1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:
Α) Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής,
Β) Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης,
εφόσον:
ι) Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος, το οποίο πραγματοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
ιι) Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τους όρους της προηγούμενης παραγράφου (ι) και έχει ολοκληρώσει συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία.
2. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν επίσης:
α) Οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκτήσει ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων τους στην ημεδαπή ή/και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική ως άνω εμπειρία. Οι εν λόγω ενεργειακοί επιθεωρητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της παραγράφου 1 του παρόντος.
β) Νομικά πρόσωπα της οποίας τα μέλη – εταίροι κατέχουν ατομική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.
3. Οι πληρούντες τα προσόντα των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, και χορήγησης των αντίστοιχων αδειών, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 του παρόντος, ως εξής:
3.1 Διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Α’ ή/και Β’ τάξης και για τις τρεις κατηγορίες ενεργειακών επιθεωρήσεων (Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού) και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα.
3.2 Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού μόνο Α’ τάξης και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα. Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία πέντε (5) ετών και τη διενέργεια ενδεικτικού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
Η πρώτη επισήμανση αφορά στις ειδικότητες των μηχανικών που θα διενεργούν τα διάφορα είδη των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Δεν αμφισβητώ το επίπεδο των γενικών γνώσεων ενός μηχανικού αλλά η ειδικότητα που έχει κάθε μηχανικός χαρακτηρίζει το γνωστικό αντικείμενο και κατ’ επέκταση τις εργασίες που μπορεί να εκτελέσει. Με την λογική του σχεδίου, αν έχω ένα πρόβλημα στην μέση μπορώ να επισκεφθώ και έναν καρδιολόγο για να κάνει τη διάγνωση και να συστήσει θεραπεία. Αν έχω αρρυθμία στην καρδιά μπορώ να επισκεφθώ και έναν ορθοπεδικό. Γιατρός ο ένας, γιατρός και ο άλλος.
Η δεύτερη επισήμανση αφορά στον αποκλεισμό των νέων μηχανικών από την ένταξη στο σχετικό μητρώο. Είναι κρίμα να μην δίνεται ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να συμμετέχουν σε μια προσπάθεια που αναβαθμίζει / ανανεώνει γερασμένα κτίρια και απαρχαιωμένα μηχανολογικά συστήματα. Χρειαζόμαστε νέες / φρέσκιες ιδέες σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας των νέων ανθρώπων. Μια πρόταση που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση είναι να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της εμπειρίας η παρακολούθηση σεμιναρίων από φορείς που έχουν συμμετάσχει στην κατάρτιση του σχεδίου (ΤΕΕ, ΚΑΠΕ, Αστεροσκοπείο Αθηνών). Τα σεμινάρια αυτά είναι γνωστό ότι τα έχουν παρακολουθήσει νέοι μηχανικοί (και με οικονομικές θυσίες καθώς δεν είναι δωρεάν) και οι ώρες που έχουν συμπληρώσει θα μπορούν να είναι ισοδύναμες με έτη εμπειρίας.
Αξιότιμη κ. υπουργός
Δυστυχώς έχετε πέσει θύμα τον γνωστών-αγνώστων του υπουργείου σας, Θά πρέπει να ξαναδείτε ποιες ειδικότητες Μηχανικών
Θεωρώ ότι καθένας από τους παραπάνω δεν είναι αντικειμενικός, αλλά γράφει κρίνοντας από τη δική του περίπτωση, τι δυνατότητες έχει και τι θα ήθελε να έχει στο επάγγελμα του. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τις ειδικότητες των ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ μηχανικών. (Δεν αναφερόμαστε στους πτυχιούχους μηχανικούς αποφοίτους των ΤΕΙ). Ένας διπλωματούχος μηχανικός, απόφοιτος Πολυτεχνείου, έχει την ικανότητα και τη βάση για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε θέμα. Το μυαλό δεν έχει όρια στη γνώση. Από τη στιγμή που μιλάμε γαι τη δημιουργία ενός νέου επαγγέλματος, για το οποίο θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση, δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟ μηχανικό. Στην τελική, στην αγορά εργασίας μόνο ο καλός μένει.
Υ.Γ. Θεωρώ απαράδεκτα και κακόβουλα τα σχόλια κάποιων, με τα οποία προσπαθούν να μειώσουν το επίπεδο σπουδών ορισμένων Πολυτεχνικών σχολών. Δεν μπορούν να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, άλλο ΤΕΙ, άλλο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!!!!!
Όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί, κάθε ειδικότητας έχουν τις ίδιες επιστημονικές δυνατότητες και τους αξίζουν οι ίδιες ευκαιρίες!
Αυτό που πιστεύω είναι ότι είστε απαράδεκτοι εσείς εκεί πάνω στα υπουργεία διότι αντί να προσπαθείτε να ομαλοποιήσετε και να εξομαλύνετε τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας κάνετε το αντίθετο δυναμιτίζοντας τους πολίτες της δηλαδή το έμψυχο υλικό της. Επιτέλους σταματήστε να έχετε πολίτες δυο ταχυτήτων ….. σταματήστε να δημιουργείτε όξυνση των προβλημάτων μας ……. χωρίς με τις πράξεις και τα νομοθετήματα σας να προάγετε τον επαγγελματικό και απώτερα τον κοινωνικό ρατσισμό ανάμεσα μας. Ψάξτε καλυτέρα να μας βρείτε δουλεία που δεν έχουν τα γραφεία μας. Είμαστε πολίτες της ίδιας χώρας με τα ίδια δικαιώματα. Διαφορετικά κλείστε τα αν τα έχετε για να τα υποβαθμίζετε και να πηγαίνουν όλοι στο εξωτερικό για σπουδές. Μην ξεχνάτε εσείς τα δημιουργήσατε και εμείς ως βλάκες πήγαμε και σπουδάσαμε σε αυτά ξοδεύοντας τέσσερα χρόνια από την ζωή μας στην Ελλάδα για να μας λέτε τώρα τις ασυναρτησίες σας ….ότι δεν μπορούμε ….. μωρέ καλοί είστε εσείς …. να σας χαίρονται!
Υπουργέ μας απογοήτευσες ήδη και ελπίζω να τα πάρεις πίσω να τα διορθώσεις …. τώρα πια ξέρεις.
Για τα υπόλοιπα επαγγελματικά θέματα οι συνάδελφοι μηχανικοί των ΑΤΕΙ είμαι σίγουρος ότι θα με καλύψουν αν κάνετε επαφή μαζί τους.
Είμαι υπέρ της μιας και μοναδικής ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας τα αλλά περισσεύουν και δεν αρμόζουν σε λογικές εξελιγμένων κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλιώς η λύση είναι μια ή να τα κλείσετε ή να τα συγχωνέψετε με τα πολυτεχνεία.
Τόσα χρόνια καθυστέρησης για να καταλήξουμε σε ενα σχέδιο το οποίο είναι
1.υπεραπλουστευμένο σε σχέση με την προτεινόμενη μεθοδολογία (πχ άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , πρόγραμμα `Εξοικονομώ` για ΟΤΑ κ.λπ). Θερμοκάμερα χρειάζεται ή είναι περιττή?
2. θα οσχοληθούν όλες οι ειδικότητες, που σημαίνει ότι δε θα είναι κάτι που θα απαιτήσει εξειδίκευση,καθώς είναι υπεραπλουστευμένο..!!!
3. κλοτσάει στην κυριολεξία τους νέους μηχανικούς οι οποίοι δουλεύουν για 800 ευρώ. Κύριοι υπάρχουν πολλοί νέοι μηχανικοί κάτω των 5 ετών με άριστες κατοχυρωμένες γνώσεις ενεργειακών μελετών και σχετικών προγραμμάτων. Έλεος δώστε μία ευκαιρία στους νέους επιστήμονες. Υπάρχει και κόσμος με μεταπτυχιακά και διαδακτορικά σε Ελληνικά Πολυτεχνεία, μεταπτυχιακούς τίτλους εξωτερικού καθώς και άλλοι οι οποίοι είναι ενεργειακοί επιθεωρητές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοι πρέπει να ξαναπαρακολουθήσουν? Γιατί? Εμείς εδω στην Ελλαδά είμαστε εξυπνότεροι?
Το ΤΕΕ βοηθάει τους νέους μηχανικούς ή το μόνο που ξέρει είναι να βγάζει στατιστικά για την ανεργία και να λέει ότι είναι στα ύψη για τους νέους μηχανικούς…!!!!
Πάντως εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα με αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει. Ολα τα κτίρια θα βγούνε Α κλάσης!!!!!!! Ο επιθεωρητής θα ελέγχει το σπίτι που εφτιαξε ο ίδιος.!!!!!
Κρίμα ήταν μία ευκαιρία για λίγη σοβαρή δουλειά…..
Αγαπητοί συντάκτες αυτού του φοβερού σχεδίου ΠΔ που αφορά τους ενεργειακούς επιθεωρητές κτηρίων θα ήθελα πραγματικά να σας ρωτήσω αν έχετε την δυνατότητα να σκέπτεστε αυτόνομα και να διατηρείτε τις προσωπικές σας ελευθερίες στο ακέραιο.Δεν είναι δυνατόν να ακούμε τον πρωθυπουργό της χώρας απ τη μια να διατυμπανίζει ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως η εφαρμογή της ισονομίας και ισοπολιτείας σαυτη τη χώρα και να έρχεστε ταυτόχρονα εσείς απ τη άλλη και με πράξεις να δηλώνετε ακριβώς το αντίθετο.
Γιατί πως αλλιώς μπορεί να μεταφραστεί το τερατούργημα που δώσατε για δημόσια διαβούλευση εκτός κι αν νομίζετε ότι υπάρχουν ηλίθιοι συμπολίτες σας που μπορείτε να τους εξαπατήσετε.Πως είναι δυνατόν να ρυθμίζετε με 2 μέτρα και 2 σταθμά την δυνατότητα να επιθεωρούν τα κτήρια απόφοιτοι ΤΕΙ και Πολυτεχνικών σχολών τη στιγμή που δεν φροντίσατε πρώτα να ενημερωθείτε για το ποιοί κατ εξοχήν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για κάτι τέτοιο?Ποιοί είστε εσείς που στερείτε τη δυνατότητα απο τους καθ ύλην αρμόδιους να κάνουν αυτό που πραγματικά διαδάχθηκαν και τους παραπέμπετε να εξετάζονται απο το ΤΕΕ του οποίου οι συντεχνιακές αντιλήψεις δείχνουν να σας περιβάλλουν?
Μη μπορώντας να παρακολουθήσω κάν τη σκέψη σας και τις προσβλητικές σας αναφορές σας καλώ να αποσύρετε το έκτρωμα που αναρτήσατε και να λάβετε υπόψιν σας τις αποφάσεις του ΣΑΤΕ που είναι το αρμόδιο όργανο να αποφανθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια οι προυποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να αναλάβει κάποιος την ενεργειακή κτηριακή επιθεώρηση και να μην λαμβάνετε ραβασάκια για διάβασμα ούτε να βάζετε τις ίδιες κασέτες να παίζουν.Δείξτε ότι επιθυμείτε να συγκρουστείτε με τις συντεχνιακές αντιλήψεις που έχουν οδηγήσει τον τόπο στη σημερινή του κατάσταση και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων τιμώντας την εμπιστοσύνη που σας έδειξε ο ελληνικός λαός όταν σας ψήφιζε εμπιστευόμενος τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Ως αποφοιτος μηχανικός ΤΕΙ και τελειοφοιτος μηχανικός ΑΕΙ ανακαλύπτω πως τα λάθη των συντακτών αυτού του σχεδίου και η μανία τους να πρωτοτυπήσουν σε θέματα που δεν γνωρίζουν (όπως το παρόν) καταφέρνουν να βάζουν αντιμέτωπες επαγγελματικές ομάδες χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό αφού μάλλον ο κοινός τόπος των περισσότερων διαμαρτυριών έχει κατά βάθος να κάνει με το γεγονός ότι η ανεργία σε όλους τους μηχανικούς γενικά γιγαντώνεται.
