Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2.1. του άρθρου 6 του Ν. 2939/2001, αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα εθνικά πρότυπα διαχείρισης συσκευασιών εγκρίνονται και εφαρμόζονται υποχρεωτικά με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του τυχόν εκάστοτε καθ’ ύλην συναρμόδιου Υπουργού μετά από εισήγηση του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.»
Η Εταιρεία Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΣΕΔ) αποτελεί το σύνδεσμο των εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και συγκεκριμένα συμμετέχουν οι εξής:
– ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές)
– ΑΦΗΣ ΑΕ (φορητές ηλεκτρικές στήλες)
– ΕΔΟΕ Αστική Εταιρεία (οχήματα κύκλου τέλους ζωής)
– ECOELASTIKA ΑΕ (ελαστικά)
– ΕΕΑΑ ΑΕ (συσκευασίες)
– ΕΛΤΕΠΕ ΑΕ (λιπαντικά)
– ΚΕΠΕΔ ΑΕ (συσκευασίες λιπαντικών)
– ΣΥΔΕΣΥΣ ΑΕ (συσσωρευτές)
Γενικό Σχόλιο επί της αρχής
Κρίνουμε ότι η ορθή πορεία τροποποίησης του Ν.2939/01 σήμερα θα ήταν προς την κατεύθυνση της κατάργησης του ΕΟΕΔΣΑΠ.
Οι αρμοδιότητες του οργανισμού θα μπορούσαν άριστα να ασκηθούν από π.χ. μια κατάλληλα στελεχωμένη Διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης, κάτω από τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος.
Στην άποψη αυτή συνηγορούν:
• Ύπαρξη (νέου) Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο, κατά γενική oμολο- γία να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα θέματα περιβάλλοντος.
• Επτά έτη επιτυχημένης λειτουργίας των Συστημάτων με σημαντικά επιτεύγματα. Και αυτά έγιναν ενώ μέχρι σήμερα ο ΕΟΕΔΣΑΠ έχει τυπικά συσταθεί, αλλά δεν έχει λειτουργήσει (και βεβαίως δεν έχει στελεχωθεί).
• Στην ευρωπαϊκή πρακτική δεν υπάρχει οργανισμός με τα χαρακτηριστικά του ΕΟΔΣΑΠ. Η αρχή που κατά κανόνα επιβλέπει την εναλλακτική διαχείριση στις χώρες της ΕΕ είναι το Υπουργείο ή η Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
• Τέλος η οικονομική κατάσταση της χώρας μας επιβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά αποτελεσματικές λύσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος για την ελληνική κοινωνία. Η λειτουργία ενός νέου δημόσιου οργανισμού δε συνάδει με την ανάγκη αυτή, πολύ περισσότερο με τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το αναρτημένο σχέδιο.
• Κατά την άποψή μας χρειάζεται να τροποποιηθεί και το άρθρο 7 «Οργανικές Θέσεις» του Π.Δ. 170 ΦΕΚ 228 7-11-2008 περί «Οργανισμού υπηρεσιών και προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ)».
Οι 30 θέσεις που το συγκεκριμένο Π.Δ. προβλέπει για τον ΕΟΕΔΣΑΠ κρίνονται υπερβολικές και προτείνεται να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες που εκτιμώνται σε 10.
Τούτων λεχθέντων, σημειώνουμε τα θετικά του Νομοσχεδίου:
• Ορθολογική πρόβλεψη για χρέωση των υπηρεσιών ΧΥΤΑ αναλογικά με τις ποσότητες (στην ουσία κίνητρο στους Δήμους για ανακύκλωση).
• Αποσαφήνιση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των Συστημάτων.
• Διευκόλυνση έκδοσης ΠΕΔ
Στη συνέχεια διατυπώνουμε σκέψεις και προτάσεις επί των άρθρων.
Παράγραφος 1
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ
—————–
… Στην περίπτωση αυτή, νέα συστήματα, ατομικά ή συλλογικά, μπορούν να οργανωθούν υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι διαχειριστές είναι ενταγμένοι, μέχρι την έγκριση των νέων συστημάτων σε ήδη λειτουργούντα συστήματα…
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (Ε.Ε.Α.Α.)
————————————————————-
…Στην περίπτωση αυτή, νέα συστήματα, ατομικά ή συλλογικά, μπορούν να οργανωθούν υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι διαχειριστές, μέχρι την έγκριση των νέων συστημάτων, είναι ενταγμένοι και έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σε ήδη λειτουργούντα συστήματα…
ΣΧΟΛΙΑ
——
Η αλλαγή χρειάζεται για να αποφευχθούν φαινόμενα υπογραφής σύμβασης χωρίς εκπλήρωση των υποχρεώσεων, απλώς και μόνο για να υποβληθεί φάκελος υποψήφιου συστήματος.
Θα πρέπει να προβλεφθεί αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 7 Β1 του Νόμου 2939/01 για να ισχύει και για τα ατομικά συστήματα
———————————————————————-
Παράγραφος 1 – Εδάφιο i)
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ
—————–
Προσθήκη
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (Ε.Ε.Α.Α.)
————————————————————-
… του παρόντος νόμου. Το ύψος της εισφοράς αυτής καθορίζεται στη σύμβαση προσχώρησης του διαχειριστή στο σύστημα, σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στην περίπτωση 2α.
ΣΧΟΛΙΑ
——
Το συγκεκριμένο κείμενο, που περιλαμβάνεται στο Νόμο 2939/01, δεν υπάρχει λόγος να απαλειφθεί.
———————————————————————-
Παράγραφος 1 – Εδάφιο iii)
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ
—————–
Στην περίπτωση ανάκλησης της έγκρισης ενός συστήματος από τον Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. ή στην περίπτωση λύσης του νομικού προσώπου ενός συστήματος, το ποσό που τυχόν απομένει, μετά την εξόφληση των οφειλών του συστήματος προς τρίτους, περιέρχεται στον Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π., ο οποίος διαθέτει αυτό το ποσό για την εκπλήρωση των σκοπών του.»
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (Ε.Ε.Α.Α.)
————————————————————-
Στην περίπτωση ανάκλησης της έγκρισης ενός συστήματος από τον Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. ή στην περίπτωση λύσης του νομικού προσώπου ενός συστήματος, το ποσό που τυχόν απομένει, μετά την εξόφληση των οφειλών του συστήματος προς τρίτους περιλαμβανομένης και της επιστροφής του αρχικού κεφαλαίου στους μετόχους, επιστρέφεται στους ταμειακώς ενήμερους συμβεβλημένους διαχειριστές συσκευασιών αναλογικά με την υποχρέωσή τους..»
ΣΧΟΛΙΑ
——
Τα χρήματα των υπόχρεων καταβάλλονται για σκοπούμενη χρήση, δηλαδή για τη χρηματοδότηση της ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών συσκευασίας και άλλων προϊόντων. Επομένως δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε άλλη δαπάνη. Ως εκ τούτου πρέπει να επιστρέφονται στους υπόχρεους οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να καταβάλλουν εισφορές σε άλλο σύστημα.
ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΥΣΩ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.(Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ).ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΓΚΩΔΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ(ΔΗΜΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ),Η ΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ.ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ.ΑΝ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 10€ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ.ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΨΥΓΕΙΑ,ΚΟΥΖΙΝΕΣ,ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Κ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ.
Έχοντας ζήσει στην Γερμανία θα ήθελα να σας εκφράσω την εμπειρία μου από εκεί. Κάθε νοικοκυριό έχει δυο κάδους έναν για τα οργανικά απορρίμματα και ένα γι’ αυτά της ανακύκλωσης. Οι πολίτες όταν είναι να πετάξουν τα σκουπίδια της ανακυκλώσεις απλά κάνουν τον απαραίτητα διαχωρισμό, δηλαδή τα χωρίζουν σε χάρτινα, γυάλινα και μεταλλικά και μετά πάνε στους αντίστοιχους κάδους και τα πετούν, νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στην χώρα μας εάν υπάρξει η αναγκαία καμπάνια και βεβαίως τα ανάλογα πρόστιμα γι’ αυτούς που ρυπαίνουν. Επίσης, τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια όταν τα αγοράζεις είναι επιβαρημένα με το ποσό των 0.25 euro, σε όλα τα πολυκαταστήματα υπάρχουν μηχανήματα ανακύκλωσης τα οποία σου επιστρέφουν υπό την μορφή κουπονιού (το οποίο το εξαργυρώνεις στο ταμείο) το ποσό που ήδη έχεις προπληρώσει, έτσι ακόμα και να είναι κάποιος αδιάφορος για το περιβάλλον μη θέλοντας να χάσει χρήματα αναγκάζεται να κάνει ανακυκλώσει. Επίσης, οι πλαστικές σακούλες έχουν αντικατασταθεί από χάρτινες. Τέλος το κάθε νοικοκυριό, μαγαζί, εταιρία κτλ έχει δικαίωμα να πετάξει σκουπίδια μέχρι ένα συγκεκριμένο βάρος το οποίο εάν το ξεπεράσει πληρώνει πρόστιμο. Νομίζω ότι από τα Ευρωπαϊκά κράτη μπορούμε να πάρουμε πολύ καλά παραδείγματα για θέματα οικολογία και σεβασμού του περιβάλλοντος. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, εύχομαι τα σχόλιά μου να σας βοηθήσουν στο έργο σας.
κυρία ΥΠΟΥΡΓΕ, με την ευκαιρία αυτής της διαβούλευσης θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω ένα γενικότερο πρόβλημα, το εξής: Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η ανακύκλωση γίνεται με τρόπο που έχει ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Για παράδειγμα ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΩΖΑΝΗ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και έτσι οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά. Στη χώρα μας η ανακύκλωση έχει αποτύχει και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει αν τα χρήματα της ανακύκλωσης χάνονται σε περίεργα κανάλια.
Κυρία Υπουργέ,
συγχαρητήρια για την ιδέα και πάνω απ’ όλα την εφαρμογή σε πράξη της Δημόσιας Διαβούλευσης. Να ξεκινήσω συμφωνώντας με την σύμφωνη γνώμη μου στο σχόλιο περί ολόκληρων των ονομάτων των Υπηρεσιών, Οργανισμών κλπ και πάνω απ’ όλα στο σημείο της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ των ονομάτων. Περιβάλλον και Αισθητική συμβαδίζουν άλλωστε.
Συνεχίζω θέλοντας να επισημάνω ότι ανεξαρτήτως άρθρων, νόμων, νομοσχεδίων, που είναι χρήσιμοι για την ορθή λειτουργία, η εφαρμογή το τονίζω η εφαρμογή, όλων αυτών είναι αυτή που εγγυάται το αποτέλεσμα. Οι συμβατικοί κάδοι υπάρχουν χρόνια, οι νόμοι για τα απορρίματα καταστημάτων (υλικών συσκευασίας κλπ) υπάρχουν χρόνια. Στο χωριό που ζω, σαν σήμερα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας πετάει φέιγ βολάν (άκουσον άκουσον) με τα οποία απαγορεύει τη ρίψη χαρτοκιβωτίων κλπ έξω από τους κάδους και την επομένη πίνει καφέ με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ο οποίος «παράγει» 80 περίπου χαρτοκιβώτια ημερησίως, και τα οποία εναποθέτει δίπλα από τον κάδο ολόκληρα και όχι σπασμένα. Ο τοπικός σύμβουλος του χωριού μου δε περνά καθημερινά από το εν λόγω κατάστημα τρεις τουλάχιστον φορές την ημέρα.
Το παράδειγμά μου ίσως μικρό, αλλά αυτό που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αν γι’αυτά τα μικρά δεν μπορέσετε να κάνετα κάτι, πως να μπορέσετε να κάνετε για τα πιο σπουδαία. Από αυτά τα μικρά όμως κερδίζει και το περιβάλλον και η αισθητική όλων μας και εσείς έχετε τον άμεσο αντίχτυπο. Την εμπορία των ρύπων (άλλο κουφό και αυτό) την γνωρίζουν ελάχιστοι, ίσως μόνο αυτοί που επωφελούνται από αυτήν.
Με εκτίμηση,
Καλό σας κουράγιο.
Ανδριάνα Βελλοπούλου
Κάτοικος ενός Νομού, που κάποτε επέλεξα για την ομορφιά του …. του Νομού Ηλείας….
Αξιότιμη κα Υπουργέ
Υπάρχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις (σε όλους τους τομείς της οικονομίας) που χρησιμοποιούν συσκευασίες (χάρτινες, πλαστικές, κ.α.). Οι ιδιοκτήτες των πολύ μικρών επιχειρήσεων έχουν ενημερωθεί για την νομική υποχρέωση τους να ενταχθούν σε ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών. Το πρόβλημα είναι ότι ο νόμος για την εισφορά είναι αναδρομικός (πχ από το 2004) με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να είναι αποτρεπτικό ή απαγορευτικό. Όσες επιχειρήσεις (μεγάλες και μεσαίες) έχουν ενταχθεί από το 2004 έχουν «ενσωματώσει» την αντίστοιχη εισφορά στο κόστος του τελικού προϊόντος ή εμπορεύματος. Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να ενταχθούν σήμερα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο εισφορών των προηγούμενων ετών αναδρομικά το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. Όπως δύσκολο είναι να «ενσωματώσουν» το σύνολο των προηγούμενων εισφορών στα τελικά προϊόντα ή εμπορεύματα.
