ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Άρθρο 24 Πλαίσιο εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα – Προσθήκη άρθρου 96Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α΄ 129) προστίθεται άρθρο 96Α ως εξής:

«Άρθρο 96Α

Πλαίσιο εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 καθορίζεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως οχτώ (8) μεγαβάτ (MW) έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι ογδόντα (80) MW, που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.
  2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 που εγκαθίστανται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες δεν δύναται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής επιφάνειας αυτών.
  3. Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί του παρόντος αποτελούνται από: α) τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, β) τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, γ) καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δ) συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.
  4. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αίτηση περιλαμβάνει:

α) τη Βεβαίωση ή τη Βεβαίωση Ειδικών έργων που αφορά στο έργο το οποίο θέλουν να αναπτύξουν και

β) αίτημα για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στην αρμόδια υπηρεσία.

  1. Η Διεύθυνση, εντός δέκα (10) ημερών από το πέρας της προθεσμίας της παρ. 4, δημοσιεύει Πίνακα με τις υποβληθείσες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες κατατάσσονται σύμφωνα με την ημερομηνία και τη σειρά υποβολής αιτήματος για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), εκδίδει και αποστέλλει στους ενδιαφερόμενους στη βάση του Πίνακα τις σχετικές Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος.
  2. Αν η συνολική ισχύς των Βεβαιώσεων Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος δεν καλύπτει τη συνολική ισχύ της παρ. 1, η αρμόδια Διεύθυνση συνεχίζει να παραλαμβάνει σχετικά αιτήματα μετά τη δημοσίευση του Πίνακα της παρ. 5.
  3. Η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να εκδώσει έως δέκα (10) Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος ή, αν δεν καλυφθεί με αυτές η ανώτατη συνολική ισχύς της παρ. 1, εκδίδει Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος για συνολική ισχύ έως την εξάντληση των ογδόντα (80) ΜW. Αν συμπληρωθεί η συνολική ισχύς, οι λοιπές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, παραμένουν ως επιλαχούσες.
  4. Oι κάτοχοι της Βεβαίωσης Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος σύμφωνα με την παρ. 5:

α) εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο. αιτούνται τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή,

β) εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, υποβάλλουν πλήρες αίτημα για σύναψη της Σύμβασης Σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή,

γ) εντός έξι (6) μηνών από τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, υποβάλλουν πλήρες αίτημα για έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή.

  1. Οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές χειρίζονται τις αιτήσεις της παρ. 8 κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αν οι κάτοχοι των Βεβαιώσεων Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος δεν τηρήσουν τις προθεσμίες της παρ. 8 ή δεν είναι δυνατή η έκδοση των σχετικών αποφάσεων και εγκρίσεων οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές ενημερώνουν σχετικά τη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία χορηγεί Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, στις επόμενες επιλαχούσες κατά σειρά αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.
  2. Οι σταθμοί του παρόντος κατατάσσονται περιβαλλοντικά στην Κατηγορία Περιβαλλοντικής Κατάταξης Α1, του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209).
  3. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται κατά παρέκκλιση της απόφασης του άρθρου 89 του παρόντος ακόμα και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα κατά την περ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 (Α΄129), ή χαρακτηρίζονται ως κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92).
  4. Αν, είτε δεν τηρηθεί κάποια από τις υποχρεώσεις της παρ. 7, είτε δεν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, εντός ενός (1) έτους, από την έκδοση της Βεβαίωσης Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, η Βεβαίωση Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος ακυρώνεται και η αρμόδια Διεύθυνση εκδίδει νέα Βεβαίωση με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και τη σειρά κατάταξής τους. Στην περίπτωση αυτή, για τους σταθμούς που ακυρωθήκαν οι Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος συνεχίζουν να ισχύουν οι προθεσμίες του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 και του άρθρου 31 του παρόντος.
  5. Οι Πιλοτικοί Πλωτοί Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δεν δύναται να λάβουν λειτουργική ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτούς.
  6. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και τα συνδεδεμένα με αυτό νομικά πρόσωπα δύναται να έχουν στην κατοχή τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ. 1 συνολικά έως οχτώ (8) MW.
  7. Η Διεύθυνση κάνει αποδεκτές και αιτήσεις κατόχων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύουσα Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων, εφόσον με την αίτηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος συνυποβληθούν η Βεβαίωση και το αντίστοιχο αίτημα για Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια υπηρεσία, καθώς επίσης και σχετικό αίτημα τροποποίησης ή κατάτμησης της Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων στον αρμόδιο Φορέα Αδειοδότησης ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1.
  8. Στις περιπτώσεις της παρ. 15, εφόσον εκδοθεί Βεβαίωση Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, εντός τριών (3) μηνών από την τροποποίηση ή κατάτμηση της Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, οι κάτοχοι των εν λόγω σταθμών προβαίνουν αντίστοιχα σε αίτημα έκδοσης Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια υπηρεσία ή τροποποίηση/ενημέρωση της αρχικής Α.Ε.Π.Ο., εφόσον υφίσταται, καθώς επίσης και στην πλήρωση των υποχρεώσεων, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 8.».

 

Άρθρο 25

Αδειοδότηση Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 12 ν. 4685/2020

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α΄92), περί αδειοδότησης πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η Βεβαίωση παύει αυτοδικαίως να ισχύει:

α) Για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς σταθμούς και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, εάν:

(αα) Εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης, ο κάτοχος της Βεβαίωσης, εφόσον υποχρεούται σε διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Τα αποδεικτικά υποβολής καταχωρούνται από τον Παραγωγό στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Για τους σταθμούς που έχουν υποχρέωση εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά δώδεκα (12) μήνες.

(ββ) Εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

β) Για τις λοιπές τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εάν εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της Βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

γ) Για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων και για υβριδικούς σταθμούς που συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης δύο (2) ή περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, με την παρέλευση του διπλάσιου χρονικού διαστήματος από τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 2 χρονικά διαστήματα.

Ειδικά για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δεν δύναται να υποβληθεί αίτημα για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης λόγω του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα κορεσμένα δίκτυα, που συνδέονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα, οι υποχρεώσεις της υποπερίπτωσης (ββ) της περ. α) της παραγράφου 2, καθώς και των περ. β) και γ) της ίδιας παρ. πληρούνται, εφόσον ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εντός των ως άνω προθεσμιών αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύνδεση συνοδευόμενο από την απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το αίτημα εξετάζεται ως αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις εξέτασης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 και τον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

Επίσης, ειδικά για τους σταθμούς της περ. γ’ της παρ. 5 του άρθρου 10, η άδεια παραγωγής των οποίων εκδόθηκε πριν από την έναρξη πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006 (Α’ 129), οι προθεσμίες της περ. α’ εκκινούν μετά την έγκριση του τελικού προγράμματος εκμετάλλευσης, το οποίο προβλέπεται στους όρους της οικείας πράξης, δυνάμει της οποίας έχει παραχωρηθεί στον παραγωγό το δικαίωμα έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού για την περιοχή στην οποία αφορά η οικεία άδεια παραγωγής. Ο παραγωγός ενημερώνει αμελλητί, και σε κάθε περίπτωση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, τη ΡΑΑΕΥ για την ημερομηνία έγκρισης του τελικού προγράμματος εκμετάλλευσης.

Για τους εν ισχύ πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, για τους οποίους οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή Βεβαιώσεις Παραγωγού έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη ισχύος της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΙΠΑ/17185/1069/2022 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 841), οι προθεσμίες της περ. α) εκκινούν τρείς (3) μήνες από την έκδοση της ανωτέρω απόφασης.

Για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εντάσσονται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, οι προθεσμίες της περ. α) παρατείνονται κατά δώδεκα (12) μήνες.».

 

Άρθρο 26

Εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε νησιωτικά συστήματα – Τροποποίηση παρ. 8 και 10 άρθρου 100 ν. 4821/2021

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 100 του ν. 4821/2021 (Α’ 134), περί υποβολής αιτημάτων τροποποιήσεων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, αντικαθίσταται, και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Οι παραγωγοί εντός τριάντα έξι (36) μηνών είτε από την έκδοση των ως άνω Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 2, είτε της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) της παρ. 4 για το εκάστοτε νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, εφόσον είναι μεταγενέστερη των ανωτέρω Βεβαιώσεων υποβάλλουν στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αιτήματα τροποποιήσεων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, για τη μείωση της συνολικής ισχύος της εκάστοτε Ομάδας Έργων, προκειμένου η νέα συνολική ισχύς τους να μην υπερβαίνει την ισχύ της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος. Σε περίπτωση μη υποβολής των αιτημάτων τροποποίησης εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, η σχετική Βεβαίωση Δέσμευσης Ισχύος παύει να ισχύει.»

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 100 του ν. 4821/2021, περί εφαρμοζόμενων προθεσμιών, αντικαθίσταται, και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Για τις Ομάδες Έργων Α.Π.Ε. του παρόντος οι προθεσμίες του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αρχίζουν να υπολογίζονται από την ημερομηνία έκδοσης των σχετικών Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 2 ή από την έκδοση της απόφασης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της παρ. 4 για το εκάστοτε νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, υπολογιζόμενης της προθεσμίας από την ημερομηνία έκδοσης της μεταγενέστερης πράξης, και εκδίδονται Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης. Οι οριστικές προσφορές για τους σταθμούς των παραγωγών χορηγούνται τμηματικά ή εν συνόλω σε κάθε Ομάδα Έργων ΑΠΕ, μετά την έκδοση της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος από τον Διαχειριστή και για συνολική ισχύ που δεν υπερβαίνει την ισχύ της ως άνω Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος, όπως αυτή προβλέπεται για κάθε φάση διασύνδεσης των νησιών ή των νησιωτικών συστημάτων.».

 

Άρθρο 27

Σύνδεση Σταθμών Παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε υλοποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου Πρωτοβουλίας «GR-eco islands» στον Πόρο

  1. Για την επίτευξη υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονομία του νησιού του Πόρου στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Πλαισίου Πρωτοβουλίας για τα ελληνικά νησιά «GR-eco islands» του άρθρου 21 του ν. 4936/2022 (Α΄105), μπορούν να εγκατασταθούν σταθμοί παραγωγής Α.Π.Ε. ή σταθμοί παραγωγής Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέονται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, ακόμα και πέραν των ορίων απορρόφησης εγκατεστημένης ισχύος από σταθμούς Α.Π.Ε. του κορεσμένου ηλεκτρικού δικτύου, και μέχρι το όριο εγκατεστημένος ισχύος που καθορίζεται αποκλειστικά για το εν λόγω έργο του παρόντος στο πλαίσιο των «GR-eco islands» και σε κάθε περίπτωση εγκατεστημένης ισχύος μέχρι επτά μεγαβάτ (7 ΜW), λαμβάνοντας προσφορά όρων σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
  2. Έργα ενίσχυσης ή επέκτασης του Δικτύου για τη σύνδεση των σταθμών παραγωγής της παρ. 1 υλοποιούνται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), κατόπιν έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων του σχετικού σχεδιασμού και προϋπολογισμού, η οποία θεωρείται ότι παρέχεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή από μέρους του Διαχειριστή πλήρων και τεκμηριωμένων στοιχείων. Ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει πλήρως το συνολικό κόστος για τη σύνδεση των σταθμών της παρ. 1 στο ΕΔΔΗΕ. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ενίσχυσης ή επέκτασης των εν λόγω έργων εντάσσονται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του ΔΕΔΔΗΕ και ανακτώνται πλήρως μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου.

 

Άρθρο 28

Προθεσμίες υλοποίησης ειδικού πιλοτικού έργου νήσου Αστυπάλαιας – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 151 του ν. 4495/2017

Στο άρθρο 151 του ν. 4495/2017 (Α’1 67), περί ειδικών πιλοτικών έργων σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

«3Α. Οι προθεσμίες αδειοδότησης και κατασκευής του Ειδικού Πιλοτικού Έργου της νήσου Αστυπάλαιας, όπως αυτές έχουν οριστεί από την Ανταγωνιστική Διαδικασία Υποβολής Προσφορών, παρατείνονται για διάστημα δέκα (10) μηνών και ο κάτοχος της Βεβαίωσης Παραγωγού του Ειδικού Πιλοτικού Έργου παρατείνει κατά ίσο χρονικό διάστημα την ισχύ των σχετικών με το έργο Εγγυητικών Επιστολών.».