Αλλιώς πως εξηγείται τόσο ενδιαφέρον για εργασία που αποζημιώνεται τόσο φθηνά που όλοι γνωρίζουν ότι θα καταντήσει να μην εκτελείται σωστά, να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και η οποία θα διενεργείται από νέους και φθηνά αμοιβόμενους μηχανικούς που θα δουλεύουν για λογαριασμό κάποιων παλαιών «διαπιστευμένων» ενεργειακών επιθεωρητών ή εταιρειών που το μόνο που θα κάνουν είναι να πληρώνονται για την υπογραφή τους ενώ άλλοι θα κάνουν τη δουλειά αυτών?
Σε κάθε περίπτωση αφού πρέπει να γίνει επειδή είναι υποχρέωση της χώρας μας και όχι επειδή ξαφνικά μας έπιασε ο πόνος για την κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια τουλάχιστον ας ακολουθήσουμε τους πρωτοπόρους σε αυτό το θέμα όπως είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προαπαιτούμενη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και διαπίστευση μέσω αδιάβλητων εξετάσεων με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Ούτε τσακωμοί για τα χρόνια προϋπηρεσίας, ούτε για την ειδικότητα καθενός, ούτε για το αν ανήκει στο ΤΕΕ ή όχι ούτε αν είναι ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Η συζήτηση για το ποιός μπορεί να κάνει τη δουλειά γενικά ή να την κάνει καλύτερα είναι θέμα ειδίκευσης, αξιολόγησης και αγοράς.
Εξαίρεση θα μπορούσε ίσως να είναι μόνο όσοι έχουν αποκτήσει ειδίκευση και το δικαίωμα της ενεργειακής επιθεώρησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι οποίοι το μόνο που ίσως να χρειάζονται να είναι μία πιθανή προσαρμογή στον ελληνικό ΚΕΝΑΚ καθώς όπως γνωρίζουμε κάθε χώρα ακολουθεί έναν δικό της τρόπο υπολογισμού βασιζόμενη σε προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερες συνθήκες της μοντέλα που όλα όμως ξεκινούν από ίδιες ή παρόμοιες οδηγίες. Ποιός μπορεί να τους αρνηθεί την ειδική γνώση που κατέχουν?
Υπάρχουν πολλοί νέοι άνεργοι επιστήμονες και μηχανικοί που είμαι σίγουρος θα μπορούσαν να κάνουν, με την ανάλογη εκπαίδευση, πολύ καλύτερα την επιθεώρηση από κάποιους άλλους παλαιούς μηχανικούς που έχουν ασχολήθει με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό το αντικείμενο.
Όπως υπάρχουν και μηχανικοί με εμπειρία που θα πρέπει ίσως να αποδείξουν τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες τους στη συγκεκριμένη εργασία αφού θα είναι και για αυτούς ένα ολοκαίνουργιο πεδίο.
Η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι καθαρά θέμα εμπειρίας ή συγκεκριμένου πτυχίου. Είναι θέμα κατανόησης των προβλημάτων των κτιρίων, επικοινωνίας συνεργασίας με τον ιδιοκτήτη, δυνατότητας παροχής συμβουλών, αξιοπιστίας του ελέγχου και του αποτελέσματος.
Πρόκειται για το αυγό του Κολόμβου για ακόμα μία φορά!
Είμαι νέα αρχιτέκτονας με προυπηρεσία μόλις 1μιση έτος αλλά με μεταπτυχιακό στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχω εξειδικευμένη γνώση πάνω στις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και έχω επισκεφτεί πληθώρα κτιρίων με εφαρμοσμένες λύσεις στον τομέα αυτο (καθώς το μεταπτυχιακό μου ήταν στην Ισπανία, μία χώρα με πρωτοποριακή νομοθεσία στα ενεργειακά ζητήματα). Και δεν τα λεω όλα αυτά με διάθεση αυτοπροβολής(!), αλλά προσπαθώντας να περιγράψω το σημείο που θεωρώ ότι βρίσκεται η αδυναμία του άρθρου αυτού. Καθώς αναρωτιέμαι… Πώς θεωρείται πιο ικανός ένας μηχανικός που έχει 5ετή προυπηρεσία στις μελέτες -που μέχρι τώρα δεν είχαν κανένα ενεργειακό κριτήριο- και όχι κάποιος με εξειδικευμένη γνώση στο αντικείμενο; Πώς γίνεται να λαμβάνεται υπόψιν ως προσόν η προϋπηρεσία και όχι ένα μεταπτυχιακό, που σε οποιαδήποτε εργασία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα πριμοδοτείται; Πώς σ΄αυτή τη χώρα θέλουμε να πάμε μπροστά χώρις να εκμεταλλευόμαστε τη γνώση των νέων ανθρώπων; Πώς θα πάμε μπροστά αποκλείοντας το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, που είναι οι νέοι; Πάλι όλα θα τα πάρουν οι παλιοί μηχανικοί εκμεταλλευόμενοι τους νέους, που αναγκάζονται μετά από τόσα χρόνια σπουδών να είναι άνεργοι ή να δουλεύουν για 700ευρώ;
Επιτέλους κάποιος μερίμνησε ώστε να προχωρήσει το σχέδιο για τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις κτιρίων το οποίο είχε κολλήσει αδικαιολόγητα για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Πολύ σωστό το μέτρο διαχωρισμού δικαιωμάτων σε Α και Β τάξης, καθώς σε όλα τα είδη των μελετών οι διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων έχουν κάποια επιπλέον δικαιώματα. Το να συνέβαινε κάτι άλλο θα ήταν τουλάχιστον άτοπο, άστοχο και παράδοξο.
Για ποιό λόγο όμως δίνονται δικαιώματα μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει 5ετή εργασιακή εμπειρία και ενώ στο προσχέδιο αναφερόταν 3ετή εμπειρία? Οι εξετάσεις απο το ΤΕΕ δεν αποτελούν αδιάσειστο κριτήριο? Θεωρώ πως αδιάβλητες εξετάσεις απο το ΤΕΕ αποτελούν εγγύηση για τη χορήγηση αδείας ενεργειακού επιθεωρητή. Δε νομίζω πως συντρέχει κάποιος λειτουργικός λόγος για την απαγόρευση ενεργειακών επιθεωρήσεων σε μηχανικούς που δεν πληρούν το στενό και αυστηρό όριο των 5 ετών.
Όχι λοιπόν στον παραγκωνισμό νέων διπλωματούχων Μηχανικών έναντι των μεγαλύτερων συναδέλφων. Όχι ένα ακόμα χτύπημα στην ανεργία των νέων Μηχανικών που μαστίζει τον κλάδο μας.
Ναι στο άνοιγμα νέων επαγγελματικών οριζόντων ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ διπλωματούχους Μηχανικούς, για την αποτελεσματική πάταξη της ανεργίας που μαστίζει σε πρωτοφανή ποσοστά στον κλάδο μας.
Καλά εγώ έχω μια μεγάλη απορία! Ο κύριος υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, μετά απο τα 4 χρόνια σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων που έκανε στο ΤΕΙ Πειραιά δεν γνωρίζει τι είναι τα ΤΕΙ? πως ανέχεστε κύριε Μωραΐτη να πετσοκόβουν έτσι τους απόφοιτους των ΤΕΙ ? ΕΚΤΟΣ αν σας τύλιξε και εσάς η συντεχνία ή ντρέπεστε που είστε απόφοιτος ΤΕΙ.
Αξιότιμοι κα Υπουργέ και συνεργάτες,
Κατά την γνώμη μου για ένα διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό αρκεί ένας σαφής τεχνικός οδηγός εκτέλεσης της επιθεώρησης για να την φέρει εις πέρας.
Με το δίπλωμα μηχανικού και μόνο θα έπρεπε να μπορεί να γραφτεί στο μητρώο , με ευθύνη του να διεξαγάγει τις μελέτες και να είναι υπόλογος για αυτές σαν υπεύθυνος μηχανικός με ποινή διαγραφής από το μητρώο σε περίπτωση ανεπάρκειας.
Σαν μηχανολόγος μηχανικός (και μάλιστα του πρώην Τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων) ,
Αδυνατώ να καταλάβω πώς η πολιτεία με εμπιστεύεται να εκπονήσω μελέτη πχ κεντρικής θέρμανσης κτηρίου και να εποπτεύσω την εγκατάσταση, αλλά απαιτεί να περάσω απο σεμινάρια για να υπολογίσω την ενεργειακή της απόδοση…
Με το ίδιο επιχείρημα, η απαίτηση εμπειρίας αποτελεί σχήμα οξύμωρο και κατάφωρη αδικία έναντι των νέων συναδέλφων που ψάχνουν για μια αρχή στον χώρο.
Ώς εκτούτου συμφωνώ απόλυτα με παραπάνω σχόλιο ότι με το παρόν αλλά άθρο προσωρινής άδειας αλλά και με το σχέδιο διατάγματος που περιγράφει τα προσόντα «επωφελούνται οι παλιοί μηχανικοί στο άνοιγμα της αγοράς». Κρίμα!
Συνοψίζοντας ,
Θεωρώ ότι ένας μηχανολόγος μηχανικός πρέπει να μπορεί να γράφεται χωρίς άλλη προυπόθεση στα μητρώα επιθεωρητών .
Τα σεμινάρια, ή μάλλον καλύτερα οι εξετάσεις, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους θετικούς κλάδους (τοπογράφους, φυσικούς, μαθηματικούς) να γραφτούν στο μητρώο.
Τέλος, θα πρέπει να διερευνηθούν οι αναφορές που βλέπω εδώ στην διαβούλευση για «περίεργη καθυστέρηση και δυσλειτουργία» αυτών των σεμιναρίων του ΤΕΕ. Είναι κρίμα να πέφτει τόσο πολύ η ποιότητα και αξιοπιστία των υπηρεσιών του ΤΕΕ.
Σας ευχαριστώ
Καλή επιτυχία.
πως είναι δυνατόν τον τίτλο του «ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ» να τον φέρει υπομηχανικός ΚΑΤΕΕ με 3 έτη σπουδών!!!!!!
Θέμα: «Απαράδεκτο Σχέδιο ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές»
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις όλων των Φορέων του Κλάδου μας, και το γεγονός ότι ήδη υπάρχει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και έχει λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, το Σχέδιο που δόθηκε εχθές στη δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τους όρους πιστοποίησης των ειδικευμένων ενεργειακών επιθεωρητών, αγνοεί τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 και υποτιμά ολόκληρη την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας.
Την ίδια στιγμή που η χώρα μας αναγνωρίζει τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ τυγχάνουν ντροπιαστικά ρατσιστικής αντιμετώπισης.
Την ίδια στιγμή που ξεκινά η συζήτηση για απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και την ίδια στιγμή που το ΤΕΕ καταγγέλλεται για παλαιολιθική και σκληρά συντεχνιακή στάση απέναντι στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Παιδεία και την Αγορά, είναι προκλητικό να ορίζεται αυτό ως διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης.
Σήμερα το ΤΕΕ λειτουργεί αποκλειστικά ως συνδικαλιστικός φορέας προάσπισης των συντεχνιακών συμφερόντων των αποφοίτων του Πολυτεχνείου και των Πολυτεχνικών Σχολών.