Η πρόταση μου είναι:πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών να καταβάλλουν μια μικρή εφάπαξ εισφορά που να ισοδυναμεί με τις αντίστοιχες εισφορές προηγούμενων ετών ή απαλλαγή των αντίστοιχων αναδρομικών εισφορών με την άμεση ένταξη τους στο σύστημα.
Με εκτίμηση
Άγγελος Ν. Μανίνος
Κυρία Μπιρμπίλη, δεν θέλω να σχολιάσω τις επιμέρους λεπτομέρειες του νόμου, παρά μόνο να σας επισημάνω ότι στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων περισσεύει η υποκρισία και ο λαϊκισμός.
Όλοι θέλουμε τα σκουπίδια μια πιθαμή έξω από την αυλή μας και όταν μεσολαβούν οι «επιτήδειοι» διασπείρονται στην κοινωνία «καινά δαιμόνια»
Πληροφορήθηκα ότι πρόσφατα βρεθήκατε στο γραφείο σας με εκπροσώπους ΜΚΟ και Προϊσταμένους Υπηρεσιών.
Πρώτη παρατήρηση:
Προσέξτε ποιους κάνετε συνομιλητές σας, σε ότι αφορά τις ΜΚΟ.
Δεύτερη παρατήρηση:
Πρόσωπα που εμφανίζονται ως «οικολόγοι» έχουν συμβάλει με τον πλέον άθλιο τρόπο στην καθυστέρηση εκτέλεσης μεγαλόπνοων έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελληνική Περιφέρεια, με κίνητρα κάθε άλλο παρά «οικολογικά».
Αναφέρομαι σε πρόσωπα που παρασιτούν στην κοινωνία και έμαθαν να ζούνε επι σειρά ετών – όντας τεμπέλιδες – με τις επιδοτήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ παριστάνοντας τους «οσιομάρτυρες της οικολογίας».
Τρίτη παρατήρηση:
Αν έχετε σκοπό να εγκλωβιστείτε σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα γίνεται αγωγός αρνητικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα της χώρας.
Τέταρτη παρατήρηση:
Η διατήρηση του Περιβάλλοντος είναι αντικείμενο για το οποίο μπορεί καθ ένας να θεωρητικολογεί ασύστολα, ωστόσο η εφαρμογή των κανόνων ορθής περιβαλλοντικής πρακτικής σε μια πολιτεία δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα σοβαρής επιστημονικής έρευνας.
Κυρία Υπουργέ,
Βάλτε τέλος στην παράνοια που ταλανίζει την κοινωνία μας και κλείστε την πόρτα στους περιφερόμενους γυρολόγους της «οικολογίας» στην περιφέρεια της χώρας, που είναι και οι κύριοι υπαίτιοι για την στρεβλή άποψη της κοινωνίας για τον χώρο των περιβαλλοντικών ΜΚΟ.
Υ.Γ.1
Κύρια Μπιρμπίλη, μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.
Υ.Γ.2
Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, σας διαβεβαιώνω ότι δεν αναφέρομαι στις σχέσεις διαβούλευσης που έχετε με τις ΜΚΟ οι οποίες διαθέτουν επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά σε μεμονωμένα πρόσωπα που «δικτυώνονται»… διατηρώντας οργανώσεις «σφραγίδα» που προβάλουν με τεχνάσματα, για να πλασάρουν εαυτούς στην εκάστοτε εξουσία, ως παντογνώστες της «οικολογίας» και αυστηροί κριτές των πάντων.
ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΣ
Τα Διεθνή, Ευρωπαϊκά ή Εθνικά Πρότυπα δεν εγκρίνονται από κανένα Υπουργό, αλλά εκπονούνται, εγκρίνονται ή υιοθετούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες της Διεθνούς, Ευρωπαϊκής και Εθνικής Τυποποίησης, από αντίστοιχα αντιπροσωπευτικά Τεχνικά Όργανα, όπου διασφαλίζεται η απαιτούμενη συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων μερών.
Τα Πρότυπα, προαιρετικής εφαρμογής από τη φύση τους, μπορούν ωστόσο να τεθούν σε υποχρεωτική ισχύ με νομοθετικές ρυθμίσεις, μια εκ των οποίων μπορεί να είναι απόφαση Υπουργού.
Κατά συνέπεια, έστω και αν η λέξη «εγκρίνονται» υπήρχε και στον τροποποιούμενο νόμο, οφείλει να απαλειφθεί σε αυτή τη τροποποίηση, διότι μπήκε αρχικά λανθασμένα. Αντίθετα η υπόλοιπη φράση «εφαρμόζονται υποχρεωτικά με Κοινή Απόφαση ….» μπορεί να παραμείνει εφόσον εκφράζει την βούληση της Πολιτείας να καταστήσει υποχρεωτική την εφαρμογή των σχετικών Προτύπων.
Άλλωστε, η μέχρι σήμερα διαχείριση του θέματος της εκπόνησης ή υιοθέτησης και έγκρισης των Προτύπων Διαχείρισης Συσκευασιών γίνεται μέσω αντιπροσωπευτικής Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής, της ΕΛΟΤ ΤΕ94, η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα και στα αντίστοιχα Διεθνή ή Ευρωπαϊκά Όργανα Τυποποίησης.
Είναι πραγματικά κρίμα που ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών δεν μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτή τη διαβούλευση, παρ’ όλο που πολύ θα το ήθελε…
Είμαι κι εγώ ένας απ’ αυτούς που ενδιαφέρεται για το θέμα, αλλά που απωθείται από τον τρόπο της διαβούλευσης. Δυστυχώς, δεν έχω δύο μέρες χρόνο με καθαρό μυαλό για να διαθέσω και να διαβάσω την υπάρχουσα νομοθεσία, να σημειώσω τα εδάφια στα οποία προτείνεται αλλαγή και να σχολιάσω πάνω σ’ αυτά. Ο τρόπος που τίθενται τα θέματα οδηγεί ουσιαστικά σε κλειστή και όχι ανοικτή διαβούλευση…
Πέραν τούτου, νομίζω πως το πνεύμα της εκάστοτε διαβούλευσης, δεν έχει να κάνει με λεπτομέρειες επί του κάθε νομοσχεδίου, αλλά επί του πνεύματος. Οι λεπτομέρειες ούτως οι άλλως διαμορφώνονται σε συσκέψεις με τους ειδικούς επί του θέματος της εκάστοτε διαβούλευσης. Εμείς, οι υπόλοιποι πολίτες, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε επί πιο απλώς διατυπωμένων ερωτήσεων, αν φυσικά η όλη ιστορία γίνεται για γονιμή αντιπαράθεση απόψεων και κατάθεση ιδεών…
Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για το πως τέθηκε η διαβούλευση για το φορολογικό – απλές και κατανοητές ερωτήσεις – και εκφράζοντας το θαυμασμό μου σε όσους έχουν σχολιάσει ήδη επί του θέματος, προσθέτω και την απογοήτευσή μου, που δεν μπορώ να συμμετάσχω ενεργά σε ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα…
Θα ήθελα να προτείνω για τις κενές συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ΑΓΡΟΤΕΣ μετά την χρήση τους να συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους γιατί περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και να μην καίγονται και πετιουντε στους χώρους που χρησιμοποιούνται και μολύνετε το περιβάλλον ευχαριστώ
Τυγχάνω ενεργό μέλος του τομέα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, του Φυσιολατρικού Ομίλου ΥΔΑΤΙΝΟΣ στην ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, επτά χρόνια τώρα, παραμένει απλώς θεατής της φιλοπεριβαλλοντικής μας δράσεως.
Συμμετέχοντας στη διαχειρίση ανακύκλωσης εκατοντάδων τόνων αστικών αποβλήτων των συμπολιτών μου (χαρτιού,γυαλιού,πλαστικού, αλουμινίου,σιδήρου,τηγανέλαιων,φορητών ηλεκτρικών στηλών,ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών,μπαταριών,βιοαποδομήσιμων κ.α.),έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
Α – Το οικονομικό κίνητρο μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στη συμμετοχή καιτων μη συνειδητοποιημένων περιβαλλοντικά πολιτών, στη διαδικασία της ανακύκλωσης.(Επιστροφή σεβαστού ποσού,άνω των 0.50 ευρώ
για επιστροφή κάθε ανακυκλώσιμης συσκευασίας.Το ποσό αυτό θα έχει προπληρώσει ο καταναλωτής όταν αγόρασε το προϊόν).
Β – Χωρίς την επιβολή τσουχτερών προστίμων σε αυτούς που δεν θα ανακυκλώνουνε τα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα που παράγουνε,πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει το σύστημα. Εξασφάλιση είσπραξης αυτών,χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι τοπικοί άρχοντες να τα διαγράφουνε για ψηφοθηρικούς λόγους.Δημοσίευση των ονομάτων αυτών που είναι υπότροποι.
Γ – Το σύστημα ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας με έναν μπλέ κάδο για όλα τα υλικά,δεν είναι και το καλύτερο.Ιδανικότερη μέθοδος ο διαχώρισμός τους στο σημείο όπου παράγονται,στη γειτονιά.Ξεχωριστοί κάδοι για το κάθε υλικό,δηλαδή.
Δ – Το μοντέλο περισυλλογής αστικών αποβλήτων με διαφορετικού χρώματος σακούλες για το κάθε υλικό από την πόρτα του σπιτιού μας,με παράλληλη απομάκρυνση όλων των κάδων σκουπιδιών από την πόλη,δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στην Ελλάδα.Καθημερινά θα βρίσκουμε σακούλες με σκουπίδια πεταμένες σε κοινόχρηστούς χώρους.
Ε – Στοχοποίηση ποσότητας ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων για όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις(μεγάλοι παραγωγοί ανακυκλώσιμων σκουπιδιών), ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας,με παράλληλη παροχή σημαντικών φορολογικών ελαφρύνσεων σε περίπτωση που αυτή υπερκαλυφθεί.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΚΥΡΙΟΙ
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ, ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.
ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΔΙΑΤΗΡΩ ΣΠΙΤΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ/ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ/ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
ΜΕΛΕΤΗΣΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ
1.ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Ή ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΧ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ.
2.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
3.ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΣΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ «ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ».
4. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΑ, ΧΑΡΤΙ, ΓΙΑΛΙ-ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ.
5. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΛΙΚΑ, ΣΤΡΩΜΑΤΑ, ΕΠΙΠΛΑ, ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΜΠΑΖΑ, ΚΛΠ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΚΟΜΗΔΗΣ, ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΑΝΑ ΔΗΜΟ ‘Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ.ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΔΟΙ.
5.ΧΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ.
6.ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΡΧΙΚΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.
7.ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΝ ΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.
8. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
9. ΦΟΡΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
10.ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ Ή/ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ, ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Υπάρχει εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπο της κυβέρνησης διότι δείχνει να λειτουργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου και όχι υπέρ του κάθε μεγαλοπαράγοντα και επιχειρηματία. Προχωρήστε γρήγορα να προλάβουμε γιατί έχουμε μείνει πίσω ειδικά στο θέμα του περιβάλλοντος της παιδείας της υγείας κλπ. Βάλτε περιβάλλοντικά μαθήματα στα σχολεία άμεσα για να βγάλουμε γενιές περιβαλλοντικά ώριμες.
Γιατί δεν προωθείτε τον νόμο για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα υφιστάμενα κτίρια;
Κυρία Μπιρμπίλη,
Παρακαλώ μην χρησιμοποιήστε αρχικά γράμματα (ΕΟΕΔΣΑΠ !) για την ονομασία του σχετικού οργανισμού για την διαχείριση της ανακύκλωσης των συσκευασιών. Απλά ονομάστε τον Οργανισμό Ανακύκλωσης. Πολλοί Οργανισμοί αποτυγχάνουν και μόνο από το όνομα. Η αισθητική λοιπόν του ονόματος του Οργανισμού παίζει σπουδαίο ρόλο.
Αλλά αν θέλετε να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών μην χρησιμοποιείται πουθενά αρχικά. Παντού τα πάντα ολογράφως. Για να σας καταλαβαίνουν όλοι. Και στις τηλεοράσεις όταν μιλούν οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι παράγοντες να τους γίνει σύσταση να μιλούν με ολόκληρες λέξεις.
Με την ευκαιρία παρακαλώ κάντε κάτι γρήγορα ώστε να κατέβουν οι ταμπέλες από τα κτίρια, τουλάχιστον από τα νεοκλασικά!!, και οι κεραίες των τηλεοράσεων από τις ταράτσες!!!
Συγχαρητήρια για τις ιδέες σας και καλή δύναμη
Αξιότιμη κα υπουργέ.