 

Άρθρο 29

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 9Α στον ν. 4342/2015

Στον ν. 4342/2015 (Α’ 143) προστίθεται άρθρο 9Α ως εξής:

«Άρθρο 9Α

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων

  1. Θεσπίζεται Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό τη σύναψη συμβάσεων αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων που ανήκουν στους εκάστοτε φορείς Γενικής Κυβέρνησης μετά από ιεράρχηση και ομαδοποίηση των επιλέξιμων κτιρίων σε ομοειδείς «Συστάδες Επιλέξιμων Κτιρίων», προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 19 του ν. 4342/2015 (Α’ 143), καθώς και η εκπλήρωση των απαιτήσεων του άρθρου 7 του ίδιου νόμου για την ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης, ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) της ωφέλιμης επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
  2. Τα επιλέξιμα κτίρια που εντάσσονται στο Πρόγραμμα πρέπει, μετά τις παρεμβάσεις αναβάθμισης, να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β» ή σε όποια κατηγορία ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως αντίστοιχη αυτής, όπως υπολογίζεται δυνάμει του άρθρου 10 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Β’ 2367/30.6.2017).
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζονται ο φορέας διαχείρισης και υλοποίησης του προγράμματος του παρόντος, ο οποίος δύναται να ορίζεται ως αναθέτουσα αρχή, οι αρμοδιότητες αυτού, η διάρκεια του Προγράμματος, η διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος και τυχόν προθεσμίες αυτής, οι ωφελούμενοι του προγράμματος, ο τρόπος αποζημίωσης των παρεμβάσεων, η διαδικασία υπαγωγής των φορέων στο πρόγραμμα του παρόντος, η οικονομική επίδοση εκάστου ως κριτήριο ομαδοποίησης και ιεράρχησης των επιλέξιμων κτιρίων, τυχόν άλλα κριτήρια ομαδοποίησης και ιεράρχησης, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι επιμέρους στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ο τρόπος επίτευξης αυτών, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των ενεργειακών αναβαθμίσεων, η διαδικασία διενέργειας επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, η διαδικασία κατάρτισης και διενέργειας των συμβάσεων, οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή του προγράμματος.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από πρόταση του φορέα της παρ. 3, καθορίζονται Συστάδες Δημοσίων Κτιρίων και καταρτίζεται πλάνο υλοποίησης με σκοπό την προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε Συστάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος. Για κάθε Συστάδα επιλέγεται ανάδοχος μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό τη διενέργεια παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των κτιρίων που εντάχθηκαν σε αυτή. Οι παρεμβάσεις γίνονται με ίδιους πόρους και μέσα του αναδόχου. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου δύναται να ορίζονται εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, των ταμείων Απανθρακοποίησης και Εκσυγχρονισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την ενίσχυση των αναδόχων που αναλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση των Συστάδων επιλέξιμων κτιρίων στο πλαίσιο του παρόντος.».

 

Άρθρο 30

Εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα εντός Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 156 ν. 4759/2020

Στην παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), περί έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που εγκαθίστανται στους Πυρήνες των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης, μετά τις λέξεις «Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.», προστίθενται οι λέξεις «τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα που εγκαθίστανται εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), η προθεσμία της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αναστέλλεται μέχρι τη έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν κωλύει την υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αντίστοιχα, από την αρμόδια αρχή του ν. 4014/2011 (Α’ 209).».

 

Άρθρο 31

Διαδικασία ηλεκτροδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 47Α ν. 4495/2017

Στο άρθρο 47Α του ν. 4495/2017 (Α΄167), περί σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α) της παρ. 1, αα) στο τέλος της υποπερ. δδ) προστίθενται οι λέξεις «σε σύστημα συντεταγμένων σύμφωνο με το αναφερόμενο στη βεβαίωση σύνδεσης ως προς τις συντεταγμένες περιγράμματος οικοπέδου ή κτιρίου,», αβ) στο τέλος της υποπερ. εε) προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με συγκεκριμένο έντυπο,», β) προστίθεται παρ. 1Α, και οι παρ. 1 και 1Α διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Για την αρχική σύνδεση με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κάθε είδους κτίσματος/χώρου/εγκατάστασης από τον Διαχειριστή του Δικτύου (Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) απαιτούνται τα ακόλουθα:

α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση- εξουσιοδότηση για ηλεκτροδότηση, η οποία περιλαμβάνει ιδίως:

αα) τα στοιχεία του αιτούντα ιδιοκτήτη για ιδιωτικούς χώρους ή του νομίμου εκπροσώπου του αρμοδίου φορέα για κοινοχρήστους ή δημόσιους χώρους,

ββ) τη χρήση του προς ηλεκτροδότηση χώρου/εγκατάστασης (ιδίως οικιακή, γενική),

γγ) την αιτούμενη ισχύ,

δδ) τις συντεταγμένες του προς ηλεκτροδότηση χώρου/εγκατάστασης, σε σύστημα συντεταγμένων σύμφωνο με το σύστημα της βεβαίωσης σύνδεσης για τις συντεταγμένες περιγράμματος οικοπέδου ή κτιρίου,

εε) εξουσιοδότηση προς τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Δήμο για την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τον ορισμό των τετραγωνικών μέτρων του προς ηλεκτροδότηση ακινήτου, μέσω σχετικής εφαρμογής, σύμφωνα με συγκεκριμένο έντυπο,

ζζ) συμπληρωμένο έντυπο του Διαχειριστή του Δικτύου, αναφορικά με τα απαιτούμενα τεχνικά στοιχεία της εγκατάστασης,

β) βεβαίωση σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας της παρ. 3,

γ) Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

1Α. Για την αρχική σύνδεση/ηλεκτροδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, απαιτούνται τα αναφερόμενα στις περ. α) και γ) της παρ. 1 και επιπροσθέτως:

α) Υποβολή αίτησης που συνοδεύεται από άδεια κατασκευής κεραίας που έχει εκδοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων,

β) εξόφληση του ποσού συμμετοχής πριν από την κατασκευή της παροχής και

γ) υποβολή έγκυρης Βεβαίωσης Σύνδεσης με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας της παρ. 3 για την προς ηλέκτριση παροχή.

Αν κάποιο στοιχείο της υποβαλλόμενης Βεβαίωσης Σύνδεσης αποκλίνει από τα δηλωθέντα στην ανωτέρω αίτηση, ιδίως δε οι γεωγραφικές συντεταγμένες της εγκατάστασης ή η επωνυμία κατόχου κατασκευής κεραίας και Καταναλωτή, η παρούσα διαδικασία ακυρώνεται, εκτός εάν ο αιτών υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, εντός δέκα (10) ημερών, τροποποιημένη βεβαίωση σύνδεσης με την οποία αίρεται η απόκλιση.».

 

Άρθρο 32

Μέτρα για την προώθηση της εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών – Αντικατάσταση κατηγορίας 1δ Πίνακα 1 περ. β παρ. 1 άρθρου 4 ν. 4414/2016

Η κατηγορία σταθμών 1δ του Πίνακα 1 της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

α/αΚατηγορία σταθμώνΤ.Α. (€/MWh)
Αιολική Ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των 60 kW και με συνολικό ύψος μικρότερo των 30m που διαθέτουν πιστοποίηση IEC 61400-2 ή 61400-22157

 

Άρθρο 33

Δόμηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 4951/2022

Στο άρθρο 4 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί αδειοδότησης, προστίθεται παρ. 6Α, ως εξής:

«6Α. Στις περιπτώσεις γηπέδων κειμένων εκτός σχεδίου πόλεως, για την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης υποσταθμών οποιουδήποτε επιπέδου τάσης που απαιτούνται για τη σύνδεση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή για το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και κτιριακών εγκαταστάσεων των υποσταθμών αυτών, δεν απαιτείται η ύπαρξη «προσώπου γηπέδου», όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από ειδικές ή γενικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.».

 

Άρθρο 34

Επανέκδοση άδειας εγκατάστασης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 22 ν. 4951/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί ακύρωσης διοικητικών πράξεων: α) μετά τις λέξεις «Άδειας Εγκατάστασης» προστίθενται οι λέξεις «ή η ίδια η Άδεια Εγκατάστασης», β) προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Αν ακυρώθηκε αμετάκλητα από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη που απαιτείται για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης ή η ίδια η Άδεια Εγκατάστασης, ο ενδιαφερόμενος δύναται, σε συμμόρφωση με την ακυρωτική απόφαση, να επανεκδώσει άπαξ τις ανωτέρω διοικητικές πράξεις. Το πρώτο εδάφιο ισχύει και στην περίπτωση που η διάρκεια των ως άνω διοικητικών πράξεων έληξε, ενώ εκκρεμούσε ενώπιον των δικαστηρίων ο έλεγχός τους, εφόσον ακυρώθηκαν με αμετάκλητη απόφαση.».

 

Άρθρο 35

Επιστροφή και μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και σταθμών παραγωγής με καύσιμο Φυσικό Αέριο – Προσθήκη άρθρου 89Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 89Α ως εξής:

«Άρθρο 89Α

Επιστροφή και μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και σταθμών παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο

  1. Οι κάτοχοι σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης οι οποίοι:

α) είτε έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, και δεν έχουν επιλεγεί κατά τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών ή συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών,

β) είτε έχουν υποβάλλει αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης καθώς και εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή/και διμερούς σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89,

δύναται να υποβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στον Φορέα Αδειοδότησης της παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αίτημα παύσης της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή της Άδειας Παραγωγής ή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σε περίπτωση Εξαιρούμενων Σταθμών, καθώς και όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί για τους εν λόγω σταθμούς. Στην περίπτωση αυτή, o Φορέας Αδειοδότησης ενημερώνει σχετικά τους αρμόδιους Διαχειριστές για την παύση και επιστρέφεται στους ενδιαφερόμενους η εγγυητική επιστολή του άρθρου 6 του παρόντος, ή της υποπαρ. Ι.1. της παρ. Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107), η εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης, εφόσον έχουν υποβληθεί.

  1. Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε., οι οποίοι έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89, δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 και έως τρεις (3) μήνες μετά την έκδοση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης να υποβάλλουν αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή με σκοπό την επιστροφή των σχετικών εγγυητικών επιστολών. Κατόπιν επιστροφής των εγγυητικών επιστολών, ο αρμόδιος Διαχειριστής κατατάσσει την αίτηση εκ νέου σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89.
  2. α) Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε. και υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.) και στη νήσο Κρήτη, οι οποίοι έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος ή την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 να αντικαταστήσουν την σχετική εγγυητική επιστολή και να υποβάλλουν νέα εγγυητική επιστολή η οποία αντιστοιχεί:

αα) στο τριάντα τοις εκατό (30%) του αρχικού ύψους της εγγυητικής επιστολής που αρχικώς έχει υποβληθεί, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μεγαλύτερης ή ίσης με ένα μεγαβάτ (>=1MW),

αβ) στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αρχικού ύψους της εγγυητικής επιστολής που αρχικώς έχει υποβληθεί, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μικρότερης από ένα μεγαβάτ (<1MW).

β) Από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024, το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποβάλλεται στον αρμόδιο Διαχειριστή με την αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, μειώνεται ως εξής:

βα) στο τριάντα τοις εκατό (30%) του ύψους της εγγυητικής επιστολής, όπως αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 6, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μεγαλύτερης ή ίσης με ένα μεγαβάτ (>=1MW),

ββ) στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ύψους της εγγυητικής επιστολής όπως αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μικρότερης από ένα μεγαβάτ (<1MW).

  1. Οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίοι έχουν προσκομίσει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή για τη λήψη ή τη διατήρηση σε ισχύ Προσφοράς Σύνδεσης, δύνανται να υποβάλουν σε αυτόν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αίτημα επιστροφής της. Με την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής στον κάτοχο παύει αυτοδίκαια η ισχύς της σχετικής Άδειας Παραγωγής και της Προσφοράς Σύνδεσης καθώς και όλων των αδειών και εγκρίσεων του σταθμού που έχουν χορηγηθεί.».