Επίσης με ποιο σκεπτικό οι Μηχανικοί ΤΕ δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης Άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Β΄ τάξης;
Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα Ανώτατα Ιδρύματα είναι προσβλητικό να απαιτούνται 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην Α΄ Τάξη για να αποκτήσει ο Μηχανικός ΤΕ Άδεια Β΄ Τάξης ύστερα μάλιστα από έγκριση του ΤΕΕ!!!
Γνωρίζετε ότι τα Τμήματα Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Δομικών και Ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ κάνουν πολύ περισσότερα μαθήματα σχετικά με την Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού από αρκετές από τις Πολυτεχνικές Σχολές;
Είναι προφανές ότι αυτός που επιμελήθηκε το Σχέδιο του ΠΔ είναι μέλος του ΤΕΕ και ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συντεχνιακό του συμφέρον και όχι για την ορθή εφαρμογή της Σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στη Χώρα μας.
Άλλωστε το όριο των 1000 τ.μ. στην Α΄ τάξη, είναι τόσο χαμηλό που κάνει εξόφθαλμη την προσπάθεια να μείνουν όλοι οι Μηχανικοί ΤΕΙ εκτός αγοράς.
Πως είναι δυνατόν να εκχωρείτε στο ΤΕΕ το δικαίωμα να είναι αυτός ο Φορέας που θα εγκρίνει τα σχετικά σεμινάρια και θα διενεργεί εξετάσεις;
Επίσης προκλητική είναι η σύνθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.). Είναι απαράδεκτη η πρόταση να αποτελείται μόνο από μέλη ΤΕΕ!!!
Με ποιο σκεπτικό οι εκπρόσωποι των Υπουργείων προτείνεται να είναι βαθμού Α΄ κατηγορίας ΠΕ και όχι και ΤΕ;
Γιατί αψηφάτε τους Νόμους και υποτιμάτε έτσι τους ΤΕ υπαλλήλους;
Γιατί μιλάτε μόνο για εμπειρογνώμονες μέλη ΤΕΕ και όχι και μέλη ΕΕΤΕΜ (Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας Μηχανικών ΤΕΙ);
Γιατί προτείνετε μόνο καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών και όχι και καθηγητές ΤΕΙ;
Γνωρίζετε τη δουλειά και το ερευνητικό έργο σειράς καθηγητών ΤΕΙ, όπως του κου Καλδέλη στο Εργαστήριο Ηπίων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά και του κου Καπλάνη στο αντίστοιχο Εργαστήριο του ΤΕΙ Πάτρας; Γιατί υποτιμάτε έτσι την Τεχνολογική Εκπαίδευση;
Είναι προφανές ότι εάν το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρήσει χωρίς αλλαγές για να εκδοθεί σε ΠΔ, θα προσβληθεί από εμάς τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι ανακόλουθο με την υπόλοιπη Νομοθεσία της χώρας μας και δεν τηρεί την αρχή της «Ισότητας» και της «Ισονομίας» για το μισό και πλέον δυναμικό των Μηχανικών της χώρας.
Γιατί δεν αναζητήσατε το σχέδιο του ΠΔ στο οποίο είχε καταλήξει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ύστερα από πολύμηνη διαβούλευση;
Μας προκαλεί πραγματικά αίσθημα ντροπής και απογοήτευσης η εικόνα μιας νέας Πολιτικού που λειτουργεί όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την αρχή της Ισότητας μεταξύ των Πολιτών αλλά με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων μιας συγκεκριμένης συντεχνίας…
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταλάβετε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΦΑΛΜΑ και την ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ που θα συντελεστούν με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που έχετε δώσει στη δημοσιότητα και θα προχωρήσετε άμεσα στη διόρθωσή του.
Με τιμή
Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ
Τα μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ
Σιάχος Δημήτρης, Αίσωπος Ιωάννης, Τσιρογιάννης Παναγιώτης
Ευθυμιάδης Κων/νος, Ντάκος Χρήστος
«Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων.»
Δηλαδή μιλάμε αποκλειστικά για Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους, Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς. Τα περί Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών τα γράφουν κάποιοι που μάλλον δεν διάβασαν το κείμενο.
Όσο άσχετος είναι ο Αρχιτέκτονας από Η/Μ αλλά τόσο είναι και ο Ηλεκτρολόγος από σχεδιασμό, σκιάσεις κτλ.
Η κόντρα ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι αστεία. Συνάδελφοι είμαστε. Δεν μπορεί όμως να γίνει εξίσωση εν μία νυκτί. Ελπίζω αυτό να είναι κατανοητό. Κάπου θα γίνονται κάποιοι διαχωρισμοί, ορισμένες φορές ενδεχομένως άδικοι σε εργασιακά δικαιώματα αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς οφείλει ο κράτος και το ΤΕΕ να προστατέψει το διπλωματούχο μηχανικό.
Αντε να συμφωνησω οτι οι πανεπιστημονες διπλ. πολ. μηχ. και οι αρχιτεκτονες δεν χρειαζονται σεμιναρεια και αντε να γραφτουν οχι στη Β αλλα και στη Γ στη Δ και στην Ωμεγα κατηγορια , οι διπλ . τοπογραφοι , χημικοι , πολεοδομοι και λοιπες ειδικοτητες απο που μαθανε απο κτιρια ?????????????
Προβλεψη για την ειδικοτητα του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ με τους ενεργειακους που ειναι ακριβως η ειδικοτητα τους θα γινει ?
ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ?
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ
Με λύπη παρακολουθώ τα γεγονότα και τα συντεχνιακά συμφέροντα που αναπτύσσονται, όπου ο καθένας θέλει την πίττα για τον εαυτό του και προσπαθεί να πείσει ότι αυτός και μόνο αυτός είναι ο κατάλληλος για να εκδώσει π.χ. για ένα διαμέρισμα ένα πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
Απορώ όμως γιατί η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα δεν παραδειγματίζεται το γερμανικό μοντέλο????? όπου εφαρμόζετε με επιτυχία η ευρωπαϊκή οδηγία ενεργειακής απόδοσης και της ενεργειακής κατάταξης των κτιρίων.
Για τους μη γνώστες, ας γνωρίζουνε ότι υπάρχει και ευρωπαϊκό σεμινάριο κατάρτισης με πιστοποίηση
http://www.european-energymanager.net/
ακόμη και στην Ελλάδα
http://gr.energymanager.eu/
Σε γενικές γραμμές η πιστοποίηση γίνεται από όλους τους επαγγελματίες που έχουνε σχέση με τον τομέα αυτό, δηλ. μία πιστοποίηση (με βάση στοιχεία κατανάλωσης) είναι εφικτή να γίνει ακόμη και από έναν υδραυλικό ή έναν απλό ηλεκτρολόγο (εφόσον έχει παρακολουθήσει κατάλληλα σεμινάρια και είναι πιστοποιημένος).
Κα Υπουργέ,
Είμαι ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε. με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοκλιματική αρχιτεκτονική και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια (MSc in ENERGY EFFICIENT AND SUSTAINABLE BUILDING – OXFORD BROOKES UNIVERSITY) και πρόσφατα αναγνωρισμένος ως EUROPEAN ENERGY MANAGER μετά από παρακολούθηση αντίστοιχου πανευρωπαϊκού προγράμματος.
Ασκώ το επάγγελμά μου απόλυτα επιτυχημένα εδώ και επτά χρόνια εκπονώντας Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, μελέτες ΑΠΕ και μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας. Σημειώνω ότι μόνο μέσα στο 2009 έχω πραγματοποιήσει περί τις 50 ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα συνοδευόμενες από αντίστοιχη μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας.
Ερωτώ λοιπόν πολύ συγκεκριμένα ποιά είναι τα επιπλέον τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα που έχει ένας απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής και ειδικότερα των τμημάτων Ναυπηγών, Αγρονόμων – Τοπογράφων, Μηχανικών Μεταλλείων, Χημικών Μηχανικών ώστε να του δίνεται η δυνατότητα ενεργειακών επιθεωρήσεων σε κτήρια κάθε χρήσης και απεριόριστων τετραγωνικών ενώ σε εμένα όχι.
Ερωτώ επίσης πώς είναι δυνατόν σύμφωνα με το παρόν προσχέδιο να έχω τη δυνατότητα εκπόνησης μιας ενεργειακής μελέτης για νέο κτήριο χωρίς περιορισμό στη χρήση και τα τετραγωνικά του αλλά να μην μπορώ να το επιθεωρήσω.
Τέλος θεωρείτε λογικό κα. Υπουργέ τα τυπικά προσόντα ενός ενεργειακού επιθεωρητή να προκύπτουν από τον τίτλο του πανεπιστημιακού ιδρύματος στο οποίο φοίτησε και όχι από το πρόγραμμα σπουδών του ? Πιστεύετε πραγματικά ότι ένας μηχανικός ορυκτών πόρων του πολυτεχνείου Κρήτης είναι περισσότερο καταρτισμένος σε ενεργειακά θέματα από έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό του ΤΕΙ Σερρών ?
Με εκτίμηση
Σωτήρης Γ.
Κύριε βασιλειάδη αν και έχετε αντίθετη άποψη από την δική μου την εκφράζετε με ευγενικό τρόπο και σε συνδυασμό και αυτό το είστε μέλος τις αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με κάνει να πιστεύω ότι θα βρεθεί κοινός τόπος ώστε να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα στη σχέση των μηχανικών ΤΕΙ και μηχανικών πολυτεχνείων .Θα σταθώ όμως σε μια φράση σας …….Οι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν κάθε δίκιο να εξανίστανται αλλά νομίζω ότι το πράττουν με λάθος τρόπο. Είναι προφανές ότι η λογική που εκφράζουν του τύπου τα κάνω όλα και συμφέρω θα βρίσκει διαρκώς αντίθετους τους μηχανικούς….
Το τα κάνω όλα και συμφέρει να ψάξετε να το βρείτε στα μέλη σας που έχουν
Ε.Δ. επί πάντως επιστητού. Π.χ. Εγώ είμαι πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός δομικών έργων και μετά από 4χρονια σπουδές έχω το δικαίωμα να ασκώ το επάγγελμα του μηχανικού μόνο για τα οικοδομικά έργα και αυτό ανάλογα με τα κέφια του εκάστοτε υπαλλήλου . Εν αντιθέσει ο αντίστοιχος διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός με 5 έτη σπουδών ,έχει δικαίωμα ασκήσεις του επαγγέλματος του μηχανικού σε πλήθος ειδικοτήτων μηχανικών :
1. οικοδομικά έργα
2. έργα οδοποιίας
3. υδραυλικά έργα
4. γεωτεχνικά έργα –
5. αυτούσιο το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού καθώς επίσης και
6. αυτούσιο το επάγγελμα του τοπογράφου μηχανικού.
Με λίγα λόγια ένας μικρός ΘΕΟΣ
ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
H κωμωδία με τον «θεσμοθετημένο Τεχνικό Σύμβουλο του Κράτους» συνεχίζεται.
Ολα τα σφάζει,όλα τα μαχαιρώνει το ΤΕΕ.
Και σεμινάρια Ενεργειακών επιθεωρητών κάνει και πιστοποιήσεις και ότι θέλετε δίνει, αρκεί να μην είσαι πτυχιούχος ΤΕΙ σ’υμφωνα με κάποιους «ταλιμπάν» των ΑΕΙ .Αν είσαι απόφοιτος απο Βουλγαρίες,Ρουμανίες,Ιταλίες και όπου επι γής,δεν πειράζει αρκεί να είσαι μέλος του ΤΕΕ.
