Γιατί τα ορειβατικά καταφύγια στο άρθρο 114 που ανήκουν σε συλλόγους σε ιδιόκτητα ή παραχωρημένα από το Δασαρχείο οικόπεδα, να μην ρυθμίζονται όπως όλα τα άλλα αυθαίρετα αλλά να απαιτείται εκ των προτέρων αναγνώριση από τον ΕΟΤ. Μια άλλη ιστορία καθημερινής τρέλας με τουλάχιστον 3 έτη αναμονής !!!
ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να καταθέσω τις απόψεις μου
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Διαθέτω ένα αγροτεμάχιο 520 τ.μ. στη θέση ΠΛΑΚΑ ΔΗΛΕΣΙΟΥ. Βρίσκεται μόλις 450 μέτρα από τη λεωφόρο Σχηματαρίου, και λιγότερο από 1 χλμ από το κέντρο του Δηλεσίου. Γύρω δε από αυτό το αγροτεμάχιο έχουν χτιστεί τα αντίστοιχα αγροτεμάχια εδώ και δεκαετίες. Όμως, στην παρούσα κατάσταση, απαγορεύεται να χτιστεί οτιδήποτε σε αυτό το οικόπεδο, ενώ από την ημέρα που αγοράστηκε -σχεδόν 50 χρόνια πριν- ακούμε πως αυτή η περιοχή θα μπει στο σχέδιο πόλης.
Το παράδοξο, δε, είναι πως μερικές εκατοντάδες μέτρα από το αγροτεμάχιο μου βρίσκεται η περιοχή του συνεταιρισμού του ΟΤΕ με όλα τα οικόπεδα αντίστοιχων τ.μ. να είναι εντός σχεδίου και οικοδομήσιμα, και φυσικά η γη να έχει και την αντίστοιχη αξία.
Συνέπεια: το αγροτεμάχιό μου να είναι εντελώς απαξιωμένο, χωρίς να μπορώ ούτε καν να το πουλήσω με κάποιο αξιόλογο τίμημα.
Παρακαλώ θερμά, όπως για τέτοιες περιπτώσεις όπου πραγματικά είναι κατάφωρη η αδικία της απαξίωσης γης, να γίνουν εξαιρέσεις και διορθώσεις.
Μετά τιμής,
Δρ. Βερονίκη Σαμαρά
ΑΡΘΡΟ 87
Η εισαγόμενη διάταξη αποτελεί μια διαδικασία υπέρβασης των εννοιών ΕΛΕΓΧΟΣ – ΕΠΙΒΛΕΨΗ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ. Η παραπάνω διαδικασία είναι ο μόνος τρόπος το δημόσιο να παραλάβει ένα τεχνικά άρτιο μελετητικό αντικείμενο, όπως θα έχει παραχθεί από μελετητές, από διαβούλευση και από ουσιαστικό έλεγχο και διόρθωση.
Με την εισαγόμενη διάταξη ανατίθεται σε κάποιον ‘ανεξάρτητο μηχανικό’, ο οποίος δεν είναι γνωστό τι προσόντα (τυπικά) θα πρέπει να έχει, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ, να ΕΛΕΓΞΕΙ και να ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ, μια μελετητική εργασία τουλάχιστον ετών, εντός 5 ημερών.
Επισημαίνεται ότι οι μελέτες των ΕΠΣ, έχουν ανατεθεί, έχουν συνταχθεί και έχουν ολοκληρωθεί προ μηνών. Με την παρούσα διάταξη προσπαθεί η Πολιτεία, να ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ την ανάγκη ΕΛΕΓΧΟΥ, ΕΓΚΡΙΣΗΣ και ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ, που προβλέπει η νομοθεσία (διασφάλιση ποιότητας για το δημόσιο συμφέρον), διαμορφώνοντας μια by pass διαδικασία, η οποία παρέχει την ΤΥΠΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ παραβιάζοντας κάθε έννοια ποιοτικής διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η ανάθεση των μελετών αυτού του τύπου έγινε με αντίστοιχες αμφισβητούμενες διαδικασίες στο ΤΕΕ, το οποίο στην συνέχεια (μετά την ανάθεση), μετεξελίχθηκε σε Αναθέτουσα Αρχή, με την επίκληση μάλιστα της ειδικής τεχνικής γνώσης που κατείχε. Τόσο το ΥΠΕΝ, όσο και το ΤΕΕ δεν γνωρίζουν ότι σε όλο το κόσμο, οι συμβάσεις μελετών επιβλέπονται και προς τούτο πρέπει να υπάρχει μηχανισμός (φορέας) επίβλεψης???
Προτείνω την απόσυρση της διάταξης ως αντιβαίνουσας στο δημόσιο συμφέρον και την εισαγωγή φορέα επίβλεψης είτε από την δομή της ΑΑ, είτε από την δομή του Υπουργείου καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει παραλαβή μελετών που δεν έχουν επιβλεφθεί.
Αγαπητέ Υπουργέ,
έχουμε καταλάβει ότι θέλετε πρώτα να »επικοινωνήσετε» το θέμα κατεδάφισης των αυθαιρέτων πριν ξανανοίξετε την Κατηγορία 5 για τα μεγάλα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί πριν το 2011.
Θεωρώ την συγκεκριμένη σας τακτική ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο εγκλωβισμός των φτωχών ιδιοκτητών που μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 δεν τακτοποίησαν είναι άδικος.