 

Άρθρο 36

Αναστολή προθεσμιών υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στις πληγείσες περιοχές του Έβρου – Προσθήκη άρθρου 32Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 32Α ως εξής:

«Άρθρο 32Α

Αναστολή προθεσμιών υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στις πληγείσες περιοχές του Έβρου

Για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που εγκαθίστανται στις περιοχές του Έβρου, για τις οποίες έχει εκδοθεί αναστολή της έκδοσης των προβλεπόμενων στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας διοικητικών πράξεων και γνωμοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν πράξεων της παρ. 6α του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α΄289) μετά των πρωτοκόλλων εγκατάστασης της παρ. 7 της ως άνω διάταξης, κάθε προθεσμία, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) και του άρθρου 31 του παρόντος, περί διασφάλισης υλοποίησης των έργων, αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η αναστολή των διοικητικών πράξεων. Αν έχει καταβληθεί Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης ή Τέλος Παράτασης Εγκατάστασης και Δέσμευσης Ηλεκτρικού Χώρου για την παράταση προθεσμιών του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 και του άρθρου 31 του παρόντος, περί διασφάλισης υλοποίησης των έργων, για το χρονικό διάστημα που εμπίπτει εντός του χρονικού διαστήματος που υφίσταται η ως άνω αναστολή των διοικητικών πράξεων, αυτό επιστρέφεται εντός ενός (1) μηνός από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 στους κατόχους των σταθμών. Η ως άνω αναστολή αίρεται με διαπίστωση του Φορέα Αδειοδότησης.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 37

Προώθηση εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 88 ν. 4602/2019

Στο άρθρο 88 του ν. 4602/2019 (Α’ 45), περί μεταφοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νήσο Κρήτη προστίθεται παρ. 8 ως εξής:

«8. Σε περίπτωση μονάδων από συμβατικά καύσιμα που συνδέονται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) που την 1η Ιανουαρίου 2024 βρίσκονταν σε λειτουργία και παύσουν ή έχουν παύσει μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 οριστικά να λειτουργούν, οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διέπουν τις μονάδες αυτές παραμένουν σε ισχύ για το υπολειπόμενο διάστημα της χρονικής διάρκειας ισχύος τους και δύνανται να τροποποιούνται αποκλειστικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τον Κανονισμό Αδειών σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν αίτησης των κατόχων των αδειών αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Η μετατροπή των αδειών παραγωγής σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συντελείται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εκτός κύκλου, σύμφωνα με το άρθρο 132ΣΤ του ν. 4001/2011 (A‘ 179) και το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο του παρόντος, η συνολική ισχύς των οριστικών προσφορών σύνδεσης για την εγκατάσταση των σταθμών αποθήκευσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τετρακόσια πενήντα μεγαβάτ (450 MW). Δεν επιτρέπεται στο πλαίσιο του παρόντος τα νομικά πρόσωπα και οι Συνδεδεμένες ή Συνεργαζόμενες με αυτούς Επιχειρήσεις να λάβουν οριστικές προσφορές σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των εκατόν πενήντα μεγαβάτ (150 MW). Σε περίπτωση τροποποίησης των αδειών παραγωγής ή μετατροπής αυτών σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οικείες Συμβάσεις Σύνδεσης, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τους κατόχους των αδειών αυτών».

 

Άρθρο 38

Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 11Γ στον ν. 4685/2020

Στον ν. 4685/2020 (Α΄92) προστίθεται άρθρο 11Γ ως εξής:

«Άρθρο 11Γ

Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

  1. Οι κάτοχοι Φωτοβολταϊκών Σταθμών που συνδέονται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, και οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχουν λάβει ή θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και οι οποίοι, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, έχουν συνάψει ή θα συνάψουν Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησής, καθώς και Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Σταθερής Τιμής και έχουν τεθεί ή έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019, δύνανται έως τις 31 Μαρτίου 2025, να υποβάλουν προς τον Φορέα Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητα Υψηλής Απόδοσης, τον αρμόδιο Διαχειριστή και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, αίτημα για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και να μετατραπούν, εφόσον αυτό είναι τεχνικά δυνατό, σε σταθμούς της παρ. 11Α του άρθρου 10. Στην περίπτωση αυτή η ωφέλιμη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τουλάχιστον ίση με μια (1) ώρα στη μέγιστη ισχύ έγχυσης του αντίστοιχου φωτοβολταϊκού σταθμού.
  2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 αποζημιώνονται με βάση την ανά ώρα τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας και τις τιμές των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την συμμετοχή τους σε αυτές, για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο μετά τις 17:00 και μέχρι τις 07:00 της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου και μετά τις 20:00 και μέχρι τις 07:00 της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
  3. Για τους σταθμούς του παρόντος οι Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης παραμένουν σε ισχύ και διέπουν την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται από τον σταθμό κατά τις ώρες της ημέρας που δεν εμπίπτουν εντός των χρονικών διαστημάτων της παρ. 2.
  4. Για την περίπτωση των έργων του παρόντος, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τους κατόχους των αδειών αυτών.
  5. Οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών σταθμών της παρ. 1 που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης με το Δίκτυο ή το Σύστημα δύνανται, να υποβάλουν, έως τις 31 Μαρτίου 2025, κοινό αίτημα στον αρμόδιο διαχειριστή για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης που συνδέεται στο κοινό αυτό σημείο και έχει ωφέλιμη χωρητικότητα κατ’ ελάχιστον ίση με μια (1) ώρα στο άθροισμα της μέγιστης ισχύος παραγωγής των φωτοβολταϊκών σταθμών του κοινού αιτήματος. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρούσας δύνανται να εγχέουν ισχύ πέραν των ορίων που τίθενται από τους στατικούς ή δυναμικούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι ισόποση ισχύς απορροφάται από τον σταθμό αποθήκευσης. Κατά τα λοιπά, οι σταθμοί αποθήκευσης της παρούσας συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Το αίτημα του πρώτου εδαφίου δύναται να υποβληθεί και από κάτοχο άδειας αποθήκευσης με Προσφορά Σύνδεσης για σύνδεση στο εν λόγω κοινό σημείο σύνδεσης, προσκομίζοντας σχετική συμφωνία με τους κατόχους των φωτοβολταϊκών σταθμών.».

 

Άρθρο 39

Προώθηση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 11Δ στον ν. 4685/2020

Στον ν. 4685/2020 (Α΄92) προστίθεται άρθρο 11Δ ως εξής:

«Άρθρο 11Δ

Προώθηση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την απόφαση της παρ. 3 καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή των κριτηρίων και τις διαδικασίας που περιγράφονται στην απόφαση της παρ. 2.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ορίζονται:

α) οι δικαιούχοι υποβολής αίτησης καθώς και η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και στοιχεία που υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για τη λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το παρόν,

β) η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, σύμφωνα με το παρόν,

γ) τα επιθυμητά τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών αποθήκευσης,

δ) τα κριτήρια αντισυγκέντρωσης, καθώς και τα κριτήρια επιλογής με βάση τη γεωγραφική θέση των έργων, τη σύνδεση στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και το ειδικότερο σημείο σύνδεσής τους, τον χρόνο ενεργοποίησής τους και τυχόν επιπρόσθετα κριτήρια επιλογής,

ε) τις κυρώσεις που εφαρμόζονται αν δεν τηρούνται το παρόν και η σχετική απόφαση από τον κάτοχο των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,

στ) τα κριτήρια αξιολόγησης για τη διαμόρφωση της σειράς προτεραιότητας για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης της παρ. 2, ορίζεται η σειρά επιλογής των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, βάσει των κριτηρίων της απόφασης της παρ. 2. Τα έργα της περίπτωσης αυτής δεν λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.
  2. Οι σταθμοί αποθήκευσης που επιλέγονται για να λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 3 αξιολογούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης παράλληλα με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) που αξιολογούνται για λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σύμφωνα με τις αποφάσεις των παρ. 11 και 12 του άρθρου 30 του ν. 5095/2024 (Α’ 40), τους υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και τη νήσο Κρήτη, καθώς και τους ενισχυόμενους, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, σταθμούς αποθήκευσης. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή του αιτήματος της παρ. 3.
  3. Οι σταθμοί Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας των παρ. 11Α και 11Β του άρθρου 10 που έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρες αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης δύνανται να τροποποιούνται αποκλειστικά, σύμφωνα με το αντίστοιχο κανονιστικό πλαίσιο, σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν αίτησης των κατόχων των αδειών αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
  4. Στην περίπτωση των έργων της παρ. 5, καθώς και αυτών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή στις προβλέψεις του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 2, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ή οι άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και εκτός κύκλου, για τη μετατροπή των Βεβαιώσεων Παραγωγού σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2023/2413 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 18ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2018/2001, ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2018/1999 ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 98/70/ΕΚ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2015/652 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ» (RED III) 

 

Άρθρο 40

Διασφάλιση της τήρησης των προθεσμιών της αδειοδοτικής διαδικασίας μέσω του σημείου επαφής – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 41 ν. 4951/2022

(παρ. 7 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4951/2022 (A’ 129), περί Πληροφοριακού Συστήματος Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Π.Σ.Α.Π.Ε.), προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Το Π.Σ.Α.Π.Ε. διαθέτει σύστημα ειδοποιήσεων και ειδοποιεί αυτόματα, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους επενδυτές και τις αδειοδοτούσες αρχές, για τις προθεσμίες κάθε τρέχουσας αδειοδοτικής διαδικασίας και τη λήξη της ισχύος των οικείων αδειών ή συμβάσεων. Η Υπηρεσία Μίας Στάσης διασφαλίζει την τήρηση των προθεσμιών κάθε σταδίου της αδειοδοτικής διαδικασίας.».

 

Άρθρο 41

Διάρκεια αδειοδοτικής διαδικασίας για τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 73 ν. 4964/2022

(παρ. 7 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο άρθρο 73 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί αδειοδοτικής ωρίμανσης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης των έργων ΥΑΠ της παρ. 3 δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη. Ειδικά για την ανανέωση έργων ΥΑΠ, η συνολική διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.».

 

Άρθρο 42

Ηλιακές εγκαταστάσεις σε κτίρια, σε υφιστάμενες ή μελλοντικές τεχνητές κατασκευές – Προσθήκη περ. ιστ) στην παρ. 1 άρθρου 33 ν. 4951/2022

(παρ. 1 άρθρου 16δ Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί μη έκδοσης Βεβαιώσεων, προστίθεται περ. ιστ), ως εξής:

«ιστ) φωτοβολταϊκοί σταθμοί που μπορεί να συνδυάζονται με σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών/εξώστη, πέργκολων, προσόψεων και σκιάστρων, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 16 και 19 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) ή επί υφιστάμενων ή μελλοντικών τεχνητών κατασκευών, εξαιρουμένων των τεχνητών υδάτινων επιφανειών».

 

Άρθρο 43

Εγκατάσταση εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας δυναμικότητας εκατό κιλοβάτ ή μικρότερης – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 5 άρθρου 38 ν. 4951/2022

(παρ. 2 άρθρου 16δ Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

  1. Στις περ. α) και β) της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί σύνδεσης με το Δίκτυο χωρίς τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης: α) οι λέξεις «πενήντα (50)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εκατό (100)», β) οι λέξεις «είκοσι (20)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εξήντα (60)», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι εγκαταστάσεις:

α) Σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ισχύος έως και εκατό (100) κιλοβάτ (kW), με την εξαίρεση της περ. β’,

β) Αιολικών Σταθμών, ισχύος έως εξήντα (60) κιλοβάτ (kW), που μπορεί να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης, συνδέονται στο Δίκτυο, χωρίς να απαιτείται χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν.

Οι σταθμοί της παρούσας ορίζονται ως Γνωστοποιούμενοι Σταθμοί».

  1. Στην περ. α της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022, περί ενημέρωσης του ενδιαφερομένου για την αποδοχή ή απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης, προστίθενται τρία εδάφια, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο αρμόδιος Διαχειριστής, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης. Ακολούθως:

α. Σε περίπτωση αποδοχής της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφονται οι όροι σύνδεσης, το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, ο χρόνος υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε στοιχείο που απαιτείται για την τεκμηρίωση της ανάγκης υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων σύνδεσης και του κόστους αυτών.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης καταβάλλοντας αντίστοιχα και τη σχετική δαπάνη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση.

Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή:

αα) εντός ενός (1) μηνός από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής, ή

αβ) εντός τεσσάρων (4) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, ή

αγ) εντός οκτώ (8) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση (Μ.Τ.), εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς (Υ/Σ) Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) και Μ.Τ., ή

αδ) εντός δεκαοκτώ (18) μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ. ή επέκτασης Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ.

Ο αρμόδιος Διαχειριστής ολοκληρώνει τα έργα σύνδεσης και στη συνέχεια προβαίνει στη σύνδεση του σταθμού.