Θα πρότεινα οι δήμοι να έχουν αποκλειστικά κάδους ανακυκλωσης όχι μόνο συσκευασιών αλλά και οργανικών σκουπιδιών.Ο συμβατικός κάδος να δίνετε σε χρήση κατόπιν αίτησης στο δήμο και να επιβαρύνει με τέλος ρύπανσης ολούς τους δημότες ή την επιχείρηση ή την πολυκατικια που έκανε την αίτηση!
Ευχαριστώ
Διαβάζοντας όλα τα άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, καθώς και του νόμου 2939/2001, δεν συνάντησα ούτε μία αναφορά στο «Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας – ΕΙΣ». Πρόκειται για ένα Ινστιτούτο που υπάγεται στον «Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου» του ΥΠΟΙΑΝ, το οποίο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναλύσεις, ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα συσκευασιών. Θεωρώ προφανές ότι σε ένα νομοσχέδιο που αφορά τις συσκευασίες, θα έπρεπε να εμπλέκεται σε ορισμένες αρμοδιότητες και το ΕΙΣ. Στη συνέχεια αναφέρω τα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία πιστεύω ότι ενδείκνυται η συμμετοχή του ΕΙΣ.
(1) Στο άρθρο 6 του Ν.2939/2001 αναφέρονται πρότυπα κατασκευής των συσκευασιών, που αφορούν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των συσκευασιών, ώστε να διευκολύνεται η επαναχρησιμοποίηση, η διαχείριση και ανακύκλωσή τους. Στην παράγραφο 2.1. αναφέρεται ότι: «ο ΕΟΕΔΣΑΠ σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ εφαρμόζει τα κοινοτικά πρότυπα… Αν δεν υπάρχουν κοινοτικά πρότυπα, ο ΕΟΕΔΣΑΠ μπορεί να καταρτίζει εθνικά πρότυπα, τα οποία θα αναφέρονται (μεταξύ άλλων: σε κριτήρια και μεθόδους για την ανάλυση κύκλου ζωής των συσκευασιών, σε κριτήρια για ένα ελάχιστο όριο ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες, για κατάλληλους τύπους συσκευασιών, σε κριτήρια για τη σήμανση συσκευασιών. Τα εθνικά πρότυπα εγκρίνονται με κοινή απόφαση των ΥΠΕΚΑ, ΥΠΟΙΑΝ κοκ». Το ΕΙΣ θα μπορούσε να συμμετέχει στη διαμόρφωση όλων των παραπάνω αναφερόμενων προτύπων, αφού αφορούν τις συσκευασίες κατά το στάδιο της παραγωγής τους. Το ΕΙΣ έχει το γνωστικό υπόβαθρο και το επιστημονικό δυναμικό, ώστε να συμμετέχει στις παραπάνω διαδικασίες. Θεωρώ ότι η συμμετοχή του θα προσφέρει πολλά στο χώρο των συσκευασιών, αλλά και θα ενδυναμώσει το ίδιο το ΕΙΣ. Προτείνω επομένως την τροποποίηση της παραγράφου 2.1. ως εξής: «ο ΕΟΕΔΣΑΠ σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ και το “Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας – ΕΙΣ” εφαρμόζει τα κοινοτικά πρότυπα… Αν δεν υπάρχουν κοινοτικά πρότυπα, ο ΕΟΕΔΣΑΠ σε συνεργασία με το ΕΙΣ μπορεί να καταρτίζει εθνικά πρότυπα….».
(2) Στο άρθρο 11 του Ν.2939/2001 γίνεται αναφορά στη σήμανση των συσκευασιών, επομένως και εδώ ενδείκνυται η συμμετοχή του ΕΙΣ. Προτείνω την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 11, εδάφιο δεύτερο, ως εξής: «Με κοινή απόφαση των ΥΠΟΙΑΝ και ΥΠΕΚΑ, μετά από εισήγηση του ΕΟΕΔΣΑΠ και του ΕΙΣ, προσδιορίζεται η σήμανση των συσκευασιών…..».
(3) Στο άρθρο 13 του Ν.2939/2001 αναφέρεται στη δημιουργία βάσεων δεδομένων για τις συσκευασίες. Και σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να συμμετέχει το ΕΙΣ. Επομένως η άρθρο 13, παράγραφος 1, θα μπορούσε να τροποποιηθεί ως εξής: «Ο ΕΟΕΔΣΑΠ σε συνεργασία με το ΕΙΣ μεριμνά για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασιών…».
Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, είναι το άρθρο 9 του Ν. 2939/2001, όπου αναφέρεται ότι κάθε 3 χρόνια διενεργείται έλεγχος από τον ΕΟΕΔΣΑΠ στους διαχειριστές στων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Πιστεύω ότι τα 3 χρόνια είναι μεγάλο διάστημα, ενώ ο έλεγχος πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσιος και ουσιαστικός. Πρέπει να ελέγχεται ανάμεσα στα άλλα και η ποιότητα της διαλογής που επιτυγχάνουν τα συγκεκριμένα συστήματα. Έχω δουλέψει σε εργοστάσιο χαρτιού, όπου χρησιμοποιούσαμε ως πρώτη ύλη αποκόμματα παλαιόχαρτου, που προέκυπταν από διαλογή απορριμμάτων συσκευασίας από δημόσια και ιδιωτικά ΚΔΑΥ. Η ποιότητα του παλαιόχαρτου που μας προμήθευαν ορισμένα ιδιωτικά ΚΔΑΥ (δεν θέλω να αναφέρω δημόσια συγκεκριμένα ονόματα) ήταν απαράδεκτη. Οι προσμίξεις σε πλαστικά, τρόφιμα και πλήθος από άλλες ακαθαρσίες ήταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι ακαθαρσίες αυτές δημιουργούσαν πολλά προβλήματα, καθυστερήσεις και φθορές στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου, ενώ επιδρούσαν αρνητικά στην ποιότητα του παραγόμενου χαρτιού. Βέβαια οι εν λόγω ακαθαρσίες διαχωρίζονταν από τα συστήματα καθαρισμού του εργοστασίου, αποβάλλονταν ως απορρίμματα της παραγωγικής διεργασίας και κατέληγαν στη χωματερή.
Εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλούσαν στην παραγωγή, είχαν επίπτωση και στην ποιότητα των αποβλήτων της μονάδας. Άλλο είναι το απόβλητο να περιέχει υπολείμματα από ίνες χαρτιού και άλλο να περιέχει αίματα, λιωμένες σάρκες ζώων ή ζουμιά από τυριά, λιωμένα πλαστικά κ.λπ. Η επεξεργασία των αποβλήτων είναι πολύ δυσκολότερη και η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα απόβλητα μεγαλύτερη. Δηλαδή, μέρος των απορριμμάτων τα οποία τα συγκεκριμένα ΚΔΑΥ φέρονται ότι έχουν ανακτήσει, «κάνουν βόλτα στα εργοστάσια», αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων και την ατμοσφαιρική ρύπανση, δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα στο εργοστάσιο και τελικά καταλήγουν στη χωματερή. Βέβαια οι διαχειριστές του ιδιωτικού ΚΔΑΥ επιχορηγούνται για την ανάκτηση π.χ. 100 τόνων απορριμμάτων, ενώ έχουν ανακτήσει 50-70 τόνους και έχουν δημιουργήσει όλα τα παραπάνω προβλήματα.
Έτσι αυξάνονται τα επίσημα ποσοστά ανακύκλωσης των συσκευασιών στη χώρα μας? Μήπως πρέπει να τεθούν και αυστηρότερες προδιαγραφές και περιορισμοί και στους παραγωγούς των απορριμμάτων συσκευασιών? Είναι επιτρεπτό να πετούν οι υπάλληλοι των μεγάλων supermarket τα κουτιά συσκευασίας κατεψυγμένων προϊόντων χωρίς να ελέγχουν αν είναι άδεια? Ξέρετε πόσα ολόκληρα κοτόπουλα και ψάρια ή σάρκες από ζώα περιέχουν οι μπάλες του παλαιόχαρτου που πάνε για ανακύκλωση στα εργοστάσια? Για να μην αναφερθούμε στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε αρκετές μονάδες διαλογής, όπου εξαθλιωμένοι αλλοδαποί ή Έλληνες απομακρύνουν με το χέρι τις ακαθαρσίες και όπου κανείς δεν μπορεί να σταθεί από τη δυσοσμία? Μήπως πρέπει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στη λειτουργία των κέντρων διαλογής? Αν είναι να γίνεται η ανάκτηση των απορριμμάτων υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, καλύτερα να πηγαίνουν κατευθείαν στη χωματερή. Επομένως, ο έλεγχος των ΚΔΑΥ πρέπει να είναι πληρέστερος, αυστηρότερος και συχνότερος, στο αν πληρούν ορισμένες προδιαγραφές.
Βέβαια στην μη καθαρότητα των απορριμμάτων και στη δυσκολία της διαλογής τους, συνεισφέρει αρκετά και το σύστημα των μπλε κάδων, όπου όλες οι συσκευασίες συλλέγονται μαζί και είναι πολύ δυσκολότερος ο διαχωρισμός τους. Μήπως το σύστημα των μπλε κάδων πρέπει να περιοριστεί και να εξαπλωθούν περισσότερο τα συστήματα ξεχωριστών κάδων ή τα κέντρα ανάκτησης με ανταποδοτικότητα, όπου συλλέγουν ξεχωριστά κάθε υλικό, συμπιέζοντας ή τεμαχίζοντάς το αμέσως μόλις το ρίχνουμε στις υποδοχές? Πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η αποδοτικότητα κάθε συστήματος και να σταθμιστούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το σύστημα των μπλε κάδων έχει περισσότερα μειονεκτήματα, παρά την ευκολία που προσφέρει και πρέπει να καταργηθεί σταδιακά και να υποκατασταθεί από συστήματα ανάκτησης μεγαλύτερης καθαρότητας.
Με εκτίμηση
Θ. Φιλιππακοπούλου
Δρ Χημικός Μηχανικός
Πρέπει να μιλήσετε και για τον περιορισμό των απορριμμάτων στην πηγή, που είναι αφενός το σπίτι ή το κατάστημα ή η βιοτεχνία / βιομηχανία κ.λ.π. και αφετέρου εκεί που παράγεται η συσκευασία. Πρέπει να μιλήσουμε κάποτε για τον δραστικό περιορισμό των πλαστικών, χωρίς τα οποία ζούσαμε μια χαρά πριν μερικές δεκαετίες. Φυσικά αυτό θίγει τις βιομηχανίες που παράγουν πλαστικό και την πρώτη ύλη του. Αλλά αυτό σημαίνει πράσινη ανάπτυξη,να στραφούμε σε έναν άλλο τρόπο ζωής με διαφορετικές προτεραιότητες. Για παράδειγμα η πλαστική σακούλα δεν υπάρχει καν σε άλλες χώρες. Εδώ όμως ακόμα κυκλοφορεί στα super market και σε όλα τα καταστήματα, ενώ θα πρέπει να αποσυρθεί δια παντός.π.χ. πηγαίνουμε στο φαρμακείο να αγοράσουμε ένα φάρμακο και μας το δίνει σε ένα πλαστικό σακουλάκι. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται αυτό και πρέπει να πάρετε σχετικές πρωτοβουλίες. Για να μη μιλήσουμε για τα πλαστικά μπουκάλια νερού που εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού των δικτύων της χώρας, όλος ο κόσμος αγοράζει καθημερινά τεράστιες ποσότητες πλαστικών μπουκαλιών. Πρόκειται για παραλογισμό αν το καλοσκεφθείτε και φυσικά ξέρουμε ποιοι κερδοσκοπούν με όλη αυτή την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να διαιωνίζεται χωρίς προοπτική.
1) στο Άρθρο 1
Αξιότιμη κα Υπουργέ
Πρωτίστως, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου που επιτέλους γίνεται σαφές ότι αφενός μέσω του παρόντος νομοσχεδίου και αφετέρου μέσω συγκεκριμένων κινήσεων και κυβερνητικών μέτρων η ουσιαστική προώθηση στη χώρα μας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ λαμβάνει σάρκα και οστά.
Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των άρθρων αλλά και τις επισημάνσεις των συμμετεχόντων στη Δημόσια Διαβούλευση, διαπιστώνω ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για τοποθετήσεις που αφορούν συγκεκριμένα συστήματα ΑΠΕ ( κυρίως αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά ), προφανώς γιατί αυτά διαθέτουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα της ευρύτερης εφαρμογής. Ωστόσο, παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις στα συστήματα ΑΠΕ, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι μ’ εντυπωσιάζει δυσάρεστα το γεγονός ότι έχουμε μείνει υπερβολικά πίσω σε μια μορφή ενέργειας η οποία έχει κατάφορα αδικηθεί, ενώ κανονικά θα έπρεπε ν’ αποτελεί το τρίτο κομμάτι σ’ ένα κυρίαρχο τρίπτυχο ΑΠΕ για την Ελλάδα ( ήλιος, αέρας, θάλασσα). Ο λόγος είναι για την παντελή απουσία αξιοποίησης του άφθονου θαλάσσιου δυναμικού του τόπου μας. Γνωρίζω από πλήθος δημοσιευμάτων ότι η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας αποτελεί γεγονός εδώ και χρόνια και μάλιστα έχει σημειώσει αναμφισβήτητη πρόοδο η εμπορική εφαρμογή της.