Το ίδιο άδικο είναι τόσοι χιλιάδες μισθωτές να κινδυνεύουν γιατί μένουν (εν αγνοία τους) σε ακίνητα εγκλωβισμένα όπου δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια ενίσχυσης και δεν μπορεί να γίνει καμμία μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης.
Γιώργος Δελάκης
Κύριε Υπουργέ,
Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά το θέμα της λάθους εμβαδομέτρησης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγοραπωλησίες διαμερισμάτων σήμερα.
Επειδή είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει τροποποίηση σύστασης ΟΙ με συναίνεση όλων των ιδιοτήτων της πολυκατοικίας, δυστυχώς, κανείς συμβολαιογράφος δεν μπορεί να συντάξει νόμιμο τίτλο μεταβίβασης, καθόσον ο νόμος του Κτηματολογίου 4495/17 από την μια υποχρεώνει τον μηχανικό να αποτυπώσει το πραγματικό εμβαδόν, και από την άλλη, σύμφωνα με παλαιότερη κείμενη νομοθεσία, υποχρεώνει τον συμβολαιογράφο να συντάξει συμβόλαιο βασιζόμενος στα τετραγωνικά του υπάρχοντος τίτλου. Το οξύμωρο είναι ότι αν τα επιπλέον τετραγωνικά έχουν καταληφθεί από Κοινόχρηστο χώρο, ή υπέρ ή κατά των όμορων διαμερισμάτων, το θέμα επιλύεται με υπαγωγή-τακτοποίηση με το 4495/17 και μονομερή τροποποίηση σύστασης. Στην περίπτωση μάλιστα που η διαφορά εμβαδού δεν προκύπτει ούτε υπέρ ούτε κατά όμορης ιδιοκτησίας αλλά και ούτε κατά κοινοχρήστου. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα φέρεται, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, να αντιμετωπίζουν σήμερα τουλάχιστον δύο στις τρεις αγοραπωλησίες διαμερισμάτων (παραθέτονται σχετικοί σύνδεσμοι στο τέλος).
Το εν λόγω πρόβλημα μάλιστα είναι γνωστό τουλάχιστον το τελευταίο 8μηνο στην αγορά ακινήτων.
Σημειώνεται ότι, οι συναφείς με το πρόβλημα τροποποιήσεις επήλθαν στον Ν.4495/17 με το άρθρο 230 του 5037/23.03.2023 για «περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη», άρα πιστεύω πως είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί ρύθμιση ως ακολούθως:
«Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας επί κτιρίου να μπορεί να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας ως προς την επιφάνεια και το περίγραμμα της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο ανέγερσης-κατασκευής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλονται τα υπόλοιπα περιγραφικά στοιχεία της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας, οι καταστατικές εν γένει αναλογίες, και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου. Η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών θα τεκμαίρεται.»
Αξιότιμε υπουργέ,
Θα ήθελα να επισημάνω την μη ύπαρξη πρόβλεψης για τα αυθαίρετα κτίσματα κατηγορίας 5 που έχουν κτιστεί πριν τον Ιούλιο του 2011!
Υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν το ακίνητο τους εντός της προθεσμίας του φθινοπώρου του 2020.
Από την στιγμή που η κόκκινη γραμμή σε όλους τους νόμους είναι ο Ιούλιος 2011 γιατί να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα και με αυστηρό έλεγχο στο 100% έχουν κτιστεί πριν; Γιατί τα συνδέετε με αυθαίρετα που έχουν κτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011; Δεν είναι άδικο για αυτούς που δεν πρόλαβαν;
Είναι μια ανάγκη που την έχετε αποδεχθεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά δεν την καλύπτετε ούτε με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Σαββίδης
Με την ευκαιρία αυτού του πολυνομοσxεδίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμπεριληφθεί διάταξη για την πρόβλεψη της δυνατότητας μονομερούς διόρθωσης συμβολαίων και πράξεων συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σχετικό πρόβλημα, που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες και τους έχει καταστήσει ομήρους εκβιαστών γειτόνων.
Πιο συγκεκριμένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί δυνατότητα στον ιδιοκτήτη, με υπεύθυνη δήλωση και σχετική βεβαίωση μηχανικού, να προβεί σε ΜΟΝΟΜΕΡΗ διόρθωση της επιφάνειας και διαμερισμάτωση της ιδιοκτησίας του στο πραγματικό, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή όμορων διαμερισμάτων στη διαδικασία, αφού δεν ευθύνεται ο ιδιοκτήτης, αλλά ο κατασκευαστής για τις αποκλίσεις από το πολεοδομικό σχέδιο.
Όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν χτίσει πριν το 2011 πρέπει να έχουν το δικαίωμα να τακτοποιήσουν την αυθαιρεσία που έχουν κάνει όπως ίσχυε μέχρι το Φθινόπωρο του 2020.
Από τη μελέτη στατικής επάρκειας που είναι απαραίτητη στην Κατηγορία 5 οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητό τους και έχουν όφελος (στο πρόστιμο της τακτοποίησης) αν το ενισχύσουν.
Στην σεισμογενή Ελλάδα μας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο (αν όχι εγκληματικό) να έχετε την Κατηγορία 5 κλειστή μόνο και μόνο για να επικοινωνήσετε καλύτερα στα Μ.Μ.Ε. την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης.