Σε περίπτωση μη απόκρισης του αρμόδιου Διαχειριστή εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στη σύνδεση του εν λόγω σταθμού στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, έχοντας την υποχρέωση να ενημερώσει προηγουμένως και εγγράφως τον αρμόδιο Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του. Κατόπιν, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον αρμόδιο Διαχειριστή για την ενεργοποίηση του σταθμού. Σε κάθε περίπτωση, για την πραγματοποίηση της σύνδεσης απαιτείται να έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση με τον οικείο προμηθευτή.

β. Σε περίπτωση απόρριψης της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει για τους λόγους της απόρριψης και δύναται να προτείνει αιτιολογημένα στον ενδιαφερόμενο εναλλακτικό σημείο σύνδεσης για λόγους ασφαλείας ή τεχνικής ασυμβατότητας των στοιχείων του συστήματος.».

  1. Στην παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022, οι λέξεις «δέκα (10) kW» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα και 0, 80 (10,8) κιλοβάτ (kW)», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Για σταθμούς που εγκαθίστανται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, τα ανώτατα όρια ισχύος της παρ. 1 ανέρχονται σε δέκα και 0, 80 (10,8) κιλοβάτ (kW).».

 

Άρθρο 44

Νέες εγκαταστάσεις με ηλεκτρική δυναμικότητα κάτω των εκατό πενήντα κιλοβάτ – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 34 ν. 4951/2022

(παρ. 3 άρθρου 16β Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο άρθρο 34 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, με μέγιστη ισχύ παραγωγής μικρότερη ή ίση των εκατό πενήντα κιλοβάτ (150 kW), η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης.».

 

Άρθρο 45

Διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας

(άρθρο 16ε Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

  1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) Γεωθερμική αντλία θερμότητας: Ο συνδυασμός μηχανημάτων ή δικτύων ή γεωτρήσεων ή εγκαταστάσεων, με τον οποίο επιτυγχάνεται η θέρμανση ή η ψύξη χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών ή των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων, που δεν χαρακτηρίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως γεωθερμικό δυναμικό.

β) Αερόψυκτη/αεροθερμική αντλία θερμότητας: Ο συνδυασμός μηχανημάτων ή δικτύων ή εγκαταστάσεων, με τον οποίο επιτυγχάνεται η θέρμανση ή η ψύξη χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας του αέρα.

γ) Γεωεναλλάκτης: Το σύνολο σωληνώσεων εντός του εδάφους ή εντός γεωτρήσεων μετά των παρελκομένων τους, όπου κυκλοφορεί ρευστό σε κλειστό κύκλο, έτσι ώστε να υφίσταται μεταφορά θερμότητας από ή προς το υπέδαφος χωρίς άντληση ύδατος.

δ) Γεωθερμική αντλία θερμότητας κλειστού κυκλώματος: Η αντλία που περιλαμβάνει γεωεναλλάκτη, ο οποίος αναπτύσσεται είτε εντός γεώτρησης (κάθετος) είτε εντός εκσκαφής ή κατά μήκος τάφρων (οριζόντιος).

ε) Γεωθερμική αντλία θερμότητας ανοικτού κυκλώματος: Η αντλία που περιλαμβάνει τουλάχιστον μια παραγωγική γεώτρηση ή εγκατάσταση εκμετάλλευσης της θερμότητας επιφανειακών υδάτων.

στ) Παραγωγική γεώτρηση ανοικτού κυκλώματος: Η γεώτρηση άντλησης ρευστού από το υπέδαφος.

ζ) Γεώτρηση επανεισαγωγής (ή επανέγχυσης) ανοικτού κυκλώματος: Η γεώτρηση, με την οποία το ρευστό οδηγείται από την επιφάνεια στον υπόγειο αποδέκτη από τον οποίο αντλήθηκε.

  1. Δεν απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση:

α) αερόψυκτων αντλιών θερμότητας ανεξαρτήτως ισχύος,

β) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα εκατό κιλοβάτ ηλεκτρικά (100 kWe).

Στην περ. β), πριν από την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει δήλωση γνωστοποίησης στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το ακίνητο στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8. Αν δεν προβεί στην εν λόγω γνωστοποίηση, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.

  1. Οι εγκαταστάσεις αυτές λογίζονται ως ηλεκτρικές συσκευές ή εγκαταστάσεις και οι Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς ή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρούν στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους. Αν η ηλεκτρική ισχύς των ανωτέρω αντλιών θερμότητας δεν υπερβαίνει τα πενήντα κιλοβάτ ηλεκτρικά (50 kWe), ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προβαίνει στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους, εντός δύο (2) εβδομάδων από την υποβολή αίτησης, εκτός εάν απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για τις συνδέσεις με το δίκτυο.
  2. Αν οι γεωεναλλάκτες βρίσκονται εντός θεσμοθετημένου γεωθερμικού πεδίου, το μέγιστο επιτρεπτό βάθος κατασκευής είναι τα εκατό (100) μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Σε περίπτωση παραβίασης αυτού επιβάλλονται οι κυρώσεις της παρ. 7.
  3. Για την εγκατάσταση:

α) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που υπερβαίνει τα εκατό κιλοβάτ ηλεκτρικά (100 kWe), ή όταν ευρίσκονται εντός θεσμοθετημένου γεωθερμικού πεδίου και το βάθος εγκατάστασης των γεωεναλλακτών υπερβαίνει τα εκατό (100) μέτρα,

β) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανοιχτού κυκλώματος ανεξαρτήτως ισχύος,

απαιτείται άδεια, η οποία εκδίδεται, από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το ακίνητο στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπέρ του κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8 και εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

βα) Σε περίπτωση εκμετάλλευσης θερμότητας με τη χρήση επιφανειακών ή υπόγειων υδάτων, ο χρήστης υποχρεούται στην επαναφορά του συνόλου των χρησιμοποιηθέντων υδάτων και στην ίδια ποιότητα, πλην της θερμοκρασιακής διαφοράς τους, στον αρχικό αποδέκτη.

ββ) Σε αντίθετη περίπτωση, όπου υπάρχει ανάλωση ποσότητας ύδατος ή αλλοίωσης της ποιότητάς του, καθώς και όταν η συνολική ηλεκτρική ισχύς των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανοιχτού κυκλώματος συνδεδεμένων στον ίδιο επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη υπερβαίνει τα πενήντα κιλοβάτ ηλεκτρικά (50 kWe), για την έκδοση της σχετικής άδειας εφαρμόζονται και τα άρθρα 11 και 16 του ν. 3199/2003 (Α’ 280).

  1. Για τη χορήγηση της άδειας καταβάλλεται το παράβολο της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/40906/187/12.4.2023 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2569), όπως εκάστοτε ισχύει.
  2. Αν διαπιστωθεί σε έλεγχο ότι:

α) έχει εγκατασταθεί παράνομα γεωθερμική αντλία θερμότητας, επιβάλλεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη πρόστιμο στον κύριο ή τον επικαρπωτή ίσο με το πενταπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6 και ο ιδιοκτήτης ή ο επικαρπωτής καλείται να προβεί σε έκδοση άδειας εντός τριμήνου,

β) έχουν παραβιαστεί οι όροι της αδείας, ο αρμόδιος Περιφερειάρχης επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6 και ο ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής καλείται να προβεί σε συμμόρφωση με τους όρους της αδείας εντός τριμήνου,

γ) δεν έχει υπάρξει συμμόρφωση με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Περιφερειάρχη ή έχει υπάρξει υποτροπή, επιβάλλεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6, η εκδοθείσα άδεια ανακαλείται και η εγκατάσταση σφραγίζεται.

Πριν από την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων ο ενδιαφερόμενος καλείται σε ακρόαση από τον Περιφερειάρχη εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την επίδοση της σχετικής προσκλήσεως.

  1. Οι προμηθευτές αντλιών θερμότητας γνωστοποιούν με ηλεκτρονική αλληλογραφία στη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον αριθμό και την ισχύ των αντλιών θερμότητας που διαθέτουν ή εγκαθιστούν σε κάθε Περιφέρεια ετησίως, ανά είδος αντλιών θερμότητας (αερόψυκτες, γεωθερμικές κλειστού κυκλώματος, γεωθερμικές ανοιχτού κυκλώματος), εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους.
  2. Για οποιαδήποτε εγκατάσταση στην οποία λαμβάνει χώρα ή προβλέπεται αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού ή ενεργειακού συστήματος θέρμανσης ή ψύξης μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών και των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων, που δεν χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με το Μέρος Α΄ του ν. 4602/2019 (Α΄45), γεωθερμικό δυναμικό, δεν εφαρμόζεται το π.δ. 420/1987 (A΄ 187), περί υποχρεώσεων σύνταξης μελέτης ή και εγκατάστασης υποδομών οποιουδήποτε συστήματος θέρμανσης ή ψύξης από διαφορετική ενεργειακή πηγή.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται: α) ο τρόπος υποβολής της δήλωσης γνωστοποίησης της παρ. 2 και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, και β) οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την έκδοση, τροποποίηση ή ανάκληση της άδειας της παρ. 5.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 46

Περιεχόμενα φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης – Προσθήκη παρ. 12 στο άρθρο 11 του ν. 4014/2011

Στο άρθρο 11 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), περί του περιεχόμενου του φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προστίθεται παρ. 12 ως εξής:

 

Άρθρο 47

Ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 13 ν. 4014/2011

Στην παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), περί σύστασης του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), προστίθεται περ. γα ως εξής:

«γα. Αν, κατόπιν ειδικής διοικητικής προσφυγής του άρθρου 8 του ν. 3200/1955 (Α’ 97) που έχει κατατεθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 διαπιστώνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης, ακολουθήθηκε πλημμελώς η διαδικασία έκδοσης, παράτασης, ανανέωσης ή τροποποίησης της ΑΕΠΟ σύμφωνα με τα άρθρα 3 έως 6 ή την παρ. 8 του άρθρου 2, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ζητήσει εντός σαράντα (40) ημερών τη γνώμη του ΚΕΣΠΑ. Τη γνώμη αυτή διαμορφώνει το ΚΕΣΠΑ και με την κλήση ενώπιον του, προς διατύπωση απόψεων, των αναγκαίων, κατά την κρίση του, οργάνων και φορέων. Στην περίπτωση αυτή η γνώμη του ΚΕΣΠΑ είναι δεσμευτική για την αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ περιβαλλοντική αρχή. Η αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ περιβαλλοντική αρχή, εντός δύο (2) μηνών, προβαίνει στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, όπως η συμπλήρωση ή η τροποποίηση της ΑΕΠΟ σύμφωνα με τη γνώμη του ΚΕΣΠΑ.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 48

Επιδόματα και έξοδα μετακίνησης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Επιδόματα θέσης ευθύνης που καταβλήθηκαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος σε πρόσωπα που άσκησαν εν τοις πράγμασι καθήκοντα Προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), σε θέσεις που συστάθηκαν βάσει εγκεκριμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Α.Π.Ε. οργανωτικών διαρθρώσεων, θεωρείται ότι υπάγονται στις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 18 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226) και τις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί επιδομάτων.

 

Άρθρο 49

Καθορισμός αποδοχών Αντιπροέδρου Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 7 π.δ. 375/1987

Στην παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 375/1987 (Α΄167), περί Προέδρου και Αντιπροέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Σε περίπτωση απουσίας, ελλείψεως ή κωλύματος του Προέδρου του Δ.Σ., αυτός αναπληρώνεται στην άσκηση των πιο πάνω αρμοδιοτήτων του από τον Αντιπρόεδρο. Οι αποδοχές του Αντιπροέδρου καθορίζονται βάσει της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176 ).».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’

ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 50

Κατά παρέκκλιση μετατάξεις και αποσπάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 41 ν. 4001/2011

Στο άρθρο 41 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179) προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Για το χρονικό διάστημα έως τις 31.3.2025 και για τη μετάταξη ή απόσπαση έως είκοσι (20) υπαλλήλων στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων:

α) Οι αποφάσεις μετάταξης ή απόσπασης διενεργούνται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

β) Δεν ισχύει η προϋπόθεση της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (Α΄224).».