Ειμαι Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕ με 19 έτη εμπειρία σε μελετες και κατασκευές κτιριακών έργων με ευρύτατο πεδίο αντικειμένου ,απο απλές αποθήκες μέχρι υδροηλκτρικούς σταθμούς παραγωγής , βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια, ξενοδοχεία , κατοικίες κλπ.
Παραλληλα είμαι και εργολήπτης με πτυχίο 2ης τάξης.
Δεν επιθυμώ να πιστοποιηθώ απο το συντεχνιακό μαγαζάκι που λέγεται ΤΕΕ, αλλα απαιτώ να πιστοποιηθώ απο οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή.
Παρα πολλοί συνάδελφοι των ΑΕΙ είναι άξιοι και πολύ καλά μυαλά.
Εξ’ίσου αρκετοί όμως βρίσκονται σε μαύρο σκοτάδι και σε πολλές περιπτώσεις τους ξελασπώνουμε εμείς οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ.
Και η μεγαλύτερη απορία που έχω όλα αυτά τα χρόνια ,είναι πως το ΤΕΕ με τετοιο μπάχαλο που επικρατεί στις τάξεις του (Πολιτικοί υπογράφουν αρχιτεκτονικά,Η/Μ κλπ.,Αρχιτέκτονες υπογράφουν Στατικά,Τοπογραφοι υπογράφουν και Αρχιτεκτονικά και Στατικά ,Πολεοδόμοι δεν υπογράφουν Τοπογραφικά)έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι υπο τον έλεγχό του ,ενώ επίκειται απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και ελέυθερη έλευση των κοινοτικών .Τότε θα ξεκαθαρίσει η ήρα απο το σιταρι και ο κάθε κατεργάρης θα καθισει στον πάγκο του.
Γιατί οι επιθεωριτές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει αντιστοιχία των πτυχίων τους παρ’ολλω που έχουν ισοτιμία? Με ένα τέτοιο καθεστός, αποκλείεται επιστημονικό προσωπικό χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο.
Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το νομοσχέδιο έχει ως στόχο τίποτα άλλο παρά να εξυπηρετήσει συντεχνιακές πρακτικές. Ως Υπουργός Περιβάλλοντος υποτίθεται πως θα πρέπει να προασπίζεστε το κοινό καλό και το περιβάλλον αυτής της χώρας και όχι να εξυπηρετείτε το ΤΕΕ. Το ανέφεραν και παραπάνω. Είναι δυνατόν Τοπογράφος Μηχανικός Πολυτεχνείου να είναι ικανότερος στην ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων από ένα Μηχανολόγο Μηχανικό ΤΕ; Είναι το ΤΕΕ ικανό να πιστοποιεί επιθεωρητές χωρίς να κάνει διακρίσεις υπέρ των μελών του; Μπορεί κάποιος να δώσει μία πειστική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα;
Είναι απορίας άξιο πως το σχέδιο νόμου αυτό είναι ίσως χειρότερο από αυτό που ετοίμαζε η ΝΔ. Υποτίθεται πως ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ για να αρθούν οι αδικίες και όχι να ενταθούν. Βλέπετε την αντίδραση του κόσμου από τους έμμεσους και άμεσους αποκλεισμούς από το επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή. Αν έχει νόημα αυτή η διαβούλευση, μετά από τόση δυσαρέσκεια θα πρέπει να αποσυρθεί το παρών σχέδιο νόμου και να επανυποβληθεί διορθώνοντας όλες αυτές τις αδικίες.
Με εκτίμηση,
Talos
Αίσχος
Το σχέδιο Π.Δ. είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΤΕΕ και όλων των παρατρεχάμενων. Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και ώς τέτοιοι αναγνωρίζονται σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Πρέπει να γινει ΑΜΕΣΑ τροποποίηση του Π.Δ. και να δίδεται το δικαίωμα στου μηχανικούς ΤΕΙ για ανεργειακές επιθεωρήσεις παντός τύπου όπως δίδεται στους αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών. Εδώ δεν μιλαμε για κάποια διαδικασία ερευνητικού επιπέδου αλλά για μια επαγγελματική δραστηριότητα που οι πτυχιούχοι μηχανικοί των σχετικών ειδικοτήτων ΤΕΙ μπορούν να την κάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Και δικαιούνται να την κάνουν εφόσον έτσι ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Το παρακράτος της συντεχνίας έβαλε πάλι το χεράκι του. Να μην γίνει δεκτό το Π.Δ. να αποσυρθεί και να τροποποιηθεί αναλόγως.
Εάν Πολυτεχνείο και ΤΕΙ έχουν τα ίδια δικαιώματα, γιατί να πάει κάποιος στο Πολυτεχνείο?
Γιατί να σπουδάσει 5 χρόνια αντί για 3?
Γιατί να πάει στο τόσο πιο δύσκολο Πολυτεχνείο και όχι σε ένα ΤΕΙ?
Σε λίγο θα μας πείτε και ο νοσοκόμος να κάνει χειρουργεία και τη δουλειά του γιατρού. Το ίδιο πράγμα είναι, όσο και να μην το παραδέχεστε. Ένας νοσοκόμος που είναι κάποια χρόνια δίπλα σε έναν γιατρό μπορεί να μάθει τη δουλεία, αλλά πώς να γίνει? Γιατρός δεν είναι και ποτέ δεν θα πήγαινα να χειρουργηθώ σε αυτόν!!! Εσείς?
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑ ΜΗ ΜΕΛΟΣ του ΤΕΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ.
Και ένα παρόλα αυτά του δοθεί το δικαίωμα, τότε να είναι υποχρεωμένος να δίνει το 50% της αμοιβής του (ως τέλος χρήσης υπηρεσιών Μηχανικού) στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ για την ευρωστία του ταμείου.
Επίσης συμφωνώ ότι ο τοπογράφος, ο μεταλλειολόγος κτλ. δεν πρέπει να γίνονται επιθεωρητές.
Δηλαδη όσοι εχουν εμπειρία στην κατασκευή εγεγραμμενοι στο ΜΕΚ δεν έχουν τα προσοντα να πάρουν μέρος κατ’ αρχήν στα σεμινάρια και κατα δεύτερον να εξεταστουν για το αν μπορούν να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές;
Και πειτε μου πότε το ΤΕΕ έγινε η μονη τεχνικη αυθεντια της χώρας;;;
Γιατι μόνο το ΤΕΕ δικαιούται να διεξάγει σεμινάρια;;
ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ειναι ανικανο να διεξαγει σεμιναρια και εξετάσεις;;;
Αφου πλανο όλων εσας ειναι να μην θεωρειται καποιος μηχανικός πέραν του αποφοίτου πολυτεχνείων γιατι δεν καταργειτε τα ΤΕΙ να μην χαντακώνονται τα παιδιά;;;
Ελπίζω η ΕΕΤΕΜ να κοιταξει την νομιμότητα του διατάγματος «σας» και να ελεγξει αν μπορει να προσφυγει στο Ευρωπαικό Δικαιο
Οι των ΤΕΙ θα πρέπει απλά να μπορούνε να συμπληρώνουν κάποια έντυπα, αλλά σε καμία περίπτωση να υπογραφούν και να σφραγίζουν.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΙ….. εξάλλου και οι των ΤΕΙ, πολυτεχνείο ήθελαν να τελειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν.
Ας δώσουνε κατατακτήριες να δούνε τι εστί Πολυτεχνείο.
Όχι όλοι στον ίδιο τρουβα…..
Είμαι φυσικός, με μεταπτυχιακά στις ΑΠΕ και το Περιβάλλον, και διδακτορικό στην ενέργεια. Τους μεταπτυχιακούς τίτλους τους απέκτησα απο Πολυτεχνικές σχολές του εξωτερικού.
Με αυτούς τους τίτλους δεν μπορώ στην Ελλάδα να ασχοληθώ με την ενέργεια η συναφείς τομείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποκλείονται τόσοι πολλοί επιστήμονες (Φυσικοί, Χημικοί, Περιβαντολόγοι κλπ) απο την αγορά εργασίας. Έχει γίνει σημαία και καραμέλα η δια βίου μάθηση, αλλά απο οτι φαίνεται οτι και να μάθουμε εμείς μετά τον πρώτο πανεπιστημιακό τίτλο μας είναι άχρηστο επαγγελματικά.
Ισως να ζητάω παράλογα πράγματα, όταν στο νομοσχέδιο είναι καταφανής η προσπάθεια να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες Μηχανικών Πολυτεχνείου και Μηχανικών ΑΤΕΙ. Είναι η προέκταση μιας κόντρας ωστε οι Μηχανικοί ΑΤΕΙ να είναι πάντα δεύτεροι και οι υπόλοιποι επιστήμονες εξαφανισμένοι.
Με εκτίμηση
Διολέττας Σταμάτης
Το σχετικό άρθρο πάσχει από την άποψη ότι αγνοεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργείας που υπάρχει ανάμεσα στους νέους μηχανικούς. Στην πραγματικότητα δίνει δουλειά σε παλαιότερους μηχανικούς αφού ζητά πενταετή, τουλάχιστο, εμπειρία. Οι νέοι μηχανικοί θα αποχτήσουν το δικαίωμα του Επιθεωρητή Ενέργειας μετά από πέντε χρόνια όταν, δηλαδή, ο μεγάλος όγκος του νέου αυτού εργασιακού αντικειμένου θα έχει εκτελεστεί. Κατά τη γνώμη μου το άρθρο αντιφάσκει με το γενικό πνεύμα που διέπει τα δικαιώματα των μηχανικών επειδή ο υφιστάμενος νόμος θεωρεί κάθε διπλωματούχο μηχανικό ικανό να συντάξει οποιαδήποτε τεχνική μέλετη χωρίς να έχει καμία προηγούμενη εμπειρία. Δηλαδή επιτρέπεται σε νέους μηχανικούς να υπογράφουν τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων αλλά δεν τους επιτέπεται να αξιολογούν την ενεργειακή κατάσταση υφισταμένων κτιρίων. Με άλλα λόγια το μείζον υστερεί έναντι του ελάσσονος. Κατά τη γνώμη μου η εκπαίδευση που θα δώσουν τα σεμινάρια του ΤΕΕ πρέπει να είναι επαρκής ώστε να βρουν αντικείμενο απασχόλησης και οι νεοι μηχανικοί. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι ο διαχωρισμός της άδειας Επιθεωρητή Ενέργειας σε Α΄και Β΄τάξη δε γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια αφού τα κτίρια των 1000 μ2 δεν έχουν ενεργειακά ουσιαστική διαφορά από εκίνα των 1500 μ2, για παράδειγμα. Τέλος, δε διευκρινίζεται αν κάποιος μηχανικός μπορεί να παρακολουθήσει (όχι ταυτόχρονα) και τα τρία εξειδικευμένα προγράμματα του ΤΕΕ που αναφέρονται στο άρθρο 11 του παρόντος.
κ.Υπουργέ,
1) είμαι μηχανικός Τ.Ε. από το 2005 και η αποδεδειγμένη επαγγελματική μου εμπειρία είναι τριών ετών ενώ ο αδερφός μου(για να μη ψάξω μακρυά) είναι μηχανικός Π.Ε.από το 2004 και δεν έχει εργαστεί ποτέ ως μηχανικός! το ΤΕΕ όμως του παρέχει μια εξαετής εμπειρία 2004-2010(από την ημέρα κτήσης του διπλώματος!!!) δίκαιο? εγώ γιατί όχι?
2) επειδή ασχολούμε με θέματα ενέργειας «άκουσα περί ΚΕΝΑΚ» και έψαξα! 350ευρώ η κάθε ενότητα για τα μη μέλη του ΤΕΕ τα σεμινάρια ενεργειακών επιθεωρητών! το γνωρίζετε?