Κατερίνα Λιοντάκη
Κτηματομεσίτρια
Κύριε Υπουργέ,
Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά το θέμα της λάθους εμβαδομέτρησης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγοραπωλησίες διαμερισμάτων σήμερα.
Επειδή είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει τροποποίηση σύστασης ΟΙ με συναίνεση όλων των ιδιοτήτων της πολυκατοικίας, δυστυχώς, κανείς συμβολαιογράφος δεν μπορεί να συντάξει νόμιμο τίτλο μεταβίβασης, καθόσον ο νόμος του Κτηματολογίου 4495/17 από την μια υποχρεώνει τον μηχανικό να αποτυπώσει το πραγματικό εμβαδόν, και από την άλλη, σύμφωνα με παλαιότερη κείμενη νομοθεσία, υποχρεώνει τον συμβολαιογράφο να συντάξει συμβόλαιο βασιζόμενος στα τετραγωνικά του υπάρχοντος τίτλου. Το οξύμωρο είναι ότι αν τα επιπλέον τετραγωνικά έχουν καταληφθεί από Κοινόχρηστο χώρο, ή υπέρ ή κατά των όμορων διαμερισμάτων, το θέμα επιλύεται με υπαγωγή-τακτοποίηση με το 4495/17 και μονομερή τροποποίηση σύστασης. Στην περίπτωση μάλιστα που η διαφορά εμβαδού δεν προκύπτει ούτε υπέρ ούτε κατά όμορης ιδιοκτησίας αλλά και ούτε κατά κοινοχρήστου. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα φέρεται, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, να αντιμετωπίζουν σήμερα τουλάχιστον δύο στις τρεις αγοραπωλησίες διαμερισμάτων (παραθέτονται σχετικοί σύνδεσμοι στο τέλος).
Το εν λόγω πρόβλημα μάλιστα είναι γνωστό τουλάχιστον το τελευταίο 8μηνο στην αγορά ακινήτων, βλ. (https://pomida.gr/newspost.php?nsl=pomida-pros-ypen-ekkremi-aitimata-gia-ektos-sxedioy-domisi-taktopoiisi-aythaireton-katig-5-kai-dynatotita-diorthosis-stoixeion-symbolaion-kai-systaseon-orizontioy-idioktisias) την από 01/10/2023 επιστολή Πρόεδρου και ΓΓ ΠΟΜΙΔΑ (κ.κ. Παραδιά, Βάππα)
Σημειώνεται ότι, οι συναφείς με το πρόβλημα τροποποιήσεις που επήλθαν στον Ν.4495/17 με το άρθρο 230 του 5037/23.03.2023 για «περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη», άρα πιστεύω πως είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί ρύθμιση ως ακολούθως:
«Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας επί κτιρίου να μπορεί να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας ως προς την επιφάνεια και το περίγραμμα της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο ανέγερσης-κατασκευής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλονται τα υπόλοιπα περιγραφικά στοιχεία της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας, οι καταστατικές εν γένει αναλογίες, και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου. Η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών θα τεκμαίρεται.»
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΝΗΣΙΑ .ΜΙΚΡΑ – ΜΕΓΑΛΑ
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΛΑ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ( ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ-ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ)
ΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ
1. ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
2.ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ δηλ. ΠΟΣΟ ΧΤΙΖΟΥΝ / ΣΤΡΕΜΑ
3.ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ δηλ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
4. ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΛΗΨΗΣ
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ H ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΑΣ
ΕΛΠΙΖΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΤΗΛ 6944 310975 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΑΛΙΩΤΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ
ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΑΛΙΩΤΗΣ ΤΗΛ 6944 310975
Βίντεο (1)
.MOV
11.5MB
Άρθρο 49. παρ.1 : Τί σημαίνει εγνωσμένου κύρους; Τί ιδιότητα έχει; Έχει κάνει εκθέσεις ελέγχου στη δόμηση; Στο περιβάλλον; Εμπειρία σε πολεοδομία; Είναι μηχανικός;
Άρθρο 51. : Ο τίτλος μιλά για δορυφορικές εικόνες και το περιεχόμενο τίποτα. Τα drone δεν προσφέρουν τίποτα στην αυτοψία πέραν του hype της εποχής. Απαιτείται επιτέλους η λήψη δορυφορικών εικόνων για την ημερομηνία ορόσημο των αυθαιρέτων: 28-7-2011. Η χρήση των εικόνων αναφέρεται αποκλειστικά για τον γεωεντοπισμό άρα δεν προβλέπεται καμία επεξεργασία για φωτογραμμετρία.
Άρθρο 53. : Το παράβολο 200€ δεν καλύπτει ούτε μικρό τμήμα του κόστους της διαδικασίας που περιγράφεται στον νόμο. Θα πρέπει να υπογιστεί το κόστος επιβάρυνσης στον προϋπολογισμό του κράτους λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των καταγγελιών στις πολεοδομίας σήμερα.
Άρθρο 57: Η προσφυγή προβλέπεται κεντρικά στο ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. !!! Δηλαδή όλες οι καταγγελίες θα εξετάζονται από ένα όργανο του Υπουργείου και όλες οι απόψεις στο συμβούλιο θα κατατίθενται από μία κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου ήτοι ένα τμήμα ελαχίστον ατόμων!! Για μια εργασία που γινόταν από όλα τα τμήματα Ελέγχου Κατασκευών των Υ.ΔΟΜ. και από τα κατά τόπους ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β. Προφανώς σχεδιασμένο να αποτύχει.