 

Άρθρο 51

Ρυθμίσεις για το προσωπικό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 108Δ ν. 4001/2011

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 108Δ του ν. 4001/2011 (Α’ 179), περί μετακίνησης προσωπικού μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η ημερομηνία «31η.12.2021» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2024», β) μετά τις λέξεις «που σχετίζονται με τη λειτουργία» προστίθενται οι λέξεις «και των δύο φάσεων», και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«9. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς αυτά μέχρι 31η.12.2024, το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ που απασχολείται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Νησιών/Υπηρεσίες Κρήτης Ρόδου, με αντικείμενο τη Λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Συστήματος Μεταφοράς Κρήτης, δύναται, για λόγους που σχετίζονται με τη λειτουργία και των δύο φάσεων της διασύνδεσης της Κρήτης να μετακινηθεί στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ως φορέα προέλευσης, αναγνωρίζεται πλήρως από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.».

 

Άρθρο 52

Ρυθμίσεις για το προσωπικό του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 119 ν. 4001/2011

Στην παρ. 3 του άρθρου 119 του ν. 4001/2001 (Α’ 179), περί της ρύθμισης των σχέσεων προσωπικού μεταξύ του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Για χρονικό διάστημα δεκατριών (13) ετών από την έναρξη λειτουργίας της ΛΑΓΗΕ ΑΕ και για τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης των δικών της Υπηρεσιών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025», β) η συντομογραφία «ΛΑΓΗΕ» αντικαθίσταται όπου αναφέρεται από τη συντομογραφία «ΔΑΠΕΕΠ», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, μπορεί να ρυθμίζονται τα σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απασχόληση από τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ προσωπικού της ΑΔΜΗΕ ΑΕ του οποίου η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. Για τη διάθεση του προσωπικού αυτού λαμβάνεται υπόψη η βούλησή του και η προηγούμενη απασχόλησή του σε εργασίες αντίστοιχες με αυτές που πρόκειται να απασχοληθούν στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. H απασχόληση του προσωπικού αυτού στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ και κατά τη διάρκειά της δεν διακόπτεται η βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη. Με τη λήξη της σύμβασης διάθεσης για οποιονδήποτε λόγο το διατιθέμενο προσωπικό επανέρχεται στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ στη θέση στην οποία έχει εξελιχθεί, σε περίπτωση δε που αυτή δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε ομοιόβαθμη προσωρινή θέση του κλάδου του, η οποία συστήνεται αυτοδικαίως και καταργείται με την αποχώρησή του από το φορέα. Μισθωτός της ΑΔΜΗΕ ΑΕ που έχει διατεθεί κατά τα ανωτέρω στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ δύναται, κατόπιν σχετικής επιλογής, να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, όπως και να επιλέγεται ως Πρόεδρος και ως Διευθύνων Σύμβουλός της. Στην περίπτωση αυτή συνεχίζει να ασφαλίζεται στους ασφαλιστικούς φορείς, στους οποίους είναι ασφαλισμένος ως μισθωτός της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, στους οποίους καταβάλλονται από τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ οι οικείες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη, για τις πάσης φύσεως αμοιβές και αποζημιώσεις που λαμβάνει ως μέλος ή Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ή ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. Οι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου για τις ως άνω αμοιβές παρακρατούνται από το ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ και αποδίδονται στους ως άνω ασφαλιστικούς φορείς.».

 

Άρθρο 53

Ρυθμίσεις για το προσωπικό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 3Α άρθρου 125 ν. 4001/2011

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3Α του άρθρου 125 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179), περί της δυνατότητας κατά παρέκκλισης μεταφοράς προσωπικού μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι λέξεις «31η.12.2023» αντικαθίστανται από τις λέξεις «31η.12.2024», και η παρ. 3Α διαμορφώνεται ως εξής:

«3Α. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και διαδικασίας, για μεμονωμένες περιπτώσεις μεταφοράς προσωπικού από τη ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ή και αντιστρόφως, από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., εξαιρουμένων των διευθυντικών στελεχών που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης του δικτύου διανομής, η μετακίνηση πραγματοποιείται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο εταιρειών μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου προς αυτά, η οποία υποβάλλεται μέχρι και την 31η.12.2024. Οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων υποβάλλονται στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή της, η οποία εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός, να απαγορεύει τη μεταφορά προσωπικού, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο για λόγους συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις περί αποτελεσματικού διαχωρισμού μεταξύ των εταιρειών. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από την εταιρεία προέλευσης, αναγνωρίζεται πλήρως για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Ο φορέας προέλευσης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση ο εργαζόμενος.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 54

Τέλη διαχείρισης Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 18Β ν. 3468/2006

Στην παρ. 2 του άρθρου 18Β του ν. 3468/2006 (Α’ 129), περί καθορισμού τελών διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν Λογαριασμό στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης και εκτελούν μεταβιβάσεις, ανακλήσεις και συναλλαγές επί εκδιδόμενων εγγυήσεων προέλευσης», β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) κατόπιν εισήγησης του Φορέα Έκδοσης, δύναται να καθορίζονται τέλη διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, τα οποία ο Φορέας Έκδοσης δύναται να επιβάλλει στους σταθμούς της υποπερ. ββ΄ της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 15, καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν Λογαριασμό στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης και εκτελούν μεταβιβάσεις, ανακλήσεις και συναλλαγές επί εκδιδόμενων εγγυήσεων προέλευσης. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των τελών διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, οι υπόχρεοι καταβολής, το ύψος αυτών, και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την επιβολή των τελών αυτών. Οι σταθμοί της παρ. 5 του άρθρου 15 εξαιρούνται από τέλη διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης.».

 

Άρθρο 55

Αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4951/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί αιτήσεων χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης: α) οι λέξεις «οχτώ (8) μεγαβάτ (MW)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα (10) μεγαβάτ (MW)», β) το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, οι αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ή/και σταθμούς αποθήκευσης ισχύος έως και δέκα (10) μεγαβάτ (MW), υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι αιτήσεις για σταθμούς ισχύος άνω των δέκα (10) MW υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Έως την 31η Οκτωβρίου 2024 παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν τον Διαχειριστή στον οποίο θα υποβάλλουν την αίτησή τους για σταθμούς ισχύος από ένα (1) έως δέκα (10) MW, που έχουν Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων, καθώς και για πιλοτικούς θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς του άρθρου 90.».

 

Άρθρο 56

Υποβολή κοινού αιτήματος για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 14 ν. 4951/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί υποβολής κοινού αιτήματος για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος: α) οι λέξεις «οχτώ (8) μεγαβάτ (MW), εφόσον» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα μεγαβάτ (MW), εφόσον ο Διαχειριστής του Δικτύου, στον οποίο υπεβλήθησαν αρχικώς οι αιτήσεις, δηλώσει, εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της τελευταίας αίτησης, ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους και», β) προστίθενται δύο τελευταία εδάφια, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Είναι δυνατή η υποβολή κοινού αιτήματος περί χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος, το οποίο αφορά σε περισσότερους σταθμούς με Βεβαίωση ή και με Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Εξαιρούμενο Σταθμό, όταν η συνολική ισχύς αυτών ξεπερνά το όριο των δέκα μεγαβάτ (10 MW), εφόσον ο Διαχειριστής του Δικτύου, στον οποίο υπεβλήθησαν αρχικώς οι αιτήσεις, δηλώσει, εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της τελευταίας αίτησης, ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους και η σύνδεση ενός ή περισσότερων σταθμών γίνεται μέσω νέων κοινών αποκλειστικών δικτύων σε νέο ή υφιστάμενο Υποσταθμό μέσης τάσης προς υψηλή. Αν ο Διαχειριστής του Δικτύου δεν ανταποκριθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τεκμαίρεται αδυναμία χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλει αίτημα στον Διαχειριστή του Συστήματος. Αιτήματα συνολικής ισχύος άνω των οκτώ μεγαβάτ (8 MW), που έχουν υποβληθεί στον Διαχειριστή του Συστήματος πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αξιολογούνται με τις προϋφιστάμενες διατάξεις.».

 

Άρθρο 57

Αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο – Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 97 ν. 4951/2022

Στην παρ. 3 του άρθρου 97 του ν. 4951/2022 (Α΄129), περί περιθωρίου απορρόφησης ισχύος: α) η περ. β αντικαθίσταται, β) προστίθεται περ. γ), και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από την έναρξη ισχύος του παρόντος διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς, αυτοπαραγωγούς για την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Το ως άνω επιπλέον περιθώριο καθίσταται διαθέσιμο στο σύνολο των Υ/Σ του Ε.Δ.Δ.Η.Ε., περιλαμβανομένων των περιοχών με κορεσμένα δίκτυα και εξαιρουμένου μόνο του δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.), χωρίς να καταλαμβάνεται από περιορισμούς που σχετίζονται με τα περιθώρια απορρόφησης του Συστήματος και κατανέμεται ως εξής:

α) Tα έξι μεγαβάτ (6MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ στις κάτωθι κατηγορίες σταθμών ως εξής:

αα) Σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από τους ως άνω αυτοπαραγωγούς και αφορούν οικίες (νοικοκυριά), συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),

αβ) σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από τους ως άνω αυτοπαραγωγούς και αφορούν τον πρωτογενή τομέα, για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),

Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος για την υποπερ. αα) τα δέκα κόμμα οχτώ κιλοβάτ (10, 8 kW), ανά παροχή κατανάλωσης και για την υποπερ. αβ) τα πενήντα κιλοβάτ (50 kW).

Εάν το περιθώριο κάποιας κατηγορίας εξαντληθεί, ο Διαχειριστής δύναται να αξιοποιεί περιθώριο από την έτερη κατηγορία.

β) Τα τρία και οχτώ δέκατα μεγαβάτ (3.8 MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου. Ειδικά για σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου της παρούσας το περιθώριο διατίθεται για σταθμούς παραγωγής ή αυτοπαραγωγής ισχύος μέχρι εκατό κιλοβάτ (100 kW) έκαστος. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, εξαιρουμένων των σταθμών βιομάζας ή βιοαερίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος τα διακόσια κιλοβάτ (200 kW).

γ) Τα δύο δέκατα μεγαβάτ (0.2 MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για αιολικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των εξήντα κιλοβάτ (60 kW) και με συνολικό ύψος μικρότερo των τριάντα μέτρων (30m) που διαθέτουν πιστοποίηση «IEC 61400-2 ή 61400-22». Ειδικά για τους αιολικούς σταθμούς της παρούσας το περιθώριο διατίθεται για σταθμούς παραγωγής ή αυτοπαραγωγής. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των εξήντα κιλοβάτ (60 kW).

Ειδικά για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, το όριο ισχύος ορίζεται στα εκατό (100) kW.

Εάν το περιθώριο ενός εκ των περ. α) ή β) ή γ) εξαντληθεί, ο Διαχειριστής δύναται να ανακατανέμει το περιθώριο, διασφαλίζοντας για κάθε περίπτωση ελάχιστο διαθέσιμο περιθώριο υποδοχής ισχύος ενός (1) MW.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Άμυνας ορίζεται η κατά προτεραιότητα χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και κάλυψη του περιθωρίου απορρόφησης ισχύος του πρώτου εδαφίου για την εγκατάσταση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για λόγους εθνικής ασφάλειας, σταθμών ΑΠΕ ισχύος μέχρι τριών μεγαβάτ (3 MW) έκαστος με εφαρμογή ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού.

Αν το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό του πρώτου εδαφίου εξαντληθεί, ο Διαχειριστής εξετάζει και εφόσον είναι τεχνικά εφικτό δύναται να επεκτείνει το ως άνω περιθώριο ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ).».

                                                                                                                                    

Άρθρο 58

Επιμερισμός κόστους σύνδεσης έργων του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 98 ν. 4951/2022

Στο άρθρο 98 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί επιμερισμού του κόστους σύνδεσης έργων του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), προστίθεται παρ. 5Α ως εξής:

«5Α. Ο επιμερισμός κόστους που προβλέπεται στις παρ. 4 και 5 εφαρμόζεται και στα έργα επέκτασης του ΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση Καταναλωτών Μέσης Τάσης. Για την εφαρμογή του επιμερισμού κόστους του πρώτου εδαφίου, εκδίδεται σχετική ειδική απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ, η οποία περιλαμβάνει τις ειδικότερες ρυθμίσεις για το πλαίσιο υλοποίησης του υπόψη επιμερισμού, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν επιμέρους κοστολογικών στοιχείων, τα οποία εξαιρούνται της εφαρμογής του εν λόγω επιμερισμού και για τα οποία το σύνολο του σχετικού κόστους το επωμίζεται ο Καταναλωτής Μέσης Τάσης.».