Κατά τη γνώμη μου είναι αδύνατο να μην αποτελεί η Ελλάδα την ιδανική περιοχή εφαρμογής κάποιας από τις επικρατέστερες τεχνολογίες κυματικής ενέργειας και πιστεύω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση αλλά και τα «ευήκοα ώτα» των αρμοδίων φορέων, ώστε ν’ ανοίξουν το δρόμο για ν’ αξιοποιηθεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα της φύσης και της θέσης της χώρας μας.
Ελπίζω ότι τόσο εσείς η ίδια όσο και τα Μέλη της Επιτροπής θα λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή τη δυνατότητα και θ’ αναζητήσετε τους τρόπους υλοποίησής της.
Ευχαριστώ πολύ.
Καταρχάς, συγχαρτήρια για τη δημόσια διαβούλευση και την ηλεκτρονική εφαρμογή της «άμεσης δημοκρατίας».
Θα επικεντρωθώ προς το παρόν στη διαλογή και συλλογή οικιακών απορριμάτων. Το παρόν σύστημα με το διαχωρισμό σε δύο διαφορετικούς κάδους, στο μπλε κάδο τα ανακυκλώσιμα (π.χ χαρτί, γυαλι, πλαστικό) και στους άλλους κάδους τα «μη ανακυλώσιμα» σκουπιδια, κατά τη γνώμη μου δεν έχει αποδώσει. Δεν γίνεται διαλογή από τους κατοίκους, αφού πολλές φορές διαπιστώνω ότι ο μπλέ κάδος εμπεριέχει τόσο ανακυκλώσιμα όσο και μη ανακυκλώσιμα απορρήματα. Δεν γνώρίζω αν αυτό οφείλεται στην οικονομική, μορφωτική και διαπολιτισμική σύνθεση της γειτονιάς (μένω στην Κυψέλη) ή στην έλλειψη μιας αποτελεσματικής ενημερωτικής εκστρατείας από τις δημοτικές αρχές και το αρμόδιο Υπουργείο, ή σε συνδυασμών παραγόντων. Προφανώς, συστηματικές έρευνες μπορούν να το αξιολογήσουν. Ενδεχομένως κάποια «κλειδαρια» με συνδυασμό που θα είναι διαθέσιμος σε όσους έχουν αναπτυγμένη οικολογική συνείδηση να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά δεν προκρινω αυτήν τη μεθόδευση.
Πάντως, έχω την εντύπωση ότι τα ενιαία συστήματα μιας ολιστικότερης διαλογής (σε 4-5 ενσωματωμένους κάδους) που επιστρέφουν και ένα οικονομικό αλλά συμβολικό αντίμο, είναι περισσότερο αποτελεσματικά. Όμως, τα συστήματα αυτά δεν είναι προσβάσιμα στους κατοίκους όλης της περιοχής, ιδίως όταν δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο και διαμένουν μακριά από την πλατεία. Ούτε συμφέρει το Δήμο ή την Πολιτεία, από άποψης οικονομίας ή στενότητας χώρου, τα συστήματα αυτά να τοποθετηθούν σε όλες τις γειτονιές.
Χρειάζομαστε συστήματα με τα κατάλληλα κίνητρα σε κατοίκους και σε συλλέκτες που θα ενθαρρύνουν τους κατοίκους μιας περιοχής να κάνουν μια περισσότερη εξατομικευμένη διαλογή (σε 4 ή πέντε κατηγορίες)στην πηγή, την κατοικία τους. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με γυρολόγους- οικολόγους-ανακυκλωτές με φορτηγάκια -αντίγραφα των ολιστικών συστημάτων ανακύκλωσης που βρίσκονται σε κεντρικές πλατείες. Οι γυρολόγοι-οικολόγοι θα περνούν από κάθε γειτονιά δυο φορές την εβδομάδα, σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες που θα έχουν γνωστοποιηθεί στους κατοίκους. Με την παραλαβή των ανακυκλώσιμων προϊόντων από τους γυρολόγους-οικολόγους, ο κάτοικος θα παίρνει απόδειξη για το είδος και την ποσότητα, μια απόδειξη που μπορεί να μετατραπεί σε πιστωτικές μονάδες για κάποια εκπτωση από το λογαριασμό του ρέυματος. Ταυτόχρονα, θα θεσπιστούν και αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα για τους γυρολόγους-ανακυκλωτές, ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα της συλλογής. Η Πολιτεία μπορεί να αξιοποήσει τους παραδοσιακούς επαγγελματίες ανακυκλωτές (τους τσιγγάνους) ή το έργο αυτό να αναλάβουν οι δημοτικές αρχές. Φυσικά, ο γυρολόγος-ανακυκλωτής (ίσως και ένας συνοδηγός) θα πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Μια τέτοια προσέγγιση, θα δημιουργήσει και απασχόληση, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!
Με τιμή,
Νίκος Πετρόπουλος
Κοινωνιολόγος
Προφανώς οι τεχνικές λύσεις είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν, αφού πολλές έχουν εφαρμοστεί σε πολλές άλλες χώρες. Η παρατήρησή μου είναι ως προς το επικοινωνιακό μοντέλο το οποίο δε φαίνεται να έχει μελετηθεί μέχρι τώρα.
Το μέγα ζήτημα είναι, και όλοι το τονίζουν ιδιαίτερα, η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών, είτε είναι επιχειρηματίες είτε καταναλωτές (μπορεί και τα δύο). Πιστέυω ότι είναι δύσκολο να αλλάξει η κουλτούρα μας και οι συνήθειές μας μόνο με νομοσχέδια, εκτός αν η εφαρμογή τους έίναι τόσο αυστηρή που να πλησιάζει στα όρια του περιορισμού της ελευθερίας μας. Συνεπώς χρειάζεται εκπαίδευση (που όλοι το επισημαίνουν) αλλά και διαρκή ενημέρωση. Αυτό είναι το κλειδί κατά την άποψή μου.
Γιατί δεν έχουμε «κοινωνικές» διαφημίσεις στα ΜΜΕ; Εμφανίζονται κάποιες για πολύ μικρά διαστήματα και κυρίως στα κρατικά κανάλια που ίσα ίσα τις βλέπεις 2-3 φορές. Και είναι τόσο ωραίες! Πολλές φορές συγκλονιστικές!
Στους Ολυμπιακούς αγώνες υπήρχαν διαφημίσεις για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, μετά; Οι πολίτες πρέπει συέχεια να βομβαρδίζονται με τέτοιου είδους πληροφορίες και κατευθύνσεις. Έτσι όπως μπορούν να γίνουν άριστοι καταναλωτές ενός προϊόντος μετά από πολύ διαφήμιση έτσι μπορούν να γίνουν και προστάτες του περιβάλλοντος, ή υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή πολέμιοι κατά της φτώχειας κλπ.
Γιατί αυτή η άτυπη προπαγάνδα να χρησιμοποιείται μόνο για την απόκρυψη της αλήθειας σε περιόδους πολέμου; Γιατί να μας βομβαρδίζουν οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που μας κάνουν φτωχότερους και όχι η πολιτεία για να μας κάνει σοφότερους; Γιατί να γνωρίσουμε τα πάντα για τα κινητά τηλέφωνα και όχι για τα μολυσμένα ποτάμια; Γιατί τόσο στέρηση της πληροφορίας;
Και είναι πολλοί αυτοί που είναι πολύ ανενημέρωτοι. Για παράδειγμα, ο πατέρας μου σοκαρίσηκε όταν εμαθε ότι το αποτσίγαρο, το οποίο παντού πετούσε, θέλει πολλές δεκαετίες για να διασπαστεί! Από τότε μάζευε τα αποτσίγρά του. Γιατί πολλοί πετούν από το πλοίο τα αποτσίγαρα στη θάλασσα και δεν υπάρχει ούτε μία επιγραφή απαγόρευσή τους; Αν τους ρωτήσεις, οι περισσότεροι θα πουν ότι δεν πειράζει, διαλύεται…
Άλλο παράδειγμα. Στην περιοχή που μένει η μητέρα μου πήγαν κάδους ανακύκλωσης χωρίς ενημέρωση για το τί είναι. Οι κάδοι άδειοι. Στην δική μου περιοχή πέρασαν από το σπίτι με ενημερωτικά φυλάδια. Η ανακύκλωση έγινε μόδα τόσο που από την πρώτη εβδομάδα οι κάδοι δεν έφταναν.
Συμπερασματικά, χρειάζεται διάχυση πληροφορίας και με συνέχεια. Και κυρίως με εικόνες γιατί όταν βλέπουμε κάτι γραμμένο μένει στο μυαλό μας. Αντί να μένει μόνο η σαβούρα από τα πλακάτ, τις γιγαντοαφίσες, την τηλεόραση, το ίντερνετ κλπ ας μας μείνει και κάτι χρήσιμο.
Υ.Γ. Η διάχυση της πληροφορίας και η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Κάπου διάβασα (στην Ε.Ε.) ότι η πληροφορία πρέπει να πηγαίνει από την κορυφή προς στη βάση ώστε μετά η βάση να πιέζει την κορυφή. Αυτό λείπει από την Ελλάδα. Ο θεσμός της διαβούλευσης είναι μια αρχή.
Θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις σε σχέση με το σχέδιο νόμου αλλά και το θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης γενικότερα. Εν συντομία:
1. Διαβάζοντας το σχέδιο νόμο σχημάτισα την άποψη ότι πρόκειται για μάλλον μικρής σημασίας τροποποιήσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου (ν 2939/01) και πολλά oυσιώδη πιθανόν να ακολουθήσουν υπό μορφή ΠΔ ή ΚΥΑ. Συνεπώς λίγα είναι αυτά που μπορούν να ειπωθούν επί του σχεδίου νόμου.
2. Θεωρώ αδυναμία του συστήματος τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο σε σχέση με τους διαχειριστές όσο και σε σχέση με τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. Υπάρχουν ζητήματα τόσο αρμοδιοτήτων όσο και απόδοσης αυτών των μηχανισμών. Ποιο είναι αλήθεια το ελεγκτικό έργο που γίνει μέχρι τώρα;
3. Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ατομικά και συλλογικά) είναι μετρημένα στα δάχτυλα συνεπώς γιατί να μην ελέγχονται όχι κάθε τρία χρόνια αλλά ετησίως από τον ΕΟΕΔΣΑΠ και επί της ουσίας;
4. Τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης εμφανίζονται ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες ωστόσο πολλές φορές οι μέτοχοι τους βρίσκονται και πίσω από τις εταιρείες εργολάβους που κάνουν όλη την δουλειά για λογαριασμό των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρησης και οι οποίες είναι βέβαια κερδοσκοπικότατες. Θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών που έχουν τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και να τεθούν προυποθέσεις διαφάνειας.
5. Ο τρόπος λειτουργίας των συλλογικών συστήματων εναλλακτικής διαχείρισης είναι κατά την γνώμη μου εξαιρετικά προβληματικός. Συνήθως έχουν μονοπωλιακό ή ολιγοπωλιακό χαρακτήρα, λειτουργούν αδιαφανώς (για παράδειγμα δεν δημοσιεύουν το εγκεκριμένο πρόγραμμα τους) ενώ ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης των εισφορών των συμβεβλημένων εταιρειών- διαχειριστών είναι πολλές φορές εκτός πραγματικότητας (πολύπλοκος και ανεφάρμοστος). Πραγματικά αναρωτιέμαι πως ο ΕΟΕΔΣΑΠ ενέκρινε τα συγκεκριμένα προγράμματα.
6. Καταλήγοντας νομίζω πως χρειάζεται ενεργοποίηση του ΕΟΕΔΣΑΠ και των ελεγκτικών μηχανισμών σε σχέση με την εναλλακτική διαχείριση. Επίσης θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της ανταγωνιστικότητας των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και από πλευράς ΕΟΕΔΣΑΠ.
Συμωφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρης Αδαμόπουλος – — 7 Ιανουαρίου 2010 @ 10:23 Νόμοι υπάρχουν περισσότεροι του δέοντος, εφαρμογή σχεδόν καμία. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι αφόρητη. Συνενοηθείτε για τις επόμενες εκλογές μπας και φύγουν αυτοί οι άχρηστοι απατεώνες που κυβερνούν τη Θεσσαλονίκη τόσα χρόνια
Καλή Χρονιά και καλό κουράγιο
Επειδή πολλοί στα θέματα περιβάλλοντος απλώς αναλώνονται σε ευχολόγια, θα σας πω τις έχω δει να γίνεται στη Γερμανία. Λοιπόν στη Γερμανία κάθε πλαστική φιάλη που αγοράζεται επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος 30 λεπτά Τα 30 αυτά λεπτά επιστρέφονται στο χρήστη εφόσον επιστρέψει σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα τη πλαστική φιάλη που αγόρασε. Αυτή λογική μπορεί να γενικευθεί φυσικά και στις γυάλινες φιάλες. Μήπως να επιβληθεί και σημαντικό κίνητρο-κόστος και για τις πλαστικές σακούλες που έχουν κατακλύσει τα πάντα; Να υπάρχει πάντα ένα επαρκές κίνητρο οικονομικό για την ανακύκλωση το οποίο θα καταβάλει αυτός ο οποίος δεν κάνει ανακύκλωση.