Άρθρο 58: Υπάρχει αναφορά στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. που δεν έχει ρόλο πουθενά στον νόμο!
Άρθρο 61. παρ.2 : Η αρμοδιότητα κατεδάφισης δίνεται σε δύο διαφορετικά Υπουργεία.
Άρθρο 63. παρ.1: Η αρμοδιότητα κατεδάφισης δίνεται σε δύο διαφορετικά Υπουργεία!
Άρθρο 70. Το άρθρο στην ουσία σιωπηλά καταργεί τα Τμήματα Ελέγχου Κατασκευών των Υ.ΔΟΜ. ακόμη και για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων (αποφάσεις προστίμου/βεβαιώσεις/χρηματικοί κατάλογοι) οι οποίες υποθέσεις όλες θα διεκπεραιώνονται κεντρικά από μια Διεύθυνση του Υπουργείου! Πράγμα αδύνατο για όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Άρθρο 72. Προβλέπονται 20 άτομα για την διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων αυθαιρέτων της Ελλάδας. Αυτός που το έγραψε έχει καμία ιδέα πόσες είναι οι εκρεμμότητες υποθέσεων αυθαιρέτων στις πολεοδομίες; Και επειδή είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει η παρ.2 προβλέπει το outsourcing με εξωτερικό μητρώο υποστήριξης κατά τη συνταγή που καταργείται ο ρόλος του δημοσίου υπαλλήλου.
Άρθρο 75. Πρόβλεψη εξουσιοδοτικών διατάξεων με Υ.Α και Κ.Υ.Α. οι οποίες στην ουσία αν δεν δημοσιευτούν δεν λειτουργεί ο νόμος. Είναι παρόμοια προσπάθεια με τον Ν.4495/2017 για έλεγχο τον αυθαιρέτων από Ελεγκτές Δόμησης η οποία δεν προχώρησε ποτέ γιατί δεν ολοκληρώθηκε η έκδοση 2-3 Υ.Α. που προβλέπονταν για τη διαδικασία, ενώ όλο το υποστηρικτικό έργο παρέμενε τοπικά στις Υ.ΔΟΜ. και στα Παρατηρητήρια που δεν συστάθηκαν ποτέ. Σαν ιδέα ήταν σωστό. Εδώ τώρα γίνεται ακριβώς το ίδιο δημιουργώντας μια δομή μέσα σε μια Γενική Δ/νση που έχει άλλα καθήκοντα εντός Υπουργείου (περιβάλλον, μεταλλεία, ενέργεια , δόμηση) και η οποία θα αναλάβει αυτό που ο Ν.4495/2017 προέβλεπε να κάνουν 100πλάσια άτομα στα Παρατηρήρια.
Σχετικά με το άρθρο 78 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου («Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας», http://www.opengov.gr/minenv/?p=13310), σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 998/1979 περί προστασίας δασών, οι δασικές οδοί εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο σκοπούς προστασίας και εκμετάλλευσης των δασών και δασικών εκτάσεων ή την πρόσβαση σε υφιστάμενες τεχνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν για τον σκοπό αυτό ή σε αισθητικά τοπία ή την εκτέλεση και συντήρηση δασικών έργων ή τη μεταφορά δασικών προϊόντων και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να συμπίπτουν με το εθνικό, επαρχιακό ή κοινοτικό οδικό δίκτυο της Χώρας. Παρομοίως κατά το άρθρο 227 του Δασικού Κώδικα (νδ/γμα 86/1969), οι δασικές οδοί εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την εκμετάλλευση και τις μεταφορές δασικών προϊόντων και τα πάσης φύσεως δασικά έργα και δεν δύνανται να συμπίπτουν με το δίκτυο της εθνικής ή επαρχιακής οδοποιίας της χώρας. Επομένως το άρθρο 78 του υπό διαβούλευση ως άνω σχεδίου νόμου εισάγει ευθέως αντισυνταγματική διάταξη που, επιτρέποντας την πρόσβαση μέσω δασικών οδών σε εγκαταστάσεις άσχετες με το έργο της δασικής προστασίας και διαχείρισης, ήτοι σε συγκεκριμένη κατηγορία αθλητικών εγκαταστάσεων, αντιστρατεύεται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δασική προστασία (άρθ. 24 παρ. 1 Συντ.) και μάλιστα κατά τρόπο «φωτογραφικό», αφού επιτρέπει μη νόμιμα παρέκκλιση από τον ως άνω κανόνα, που θεσπίζει η δασική μας νομοθεσία, για πολύ συγκεκριμένη κατηγορία αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν χωροθετηθεί με εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, προφανώς προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων
Άρθρο 87
Μελέτη, κατασκευή, έλεγχος και παραλαβή έργων τεχνικής υποδομής και συναφών κατασκευών στο πλαίσιο Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Α. Ένα μεγάλο κενό στην νομοθεσία μας και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι η απουσία σαφούς πολιτικής για τον τρόπο μελέτης των έργων δημοσίου, αρχιτεκτονικού ή αστικού ενδιαφέροντος. Όλα τα δημόσια έργα αυτών των κατηγοριών μελετήθηκαν με απευθείας αναθέσεις, πράγμα που σημαίνει α) απενεργοποίηση των μελετητικού δυναμικού της χώρας, με άμεσες, αλλά και μακροχρόνιες συνέπειες, οικονομικές, επιστημονικές κ. ά., β) εξουδετέρωση των αξιών της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, με αποτέλεσμα την καταρράκωση της ενεργητικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, που ο αρχιτέκτων και ο πολεοδόμος / urban designer κομίζουν από την φύση της δουλειάς τους και γ) μειωτική εξουδετέρωση της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον τρόπο παραγωγής ενός έργου με αρχιτεκτονικό ή / και πολεοδομικό ενδιαφέρον. Στη χώρα μας δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος για την (ανα-)παραγωγή του αστικού χώρου και ασφαλώς εξαιρώ τους λίγους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που οφείλονται κυρίως στην πρωτοβουλία κάποιων δημάρχων.