 

Άρθρο 59

Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων σε υπογειοποιημένο δίκτυο χαμηλής τάσης

  1. Το κόστος σύνδεσης οικιών και λοιπών κτιριακών εγκαταστάσεων με το υπογειοποιημένο δίκτυο χαμηλής τάσης δύναται να καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συγχρηματοδοτούμενο ή εθνικό, και να αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη στην περίπτωση χρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης των έργων υπογείωσης των σχετικών δικτύων από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  2. Στις επιλέξιμες δαπάνες των συνδέσεων της παρ. 1, συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών και των υλικών, για τη σύνδεση της μετρητικής διάταξης εντός της ιδιοκτησίας με το υπόγειο δίκτυο χαμηλής τάσης.
  3. Το παρόν ισχύει, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και των κανόνων επιλεξιμότητας του χρηματοδοτικού μέσου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’

                                                                        ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 60

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) το άρθρο 13 του ν. 4602/2019 (Α΄45), περί ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης,

β) οι περ. γ) και δ) της παρ. 11 του άρθρου 97 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί περιπτώσεων επιτρεπτής υποβολής νέων αιτήσεων για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 13:46 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 13:01 | ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη                   προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:51 | ΜΠΑΡΟΥΧΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε Αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:38 | ΜΠΑΡΛΙΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες για να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε στις απολιγνιτοποιημένες ζώνες?

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:13 | ΓΑΝΤΖΟΥΔΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

    Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε Αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:18 | ΓΚΟΥΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες για να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε στις απολιγνιτοποιημένες ζώνες?

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:09 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΚΟΛΦΩ-ΜΑΡΙΑ

    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:11 | ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:19 | ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:35 | ΓΚΟΥΜΑ ΣΟΦΙΑ

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:30 | ΜΠΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:01 | ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΤΡΟΥΛΑ

    Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:30 | ΜΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

    Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:31 | ΜΟΛΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:54 | ΜΙΧΟΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη                   προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:56 | ΚΑΣΒΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:20 | ΜΗΛΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

    Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:14 | ΜΙΧΑΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών . Αυτή είναι και η λογική σειρά

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:10 | ΚΑΡΦΗΣ ΚΩΝ

    Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών . Αυτή είναι και η λογική σειρά

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 08:51 | ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

    Στο σύνολο τους οι διατάξεις για τις μικρές ανεμογεννήτριες έως 60kw είναι πολύ βοηθητικές για την εύρυθμη διείσδυση τους στο δίκτυο.
    Το άρθρο 32 όμως γεννάει τους μεγαλύτερους προβληματισμούς δεν υπάρχει ικανή γεννήτρια στον κατάλογο του ΚΑΠΕ με ύψος μικρότερο των 30 μέτρων. Δώρων άδωρων οι υπόλοιπες απλοποιήσεις για τις μικρές ανεμογεννήτριες.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 22:24 | Βάσια

    Είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάτε για «εξοικονόμηση ενέργειας» τη στιγμή που το ηλεκτρικό σύστημα που ΕΣΕΙΣ δημιουργήσατε απαιτεί φορτία.
    Εμπρός καλέ μου θερμοσίφωνα, άντε καλό μου ενεργοβόρο κλιματιστικό, τράβα κουπί καλό μου ψυγείο του 1980 (ακόμα δουλεύει), μπας & γλιτώσουμε από τις περικοπές…
    Βγάζετε πολυνομοσχέδια, ενσωματώνετε διατάξεις, τους πολυδιαφημισμένους 4685/2020 & 4951/2022 τους έχετε κάνει σουρωτήρι από τις ενσωματώσεις… μου θέλατε και νέα νομοθεσία για ΑΠΕ τρομάρα σας…
    Στραβά αρμενίζουμε & τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
    Μετανοείτε.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 20:46 | ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

    Στο σύνολο τους οι διατάξεις για τις μικρές ανεμογεννήτριες έως 60kw είναι ανέλπιστα βοηθητικές. Αναλύοντας το άρθρο 32 όμως…κάποιο λάκκο έχει η φάβα…Υπάρχει ικανή γεννήτρια στον κατάλογο του ΚΑΠΕ με ύψος μικρότερο των 30 μέτρων;
    Πρόκειται να συμβεί μονοπωλιακή αγορά μέσο »πάλι» διευκολύνσεων για συγκεκριμένη γεννήτρια; Αν ναι γιατί δεν αναρτάτε κατευθείαν το λογότυπο της και τηλέφωνο επικοινωνίας;

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 16:23 | ΓΙΑΝΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Παρακαλούμε κάντε κάτι! Σας ακούμε εδώ και 3-4 χρόνια και αναμένουμε να εισακουστουμε!

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.Μ
    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 16:13 | ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Δύο απαραίτητες προσθήκες:

    1. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών . Αυτή είναι και η λογική σειρά.
    2. Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

    Παρακαλώ να λάβετε υπόψιν τις προτάσεις.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 14:04 | ΑΓΝΗ ΘΕΟΔΩΡΕΛΟΥ

    Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 10:26 | Γιάνης Γκούμας

    Ο τίτλος της ενότητας είναι παραπλανητικός.
    Δεν μιλάει πουθενά για εξοικονόμηση ενέργειας το κείμενο.

    Ούτε τα προβλήματα του εξοικονομώ λύνει (γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, ρευστότητα, αποκλεισμοί φτωχών νοικοκυριών και μικρών εργολάβων), ούτε προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές (δημόσια ΜΜΜ, διασυνδέσεις, ασφάλεια κλπ)

    Αν δεν μιλήσετε για την εξοικονόμηση, μην μπαίνετε καν στον κόπο να μιλάτε για ΑΠΕ.
    Συμφωνώ με τους υπόλοιπους, ότι δεν έχετε δόσει την απαιτούμενη προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες, το οποίο δυστυχώς προκύπτει από τις πολιτικές σας προτεραιότητες (υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων).

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:38 | Βλάσσης

    Καλά τα γράφετε στο νομοσχέδιο, καλά τα λέμε στα σχόλια.
    Στο δια ταύτα όμως, δεν υπάρχουν πόροι και δει ανθρώπινο δυναμικό στους Διαχειριστές για να υποστηρίξουν ό,τι περιγράφεται.
    Να το έχετε & αυτό υπόψιν οι νομοθέτες.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 08:54 | ΚΟΥΤΡΟΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Υποβάλω τις παρακάτω δύο προτάσεις
    1. Σε περιοχές που δεν υπάρχουν αιτήματα της κατηγορίας Β’ να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών.
    2. σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών (που πραγματικά τα μέλη τους είναι κυρίως μικροεπενδυτές) να προβλεφθεί ουσιαστική προτεραιότητα στη λήψη ΟΠΣ

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 18:00 | Κατερίνα Φούκα

    1) Θα πρέπει σε περιοχές που δεν υπάρχουν αιτήματα της κατηγορίας Β’ να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών.

    2) Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όροι μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει επιτέλους να δοθεί αληθινή προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες άνω των 60 μελών. Και αναφέρομαι σε αυτές των άνω των 60 μελών, διότι αυτές απαρτίζονται πραγματικά από μικροεπενδυτές.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 14:22 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

    Κατανοώντας την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας εγκατάστασης γεωθερμικών συστημάτων με σκοπό την προώθηση της τεχνολογίας, καθώς και της δημιουργίας κινήτρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα πως για την εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος κλειστού τύπου έως και 100 kw δεν απαιτείται άδεια.

    Σύμφωνα με τη τρέχουσα νομοθεσία ΦΕΚ Β’ 1249 / 2009 ισχύουν τα εξής:

    1) Άρθρο 4 : Περιοριστικοί όροι που ισχύουν για:

    – Την ακριβή θέση των γεωτρήσεων, δίκτυα, αγωγοί, γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, όρια ιδιοκτησίας .

    – Τήρηση Μέτρων Υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων από το μελετητή για την αποφυγή ατυχημάτων.

    2) Άρθρο 5: Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

    -Αίτηση-Μελέτη υπογεγραμμένη από διπλωματούχους ή πτυχιούχους ή τεχνικούς επιστήμονες που έχουν κατά το νόμο αντίστοιχα δικαιώματα υπογραφής.

    -Υπεύθυνη δήλωση του ν1599/1986 όπου βεβαιώνεται η ανάθεση και ανάληψη της επίβλεψης κατασκευής εγκατάστασης, από τους έχοντες κατά το νόμο σχετικές άδειες (Διπλωματούχους ή Πτυχιούχους ή Τεχνικούς επιστήμονες)

    3) Άρθρο 6: Διαδικασία χορήγησης άδειας υπό όρους:

    -Μετά την αποπεράτωση του συστήματος υποβάλλεται γεωλογική τομή 1¨500 των γεωτρήσεων που ανορύχθηκαν με πλήρη στοιχεία όπως βάθος, διάμετρος κ.α)

    -Όρος ότι θα χρησιμοποιηθεί το προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία εργατοτεχνικό προσωπικό και το προσωπικό επίβλεψης και θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των οχλήσεων των περιοίκων καθώς και για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

    Εφαρμόζοντας λοιπόν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κατάργηση της υποχρέωσης για έκδοση άδειας εγκατάστασης γεωθερμικών συστημάτων κλειστού τύπου για ισχύ έως 100kw θα έχει τις εξής συνέπειες:

    1) Δεν θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι με αποτέλεσμα ο κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να ανοίξει γεώτρηση χωρίς κανένα περιορισμό σε όποιο σημείο του οικοπέδου του θέλει παραβλέποντας τα επιτρεπτά όρια και με κίνδυνο δημιουργίας ατυχήματος.

    2) Δεν υποχρεούται να απευθυνθεί σε διπλωματούχο ή πτυχιούχο μηχανικό/γεωλόγο για την μελέτη-επίβλεψη του έργου. Επομένως δεν υπάρχει ειδικός ο οποίος βάσει νόμου αναλαμβάνει την επίβλεψη για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας

    3) Χωρίς την ύπαρξη μελέτης θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει σε εγκατάσταση Γεωθερμικού συστήματος κατά τη φαντασία του χωρίς καμία προδιαγραφή με αποτέλεσμα τα Γεωθερμικά συστήματα να αποτυγχάνουν κάνοντας ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη του συστήματος και στο περιβάλλον.

    4) Οι αδειούχοι χειριστές μηχανημάτων έργου Διάτρησης και κοπής εδαφών ουσιαστικά αποκτούν τη δυνατότητα να παραγκωνίσουν το μηχανικό-γεωλόγο με σκοπό την κερδοσκοπία.

    Τέλος αν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά τη Γεωθερμία χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο φορέα εκπαίδευσης και πιστοποίησης του τεχνικού κόσμου για σωστές και άρτιες εφαρμογές γεωθερμίας, όπου αναδεικνύονται τα οφέλη της και επίσης χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για του ιδιοκτήτες ακινήτων αναγνωρίζοντας τη Γεωθερμία ως ΑΠΕ και όχι σαν μία απλή Αντλία Θερμότητας και τέλος ένα ξεκάθαρο πλαίσιο το οποίο θα αναγνωρίζει τη Γεωθερμία ως ένα μέσον μείωσης της ανάγκης για αποθήκευση ενέργειας μέσω της σταθερής εξοικονόμησης που προσφέρει στα κτίρια χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενεί παράγοντες.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 13:22 | Τσιφ