Με εκτίμηση
Διογένης ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Κατ αρχας συγχαρητήρια για τη διαβούλευση.
Μετρα.
1)Φορος συσκευασίας με ανταποδοτικότητα. Δηλ μια κονσέρβα η ενα μπουκάλι άδειο ενός αναψυκτικού, μία λάμπα φθορίου η ακόμα και μια μπαταρία θα έχει κατα την αγορά του μια επιβάρυνση ας πούμε 5Ο λεπτά πιο πολύ.
Οταν επιστρέφεται στο κατάστημα ο καταστηματάρχης θα επιστρέφει ενα ποσό που θα είναι 40 λεπτά. Τα υπόλοιπα χρήματα θα πηγαινουν στο σύστημα ανακύκλωσης. Με το σύστημα αυτό ο πολίτης εχει ενα οικονομικό κίνητρο να επιστρέψει τη συσκευασία.
2)Αλλαγή αυτών των απαράδεκτων μπλέ κλάδων που συνάντησα κατα τις τελευταίες μου διακοπές στη Ελλάδα. Ανακάτεμα όλων τών ανακυκλώσιμων υλικών οπως γιαλί χαρτι αλουμίνιο στο ΙΔΙΟ ΚΑΔΟ. Τοποθέτηση μοντέρνων κάδων με τις κατάλληλες υποδοχές όπως αυτοί που υπάρχουν στο ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά. Εκεί ο πολιτης μπορεί να πεταξει μπουκάλια πετ, χαρτιά αλουμίνια, κονσερβοκούτια στις ειδικές υποδοχες, οπες και παίρνει κάποιο οικονομικό αντίτυπο. Ετσι έχουμε το πολυπόθητο διαχωρισμό των σκουπιδιών στη πηγή που σημαίνει λιγώτερο κόστος επεξεργασίας.
3)Υποχρεωτική τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΧΩΡΑ και συγκεκριμένα ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ. Αυτο είναι υποχρεωτικο στην Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία. Αν δεν έχει αυτους τους κάδους το σουπερμάρκετ δεν μπορει να πουλά αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκάλια και αλουμινια ντενεκεδάκια. ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ Ο ΒΛΑΠΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
4)Τοποθέτηση τέτοιων κάδων στα σχολεία. Τα έσοδα θα πηγαίνουν στο σχολειο και στους μαθητές για εκπαιδευτικές εκδρομές.
5)Πληρωμή δημοτικών τελών οχι σύμφωνα με τα τετραγωνικα του σπιτιού αλλα σύμφωνα με το βάρος των σκουπιδιών. Στη Ελβετία οι σακούλες σκουπιδιών τών 17 λιτρων στοιχίζουν 5Ο λεπτά. Τα 40 πάνε στη κοινότητα για την ανακύκλωση και τα 10 ειναι το κόστος της σακούλας. τών 35 λιτρων στοιχίζουν 1 ευρώ. Τα 80 λεπτά πάνε στη κοινότητα και τα 20 ειναι το κόστος. Το σκεπτικό ειναι οτι όσο πιο πολλές σακούλες χρησιμοποιείς τόσο πιο πολύ πληρώνεις για την ανακύκλωση. Οπότε σαν πολίτης προσπαθείς να αγοράζεις προιόντα χύμα και με όχι με μεγάλη συσκευασία.
6)Υποχρέωση όλου του χαρτιού που χρησιμοποιείται απο το δημόσιο τομέα να είναι απο ανακύκλωση.
7)Υποχρέωση όλων τών εφημεριδων να τυπώνονται σε ανακυκλωμένο χαρτι. Δεν κατάλαβα γιατι τυπώνονται οι μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου σε ανακυκλωμένο και όχι οι Ελληνικές.
9)Υποχρέωση τών εταιρείων που είναι εισηγμενες στο χρηματηστήριο να δημοσιεύουν το οικολογικό ισολογισμο και να έχουν ENVIROMENT MANAGEMENT.
Με την ελπίδα για καθαρώτερες παραλίες και δάση χωρίς μπάζα.
Συγχαριτήρια για την ευγενή και οικολογική προσπάθεια.
Μία σκέψη μου είναι οι συσκευασίες του μέλλοντος να είναι βρώσιμες δηλ. να τρώγονται έτσι δεν θα έχουμε ρύπανση και θα έχει και κάτι να μαγειρέψει ο κόσμος μιάς και σε λίγο θα τρίβει την κοιλιά του με κεραμίδα.
Αλλη σκέψη είναι να παραχωρηθεί η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στους αθίγγανους ώστε να βοηθηθεί αυτή η κοινωνική ομάδα.Τα έχει πάει ήδη πάρα πολύ καλά με την συλλογή μετάλλων και παλιών ηλ. συσκευών όπως κουζίνες πλυντήρια κ.α.
Μια άλλη σκέψη είναι η κάθε συσκευασία, κουτάκι, πλαστικό, σακούλα να κοστολογείται με 50-100 ευρώ και να τα εισπράτει ο χρήστης αφού τα παραδώσει στην εφορία και κάνει υπευθυνη δήλωση προσκομίζοντας την απόδειξη αγοράς έτσι θα αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να κόβουν και απόδειξη.
Μια άλλη καλή σκέψη είναι να δημιουργηθεί όπως υπάρχει στην Γερμανία σώμα αστυνομίας που θα αστυνομεύει και θα τιμωρεί αυτούς που πετάνε σκουπίδια ή δεν τα ανακυκλώνουν.Αν στα σκουπίδια βρούν στοιχεία κοτόχου να του τα πηγαίνουν στην πόρτα και να τους τα πετάνε στα μούτρα. Ετσι κάνουν στην Γερμανία.
Μπρορούμε επίσεις να τυλίγουμε τα τρόφημα σε λαχανόφυλλα και έτσι θα μετατρέψουμε την ηλιακή ενέργεια μεσο φωτοσύνθεσης σε χρήσιμη συσκευασία. Αυτό σημαίνει πράσινη ανάπτυξη.
Κυρίες και κύριοι σε μία χώρα που υποφέρει από τεράστια προβλήματα ζωτικής σημασίας, που η πραγματική ανεργία θερίζει,που η ανευθυνότητα και το μπάχαλο μας πνίγει και μας έχει φέρει στα όρια της τρέλας, που όλες οι επενδύσεις έχουν πατώσει, που το επίπεδο μόρφωσης και ζωής έχει γυρίσει 50 χρόνια πίσο, που δεν υπάρχουν εσωτερικά -πρέπει- στον πολίτη και ο καθένας κάνει ότι θέλει, που στην Αθήνα ψάχνεις να βρείς έναν έλληνα με το κερί , ασχολείστε με τις συσκευασίες και άλλα σωστά μεν αλλά άκαιρα ανέφικτα και τριτεύοντα για το παρόν θέματα.
Πώς??? να αποκτήσει ο αλβανός, ο αλλοδαπός οικολογική συνείδηση και να μην πετάει πάντού τις συσκευασίες και σκουπίδια στην πόλη αλλά να τις ανακυκλώνει?
Γιατί δεν ελέγχεται τα εργοστάσια που έχουν σκυλοβρωμίσει την ύπαιθρο?
Γιατί δεν απαγορεύεται τα πολυκαταστήματα να πετάνε διαφ.φυλλάδια που έχου γεμίσει τις εισόδους και καθημερινά τα πεζοδρόμια.
Να γράφω ένα χρόνο δεν φτάνει για τα κακός κείμενα.
Εάν η νέα γενειά δεν αποκτήσει μέσο παιδείας οικολογική ευαισθησία και δεν συνδιάσετε άμεσα το θέμα της συσκευασίας με θέσεις εργασίας στην Ελλάδα δεν θα πετύχει τίποτα.
Το να εισάγετε νέες οικολογικές συσκευασίες απο κάποια πολυεθνική του εξωτερικού εμένα μόνο καθαριότητα δεν μου μυρίζει αλλά κάτι άλλο…
Γενική παρατήρηση:
Η ανακύκλωση ως διαδικασία έχει συγκεκριμένα στάδια:
1) την επιβολή τέλους στην πηγή (βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»)
2) την χρηματοδότηση από το ανωτέρω τέλος, συστημάτων συγκέντρωσης και προώθησης των προς ανακύκλωση υλικών στους χώρους διαχωρισμού-επεξεργασίας αυτών
3) την λειτουργία χώρων διαχωρισμού-επεξεργασίας των προς ανακύκλωση υλικών (είτε πρόκειται για συσκευασίες είτε για προϊόντα των οποίων έχει λήξει ο κύκλος ζωής)
4) την διάθεση των προϊόντων της ανακύκλωσης και των όποιων υπολειμμάτων-απορριμάτων προκύπτουν από την επεξεργασία.
Τώρα, γιατί πρέπει να υπάρχει άλλος οργανισμός για την ανακύκλωση των αυτοκινήτων, άλλος για τις μπαταρίες, άλλος για τις συσκευασίες και άλλος για τις ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, αυτό μόνον στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί. Το απλούστερο και οικονομικότερο όλων είναι να συγκροτηθεί, με συγχώνευση των υπαρχόντων, ΕΝΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ υπεύθυνος για τα συστήματα ανακύκλωσης που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν στην χώρα, να πιστοποιηθεί και να διαπιστευθεί βάσει προτύπου Ποιότητος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και να έχει εξειδικευμένα τμήματα για κάθε ειδική κατηγορία ανακυκλούμενων υλικών.
Ολα τ’άλλα, δημιουργούν επιπλέον γραφειοκρατία.
Επισημαίνεται ότι, τυχούσα ανεπάρκεια των στελεχών ενός υφιστάμενου οργανισμού να διαχειριστούν κάποια πρόσθετα ζητήματα (ή και την τρέχουσα δουλειά τους) δεν μπορεί να οδηγεί την πολιτική ηγεσία σε δημιουργία άλλων οργανισμών για τα πρόσθετα ή επικουρικά έργα που αδυνατεί (συνήθως, λόγω κακής στελέχωσης συνεπεία ρουσφετιού) να φέρει εις πέρας ο υφιστάμενος οργανισμός. Τουναντιον, το βάρος πρέπει να δίδεται στην βελτίωση υφιστάμενων δομών και την επέκταση των αρμοδιοτήτων τους και, πρωτίστως, στην σωστή στελέχωση αυτών.
Με εκτίμηση
Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης
Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος
Επιθεωρητής Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητος
Ελλην Πολίτης
ΥΓ (προς την Δρ Μπιρμπίλη): Θεωρώ απαράδεκτη την λογική, να θυσιάζεται η προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό αποφυγής του «πολιτικού κόστους». Εκτιμώ βαθύτατα την εισαγωγή του περιβαλλοντικού τέλους στα αυτοκίνητα βάσει κατηγοριοποίησης του πόσο ρυπογόνα είναι (με δεδομένο ότι διαθέτουν ΚΕΚ) από την ΕΕ. Οι αντιδράσεις πολιτών που δεν αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον δεν περιμένει (ήδη έχουμε Γενάρη και χειμώνα δεν είδαμε!) αλλά σκέπτονται το αυτοκινητάκι τους, δεν πρέπει να σας πτοεί. Στο κάτω-κάτω της γραφής, έχετε (με διαφορά) το καλύτερο βιογραφικό από όλα τα μέλη του παρόντος και του απελθόντος Υπουργικού Συμβουλίου – σημειωτέον και καθαρό πολιτικό παρελθόν. Δεν έχετε κανέναν λόγο να κάνετε εκπτώσεις στην πολιτική σας διαδρομή. Οι Ελληνες Πολίτες θα το εκτιμήσουμε δεόντως.
Χαίρετε.
Επιτρέψτε μου μία γενική παρατήρηση μόνο, σχετικά με τα απορρίματα.
Είναι να γελά κάποιος ή να κλαίει, με το ότι ο άνθρωπος, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παράγει σκουπίδια και ρύπανση, τα οποία από μόνα τους καταστρέφουν τον ίδιο αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζει και «βασιλεύει».
Τα δύστυχα υπόλοιπα πλάσματα πληρώνουν ίσως μεγαλύτερο τίμημα παρ’ ότι τα ίδια παράγουν μόνο λίπασμα και μάλιστα βιολογικό.
Είναι σίγουρο ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.
Η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και κάθε μέσο περιορισμού της όποιας ρύπανσης είναι απαραίτητα.
Τρόποι υπάρχουν, εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαικές χώρες πριν από χρόνια.