3) σαν μηχανικό δεν με αναγνωρίζει το ΤΕΕ, αν πληρώσω θα με αναγνωρίζει?
4) τί γνώση έχει ένας π.χ. τοπογράφος μηχανικός για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις? μήπως χρειάζετε σεμινάρια?
5) ποιά προσόντα δεν καλύπτει ένας επιθεωρητής Α τάξης σε σχέση με τους επιθεωρητές Β τάξης? αφού έχει κάνει σεμινάρια, έχει δώσει εξετάσεις, έχει πενταετή εμπειρία! πολίτες δύο ταχυτήτων?
εάν πράγματι λαμβάνετε υπόψη τα σχόλια των πολιτών και δεν κλείνετε τα μάτια σας στις συντεχνίες που κυβερνούν τη χώρα θα πρέπει να αναθεωρήσετε κάποια άρθρα.
προτείνω: 1)κοινή εξέταση για όλους, όχι από το ΤΕΕ.(μέσω ΑΣΕΠ ίσως)
2)προτερεότητα στους ανεργους μηχανικούς
3)σεμινάρια επιδοτούμενα για όλους
4)μοριοδότηση μόνο από αποδεδειγμένη εμπειρία
5)πιστοποιητικό σε ένα μόνο τομέα(κλιματισμό, θέρμανση, κτήριο) ανάλογα το τίτλο του μηχανικού
6)δυνατότητα και σε πτυχιούχος θετικών επιστημών π.χ. φυσικούς
7)ιδιαίτερη προσοχή στους κατόχους μεταπτυχιακών
με εκτίμηση Jorgio
Το νομοσχέδιο είναι επιεικώς απαράδεκτο!
1. Απο πού και ως που οι διπλωματούχοι μηχανικοί έχουν δικαίωμα Β τάξης ενώ των ΤΕΙ μόνο στην Α?
2. Με ποίο δικαίωμα θα μας πιστοποιεί το ΤΕΕ , ενώ οι μηχανικοί τον ΤΕΙ έχουν επίσημο φορέα τους την ΕΕΤΕΜ.
Δεν νοείται σε μια σύγχρονη δημοκρατική και ευρωπαϊκή εποχή τα ΤΕΙ να αντιμετωπίζονται σαν κατώτερα ιδρύματα την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη , αλλά και στην χώρα μας με νόμους ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπως και τα πολυτεχνεία. Είναι αδιανόητο οι ηλεκτρολόγοι- μηχανολόγοι- ενεργειακοί μηχανικοί των ΤΕΙ να έχουν περιορισμό στην άδεια , όταν θα δίνεται απλόχερα το απεριόριστο στους διπλωματούχους μεταλλειολόγους-Ηλεκτρονικούς-ηλεκτρολόγους με κατεύθυνση Η/Υ.
Οι πτυχιούχοι μηχανικοί είναι τουλάχιστον ίσοι αν όχι και καλύτεροι στα προγράμματα σπουδών τους σε σύγκριση με τους διπλωματούχους στον ενεργειακό τομέα. Γνωρίζετε κύριοι οτι στα ΤΕΙ διδάσκονται αποκλειστικά το επάγγελμα του μηχανικού ανα ειδικότητα και οχι θεωρητικά και γενικά όπως στα πολυτεχνεία? για κοιτάξτε το πρόγραμμα σπουδών της κάθε ειδικότητας στα ΤΕΙ.
Ήμαρτον πια με αυτή τη καραμέλα των 5ετων σπουδών ! τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα μηχανικών στον κόσμο είναι 4 χρόνια, αυτό δεν σας λέει κάτι?
Παρακαλώ κύριοι του ΠΑΣΟΚ μην κάνετε τα ίδια τραγικά λάθη που έκαναν οι προκάτοχοι σας και πήγαν σπίτι τους. Εμείς όλοι οι μηχανικοί των ΤΕΙ ελπίζουμε οτι δεν υπάρχει κι άλλος Σουφλιάς και στο ΠΑΣΟΚ.
Στο «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό του κτιρίου, στη χωροθέτηση των λειτουργιών στον περιβάλλοντα χώρο και στην ενσωμάτωση παθητικών ηλιακών συστημάτων αντικείμενα που ανήκουν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο των Αρχιτεκτόνων.
Θεωρώ τουλάχιστον παράδοξο στο σχέδιο Π.Δ. για «Ενεργειακούς Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού»να περιλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες Μηχανικών για την ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων.
Ακόμη και εάν ένας Πολιτικός Μηχανικός έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην μελέτη κτιρίων ή ακόμη χειρότερα ένας Τοπογράφος Μηχανικός κλπ αυτό δεν αποδεικνύει από μόνο του ότι έχει εισέλθει στο γνωστικό αντικείμενο του Αρχιτέκτονα και ούτε μπορεί να αποκτήσει αυτή τη γνώση με ένα σεμινάριο λίγων ωρών. Το ίδιο ισχύει και για τα συστήματα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων για τα οποία ο Αρχιτέκτονας, ή ο Πολιτικός Μηχανικός δεν έχουν καμία σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου κλπ αλλά θα μπορούν να εκτελέσουν εργασίες ενεργειακής επιθεώρησης.
Νομίζω ότι πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένες ειδικότητες Μηχανικών που θα μπορούν να εκτελέσουν εργασίες ενεργειακής επιθεώρησης και κάποιες άλλες που θα αποκτούν το δικαίωμα αυτό με προϋποθέσεις π.χ. Πολ.Μηχανικός κάτοχος σχετικού Μεταπτυχιακού διπλώματος.
ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ υποχρεωτικά ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!!!
Επιθεωρητές μόνο τα μέλη του ΤΕΕ!!!
Οι των ΤΕΙ να λογίζονται ως βοηθοί και μόνο.
Ο μόνος αρμόδιος φορέας το ΤΕΕ και μόνο το ΤΕΕ.
Αν είναι δυνατόν να αμφισβητούμε το ΤΕΕ?
Όποιος δεν το αναγνωρίζει ας αλλάξει χώρο.
Όλα τα αντίστοιχα ΤΕΕ των ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ πιο ισχυρά!
Χαιρετίσματα
Το παρόν άρθρο του ΠΔ πρέπει να αλλάξει διότι αποτελεί τομή στα ως προς τι συμβαίνει σήμερα, προοίμιο του τι πρόκειται να επακολουθήσει συνολικά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.
Με τη κίνηση αυτή η κυβέρνηση εγκαινιάζει μια νέα λογική που λέει ότι δεν αρκεί το πτυχίο ή το δίπλωμα για να αποκτήσει κανείς την δυνατότητα να εργαστεί πάνω σε μία δραστηριότητα αλλά χρειάζεται να ξανακαθήσει στα θρανία, να εξεταστεί εκ νέου και κάποιοι που θα διαφεντεύουν το κάθε επιμέρους αντικείμενο, να κρίνουν (με το σταγονόμετρο) αν είναι κανείς «ικανός» να εκτελέσει αυτή την εργασία για να είναι «πιστοποιημένος». Πρόκειται για τη λογική της εξατομίκευσης, του κατακερματισμού και της διαβάθμισης των επαγγελματικώ δικαιωμάτων που το τελευταίο καιρό ακούμε διαρκώς να θέλουν να τον επεκτείνουν «πιστοποιώντας» και άλλες δραστηριότητες.
Αν προχωρήσει το ΠΔ χωρίς να τροποποιηθεί αυτό το άρθρο θα έχουμε ένα πρώτο σοβαρό πλήγμα στην απαίτηση δεκαετιών των μηχανικών που έχουν καταφέρει να έχουν όλα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με μόνη προϋπόθεση το δίπλωμα, με το μόνο που να διαβαθμίζει την δυνατότητα σε ύψος αμοιβής για την ανάληψη κάποιων δραστηριοτήτων (μελέτες και κατασκευές δημοσίων έργων) να είναι ο χρόνος από την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Το παράλογο δε της υπόθεσης είναι ότι μια δραστηριότητα που ήταν η σύνταξη της μελέτης θερμομόνωσης που το κράτος μέσω των πολεοδομιών έχει υποβαθμίσει συνειδητά τα τελευταία χρόνια αλλα που μπορούν μέχρι σήμερα να συντάξουν και να υποβάλλουν για ιδιωτικά έργα όλοι οι διπλ. μηχανικοί ανεξαιρέτου μεγέθος κτιρίου εκτυπώνοντας δεκάδες σελίδες απο λογισμικά που κανείς δεν ενδιαφέρεται να τις ελέγξει, γίνεται με το παρόν ΠΔ ένα τόσο σπουδαίο αντικείμενο που αξιώνει και ειδικό μητρώο που πρόσβαση θα έχει κανείς ύστερα από χρόνια και εξετάσεις. Κατά τη γνώμη μου άλλος ένας λόγος για να μιλάμε αντί για πράσινη ανάπτυξη για «πράσινα άλογα» και «πράσινες business». Προς τι λοιπόν αυτή η νέα σπουδή;
Η επιλογή αυτή αποσκοπεί κατά τη γνώμη μου σε ένα μόνο πράγμα. Στην δημιουργία μιας βιομηχανίας έκδοσης πιστοποιητικών, εταιριών που θα εμπορεύονται όχι μόνο τα πιστοποιητικά αλλά και το πόσο θα εξαναγκάζουν τους πελάτες σε υποχρέωση λήψης μέτρων, την ίδια ώρα που τη λάντζα της δουλειάς θα βγάζουν δεκάδες υπάλληλοι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, με ΔΠΥ ή χωρίς και απλά θα βρίσκεται κάποιος «πιστοποιημένος» για να υπογράφει.
Οι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν κάθε δίκιο να εξανίστανται αλλά νομίζω ότι το πράττουν με λάθος τρόπο. Είναι προφανές ότι η λογική που εκφράζουν του τύπου «τα κάνω όλα και συμφέρω» θα βρίσκει διαρκώς αντίθετους τους μηχανικούς. Εχθροί τους δεν είναι οι μηχανικοί αλλά το ίδιο το κράτος και οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που τους κοροϊδεύουν με μια δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ αφενός και με την νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων από την άλλη που είναι γεγονός ότι τους συμπιέζει αφόρητα και από τις δύο πλευρές.
Τάσος Βασιλειάδης
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ
Αθήνα 14-01-2010
Μα είναι δυνατόν κύριοι να θέλετε να κάνετε αυτή την
ισοπέδωση;
Πρέπει απαραίτητα να λαμβάνεται υπόψη ο τίτλος σπουδών
και η ειδικότητα του μηχανικού για την πιστοποίησή του
ως Ενεργειακός Επιθεωρητής.
Δυστυχώς η προσέγγιση που κάνετε μας οδηγεί εύλογα στούς
εξής προβληματσιμούς :
ή
έχετε άγνοια αυτού που θέλετε να κάνετε
ή
προσπαθείτε να ικανοποιήσετε συντεχνιακά συμφέροντα
Κ. ΚΡΕΣΠΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
Είμαι ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕ.
Ασκώ το επάγγελμα τα 10 τελευταία χρόνια, ως ελεύθερος επαγγελματίας, με επιτυχία και στα πλαίσια σχεδόν της απόλυτης παρανομίας.
Παρανομίας διότι αν και δεν έχω επαγγελματικά δικαιώματα η αγορά με εμπιστεύεται και με εκτιμά, στατιστικά αποδεικνύετε από τα έργα που έχω εκτελέσει.
Στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.
Από τότε που άρχισα τις σπουδές με ρωτούν συγγενής και φίλοι ποιο είναι το αντικείμενο του επαγγέλματός μου?