    Σχόλιο επί του άρθρου 45, παράγραφοι 1, 4 και 5.
    Κατ’ αρχήν ο όρος γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι ψευδεπίγραφη ελληνογενής πατέντα που χρησιμοποιεί καταχρηστικά τον όρο «γεωθερμία» και «γεωθερμικό» ως σύστημα. Ο ορθότερη μεταφορά του αγγλοσαξονικού όρου ground source heat pump είναι αντλία θερμότητας εδάφους.
    Η πρόβλεψη της παραγράφου 4, του άρθρου 45 για εγκατάσταση εντός γεωθερμικών πεδίων (ΓΘΠ) αντλιών κλειστού κυκλώματος, εντός γεωτρήσεων έως βάθους 100μ και ισχύος έως 100 KW χωρίς άδεια, αλλά με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αντιεπιστημονική και αυθαίρετη. Αυτό αληθεύει ειδικά σε ΓΘΠ όπου η θερμοκρασία των υπόγειων ρευστών ή του περιβάλλοντος πετρώματος είναι πάνω από τους 30οC σε βάθη μικρότερα των 100μ, λ.χ. σε περιοχές της Δ. Λέσβου, Αιδηψού, Σπερχειάδας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Έβρου και εννοείται σε Μήλο και Νίσυρο. ‘Ετσι ο αλα Γκρέκα «ευφυής» επενδυτής μπορεί να εγκαταστήσει 5 τέτοιες αντλίες με εφάπαξ καταβολή 300 x 5 = 1500 Ευρώ σε παράβολα για ένα θερμοκήπιο ή ξηραντήριο, και να τραβάει κατόπιν εις το διηνεκές θερμότητα τζάμπα και με την σφραγίδα του κράτους. Την ίδια ώρα οι «μη ευφυείς» δημοτικές επιχειρήσεις και άλλοι ιδιώτες γεωθερμικοί επενδυτές υπόκεινται σε έξοδα συμμετοχής ιαγωνισμών μίσθωσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού, πλήρωσαν μελετητές και συμβολαιογράφους, καταβάλουν ετησίως μισθώματα στο κράτος, ελέγχονται από τους επιθεωρητές και την ΕΑΓΜΕ, κλπ.
    Επειδή στο άρθρο αναφέρεται παρελκυστικά η μη εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού, επισημαίνω επίσης τα ακόλουθα ζητήματα :
    1. Οι αντλίες κλειστού κυκλώματος χρησιμοποιούν τυφλές γεωτρήσεις που ανοίγονται τάχιστα και με την απλή γνωστοποίηση κανείς ελεγκτικός μηχανισμός δεν προλαβαίνει να ελέγξει την θερμοκρασία του υπεδάφους ούτε το βάθος της γεώτρησης, ούτε δε εκ των υστέρων αφού στο μεταξύ έχουν ήδη πακτωθεί εσωτερικά των γεωτρήσεων οι εναλλάκτες.
    2. Η ως άνω ανάπτυξη αντλιών θερμότητας εδάφους κλειστού κυκλώματος εντός ΓΘΠ είναι λίαν συμφέρουσα αλά Γκρέκα λύση για όσους χρειάζονται για λίγους μήνες το χρόνο θέρμανση αλλά όχι ψύξη, πάμφθηνα και χωρίς γραφειοκρατία. Οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι αστείες μπροστά στα οφέλη.
    3. Η πρόβλεψη της παραγράφου 5, πως αν το βάθος των γεωτρήσεων του κλειστού κυκλώματος είναι πάνω από 100μ τότε χρειάζεται κανονική έγκριση άδειας εγκατάστασης είναι για όλους τους παραπάνω λόγους εξίσου αντιεπιστημονική και εν δυνάμει άδικη.
    Οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 δεν αποτελούν στερεή βάση για την ανάπτυξη της αγοράς των αντλιών θερμότητας εδάφους, και πρέπει να αφαιρεθούν για να μην ανοίξουν ορέξεις «ευφυών» αλά Γκρέκα επενδυτών. Για να ενεργοποιηθούν χωρίς αδικίες και αυθαιρεσίες τέτοιες διατάξεις, είναι απαραίτητη πρώτα η γνώση των διαστάσεων των γεωθερμικών ταμιευτήρων των πεδίων και μετά να ορίζεται ασφαλώς το όριο βάθους για την χωρίς γραφειοκρατίες και τεχνικά άρτια εγκατάσταση αντλιών θερμότητας εδάφους κλειστού κυκλώματος.
    Η αγορά οφείλει να ανοίγει και να λειτουργεί με λογικούς και κοινούς προς όλους κανόνες και όχι με βιασύνη όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 12:15 | Private Consulting S.A.

    Στην παρ. 3 δεν είναι σαφές ελλείψει της ορθής χρήσης των σημείων στίξης, αν η δυνατότητα απομείωσης και αντικατάστασης των οικείων εγγυητικών επιστολών, αφορά μόνο τους σταθμούς ΑΠΕ και τους υβριδικούς σταθμούς σε ΜΔΝ και Κρήτη. Επομένως, με την προτείνομενη διατύπωση, φαίνεται σαν να αφορά και σταθμούς ΑΠΕ έκτος ΜΔΝ και πρέπει να διευκρινισθεί αν η παρ. 3, περ. α και β, αφορά και σταθμούς ΑΠΕ γενικότερα, ή μόνο εντός ΜΔΝ και στη νήσο Κρήτη. Ίσως, πρέπει να υπάρξει προς αποφυγή σύγχυσης, ρητή διασαφήνιση στην οικεία ΑΣΡ

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 12:03 | Magna Energia

    Αυτό το άρθρο δικαίως τροποποιείται διαρκώς λόγω της αρχικής γενικόλογης γραμματικής διατύπωσης του. Όμως, θα έπρεπε η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να στραφεί σε τροποποιήσεις που θα διασφαλίσουν μια σαφήνεια στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Υπάρχουν περιπτώσεις που στην πράξη απασχολούν και τους επενδυτές και τους Διαχειριστές, όπως το ζήτημα της ανακατανομής ισχύος σταθμών που υλοποιούνται από τον ίδιο φορέα και έχουν λάβει κοινή ΟΠΣ. Αυτή είναι μια περίπτωση που ούτε ο αρμόδιος Διαχειριστής γνωρίζει πώς να διαχειριστεί και όμως, συνιστά περίπτωση που συχνά απαιτεί τη ρύθμισή της. Επομένως, θα έπρεπε ρητά να προβλεφθεί πως αυτή η περίπτωση αποτελεί λόγο γνωστοποίησης και όχι τροποποίησης της ΟΠΣ.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 12:40 | Imperium Energy S.M.S.A.

    Το άρθρο 5 του ν. 4951/2022 έχει επανειλημμένως τροποποιηθεί, με τους ν. 5106/2024 και ν. 5116/2024 πιο πρόσφατα, ωστόσο σημειακά και αποσπασματικά. Σκοπίμως, η διατύπωση του άρθρου 5, ειδικά στις παρ. 18 (για τροποποίηση ΟΠΣ) και 19 (για τη γνωστοποίηση), είναι γενική, ευρεία, διασταλτική και όχι εξαντλητική.
    Όμως, ελλείψει περιοριστικής παράθεσης των περιπτώσεων, για τις οποίες προβλέπεται γνωστοποίηση έναντι τροποποίησης, απαιτείται η ρητή αναφορά σε μία περίπτωση, για την οποία υφίσταται ένα αδικαιολόγητο ρυθμιστικό κενό, που δεν επιτρέπει τη δημιουργία αισθήματος επενδυτικής ασφάλειας και δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός δυναμικού και υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βασισμένου στις διαρκώς εξελισσόμενες τεχνικο-οικονομικές συνθήκες. Ειδικότερα, μία τέτοια περίπτωση είναι η διασφάλιση δυνατότητας επιμέρους ανακατανομής ισχύος μεταξύ φ/β σταθμών, σε ιδιαίτερα ώριμο αναπτυξιακό στάδιο, οι οποίοι υλοποιούνται από τον ίδιο φορέα κατόπιν υποβολής Κοινού Αιτήματος, χωρίς οιαδήποτε μεταβολή της συνολικής εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος και χωρίς μεταβολή στον τρόπο σύνδεσης αυτών.
    Η ανωτέρω περίπτωση πρέπει ρητά να αναγνωρισθεί ως περίπτωση γνωστοποίησης και όχι τροποποίησης ΟΠΣ, με σκοπό να διευκολυνθεί η βέλτιστη τεχνική και οικονομική αποδοτικότητα έργων ΑΠΕ, προς όφελος και της εθνικής οικονομίας και της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 12:57 | Private Consulting S.A.

    Το άρθρο 5 του ν. 4951/2022 έχει επανειλημμένως τροποποιηθεί, με τους ν. 5106/2024 και ν. 5116/2024 πιο πρόσφατα, ωστόσο σημειακά και αποσπασματικά. Σκοπίμως, η διατύπωση του άρθρου 5, ειδικά στις παρ. 18 (για τροποποίηση ΟΠΣ) και 19 (για τη γνωστοποίηση), είναι γενική, ευρεία, διασταλτική και όχι εξαντλητική.
    Όμως, ελλείψει περιοριστικής παράθεσης των περιπτώσεων, για τις οποίες προβλέπεται γνωστοποίηση έναντι τροποποίησης, απαιτείται η ρητή αναφορά σε μία περίπτωση, για την οποία υφίσταται ένα αδικαιολόγητο ρυθμιστικό κενό, που δεν επιτρέπει τη δημιουργία αισθήματος επενδυτικής ασφάλειας και δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός δυναμικού και υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βασισμένου στις διαρκώς εξελισσόμενες τεχνικο-οικονομικές συνθήκες. Ειδικότερα, μία τέτοια περίπτωση είναι η διασφάλιση δυνατότητας επιμέρους ανακατανομής ισχύος μεταξύ φ/β σταθμών, σε ιδιαίτερα ώριμο αναπτυξιακό στάδιο, οι οποίοι υλοποιούνται από τον ίδιο φορέα κατόπιν υποβολής Κοινού Αιτήματος, χωρίς οιαδήποτε μεταβολή της συνολικής εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος και χωρίς μεταβολή στον τρόπο σύνδεσης αυτών.
    Η ανωτέρω περίπτωση πρέπει ρητά να αναγνωρισθεί ως περίπτωση γνωστοποίησης και όχι τροποποίησης ΟΠΣ, με σκοπό να διευκολυνθεί η βέλτιστη τεχνική και οικονομική αποδοτικότητα έργων ΑΠΕ, προς όφελος και της εθνικής οικονομίας και της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2024, 17:02 | Άγγελος Κοκκίδης

    Σχετικά με το εξής κείμενο του άρθρου 43 3β:

    Σε περίπτωση απόρριψης της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει για τους λόγους της απόρριψης και δύναται να προτείνει αιτιολογημένα στον ενδιαφερόμενο εναλλακτικό σημείο σύνδεσης για λόγους ασφαλείας ή τεχνικής ασυμβατότητας των στοιχείων του συστήματος

    Έχει παρατηρηθεί οι αρμόδιοι διαχειριστές να απορρίπτουν κατά συρροή τις αιτήσεις λόγω μη διαθεσιμότητας χώρου για ΑΠΕ στο δίκτυό τους. Αυτός δεν θα πρέπει να είναι λόγος απόρριψης των μικρών ΑΠΕ. Η ακόλουθη διατύπωση θα ήταν πιο χρήσιμη:

    Σε περίπτωση απόρριψης της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει για τους λόγους της απόρριψης, για λόγους ασφαλείας ή τεχνικής ασυμβατότητας των στοιχείων του συστήματος, και οφείλει να προτείνει αιτιολογημένα στον ενδιαφερόμενο εναλλακτικό σημείο ή τρόπο σύνδεσης. Ο αρμόδιος Διαχειριστής δεν δύναται να απορρίψει αιτηθείσες συνδέσεις αυτού του άρθρου για λόγους κάλυψης του ενεργειακού χώρου του συστήματος.

  • 31 Αυγούστου 2024, 18:46 | Γιώργος Αγλαμισης

    Σε χώρες όπως η Γερμανία επιτρέπεται η τοποθέτηση φβ 400w χωρίς διαδικασία και κόστος
    Σύνδεσης κλπ με on grid inverer, έτσι απλά.

    Μια τέτοια λύση θα οδηγούσε σε σημαντικό βαθμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή φτώχεια. Θα καταργούσε δε σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη των φβ και αιολικών παρκων.

  • 31 Αυγούστου 2024, 18:57 | Γιώργος Αγλαμισης

    Αφού γεμίσαμε τα χωράφια με φβ και τα βουνά με ανεμογεννήτριες οι «προστάτες του περιβάλλοντος» θα μας γεμίσουν και με πλωτά.

    Λύσεις υπάρχουν για την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια και είναι πολλές αλλά…..