Εμείς αλήθεια σε ποια εποχή ζούμε, αλλά και σε ποια κοινωνία επίσης?
Ας σκεφτούμε και λίγο ποιος ο σκοπός της ζωής μας.
Έχει άμεση σχεση…
Εκτός και άν δεν μας αφορά η ζωή και προτιμάμε να παραδόσουμε την τύχη μας στην αυτοκαταστροφική μας μανία.
Επιτέλους να πρέπει να δούμε κάτι διαφορετικό στη λεγόμενη οικολογία.
1ο) Με ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ χώρων εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών & συσκευασιών.
1.1. Επιχειρήσεις – Γραφεία- Σχολεία -Δημόσιες υπηρεσίες καταστήματα – εξωτερικοί χώροι –πάρκα κ.λ.π.
1.2. Έλεγχο και πρόστιμα στους Δήμους και επιχειρήσεων τους που πήραν πολλά χιλ. ευρώ για ανακύκλωση και σπαταλήθηκαν αλλού…..
2ο) Με νόμο όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παραλαμβάνουν και να διοχετεύουν για ανακύκλωση όλες τις συσκευασίες τους .(πχ. ΚΛΙΝΕΞ όλα τα πλαστικά )
3ο) Σε κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδικός χώρος εναπόθεσης των επιστρεφομένων υλικών συσκευασιών
4ο) ΕΥΘΥΝΗ των ΔΗΜΑΡΧΩΝ για την ανακύκλωση και την δημιουργία χώρων εναπόθεσης και διάθεσης ανακυκλώσιμων υλικών με ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ και ΠΡΟΣΤΙΜΑ (δεν έχει επιβληθεί σε κανένα Δήμο πρόστιμο για ανεξέλεγκτη κατάσταση στη διαχείρηση απορριμμάτων..)
5ο) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ …… είναι δυνατή – Ξεκινάμε με νόμους α)στην δημόσια υπηρεσία με τόνους χαρτιού ,β) στα σχολεία γ) στα γραφεία και επιχειρήσεις δ) στα σπίτια..
6ο) ΝΑ δοθούν σοβαρά κίνητρα σε ΙΔΙΩΤΕΣ για σύσταση υπηρεσίας ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και όχι μόνο σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις…
7ο) ΚΙΝΗΤΡΑ για την αγορά Φωτοβολταϊκών συστημάτων για Δήμους , κατοικίες και επιχειρήσεις …μέσο ΔΕΗ.
8ο) ΑΜΕΣΗ επέμβαση και ΟΡΓΑΝΩΣΗ ανακύκλωσης σε επίπεδα ΝΟΜΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ επειδή το ΜΕΛΛΟΝ είναι ΑΒΕΒΑΙΟ έτσι που το πήγαν οι πολιτικές και οι ρεμούλες των πολιτικών και αιρετών τόσα χρόνια …..
ΑΣ το ΑΛΛΑΞΟΥΝ και να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ…… πριν είναι αργά…
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ …
1. Θα πρέπει να οργανωθεί η Νομοθεσία με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η συσκευασία με μη ανακυκλώσιμο υλικό. Ακόμα και το χαρτί, παρότι είναι ανακυκλώσιμο, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται για σκουπίδια. Λ.Χ. να πριμοδοτούνται τα χύμα προϊόντα, όπου ο καταναλωτής θα φέρει μαζί του την κατάλληλη συσκευασία. (χύμα όσπρια, ζάχαρη, οπωρικά)
2. Όλα τα μπουκάλια θα πρέπει να έχουν ρήτρα επιστροφής και επανάχρησης.
3. Να απαγορευτεί η παραγωγή και χρήση μη βιοδιασπώμενων πλαστικών σε όλα τα επίπεδα.
4. Να οργανωθούν από όλους τους δήμους, σημεία περισυλλογής καμένου μαγειρικού λαδιού, μπαταριών, ανακυκλούμενων υλικών (χαρτιά, πλαστικά, γυαλί, μέταλλα)
5. Να οργανωθεί ο έλεγχος των αποβλήτων βιομηχανιών.
6. Να απαγορευτεί η αγορά λιπασμάτων σε ανεξέλεγκτες ποσότητες. Να καθοριστεί μια σύντομη διαδικασία, ώστε ο κάθε αγοραστής να αιτιολογεί την αιτούμενη ποσότητα. (Οι προτάσεις να είναι ποικίλες, ώστε να μην ανοιχτεί καμία άλλη γραφειοκρατία.)
7. Παρότι, απαγορευτικό από τις σημερινές αρχές του ΠΟΕ, κάθε σοσιαλιστικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του και το περιβάλλον, πρέπει να προωθήσει κανόνες μείωσης της ακατάσχετης μεταφοράς προϊόντων από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη. Αν δηλαδή οριστεί ένας πράσινος φόρος, αυτός θα πρέπει να πέφτει σαν τσεκούρι πάνω στα προϊόντα που μεταφέρονται άσκοπα από την Ανατολή στη Δύση και από Βορά προς Νότο και αντιστρόφως. Αυτό θα μειώσει την εκπομπή CO2, θα μειώσει τις μονοκαλλιέργειες που αδυνατίζουν και αδρανοποιούν τα εδάφη, θα βοηθήσει τις ντόπιες οικονομίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
8. Θα πρέπει κάποτε να γίνει προτεραιότητα των σοσιαλιστικών κομμάτων η στήριξη θέσεων εργασίας στον τρίτο κόσμο, ώστε να μειωθεί το ξερίζωμα ανθρώπων χωρίς προοπτικές να ζήσουν στις πατρίδες τους.
Δύο προτάσεις.
1.Τυποποίση φορτιστών συσκευών κινητής τηλεφωνίας.
Τι ισχύει σήμερα: Η συσκευασία της συσκευής κινητής τηλεφωνίας περιλαμβάνει και τον φορτιστή αυτής. Αν ο αγοραστής είχε την ίδια μάρκα συσκευής στο παρελθόν τότε θα βρεθεί με δύο ή και περισσότερους ίδιους φορτιστές. Αυτό σημαίνει σπατάλη πόρων (διαρροή πολύτιμου συναλλάγματος) και επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
Α)Να διατίθεται χωριστά η συσκευή από τον φορτιστή.
Β)Να υποχρεωθούν όλες οι εταιρείες κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας να έχουν το ίδιο τύπο βύσματος για τους φορτιστές τους (γιατί στην ουσία όλοι οι φορτιστές από όλες τις εταιρείες ίδιοι είναι, αυτό που διαφέρουν είναι το βύσμα που εισέρχεται στην συσκευή)ώστε αν κάποιος αγοράσει καινούργια συσκευή να μην είναι αναγκασμένος να «φορτωθεί» και τον φορτιστή της ο οποίος μπορεί να του είναι και άχρηστος. Επειδή ένας μεγάλος αριθμός χρηστών αλλάζει τακτικά συσκευή (λόγω και της επιδότησης της αγοράς της, που κάνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας)η τυποποίηση των φορτιστών και η ξεχωριστή πώλησή τους θα συμβάλουν σημαντικά στην δραστική μείωση των διαθεσίμων φορτιστών και άρα στην εξοικονόμηση συναλλάγματος και στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τους περιττούς φορτιστές.
2. Απόρριψη συσκευασιών φυτοφαρμάκων.
Τι ισχύει σήμερα.
Σε πάρα πολλές συσκευασίες γεωργικών φυτοφαρμάκων (και όχι μόνο) αναφέρεται «η συσκευασία να απομακρυνθεί στα κατάλληλα σημεία» χωρίς βέβαια να αναφέρει ποιά είναι αυτά. Ο χρήστης του φυτοφαρμάκου όσο καλή θέληση και να έχει δεν ξέρει πως να απομακρύνει τη συσκευασία και έτσι την πετά μαζί με τα άλλα σκουπίδια με δραματικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.
ΠΡΟΤΑΣΗ.
Το κατάστημα που πουλά το φυτοφάρμακο να είναι υποχρεωμένο να διαθέτει χώρο απόρριψης όλων των συσκευασιών. Να είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει τον αγρότη για την υποχρέωσή του να επαναφέρει την συσκευασία πίσω (με κάποιο οικονομικό κίνητρο το οποίο θα αφαιρείται από την αρχική τιμή ). Στη συνέχεια οι εταιρείες παραγωγής – εμπορίας να υποχρεώνονται να συλλέγουν τις συσκευασίες και να τις καταστρέφουν καταλλήλως. Έτσι οι αγρότες θα έχουν και οικονομικούς λόγους να επιστρέψουν τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν και τελικά το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί λιγότερο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.
Αποστόλης Μοσχοβίδης
οι δημοι ειναι αυτοι που θα πρεπει να διαχειριστουν σωστα το θεμα τις ανακυκλωσης των συσκευασιων ..προτασεις οι καδοι θα πρεπει να αναγραφουν πανω τις συσκευασιες των υλικων που θα φιλοξενουν στο εσωτερικο τους πχ καδος Α καταλληλος για γιαλινα πορσελανες κα καδος β καταλληλος για χαρτι καδος γ καταλληλος υφασματα κλπ οι καδοι ανακυκλωσης θα πρεπει να ειναι ευρυχωροι να κλειδωνουν και να δεχωνται καρτα για το ανοιγμα τους απο τον πολιτη .
επεισεις ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΦΟΡΟΣ θα πρεπει να επιβαρηνη τις βεβαρημενες συσκευασιες πχ των πλαστικων σακουλες πιατα ποτηρια κλπ πλαστικα θα πρεπει να τους επιβληθη επιπλεων φπα ..
μπορουμε με νομο στα κεντρα υγειονομικου ενδιαφερωντος στις δημοσιες υπηρεσιες στις βιομιχανιες και εργοταξια ξενοδοχεια λιμανια σταθμους κ.α να υπαρχουν υποχερωτικα καδοι που θα δεχωνται χωριστα τα χαρτια τα πλαστικα κ.
οι νεοι μητροπολιτικοι δημοι θα πρεπει να εξοπληστουν με τα μεσα και τις εγκαταστασεις ωστε να ειναι σε θεση και να συλεξουν τα ανκυκλωσημα υλικα αλλα και σε θεση ωστε να τα περασουν απο επεξεργασια και να τα πουλησουν ξανα σαν πρωτη ανκυκλωσημη υλη.
ΑΝ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΟΛΗ…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΕΝΑ ΚΑΔΟΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ …ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ…
ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ….ΤΟΝΟΙ ΧΑΡΤΙ ΚΑΤΑΛΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ…ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ Μ Ε ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ…ΜΕ ΚΙΝΙΤΡΑ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ (ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Κ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ) …ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΓΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ.
ΚΡΙΝΩ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ. ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΣΕ ΙΛΙΚΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΚΑΔΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΑ …ΑΔΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΟ!!!!!
Αγαπητή κυρία υπουργέ,
με το παρόν θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για το κατά πόσο εφαρμόζεται η ανακύκλωση των προϊόντων στους μπλε κάδους. Αν και δεν έχω στοιχεία έχει κυκλοφορήσει ευρύτατα η φήμη ότι τα πάντα καταλήγουν στις χωματερές. Ειλικρινά εύχομαι να είναι απλά και μόνο φήμη.
Πέρα από αυτό, καλό είναι να γίνει διαχωρισμός των κάδων ανάλογα με το υλικό (όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού) και εύκολη πρόσβαση σε αυτούς. Παρατηρείτε δηλαδή το φαινόμενο να πρέπει να πετάξεις τα προς ανακύκλωση απορρίμματα σου ένα ένα από μια είσοδο που έχει φρακάρει. Ως εκ τούτου αρκετές φορές τα απορρίμματα αφήνονται δίπλα ή πάνω στον μπλε κάδο και καταλήγουν μετά τα σκουπιδιάρικα να τα μαζεύουν μαζί με τα απορρίμματα των πράσινων κάδων! Επίσης κάντε προσπελάσιμους τους κάδους (να ελέγχετε διαρκώς τη παράνομη στάθμευση και να αυξήσετε κατά πολύ τα πρόστιμα σε όσους παρκάρουν ή μετακινούν τους κάδους).
Τέλος θα ήθελα να παραθέσω και ένα παράδειγμα από το εξωτερικό. Θεωρώ ότι είναι γνωστό, αλλά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα (χώρα που δε χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς) το κίνητρο της δωρεάν μετακίνησης με την αποκόμιση προς ανακύκλωση προϊόντων. Μέσω του «πράσινου» εισιτηρίου που θα αποκτούν οι πολίτες ανταλλάσοντας τα προς ανακύκλωση απορρίμματά τους (όπως άλλωστε φάνηκε και από το εξωτερικό) τα οφέλη θα είναι πάρα μα πάρα πολλά ειδικά για τις τόσο βεβαρημένες πόλεις μας (μείωση κυκλοφοριακού, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλαγή νοοτροπίας, κτλ.).
Σας ευχαριστώ που μου δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσω δημόσια τις απόψεις / ανησυχίες μου.