Β. Υπάρχει ένα κενό στην υποχρέωση των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού να ασχοληθούν με τα καταρρέοντα ιστορικά κέντρα πόλεων και το θέμα επαφίεται στην αγαθή τους προαίρεση και στη συνεργασία τους με το ΥΠΕΝ, πράγμα που συνήθως δεν συμβαίνει. Οι πόλεις με ιστορικά κέντρα έχουν χάσει τους πνεύμονές τους και επίκειται ο μαρασμός και η εγκατάλειψη. Μετά από αυτοψία, θα πρέπει να καταρτίζεται πρόγραμμα ΕΠΣ ή ΣΟΑΠ και να λαμβάνεται πρωτοβουλία από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ για την αναγέννηση / αναζωογόνηση των Ι.Κ. Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η εμπλοκή στην μελετητική ομάδα των τοπικά εγκατεστημένων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, όπως και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων μηχανικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλλίτερα την περιοχή τους και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στις μελέτες. Το ΥΠΕΝ θα πρέπει να εμπιστευθεί τους μηχανικούς της Περιφέρειας και να μην τους στέλνει στην ανεργία και την απαξίωση, όπως συμβαίνει σήμερα.
Αναστασία Πάπαρη
Δρ Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος / Urban Designer
Dipl., MSc, M.Phil., PhD
(A.U.Th. & U.C.L., The Bartlett)
Έδρα: Βέροια Ημαθίας
Τα κτίρια πριν το 2011 θεωρώ ότι κάνετε λάθος να τα συνδέετε με τα καινούρια αυθαίρετα.
Ένας ιδιοκτήτης που έχει κατασκευάσει κτίριο Κατηγορίας 5 (πριν το 2011) και δεν μπορούσε να μπεί στον Νόμο παλιότερα γιατί π.χ. ήταν εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτης, πρέπει να μπορεί σήμερα να τακτοποιήσει το κτίριο του.
Κατά τη γνώμη μου ο Νόμος 4495 / 2017 για τα μεγάλα αυθαίρετα (Κατηογρία 5) πρέπει να ανοίξει και πάλι.
Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα την δυνατότητα να τακτοποιήσω αλλά τώρα έχω.
Το κτίριο μου είναι κτισμένο πριν το 2011.
Οι γείτονες μου (που επίσης είχαν μεγάλα αυθαίρετα εδώ στο Ηράκλειο) πλήρωσαν μόνο το παράβολο (εκκρεμούν οι υπόλοιπες δόσεις) αλλά κατάφεραν να σώσουν το ακίνητο τους. Νιώθω μεγάλη κοροιδία.
Ευχαριστώ
Κύριοι υπουργοί ,
Καλησπέρα σας
Κάνω έκκληση για επαναφορά ρύθμισης τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 .Έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς η περιουσία μας είναι εκτός εμπράγματης συναλλαγής . Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως ενέργεια επί του ακινήτου μας
Ειναι κατάφωρη αδικία να τρέχει κανονικά για ακίνητα που είναι στα χέρια τραπεζών και που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ,μέχρι το 2025 καθώς και για τις άλλες 4 κατηγορίες μέχρι το 2026 κι όχι για εμάς
Δώστε μας την ευκαιρία ,παρακαλώ ,να μπορέσουμε να υπαχθούμε κι εμεις και να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει
Θα ήταν ευνοϊκό κατά την γνώμη μου και για την αποσυμπίεση της στεγαστικής κρίσης ,καθώς έτσι κι εμείς θα μπορέσουμε να τα ρίξουμε στην αγορά ,είτε για πώληση ,είτε για εκμίσθωση
Ευχαριστώ θερμά
Μετά τιμής
Θεοδωρακακου Καλλιόπη
Για το αρ. 79
προτείνω στις επεκτάσεις των υπογείων (79.β) να υπάρχει διαβάθμιση σε 95%, 80% και 70% του υποχρεωτικώς ακάλυπτου με την προϋπόθεση ότι το απομένον 5%, 20% και 30% παραμένει πραγματικά ασφράγιστο χωρίς καμία επικάλυψη/ επίστρωση για την στοιχειώδη αύξηση της απορροής των ομβρίων.