Μπορεί κανείς, κύριοι νομοθέτες να απαντήσει?
Δεν επιτρέπεται στους νομοθέτες του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν για άλλη μια φορά την πολιτική τον συντεχνιών. Να σας θυμίσω ομιλίες κ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και άλλων βουλευτών στο βήμα της βουλής επί της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επίσης να σας θυμίσω το κύριο σύνθημα του κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΄΄ Πρώτα ο πολίτης’’.
Με τέτοιο μπάχαλο για ποιον πολίτη μιλάμε?
Σχετικά με το θέμα, εκφράζω ανεπιφύλακτα την άποψη μου ότι, καμία ειδικότητα εκτός του ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΑΕΙ + ΑΤΕΙ, δεν είναι κοντά στο αντικείμενο. Δεν χαρακτηρίζω τις άλλες ειδικότητες άσχετοι με το θέμα μόνο για δεοντολογικούς λόγους.
Επιδιώκοντας δικαιοσύνη, προτείνω να περάσουν όλοι, όσοι επιθυμούν να ασκούν το επάγγελμα αυτό από εξετάσεις. Μακριά από ψευδό-σεμινάρια και άλλες τέτοιες δικαιολογίες. Τα ιδιωτικά σεμινάρια και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια βελτίωσης τεχνικού υπόβαθρου, είναι ιδιωτικό δικαίωμα καθενός.
Είσαι ικανός, απόδειξη!
Οι εξετάσεις να διαταχτούν από τις σχολές μας ΑΕΙ + ΑΤΕΙ. Εκτός και εάν τις αμφισβητούμε όποτε δεν έχει νόημα να μιλάμε για πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα.
Τέλος παρακαλώ ας απαντήσει ο νομοθέτης με ποια επαγγελματικά προσόντα οι κύριοι του ΤΕΕ, θέλουν να κρίνουν τους πάντες?
Eχουν μεταπτυχιακές σπουδές ή άλλους διακριτικούς τίτλους στο αντίστοιχο αντικείμενο?
Έχουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία?
Έχουν περάσει από αξιολόγηση?
Ας δοθούν στην δημοσιότητα τα βιογραφικά τους και ας αξιολογηθούν δημοσίως όπως καλή η ώρα γίνετε με κάθε δημόσιο πρόσωπο με πρωτοβουλία της νέας διακυβέρνησης.
Σε όσους διαβάσουν τις απόψεις μου …. ένα ευχαριστώ για τον χρόνο τους …..
Το παραπάνω αρθρό εχεί πολλά κενά και από την αλλή πολλές υπερβολές!
Πως είναι δυνατόν ο μονός φορέας πιστοποίησης να είναι το ΤΕΕ;
Το ΕΣΥΔ δεν προβλέπεται να πιστοποιήσει αλλούς φορείς και αυτοι με την σειρά τους να πιστοποιήσουν προσωπικό;
Δυστυχώς οι συντεχνίες καλά κρατούν στην χώρα μας και από οτι βλέπω όλες οι κυβερνήσεις παραμένουν δέσμιες αυτών.
Καλύτερα πιστεύω θα ήταν να αναρτήσετε για διαβούλευση ενα σχέδιο νόμου με αριστολογίες παρά τον συγκεκριμένο που πολύ απλά εχεί «προαποφασιστεί» ή τελική του μορφή από άλλους.
Συγχαρητήρια και μπράβο σας.
Κύριοι, ΩΣ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΗθΟΙ (Ν. 3549/07 περί Ανωτάτων-ΤΕΙ).
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που αφορά τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στα ΑΤΕΙ υπάρχουν εν λειτουργία τμήματα Ενεργειακής Τεχνολογίας που αποδίδουν στην αγορά εργασίας εξειδικευμένους επιστήμονες στο αντικείμενο που προσπαθεί να ρυθμίσει ακριβώς το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου.
Αυτό του Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Οι παρατηρήσεις μου λοιπόν επί του σχεδίου νόμου έχουν ως εξής:
1. Ζητάω κατοχύρωση του δικαιώματος σύνταξης αυτόνομης ενεργειακής μελέτης κτιρίων για όσους από τους απόφοιτους των ΤΕΙ έχουν διδαχθεί σε προπτυχιακό επίπεδο μαθήματα σε ένα από τους τομείς του Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, Θέρμανση-Ψύξη-Κλιματισμός, Οικοδομική και Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Να σας τονίσω δε ότι μια απλή έρευνα στα προγράμματα σπουδών των ΑΤΕΙ της Ενεργειακής Τεχνολογίας και όχι μόνο, θα σας δείξει ότι δικαιούχοι στην εν λόγω κατηγορία είναι οι Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί Έργων Υποδομής και Πολιτικοί Μηχανικοί Δομικών Έργων καθώς και οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος τουλάχιστον. Πιστεύω ο νομοθέτης να διευρύνει την έρευνα του έτσι ώστε να μην αδικηθεί καμία από τις ειδικότητες των ΑΤΕΙ και να τύχουν όλες τους ισότιμης αντιμετώπισης εντός του υφιστάμενου Συνταγματικού πλαισίου και ορίων δεδομένου του ότι στα ΑΤΕΙ διδάσκονται πολύ περισσότερα μαθήματα σχετικά με την Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού από αρκετές από τις Πολυτεχνικές Σχολές.
2. Επιπλέον ζητάω να κατοχυρωθεί με τον υπό διαβούλευση νόμο ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι σύνταξης ενεργειακών μελετών, κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης κατεύθυνσης μηχανικού, να έχουν παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με τις ενεργειακές μελέτες και να έχουν περάσει εξετάσεις από το ανεξάρτητη επιτροπή του ΥΠΑΝ. Το ΤΕΕ που ορίζεται στο σχέδιο νόμου επιβάλλεται να εξαιρεθεί δεδομένου ότι πρόσφατα σε συνέντευξη του προέδρου του κου Αλαβάνου, στην οποία παρουσιάσθηκε με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ, δια του ποιο επίσημου τρόπου το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ζήτησε είτε να καταργηθούν τα Ανώτατα-ΤΕΙ είτε να επιστρέψουν στο καθεστώς των Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της δεκαετίας του 1960. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεσθε, εύκολα νομίζω, ότι δεν μπορεί να υπολογισθεί ως αντικειμενικός και αμερόληπτος εξεταστής Μηχανικών που κατέχουν πτυχίο ΤΕΙ.
3. Ζητάω όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι σύνταξης ενεργειακών μελετών να έχουν 3ετή εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, ή έχουν μεταπτυχιακές σπουδές σε ενεργειακά θέματα κτιρίων.
4. Στο προσχέδιο του ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές προβλέπεται η δυνατότητα για τους Μηχανικούς ΤΕ να ορίζονται Ενεργειακοί επιθεωρητές Α’ τάξης για κτίρια έως 1000 τετραγωνικά μέτρα. Δεδομένου του ότι ο Νόμος προβλέπει απαίτηση επιθεωρήσεων για κτίρια Νέα (κατοικία) και με ή Υφιστάμενα ΑΝΩ των 1.000 τμ κάνει σαφή την πρόθεση του υπουργείου σας και του συντάκτη του νόμου να αποκλείσει όλους τους Μηχανικούς ΑΤΕΙ από την αυτόνομη σύνταξη ενεργειακών μελετών. Ως εκ τούτου η όλη ρύθμιση/πρόβλεψη θα πρέπει να αφαιρεθεί.
5. Είναι αδιανόητο και παράνομο σε σχέδιο νόμου δημοκρατικής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρούνται αποκλεισμοί από την αγορά εργασίας εξειδικευμένων Μηχανικών ΤΕΙ δεδομένου ότι το γνωστικό αντικείμενο του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου εμπίπτει απολύτως εντός των ορίων των προγραμμάτων σπουδών τους. Έτσι όλοι μας θα περιμένουμε να δούμε πως άλλες ειδικότητες, οι διπλωματούχοι Μεταλλειολόγοι και Τοπογράφοι για παράδειγμα, μέλη ΤΕΕ, που δεν έχουν περισσότερα προσόντα από τους αποφοίτους ΑΤΕΙ θα εμπλακούν με το αντικείμενο του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου. Ως εκ τούτου το όριο της πενταετίας για την κατοχύρωση της ιδιότητας του Επιθεωρητή Β’ τάξης θα πρέπει να καταργηθεί και να μην υπάρχει στη τελική μορφή του νομοσχεδίου.
6. Ο διαχωρισμός των επιθεωρητών σε Α’ και Β’ τάξη επιβάλλεται να καταργηθεί δεδομένου ότι το ουσιαστικό αντικείμενο που προσπαθεί να ρυθμίσει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αποτελεί το κυρίαρχο γνωστικό αντικείμενο των σχολών ΑΤΕΙ που ενδεικτικά αναφέρονται στην παράγραφο 1 παραπάνω. Η κοινή τριετής εμπειρία που προτείνω και για τις δύο συνιστώσες της Ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, Πανεπιστήμια και Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα είναι αρκετή για την ομαλή είσοδο έμπειρων στελεχών στην συγκεκριμένη αγορά εργασίας.
7. Ζητάω την κατάργηση όλων των ορίων που δεν είναι συμβατά με την εξειδίκευση των αποφοίτων ΑΤΕΙ επί των ενεργειακών μελετών και επιθεωρήσεων. Το αίτημα μου αυτό βασίζεται στην επιβεβλημένη αυτόνομη πρόσβαση των αποφοίτων ΤΕΙ στο επάγγελμα που εξειδικευμένα σπούδασαν λόγω του Ν. 3549/07 περί Ανωτάτων-ΤΕΙ.
8. Το σκεπτικό του υπουργείου σας καθώς και του συντάκτη του σχεδίου νόμου ώστε οι εκπρόσωποι των Υπουργείων να είναι βαθμού Α΄ κατηγορίας ΠΕ και όχι και ΤΕ είναι ανεπαρκές και εκτός απαιτήσεων της αγοράς. Πιστεύω να καταλαβαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι αντιπρόσωποι του 50% του ανθρώπινου δυναμικού των μηχανικών της χώρας. Ως εκ τούτου η σύσταση της επιτροπής θα πρέπει να αναμορφωθεί σε ποσοστό 50%-50% για Διπλωματούχους Μηχανικούς και Πτυχιούχους Μηχανικούς
9. Η ορολογία σας για εμπειρογνώμονες μέλη ΤΕΕ μόνο, αποκλείοντας ταυτόχρονα τα μέλη της ΕΕΤΕΜ (Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας Μηχανικών ΤΕΙ) είναι τραγικά ατελής δεδομένου ότι σε μία δημοκρατική Ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να μην σέβεται μια μεγάλη κοινωνική ομάδα και τις ανάγκες της όπως είναι αυτή των Πτυχιούχων Μηχανικών. Και αυτό για πολλοστή φορά στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου. Ζητάω λοιπόν να προβλεφθούν σαν εμπειρογνώμονες οι καθηγητές Πολυτεχνείων σχολών και των σχολών ΑΤΕΙ με την προϋπόθεση ότι το ερευνητικό έργο τους να είναι σχετικό με αυτό του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου. Ήδη για τα ΑΤΕΙ, και χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, θα μπορούσα να σας προτείνω δύο σημαντικές προσωπικότητες όπως τον κο Καλδέλη και κο Καπλάνη των Εργαστηρίων Ηπίων Μορφών Ενέργειας των ΑΤΕΙ Πειραιά και Πάτρας αντίστοιχα. Φαντάζομαι ότι εσείς με την δύναμη και την πληρότητα τψν υπηρεσιών του Υπουργείου σας θα μπορέσετε να βρείτε πολύ περισσότερους.