Γενικά θέματα:
– Υποχρεωτική κομποστοποίηση σε Δήμους που έχουν σπίτια/οικήματα με κήπο
– τυποποίηση προϊόντων όχι χύμα)για περιορισμό των απορριμμάτων/αποβλήτων
– ιδιώνυμο η απόρριψη μπαζών, σκουπιδιών στο περιβάλλον
– ανακύκληση οικοδομικών υλικών
– αδίκημα η απόρριψη συσκευασιών από τα αυτοκίνητα
– νέα εκστρατεία περιορισμού του πλαστικού και των σακουλών
– πρόγραμμα ανακύκλησης στρωμάτων / περαιτέρω ενεργοποίηση υφισταμένων προγραμμάτων
– ενθάρρυνση έρευνας για νέου τύπου συσκευασίες
– νέα νομοθεσία για τα τοξικά απόβλητα/απορρίμματα και άμεση κατασκευή μονάδων επεξεργασίας
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΠΟΤΑΜΟΣ-ΚΥΘΗΡΩΝ,80200 ΚΥΘΗΡΑ,ΤΘ:39,e-mail: notarasp@otenet.gr.
ΚΥΘΗΡΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2010.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Κυρίες,Κύριοι
Διαβάσαμε με προσοχή το πρόσφατο σχέδιο νόμου του υπουργείου σας,σχετικά με τις ΑΠΕ(ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).Θα μας επιτρέψετε να κάνουμε τις πιο κάτω πρώτες γενικές παρατηρήσεις:
1 .Το σχέδιο νόμου,όπως είναι διατυπωμένο αφορά το νομικό πλαίσιο κυρίως των αδειοδοτήσεων αιολικών σταθμών.Αφορά τον τρόπο και το δικαίωμα έκδοσης τους με πολλές λεπτομέρειες.Κατά την άποψη μας δεν διασφαλίζει πραγματική προστασία του περιβάλλοντος,και κυρίως δεν αναφέρεται σε ένα δίκαιο χωροταξικό σχεδιασμό,που θα πρέπει απαραίτητα να «συνοδεύει» το όποιο σχέδιο νόμου.Έτσι ο αναγνώστης δεν μπορεί να συμπεράνει τελικά τι προβλέπεται για την περιοχή του.
2 .Δεν είδαμε κάποια σκέψη για την «αυτονομία» των νησιών, κ ιδιαίτερα των μικρών, σε ενέργεια,όπως είχε προαναγγείλει η κυρία υπουργός,που αυτόματα θα οδηγούσε σε μικρής -λογικής κλίμακας χρήση των ΑΠΕ.
3 .Τα μικρά και μεσαίου μεγέθους νησιά κατά κανόνα αλλά και τα μεγαλύτερα δεν είναι ρυπογόνα.Ειδικότερα το δικό μας νησί των Κυθήρων και τα Αντικύθηρα,δεν έχουν την ελάχιστη βιομηχανική ή άλλης μορφής επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά αντίθετα:
3,1.Είναι βασικό πέρασμα σπάνιων πουλιών και τόπος αναπαραγωγής και ξεκούρασης τους.Τα Κύθηρα έχουν ζώνες NATURA που θα πρέπει όλοι να σέβονται.(βλέπε συνημμένη επιστολή της Ελληνικής ορνιθολογικής εταιρίας της 16/04/08,αρ.πρώτ 08/161).Όλα τα πιο πάνω τα προασπίζονται τα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών κατατάσοντας τα Κύθηρα σε περιοχή C5.
3,2.Τα Κύθηρα έχουν 65 οικισμούς εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος.Δεν υπάρχει κυριολεκτικά χώρος για σκληρές παρεμβάσεις τοπίου,περιβάλλοντος και παράδοσης.
3,3.Δεν υπάρχει επαρκές οδικό δίκτυο,οι δρόμοι,αυτοί που υπάρχουν,και οι κεντρικοί ειναι πολύ στενοί,με πολλές στροφές,και η όποια μετακίνηση μηχανημάτων θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.
4 .Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ),συστήνει για τα νησιά μια πολύ ήπια ανάπτυξη αιολικών σταθμών,ακόμα και μετά την διασύνδεση τους με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας(βλέπε συνημμένο σημείωμα).Όλα αυτά για να διαφυλαχθεί το ευαίσθητο και εύθραυστο περιβάλλον και ο χαρακτήρας των νησιών(επισήμανση του προέδρου της ΡΑΕ κ.Μιχάλη Καραμάνη).Υπάρχει μια σειρά και άλλων σοβαρών στοιχείων που συνηγορούν στην άποψη οτι θα πρέπει οπωσδήποτε τα νησιά,κυρίως τα μικρά νησιά να τα δούμε με μεγάλο σεβασμό και προσοχή!
Θα μπορούσαν λοιπόν να υλοποιηθούν σταθμοί ενέργειας των οποίων η ισχύς να αντιστοιχεί στην υψηλότερη ζήτηση ενέργειας που διαμορφώνεται κάθε χρόνο.Για τα Κύθηρα π.χ η υψηλότερη ζήτηση ενέργειας είναι το χειμώνα 3-3,5 MW,το δε καλοκαίρι φτάνει τα 5,5-6 MW.Είναι ευκολα κατανοητό ,οτι με 3 ανεμογεννήτριες το πολύ τα Κύθηρα είναι αυτόνομα σε ενέργεια χειμώνα-καλοκαίρι!!Ασφαλώς θα μπορούσαν να επιλεγούν και άλλες λύσεις,όπως π.χ μικρή μονάδα φωτοβολταικών κτλ.Οι ΑΠΕ,είναι γνωστό,οτι σε καμιά περίπτωση μόνες τους δεν καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.Δυστυχώς δεν προσφέρουν ανεξαρτησία απο άνθρακα και πετρέλαιο.
Συμπερασματικά,έχοντας υπόψιν τα βασικά προαναφερόμενα και μια σειρά στοιχείων που συνηγορούν με αυτά(όπως π.χ το ιδιοκτησιακό πρόβλημα,την αξία γής,τα ιστορικά μνημεία,και την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά),και βέβαια την σκληρή παρέμβαση σε φύση και περιβάλλον,τις ζώνες ΖΕΠ(ζώνες ειδικής προστασίας) και άλλα, προτείνουμε στην διαβούλευση που θα γίνει τον Γενάρη-Φλεβάρη,να ληφθεί ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ,ώστε αυτός ο θυσαυρός των νησιών και όχι μόνο που διαθέτει ακόμα η χώρα μας να μην καταστραφεί.Να αυτονομηθούν τα νησιά(κυρίως τα μικρά) και αναλογικά να δώσουν ένα «συμπλήρωμα» στις ενεργειακές ανάγκες τις χώρας και στην μείωση παραγωγής του CO2 που καταστρέφει τον πλανήτη.Ευελπιστόντας σε συνψηφισμό των απόψεων μας,στις διαβουλεύσεις και αποφάσεις που θα πάρετε σύντομα παραμένουμε με εκτίμηση
ο εκπρόσωπος της επιτροπής πρωτοβουλίας διπλ.μηχ.αρχιτέκτων-πολεοδόμος
Λεωνίδας Κοντοζής.
ΥΓ.Τις θέσεις της επιτροπής τις στηρίζουν με την υπογραφή τους πάνω απο 1800 υπογραφές συνδημοτών μας(συλλογή υπογραφών εώς σήμερα)σε σύνολο κατοίκων του νησιού(με τους αλλοδαπούς)περι τις 3500.
Έχουν κατατεθεί απο καιρό 9 αιτήσεις μεγάλων εταιρειών για εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί μας που ζητούν η κάθε μια ούτε λίγο ούτε πολύ εγκατάσταση 200 ανεμογεννητριών στο νησί!!
Κοινοποίηση πρός:1 .ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.
2 .ΚΙΠΑ.
3 .ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ.(υπ όψην Ι.Πανάρετου).
4 .Στούς Α Πειραιώς.
5 .ΜΜΕ του νησιού.
Συνημμένα:1.Σχόλιο της ΡΑΕ στη ηλεκτρονική διεύθηνση http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,id=69438676
Συγχαρητήρια για τις ιδέες και τον τρόπο σκέψης της κυρίας Μπιρμπίλη.
Πολύ καλή η προσπάθεια αλλά όπως και πολλοί άλλοι νόμοι άν δεν αστυνομεύονται, άν δεν ελέγχεται η αποτελεσματικότητά τους, αν δεν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση τότε είναι δώρο άδωρο.
Παράδειγμα οι κάδοι για τις συσκευασίες στην γειτονιά μου αλλά και σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι συνεχώς ξεχειλισμένοι.
Ξεχειλίζει έτσι και η απογοήτευση των πολιτών και πετούν ξανά τις συσκευασίες και τα χαρτιά στα γενικά σκουπίδια.
Άλλο παράδειγμα οι απαγόρευση των μεγαφώνων (ντουντούκες) για εξωτερική διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών. Τίποτε δεν έγινε πάλι. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι συμπαθείς κατά τα άλλα τσιγγάνοι μας ταράζουν με τις φωνές τους για την συλλογή των παλιών αντικειμένων, για την πώληση κομπόστας ροδάκινου! κλπ. οι ιερείς επιμένουν να κτυπούν ηλεκτρονικά τις καμπάνες και να μεταδίδουν την λειτουργία από τα μεγάφωνα ξευτελίζοντας την μυσταγωγία της κλπ κλπ κλπ
Θα έλεγα μην βγάζετε άλλους νόμους! αυτούς που έχουμε μπορείτε να τους επιβάλετε? εννοείται πρώτα στην δημόσια διοίκηση και μετά στους πολίτες? η κοινωνία είναι πολύ περισσότερο ώριμη απο ότι νομίζουν οι πολιτικοί. Τώρα είναι η ώρα που μπορεί το πολιτικό κόστος να μετατραπεί σε πολιτικό όφελος.
Καλή δύναμη
Χρόνια πολλά στην κυρία Μπιρμπίλη για την ονομαστική της εορτή και καλή συνέχεια ευχόμαστε.
Οικολόγοι Πράσινοι Ζακύνθου
Αγαπητή Κα Μπιρμπίλη,
Προτείνω, όπως στην Τροποποίηση του Νόμου Ν.2939/2001 (ΦΕΚ 179Α) «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείρηση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων» περιληφθεί τροπολογία, με την οποία να προβλέπεται ότι οπουδήποτε αποθηκεύονται επιγείως είτε διακινούνται δοχεία είτε δεξαμενές που περιέχουν εύφλεκτα και πτητικά υγρά (Βενζίνες κλπ.,)είτε υγραέρια, αυτά θα πρέπει να προστατεύονται με κατάλληλο τρόπο είτε μέσον, για την αποτροπή της έκρηξής τους απο οποιαδήποτε αιτία ανάφλεξης, π.χ. έναρξη τυχαίας πυρκαϊάς, βραχυκύκλωμα, σφάλμα κατά την συντήρηση, βολή πυροβόλου όπλου, φυσικό φαινόμενο (π.χ. Κεραυνός) είτε ακόμη απο τρομοκρατική ενέργεια. Ενα τέτοιο μέσο προστασίας είναι και το υλικό EXPLOSAFE – Explosion Suppression System.- Τεχνικές πληροφορίες για το υλικό EXPLOSAFE στο διαδυκτιακό site: http://www.explosafe.com
Νομίζω ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πιο κάτω:
Προσθήκη άρθρου για την Ασφάλεια και Υγεία(Α&Υ)των εργαζόμενων στην διαλογή επειδή πρόκειται για εργασία σοβαρής επικινδυνότητας ειδικά για την Υγεία.
Ακόμη και σε πολύ ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Χώρας η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη. Ερευνήσατε τους λόγους και πιέστε. Πιθανώς δεν έχουν που να μεταφέρουν για επεξεργασία τα ανακυκλώσιμα και επομένως βρίσκουν περιττή την τοποθέτηση κάδων περισυλλογής. Π.χ, στο Ναύπλιο όπου διαμένω πολύ συχνά και σε όλη τη γύρο περιοχή δεν έχω ανακαλύψει ούτε ένα κάδο ανακύκλωσης. Τα ανακυκλώσιμά μου τα μεταφέρω στο Π.Φάληρο σε κάδους, με άγνωστη κι’ εδώ πιο πέρα διαχείριση.
Χωρίστε τη Χώρα σε διαμερίσματα, όπως π.χ με τους νέους Δήμους. Δώστε κίνητρα για εργοστάσια ανακύκλωσης σε ιδιώτες που θα ελέγχονται αυστηρά. Ενθαρρύνετε και υποχρεώστε με αυστηρότητα τους Δήμους μετά από τα παραπάνω να τοποθετήσουν παντού κάδους.
Πολύ ενδιαφέρουσα κι’ ενθαρρυντική, αρκεί να μη μείνει σε καλές προθέσεις η τοποθέτηση του κ.Χαρόβα Βασίλη για τη διαχείριση της βιομάζας στον Έβρο. θα χαιρόμουν ν’ ακούσω στο κοντινό μέλλον σχετικά με την εφαρμογή της.