Η διατύπωση στα ίδια εδάφια για την εξαγορά των θέσεων στάθμευσης «δεν εξασφαλίζονται από την μελέτη» εμπεριέχει στοιχεία υποκειμενικότητας και πρέπει να αναδιατυπωθεί » δεν εξασφαλίζονται με την συγκεκριμένη μελέτη»
Η » φέρουσα ικανότητα » είναι έννοια που επιστημονικά δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένη και η ενσωμάτωσή της σε πολεοδομικά πρότυπα θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση λόγω διαφορετικών και κατά το δοκούν προσεγγίσεων.
Ο εντοπισμός των νέων αυθαιρέτων είναι σημαντικός αλλά μετά τους ΕΔ δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ο εντοπισμός των αυθαιρεσιών που είναι το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζεται από τις ΥΔΟΜ και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας
Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τις παρατηρήσεις Ι. Λεμπέση
Το άρθρο 70 /125ΙΖ Ν 4495-17, κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αποσυρθεί. Το έλεγχο θα πρέπει αποκλειστικά να τον πραγματοποιούν δύο ελεγκτές δόμησης που θα επιλέγονται με κλήρωση. Ο καθένας θα υποβάλλει το πόρισμά του ανεξάρτητα, χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων ο καθένας ποιός έχει κληρωθεί. Κανένας υπάλληλος που παρέχει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο δεν πρέπει να ελέγχει αυθαίρετες κατασκευές. Είναι γνωστά τα φακελάκια, οι εκβιασμοί πολιτικών προς διευθυντές για εξυπηρέτηση συμφερόντων, τα πολιτικά ρουσφέτια, κλπ, που υπήρχαν κατά το παρελθόν. Μην τα επαναφέρετε είναι πισωγύρισμα! Όσο και να πιέζει το συνδυκαλιστικό όργανο των Δ.Υ. για να επανακτήσουν εξουσία οι υπάλληλοι, δεν πρέπει να υποκύψετε.
Με την ευκαιρία αυτού του πολυνομοσxεδίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προβλεφθεί/συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία να αντιμετωπίζεται το πολύ σοβαρό πραγματικό θέμα που έχει προκύψει και ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες, σχετικά με την ανάγκη διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων και συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Πιο συγκεκριμένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό και βοηθητικό να δοθεί δυνατότητα στον ιδιοκτήτη, με υπεύθυνη δήλωση και φυσικά με σχετική βεβαίωση μηχανικού, να προβεί σε πραγκατικά ΜΟΝΟΜΕΡΗ διόρθωση της επιφάνειας και διαμερισμάτωσης της ιδιοκτησίας του στο ορθό/πραγματικό, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή όμορων διαμερισμάτων στη διαδικασία. Αν για οποιοδήποτε λόγο αυτό δε μπορεί να ρυθμιστεί συνολικά, μπορεί σίγουρα να καλύψει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τις περιπτώσεις διορθώσεων στις οποίες ο ιδιοκτήτης αποδέχεται ότι η πραγματική/διορθωμένη κατάσταση για την ιδιοκτησία του θα είναι όχι ευνοϊκή για τον ίδιο (π.χ. όταν η όμορη ιδιοκτησία «μπαίνει» στη δική του).
ΚΩΣ 08/04/2024,
Αγαπητέ κ Υπουργε,
Ονομάζομαι Γεώργιος Φράγκος με ΑΤ. ΑΖ452468 και είμαι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «ΛΟΥΞΟΥΡΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΩΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» με ΑΦΜ 801035571 ΔΟΥ κω.
Σας γράφω για την εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, που τελικά δεν συμπεριλάβατε στην παρούσα ρύθμιση.
θα επιθυμούσα να θέσω υπόψιν σας περιπτώσεις έγκρισης οικοδομικής άδειας τουριστικών καταλλυμάτων, για τις οποίες ισχύουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
Σε οικόπεδο 39 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή Καρδάμενα – Κω, εντός ΖΟΕ 6, σε εκτός σχεδίου περιοχή, με πρόσωπο σε κοινόχρηστη ασφαλτοστρωμένη οδό, μη αναγνωρισμένη από το κτηματολόγιο ισχύουν τα παρακάτω :
οι εγκρίσεις που έχουμε και καθιστούν την επένδυση έτοιμη προς υλοποίηση είναι:
Α) έγκριση αρχαιολογίας ( ΑΔΑ 62ΔΠ4653Π4 – ΕΡ 2, Α.Π 455970 13/10/21)
Β) έγκριση περιβαλλοντικών όρων ( ΑΔΑ 61Γ20Π1Ι-Δ31, Α.Π 4723 12/02/2024)
Γ) έγκριση εισόδου εξόδου από τον δήμο που αφορά τον συγκεκριμένο μη αναγνωρισμένο από το κτηματολόγιο δρόμο (ΑΔΑ Ψ2ΡΚΩΛΕ-1ΛΗ, ΑΡ. ΑΠΟΦ. 162, 7/7/2023)
Δ) εγκεκριμένους ορούς δόμησης από ΥΔΟΜ ΚΩ
Ε) Αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας προς ΕΥΠΑΤΕ ( Α/Α ΑΙΤΗΣΗΣ 1,149,283, 19/09/2023)
Ζ) Στη φάση της αίτησης προέγκρισης η ΕΥΠΑΤΕ έχει εκδώσει ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ με α.π Υπ. Τουρ. 20165, 31/10/2023.