Κλείνοντας, σας δηλώσω ότι ο κλάδος θα περιμένει να δει την τελική μορφή του νομοσχεδίου για να σας κρίνει δεδομένου ότι το υπό διαβούλευση θέμα είναι ακριβώς εντός των προγραμμάτων σπουδών των Δημοσίων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που αποφοιτήσαμε.
Άδειες ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ, θα πρέπει να δίνονται μόνο σε απόφοιτους ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.
Οι υπόλοιποι από τα ΤΕΙ να είναι βοηθοί και να συνεπικουρούν.
Δεν θα γίνουν όλα ίσα και όμοια σε αυτό το κράτος. Άλλο Πολυτεχνείο και άλλο ΤΕΙ!!! Δεν καταλαβαίνεται το αυτονόητο? ΕΛΕΟΣ!!!!
Στη χώρα μας και σε επίπεδο Ανώτατης εκπαίδευσης υπάρχουν αρκετά τμήματα συναφή με το επάγγελμα του Ενεργειακού Επιθεωρητή. Τέτοια τμήματα είναι της Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και των Χημικών Μηχανικών αλλά και κάποια άλλα.
Όμως αυτό που ειναι πιο εξειδικευμένο είναι το τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας που βγάζει Ενεργειακούς Μηχανολόγους και Ενεργειακούς Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΤΕ.
Με το παρόν σχέδιο Π.Δ που έχετε θέσει σε διαβούλευση παραβιάζετε ολόκληρη την εκπαιδευτική νομοθεσία αλλά και το άρθρο 4 του Συντάγματος μιας και δίνετε τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα του Ενεργειακού Επιθεωρητή άνθρωποι χωρίς στοιχειώσεις γνώσεις ενεργειακών διαδικάσιών. Πώς είναι δυνατόν ένας Διπλ. Τοπογράφος Μηχανικός να προχωρήσει σε ενεργειακή επιθεώρηση Εγκαταστάσεων Κλιματισμού που κατά το νόμο είναι Μηχανολογική, τη στιγμή που δεν γνωρίζει ούτε καν τις βασικές αρχές των συστημάτων κλιματισμού. Αυτό είναι καθαρά παράνομο και προσβάλλει όλη τη κείμενη νομοθεσία.
Επίσης προτείνετε απίστευτα πράγματα όπως το διαχωρισμό των κτιρίων σε αυτά μέχρι 1.000 μ2 και σε αυτά που είναι μεγαλύτερα. Δηλαδή εαν ένα κτίριο στην άδεια του φαίνεται 1002 μ2 τότε διαφέρει στην ενεργειακή επιθεώρηση??!!!
Τέλος αφού αγνοείτε τους Ν.2916/01 και Ν.3549/07 προχωρείτε στο διαχωρισμό των πτυχιούχων ΤΕΙ από τους Διπλ. των Πολυτεχνείων σε τέτοιο βαθμό που να προσβάλετε την νομοθεσία. Απο που προκύπτει ότι οαπόφοιτος του τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας για παράδειγμα που είναι εξειδικευμένος Μηχανικός σε θέματα ενέργειας χρειάζεται τόσες ώρες σεμινάρια και εξετάσεις ενώ ο Τοπογράφος του Πολυτεχνείου όχι? Εξετάσατε το πρόγραμμα σπουδών του εν λόγω τμήματος? Για δείτε το λίγο: http://www.et.teiath.gr
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και στην υποχρεωτική μας εξέταση από το ΤΕΕ. Από πότε το κράτος εκχωρεί δικές του αρμοδιότητες σε ΝΠΔΔ το οποίο είναι συνδικαλιστικός φορέας των αποφοίτων των Πολυτεχνείων? Με βάση πια διάταξη εξουσιοδοτείστε να νομοθετήσετε δια της κανονιστικής οδού γι’ αυτό το πράγμα? Να το φέρετε στη βουλή εαν θελετε και φυσικά να πάρετε και τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων Υπουργείων οπως το ΥΠΕΠΘ.
Θεωρώ ότι τα σχόλια όλων θα ληφθούν υπόψη
Με εκτίμηση
Θεωρω απαραδεκτο το άρθρο 6 για την περιπτωση μου!!!!
Απεκτησα τον τίτλο του Ενεργειακου Επιθεωρητη στη Γερμανία απο πιστοποιημενο Φορεα, και συγκεκριμενα απο την TUEV -Γερμανιας (ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΤΕΟ).
Πληρωσα σχεδον 2.000 Ευρω και θεωρω το επιπεδο αρκετα υψηλο.
Η υποχρεωτικη φοιτηση ήταν 200 ωρων τουλαχιστον.
Ειμαι αρχιτέκτονας μηχανικός με εμπειρία ανω των 5 ετών στην Ελλάδα και αλλα τοσα στο εξωτερικό.
Κατεχω την άδεια ασκησης επαγγέλματος τόσο την ελληνική όσο και την αλλοδαπή.
Δεν καταλαβαίνω γιατι πρέπει να ξαναδώσω εξετάσεις στο ΤΕΕ? Και πότε θα πάρω σειρά προτεραιότητας??
(Τελικά καλυτερα ειναι να μεταναστευσουμε οι Ελληνες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα να έρθουν οι αλλοδαποί που μοριοδοτουνται στο δημόσιο με κοινωνικά κρητήρια.)
Μύνημα προς την Υπουργό:
Μηχανικοί που ηδη κατεχουν την αδεια του Ενεργειακου Επιθεωριτη απο χωρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίζονται τα πτυχία τους.
Σε περίπτωση που δεν αλλάξει η παράγραφος του άρθρου 6 θα αναγγαστώ να επικαλεστω τη βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη.
Εκτός αυτού το ΤΕΕ δεν μπορεί αυτη τη στιγμη να καλυψει τις ανακγες για εκπαιδευση των Ενεργ. Επιθεωρητων.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που δίνεται σε δημόσια διαβούλευση το εν λόγω
νομοσχέδιο.
Υπάρχουν όμως ασάφειες στη διατύπωση της παραγράφου περί εμπειρίας –Β ΙΙ- οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν.
Σας παραθέτω το σχολιασμό μου λεπτομερειακά:
«Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων….»
Δίδεται η εντύπωση ότι αυτήν την εμπειρία που απαιτείται την έχουν μόνο οι συνάδελφοι που είτε εργάζονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα είτε στον ιδιωτικό τομέα στις μελέτες. Με άλλα λόγια εξαιρούνται προς το παρών όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την κατασκευή και τις επιβλέψεις.
«…., συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων,»
Αφήνει να εννοηθεί ότι όσοι μηχανικοί έχουν ασχοληθεί με ΗΜ συστήματα – εγκαταστάσεις για πέντε χρόνια πληρούν τους όρους. Άρα, συνεπάγεται ότι οι ειδικότητες των ΗΜ μηχανικών, είτε έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη και είναι εγεγραμένοι στις αντιστοιχες κατηγοριές της ΓΓΔΕ είτε έχουν ΜΕΚ Β Ηλεκρομηχανολικά αυτόμοτα πληρούν τους όρους.
«…. ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων.»
Η ενασχόληση κάποιου με τις παραπάνω εργασίες θεωρώ ότι είναι δύσκολη δεδομένης της μη εφαρμογής του θεσμού των ενεργειακών επιθεωρήσεων στην Ελλάδα μέχρι στιγμής. Άρα με προβληματίζει το κατά πόσο αντικειμενική / αληθινή μπορεί να είναι η προσκόμιση μιας τέτοιας εμπειρίας στην παρούσα φάση. Γίνεται βέβαια κατανοητό ότι εφόσον εφαρμοσθεί ο θεσμός και μετά την πάροδο χρόνων (δηλ. τουλάχιστον πέντε) θα μπορούν άτομα που δουλεύουν δίπλα σε ενεργ. επιθεωρητές να λαμβάνουν από αυτούς την σχετική εμπειρία (ελπίζω βέβαια να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο της εξαγοράς εμπειρίας!!!).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Όπως γίνεται κατανοητό η παραπάνω παράγραφος περί εμπειρίας έχει αποκλείσει αδίκως όλους τους οικοδόμους μηχανικούς (πολ. μηχανικούς, αρχιτέκτονες, τοπογράφους, μηχανικούς δομικών έργων) οι οποίοι εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα (είτε στην κατασκευή είτε στην επίβλεψη των κατασκευών). Θεωρώ ιδιαίτερα άδικο ένας οικοδόμος μηχανικός, με ΜΕΚ Β στα οικοδομικά και άνω (άρα και τουλάχιστον 5ετή εμπειρία αναγνωρισμένη από τη ΓΓΔΕ-ΥΠΕΧΩΔΕ), να αποκλείεται από τον παραπάνω θεσμό (ή αντίστοιχα ένας επιβλέπων για πέντε και άνω χρόνια). Θα πρέπει επομένως, να διαμορφωθεί η αρχή της παραγράφου ως εξής:
«Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ κτιρίων….»
Θεωρώ ότι οι συντάσσοντες της παραπάνω παραγράφου δεν είχαν λάβει υπόψη τους την παραπάνω ανάλυση οπότε και θα υπάρξει η προτεινόμενη συμπλήρωση ώστε να μην αποκλείονται μηχανικοί και ειδικότητες άδικα από έναν καινούργιο θεσμό.
Σας ευχαριστώ.
1. ΓΙΑΤΊ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ (ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α.Π.Ε. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ?
ΤΟ ΚΑΠΕ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟΥΣ?
2. ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ (Π.Χ.ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) ΑΦΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ & ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ.
3. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ? ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΥΔ (Π.Χ. ΕΒΕΤΑΜ) ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ?
Η ενεργειακή επιθεώρηση λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε μηχανικούς με ειδικότητα σχετική με αυτές τις εγκαταστάσεις.
Πως ένας τοπογράφος μηχανικος θα επιθεωρήσει ένα σύστημα κλιματισμού όταν δεν έχει διδαχτεί ποτέ κάτι σχετικό με αυτό το αντικείμενο. Ομοίως οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες πρέπει να εξαιρεθούν από την επιθεώρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων γιατί δεν διδάχτηκαν σχετικά με αυτές ούτε ασχολήθηκαν επαγγελματικά με τη μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη λειτουργίας και προληπτική συντήρηση αυτών.
Θεωρώ ότι είναι προβλητικό και εντελώς απλοποιητική μια τέτοια ισοπέδωση και εξίσωση όλων των μηχανικών. Πως ένας τοπογράφος μηχανικός είναι ποιο καλός γνώστης από έναν τεχνολόγο μηχανολόγο μηχανικό;;;
Αν είναι δυνατόν!
Εγώ προσωπικά αρνούμαι να πάρω μέρος σε αυτή τη φαρσοκωμωδία του ΤΕΕ και του υπουργείου περιβάλλοντος για τους παρακάτω απλούς λόγους.. 1)Αρνούμαι να εξεταστώ από ένα φορέα που δε με αναγνωρίζει σαν μηχανικό.. 2)Αρνούμαι να πληρώσω στο ΤΕΕ διπλάσιο ποσό σε σχέση με τον διπλωματούχο για να παρακολουθήσω τα σεμινάρια γιατί απλά δεν είμαι μέλος του,και θα μου επιβάλει μεγαλύτερο χαράτσι γι αυτό.. 3)Αρνούμαι να καταθέσω τα δικαιολογητικά και θα προσφύγω για τη νομική υπόσταση του προς διαβούλευση νομοσχεδίου γιατί απλά με θίγει,όταν με κατατάσσει μόνο στην Α κατηγορία σε σχέση με τους διπλωματούχους που τα »κάνουν όλα» ..Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και δημιουργεί μηχανικούς 2 ταχυτήτων… Συνάδελφοι μηχανικοί ΤΕ να μην αφήσουμε να περάσει έτσι..Θέλουν όλη την πίτα και αυτο θα το καταλάβουμε καλά οταν θα κοβόμαστε στις εξετάσεις του ΤΕΕ , ενώ οι διπλωματουχοι θα περνάνε για πλάκα. Αρα και το σώμα που θα συσταθεί θα απαρτίζεται ως επι το πλείστον απο διπλωματούχους…
ΤΣΙΒΕΛΕΚΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕ
ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ ΣΕ Β ΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ?ΝΤΡΟΠΗ
ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ?
ΛΟΓΙΚΟ?
ΤΗΝ Β ΤΑΞΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑς ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία πέντε (5) ετών και τη διενέργεια ενδεικτικού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ?
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΜΕ Β ΤΑΞΗ ΑΜΕΣΑ
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ?
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΩΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΜΕ Β ΤΑΞΗ ΑΜΕΣΑ
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΒΕΤΑΙ ?ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ? ΜΕ ΣΚΥΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ?
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΑΝ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ Η ΑΛΛΟΙ
ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ
ΑΠΛΑ Ο ΚΕΝΑΚ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ!!!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΑΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΤΕΕ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ!!
ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ(ΣΤΟ SITE TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)ΙΣΟΤΙΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΑΚ ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ!!!! ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΕΙ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ-MSc in Energy, ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ!!!!ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ!!
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ, ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΝΑΚ!!
ΜΠΟΡΩ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΨΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑΣ ¨ΕΞΥΠΝΟΣ¨ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΟΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑ, ΑΠΛΑ Ο ΚΕΝΑΚ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΠΑΛΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!!
Για μια ακόμα φορά επιχειρείται ο συνειδητός αποκλεισμός των νέων μηχανικών από την αγορά εργασίας και η ενίσχυση του ιδιότυπου συντεχνιακού καθεστώτος του ‘παλιού’ μηχανικού. Μια τακτική που βαφτίζει τον νέο μηχανικό, ασχέτως επιπέδου μόρφωσης και ικανοτήτων, ως ανεπαρκή και τον πενταετούς εμπειρίας μηχανικό ως ικανό.
Αυτή η νοοτροπία έχει παραγκωνίσει χιλιάδες νέους μηχανικούς και τους αναγκάζει να ενταχθούν μέσα στο σύστημα με την μέθοδο της άμισθης και ανασφάλιστης εργασίας για την απόκτηση προϋπηρεσίας. Με αυτήν την υπόσχεση παροχής εμπειρίας καταφέρνουν οι διάφοροι ‘’ μεγάλο-μηχανικοί ’’ να απασχολούν άρτια εκπαιδευμένο και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, με εξαντλητικά ωράρια και καμία ανταμοιβή.
Αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση. Και εδώ έχουμε και ένα νέο φαινόμενο. Ο νόμος θεωρεί ως ικανό να εκτελέσει καθήκοντα ενεργειακού επιθεωρητή, ένα μηχανικό ενδεχομένως με καμία γνώση στη μελέτη ενεργειακής απόδοσης, με κριτήριο να έχει εγγραφεί στο επιμελητήριο πριν από το 2005 και την επιτυχή παρακολούθηση σεμιναρίων 60 ωρών με κάποιες εξετάσεις σε τοπικό επίπεδο. Ενώ, ένας μηχανικός που έχει τις ίδιες ή και καλύτερες γνώσεις επί του θέματος και είναι πρόθυμος να παρακολουθήσει τα σεμινάρια και να αριστεύσει στις εξετάσεις, αλλά είχε την ατυχία να πάει φαντάρος το 2005, δεν είναι ικανός να επωμιστεί το τίτλο του ενεργειακού επιθεωρητή ακόμα.
Εν κατακλείδι, θεωρώ πως το κριτήριο της προϋπηρεσίας σε μελέτες και έργα άσχετα με τον τομέα της ενεργειακής επιθεώρησης, ειδικά για την Α τάξη, είναι αν μη τι άλλο προκλητικό και τελείως άστοχο. Θα ενισχύσει περεταίρω την μαύρη αγορά εργασίας και θα διευκολύνει κάποιους να παριστάνουν τους ενεργειακούς επιθεωρητές με τον κόπο και τον μόχθο νέων επιστημόνων, που θα επωμιστούν όλο το βάρος του τιτάνιου έργου της πιστοποίησης όλων των κτιρίων της Ελληνικής επικράτειας.
Σκεφτείτε το….
……από έναν νέο μηχανικό!
θεωρω οτι οι τεχνολογοι μηχανικοι εφοσον εχουν αποδεδειγμενη εμπειρια στις κατασκευες και ταξη πτυχιου ΜΕΚ Α και ανω δεν χρειαζονται εξετασεις διοτι εχουν ηδη διαπιστευτει απο την ΓΓΔΕ κατοπιν υποβολης της προυπηρεσιας τους (κατηγορια οικοδομικων η ηλεκτρομηχανολογικων)
Είμαι καθηγητής στο ΤΕΙ Χαλκίδας σε θέματα Τεχνολογίας κλιματισμού, ψυκτικών διατάξεων, κτηρίων και κτηριακών εγκαταστάσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κύριο την Γεωθερμία και τα θερμικά Ηλιακά συστήματα
Από το άρθρο αυτό εξάγεται το συμπέρσμα ότι ο κάθε απόφοιτός πολυτεχνικής σχολής, ακόμη και ο Πολιτικός μηχανικός, ο Αρχιτέκτονας (όταν προέρχεται από πολυτεχνική σχολή), ο μεταλλειολόγος κ.α. είναι αυτόματα δικαιούχος ενεργειακός επιθεωρητής έστω και αν το βασικό του αντικείμενο δεν του επιτρέπει να εκπονήσει μελέτη εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την ενέργεια σε κτήρια.
Αντιθέτως ο απόφοιτος των ΑΤΕΙ (τεχνολογικής κατεύθυνσης) των τμημάτων Μηχανολογίας, Ενεργειακής τεχνικής, ηλεκτρολογίας κ.α ενώ έχει δικαίωμα εκπόνησης και σχεδιασμού ενεργειακών εγκαταστάσεων απαιτεί εκ νέου παρακολούθηση και εξέταση για την απόκτηση αυτής της ιδιότητας.
Τα ανωτέρω είναι εξ αρχής εσφαλμένα, λόγω του ότι οι μεν πρώτοι ουδέποτε διδάχθηκαν και εργάσθηκαν σε θέματα ενεργειακών εγκαταστάσεων, οι δε δεύτεροι χάνουν ένα δικαίωμα το οποίο έχουν από το βασικό τους πτυχίο.
Κρίνεται σκόπιμο η ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή να ορίζεται είτε από κτίση μεταπτυχιακού τίτλου ενεργειακής κατεύθυνσης είτε σε όλους μετά από την παρακολούθηση σεμιναρίων και εξέταση επί του αποτελέσματος αυτών.
Αλλιώς διαπράττεται καταφανής αδικία σε βάρος ενός πλήθους επαγγελματιών έναντι των υπολοίπων.
Τέλος δεν είναι δυνατό ειδικότητες όπως φυσικοί, χημικοί, περιβαλλοντολόγοι και άλλοι να μην έχουν το δικαίωμα της δραστηριοποίησης στον συγκεκριμένο χώρο, και αυτοί βεβαια κατόπιν διαδικασίας ενημέρωσης και εξέτασης.
Με εκτίμηση
Μιχ Γρ Βραχόπουλος
Διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός με πενταετή εμπειρία στο σχεδιασμό κτηρίων τα οποία είναι ενεργοβόρα πιστοποιείται ως Ενεργειακός Επιθεωρητής?
Διπλωματούχος μη αρχιτέκτων μηχανικός με πενταετή εμπειρία στο σχεδιασμό (εμπορικών, ενεργοβόρων ή μη ενεργοβόρων) κτηρίων ενώ δεν έχει διδαχθεί ή εκπαιδευτεί σε Ινστιτούτο Ανώτατης Εκπαίδευσης τις βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, αλλά αντιθέτως έχει εκπαιδευτεί σε αντοχές υλικών, τοπογραφία κτλ, δηλαδή στην ουσία αυτοδίδακτος όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, θεωρείται κάτοχος ίσης γνώσης και δικαιωμάτων με αρχιτέκτονα μηχανικό επίσημα εκπαιδευμένο στον σχεδιασμό κτηρίων?
Καταθέτω την αυτονόητη θέση της στήριξης της αρχής της εξάσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων άμμεσα, στενά και απόλυτα σχετιζόμενες με την επιστημονική ελεγμένη και πιστοποιημένη εκπαίδευση των μηχανικών (βάσει προγράμματος σπουδών, εξετάσεων και πεδίου γνώσης). Ειδικά για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου μας, όταν μάλιστα βρισκόμαστε ήδη στο 2010.
Ως πότε θα συντηρείτε ως πολιτική ηγεσία τον άδικο και χωρίς τεκμηρίωση αποκλεισμό των πτυχιούχων μηχανικών από την δίκαιη πρόσβαση στο επάγγελμα που έχουν σπουδάσει με πόρους των οικογενειών τους και του Έλληνα φορολογούμενου …
Η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των σχολίων στην τότε διαβούλευση του ΚΕΝΑΚ σχετικά με αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχατε μελετήσει το αρχείο του κ. Μουσουρούλη πρίν ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ για ακόμη μια φορά τις επιδιώξεις του ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ συγκεκριμένης μερίδας μηχανικών.
Μπορείτε βέβαια να με αναγκάσετε να ανασκευάσω δημόσια (όπως δημόσια σας κατηγορώ για πολιτική εκδούλευση προς το ΤΕΕ ποιο πάνω) απαντώντας σε τρία πολύ απλά ερωτήματα:
1. Ποια η περιπλοκότητα του κτιρίου αναφοράς επιφάνειας 1001 m2 όσον αφορά στην αξιολόγηση του κελύφους, του συστήματος θέρμανσης και του συστήματος κλιματισμού ώστε να δικαιολογείται η αντιμετώπισή τους αποκλειστικά και μόνον από διπλωματούχους μηχανικούς κατά την έννοια της άδειας Β ‘τάξης έναντι του αντίστοιχου κτιρίου αναφοράς επιφάνειας 999 m2;
2. Μπορείτε να μας υποδείξετε σε ποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από αυτά που έχουν προ πολλού εφαρμόσει την EPBD τίθεται ανάλογος περιορισμός; Εάν δεν υπάρχει, τι είναι εκείνο που διαχωρίζει την Ελλάδα και έχει ληφθεί υπόψη για την πρόβλεψη της εν λόγω διάταξης;
3. Συμφωνεί ο Τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας ότι εν παραδείγματι ο απόφοιτος διπλωματούχος μηχ. κατέχει τα κατάλληλα εφόδια από το πρόγραμμα σπουδών του ώστε να κρίνεται ικανότερος από ένα πτυχιούχο
μηχ. δομικών έργων με την ίδια εργασιακή εμπειρία ώστε μόνον ο πρώτος να μπορεί κατά το νόμο να αναλάβει την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης τάξης Β’; Γιατί δεν αφήνει να εφαρμοστεί το αυτό κατά την διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας (ενεργειακή μελέτη;)
Κλείνω το σχόλιο μου φανερά απογοητευμένος από την ομοιότητα της πολιτικής προσέγγισης σας η οποία δυστυχώς γίνεται όλο και πιο έκδηλη μέσω των προσπαθειών ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης – ευτελίζοντας κατ αυτό τον τρόπο το κατά τα άλλα χρήσιμο και δημοκρατικό αυτό εργαλείο άσκησης χρηστής πολιτικής.