Επίσης του κ.Αλεξίου Ευστράτιου για τη χρήση κεραμικών ή γυάλινων σκευών στα καταστήματα fast food, του κ.Ιωάννου Ιωάννη για την επιστροφή των γυάλινων και πλαστικών φιαλών στα Super Markets με την προσθήκη υποχρέωσής τους δημιουργίας σε καθένα απ’ αυτά χώρου και τρόπου διαχείρισης. Επίσης του κ.Λέλη Αντώνιου για το βιοδιασπώμενο χαρτί τουαλέτας και όχι μόνο.
Δεν έχω διαβάσει τον για προσαρμογή σχετικό νόμο, νομίζω όμως ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
Προσθήκη άρθρου για την Ασφάλεια και Υγεία(Α&Υ)των εργαζόμενων στην διαλογή επειδή πρόκειται για εργασία σοβαρής επικινδυνότητας ειδικά για την Υγεία.
Ακόμη και σε πολύ ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Χώρας η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη. Ερευνήσατε τους λόγους και πιέστε. Πιθανώς δεν έχουν που να μεταφέρουν για επεξεργασία τα ανακυκλώσιμα και επομένως βρίσκουν περιττή την τοποθέτηση κάδων περισυλλογής. Π.χ, στο Ναύπλιο όπου διαμένω πολύ συχνά και σε όλη τη γύρο περιοχή δεν έχω ανακαλύψει ούτε ένα κάδο ανακύκλωσης. Αν υπάρχει κάποιος ή κάποιοι είναι αφανείς. Τα ανακυκλώσιμά μου τα μεταφέρω στο Π.Φάληρο σε κάδους, με άγνωστη κι’ εδώ πιο πέρα διαχείριση.
Χωρίστε τη Χώρα σε διαμερίσματα, όπως π.χ με τους νέους Δήμους. Δώστε κίνητρα για εργοστάσια ανακύκλωσης σε ιδιώτες που θα ελέγχονται αυστηρά. Ενθαρρύνετε και υποχρεώστε με αυστηρότητα τους Δήμους μετά από τα παραπάνω να τοποθετήσουν παντού κάδους.
Πολύ ενδιαφέρουσα κι’ ενθαρρυντική, αρκεί να μη μείνει σε καλές προθέσεις, η τοποθέτηση του κ.Χαρόβα Βασίλη για τη διαχείριση της βιομάζας στον Έβρο. Θα χαιρόμουν ν’ ακούσω στο κοντινό μέλλον σχετικά με την εφαρμογή της.
Επίσης του κ.Αλεξίου Ευστράτιου για τη χρήση (κεραμικών ή) γυάλινων σκευών στα καταστήματα fast food, του κ.Ιωάννου Ιωάννη για την επιστροφή των (γυάλινων και) πλαστικών φιαλών στα Super Markets με αντικαταβολή (καιμε την προσθήκη υποχρέωσής τους δημιουργίας σε καθένα απ’ αυτά χώρου και τρόπου διαχείρισης). Επίσης του κ.Λέλη Αντώνιου για το βιοδιασπώμενο χαρτί τουαλέτας (και όχι μόνο).
Κυρία Υπουργέ
αρκετά χρόνια τώρα μιλάμε για ανακύκλωση συσκευασιών και έχουμε μείνει στους ελάχιστους μπλε κάδους(που συνήθως αργούν να τους αδειάσουν δημιουργώντας αρνητική διάθεση). Η ανακύκλωση χρειάζεται κίνητρο. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού το κόστος της κάθε συσκευασίας είναι μεγάλο, κάνοντας <> την επιστροφή τους. Αν παραδείγματος χάριν η πλαστική συσκευασία 0,5 λίτρου νερού στοίχιζε 25 λεπτά δύσκολα θα την πετούσε κάποιος. Αντίστοιχα η συκευασία 1,5 λίτρου θα μπορούσε να κοστίζει μισό ευρώ. Με βάση τέτοιες τιμές οι περισσότερες συσκευασίες θα επιστρέφονταν όπως γίνεται με τα επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια. Επίσης κάτι πρέπει να γίνει με την ανακύκλωση στα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες που καθημερινά πετάνε τόνους γιαλιού και αλουμίνιου. Θα πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν να ανακυκλώνουν με σύνδεση με τα δημοτικά τέλη
Αγαπητή κυρία υπουργέ
Υπάρχει μια αδυναμία να παρακολουθήσει κανείς το θέμα μια και η εισήγησή σας είναι αποσπασματική αφού αναφέρει τις επιμέρους αλλαγές και όχι το νέο συνολικό κείμενο.
Έτσι θα κάνω μια γενικότερη τοποθέτηση για το σύστημα διαχείρισης συσκευών και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών.
Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στους ιδιώτες.Οι συνθήκες που επικρατούν στα διάφορα κέντρα ανακύκλωσης είναι άθλιες.Αν λοιπόν κάποιος θέλει να συμμετάσχει θα πρέπει να τηρεί κάποιες περιβαλλοντικές προδιαγραφές όπως και να διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και όχι να πετούν εδώ και εκεί επικίνδυνα υλικά και να απασχολούν ανασφάλιστους και χωρίς συνθήκες υγιεινής ανθρώπους.Αν αυτά τηρηθούν σε συνδυασμό με ένα ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ως ποσοστό επί του συνόλου του τζίρου του για την δυνατότητά του αυτή νομίζω ότι καλύπτει το όλο θέμα.
Το σημαντικότερο όμως μέρος είναι οι ΟΤΑ.Θα πρέπει οι ΟΤΑ υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση με κιλά στόχους ανάλογα με τον πληθυσμό και σύνδεση της αποτελεσματικότητάς τους με τα χρήματα που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί όλοι αρχίζουν αλλά μένουν εκεί.Το κράτος θα ορίζει τον στόχο και η δημοτική αρχή θα τον πετυχαίνει γιατί το ίδιο γίνεται σε όλον τον κόσμο.Αν η δημοτική αρχή, και μάλιστα του νέου Μητροπολιτικού δήμου δεν κάνει την δουλειά της τι την χρειαζόμαστε μόνο για έξοδα;
Ακόμη θα μπορούσαμε σε ένα επόμενο στάδιο να προωθήσουμε την παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά όπως για παράδειγμα ελαστικούς ασφαλτοτάπιτες από ανακυκλωμένα λάστιχα αυτοκινήτων ή αφρώδων πλαστικών από ανακύκλωση πρωτογενών αφρώδων υλικών για αυτοκινητοβιομηχανίες και επίπλων κλπ.Οι εφαρμογές πολλές αρκεί ο προγραμματισμός
Υπάρχει ένα εμφανές πρόβλημα εμπλοκής συναρμαδίων υπουργείων. Τα σχέδια πρέπει να εκπονούνται από το Υπουργείο Περιβάλλονοντος και η δαπάνη να εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών. είναι επίσης προφανές ότι τα εθνικά σχέδια θα βρίσκονται σε εναρμόνιση με την Κοινοτική νομοθεσία. τέλος θα πρέπει να είναι σαφές το τι είναι «συσκευασία».
Επειδή το θέμα των συσκευασιών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληγή του περιβάλλοντος μετά τα καυσαέρια, καλό θα ήταν να απαγορευτεί στα εστιατόρια και ειδικά στα «γρήγορης εστίασης» καταστήματα να χρησιμοποιούν για το «εσωτερικό» σερβίρισμα πλαστικά ή χάρτινα υλικά και να αντικατασταθούν από γυάλινα, όπως παλιά, τα οποία δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.Είναι φρικτό μετά από κάθε «γρήγορο γεύμα» να αφήνουμε μισό κιλό πλαστική ύλη στα σκουπίδια.Δεύτερο και σπουδαιότερο είναι η αύξηση του ποσοστού επεξεργασίας συσκευασιών από τους ΟΤΑ. Εμείς ανακυκλώνουμε, βάζοντας τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα στους ειδικούς κάδους και οι εργάτες καθαριότητας τα πετάνε στα κανονικά σκουπίδια γιατί δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν. Κρίμα!
Κάποια στιγμή πρέπει να υποχρεωθούν οι εταρίες να πουλούν τα προΐόντα τους σε ελαφρύτερες και λιγότερο ογκώδεις συσκευασίες και για να μην παράγονται πολλά σκουπίδια αλλά καί για να μην ξεγελούν το αγοραστικό κοινό.
Καλα ολα αυτα αλλα ριξτε και μια ματια στο φαγοποτι των επιδοτησεων στην ανακυκλωση.Δεν εχετε καταλαβει ακομα οτι ο ενας τονος γυριζει απο ιδιωτικη μοναδα ανακυκλωσης σε εργοστασιο και παλι πισω και γινονται 5 οι τονοι?Δεν ελεγχει κανεις τα δελτια αποστολης?Δεν ελεγχει κανεις πως «μοναδες ανακυκλωσης» με κανενα μηχανημα συλλογης παρουσιαζει χιλιαδες τονους παραγωγη?Πως απο τοτε που αρχισαν οι επιδοτησεις ξαφνικα οι τονοι που συλλεγονται γιναν 5πλασιοι?Αφου ουτε η παραγωγη ουτε η καταναλωση αυξηθηκε.Για την ΕΕΑΑ δεν λεω τιποτα γιατι δεν την ενδιαφερει.Αλλωστε δεν ειναι δικα τους τα λεφτα.Των καταναλωτων ειναι.Αλλα το «πρασινο»κρατος δεν εχει καταλαβει τιποτα?Εμεις ψηφισαμε για να σταματησει το φαγοποτι και οχι για να συνεχιζεται στο απειρο.Δεν καταλαβαινετε οτι χανονται θεσεις εργασιας ετσι?Δεν καταλαβαινετε οτι σοβαροι επενδυτες δεν μπορουν να μπουν στην ανακυκλωση με αυτον τον τροπο?
Τι ψαχνω να βρω τωρα?Ετσι δεν ειναι?
Έχω να σας κάνω δύο προτάσεις που θα παροτρύνουν και θα παροθύσουν ακόμα και τους εχθρούς της ανακύκλωσης,καθώς θα δώσουν μεγάλα κίνητρα για αυτήν!!Μπορούν να υπάρχουν σε διάφορα σημεία διάσπαρτα,όχι μόνο της πόλης μας πιλωτικά,αλλα και στις υπόλοιπες πόλεις,κάδοι ανακύκλωσης στους οποίους ο ενδιαφερόμενος θα εναποθέτει τις συσκευασίες του και,ανάλογα με το πόσες δίνει,θα παίρνει ώς ανταπόδοση ανάλογο ή κάποιο αριθμό εισιτηρίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς!!Έτσι πιστεύω οτι,άν σταδιακά αυτοί οι κάδοι αντικαταστήσουν τα πωλητήρια εισιτηρίων,έστω και απο ανάγκη και μόνο,για να μπορούν να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,θα αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό της ανακυκλωτικής ύλης!!!Μιά άλλη ιδέα θα ήταν έξω απο ορισμένα γκαράζ ή πάρκινγκ συσκευές-κάδους,στις οποίες ανάλογα με το πόσες συσκευασίες ανακυκλώσιμου υλικού εναποθέτει κανείς,τόση ώρα θα του επιτρέπεται να αφήνει το αυτοκίνητό του!!!Αυτές οι υποδομές πιστεύω οτι άν και δέν μας προσδίδουν την περιβαλλοντική παιδεία που πρέπει να έχουμε,τουλάχιστον κάνουν την ανακύκλωση τρόπο ζωής μας,την εισάγουν στην αναγκαστική καθημερινότητά μας!!!Ευχαριστώ πολύ!!!
Κυρία Μπιρμπίλη,
οι πολίτες είμαστε διατεθιμένοι να κάνουμε ανακύκλωση αλλά θα πρέπει για να λειτουργεί σωστά το όλον εγχείρημα να λειτουργούν σωστά και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτό.
Η ανακύκλωση συσκευών ή σκουπιδιών δεν τελειώνει όταν εμείς οι πολίτες τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους τα ανακυκλώσιμα προϊόντα αλλά όταν όσοι εμπλέκονται κάνουν σωστά από την αρχή μέχρι το τέλος τη δουλειά τους.
Επίσης κυρία Μπιρμπίλη,
αν θέλετε να μειώσετε σημαντικά τους ρύπους στην Αττική φτιάξτε τη πολυπόθητη γέφυρα ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ και ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ-ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ.
Θέλετε να φτιάξετε έργο και να μην ασχοληθείτε καθόλου με αυτά που θα σας πουν οι ιδιοκτήτες ferry boats και οι υπάλληλοί τους στη Σαλαμίνα που είναι ένα βήμα από την Αθήνα και μισό βήμα από τον Πειραιά ;
Φτιάξτε τη γέφυρα,είστε το κράτος.
Το θέμα είναι να ΘΕΛΕΤΕ και όχι να ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ για τους γνωστούς λόγους.
Εκεί θα σας ποαραδεχτώ και όχι αν τα 3000 κυβικά αυτοκίνητα πληρώνουν τέλη περισσότερο από ότι κοστίζουν.