  • Σχολιασμός επί του άρθρου 45 «Διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας» και ειδικότερα για τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
    Σε πρώτη ανάγνωση δεν μπορεί παρά κανείς να καλωσορίσει την αφαίρεση του παράβολου των 300€ που ίσχυε μέχρι σήμερα για την εγκατάσταση των γεωθερμικών συστημάτων. Ωστόσο ας εξετάσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη πλήρη κατάργηση της αδειοδότησης των γεωθερμικών συστημάτων αλλά και με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Αμερική και την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερα, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας ως καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να εξορθολογήσουν το πρόβλημα της ευμετάβλητης παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ αλλά και να μειώσουν την ανάγκη κατασκευής μέγιστων υποδομών για τα peak της κατανάλωσης.
    ΚΙΝΔΥΝΟΙ
    – Υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για νερό σε αντίθεση με τη μεταβολή του κλίματος. Με την υφιστάμενη νομοθεσία είχε ανοίξει ένα μικρό παράθυρο στη κατασκευή παράνομων υδρογεωτρήσεων με την πρόφαση της κατασκευής γεωθερμικού συστήματος. Ωστόσο κάπου κρατιόνταν τα προσχήματα τόσο από τους μηχανικούς που υπέγραφαν της άδειες όσο και από τις υπηρεσίες που τις ήλεγχαν . Με την παρούσα απελευθέρωση χωρίς κανένα προβλεπόμενο έλεγχο είναι σίγουρο ότι θα γίνει το μεγάλο «πάρτι» με τεράστιους κινδύνους υφαλμύρησης των υδάτων σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές που «διψούν» για να ποτίσουν το γκαζόν και να γεμίσουν τις πισίνες και σίγουρα να καταπατήσουν κάθε νόμο που σκοπό έχει να προστατεύσει τους υπόγειους υδροφόρους.
    – Στη διαδικασία κατασκευής των κλειστών κατακόρυφων γεωεναλλακτών προβλέπεται συνήθως η διάτρηση του εδάφους σε βάθος 100m, κατά τη διάρκεια της διάτρησης συναντώνται συνήθως μερικά στρώματα υδροφορέων που δεν είχαν τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά ούτε και με την επιφάνεια . Στις Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές προδιαγραφές προβλέπεται η σφράγιση των οπών σε όλο τους το μήκος με αδιαπέρατο υλικό μετά την εισαγωγή των γεωεναλλακτών για να μην διαταραχθεί η φυσική κατάσταση και να μην μολυνθούν υδροφόροι από άλλους ή από την επιφάνεια. Με την απελευθέρωση της κατασκευής χωρίς έλεγχο σε χέρια ανεκπαίδευτων είναι σίγουρο ότι μελλοντικά ή θα δαπανηθούν τεράστια ποσά σε απορρύπανση εδαφών ή θα μείνουν μολυσμένοι υδροφόροι ορίζοντες.
    – Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα γεωθερμικά συστήματα και εν μέρη οι αντλίες θερμότητας δεν αποτελούν μόνο εμπορία ενός πιστοποιημένου προϊόντος αλλά περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό και την υπηρεσία της σχεδίασης και της εγκατάστασης ενός συστήματος διαφορετικού κάθε φορά ανάλογα με την περιοχή και το κτίριο που θα εξυπηρετήσουν . Το γεγονός ότι δεν έχουν την επικινδυνότητα των συστημάτων ορυκτών καυσίμων δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήσουμε ανεξέλεγκτα . Είναι δεδομένο ότι μία πληθώρα ανεπαρκών τεχνικά εγκαταστάσεων θα οδηγήσει σε δυσφήμιση των γεωθερμικών συστημάτων με υποθήκευση μίας ομαλής εξέλιξής τους στη αγορά.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    – Αρχικά για να μην γίνει παρανόηση με το «δεν απαιτείται άδεια», σχετικά με τα μηχανήματα των αντλιών θερμότητας επειδή αυτά φέρουν ψυκτικά υγρά που είτε μπορεί να επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή να είναι εύφλεκτα ή τοξικά, θα πρέπει να γίνει αναφορά στις σχετικές Ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες όπως ΚΥΑ 18694/2012 ( https://ypen.gov.gr/perivallon/klimatiki-allagi/pliroforiako-systima-parakolouthisis-f-gases-ods/ ) όπου προβλέπονται οι προϋποθέσεις για τα μηχανήματα, τους εγκαταστάτες και την εγκατάσταση-συντήρηση-απόσυρση.
    – Σε επίπεδο σχεδιασμού, επειδή τα γεωθερμικά συστήματα περιλαμβάνουν σύνθετες διεργασίες όπως μεταφοράς θερμότητας , ροές ρευστών (νερού, αντιψυκτικών , ψυκτικών υγρών κτλ) και απαιτεί σύνθετους υπολογισμούς όπως διαστασιολόγηση και επιλογή εναλλακτών, διατομών, υλικών , κυκλοφορητών αλλά και από την πλευρά του κτιρίου υπολογισμούς θερμικών απωλειών σε επίπεδο ισχύος και ενέργειας απαιτείται η υπογραφή και από Μηχανολόγο Μηχανικό ή αντίστοιχης ειδικότητας μηχανικό με τις ανάλογες γνώσεις.
    – Η αίτηση θα πρέπει να φέρει εκτός των άλλων και την υπογραφή του πιστοποιημένου χειριστή γεωτρυπάνου με τη σχετική πιστοποίηση στη κατασκευή γεωεναλλακτών, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδροφόρων.
    – Η εκπαίδευση των ειδικοτήτων που ασχολούνται με την εγκατάσταση των γεωθερμικών συστήματων είναι προαπαιτούμενο για τη ομαλή διάδοση της τεχνολογίας. Αυτές είναι οι χειριστές μηχανημάτων έργου (γεωτρήσεων και εκσκαφών), οι υδραυλικοί, οι ψυκτικοί και οι ηλεκτρολόγοι. Θεωρείται ότι οι ειδικότητες των ηλεκτρολόγων και των ψυκτικών έχουν το κατάλληλο τεχνικό και νομικό υπόβαθρο. Σχετικά με τους υδραυλικούς έχουν προσφερθεί αντίστοιχα επιμορφωτικά σεμινάρια και κάποιοι έχουν πάρει τη σχετική πιστοποίηση αλλά χωρίς τη σχετική πρακτική εμπειρία. Τέλος για τους χειριστές γεωτρυπάνων για την κατασκευή των κατακόρυφων γεωεναλλακτών δεν έχει υπάρξει σχετικό πρόγραμμα πιστοποίησης!

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ
    – Τα γεωθερμικά συστήματα με την υφιστάμενη νομοθεσία ΦΕΚ Β’ 1249 / 2009 αποτελούσαν «παρακολούθημα» ενός κτιρίου ή κάποιας κατασκευής, στη παράγραφο 3 του άρθρου 45 δίνεται η εντύπωση ότι η εγκατάσταση με την γνωστοποίησή της, άσχετα από την ύπαρξη κτιρίου ή αντίστοιχης κατασκευής, ηλεκτροδοτείται με την υποβολή αίτησης στο ΔΕΔΔΗΕ.

  • 30 Αυγούστου 2024, 16:46 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Άρθρο 56
    τροπ. άρθρου 14 ν.4951/2022

    Με τις προτεινόμενες αλλαγές, ο Παραγωγός θα μπορεί να καταθέσει αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ ως και 10MW.
    Με την τροποποιημένη διατύπωση του εν λόγω άρθρου και το «εφόσον», αν ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώσει αδυναμία έκδοσης ΟΠΣ, μόνο και μόνο τότε μπορεί να κατατεθεί αίτημα στον ΑΔΜΗΕ.
    Συνεπώς παύει ο οποιοσδήποτε επενδυτής να μπορεί να καταθέσει απευθείας αίτημα στον ΑΔΜΗΕ με ισχύ >10MW, παρά μόνο θα κατατίθενται αν πρώτα έργα με συνολική ισχύ <10MW έχουν απορριφθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.

    Προτείνεται να επαναδιατυπωθεί, αν δεν επιδιώκεται το παραπάνω.

  • 30 Αυγούστου 2024, 16:20 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Άρθρο 32
    Προσθήκη άρθρου 33 στον 4941
    Να εξεταστεί εάν απαιτείται η θέσπιση ορίου σε MW αν αφορά στο Δίκτυο ή να διευκρινιστεί αν αφορά μόνο στο Σύστημα.

  • 30 Αυγούστου 2024, 15:36 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Άρθρο 39
    Εισαγωγή άρθρου 11Α στον ν.4685/2020

    Στην από 12.08.2022 ΥΑ Προτεραιοτήτων, όπως ισχύει αναφέρεται στο άρθρο 18 πως:

    «Το πλαίσιο προτεραιότητας που καθορίζεται με την
    παρούσα ισχύει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή
    ειδικής διάταξης για την κατά προτεραιότητα χορήγηση
    Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς Α.Π.Ε.
    και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον
    Διαχειριστή του Συστήματος»

    Επειδή με την εισαγωγή των νέων διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου υπάρχει σύγχυση με την «κατ’ απόλυτη προτεραιότητα» που αναφέρεται για διάφορα είδη σταθμών σε διάφορα σημεία σε πάμπολλα άρθρα, για έργα αποθήκευσης, πλωτά Φ/Β, υβριδικά έργα και αποθήκευση σε Πόρο, μετατροπή σταθμών 11Α και 11Β σε αποθήκευση, να αποσαφηνιστεί εν τέλει αν έχει ισχύ ακόμα η από 12.08.2022 ΥΑ Προτεραιοτήτων, όπως ισχύει(?) ή όχι.

  • 30 Αυγούστου 2024, 14:06 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Στο άρθρο 38, στην προσθήκη του άρθρου 11Γ, στην παρ. 5 αναφέρεται πως:
    «Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρούσας δύνανται να εγχέουν ισχύ πέραν των ορίων που τίθενται από τους στατικούς ή δυναμικούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι ισόποση ισχύς απορροφάται από τον σταθμό αποθήκευσης.»
    ΑΠό τη σκέψη μέχρι την υλοποίηση, είναι μακρύς ο δρόμος.
    Παίζεται ένα επικίνδυνο τεχνικό παιχνίδι με πολλαπλές παραμέτρους, που ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
    Εν τέλει, τεχνικά το λάθος δεν είναι μακριά.
    Προτείνεται να ακολουθείται κοινή πρακτική ως προς τους περιορισμούς έγχυσης και να μην αρχίσουμε τις εξαιρέσεις, δεδομένου πως το ΚΕΕ του ΑΔΜΗΕ ενίοτε μπορεί να οδηγηθεί και σε λάθη.

  • 30 Αυγούστου 2024, 14:32 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Άρθρο 38
    Στην προσθήκη του άρθρου 11Γ, η 1η πρόταση της παρ. 1 είναι εξαιρετικά μακροσκελής, δεν βγάζει νόημα (π.χ. δε γίνεται σταθμός να είναι σε λειτουργία και να έχει ΟΠΣ ή να πρόκεται να λάβει ΟΠΣ) και γενικά ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ. Βάλτε bullet points για περιπτωσιολογία ή ας γράψει/ελέγξει το κείμενο ένας νομικός επιτέλους.

  • 30 Αυγούστου 2024, 14:26 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Άρθρο 35
    Στο προστιθέμενο άρθρο 89Α, στην παρ. 1.β), αν δεν έχεις λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, δε γίνεται να έχεις καταθέσει εγγυητική επιστολή προτεραιότητας. Να διαγραφεί.

  • 30 Αυγούστου 2024, 14:08 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Άρθρο 30
    Στην προθεσμία της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 αφορά μόνο φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς σταθμούς και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ. ΟΧΙ σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (–> περ. β) λοιπές τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα

  • 30 Αυγούστου 2024, 11:36 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης όλων των Χρηστών που συνδέονται στο ΕΣΜΗΕ και της διασφάλισης συνθηκών υγειούς ανταγωνισμού, να γίνει αναφορά στο άρθρο 24 πως για τους εν λόγω σταθμούς, εφαρμόζονται οι περιορισμοί έγχυσης του άρθρου 10 του ν.4951/2022.

  • 30 Αυγούστου 2024, 11:45 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Άρθρο 24, παρ. 11. «Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται κατά παρέκκλιση της απόφασης του άρθρου 89 του παρόντος ακόμα και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα..»

    ΠΟΙΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΡΕΣΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟΤΕ? Στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης όλων των Χρηστών που συνδέονται στο δίκτυο και της διασφάλισης συνθηκών υγειούς ανταγωνισμού, γιατί δεν μπορούν και οι υπόλοιποι να πάρουν σύνδεση στο κορεσμένο δίκτυο>?

  • 30 Αυγούστου 2024, 10:31 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης όλων των Χρηστών που συνδέονται στο Δίκτυο και το Σύστημα και της διασφάλισης συνθηκών υγειούς ανταγωνισμού, στο άρθρο 35 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, στο άρθρο 89Α που προστίθεται στον Νόμο 4951/2022, η παρ. 3.β) «β) Από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024, το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποβάλλεται στον αρμόδιο Διαχειριστή με την αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης…» πρέπει να αναδιατυπωθεί προκειμένου να αφορά και τα αιτήματα & εγγυητικές που έχουν ήδη κατατεθεί στον αρμόδιο Διαχειριστή.

  • 29 Αυγούστου 2024, 20:00 | Vasily Psarommatis

    Bravo