Η) ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 3,500,000 ΕΥΡΩ Η ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Α.Φ 3420, ΣΤΙΣ 28/07/2021 ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 5206/ΥΠΕ/7/00395/Γ/Ω.4399/2016, ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 10/03/2021
Θ) ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΩ ΜΕ Α.Π 1.369.762 ΣΤΙΣ 19/03/2024
Έχοντας όλες αυτές τις εγκρίσεις, δεν μπορώ να πάρω προέγκριση οικοδομικής άδειας από την ΥΔΟΜ Κω, ώστε να ξεκινήσω την επένδυση, η οποία αφορά ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 420 κλινών, εξαιτίας της γνωστής απόφασης του ΣΤΕ.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνω στη μεταβατική ρύθμιση που επίκειται να ληφθεί ειδική μέριμνα για περιπτώσεις όπως την δική μου. Με άλλα λόγια έτοιμες προς υλοποίηση τουριστικές επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές με μη αναγνωρισμένη βάση κτηματολογίου οδό, άλλα που έχουν «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο νομίμως υφιστάμενο, μη προκύψοντα από ιδιωτική βούληση, να μπορούν να πάρουν οικοδομική άδεια, με προϋπόθεση να έχουν όλες τις παραπάνω εγκρίσεις.
Σας ευχαριστώ,
Γιώργος Φράγκος
Στο άρθρο 41 στην αναφορά για φόρτιση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, όπως και σε επόμενο άρθρο για τους χώρους εγκατάστασης συσσωρευτών μπαταριών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θα πρέπει να περιγραφούν αναλυτικά οι απαιτήσεις των χώρων αυτών από άποψη αερισμού και πυροπροστασίας. Τα ηλεκτρικά οχήματα (αυτοκίνητα, ποδήλατα) καθώς και οι μπαταρίες αποθήκευσεις δημιουργούν πυρκαγιές υψηλού φορτίου και έχουν τρομερές δυσκολίες στην κατάσβεση, καθώς οι καπνοί είναι τοξικοί και απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες νερού. Ιδανικά θα πρέπει οι θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων να είναι μόνο σε υπαίθριους χώρους και οι χώροι μπαταριών να έχουν αυτόματα συστήματα κατάσβεσης κατάλληλου κατασβεστικού υλικού και ειδικές απαιτήσεις αερισμού-εξαερισμού.
Καλημέρα σας, σχετικά με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5 και για ακίνητα προ τις 28/7/2011. Με το παρόν νομοσχέδιο επιβάλλονται πιο σκληρά μέτρα για καταγγελίες για την αυθαίρετη δόμηση αλλά δεν δίνεται τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων κατηγορίας 5 να ενταχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων. Η ρύθμιση για αυτά τα ακίνητα διακόπηκε και δε δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στους ιδιοκτήτες όπως στις άλλες κατηγορίες .
Μία επισήμανση αναφορικά με τις κυρώσεις για τις μετά την 28.07.2011 αυθαιρεσίες. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να διαχωριστούν πλήρως παραβάσεις σε κτίσματα με οικοδομική άδεια και εντός του περιγράμματος του κτιρίου από παραβάσεις σε κτίσματα εντελώς αυθαίρετα ή με σημαντικές υπερβάσεις. Επίσης, με δεδομένο ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι χωρίς να το γνώριζαν (πχ λάθη κλπ) έχουν υπερβάσεις και επιθυμούν με κάποιο τρόπο να προβούν στην επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση έτσι ώστε να είναι νόμιμοι, θα μπορούσε να ψηφιστεί μεταβατική διάταξη με την οποία να οριστεί ένα χρονικό διάστημα πχ 1 ετους εντός του οποίοι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να μπορούν με αίτημά τους να δηλώσουν την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν την αυθαιρεσία με δική τους δαπάνη, με την προϋπόθεση της πλήρους απαλλαγής από τα πρόστιμα που αναλογούν στην παράβαση που αποκαταστάθηκε. Μία τέτοια ρύθμιση θα ήταν σε κάθε περίπτωση προς την σωστή κατεύθυνση.
άρθρο 51
Η αναφορά σε νέα κτίσματα εντός γηπέδων και εκτός σχεδίου ή εκτός οικισμών αφήνει έξω τα εντός σχεδίου, από όσο μπορώ να καταλάβω. Με τα εντός σχεδίου τι θα γίνει ;
Γιατί δεν αξιοποιούνται ήδη υπάρχουσες φωτογραφίες είτε του google, είτε του Κτηματολογίου ή ΓΥΣ, και γιατί δεν αναφέρεται ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης;
Άρθρο 48&49
Δεν γίνεται καμία μνεία σχετικά με το τι θα γίνει με α) Τις ήδη υποβληθείσες καταγγελίες που είναι σε διάφορα στάδια ελέγχου, β) Με τους παλαιούς φακέλους αυθαιρέτου, οι οποίοι είναι πολλοί, και για τους οποίους εξακολουθούν να εκκρεμούν διαδικασίες κατεδάφισης και επιβολής προστίμων ή αναστολής κυρώσεων με έλεγχο δηλώσεων γ) Τους προβλεπόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους καταστημάτων δ) Τους ελέγχους δηλώσεων Ν.4495/17 κ.λ.π. κατόπιν καταγγελιών
Στο άρθρο 15 παρ. 8 του ΝΟΚ Ν.4067/12 πρέπει να αποσαφηνιστεί αν απαιτείται Συμβούλιο αρχιτεκτονικής για το +1,00μ.
Άρθρο 79
Κατασκευή υποσταθμών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και επέκταση των θεμελίων των κτιρίων στα προκήπια – Προσθήκη περ. λδ στην παρ. 6 του άρθρου 11 και τροποποίηση άρθρου 17 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Πρέπει να αποσαφηνιστεί αν ο έλεγχος σε σχέση με τα 2.500κμ που απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2.1 του Κτιριοδομικού Κανονισμού για τους Υποσταθμούς, γίνεται με βάση τον όγκο κατά ΝΟΚ όπως προκύπτει από το άρθρο 13 του Νόμου 4067/12 (στο οποίο δεν υπολογίζεται ο όγκος π.χ. των έρκερ ή της απόληξης του δώματος του κτιρίου).
Άρθρο 80 του Νομοσχεδίου
Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων – Τροποποίηση άρθρου 14 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Καταρχάς θεωρώ ότι για το άρθρο 14 θα πρέπει μετά από τόσες τροποποιήσεις να εκδοθεί Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών καθώς η τοποθέτηση του κτιρίου είναι πολύ κρίσιμη σε σχέση με την νομιμότητα της καθώς επηρεάζει άμεσα τα όμορα οικόπεδα.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί αν όταν κάνω χρήση της παρ. 1.στ του άρθρου 14 σε σχέση με την Οικοδομική Γραμμή και προκύπτει κτίριο 9 μέτρων που «παραβιάζει» το Δ στο πίσω όριο, αν έχω δικαίωμα να κάνω μικρότερο των 9μέτρων κτίριο οπισθοχωρώντας από την Οικοδομική Γραμμή.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί γενικά για το άρθρο 14 τι ισχύει στην περίπτωση που για το προς οικοδόμηση οικόπεδο έχουμε πλάγιο όριο το οποίο είναι σε επαφή με πίσω όριο όμορου οικοπέδου (και άρα δεν είναι κοινό πλάγιο όριο). Δεν υπάρχει καμία σχετική ρύθμιση, υπήρχε μόνο στο σχήμα των Τεχνικών Οδηγιών του ΝΟΚ αλλά από τότε έχουν γίνει πολλές τροποποιήσεις και δεν έχει ενσωματωθεί κάτι στον νόμο.
Για την παρ. 1β του άρθρου 14 πρέπει να αποσαφηνιστεί αν εξετάζουμε την προβολή του εν λόγω κτιρίου του όμορου οικοπέδου στο κοινό όριο μας, και μπορούμε εκεί που τελειώνει η προβολή του όμορου κτιρίου να είμαστε σε επαφή, ή δεσμεύει όλο το κοινό πλάγιο όριο με τον συγκεκριμένο όμορο.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί σε σχέση με τον ορισμό πίσω όριο (άρθρο 2 παρ. 63 του Νόμου 4067/12), τι ισχύει όταν έχουμε περισσότερα όρια του οικοπέδου που δεν έχουν κανένα κοινό σημείο με την Ρυμοτομική γραμμή και αποτελούν ευθείες που σχηματίζουν μικρή γωνία μεταξύ τους, αν θα πάρουμε ως πίσω όριο αυστηρά την ευθεία που το μέσον της απέχει τη μέγιστη απόσταση από την Ρυμοτομική γραμμή ή θα θεωρήσουμε ενιαίο πίσω όριο τις συγκεκριμένες ευθείες.
Άρθρο 81 του Νομοσχεδίου: Κατασκευή ανοικτών εξωστών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 16 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Πρέπει να αποσαφηνιστεί όταν στους πιο πάνω ορόφους του κτιρίου προκύπτει υποχώρηση του κελύφους του κτιρίου από το ιδεατό στερεό, αν απαιτείται οι εξώστες να προεξέχουν μέχρι Π/10 από την γραμμή ιδεατού στερεού όπως ίσχυε στον ΓΟΚ’85.
Σε σχέση με την φύτευση – Άρθρο 82 του νομοσχεδίου που τροποποιεί το άρθρο 17 παρ. 2.α του Ν.4067/12 – έχω την εξής παρατήρηση:
Η διατύπωση «Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου»
οδηγεί στον παρακάτω τύπο:
Υποχρ. Ακαλ. σε περίπτωση υπαίθριων Θ.Σ. = Υποχρ.Ακαλ – Υποχρ.Ακαλ*10% = [Εοικ – Εοικ*Σ.Κ.] – [Εοικ – Εοικ*Σ.Κ.]*10%
Αν θέλουμε ο τύπος που θα εφαρμόζεται να είναι αυτός που έχει το υπόδειγμα Δ.Κ. του ΥΠΕΝ
Υποχρ. Ακαλ. σε περίπτωση υπαίθριων Θ.Σ. = Εοικ – [Εοικ*(Σ.Κ.+10%)] =
= [Εοικ – Εοικ*Σ.Κ.] – [Εοικ]*10%
πρέπει η διατύπωση να είναι κάπως έτσι
» Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες επί του εμβαδού του οικοπέδου.»
ή ακόμη καλύτερα να γραφτεί ο τύπος όπως έχουμε τύπους και στο άρθρο 3 και στο άρθρο 10 ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση.